Page 1

Tรถkรถtti 1. 2013

1


Sisältö 3 Pääkirjoitus 4 Uusi hallitus esittäytyy 5­6 Húo syysretki 7 Jotain aivan muuta... 8 Tapahtumia 9 Sarjakuva 10 Sudenpentusivu 11 Pukuohje 12 Kokousajat ja tapahtumakalenteri 13 Yhteystiedot

Tökötti 1/ 2013 nro. 2, JuvenesPrint 110kpl Päätoimittaja: Marko Saarinen

Taitto: Emilia Paronen ja Marko Saarinen Lehdentekoon osallistuneet

Johan Byman, Aaro Alaspää, Sami Nieminen, Anni Huhtarinne, Tuukka Tapper. Kannenkuva: Johan "Jussi" Byman

Oiva Mäki pääsi kokeilemaan sammutuspeitteen käyttöä Tampereen VPK:n opastuksella lippukunnan syysretkellä. Partiolippukunta Tervaksentekijät ry. Tampere ­ Hervanta, Vuores, perustettu 2008 http://terte.partio.net

2

Tökötti 1. 2013


Pääkirjoitus Heips Joulu lähestyy kovaa vauhtia ja syksyn viimeiset tentitkin ovat takanapäin. Kulunut vuosi on ollut vallan mainio, kun kesällä sai pitkästä aikaa leireillä useammassakin paikassa. Eksoottisia kokemuksia tuli niin kansainväliseltä Roverway­leiriltä kuin Pääkaupunkiseudun partiolaisten Saraste­piirileiriltä unohtamatta Terten ensimmäistä ­­ ja ehdottomasti parasta ­ omaa kesäleiriä. Partion ehdottomasti paras osa ovat retket ja leirit. Joskus sade, kylmä tai väsymys voi tympiä, mutta loppujen lopuksi on aina jäänyt hyvä fiilis kaikista reissuista eikä malttaisi odottaa seuraavaa kertaa. Luntakin on tullut kivasti (olen viimeisen kesäleirin päättymisestä lähtien odottanut malttamattomana lunta, talvea ja pakkasta) ja karvalakinkin on saanut ottaa käyttöön. Kaatiksenmäki ei ollut ihan vielä parhaassa iskussa mutta toivottavasti heti tammikuun alussa pääsee taas laskemaan mäkeä.

Tänä vuonnakin pääsee talvileireilemään, kun järjestämme yhdessä Hervannan Hukkien ja Kaukapartion kanssa talvileirin 8.­10.2. Missään ei nuku paremmin kuin omassa makuupussissa kamiinan lämmittämässä teltassa kun ulkona paukkuu pakkanen. Ensi vuosi tuo mukanaan uusia haasteita, kun astun Emilian saappaisiin Terten lippukunnanjohtajana. Onneksi kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tehdä yksin, vaan apuna on joukko mahtavia johtajia ja vanhempia joista löytyy apua niin viikkotoiminnan pyörittämiseen kuin erilaisten tapahtumien ja reissujen järjestämiseen. Olen siis Tuukka, Laukaasta kotoisin oleva toisen vuoden sähköteekkari, ja partion ohessa harrastan rc­ lennokkeja sekä tykkään näperrellä kaikenlaisten (sähkö)laitteiden ja tietokoneiden kanssa. Olen myös

mukana TTY:n opiskelijapurjehduskerhon hallituksessa, ja kesäisin pyrin viettämään mahdollisimman monta iltaa purjeveneemme matkassa pitkin Näsijärveä seilaten. Helteestä tai auringonpaahteesta en pidä, sen sijaan lumi ja talvihämärä kiehtovat. Aloitin partiourani ekaluokkalaisena sudenpentuna varsin monta vuotta sitten Vihtavuoren Visaisissa siirtyen pikku hiljaa vaativampiin tehtäviin, ensin vartionjohtajaksi ja lukion aluksi lippukunnan hallitukseen muutamaksi vuodeksi. Armeijan jälkeen edessä oli muutto Hervantaan opintojen perässä, minkä myötä toiminta kotilippukunnassa on jäänyt vähemmälle. Heti muuton jälkeen aloin katsella paikallista lippukuntaa ja päädyin Tervaksentekijöihin, ei vähiten siksi että kolo sattuu olemaan Mikontalon vieressä ja huivi kivasti joukosta erottuva. Hetkeäkään ei ole valintaa tarvinnu katua, vaan olen ylpeä siitä että saan olla mukana Terten toiminnassa ja kantaa musta­oranssia huivia. Hyvää partiokevättä kaikille, Tuukka.

Tökötti 1. 2013

3


Vuoden 2013 hallitus esittäytyy Tuukka, Lippukunnanjohtaja.

Partionimi Misha. Syntynyt vuonna 1991. Kengännumero on 46. Aloittanut partion Vihtavuoren Visaisten Ahvenet­laumassa vuonna 1998. Odotukset vuodelle 2013: Massor av snö.

Johan, Sihteeri Tottelee nimeä Jussi. Syntynyt vuonna 1986. Kengännumero 43­44. Aloittanut partion Sipoon Hukissa vuonna 1993 tai 1994. Odotukset vuodelle 2013: Leppoisaa toiminnan edistämistä.

Anni, Ikäkausivastaava Partionimi Svanni. Anni on syntynyt vuonna 1983. Kengännumero on 37­38. Aloittanut partion Juupajoen Eräpartiossa Hupsut laumassa vuonna 1992. Odotukset vuodelle 2013: Odotan tuotteliasta partiovuotta. Emilia, Lippukunnanjohtajan apulainen. Tunnetaan partiossa paremmin Wiltsuna. Syntynyt vuonna 1987. Kengännumero on 42. Aloittanut partion Kulman Kiertäjien Jellonat­laumassa vuonna 1997. Odotukset vuodelle 2013: Vauhdikasta vuotta 2013. Marko, Tökötin päätoimittaja. Syntynyt vuonna 1988. Kengännumero on 45­46. Aloittanut partion Pääskyparven Haukat­laumassa vuonna 1995.

4

Tökötti 1. 2013


HÙO [3.toonissa]

Lippukunnan perinteinen syysretki järjestettiin tällä kertaa Lempäälässä, Lähteenmäen Kämpällä. Mukaan lähti reipas 45 hengen ryhmä rämä. Retken teema oli jätetty salaisuuksien varjoon. Luvassa oli jotain mitä ei joka retkellä nähdä. Seikkailijat ja vanhemmat lähtivät perjantaina haikille ja palasivat sieltä lauantai päiväksi takaisin. Juuri parahiksi nähdäkseen kuinka paloauto kaarsi pihaan. Tällä kertaa kysymys ei ollut tulipalosta tai kissasta puussa. Luvassa oli sammutusharjoitukset ja palonäytös. Hetken päästä nähtiin kuinka rasvapalo syttyy, miten sitä ei kannata sammuttaa vedellä ja päästiin kokeilemaan sammutuspeitettäkin ihan käytännössä. Myöhemmin illalla treenattiin vielä hieman ninjailutaitoja, pidettiin lippukunnan sääntömääräinen syyskokous ja seurattiin Meduusat vartion tekemää iltaohjelmaa. Syyskokous teki historiallisia päätöksiä ja vaihtoi lippukunnanjohtajaa ensimmäisen kerran. Lippukunnanjohtajaksi päätettiin yksimielisesti vuodelle 2013 Tuukka Tapper. Selvisihän se retken teemakin lopulta, ninjat ja tuli. Húo on kiinankieltä ja tarkoittaa tulta.

Rasvapalon syttymisen seurantaa.

Syyskokouksen jälkeisiä tunnelmia.

VPK näytöksen päätti supersuosittu sammutusharjoitus.

Teksti: Emilia "Wiltsu" Paronen Kuvat: Johan "Jussi" Byman Keittiössä hääri Sika kavereineen.

Tökötti 1. 2013

5


Haikkilaiset palautumassa koitoksestaan.

Juffe mietteliäänä.

Uusi hamsteripeli hurmasi yleisönsä.

Loppu hyvin kaikki hyvin. Löytötavara huutokaupassakin

6

Tökötti 1. 2013

kaikki eksyneet tavarat löysivät omistajansa.


JAM ­ Jotain aivan muuta.

JAM tarttuu tällä kertaa huolestuttavaan piirteeseen joka leviää kulovalkean tavoin lippukunnassamme. Varautukaa pieneen rutinaan. Nyt sitä tulee. Jäsenmaksun maksaminen unohtuu, jää, tai jätetään maksamatta yllättävän monelta lippukuntamme jäseneltä. Partionjäsenmaksu koostuu kolmesta osasta, Suomen Partiolaisten, Hämeen Partiopiirin ja Partiolippukunnan jäsenmaksuista. Kattojärjestön ja Piirin jäsemaksut vaihtelevat vuosittain mikä näkyy jokaisen meidän jäsenmaksuissa. Tervaksentekijät ei tällä hetkellä kerää erillistä jäsenmaksua joten siitä ei tule minkäänlaista lisä hintaa meidän jäsenillemme.

Ilman partionjäsenmaksua lippukunnan toimintaan ei pitäisi pystyä osallistumaan. Partiossa kulut katetaan pitkälti jäsenmaksuilla, joten olisi erittäin tärkeää että jokainen siis jokainen meistä jäsenmaksun maksaisi. Vaikkei heti uskoisi niin me kaikki pääsemme nauttimaan maksetuista jäsenmaksuista partiouramme aikana. Olit sitten pieni Sudenpentu tai suuri Partiojohtaja. Kysysmys on myös vastuusta ja vakuutuksista. Me Partiojohtajat emme voi tarkistaa jokaisen osallistujan vakuutuspykäliä ennen retkeä tai tapahtumaa. Ainoa tapa varmistaa että osallistujalla on vakuutusvoimassa on partionjäsenkortti. On jokseenkin kohtuutonta edes olettaa että me ryhtyisimme johonkin yksittäisten ihmisten vakuutuksia tutkimaan. Toinen kesto suosikeihin kuuluva ihmetyksen aihe on se että me Johtajat teemme tätä vapaaehtoistyönä. Emme ole seurakunnan palkkalistoilla ja maksamme täysin samaa jäsenmaksua kuin tekin. Useimmista tapahtumista osallistumismaksutkin ovat täysin samat kuin lapsilla. Ei meistä kukaan varmaan halua tälle vapaaehtoisjoukolle yhtään lisää harmia tai päänvaivaa, eihän? Sitä jokin yksittäinen onnettomuus tai tapaturma voi aiheuttaa jos jäsenmaksu on jäänyt maksamatta eikä yks kaks osallistujan oma vakuutus korvannutkaan juuri tämän kaltaista tapaturmaa. Mikäli sinulla on epäselvyyksiä jäsenmaksun kanssa ota yhteys lippukunnan jäsenrekisterinhoitaja Juha Mäenalustaan. Yhteystiedot löydät tämän lehden yhteystieto sivulta. Jäsenmaksu tilanne tarkistetaan piakkoin kaikkien osalta. Olethan sinä maksanut omasi?

Tökötti 1. 2013

7


Mukaan ehtii vielä ilmoittautua! Jälki­ilmoittautuminen kestää 15.3.2013 asti. Jälki­ilmoittautunut maksaa normaalin leirimaksun lisäksi (160e/ 70e) 25euroa. Yhteensä siis 185/ 95euroa. Sehän ei tunnu missään sillä leirille on jo nyt ilmoittautunut ainakin 15 innokasta Tervaksentekijää sekä 3985 muuta Hämäläistä partiokaveria! Lisätietoa jälki­ilmoittautumisesta saat leirimanageri Juha Mäenalustalta, juha.maenalusta@iki.fi Ilmottautumiskaavakkeet löydät helposti TerTen nettisivuilta.

Kuusamon vaellus 26.6. ­ 3.7.2013 Lippukunta järjestää seikkailijoille ja sitä vanhemmille oman vaelluksen Kuusamoon, Karhunkierrokselle. Vaellusmatka on noin 55km kokonaisuudessaan joten pienimmätkin jaksavat ja pysyvät perässä. Mukaan on ilmoittautunut nyt jo yli 20 reipasta vaeltajaa. Lisää mahtuu vielä mukaan muutamia joten jos sinä haluat lähteä Kuusamoon kesällä 2013 ole nopesti yhteydessä Wiltsuun, wiltsu@partio.net tai puh: 0414330114. Vaelluksen osallistumismaksu on noin 90euroa. Viimeinen ilmoittautumispäivää on jatkettu maaliskuulle 15.3.2013.

Tämän vuoden valtakunnallinen ohjelmapainotus

8

Tökötti 1. 2013


Sarjakuva

Tรถkรถtti 1. 2013

9


Sudenpentusivu

Kun bändi esiintyy, on useimmiten laulaja tai kitaristi yleisöä villitsevä esiintyjä. Esitystä katsellessa saattaakin unohtaa, miten iso merkitys biiseissä muulla bändillä on. Esimerkiksi pop­musiikki ilman komppikitaristia tai rock­musiikki ilman rumpalia ei kuulosta oikein miltään.

Iskelmäbändin kitaristi valmiina tekemään soundcheck.

Yleisimmät bändisoittimet (basso, rummut, kitara, keyboard) ovat joko akustisia soittimia tai sähkösoittimia. Akustiset soittimet soivat hyvin ilman erillistä äänen vahvistusta (esim. akustinen kitara tai rummut). Sähkösoittimille ulkoinen vahvistin on välttämätön (esim. sähkökitara tai sähkörummut). Perinteisessä bändisoitossa akustiset soittimet aiheuttavat melko usein ongelmia.

Basso on soittimena bändissä kokonaisuuden pohja Kitara voi toimia joko komppaavana soittimena tai ja perusta. Bändisoitto ilman basistia kuulostaa melodisena soittimena. Pop­ ja rockbändissä näkee pahimmillaan epämääräiseltä sävelviidakolta ilman lavalla usein kaksi kitaristia. Näistä yleensä toinen päätä ja häntää. Joskus keyboardin tai pianon soittaja komppaa ja toinen soittaa melodisia osuuksia. voi soittaa basson osuudet. Tällöin keyboardin soittajan on hallittava myös basistin rooli ja osattava Rumpalin tehtävä bändissä on temmon ylläpitäminen. soittaa kummallakin kädellä saman aikaisesti. Jos rumpali kiihdyttelee tai hidastelee oman pään mukaan, saattaa kappale pahimmillaan hajota alta Kosketinsoittajalla voi olla bändissä monta aikayksikön. Joissain bändeissä käytetään myös erilaista roolia. Kosketinsoittaja eli ”kiipparisti” voi perinteistä rumpusettiä eksoottisempia rytmisoittimia, joko tukea ja vahvistaa musiikin pohjaa tai kuten bongorumpuja, marakassia tai kastanjetteja. vaihtoehtoisesti tehdä äänimaailmaa Ei voida kaavamaisesti sanoa, millä kokoonpanolla saadaan aikaan parhaimmalta kuulostava musiikki. Kullakin soittimella on niille tyypilliset ominaisuudet ja osaava kappaleen säveltäjä tai sovittaja kykenee ominaisuudet hyödyntämään. On musiikkimausta kiinni, mikä soitin kuulostaa missäkin kappaleessa hyvältä tai

10 Tökötti 1. 2013

Teksti: Aaro Alaspää

Kuva: Sami Nieminen


Tervaksentekijöiden pukuohje Jokaisella lippukunnalla on omat perinteet ja ohjeet virallisen pukeutumiseen. Niin myös meillä

Tervaksentekijöissä. Partio­ ja Sudenpentupaitoihin kuuluu myös erinäisiä perinteitä merkkien ja hankinnan suhteen. Tässä on miniopas jokaisen TerTeläisen kotiin niistä perus jutuista millä pärjää jo pitkälle juhlatilaisuuksissa ja muutenkin. Partio­ ja Sudenpentupaita TerTen partiopaita on sininen virallinen Partiokaupasta saatava kauluspaita. Jokainen hankkii itse partiopaitansa viimeistään Tarpojana (13­vuotiaana). Seikkailijat voivat ihan hyvin vielä käyttää Sudenpentupaitaa virallisena asunaan. Sudenpennut käyttävä Sudenpentupaitaa. Sudenpentupaita on tummansininen collegepaita. Mikä tahansa tumma collegepaita ilman suuria merkkejä käy. Lippukunta tekee kerran vuodessa yhteistilauksen sudepentupaidoista lippukunnanlogolla varustettuna. Partiopaidan kanssa pidetään yleensä tummia housuja tai hametta. Farkut käy paremman puutteessa. Päähineissä Tervaksentekijät noudattavat kattojärjestön ohjeistusta. Sudenpennuille suositellaan Väiski päähinettä, vanhemmat käyttävät partiobarettia.

Merkit ja tunnukset Lippukunta jakaa paljon erilaisia merkkejä jäsenilleen. Itse hankittavia merkkejä on tällä hetkellä kolme erilaista. Hämeen Partiopiirin tunnus (karjuva ilves), Suomen Partiolaisten tunnus (ympyrän muoitoinen ristimerkki) sekä maatunnus (Suomi­Finland, Eu­lipulla). Ilman näitäkin merkkejä pärjää, mutta antaahan se siistimmän kuvan kun partiolaisen paita on päivitetty ajantasalle. Lippukunta jakaa kaikki ikäkausienmerkit, sekä paikkakuntatunnus Herwoodin. Myös WOSMin lupausmerkki (lila lilja) tulee lippukunnalta. Tervaksentekijät ei käytä partiopaidassaan WAGGGSin tunnuksia. Lippukunnanhuivi on ehdottomasti tärkein tunnus. Partiohuivi on partion oma pelipaita. Siitä tunnistaa mihin lippukuntaan kukin kuuluu ja että on osa partioliikettä. Tervaksentekijöiden partiohuivit on käsityötä ja jokainen huivi on uniikki. Jos kadotat huivin saat uuden 10euron hintaan Kololta. Joten pidä huolta huivistasi. Kannattaa vaikka ommella jonkunlainen merkki huiviin jotta tiedät sen omaksesi. Huivimerkki kuuluu osaksi huivia. Huivimerkki kuvastaa palavaa nuotiota. Joten se ommellaan lieskat kohti niskaa.

Tökötti 1. 2013 11


Kokousajat Sudenpentulaumat Meritähdet ­ lauma Kengurut ­ lauma Seeprat ­ lauma

1.lk Tytöt ja pojat 2.lk Tytöt ja pojat Sisuryhmä

Keskiviikko 17:00 ­ 18:30 Torstai 17:00 ­ 18:30 Tiistai 17:00 ­ 18:30*

Seikkailijajoukkueet Sähköankeriaat ­ vartio

3.­4.lk Tytöt ja pojat

Keskiviikko 18:30 ­ 20:00

Tarpojavartiot Lentoliskot ­ vartio Meduusat ­ vartio

5.­7.lk Pojat 5.­7.lk Tytöt

Maanantai 18:30 ­ 20:00 Tiistai 18:30 ­ 20:00

* = Sisuryhmä kokoustaa parillisten viikkojen tiistaina Mukaan toimintaan? Tällä hetkellä lippukunnan ryhmissä ei ole kovin monelle uudelle lapselle enää tilaa. Tilanteet kuitenkin muuttuvat ja yleensä mukaan aina saadaan yksi mahtumaan. Paikkoja ryhmistä voi kysellä Tuukka Tapperilta, email: tuukka.tapper@tut.fi tai puh: 0400­204049.

Kolo

Elementinpolku 13 / Kerhotila, 33720 Tampere

Tapahtumakalenteri 2013 kevät ­ kesä 15.2. Vaelluksen ilmottautuminen päättyy 15.2. Talvileirin ilmottautuminen päättyy vko 9 Talviloma, ei kokouksia 8.­10.3. Talvileiri Syväjää, Lähteenmäen Kämppä 23.3. Hämeen Partiopiirin johtajapäivät 13.4. Sudenpentujen päiväretki 28.4. Partioparaati 11.5. Sudenpentujen Kevätkisa, Tampere (Kaukajärvi) 15.5. Kevätjuhla, Suolijärvellä 19.5. Vaelluksen inffoilta, Kololla 26.6. ­ 3.7. Kuusamo'13 vaellus 25.7. ­ 2.8. Piirileiri Ilves13, Evolla

12 Tökötti 1. 2013


Piirrustuskilpailu

Keväinen piirrustuskilpailu starttaa. Piirrä oma talvinen partioaiheinen kuvasi tälle sivulle. Lähetä se Tökötin toimitukseen 28.4. mennessä. Kolme parasta piirrustusta palkitaan. Lähetä piirrustuksesi osoitteeseen Emilia Paronen Kerpputie 2 D 18 80140 Joensuu tai wiltsu@partio.net.


Yhteystiedot

Tervaksentekijät ry. ­ vuosi 2013 Lippukunnanjohtaja Tuukka Tapper Hallituksenjäsenet Emilia Paronen, Marko Saarinen, Johan Byman ja Anni Huhtarinne Jäsenasiat

Juha Mäenalusta

Rahastonhoitaja Lippukunnan tilinumero

Lauri Kaunisto FI74 5731 1720 0502 05

Johtajiston puhelinnumerot Airikka Niina Auranen Antti Byman Johan Huhtarinne Anni MED/SISU Karhunen Aku SÄH Karhunen Mira Kaunisto Lauri Keitaanniemi Juho LENL Koivula Niko Kuparinen Niko Kuusisto Heini Merivirta Mirka MER Mäenalusta Juha Laitinen Anu Latokartano Eelis LEN Paronen Emilia Paloposki Jyri­Petteri Rekola Jenni KEN Rekola Teppo Saarinen Marko Suo­Anttila Teemu Tapper Tuukka MER/SISU Tapper Tuuli Tuomola Sofia Tähkäpää Elina KEN Värri Tapio SÄH Tervaksentekijät internetissä:

044­3200079 040­7529522 040­8502044 044­2975151 044­5337748 050­3280037 040­5534803 045­1143610 040­5680204 041­4330114 050­3780711 050­0834735 0407579454 040­8435604 050­5746264 0400­204049 0407613993 0400­726875 040­7287700

ankkalapsi@gmail.com antti.auranen@tut.fi jussi.byman@gmail.com annihuhtarinne@gmail.com karhunenaku@gmail.com mirakarhunen@gmail.com lauri.kaunisto@hp.partio.fi juho.keitaanniemi@tut.fi niko.kuparinen@gmail.com heini.kuusisto@gmail.com mirka.merivirta@gmail.com juha.maenalusta@iki.fi laitinen.ak@gmail.com eelis@latokartano.fi wiltsu@partio.net zeip@partio.net jenni.rekola@tut.fi teppo.rekola@tut.fi marko.saarinen@tut.fi teemu.suo­anttila@tut.fi tapper.tuukka@tut.fi tuuli.tapper@uta.fi sofia.tuomola@gmail.com elina.tahkapaa@gmail.com tapio.varri@gmail.com

http://terte.partio.net

MERKKIEN SELITYKSET MERITÄHDET LAUMA (MER), KENGURUT (KEN), SEEPRAT (SISU) Sähköankeriaat vartio (SÄH) LENTOLISKOT VARTIO (LEN), Meduusat vartio (MED) Lentoliskot vartion luotsi (LENL)

Tökötti 1. 2013 15


Tökötti 1/2013  

Tervaksentekijöiden lippukuntalehti 1/2013 (ilmestynyt: 14.2.2013).

Tökötti 1/2013  

Tervaksentekijöiden lippukuntalehti 1/2013 (ilmestynyt: 14.2.2013).

Advertisement