Page 1

INNOVÁCIÓK ÉS TRENDEK AZ FMCG KERESKEDELEMBEN [XXIV. ÉVF. 2016. SZEPTEMBER]


HÍREK 4 INTERJÚ 16 Emelkedő pályán az édesipar Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke POLC – HÚSKÉSZÍTMÉNYEK A húst is hússal

18

POLC – HÁZTARTÁSI PAPÍRÁRU 22 A termékkör, amely egyetlen háztartásból sem hiányozhat CSOMAGOLÁS Kényelmes megoldások

28

40

KUTATÁS 33 Az eladást növelik a tervezett és nem tervezett vásárlások KÜLFÖLD 34 Stagnál a saját márkák fejlődése KERESKEDELEM 38 Nálunk kedveltek a kereskedelmi márkák AKTUÁLIS 40 Munkaerőhiány: Erősödő a harc a dolgozókért

HR 42 Tippek a tehetséges munkavállalók megszerzéséhez ÜZLETVEZETŐ 44 A határ a csillagos ég Márton Tiborné Zsuzsa, a MOM Park SPAR szupermarket vezetője KÜLFÖLD 46 A terjeszkedés új irányai

Partnereink:

Beiersdorf Kft. 52.; Cornexi Food Kft. 10.; GS1 MAGYARORSZÁG Nonprofit Zrt. 15.; Kelly 2000 Zrt. 27.; Malen Kft. 5., 9., 26.; Naszálytej Zrt. 2.; Rail Cargo Hungaria 7.; Sága Foods Zrt. 19., 30.; Sealed Air GmbH 29.; SCA Hygiene Products Kft. 23.; SPAR Magyarország 37.; Starfol Plusz Csomagolástechnikai Kft. 31.; Tetra Pak Hungária Kereskedelmi Zrt. 51.; Trend FM 4.; trnd Central Eastern Europe Kft. 1., 11-14.; Vajda Papír Kft. 25.; Wiesbauer-Dunahús Húsfeldolgozó és Értékesítő Kft. 21.

WWW.TERMEKMIX.HU

Lapigazgató: Nagyberegi Andrea ∙ Felelős kiadó: Dobos Csaba ∙ Szerzők: Sebők Andrea, Horváth Balázs, Durbák Ildikó, Kibelbeck Mara ∙ Értékesítési vezető: Márföldi Zsanett Kiadó: TermékMix Marketing és Reklám Kft. ∙ 1089 Budapest, Reguly Antal. u. 44. E-mail cím: info@termekmix.hu ∙ Telefon: 784-1318 ∙ Fax: 785-2094 ∙ www.termekmix.hu ∙ ISSN 1417-0175 Terjesztés: saját terjesztői hálózattal, a boltvezetők kezébe. A hirdetések valóságtartalmáért a kiadó nem vállal felelősséget. A TermékMix által készített hirdetési grafikák és formák, riportok más sajtótermékben csak a kiadó hozzájárulásával helyezhetők el.


4 HÍREK DECEMBERTŐL KÖTELEZŐ A TÁPÉRTÉKJELÖLÉS

FAO: ENYHÉN CSÖKKENTEK A VILÁGPIACI ÉLELMISZERÁRAK

December 13-tól ismét kötelező lesz a tápértékjelölés feltüntetése az előrecsomagolt élelmiszerek többségénél. A határidő előtt forgalomba hozott, tápértékjelölés nélküli termékek a készlet erejéig szintén a polcokon maradhatnak. A hamarosan életbe lépő változás miatt az élelmiszervállalkozásoknak fokozottan figyelniük kell a tápértékadatok helyes feltüntetésére. Magyarországon a tápértékjelölés az EU csatlakozás előtt kötelező volt, a belépés után csak azokon a termékeken kellett feltüntetni az adatokat, amelyek tápanyag-összetételre vagy egészségre vonatkozó állítást tartalmaztak, emellett a különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszereknél a speciális tápértékadatokról tájékozódhattak a vásárlók. A „régi-új” előírás alól néhány termékcsoport mentesül, ide tartoznak például a nyers húsok, a fűszernövények, az étkezési só, az asztali édesítőszerek, a rágógumi, a zselatin, valamint a kistermelői és kézműves élelmiszerek.

Júliusban enyhén csökkentek a világpiaci élelmiszerárak, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított árindex 0,8 százalékkal 161,9 pontra süllyedt az előző havi 163,2 pontról. A júliust megelőző öt hónapban még rendre emelkedtek az árak. A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer alapanyag – növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árait veszi figyelembe. Júliusban a gabonaféléket és a növényi olajokat alacsonyabb áron jegyezték a nemzetközi piacon, míg a tejtermékek, húsfélék és a cukor drágult. A szemes termények ára 5,6 százalékkal csökkent, ezzel szemben a rizs valamelyest drágult. Május óta tart a lefelé menő trend a növényi olajok esetében. A júliusi 2,8 százalékos csökkenés mögött alapvetően a pálmaolaj áll: az ára öthónapos mélypontra süllyedt. A szója-, napraforgó- és repceolaj ára is mérséklődött a várhatóan bőséges készletek miatt. Az alapvető élelmiszer alapanyagok további csoportjai nemzetközi szinten drágultak. A tejtermékeken belül (+3,2 százalék) főleg a vajért kellett többet fizetni, bár az ár az előző évekhez képest még így is alacsony szinten van. A húsfélék ára 1,3 százalékkal nőtt az Európai Unióban tapasztalható vágósertés-hiány és a csendes-óceáni térség alacsonyabb birka- és marhahús kibocsátása miatt.

STAGNÁL AZ ÉLELMISZERIPAR

GKI: AUGUSZTUSBAN CSÖKKENT A KONJUNKTÚRAINDEX

Az Opten adatai szerint az elmúlt öt évben a 2014-es volt az egyetlen, amikor a szektor árbevétele és alkalmazottainak száma is stabilan emelkedni tudott, a szektorban a létszám 2015-ben is emelkedett. Az alkalmazottak számának növekedése valószínűleg a szektor fehéredésének is köszönhető. Az élelmiszergyártás legjelentősebb alágazata a húsipar, mely a teljes élelmiszeripari termelés mintegy 26 %-át teszi ki. Statisztikák szerint komoly eltérések vannak az alágazatok termelési trendjeit tekintve, az elmúlt hónapokban voltak erősen csökkenő és növekedő alágazatok is. A húsfeldolgozás jól teljesít, de a legkiemelkedőbb a takarmánygyártás volt. Az ágazatban 2015-ben 374 céget alapítottak és 430-at szüntettek meg.

Augusztusban – a jelentős júliusi emelkedés után - a GKI konjunktúraindexe érezhetően csökkent (-3,9-re), s ezzel visszatért idei mélypontjára. A GKI felmérése szerint az üzleti várakozások erőteljesen, a fogyasztóiak kismértékben romlottak. Augusztusban az üzleti szférán belül mind a négy vizsgált ágazat várakozása kisebb-nagyobb mértékben romlott. Az ipari bizalmi index számottevően (5 ponttal) csökkent, értéke lényegében visszatért a májusi szintre. Az építőipari bizalmi index – július után – augusztusban is csökkent (3 ponttal), e mutató értéke három éves mélypontra süllyedt. A kereskedelmi bizalmi index értéke 2016 nyolcadik hónapjában tovább csökkent (4 ponttal), így kilépett az elmúlt immár több mint két évet jellemző viszonylag keskeny sávból, ráadásul 2013 novembere óta először került negatív tartományba. Az eladási pozíció megítélése stagnáló készletszint mellett most is jelentősen romlott, míg a rendelések várható alakulását is csökkenés jellemezte. A szolgáltatói bizalmi index értéke – a júliusi jelentős emelkedés után – augusztusban visszaesett (3 ponttal), de még így is meghaladja a májusi-júniusi szinteket. A foglalkoztatási szándék mind a négy ágazatban gyengült, különösen erőteljes volt a romlás a szolgáltató szektorban. A GKI fogyasztói bizalmi index – a júliusi jelentős emelkedés után – augusztusban némileg (2,5 ponttal) csökkent, s így a júniusi szint közelébe esett vissza.

Menni-Enni Turizmus és gasztronómia | Élmények több fogásban Hétfőnként 11 és 13 óra között a TrendFM műsorán Buza Sándorral T ERM ÉK M I X

2016. SZEP TEMBER

www.trendfm.hu W W W.T ERM EK M I X.HU


HÍREK

10 SZÁZALÉKKAL BŐVÜLT A TARTÓS FOGYASZTÁSI CIKKEK PIACA A hazai tartós műszaki cikkek értékesítése az idei második negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest 10,6 százalékkal nőtt, és a teljes forgalom 135,3 milliárd forintot tett ki. Az informatikai és irodaeszközök kivételével valamennyi szektor tudott erősíteni. A legnagyobbnak a telekommunikációs szektor bizonyult, amely 17,2 százalékos növekményt mondhat magáénak - derül ki a Gfk Temax kutatásából. 2016 második negyedéve a hazai szórakoztató elektronikai piacon pozitív eredménnyel zárult: az értékesítési összforgalom a mért kategóriákban 27,4 százalékos ­növekedést mutatott. Kétszámjegyű növekedés látható a háztartási nagygép-piacon 2016 április-júniusában: a forgalom 15 százalékkal múlta felül a 2015 azonos időszakában mértet, ez elsősorban a beépíthető szegmensnek és a szárítógépeknek köszönhető. Ugyanakkor szinte valamennyi kategória kétszámjegyű bővülést realizált. A háztartási kisgép-szektor 14,3 százalékkal volt magasabb 2016 második negyedévében, mint az előző év azonos időszakában. Az első negyedév gyenge teljesítménye után a telekommunikációs szektor 2016 második negyedévében kétszámjegyű növekedést mutatott és 17,2 százalékkal haladta meg az előző év második negyedévében mért teljesítményét.

ISKOLASZEREKET VIZSGÁLTAK Az iskolakezdésre való tekintettel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei különböző laboratóriumi vizsgálatokat végeztek el a gyermekek által az iskolában rendszeresen használt termékeken. Tolltartók, radírok, színesceruzák, valamint tornaruhák vizsgálatára került sor. A vizsgálat célja annak felderítése volt, hogy az említett termékek megfelelnek-e az előírt biztonsági, illetve minőségi követelményeknek. A szúrópróbaszerűen mintavételezett termékek között 10-féle színesceruza készlet, 4-féle tolltartó, 5-féle radír, továbbá 10-féle tornaruha szerepelt. A 10-féle színesceruza készlet közül 1-féle készlet esetében merült fel kifogás, ugyanis a készletben található sötétzöld színű ceruza kadmiumtartalma meghaladta a jogszabályban előírt határértéket. A tolltartók, valamint a radírok esetében a tiltott lágyítószer-tartalom meghatározására került sor. A mintavételre kerülő termékek többsége puha, lágy műanyag részt is tartalmazott, így ezen termékek esetében felmerülhet a gyanú, hogy azok egészségre ártalmas tiltott ftálsav-észter típusú lágyítószert tartalmaznak. A megvizsgált 4-féle tolltartó esetében 1-féle terméknél tiltott lágyítószer-tartalom került kimutatásra. A vizsgálatra került 5-féle radírnál tiltott lágyítószer-tartalomra vonatkozóan nem merült fel kifogás.

5


6 HÍREK HATÁLYBA LÉPETT AZ ÚJ DOHÁNYRENDELET

VÉDJEGY A MAGYAR SÜTŐIPARI TERMÉKEKRE

Augusztus 20-án hatályba lépett a dohánytermékek csomagolását szabályozó új ­kormányrendelet, amely szerint az új dohánytermékek már csak egységes csomagolásban kerülhetnek piacra, de a már piacon lévő márkák és típusok átmeneti mentességet kapnak. A kormányrendelet megfelel az Európai Unió 2014ben elfogadott irányelvének, amelynek értelmében a cigaretták és fogyasztási dohányok csomagolása kötelezően megváltozik: 2017. május 20-ától már csak olyan dohánytermékek lehetnek kiskereskedelmi forgalomban, amelyek csomagolásának elő- és hátoldali felületét 65 százalékban képpel kombinált szöveges figyelmeztetések fedik. Emellett a szabályozás szerint az oldalsó felületeken is általános figyelmeztetések láthatóak majd, és kötelező feltüntetni a leszokásban segítséget nyújtó portál elérhetőségeit is. Ezen felül a magyar szabályozás bevezeti a dohányáruk egységes csomagolását is. Ennek értelmében augusztus 20-ától új márkájú vagy típusú cigarettát, illetve fogyasztási dohányt már csak olyan csomagolásban lehet piacra dobni, amelyen jelzés, illetve védjegy sincs. A már piacon lévő márkákat és típusokat 2016. de­ cember 31-éig lehet gyártani, importálni, bejegyzett kereskedő által fogadni és 2017. május 20-áig lehet forgalomba hozni.

Védjegyet vezet be a pékszövetség a magyar sütőipari termékekre. A magyar pékség védjegyet azokra a termékekre lehet használni, amelyek igazolhatóan magyar üzemben készültek, magyar alapanyagokból, magyar munkaerővel, ami minőségi garanciát jelent a fogyasztóknak - jelentette be a Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József. A védjegyet kizárólag a pékszövetség tagjai, magyar telephellyel rendelkező üzemek használhatják, és nemcsak a kenyereken, hanem egyéb termékeken, így a foszlós kalácsokon vagy a kuglófokon is megjelenhet. Szeretnék elérni azt is, hogy a magyar sütőipari cégeknek legyen a védjegyes termékeket értékesítő szakbolthálózata. Az idei mintegy 5,2 millió tonnás búzatermés mennyisége megfelelő, de a minősége alulmúlta a termelők várakozásait. A sütőiparnak szükséges 1,2 millió tonna jó minőségű búza megvan, amiből jó minőségű lisztet gyártanak majd. Az országban 30 százalék étkezési búza, és 70 százalék takarmánybúza termett idén. A mintegy 23 ezer dolgozót foglalkoztató sütőiparból jelenleg 2500-3000 szakember hiányzik.

!

T ERM ÉK M I X

2016. SZEP TEMBER

W W W.T ERM EK M I X.HU


HÍREK

EMELKEDHETNEK A CUKORÁRAK

INDUL A „DOBD BE MAGAD” PROGRAM

Emelkedhetnek a cukorárak, és várhatóan egy ideig magasak is maradnak annak hatására, hogy a cukor termelése világszinten csökken, emiatt a globális cukorkészletek a következő két szezonban több mint 22 millió tonnával eshetnek vissza – a Conclude Befektetési Zrt. tájékoztatása szerint. Elsősorban az Indiában kialakult szárazság miatt 12,5 millió tonnával maradhat el a globális cukorkínálat a kereslettől a 2015-16-os termelési időszakban. Ennél kevesebb, 9,8 millió tonnás „hiány” mutatkozhat a következő, 2016-17-es idényben. A két termelési szezon alatt a világ cukorkészletei több mint 22 millió tonnával mérséklődhetnek.     A nagyobb kereskedőházak prognózisa szerint Brazília cukortermelése 35,5 millió tonnás rekordszintre ugorhat, miután a magasabb árak a cukorgyárakat arra késztetik, hogy az édesítőszer gyártását helyezzék előtérbe az etanollal szemben. A világ cukorrépa-termesztése 3,5 millió tonnával, 37,9 millió tonnára emelkedhet a mostani szezonban, ehhez hozzájárult, hogy  az Európai Unióban 2 millió tonnával nő a termelés, miután a cukorrépa vetésterülete 8 százalékkal haladta meg a tavalyi, négy évtizedes mélypontot. A cukor árának esetleges további emelkedése érintheti Magyarországot is, mert az évi 375-400 ezer tonnára tehető belföldi cukorfogyasztásból csak 125 ezret fedez a hazai termelés.

Népszerű sztárok és a környezettudatos magatartásra ösztönző közösségi média játék segítségével oktat az alumínium dobozok szelektív gyűjtésére a most induló „Dobd be magad” program. A környezetvédelmi tudatosító kampány a közösségi médiában kívánja ráirányítani a figyelmet arra, hogy a kiürült alumínium italos dobozok újrahasznosításával 95%os energiamegtakarítás érhető el. Magyarországon évente 800-900 millió alumínium dobozba töltenek italokat, ami azt jelenti, hogy minden magyar állampolgár átlagosan 80-90 darab dobozt használ fel. Az így keletkezett hatalmas mennyiségű, 100%-ban újrahasznosítható nyersanyag csupán kb. 50%-át, vagyis mintegy 450 millió dobozt gyűjtünk vissza és hasznosítjuk újra. A házhoz menő szelektív gyűjtési rendszer mellett a használt alumíniumdobozok már közel 200, elsősorban szupermarketekben kihelyezett, magyar fejlesztésű gyűjtőautomata révén is visszagyűjthetőek és visszaválthatóak. Az újrahasznosított alumíniumból minőségromlás nélkül 60 napon belül újra aludobozok kerülhetnek vissza a boltok polcaira, ezzel az elsődleges nyersanyagból készülő fémhez képest 95%-os energia megtakarítást érhetünk el.

7


8 HÍREK A PÉKSZÖVETSÉG AZ ÁFA CSÖKKENTÉSÉT SZORGALMAZZA A Magyar Pékszövetség az általános forgalmi adó csökkentését és tiszta piaci viszonyok megteremtését szorgalmazza a sütőiparban, annak érdekében, hogy a magyar pékségek jövedelmezően működhessenek, és elláthassák az embereket jó minőségű pékáruval – mondta Septe József, a szövetség ­elnöke. A pékszövetség már korábban szerette volna elérni, hogy a kenyér áfája 5%-ra csökkenjen a jelenlegi 18-ról; a kenyeret azonban nem sorolták az alapvető élelmiszerek közé. Az országban működő mintegy ezer magyar pékségnek az utóbbi 5-8 évben szembe kell néznie a Magyarországon működő albán pékségek konkurenciájával. Ezek a szövetség szerint a működtetési szabályok „nagyvonalú” kezelésével – például a munka- és adóügyi előírások be nem tartásával – versenyelőnyhöz jutnak. Jelenleg Magyarországon 500-700 albán pékség működik.  Az ágazatot a szakemberhiány is sújtja, 2500-3000 pék hiányzik a szakmából, de szükség volna például betanított és segédmunkásokra is. A szakma élő­munka­ igénye nagy, azonban kicsi a jövedelmezősége, a sütőipari vállalkozások nyeresége országos átlagban 1-2%. A pékszövetség elnöke szerint az ágazat fennmaradása érdekében fontolóra kell venni az áremelés lehetőségét. Azt mondta, a sütőiparban 2010 óta nem volt áremelés, mert a pékek nem tudták érvényesíteni a különböző költségek növekedését az árakban.

BÚZASÖRÖKET TESZTELTEK A kedvelt nyári hűsítők közül a búzasöröket vizsgálta terméktesztjén a NÉBIH. A Szupermenta projektben 18 terméket, 9 üveges és 9 dobozos búzasört ellenőriztek a hatóság munkatársai, többek között laboratóriumban vizsgálták, hogy élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból megfelelőek-e, de a kedveltségi pontozás sem maradhatott el. Magyar, német, belga, holland, osztrák és francia előállítású termék egyaránt „szerepelt az itallapon”. Egyetlen terméknél sem találtak hiányosságot a szakemberek. A NÉBIH laboratóriumaiban ellenőrizték a termékek élelmiszerbiztonsági szempontból fontos paramétereit, azaz a toxin- és nehézfémtartalmat, illetve növényvédőszer-maradék, köztük a glifozát tartalmat is. Valamennyi vizsgálat megnyugtató eredményt hozott, a mért értékek minden esetben a megengedett határérték alatt voltak. A búzasörök a minőség hatósági próbáján is átmentek. Az alkohol-, a CO2-, az energia-, az eredeti és valódi extrakttartalom, valamint a szín meghatározása során sem találtak kifogásolnivalót a szakemberek.


HÍREK

FOGÁPOLÁSI PÁLYÁZATOT HIRDET A DM A dm idén is pályázatot hirdet magyarországi általános iskoláknak, hogy így hívja fel a figyelmet a fogápolás fontosságára. A dm Mosolygó fogacskák programja játékos formában hívja fel a családok és a pedagógusok figyelmét a fogápolás fontosságára. Idén újdonsággal is készül a dm: megszületett a program dala az Iszkiri együttes előadásában, a játékos rigmusokból kiderül, mi minden történhet a fogakkal, ha nem vigyáznak rájuk a gyerekek. A dm 2016-ban pályázatot ír ki általános iskolák első és másodikos osztályainak, a pályázat a program dalához kapcsolódik: a diákokat arra kéri a dm, dolgozzák fel a szerzeményt egy kis videó formájában, amelyet egy mobiltelefonnal is elkészíthetnek. Az első 10 000 pályázó diák fogápolási kezdőcsomagot kap ajándékba, a legkreatívabb 10 pályázó osztály pedig egészségnapot nyer a Minipolisz gyerekvárosba. A legjobbakról az idei évben közönségszavazás dönt. Az edukációs programot a dm törzsvásárlói pontadományozással támogathatják, cserébe a dm egy foglalkoztató füzetet ad ajándékba, amellyel a gyerekek játékos formában sajátíthatják el a helyes fogápolás alapjait. A kampány együttműködő szakmai partnere az Unilever Magyar­ ország Kft.

330 MILLIÓ DARAB PÉKÁRU A TESCONÁL ÉVENTE A Tesco évente több mint 330 millió darab pékárut értékesít. A hazai piacon a legnépszerűbb termék a vizeszsemle, amelyből tavaly 104 millió darab fogyott. A vállalat folyamatosan fejleszti kínálatát: a vásárlói igények figyelembevételével augusztusban 29 új termékkel bővítette a pékáruk választékát. A kenyérfélékből évente 16 millió darabot értékesít az áruházlánc. Ezek közül továbbra is a fehérkenyér a legkelendőbb: a vásárlók 50%-a választja a hagyományos fajtát. A kínálatban található 100 féle péksütemény közül a túrós táska, a duplacsokis rúd és a kakaós csiga a legnépszerűbb. Utóbbiból közel 7,6 millió darab kerül a vásárlók kosarába évente. Az édes mellett a sós friss pékáruk is keresettek, ezekből egy év alatt 20 millió darab fogy. A zsemle ötször népszerűbb, mint a kifli: előbbiből 100 millió darabot, míg utóbbiból 20 millió darabot értékesített az áruházlánc tavaly. A Tesco 109 hipermarketében helyben készíti az ízletes pékárukat. Ezekben a pékségekben évente 1,5 millió tonna búzalisztet és 500 ezer kilogramm rozslisztet használnak fel.

9


10 HÍREK NYERESÉGES ÉVET ZÁRT A TESCO Nyereséggel zárta legutóbbi gazdálkodási évét a Tesco-Global Áruházak Zrt. Magyarországon: a cég adózás utáni eredménye 13,2 milliárd forintra emelkedett az egy évvel korábbi jelentős, 68 milliárd forintos veszteséget követően - ez derült ki az áruházlánc nyilvános cégadatbázisban közzétett legfrissebb adataiból. Az értékesítés nettó árbevétele a 2015. március 1. és 2016. február 29. közötti üzleti évben 0,71 %-kal emelkedett az előző évhez képest, így 614 milliárd forint volt. Ez a növekedés elsősorban az élelmiszer választék fejlesztésének, a vásárlók számára kedvező akcióknak és áraknak, illetve az online kereskedelem, valamint a kis formátumú boltok fejlődésének eredménye. A pénzügyi műveletek eredménye 14,7 milliárd forint nyereség volt, ami az előző évhez képest 6,4 milliárd forinttal magasabb.

5 MILLIÓ FORINT ADOMÁNY TORNATERMEK FELÚJÍTÁSÁRA A P&G és a SPAR másfél hónapig tartó közös jótékonysági programjának eredményeként a másfél millió forintos fődíjat a debreceni Lilla Téri Általános Iskola, az egymillió forintos különdíjat pedig a szegedi Arany János Általános Iskola nyerte. 26 iskola vehetett át 100.000 forint értékű P&G tisztítószereket tartalmazó ajándékcsomagot, így a programban több mint 5 millió forint értékű nyereményt adott át a két vállalat. A június 9. és július 20. között zajló kampány keretében minden, a SPAR Magyarország üzleteiben vásárolt Procter&Gamble termékkel lehetőség nyílt a játékban résztvevő iskolák számára, hogy elvigyék a több mint 5 millió forint értékű nyeremény valamelyikét.

CSOKITÁBLA ALAKÚ ZÖLDSÉGET KÉSZÍTETTEK FRANCIA DIÁKOK A francia ENSAIA mérnökhallgatói innovációs díjat nyertek a CarréLéon elnevezésű termékéért, amely lehetővé teszi a szakácsoknak, hogy só nélkül is ízesíthessék az ételeket. A tábla ugyanis nem tartalmaz sót, ehelyett legfőképp (65 százalékban) szárított zöldségekből és kókuszvajból áll. A táblás zöldséget főzéshez találták ki, amellyel egészséges krémsajtalapú mártogatós szószt készíthetünk tortilla chipshez vagy sárgarépahasábokhoz, de a panninit vagy a összesütött francia melegszendvicset is ízesíthetjük vele, esetleg egyszerűen ráreszelhetjük a salátára is. Az egyik diák Pierre Peythieu úgy véli, „a CarréLéon megfelel az új marketingtrendeknek: természetes, egészséges, házi és teljesíti a vásárlók igényét az átláthatóságra. Az emberek tudni akarják, hogy mi kerül a tányérjukra, és elvárják, hogy a hozzávalók listája rövid és jól olvasható legyen.” A CarréLéont az október 16-20 között rendezendő párizsi International Food Tradeshow-n mutatják be.

ALÁZATOS SZOLGÁJA, A BEVÁSÁRLÓKOCSI A Metro Group innovációs napján két találmányt mutattak be: az egyik robot kiszállítja a kért árut, míg a másik árnyékként követi a vásárlót, hogy önműködő bevásárlókocsiként vigye az árut és osszon információt. Egy észt fejlesztőcsapat az Estonian Starship Technologies eljutott az első tesztfázishoz a hatkerekű Starship robotjukkal, amely készen áll arra, hogy 10 kilogrammos csomagot 5 kilo­ méteres körben önműködően kivigyen a vásárlóknak. A széles körűen használható eszközt a megrendelők csak a személyre szabott kódjukkal nyithatják ki, hogy a tároló rekeszből hozzájussanak a kért áruhoz. A WiiGo nevű megoldást ugyancsak a csomagcipelésre találták ki, de ezek a robotok a bolton belül segítik a vevőt. A portugál fejlesztő ígérete szerint a vásárlót követő robot a hagyományos kosarakat és bevásárlókocsikat küldhetik nyugdíjba. A szerkezet arcfelismerő rendszer segítségével azonosítja a kocsi vásárlóját, hogy tudja, kit kell követni, és kis képernyője segítségével információkat és személyre szabott hirdetéseket is tud nyújtani a vevőnek. A jövőben azonban a tervek szerint arra is képes lesz majd, hogy maga szedje össze a bevásárló lista alapján a polcokról a terméket.

Lassú felszívódású szénhidrátok és rostok az egészséged szolgálatában

hozzáadott cukor nélkül Gyártó, forgalmazó: Cornexi Food Kft. • Ügyfélszolgálat: ertekesites@cornexifood.eu • +36 22 572 002


A MÁRKÁK MÖGÖTT

Kollaboratív Marketing

Így tehetjük fogyasztóinkat hiteles márkanagykövetté A Kollaboratív Marketing a XXI. század egyik leghatékonyabb marketingkommunikációs eszköze. Lényege, hogy a fogyasztók aktív bevonásával építhetjük a márkákat és a kiválasztott nagykövetek együttműködésével tudjuk elérni a célcsoportunkat, ­hiteles és célzott ajánlások segítségével. Ma már a nagy világmárkákat mindenki ismeri, és egyre több ember határozza meg magát annak alapján, ahogyan egy-egy márkához viszonyul. A különböző márkák célcsoportjai egyre jobban igénylik, hogy a márkák meghallgassák az igényeiket és véleményüket. Szeretnének közvetlen kapcsolatba kerülni és párbeszédet folytatni velük, ahelyett, hogy passzívan csak a termékeket vásárolnák meg. Amikor az ilyen márkarajongók lehetőséget kapnak, hogy közvetlenül kapcsolatba kerüljenek a márkával és bennfentes információkhoz jussanak, akkor saját hiteles tapasztalataikat és véleményüket elkezdik terjeszteni ismerőseik, barátaik, kollégáik körében. Ezek a legfontosabb ajánlások a márka számára, hiszen a legmegbízhatóbb információforrás az ismerősök, család és barátok ajánlása (Forrás: Nielsen Global Advertisment Study, melynek alapján a megkérdezettek 92%-a ezt tartja a leghitelesebb forrásnak a vásárlási döntéseinél). A márkák számára ezek a potenciális márkanagykövetek rendkívül értékessé válhatnak, amennyiben megfelelő eszközökkel sikerül aktiválni őket. A trnd Európában elsőként abban segít a cégeknek, hogy használják a fogyasztóikban levő marketing potenciált, célzottan megtalálják és a lehető leghatékonyabb módon bevonják őket a marketingjükbe és igazi „márkahívőkké” tegyék őket. A megfelelően kiválasztott márkanagykövetek szájreklám útján (Word of Mouth - WOM) terjesztik az adott márkával kapcsolatos, a célcsoport többi tagja számára is releváns információkat. A WOM terjedését generációk segítségével mérjük. A márkanagykövet (G0) ebben az esetben maga a kommunikációs csatorna és az ő segítségével jut

el az információ az első generációhoz (G1), aki továbbadja a második generációnak (G2). A WOM terjedése G0

G1

G2

G1

G2

G2

G2

A fogyasztók bevonásával a márka jelentős előnyre tehet szert azokkal a versenytársakkal szemben, akik csak a „tradicionális”, egyoldalú marketingkommunikáció segítségével juttatják el üzeneteiket a célcsoportjuk tagjainak, de nem biztosítanak lehetőséget a fogyasztóknak a visszajelzésre és bevonódásra. A kollaboratív marketing kampányok legnagyobb erőssége a rendkívül szigorú kiválasztás, amely pontosan célzott elérést tesz lehetővé és minimálisra csökkenti a holtszórást az elérni kívánt célcsoportban. Magyarországon egy 1000 nagykövettel zajló, 4 hetes WOM nagyköveti programmal közel 200 000 potenciális vásárló érhető el, aki hiteles

fogyasztói ajánlás útján szerez információt az adott márkáról/termékről és válik motiválttá annak kipróbálására. A WOM kampányok segítségével még lelkesebbé tehetőek a fogyasztók, akik ezáltal különféle marketingfeladatok elvégzésében segíthetnek a gyártóknak: Megosztják értékeléseiket és véleményüket Növelik a termékek és márkák online láthatóságát (SEO) Az értékesítés helyszínén növelik az eladásokat Részt vesznek a piackutatásban és értékes fogyasztói insightokat nyújtanak A termékek szakértőivé válnak és ajánlásokat generálnak Hiteles médiatartalmakat állítanak elő Segítségükkel csökkenthető az új termékek bevezetésének kockázatai.

A trnd kampányaiban születő eredmények igazolják, hogy a fogyasztókkal való együttműködés igencsak kifizetődik a cégeknek. A piaci trendek alapján ez a terület egyre megkerülhetetlenebbé válik, hiszen az egyirányú, visszajelzések nélküli márkahirdetések már nem olyan hatékonyak, mint a fogyasztók bevonásával történő márkaaktivitások.

A Kollaboratív Marketing előnyei


A MÁRKÁK MÖGÖTT

A Word of Mouth kapcsolatot teremt a márka és a fogyasztó között A szájreklám (Word of Mouth – WOM) márkanagykövetei nemcsak azért hasznosak, mert így a termék jó hírét keltik, de a fogyasztói közösségek által a cégek közelebb kerülhetnek a vevőikhez, és például a termékfejlesztés során is kifizetődhet az együttműködés – mondta el lapunknak Palotai Zoltán, a kollaboratív marketing és WOM kampányokra szakosodott trnd ügyvezető igazgatója. » Hogyan indult a trnd külföldön és Magyarországon? Mik voltak a főbb mérföldkövek? Nemzetközi szinten 2005-ben indult a társaság Münchenből, ahol a cég központja jelenleg is található. A kiindulási pont pedig a Word of Mouth, magyar szóval szájreklám volt, amellyel ekkor kezdtek el foglalkozni. Alapítónk, Rob Nikowitsch talált ki olyan módszertant, amellyel a szájreklámot mérhető és tervezhető módon lehet beépíteni a cégek marketingmixébe. 2008-ban aztán a spanyol iroda megnyitásával elindult a nemzetközi terjeszkedés, jelenleg ös�szesen 18 európai országban tudunk kampányt indítani. A magyarországi alapítás 2011ben történt, amely egy kicsit mese­ szerű volt számomra. Korábban a GlaxoSmithKline Consumer Health­ care regionális marketingvezetője voltam, és 2010 márciusában találkoztam a Word of Mouth-szal egy nemzetközi konferencián. Akkor egy német kolleganő tartott előadást arról, hogy milyen WOM-kampányt futtattak a parodontax fogkrémre. Arról a meetingről úgy jöttem el, hogy ezt itt Magyarországon, és KözépKelet-Európában is létre kellene ezt hozni. Ezután írtam a trnd központi info@ kezdetű e-mailjére, amelyről általában nem igen várható válasz. Én azonban kaptam: menjek ki találkozni velük. Június 1. volt az az időpont, amikor bemutatkoztunk egymásnak. Ők szimpatikusak voltak nekem, és a folytatás szerint én is nekik, hiszen abban maradtunk, hogy készítsek egy üzleti tervet a régióra. Ezután 2011 márciusában megtörtént a cégalapítás. Első körben Magyarországon indítottuk el a trnd-t kifejezetten Word of Mouth-profillal. Rá egy évre nyitottuk meg a cseh, rá még egy évre pedig a

lengyel irodát innen Magyarországról. A mini régiós központ azóta is Budapesten van. » Hogyan változott mindeközben a trnd szolgáltatása? Több változás is történt a társaság életében. Rájöttünk ugyanis, hogy igen jól tudunk együttműködni, fogyasztói közösségekkel, akiket nem csak az információáramlásba, kommunikációba lehet bevonni, de akár a termékfejlesztésbe is, mint például Real Life Market Research során is, azaz még akár a piacra való bevezetés előtt a való életben kipróbálhatják a termékeket. Ez pedig már a kollaboratív marketing területe. Ez a társaság életében nagyjából 2-3 éve jelent meg. » Jól értem, hogy az újdonság itt az volt, hogy egy erőteljesebb visszacsatolás jelent meg a vásárlói közösségek segítségével a fogyasztó oldaláról a gyártó felé? Igen. Legyen az kollaboratív marketing kampány, vagy azon belül Word of Mouth-kampány, nálunk alapelem, hogy nagyon mély párbeszéd alakuljon ki a fogyasztó és a cég között, és ez a visszacsatolás az, amit nagyon jól lehet használni akár termékfejlesztésre is. A mérföldkövekre visszatérve, ilyen viszonyítási pontnak számít, hogy 2008-ban készítettünk először Németországban kampányt a Procter & Gamble-nek, akik azóta stratégiai partnerünkké váltak. Ők ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek a média-mixükön belül a Word of Mouth-ra. Nagyon fontosak számukra a fogyasztói közösségek, így 18 országban folyamatosan együttműködünk. Sok fejlesztésünket gyakorlatilag az ő igényük alakítja. Ugyancsak fontos esemény volt a cégünk életében, amikor a Bertelsmann

Palotai Zoltán trnd, ügyvezető igazgató

érdekeltségébe tartozó Gruner + Jahr kiadó megvásárolt minket, így azóta áttételesen a Bertelsmann-csoporthoz tartozunk, akárcsak az RTL. » Milyen cégeknek éri meg használni a Word of Mouth marketinget, illetve az önök szolgáltatásait? Mi b2c (business to consumer – cég és fogyasztó közötti) megoldásokat kínálunk, de igen gyakran keresnek minket b2b (business to business − cég és cég közötti) igényekkel is, azonban erre még nincs kialakult metodológiánk. Az alapítónk által kitalált módszerünk egy ötlépcsős mechanizmuson alapszik: kiválasztás, összekötés, terjesztés, támogatás, mérés. Garantáljuk az ügyfeleknek, hogy vagy az ő, vagy a mi fogyasztói közösségünkből kiválasztjuk azokat a fogyasztókat, akik a leginkább nyitottak arra, hogy kipróbálják az adott terméket és a kipróbálás után hitelesen népszerűsítik azt. Utána összekötjük ezeket a fogyasztókat a márkával, így a potenci-


A MÁRKÁK MÖGÖTT

ális nagy­követekből valóban márkanagyköveteket képzünk oly módon, hogy a termékkipróbálási lehetőség mellett olyan bennfentes információkat is adunk, amelyhez amúgy nem tudnának hozzájutni. Ezzel tulajdonképpen beszédtémát kapnak. Ilyenkor a megrendelő cég részéről mindig bemutatunk egy kontaktszemélyt is, egy brand managert, vagy marketing managert, aki megkéri őket, hogy formáljanak őszinte véleményt, adjanak visszajelzést, és beszéljenek a termékükről barátoknak, ismerősöknek. Ez is a bennfentesség érzetét növeli. Ha az ötlépcsős folyamatot rá tudnánk húzni valamilyen módon a b2b környezetre, akkor meg lehetne oldani a b2b kampányokat is. Itt persze csak úgy lehetne eredményt elérni, ha az ügyfél is segítene. Nekünk nagy valószínűséggel ugyanis nincsenek üzleti partnereink a közösségeinkben. Arról ugyanis még nem beszéltem, hogy jelenleg egy több mint 86 ezer főt számláló marketingközösség áll a rendelkezésünkre, akik mind azért jelentkeztek az oldalunkon, hogy ilyen jellegű kampányokban vegyenek részt. Persze nem feltétlenül kell a mi oldalunkon folynia a kampánynak. Van ugyanis egy trndsphere nevű szoftverünk, amely integrálható az ügyfelek adatbázisai mögé is, mint például a P&G esetében. Ha tehát az ügyfélnek már van meglévő márkaközössége, akkor az az előnye is meglehet, hogy az adatok a sajátjai lesznek, ezeket az

W W W.T ERM EK M I X.HU

embereket aztán később is megkeresheti, és hosszú távú lojalitást építhet ki a vásárlói körében. » Említette az őszinteséget, mint fontos elemet, de sok cég biztosan nem örülne, ha a termékükről a márkanagyköveteknek negatív véleményt alkotnának. Nem feltétlenül rossz ez a cégeknek. Azt tudni kell ehhez, hogy a negatív vélemény gyakran szubjektív. Vegyük például az egyik korábbi munkahelyem által gyártott parodontax fogínyvérzés elleni fogkrémet, amit már több mint tíz éve használok. Ha valaki elkezdi ezzel mosni a fogát, akkor az első pár hétben úgy érzi, hogy az íze kellemetlen, mert teljesen más, mint az összes többi fogkrém. Ha azonban az emberek, akiket kiválasztunk, eleve felkészítjük erre, és informáljuk arról, hogy miért ilyen és arról is, hogy használja folyamatosan két hétig megszakítás nélkül, akkor meg fogja szokni, és meg is szereti. Attól nem kell félni, hogy negatív irányba menne el a kommunikáció. Már több mint 1100 kampány van mögöttünk Európában, és egyet sem tudnék mondani, amely a negatívum irányába ment el. Azért sem, mert ezek a termékek általában jók. Ha kis gyártóról van szó, akkor mindenképp kérünk mintát, hogy mi is kipróbálhassuk. Az is biztosíték, hogy jól kiválasztott fogyasztók fogják terjeszteni az információt, illetve ezeket a fogyasztókat partnerként kezeljük, és így bennfentesek lesznek. Ugyanakkor arra kérjük a fogyasztóinkat, hogy legye-

nek nagyon őszinték, így az is kiderül, ha gond van egy termékkel. Ha valaki WOM nélkül, csak tévés reklámokkal hirdet, akkor előfordulhat, hogy az elején megugrik a termék értékesítése, de aztán nem teljesít, hanem visszaesik, és nem fogják tudni, hogy mi a gond. Egy WOM kampány esetén azonban mindig kapunk visszajelzést a fogyasztótól. » Milyen trendeket érzékelnek az önök piacán? Inkább globális trendekről tudok beszámolni, mert Magyarországon trendek vesztek el a válság miatt, bár reményeink szerint a hirdetési piac talán most kezd magához térni. Közép-Kelet-Európában el lehet mondani, hogy nagyon konzervatívak a megrendelők, és a tradicionális ATL kommunikációban hisznek. Míg itt a bebetonozott tévéhirdetés szentsége él, addig Nyugat-Európában és a tengerentúlon egyre inkább hangsúlyossá válik az az irányvonal, hogy a cégek igyekeznek a fogyasztókhoz egyre közelebb kerülni. Megérteni őket, bevonni őket a kommunikációba, és azon dolgozni, hogy a gyártónak legyenek márkanagykövetei, és a fogyasztókkal közösen oldják meg a marketingproblémákat. Számos nemzetközi cég felsővezetőjét lehetne idézni, akár az Unilevert, akár a Nestlét említhetném, akik mind ezt tűzték a zászlójukra: Get closer to the consumer – Kerüljünk közelebb a fogyasztókhoz, azaz velük együtt valósítsuk meg a marketinget. Ez a trend, amiben mi is hiszünk, és igyekszünk a munkánk részévé tenni.

2016. SZEP TEMBER

T ERM ÉK M I X


A MÁRKÁK MÖGÖTT

Márka és fogyasztó közti egyenrangú párbeszéd „A WOM kampányok során még mindig meglepődnek a résztvevők, hogy érdekli a véleményük a gyártó cégeket” Miért érdemes márkanagykövetnek lenni? Fontosnak tartom kiemelni, hogy a kampány résztvevők szemszögéből tulajdonképpen egyfajta hobbimarketingről van szó. Eleve olyanok jelentkeznek a közösségünkbe és kerülnek kiválasztásra a kampányainkban, akik nyitottak új termékek kipróbálására és örömmel megosztják tapasztalataikat másokkal. Az indulócsomag házhoz érkezik és a tesztelendő termék mellett általában termékmintákat is kapnak a résztvevők, hogy azokat az ismerőseiknek is meg tudják mutatni. Nekik ez egyfajta szórakozás, amiben részt vesznek. Azt is fontosnak tartom, hogy ehhez olyan személyiségjegyekre van szükség, amelyek alkalmassá teszik őket

a szájmarketingre. Például szeressenek a kollégákkal leülni, és beszélgetni a termékről. A fogyasztói visszajelzések hogyan jutnak el a trnd-hez? Ahogyan a jelentkezés és a kiválasztás, ez is online zajlik. Van egy mindenki számára látható, elérhető felület, és egy belső, személyes kezelőfelület is, amit mi My trnd-nek nevezünk. Ennek segítségével tudják a résztvevők visszajelzéseiket eljuttatni hozzánk. Miben mások a trnd WOM kampányok a „tradícionális” médiacsatornákhoz képest? A legfontosabb különbség, hogy a résztvevők lehetőséget kapnak a véleményük megosztására és a márka „meghallgatja” őket. Ez azért különleges élmény a nagykövetek számára, mert sokan még mindig úgy gondolják, hogy a hatalmas cégeket nem érdekli a véleményük. Mi ezen szeretnénk változtatni, és egy szintre helyezni a márkát a fogyasztó­ jával.

Pécsi Sör bevezetés − WOM kampány Pécsi Sör bevezetésünkhöz nagyon jó eszköznek találtuk a trnd Wordof-Mouth nagyköveti Szabó Ádám programját, Marketing menedzser amel y lehetővé tette, hogy minél több potenciális fogyasztó próbálhassa ki a terméket és utána továbbadja hiteles véleményét barátainak, ismerőseinek. A kampány során rengeteg kép és hasznos fogyasztói tartalom született. A nagykövetek általi 99%-os fogyasztói ajánlás jól tükrözi termékünk különleges, prémium minőségét.

Csabai Dávid trnd, közép-kelet-európai kampánymenedzser

Említette, hogy a tesztelők számára ez egyfajta szórakozás. Mit szeretnek a kampányokban a legjobban? Érdekes módon például a piackutatási kérdőíveink kitöltése nagyon tetszik nekik. Ezek segítségével megismerhetjük, hogy mit gondolnak ők és a barátaik. Ezt a kérdőívet az indulócsomagban kapják meg, és a tevékenységük komolyságát is megadja, amikor leülnek beszélgetni a termékről. A legjobban persze azt szeretik, amikor megkapják a csomagot, hiszen csomagot mindenki szeret kapni. Ezen kívül imádnak fényképeket is készíteni, ami egy kicsit közép-kelet-európai regionális különlegesség is. Rengeteg kép érkezik ugyanis, amin egy 6-7 fős társaság tanulmányozza közösen a kapott termékeket és információkat.

HERZ WOM kampány

Presits Lívia Brand manager

„A TRND segítségével bebizonyosodott, hogy a WOM egy magyar húsipari márka integrált marketing kampányába is beilleszthető. Örömmel tapasztaltuk, hogy lelkes márka­nagykövetek ezrei osztják meg egymással a termékeinket, tapasztalataikat, saját kreatív receptjeiket. A kiváló eredményeknek köszönhetően a jövőben is nagy hangsúlyt fogunk fektetni ambassadorokkal történő együttműködésre.”

Foresto nagyköveti program „Nagyon örülök, hogy a trnd-vel közösen dolgozhattam az első word-of-mouth kampányunkon. A kutyás célcsoport hatékony elérésénél a nagy lefedettséget biztosító eszközök (TV, online, közterület) mellett egyre nagyobb szerepe van a specifikus célzásnak, a Kovács Ambrus kutyások körében ugyanis meghatározó a közösség Termékmenedzser véleménye. Mivel nem kell 20-30 másodpercbe beleférni, jóval részletesebb, szakmaibb információkat tudunk átadni a termékről, és elérjük a véleményvezéreket is, akik mindezt hitelesen adják tovább.”


Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform 2015 októberében együttműködési megállapodás született a Földművelésügyi Minisztérium és a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. között a Nemzeti Élelmiszer HÚS ÉS HAL Nyomonkövetési Platform létrehozásáról melynek célja, hogy a szektor szereplőivel történő folyamatos egyeztetéssel, a jogszabályi környezet széles körű feltárásával és megismertetésével, a legjobb gyakorlatok bemutatásával, folyamatos és kiterjedt kommunikációval, a szükséges kapcsolatrendszer kiépítésével és lobbi-tevékenységgel segítse a vállalkozásokat a kötelezettségek azonosításában, a megfeleléshez szükséges eszközök meghatározásában és alkalmazásba vételében. Az utóbbi évek nagy élelmiszerbotrányai hatására, illetve a termelési és értékesítési láncok komplexebbé és nemzetközivé válásával egyre inkább szigorodnak az élelmiszerek előállítására, forgalmazására és értékesítésére vonatkozó szabályok. Ezen események pedig ráirányítják a fogyasztók figyelmét a vásárolt élelmiszerekkel kapcsolatos tájékozódás fontosságára. A PLATFORM CÉLJAI A platform keretében nemzetközi azonosítási, kommunikációs és nyomon követési szabványokra épülő, korszerű, internet-alapú és mobiltechnológiát alkalmazó megoldásokat kívánnak létre­ hozni. Ennek megvalósítása érdekében szakmai munkacsoportok kerültek kialakításra, melyekben a különböző termékcsoportok képviselőinek szakmai munkája többek között segíteni fogja a minisztérium és az élelmiszerbiztonsági hatóság kommunikációját az érintett vállalkozásokkal, valamint hatékonyabbá teszi a vállalkozások feladatainak ellátását is. Jogszabályok támasztják alá, hogy a gyártók, kereskedők, valamint az élelmiszer ellátási láncok összes szereplője saját hatáskörén belül felelősség-

ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS

TEJTERMÉK

gel tartozik a fogyasztók biztonságos élelmiszerrel történő kiszolgálásért, az élelmiszerrel kapcsolatos információk, jelölések meglétéért és pontosságáért, így a teljes ellátási lánc mentén megvalósuló átláthatóság és szigorú nyomon követés bevezetése immár elengedhetetlen feladat és szükséglet hazánkban is. A Nemzeti Élelmiszer Nyomon­ követési Platform 4 fő ágazati munka­ csoport keretében tevékenykedik – Zöldség és gyümölcs; Hal és hús; Tejtermékek; Bor és pálinka - valamint létrehoztak egy ötödik, átfogó csoportot is, mely a Horizontális munkacsoport nevet kapta. A munkacsoportok mostanra túl vannak az első félévi munkán, és jól haladnak a kitűzött célok megvalósítása felé. A Horizontális Munkacsoport a rövid ellátási lánc és a vendéglátás-közétkeztetés szektorára fókuszál. Mindkét terület jogszabályi változások előtt áll, illetve a kulcsszereplők beazonosítása és bevonása is folyamatban van. A vertikális munkacsoportokban (hal és hús, tej, zöldség és gyümölcs, bor és pálinka) a tagok kijelölték azokat az ellátási láncokat, amelyek mentén a nyomonkövetési módszertant kidolgozzák. Megtörtént a jogszabályi és adatszolgáltatási kötelezettségek elsődleges felmérése, s ezek alapján feladat, hogy minden érintett szereplő számára készüljön összefoglaló a kötelezettségekről. A GS1 munkatársai ezekben a munkacsoportokban bemutatták azokat a szabványelemeket, amelyek alkalmazásba vétele támogathat hatékony, automatizált nyomonkövetési megoldásokat,

BOR ÉS PÁLINKA

HORIZONTÁLIS

illetve ismertették azokat az európai vagy globális, iparági útmutatókat, amelyek segíthetik a hazai felhasználókat a lehetséges eszközrendszerek megismerésében. Nyomonkövetési auditokra is sor került a jelentkező vállalkozásoknál annak érdekében, hogy beazonosítsák a jellemző problémákat, esetleges hiányosságokat. A nyári szünetet követő első meg­ beszélések célja a jogszabályi és adatszolgáltatási kötelezettségek ellátási lánc szereplőkre bontott dokumentálásának véglegesítése, illetve a nemzetközi útmutatók alapján a hazai változatok vázlatainak kialakítása. Az idei kijelölt további cél, hogy meghatározásra ­kerüljenek azok az eszközök (vonalkód, 2D kódok, RFID, EDI üzenetek, EPC IS és GDSN – alapú kommunikáció, stb.), amelyek alkalmazásba vételére az útmutatónak ki kell térnie, illetve amelyekhez a későbbiekben bevezetési segítséget és pilot projektet keres a Platform. A Platform és a munkacsoportok munkáját és a kommunikációt a www. nenyp.hu címen létrehozott honlap támogatja, itt nyílik lehetőség a regisztrációra is az egyes munkacsoportokba. Összességében elmondható, hogy a Platform felkeltette az érintett szektorok szereplőinek érdeklődését, és megfelelő aktivitással támogatják a munkacsoportok tevékenységét.


16 INTERJÚ

Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke

Emelkedő pályán az édesipar Soha nem látott magasságban a kakaóbab és a cukor ára, ami Németországban egyes termékeknél 15-20 százalékos drágulást hozott. Kérdés, hogy a fejlődő pályára állt hazai édesipari piacra mikorra gyűrűzik be az áremelkedési hullám, amit a gyártók persze igyekeznek minél később érvényesíteni. Az édességpiac helyzetéről és jövőjéről Sánta Sándorral, a Magyar Édességgyártók Szövetsége (MÉSZ) elnökével beszélgettünk. » Az iparágban néhány hete új szakmai szövetség, a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (Csésze) jelentette be megalakulását. Mi indokolja, hogy két szervezet képviseljen egy iparágat? Meglepődtünk a szervezet létrejöttén, hiszen nem vagyunk akkora ország, hogy ennyi szövetség képviseljen egy olyan területet, ami viszonylag jól átlátható. A MÉSZ jelenleg a piac 90 százalékát, vagyis az összes jelentős termelőkapacitással rendelkező vállalatot tömöríti. Az elmúlt 3 évben külön szekciót nyitottunk a kisebb vállalkozások számára és sok szakmaközi megbeszélést, fórumot tartottunk annak érdekében, hogy minél hatékonyabb választ adhassunk problémáikra. Kétségtelenül jó, ha minél többen igyekeznek segíteni az iparon, ugyanakkor nem értjük, hogy csatlakozott tagvállalatok nélkül ez miként lehetséges. » Milyen tendenciák rajzolódnak ki az édesiparban? Másfél éve szinte minden kategória fejlődni kezdett és a kedvező trend ebben az évben is folytatódik. 2009-től szinte valamennyi termékkörben óriási volt a visszaesés. 2014-től kezdődött a fordulat. Egyes kategóriákban csak „visszanövés” tapasztalható, máshol azonban folyamatos a fejlődés, ilyen például a táblás csokoládék, vagy a gumicukor kategóriája. A desszertpiac, ami a válság legnagyobb elszenvedőjeként 35-40 százalékkal esett vissza, újra erősödik. A szeletes csokoládék forgalma stagnál, egyedül a cukorkák piaca veszített részesedéséből, ami az egészségtudatosság terjedésével is összefügghet. » Az európai országokhoz viszonyítva milyen a hazai termékminőség? A hazai gyártás visszaesése miatt meglehetősen magas, 85 százalék fölötti az import áruk aránya. A termékek minősége tehát ugyanolyan jó, mint Európa-szerte. Azok a vállalatok pedig, amelyek Magyarországon gyártásra adják a fejüket, mint annak idején a Stühmer is tette, kiváló minőséget képviselnek. A gyártók többsége neves belga csokoládégyártóktól szerzi be a kakaót, így arra nem lehet panasz. T ERM ÉK M I X

2016. SZEP TEMBER

» Hogyan változott a márkák szerepe a szektorban? Továbbra is őrzik pozíciójukat a márkák, 75 százalékos részesedésük más kategóriákhoz viszonyítva is kiemelkedően magas. A fogyasztók kötődnek hozzájuk, hiszen nem akarnak csalódni. » Mekkora a tradicionális márkák súlya? Az ikonikus hazai márkák között találunk szerencsésen megmaradt szereplőket. A Sportszelet, vagy a Balaton szelet jó példák arra, hogy külföldi tulajdonos kezében is lehet jól támogatott helyi márka. Vannak persze vesztesek is, mint például a Piros Mogyorós, egy éve pedig bejelentették, hogy eladják a Negrót és vele együtt a gyártó bázist, és még ma sem tudni, ki veszi meg, és megtartják-e a márkát. Pedig a lokális brandek képesek akkora forgalmat elérni, hogy érdemes legyen velük foglalkozni. A hazai márkák a belföldi piacon tudnak érzelmet megmozgatni, nincs könnyű dolguk tehát a nemzetközi piacokon: a láncoknál szóba sem kerül, hogy választékba kerüljenek. Egyrészt a külföldi fogyasztóknak nincs kötődése az itthoni márkához, másrészt a kisebb gyártási volumen miatt az azonos kategóriájú globális brandekhez viszonyítva drágák. Szerencsére mindig vannak a kivitel bővítését célzó kezdeményezések. Az itthon előállított édességek a méret­ hatékonysági tényezők miatt versenyképesség terén ugyan hátrányban vannak, ám a tetszetős külső megjelenés növelheti vonzerejüket, és ezáltal több piacon is meg tudják állni a helyüket. Azonban nincsenek könnyű helyzetben az újdonságokkal előrukkoló gyártók. Ahogy a mondás tartja: a vásárlók szeretik az új terméket, de a régit veszik - sajnos, vagy szerencsére, attól függően, ki melyik oldalon van. » A hatalmas választék előnyös a fogyasztóknak, ez milyen kihívást jelent a gyártók számára? A választék bővítésével egymást „húzzák előre” az iparági szereplők. A fogyasztó megnyerése érdekében a gyártók sok hozzáadott értéket tesznek a termékeikhez. Így egyre W W W.T ERM EK M I X.HU


INTERJÚ

17

A jelentős szakemberhiány miatt, aki csak teheti, a magas szintű technológia felé igyekszik elmozdulni.

gyakrabban találkozhatunk magas gyümölcs-, vagy fehérjetartalmú, speciális táplálkozási igényeket kielégítő vagy éppen a fenntarthatóság jegyében előállított Fair Trade termékkel, amiket gyakran hasonló árszinten kínálnak. Mindez az ipar részéről alapanyag és önköltség terén jelentős ráfordítást jelent. Az ágazat azonban soha nem a magas jövedelmezőségéről volt híres, lehetőségeihez mérten inkább fenntartható növekedési pályán igyekszik maradni. » Milyen ütemben növekszik a kézműves csokoládék piaca? A mikro vállalkozások részesedése a teljes piacból továbbra is elenyésző. A kézműves termékek a nagy volument megmozgató kereskedelmi láncokban egyáltalán nem jelennek meg, jellemzően lokálisan, különböző tematikus vásárokban tudnak forgalmat elérni. » Milyen innovációk és új terméktrendek jelentek meg? Az egész iparágra jellemző, hogy mindenki az „egészséges” kategóriában keresi a növekedési lehetőséget. Ez azt jelenti, hogy csökken a termékek hozzáadott cukortartalma, a szeletes termékek között megjelentek a magas fehérjetartalmú extrudált szeletek, vagy éppen a gluténmentes termékek. Nemcsak a lokális, tematikus eladási pontokon, konditermekben, hanem hipermarketek, szupermarketek polcain is egyaránt kaphatóak ezek a termékek. Ennek a termékcsoportnak a piaca bővül a legdinamikusabban. A szezonális termékeknél is szép számmal jelennek meg az újdonságok. » Drágább lesz az édesség a kakaóbab világpiaci áremelése miatt? A tavalyi évben sem volt könnyű helyzetben az ipar, jelenleg azonban valóságos árrobbanás előtt állunk. Friss jelentések szerint Németországban 15-20 százalékkal emelkedett az édesipari termékek ára, ami várhatóan Magyarországra is W W W.T ERM EK M I X.HU

begyűrűzik. Ennek oka, hogy soha nem látott magasságban 2400-2500 font körül van kakaóbab ára. Egy éve az 1800 fontot megközelítő árszint nehezítette a dolgunkat. Most azonban úgy tűnik, hogy a cukor tonnánkénti ára, ami korábban ellensúlyozta a kakaó magas árát, ugyancsak meredek emelkedésbe kezdett. A korábbi 450-470 eurós tonnánkénti árat jócskán elhagyva 600 euróhoz közelít. Az ipar megpróbálja „lenyelni” az alapanyag drágulása miatti költségnövekedést, a cégek lehetőség szerint csak végső esetben szeretnék emelni az árat, ami mindig kockázattal jár. Egy pont után azonban már nem lehetséges átvállalni a drágulást, így a táblás csokik ára már a tavalyi évben is nőtt. » Mik az iparág legégetőbb problémái? A feketekereskedelem 15-20 százalékos aránya még mindig nagy gondot okoz. Az irracionális árazás megnehezíti a hazai külföldi vállalatok dolgát, összezavarja az akcióztatást. » Hogyan orvosolható a szakemberhiány? A jelentős szakemberhiány miatt, aki csak teheti, a magas szintű technológia felé igyekszik elmozdulni. A cégek így próbálnak úrrá lenni a problémán. Ember nélkül azonban szerencsére nincs édesipar, meglehetősen munkaerőigényes az ágazat, nem lehet kihagyni a szakképzett munkaerőt. Jelenleg mindenki abban bízik, hogy a duális képzés kedvező változást hozhat, és a vevőközpontokhoz közeli szakmunkás­ iskolák gyakorlati képzéseiből sikerül fiatalokat átvenni. » Mire lenne szükség ahhoz, hogy a hazai édesipar felzárkózhasson a nyugatihoz? Annyira visszaszorult a hazai termelés, hogy innen már csak fölfelé lehet haladni. A beruházások és a hazai gyártás átrendeződése miatt jelentős piaci tér nyílt a hazai iparban, amit a KKV-k okosan ki tudnak használni. Az eredményességben azonban kiemelkedő szerepe van a jó technológiának és a hatékonyság növelésének. Pozitív, hogy újra stratégiai ágazat lett az élelmiszeripar és megindult az uniós és állami támogatások kifizetése. Egyre többen hisznek a hazai piacban és a támogatási források mellé tették a maguk részét. Az utóbbi 2-3 évben számos üzemcsarnokot avattak, elkezdődött tehát a fejlődés. A nagyobb cégek mellett a közepes méretű vállalkozások piaci súlyának erősödését is tapasztaljuk. 2016. SZEP TEMBER

T ERM ÉK M I X


18 POLC – HÚSKÉSZÍTMÉNYEK

A húst is hússal A fogyasztók körében töretlen a húskészítmények és szeletelt hústermékek népszerűsége, amihez a táplálkozástudomány és az élelmiszeripar fejlődése is hozzájárul, hiszen párhuzamosan formálódott a fogyasztói társadalom igényeivel. Míg Gombóc Artúr mindennél jobban szereti a csokoládét, sok húskedvelő fogyasztó elmondhatja, hogy mindennél jobban szereti a húskészítményeket és a felvágott húsipari termékeket. A húskészítmények mértékletes, napi szintű fogyasztása a kiegyensúlyozott étrend kiemelten fontos része a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) szerint. A húsok és húskészítmények olyan, az egészséges élethez elengedhetetlenül szükséges tápanyagok alapvető forrásai, mint a fehérjék, az esszenciális aminosavak, a B vitaminok – így kiemelten a B12 vitamin, mely az immunrendszer működését segíti –, vagy olyan ásványok, mint a vas és a cink. Ezért a húsok és húskészítmények rendkívül fontos tápanyagok, amelyek nehezen helyettesíthetők más termékekkel a mindennapi étkezés során. Ugyanakkor csakúgy, mint más élelmiszerek esetében is, a túlzott mértékű fogyasztás ezen a területen sem ajánlott. Hazánkban a feldolgozott hús évi 250 milliárd forintot meghaladó piacában a legnagyobb forgalmú kategória a Nielsen által felmért 90 élelmiszer közül. A húskészítmények kiskereskedelmi forgalma értékben 4, mennyiségben 3 százalékkal emelkedett 2015. február-2016. január között, az előző hasonló időszakhoz viszonyítva. SZÍNES A HÚSKÉSZÍTMÉNYEK PALETTÁJA A húskészítményekből készülő ételeknek se szeri, se száma. Ahány termék, annyi ételféleség, hiszen a húskészítmények nem kizárólag a boltban vásárolt formában tálalhatók. Ma már elképzelhetetlen, hogy egy háztartásban a reggeliző vagy a vacsorázó asztalnál ne legyen szeletelt felvágott vagy egyéb húskészítmény, többek között: párizsit és virslit magában foglaló vörösáru, sonka, felvágott, kolbász, szalámi, szalonna, kenőmájas, szendvicskrém és füstölt húsok. Azonban a mindennapok azt mutatják, hogy a legnépszerűbb hús­készítmények a virslik, a párizsik és a felvágottak. „Azt tapasztaltuk a fogyasztói kutatásaink alkalmával, hogy a fogyasztó gyakran keveri a fogalmakat, felvágott alatt szinte minden feldolgozott húskészítményt ért a májastól a szalámiig, miközben a „felvágott” külön, pontosan meghatározott élelmiszerkönyvi kategóriát jelöl” – említette a Kaiser Food Kft. márka menedzsere. Fábián Péter úgy látja, hogy a felvágottak között a klasszikus olasz, Zala, T ERM ÉK M I X

2016. SZEP TEMBER

fokhagymás és zöldséges felvágott a legnépszerűbb. Van, aki a csemegepultos termékre esküszik, míg más az előre szeletelt és csomagoltat keresi, hiszen „úgyis ugyanaz”, mint a pultos. A választás függ a demográfiai jellemzőktől és bolttípustól is. A Kométa '99 ZRt. a téliszalámitól a sonkákig, a virslitől a felvágottakig széles palettát kínál a fogyasztók számára. A gyártó marketing igazgatója a felvágott kategóriában a A LEGNAGYOBB FORGALMÚ KATEGÓRIA A feldolgozott hús évi 250 milliárd forintot meghaladó piacával a legnagyobb forgalmú kategória a Nielsen által felmért kilencven élelmiszer közül. Forgalma értékben 4, men�nyiségben 3 százalékkal emelkedett 2015. február−2016. január között, az előző hasonló időszakhoz viszonyítva. Séra Katalin Mindegyik bolttípus pozíciója piackutatási tanácsadó, Nielsen változott. Míg a koncentráció valamelyest nőtt, az 51−200 négyzetméteres üzletek piaci részesedése 1 százalékponttal emelkedett, egyik kumulált évről a másikra. Magas a kereskedelmi márkák részaránya. Amíg élelmiszerek értékben mért forgalmából átlag 28 százalék jutott tavaly a láncok saját márkáira, addig feldolgozott húsból 33 százalék; 1 százalékponttal több, mint egy évvel azelőtt. Feldolgozott hús − értékben mért − kiskereskedelmi forgalmából a bolttípusok piaci részesedése (%) Bolttípus

2014. február2015. január

2015. február2016. január

2 500 m2 felett

26

25

401-2 500 m2

39

41

201-400 m

10

9

51-200 m2

19

20

50 m2 és kisebb

6

5

2

[Forrás: Nielsen]

W W W.T ERM EK M I X.HU


POLC – HÚSKÉSZÍTMÉNYEK

párizsit és az olasz felvágottat emelte ki, mint a legkedveltebb termék. Az olasz felvágottak között a Kométa Mindennap finom! olasz felvágott pedig piacvezető szerepet tölt be, immár évek óta. A több mint 90 éves múltra visszatekintő Sága Foods Zrt. például évek óta jelen van minőségi továbbfeldolgozott húskészítményeivel a magyarországi piacokon, és meghatározó szereplője a főtt termék kategóriának. Az egészséges táplálkozásban a húsok és a felvágottak fontos szerepet töltenek be, melyet elsősorban a magas, teljes értékű fehérjetartalmuknak köszönhetnek. „Tapasztalataink és piackutatási információink szerint a felvágottak körében még mindig nagyon népszerűek a párizsik és sonkák, ezek mellett természetesen a száraz felvágottak is keresettek” – ismertette Szalayné Szilvágyi Erzsébet, a Sága Foods Zrt. kereskedelmi vezetője. „ÖRÖKZÖLD” KEDVENCEK Akár „retrónak” is tarthatnánk őket, pedig a régi idők ízei ma is közkedveltek, a párizsik, a virslifélék, a felvágottak pedig ma is népszerűek a fogyasztók körében. A hazai húskészítmények piacán a párizsi még mindig a legnagyobb mennyiségben vásárolt szegmens, értékben pedig jelentős részarányt képvisel a virsli mögött a pulykapárizsi. „A Kométa felvágottak és párizsik a klasszikus receptek alapján készülnek és büszkén elmondhatom, hogy minőségüket tekintve az élvonalban vannak, hiszen a Mindennap finom!

termékcsaládunk 70 százalékos hústartalmával a legjobbak közt említendő” – mutatott rá Bódi Krisztina a Kométa ’99 Zrt. marketing igazgatója. „A felvágottakat „retro” helyett, inkább örökzöldeknek nevezném, hiszen hagyománya van a magyar gasztrokultúrában” – mondta Fábián Péter hozzátéve, hogy a termékkörnek megvan a maga magyaros ízvilága, amihez ragaszkodnak a fogyasztók, ettől eltérni nem szabad. A minőséggel szembeni elvárás viszont nőtt, emellett az egészségtudatosság is előtérbe került. Ma már fontos kritérium, hogy a termék ne csak szépen nézzen ki, hanem gazdag beltartalommal rendelkezzen. „Tény, hogy felvágottak esetén nem egy trendi termék­ kategóriáról beszélnünk, fontos a stabilitás, hagyományok és ízvilág megőrzése” – emelte ki a Kaiser Food márka menedzsere. A nagyszabású innovációk helyett inkább a termékek minőségének fokozatos növelése a cél a gyártóknak, amit elősegít az új élelmiszerkönyv, amely magasabb minőségi kritériumokat állít fel a felvágottaknak is. Ez a változás a nagy gyártókat jellemzően nem érinti, mert már korábban is bőven a meghatározott határértékek feletti termékek kerültek a polcokra. „Ha a párizsi készítményeket értjük „retro” alatt, akkor elmondhatjuk, hogy az ebben a csoportban lévő termékeink évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek a csemege – és önkiszolgáló pultokban egyaránt” – ismertette Szalayné

19


20 POLC – HÚSKÉSZÍTMÉNYEK

Szilvágyi Erzsébet. A Sága Foods számos ízvariánst kínál, amelyek közül biztosan mindenki talál kedvére valót. A hagyományos alapok megőrzése mellett a Sága is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a termékeket magas minőségben kínálja a fogyasztóknak, ezért például a párizsi készítményeinek hústartalma is 63−68% között van, ami a jelenleg ebben a kategóriában található termékek között kifejezetten magas. EGÉSZSÉGES ÉS FINOM A fogyasztók egyre tudatosabbak, ez a tudatosság pedig megköveteli a gyártóktól a magas minőséget és a megfelelő tájékoztatást, hiszen az elmúlt években növekedett azok száma, akik valamilyen táplálékallergiában vagy étel­ intoleranciában érintettek. A Kométa „mentes” termékek nekik is megfelelőek, hiszen nem tartalmaznak hozzáadott glutént, glutamátot, szóját, laktózt és tejfehérjét. „Ez minden márkatermékünkre vonatkozik, a sajtos párizsi kivételével.” Mindezeken felül minőségük is kiváló, és kategóriájukban az egyik legmagasabb hústartalommal rendelkeznek. Ahogy a klasszikus, úgy a speciális igényeknek meg­ felelő minőségi termékek iránt is növekszik a kereslet. Mint Szalayné Szilvágyi Erzsébettől megtudtuk, a Ságánal a termékfejlesztések során modernizálják a receptúrákat, növelik a hústartalmat, csökkentik az előforduló allergének számát, „éppen ezért dietetikussal együttműködve figyeljük a trendeket és ezekhez igazítjuk termékkínálatunkat”. A Sága kereskedelmi vezetője elmondta: a Sága új, pré­ mium kategóriás Royal termékcsaládjának tagjai olyan magas 80−85%-os hústartalmú sonkák, melyek pulyka- vagy ­csirkemell filéből készülnek, 1−2%-os a zsírtartalmuk, emellett laktóz- és gluténmentesek, nem tartalmaznak hozzáadott szóját és nátrium glutamátot. Az egészségtudatos vagy diétát folytató életmóddal élők számára a Kaiser Food is széles kínálattal fordul a fogyasztók felé. „Kaiser, Csabahús és Finonimo termékeink receptúrájában csak indokolt esetben található hozzáadott allergén anyag (pl. sajtos párizsi), míg az elmúlt években folyamatosan fejlesztettük a receptúráinkat annak érdekében, hogy száműzzük az allergéneket” – ismertette Fábián T ERM ÉK M I X

2016. SZEP TEMBER

Péter. A Kaiser Premium termékcsalád tagjai egytől egyik a sonka, virsli, szalámi és virsli kategóriában a legkiemelkedőbb termékek közé tartoznak, májas kategóriában pedig az utolsó negyedévben egy igazi prémium termék fog a polcokra kerülni. Emellett ismert, hogy a gyártó a piacon elsők között vezette be a 90%-os sertéshús tartalmú sonkát vagy a 97%-os hústartalmú virslit is. KÍNÁLAT SPECIÁLIS CSOPORTOKNAK IS „A speciális csoportba sorolhatjuk a gyermekeket is, hiszen az ő ízlésviláguk és ízérzékelésük eltér a felnőttekétől” – tette hozzá Szalayné Szilvágyi Erzsébet. A Sága Foods Zrt. már 2013 óta gyárt kifejezetten gyermekek részére fejlesztett termékeket, azonban a gyártó nemcsak a külső megjelenésre fordít különös figyelmet, hanem készítményeik beltartalma is fontos. A gyermekek részére fejlesztett Fini Mini készítményeik a fenti termékelőnyökön túl hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagot is tartalmaznak, melyek fontosak a fejlődésben lévő gyermekek számára. A laktóz-érzékenységben szenvedők számára kínált húskészítményekkel kapcsolatban Bódi Krisztina is úgy látja, hogy külön figyelmet kell rájuk fordítani. „Üzeneteinkben az egészséges életmód kialakítását ösztönözzük, melynek a Kométa termékei kiváló részei lehetnek” – emelte ki Bódi Krisztina. A Kométa marketing igazgatója fontosnak tartja, hogy a fogyasztók mára már egyre tudatosabbak, „ami nagyon pozitív, hiszen jelentősen tudjuk befolyásolni egészségünket azáltal, hogy milyen táplálékot fogyasztunk”. Ez a tudatosság pedig megköveteli a gyártóktól a magas minőséget és a megfelelő tájékoztatást. --„Szeptemberben felfrissítjük 3 felvágottunk receptúráját, és még finomabb ízben, új köntösben lesznek elérhe­tőek az Olasz, Fokhagymás és Májusi csemege felvágottjaink.” A Ságánál évek óta nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a fogyasztói igényeket széles körben ki tudják szolgálni. A táplálékallergiában vagy -intoleranciában szenvedők száma világszerte emelkedik. Hazánkban közel másfél millió ember tejcukorérzékeny, és minden 50. ember gluténérzékeny. „Fontos, hogy ők ne fogyasszák azokat az élelmiszereket, amelyek súlyos egészségkárosodást okozhatnak, ugyan­ W W W.T ERM EK M I X.HU


POLC – HÚSKÉSZÍTMÉNYEK

akkor számukra az élelmiszer választása akkor sem könnyű, ha tudják, mitől kell óvakodniuk” – hívta fel a figyelmet Szalayné Szilvágyi Erzsébet. A megvalósítás azért nehéz, mert az allergének rejtetten is jelen lehetnek az ételekben. Tejcukrot nem csak a tejtermékek, glutént nem csak a gabonafélékből készült élelmiszerek tartalmaznak, hanem hozzáadott formában, egyéb összetevőkön keresztül például a húskészítményekben is megtalálhatóak. „Gyártóként fontosnak tartjuk a korrekt és széleskörű fogyasztói tájékoztatást, és ezt szem előtt tartva fejlesztjük termékeinket, hogy megfelelő élelmiszerválasztékot tudjunk biztosítani az ő számukra is” – jegyezte meg Szalayné Szilvágyi Erzsébet megemlítve, hogy a sajtos ízeket kivéve a Sága készítményei laktózmentesek, emellett minden főtt termékük gluténmentes is és nem tartalmaznak hozzáadott szóját sem. A gyártó csomagolásain figyelemfelkeltő ikonok segítségével tájékoztatja a vásárlókat a mentességekről vagy épp a kiemelt termékelőnyökről. Ezen kívül honlapukon egy úgynevezett allergénszűrőt működtetnek, amel�lyel könnyedén ellenőrizhető termékeikben az egyes allergének jelenléte. POZITÍV KILÁTÁSOK A sertés tőkehús általános forgalmi adójának (ÁFA) csökkentése előre láthatóan változtatott a fogyasztás mértékén, ill. a vásárlói kedven. Fábián Péter szerint a piaci adatok alapján a legnagyobb visszaesést a grill és szárazkolbász kategória szenvedte, ami borítékolható volt, egyedül a mértékéről voltak eltérő vélemények. Mindkét kategória esetén racionális a vásárlók döntése, mert itthon a grillezett húsok aránya jelentősen nagyobb a grillkolbászokénál, így a választás a húsok felé tolódott, főleg ha még jelentősen olcsóbb is lett. Érdekesség, hogy az alacsony húsárak mellett, sokan kedvet kaphattak a kolbásztöltéshez is, így kevesebb kolbászt vásároltak a kiskereskedelmi üzletekből. „Összegségében elmondhatom, hogy számunkra a vártnál kevésbé csökkent a forgalom. Remélem, hogy tovább fog folytatódni az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése, és ki lesz terjesztve a feldolgozott húskészítményekre is” – jegyezte meg a Kaiser Foods márka menedzser. A Kométa forgalmát sem befolyásolta túlzottan a változás, mint Bódi Krisztina marketing igazgatótól megtudtuk, az első időszakban emelkedett az értékesítés, de később lassan konszolidálódott a helyzet. „A továbbfeldolgozott termékek piacán nem tapasztaltunk visszaesést saját forgalmunkban emiatt. A hazai hús­fogyasztásban második helyen szerepel a pulykahús, mellyel világviszonylatban is dobogós helyen vagyunk” – említette a Sága kereskedelmi vezetője. Szalayné Szilvágyi Erzsébet kiemelte, hogy a ­pulykahúsnak élvezeti értéke mellett jelentős a táplálkozás élettani értéke is, ami elsősorban fehérje és zsírtartalmának köszönhető. „Magyarországon a friss pulykahús mellett igen kedveltek a belőle készült húsipari termékek is, melyeket mi is gyártunk.” W W W.T ERM EK M I X.HU

2016. SZEP TEMBER

T ERM ÉK M I X

21


22 XXXXXXX

A termékkör, amely

egyetlen háztartásból sem hiányozhat A háztartási papíráruk piacán, érthető okokból, a leg­ nagyobb mennyiséget a toalettpapírokból vásárolják a fogyasztók, azonban a papír zsebkendők, a háztartási papírtörlők és a szalvéták, illetve a megfelelő csomagolótermékek is a keresett áruk között vannak. PAPÍRBÓL SOSEM ELÉG A globális papírfelhasználás mintegy 370 millió tonnára tehető, amelynek valamivel több mint a felét a különböző csomagolóanyagok adják. A felhasználás egyébiránt – a korszerű, környezetbarát papír csomagolások előretörésével – folyamatosan növekszik, ahelyett, hogy csökkenne. Bár, mint említettük, papírból sosem elég, nem volt mindig szükség a háztartási papírtermékekre, például toalett papírra sem. Noha ezt a ma már nélkülözhetetlen terméket 1857-ben kezdték ipari mértékben gyártani, az emberek sokáig nem látták be, miért kell a pénzt a vécébe dobálni. Korábban sokféle eszközt használtak arra, amire ma a fejlett országokban már mindenhol vécépapírt alkalmaznak: a régi Rómában a gazdagok illatosított gyapjúval kényeztették ülepüket, s a római szegények is egész jól megoldották a dolgot: egy pálcára erősített tengeri szivacsot és sós vizet használtak. A középkorban a vikingek ugyancsak gyapjút, mások akkoriban és később faleveleket, szénát, homokot, a tengerparti vidékeken kagyló-

T ERM ÉK M I X

2016. SZEP TEMBER

kat, a trópusokon helyenként a kókuszdió héját, matrózok kirojtosodott kötélvégeket, s például az első amerikai bevándorlók kukoricacsutkát vittek magukkal az illemhelyre. Az első ilyen célra használt papírról időszámításunk 875. évéből tudunk: Kínában, a papír hazájában használták a gazdagok. Azonban nemcsak a letűnt korok háztartási papír használata, hanem a jelené is izgalmas. Toalett papír, papír zsebkendő, konyhai törlőkendő és papír szalvéta alkotja a háztartási papíráruk Nielsen által mért kategóriáját. A kategória együttes piaca mintegy 55 milliárd forintot ért el a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe szerint – tudtuk meg Kovács Gergelytől, a Nielsen ügyfélkapcsolati vezetőjétől. Három kategória bolti eladása nőtt értékben is, mennyiségben is. Kivétel a papír szalvéta, negatív trendekkel mindkét szempontból. A Nielsen piackutatási adataiból az látszik, hogy 2015-ben a háztartási papíráru piac értékben 7 százalékot, míg eladott csomagban 3 százalékot növekedett a 2014-es évhez képest. A felmért kategóriák közül a toalettpapír 57 százalékos értékbeli részesedéssel a legjelentősebb, azonban a konyhai törlőkendők értékben 12 százalékot növekedtek egy év alatt, így ez a legdinamikusabban fejlődő szegmens – ismertette Varga Orsolya, a Vajda Papír brand menedzsere. A háztartási papíráruk piacán a legnagyobb mennyiséget a toalettpapírokból vásárolják a fogyasztók, utána a papír zsebkendőkből, majd a háztartási papírtörlőkből, legkevésbé pedig a szalvétákból. A toalettpapír ter-

mékkörön belül a 3 rétegű, nagyobb kiszerelésű (16+ tekercs) termékek azok, amelyek a legjobban fogynak és ezen termékek növekedése is a legmagasabb. A 3 rétegű termékek növekedése éves szinten 10 százalék felett van – egészítette ki az SCA Hygiene Products Kft. marketing­menedzsere. A papír zsebkendő kategóriában jelenleg a nagy csomagos (90-100 db-os) termékek vezetik a toplistákat, viszont a dobozos papír zsebkendők, illetve a kis csomagos (9-10 db-os) zsebkendők eladásai évről évre növekednek. A dobozos papír zsebkendők növekedése éves szinten közelít a 15%-hoz. Ez is azt mutatja, hogy a vásárlók a prémium termékek felé mozdulnak el – magyarázta Nagy Réka, a Zewa marketingmenedzsere. A háztartási papírtörlőknél a hagyományos, 2 tekercses, 2 rétegű termékek a legkeresettebbek, de itt a növekedést nem ez a szegmens hozza, hanem a jumbo kiszerelésűek (1 nagy tekercs), közel 30 százalékos fejlődést mutatva tavalyhoz képest. NEM CSAK SZÍNES A KÍNÁLAT A háztartási higiéniai papíráru termékeket tekintve a vásárlók elsősorban a jó ár-érték arányú termékeket keresik és vásárolják, ezen felül pedig erősen meghatározóak az igények, hogy milyen célra vásárolnak. A Zewa marketingmenedzsere elmondta: toalettpapírban a nagy kiszerelést (16+ ­tekercses) veszik, azon belül, hogy illatos vagy illatmentes, fehér vagy színes, az szubjektív preferencia alapján dől el. „Itt fontos, hogy ne fogyjon ki hamar, mert az igen kellemetlen tud lenni” – említette Nagy Réka. W W W.T ERM EK M I X.HU


XXXXXXXXX

W W W.T ERM EK M I X.HU

2016. SZEP TEMBER

T ERM ÉK M I X

23


24 POLC – HÁZTARTÁSI PAPÍRÁRU A háztartási papíráruk közül a papír zsebkendők esetében leginkább az illatmentes fogy, ami érthető is, egy nagyobb megfázás, allergia esetén ez jobban megfelel a célnak. Azonban, ha nincs komolyabb baj, akkor az illa­ tosított változatok is szóba jöhetnek, és a fogyasztók szeretik is kényeztetni magukat velük. Háztartási papírtörlők esetén sem mindegy, hogy általános takarításhoz használunk egy gazdaságosabb terméket (pl. jumbo) vagy ételekhez, szennyeződésekhez, esetleg zsír/olaj felszívásához egy nagyobb nedvszívó képességű terméket (pl. Zewa Wisch&Weg). Több háztartásban előfordul, hogy több fajta terméket is tartanak otthon. Szalvétáknál fontos az alkalom, mást használnak/vásárolnak ünnepekre (a karácsony, húsvét fontos időszak) és mást egy mindennapi szendvics csomagolásához. A Vajda Attila és Vajdáné Csata Szilvia által létrehozott Vajda Papír Kft.

1999-ben mindössze egy termékkel lépett a piacra, de a kedvező fogadtatásnak köszönhetően és a növekvő igények kiszolgálása céljából hamarosan bővítésre került sor, és ma már a háztartási papíráru termékek piacának egyik fontos gyártója. A vállalat brand menedzsere szerint a piaci adatokat tekintve elmondható, hogy a vásárlói igények a toalettpapírok esetében, a nagyobb ki-

szerelésű, általában illatosított, minimum háromrétegű, kiváló ár−érték arányú termékek irányába tolódnak. A vásárlói kosárértékek növekednek, ez főleg a papír zsebkendő kategóriában a dobozos kiszerelésű papír zsebkendőknek köszönhető, de egyre több a 7-10 db-os, kis csomagos kiszereléseket vásárló is. A háztartási papírtörlőknél a tendencia az 1 és 2 tekercses, egyre ­nagyobb

A HÁZTARTÁSI PAPÍRÁRUK ÉVES PIACA 55 MILLIÁRD FORINTRA BŐVÜLT Toalett papír, papír zsebkendő, konyhai törlőkendő és papír szalvéta alkotja a háztartási papíráruk Nielsen által mért kategóriáját. Együttes piacuk tavaly 7 százalékkal nőtt, az előző évhez viszonyítva; mintegy 55 milliárd forintot ért el a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe szerint. TOALETT PAPÍR: Ez a termékcsoporton belül a legnagyobb kategória, amelyből a boltok bevétele meghaladta a 29 milliárd forintot legutóbb január-december között. Értékben 5% emelkedést regisztrált a Nielsen, míg mennyiségben 3%-ost, éves összehasonlításban. A Nielsen által mért 70 háztartási vegyi áru és kozmetikum forgalom szerinti rangsorában a listavezető mosószer után második helyen következik a toalett papír. Továbbra is viszonylag magas az eladás koncentrációja. A 400 m2 feletti üzletek elvitték az értékben mért forgalom 71%-át, szemben a vegyi áruk 52%-os átlagával. Stabilnak látszik a kereskedelmi márkák értékben mért piaci részesedése. Értéket tekintve immár a harmadik egymás után következő évben 44%-os részarányt regisztráltunk. PAPÍR ZSEBKENDŐ: Beletartozik 13 milliárd forint feletti éves piacával a top tízbe. Értékben 10, mennyiség szempontjából 5%-kal többet adtak el a boltok legutóbb tavaly, mint egy évvel korábban. Egy kivétellel mindegyik bolttípus súlya változott. Nagyobb lett a 201-400 m2-es, valamint a drogéria mutatója; 7, illetve 13%. Csökkent a következőké: 2 500 m2-nél nagyobbak, 401-2 500 m2 közöttiek és 51 m2 alattiak. A gyártói márkák piaci részesedése papír zsebkendőnél − értékben – 59% a tavalyi adatok szerint, szemben az előző évi 58%-kal. KONYHAI TÖRLŐKENDŐ: Tavaly elért, mintegy 9 milliárd forintos forgalmával a top húsz drug kategória egyike

T ERM ÉK M I X

2016. SZEP TEMBER

a konyhai törlőkendő. Érték szempontjából 12, míg mennyiséget tekintve 5%-kal többet adtak el belőle tavaly, mint egy évvel korábban. Kiemelkedően magas a kereskedelmi márkák értékben mért piaci részesedése: 64% a tavalyi adatok szerint, Kovács Gergely ami 1 százalékponttal kisebb az előző ügyfélkapcsolati vezető, Nielsen évinél. PAPÍRSZALVÉTA: A négy háztartási papír kategória közül itt legnagyobb a gyártói márkák részaránya; tavaly és tavalyelőtt is 61%, értéket tekintve. A papírszalvéta forgalma 3 milliárd forint felett körül mozgott a legutóbbi két év során. Tavaly értékben is, mennyiségben is 3%-os csökkenést regisztrált a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe, az előző évhez képest. Háztartási papíráruk bolti eladásából a csatornák piaci részesedése 2015-ben, értéket tekintve (%) 2500 nm felett 50 nm és > 9 3 11 6

401-2500 nm

201-400 nm

13 4 14

9 3 10 5

11 4 14 7

7 36

36

35

26

Toalett papír

51-200 nm

Drogéria

Papír zsebkendő

42

34

31

30

Konyhai törlőkendő

Szalvéta

W W W.T ERM EK M I X.HU


XXXXXXXXX

W W W.T ERM EK M I X.HU

2016. SZEP TEMBER

T ERM ÉK M I X

25


26 POLC – HÁZTARTÁSI PAPÍRÁRU

lapszámú kiszerelések iránti kereslet fejlődését mutatja. „A vásárlóink kedvelik és keresik az akciós árral és extra, másodlagos ki­ helyezésen megtalálható, nagy kiszerelésű higiéniai és háztartási papíráru termékeket” – tette hozzá a Vajda Papír brand menedzsere. Varga Orsolya kiemelte, hogy a Vajda Papír termékfejlesztéseit nemcsak a piackutatási adatok, hanem természetesen a fogyasztói igények által támasztott követelmények is meghatározzák, „ezért fogyasztói kutatással és mintatermékek fogyasztói tesztelésével is igyekszünk minél több visszajelzést kapni a trendekről és elvárásokról”.

„EXTRÁKKAL” ÉS „EXTRÁK” NÉLKÜL A színes kínálatot tekintve felmerül a kérdés, mennyire keresettek a környezetbarát, szenzitív, bőr-, ill. nőgyógyászatilag tesztelt termékek. „Tapasztalataink alapján ezen tulajdonságok nem igazán játszanak fontos szerepet a vásárláskor, ami nem zárja ki, hogy a távolabbi jövőben, az erősödő versenynek köszönhetően ezek az „extrák” egyre fontosabb tényezőkké váljanak a vásárlási döntésekben” – v­ álaszolta az SCA marketingmenedzsere. Idén újult meg az Ooops! szalvéta választéka a három rétegű prémium, a két rétegű és az egy rétegű kategóriá­ ban is. Mint megtudtuk, a Vajda Papír Kft. limitált kiadású, nagy kiszerelésű toalettpapír termékkel is készült a nyári időszak fontosabb sporteseményei kapcsán. „Legfrissebb hírként megjelent az egy tekercses Ooops! Maxi háztartási papírtörlő termékünk, amely 500 lapjával és gigantikus méreteivel igazán

hosszantartó, gazdaságos megoldás a háztartások minden csurranó-cseppenő problémájára. Emellett az idei évben tervezzük még a papír zsebkendő kategóriában is új termékekkel gazdagítani a portfoliónkat” – ismertette Varga Orsolya. Ha trendként tekintünk például a legújabb Disney mesékre és mozifilmekre, akkor abszolút megfigyelhető a média nemzetközi hatása a magyar vásárlókra. Ezt figyelembe véve a Vajda Papír a gyermekekről sem feledkezett meg, hiszen az Ooops! Frozen 2 tekercses hópehelymintás papírtörlőt és az Ooops! Frozen 4 rétegű 10x8 db-os papír zsebkendőt a Jégvarázs című Disney mesét kedvelőknek tervezték. Varga Orsolya úgy látja, hogy a Disney és Marvel mesehősökkel (pl. Cars, Avangers, Violeta, Frozen) ellátott termékek közkedveltek és gyorsan gazdára találnak a boltok polcairól, hiszen a kisebb- nagyobb korcsoportú gyermekek is szívesebben használnak olyan Ooops! papír zsebkendőket, amelyekről kedvenc karakterük tekint vissza.


XXXXXXXXX

A háztartási papíráruk piacán állandó és fogyasztóbarát innováció figyelhető meg. Az SCA Hygiene Products termékei esetében a toalett papír kategóriában a prémium szegmens iránti növekvő kereslet trendjével összhangban, idén egy új 4 rétegű mandulatejjel átitatott terméket vezettek be. A vásárlói igények még jobb kielégítése érdekében pedig egy 3 rétegű, nagyobb kiszerelés bevezetését is tervezik. „Papír zsebkendők terén pedig egy antibakteriális 4 rétegű terméket vezetünk be szeptembertől, amely egyedülálló ajánlat lesz a magyar piacon” – egészítette ki Nagy Réka, a Zewa marketingmenedzsere, hozzá­téve, hogy a papírtermékek piacán igen magas (kb. 50%) a saját márkák aránya, így nagyon erős márkahűségről nehéz beszélni. A Zewa több éve tartó, folyamatos és konzisztens kommunikációjának köszönhetően a legmagasabb szintű márka lojalitással rendelkezik a magyar piacon. Az egyes termékcsoportokat vizsgálva a legmagasabb fokú hűséget a papír zsebkendőknél látjuk, míg a legalacsonyabbat a háztartási papír­ törlőknél figyelhetjük meg. A Vajda Papír fő márkája, az Ooops! a tavaly év végi csomagolás megújulás után, az idei márkafejlesztési szakaszban, egy megújult kreatív platformmal jelenik meg, amelynek középpontjában az igazi értékek és törődés, a család és a gyermekek állnak. A megújult imázst a  klasszikusnak mondható, ATL és BTL (televízió, online marketing, Facebook, print) fogyasztóknak szóló marketing megjelenéseken túl, az őszi-téli szezonidőszakban integrált marketing kommunikációs kampánnyal erősíti a vállalat. CSOMAGOLT IGÉNYEK A háztartási csomagoló termékek jóval nagyobb szerepet töltenek be a fogyasztók mindennapjaiban, mint azt gondolnánk. Minden háztartásban észrevétlenül jelen vannak, hiszen a háztartások mindennapjaiban fontos a megfelelő csomagolás, hogy az adott alapanyag, előkészített vagy elkészített élelmiszer megfelelően tárolható legyen a felhasználásig, elfogyasztásig. Szatmáriné Nyéki Zsuzsanna, a többek között háztartási és alumíniumfólia-, különféle tasakok-, illetve szemeteszsákok magyarországi gyártója és forgalmazója, a Kelly 2000 Zrt.

27

értékesítési ügyintézője elmondta, hogy a csomagolóanyagok felhasználása széles spektrumon mozog, így folyamatos kihívás előtt állnak, hogy naprakészen, az aktuális trendeknek megfelelően ki tudják elégíteni a felmerült igényeket. „Ezzel is hozzájárulhatunk a háziasszonyok kényelméhez, ezáltal a polcokon is előnyben részesülhetünk a kiválasztáskor.” SZEZON ÉS FAZON A nyár alapvetően a tartósítás, fagyasztás időszaka. Ilyenkor egyértelmű növekedés tapasztalható a befőzést és fagyasztást segítő termékek keresletében. A Kelly 2000 többféle megoldást kínál ezen célokra: befőzési fólia, celofán, gumigyűrűk, hűtő és fagyasztó tasakok többféle méretben és kiszerelésben is megtalálhatók termékkörükben. A nyári jó idő kedvez a kerti partyknak, sütögetéseknek is. A szezonban előtérbe kerülnek az ehhez használatos csomagoló és tároló anyagok is, ide értve a különböző méretű és vastagságú alufóliákat és nagy kedvenc a jégkocka készítő tasak is. A vállalat idei újdonságainak egyike is a szezonalitáshoz kötődik. Feliratozható, többször használható fagyasztó tasakok segítik a hűtve tárolásban a fel­ használókat. „Tapasztalataink szerint a fogyasztók elsődleges szempontjai a választásnál a megbízható, minőségi, az esztétikusan kinéző termék” – fogalmazott Szatmáriné Nyéki Zsuzsanna, hozzátéve, hogy a vásárlás során az ár is fontos szempont, azonban a minőség egyre fontosabb tényező a felhasználók részéről. Az elmúlt időszak nagy innovációi közé sorolhatók az illatosított szemetes zsákok megjelenése a piacon. Mint megtudtuk, folyamatosan emelkedik a kereslet az ilyen jellegű termékek iránt, és újabb illatok megjelenésével lefedhető a különböző ízlések kielégítése. Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezet védelme, így keresettebbek azok a termékek, amelyek többször felhasználhatók, illetve kevésbé terhelik a természetet. „A termékek csomagolásainál is arra törekszünk, hogy a lehető legkevesebb hulladékkal járjon a felbontás utáni tárolás, a valódi használat pedig minimális hulladékkal járjon” – tette hozzá a Kelly 2000 értékesítési ügyintézője.

Kelly 2000 Zrt. 6728 Szeged, Dorozsmai út 35. +36 62 553 277 kelly2000zrt@rotapack.hu


28 CSOMAGOLÁS

Kényelmes megoldások A fogyasztói elvárások és a felhasználási szokások jelentős változását jelzi, hogy nemcsak gyorsan, egyszerűen, hanem kiváló minőségben szeretnénk hozzá­jutni ebédünkhöz vagy elkészíteni vacsoránkat. Rohamosan nő a kereslet a kényelmes csomagolási megoldások iránt, amelyek praktikusak, megkönnyítik a tárolást és garantálják a termék eltarthatóságát. A fogyasztói szokások egyre inkább a gyors, de egészséges termékek irányába tolódnak el, amelyekhez praktikus csomagolási megoldásokat fejlesztenek a gyártók. A készételek és saláták, szeletelt termékek esetében a visszazárhatóság és mikrózhatóság is fontos szempont. A kiszerelést tekintve egyre inkább az egy étkezési adag a jellemző méret. E termékek köre és forgalma folyamatosan növekszik a piacon. Az említett csomagolási formák megoldást kínálnak a rövid munkahelyi és az otthoni étkezésekre egyaránt. Fontos azonban, hogy a környezettudatos vásárlói igényekre is választ adjanak a megfelelő csomagoló anyagokkal a gyártók – mutatott rá Hindiné Ódor Mónika, a Starfol Plusz Kft. ügyvezető igazgatója. Frissensült 8 perc alatt? Egy teljes családi ebéd fél óra alatt, vagy egy szuperfriss olasztészta 2 perc alatt? Ma már ez mind lehetséges. Egyúttal bátran állíthatjuk, hogy az ízetlen, túlfőzött, vagy tartósítószerrel készített „klasszikus készételek” kora lejárt. A fogyasztók olyan új, innovatív megoldásokat várnak el a gyártóktól, amelyek segítségével kiváló minőségű ételeket készíthetnek percek alatt. A készételek és kényelmi termékek piaca, a kiszolgáló technológiák ugrásszerű fejlődésen mentek át az elmúlt években. Sok európai országban az áruházak akár több százféle készételt, vagy előkészített fogást kínálnak a vásárlók­ nak. A modern előállítási technológiáknak és az innovatív csomagolásoknak hála, ezek többsége kiváló minőségű, gyorsan, egyszerűen elkészíthető és még az élvezeti értéke is eléri egy-egy átlagos éttermi fogás színvonalát. GYORS, KÖNNYŰ ÉTELEK A rohanó hétköznapokban mindössze néhány percet szánunk arra, hogy a kedvenc ételeinket elkészítsük. Az esetek nagy részében a klasszikus készétel palettából szeretünk válogatni, ha egy munkahelyi ebédről, vagy gyors vacsoráról van szó. Vagyis a tészta alapú fogásokat, illetve a rizs alapú ételeket preferáljuk. Az olasz, ázsiai vagy indiai ízvilágot követő nagy klasszikusok nagyon kedveltek, az azonban újdonságnak számít, hogy sok gyártó a korábban megszokott elkészítési, gyártási T ERM ÉK M I X

2016. SZEP TEMBER

technológiákat (hosszú pasztörizálási folyamatok, hosszú eltarthatósági idő, konzerv vagy tartósító eljárások), újakra cseréli. Ennek köszönhetően indult el több országban is az „ultrafriss készételek” piaca. „Ezek olyan termékek, amelyek rövid (3-5 napos) szavatossági idővel rendelkeznek, nagy gonddal készítették őket, kiváló ízvilággal és mindezt a gondos csomagolás, egy kíméletes védőgázas technológia is támogatja – mondja el Enyedi Márta, a Sealed Air piacfejlesztési vezetője. Ezen termékek esetében nem használnak tartósítási vagy pasztőrözési eljárásokat, hogy megőrizzék a frissességet, a beltartalmi értékeket, valamint az étel textúráját. Minden termék mikrózható vagy süthető csomagolással ellátott, így az előkészített ételeket kibontás nélkül tudjuk 3-5 perc alatt elkészíteni. „Az említett élelmiszerek csomagolására speciális süthető fóliákat ajánlunk, amelyek a biztonságos zárás mellett a könnyen nyithatóságot és a kiváló sütési eredményt is garantálják. A tészta és rizsfélék a csomagoláson belül tökéletes főzhetőek vagy süthetők, nem száradnak ki és kiváló végeredménnyel örvendeztetik meg a hétköznapi szakácsokat” – tette hozzá a szakember. CSALÁDI HÉTVÉGÉK, TRADICIONÁLIS FOGÁSOK Mindenki emlékszik a nagymama sültcsirkéjére, a gőzölgő csülökre vagy az omlós sültes tálakra. Ma sok háziasszony nosztalgiázik szívesen, és szeretné a hétvégi családi asztalra varázsolni ezeket a fogásokat. „A gyártók felismerték ezen igényeket és több olyan fogást is kínálnak, amely a tradicionális recepteket, ételeket ajánlja, de gyorsabban könnyebben elkészíthető formában. Az előre fűszerezett, pácolt egész csirkét süthető fóliába csomagolják, vagy az olasz klasszikust az „osco bucco”-t lassú főzési technikával (slow cooking) készítik elő, amit a Sealed Air által kifejlesztett süthető tasakban akár 20 perc alatt készre süthet a háziasszony” – mondta Enyedi Márta. Mindezt anélkül, hogy a sütő koszos lenne, a nappali pedig olajszagú. A főzhető, süthető anyagok lehetővé tették ezen ipari technikák elterjedését és megkönnyítették, örömtelivé varázsolták az otthoni főzést. ÖTCSILLAGOS VACSORA Főzni jó, és ezt újra felfedezzük. Ez a trend arra sarkallta a gyártókat, hogy olyan technikákat fejlesszenek ki, olyan termékeket adjanak a kezünkbe, amelyekkel otthon, egy kis gyakorlattal akár ötcsillagos vacsorát varázsolhatunk asztalunkra. „A csomagolás itt is kulcsszerepet játszik. A gyártóüzemekben, profi berendezéseket előkészített, vákuum­ csomagolásban előfőzött (sous-vide) alapanyagok, otthon a csomagolásban visszamelegíthetőek, készre süthetőek. A vákuum-skin csomagolások kiváló minőséget és tartósítóW W W.T ERM EK M I X.HU


XXXXXXXXX

W W W.T ERM EK M I X.HU

2016. SZEP TEMBER

T ERM ÉK M I X

29


30 CSOMAGOLÁS szerek nélkül is hosszú szavatossági időt garantálnak” – mondta el a Sealed Air piacfejlesztési vezetője. Professzionális instrukciók segítenek az elkészítésben és a tálalásban, a siker és az elismerés garantált. MULTIFUNKCIÓ ÉS ELTARTHATÓSÁG A korszerű élelmiszer csomagolások kialakításánál mind több tényezőre (például a visszazárható formula, a dézsma záras kialakítás, a megbízható minőség, a környezettudatos megoldások, vagy az ÖKO megjelenés) – kell tekintettel lenniük a gyártóknak – hangsúlyozta Hindiné Ódor Mónika. A Starfol Plusz Kft. ügyvezető igazgatója szerint amellett, hogy a csomagoló anyagok többféle funkciót töltenek be, egyre fontosabb a kor ízléséhez igazodó esztétikus megjelenés, hiszen a vevő a szemével választ. Az egyes termékcsomagolások jellemzői kapcsán, így például a hűtőpultokban kínált élelmiszereknél a tetszetős megjelenést és minél hosszabb eltarthatóságot biztosító koextrudált, vagy laminált, több rétegű fóliák használatát emelte ki a vezető. A szeletelt szárazáruk, vörösáruk és a szeletelt sajtok szinte kizárólag egy színnyomtatott, laminált fedő- és kemény alj fóliába csomagolva kerülnek forgalomba. A védőgázas csomagolási megoldások a nagy tudású fóliáknak köszönhetően biztosítják a hosszú szavatossági időt. Az egyes rétegek lehetővé teszik a termék könnyű nyit­ hatóságát (easy peel),visszazárhatóságát, egyúttal meggátolják a párásodást (antifog). A fedő fóliák sok esetben 8-10 színnel nyomtatottak, úgynevezett tükör nyomtatással készülnek. (Két fólia közé kerül a festék réteg, így azzal a fogyasztó közvetlenül nem érintkezik.) ESZTÉTIKUM ÉS TERMÉKVÉDELEM A csomagolás a gyártónak és a fogyasztónak egyaránt sokoldalú és többfunkciós eszközt biztosít – véli Szalayné Szilvágyi Erzsébet a Sága Foods Zrt. kereskedelmi vezetője a modern technológiák és az innovatív csomagolási megoldások kapcsán. A csomagolóanyagok kialakításakor a tárolás, a szállítás és a termék védelme tartozik a fő szempontok közé – hívta fel a figyelmet a kereskedelmi vezető. A csomagolás védi meg a terméket és garantálja a szavatosságot. A kereskedőnek megkönnyíti a polci elrendezést, de akár dekoratív üzletkép kialakítására is alkalmas lehet. A fogyasztónak az esztétikum

Szponzorált illusztráció

T ERM ÉK M I X

2016. SZEP TEMBER

mellett a csomagolás képes biztosítani a termék egyszerű és sérülésmentes hazaszállítását és a könnyed otthoni tárolást. Egyre keresettebbek a kényelmes csomagolási megoldások, amelyek praktikusak, megkönnyítik a tárolást és garantálják a termék eltarthatóságát – jegyezte meg Szalayné Szilvágyi Erzsébet. BIZALOMKELTŐ MEGOLDÁSOK A csomagolás mindezek mellett kiváló marketing eszköz, hisz ez az első olyan felület, ahol lehetőség van megszólítani a fogyasztót – mutatott rá a Sága kereskedelmi vezetője. A figyelemfelkeltő megjelenés elengedhetetlen a telített piacon. Ki kell tűnni a tömegből, amit a modern nyomtatási technikák egyre inkább lehetővé is tesznek. A termék tulajdonságainak bemutatására, vagy éppen egy figyelemfelkeltő üzenet elhelyezéséhez elsőként ugyancsak ez a felület ad lehetőséget. „Gyártóként itt tudjuk kiemelni a termékelőnyöket, és tájékoztatást adni a hozzáadott értékekről, mentességekről. Az eladáshelyeken egy-egy promóció során szintén a termék csomagolása lehet az elsődleges kommunikációs felület.” – húzta alá a szakember. RUGALMAS MEGOLDÁSOK Az utóbbi időben egyre inkább teret hódítanak a rugalmas csomagolások is. A visszazárható tálcás, tasakos vagy dobozos termékek biztosítják a higiénikus tárolást és a praktikus fogyaszthatóságot. „Termékfejlesztéseink során mindig mérlegeljük, hogy mi a legpraktikusabb csomagolás és partnereinkkel együttműködve követjük a trendeket” – fogalmazott. Mint mondta, egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezettudatosság, amiben szerepet játszik az is, hogy mind több készterméket fogyasztunk, amelyekhez többségében még mindig műanyagból készült tasakokat, fóliákat és tálcákat használunk, amit gyakoriságot tekintve a karton, a fém és az üveges csomagolástípusok követnek. „A kiszerelések méretét igyekszünk úgy meghatározni, hogy az egy-két személyes háztartásokban, de akár nagyobb létszámú családok esetében is mindenki megtalálja a neki megfelelőt.” – mutatott rá kereskedelmi vezető. A digitális világ is egyre nagyobb teret hódit a csomagolásokon is, a QR kódok elhelyezése például egy plusz információs felület a gyártónak és a fogyasztónak is, hisz egy okos készülékkel ezek beolvasásával többlet információhoz juthatnak. Konzekvens csomagolási struktúránk segítségével kön�nyítjük meg a fogyasztók termék portfoliónkon belüli eligazodását. A különböző ízeket például színkódokkal különböztetjük meg: a pikáns, csípős ízekhez piros színt használunk, a citromsárga a sajtos variánsokat jelöli és így tovább. Így fogyasztóink már tudják, hogy akár sonkát, virslit vagy párizsit vásárolnak, a színek is segítik őket a megfelelő termék kiválasztásában. Mindezek mellett nagy hangsúlyt fektetünk a funkcionalitásra is, legyen szó akár fogyasztási, elkészítési javaslatról, tápérték információkról, vagy az úgynevezett mentességek deklarálásáról, ami évről-évre több embert érint Magyarországon. A fogyasztói környezettudatosság terjedésével a vállalatok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a csomagolás környezet­ terhelésének csökkentésére, és kínálnak környezet­barát csomagolású termékeket. W W W.T ERM EK M I X.HU


XXXXXXXXX

W W W.T ERM EK M I X.HU

2016. SZEP TEMBER

T ERM ÉK M I X

31


32 CSOMAGOLÁS

KÉNYELEM ÉS BIZTONSÁG A süthető és főzhető, mikrózható anyagok új kihívások elé állították a csomagolóanyag gyártókat, hiszen olyan funkcionális termékeket igényel a piac, amelyek maximális biztonsággal használhatóak akár magas hőfokon is. Az uniós szabályozások nagyon szigorúak, hőkezelni csak olyan terméket szabad, amelyek erre alkalmasak. Ha azonban az étel gyártója javasolja a csomagolásban történő elkészítést, akkor bátran kövessük az utasításokat. Ezek a csomagolások ugyanis úgy kerülnek kifejlesztésre, hogy támogassák a sütés-főzés folyamatait és garantálják a kiváló végeredményt, mindemellett – az elkészítési utasításokat betartva – természetesen teljesen biztonságosak.

„A Ságánál a csomagolásainkon elhelyezett ikonok segítségével hívjuk fel vásárlóink figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, így a magunk módján e téren is lehetőségünk van a fogyasztói edukációra. Használunk FSC tanúsítvánnyal rendelkező kartonokat. Az FSC címke és minősítési rendszer a faipari termékek vásárlóinak segítségével küzd egy felelősebb és fenntarthatóbb globális erdőgazdálkodásért.” – mutatott rá Szalayné Szilvágyi Erzsébet. A környezettudatosság erősödésével növekszik a papír, vagy papírhatású, úgynevezett ÖKO csomagolások nép­ szerűsége. „A környezettudatosság jegyében a Starfol Plusz a fosszilis csomagolóanyagok terén a korszerű és környezetet kímélő anyagösszetételre, valamint az anyagtakarékos megoldásokra helyezi a hangsúlyt, felhasználó partnereinket pedig szakmai tanácsokkal segítjük” – emelte ki Hindiné

Ódor Mónika. Mint mondta: a cég termékpalettájában azonban olyan egyedi összetételű fóliák is szerepelnek, amelyekkel a csomagolás vastagsága 20–40 mikronnal csökkenthető. Példaként említette a csontos termékekhez kifejlesztett „RIBS” fóliát, amelynek bevezetésekor az előbb említett vastagságokat meghaladóan is csökkent a felhasználás. E speciális fóliák használatával olcsóbb lesz a csomagolóanyag és természetesen a környezetvédelmi termékdíj is jelentősen csökken. Ami azonban a legfontosabb, hogy a környezet terhelése is lényegesen kisebb lesz. Az igazgató a környezetet kímélő alapanyagok jelentőségére hívta fel a figyelmet, így például a zsugortasakokban az EVOH réteg előnyeire a PVDC használatával szemben. A környezettudatos és anyagtakarékos célkitűzések jegyében a cég termékválasztéka YAMA márkanév alatt 100%-ban lebomló, komposztálható innovatív termékekkel egészült ki 2010-től. Tavaly pedig a YAMA termékállványát alakította ki, így a cukornádból, pálmalevélből, növényi keményítőből és PLAból készült termékek immár közvetlenül a fogyasztókhoz is el tudnak jutni a kereskedelmi csatornákban. A letisztult formavilágot képviselő sokrétűen felhasználható termékek víz-és olajállók, a PLA kivételével süthetők és fagyaszthatók. A jövőben pedig a tálaló edények és a sütőformák egység­ csomagjaiba a YAMA kitchen youtube csatornáján elkészített recepteket is hozzá csomagolják a termékekhez.

Naprakész, friss hírek és információk weboldalainkon

www.termekmix.hu www.chefpincer.hu

T ERM ÉK M I X

2016. SZEP TEMBER

W W W.T ERM EK M I X.HU


KUTATÁS

Így növelik az eladást a tervezett és nem tervezett vásárlások Minél jobban érzi magát egy vevő az eladótérben, annál nagyobb kedvvel vásárol, emellett pedig lojálisabb lesz az adott bolthoz. Testápolót a fogyasztók egyharmad körüli része úgy tesz kosarába, hogy nem tervezte ilyen árucikk vásárlását. Ez azt jelenti, hogy in-store eladásösztönzéssel és polcképpel befolyásolni lehet a vásárlást nagyjából minden harmadik fogyasztó esetében - többek között ezt tárta fel a Nielsen egyik kutatása. RENGETEG CIKKELEM Egy átlagos fogyasztó valamilyen okból boltba készül. El kell döntenie, hogy melyikbe is menjen. Ma Magyarországon elsősorban azt keresi, amelyik kellemes élményt nyújt, ahol vásárlásai során jó tapasztalatokat szerzett, és megvan benne a bizalma. A kiválasztott boltban a sikerhez, adott termék megvásárlásához nem mindig vezet közvetlen út, hiszen ahogy a vevők járkálnak a polcok között, rengeteg lehetőséggel találkoznak. Mind arra kényszeríti őket, hogy döntsenek, mielőtt továbblépnek, és még hozzá kell venniük a sokféle befolyásoló tényezőt családjukból, ismeretségi körükből, valamint más forrásból. Mindez együtt bonyolult rendszert alkot minden vásárlási döntési helyzetben. Aki ezt a folyamatot ismeri, könnyebben eléri fogyasztóit és elégíti ki igényeiket. Ha tisztában vagyunk a vásárlók beállítottságával, motivációival és magatartásával, akkor megszereztük a kulcsot ahhoz, hogy létrehozhassunk egy tervet, amely alapján aztán a vevők mozgását a kívánt irányban ösztönözhetjük. NÖVEKVŐ KATEGÓRIA A testápoló szerek kategóriából hazánkban az éves piac közeledik a 7 milliárd forint felé. Kiskereskedelmünk 3%kal több bevételt ért el 2015. július-2016. június során, mint egy évvel azelőtt, mennyiséget tekintve viszont 3%-kal kevesebbet adtak el. Az értékben mért forgalomból 39%-kal részesednek az általános élelmiszerüzletek testápoló szerből, 61%-kal pedig a drogériák, idén az első félév során. Előbbiek mutatója 1 százalékponttal csökkent, míg a szaküzleteké ugyanannyival emelkedett. A gyártói márkák piaci pozíciója idén az első félév során javult, piaci részesedésük az értékben mért forgalomból 90%-ra emelkedett. MINDENNAPI SZÜKSÉGLETTŐL SZÉPSÉGIG Három vásárlói típust különböztet meg a Nielsen felmérése testápoló szerek, mint kategória esetében. Az egyik, akinek egészséges életmódjába beletartoznak a testápolók, a másiknak fontos a szépségápolás, a harmadiknak mindennapi szükséglete a testápolás. Közülük nem tervezett vásárlásra kimagasló mértékben számíthatunk a szépségre törekvők esetében, és szintén kétharmad feletti arányban az egészséges életmód híveinél is. Őket hatékonyan lehet befolyásolni in-store aktivitásokkal. A testápoló szert impulzus terméknek tekinthetjük számukra. W W W.T ERM EK M I X.HU

Ahhoz, hogy őket elérjük, kulcsszerepet játszik a láthatóság a polcon, az eladótéri kommunikáció és a promóció. A harmadik csoportnál a tervezett vásárlás dominál, számukra a lényeg, hogy a polcon könnyen, gyorsan megtalálják, amit keresnek. MÁRKA, ILLAT A FŐ SZEMPONT Mindegyik típus, amikor testápolót vásárol, legnagyobb arányban a következő hat szempont befolyásolja döntését. Az átlag sorrendjében a következők: lotion vagy más szegmens; kiszerelés mérete; illat; márka; változat; csomagolás típusa. Az egészséges életmódot követők és a szépségápolást fontosnak tartók körében is a legfőbb szempont az illat, viszont a testápolót rendszeresen, tudatosan használók körében a csomagolás mérete a leglényegesebb döntési tényező. Tervezett vásárlásoknál első számú tényező a márka. Kimagasló mértékben márkatudatosak a kategória rendszeres, tudatos vevői, utána vásárlási döntéseiknél a kiszerelés mérete számít nagymértékben, majd az, hogy milyen változatot válasszanak, továbbá a kiszerelés típusa és a beszerzésre szánt pénzük. Az egészséges életmód valamint a tudatos szépségápolás képviselőinek tervezett vásárlásainál a márkát megelőzi a csomagolás típusa. POLCKÉP ÉS VÁSÁRLÓI VISELKEDÉS Amikor feltárjuk a fogyasztók viszonyát egy-egy kategóriához, meg lehet tervezni a vásárlási döntési fát. Ami nem más, mint a vásárlók elvárásainak fontossági sorrend szerint vizuálisan kialakított rendszere, amihez igazodhat a polckép. Kialakításánál célszerű, hogy kulcsfontosságú szegmenseket és márkákat a fogyasztók könnyen megkülönböztethessenek egymástól és gyorsan felismerhessenek. Legfelül legyen, amit a legtöbb vásárló leginkább keres, majd fontossági sorrendben lefelé a többi cikkelem. A bolttípus és az eladótér nagysága is szerepet játszik a kihelyezésben: ­például mennyire kényelmes a polcok közti folyosó; könnyen meg lehet-e találni a lotiont a polcon; széles-e a választék; jó-e a polcterv és meg is valósítják-e; akkora-e a lotion választéka, mint amekkorát a fogyasztók elvárnak; kínál-e újdonságokat; könnyen össze lehet-e hasonlítani az árakat; egyáltalán megállítja-e a vevőt, ösztönzi-e vásárlásra. Viczkó Szilvia,  Rausch Péter üzletfejlesztési tanácsadó, kategóriamenedzsment tanácsadó, NielsenNielsen 2016. SZEP TEMBER

T ERM ÉK M I X

33


34 KÜLFÖLD SAJÁTMÁRKÁS TERMÉKEK

Stagnál a saját márkák fejlődése

Nemzetközi összehasonlításban NagyBritanniában a legnagyobb a saját márkák forgalomrészesedése. Azonban a diszkontok térhódítása megváltoztatta az ottani kereskedelmi viszonyokat. Az első fordulatot az jelentette, hogy a kereskedelem - a márkatermék gyártók magas juttatásai által motiválva - akciós ajánlatainak politikáját extrém módon kibővítette a nemzetközi márkák javára, emiatt a saját márkák részesedése visszaesett. Ezzel egy időben az Aldi és a Lidl piaci részesedése gyors tempóban növekedni kezdett, ami javára szolgált a saját márkás termékeknek. 2015-ben a saját márkák piaci részesedése sok országban visszaesést mutat, ez alól kivételt képez az Egyesült Királyság és Ausztrália. Mivel a német diszkontok mindkét országban jelen vannak, ez összefügg a saját márkák helyzetével.

2015-ben az FMCG termékek forgalma európai átlagban 1,0%-kal emelkedett. Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában és Spanyolországban többek között az áremelkedések is hozzájárultak ahhoz, hogy az FMCG bevételek ezekben az országokban megemelkedtek. Az Egyesült Királyságban és Görögországban a pénzforgalmat csökkentő tendenciák miatt a forgalom 1,8%-kal esett vissza. Mennyiségileg Európában 0,7%-os volt a növekedés, míg Görögország 4,4%-os mínusszal a legnagyobb csökkenést mutatta fel. A saját márkák 2015-ben európai átlagban 38,3%-os forgalomrészesedést mutattak fel, ami 0,6 százalékpontos visszaesésnek felel meg. A mennyiségi piaci részesedés ebben az időszakban 47,4% volt, ez 0,5 százalékpontos vis�szaesést jelent. Ha a kereskedelem eladást támogató intézkedéseket alkalmaz, akkor rendszerint ezt az iparral való együttműködés révén, gyártói márkák segítségével valósítja meg. A VISSZAESŐTŐL A STABILIG Európai átlagban a saját márkák piaci részesedése 2015-ben visszaeső tendenciát mutatott. Gyakran az általános gazdasági helyzet is befolyásolja a gyártói márkák és a saját márkák felfelé vagy lefelé ívelő útját. Ha az embereknek nem ment olyan jól a szekere, gyakrabban keresték a kedvezményes árú saját márkákat. Ha a gazdaság és

ezzel együtt a vásárlóerő is fellendült, a fogyasztók újra a hagyományos „jó öreg” márkákat részesítették előnyben. Ez alól kivételt képez Nagy-Britannia és Németország. Nagy-Britanniában a kereskedelem már korán kifejlesztett olyan saját márkákat, amelyek a gyártói márkákkal egyenrangúak voltak, vagy esetenként túl is szárnyalták azokat. Ezzel szemben Németországban a diszkontok saját márkái meg tudták tartani előkelő helyüket a fogyasztóknál, akkor is, ha azoknak nem kellett spórolniuk. Bár a saját márkák nem korlátozódnak az élelmiszerekre vagy a szupermarketek árukészletére, ezen a területen van a legnagyobb jelentőségük. A csúcson 43%-os (értékbeli) sajátmárka részesedéssel a mélyhűtött termékeket találjuk, ezt 39%-kal a hűtött friss termékek követik. Ez a két termékkategória vezeti a saját márkák élelmiszer-árukészletét. FRANCIAORSZÁG A francia saját márkák gyártói számára 2015 nehéz év volt. A 2010-2015 közötti időszakban a saját márkák részesedése csaknem minden árucikknél visszaesett. A nemzetközi márkatermékek forgalma ebben az időszakban 12,8%-kal, a saját márkáké pedig 1,5%kal emelkedett. OLASZORSZÁG A saját márkák Olaszországban csak akkor lelnek új követőkre, ha a prémiumtermék kategóriába tartoznak. AZ FMCG FORGALMA – EURÓPA

Piaci részesedés a forgalom százalékában (érték)

Változás 2015-ben 2014-hez képest (%)

[Forrás: IRI Nederland]

SAJÁT MÁRKÁK EURÓPÁBAN, AZ USA-BAN ÉS AUSZTRÁLIÁBAN 51,8 41,5

39,9

38,4

34,1

3,0 2,2 1,6

1,5 1,2 0,6

17,2

16,4

13,9

1,8 0,9

0,5

-0,5

-0,7

érték (átlag 2015-ben: 1%) -0,2

-0,4

-1,0

Olaszország

Spanyol­ország

Franciaország

T ERM ÉK M I X

+0,4

-0,3

-0,8

-0,2

+0,2

NagyBritannia

Hollandia

Németország

Amerika

Ausztrália

Változás százalékpontban

[Forrás: IRI Infoscan]

Nagy-Britanniában a saját márkák piaci helyzete már régóta független attól, hogy az áruk kedvezőbb-e a márkatermékek áránál. A fogyasztók a kereskedelmi vállalatok saját márkái közül sokat ugyanúgy márkának tekintenek, mint a gyártói márkákat.

-1,8

-1,8

mennyiség (átlag 2015-ben: 0,7%) -4,4

2016. SZEP TEMBER

Németország

Franciaország

Hollandia

Olaszország

Spanyolország

NagyBritannia

Görög­ország

W W W.T ERM EK M I X.HU


KÜLFÖLD

A sajátmárkás árukészlet többi terméke számára 2015 elég nehéz év volt. A saját márkák Olaszországban piaci részesedést veszítettek.

35

PROMÓCIÓS RÉSZESEDÉS (%) − A SAJÁT MÁRKÁK A MÁRKATERMÉKEKKEL SZEMBEN GLOBÁLISAN 2015 az előző évvel szemben 64,5

NAGY-BRITANNIA A brit kereskedelemben a saját márkák részesedése az élelmiszer kereskedelem összforgalmában 2015 folyamán 0,4 százalékponttal emelkedett. Ez azonban nem érinti a konvencionális szupermarketeket, ahol a saját márkák forgalomrészesedése 0,4 százalékponttal esett vissza. Más szóval: a diszkontok erőteljes növekedése nagyarányú növekedéshez vezetett a saját márkák esetében. Az alacsony árú termékek szegmensében a vezető szupermarketeknek a diszkontokkal szemben szinte semmi esélye sincs. HOLLANDIA 2015-ben a saját márkák helyzete viszonylag stabil maradt, bár jelentős nyomás alá kerültek. A sikeres kereskedelmi vállalatok további alacsony ár-alternatívák bevezetésével megpróbálták a piaci részesedés veszteségeit a diszkontokra hárítani. Ha azonban ez a minőség rovására ment, akkor veszítettek. NÉMETORSZÁG Németországban a saját márkák részesedése 2015-ben 0,8 százalékponttal esett vissza. 38,4%-os (érték) piaci részesedéssel azonban más országokkal összehasonlítva még mindig nagyon magas. Az eladott mennyiségre vonatkozóan az eladott darabszám 50,9%-a esik a saját márkákra. A német diszkontok az árukészleteiken belül a márkatermékek nagyobb részesedésére építenek, és ezzel egy időben a serviceszupermarket irányba fejlődnek. 2013 óta Németországban 5,0%-kal nőtt a márkatermékek, 3,2%-kal pedig a saját márkák forgalma. W W W.T ERM EK M I X.HU

46,0

43,4 37,7

36,1 30,6

26,8

22,9

23,2

12,5

20,5

17,7

11,5

9,5

10,6 2,9

-2,9

-1,2

-1,0

+0,4

-0,3

-0,8

-0,2

+0,2

Változás mértéke (százalékpont) -0,6

-2,0

-0,2

-1,3

-7,1

+0,9

-0,4

+0,9

Olaszország

Spanyol­ország

Franciaország

NagyBritannia

Hollandia

Németország

Amerika

Ausztrália

saját márkák

nemzetközi márkatermékek

[Forrás: IRI Infoscan]

A SAJÁT MÁRKÁK RÉSZESEDÉSE AZ FMCG FORGALOMBÓL − EURÓPA Piaci részesedés %-ban és árindex százalékpontban

63,9

47,4 38,3 26,7 18,6 13,4

-0,6

-0,5

Piaci részesedés

Mennyiség

[Forrás: IRI Infoscan]

-0,6 -2,0 Árindex (százalékpontban)

A saját márkák részesedése a teljes árukészleten

USA Az Egyesült Államokban évente 123 milliárd USA dollár értékben értékesítenek saját márkákat. Ez az FMCG összes eladott termékének 16,4%-os (érték) piaci részesedésnek felel meg. Az elmúlt évben a saját márkák piaci részesedése értékben 0,2 százalékponttal esett vissza, mennyiségi szempontból 0,1%-os volt a visszaesés. PRÉMIUMIZÁCIÓ Németországban 2015-ben a saját márkák forgalma (érték) 38,4%-os piaci részesedést ért el. Mennyiségi szempontból a piaci részesedés 50,9%-ra rúgott. Azonban mindkét esetben némi

A saját márkák részesedése a promóciók forgalmán

-1,7

0

A saját márkák forgalmának százalékos részesedése minden promóción

Az ár­kü­lönb­ ség indexe a márka­ termékek és a saját márkák között

visszaesés tapasztalható az előző évhez képest. Megállapíthatjuk, hogy még mindig jelentős árkülönbségek vannak a saját márkák és a márkatermékek között. A saját márkák ára 40%-kal kedvezőbb, mint a márkatermékeké. Az IRI piackutatói kiemelik a saját márkák visszaesését a márkatermékek javára, de az elmozdulások minimálisak. Ezen kívül a diszkont is profitál abból, ha a márkatermék részesedése emelkedik, mert egyre inkább ezekkel bővíti árukészletét. Itt a márkatermékeket tartósan alacsony áron kínálják, miközben a konvencionális szupermarket még mindig „csalinak” használja ezeket az árucikkeket. Azonban Németországban is megfigyelhető, 2016. SZEP TEMBER

T ERM ÉK M I X

[Forrás: LP International]

SPANYOLORSZÁG Hasonló volt a helyzet Spanyol­ országban is. A márkatermékek 2015ben sokkal sikeresebbek voltak, mint a saját márkák. A spanyol fogyasztók hagyományosan jobban bíznak az ismert márkákban, mint az ismeretlen saját márkákban, és a vásárló arra is kész, hogy ezen termékekre valamivel többet áldozzon.


36 KÜLFÖLD

A SAJÁT MÁRKÁK PIACI RÉSZESEDÉSE ÁRUKÉSZLETEK SZERINT − EURÓPA A forgalom százalékában (mennyiség) és változások az előző évhez képest (százalékpontban) 43,0 39,0 31,2

29,6

26,5 18,3 14,1

13,9

12,1

-0,4

-0,7

-0,4 -1,3 0 -0,8 -1,0 -0,2 -0,2 A forgalom százalékában (mennyiség) és változások az előző évhez képest (százalékpontban)

alkoholos tartós áruk italok [Forrás: IRI Infoscan]

hűtött édességek mélyhűtött és friss termékek termékek

alkoholmentes italok

-0,4

háztartási testápolás állattartási tisztító­ termékek szerek

A SAJÁT MÁRKÁK PIACI RÉSZESEDÉSE A PROMÓCIÓKBAN − EURÓPA A forgalom százalékában (mennyiség) és változások az előző évhez képest (százalékpontban) 18,4

14,3

13,6

13,1

12,1

11,7

11,9

13,4

13,0

13,4 5,5

-1,9

alkoholos italok

-2,0 -1,8 -1,1 -3,1 -0,4 -1,2 0 -1,2 A forgalom százalékában (mennyiség) és változások az előző évhez képest (százalékpontban)

tartós áruk

[Forrás: IRI Infoscan]

FELELŐSEN CSELEKVŐK Egy másik kérdés az, hogy a magasabb árak megfizetésére való készség milyen mértékű, ha természetes, egészségügyi, vagy trendi (vegán), és bio árucikkekről, vagy helyi és állattartási termékekről van szó. Ilyenkor gyakran a személyes presztízsről vagy a jó lelkiismeretről van szó. És az ember erre áldoz, elsősorban akkor, ha szociális szempontból felelősen és modernül cselekszik. Az IRI ebben az összefüggésben úgynevezett „prémiumizációról” beszél. Ez a trend azonban nem érvényes minden árukészletre. A prémium árukészletben a márkatermékek bevételei 2013 T ERM ÉK M I X

ÖSSZEGZÉS » A saját márkák részesedése 2015-1,7

hűtött édességek mélyalkohol- háztartási testállatösszesen és friss hűtött mentes tisztító­ ápolás tartási termékek termékek italok szerek termékek

hogy ma már több fogyasztó ismeri fel és méltányolja a minőség és az ár közötti összefüggést. Emellett a vásárlók készek a prémium minőségű termékekért egy kicsivel többet fizetni.

2016. SZEP TEMBER

és Latin-Amerikáról még szó sincs, itt a Walmart, a Costco, a Carrefour vagy az Auchan már évek óta berendezkedtek. Hasonló a helyzet Oroszországban. Németországban az Aldinak sikerült fiatalabb fogyasztókat megnyernie, és arra motiválni őket, hogy gyakrabban vásároljanak be. Ebben fontos szerepet játszott az ismert márkák növekvő felvétele az árukészletbe. A márkák és a saját márkák közötti árkülönbség csökkent, az Aldi áruválasztékán belül 0,6%-os átlagos áremelkedést foganatosítottak. A jövőben várható, hogy a saját márkák körében számtalan innovációt fogana­ tosítanak, és a saját márkák forgalma Németországban továbbra is nyomás alatt marad. Mindez addig érvényes, amíg a gazdasági helyzet Németországban pozitív marad. Az üzletformátumokat illetően ­Németországban további megkülönböztetés várható, ami egyrészt növekvő innovációhoz és az árukészletek elterjedéséhez vezet, másrészt hozzájárul némi egyszerűsödéshez a német élelmiszerkereskedelemben.

óta 5%-kal emelkedtek. A saját márkák ezekben az árukészletekben 3,2%-os növekedést mutattak fel. Az IRI megállapította, hogy a két diszkont, a Lidl és az Aldi Német­országban az FMCG bevételeit illetően, illetve érték szerint is piaci részesedést veszített a konvencionális szupermarketekkel szemben. Ebben a tekintetben győztesek voltak az Edeka (+4%), a Rewe (5,6%), és a Kaufland/Markant (+3,5%). Az egyetlen kereskedő, aki a diszkontokkal szemben nem tudott nyereséget elkönyvelni, az a Metro volt 3,3%-os mínusszal. Az előbbiekben vázolt helyzet azonban csak Németországra érvényes. Sok más országban megállíthatatlan a diszkontok diadalmenete. Az USA és Ausztrália mellett egész kontinensek várnak arra, hogy a diszkontok „fel­fedezzék” őket, bár azok ott már néhány éve megvetették a lábukat. Ázsiáról, Afrikáról

ben az FMCG árucikkeknél egész Európában visszaesett, ami a márkatermékek fejlődését is befolyásolta. Az árukészletek évekig tartó bővítése után a kereskedelem elkezdi kiegyelni a választékot, és gyakran csak a legjobb márkák maradhatnak. » Dél-Európában jelentősebb mértékben csökkent az árkülönbség a saját márkák és a márkatermékek között, mint Európa többi részén. Ennek oka a márkatermékek viszonylag magas promóció részesedése, de ehhez a fogyasztók prémium termékek iránti igénye is hozzájárult. Ezzel szemben a biotermékek és a helyi termékek iránti kereslet a saját márkáknak kedvezett. Franciaországban és Olaszországban a prémium saját márkák trendje jelentősebbnek bizonyult, mint más országokban. Észak-Európában, az USAban és Ausztráliában a saját márkák árai némileg visszaestek. Az Egyesült Királyságban és Franciaországban különösen nagy méreteket öltött az árháború. » Az FMC minden árukészletében vis�szaestek vagy stagnáltak a bevételek.

W W W.T ERM EK M I X.HU


XXXXXXXXX

37

SZEPTEMBER 8−11. BUDAVÁRI PALOTA

Együtt ünnepel a SPAR és a Budapest Borfesztivál Idén 25. alkalommal népesül be fővárosunk gyöngyszeme, a Budai Vár a hazai és nemzetközi borpaletta legfinomabb nedűivel, hiszen ismét megrendezik a Budapest Borfesztivált 2016. szeptember 8. és 11. között. A rendezvény főtámogatója az idén szintén 25. születésnapját ünneplő SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. A 25. Budapest Borfesztiválon az ország legkiválóbb pincészetei sorakoznak fel és mutatják be kiváló boraikat a közönségnek. Rajtuk kívül neves külföldi pincészetek kiválóságaiból is kóstolhatnak majd a látogatók. A rendezvény fő támogatója a SPAR, amely elkötelezett a magyar borok népszerűsítésében, számos érdekességgel készül az idei fesztiválra.

A SPAR Válogatás borok idén is megkóstolhatók a Borfesztiválon a főtámogató standján, ahol naponta több alkalommal tartanak szakmai bemutatót és kóstolást ezekből a nedűkből neves hazai borászok kalauzolásával. A fesztivál hagyományos Jótékony­ sági Borárverésén szintén képviselteti magát a cég és ajánl fel különleges italokat. Az ebből befolyt összeget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat részére juttatja el.

A borünnep idén is számos érdekességet tartogat az érdeklődőknek. A Boregyetemen borkóstolóval egybekötött előadások lesznek a MOM Kulturális Központban. A Pár Borpár program keretében szakmai kóstoló délutánokat tartanak a programhoz csatlakozó borászok standjainál, egyfajta „tesztA SPAR a Hibryd Art Management-tel összefogva kóstolásként” a hozzáértő közönség számára. egy különleges pályázatot hirdetett meg „Cégér a jó A VinAgora Érmes Borok Házában azon magyar pincészetek boraival találkozhat a közönség, melyek bornak! Rajzolj bort!” címmel. Ennek célja, hogy a 17. VinAgora Nemzetközi Borversenyen érmet a gasztronómia és a design egy különleges módon találkozzon egymással. A pályázatnak köszönhetően nyertek. Ezen kívül tematikusan kialakított kóstoló fiatal grafikusművészek és borászok ismerhetik meg útvonalakon hungarikum szőlőfajtákból készített egymás munkáját és segítségével a magyar borászatok borokkal és egyéb magyar borkülönlegességekkel termékeinek vizuális megjelenése és eladhatósága is találkozhatnak. A borokat finom ételek és színpadi fellépések teszik teljessé. Többek mellett koncertet ad javulhat. A pályamunkák alapján kiválasztott kilenc a Csík Zenekar, Szabó Balázs Bandája, Egri János fiatal grafikus három SPAR Válogatás bornak együttese, a Budapest Ragtime Band és sokan mások. tervezhet majd arculatot.

W W W.T ERM EK M I X.HU

2016. SZEP TEMBER

www.aborfesztival.hu

T ERM ÉK M I X


38 KERESKEDELEM

Nálunk kedveltek a kereskedelmi márkák Állandósult a kereskedelmi márkák szerepe a napi fogyasztási cikkek piacán. Már csak emlék az az időszak, amikor a kereskedelmi láncok saját márkáit elsősorban az alacsonyabb áruk miatt választották a fogyasztók. IGÉNYRE SZABOTT VERSENY Ma már a legtöbb multinacionális kereskedelmi lánc rendelkezik kereskedelmi márkás termékekkel, amelyek először az 1900-as évek elején a tengerentúlon, az amerikai kiskereskedők kínálatában jelentek meg. A termékkör gyártásának és forgalmazásának célja, miszerint a kereskedelmi vállalatok a gyártók által generált árverseny szorításából akartak kiszabadulni, mit sem változott, azonban ma a minőségen és a fogyasztói igények kielégítésén jóval nagyobb a hangsúly. A fogyasztók általában kedvezően ítélik meg világszerte a kereskedelmi márkákat, de a kedveltséggel nem mindig áll arányban a termékek piaci részesedése értéket tekintve – ismertette Szűcs-Villányi Ágnes, a Nielsen osztályvezetője. Mint megtudtuk, a Nielsen hatvan országban, köztük Magyarországon végzett felméréséből kiderül, hogy magas a saját márkák részaránya olyan fejlett piacokon, mint Európa, ÉszakAmerika és Ausztrália. A kereskedelmi láncok saját márkás termékeinek piaca Nyugat-Európában a legfejlettebb, ahol a vásárlók a csomagolt napi fogyasztási cikkek vásárlásánál nagyjából minden harmadik eurót kereskedelmi márkás árukra költik. „Legsikeresebbek a kereskedelmi márkák könnyen felcserélhető, egymástól csak kismértékben különböző árucikkek esetében, továbbá gyakran vásárolt termékeknél” – tudtuk meg a Nielsen osztályvezetőjétől. Bár a magyar fogyasztók néhány évig óvatosan ítélték meg a saját márkás termékeket, ma már hazánkban is nagyobb tetszéssel választják őket. A piackutató felméréséből kiderül, hogy a kereskedelmi márkák vásárlását tekintve a magyar fogyasztók ma már nem sokban különböznek más európai fogyasztóktól. T ERM ÉK M I X

2016. SZEP TEMBER

CÉLCSOPORTRA SZABVA Ezt a trendet erősítette meg a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója is; miszerint a kereskedelmi márkák sokat fejlődtek az elmúlt évek során, melyek nem csak az alacsonyabb árszínvonalú termékkategóriákban jelennek meg. Ma már az egyes célcsoportok igényeire szabott a kínálat, és a prémium szegmensben is jelen vannak ezen termékek. „Mára a vásárlóink is felismerték, hogy a saját márkás termékek ára alacsonyabb, ami viszont egyáltalán nem jelent rosszabb minőséget” – említette Maczelka Márk. A kommunikációs igazgató hozzátette: az is elterjedt mára a köztudatban, hogy a sajátmárkás termékeket  részben ugyanazok az ismert hazai és nemzetközi vállalatok gyártják, amelyek márkáikkal régóta jelen vannak a piacon. A saját, avagy kereskedelmi márkás árucikkeket csak egy vállalat vagy egyetlen lánc üzletei forgalmazzák, és általában a cég nevével jelzik őket. Vagyis a saját márkás termékek többnyire az azokat értékesítő áruházlánc nevét viselik magukon, vagy kizárólag ott kapható termékekről van szó, így a

SPAR magas ismertsége képes garantálni a saját márkás termékek töretlen népszerűségét a vásárlók körében. „Többek között emiatt is kiemelten fontos része a termékfejlesztési stratégiánknak, hogy a saját márkás termékek minősége mindig megbízható legyen” – jegyezte meg a kommunikációs igazgató. FOLYAMATOS FEJLESZTÉS Az Auchan Magyarország Kft. folyamatosan fejlesztette saját márkás termékeit élelmiszer, illetve nem élelmiszer kategóriában. Ennek eredményeképpen egy év alatt közel 800 új hazai fejlesztésű saját márkás terméket vezetett be az áruházlánc, így a vásárlók Magyarországon jelenleg mintegy 5 000 saját márkás termék közül válogathatnak, melyekből közel 2 000 élelmiszer. A vállalat a saját márkás termékek fejlesztésébe a vásárlóit is bevonta, így a 2015-ben a Budaörsön kialakított TesztVilágban megkóstolhatják és kipróbálhatják a termékeket. NEM CSAK AZ ÁRON MÚLIK A kereskedelmi márkák egyrészt növelik a kereskedelmi lánc ismertségét,

W W W.T ERM EK M I X.HU


KERESKEDELEM

másrészt szerepet játszanak az árversenyben azzal, hogy általában olcsóbbak a gyártói márkáknál. Szinte nincs olyan termékkör, amelyből ne lenne kínálat a kereskedelmi márkák terén. Legyen szó a vatta, a nedves tisztítókendő, a kutyaeledel, a sűrített tej vagy a multipack jégkrém kategóriákról, a vásárlók biztos találnak megfelelő kiszerelésű verziót a kereskedelmi láncok saját márkás termékeiből. Amikor a fogyasztók kereskedelmi márkát választanak, választásukat többféle ok befolyásolja. A magyar fogyasztók legnagyobb részét, 57 százalékukat az motiválja, hogy olcsóbbak, mint a gyártói márkák – többek között ezt tárta fel a Nielsen Shopper Trends kutatása a vásárlási szokásokról. A válaszadók 46 százaléka a kedvező ár/érték miatt nyúl a láncok saját márkáiért. Szűcs-Villányi Ágnes, a Nielsen osztályvezetője elmondta, hogy a megkérdezettek 42 százaléka úgy látja, hogy a kereskedelmi márkák „minősége ugyanolyan jó, mint a gyártói márkáké. Ez a szempont jelentősen erősödött az előző kutatás során mért 37 százalékhoz képest. „Még soha nem tapasztaltam hátrányt abból, ha kereskedelmi márkás terméket vásároltam” – jegyezte meg egy vásárló, aki elmondta, hogy egyszeri próba után már előszeretettel pakolja be a kosarába a saját márkás fagyasztott és konzerv-élelmiszereket vagy a tejtermékeket éppúgy, mint a vegyi árukat és a higiéniai termékeket. „Az áron kívül nincs nagy különbség, az ismert márkás termékek és a kereskedelmi márkák között. Úgy tapasztaltam, hogy ha esetleg más az íze valaminek, vagy más az állaga, az éppen azért van, hogy különbözzön a megszokott és elvárt íztől és állagtól.” A saját márkás termékek a SPAR életében már a kezdetektől fogva jelentős szerepet töltenek be. A kereskedelmi vállalat célja a választék folyamatos bővítése, ezért kiemelt számukra ezen termékek „életútjának” alakulása, legyen szó a szállítók kiválasztásáról, a beltartalomról, a receptúráról vagy akár a külcsínről, azaz a csomagolásról. „Az a célunk, hogy vásárlóink minden áruterületen, illetve minden árkategóriában megtalálják azokat a saját márkás termékeket, melyek ár-érték arányban a legmegfelelőbbek számukra” – említette a SPAR kommunikációs igazgatója. W W W.T ERM EK M I X.HU

A diszkont kategóriát megcélzó S-Budget termékek árukkal, a normál SPAR márkatermékek bő választékukkal, a SPAR Natur*Pur Bio, a SPAR Free From vagy a SPAR Vital termékek pedig speciális ismérveikkel (bio, glutén- vagy laktózmentesség, egészségtudatosság stb.) próbálják kielégíteni a vásárlók különböző igényeit. „Ebben segít tehát a több mint 2 000 cikkelemet, illetve 25 márkát felsorakoztató saját márkás termékcsaládunk” – magyarázta Maczelka Márk. MI KERÜL A KOSÁRBA? Változatlan maradt a kereskedelmi márkák piaci részesedése az idei első félév során. A magyarországi élelmiszerboltokban a láncok saját márkái élelmiszernél ugyanúgy 27 százalékkal részesedtek az értékben mért forgalomból az első hat hónap során, mint tavaly – tudtuk meg Kocsis Esztertől, a Nielsen ügyfélkapcsolati vezetőjétől. A Nielsen 2015-ben készült felmérése alapján mintegy 492 milliárd forintért vásárolták tavaly a magyar fogyasztók a boltláncok saját márkás élelmiszereit, háztartási vegyi áruit és kozmetikumait, ez 6 százalékkal több, mint 2014-ben. A vizsgált kilencven élelmiszer-kategória teljes, 1539 milliárd forintos tavalyi forgalmából a láncok

márkái 27,7 százalékkal részesedtek, ami egy év alatt csupán 0,3 százalékos növekedés. Az élelmiszereken belül a kereskedelmi márkák részaránya továbbra is az állateledelnél (52%), a mélyhűtött termékeknél (48%) és a reggelire való gabonapehelynél (37%) a legnagyobb a boltok tavalyi bevételéből. Szűcs-Villányi Ágnes véleménye szerint figyelemre méltóan ingadozik a kereslet a saját márkás termékek iránt. A kérdésre, miszerint az egy évvel ezelőttihez képest mely termékekből vásárolt ön több kereskedelmi márkás terméket, a legtöbb válaszadó a babaételt említette (75%). Ezt követték a testápoló szerek; a szappantól kezdve a hajápolókon át a különböző krémekig (67%). Utána sorrendben a mélyhűtött élelmiszert (58%), az állateledelt (56%) és a tej-, tejterméket (55%) sorolták fel a fogyasztók. Arra a kérdésre pedig, hogy miből vettek kevesebbet, legtöbben szintén a babaételt említették meg, vagyis csökkent a babaétel kereskedelmi márkák forgalma (25%). Ugyanakkora arányban, mint a szén­ savas üdítőital esetében, amit a testápoló szerek és az alapvető élelmiszerek (rizs, liszt, tészta, stb.) 11, illetve 10 százalékos említéssel követtek. 2016. SZEP TEMBER

T ERM ÉK M I X

39


40 AKTUÁLIS

Munkaerőhiány

Erősödő harc a dolgozókért Nagyon nehezen tudják betölteni az üres állásokat a cégek. Vajon milyen módszerekkel keresnek új embereket? A kiváló munkáltatói márkát minden vállalat fontosnak tartja, karrier oldalakat és gyakornoki programokat indítanak, használják a közösségi médiát. Bemutatjuk a legjobb gyakorlatokat. A munkaadók nehézségekbe ütköznek a toborzás során. A Manpower legutóbbi Tehetség Felmérése szerint hazánkban a cégek csaknem fele szembesült a ­munkaerőhiánnyal, főként szakmunkásokat nem találnak. A lapunk által megkérdezett kereskedelmi áruházláncok és az FMCG területen működő cégek szinte mindegyike szembesült toborzási nehézségekkel, nehezebben tudják betölteni az üres pozícióikat, mint néhány évvel ezelőtt. NEHÉZ, DE NEM LEHETETLEN Az ALDI Magyarország folyamatosan bővül, kifogástalan működéshez pedig növelnie kell a munkatársainak számát. A kereskedelmi lánc lapunknak jelezte: egy-egy pozícióra – mint például bolti eladó – nehezebb megfelelő szakembert találni, mint egy-két évvel ezelőtt, mégis növekedni tudtak, mind az áruházak, mind a munkatársak száma nőtt. Az Auchan is érzékeli, hogy kevesebb jelentkezés érkezik a betöltetlen pozíciókra, mint korábban, ezért nagy figyelmet fordítanak a munkatársak megtartására, illetve folyamatos fejlesztésére, képzésére. „A szakképzettséggel rendelkező munkaerő megtalálása nekünk is nagyobb kihívást jelent, mint korábban, ezért egyre több csatornán próbáljuk megszólítani a szakembereket. A tehetségekért folytatott verseny új korszakát éljük, hiszen ma már nemcsak a hazai, hanem nemzetközi színtéren is folyik a küzdelem a tehetségekért. Minden cég azon dolgozik, hogy minél hamarabb beazonosítsa, megszólítsa a leendő kollégákat” – mondta lapunknak Szász Dóra, Coca-Cola HBC Magyarország regionális toborzási vezetője. Függetlenül a konkrét pozíciótól, a kereskedelmi szektorban minden szakterületen egyre inkább romló tendenciát T ERM ÉK M I X

2016. SZEP TEMBER

tapasztal a SPAR Magyarország, hiány van a szakképzett eladókból, pénztárosokból, és folyamatosan keresnek áruösszekészítő, raktári munkás és gép­ járművezető munkatársakat a logisztikai központjaikba is. Az Unilever általánosságban nem tapasztal szakemberhiányt, és az elmúlt években nem csökkent a céghez jelentkezők száma. Azonban van pár specifikus terület – például a mérnöki vagy néhány pénzügyi munkakör –, ahol nehezebb betölteni az üres pozíciókat – mondta Vörös Mónika, Unilever Magyarország Kft. HR vezetője. A Tesco 2012 óta érzi a minőségi munkaerő-kínálat csökkenését. Míg az álláshirdetéseik száma körülbelül 20%-kal növekedett ebben az időszakban, addig az állásra jelentkezők száma csökkent. Elsősorban a szakképesítést igénylő munkakörök – pék, hentes –, illetve a logisztikai központokban és az áruházakban a szakképzetlen fizikai munkakörök betöltése okoz nehézséget. Régebben voltak földrajzi szempontból problémásabb helyek, mostanra ez a ki­ hívás országosan áll fenn – közölte a Tesco sajtóosztálya. TOBORZÁSI MÓDSZEREK Minden vállalat bevet online és offline módszereket a toborzás során. Állásportálokon és nyomtatott lapokban, szórólapokon vagy az áruházakban kifüggesztett hirdetésekkel töltenék be az üres pozíciókat, a Facebookot és a LinkedInt is aktívan használják. Szinte mindenhol találunk belső ajánlási rendszert, amelyben a munkatársak ajánlhatják ismerőseiket az állásokra: a SPAR, a Tesco, az Auchan jelezte, hogy náluk működik ilyen. Az Unilevernél a belső ajánlási rendszer szelektáltan működik: néhány gyárukban a gyártási munkakörök esetében alkalmazzák. A Coca Cola pedig egy

olyan ajánlói programot vezetett be, ahol a kollégák közvetlenül ajánlhatják ismerőseiknek a cég álláshelyeit. Mindannyian saját karrier oldalakat hoztak létre, az Auchan például egy ­felhő-alapú karrier oldalt, az Auchan HR Felhőt. Az volt a cél, hogy az álláskeresők minél egyszerűbben és átláthatóbb módon böngészhessenek az állásajánlatok között, és a jelentkezés folyamatát is gyorssá és gördülékennyé tették. Az összes cég igénybe veszi személyzeti tanácsadó cégek szolgáltatását, de nem minden esetben: munkaerő-kölcsönzőt a fizikai munkakörök, fejvadászt pedig a vezetői állások betöltéséhez alkalmaznak. Az Auchannál gyakornoki programok is biztosítják az utánpótlást. Tavaly 763 szakmát tanuló diáknak biztosított a cég szakmai gyakorlati lehetőséget, közülük többen már főállású munkavállalókká váltak. 2016-ban pedig már több mint 1000 tanuló fogadására készültek fel. Ugyanígy a nyári gyakorlatukat töltő főiskolai hallgatók is tapasztalatot szerezhetnek náluk. Az új generáció fejlesztésében a tapasztalt munkatársak is részt vesznek. A Coca Cola létrehozott egy vezetői gyakornoki programot, ahová frissen végzett, angolul beszélő tehetségeket keresnek értékesítési, pénzügyi, logisztikai és mérnöki területekre, ez utóbbi esetében a legnagyobb kihívás a toborzás. A „Nyiss a sikerre” elnevezésű közösségi oldalon szólítják meg a jelentkezőket. „Márkanevünk természetesen jól cseng az álláspiacon, ám az álláshirdetések mellett egyre gyakrabban alkalmazzuk a direkt megkeresések módszerét is” – tette hozzá Szász Dóra. „Az FMCG szektorban komoly harc folyik a tehetségekért, és ez vonatkozik mind a pályakezdőkre, mind a tapasztalt szakemberekre. Az Unilevernél arra W W W.T ERM EK M I X.HU


AKTUÁLIS

törekszünk, hogy a fiatal tehetségeket már a tanulmányaik során is tudjuk alkalmazni, majd a végzés után megtartani” – hívta fel a figyelmet a HR vezető. A vezetői gyakornoki programjuk során egy három éves rotációs program elvégzése után vezetői munkaköröket kínálnak a résztvevőknek – Magyar­ országon és külföldön is. Az Unilever HR vezetője elmondta: a cég toborzása főként belső erőforrásokra épül, minden országban tapasztalt toborzási szakemberek végzik el ezt a tevékenységet, főként a digitális eszközök segítségével. MI A SIKER TITKA? Az összes megkérdezett cég fontosnak tartja a kiváló munkáltatói márkát, úgy vélik, hogy ezzel tudják megszólítani a munkát keresőket, és elkötelezetté tenni a már meglévő dolgozókat. A sikerhez a legjobb munkáltatóvá kell válni – vallja az ALDI. A munkahelyválasztást sok minden befolyásolja: milyen juttatásokat, támogatásokat, előrelépési és képzési lehetőségeket kínál egy vállalat, mennyire becsüli meg munkavállalóit, illetve mennyit tesz a társadalomért és a környezetért – közölte lapunkkal a cég. A hosszú kapcsolatokban hisznek, ezért minden életszakaszban támogatják a munkatársakat. Jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményeket, a hazai kereskedelmi átlagot jóval meghaladó bért, rugalmas munkavégzési lehetőséget, magas színvonalú munkakörülményeket kínálnak. Az Auchan szerint a munkáltatói márka építése nagyon sokrétű feladat, hiszen számos elemből tevődik össze. Például az is a része ennek, hogy az Auchan fogyatékosság-barát munkahelyként is ismert. Az áruházakban és a központi szolgáltatásokban is mintegy 360 megváltozott munkaképességű kolléga dolgozik, és a vállalat célja, hogy a számuk folyamatosan nőjön. A Tesco és a SPAR is úgy véli, nagyon fontos a kiváló munkáltatói márka. Nagy hangsúlyt fektetnek a tudatos munkáltatói márkaépítésre, kiemelten kezelik és folyamatosan dolgoznak a fenntartásán és a fejlesztésén. W W W.T ERM EK M I X.HU

Vörös Mónika elmondta: az Unilevernél rendszeresen mérik a munkáltatói márka építésének eredményességét, komoly stratégiával rendelkeznek ezen a területen, és a külföldi kollégákkal összehangoltan végzik a munkát. Vannak globális vagy európai események – pályázatok, versenyek, képzések diákoknak –, illetve helyi programok is, melyek főként a fiatal tehetségeket szólítják meg. A cél az, hogy egy hosszú távú Unilever-karrierlehetőséget kínáljanak.

A közösségi médiát aktívan használja a cég, nemcsak a nyitott pozíciók, karrier programok találhatók meg itt, hanem a jelentkezők megismerhetik a vállalati kultúrát is – tette hozzá. EGY GYÁRTÓ CÉG ÍGY CSINÁLJA A Bosch egyike volt azon vállalatoknak, amelyek 2015-ben a legnagyobb létszámbővülést mutatták Magyarországon. A vállalat 1700 új munkahelyet hozott létre tavaly az országban, így a cégcsoport munkavállalóinak száma (2016. január 1-jei adatok alapján) mintegy 12 200 fő – közölte lapunkkal Somogyi András, a Bosch csoport humán erőforrás igazgatója, aki hozzátette: a létszámnövekedés 2016-ban is folytatódik, jelenleg is több száz nyitott pozíciójuk van. A szakember szerint ez elsősorban a folyamatos fejlesztésnek, bővítésnek köszönhető és csak részben a munkaerőhiánynak. A műszaki területen sokkal több nyitott pozíció van a munkaerőpiacon, mint a munkát kereső szakemberek száma, ezért a Bosch szerint fontos a proaktivitás. Már a kezdetek kezdetén

megszólítják a műszaki felsőoktatásban tanuló hallgatókat, így a legjobbak közül válogathatnak. Jelenleg leginkább az informatikai munkakörökben tapasztalnak hiányt, de az adminisztráció, a HR, a pénzügy, a termelés, a logisztika, a beszerzés, a minőségbiztosítás mellett mérnöki területekre is keresnek munkatársakat. A toborzási folyamat során minden lehetséges módszert kihasználnak: az internetes lehetőségek mellett kreatív műfajokat is bevetnek, aktivitási toborzásokat, hirdetési és PR kampányt indítanak, állásbörzéken, egyetemi rendezvényeken vesznek részt, emellett már évek óta saját eseményeket is szerveznek (például motivációs és konstrukciós versenyeket a mérnökhallgatóknak). A magyarországi Bosch csoport élen járt a középiskolai duális képzés bevezetésében (Miskolc, Hatvan) és elterjesztésében. A felsőoktatásra is kiterjesztették a módszert, több egyetem és főiskola részt vesz benne. Sok gyakornok az egyetem elvégzése után főállású státuszba kerül a vállalatnál – mondta Somogyi András. A cégnél működik vezetői utánpótlás program, és mind a fizikai, mind a szellemi foglalkozású dolgozók számára léteznek képzéseik. „Bár több szinten építkezünk, ami nem azt jelenti, hogy nem veszünk fel kívülről senkit, de elsődleges forrásunk a belső utánpótlás. A toborzás egy másik formája, amikor a munkatársak segítségével találunk szakembereket a nyitott pozíciókra, a munkatárs ajánlási rendszer” – mondta a humán erőforrás igazgató. Emellett a cég együttműködik külsős toborzási partnerekkel is. Somogyi András szerint ezeknek a vállalatoknak sok esetben nagy előnye, hogy kiterjedt körből, speciális forrásokból biztosítanak munkaerőt, a speciális pozíciók esetében különösen hasznos a velük való munka. A munkáltatói márka nagy szerepet játszik a munkaerő-felvételek sikerességében – mondta a Bosch humán erőforrás igazgatója, és jelezte, hogy cége több kutatás alapján is jól pozícionált a munkaerőpiacon. „Természetesen ez nem jelenti azt, hogy kényelmesen hátradőlhetünk, folyamatosan és aktívan jelen kell lenni a munkaerőpiacon, igazodva az aktuális igényekhez és kihívásokhoz.” 2016. SZEP TEMBER

T ERM ÉK M I X

41


42 HR

Így válhat vonzóvá az álláskeresők körében az FMCG-szektor Vajon milyen cégnél jó dolgozni? Mi kell ahhoz, hogy egy szektor népszerű legyen az álláskeresők körében, és a cégek megszerezzék a legjobb embereket? Mit kell tennie egy munkaadónak, hogy őt válasszák a legtehetségesebb munkavállalók? Egy cégnek, ágazattól, piaci és gazdasági helyzettől függetlenül mágnesként kell magához vonzania a tehetséges munkavállalókat és meg kell tartania mindazokat, akik eredményeket hoznak – olvashatjuk Mark Schumann és Libby Sartain Tehetségmágnesek című könyvében. Ez az FMCGszektor munkaadóira is igaz: ahhoz, hogy sikert érjenek el, nem elég a jó termékek gyártása, meg kell szerezniük – és megtartaniuk – a legjobb szakembereket. Rengeteg állást kínálnak a munkaadók, nemcsak az FMCG-szektorban, hanem más területeken is általános jelenség, hogy a cégek nagyon nehezen tudják betölteni az üres pozíciókat. A gazdaság bővülésével megnőtt a munkaerőigény, és az álláskeresők válogathatnak a munkalehetőségek között – mondta lapunknak Sámson Dorottya, a Profession állásportál toborzási szolgáltatásának vezetője, munkaerőpiaci szakértő. VONZÓ AZ FMCG, VAGY NEM? Több felmérés is napvilágot látott a közelmúltban, amelyek arra keresték a választ, hogy mitől válik vonzóvá vagy épp a „legjobbá” egy munkaadó. A nyertes cégek között voltak FMCG vállalatok is, ám nem ők taroltak. „Az FMCG szektor 2016-ban a teljes iparági listán a 6. helyen volt, a szolgáltató szektor, autóipar, gyógyszer- és vegyipar, ipar és termelés, valamint az energia- és közműszolgáltatás előzték meg. Ugyanakkor a dél-dunántúli régióban például a második legvonzóbb szektor, amiben közrejátszhat, hogy a régió nagy foglalkoztatói közül sok erről a területről kerül ki. Emellett szintén kiemelkedően vonzó az ágazat a nők, 45-65 évesek, illetve az alacsonyabb végzettségűek körében (a harmadik legvonzóbb szektor)” – mondta lapunknak Baja Sándor, a legvonzóbb vállalatokat felvonultató Munkáltatói Márka Kutatást készítő Randstad Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A többi ágazat előkelőbb helye annak köszönhető, hogy a munkavállalók szerint jobban teljesítenek azon szempontok mentén, amelyek a legfontosabbak munkahelyválasztáskor. Így például az első helyen végzett szolgáltatási szektorban lehet a legjobb fizetést elérni, emellett kellemes a környezet és érdekes a munka – sorolta a munkát keresők preferenciáit Baja Sándor. Az AON Hewitt által készített Legjobb Munkahely Felmérés is hasonló eredményre jutott: az FMCG cégeknél dolgozók valamivel több, mint a fele értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy a vállalatáról kialakult külső kép összhangban van a belső tapasztalataival, az élen szereplő legjobb munka­ helyek dolgozóinál ez az arány 80%-os volt – ismertette lapunkkal az eredményeket Uzsák Éva, az AON Hewitt Innováció & PR vezetője. Az FMCG szektor dolgozóinak T ERM ÉK M I X

2016. SZEP TEMBER

kétharmada ajánlaná álláskereső ismerőseinek a céget, míg az élen végző „Legjobbak” esetében ez 84%. ERŐS MEGTARTÓ ERŐ JELLEMZI AZ FMCG-T Az AON Hewitt felmérése szerint az FMCG szektorban dolgozók a közvetlen vezetőjükkel, az egyértelműen meghatározott elvárásokkal, a fizikai munkakörnyezettel és a vállalatok társadalmi szerepvállalásával elégedettek leginkább. 10-ből 6 munkavállaló nyilatkozott úgy, hogy ritkán, vagy egyáltalán nem gondol arra, hogy munkahelyet váltson. A társadalmi felelősségvállalás fontossága, és a tudatos, transzparens szerepvállalás jellemzőbb a szektorra, mint az átlagos munkahelyekre – mondta Uzsák Éva, aki abban hisz, hogy egy vállalat akkor lehet sikeres, ha megtalálja, hogy a saját célcsoportja számára melyek a leginkább fontos tényezők. Ami az egyik cégnél működik, a másiknál egyáltalán nem biztos. „Fontosak és iránymutatóak a benchmark információk, de a valódi siker kulcsa szinte mindig házon belül van” – hívta fel a figyelmet. A Randstad ügyvezető igazgatója szerint az FMCG vállalatok megtartó ereje sok tényezőtől függ. Az élelmiszer­ ipari cégek a közelmúltig inkább stagnáltak. A kevés beruházás nem tette népszerűvé az FMCG-t a mérnökök körében, az exportteljesítményünk miatt kevés az export értékesítői állás, a kiskereskedelem fejlődése egyre kevesebb területi képviselőt igényel. A fizetések pedig lemaradtak a többi szektorhoz képest, hiszen éveken át nem tudtak bért emelni. NEM ELÉG JÓNAK LENNI „Amikor óriás FMCG cégek HR-igazgatójának nincs LinkedIn-profilja, nem reklámozza sem magát, sem a vezetőtársait, mint inspiráló vezetőket, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy mire is számítanak. Ha vidéki központú, a munkaerőpiaci viharok megkímélhették a céget eddig, de bővülni, munkavállalókat odacsábítani képtelenek mostanában, és a megtartás is egyre nehezebb” – mondta Baja Sándor. Az erős munkáltatói márka építésekor fontos, hogy a vállalatok azokra a területekre fókuszáljanak, amelyek a munka­ vállalók számára a legfontosabbak. A Randstad felmérése szerint még mindig a fizetés és juttatások számítanak leginkább munkahelyválasztáskor (82 %), ezt követi a hosszú távon biztos állás (62 %), illetve a munka és magánélet egyensúlya (52 %). Az legutóbbi adatok szerint ez utóbbi felértékelődött a munkavállalók körében, emellett a karrierlehetőségeknek is egyre fontosabb szerepe van.

W W W.T ERM EK M I X.HU


HR

Nagyon sok vállalat esik abba a hibába, hogy az érdekes és a dolgozók számára kedvező kezdeményezéseit nem eléggé hangsúlyozza, nem reklámozza. Nem elég jónak lenni, ezt tudatosítani is kell – mondta a Randstad ügy­vezető igazgatója. A VARÁZSSZÓ: MUNKÁLTATÓI MÁRKA A népszerűség növelése elsősorban külső kommunikációs tevékenység, ezt gondolják sok esetben – megtévesztő módon – munkáltatói márkaépítésnek, employer brandingnek a vállalatok. Sajnos a vállalatok többsége munkáltatói márkaépítés alatt leginkább a vonzó üzenetekre, megjelenésre koncentrál, pedig a valódi, hosszú távú építkezést belülről érdemes elkezdeni – hívta fel a figyelmet Uzsák Éva. A Randstad ügyvezető igazgatója szerint a legfontosabb, hogy a vállalatok megértsék a munkavállalók valódi motivációit, azokra fókuszáljanak és kommunikálják az értékeiket, erősségei­ket. Ezen a területen van fejlődési lehetőség a vállalatok előtt, ugyanis a kutatás tanulsága szerint a munkavállalók elvárásai és a munkáltatók erősségei között eltérés tapasztalható. A dolgozók szerint a vállalatokat elsősorban erős vezetés, pénzügyi stabilitás és jó képzési lehetőségek jellemzik, miközben ők jó fizetést és biztos állást keresnek. Uzsák Éva azt tanácsolja, hogy a cégek alaposan tanulmányozzák, mit közvetít a fogyasztói brand a piac felé, melyek azok az elemek, amik izgalmasak lehetnének munkavállalói szempontból is. „Például ha olyan fogyasztói márkánk van, ami elsőd­ legesen a nőket célozza, számukra közvetít üzeneteket, akkor érdemes megnézni, hogy munkaadóként is ennyire fókuszban vannak-e nálunk a nők, és ha nem, érdemes lenne-e ebbe az irányba elmozdulni. Olyan folyamataink vannak-e, amelyek ezt erősítik és alátámasztják? Ennél is egyszerűbb példa lehet, hogy ha egy színes, dinamikus, fiatalos márkáról ismernek minket a fogyasztók (akik egyébként minden esetben potenciális munkavállalók is lehetnek), akkor igazán lehangoló az első interjúra egy szürke padlószőnyeggel borított, üres, fehér falak által határolt irodába megérkezni. Érdemes tehát úgy tekinteni egy pillanatra a saját fogyasztói márkánkra, mint „munkahelyre”, és megvizsgálni mely jellemzői azok, amik munkáltatóként is vonzóvá tennének bennünket” – javasolta az AON Hewitt Innováció & PR vezetője. A munkáltatói márkaépítés nem ördöngösség, hiszen az FMCG-szektor vállalkozásai olyan fogyasztói márkákat kínálnak, olyan termékeket, amelyeket mindenki ismer. Ám néha az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy az adott vállalathoz valójában melyik termék is köthető. Ezt kell erősíteni! Az employer brand és a termék, mint márka összefügg, egymás nélkül nem léteznek, egymást erősíthetik – mondta a Profession toborzási szakértője.

bízni tudjanak abban, hogy a vállalatuk sikeresen helyt tud majd állni a jövőben. A Legjobb Munkahelyeknél 90 % ad erre a kérdésre pozitív választ, az FMCG szektorban 71%. „A munkáltatói márka hitelességét, és ezáltal alapját, mindig a meglévő dolgozók, vagy a korábban ott dolgozott kollégák adják, különösen ma, amikor a social media tér­ hódításának köszönhetően, már bárki, bármikor kapcsolatba léphet bárkivel, akinek egy adott vállalatról „hiteles” belső információi lehetnek. Éppen ezért ha munkáltatói márkát akarunk építeni, akkor a legfontosabb azon dolgozni, hogy a kollégáink jó nagykövetei legyenek a vállalatnak” – mondta az AON Hewitt Innováció & PR vezetője. A jelöltélmény fokozása is nagyon hatásos a munkáltatói márkaépítés során: a kiválasztási folyamat során pozitív élménnyé kell tenni a jelentkezők számára az állásinterjút – javasolta Sámson Dorottya. Egy cég szempontjából nagyon fontos, hogy ne csak az az álláskereső legyen elégedett, akit felvesznek, hanem az a pályázó is elvigye a cég jó hírét, aki végül nem nyerte el az áhított pozíciót. Kutatások szerint egy élményt – ami akár jó, akár rossz – átlagosan 10 embernek mesélünk el, tehát egy kínos, frusztráló állásinterjú története akár több száz személyhez eljuthat így. Egy másik felmérés rámutatott: a Z generáció tagjai (az 1995 után született fiatalok) leginkább a barátaik, ismerőseik véleményére hallgatnak. Egy rosszul sikerült állásinterjú emiatt nagyon leronthatja egy vállalkozás renoméját – mondta a Profession szakértője. Belső elhatározás kell, össze kell fognia a cég HR- és a marketing osztályának, és a vezetőség teljes támogatása szükséges egy employer branding kampány felépítéséhez, aminek eredményeképp az álláskeresők is megszólíthatók. Például érdemes nem sablonos megközelítésű álláshirdetéseket feladni, olyanokat, amelyekben a munkaadó bemutatja a leendő kollégákat vagy az irodát, építkezhet a cég által gyártott termékre, és életérzést is közvetíthet. És nagyon fontos a hitelesség! – tette hozzá Sámson Dorottya. „A marketing- és a HR-kommunikáció, illetve a márkaépítés szorosan ­összefügg: ugyanúgy adjuk el a terméket a vásárlóknak, mint ahogy a céget a potenciális munkavállalóknak. Ugyanis az a jó minden vállalatnak, ha az ügyfél és a dolgozó is lojális, elkötelezett.”

HOGYAN VÁLHAT VONZÓVÁ EGY CÉG? Az AON Hewitt évek óta tapasztalja, hogy az egyik legerősebb megkülönböztető tényező a Legjobb Munkahelyeknél a felső vezetés, a beléjük vetett bizalom és a velük való kapcsolat. Egyre fontosabb azonban a munkavállalóknak, hogy a gyorsan változó világban W W W.T ERM EK M I X.HU

2016. SZEP TEMBER

T ERM ÉK M I X

43


Határ a A MOM Park SPAR szupermarket közel három évvel ezelőtti nyitása óta számos szakmai elismerést bezsebelt. Márton Tiborné Zsuzsa áruházvezetővel arról beszélgettünk, hogy mitől lehet kiemelkedően sikeres egy áruház, mit kedvelnek a vevők és mivel lehet növelni az áruház vonzerejét. » Mi tart az áruház jellegzetességének, megkülönböztető vonzerejének? A 2013-ban teljes körűen felújított szupermarket tágas terei, az eladótér egyedisége, a kényelmes vásárlási lehetőség és a bőséges áruválaszték a megnyitás első pillanatától kezdve mindenkinek tetszett. Úgy érezték magukat a külföldiek is itt, mintha otthon lennének és ezt a színvonalat azóta is tartjuk. Az egy vásárlásra jutó kosárérték az átlagosnál magasabb: áruházunk vevőszámban és a vásárlások értékében egyaránt élen jár. Szoktam is mondani, hogy ez a SPAR legszebb, és legegyedibb boltja, ilyet nehezen találni máshol. » Mit tart az áruház erősségeinek? Egyértelműen a frissáru választék az áruház legnagyobb vonzereje és erőssége: a zöldség-gyümölcs részleg, a hús és csemegepult, és a pékség kínálata. A hústermékeknél előnyt jelent, hogy a lánc saját húsüzeméből érkezik a kínálat egy jelentős része. Vevőink ismerik és megbíznak ezen termékekben. Különleges a borkihelyezésünk:

T ERM ÉK M I X

2016. SZEP TEMBER

olyan, mintha egy pincészetben járnánk. Az óriási kínálatban minden kategória megtalálható, de jellemzően a minőségi borok a legkeresettebbek. » A fogyasztói szokások időről időre változnak, mik a tapasztalatok ezzel kapcsolatban? Átalakulóban van a fogyasztás. Míg korábban az alacsonyabb árszintű termékeket választották az emberek, addig manapság nagyobb hangsúly kerül az egészséges táplálkozásra, vásárláskor pedig a minőségi termékeket részesítik előnyben a vásárlóink, szinte valamen�nyi kategóriában. » Mi a legfontosabb a vevőnek? A vásárló számára egy szupermarket esetében az árubőség, és a megfelelő kínálat nagyon fontos, és persze a magas szintű kiszolgálás is központi szerephez jut. Kulcskérdés, hogy mindig megtalálja azt, amit éppen szeretne, a ritkaságot is. Az ide járó vásárlóközönség elvárja a széles minőségi választékot, és úgy

gondolom, hogy olyan árukínálattal tudjuk itt megfogni őket, amilyet csak kevés helyen képesek elérni. » Milyen elemek jelennek meg a választékban a vevőkör igényeire szabottan? A láncon belül nálunk vezették be első­ ként teszt jelleggel az Angus marha termékeket. Az üzletben friss halat is árusítunk, amit megszoktak, keresnek és szeretnek a vásárlók. Kiemelkedően széles sajtválasztékkal rendelkezünk, amelyben a különlegességek éppúgy megtalálhatók, illetve ugyanez elmondható a húskészítményekről is. A csemegepultban olasz, spanyol szárított sonkát, különlegesen érlelt szalámikat is kínálunk. A SPAR to Go részlegünket pedig, ahol kedvező áron kaphatóak a szendvicseink és grilltermékeink, a sikerre való tekintettel hamarosan ki fogjuk bővíteni. » Mekkora az áruház vonzáskörzete, hány vásárlót szolgálnak ki? Havonta több mint 130 ezren látogatják az üzletet. Átmenő forgalom

W W W.T ERM EK M I X.HU


csillagos ég szinte egyáltalán nincs. A vásárlóink több mint 80 százaléka törzsvásárló, akik közül sokan a környéken laknak vagy dolgoznak, úgyhogy napi szinten térnek be hozzánk, rajtuk kívül a közeli hotelből turisták is érkeznek szép számban. A vevőkörben minden korosztály képviselteteti magát, a diákok azért, mert itt van a testnevelési egyetem, üzletemberek és üzletasszonyok, akik a házban dolgoznak, illetve a környéken lakó nyugdíjasok. A vevők egy része névről ismeri a pultoknál dolgozókat. Akik itt szeretnek vásárolni, azok nem mennek máshova. Éppen ezért szeretnék még több új terméket, akár a gourmet választék bővítése tekintetében, hogy ne is forduljon meg a fejükben, hogy máshova mennek. Üzletvezetőként az a célom, hogy minél több és szebb, minél különlegesebb termékeink legyenek, amiket minél többen keresnek. A határ a csillagos ég. » Hogyan változott a forgalom a vasárnapi újra nyitás hatására? Visszaálltunk a korábbi menetrendre: vasárnaponként 8-tól 20 óráig tartunk nyitva. A hétköznapokon egyenletes a forgalom, a hétvége hagyományosan mindig erős. A magyarok még mindig péntekre ütemezik a nagybevásárlást,

W W W.T ERM EK M I X.HU

egy részük tette át vasárnapra, hiszen a bevásárlóközpont üzleteibe is többen jönnek vásárolni hétvégén. Új vevőket és nagyobb forgalmat nem generál a hétnapos nyitva tartás: jellemzően a vevőszám eloszlását tapasztaljuk. » Milyen vevői visszajelzéseket kapnak? A vevőkör elvárja a jó kiszolgálást, és hogy kedvesek legyenek hozzájuk az eladók. A visszajelzések pedig azt mutatják, hogy elégedettek. A jót is elmondják, aminek nagyon örülünk, de a kritikát is, amiből tanulunk, és az alapján megpróbálunk változtatni. A fő célunk, hogy mindig elégedetté tegyük őket. » Mennyire stabil a dolgozói kör? Jelenleg 68-an dolgozunk a szupermarketben. Van egy kemény mag, amellyel a nyitás óta együtt vagyunk, néhány kollégával pedig évtizedek óta együtt dolgozunk. A támogató-segítő munkahelyi légkörnek nagy szerepe van az eredményességben. Mindenki tanul egymástól, a régiek és a fiatalok is. Sok fiatal dolgozik nálunk, akiket szívesen tanítanak az idősebbek. A dolgozók lojálisak a céghez és érzik, hogy meg vannak becsülve. Van, aki például elmehetne sajtmesternek, annyira ki-

Márton Tiborné Zsuzsa a MOM Park SPAR szupermarket vezetője

képezte már magát a témában, mert érdekli és ezáltal ismeri a kategóriát. Aki a kereskedelemben dolgozik, a legfontosabb, hogy szeresse az embereket, értsen ahhoz, amit csinál, és türelmes legyen. 16 éves korom óta vagyok a szakmában. Voltam tanuló, pénztáros, pultos. Mielőtt a SPAR megvette volna a Plus áruházakat, a diszkont kategóriában dolgoztam. A SPAR-nál ismét közel kerülhettem az emberekhez, most már újra közvetlenül ki tudom szolgálni a vevőket. A vezetőség kikéri a véleményünket és elfogadja a kezdeményezéseinket. Hagynak kibontakozni, itt megvalósíthatja magát az ember. Persze azért, hogy ez minden nap így legyen, sokat kell dolgozni, mégpedig együtt, a csapattal. Együtt kapunk ki és együtt tudunk győzni is. Nagyon szeretek itt dolgozni, mindennél jobban szeretem a szakmámat.

2016. SZEP TEMBER

T ERM ÉK M I X


46 KÜLFÖLD NEMZETKÖZI KERESKEDELEM

A terjeszkedés új irányai Az elmúlt években a nemzetközileg terjeszkedő kereskedelem csak óvatos kísérleteket tett arra, hogy új országokat hódítson meg. A Carrefour és a Tesco jó ideje a nemzetközi terjeszkedés éllovasai, de különböző okból mindkét cég korlátozta tevékenységét. A Carrefour vezetője, Georges Plassat elrendelte a visszavonulást Kolumbiából, Malajziából, Thaiföldről és Szinga­ púrból, ezután Kenyában, Örmény­ országban, és Algériában vetette meg a lábát. Kenyában a Massmart (WalmartDél-Afrika) és a 7-Eleven is terjeszkedni kezdett. A Tesco kénytelen rendbe hozni mérlegét, és további eszközökre van szüksége, hogy adósságaiból lefaragjon. Következésképpen a cégnek egyik-másik külföldi kötelezettségének kiegyenlítése a részvényesek és a hitelt nyújtó bankok felé akadályokba ütközött. A Dél-Koreából való visszavonulás feltöltötte a Tesco kasszáit, hozzájárulva ahhoz, hogy a cég ki tudja egyenlíteni adósságait. Japánból (2012), az USAból (2013) és Kínából (2014) a vállalat már korábban kivonult. 2010-ben a Tesco az Egyesült Királyságon kívül 13 országban volt aktív. 2015 végére ez a szám 9-re esett vissza, és megvan rá az esély, hogy továbbra is csökkenni fog. A japán kereskedelmi vállalat, a Seven&I eközben az Egyesült Arab Emirátusokban megnyitotta 7-Eleven nevű convenience üzleteit, és további terjeszkedést tervez a közel-keleti régióban. AFRIKA ÉS A KÖZEL-KELET Ez a régió 2010-2015 között a nemzetközi kereskedelem legjelentősebb terjeszkedésének helyszíne volt, és itt nem csak a jól ismert nevek merülnek fel. Így került a Spar International Kamerunba, Libanonba, vagy Omanba. A Circle K Egyiptomban is megtalálható, a Spar International pedig egy ideje Angolában, Botsvanában, Lesothóban, Mozambikban, Namíbiában, DélAfrikában, és Szváziföldön is jelen van, ami megkönnyíti a régióban a terjeszkedést. T ERM ÉK M I X

2016. SZEP TEMBER

Úgy becsülik, hogy az Afrika/KözelKelet régió lakosságának száma 2050-ig 2 milliárdra fog emelkedni. Ezzel párhuzamosan egyre jelentősebb lesz a gazdasági növekedés és az urbanizáció, emellett növekszik a vásárlóerő és a kiskereskedelem forgalma. Mivel a kiskereskedelem viszonylag alulfejlett, ezen a területen is elengedhetetlen az erőteljes modernizálás, ami jelenleg is folyamatban van. A Casino, a Carrefour és az Auchan ebben a régióban egyre jelentősebb mértékben vannak jelen, és a további terjeszkedés érdekében kihasználják a helyi partnerekkel való együttműködést vagy esetenként franchise licenceket adnak ki. (például az Emirátusokban aktív Majid al Futtaimnak). EURÓPA ÉS ÉSZAK-AMERIKA PIACA MÉG NEM TELÍTETT Természetesen a nemzetközi kereskedelem Top 10 vállalata továbbra is aktív. Idén a Schwarz Group Litvániában és Szerbiában kezdett terjeszkedni. A Lidl előreláthatólag 2018-ban fogja elhagyni Európát és az Egyesült Államokban kezdi meg hódító útját. Az Aldi Olaszországban nyit üzleteket, a Costconak pedig valószínűleg sikerülni fog sokáig halogatott belépése Franciaországba. Bár a nemzetközi kereskedelmi vállalatok jelenléte 2015-ben enyhén nőtt, az akkori bevételek stagnáltak, vagy némileg visszaestek. Ehhez a gazdasági hullámzás és a valutaárfolyam erős ingadozásai is hozzájárultak. A Walmart külföldi üzletei például 9,7%-kal estek vissza, ha az ottani bevételeket dollárba számoljuk át. Ha a számítás során a mindenkori helyi valutát vennénk alapul, 3,3%-os forgalomnövekedéssel lenne dolgunk. A Costco esetében is forgalom mínusszal van dolgunk, ha a cég külföldi tevékenységeit vesszük górcső alá, annak ellenére, hogy a vállalat 2015-ben 11 új üzletet nyitott az USA-n kívül. A külföldi terjeszkedés kedvező és hát-

rányos feltételeit a következőképpen foglalhatjuk össze: KEDVEZŐ TÉNYEZŐK: »» Csekély növekedés Európában és Észak-Amerikában »» Jelentős növekedés a feltörekvő országokban »» Az üzletek deregulációja (pl. Vietnamban) »» Határokon átívelő online kereskedelem »» Akvizíciók és növekvő koncentrációs tendenciák HÁTRÁNYOS TÉNYEZŐK: »» Erős USA dollár »» Mérleg-problémák és a magüzletre való koncentráció a helyi piacon »» Néhány országban növekvő protekcionizmus »» Politikai instabilitás »» Gazdasági instabilitás »» A piacra való belépés akadályai (technológiailag is) Eddig az internacionalizáció esetében a figyelem elsősorban a világszerte aktív nagyvállalatokra irányult, és az árukészlet súlypontja az élelmiszereken volt. Amióta a Walgreens az amerikai drugstore vállalat, a Boots többségét átvette, a nemzetközi terjeszkedést vizsgálva már nem lehet figyelmen kívül hagyni ezt a vállalatot. A Walgreens Boots Alliance a fúzió óta az Egyesült Királyság és a KözelKelet között 18 országban van jelen. A világszerte aktív Top 10 az elmúlt 5 év folyamán bővítette országportfólióját, 16 országban most először nyitottak üzletet. ÁZSIA-ÓCEÁNIA Ez a régió a nagy kereskedelmi vállalatok számára továbbra is kitűnő növekedési perspektívákat kínál. Ez a szépségipari és egészségügyi termékeket kínáló vállalatokra még inkább érvényes, mint az élelmiszer kereskedelemre. Itt azonban más üzleti praktikák és engeW W W.T ERM EK M I X.HU


KÜLFÖLD

Belépések a piacra, kilépések a piacról − Válogatás a Top 100-ból, 2014−2016 Vállalat / Üzletlánc

Ország

Év

Belépés / kilépés belépés

AEON / AEON

Kambodzsa

2014

AEON / Ministop

Kazahsztán

2014

kilépés

Aldi / Aldi

Olaszország

2016 − tervezett

belépés

Auchan / Atac

Mauritánia

2014

belépés

Auchan / Auchan

Tadzsikisztán

2016 − tervezett

belépés

Auchan / S-Mart

Vietnám

2014

belépés

Auchan / Auchan

Irak

2014

belépés

Auchan / Auchan

India

2014

kilépés

Carrefour / Carrefour

Algéria

2015

belépés

Carrefour / Carrefour

Örményország

2015

belépés

Carrefour / Carrefour

Kenya

2015

belépés

Casino / Casino

Francia Polinézia

2015

kilépés

Casino / BigC

Thaiföld

2015

kilépés

Casino / BigC

Vietnám

2016

kilépés

Costco / Costco

Franciaország

2016 – tervezett

belépés

Costco / Costco

Spanyolország

2014

belépés

Couche−Tard / Circle K

Egyiptom

2015

belépés

CP All / Siam Makro

Mianmar

2016-17 – tervezett

belépés

CP All / Siam Makro

Laosz

2016-17 – tervezett

belépés

CP All / Siam Makro

Kambodzsa

2016-17 – tervezett

belépés

FamilyMart UNY / FamilyMart

Malajzia

2016

belépés

FamilyMart UNY / Fanima!!

USA

2014

kilépés

ITM / InterEx

Bosznia - Hercegovina

2014

kilépés

ITM / InterEx

Szerbia

2014

kilépés

LAWSON / LAWSON

Fülöp-szigetek

2015

belépés

Metro Group / Metro

Dánia

2014

kilépés

Metro Group / Metro

Vietnám

2015

kilépés

OXXO / OXXO

Chile

2015

belépés

Pick n Pay / Pick n Pay

Nigéria

2016 – tervezett

belépés

Seven&I / 7-Eleven

Egyesült Arab Emirátusok

2015

belépés

Seven&I / 7-Eleven

Vietnám

2016 – tervezett

belépés

Schwarz Group / Lidl

Egyesült Államok

2016 – 18 tervezett

belépés belépés

Schwarz Group / Lidl

Szerbia

2016 – 17 tervezett

Schwarz Group / Lidl

Litvánia

2016 tervezett

belépés

Schwarz Group / Kaufland

Moldávia

2016 –18 tervezett

belépés

Shinsegae / E-mart

Vietnám

2015

belépés

SPAR (Dél-Afrika) / SPAR

Angola

2014

kilépés

SPAR (Dél-Afrika) / SPAR

Írország

2015

kilépés

Spar International / SPAR

India

2015

kilépés

Spar International / SPAR

Azerbajdzsán

2015

belépés

Spar International / SPAR

Kamerun

2015

belépés

Spar International / SPAR

Libanon

2015

belépés

Spar International / SPAR

Oman

2015

belépés

Spar International / SPAR

Indonézia

2015

belépés

Spar International / SPAR

Grúzia

2014

belépés

Target / Target

Kanada

2015

kilépés

Tesco / Homeplus

Dél-Korea

2015

kilépés

Tesco / Tesco

Kína

2014

kilépés*

Walmart / Game

Kenya

2015

belépés

Woolworths (AUS) / Summergate

Kína

2015

belépés

X5 Retail Group / Perekrestrok

Ukrajna

2014

kilépés

Belépés

W W W.T ERM EK M I X.HU

Kilépés

Tervezett belépés

2016. SZEP TEMBER

[Forrás: Planet Retail]

T ERM ÉK M I X

47


48 KÜLFÖLD

LATIN-AMERIKA Ez a kontinens a legtöbb kereskedelmi vállalat számára fontos maradt, és lassan ennél a területnél is fontosabbá válik Afrika és a Közel-Kelet. 2015-ben a Top 100 kereskedelmi vállalat LatinT ERM ÉK M I X

2016. SZEP TEMBER

TRENDEK A Planet Retail meghatározta azokat a trendeket, amelyek a kereskedelem internacionalizációja szempontjából kedvezőek: »» a helyi vásárlói szövetségek »» a saját márkás termékek nagyobb jelentősége »» a helyi kereskedelmi vállalatok fontosabbá válnak a nagyobb gyártók számára »» a convenience csatorna világszerte jelentős növekedési potenciált biztosít Ha megvizsgáljuk a jövőbeli fejlesztéseket, az online kereskedelem természetesen fontos szerepet játszik. Ez a csatorna a kisebb vállalatok számára is lehetővé teszi, hogy globális szinten tevékenykedjenek. A korábbi helyzettel ellentétben ezen a területen például jelentősen csökken a hibás beruházások kockázata, amihez jelentősen hozzájárul az online felületek használata. Új szövetségek köttethetnek az internet platformok és a helyi kereskedelmi hálózatok között. Így kerülnek a Sainsbury's (Egyesült Királyság) vagy a Woolworths (Ausztrália) saját márkás termékei a Tmall-lal (Alibaba) való együttműködés során a kínai fogyasztókhoz. Az előnyben részesített saját márkás termékekhez tartoznak a bio, egészséges, testápolási vagy a tartós élelmiszer-termékcsoportok. Az amerikai kereskedelmi vállalat, a Costco ebből a szempontból úttörő volt. Amikor a Costco 2014-ben néhány termékét tesztképpen a Tmall-on kínálta, 24 órán belül meglepő módon 3,5 millió USA dolláros forgalmat könyvelhetett el.

SZÖVETSÉGEK A kereskedelem nemzetközi szövetségei is hozzájárulnak ahhoz, hogy a nemzetközi bevételek villámgyorsan nőnek. Az utóbbi hónapokban egyre több új szövetség jött létre vagy alakult át. Bár a Walmartnak nincs szüksége ilyen együttműködésekre, a brit Walmart leányvállalat, az Asda csatlakozása az EMD-hez némi feltűnést keltett. CONVENIENCE ROBBANÁS A Planet Retail a convenience-szel összefüggésben a „robbanás” kifejezést használja. A convenience üzletek vezető vállalatai, mint például a 7-Eleven, a FamilyMart, a Lawson vagy a Circle K nagyratörő terjeszkedési terveket dédelgetnek, és ebben központi szerepet játszik Ázsia. Mivel az ottani piac telítettnek számít, Ázsia többi országa előkelő helyet foglal el a prioritási listán. A Planet Retail abból indul ki, hogy az elkövetkező 10 évben a kereskedelem értékesítési formáin belül a convenience üzletekből fog kiindulni a legerősebb növekedési impulzus. A japán vállalat, a Lawson bejelentette, hogy az elkövetkező 10 éven belül Japánon kívül 11 000 új convenience üzlet megnyitását tervezi. Ennek következtében 2025ig külföldön több convenience üzletet fognak üzemeltetni, mint Japánban. Idén a Lawson a Fülöp-szigeteken is megnyitja első convenience üzletét. Itt 2020-ig 500 árusító hely nyílik. Ezenkívül a cég tervezi a piacra a belépést Vietnamban, Kambodzsában és Mianmarban. A japán versenytárs, a FamilyMart az elkövetkező 5 éven belül több mint 10 000 convenience üzletet fog üzemeltetni. Idén a FamilyMart Malajziában kezdett terjeszkedni, és a cég céllistáján ugyanazok az országok szerepelnek, mint a Lawsonnál.   A 7-ELEVEN FEHÉR FOLTOKKAL A convenience üzletek világában egyértelmű piacvezető a 7-Eleven. A vállalat csaknem 18 országban 60 000 üzletet üzemeltet, vagy franchise partnerei töltik be ezt a szerepet. A cég több kontinensen illetve országban még egyáltalán nincs jelen. Afrika, Közel-Kelet, Európa nagy részei és Latin-Amerika még érintetlenek. 2015-ben nyílt a 7-Eleven első convenience üzlete az Arab Emirátusokban. W W W.T ERM EK M I X.HU

[Forrás: LP International]

délyezési procedúrák vannak érvényben, mint Nyugat-Európában vagy ÉszakAmerikában. Sok vállalat számára szokatlan a tény, hogy Kínában a gazdasági fellendülés megállt. Új üzletek nélkül nem számíthatunk forgalomnövekedésre, amihez az egyre intenzívebbé váló konkurenciaharc is hozzájárul. Bár nemrégiben Indiában azt bizonygatták, hogy a külföldi kereskedelmi vállalatok új üzleteket nyithatnak, a kereskedelem időközben bizalmatlanná vált az ilyen kijelentésekkel szemben, a helyi bürokrácia miatt. Emiatt az Auchan és a Carrefour újra feladták indiai terveiket, ezzel azonban az Ázsia iránti érdeklődés egyáltalán nem lankad. Például Vietnam külföldi befektetőinek kedvező perspektívákat kínál. Ezen a téren több pozitív tényező találkozik: erőteljes gazdasági növekedés, növekvő bevételek és vásárlóerő, nagyszámú és fiatal lakosság, valamint a kereskedelem gyors modernizációja és a törvények és előírások deregularizációja.   KÖZÉP- ÉS KELET-EURÓPA Az ebben a régióban tevékenykedő külföldi kereskedelmi vállalatok a politikai fejlődést illetően nehéz keretfeltételeknek és növekvő bizonytalanság kombinációjának vannak kitéve. A Del­ haize és az ITM az elmúlt években újra elhagyták ezt a területet (BoszniaHercegovina, Bulgária, Montenegro, Szerbia). Összességében ez a régió a 100 legnagyobb kereskedelmi vállalat számára veszített jelentőségéből.

Amerikában forgalmának 7,4%-ra tett szert, 2010-ben ez az arány 6,9% volt. A francia kereskedelmi vállalat, a Carrefour és a Casino erőteljesen LatinAmerikában terjeszkedik. Ez elsősorban Brazíliára érvényes, annak ellenére, hogy ott bizonytalan szelek fújnak. A két drugstore óriás, a CVS és a Walgreens Boots Alliance az elmúlt években Brazíliában egyértelműen növekedni kezdtek. Ez érvényes a convenience specialistára, a mexikói OXXO-ra is, amely Chilében egy helyi drugstore hálózatot szerzett meg.


ÚJDONSÁG

PRÉMIUM SACHER VIRSLI 320G

ZEWA SOFTIS PROTECT

A Wiesbauer prémium minőségű termékcsaládjának kiemelkedő tagja a Sacher virsli, amely 2016 nyarától már praktikus 320g-os csomagolásban is elérhető vevőink számára.

TUDTA, HOGY A GYEREKEKEN ÉVENTE AKÁR 112 NAPON ÁT JELENTKEZHETNEK MEGFÁZÁS TÜNETEI? Az új Zewa Softis Protect papír zsebkendő mérsékli a fertőző betegségek terjedésének lehetőségét a családban, mert antibakteriális összetételével csökkenti a baktériumok számát a zsebkendőben.

A Sacher virsli hagyományosan juhbélbe töltött termék, mely magas minőségű, válogatott sertés és marhahúsból készül. Jellegzetesen hosszú mérete kiemeli a többi termék közül. Különleges ízét a fűszerek és a bükkfával történő füstölés által kapja, mely igazán karakteres ízt ad ennek a nagyszerű terméknek. Fogyasztói kiszerelés: 320g Gyártó, forgalmazó: Wiesbauer-Dunahús Kft. Ügyfélszolgálat (telefon, fax): +36 96/544-220, +36 96/353-182

DERMAFLORA SENSITIVE CLEAR GEL STICK Dermaflora 0%-os illatmentes szenzitív ­dezodor. A bőrbarát hatóanyagoknak köszönhetően nem okoz irritációt és nem hagy foltot a ruhán. Káros vegyszerek n ­ élkül véd a kellemetlen szagoktól 24 órán keresztül. − Aluminiumsó és tartósítószermentes, nem tömíti el a pórusokat, engedi a bőrt lélegezni − Hypoallergén, természetes hatóanyagai­ nak révén nem okoz bőr irritációt − Nem ragad, nem hagy foltot a ruhán és a bőr felületén sem − 24 órás dezodoráló védelmet biztosít Fogyasztói kiszerelés: 50 ml Kereskedelmi kiszerelés: 6 db/karton Forgalmazó: Malen Kft. 6000 Kecskemét, Városföld 92. E-mail: malen@malen.hu Ügyfélszolgálat: 76/412-616

BRADOCARE MUNKAVÉDELMI KÉZKRÉM 100 ML GLICERINES A magas glicerin tartalom jó hidratáló hatást biztosít. A felhasznált bőrbarát anyagoknak köszönhetően érzékeny bőrűek is használhatják. Ajánlott alkalmazás: az egészségügyben a fertőtlenítőszerektől, az élelmiszeriparban a mosogató- és mosószerektől kiszáradt bőr ápolása. A hidegebb időszakokban kül­ téri munkát végzők fokozottabb igénybevételének kitett kezének regenerálására. A Brado­ care munkavédelmi kézápoló krém praktikus, 100 ml-es kiszerelésének köszönhetően mindenkor magunknál tartható. Fogyasztói kiszerelés: 100 ml Kereskedelmi kiszerelés: 6 db/karton Kizárólagos forgalmazó: Malen Kft. 6000 Kecskemét, Városföld 92. E-mail: malen@malen.hu Ügyfélszolgálat: 76/412-616

W W W.T ERM EK M I X.HU

Fogyasztói kiszerelés: 10x9 db/csomag Kereskedelmi kiszerelés: 18 csomag/karton; 60 karton/raklap Marketingtámogatás: A Zewa Softis Protect bevezetését kiemelt szintű reklámkampány kíséri: TV, közterület, online, PR és in-store kommunikáció Gyártó, forgalmazó: SCA Hygiene Products Kft. Vevőszolgálat: 06-1-392-2100

NIVEA ÁPOLÓ 3 AZ 1-BEN MICELLÁS ARCTISZTÍTÓ KENDŐ MINDEN BŐRTÍPUSRA A kendő NIVEA micellás arctisztítóval és E vitaminnal gazdagított formulája alaposan tisztít és még a vízálló sminket, szempilla­spirált is eltávolítja egy lépésben. Felfrissíti és hidratálja a bőrt, és tiszteletben tartja a bőr nedvesség egyensúlyát. Ún. micellás részecskéket tartalmaz, melyek képesek megkötni az arc­b őrön található szennyeződéseket, megtisztítva ezáltal a bőr felületét. Fogyasztói kiszerelés: Nivea Ápoló 3 az 1-ben Micellás Arctisztító Kendő, 25 db Ajánlott fogyasztói ár: 1349 Ft Marketingtámogatás: ATL és POS támogatás Gyártó, forgalmazó: Beiersdorf Kft. Ügyfélszolgálat: info@nivea.hu, +36 1 457 3900

SANA PEDI UTÁNTÖLTŐ HENGER A Sana Pedi mikro-kristályos reszelőfejek tökéletesen illeszkednek minden Sana Pedi készülékbe. Rendszeres cseréjük biztosítja a puha bőrt a lábakon. A microkristályos reszelőfejeknek köszönhetően a készülék hatékonyan távolítja el a bőrkeményedést, ugyanakkor gyengéd a bőrhöz. A talpreszelőhöz külön is kapható utántöltő biztosítja a hosszan tartó és gazdaságos használatot. Az utántöltő cserehengereket kizárólag a Sana Pedi talpreszelő készülékkel javasolt használni. Fogyasztói kiszerelés: 1 csomag (4 db/csomag) Kereskedelmi kiszerelés: 10 db/karton Kizárólagos forgalmazó: Malen Kft. 6000 Kecskemét, Városföld 92. E-mail: malen@malen.hu Ügyfélszolgálat: 76/412-616

2016. SZEP TEMBER

T ERM ÉK M I X


ÚJDONSÁG

SÁGA FOODS ZRT. – FRANKFURTI PULYKAVIRSLI

KELLY FAGYASZTÓ TASAK

A Sága Foods Zrt. több, mint 90 éves múltra tekint vissza, ma Magyarország egyik legjelentősebb húsipari vállalata, márkaismertsége 95%- os a magyar vevők körében. A vállalat meghatározó ­piaci szereplőként kimagasló eredményeket ért el a főtt húskészítmények piacán, a pulykavirsli, -sonka és -párizsi kategóriákban. A Sága ősszel két új virslit vezet be a piacra. A Frankfurti klasszikus (340g) és Frankfurti Piccolo (370g) virslik a már jól ismert és közkedvelt Sága ízvilágot hordozzák. A kellemesen fűszerezett, füstölt roppanós termékek pulykahúsból készülnek, laktóz- és gluténmentesek valamint nem tartalmaznak hozzáadott szóját.

Újdonságunk, a fagyasztó tasakok megjelenése a Kelly palettán. Két méretben forgalmazzuk a hűtőtasaknál jóval vastagabb, feliratozható, akár többször is felhasználható termékünket. A fagyasztás során a tasakok tulajdonsága nem változik meg. Vastagságából adódóan nem hasad, szakad szét a hideg hatására sem. Két méretben 3L (25*32 cm), 6L (30*50 cm) vásárolható meg.

Gyártó, forgalmazó: Sága Foods Zrt. Vevőszolgálat: Telefon: 0036 95 336 108, Fax: 0036 95 336 444 E-mail: info@saga-foods.hu WEB: www.saga.hu

Fogyasztói kiszerelés: 3L és 6L feliratozható – záró klipsszel Marketingtámogatás: újságos hirdetés Gyártó, forgalmazó: Kelly 2000 Zrt. Szeged www.kelly2000.hu Ügyfélszolgálat: Tel.: +36 62 553-277 Fax.: +36 62 553-289

BRAIT ABLAKTISZTÍTÓ HAB A forradalmian új Brait ablaktisztító hab aerosol a tisztítás új dimenzióját tárja fel. Az aerosolos technika képezte hab formulának köszönhetően a többi ablakmosóval ellentétben nem folyik le a felületen, egyenletesen fed és tökéletesen tisztává varázsolja az üveget. Kellemes illatával örömtelivé varázsolja a házimunkát. Kiváló ár-érték arányának és különleges formulájának köszönhetően gyorsan kategóriája sztárjává válhat.

Fogyasztói kiszerelés: 500 ml Kereskedelmi kiszerelés: 9 db/karton Kizárólagos forgalmazó: Malen Kft. 6000 Kecskemét, Városföld 92. E-mail: malen@malen.hu Ügyfélszolgálat: 76/412-616

NICKY ELITE KÉZTÖRLŐ 3 TEKERCSES A legnépszerűbb háztartási papíráru termékcsaládunk, a Nicky most új taggal bővül. Az új háromrétegű Nicky Elite papírtörlő kendő most még jobb nedvszívó képességgel, gazdaságos és praktikus háromtekercses kiszerelésben is elérhető. A Nicky termékek kiváló ár-érték arányának köszönhetően régóta a háziasszonyok kedvencei. Az új ­háromtekercses Nicky Elite kéztörlő is hasonló sikerekre számíthat. A Nicky termékek kiváló ár-érték arányának köszönhetően régóta a háziasszonyok kedvencei. Az új háromtekercses Nicky Elite kéztörlő is hasonló sikerekre számíthat. Fogyasztói kiszerelés: 1 csomag/3 tekercs Kereskedelmi kiszerelés: 7 db/karton Kizárólagos forgalmazó: Malen Kft. 6000 Kecskemét, Városföld 92. E-mail: malen@malen.hu Ügyfélszolgálat: 76/412-616

OOOPS! MAXI 1 TEKERCS 2 RÉTEGŰ HÁZTARTÁSI PAPÍRTÖRLŐ Az Ooops! Maxi papír törlőkendő háztartási munkában, szépségszalonban, étteremben, autóápolásnál egyaránt tökéletes társ. A 2 rétegű, kiváló nedvszívó képességű törlőkendő praktikusan, a tekercs belsejéből is téphető. Az 500 lapos tekercs 10 normál konyhai törlőkendő tekercs laphosszával egyenlő. Fogyasztói kiszerelés: 1 db/csomag Kereskedelmi kiszerelés: 6 db/karton és 32 karton/raklap Ajánlott fogyasztói ár: 799 HUF/db Marketingtámogatás: Online megjelenés és mintaosztás, valamint trade marketing támogatásként akciós értékesítés, másodkihelyezés. Gyártó, forgalmazó: Vajda Papír Kft. Ügyfélszolgálat: Tel.: +36 1 283 9390 Fax: +36 1 289 0294 www.vajdapapir.hu

BRAIT WC TISZTÍTÓ HAB A wc tisztítás leghigiénikusabb és legpraktikusabb formája! A hab állagú Brait wc tisztító könnyedén, gyorsan felvihető a felületre és a többi folyékony tisztítószerrel ellentétben egyértelműen látható, hogy mindenhova került-e az aktív habból. Egyszerű használat: fújja a tisztítandó felületre, majd 10 perc eltelte után vízzel öblítse le! Az eredmény ragyogóan tiszta, illatos toilette.

Fogyasztói kiszerelés: 350 ml Kereskedelmi kiszerelés: 12 db/karton Kizárólagos forgalmazó: Malen Kft. 6000 Kecskemét, Városföld 92. E-mail: malen@malen.hu Ügyfélszolgálat: 76/412-616


2016. SZEPTEMBER 1–30-IG

FEDEZZE FEL

A NIVEA KÉK VILÁGÁT, ÉS NYERJEN! Vásároljon legalább 1000 Ft értékben NIVEA termékeket, és küldje el a vásárlást igazoló blokk adatait normál díjas SMS-ben a +36 30 644 4690-es telefonszámra. Az SMS tartalma: AP kód, nyugtaszám, vásárlás helye, vásárlás dátuma, vásárlás időpontja Minta SMS: A12345678, 0123/12345, üzletnév, 2016.09.01., 12:00 A promócióval kapcsolatos további részletek: www.NIVEA.hu

Termékmix 2016 szeptember  

Innovációk és trendek az FMCG kereskedelemben

Advertisement