Memòria 2018-2019

Page 1

MEMÃ’RIA CURS 2018/19

1CONVIVÈNCIA I ESTUDI A Terral seguim amb convenciment el potencial que té el barri de Raval causa de la seva multiculturalitat i joventut com a focus de canvi i de progrés de la ciutat de Barcelona. Són moltes les nenes, joves i dones que traspassen el llindar de la nostra porta amb la intenció de desenvolupar i millorar els seus talents El cultiu de les relacions interpersonals que condueixin a una convivència harmònica, així com l’estudi, com a eina de desenvolupament intel·lectual i de futur, han estat les línies que han guiat amb esforç i creativitat totes les nostres activitats. Observem amb alegria com les barreres entre cultures i procedència desapareixen a les nostres sales. Hi conviuen sense dificultat i sense percebre diferències nenes de Filipines, Marroc, Síria, Colòmbia, Xina, Nigèria, Equador entre d’altres països. L’aprenentatge no és fàcil: l’idioma, el desarrelament i la cultura, moltes vegades el dificulten, però també suposen un repte en mètodes d’ensenyament, així com un impuls de comprensió i empatia. L’estudi, com hem dit abans, és la columna vertebral del nostre afany. Les nostres voluntàries ajuden les nenes a organitzar el seu temps de treball,

resolen dubtes i s’esforcen perquè l’ambient de silenci i atenció sigui alguna cosa constant. No és tasca fàcil a causa de l’ambient de dispersió i de sobre estimulació que pateixen els nens i joves de la nostra societat. L’educació artística forma part de l’obstinació de Terral, és fonamental per a un desenvolupament integral de la seva persona i de la seva intel·ligència emocional. L’activitat de cant del cor és un mitjà idoni per a aquest desenvolupament, així com l’activitat de teatre que fomenta la seva autoestima. Ajudar les famílies en la seva tasca d’educació és també un afany de Terral. Hem posat el nostre granet de sorra a través de conferències en què s’ha tractat el tema de l’autonomia i de la llibertat Divuit anys de compromís en el qual Terral segueix donant suport a les famílies del Raval Com cada any expressem el nostre agraïment a les voluntàries i entitats col·laboradores de Terral, veritables pilars de la feina realitzada

Concepció Ordeig Griera/Directora

3


AL COR DEL RAVAL El Raval amb 46.948 habitants és un dels quatre barris que componen el districte de Ciutat Vella de Barcelona. Del total dels seus 100.714 habitants censats al barri de Ciutat Vella (2018), el 50'3% són immigrants procedents de més de 50 països. Des de finals del segle XX s'està realitzant un pla de rehabilitació d'espais públics i edificis. Malgrat tot, segueix destacant entre els barris de Barcelona per l'alt risc d'exclusió social que corren els seus habitants; és el de major densitat de població, compta amb un alt percentatge d’habitatges en molt mal estat, així com un elevat índex d'atur i abandonament escolar. Per això moltes entitats treballen en aquesta zona, entre elles Terral.

EL RAVAL DESTACA ENTRE ELS BARRIS DE BARCELONA PER LA SEVA GRAN DENSITAT DE POBLACIÓ I L'ALT RISC D'EXCLUSIÓ SOCIAL DELS SEUS HABITANTS

DADES DEL BARRI Indicadors socioeconòmics

EL RAVAL

Població

46.948

Nombre de dones

21.173

Superfícies (Ha) Densitat (Hab/Ha) Població estrangera (en %)

49,6 427

45,1

CIUTAT VELLA 100.714 48.095 129,7 245

50,3

BARCELONA 1.620.34 854.381 2,743 160

36,7

Nivell acadèmic de la població de 16 anys i més (en %) Sense estudis Estudis Primaris/FP I-II/ESO Graduat escola/ESO/FPI Batxillerat superior/ CFGM grau mitjà Estudis universitaris/ CFGM grau superior 4

2,5

33,6

21,5

2,8

3,1

20

21,1

26,5

19

PRINCIPALS NACIONALITATS ESTRANGERES El Raval

Ciutat Vella

Barcelona

PAKISTAN

PAKISTAN

ITÀLIA

BANGLA DESH

GEORGIÀ

48

XINA

1.611

ITÀLIA

VENEÇUELA

PAKISTAN

FILIPINES

ITÀLIA

HONDURES

ÍNDIA

MARROC

VENEÇUELA

337 101 92 84 80

81

42

38

29

1.614

1.504 1.233 1.194

18

20

25,3

MARROC

FRANÇA

COLÒMBIA

22,7

29

30

VENEÇUELA

FILIPINES

MARROC

Dades del Departament d'Estadística de l'Ajuntament de Barcelona, l'1 de gener de 2017

72 36

26

14

1.010 900


Terral és un centre d'activitats d'Raval en Acció, Assoc.que porta a terme programes socioeducatius per al desenvolupament de nenes i dones en risc d'exclusió, a més de promoure la cohesió social i el voluntariat al barri de Raval. " Té per objectiu proporcionar eines de projecció acadèmica, laboral i personal a les dones del barri. Terral s'adreça a dones i nenes del Raval i les seves famílies. Les participants són originàries del barri o nouvingudes amb diferents graus d'arrelament al territori. Procedeixen de 19 països diferents de quatre continents. Els programes de Terral s'inspiren en els ensenyaments socials de l'Església catòlica. Unit a això, qualsevol persona, sigui quina sigui la seva creença, és benvinguda. El projecte de Terral es va consolidar al 2002, fruit de la voluntat d'uns quants professionals per impulsar una tasca a favor del barri, amb una inspiració cristiana i segons l'esperit de sant Josepmaria, el fundador de l'Opus Dei.

DADES DE PARTICIPACIÓ Han passat per Terral més de 1000 usuàries (Nenes i adultes) i més de 1500 voluntàries.

LA NOSTRA MISSIÓ Terral té per

OBJECTIUS Promoció de la dona Terral s'adreça a les dones del barri, especialment a les que corren el risc d'exclusió social. Facilita un àmbit de convivència i diàleg que afavoreix l'autonomia personal.

Facilitar la integració Les activitats i la forma de durles a terme es proposen ajudar cada persona a integrar-se en l'entorn social, educatiu i laboral que troba aquí i ara. A més, es procura que cadascuna aporti a les altres persones la riquesa de la seva pròpia tradició humana i cultural.

L'impuls i la formació del voluntariat Terral promou el voluntariat i fomenta entre les voluntàries la millora personal i la capacitat d'aprendre de les altres. Facilita la preparació i el seguiment a les voluntàries perquè puguin realitzar eficaçment les seves tasques.

5


PROGRAMA DE NENES Programa Terral Reforç d'estudi 1 @ 1

OPTIMISME TREBALL EN EQUIP

CONCENTRACIÓ CREATIVITAT SERVEI

REFORÇ D’ESTUDI Programa 1@1 L'1 @ 1 és la principal característica dels programes de Terral. Procura un seguiment acadèmic personalitzat de cada alumna. Està dirigit a alumnes de Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius, però s'orienta especialment a acabar l'ESO. També inclou aspectes no específicament d'estudis però que influeixen en la millora personal: transmetre hàbits, detectar mancances, ajudar a afrontar el futur, entre d'altres.

AUTOESTIMA ESFORÇ DOMINI DE SI MATEIX

AMABILITAT I RESPECTE FE I CONFIANÇA

Programa per a famílies Programa d'autoestima i caràcter

Tots els programes de Terral tenen com a objectiu l'enfortiment de la personalitat, l'ajuda a l'escolarització, la inserció sociocultural i la convivència, de manera que les nenes puguin afrontar el futur amb confiança. Sempre es treballa en col·laboració amb les famílies i, si és convenient, es mantenen contactes amb les escoles a les que assisteixen les participants.

Al llarg del programa es realitza el seguiment de cada alumna per part d'una voluntària

6


ALTRES ACTIVITATS COR TERRAL 22 de desembre de 2018

Cor de nenes de Terral

Participació del Cor de nenes de Terral en un concert amb el Cor Juvenil al Palau de la Música Catalana.

S’orienten a educar el temps lliure i desenvolupar habilitats i intel·ligències múltiples. Aquest curs s'han realitzat diversos tipus d’activitats: bàsquet, manualitats, art, visites culturals, guitarra i cuina.

27 de gener de 2019 Presentació del Cor de nenes de Terral davant dels Socis del Palau de la Música. 27 de març de 2019 El cor de nenes de Terral cantà al Palau de la Musica en un concert en el marc del concurs Maria Canals.. 16 de juny de 2019 Actuació del Cor de nenes de Terral al Concert Final de Cors del Projecte Clavé XXI al Palau de la Música Catalana.

31 de març i 19 de maig de 2019

Palau Blaugrana

Sortida amb les nenes de l’ESO i el Batxillerat per presenciar un partit de bàsquet al Palau Blaugrana.

18, 19 i 20 de desembre de 2018

Tallers

Taller de Creativitat i Taller de Cuina per a l’ESO/BAT i Primària.

10 i 11 d’abril de 2019 Taller de Creativitat i Taller de Cuina Argentina amb les de Primària i ESO. 18 de maig de 2019

10 de juliol de 2019

Visita del Cardenal

Visita del Cardenal-Arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella a Terral.

Festa infantil

“Conviure és fàcil en diferent” des del Programa Infantil de l’Associació Amics del Castell de Montjüic. 25 de maig de 2019

Representació teatral De les nenes de Terral de l’obra musical “Mary Poppins” al Centro Gallego de Barcelona. 7


PARTICIPACIÓ EN CONCURSOS 25 d’abril de 2019

Concurs de lletres escrites VI Edició del Concurso de Letras Escritas de Terral: “Barcelona y la Mediterránea”. El jurat va estar presidit per Don Felipe de Vicente. Els premis es van lliurar per primera vegada a la "Sala Caritat" de la Biblioteca de Catalunya.

PROGRAMA D’ESTIU Programa d'un mes de durada en què es combinen els aspectes culturals, esportius i convivencials, amb excursions i activitats de coneixement de Cataunya.

PROGRAMA D’DULTES Programes Bàsics Adreçats a dones a partir de 16 anys. Tenen com a objectiu la superació de situacions d'exclusió social i cultural i la millora de capacitats per a la inserció en el món laboral.

Programa Llengua Bàsica

Programes de cuina i moda

La llengua és l'instrument bàsic per a la comunicació i la integració de les nouvingudes. El coneixement del català i el castellà evita la formació de cercles tancats i facilita la possibilitat d'accedir a una feina.

Mitjançant els programes que oferim de cuina i moda, facilitem a les participants una preparació bàsica per millorar en la pròpia llar i créixer en capacitats professionals

8


Jornades de Formació per a pares A càrrec de Teresa Ortiz educadora i Filòsofa, Victòria Cardona escriptora i professora i M. Carmen Fabregat matemàtica experta en educació.

ACTIVITATS EN FAMÍLIA 29 de novembre de 2018

Consells per Nadal 8 de novembre de 2018

Primera Reunió de Pares Títol de la sessió: “Educar en la Veritat”, a càrrec de Teresa Ortiz, educadora i filòsofa.

Cuina de Nadal per a mares. 4 de desembre de 2018

Consells per Nadal

Decoració de Nadal per a mares. 31 de gener de 2019

Segona Reunió de Pares Títol de la sessió: “Formar Persones Autònomes”, a càrrec de Victòria Cardona, Escriptora i Professora. 22 de maig de 2019

Tercera Reunió de Pares Títol de la sessió: “Respectar la llibertat del altres”. A càrrec de M. Carmen Fabregat.

13 de desembre de 2018

Festa de Nadal de Terral

A l’Hotel Oriente, per a pares i mares; nenes i voluntàries. Gentilesa d’Atiram Hotels. 12 de maig de 2019

Sortida familiar a Olot (Girona). Gentilesa d’Autocars Julià. Vam visitar “La Fageda”.

La implicació dels pares en l'educació dels seus fills és un objectiu en el projecte de cohesió social que Terral impulsa Quan els pares donen suport als seus fills en l'estudi, la família té més possibilitats de tirar endavant. Ells són el factor decisiu del canvi. El desenvolupament de l'escola de pares inclou conferències i assessorament personal.

9


LES VOLUNTÀRIES

Les voluntàries són un referent positiu per les dones del barri

Les voluntàries fan el seguiment 1 @ 1, coordinen la formació, la informàtica i els diferents programes. També realitzen tasques com atendre la recepció o la biblioteca. Són universitàries, estudiants de postgrau, mestres jubilades, professionals o mestresses de casa, de tota condició social. N'hi ha des de 18 anys fins a majors de 80.

Jornades de formació 13 de novembre de 2018

Reunió d'Inici de Curs per voluntàries

A càrrec de Concepció Ordeig, directora de Terral.

7 de febrer de 2019

Primera Jornada de Voluntàries Títol de la sessió: “Formar persones lliures: confiança i compromís”, a càrrec de Teresa Vallès, doctora en Literatura i professora de la faculta de Humanitats de la UIC

Cadascuna col·labora en la mesura de les seves possibilitats i en l'àmbit més adequat a les seves capacitats i interessos. La formació del voluntariat es porta a terme amb jornades trimestrals de formació i amb breus reunions mensuals (TOM: Transmissió d'Objectius Mensuals).

4 de abril de 2019

Segona Jornada de Voluntàries Títol de la sessió: “Voluntariat i Llibertat. Aprendre a pensar”, a càrrec de Magdalena Bosch Rabell, Doctora en Filosofia i professora de la facultat d’Humanitats de la UIC

16 de maig de 2019

Tercera Jornada de Voluntàries Títol de la sessió: “Respectar la llibertat de les consciències”, a càrrec de la Dra. Mariona Graell Martin, doctora en Pedagogia.

10


TESTIMONI Valle Fernàndez

Soc Vall Fernández, estudiant de segon de batxillerat a Sevilla. Quan vaig acabar el curs, el meu pensament per a l'estiu era gaudir-lo a tope i sortir al carrer a passar-m'ho bé, ja que havia tingut un any difícil amb els estudis per temes de salut, finalment vaig acabar el curs amb bons resultats. Un dia, tornant d’una sortida amb les meves amigues vaig rebre un missatge d'un centre d'universitàries, Entrepuentes, que em van oferir poder gaudir amb elles d'un viatge a Barcelona per fer un voluntariat en un "Casal d'estiu". Van començar els meus dubtes, dedicar temps del meu estiu als altres en lloc de gaudir jo? Una amiga meva feia temps que em deia de fer un viatge a l’estiu. Li vaig plantejar llavors a ella la possibilitat d'aquest voluntariat i com es va animar a venir, va ser el decisiu per acabar de decidir-me, tot i tenir dubtes si m’agradaria. Des del primer dia, la meva visió va canviar totalment. No pensava que gaudiria tant ajudant nens perquè tinguin un estiu feliç com qualsevol altre nen li agradaria tenir. Mai vaig imaginar que nens com els que vénen a Terral fossin tan educats, valoressin tot, fossin agraïts i afectuosos ... m'han ajudat molt a poder gaudir d'aquesta setmana que al principi pensava que no en treuria gaire fruit. Agraeixo tota la tasca que fa Terral en aquesta zona, ha estat un plaer col·laborar amb aquesta fundació. Gràcies per haver-me deixat que col·labori en el vostre projecte.

11


FINANCIACIÓ La Fundació Raval Solidari, propietària del local, patrocina les activitats de Terral i garanteix la seva viabilitat econòmica. Es pot col·laborar en el finançament mitjançant l'esponsorització o realitzant donatius a la Fundació Raval Solidari, que es poden deduir de l'impost sobre la renda o l'impost de societats. Aportació de les participants Aporten 90 euros anuals. D'aquesta manera, valoren més el que reben, aprenen a estalviar aquests diners i es fan més responsables en la cura de les instal·lacions.

Col·labora amb Terral Pots col·laborar oferint el teu temps o ajudant econòmicament. Si vols fer una transferència bancària, pots fer-la al c/c de Raval en Acció, Assoc.:

Patrocina

Origen de fons Sponsors i col·laboracions: 24.068 € Fundació Raval Solidari: 68.096 € Participants i activitats: 14.528 € Subvencions oficials: 300 €

Assignació de fons Despeses de personal: 54.528 € Despeses generals: 34.354 €

Despeses de les activitats: 15.852 € Amortitzacions: 2.258 €

ES63 2100 3272 95 2200108281 LA CAIXA

Col·laboren

DIRECCIÓ Nou de la Rambla 11-13, Baixos (08001 Barcelona) TEL 93 317 55 21 EMAIL terral@terral.cat WEB www.terral.org