a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 40

40 CSOMAGOLÁS

Dörnyei Krisztina marketing tanácsadó

A jó csomagolás minden érzékszervre hat Tavaly novemberben jelent meg Csomagolásmenedzsment címmel egy hiánypótlónak szánt könyv, hiszen korábban nem született olyan összefogó kiadvány, amely a csomagolás és a csomagolástervezés fontosságával foglalkozik. A könyv apropóján beszélgettünk a szerzővel, Dörnyei Krisztina marketing tanácsadóval, a csomagolás legfontosabb trendjeiről, az újrahasznosítás problémájáról, a perszonalizált és a saját márkás csomagolás sajátságairól, valamint azt is megtudhattuk, hogy fogyasztói szempontból milyen a jó csomagolás. » Melyek a legfontosabb iparági trendek és ebből mi jelenik meg Magyarországon? Van-e elmaradás a nyugathoz képest? A legizgalmasabb és legégetőbb kérdés jelenleg az egyszer használatos műanyag csomagolásokat érintő szabályozási környezet nemzetközi változása, ami negatívan kihat a cso­ magolások általános megítélésére is. Úgy tűnik, hogy egyre több ország kezd beleállni a tiltásába, ami környezetvédelmi szempontból nagy előrelépés lehet. Azonban véleményem szerint a mainstream médiában a narratíva a valódi prob­ lémáról némiképp elterelődött, vagyis arról, hogy miért is van annyi széthagyott (műanyag) hulladék, miért dobunk el ennyi szemetet felelőtlenül és miért nem hasznosítjuk hatékonyabban, ha már legyártásra került? Ha sikerülne a hangsúlyt és az erőforrásokat némiképp a tiltásról a hulladékgazdálkodásra terelni, akkor vélemé­ nyem szerint messzebb jutnánk. Ehhez két dolog szükséges, egyfelől tájékoztató kampányok arról, hogy az egyén felelős azért, hogy az általa fogyasztott termékek eldobható részei a megfelelő helyre kerüljenek és bűn akár egy kupakot is széthagyni vagy akár kommunális kukába dobni. Másrészről a hulladékgazdálkodási rendszer és infrastruktúra fejlesz­ tése szükséges, hogy a keletkezett (műanyag) hulladék ne a természetbe, lerakókba kerüljön, hanem hasznosuljon, visszakerüljön a gazdaságba, ami a körkörös gazdasági szemlélet egyik alapja. Nagy erőkkel kellene dolgozni azon, hogy a hulladékgazdálkodás hatékonyabb terület legyen, ugyanis mindenkinek elsődleges célja, hogy a már megter­ melt hulladék is tűnjön el és közben lehet a csökkentésen is dolgozni. Pár kiragadott tiltólistás termék nem fogja a tömegek szemetelési viselkedését megváltoztatni.

fogyasztói igények lépéskényszerbe hozták a márkákat. De nincs is ezzel baj, ha a termékfejlesztés, gyártás és infra­ struktúra is fel tud zárkózni és képes lesz elég helyettesítő megoldással, termékkel megjelenni a piacon. Jelenleg több nagyobb csomagolási trend van kibonta­ kozóban: felesleges csomagolások elhagyása, természete­ sebb (növényi) anyagok használata, ehető csomagolások és bevonatok, alapanyag-csökkentés, öko-okos design és a fosszilis műanyagok újrahasználata. Mindegyik izgalmas irány, de még mindegyiknek van valamilyen hátránya, így nem könnyű választani gyártói oldalról sem. Amellett, hogy a gyártó utánanéz a jelenleg elérhető alternatíváknak, és tervet készít arra vonatkozóan, hogy miként és hogyan tudná kevésbé károsra lecserélni a cso­ magolását, érdemes még odafigyelni arra a tervezéskor, hogy csak olyan csomagolóanyagot dobjon piacra, ami az átlagos fogyasztónak is tényleg egyszerűen, szelektíven gyűjthető vagy ténylegesen újrahasznosítható, minimális nyersanyagot használjon, és megfelelő hulladékkezelési instrukciókkal lássa el a csomagolást. » Milyen szinten áll az újrahasznosítás jelenleg Magyarországon? Milyen jövőt jósol az újrahasznosítható anyagoknak a csomagolásban? Állhatna jobban is az európai összehasonlításokban, de azért lassan növekszik az arány. Az újrahasznosítás egyik feltétele az aktív és együttműködő fogyasztó, mert az újra­hasznosítás odafigyelést követel meg. A legelső kérdés fogyasztói oldalról, hogy mennyit vagyunk hajlandóak feláldozni kényelmünkből ahhoz, hogy környezetbarátak legyünk. Ezt a plusz erőfeszítést a gyártóknak érdemes lenne megkönnyítenie.

» Hogyan jelenik meg a környezettudatosság, az újrahasznosítás igénye a csomagolásban és hogyan kell reagálnia az » Mik a legnagyobb nehézségek, akadályok a csomagolásiparágnak a környezeti változásokra? fejlesztésben? Nincs más lehetőség, mint meg kell jelennie, reagálni kell, A csomagolásfejlesztés egy nagyszabású együttműködés a változó törvényi környezet, a média figyelme és a változó több vállalati terület és külsős szakértő, cég között. Ahhoz, T ERM ÉK M I X

X X VIII. É VFOLYA M – 2020. FEBRUÁR

W W W.T ERM EK M I X.HU

Profile for Termékmix

Termékmix magazin 2020. február  

Innovációk és trendek az FMCG kereskedelemben.

Termékmix magazin 2020. február  

Innovációk és trendek az FMCG kereskedelemben.

Advertisement