Page 1

INNOVÁCIÓK ÉS TRENDEK AZ FMCG KERESKEDELEMBEN [XXIV. ÉVF. 2016. NOVEMBER]


HÍREK 4 PIAC 13 A lista végén állunk kávéfogyasztásban IPAR 14 Orosz embargó és olcsó szlovák tej: Gondban a hazai tejipar INNOVÁCIÓ 16 Innovációk a trendeket követve KUTATÁS 20 Készlethiánynál a fogyasztó márkát vagy üzletet vált

POLC 21 Versenyben a virsli POLC 24 Szószban gazdag POLC 28 Sütés minden szinten Kellékek, de nem csak kiegészítők a sütésnél POLC 32 Natúrban szépülünk MÁRKAÉPÍTÉS 36 Sikerek eltérő stratégiával FENNTARTHATÓSÁG 38 Klímaváltozás okozta gondok: Meg tud-e újulni az élelmiszeripar? TREND 40 Franchise lett az eladó nélküli svéd élelmiszerbolt-modellből KÜLFÖLD 41 Nyugat-Európa élelmiszerkereskedelme Az élelmiszerkereskedelem stabil Oroszországban A fiatalok az online vásárlás mellett döntenek CSOMAGOLÁS/TECHNOLÓGIA 48 Partnereink:

1.MCM Kft. 28.; Beiersdorf Kft. 2.; Gilan Trading Kft. 30.; HELL ENERGY Magyarország Kft. 17.; Kelly 2000 Zrt. 31.; Malen Kft. 33.; Mocca Negra Zrt. 1., 7.; Mosómami Kft. 32.; Naponta Kft. 18.; Natura Margarin Kft. 23.; Rail Cargo Hungaria 5.; Sága Foods Zrt. 21., 52.; STI Petőfi Nyomda Kft. 35.; Szarvasi Mozzarella Kft. 51.; Trend FM 4.; Univer Product Zrt. 25.; Varga Inter-Trade Kft. 9.; Wiesbauer-Dunahús Kft. 23.

WWW.TERMEKMIX.HU

Lapigazgató: Nagyberegi Andrea ∙ Felelős kiadó: Dobos Csaba ∙ Szerzők: Horváth Balázs, Kibelbeck Mara, Schäffer Dániel ∙ Értékesítési vezető: Márföldi Zsanett Kiadó: TermékMix Marketing és Reklám Kft. ∙ 1089 Budapest, Reguly Antal. u. 44. E-mail cím: info@termekmix.hu ∙ Telefon: 784-1318 ∙ Fax: 785-2094 ∙ www.termekmix.hu ∙ ISSN 1417-0175 Terjesztés: saját terjesztői hálózattal, a boltvezetők kezébe. A hirdetések valóságtartalmáért a kiadó nem vállal felelősséget. A TermékMix által készített hirdetési grafikák és formák, riportok más sajtótermékben csak a kiadó hozzájárulásával helyezhetők el.


4 HÍREK 0,6%-KAL NŐTTEK A FOGYASZTÓI ÁRAK SZEPTEMBERBEN A fogyasztói árak szeptemberben átlagosan 0,6%-kal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban - közölte a KSH. A legnagyobb mértékben a fogyasztási főcsoportok közül a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak. 12 hónap alatt, 2015. szeptemberhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,6%kal nőttek. Az élelmiszerekért 0,8%-kal többet kellett fizetni, ezen belül a cukor ára 22,2, az étolajé 5,8, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 4,3%-kal nőtt, a sertéshúsé 10,8; a tojásé 3,3; a baromfihúsé 2,1%kal csökkent. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 2,0; a szolgáltatások 1,3; a ruházkodási cikkek és a tartós fogyasztási cikkek egyaránt 0,2%-kal drágultak. A háztartási energia ára nem változott, az egyéb cikkeké (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 0,7; ezen belül a járműüzemanyagoké 3,9%-kal csökkent.

5,8%-KAL EMELKEDETT A KISKERESKEDELMI FORGALOM 2016. augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,8, naptárhatástól megtisztítva 4,3%kal nőtt az előző év azonos időszaká­ hoz képest, a KSH közlése alapján. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,8, a nem élelmiszer–kiskereskedelmi üzletekben 6,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,5%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2016. január–augusztusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,9%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.

TARTÓSAN ALACSONY ELADÁSI ÁRAKRA KELL FELKÉSZÜLNI „A mezőgazdasági árak 2,6%-os mérséklődését elsősorban a növénytermesztőknél és a tejtermelőknél jelentkező árcsökkenés okozza. A globálisan jó terméshozamok és magas készletek miatt tartósan alacsony eladási árakra kell felkészülni, ami hatékonyságnövelést és agrotechnológiai váltást tesz szükségessé a hazai növénytermesztők esetében” – Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője szerint. A KSH legutóbbi adatai alapján augusztusban átlagosan 2,6%-kal csökkentek a mezőgazdasági árak. Az átlag mögött azonban a növény-, illetve az állattenyésztők esetében igen eltérő folyamatokat látunk. A búza esetében látjuk a 17%-os árzuhanás egyértelműen a globálisan magas készletek és kedvező idei terméshozamok eredménye. A kukorica esetében is árcsökkenésre lehet számítani, akár 40.000 Ft/t alá is lemehet a kukorica ára. „Úgy tűnik, ez az árcsökkenés tartós lesz, sőt, akár éven túl is elhúzódhat. A tavalyinál 15–17%-kal alacsonyabb árszint azonban már nem csak a nyereséget viszi el, de kifejezetten veszteséges, így a növény­ termesztőknek nincs más lehetőségük, minthogy agrotechnológiai váltással, készletezéssel hatékonyságnövelést érjenek el.” – hangsúlyozta Tresó István.

FAO: NEM VÁRHATÓK NAGY KILENGÉSEK A NEMZETKÖZI ÉLELMISZERÁRAKBAN A kedvező terméskilátásoknak köszönhetően nem várható nagy kilengés a nemzetközi élelmiszerárakban, az alapvető mezőgazdasági termények ára mérsékelt és stabil, a globális élelmiszerimport kiadás hatéves negatív minimumra eshet vissza, állítják az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői. A FAO legfrissebb jelentésében ismertetik: a kiemelkedő gabona- és rizstermés, együtt a szintén ígéretes kukoricáéval, alacsonyan tartja az árakat és megtölti a raktárakat. A teljes globális gabonatermést 2,569 milliárd tonnára becsülik, amely 1,5 százalékkal több a tavalyinál. A szervezet jelentése szerint várhatóan 11 százalékkal 1,168 ezer milliárd dollárra csökkennek az idén az élelmiszerimport-kiadások a világban. A FAO tovább emelte az idei globális búzatermés várakozását, 742,2 millió tonna várható. A búzaigény globálisan 730,5 millió lesz. A rizstermelés szintén bővül – 2013 óta először – és várhatóan eléri a 497,8 millió tonna rekordmennyiséget. A szemes terményekből így 1,8 százalékkal takaríthatnak be többet a világon 2016-ban. A FAO most közzétett legfrissebb, szeptemberi élelmiszerár-indexe havi összevetésben 3 százalék körüli, éves szinten pedig 10 százalékos a drágulás mértéke. A tejtermékek ára 13,8 százalékkal, a cukoré 6,7 százalékkal nőtt augusztushoz képest. A húsár-index változatlan maradt. A gabonák ára 1,9 százalékkal csökkent.

Menni-Enni Turizmus és gasztronómia | Élmények több fogásban Hétfőnként 11 és 13 óra között a TrendFM műsorán Buza Sándorral T ERM ÉK M I X

2016. NOVEMBER

www.trendfm.hu W W W.T ERM EK M I X.HU


HÍREK

VÁSÁRLÁSOK EGY DIGITÁLIS VILÁGBAN Magyarországon is átalakul a kereskedelem ­annak következtében, hogy a fogyasztók egyre több célra használják mobil készülékeiket: Minden harmadik magyar mobil tulajdonos össze szokta hasonlítani különböző kereskedők árait. Termékekre vonatkozó információkat tízből hárman szereznek be, ugyanennyien pedig azért tájékozódnak a neten, hogy minél jobban döntsenek vásárlásaikról - ezt tárta fel a Nielsen globális felmérése a mobil eszközök térhódításáról, ami világszerte megváltoztatják a kereskedelmet, vásárlástól a fizetés lebonyolításáig. A hazainál nagyobb ütemben terjed Európában a mobil eszközök használata: Tíz európai fogyasztóból ugyanis átlag több mint négyen keresik a legelőnyösebb árakat mobillal, és hasonló arányban tájékozódnak termékekről. Mobillal kutatják fel a fogyasztók a piacon elérhető kínálatot termékekből és szolgáltatásokból, kikeresik a számukra legelőnyösebb megoldást, az elérhető kuponokat vagy éppen árengedményeket. Azon kívül egyre több terméket és szolgáltatást vásárolnak, a világon bárhol működő üzletből. Arra is kiterjedt a kutatás, hogy a vásárlással és a pénzügyi lehetőségekkel kapcsolatban mit terveznek a fogyasztók. Például a mobil eszközzel rendelkező magyarok felében

W W W.T ERM EK M I X.HU

(50%) él a szándék, hogy számlákat online egyenlítsen ki a megkérdezést követő hat hónap során. A válaszadó magyarok majdnem fele tervez (49%) vásárolni mobil applikációval. Közel egynegyed részük (24%) pedig feltehetően fizet majd mobil eszközzel kiskereskedelemi egységben vagy vendéglátó helyen. Különösen a millenniumi generációt, az 1980 és 2000 között születetteket tekinthetjük a mobil vásárlási, bankolási és fizetési aktivitások úttörőinek. Hozzájuk képest felénél is kisebb a mobil eszközök használóinak aránya a „csendes” generációban (1925-1945 közt születettek) vagy a második világháború vége és 1964 között születettek nemze­dékében. „Mobilok használata az áruforgalomban jelentősen befolyásolja a kiskereskedelem egész gazdasági környezetét” – mondja Stuart Tagg, a Nielsen európai pénzügyi szolgáltatásainak vezetője. – „Mobil eszközök új fogyasztókat kapcsolnak be a modern gazdaság összefüggő rendszerébe, és lehetővé teszik, hogy jobban testre szabott legyen a vásárlás élménye, mivel termékeket és szolgáltatásokat inkább hozzá lehet igazítani az egyének szokásaihoz, szükségleteihez. Hatékonyabb elfogadásról és használatról akkor beszélhetünk, ha a vállalatok megértik, hogy a fogyasztók milyen módon bonyolítják le vásárlásaikat egy digitális világban.

2016. NOVEMBER

T ERM ÉK M I X

5


6 HÍREK EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ EGÉSZSÉG­ TUDATOS TÁPLÁLKOZÁSÉRT A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az élelmiszeripari tagjainak támogatása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével, valamint a Táplálkozás, Életmód és Testmozgás Platform Egyesülettel. A NAK arra számít, hogy a közepes méretű élelmiszeripari vállalkozások számára jó lehetőség lesz az a 100 milliárd forintos keretösszegű pályázat, amely a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program forrásaiból áll majd rendelkezésre. Az egészségtudatos táplálkozást szolgáló pályázatot várhatóan még az idén kiírják, a pályázat kidolgozásában a NAK tevékenyen részt vett. A kamara elnöke, Győrffy Balázs szerint a két szervezettel elkezdett közös munka várható eredménye az lesz, hogy az üzletek polcain egyre több, az egészséges táplálkozás kihívásaihoz alkalmazkodó élelmiszer jelenik meg.

AZ ANYÁK TÖBBET TUDNAK AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSRÓL Jobban odafigyelnek az egészséges táplálkozásra és többet tudnak az ételek tápanyagtartalmáról azok a nők, akiknek van gyermeke. A Nestlé számára az NRC által készített készített reprezentatív felmérésben azt vizsgálták, hogy az elhízás és allergia megelőzésében jelentős fehérjéről mennyit tudnak az édesanyák és a gyermektelen nők. A kutatás alapján az édesanyák, ha kicsivel is, de többet tudnak a fehérjék szerepéről és az egészségtudatos táplálkozásról, mint a gyermektelen nők. A gyermekes nők általánosságban is egészségtudatosabbnak vallják magukat, 77% igyekszik egészségesen táplálkozni, 74% szívesen olvas ebben a témában, míg a gyermektelen nőknél ez az arány 67 és 64%. A fehérje mást jelent a nők számára, ha van gyermekük: ekkor elsősorban a növekedéshez kapcsolják (24%), míg a gyermektelen nők az izomépítést (36%) kapcsolják ös�sze vele. T ERM ÉK M I X

2016. NOVEMBER

CSÖKKENT A PIACOK SÚLYA A VÁSÁRLÁSOKNÁL Egyetlen csatornaként a piacokon látható csökkenés a napi fogyasztási cikkek forgalmában, ami elsősorban a piacon vásárló háztartások számának mérséklődésével magyarázható. A GfK legfrissebb, 2016. első félévet elemző Kereskedelmi Analízisek tanulmánya szerint a fogyasztók vásárlási szokásaiban bekövetkezett változások a kereskedelmi csatornák piaci részesedését jelentősen nem befolyásolták. A diszkontok picit tovább erősödtek az első hat hónapban. Egyetlen csatornaként a piacokon látható csökkenés a napi fogyasztási cikkek forgalmában, ez elsősorban a piacon vásárló háztartások számának mérséklődésével magyarázható. 2016 első félévében a napi fogyasztási cikkek piacának értékbeli növekedése meghaladta a 4%-ot az előző év első hat hónapjához képest. A kereskedelmi csatornákban ez az egyre magasabb vásárlói költés a piaci átlaghoz hasonlóan alakult. A diszkontok némiképp tovább erősödtek és egyedüliként a piacok/utcai árusok csatorna forgalmában következett be – immár többéves trendként érvényesülő – csökkenés. A piacok – így termelői piacok is – forgalmában az elmúlt években tapasztalható negatív tendenciát, alapvetően a penetráció – azaz a piacon vásárló háztartások arányának – csökkenése hozza magával. A piacot látogatók hányada a 2010-es 72%-ról a 2015 július-2016 június között eltelt 12 hónapos időszakban 59%-ra esett vissza. Alapvetően a vidéki vásárlók számának megcsappanása okozza a penetráció csökkenését. A piacra járó budapesti háztartások aránya gyakorlatilag stabil, ugyanakkor a piacok vidéki közönségének hányada fokozatosan mérséklődik. A piaci forgalom visszaesése árukategóriánként eltérő. Tekintve, hogy a piac a frissáru-vásárlás elsőszámú helyszíneként működött mindig is, így érthető, hogy leginkább a friss gyümölcs kategória tartja magát. A zöldség és a friss hús kategóriában a piac forgalma nem változott számottevően, így az elmúlt évek folyamán e kategóriákban piacrészt veszített a csatorna. A piac forgalmi részesedésében lényeges eltérés mutatkozik a fővárosban és vidéken. A zöldség és gyümölcs kategóriákban közel másfélszeres az eltérés, ugyanakkor a friss húsok esetében már közel ötszörös a különbség Budapest és a vidék között, míg a budapesti háztartások a friss húsra kiadott teljes összeg tizedét a piacokon költik el, addig vidéken ugyanez az arány mindössze 2%. A piacoktól forgalmat elsősorban a diszkontok és a szupermarketek vonnak el a napi fogyasztási cikk piac egészét tekintve csakúgy, mint a friss zöldség-gyümölcs kategóriában. Akik kitartottak a piacok mellett, azok jellemzően a kis (1–2 fős), idősebb, a 60 éven túli nyugdíjas háztartások, valamint a Budapesten élők. A PIACON VÁSÁRLÓ HÁZTARTÁSOK ARÁNYA A TELJES NAPI FOGYASZTÁSI CIKK PIACON, BUDAPESTEN ÉS VIDÉKEN, 2010–2016 1. FÉLÉV 80,0 70,0 60,0 50,0 40,0 30,0 20,0 10,0 0,0

2010

2011

[Forrás: Háztartáspanel, GfK, 2016]

2012 FMCG

2013

2014 Budapest

2015

2015. 07. 01. – 2016. 06. 30.

Vidék

W W W.T ERM EK M I X.HU


HÍREK

I need coffee.hu Minden, amit tudni szerettél volna a kávéról, de sosem merted megkérdezni Az ineedcoffee.hu a kávézás szerelmeseinek készült. Azoknak, akik a reggeleket nem is tudnák elképzelni egy csésze illatos kávé nélkül. Azoknak, akik szeretnének jobban elmerülni a kávézás világában. Kíváncsi vagy arra, hogyan ismerte meg a nagyvilág a kávét, milyen hatást gyakorol a szervezetedre és egyáltalán hogyan jut el a kávé az ültetvénytől a bögrédig? Érdekel, milyen módon tudnád otthon te is elkészteni a tökéletes espressot vagy éppen egy mézes melangot? Az ineedcoffee.hu-n rengeteg meglepő tudományos tényt, praktikát és receptet olvashatsz, amelyek segítenek kihozni a kávédból a maximumot.

Továbbá az ineedcoffee.hu-n beleshetsz a Bravos kávégyár színfalai mögé, ahol többet megtudhatsz a gyártás folyamatairól és a csomagolásról. Arról is értesülhetsz, milyen eseményeken kávézhatsz velünk. Mi több, az oldalon hírességekről is böngészhetsz, akikről kiderül, hogyan szeretik a kávéjukat elfogyasztani, mennyit isznak egy nap, sőt még tippeket is adnak neked. Kattints az ineedcoffe.hu-ra, ahol mindezekről és még számos izgalmas cikkről olvashatsz. Fedezd fel az ineedcoffe. hu világát és közben kortyolgass el egy csésze finom, illatos Bravos kávét.

A MAGYAR GYEREKEK KEVÉS TEJTERMÉKET FOGYASZTANAK A gyerekek 30%-a mindössze heti 1-2 alkalommal iszik tejet, 8%-uk pedig egyáltalán nem fogyasztja a számukra alapvető fontosságú tápanyagokat tartalmazó folyadékot, derült ki az MDOSZ nem reprezentatív, országos felméréséből. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása szerint a gyerekeknek naponta fél liter tej, vagy ennek megfelelő kalciumtartalommal rendelkező tejtermék, például joghurt, kefir vagy túró fogyasztása javasolt. A Danone Higgy az Álmaidban Focikupán részt vett, 6-15 évesek körében végzett felmérés szerint ugyanakkor a gyerekek szeretnek mozogni, 55%-uk a testnevelés órákon túl is jár sportfoglalkozásra. A dietetikusok felmérték a gyerekek étkezési szokásait és ismereteiket az egészséges táplálkozásról, legfőképpen a tej fontosságáról. A megkérdezett gyerekek 62%-a naponta iszik tejet. Azonban még így is aggasztóan magas, 30% azoknak az aránya, akik hetente mindössze 1-2 pohárral, 8% pedig azoké, akik egyáltalán nem fogyasztanak tejet. Natúr joghurtot minden harmadik gyerek (33%) naponta, míg ugyancsak 33%-uk hetente 1-2 alkalommal fogyaszt. A felmérésből ugyanakkor az is kiderül, hogy a gyerekek legnagyobb része napi ötször étkezik. Abban az esetben, ha valamelyik étkezés mégis elmarad, akkor az az uzsonna: a válaszadók 21%-ánál előfordul, hogy nem étkezik délután. W W W.T ERM EK M I X.HU

ALACSONY SZINTEN ÁLL A MAGYAR FOGYASZTÓI TUDATOSSÁG Alacsony szintű a magyar fogyasztói tudatosság, a minőségi kifogások több mint felénél nem is reklamálnak a vásárlók. Eredménytelen panasz esetén csak ötödük fordul a fogyasztóvédelmi hatósághoz, a békéltető testület igénybevétele pedig továbbra is csak elvétve fordul elő – derül ki a CP Contact kutatásából, amelynek keretében a 18–59 éves korosztályban 800 embert kérdeztek meg. Termékekkel kapcsolatban a magyar lakosság 13%-ának, míg a szolgáltatások területén minden tizedik embernek volt legalább egy minőségi kifogása az elmúlt egy évben a reprezentatív, országos mintán elvégzett felmérés adatai szerint. A minőségileg kifogásolt termékek és szolgáltatások köre szoros összefüggést mutat a vásárlás gyakoriságával, a termékek esetében az élelmiszerek, a cipők, illetve más ruházati termékek, míg a szolgáltatásoknál a telekommunikációs szolgáltatások vezetik a negatív esetek listáját. Problémás termék vásárlása esetén csak a vevők 48%-a reklamál, a szolgáltatások esetében még kevesebben, 40% tesz panaszt. 2016. NOVEMBER

T ERM ÉK M I X

7


8 HÍREK IDÉN 2,7 MILLIÓ HEKTOLITER ÚJBOR VÁRHATÓ

ÜDÍTŐITAL SZÖVETSÉG: AZ ADÓ EMELÉSE NEM SEGÍT AZ ELHÍZÁS ELLENI HARCBAN

Az idén mintegy 2,7 millió hektoliter seprős újbor érlelődhet a pincékben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának előzetes termésbecslése alapján - közölte a Föld­művelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes állam­titkára. Gál Péter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szőlő, bor, pálinka albizottságának ülésén beszélt az idei szüret tapasztalatairól. Elmondta: borvidékenként eltérő a kép, de mind a mennyiség, mind a minőség kedvezőtlenebb a vártnál, főleg azokon a területeken, ahol a természeti körülmények nagyon kedvezőtlenek voltak, például jégverés pusztított. Az árak a szüret kezdetén a fehérszőlőnél átlagosan 75 forint körül mozogtak kilogrammonként, a kékszőlő esetében pedig 100 forint körül. A nagyon jó minőségű fehérszőlőért 85–120 forintot adtak kilónként .

Az élelmiszerek adójának emelésével nem lehet javítani a népegészségügyi mutatókon, csak társadalmi összefogással - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség. A szövetség az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) arra a javaslatára reagált, hogy a kormányok vessenek ki legalább 20 százalékos különadót a cukortartalmú italokra az elhízás és az általa okozott betegségek megelőzése érdekében. A szövetség rámutat: a magyarországi fogyasztók már most is Európa legmagasabb adóterhelése mellett juthatnak hozzá az élelmiszerekhez, a 27 százalékos áfa mellett a népegészségügyi termékadó is növeli egyes termékek árát. Az üdítőitalgyártók érdekképviselete szerint az elhízás elsődleges okait Magyar­ országon nem az üdítőitalok túlzott fogyasztásában kell keresni. Egy általuk idézett adat szerint az üdítőkkel bevitt kalória mennyisége az összes kalóriabevitelnek mindössze 2 százaléka Magyarországon. Megjegyzik azt is, hogy a hazai üdítőital-fogyasztás 25 százalékkal kevesebb az európai átlagnál. Ugyanakkor a magyar üdítőital-ágazat az elmúlt években számos intézkedést tett termékei energiatartalmának csökkentésére. Ennek eredményeként 2011 és 2015 között az alkoholmentes üdítőitalok - ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcsitalok, jegesteák - forgalmán belül a csökkentett kalóriatartalmú és kalóriamentes termékek aránya 22 százalékról 46 százalékra emelkedett, az alkoholmentes italok kalóriatartalma átlagosan 20 százalékkal csökkent.

2016. NOVEMBER

W W W.T ERM EK M I X.HU

T ERM ÉK M I X


HÍREK

ADOMÁNYKONVOJ: AZ ELPAZAROLT ÉLELMISZER IS HOZZÁJÁRUL A KLÍMAVÁLTOZÁSHOZ

BARNACUKROKAT ÉS BARNA NÁDCUKROKAT TESZTELTEK

Élelmiszert szállító adománykonvoj hívta fel a figyelmet az Élelmezési Világnapján az élelmiszer­pazarlásra. A világszerte előállított élelmiszer egyharmada, 1,3 milliárd tonna ehető étel végzi a szemetesben. Míg az egyik oldalon hatalmas a pazarlás, a másikon ott állnak azok, akik nem jutnak az aktív és egészséges élethez szükséges élelemhez. A Budapest belvárosán keresztülhaladó adománykonvoj célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét az élelmiszer-ellátási bizonytalanságokra Magyarországon és tág környezetünkben, Európában és Közép-Ázsiában, illetve gyakorlati megoldásokat adjon erre a problémára. Az Adománykonvoj a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a FAO és más partnerek közös szervezésében jött létre, idén 30 tonna élelmiszert szállított, körülbelül 20 millió forint értékben. Az élelmiszereket olyan élelmi­szergyártó és forgalmazó cégek ajánlották fel, akik az Élelmiszerbankkal folyamatosan kapcsolatban vannak. Az adománykonvojban idén résztvevő szervezetek: Auchan Magyarország Kft., Bio-Fungi Kft., Bonafarm Csoport, Budapesti Nagybani Piac, Danone Kft., Famíliatészta Kft., Gyermelyi Zrt., METRO Nagykereskedelem, Nestlé Hungária Kft., Nutricia Early Lufe Nutrition, Sága Foods Zrt. , Soós Tésztaipari Kft., Stühmer Kft., TESCO Globál Áruházak Zrt., Unilever Magyarország Kft., Univer Zrt., Wiesbauer-Dunahús Kft.

Varga Inter-Trade Kft.

9

Az egyre népszerűbb barnacukrokat és barna nádcukrokat vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A termékteszten 22 barna nádcukrot és 3 barna­ cukrot vizsgáltak meg. Ezek közül 20 termék főként külföldről behozott kristályos cukor, 5 pedig kockacukor volt. A Szupermenta projekt részeként a hatóság ellenőrizte a cukorkészítmények eredetét, nehézfém és növényvédőszer-maradék tartalmát, valamint, hogy valóban több tápanyagot tartalmaznak-e, mint a cukorrépából készített fehér kristálycukrok. A 25 ellenőrzött termékből 15 esetében kellett hatósági eljárást indítani jelölési hiányosságok miatt. A hatóság kockázatbecslés alapján ellenőrizte a termékek ólom, kadmium, higany, arzén és réz, azaz nehézfém szennyezőanyag tartalmát. A kilenc vizsgált nádcukorból négynél a kimutathatósági határ alatti, míg öt terméknél elenyésző mértékű értéket mértek, a növényvédőszer-maradékok vizsgálata során egyetlen készítménynél sem találtak kifogásolható értéket. Az izotópos mérésekből kiderült, hogy valamennyi nádcukorként megjelölt termék valóban cukornádból készült.

Jó termékek jó árakon a Good Goods Shopban!

Disztribúció fejlesztés » Súlyozott és numerikus disztribúciófejlesztés, kis alapterületű és független üzletek hatékony kiszolgálása » Kiszállítás 1 napon belül, akár 20.000 üzlet részére már 1 db terméktől.

Mikulás csomagok

már 490 Ft-tól

már 1199 Ft/kg-tól

Szaloncukrok

Teasütemények 400 g

már 400 Ft/db-tól

már 573 Ft/kg-tól

Nápolyik

Sós perecek, krékerek 200 g

Mogyoróval vagy karamellel töltött ropik 100g

Autentikus lengyel tejkaramellák

Kemény cukorkák

» Nyereményjáték, promóciós csomag, display kiszállítás » Raktározás, készletkezelés igény szerint » Rendelés visszaigazolás és vevőszolgálat » Hatékony és professzionális folyamatok

Előnyök:

már 197 Ft-tól

255 Ft-tól

1397 Ft/kg

csak 1397 Ft/kg

» Nincs kiszállítási súly és érték limit. » Teljes kiskereskedelmi hálózat elérhetővé válik közvetlenül. » Szolgáltatásunk elérhető fix vagy jutalékos rendszerben

További információ, ajánlatkérés: Varga Inter-Trade Kft. E-mail: contact@vargaintertrade.com Tel.: +36-70/3438705

W W W.T ERM EK M I X.HU

Csokoládék, desszertek

csak 2159 Ft/kg

Bungee rizses tej, vagy fehér tábla 50 g

csak 82 Ft

Verbena cukorkák 60 g

csak 148 Ft

Egyedi árajánlatokkal, kedvezményekkel állunk rendelkezésére! Termékrendelés és további információ: www.GoodGoodsShop.com, E-mail: info@goodgoodsshop.com

2016. NOVEMBER

T ERM ÉK M I X


10 HÍREK SZÉKÁCS TIBOR VEZÉRIGAZGATÓ LESZ A HOFER CSOPORTNÁL Magyar vezérigazgatója lesz a Hofer csoportnak: Székács Tibor, az Aldi Magyarország ügyvezető igazgatója januártól az öt országot magában foglaló csoport vezérigazgatója. A magyar vállalatot 2017. januártól Bernhard Haider vezeti, aki az elmúlt hat évben a stockeraui (Ausztria) központ ügyvezető igazgatójaként több mint 70 boltért és 1500 Hoferdolgozóért felelt. Az elmúlt 10 évben az Aldi több mint 150 milliárd forintot ruházott be Magyarországon a 113 üzletből álló hálózatának és a Biatorbágyon kialakított központjának felépítésére. A 140 üzlet kiszolgálására méretezett biatorbágyi logisztikai központ mellett a vállalat tervei szerint egy újabb logisztikai központot építene Fóton, illetve országosan a 140-en felül további 50-60 üzletet nyitna, így középtávon 200 feletti boltból állna a magyar hálózat. Mindez újabb 50-60 milliárd forintos beruházást és több száz új munkahelyet jelentene Magyarországon. Az Aldi Süd-csoport teljes európai üzlethálózatának IT-támogatása Magyarországra került: mintegy 3500 áruház elsődleges informatikai támogatását Biatorbágyról látják el.

T ERM ÉK M I X

2016. NOVEMBER

A TESCO MEGHALLGATTA VÁSÁRLÓIT A Tesco ősszel megújítja pékáruit. Az áruházlánc megnöveli a kovásszal és vajjal készült termékek számát, emellett 11 helyben sült újdonságot is kínál. A Tesco évente 330 millió darab pékárut értékesít Magyarországon, kiemelten fontos, hogy olyan termékeket kínáljon, amiket a vásárlók szívesen tesznek a kosarukba. Az áruházlánc kutatásokat végzett a pékárukkal kapcsolatos preferenciákról, arról, hogy a vásárlók milyen szempontokat vesznek figyelembe a termékek kiválasztásakor, illetve mit szeretnek, és mit nem szeretnek az általa kínált pékárukban; az eredmények alapján pedig megkezdte választékának átalakítását. A Tesco Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában végzett saját kutatásaiból kiderül, hogy a vásárlók szívesebben választják azokat a termékeket, amelyek még melegek, amikor a polcokra kerülnek. Az áruházakban 130 féle terméket helyben sütnek, és a választékban további újdonságok is megjelennek majd a közeljövőben. A kutatási eredmények azt is egyértelműen megmutatják, hogy a vásárlók számára az egyik legfontosabb szempont, hogy a megvásárolt pékáruk természetes alapanyagokból készüljenek, illetve sokáig frissek maradjanak. Az áruházláncban évente eladott több mint 100 millió darab vizeszsemlét hamarosan kovászos tésztából gyártják majd, a vajjal készült pékáruk listája is bővül. A Tesco prémium kínálatát is tovább növeli.

W W W.T ERM EK M I X.HU


HÍREK

A LIDL 10 FORINTTAL EMELTE A MAGYAR TEJEK ÁTADÓI ÁRÁT

A LIDL AZ ÉV KERESKEDŐJE CSR KATEGÓRIÁBAN

A tejpiaci válság hatására nehéz helyzetbe került hazai tejtermelők támogatása érdekében a Lidl Magyarország október 10-től minden magyar friss és tartós tej átadói árát megemelte. Az áruházlánc úgy határozott, hogy a bajbajutott tejágazat megsegítése érdekében változtat a szerződésben foglaltakon és automatikusan megemeli minden hazai tartós és friss tej átadói árát. A vállalat ezzel a lépésével szeptember 1. óta minden érintett tejtermék átadói árát legalább 10 Ft-tal megnövelte. A Lidl Magyarország évek óta kiemelt hangsúlyt helyez kínálatában a magyar gyártók által előállított tejekre és tejtermékekre, ezáltal is támogatva a hazai gazdákat. Az áruházlánc stratégiai vállalásának sikerességét mutatja, hogy a 2015-ös gazdasági évben 56 millió liter friss és tartós tejet, 6 millió literrel többet, 2600 tonna trappista sajtot, közel 400 tonnával nagyobb men�nyiséget vett át a hazai gyártóktól az előző évhez képest. A vállalat tej-és tejtermék exportja is bővült, az elmúlt egy évben 7 európai országba 18-féle magyar tejterméket értékesített közel 650 millió forint értékben.

ÜZLETNYITÁSOK DM BEM JÓZSEF U. 14.

DM

7741 NAGYKOZÁR, HAJNAL U. 23.

8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, BUDAI U. 41.

MEDIA MARKT 9012 GYŐR, KIRÁLYSZÉK U. 33.

MEDIA MARKT 8200 VESZPRÉM, KÜLSŐ-KÁDÁRTAI ÚT 3.

REÁL 7827 BEREMEND, KOSSUTH L. U. 19.

REÁL 4080 HAJDÚNÁNÁS, DOROGI ÚT 38.

A Lidl Magyarország nyerte el az első helyezést Az Év Kereskedője verseny „A legjobb társadalmi felelősségvállalási program (CSR)” kategóriájában. A szakmai zsűri a természeti és társadalmi környezetért tett példamutató és felelős működéséért díjazta az áruházláncot. A Mastercard idén hirdette meg első alkalommal Az Év Kereskedője versenyt azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az eredeti és különleges megoldásokra, vala­ mint inspirálja a fejlesztéseket, bővítéseket. Az öt kate­ gó­riában beérkezett pályázatok közül független szakmai zsűri választotta ki a legkiemelkedőbbeket. „A legjobb társadalmi felelősségvállalási program kategóriájában első helyezést elérő Lidl Magyarország működésében kezdettől fogva rendszerszinten jelenik meg a felelős működés. Az egész bolthálózatra kiterjedően, egyedülálló módon, a keletkezett hulladék 95%át tudja újrahasznosítani a vállalat, ezáltal jelentősen csökkentve az éves CO2 kibocsátást is. A természeti környezet védelmét célozta a Lidl a Pilisért kampány, melynek keretében a tavalyi évben közel 60 hektárnyi erdőterület faültetését támogatta az áruházlánc. A családokat és gyermekeket jótékonysági programokkal és adományozással segíti a vállalat, és a gyermekek egészsége mellett is állást foglal, ennek érdekében vezette be minden üzletében az Egészséges kassza intézményét.

ÚJRANYITOTT ÜZLET

REÁL 7694 HOSSZÚHETÉNY, BÉKE U. 11.

3100 SALGÓTARJÁN,

ÚJ ÜZLET

11

REÁL

REÁL 7745 OLASZ, KOSSUTH L. U. 92.

SPAR MARKET BAKONY 8100 VÁRPALOTA, BAKONY U. 8.

TESCO HIPERMARKET

LIDL

SPAR PARTNER

9012 GYŐR, KIRÁLYSZÉK U. 33.

1087 BUDAPEST, HUNGÁRIA KRT. 26.

1149 BUDAPEST, UNGVÁR U. 50/A.

TESCO HIPERMARKET

PENNY MARKET

SPAR MARKET GÖMB CSEMEGE

8200 VESZPRÉM, KÜLSŐ-KÁDÁRTAI ÚT 3.

1039 BUDAPEST, PÜNKÖSFÜRDŐ U. 52-54.

1139 BUDAPEST, TEVE U. 7-11.

SPAR MARKET LIKE SHOP

SPAR SZUPERMARKET

1037 BUDAPEST, BÉCSI ÚT 314.

1155 BUDAPEST, VASUTASTELEP UTCA 4.


12 HÍREK TOVÁBB TERJESZKEDIK A PRAKTIKER Budapesten, a Váci úton nyitotta meg 20. magyarországi áruházát a Praktiker. Az új, 12.000 négyzetméteres üzletegység közel 80 embernek ad munkahelyet. A Praktiker induló, sok százmilliós árukészlete lehetővé teszi, hogy a barkácslánc megszokott szortimentje mellett nagy hangsúlyt kapjanak benne a kertészeti termékek, valamint az építőanyagok, amelyhez önálló árukiadó kapu is kapcsolódik. Az új, modern arculatú áruházban külön webshop pult is helyet kapott, ahol az online rendelt termékeket vehetik át a vásárlók. Az ingatlanpiac fellendülésével jobban teljesít a kereskedelem, jóval többet vásárol a lakosság, mint korábban. Ez indokolja, hogy a Praktiker, az új tulajdonosával a háta mögött, Budapesten kezdi meg az expanziót – mondta Karl-Heinz Keth, a Praktiker Kft. ügyvezető igazgatója. Az új áruház közel 80 munkahelyet teremtett.

ÚJ ÁRUHÁZAKAT NYIT A DECATHLON Újabb áruházat nyitott Tatabányán a Decathlon, a Magyarországon piacvezető sportszeráruházlánc az év végéig további üzletek nyitását tervezi Sopronban és Budapesten. A tata­ bányai ezer négyzetméteres üzlet berendezésére 100 millió forintot fordított a vállalat és 13 új munkahelyet létesített. A vállalat 2016-ban csaknem egy milliárd forintot fordít új áruházakra és 120 új munkahelyet hoz létre. Az áruházlánc néhány héttel ezelőtt nyitotta meg az első budapesti belvárosi üzletét, novemberben Sopronban, majd a fővárosban a Corvin Plaza bevásárlóközpontban nyitnak új egységeket. A jö­vő­ ben további áruházakat terveznek azokon a megyeszékhelyeken, ahol a Decathlon még nincs jelen. A vállalat 2016 első 8 hónapjában 26 százalékkal ért el nagyobb forgalmat az előző év azonos időszakához képest, az év végére 44 milliárd forintos nettó árbevé­ telre számítanak. T ERM ÉK M I X

2016. NOVEMBER

BÉRFEJLESZTÉS AZ AUCHAN-NÁL Az Auchan Magyarország Kft. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete megállapodást kötött, ennek értelmében a vállalat 2016. november 1-től átfogó bérfejlesztést hajt végre az áruházi, központi és logisztikai területen, az úgynevezett alkalmazotti munkakörökben. Az átfogó, átlagosan 14%-os béremelésben az áruházlánc minden alkalmazotti munkakörben foglalkoztatott, mintegy 5400 munkatársa részesül. A most bejelentett lépéssel az Auchan Magyarország 1,5 milliárd forintot fektet be magyarországi munkavállalóinak bérfejlesztésébe. A 2015. október 1-jén életbe lépett, 1,2 milliárd forint értékű béremeléssel együtt a francia áruházlánc összesen 2,7 milliárd forintot fordít két év alatt magyarországi bérfejlesztésre, melynek köszönhetően ez idő alatt átlagosan 24%-kal növekszik áruházi munkatársainak bruttó munkabére.

BOLT A BOLTBAN MEDIA MARKT ÜZLETEK NYÍLTAK A TESCOBAN Megállapodást kötött a Media Markt és a Tesco, amelynek értelmében az elektronikai kiskereskedelmi lánc két új áruházat nyitott a Tesco győri, illetve veszprémi hipermarket áruházaiban.  A Tesco 440 millió forintos beruházással megújította győri és veszprémi áruházát, még kényelmesebbé téve a bevásárlást. Az újranyitott áruházakban nagyobb választék, világosabb eladótér és helyi szállítóktól származó friss áruk várják a vásárlókat, akik a Media Markt üzletek kínálatából is válogathatnak. Az áruházakban a Tesco számos újítást vezetett be, hogy egyszerűbbé tegye a bevásárlást: Veszprémben a teljes polcrendszert és bútorzatot lecserélte, illetve a ruházati osztályt is modernizálta. Győrben felújításon esett át az áruház külső része, emellett egy 75 ülőhelyes, saját alkalmazottakkal üzemeltetett bisztrót is kialakít az eladótér mellett. Az áruházakban lecserélték a teljes hűtőgépparkot és hűtőrendszert, és ezentúl csak LED-es eszközöket használnak a világításhoz. A győri és veszprémi Tesco áruházakban – a tavaly bevezetett „bolt a boltban” koncepciónak megfelelően – Media Markt üzlet is nyílt.

KATEGORIZÁLJA ÉS JELÖLI ÉLETMÓD TERMÉKEIT A SPAR Megnövelte a kiegyensúlyozott étrendet támogató élelmiszereinek, valamint a bio-, a gluténmentes és a laktózmentes termékeinek számát a SPAR. A kínálat bővülésével az áruházak polcain nagyobb felületet és színkódot, piktogramokat kap az öt új termékcsoport. Az idén 25 esztendős SPAR Magyarország üzletpolitikájában kiemelt jelentőséggel bír a termékfejlesztés, illetve a vásárlási folyamatok leegyszerűsítése. Fontos terület az egészségtudatos és speciális étrendet igénylő vásárlói csoportoknak kínált élelmiszerek. A speciális táplálkozás körébe tartozó termékeket a vásárlók öt fő kategóriába sorolva (laktózmentes, glutén­mentes, biotermékek, speciális élelmiszerek, tudatos táplálkozás termékei), egyedi jelzéssel ellátva találhatják meg a SPAR és INTERSPAR üzletek polcain. A polcokon a kategóriának megfelelő színkóddal és piktogrammal ellátott informatív polccsík, a polcok felett belógatott táblák, a polcok előtt padló­ matrica segíti majd a vásárlókat. W W W.T ERM EK M I X.HU


PIAC

A lista végén állunk a kávéfogyasztásban Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 2015-ben összesen 401 ezer zsáknyi volt az éves kávéfogyasztás, amely 60 kilogrammos zsákokkal számolva 240,6 tonnának felel meg. Ezek szerint fejenként, évente 2,4 kilogrammból főzünk és iszunk mi, magyarok kávét. Ha egy kicsit körülnézünk a statisztikákban, akkor látszik, hogy ezzel a térségben sereghajtók vagyunk. Egyedül Lengyelországban alacsonyabb a kávéfogyasztás, 2,3 kilogramm/fővel, míg Ausztriában 7,8 kilogrammot, Szlovákiá­ban 5,7 kilogramm jut egy főre. Érdekes egyébként, hogy a Magyar­országra importált 422 ezer zsáknyi pörkölt kávé mellett még majdnem feleennyi, 231 ezer zsáknyi vízben feloldható instant kávéport is behoznak, és 72 ezer zsák zöldkávét, amit vélhetően itt dolgoznak fel a hazai kávépörkölők. Bár a napi betevő kávé szinte köte­ lező programpont az életünkben, de úgy látszik, hogy regionális összehasonlításban mégsem vagyunk nagy fogyasztók. Ennek ellenére mindig szinte népriadalmat kelt, amikor fel-felröppen a hír, hogy mekkora drágulás várható az év során. A horror árról szóló híreket idén is megjósolták, de a Központi Statisztikai Hivatal adatai eddig ezt nem igazolták. Volt ugyan drágulás, de nem drasztikus mértékű. Míg tavaly a kereskeKÖRNYEZETTUDATOSAN A kávé esetében a környezettudatosság számos nyugati országban kiemelt szempont. Egy független, a brit kávézók körében végzett felmérés szerint a kávézóik fogyasztóinak jelentős része foglalkozik környezetvédelmi szempontokkal. A választásuknál ugyanis az íz (37,3%) után második helyen (28,2%) szerepel, hogy se a helyi termelőket, se a környezetet ne zsákmányolják ki a kávéforgalmazók, akikhez beülnek egy feketére. Ezután egyébként a megközelíthetőség (21%) és a várakozási idő (13%) következett.

W W W.T ERM EK M I X.HU

delemben kapható 200-250 grammos kávé átlagára 640,1 forint volt, addig idén az első félévben ez 666,8 forintos szinten alakult, azóta júliusban pedig még ennél némiképp magasabban, 674 forinton alakult az ár, augusztusban pedig 677 forintot kellett fizetni a boltokban. DRASZTIKUS KLÍMA HATÁSOK VÁRHATÓK A szakértők szerint a fent nevezett horror­­ár előbb utóbb mégiscsak várhatóan megjelenik, ha nem sikerül vis�szafordítani a globális felmelegedést. Hamarosan ugyanis a WWF (Természetvédelmi Világalap) jelentése szerint a kávé elérhetőségének és árának változásában is érezhetőek lesznek a klímaváltozás hatásai. A szervezet Vihar előtti csend néven kiadott jelentése a világszerte fogyasztott négy mezőgazdasági termék példáján keresztül mutatta be a klímaváltozás drasztikus hatásait. A tanulmány szerint a globális felmelegedést elsődlegesen

2,4 kg/fő 401 000

okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus korlátozása nélkül a ma még leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek egy részéhez a közeljövőben sokkal nehezebb lesz hozzájutni. A világ kávétermésének felét jelenleg Brazília és Vietnám adja, ahol ez meghatározó gazdasági tevékenység. Az elmúlt évtized során a növekvő vízhiány már eddig is drasztikus terméscsökkenést eredményezett mindkét országban, az évszázad közepére viszont már a jelenlegi termőterületek fele termelésre alkalmatlanná válhat az éghajlatváltozás következtében. A terméscsökkenés várhatóan az iparosodott országokban magasabb árakat vagy minőségcsökkenést okozhat majd.

A világ kávétermése (2008–2016) ezer zsák, (1 zsák=60 kg)

150 000 140 000 140 617 130 000

146 506

142 278

+

123 276

110 000 100 000

143 306

134 246

129 566 120 000

144 960

2008/09 2009/10

2010/11

2011/12

2012/13

2013/14

2014/15

2016. NOVEMBER

2015/16

T ERM ÉK M I X

13


14 AKTUÁLIS

Orosz embargó és olcsó szlovák tej

Gondban a hazai tejipar Nem csupán magyar, hanem Európára kiterjedő probléma a mostani tejválság, amire európai szintű megoldások kellenek – hangoztatják a szakemberek. Bár januártól itthon a nyerstej áfája 5 százalékra csökken, ez nem old meg minden kérdést. A felvásárlási árak körüli felbolydulás ismét felszínre hozta a tejipari gondokat. A nemzetközi piacok áremelkedése és a hazai magas áfakulcs miatt, a tejtermékek átvételi árát a láncok kénytelenek voltak megemelni, mivel a termelők a külföldi piacokon literenként már akár 30–35 forinttal is drágábban adhatták volna el a tejet. Míg Magyarországon 70 forint körül volt az átadási ár, a határokon túl már a 110 forintot is megadják a vevők a tejért. TEJDÖMPING A mostani felvásárlói árak emelkedése egyelőre nem jelenik meg a polcokon, az ALDI nyilatkozata szerint például összesen 18 tej-, illetve tejtermék esetében fizet magasabb árat a beszállítók számára, ezt azonban az esetek túlnyomó többségében nem hárítja át a vásárlókra, mivel az érintett 18 termék közül 16 esetében változatlan árakkal találkozhatnak a fogyasztók. Hasonlóképpen nyilatkozott a LIDL is. A magas áfa korlátozza a tej ágazat versenyképességét, viszont a csökkentés útjába áll a költségvetés. Januártól viszont a baromfihús és a tojás mellett a friss tej áfája is 5 százalékra csökken, ez azonban nem érinti a feldolgozott termékeket, ahol az adóteher továbbra is 27 százalék marad. Az üzletek még igyekeznek tartani az árakat, de az emelés valószínűleg csak idő kérdése. Mélykuti Tibor a Tej Terméktanács elnöke úgy nyilatkozott, hogy az UHT, az ESL tej, a vaj és a sajtok esetében mindenképpen további áremelésekre lesz szükség, ami valóT ERM ÉK M I X

2016. NOVEMBER

színűleg a vásárlói árakban is meg fog mutatkozni. Az itthoni alacsony felvásárlási árnak azonban csak az egyik oka a magas áfakulcs. A nemzetközi kereskedelmi folyamatok is olyan irányt vettek, melyek nehézségeket okoznak az ágazatban. Az orosz embargó és a kínai piac visszaesése miatt felhalmozódott nyugat-európai készletek dömpingáron elsősorban a kelet-európai piacon jelennek meg, leszorítva a hazai termelői árakat. „A helyzet miatt speciális, szabályozási oldalról érkező intézkedések meghozatalára van szükség a hazai szereplők védelmében, amelyek elősegítik az igazságos versenyhelyzet kialakulását, valamint adózási és fejlesztési oldalról lehetővé teszi a versenyképesebb gazdálkodást. E mellett nemzetközi színtéren is törekednünk kell arra, hogy az orosz embargó minél előbb megszűnjön, illetve új piacokat tudjunk találni. Miután a tejpiacon jelenleg európai problémáról van szó, ezért európai szintű megoldások szükségesek” – mondta el dr. Konrád Szilárd a Nemzeti Agrár­ gazdasági Kamara vezető kommunikációs szakértője. SZLOVÁK TEJ – OLCSÓBB, MINT SZLOVÁKIÁBAN Az itthoni tejipart ráadásul az olcsó import dobozos tejek is nehéz helyzetbe hozzák. A hazai tejtermelés költségei uniós összehasonlításban ugyan alacsonyak, a

magyar és a szlovák tejtermelés között nincs érdemi versenyképességi különbség, a takarmány, a munkaerő, a nyerstej ára mind megközelítőleg egy szinten vannak. „Az ágazatra mégis folyamatosan erős importnyomás nehezedik – elsősorban a folyadéktej esetében - amelynek fő oka az adóelkerülő késztermékbehozatal (zömében 1,5% UHT tej). Az egyetlen érdemi különbség az áfa-kulcsban mutatkozik. Az import UHT tej többsége áfacsalással érintve érkezhet a hazai boltokba, amely leszorítja az árakat a kiskereskedelemben és a termelők szintjén is” – kommentálta dr. Konrád Szilárd. Szlovákiában 2016. január 1-jétől a korábbi 20 százalék helyett 10 százalék lett a hasonló termékekre alkalmazott áfa-kulcs, ami lehetőséget ad az áfacsalásokra. A csalást a szakértők szerint olyan tények is mutatják, hogy a behozott szlovák UHT tej feltűnően alacsony ára „jellemzően jelentősen alulmúlja az ugyanazon gyártók által Szlovákiában forgalmazott tejek bolti árát.” FELDOLGOZÓK – TÖBB ÉVTIZEDES LEMARADÁS Magyarországon ugyan az intenzív tejtermelés koncentrált üzemekben, magas szakmai színvonal mellett folyik, azonban az ágazatban az áfa mellett régóta más problémák is jelentkeznek. Mint a kommunikációs szakértő elmondta, a gondot nem csupán az W W W.T ERM EK M I X.HU


AKTUÁLIS

okozza, hogy a termékpályán belüli jövedelemelosztás egyenlőtlen (termelők-feldolgozók, kis- és nagykereskedelem között) - és így a jövedelem alapvetően nem a termelői szférában keletkezik-, hanem az is, hogy a belföldi piacon a kiskereskedelmi láncok árpolitikájával szembeni érdekérvényesítés és jövedelemátcsoportosítás nem működik. A felesleges anyagi és adminisztratív terhek: az adózás és a szövetkezés szabályozásának együttes hatása pedig a termelői szervezetek létrehozása ellen hat. Problémák vannak a gépesítéssel is. A termelők ezen a téren az utóbbi években látványosan fejlődtek: a technológiai háttér az elmúlt 5-6 évben megújult, és jóval több beruházás valósult meg, mint más EU-s tagországokban. Amíg viszont a tejtermelés esetében viszonylag erősek lettek az alapok, addig ez nem mondható el a feldolgozóiparról – itt sokkal kedvezőtlenebb a helyzet és több évtizedes elmaradásról van szó. „A túltermeléses időszakokban kiemelt szerepe van az olyan feldolgozott termékek előállításának, amelyek

jelentős mennyiségű nyerstejet képesek kivonni a piacról (sajt, tejporok, vaj), egyúttal megfelelő hűtés mellett hosszabb ideig tárolhatóak. Azonban a jelenlegi hazai feldolgozó kapacitás nagyobb mennyiségű felesleg levezetésére nem alkalmas” – mondja dr. Konrád Szilárd. „A tejipari vállalkozások számára a hazai piacok megtartása, az export­piacok megőrzése és fejlődése szempontjából a technológia (gépek,

a­ utomatizálás, folyamatirányítás), az innováció (termékfejlesztés, csomagolás) és a logisztika fejlesztése jelenti a versenyképesség alapját.” A kommunikációs szakértő szerint csak egy teljes technológiai megújuláson átesett magyar tejipar képes megállítani az import feldolgozott tejtermékek további térnyerését, és a kritikus piaci helyzetekben a nyugati tagállamokból dömpingáron érkező tejtermékekkel szembeni eredményes fellépést.

Naprakész, friss hírek és információk weboldalainkon

www.termekmix.hu www.chefpincer.hu

W W W.T ERM EK M I X.HU

2016. NOVEMBER

T ERM ÉK M I X

15


16 XXXXXXX

Innovációk a trendeket követve Az újdonság varázsa ma is nagy erővel bír a márkaválasztás kérdése esetében. A gyártók folyamatosan igyekeznek fenntartani a fogyasztók figyelmét innovatív megoldásaikkal és megjelenéseikkel. A kínálat szélességének és mélységének bővülésével, a fogyasztói szükségleteket kielégítő márkák dzsungelének létrejöttével a vásárlók megtanulták, hogy van lehetőségük a válogatásra, sőt a választásukat nem csupán szorosan a termékekhez kapcsolhatják, hanem egyéb hozzáfűzhető élményekhez is. A vásárlási trendet követve megfigyelhető, hogy ma már jellemző a tömegvásárlás, vagyis viszonylagos gyakorisággal, pl. hetente, havonta nagyobb mennyiségű árut vásárolnak a fogyasztók, aminek során egyegy márkát nem keresnek, hanem, ha az az adott helyen nincs, akkor helyettesítik. Azonban – noha márkák nagy része helyettesíthetővé vált az olcsóbb, illetve a sajátmárkás termékekkel –, a gyártók az innovatív megjelenéseikkel, márka megújulással folyamatosan fenn tudják tartani a figyelmet a márkatermékeikre. A piacon található élelmiszeripari termékek között szinte természetes módon ismerik ki magukat a fogyasztók, választják ki a nekik megfelelő árukat. Ahogy dr. Törőcsik Mária közgazdász fogalmaz, „nem fogalmazzuk meg ugyan ezeket a választási kategóriákat, mégis el tudjuk helyezni egy hierarchiában a látott márkákat. A piaci szintnek megfelelő jelzéseket – főképp az árat, a designt, az összetevőket és az innovációt – általában jól tudják értelmezni a vásárlók. A közgazdász úgy véli, hogy egyegy termékre elsődlegesen a jelzéseket veszik észre a marketingkampányok során, mindehhez a termékékkörök fejlesztése elengedhetetlen. FOLYAMATOS AZ INNOVÁCIÓ Azért, hogy az elsősorban energiaitalt gyártó HELL ENERGY a jegestea T ERM ÉK M I X

2016. NOVEMBER

piacon is piacvezető szerepet töltsön be időről-időre innovációkkal és újdonságokkal rukkol elő. Idén a téli időszakra a karamell‒mogyoró és a birsalma‒méz ízesítésű ice teákkal jött a piacra. „Ezek bátor, merőben új ízkombinációk, de a közösségi médiában a fogyasztói vis�szajelzések és felmérések alapján igazi gourméknak tekintjük a jeges tea fogyasztókat és ezekkel az ízekkel lepjük meg őket” – ismertette a HELL ENERGY Magyarország Kft. keres­ kedelmi igazgatója. Jenei Tamás elmondta, hogy a HELL ENERGY az első sikeres bevezetett ízesített energiaital gyártójaként az innovációt tartja a kategória mozgatórugójának. Az energiaital területén a nyári ízeket idén a már ismert mangó mellett új ízként az áfonya limitált téli íz váltja fel. A vállalat az eddig megszokottól eltérő, új téli kampánnyal és promóciókkal készül a szezonra. „A folyamatos innovációval újabb fogyasztókat nyertünk meg. Azok, akik a hagyományos tuttifrutti íz mellett fogékonyak az újdonságra, örömmel fogadták az ízesített termékeinket” – említette a kereskedelmi igazgató, hozzátéve: a fogyasztók megszokhatták, hogy a HELL minden nyáron és télen újdonsággal jelenik meg, így a termékfejlesztés már egyfajta elvárás is lett a cég felé részükről. Ennek megfelelően a közösségi média platformokon a felhasználók felől hatalmas az érdeklődés minden új íz bevezetésekor. A szakember kiemelte, hogy mindenféle fókuszcsoportos vizsgálatnál fontosabb a fogyasztók véleménye, hiszen a social media felhasználói leplezetlen őszin-

teséggel, kritikusan megmondják a véleményüket ezeken a felületeken. ÜNNEPRE IGAZÍTVA A HELL ENERGY nem csak designra és ízvilágra innovatív, minőségbiztosítási és hatékonysági szempontból is hightech technológiával rendelkező töltőüzemmel rendelkezik. A vállalat nem kíván a babérjain ülni, mint megtudtuk, 2017-ben megnyílik az alumínium italdoboz gyár, amely szintén a piacon jelenleg elérhető legkorszerűbb csúcsminőségű gépekkel és berendezésekkel fog dolgozni. „A HELL ENERGY az alumínium italdoboz gyárával nemzetközi szinten is nem mindennapi, komplex energiaital gyártó céget valósít meg, így tovább erősítjük stratégiai pozíciónkat a piacon” – hangsúlyozta Jenei Tamás. A HELL ENERGY több mint 40 országban van már jelen, és mindegyik exportpiacot a magyarországi gyár termelése és a magyar központ marketing csapata szolgálja ki, így garantálva az állandó magas minőséget, ami a HELL-t jellemzi. Idén, a vállalat 10 éves születésnapja alkalmából egy különleges, motivációs reklámfilmet forgattak, amely nemcsak Magyarországon, de több más országban is fut párhuzamosan, ahol piacvezető a HELL. Az ünnepléshez kapcsolódik, hogy a HELL ENERGY ősszel egy 10 éves jubileumi dobozzal lepte meg a HELL rajongókat. A limitált mennyiségben forgalomba kerülő születésnapi energiaital csomagolása dombornyomott doboz, mely extra megjelenésű, fekete tetővel került a boltok polcaira. Az energiaitalgyártó kereskedelmi igazgatója elmondta: W W W.T ERM EK M I X.HU


INNOVÁCIÓ

Jenei Tamás kereskedelmi igazgató, HELL ENERGY Magyarország Kft.

„2017-től a csomagolást – tekintve az innovációt – a saját alumínium italdobozgyártó üzemünkben fogjuk előállítani, ahol majd a világ legkorszerűbb nyomdai, festési technológiájával készülnek a termékeink csomagolásai”.

A FOGYASZTÓ DIKTÁL „A HELL IceCool egy trend lett” – jegyezte meg a kereskedelmi igazgató. Jenei Tamás megemlítette, hogy a fogyasztók minden télen várják az újabb ízeket és termékeket, és várják az ehhez kapcsolódó kampányt. „A fogyasztók felől elvárás, hogy a megszokott minőségben, mindig újjal rukkoljon elő a HELL ENERGY ”. Az IceCool termékek csomagolásánál ugyancsak megjelent a letisztult, színharmonikus, modern design, ami a többi termékre is jellemző, mindemellett a trendet követi és a modern megjelenés a célcsoport ízlésvilágát tükrözi.

W W W.T ERM EK M I X.HU

SZÉLES A TERMÉKPALETTA 2012-ben a Naponta Kft. megvásárolta a Cerbona Zrt. székesfehérvári gyárát. Ezzel a Cerbona teljes extrudált üzletága és maga a márka ma is minden fogyasztó számára elérhető maradt. Székesfehérváron állítják elő a cég extrudált termékeit, elsősorban müzliket és müzliszeleteket, továbbá gabonapelyheket. Az eltelt idő alatt számos innovatív megoldást hajtott végre a vállalat vezetősége. És elmondható, hogy a márkás müzli és müzliszelet kategóriákban Magyarországon a cég piacvezető maradt. Idén a Cerbona megújult külsővel és két limitált szériás müzliszelettel megjelenő vállalat azokra is gondol, akik elkötelezettek az egészséges életmódba könnyen beilleszthető, minőségi termékek iránt. Talán közhelyes, de ettől még igaz: manapság egy cég csak akkor lehet sikeres, ha odafigyel a fogyasztói igényekre és képes azokra a lehető leggyorsabban reagálni. Pláne érvényes ez a kijelentés egy olyan hazai vállalkozásra, mint a Cerbona termékek gyártója, amely a nemzet-

közi multikkal versenyezve igyekszik igazi „lovebranddé” válni. A csaknem 30 éve zajló munka eredményeként a székesfehérvári márka neve hamar eg�gyé vált a müzli és müzliszelet kategória fogalmával, a Cerbona azonban ma már sokkal több terméket tud felmutatni, és ezt igyekszik a fogyasztóknak is tudtára adni. „Termékfejlesztésünk során maximálisan igyekszünk figyelembe venni a fogyasztói igényeket” – hangsúlyozta a Naponta Kft. értékesítési vezetője, Györkösné Gyöngyi, hozzáfűzve, hogy a gyártó folyamatosan tanulmányozza a nemzetközi trendeket, fejlesztéseket, illetve fogyasztói kutatásokat végez a hazai piacon. Ennek megfelelően a Cerbona gluténmentes termékek – a Gluténmentes müzli pohárban, a Gluténmentes pehely (mogyorókrémmel töltött párnácska), a Gluténmentes csokoládés-meggyes szelet és a Gluténmentes magvasgyümölcsös szelet – a hazai és a nemzetközi piacainkon egyszerre jelentek meg. „A gluténmentes termékcsaládunkat szeretnénk a jövőben bővíte-

2016. NOVEMBER

T ERM ÉK M I X

17


18 INNOVÁCIÓ ni” – tette hozzá Györkösné Gyöngyi. A szakembertől úgy értesültünk, hogy idén két olyan termékcsalád (a zab és a gluténmentes) áll a brand őszi-téli kampányának középpontjában, amely kifejezetten a tudatos táplálkozás híveit célozza meg. EGÉSZSÉGBEN GAZDAG A Naponta Kft. Cerbona márkájú termékei közül kitűnik a gluténmentes termékcsalád. A vásárlók a polcokon könnyen megtalálhatják ezeket a termékeket, hiszen a gyártó a hazai és nemzetközi piacon megszokott zöld színkódolást és az ismert, Györkösné Gyöngyi megszokott glutén-, értékesítési vezető, Naponta Kft. laktózmentes jelöléseket használja. A Cerbona zabtermékek, a glutén- és laktózmentes termékcsalád, valamint a limitált kiadású ropogós szeletek ráadásul új külsőt kaptak, így a márka teljes csomagolásmegújításának előhírnökeként is szolgálnak. Az új dizájn leghangsúlyosabb eleme, a keretbe foglalt Cerbona logó, amely

T ERM ÉK M I X

2016. NOVEMBER

elsősorban önmagunk szeretetét, vagyis azt a testi-lelki egyensúlyt hivatott jelképezni, amelyre mindenki törekszik, és amelybe a márka termékei is könnyen beilleszthetők. „Emellett természetesen a fogyasztó és a brand viszonyára is utal, hiszen az említett zab, illetve glutén- és laktózmentes termékcsaládok a legjobb bizonyítékai annak, hogy a Cerbona odafigyel a fogyasztóira, és törődik az igényeikkel” – magyarázta a Naponta Kft. értékesítési vezetője. A zab termékcsaládhoz például a csomagolásokon és a vállalat honlapján is fellelhető receptajánlatokat kínálnak. Így nemcsak a zabételek kedvelői, de a kategóriával még csak most ismerkedők is könnyedén állandó fogyasztóivá válhatnak a manapság egyre népszerűbb termékcsoportnak. Fontos, hogy minden gluténmentes terméknek meg kell felelni a 828/2014/ EU rendeletnek, amely megfogalmazza a fogyasztóknak az élelmiszerek gluténmentessége vagy csökkentett gluténtartalma tekintetében nyújtott tájékoztatására vonatkozó követelményeket. Ami plusz elvárás a nemzetközi

védjegyet viselő gluténmentes termékeknél, hogy be kell tartani egy standardot, amit a védjegy tulajdonosa felügyel. MEGÉRI FEJLESZTENI A Cerbona gluténmentes termékcsaládja a Gluténmentes nemzetközi védjegyet viseli. A Cerbona gluténmentes poharas müzlije kiválasztott lett a SIAL innovációs termékversenyen. A Word Tour by SIAL innovációs termékverseny a világ legrangosabb nemzetközi FMCG innovációs termékversenye, melynek nemzetközi zsűrizésére tavasszal került sor Párizsban. Ezen a kiállításon egy független szakértőkből álló szakmai zsűri kiválasztotta közel 2000 pályázó termék közül a legkiválóbbakat, melyek büszkén viselhetik a SIAL Innovation Selection 2016 emblémát. Mint megtudtuk, a vállalat számára különösen nagy öröm és visszaigazolás a szakmai elismerés, hisz a termékfejlesztéseik során nagyon nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges termékekre, illetve az export piacok is kiemelten fontos szerepet töltenek a cég életében.

W W W.T ERM EK M I X.HU


KUTATÁS

Új termékek dilemmája

Elsőnek lenni vagy a legjobbnak?

Tóth Ágnes ügyfélkapcsolati vezető, Nielsen

Amikor a márkatulajdonosok új terméket vetnek be a versenyben, sietnek, hogy elsők legyenek a piacon. Hiszen aki leghamarabb lép, gyakran erős pozícióra tesz szert. Ez azonban nem mindig jelent győzelmet, állapítja meg tanulmányában Mike Black, a Nielsen innovációs gyakorlattal foglalkozó termék marketingjének alelnöke.

Egy elsővel szemben már nehezen tudnak helyzetbe kerülni a későbbi belépők. Viszont azon az áron „elsőnek lenni”, hogy valaki nem a „legjobbat lépi”, gyakran okoz a márkáknak hátrányt a versenyben. JÓL ÉS ROSSZUL POZÍCIONÁLT JOGHURTOK Példaként említi Black, hogyha valaki egy amerikai fogyasztót ma megkér, mondjon görög joghurt márkát, akkor először legtöbben a Chobani nevet említik. Annak ellenére, hogy a Fage márka már közel tíz éve legyőzte a Chobanit az USA boltjainak polcain. Amíg a Fage görög joghurtként abba a piaci résbe pozícionálta magát, amelybe az egészségtudatos fogyasztók tartoznak, addig előtte a tömeget célozta meg a Chobani. Utóbbi azonban ahelyett, hogy sima joghurtra fókuszált volna vagy családi kiszerelésekre, poharanként fogyasztható termékeket kínált a fősodor ízeiben. A GYORSASÁG ELŐNYE Másik példa a Tagamet nevű, savellenes, recept nélkül kapható gyógyhatású készítmény; figyelemre méltó keresletnek örvendett, amíg megjelent a Zantac. Utóbbi kevesebb mellékhatást okozott, ritkábban kell szedni, és ezekkel az előnyökkel felülmúlta elődjét. „Tény, hogy a piacon a gyorsaságnak megvannak a maga előnyei. De ez még nem minden. Ahogy az amerikai futurista, Joel Baker fogalmaz, az FMCG márkáknak meg kell találniuk az egyensúlyt az „elsőnek lenni” és a W W W.T ERM EK M I X.HU

„legjobbnak lenni” között” – mutat rá a Nielsen alelnöke. 75% ESÉLY A SIKERRE Hozzáteszi, hogy gyorsan kell mozogni, de nem annyira, hogy egy cég elmulassza csiszolni újdonságát addig, amíg megfelel a piaci bevezetés igényeinek. Szükségesek hozzá a fogyasztók elemzése alapján készülő előrejelzések és cselekvési tervek, az új termék fejlesztésének különböző fázisaiban. Más szavakkal: a márkák tulajdonosainak tudniuk kell, hogy innovációjuk elég jó-e ahhoz, hogy megfeleljen a piaci siker feltételeinek, mint a kipróbálás, ismételt vásárlás, stb. Megoldást a Nielsen által kifejlesztett koncepció kínál, amellyel gyorsan meg lehet állapítani, mennyire számíthat sikerre egy piacra bevezetendő új termék. „A siker tényezői” című mérési sztenderd tizenkét kulcsfontosságú szempontot tartartalmaz. Kezdve a fogyasztók igényével, illetve vágyaival, egészen addig, hogy az innováció mennyire különbözik a piacon kapható termékektől, és azoknál mennyivel előnyösebb. Átfog lényegében mindent, ami fontos a piaci sikerhez. Ezeknek az információknak a birtokában a márkák tulajdonosai pontosan tudják, hogy mit, milyen módon kell tenniük, amivel maximalizálják innovációjuk potenciálját, még mielőtt piacra lépnének vele. Azoknál a termékeknél, amelyek megfelelnek a tizenkét kulcsszempontnak, 75 % az esély arra, hogy beválnak majd a piacon.

JÓ IRÁNYOK, JELENTŐS POTENCIÁLOK Mike Black hangsúlyozza, hogy „érdemes tesztelni fejlesztés közben az innovációkat”, és példát is említ: Egy nagy amerikai élelmiszergyártó sokáig küzdött azzal, hogy újdonságai nem nagyon lettek sikeresek, és nem tudta növelni forgalmát, ahogy szerette volna. Aztán amikor elkezdték termékfejlesztéseiket menet közben módszeresen tesztelni, kialakítottak konzisztens sztenderdeket. Ezeknek köszönhetik, hogy a rossz ötleteket és irányokat idejekorán ki tudják szűrni. Szintén a tesztelés fontos hozadéka, hogy termékfejlesztőiket hatékonyabban, világosabban tudják orientálni a jó irányokba, ahol jelentős potenciálokat fedezhetnek fel. Ennek eredményeként a szóban forgó cég ágazatában az innovációkból származó forgalom szerinti rangsor tizenharmadik helyéről feljött a másodikra.

2016. NOVEMBER

T ERM ÉK M I X

19


20 KUTATÁS

Készlethiánynál a fogyasztó márkát vagy üzletet vált „Mindig kapható, amit venni akarok”. Ez a vásárlói elvárás évek óta a magyar fogyasztók legfontosabb boltválasztási szempontjai közt szerepel. Legutóbbi felmérésünknél sorrendben a harmadik, az előző két évben pedig az első számú szempontnak bizonyult.

Kisari Éva ügyfélkapcsolati tanácsadó, Nielsen

Polcoknál születik a vásárlási döntések 70%-a. Ha egy termékből készlethiány van, akkor az nagy balszerencse egy gyártó cég számára. Ilyen esetben a vevők kiskereskedő iránti lojalitása is megrendül. MÁRKÁT VAGY ÜZLETET VÁLTANAK Földrészünkön az „out of stock” aránya átlag 8%-ot ér el az ECR Europe FMCG szervezet adatai alapján. Ha kedvenc márkáját nem találja, akkor általában a fogyasztók több mint egyharmada (37%) másik márkát választ, a Nielsen egyik felmérése szerint. További 21%-uk pedig elmegy másik üzletbe, hogy megvegye, amit akar. Szembetűnik, hogy italoknál okozhat nagy gondot a készlethiány (out of stock). Ásványvíz esetében egyes kiskereskedőknél 12%-os készlethiányt mértek, ami azt is jelenti, hogy minden nyolcadik vevő nem tudja pénzét arra költeni, amire szeretné; másik márkáért fizet, vagy másik boltba viszi a vásárlóerejét. Egy globális Nielsen-kutatás keretében Magyarországon is feltették fogyasztóknak a kérdést: „Ahol ön a legtöbbet szokta vásárolni, ott a kis­ kereskedő készleten tartja-e mindazt a terméket, amit meg akar venni?” „Mindig” – mondta hazánkban a válaszadók 9%-a. „Legtöbbször” – 50%. „Néha” – 23%. „Ritkán” – 13%. „Soha” – 6%. A TÖBBSÉG BIZTOSRA MENNE Ezzel kapcsolatban a Nielsen kutatási jelentése rámutat: „Kereslet és kínálat koncepcióját könnyű megérteni. T ERM ÉK M I X

2016. NOVEMBER

Különösen, ha a fogyasztók választási lehetőségei látszólag korlátlanok, és különleges termékekre igényük nagyobb, mint korábban bármikor. Ugyanakkor viszont a választék világszerte a top három befolyásoló tényező közé tartozik, amikor az emberek eldöntik, hová menjenek vásárolni”. Hatvanegy vizsgált ország átlagában a válaszadók több mint fele (54%) mondja, hogy boltválasztását erősen befolyásolja, hol szokta megkapni mindazt, amit venni akar. Nem sokkal kisebb azok aránya (50%), akik azért mennek bizonyos kiskereskedőhöz, mert tartja azokat az árucikkeket, amelyeket keresni szoktak. Tíz válaszadóból majdnem négyen (38%) azért vásárolnak egy kiskereskedőnél, mert csak az ő üzlete tartja, amit beszereznének.

menni. Akkor a fogyasztók könnyebben tudják megvalósítani vásárlásuk különböző szándékait, és elérni célját. Jobb élményt jelenthet a vásárlás, ha a kiskereskedők a legfontosabb dolgokat előtérbe helyezik a boltban, hogy gyorsabban szolgálják ki a ’fogd és vidd’ típusú vevőket”. KÉNYELEM ÉS CÉL Ma már a magyar fogyasztók 57%-a számára nagyon fontos, hogy egy élelmi­ szerüzletet könnyen közelíthessenek meg. Bizonyos fokig lényeges további 35% számára, és csak 8%-nak mindegy. Ha a vásárlások célját nézzük, Magyarországon legtöbben, a válaszadók 32 %-a azért vásárol, hogy ami elfogyott otthon, azt pótolja. Szándék lehet, hogy csak a legfontosabbakért mennek boltba, netán egy aznapi étkezést akarnak megoldani vagy éppen reklám ösztönzi őket. Ettől eltérően oszlanak meg a vásárlások céljai Európában; ha harmincegy vizsgált ország átlagát nézzük, akkor legtöbben (41%) azért mennek boltba, hogy feltöltsék otthoni készleteiket.

„TOLNI” HELYETT „HÚZNI” „Ha jól csinálják, akkor a választék támogatni tudja a forgalom növelését, bár ahogy a fogyasztók egyre jobban igénylik a bolt könnyű megközelíthetőségét, úgy szükséges a kiskeresA keresett termékek bolti elérhetőségének aránya kedőknek újragondolniuk hét különböző ország kiskereskedőinél végzett vizsgálat stratégiájukat” – állapítja eredményének átlagában. (%) meg Steve Matthesen, a Legalacso- Legmagasabb Nielsen globális kiskeresÁtlag Kategória nyabb arány arány kedelmi elnöke. „Amikor egy üzlet irányí- Sör 86 96 93 tói választékukról döntenek, Keksz 94 94 95 mindinkább figyelembe kell 94 94 95 venniük a vásárlás célját, és Mosószer 88 97 93 a keresletet. Ennek követ- Ásványvíz keztében a kiskereskedők Szomjoltó 93 96 95 kénytelenek az úgynevezett Joghurt 93 98 96 push (=tolni) megközelítés[Forrás: Nielsen] től a pull (=húzni) irányába

W W W.T ERM EK M I X.HU


POLC

Versenyben a virsli Az egyik leginkább ismert és kedvelt slágertermék, nem csak az év végi ünnepek alatt a virsli. Bár sokáig a hústermékek mostoha­gyermekének számított, úgy tűnik, nagy változáson esett át a termékkör. VIRSLI AZ ASZTALON Az étkezésekkel kapcsolatos szokások többségét valószínűleg nagyon sokan ismerik, és ha nem is tartjuk be mindet, legtöbbjük esetében a fogyasztókhoz igazodnak a gyártók és a kereskedők is. „Esszük a virslit, isszuk a sört, akibe nem fér több, az fizet, és az veszít” – hangzik a híres mondat „A különben dühbe jövünk” című filmben. Ám a vöröshúsáru félék közül a virsli nem csak a Bud Spencer- és Terence Hill-filmek által híressé vált sör-virsli versenyek miatt kerül a kosárba, hiszen a mindennapok egyik legváltozatosabban elkészíthető és legtöbbször fogyasztott ételéről van szó. A virsli jó főzve és sütve, mustárral és salátával, főételként és kiegészítő előételként is. A virslinek gasztronómiai rangja is van, hiszen az év végi, szilveszteri és új évi menü elképzelhetetlennek tetszik nélküle. Az igazi virslit hajdanán elsősorban fiatal bika húsából készítették és az osztrák császár egyik kedvenc eledele volt,

W W W.T ERM EK M I X.HU

elengedhetetlen kísérőjeként jóféle bécsi sörrel. Az eredeti recepthez marha- és disznóhúst pépesítettek, sót, fűszert és vizet adtak hozzá, majd a húspépet juhbélbe töltötték ‒ kézzel ‒ és kissé megfüstölték. Régen az ünnepeket nagyban meghatározták a vagyon gyarapodásához kapcsolódó hiedelmek, ezért nem kerülhetett ám akármi az ünnepi asztalra. Míg a karácsonyi ünnepek alatt a pulyka virsli a főételt kiegészítő apró ételek és saláták alapja, szilveszter estéjén elsősorban a halat, nyúl és szárnyas sülteket követően az újévet köszöntve disznó és malac virslit kínálnak a háziasszonyok. ÉV VÉGÉN KONCENTRÁLÓDIK A FORGALOM A mindennapi vásárlási és étkezési szokásokat a Nielsen Piackutató felmérése is alátámasztja: minden évben az év végi ünnepi szezon egyik slágerterméke a virsli: éves forgalmának jelentős része ez időre koncentrálódik. Mint Rhorer Dávid ügyfélkapcsolati vezetőtől megtudtuk, kiemelkedik

2016. NOVEMBER

T ERM ÉK M I X

21


22 XXXXXXX arány az egyik legalapvetőbb döntési pont. A Sága Foods kereskedelmi vezetője elmondta: a fogyasztókat számos akció és termék veszi körül az üzletek polcain. „A szilveszteri szezonra minden gyártó kiemelt figyelmet fordít, különféle akciókkal készül, ezek lehetnek összecsomagolások vagy kedvező promóciós árak – ilyenkor ezek a legmeggyőzőbb eszközök” – egészítette ki a szakember.

a november-decemberi ünnepi idény forgalma, ami 8‒10 százalékkal szokott nagyobb lenni a többi kéthónapos perió­ dus átlagánál. Értékben és mennyiségben is az élelmiszerek átlaga felett bővült az egyik legnépszerűbb húskészítmény, a virsli bolti eladása 2015. február – 2016. január között. Ez a kategória közel 37 milliárd forint bevételt hozott az üzleteknek, ami 15 százalékot jelent a feldolgozott hús 250 milliárd forintos teljes piacán belül. EGÉSZ ÉVBEN ÉS ÜNNEPEKKOR IS Noha a virsli-fogyasztásnak nincs régmúltra visszatekinthető hagyománya hazánkban, a német konyha hatásaként ma a vörösárufélék között az egyik legkedveltebb húsáru. „A piac­kutatási információk alapján azt látjuk, hogy a virsli még mindig az első helyen van és az eladásokat tekintve mennyiségben és értékben is növekedni tudott” – ismertette Szalayné Szilvágyi Erzsébet. A Sága Foods Zrt. kereskedelmi vezetője úgy látja, hogy a termékkör eladási csatornáját tekintve a diszkontok szerepe tovább erősödött, ezt követik a hipermarketek. A márkagyártók termékei mellett természetesen szerepet kapnak a sajátmárkás termékek is, de mint a feldolgozótól megtudtuk, úgy látják, hogy a fogyasztók hajlandóak kicsivel többet költeni egy‒egy megbízható márka­gyártó termékeire, mert így folyamatosan a megszokott, jó minőséget kapják. A virsli a legsokoldalúbban elkészíthető húskészítménynek tekinthető, hiszen akár főzhetjük, süthetjük vagy grillezhetjük is, ezért az egyik legkedveltebb termék a vörösáruk között. „A Wiesbauer virsli ma már fogalom Magyarországon, így forgalmunknak is jelentős részét adják” – említette Kazai Zsolt, aki úgy látja, hogy a virsli minden évszakban kedvelt termék. A Wiesbauer-Dunahús Kft. kereskedelmi vezetője szerint egy-egy jól sikerült fogyasztói árakció nagyságrendekkel növeli a forgalmat bármely időszakban. A magyar hagyományok alapján azonban még mindig a december a virsli fő szezonja. Ahogy említettük már, a téli szezonban, főként szilvesztert tekintve mindig erős az érdeklődés a virslik iránt, a Nielsen felmérési adatait nézve talán alig akad olyan háztartás, amely hűtőjében ne találnánk a termékből. Szalayné Szilvágyi Erzsébet úgy tapasztalja, hogy a Sága a virsli kategória meghatározó szereplője egész évben, de az igazi virsli szezon szerinte is mindenképpen a szilveszter környéki időszak számukra is. Ilyenkor jelentősen növekszik a kereslet ezekre a készítményekre, ezt évről évre tapasztalják. A megfelelő ár-érték T ERM ÉK M I X

2016. NOVEMBER

MA MÁR A MINŐSÉG AZ ELSŐ Napjainkban többféle kiszerelésben gyártják a virslit, sok mindentől függ, hogy a fogyasztók melyik csomagolást választják. A Nielsen felmérése alapján az önkiszolgáló és a csemege pultnál történő értékesítés megoszlása a teljes forgalomból változatlan: értéket tekintve 78% jutott az önkiszolgálóra, 22% pedig a csemegepultra legutóbb február-január között. A Wiesbauer-Dunahús kereskedelmi vezetőjének véleménye szerint elmondható, hogy nem a csomagolástól függ egy-egy termék kedveltsége. „Sokkal inkább számít a brand, az ízvilág, a minőség, az ár-érték arány. A Wiesbauer virslik egyaránt kedveltek csemegepultos és önkiszolgáló kiszerelésben is” – mondta el a kereskedelmi vezető, aki hozzátette: a legfontosabb különbség a két variáns között a minőségmegőrzési idő. Az önkiszolgáló, vákuumcsomagolt vagy védőgázas kiszerelés hosszabb eltarthatósággal bír. „Tapasztalataink szerint a fogyasztók többsége még mindig az önkiszolgáló pultokban vásárolt készítményeket részesíti előnyben” – a Sága Foods kereskedelmi vezetője kiemelte, ennek egyik oka lehet, hogy az élelmiszerek körében egyre nagyobb kereslet mutatkozik a speciális igényeknek megfelelő, minőségi termékek iránt. A szakember fontosnak tartja, hogy az előre csomagolt ételek esetében minden szükséges információ a fogyasztók rendelkezésére áll, így, aki táplálék allergiával vagy intoleranciával küzd is bátran választhat és biztosan talál megfelelőt a Sága termékek között is. A Magyar Élelmiszerkönyv módosításának köszönhetően nemcsak a rozskenyerek összetétele változik, hanem a hazai készítésű virsliké is. Eddig a virsliben kötelezően legalább 40 százalék húsnak kellett lennie, ezt most 51 százalékra emelik. Vagyis az előírás szerint a virsli legfeljebb 26 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet (prádot) tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstöletlen, füstölt vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú termék. A jelölés szempontjából a hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 51%. A csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10%. Kazai Zsolttól megtudtuk, hogy ez a változás a WiesbauerDunahús termékeit kevésbé érinti, hisz, mint mondta, termékeik eddig is magas hústartalommal rendelkeztek. A feldolgozó újdonságai is ennek a kívánalomnak megfelelve kerülnek a kiskereskedők polcaira. A kereskedelmi vezető elmondta, hogy tavaly nagy sikert aratott Sacher virsli a csemege pultokban, és idén már elegáns csomagolású 320 grammos önkiszolgáló kiszerelésben is kínálják ezt a hagyományosan juhbélbe töltött terméket. „A Sacher virsli válogatott sertés és marhahúsból készül, jellegzetes hosszú mérete kiemeli a többi termék közül. Egyedi ízét a fűszerek és a bükkfával történő füstölés által nyeri el” – ismertette Kazai Zsolt. A Sága Foods kereskedelmi vezetője megjegyezte, hogy a hústartalom növelése és az elvárások egyértelművé tétele mindenképpen pozitív változás. „A termékportfóliónkat mindig W W W.T ERM EK M I X.HU


POLC

is a magasabb minőségi kategóriába pozícionáltuk a hazai piacon. Ezen belül az elmúlt években – az Élelmiszer­könyv változásai nélkül is - további magas minőségű termékeket vezettünk be. Ide tartozik a Fini Mini és Royal termékcsaládunk” – egészítette ki Szalayné Szilvágyi Erzsébet, akitől megtudtuk: a Sága Foods ősszel két új virslit vezet be a piacra. A Frankfurti klasszikus és Frankfurti Piccolo virslik a már jól ismert és közkedvelt Sága ízvilágot hordozzák. A kellemesen fűszerezett, füstölt roppanós termékek pulyka­ húsból készülnek, laktóz- és gluténmentesek, valamint nem tartalmaznak hozzáadott szóját. ÍZBEN GAZDAG A virsli legyen finom és roppanós. Ennek az alapvető kívánalomnak igyekeznek megfelelni ma a gyártók. A virsli is számos ízvariánsban kapható termék, amelyből a sertés és baromfi a legkelendőbb, de olyan különlegességek is megtalálhatóak a boltokban, mint a mangalica virsli. Az Élelmiszerkönyv pontos előírása szerint a metszéslapnak egyenletesnek, a gyártmánylapban rögzítettnek megfelelő színnel kell rendelkeznie a terméknek. A fűszereloszlás egyenletes. „A főtt húspép (prád) íze mellett bors-, fűszerpaprika és enyhe sós íz érezhető, de idegen és mellékízektől mentes. Illatában a főtt húspép (prád), a bors és a fűszerpaprika illata érezhető, idegen szagoktól mentes. Füstölt és füst ízesítésű termékek esetében füstíz és -illat is érezhető” – olvasható a rendeletben. Az „ezerféle” ízű és ízesített (sajtos, füst ízesítésű, csípős, frankfurti stb.) termékkörből, illetve a prémium termékek-

W W W.T ERM EK M I X.HU

ből, melyek a Wiesbauer-Dunahús legkedveltebb termékei között kiemelt a klasszikus, juhbélbe töltött Bécsi hos�szú virsli és az ún. hámozott, bél nélküli Frankfurti virsli. A Sága zászlóshajó terméke a virsli kategóriában a Füstli, amely tavaly ünnepelte 15 éves születésnapját. „Büszkén mondhatjuk, hogy termékünk azon kevés innovációk közé tartozik, amely nemcsak bevezetése idején számított újdonságnak, hanem azóta is töretlen népszerűségnek örvend” – hívta fel rá a figyelmet Szalayné Szilvágyi Erzsébet. A kereskedelmi vezető kiemelte: a Füstli gyártási technológiája a mai napig egyedülálló Magyarországon. A feldolgozó azt tapasztalta, hogy fogyasztóik igénylik a széles termékpalettát, ezért a Füstli 4 ízben, kétféle kiszerelés méretben kínál választási lehetőséget. Kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekekre, Fini Mini pulykavirsli terméküket kifejezetten a fejlődő szervezetű korosztály ízlése szerint fejlesztették ki. A snack kategóriában található Snacki&GO! termék tavalyi bevezetése óta rendkívül népszerű lett a fiatal felnőtt fogyasztók körében. „Ezeken a termékeinken kívül prémium kategóriás, magas hústartalmú Royal Bécsi Ínyenc virslinket is szívesen választják vásárlóink” – fűzte hozzá a Sága Foods kereskedelmi vezetője. Fontos megjegyezni, hogy a Sága által gyártott virsli termékek mind laktóz- és gluténmentesek, nem tartalmaznak hozzáadott szóját, így a táplálék allergiával vagy intoleranciával küzdők is biztosan találnak kedvükre valót a kínálatban. Csomagolásaikon minden szükséges információt feltüntetnek, hogy ezzel is megkönnyítsék választásukat és a könnyebb tájékozódást.

2016. NOVEMBER

T ERM ÉK M I X

23


24 POLC

Szószban gazdag A mustárt, ketchupöt, grillkrémeket vagy fűszeres asztali szószokat és salátaönteteket nem kizárólag a kerti grillezés nyári idényében vásárolják a fogyasztók, a magyar konyhát egyre inkább kiegészítő termékek egész évben megtalálhatók a háztartásokban. ÁTLAG FELETT BŐVÜLT A PIAC A mindennapi élet eseményei, a „hétköznapok történelme” mindig befolyásolják a konyhaművészetet, ami kihat mind a fogyasztókra, mind a feldolgozókra és gyártókra. Hatottak az alapanyagokra, az előkészítés technikákra, stílusra, designra és a készítményekre is. A gasztronómia fejlődésével párhuzamosan jelent meg az igény a házilag is elkészíthető szósztermékek, mustárok, paradicsompürék, ketchupök és egyéb öntetek, barbecue-k gyári készítésére és forgalmazására. Ma már elképzelhetetlen egy olyan háztartás, amely nem szolgál legalább az egyik termékfélével. És annak ellenére – vagy tán pont ezért –, hogy a magyar konyha nem kifejezetten szószpárti, ma

T ERM ÉK M I X

2016. NOVEMBER

szinte nincs olyan ételünk, amelyhez ne társítanánk valamit a szósztermékek széles tárából.

a ketchup esetében felváltva van jelen a legfőbb versenytárssal piacelsőként, illetve másodikként.

A MÁRKA ERŐSSÉGEI Az 1948-ban alapított, kecskeméti székhelyű 100 százalékban magyar tulajdonban lévő Univer Product Zrt. Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalata. Az Univer termékei a következő termékcsoportokba sorolhatók: nedves ételízesítők – majonéz, mustár, ketchup, salátaöntetek és asztali szószok –, magyaros ételízesítők – Piros Arany, Erős Pista, Haragos Pista, Gulyás­krém, hagymakrémek, grillkrémek, sűrített paradicsom, bébiételek, lekvárok, zöldségkrémek, gyümölcslevek és gasztronómiai termékek. Elmondható, hogy az Univer a majonéz, mustár, ketchup és magyaros ételízesítő termékkategóriákban az egyik piacvezetőnek számít. A szósztermékek fogalomkörébe az Univernél szűkebb értelemben a ténylegesen szószként elnevezett ételízesítőket sorolják, mint chili, barbecue és hamburgerszósz. De ha tágabban tekintjük a kategóriát, akkor ide tartoznak a dresszingek is, mint majonéz, mustár, ketchup, salátaöntetek. „Termékeink erős márkával rendelkeznek, ami garantálja a minőséget, az országos lefedettséget és a széles szorti­ mentet – említette az Univer Product Zrt. marketing vezetője. Bazsó Rita hozzáfűzte, hogy ezt megerősítendő majonéz és mustár kategóriában a gyártó évek óta tartja piacvezető szerepét,

KIS ÉS NAGY MÉRETBEN IS A téli idényre eső ünnepek alatt a szósztermékek forgalma is megnő. „Tekintve, hogy a karácsony a legnagyobb szezon, természetes, hogy ebben az időszakban kiemelkedő forgalmat produkálnak termékeink” – magyarázta Bazsó Rita. Talán éppen ezért izgalmas kérdés, hogy a magyar fogyasztókat mi befolyásolja elsősorban a termékek vásárlása esetén, a természetes alapanyagokat, egészségtudatosságot, innovációt, illetve az árat figyelembe véve. A marketingvezető szerint az ár még mindig nagyon fontos faktor, de korántsem annyira, mint néhány évvel ezelőtt volt. Egyre inkább a minőség, a beltartalom irányába mozdulnak el a fogyasztók, és igyekeznek olyan termékeket vásárolni, amelyek a természetesség és az egészség jegyében készülnek. „Egy-egy innovatívabb csomagolást is szívesen fogadnak, ilyen pl. az XL méretű tubus, vagy a talpas tasak” – egészítette ki a gondolatot Bazsó Rita. TÖBBFÉLE ÍZVILÁG A szószok, mártások számtalan variációja van jelen a modern gasztronómiá­ ban, így a nemzetközi piacon is. De milyen igényeknek, ízvilágnak és étkezési szokásoknak kell megfelelni a hazai fogyasztók szokásait figyelembe véve? Az Univer marketingvezetője elmondta: az ízesítések kialakításánál a vállalat mindig arra törekszik, hogy olyan ízvilágot W W W.T ERM EK M I X.HU


25

W W W.T ERM EK M I X.HU

2016. NOVEMBER

T ERM ÉK M I X


26 POLC fejlesszenek ki, ami a magyar emberek számára ismert, kedvelt. „Így született meg a majonézes tormánk, a tormás mustárunk, illetve a fokhagymás majonézünk, vagy akár a csípős verziók a ketchup és mustár estében” – tette hozzá Bazsó Rita, megemlítve, hogy termékek fejlesztésénél előfordul, hogy az egészséget helyezik előtérbe. Ennek mentén született pl. a light majonéz, amelynek energiatartalma kevesebb, mint fele az eredeti Univer Majonéz energiatartalmának. Az Univer termékkörét tekintve megemlíthetjük, hogy a szószok között a jól ismert és kedvelt friss ízű Cézár salátaönteten, Ezersziget salátaönteten és Fokhagymás salátaönteten kívül különleges és pikáns ízvariánsok is megtalálhatók: a Joghurtos medvehagymás salátaöntet, Kapros salátaöntet, Mézes mustáros salátaöntet és Tzatziki saláta­ öntet. Ezek a termékek Omega 6 és Omega 3 zsírsavakkal dúsítottak. Az Univer asztali szószai közül a Barbecue szósz elnevezésű termék télen is visszaadhatja és felelevenítheti a nyári esték és kerti sütögetések hangulatát. A valódi paprikából készült Chili szósz pedig az igazán tüzes ízek kedvelőinek készül.

SZÓSZ, DE MILYEN ÉS HOL? A nedves ételízesítők, szószok termékkörét tekintve a fogyasztók széles termékkínálatból választhatnak, és az általános ízek mellett itthon is egyre kelendőbbnek tűnnek az új ízesítésű szószok és öntetek. A kereskedelmi hálózatokban könnyen hozzáférhető, nagy forgalmat és kedveltséget elérő magyar termékek mellett a nemzetközi brandek által kínált árukra is komoly figyelem fordul. Ha már kiskereskedelmi eladásokat említettük, a vásárlók által megszokott kiskereskedelmi helyszínek mellett érdemes bemutatni a delikát, fűszerboltokat is. Budapesten található a Delizia Gourmet & More, nevéhez hűen prémium minőséget képviselő gourmet üzlet. A boltban ugyanúgy megtalálhatók az alapvető élelmiszerek, mint a nemzetközi konyha fűszerei, sajt-, borés pezsgőkülönlegességek, sonka- és szalámispecialitások, szendvicskrémek, a prémium minőségű csokoládék, édességek, lekvárok és teák, illetve számos más gourmet finomság. A szószokat és mártásokat tekintve a fogyasztók új ízekkel ismerkedhetnek meg. A de-

likátban kapható tartósítószert csak minimális mértékben tartalmazó, és minden esetben gluténmentes Atkins & Potts márkájú termékek közül a hollandi mártások, majonézek, mustárkülönlegességek szerte a világon az ínyencek kedvencei. Mint a boltvezetőtől megtudtuk, a vásárlók kifejezetten a máshol nem kapható, vagy ritkábban, nehezebben beszerezhető ízesítésű asztali szószokat és mustárokat választják előszeretettel. A Nicola és Robert Young által gyártott szószok, öntetek saját recept alapján készülnek, méghozzá kézműves módszerekkel. A helyi lakosok és a vendégek kiszolgálását vette célba a Balatonalmádiban található Nagyi Kamrája elnevezésű delikátesz bolt üzletvezetője. A főként a nyári szezonra építő üzletben a vásárlók kedvükre válogathatnak a különböző ínyencségek között. A boltvezető úgy látja, hogy a hazai mustárok és majo­ né­z ek a külföldi vendégeknek igazi ínyencségnek tűnnek. A vegyes vásárlói kör miatt az olasz és francia szószfélék, mustárok, majonézek és salátaöntetek mellett az itthon jól ismert márkatermékeket is árusítják.

MAJONÉZ, KETCHUP, MUSTÁR: ÁTLAG FELETTI A BŐVÜLÉS Együttesen a majonéz, ketchup és mustár kiskereskedelmi forgalma mintegy 18 milliárd forint, 2015. február–2016. január között. Ez 6%-kal több, mint az előző hasonló időszak során. Kedvezőbb, mint a Nielsen által mért kilencven élelmiszer kategória átKovács Gergely ügyfélkapcsolati vezető, lag 4 százalékos növekedése – a NielNielsen sen Kiskereskedelmi Indexe szerint. Értéket és mennyiséget tekintve is a majonéz trendjei az élelmiszerek átlagánál nagyobb növekedést jeleznek. Jelentősen, 16%-kal többet költöttek a vállalatok a három kategória televíziós reklámozására tavaly, mint egy évvel azelőtt. A Nielsen Közön­ ség­mérés Kft. által szpont szinten vizsgált csatornákat alapul véve csaknem 4 milliárd forintot adtak ki, listaáron. Ennél azonban a valós költség lényegesen kisebb lehet, mivel a televíziós társaságok kedvezményeket adnak a hirdetőknek. MAJONÉZ: Kiskereskedelmi forgalma megközelítette a 8 milliárd forintot a legutóbbi kumulált év során. Értéket tekintve 5, mennyiség szempontjából 4% növekedést regisztráltunk, egyik tizenkét hónapos időszakról a másikra. Eléggé stabil képet mutat az eladáshelyek súlya. Egyik kumulált évről a másikra annyi változott, hogy a 201–400 négyzetméteres csatorna 1 százalékponttal nőtt; amit az 50 négyzetméteres és kisebbek amúgy is alacsony részesedéséből vett el.

T ERM ÉK M I X

2016. NOVEMBER

Javult a gyártói márkák pozíciója. Az értékben mért forgalomból ugyanis 72 százalékkal részesedtek múlt évben. Ez a mutató 2 százalékkal nagyobb, mint tavalyelőtt. KETCHUP: Éves bolti eladása mintegy 6 milliárd forint. Legutóbb február–január között 8 százalékkal emelkedett a boltok bevétele, az előző hasonló periódushoz viszonyítva. Ha a mennyiséget tekintjük, 3 százalékkal adtak el többet a boltok. A három kategória közül leginkább koncentrált a ketchup bolti eladása. A 400 négyzetméteres csatornák ugyanis stabilan elvitték a teljes forgalom 76 százalékát, a legutóbbi két kumulált évben. Itt a gyártói márkák részaránya nem változott. Tavaly ugyanúgy 72 százalék jutott rájuk az értékben mért eladásokból, mint egy évvel azelőtt. MUSTÁR: Éves piaca 4 milliárd forint felett mozog. Legutóbb értékben 5, mennyiségben 2 százalékkal bővült az eladás, az előző februárjanuári periódushoz viszonyítva. Legkevésbé a mustár értékesítése koncentrált. A 2 500 négyzetméternél nagyobb üzletek 31 százalékkal részesedtek a bolti forgalomból a legutóbbi kumulált évben; ez 1 százalékponttal kevesebb, mint az előző hasonló periódus során. Ugyanekkora mértékben emelkedett a szupermarketet és diszkontot magában foglaló 401–2500 négyzetméteres szegmens mutatója. Hasonlóan a ketchuphöz szintén stabil a gyártói márkák 75 százalékos mutatója a kiskereskedelem bevételéből a legutóbbi két év során.

W W W.T ERM EK M I X.HU


KUTATÁS

Ha árat kell emelni

A fogyasztók a csomagolás méretén változtatnának

Rhorer Dávid ügyfélkapcsolati vezető, Nielsen

Lassan odáig fejlődtek a promóciók, hogy ma már a kiskeres­ kedelemben alapvető gyakorlattá váltak. Ennek eredményeként új bizalmi kapcsolat alakult ki kiskereskedők és gyártók között. Viszont azt, hogy a promócióra kiadott pénz rendesen megtérüljön, egyre nehezebb elérni.

A promóciók költségei spirálisan emelkednek, ami oda vezet, hogy a ráfordítások sok kategóriában alig fizetődnek ki. Ezért elengedhetetlenül fontos tudni azt, hogy mely kategóriák érzékenyek az árváltozásokra nagyobb vagy kisebb mértékben. Akkor ugyanis ki lehet törni a promóciók rabságából, és ösztönözni a növekedést – többek között ezt állapítja meg a Nielsen egyik tanulmánya a fogyasztók promóciókhoz fűződő viszonyáról. KATEGÓRIÁNKÉNT VÁLTOZIK AZ ÁRÉRZÉKENYSÉG Amikor a magyar fogyasztók vásárolni készülnek, 43%-uk boltválasztását jelentősen befolyásolja, hogy jó akciókkal és promóciókkal találkozhassanak. Ezt a szempontot részben figyelembe veszi további 45%. Csak 12% mondja azt, hogy nem számít neki. Ilyen arányban válaszoltak hazánkban a megkérdezettek a kiskereskedelmi forgalom növekedési stratégiáit feltáró, világszerte végzett kutatásra. A fenti, nálunk mért számok szinte pontosan megegyeznek az európai átlaggal. Rámutat a kutatás eredménye arra is, hogy az árérzékenység kategóriánként változik. Ezért a feltárt adatok segítenek a kínálati oldal szereplőinek, hogy megértsék, például mit tennének a fogyasztók, ha az árak 10%-kal emelkednének. Nem meglepő, hogy a mindennapi életben nélkülözhetetlen árucikkek, W W W.T ERM EK M I X.HU

mint a tejtermék, más friss élelmiszerek és a tisztálkodó szerek, csak kis mértékben árérzékenyek. Szemben a kényelmet szolgáló termékekkel, mint mondjuk snack vagy szeszes italok. Ha tíz százalékkal drágulna, például bizonyos tejtermékeket nem venne a világszerte megkérdezettek átlag 13 százaléka; 15 százalék egyes tisztálkodó és testápoló szereknél, míg 10 százalék húsnál vagy baromfinál fogná vissza magát. Ezzel szemben több mint a válaszadók egyharmada nem vásárolna tovább kényelmet szolgáló élelmiszerek közül néhányat (37%) vagy készételeket (36%), ha felmenne az ár 10 százalékkal. A többség nem iktatna ki egész kategóriákat, inkább kevesebbet venne. PROMÓCIÓS RÁFORDÍTÁS ÉS MEGTÉRÜLÉS „Itt az ideje letenni arról a feltételezésről, hogy ugyanazok a promóciós módszerek és eszközök egyformán működnének mindegyik kategória esetében” – mondja Steve Matthesen, a Nielsen globális kiskereskedelmi elnöke. – „A promóciós ráfordításokat célszerű összekötni az eredményességgel, és hozzáigazítani az ATL költésekhez azon az alapon, hogy egy termék vagy portfólió a befektetett pénz ellenében mennyit teljesít. Sok nagyszabású promócióval szemben többet jövedelmezhet kevesebb, kisebb, jobb promóció. Ezért egyre fontosabb a legtöbb profitot hozó promóciókra fókuszálni”.

NÖVELHETJÜK AZ ELADÁSOKAT Igaz, hogy az árak változása ma már egyre inkább hozzátartozik a fogyasztók világához, de léteznek lehetőségek arra, hogy növeljük az eladásokat, és segítsünk a fogyasztóknak együttélni azzal, hogy az árak ugyan emelkednek, de a bérek nem, vagy csak kevésbé, fogalmaz a Nielsen tanulmánya. Arra is kiterjedt a kutatás, hogy a fogyasztóknak mi a véleményük különböző stratégiákról akkor, ha gyártók az alapanyagok drágulása miatt kénytelenek élelmiszerek vagy testápolási cikkek árait emelni. Általában a fogyasztók azt a stratégiát részesítik előnyben, amikor a gyártók nagyobb, gazdaságosabb kiszereléseket kínálnak, és egységnyi termék ára viszonylag alacsony. Ezt a véleményt hatvanegy ország válaszadóinak átlag 26%-a képviseli. Következik átlag 21%-os említéssel, hogy vezessenek be kisebb kiszereléseket, mert akkor azok ára alacsonyabb. A jelenlegi csomagolások helyett valamivel kisebb kiszerelési egységeket részesítene előnyben, változatlan ár mellett átlag 15%. Világosan kirajzolódott ugyanakkor, hogy a fogyasztók a minőségnél nem akarnak kompromisszumot kötni. Csak a megkérdezettek átlag 8%-a lenne hajlandó feláldozni a minőséget annak érdekében, hogy ne emeljenek árat. 2016. NOVEMBER

T ERM ÉK M I X

27


28 POLC

Sütés minden szinten A téli szezon elképzelhetetlen a sütőben sült ízletes fogások, húsételek és sütemények elkészítése és tálalása nélkül. A gyártók pedig az ünnepek alatt is minden szinten igyekeznek kielégíteni az egyre egészségtudatosabb fogyasztók igényeit. SÜTVE ÉS SÜLVE JÓ A magyar főzési és sütési szokásokat tekintve a mai napig a pörköltek, a rántott ételek, a sült krumpli, illetve a margarinnal készült sütemények szerepelnek az élen, derült ki a GfK 2016 márciusában közreadott, legutóbbi étkezési szokásokat vizsgáló kutatásából. Ezek közül számos klasszikus kerül sok családnál az ünnepi asztalra is. A téli szezonban, kiváltképp karácsony és szilveszter környékén, a háziasszonyok jelentős száma süt, főz otthon. Amikor beütjük a Google keresőbe a „sütés” szót, csak magyarul nagyjából 1.920.000 találatot kapunk.

szponzorál

AZ ÜNNEPEKRE HANGOLVA „A jó étel készítésének ugyanaz a titka, mint a jó életnek; nem elég hozzá a recept, hanem jó szív és nem utolsó sorban jó hozzávalók kellenek hozzá” – vallja Szakál László gasztronómus. Ennek a gondolatnak a szellemében követni lehet a vásárlási szokásokat, és a háztartások sütési kedvét. Amikor a friss sütemények vagy sültek előtérbe kerülnek, elengedhetetlen a hozzávalókat megemlíteni. Fodor Ákos, az 1. Magyar Cukor Manu­ faktúra marketing me­nedzsere úgy látja, hogy két olyan időszak van, ami a sütés-főzés szempontjából ténylegesen kiemelt fontosságú, a karácsony és a húsvét. Mint megtudtuk, ezen időszakok előtt áruházi akciókkal, összecsomagolással és

t illusztrá

ció

T ERM ÉK M I X

2016. NOVEMBER

folyamatos online játékkal és recept­ szponzorációkkal készül a vállalat. A Diamant és Cukormanufaktúra márkák kínálatában megtalálható minden olyan cukor és cukor különlegesség, ami ma előfordulhat a polcokon, nemcsak kristálycukor termékek (nád, por vagy éppen vanillin cukor) képezik a portfóliók részét, hanem alternatív édesítőszereket is kínálnak (eritrit, xilit). Ünnepekkor, fontosabb eseményekkor a Bunge Zrt. márkázott termékei fogynak erősebben, így az év hátralevő részében ezzel a szezonalitással számolnak. Ennek szellemében karácsonykor és az azt megelőző időszakban a gyártó legfontosabb márkája, a Vénusz kapja a legnagyobb támogatást különböző médiafelületeken és bolt szinten egyaránt. „Stratégiánkat, aktivitásainkat a fogyasztói igényekhez alakítottuk, figyelembe vettük a jelenlegi piaci körülményeket. Illetve az idei utolsó bevezetésünket is ehhez az ünnepi időszakhoz hangoltuk” – magyarázta Rajz Andrea, a Bunge Zrt. Senior Brand Managere. Az ünnepi időszakokra általában elmondható, hogy a fogyasztók a megbízható, általuk preferált márkák felé fordulnak. „Ez az az időszak, amikor a minőség kerül előtérbe, hiszen mindannyian biztosak akarunk lenni abban, hogy a legfinomabb ételek kerülnek az asztalra, amihez elengedhetetlen a minőségi alapanyagok beszerzése” – egészítette ki a Senior Brand Mana­ ger. Ugyanakkor ez az az időszak, amikor a minőség mellett a praktikus megoldások is felkeltik a vásárlók figyelmét. Elsősorban olyan termékek nyerik el a vásárlók bizalmát, melyek

megkönnyítik az ünnepi készülődést, akár sütemény­készítésről vagy rántott ételek készítéséről van szó. EGÉSZSÉGES FINOMSÁGOK A SÜTÉS-FŐZÉSHEZ Az élelmiszerek egészségessége iránti igény azonban határozottan megjelenik az ünnepi nagy eszem-iszom idején is – főként – az adalékanyagok (mesterséges színezék, ízesítő, tartósítószer) elutasításában. Ezzel egyidejűleg a fogyasztóknak kevésbé számít a zsír- és a szénhidráttartalom, illetve a biotermékeket is kevesen keresik. Az egészségesség élelmiszervásárláskor elsősorban a nők, a 40 évnél idősebbek, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára fontos szempont, főleg Budapesten, a NyugatDunántúlon és Észak-Magyarországon. A magyar hagyományok szerint a legtöbb háztartásban az omlós tésztákon kívül dióval, mákkal, aszalt gyümölcsökkel készülő finomságok kerülnek az ünnepi asztalra. Azonban a Gilan Trading Kft. által Kalifa márkanév alatt gyártott termékek sütés-főzés szegmense nem kizárólag a téli szezon miatt mutat folyamatos fejlődést az utóbbi évtizedben az aszalványok és natúr magvak mellett. „Az utóbbi években a Kalifa darált dió és mák a szegmens meghatározó termékei lettek, az egész országot lefedő disztribúcióval” – említette Lovász Rita. A Gilan Trading Kft. marketingigazgatója elmondta: tavaly, az októbertől december végéig tartó kiemelkedő szezonban a Kalifa sütési alapanyagok magyarországi forgalma közel 20%-kal növekedett, az előző év azonos időszakához képest. Az egészségtudatosságot szem előtt tartva az idei őszi-téli időszakban a W W W.T ERM EK M I X.HU


POLC

tavaly bevezetett életmód termékeit ajánlják a vásárlóknak, így elérhető az Omega 3&6 margarin és étolaj, valamint a Cardio és D-vitamin margarin a boltok polcain. „Egyetlen újdonságunk Vénusz Immuno étolajunk, mely a tavalyi évben bevezetett D-vitamin termékünk továbbfejlesztett változata” – említette a Bunge Zrt. Brand Managere. Mint megtudtuk, az étolajban található D-vitamin mennyiségét a gyártó megnövelte, és a termék nevét

W W W.T ERM EK M I X.HU

úgy változtatta meg, hogy az a D-vitamin pozitív hatását egyértelműen kommunikálja. Ennek köszönhetően a fogyasztók számára egy sokkal kön�nyebben értelmezhető, kézzelfogható hatással rendelkező terméket hoztak létre. A Vénusz Immuno étolaj 100% napraforgó-étolaj hozzáadott D-vitamin tartalommal, mely vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. A Vénusz Immuno egy adagjában (10g) található D-vitamin mennyisége fedezi a felnőttek számára ajánlott napi szükséglet 15 százalékát. A sütési alapanyagok közül Kalifa márkanév alatt a polcokon megtalálhatóak még különböző fajta mazsolák, kókuszreszelék, szeletelt mandula, szezámmag, lenmag. Lovász Rita úgy látja, hogy a vállalat aszalvány szegmenséből, melyben piacvezetők Magyarországon, az aszalt szilvát, sárgabarackot, datolyát, fügét, áfonyát és egyéb szárított és kandírozott gyümölcsöket is előszeretettel használja a magyar konyha, sütési alapanyagként. „Végül, de nem utolsó sorban, az egészséges táplálkozás terjedésének hatására, egyre népszerűbb a natúr

olajos magvak termékkörünk néhány terméke is, így a natúr hántolt napra­ forgó, a héjnélküli tökmag” – tette hozzá a marketingigazgató. „A múlt tapasztalataiból kiindulva, a háziasszonyok mindinkább keresik az elismert, megbízható márkákat, amit már jól ismernek és tudhatják, hogy a karácsonyi sütemény ugyanolyan jól sikerül, mint tíz vagy épp hatvan éve” – hozta szóba az 1.MCM marketing menedzsere. Fodor Ákos elmondta: a fogyasztók igényeit kiszolgálva az 1. Magyar Cukor Manufaktúra alternatív cukor kínálata két új termékkel bővül. „Az eritrit és a kókuszvirág nektárjából készített cukorkülönlegességekkel jelenünk meg a boltok polcain, az eddig jól ismert xilit mellett.” Mindkét új termék az egészségtudatos táplálkozás részeként jól illeszkedik a családok étkezésébe, többek között az alacsonyabb glikémiás indexüknek köszönhetően is. Így azok számára, akik a megszokott és eddig bevált kristálycukor mellett szeretnének újfajta édesítőszert kipróbálni, a Cukormanufaktúra próbál minél szélesebb portfoliót biztosítani ehhez.

2016. NOVEMBER

T ERM ÉK M I X

29


30 POLC

ELJÖTT A SÜTŐMARGARINOK IDEJE Egyetlen háztartásból sem hiányozhatnak a margarin termékek, legyen szó napi étkezésről vagy sütésről. Az utóbbihoz, azaz a sütéshez szükséges alapanyagok közül az egyik legfontosabb a margarin. Rajz Andrea Senior Brand Manager elmondta: a Vénusz margarinok, köztük a Sütőmargarin termékcsalád 2011-es sikeres bevezetése után a gyártó folyamatosan keresi a lehetőséget az új fejlesztésekre. Ennek – a sütőmargarin kategóriában – első eredményei a 80% zsírtartalmú Vajízű és Vaníliaízű margarinok lettek, melyek nagyszerű fogadtatása után folyamatosan növekednek mind eladásban és ismertségben. „A sikerek, illetve a Vaníliaízű 2016 év terméke díj elismerése után most egy még különlegesebb újdonsággal készülünk az ünnepekre, így került októberben bevezetésre a Fahéjízű termékünk” – jegyezte meg a szakember. A fahéj sok ünnepi sütemény fontos hozzávalója, ízével és illatával meghitt fesztív hangulatot varázsolhatunk az esős őszi és a hideg téli estéken is. A Vénusz Fahéjízű Sütőmargarin teljes mértékben növényi alapú, így a termék laktózmentes, ezzel és fahéj ízével egyedülálló a magyar piacon. „Ráadásul ünnepi ruhába öltöztettük, így évszakhoz és ünnephez illő módon figyelemfelkeltő a polcokon” – egészítette ki Rajz Andrea. Az ünnepi asztal elengedhetetlen és mindenki által kívánt részesei a rántott ételek, melyek elkészítéséhez két különleges terméket is ajánlunk a háziasszonyoknak. Kosaras Brigitta Brand Manager megemlítette, hogy az egyik, a 2 literes kiszerelésben kapható Vénusz Sütőolaj, mely FritoptiTM-t tartalmaz. A FritoptiTM, egy nemesített T ERM ÉK M I X

2016. NOVEMBER

napraforgómagból készült étolaj, mely az egyik legjobb hőtűrőképességgel rendelkezik a napraforgó-étolajok között. „Másik, kifejezetten a megnövekedett számú sütésekre kifejlesztett étolajunk az 1 literes Sütőolaj, melyben antioxidáns tartalmának köszönhetően akár 10-szer is lehet sütni anélkül, hogy le kellene cserélni az olajat” – ismertette a szakember. A margarin és olajgyártó, illetve forgalmazó Bunge a karácsonyi szezonban is különböző aktivitásokkal

szeretne vásárlóinak kedvezni. A válla­ lat Trade Development Managere elmondta: ebben az időszakban kiemelten fontos szerepet kapnak az árakciók mindkét kategórián belül, hogy minél inkább kedvező áron kerüljenek termékek az ünnepi asztalra. „De ahogy már a Vénusz márkától ez megszokott, a kedvező árakon kívül egyéb apró figyelmességekkel, azonnali ajándékokkal és kedvezményekkel igyekszünk megfűszerezni az ünnepet” – magyarázta Bibók Judit.

SÜTÉSI ADALÉKANYAGOK: KÉT SZEGMENS KÉTSZÁMJEGYŰ NÖVEKEDÉSSEL A sütési adalékanyagok piacán 2015. február–2016. január során közel 6 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le a kiskereskedelemben; 3%-kal többet az egy évvel ezelőtti időszakhoz viszonyítva, a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe alapján. Hajnal Dóra Mennyiség szempontjából 1%-kal csökkent a bolti piackutatási tanácsadó, Nielsen eladás. A sütési adalékok egy csomagra jutó, mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára 58 forint a vizsgált időszak során. Ez 19%-kal több, mint az egy évvel korábbi 48 forint. Értékbeli eladást tekintve a két legnagyobb szegmens továbbra is a vani­ llincukor és sütőpor. Sorrendben következik zselatin, torta- és palacsinta­ töltelék; mindkét szegmens dinamikus, kétszámjegyű növekedést ért el érték szempontjából, a torta- és palacsintatöltelék mennyiséget tekintve is. Az eladáshelyek fontossága nem rendeződött át. A legnagyobb, 2500 négyzetméter fölötti üzletek jelentősége értékben 25%, ami 1%-kal kevesebb, mint 2014. februSÜTÉSI ADALÉKANYAGOK – ÉRTÉKBEN MÉRT – KISKERESKEDELMI ár – 2015 január között. Ezzel egy FORGALMÁBÓL A BOLTTÍPUSOK PIACI RÉSZESEDÉSE. (%) időben az 51–100 négyzetméteres Bolttípus 2014. február- 2015. februárboltok piacrésze 2015. január 2016. január nőtt 8%-ról 9-re. 2 2 500 m felett 26 25 A többi három 38 38 401-2 500 m2 csatorna mutatója változatlan 8 8 201-400 m2 maradt egyik 19 20 51-200 m2 kumulált évről a 9 9 50 m2 és kisebb másikra. [Forrás: Nielsen]

W W W.T ERM EK M I X.HU


31

Kellékek, de nem csak kiegészítők a sütésnél A karácsonyt megelőző időszakban jellemzően emelkedő tendenciát mutat a sütési kellékek kereslete a vásárlói igények megnövekedése révén. A modern konyha egyik kedveltebb termékkörét, a sütőpapírokat és sütő­ fóliákat gyártó és forgalmazó Kelly 2000 Zrt. ügyvezető igazgatója, Ficzere Mihály elmondta: „évek óta nagyobb és nagyobb volument szállítunk partnereink részére, amely visszaigazolás cégünk minőségpolitiká­jának”. ÜNNEP ELŐTT MEGNÖVEKSZIK A KERESLET Egyre nagyobb hangsúlyt kap a hétköznapokban is a gasztronómia, a házias�szonyok is sokkal virtuózabbakká válnak a konyhában, nem félnek kipróbálni az újdonságokat mind ízben, mind formában és szélesebb körű a sütés-főzés terén használt eszközök mennyisége is. „Az ünnepek közeledtével ez a tendencia még erőteljesebbé válik” – tette hozzá Ficzere Mihály. A Kelly 2000 ügyvezető igazgatója úgy tapasztalja, hogy ebben az időszakban a vásárlók igényeinek megnövekedése vehető észre, a felhasználás is sokkal nagyobb, így a gyártás és készletezés számunkra egy sarkalatos pont, mert fontos, hogy a megszokott minőségű terméket megtalálja a boltok polcain a vásárló. „Az aktuális szezonális termékek alapjában véve nem mutattak válto-

W W W.T ERM EK M I X.HU

zást” – említette az ügyvezető igazgató. Ha a főételek kivitelezését vesszük figyelembe, akkor az alufólia, amely a megszokott minőséget hordozza, többféle kiszerelésben kapható, így több szempont alapján kiválasztható a számunkra megfelelő termék, és a tároláshoz, formázáshoz inkább használt frissentartó fólia az, ami vezeti a piacot, de egyre nagyobb teret hódítanak meg a sütőzacskók is, egyszerű és kényelmes felhasználási feltételeik miatt. Itt egyre fontosabb szempont a vásárlók részéről, hogy hozzáadott zsiradék nélkül elkészíthető az étel. A sütemények elkészítésekor pedig a szilikonos sütőpapír az, ami a legnagyobb számban kerül értékesítésre. SÜTÉSI KELLÉKEK A TRENDEKNEK MEGFELELVE A vállalat kedvelt termékei széles skálán mozognak. Az elmúlt időszak egyik innovációja a teflonos bevonattal ellátott sütőlap, amely hagyományos tepsi méretű, 1000-szer felhasználható. Ezáltal környezetbarátabb a sütés-főzés, és kisebb helyet is foglal tároláskor a fólialap. „A mai életben egyre fontosabb a gasztronómia, a mai háziasszonyok ismét egyre több időt töltenek el a konyhában, és ezt a trendet mi is követjük. Folyamatosan keressük az újdonságokat, amelyeket sikeresen fel is kutattunk, így a 2017-es évet számos forradalmian új, Magyarországon abszolút újdonságnak számító termékekkel nyitjuk meg” – említette Ficzere Mihály, hozzátéve, hogy a sütési kellékek felhasználásának szinte csak a fantázia szabhat határt. Az előkészítés, a díszítés, sőt, a tárolás folyamataiban is segítségül hívhatók a megfelelő fázisokban.

Kelly 2000 Zrt. 6728 Szeged, Dorozsmai út 35. +36 62 553 277 kelly2000zrt@rotapack.hu


32 POLC

Natúrban szépülünk Elmúltak azok az idők, amikor minden előzetes információkérés nélkül tették kosaraikba a vásárlók a bőrápoló termékeket, a fogyasztók ma már sokkal tudatosabban választják ki kozmetikumaikat. TUDATOS VÁLASZTÁSOK Napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő üzletága az egészséges életmódot kiszolgáló termelés és kereskedés. A kozmetikusok és a bőrgyógyászok szerint a szépség- és bőrápolás ideális időszaka az őszi-téli idény. A tudatos vásárlók egyre gyakrabban fordulnak a bio-, natúr kozmetikumok felé, miután lehetőség szerint szakember segítségével felmérik, hogy a nyári napsütés, a klóros uszodavíz és a sós tengervíz

MosóMami Kft. www.mosomami.hu T ERM ÉK M I X

2016. NOVEMBER

mennyire vette igénybe a bőrüket. A fogyasztók szokásait is követve napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő üzletága lett az egészséges életmódot kiszolgáló termelés és kereskedés. A tudatosan vásárlók száma rohamosan nő, és ez a tendencia nemcsak Magyarországra érvényes, hanem Európa számos országában megfigyelhető. Maximálisan és minden cseppjében, grammjában megjelenik az egészségtudatosság a MosóMami termékeiben, tudtuk meg a vállalat ügyvezetőjétől. „A mi mottónk, hogy vállaljuk az összetevőket és az apróbetűket, csak így maradhatunk hűek a vásárlóinkhoz és önmagunkhoz” – magyarázta a MosóMami Kft. ügyvezetője. Radnai Krisztina fontosnak tartja, hogy a sokéves tapasztalat, a továbbképzések mindig segítenek abban, hogy a megrendelők igényéhez igazodva biztonságos natúrkozmetikum születhessen. Az egészségtudatosság egyre inkább megmutatkozik a testápolási, tisztálkodási szerek vásárlása tekintetében is. A vásárlók odafigyelnek arra, mit kennek a bőrükre, és ezáltal mi jut be a szervezetükbe, így egyre többen igyekez­ nek kerülni az egészségre ártalmas összetevőket tartalmazó készítményeket. A Dermaflora Paris 0% termékei számukra jelentenek ideális választást. A terméket forgalmazó Malen Kft. ügyvezető igazgatója, Rátóti Orsolya elmondta: a termékcsalád árait igyekeztek úgy meghatározni, hogy az mindenki számára elérhetővé váljon, akinek fontos az egészsége, így kategóriájában kiemelkedően jó ár-érték aránnyal rendelkező termékcsaládról van szó. TÖBB MINT SZÉPSÉG Az egészséges életmód követői egyre többen vannak a világban, így hazánkban is. Rátóti Orsolya szerint erre az életformára azonban ma már nem csak az étkezés és sport terén mutatkozik igény. „Egyre többen szeretnének ugyanis olyan kozmetikumokat használni, amelyek megfelelő hatékonyságúak ugyan, de nem tartalmaznak egészségre ártalmas összetevőket, vegyszereket” – hangsúlyozta Rátóti Orsolya, hozzátéve, hogy a tudatosság mellett egyre többen keresik ezeket a termékeket, olyan emberek is, akiknek érzékeny a bőrük, vagy allergiásak, amit nem csupán a levegő­ W W W.T ERM EK M I X.HU


POLC

ben található magas pollenkoncentráció okozhat, hanem a szervezetünket, így bőrünket is ért, egyre növekvő kémiai terhelés is. Mindezek alapján érthető, hogy nő a kereslet olyan testápolási szerek és kozmetikumok iránt, melyek minél kevesebb kemikáliát tartalmaznak, erre pedig a Dermaflora Paris 0% termékei megoldást nyújtanak. A családi vállalkozásként létrejött öko mosószereket, natúr testápolási termékeket, minőségi szappankészítési alapanyagokat gyártó és forgalmazó MosóMami Kft. elsősorban az egészségtudatosság – a mosószerek, kozmetikumok okozta kiütésekre és kemikáliák okozta természeti károkra gondolva – nevében alakult. A vállalat egyik ügyvezetője, Radnai Krisztina a Termékmixnek elmondta, hogy a MosóMami termékei a natúrkozmetikai és háztartás vegyipari piacon belül otimalizáltak ár-érték arányukkal, bio és Ecocert minősítésű összetevőikkel a mindenki számára elérhető természetes megoldásokat kínálják. A natúr kozmetikumok termékpalettáját tekintve a Dermaflora Paris 0% termékcsaládot az egészségtudatos vásárlók számára fejlesztették ki. A márka tagjai – dezodorok, tusfürdők, testápolók, samponok és arcápolási készítmények – ugyanis nem tartalmazzák azokat a káros anyagokat, amelyeket a piacon fellelhető átlagos tisztálkodási, testápolási termékek, tudtuk meg a Malen Kft. ügyvezető igazgatójától. Rátóti Orsolya elmondta, hogy a habzás, a tartósítás, vagy a pórusok elzárásával járó izzadás visszaszorítása érdekében olyan anyagokat is használhatnak az ilyen készítményekben, melyek ártalmasak lehetnek az egészségre, mint az alumínium,

W W W.T ERM EK M I X.HU

a parabén, az SLES, vagy az alkohol. „Ezeket az összetevőket a Dermaflora termékcsalád nem tartalmazza, így az egészségtudatos vásárlók mellett az érzékeny bőrűek, illetve allergiától szenvedők is használhatják” – ismertette az ügyvezető igazgató. NEMTŐL FÜGGETLEN A VÁSÁRLÁS Ha natúr kozmetikumokról van szó, óhatatlanul felmerül a kérdés, mennyire jellemző az az általános nézet, hogy a nők nagyobb kedvvel veszik le a polcokról a termékeket, mint a férfiak? „Úgy vélem, hogy a nők között valószínűsíthetőn többen vannak, akik odafigyelnek arra, milyen kozmetikumot használnak, de férfiak körében is nő az igény az ilyen termékek iránt” – hangsúlyozta Rátóti Orsolya. Az ügyvezetőtől megtudtuk, hogy a Dermaflora Sensitive családja teljesen illatmentes, ezért férfiak is bátran használhatják, illetve az allergénmentes aloe verát tartalmazó Natural család friss, üde illata is tökéletes lehet számukra. „A Malen Kft. által forgalmazott Dermaflora termékeit nők és férfiak egyaránt használhatják, hiszen mindenki számára ideális választás, aki figyel az egészségére.” A MosóMami Kft. ügyvezetője elmondta, hogy tapasztalatai szerint a tinikorosztály képviselői és a fiatal felnőttek kitűnően tájékozottak, és nagyon zöld szemléletűek; „felismerték a fenntartható alapanyagok és a magyar termékek fontosságát.” Mellettük a kisgyermekes családok a fő célcsoport, ők egyaránt vásárolnak maguknak, de idősödő szüleiknek is, hiszen a natúr kozmetikum használata ma már az egészségtudatos életmód szerves része.

2016. NOVEMBER

T ERM ÉK M I X

33


34 POLC Radnai Krisztina megemlítette, hogy a szokásoknak megfelelően a nők még mindig több figyelmet és pénzt fordítanak kozmetikumokra, „különválasztják a reggeli és esti szépségápolási rutinjukat” – tette hozzá az ügyvezető, aki szerint a női vásárlók – biológiai okoknál fogva is – már kora tizenévesen potenciális vásárlók. Családanyaként pedig főleg ők döntenek, milyen kozmetikum kerüljön a kosárba bevásárláskor. „A férfiak jobban kedvelik a „minden egyben” megoldásokat, úgy tisztálkodás, mint bőrápolás terén, tipikus példa a bőr- és szakállápoló 2in1 termékek jelenléte. Továbbá fontos nekik a partnerük véleménye, amikor kozmetikum választásról van szó” – ismertette tapasztalatait a MosóMami Kft. ügyvezetője. Mint megtudtuk, a natúr kozmetikai termékeket gyártó cég célja, hogy olyan árakat biztosítsanak, ahol mindenkinek tisztességes árrés jut, de eladható a termék és fogyásra lehet számítani. Radnai Krisztina felhívta rá a figyelmet, hogy természetesen prémiumra is mindig szükség van, nagyjából 30%-kal drágábbak ezek a termékek a speciális hatóanyagok (hialuronsav, kollagén) és csomagolás miatt. „A natúr kozmetikum termékkörben meg kell érteni, hogy csak felfelé van, lefelé nincs. Nem lehet kihozni egy folyékony kézmosót 160 forintból” – magyarázta a szakember, aki elmondta: a MosóMami marketing osztálya szorosan együttműködik a termékfejlesztőkkel, így a kémia nyelvét lefordítják a vásárlók nyelvére a címkén keresztül. Mindemellett profi termékfotókkal, leírásokkal, adatbázissal támogatják partnereiket.

T ERM ÉK M I X

2016. NOVEMBER

STABIL A VÁSÁRLÓI KÖR A GfK Shopping Monitor, amely a vásárlási szokásokat és azok változását követi nyomon időről időre, 2010ben, hat évvel ezelőtt kiadott felmérése szerint a vásárlói tudatosságot mérő skálán „igazán tudatos” vásárlónak minősítettek aránya már emelkedést mutatott, azonban a termékek kiválasztásakor az egészség- és környezetvédelmi szempontokat még kevésbé tartották olyan fontosnak, mint azt gondolnánk. A legutóbb elkészült GfK Shopping Monitor adataiból az derül ki, hogy a 2010 táján kirajzolódott trendek tartják magukat a háztartások fogyasztási döntéseiben, és a tudatos vásárlók aránya is hasonlóan alakul, illetve valamennyire növekedő tendenciát mutat. A fogyasztók ma már sokkal tudatosabban választják ki kozmetikumaikat. Ők a legkevésbé árérzékeny vásárlók, és körükben nagyon divatos a natúr szappanok és más arc- és testápolási termékek vásárlása és használata. A bio- és vegyszermentes termékekkel foglalkozó vállalkozások tapasztalataiból leszűrhető, hogy nemcsak az offline, de az online kereskedelem is folyamatos növekvő tendenciát mutat. A GfK E-commerce Riportjának hazánkban legutóbb 2015-ben mért felmérése alapján elmondható, hogy noha a hazai e-kereskedelmi piac koncentrált, az internetes értékesítések során évről évre egyre nagyobb az átlagos rendelési érték, öko tisztítószerekre, natúr kozmetikumokra, és kozmetikai alapanyagokra.

W W W.T ERM EK M I X.HU


KÁVÉ

W W W.T ERM EK M I X.HU

2016. NOVEMBER

T ERM ÉK M I X

35


36 MÁRKAÉPÍTÉS

Majomkenyér és Tikkadt Szöcske

Sikerek eltérő stratégiával Két egyedi arculatú hazai brand, melyek – más és más úton – hamar népszerűek lettek a piacon. Ráadásul szegmensét tekintve mindkettő nehéz műfaj. Mi a siker receptje? BÉRGYÁRTÁSTÓL A TÁVOL-KELETIG Bár egyre többen foglalkoznak gluténmentes termékekkel a hazai piacon, de nem mindenkinek sikerül egy hiteles és sikeres márkát felépítenie. A Majomkenyér a piacon egyedülálló olyan kézműves kekszek gyártásában, amik glutén-, tej, cukor- és finomított cukormentesek, nem tartalmaznak adalékanyagot, színezéket, és hosszú szavatossági idővel is bírnak. „Volt már ’múltunk’, mielőtt kekszeket kezdtünk gyártani” – mesél a kezdetekről Kovács Andrea a cég egyik alapító-tulajdonosa. „Mindketten ételérzékenység miatt diétáztunk, és mint újságírók, azt gondoltuk, a legjobb, amit tehetünk, hogy a tapasztalatokat, infókat egy honlapon osztjuk meg azokkal, akik hasonló helyzetben vannak. Készítettünk felméréseket a gluténmentes életről, volt sajtótájékoztatónk ezek eredményéről, forgattunk videókat, szerveztünk országos jótékonysági akciót gluténérzékenységgel élő gyerekek családjainak. Idővel pedig egyre gyakrabban fogalmazódott meg velünk szemben az az igény, hogy termékekkel is segítsük a diétával élőket. Azt látjuk, hogy fiatalabbak és idősebbek is egyre jobban figyelnek arra, hogy változatosan, egészségesen, tudatosabban étkezzenek. Ezt a fogyasztói igényt szeretnénk szolgálni, kiszolgálni, már csak azért is, mert a vásárlóink mellett a családjaink, és mi magunk is ilyen termékeket keresünk a hétköznapokban” – teszi hozzá. A két fős cég hamar 3 fősre bővült, csatlakozott hozzájuk tulajdonosként egyikük férje, így vágtak bele 2014 szeptemberében a kekszgyártásba. A nevüket már sokan ismerték, és volt is kapcsolatuk boltokkal. „Először egy már bejáratott márka kért meg minket, hogy paleo kekszeket készítsünk neki, ami számunkra nagyon jó tanulóidő volt. Ez a vonal aztán megszűnt, és egyértelmű volt, hogy saját márkaként folytatjuk. Már akkor speciális allergén-jelöléseket használtunk, amikor ez nem volt előírás, mert tudtuk, hogy ez mennyire fontos vásárlói szempontból. Klasszikus marketing stratégiánk nem volt. Elkezdtük felvenni a kapcsolatot a boltokkal, volt egy Facebook oldalunk, de marketingre nem költöttünk nagyon. Hamar elkezdtek minket keresni, szájról-szájra terjedt a hírünk, és Budapest mellett az ország minden részéről jelentT ERM ÉK M I X

2016. NOVEMBER

keztek be, hogy szeretnék a terméket forgalmazni” – mondja a másik alapító-tulajdonos, Salgó-Agócs Andrea. Mint minden kis cégnél, náluk is a forráshiány okozott gondot kezdetben. Mint mondják, ez egy alapvetően nagyon befektetés-igényes terület, úgyhogy ez nagy kihívás jelentett. Fel kellett venni a ritmusát a boltoknak, főleg a nagyok esetében megtanulni a szabályokat, azt, hogy hol, milyen elvárások vannak. Az árazásba is bele kellett tanulni, ahogy abba is, milyen ritmusban fejlesszenek, vegyenek fel új embereket, és építsék a piacot úgy, hogy biztosítani tudják a biztonságos működést. A cég növekedése folyamatos, ma már a legnagyobb nagykerekben és nagyon sok kis boltban bent vannak: közel 150 üzletben Magyarországon. Nyugat-Európa után pedig már a Távol-Kelet felé kacsintgatnak. Mint mondják, a láncok számukra új területet és persze egészen más műfajt jelentenek. Érdeklődéseket kapnak több helyről, de persze ez egy lassabb folyamat. A CBA-kban ősztől vannak bent, de itt még folyamatos az építkezés. NEM CUKISÁG A csomagolás designja rusztikusságával, egyszerűségével és vidámságával is az egészségességet sugallja. „Olyan nevet szerettünk volna, ami szokatlan és mindenki megjegyzi, reflektál arra, hogy itt ételről van szó, és játékos is. Abban is biztosak voltunk, hogy mi nem a cuki, rózsaszín szalagos, finomkodó kekszes cég vagyunk. Egyikünk személyisége sem ilyen, így a termék sem lehet az, amit készítünk. Szerettük volna, ha egyértelmű, ez egy gyerekek és felnőttek számára is biztonsággal fogyasztható, gondosan, saját recept alapján készülő, mindennapokra szóló, fogyasztó- és környezetbarát termék, amolyan „jóbarát” azoknak, akik szükségből vagy önként figyelnek arra, mit esznek” – meséli a designnal kapcsolatban Kovács Andrea. A külföldi terjeszkedést először Szlovákiában kezdték, amit aztán követett Hollandia és Írország. Hollandiában és Írországban ottani magyarok jelentkeztek be, mert a termékkel találkozva úgy látták, hogy az különleges és szívesen foglalkoznának vele. Az adott országban 10-15 éve élő üzletasszonyokról van szó, akik lelkesek és elkötelezettek a termékek iránt. Ez az együttműködés lehetővé tette, hogy W W W.T ERM EK M I X.HU


XXXXXXXXX

amit a majomkenyeresek ilyen kapcsolat nélkül nem tudtak volna megoldani az adott piacra (raktározás, megrendelések gyűjtése), azt ők az együttműködés részeként elvégzik. „Esélytelennek tűnt, hogy külföldön a Majomkenyér névvel működjünk, de azt szerettük volna, hogy legyen kapcsolódás a nevek között, így jött a felkiáltójeles MaKe! - ezt használjuk a külföldi piacokon, mivel angolul jelentése is van, egyszerű és szinte mindenki által ismert szó, egyedi írással, így jól működik” – ecseteli a nehézséget felváltó kreatív megoldásról Agócs István, hozzátéve, hogy a név levédése is már folyamatban van. Volt már egy nagy kampányuk Írországban, amit a kinti kizárólagos forgalmazójuk szervezett, elérve vele az összes televíziót, rádiót, nyomtatott és online médiumot. Hollandiában pedig egy komoly bérgyártásos projekten dolgoznak. Mindezek mellett egy, a Távol-Keletre dolgozó exportcég is felvette őket a portfóliójába, és bemutatkoztak egy Szingapúri és Hongkongi élelmiszervásáron is.  Vannak országok, ahol Magyarországhoz hasonlóan népszerű a paleo diéta, máshol viszont ez kevésbé megy, ám a glutén-, tej-, cukormentesség, a természetes alapanyagok fontosak - ilyen értelemben lehet különbség a külföldi kommunikációban. Ami azonban minden piacon közös üzenet, hogy egy olyan finom, a klasszikus ízekre és az új íz-trendekre is reagáló termékről van szó, amit nagyon sokan fogyaszthatnak biztonsággal.  NAGYOT UGROTT – TIKKADT SZÖCSKE Az üdítőitalok piaca nem könnyű kategória, hatványozottan igaz ez a kólákra, melyeknél a két nagy multi uralja a piac nagy részét. A Tikkadt Szöcske viszont nagyon hamar népszerű lett – nem utolsósorban frappáns nevének is köszönhetően. Az Italműhely kft. családi vállalkozás, melyet két éve indítottak el tulajdonosai. Idén januárban került a piacra kólájuk, mely ma már országszerte több mint 700 boltban és vendéglátóhelyen kapható.  „Ketten vagyunk tulajdonosok, én korábban a Corvinus egyetemen tanítottam és kutattam. Az oktatás most kicsit háttérbe szorul, de a kutatásban továbbra is aktívan részt veszek. A vállalkozás felépítése mindkettőnknek igazi kihívást jelent, és nagyon szeretjük csinálni. ” – mondja NeumannBódi Edit. Neumann Martin pedig élelmiszertechnológus, aki sokáig a vendéglátásban dolgozott, és szenvedélye a finom italok készítése. Tanult sörfőzést is, de az utóbbi évek a Tikkadt Szöcske ízvilágának kikísérletezéséről szóltak. Mint mondják, az ötlet már régóta megvan, de három éve kezdtek el aktívan dolgozni a megvalósításon. Neumann Martinnak a legtöbb idő a recept kifejlesztéséhez és az összetevők megtalálásához kellett, Neumann-Bódi Edit pedig a néven és a Tikkadt Szöcske márkavilágának felépítésén töprengett. HANGSÚLYOZOTTAN MAGYAR A szöcske kólánál nagy hangsúly van a magyar termék mivolton – ami nem meglepő: a regionalitás és az itthoni (külhoni magyar) „kulturális egymásra kacsintás” az egyik erőssége a márkának, és ez az, amivel mást üzen, mint a multik. Ebből is fakad, hogy az Arany János Toldijának első énekéből merítő szöcske kóla külföldön sem gondolkozik névváltoztatáson. W W W.T ERM EK M I X.HU

„Bár nem mindenki számára egyértelmű a kapcsolódás, rendeltek már tőlünk szomjas tücsköt, kecskét, pattogó szöcskét is – a Tikkadt Szöcskét a magyaroknak készítettük, és elsősorban az itthoni piacra szánjuk. Nagy örömünkre viszont egyre több külföldi magyar boltot és éttermet üzemeltető tulajdonos keres meg bennünket, így jutott el az Egyesült Királyságba, és Írországba is. Most épp a Felvidéken és Erdélyben való szélesebb körű megjelenésről tárgyalunk, illetve már a Hollandiában élő magyarok, és a magyar specialitásokat kedvelő helyiek is megkóstolhatják az amszterdami magyar étteremben. A Tikkadt Szöcske kupaktól-talpig magyar és a nevében benne van minden, amit erről a kóláról mondani szeretnénk” – mondja az arculattal és külföldi építkezéssel kapcsolatban Neumann-Bódi Edit. A létszámnál és a menedzsment felépítésénél itt is sokkal fontosabb a szemlélet, ami jellemzi a csapatot. Mint a tulajdonos elmondja, konstruktív, nyitott környezetben szeretnek dolgozni, és úgy gondolják, hogy olyan partnerekkel és vállalkozásokkal tudják építeni a márkát, akik hasonlóan gondolkodnak. „Azt szoktuk mondani, hogy ebben a kicsi, de tehetséges országban rengeteg a Szöcskearc, akik tudnak nagyot alkotni.” „A Tikkadt Szöcske név nagyon erős eleme a márkának, vicces, meglepő, és a magyar kultúra egy cseppje köszön vissza benne, de a név önmagában még nem elég. Szerettünk volna a magyar fogyasztóknak egy őszinte, szerethető, minőségi kólát kínálni, nemcsak terméket, hanem életérzést is. A Tikkadt Szöcske olyan, amilyennek a magyar embereket látjuk: bátor, szerethető, képes nagyot ugrani, és fontosnak érezzük, hogy a viszonteladó partnereink, és a fogyasztók is tudjanak azonosulni vele” – mondja a tulajdonos. Amikor megjelentek a piacon, azt gondolták, hogy a húszas-harmincas generáció, tehát a „fiatal felnőttek” lesz az elsődleges célcsoportjuk, ám közel egy évnyi tapasztalat után azt mondják, hogy ez nem így van. A korosztály, vagy a területi lokáció kevésbé számít, a Tikkadt Szöcske rajongó­kat sokkal inkább személyiségjegyekkel írják le: „nyitott, érdeklődő, természetes kíváncsisággal felvértezett emberekről van szó, akik értékelik a kólánk hangulatát, küllemét.” Nyár végén jelent meg a piacon az elegáns 0,33-as üveges változat is, úgy hogy a „háttérben” megtartották a humort és játékosságot. Azt mondhatjuk, hogy most kedvező a légkör a minőségi magyar termékeknek, de a láncokhoz való bekerülés általában lassú folyamat, nem megy egyik napról a másikra. Viszont a célunk, hogy termékünk mindenki számára könnyen elérhető legyen. 2016. NOVEMBER

T ERM ÉK M I X

37


38 FENNTARTHATÓSÁG

Klímaváltozás okozta gondok

Meg tud-e újulni az élelmiszeripar? Régóta kongatják a vészharangot: az emberiség létszáma 2050-re kilencmilliárdra nő, és a kutatók szerint jelenlegi formájában az élelmezés nem fogja tudni ellátni a Föld lakosságát. Az elkövetkező évtizedekben radikális változásoknak kellene történni az élelmiszeriparon belül.

fogyasztás mindenekelőtt Kelet-Európában, Ázsiában és Latin-Amerikában növekszik majd az előrejelzés szerint. Ugyanakkor ezeket az árakat a fejlődő országok – vagy újabb szakzsargonnal a globális dél – rengeteg lakója nem fogja tudni megfizetni. Egyedül ahhoz, hogy a lakosság növekedésével lépést tartson, a világ élelmiszer termelésének mintegy 60 százalékkal kellene nőnie az elkövetkező huszonöt évben. A jelek szerint azonban erre esély sincs.

VEGETARIANIZMUS ÉS VÍZ ALATTI FARMOK Hosszú távon a vegetarianizmus megoldás lehet, hiszen az Október 16. volt az Élelmezés Világnapja és ennek kapcsán jóval fenntarthatóbb, mint a hús-alapú étkezés, azonban – számos szervezet hívta fel a figyelmet arra, hogy a világ bár számos új termék jelenik meg a piacon – a jelek nem élelmiszerellátása hamarosan súlyos válságba fog kerülni. azt mutatják, hogy az élelmiszeripar e felé haladna. „A veA probléma már itthon is látható: a legújabb Eurostat getáriánus étkezés sokkal fenntarthatóbb, kisebb területen, adatok szerint a magyar lakosság 33 százaléka nem engedheti kevesebb vízfogyasztással állítható elő ugyanannyi kalória. meg magának, hogy húsfélét, csirkét, halat vásároljon leg- A kulturális meghatározottságok, illetve az egyéni vágyak alább minden második napon, a nyugdíjasok 41 százaléka, a miatt nem várható a vegetarianizmus tömeges elterjedése nagycsaládosoknak pedig 46 százaléka nem jut rendszeresen a drasztikus árnövekedések megjelenéséig, hanem addig is minőségi élelmiszerekhez. Ezzel szemben Magyarországon, a pótlószerek, olcsó megoldások, gyengébb minőségű húséves szinten 1,8 millió tonna élelmiszert semmisítenek meg. készítmények gyártása és hangsúlyának növekedése fogja Pedig ennek a mennyiségnek élelmezési célokra történő fel- meghatározni a piacot” – elemez Rab Árpád. használása segítene a probléma szinte teljes felszámolásában.  Szerinte az új nyersanyagok és területek biztosítása érA pazarlás világszerte mintegy 1,3 milliárd tonna kidobott dekében kedvező irány lehet a víz alatti világ felfedezése, és élelmiszert jelent. kihasználtságának növekedése. Ilyen megoldásokat jelentene a víz alatti, vagy úszó farmok (Smart Floating Farms), víz ROMLÓ MINŐSÉG alatti, illetve vízben termeszthető növények szerepének erő„A jövő élelmiszertermelését alapvetően két irány hatá- södése. Segítené a mezőgazdaság szerkezetének átalakítását rozza meg: a Föld népességszámának növekedése, illetve a a szuperintenzív, vagy hidroponikus termesztések fejlődése termelési helyek számának egy bizonyos szinten túli nem is. Ezek egyelőre drágaságuk miatt még nem trendformáló növelhetősége. Ezekhez csatlakozik napjaink egyik leg- erők, de az erőforrások fogyásával kikerülhetetlen irányt fontosabb trendje, az urbanizáció. Folyamatosan áramlik a fognak jelenteni. népesség a városokba, soha az emberiség történetében ilyen „A társadalmi trendeket figyelve látszik, hogy ezek nem koncentrációja nem volt a lakosságnak. Ezt veszik figyelembe a Föld véges erőforrásait. Közelednek azok alapvetően az teszi lehetővé, hogy nagyon kevés ember képes megtermelni nagyon sok ember élelmét” – mondta el Rab Árpád jövőkutató, az Óbudai Egyetem Digitális Kultúra és Humán Technológia Tudásközpont vezetője. Az árak pedig emelkedni fognak, ami azért is lesz tartós, mert egyre nagyobb a kereslet az élelmiszer iránt, emelkednek a termelési költséRab Árpád jövőkutató, gek, ugyanakkor a mezőgazdaság és a gazdaság Óbudai Egyetem Digitális Kultúra és Humán Technológia egésze is lassabban növekedik, mint az utóbbi Tudásközpont vezetője évtizedben. Mindennek hatására a gabonák átlagosan 20 százalékkal, a hús pedig 30 százalékkal drágább lehet, mint a 2001 és 2010 közti időszakban – áll az OECD és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Mezőgazdasági Kitekintés 2011-2020 című tanulmányában. Mint a tanulmány leírja, több folyamat zajlik egyszerre: a drágulás mellett minden korábbinál nagyobb mértékben nő a hús-, tejtermék, cukor- és növényi olaj fogyasztása, viszont a klímaváltozás hatására a terméshozamok csökkennek. Az egy főre jutó élelmiszerT ERM ÉK M I X

2016. NOVEMBER

W W W.T ERM EK M I X.HU


FENNTARTHATÓSÁG

a pillanatok, amikor ezek drasztikusan fogyni kezdenek, ezzel párhuzamosan áruk megnövekszik, illetve olcsóbb, gyengébb minőségű pótlásuk kulcskérdés lesz. E mellett fontos trend a kapacitás és a lehetőségek növelése, ez azonban egyelőre drága irány, amely viszont, ha elterjed és szükségszerűvé válik, olcsóbb is lesz. A társadalmi és a természeti korlátok közötti harmóniát tudatos stratégiai tervezés, illetve az információs társadalom eszköztára teheti lehetővé” – mondta el a jövőkutató. A kutatók szerint a megoldást a modern technológiák elterjesztése jelentené, amelyek segítségével a termelők felkészülhetnének az extrém időjárási anomáliákra. Ám, mint azt az itthoni példák is mutatják, a gazdálkodók az aszályok ellenére sem fektetnek öntözési rendszerekbe. MIELŐTT TÚL KÉSŐ… Az új művelési technológiák sok helyen jelenthetnek alternatívát, viszont létezik ennél sokkal egyszerűbb és azonnal megvalósítható megoldás is. A termőföld leromlása visszafordítható és meg lehet állítani, nem csupán környezetvédelmi szervezetek, hanem az ENSZ tanulmánya szerint is. A Wake up before its too late – vagyis „Ébredj fel, mielőtt túl késő”– nevű ENSZ Rodics Katalin agrárszakértő, tanulmány 2013-ban készült el közel száz Greenpeace nemzetközi hírű kutató bevonásával. A világ mezőgazdaságát, kereskedelmét és a környezetvédelmet vizsgáló jelentés legfontosabb konklúziója az, hogy ha 10-20 év alatt az emberiség átállna a nagy monokultúrás, vegyszerintenzív mezőgazdasági termelésről a helyi ökológiai művelésre, akkor nem csak, hogy a klímaváltozást lehetne megállítani, de mennyiségileg több és jobb minőségű ételt lehetne előállítani. „Ha a vegyszerekre, vegyipari megoldások kutatására, és marketingre költött pénzt, az ökológiai termeléssel kapcsolatos kutatásokra, a helyi gazdaságokra fordítanánk, az élelmiszer-ellátással kapcsolatos krízisek megoldhatóak lennének” – mondja Rodics Katalin, a Greenpeace agrárszakértője. Ehhez azonban kemény politikai, gazdasági és társadalmi elhatározásra lenne szükség.

W W W.T ERM EK M I X.HU

39

„A mezőgazdasági művelésre alkalmas területeknek mindössze a 25 százalékán termelünk élelmiszert, a 75 százalékán pedig takarmányt: a parttalan húsfogyasztás nem fenntartható. Sokkal több húst eszünk, mit amennyi egészségileg is indokolt lenne. A legeltetett (vagyis ökológiai) állattartás az, amely nem terheli meg a környezetet, és megőrzi a természeti értékeket is, nem meríti ki a talajt” – mondja a szakértő. Probléma van a megtermelt élelmiszerek minőségével is. „Míg a globális délen valódi éhezésről van szó, addig a világ fejlett országaiban gyakorlatilag minőségi éhezésről beszélhetünk. Ez azt jelenti, hogy az emberek hiába fogyasztják a monokultúrás termelésből származó élelmiszereket, nem kapják meg azokból a szükséges tápanyagokat, melyekre szükségük van – így éhesek maradnak és a szükségesnél nagyobb mennyiségeket fogyasztanak. Ezért is híznak el a nyugati társadalmak. Ha azonban ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszereket vásárolnánk, egészségesebb ételeket fogyaszthatnánk, és hozzájárulnánk a fenntarthatósághoz is. Fontos, hogy ezt nem csak a Greenpeace, hanem az ENSZ is mondja” – részletezi az agrárszakértő. MEGOLDÁS LEHET A FAIR TRADE? A fejlődő országokban a tradicionális teázást egyre nagyobb mértékben váltja fel a kávé­ fogyasztás. Ez és az erőforrások – terület, víz – csökkenése ahhoz vezethet, hogy éveken belül kialakulhat, hogy a világ kávéigényét nem tudja lefedni a termelés. Ez árnövekedéshez, illetve a pótlószerek hangsúlyának növekedéÚjszászi Györgyi fair trade szakértő, séhez fog vezetni. Védegylet A fair trade termelés fenntartható alternatívát kínál, és piaca is dinamikiusan fejlődik: ahogy nő az iránta való kereslet, úgy nő a volumene is. Célja mégsem elsősorban a tömegek ellátása. „Ennek fizikai korlátai vannak, pontosan a fenntarthatóság miatt. Az ökoszisztéma megőrzése mellett történő termelés jóval nagyobb területet igényel, mert nem egy csoportban, hanem szórványosan találhatók a kávé- tea- kakaócserjék. A klímaváltozás miatti csökkenő termőterületek is korlátozzák a jóval nagyobb volumenű termesztést” – mondta el Újszászi Györgyi, a Védegylet fair trade szakértője. Az élvezeti cikkek árának emelkedése előreláthatólag ezt a típusú termelést sem fogja elkerülni. „A méltányos kereskedelem az, amely garantálja a termelési és megélhetési költségek megfizetését. Ha ezek a költségek valamilyen okból - akár több okból is - nőnek, a rendszer automatikusan emeli a fair trade felvásárlási árat. Ez az ár általában kétszer akkora, mint a tőzsdei ár. A tőzsdei ár fog jobban közelíteni a fair árhoz, miközben a fair trade felvásárlási ár is növekedni fog, bár lassabban. Ezért is fontos, hogy a klíma­ változás kapcsán ne csupán a gleccserek olvadásáról essen szó, és ne csak beszéljünk erről, hanem cselekedjünk, hogy lassítsuk a klímaváltozást, egyéni, csoport és társadalmi szinten is” – mondta el a Védegylet munkatársa. A nagy különbség abban áll a hagyományos és a fair trade termelés között, hogy a klímaváltozás miatt veszélybe kerülő termő­ területeket és magukat a termelőket a rendszer nem hagyja magára. Ahogy a szakértő részletezte, igyekeznek más növények termesztését bevezetni, és/vagy más bevételi forrás megteremtéséhez szükséges eszközöket, tudást átadni és biztosítani a közösségek számára. Már az hatalmas előny a fair trade-be termelőknek, hogy tudnak előre a veszélyről, nem váratlanul, felkészületlenül éri ezeket a közösségeket a csapás.

2016. NOVEMBER

T ERM ÉK M I X


40 TREND

Franchise lett az eladó nélküli svéd élelmiszerbolt-modellből Alkalmazott nélküli üzlet nyílt idén februárban Svédországban, ami egy erre kialakított app segítségével működik. Az üzlet döcögött, majd bezárt, de csak azért, hogy franchise alakuljon belőle. „Én magam üzemeltettem az első boltot, ami nem ment nagyon fényesen” – vallotta be a Termékmixnek az informatikus-fejlesztő tulajdonos, Robert Ilijason, aki eredetileg lakóhelyén, a svédországi Vikenben indította el az eladó nélküli

modellt. A vásárlók a tulajdonos által kifejlesztett és a láncnak nevet adó Näraffär (körülbelül: ’bolt a környéken’) app segítségével vásárolhattak – és vásárolhatnak a mostani üzletekben is. Az appot az Apple hagyta jóvá januárban. A felhasználóknak először regisztrálniuk kell magukat a rendszerben, majd le kell tölteniük a Näraffär alkalmazást az okostelefonjukra. Ezután már elérhető számukra a szolgáltatás számos funkciója. Az üzlet most elköltözött az 500 lakóval rendelkező Eketbe, és további négy boltot nyitnak meg ebben az évben nagyobb településeken – kettőt novemberben. A szisztémához persze jól kiépített elektronikus infrastruktúra is szükséges. SZEMÉLYIVEL EGY KILÓ KENYERET Ilijasonnak akkor jött az ötlet, amikor a kisgyerekére vigyázott és az egyik T ERM ÉK M I X

2016. NOVEMBER

éjjel elfogyott a bébiétel. 20 percen át kellett autóznia, amíg egy nyitva lévő üzletet talált. Mostanra az appos élelmiszerbolt ötletéből franchise lett: Robert Ilijason az ötletgazda és a brand tulajdonosa kezeli és fejleszti a technikát, ám a boltot (és a hamarosan megnyílókat is) kereskedők viszik. A bolt a nap 24 órájában nyitva tart egész héten. „Elég jól fut, ugyan naponta csak 300 eurót hoz, ami nem sok, de már egészséges profitot termel” – mondta el lapunknak a fejlesztő-tulajdonos. Az önkiszolgálóban biztonsági kamerák vannak, valamint az üzletbe elektronikus beléptető rendszerrel tudnak belépni a vásárlók, amit a legtöbben a BankID nevű kártya-szolgáltatással vesznek igénybe, ami egy bankok által használt azonosító rendszer. A kártya leolvasásnál a rendszer azonosítja a vevőt/felhasználót. A termékek beszkennelésére a készülékek kamerája használható, így kérhető azokról bővebb információ. A futurisztikus modellt vonzóvá teheti, hogy a nap bármely szakában be lehet vásárolni, és nincsenek kígyózó sorok sem a pénztár előtt.

A lopások nem nagyon jellemzőek, bár a rendszer nem előzi meg, csupán azonosítja az elkövetőt. A boltban azonban nincs egy centiméternyi hely sem, amelyet ne figyelne kamera. Azt azért hozzátette, hogy egyelőre nem szeretnének alkoholt vagy gyógyszert árusítani, mivel félő, hogy az vonzaná a lopásokat. A tulajdonos elmondta, hogy az üzletben egyelőre csupán alapvető élelmiszereket lehet kapni, és ez még egy darabig így is lesz, amíg a franchise meg nem erősödik. Azonban sokak kérésére a boltokat kiegészítik egy újabb szolgáltatással, amiben a jövő évtől húst és zöldséget lehet majd rendelni. A vevők nem csupán kéréseiket küldhetik el az üzemeltetők felé a rendszeren keresztül, vagy azt, hogy milyen árura lenne igényük, hanem azt is jelezhetik, hogy milyen termék nincs készleten. Az informatikus távlati terve az, hogy egy csomagban tudja értékesíteni a szisztémát, így megvételével bárki, bármilyen típusú boltot nyithat a jövőben.

LOPÁSGÁTLÓ? Mivel kassza nincs, a Näraffär regisztrálja a megvásárolt termékeket, melyek összegét a hó végén egyenlítik ki a vásárlók a mobilappból, vagy a banki azonosítójukkal - mindig az adott hónap végén. „Az már néhányszor előfordult, hogy figyelmeztetni kellett a vevőket, hogy egyenlítsék ki a termékek utáni összeget” – mondja mosolyogva Robert Ilijason. W W W.T ERM EK M I X.HU


KÜLFÖLD

41

NYUGAT-EURÓPA ÉLELMISZERKERESKEDELME

„Kapuzárás előtti pánik”

A convenience, a wellness és az online lehet a kiút Az élelmiszerkereskedelem Nyugat-Európában a Planet Retail jelentése szerint „post mature” fázisban van. Túllépte telítettségi határát, és különböző modellekkel kísérletezik, hogy legyőzze „életközépi válságát”. A nagy alapterületű formátumok, a szupermarketek és a nemzetköziesedés ma már nem jelentenek garanciát arra, hogy új növekedést indítanak el. Ezt a cégek inkább a convenience üzletektől és az online kereskedelemtől várják. A mennyiségi növekedés még ros�szabb képet mutat. A tömegtermékek, amelyeket mindenki ismer, leginkább az online kereskedelemre alkalmasak, mivel gyakran erős árprésnek vannak kitéve, így a legkedvezőbb árfekvésű termékek itt könnyedén megtalálhatóak. Ezek a kereskedők tartós és FMCG termékekkel orozzák el a bevételeket a nagy formátumú üzletekkel rendelkező kereskedőktől. Ennek megfelelően az árrések csökkennek és hozam-zsákutcába vezetnek. És ha emellett az online kereskedők, mint például az Amazon, több friss terméket kínálnak, további hozamtörések várhatóak az eddig jövedelmező frissárukészletekben.

EURÓPAI KERESKEDELMI SZÖVETSÉGEK (NYUGAT-EURÓPA) A tagok bruttó forgalma 2015-ben milliárd euróban megadva 250 200 150 100 50 0

EMD

AMS

Coopernic

AgeCore

[Forrás: Planet Retail]

ÉRTÉKESÍTÉSI CSATORNÁK (NYUGAT-EURÓPA) 2010–2020-ig milliárd euróban megadva

376,4

4,6% 247,5

250

293,6

341,8

350,1

325,8

350

2010 (becsült)

W W W.T ERM EK M I X.HU

Szupermarketek és lakóhely közeli üzletek 2015 (becsült)

Diszkontok

2020 (előrejelzés)

Convenience és benzinkutas üzletek

45,7

43,3

68,8

51,4

Cash&Carry és nagykeres­ kedelmi klubok

Drogériák, gyógyszertárak és parfüméria üzletek

CAGR=átlagos növekedési ráta évente %-ban megadva

2016. NOVEMBER

T ERM ÉK M I X

[Forrás: LP International ]

Hipermarketek és szuper­marketek

1,1% 40,0

0

2,9% 79,7

50

2,3% 54,3

[Forrás: Planet Retail ]

100

59,8

146,7

150

166.331

197,4

200

71,2

300

2,5%

-0,5%

331,9

400


42 KÜLFÖLD

STRUKTURÁLIS FINOMHANGOLÁS Az élelmiszerkereskedelem már évek óta a vásárlások csoportosításával próbálja megmenteni árréseit az európai kereskedelmi szövetségeken belül. Természetesen az üzletszerzések és fúziók is ezt a célt szolgálják, erre a legfrissebb példa az Ahold és a Delhaize szövetsége. Jelenleg a Carrefour és a Cora (Louis Delhaize) is azt tervezi, hogy árubeszerzéseiket közösen fogják bonyolítani. A helyi vásárlói struktúra szerint a vállalatok finoman tuningolt koncepciókkal operálnak, itt a formátumok a csemege­üzlettől (pl. Carrefour Gourmet) az alacsony árszintű üzletekig terjednek. A diszkontok arra törekednek, hogy már ne tekintsék őket csupán olcsónak, céljuk, hogy „normális” üzletekké nőjék ki magukat, ami a gondosan válogatott service szupermarketnek további problémákat okozhat, ha nem hangsúlyozza specifikus erősségeit. Ide tartozik például az új termékek, illetve a saját márkák fejlesztése és innovációja. A csemege mellett ide tartoznak még a népszerű trendek, az egészség, a bio, a convenience, vagy az egyéni vevőkiszolgálás. Természetesen a diszkontok is megpróbálják meglovagolni ezt a hullámot, ami nekik részben jobban sikerült és sikerül, mint a hagyományos szupermarketnek.

tók számára fenyegetés helyett esélyt kellene, hogy jelentsen. –– A kereskedelemnek eltérő, különböző formátumokkal kell operálnia. –– A sikeres élelmiszerkereskedelemben kötelezővé vált az online szolgáltatás bevetése, ami részben nagyon költséges, de nincs mit tenni, még drágulhat is. A házhozszállítási díjak emelése néhány esetben elkerülhetetlen lesz. –– Az átvételi pontok (Click&Collect) száma nem csak a külvárosban, hanem a belvárosokban is emelkedni fog.

A TRENDEK A Planet Retail így foglalja össze a nyugat-európai kereskedelem trendjeit: –– Egyre nő a convenience üzletek és a convenience árukínálat jelentősége. A gyártóknak erre kell összpontosítania a termékek fejlesztése során. –– A diszkont üzletek normál kereskedőkké válnak, és olyan szegmenseket hódítanak meg, amelyeket korábban a szupermarketek tartottak a kezükben. –– Mivel a diszkontok egyre több márkás terméket forgalmaznak, ez a gyár-

AMAZON: CONVENIENCE ÜZLETEK Az Amazon hamarosan állandó üzleteket fog működtetni? A lehetőség, hogy egy élelmiszer-raktárban lehet átvenni a megrendelt élelmiszereket, már Kaliforniában is elérhető és hamarosan Seattleben is igénybe vehető lesz, de az Amazon eddig nem szívesen vállalta fel az üzemeltetését ezeket a lé­ tesítményeknek. Belső körökben már az úgynevezett „Projekt Como”-ról beszélnek. Az Amazon Fresh előfizetői lesznek az elsők, akiknek hozzáférésük lesz az ilyen üzletekhez, és kiemelt tagságot élvezhetnek, épp úgy, ahogyan ezt a Sam’s Club, vagy a Costco esetében láthatjuk. Természetesen ezek a vásárlók akár az autóban is maradhatnak, megvárva, hogy valaki bepakolja a megrendelésüket az autóba. Az új „Projekt Como”-ban elsősorban a rövid lejáratú friss élelmiszerek állnak a középpontban, nyilvánvalóan itt kezd el drágulni a dolog. A szigorú hőmérsékleti ellenőrzések, a megfelelő üzletberendezés és raktározás ebben az esetben elengedhetetlen.

A VEZETŐ KERESKEDELMI VÁLLALATOK 2010–2020-IG (NYUGAT-EURÓPA) Forgalom szerinti rangsor 2015-ben 5,9% 99,1

100

[Forrás: Planet Retail ]

20

35,6

30,2

26,7

38,5

37,2

50,9

-3,2%

1,2% 36,6

39,7

44,4

2,7%

54,4

49,4

2,1% 49,1

50,9

54,4

51,6

55,0

44,1

41,5

-0,3%

1,0% 52,3

74,1

70,4

66,1

57,9

56,2

52,3

3,7%

58,1

66,9

74,5 60

40

2,3%

69,5

-2,8%

80

0 Schwarz Group

Tesco*

Carrefour

Aldi

Edeka

Metro Group

[Forrás: Planet Retail – Global Discount 2016, Retail Trends & Forecasts]

2010

2015

2020 (előrejelzés)

CAGR=átlagos növekedési ráta évente %-ban megadva

Rewe Group

Leclerc

Auchan

Sainsbury

*A Tesco bevétele 2015 és 2020 között várhatóan meredeken zuhanni fog, ennek oka a brit valuta erős értékcsökkenése, helyi valutában 0,3%-os a forgalom növekedés, euróban pedig -2,8%-os a forgalom visszaesése.


KÜLFÖLD

NAGY-BRITANNIA Problémái ellenére a Tesco továbbra is a brit élelmiszerkereskedelem leg­ nagyobb forgalmú vállalata. A cég már sok évvel ezelőtt letaszította az első helyről a Sainsbury’s-t, ahol a brit Walmart-leányvállalat, az Asda a harmadik. Jelenleg mindhárom vállalat piaci részesedést veszít az Aldi és a Lidl javára. Az előrejelzés szerint a diszkontok forgalma óriási növekedési rátákkal fog tovább emelkedni. Ez alapján a nagy formátumú üzletek és a szupermarketek tovább veszíthetnek jelentőségükből, a convenience üzletek és a drogériák az elkövetkező 4 évben növelhetik bevételeiket. FRANCIAORSZÁG A Carrefour és a Leclerc a francia élelmiszerkereskedelem rangsorában viszony­lag szorosan követik egymást. A Carrefour egy központilag irányított, nemzetközi szinten tevékenykedő vállalat, míg a Leclerc üzleteit önálló kereskedők vezetik. A Leclerc-nél a jövő­ beli növekedési ráták segítséget nyújtanak majd abban, hogy megkérdőjelezzék a Carrefour piacvezető helyét. Az Intermarché sok évvel ezelőtt „hűtlen” Leclerc kereskedők közreműködésével született meg, és a legmagasabb növekedési rátákat mutatja fel, ha a forgalom alakulását 2020-ra vetítjük. 2020-ig Franciaországban növekedés várható a forgalmi előrejelzések tekintetében. A Franciaországban üzemelő hipermarketek forgalma még mindig W W W.T ERM EK M I X.HU

emelkedik, és a szupermarketek jelentősebb mértékben nőnek, mint a hipermarketek. A legerőteljesebb növekedés a diszkont üzleteknél várható. SPANYOLORSZÁG Spanyolország élelmiszerkereskedelme túl van a nehézségeken. Az előre­ jelzés szerint a Mercadona, amit néhány évvel ezelőtt szinte senki nem vett komolyan, egyértelműen piac­ vezető és a jövőben is az marad. A hagyományos áruház, az El Corte Inglés évtizedek óta krízismentes vállalat. Azonban ma egy ilyen nagyvállalatnál is az új idők rugalmas stratégiákat követelnek, ami láthatóan nehezére esik a vállalatnak. 2020-ig minden formátumnál növekedést jeleznek a forgalom alakulása tekintetében, a legdinamikusabban a convenience üzletek fognak fejlődni. A Carrefour és az El Corte Inglés idejében felismerte ezt a trendet. Ugyanilyen

dinamikusan fog fejlődni a diszkont kereskedelem. BENELUX-ÁLLAMOK Ha a Benelux-Államokat nézzük, az Ahold (NL) és a Delhaize (B) fúziója után az Ahold/Delhaize uralja Európa észak-nyugati részét. A belga kereskedelmi konszern, a Colruyt erőteljesebb tempóban nő, azonban nem olyan jelentős mértékben, hogy a piacvezető számára veszélyt jelentene. A Jumbo gyűjtötte össze a legjobb ötleteket az USA-ból, sőt, tulajdonképpen az egész világból. A tulajdonos van Eert család az elmúlt években az egész világot beutazta, és megvalósította a legjobb ötleteket. A Benelux-államokban is a diszkont szektor nő a legerőteljesebben, azonban itt a szupermarketek egyértelműen jelentősebb növekedést tudnak felmutatni, mint Európa más országaiban, ez többek között Belgium és Hollandia kistérség jellegének köszönhető.

A TOP 3 KERESKEDELMI VÁLLALAT ORSZÁGONKÉNT A forgalom alakulása 2015–2020-ig

Az üzletek száma 2015-ben

A forgalom 2015-ben

A forgalom 2020-ban

(milliárd euró)

(milliárd euró)

Éves növekedés %-ban

Németország Edeka

13.262

52,28

55,04

+1,0%

Rewe Group

7.469

39,67

43,90

+2,1%

Schwarz Group

3.946

36,67

46,68

+4,9%

Nagy-Britannia Tesco

3.646

46,44

47,09

+0,3%

Sainsbury’s

1.389

25,83

25,73

-0,1%

624

23,93

22,58

-1,1%

Walmart

Franciaország Carrefour

6.203

46,18

52,42

+2,6%

Leclerc

1.691

41,88

49,43

+3,4%

ITM (Intermarché)

2.891

33,10

39,77

+3,7%

Spanyolország Mercadona

1.574

20,83

26,99

+5,3%

El Corte Inglés

1.349

16,54

18,79

+2,6%

718

9,11

10,20

+2,3%

13,40

+2,0%

Carrefour

Benelux államok Ahold Delhaize (NL)

1.551

12,16

Colruyt Group (B)

371

7,31

8,95

+4,1%

Jumbo supermarkten (NL)

580

6,65

10,03

+8,6%

[Forrás: Planet Retail ]

2016. NOVEMBER

T ERM ÉK M I X

[Forrás: LP International ]

NÉMETORSZÁG Az Edeka és a Rewe vezeti Német­ ország legnagyobb élelmiszerkereskedőinek listáját. Ez azonban változhat, ugyanis a Schwarz Group már most Európa legnagyobb élelmiszerkereskedelmi vállalatának számít. A magas növekedési rátákat tekintve nem tarthat már sokáig, hogy a Lidl és a Kauf­ land is bekerüljön a német kereskedelem éllovasai közé. Bár Németország a diszkont kereskedelem mintaképe, a diszkont üzletek forgalma a jövőben is erőteljesebb tempóban fog növekedni, mint a szupermarketek vagy a hipermarketek forgalma. Még szembetűnőbb lesz a convenience üzletek forgalomnövekedése. Egy globális trendnek lehetünk a tanúi, amely egyre erősebben érezteti a hatását Németországban is.

43


44 KÜLFÖLD

OROSZORSZÁG

FRANCIAORSZÁG

Az élelmiszerkereskedelem stabil 2015-ben az orosz élelmiszerkereskedelem 11,6%-os forgalomnövekedése részben a magas inflációs rátára vezethető vissza. A PMR piackutató cég átszámítva 163 milliárd eurós összforgalmat állapított meg. 2014 óta Oroszországnak egy viszonylag magas inflációs rátával kell számolnia. Ennek oka a sok nyugatról érkező árura kiszabott behozatali tilalom és az orosz rubel árfolyamcsökkenése, amely emeli az importált termékek árát. Az élelmiszerekkel való kereskedelem ezen a területen viszonylag stabilnak bizonyult. Rosszabb a helyzet az olyan non-food termékek kereskedelmével, mint a lábbelik, a ruháza-

ti- és elektronikai árucikkek vagy a barkácsáruházak termékei. A politikai helyzetből a helyi gyártók termékei mellett az Ázsiából és Latin-Amerikából érkező importcikkek profitáltak. Ezen kívül sok fogyasztó a kedvezőbb árfekvésű saját márkás termékek mellett tette le a voksát, ebből a diszkontok és a hipermarketek profitáltak. Orosz­ országban a hipermarketek Nyugat- és Közép-Európával ellentétben továbbra is feltörekvőben vannak, azonban ezen a területen a kereskedelem inkább a kompakt változatokat részesíti előnyben. Az Auchantól eltekintve a Top 5 soraiban az orosz vállalatok vannak többségben.

AZ OROSZ ÉLELMISZERKERESKEDELEM FORGALMA 2012–2016-ig billió rubel, és a változás %-ban 12,2%

11,5%

11,6%

10,0%

7,6%

8,0

8,8

9,9

11,0

11,9

2012

2013

2014

2015

2016* *előrejelzés

Változás %-ban

Érték

[Forrás: PMR 2016 szeptember]

OROSZORSZÁG LEGNAGYOBB ÉLELMISZERKERESKEDŐI 2015-ös piaci részesedés szerint (%-ban megadva) Magnit

8,2

X5 Retail Group

7,3

3,8

Auchan Group

Dixy Group

2,4

Lenta

2,3

[Forrás: PMR 2016 szeptember]

T ERM ÉK M I X

2016. NOVEMBER

Bio-tesztpiac az Auchannál Az Auchan szeptember 26-án Párizsban megnyitotta Coeur de Natur (természetszív) elnevezésű új bio üzletét. A kínált termékek 100%-ban organikus gazdálkodásból származnak, ehhez jön hozzá számtalan olyan árucikk, amely „…nem tartalmaz”. Az alapvető árukészlethez tartoznak a péksütemények, a friss gyümölcslevek, a tejtermékek, illetve a közvetlenül a gyártóktól származó áruk, a minőség, a frissesség és az eredetiség garanciájával. Hasonló kísérleteket folytat a Carre­ four és a Leclerc is, mivel az egészségtudatos, a női és az etikusan felelősséget vállaló fogyasztók száma emelkedik, és kiszolgálásuk különleges figyelmet igényel. Az Auchan Olaszországban és Oroszországban is jelentős összegeket fektetett be új drogériaformátumokba az egészség és a szépség szegmensben.

Az Aldi Nord és a Lidl kínálatában bővül a bio Az Aldi Nord francia diszkontüzletei bővítik bio árukészleteiket, ezáltal arra törekednek, hogy egyre inkább női vevőközönségüket szólítsák meg. Ehhez az Aldi Nord a „simplement bon et bio” (egyszerűen jó és bio) márkanevet választotta. Az Aldi ily módon elhatárolja magát Franciaország többi diszkontjától. A fogyasztók szimpátiájának növelése érdekében a vállalat kiemeli a biotermékek helyi származását. A cég Franciaországban sokkal kevesebb bioterméket kínál, mint a szomszédos országokban. Mindössze 40 termékével a vállalat egyértelműen a németországi kínálat (125 termék) mögött marad. Az Aldi-nak még Spanyolországban is mintegy 100 termékből áll az árukészlete. Franciaországban a rivális Lidl sincs jobb helyzetben bio árukészletével. A Lidl ezeknek a termékeknek a „si bon, si bio” (olyan jó, olyan bio) elnevezést adta, azonban az árukészlet mindössze 40 különféle terméket számlál. A vállalat hangsúlyozza, hogy biotermékeinek 80%-a francia gazdálkodásból származik. W W W.T ERM EK M I X.HU


KÜLFÖLD

mára a megrendelés kiegyenlítését, és folyamatosan tájékoztatja a vásárlót arról, hogy az áru éppen hol tartózkodik. Ha egy termék éppen nincs készleten, a rendszer alternatív megoldást ajánl a megrendelőnek. Az egyórás service rendszerében a gyorsaság kiemelt szerepet játszik. Előfordulhat, hogy a vásárlók utolsó bevásárlásuk alkalmával elfelejtettek megvenni valamit, és sürgősen szükségük van rá. Az egy napon belüli kiszállítás már helyett kapott a Sainsburys programjában, a „Chop Chop” az ezek közötti űrt tölti ki.

A Sainsbury’s 40 új munkahelyet létesített, ezáltal a vásárlók mindössze egy órán belül hozzájuthatnak a megrendelt termékekhez. A technika és mindenekelőtt az információs technológia arculata némileg különbözik a 130 évvel ezelőttitől, amikor is a Sainsbury elkezdte a házhozszállítást, az elv azonban ugyanaz. A Sainsburys vevői immár 130 éve várhatják otthon a megrendelt élelmiszereket. A vevők akkoriban még a cég leányvállalatánál adhatták le megrendeléseiket. Az első vállalatnak, amely ezt a szolgáltatást biztosította 1882-ben, Croydon-ban volt a székhelye. A cég kezdetben kézi- és lovaskocsik segítségével bonyolította a kiszállítást, a biciklik a századfordulón kerültek bevetésre.

Az alig növekedő, de inkább csökkenő tendenciát mutató bevételek jobb megértése érdekében tudatában kell lennünk, hogy a szupermarketek árai csaknem két éve minden árukészletben csökkennek.

Ha ennek ellenére ezek a cégek képesek növelni az értékesítést, illetve a visszaesést keretek között tudják tartani, az már jelentős teljesítmény. Az olimpiai játékokból elsősorban az alkoholos italok forgalma profitált.

NAGY-BRITANNIA

Nincs új a nap alatt Biciklis házhozszállítás a Sainsbury’s-nél A Sainsbury’s London déli részén bevezette a „Chop chop” elnevezésű házhozszállítást. Egy app segítségével 20 termék rendelhető, amelyeket egy órán belül kerékpárral szállítanak ki a legközelebbi szupermarketbe, a szállítási díj 4,99 font. Már nem számít újnak az élelmiszerek kerékpáros házhoz szállításának ötlete: Harry Webb-nek hívták azt a férfit, akit 1913-ban egy kiszállítás alkalmával fotón örökítettek meg. Az Amazon Prime már a házhoz szállítással London mellett lefedi Glasgow-t, Manchestert és Liverpoolt. Ráadásul az ottani vásárlók friss- és mélyhűtött termékeket is rendelhetnek. Az Amazon Prime-ot a szupermarket vállalat, a Morrisons látja el áruval, a Tesco pedig néhány telephelyen egy napon belül friss élelmiszerekkel látja el megrendelőit. Úgy tűnik, hogy a Sainsburys igazán komolyan veszi a „Chop Chop”-ot, kifejezetten erre a szolgáltatásra 40 futárt és áruösszeállítót (picker) alkalmaztak teljes munkaidőben. Az ehhez tartozó app pedig lehetővé teszi a vásárlók szá-

45

A Big 4 pihen

W W W.T ERM EK M I X.HU

ÜZLETLÁNCOK PIACI RÉSZESEDÉSE NAGY-BRITANNIA ÉLELMISZER-KERESKEDELMÉBEN Vállalat

Piaci részesedések %-ban megadva 12 héten belül 2016. szeptember 10. előtt

Piaci részesedések %-ban megadva 12 héten belül 2015. szeptember 12. előtt

A forgalom változása az előző év ugyanezen időszakához képest -0,2

Tesco

27,6

27,9

Sainsbury

15,2

15,5

-1,4

Asda

14,2

15,2

-5,4

Morrisons

10,0

10,4

-2,7

Aldi

7,3

6,4

15,5

Co-Operative

5,4

5,2

3,5

Lidl

4,6

4,3

7,3

Waitrose

4,3

4,2

3,1

Marks and Spencer

3,3

3,2

5,0

Iceland

2,2

2,1

3,2

[Forrás: Nielsen Homescan]

2016. NOVEMBER

T ERM ÉK M I X

[Forrás: LP International ]

A brit élelmiszerkereskedelem négy legnagyobb vállalata a piaci részesedésre vonatkozóan még nem érte el az előző év ugyanezen időszakának értékeit, azonban a zuhanórepülés lelassult. A piackutató Kantar Worldpanel és a Nielsen Homescan különböző eszközökkel derítik fel a brit élelmiszerkereskedők piaci részesedésének és bevételeinek alakulását. Érdeklődésük középpontjában elsősorban a piacvezető Tesco áll. A Tesco a megfigyelt 12 hét alatt forgalomrészesedéséből „csupán” 0,3%-ot veszített, ami a legerőteljesebb hatást – ahogyan az utóbbi negyedévekben - a Walmart leányvállalatára, az Asda-ra fejtette ki. Az Aldi 15,5%-kal tudta növelni forgalmát, ennek következtében 7,3%os piaci részesedést tudott elkönyvelni. A Lidl forgalma 7,3%-kal emelkedett, így 4,6%-os a piaci részesedése. Ez alapján a két vállalat piaci részesedése összesen mintegy 12%.


46 KÜLFÖLD EURÓPA

USA

A fiatalok az online vásárlás mellett döntenek Miközben az európaiak heti nagybevásárlásuk alkalmával sokáig az üzleteket részesítették előnyben, úgy tűnik, hogy küszöbön áll az online vásárlás forradalma. A fiatalok egyre inkább a stresszmentes és időtakarékos online vásárlás mellett döntenek. A Mintel új vizsgálata szerint a közvélemény kutatás előtti 6 hónapban a 16-24 éves közötti német vásárlók csaknem fele (45%) vette igénybe élelmiszer vásárlásaik alkalmával a szupermarketek

online szolgáltatását. Ezzel szemben a német fogyasztóknak csupán 31%-a vásárolt online élelmiszereket. Ez a különbség egyéb fontos európai piacokon is megfigyelhető. Spanyol­országban a 16-24 év közötti fogyasztók 46%-a bonyolította vásárlását online, szemben az összes fogyasztó 40%-ával. Lengyel­ országban a 16-24 éves korosztály 44%-a, szemben az összes fogyasztó 41%-ával, Franciaországban ez az arány 33% és 29%.

AZ ONLINE VÁSÁRLÁSOK GYAKORISÁGA EURÓPÁBAN Azon fogyasztók aránya, akik 2016 májusa előtti 6 hónapban online vásároltak élelmiszereket Németország

Spanyolország

Lengyelország

Franciaország

45%

46%

44%

33%

[Forrás: Mintel]

16-24 éves korosztály 16-24 éves korosztály 16-24 éves korosztály 16-24 éves korosztály

31%

40%

41%

29%

Minden fogyasztó

Minden fogyasztó

Minden fogyasztó

Minden fogyasztó

Tesztalanyok: 1002 német, 1001 spanyol, 1000 lengyel és 1000 francia internet felhasználó (16 évnél idősebb korosztály)

AUSZTRIA

[Forrás: LP International ]

Online a Spar Ausztriánál Az Interspar friss termék árukészletét online csak Ausztriában lehet megvásárolni, először Bécsben és környékén lesz erre lehetőség. Lépésről-lépésre lehetővé kell tenni a nemzetközi lefedettséget, és ebben az Interspar hipermarketeinek vonzáskörzetei elsőbbséget élveznek. A vásárlók a friss termékeken kívül mélyhűtött árukat is rendelhetnek, és a megrendeléseket az adott üzlet dolgozói saját kezűleg állítják össze. A 12 óra előtt leadott rendeléseket a vállalat még aznap házhoz szállítja. Jelenleg az élelmiszerek online forgalma Ausztriában évente mintegy 25%-kal nő. A Spar nyilvánvalóan elébe akar T ERM ÉK M I X

2016. NOVEMBER

A 7-ELEVEN meg­ duplázza üzletszámát A japán kereskedelmi vállalat, a SevenEleven megduplázná 7-Eleven típusú amerikai convencience üzleteinek számát. Jelenleg 8.500 ilyen üzlet van, de a számuk a jövőben várhatóan 20.000-re fog emelkedni. A vállalat már 2012-ben elhatározta, hogy évente 500 új üzletet nyit. A kisebb háztartások, több idősebb ember és dolgozó nő, illetve a nagyobb mennyiségű fastfood olyan trendek, amelyek a convenience üzleteknek kedveznek, és ez az üzletek kialakítására és árukészleteire is hatással van. A japán vállalat, az Ito-Yokado néhány évvel ezelőtt a Seven & I nevet kapta, és 2005ben átvette a 7-Eleven ellenőrzését. A service ajánlatok bővítésének erőteljesebben az idősebb, nagyobb vásárlóerejű vásárlók szükségleteire kell irányulnia. A japán és az amerikai üzletek teljesítménymutatói nagyon különbözőek. Japánban a napi forgalom kétszer olyan magas, mint az USA-ban. Az Egyesült Államokban gyors tempóban nő a kanadai convenience vállalat, a Couche Tard, amely szintén megnehezíti a japán előny megtartását. A japán convenience cég, a Lawson is az USA piacára való belépést tervezi. Eddig csupán néhány Lawson üzlet volt Hawaiin, de a résztulajdonos Mitsubishi már globális jelenlétet emleget. Saját erőből azonban a vállalat nem lenne képes arra, hogy kitűzött célját, 20.000 üzlet megnyitását elérje. Október elején a 7-Eleven bejelenti, hogy milyen stratégiával tervezi elérni kitűzött célját.

menni az Amazon Fresh küszöbön álló piaci hódításának. Az élelmiszerek online kereskedelme a Spar számára ilyen rövid időtávon még nem fedezi a költségeket. A vállalat tevékenységének súlypontját jelenleg a logisztika javítására helyezi. Másrészről az aktuális fejlesztésekről sem maradhat le a cég, még akkor sem, ha ezek csak hosszú távon ígérnek nyereséget. Az online vásárlók megrendeléseiket az üzleteken belül (hűtött árucikkekre) erre a célra létesített fiókokban vehetik fel, vagy akár házhozszállítást is kérhetnek, ezeket hőmérsékletszabályozóval rendelkező járművek szállítják ki. W W W.T ERM EK M I X.HU


24 ÉVE

K

ÉS

TR

EN

D

ES

K

ED

EL

EM

B

EN

U

G

U

SZ

TU

47

S]

K

C

ER

S -A

IÓ ÉS

K

L IU

C

O

G

Ú

N

C

.J

O TR

IN

FM

16

N

FMCG

AZ

.É X IV

20

IN EN D EK A

AZ

EK

[X

V F.

Z FM C

SZEKTOR SZAKMAI LAPJA

G K ER ES K ED EL EM B EN [X .É X IV .2 VF 01 6. O K TÓ B ER ]

FMCG SZAKMAI HÍRPORTÁL www.termekmix.hu

ÉS

TR

EN

D

EK

G

K

ER

ES

K

ED

N

[X

.É X IV

ZE

PT

EM

BE

R]

ix m k é m r Te

HORECA

A s g y an é lap a

i sz z ő ny l a idé du ba tt In om ádo ölt g z im űl yag

21 ÉVE

XX I. ÉV F.

A rég t is a vé le

ok i st n nos k Pe tvá ajdo ibájuk Is tul i h szá

Tá eng p lén é

ni to la on Ba zez a s nc e

20 16 .M ÁJ US

ás am lT él Sz et m el én rt tö ír

XX

I.

ÉV

2 F.

01

6.

SZ

EP

TE

M

B

ER

W W W.T ERM EK M I X.HU

2016. NOVEMBER

VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKMAI HÍRPORTÁL www.chefpincer.hu www.chefonline.hu

O

K

C

BE

.S

· napi hírek · aktualitások · külföldi hírek · rendezvények · interjúk, portrék

N

FM

EM

16

A

IN

C VÁ

AZ

EL

0 .2 VF

r é c n i P & f e h C SZEKTOR SZAKMAI LAPJA

· napi hírek · aktualitások · külföldi hírek · kutatások · termék innovációk · interjúk

T ERM ÉK M I X


48 CSOMAGOLÁS/TECHNOLÓGIA

Növekszik az igény a környezetbarát csomagolás iránt A környezetbarát, újrahasznosítható csomagolás iránti globális kereslet az előrejelzések szerint 2021-re eléri a 242,50 milliárd dollárt. A Zion Piackutató elemzése szerint a piac értéke 2015-ben 161,50 milliárd dollár volt, 2016 és 2021 között 7%-os növekedés várható. A globális környezetbarát csomagolási piac fő típusai az újra felhasználható csomagolás, az újrahasznosított anyagot tartalmazó csomagolás és a lebomló csomagolás. 2015-ben az élelmiszerek és italok csomagolása jelenti a piaci szegmens főbb alkalmazási területeit. Ezek teszik ki a teljes piac több mint 45%-át, és várhatóan ez a tendencia a közeljövőben is folytatódik. A jelentés szerint Észak-Amerika jelentette a környezetbarát csomagolás legnagyobb piacát 2015-ben, ez a teljes piac több mint 28%-át tette ki. Várhatóan ez a trend folytatódik az előrejelzési időszakban is. 2015-ben az Egyesült Államok jelentette a legnagyobb bevételt a régióban, Észak-Amerikát Európa követte. Ezen kívül várhatóan Ázsia és a csendes-óceáni térség lesz az egyik leggyorsabban fejlődő környezetvédelmi piac a közeljövőben. Kína és India várhatóan jelentős fogyasztóvá válik a nagymértékű élelmiszeripar és italgyártás jelenléte miatt. Latin-Amerikában, a Közel-Keleten és Afrikában mérsékelt növekedés várható. A Zion szerint a globális környezetkímélő csomagolás piacát elsősorban a zöld csomagolású termékekhez kapcsolódó paradigmaváltás vezérli, a fogyasztók fokozódó egészségtudatossága és a növekvő jövedelmek miatt. Az egyre erősödő környezetvédelmi aggályok, valamint a szigorú szabályok és rendeletek várhatóan megerősítik a zöld csomagolás iránti keresletet az előrejelzési időszakon belül. Azonban, ha a fogyasztók nem kapnak elegendő információt a környezetkímélő csomagolásról és annak előnyeiről, az jelentősen visszafoghatja a piaci keresletet.

T ERM ÉK M I X

2016. NOVEMBER

Automata bevásárlókocsi A portugál kereskedelmi vállalat, a Jumbo (az Auchan leány­ vállalata) befejezte az első, a vevőt automatikusan követő bevásárlókocsi tesztelését. Ez a szerkezet arra hivatott, hogy a mozgáskorlátozott és idős embereknek a hipermarketekben megkönnyítse a bevásárlást. A vevőnek mindössze annyi a dolga, hogy a megvásárolt termékeket a bevásárlókocsiba tegye, és már mehet is tovább. A szerkezet, amelyet a portugál startup vállalat, a Follow Inspiration fejlesztett ki, a wiiGO elnevezést kapta. A kocsit novemberben egy francia Auchan hipermarketben is tesztelik.

Nem lesz több műanyag zacskó 2017 tavaszától a Lidl lesz az első diszkont Németországban, ahol nem használják a szokásos műanyag zacskót. A Lidl ezzel újabb lépést tesz a fenntarthatósági célok megvalósulása felé. Tavasztól a németországi Lidl vásárlók 3 féle hordtáskából választhatnak majd (szövött, fair trade és fenntartható erdőgazdálkodásból származó, FSC minősítésű táska), ezen kívül hűtőtáska is rendelkezésre áll majd a hűtött termékek haza szállításához.

A Coca-Cola palack a legismertebb csomagolás A brit polcokon a legismertebb csomagolás a Cola-Cola üveg palackja. A tanulmány, mely 1500 brit válaszadó révén vizsgálta a csomagolás és a márka hatását a mindennapi vásárlókra, megállapította, hogy hatból egy vásárló szerint a Coca-Cola palack a legkönnyebben felismerhető csomagolás még a logó vagy maga a termék nélkül is. A kutatást az Easyfairs végezte, és arra az eredményre jutott, hogy a legjobban kedvelt termék-csomagolásokat tekintve az első tíz márka között az FMCG márkák vannak többségben, a Toblerone háromszögű hasábja áll szorosan a második helyen, a harmadik helyezést pedig a Jar ikonikus megjelenése kapta. Az elmúlt néhány évben a Coca-Cola jelentősen megváltoztatta marketing szemléletét, hogy a fiatalabb közönséget is elérje, és úgy tűnik, ez sikerült is, hiszen az ezredfordulón születettek közül ötből egy azt állította, hogy a Coca-Cola palackja a legkönnyebben felismerhető termékcsomagolás. Az ikonikus, egyszerű hengeres csőbe csomagolt Pringles volt az ezredfordulón születettek második kedvence. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a csomagolási iparág legnagyobb találmánya a megkérdezett britek egynegyede szerint a híres, fekete-fehér vonalakból álló vonalkód. A karton doboz a szavazatok közel 21%-ával a második helyen áll, amelyet a visszazárható tasak (20%) és a vákuum csomagolás (16%) követ. W W W.T ERM EK M I X.HU


ÚJDONSÁG

A vásárlók környezet­barát és praktikus csomagolást választanának Németországban fejenként 213 kg csomagolási hulladék keletkezik évente, a németek termelik a legtöbb szemetet Európában. Azonban a szokások változnak, és egyre több fogyasztó várja el, hogy környezetbarát csomagolásban vihesse haza a megvásárolt termékeket, és a csomagolás ugyanakkor praktikus is legyen. Többek között ezt a következtetést vonhatjuk le a KPMG és az IHF Köln által elvégzett, legújabb, a fogyasztói elvárásokat vizsgáló felmérésből, melyben a fogyasztói viselkedésmintát vizsgálták 3 hónapon át, 520 vásárló online megkérdezésével. A fogyasztók különösen italok (85%) és élelmiszerek (82%) vásárlásakor ragaszkodtak a környezetbarát csomagoláshoz. A nők sokkal környezettudatosabbak, mint a férfiak, ami különösen jól megmutatkozik az italok vásárlásakor. Összességében a válaszadók 80%-a értékelte az ételek praktikus csomagolását (az italok esetében 72%), mint pl. a fogantyúval ellátott kiszerelést. A fogyasztók 60%-ának mindennapi döntéseit befolyásolják a felhasznált csomagoló anyagok. A német fogyasztók több mint 70%-a jelezte, hogy tudatosan választanak olyan terméket, ami kevesebb extra csomagolást tartalmaz. Egy nagyobb csoport említette, hogy a környezetbarát csomagolás nagymértékben befolyásolja vásárlási szokásaikat. A piackutatók szerint azonban az elképzelés és a valóság valószínűleg még távol vannak egymástól. Annak ellenére, hogy sok fogyasztó szeretne több olyan terméket látni, amit kevesebb csomagolás borít, a fogyasztók közel negyedét befolyásolja a csomagolás, amikor kiválasztja a megvásárolni kívánt terméket. 

VÉNUSZ FAHÉJÍZŰ SÜTŐMARGARIN A Vénusz Fahéjízű Sütőmargarin teljes mértékben növényi alapú, így laktózmentes termék. Különleges fahéj ízével, magas (80%) zsírtartalma és hazai gyártása révén egyedülálló termék a piacon. Elsősorban krémekhez és sütéshez, édes sütemények készítéséhez; valamint azoknak a családoknak ajánljuk, akik kedvelik a fahéj ízét, illatát. Használatával gyorsan, egyszerűen készíthetőek sütemények, és fesztív hangulat varázsolható akár a hétköznapokon is. Fogyasztói kiszerelés: 250g Kereskedelmi kiszerelés: 40 db/karton Ajánlott fogyasztói ár: 199 Ft. Marketingtámogatás: Online támogatás Gyártó: Natura Margarin Kft., 2800 Tatabánya, Búzavirág u. 3. www.venusz.hu Ügyfélszolgálat: info@bunge.hu

HELL ICE COOL BLUEBERRY ÉS HELL ICE COOL MANGO Magyarország piacvezető energiaital gyártója, a HELL ENERGY az idei téli szezonra is újabb limitált szériás ízekkel lepi meg fogyasztóit a legújabb Ice­Coolok bevezetésével. A tavalyi év újdonsága és legnépszerűbb ízesítése, a hozzáadott D vitaminnal készülő mangós íz mellett idén az áfonyára esett a választás. Mindkét limitált szériás IceCool a már megszokott modern és letisztult dizájnú, fémes színvilágú csomagolásban kerül október utolsó hetében forgalomba. Fogyasztói kiszerelés: 250 ml Kereskedelmi kiszerelés: 24 db / tálca Ajánlott fogyasztói ár: 169 Ft Marketingtámogatás: 360 fokos marketing kommunikáció Gyártó, forgalmazó: HELL ENERGY Magyarország Kft. Ügyfélszolgálat: info@hellenergy.hu

2 ÚJ LIMITÁLT MÜZLISZELET: NARANCSOS-FAHÉJAS ÉS FEKETERIBIZLIS Két új ízkülönlegességet fejlesztett ki a Cerbona müzliszelet ­fogyasztóinak az őszi-téli időszakra, ez a narancsos-fahéjas és feketeribizlis müzliszelet. Mindkét termék ropogósabb, mint a megszokott müzliszeletek.

W W W.T ERM EK M I X.HU

Fogyasztói kiszerelés: 25 g Kereskedelmi kiszerelés: 20 db/kinálókarton, 16 kináló/gyűjtőkarton Ajánlott fogyasztói ár: 82 Ft/db Marketingtámogatás: 2016 novemberében óriásplakát, citylight, PR és on-line kampány Gyártó, forgalmazó: Naponta Kft. Ügyfélszolgálat: vevoszolgalat@cerbona.hu

2016. NOVEMBER

T ERM ÉK M I X


ÚJDONSÁG

STAR WARSTM-OS UNIVER KETCHUP Fogyasztói promóció – Amennyiben vásárlója két STAR WARSTM -os Univer Ketchup terméket vesz és beküldi a promóciós matrica alatt található kódokat sms-ben vagy feltölti online regisztráció után a www.starwarsjatek.univer. hu oldalon, megnyerheti a több mint 7000 Star Wars nyeremény, köztük a fődíjak – a 10 db Xbox csomag (One S konzol + 2 Star Wars játék) – egyikét. Fogyasztói kiszerelés: 350g-os talpas tasakos és 470g-os flakonos ketchup termékek Kereskedelmi kiszerelés: 10 talpas tasak / karton és 9 flakon / karton Marketingtámogatás: TV reklám, display, szórólap, wobbler, plakát, facebook, honlap Gyártó, forgalmazó: Univer Product Zrt. Ügyfélszolgálat: +36 76 / 518-153

KALIFA GYÜMÖLCSKOSARAK Különböző méretű, formájú dekoratív Kalifa gyümölcskosarak, tele zamatos, vitaminokban gazdag aszalt és kandí­rozott gyümöl­cs­ csel. Kitűnő választás, ha nemcsak ízletes, hanem egészséges ajándékkal kedveskednénk szerettein­ ket, ezenkívül egész­ séges dísze lehet a vendégváró ünnepi asztalnak. Gyártó, forgalmazó: Gilan Trading Kft., 2071 Páty, Kerekdombi út 7. Ügyfélszolgálat: (36-23) 555-700 www.kalifa.hu

BRAIT KARCSÚSÍTOTT LÉGFRISSÍTŐ AEROSOL 300ML A Brait új légfrissítője víz nélküli formulájának köszönhetően száraz permetet juttat a légtérbe, így nedvesítő hatás nélkül szünteti meg a kellemetlen szagokat. A légfrissítő három különleges változata – a choco dream, a moon garden, és a relaxing moments – a Braittől megszokott tartóssággal biztosítja a kellemes illatot a helyiségben. Megnyerő formája, attraktív megjelenése, és kiváló ár-érték aránya miatt hamar a vásárlók kedvence lesz. Fogyasztói kiszerelés: 300 ml Kereskedelmi kiszerelés: 12 db/karton Kizárólagos forgalmazó: Malen Kft. 6000 Kecskemét, Városföld 92. E-mail: malen@malen.hu Ügyfélszolgálat: 76/412-616

SÁGA FOODS ZRT. – FRANKFURTI PULYKAVIRSLI A Sága Foods Zrt. több, mint 90 éves múltra tekint vissza, ma Magyarország egyik legjelentősebb húsipari vállalata, márkaismertsége 95%- os a magyar vevők körében. A vállalat meghatározó ­piaci szereplőként kimagasló eredményeket ért el a főtt húskészítmények piacán, a pulykavirsli, -sonka és -párizsi kategóriákban. A Sága ősszel két új virslit vezetett be a piacra. A Frankfurti klasszikus (340g) és Frankfurti Piccolo (370g) virslik a már jól ismert és közkedvelt Sága ízvilágot hordozzák. A kellemesen fűszerezett, füstölt roppanós termékek pulykahúsból készülnek, laktóz- és gluténmentesek valamint nem tartalmaznak hozzáadott szóját. Gyártó, forgalmazó: Sága Foods Zrt. Vevőszolgálat: Telefon: 95-336 108, Fax: 95-336 444 E-mail: info@saga-foods.hu www.saga.hu

KELLY FAGYASZTÓ TASAK Újdonságunk, a fagyasztó tasakok megjelenése a Kelly palettán. Két méretben forgalmazzuk a hűtőtasaknál jóval vastagabb, feliratozható, akár többször is felhasználható termékünket. A fagyasztás során a tasakok tulajdonsága nem változik meg. Vastagságából adódóan nem hasad, szakad szét a hideg hatására sem. Két méretben 3L (25*32 cm), 6L (30*50 cm) vásárolható meg.

Fogyasztói kiszerelés: 3L és 6L feliratozható – záró klipsszel Marketingtámogatás: újságos hirdetés Gyártó, forgalmazó: Kelly 2000 Zrt. Szeged www.kelly2000.hu Ügyfélszolgálat: Tel.: +36 62 553-277 Fax.: +36 62 553-289

BRAIT FALEVELES LÉGFRISSÍTŐ 50 ML A sokak által kedvelt Brait virágos légfrissítő folyadék immár ex­ kluzív kivitelű, kézzel készített, faleveles formában is kapható. A dekoratív falevelek a luxus érzetét közvetítik megjelenésükkel és az igéző illatokkal, melyeket az üvegből kinyílva egyenletesen és harmóniát sugározva közvetítenek a légtérbe: green diamond, night sapphire, romantic ruby. A vásárlók előszeretettel választják, mivel tartós, ­finom illata mellett esz­ tétikus megjelenésének köszönhetően a lakás bármely részének éke lehet.

Fogyasztói kiszerelés: 50 ml Kereskedelmi kiszerelés: 15 db/karton Kizárólagos forgalmazó: Malen Kft. 6000 Kecskemét, Városföld 92. E-mail: malen@malen.hu Ügyfélszolgálat: 76/412-616


Termékmix magazin 2016 november  
Termékmix magazin 2016 november  

Innovációk és trendek az FMCG kereskedelemben.

Advertisement