Page 1

С ГРИЖА ЗА БЪДЕЩЕТО

DAIKIN ПРЕДСТАВЯ NEXURA

ЕКОЛОГИЧНИ КЪЩИ СЪС СТИЛ

АРТ & ДИЗАЙН ОБСЕБЕНИ ОТ БОКЛУКА

СКИ КУРОРТИТЕ ПО-БЛИЗО ДО ПРИРОДАТА

Чист комфорт ДИЗАЙН, ПРОСТОТА.

Най-доброто от двата свята в едно /

1/


ПО-МАЛКО ЗНАЧИ ПОВЕЧЕ

Зелен комфорт / ЖИВЕЕМ В ЕПОХА, КОЯТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБОБЩЕНА С ДЕВИЗА НА НЕМСКИЯ АРХИТЕКТ МИЕС ВАН ДЕР РОЕ, "ПО-МАЛКО ЗНАЧИ ПОВЕЧЕ": ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПО-МАЛКО РЕСУРСИ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ПОВЕЧЕ КОМФОРТ, ПРОЕКТИРАНЕ НА КЪЩИ И УРЕДИ, КОИТО ОТГОВАРЯТ НА ТЕЗИ ИЗИСКВАНИЯ ПО ЕДИН ПРИРОДОСЪОБРАЗЕН НАЧИН. По принцип, нашата епоха е време, в което устойчивото развитие и технологията се надпреварват, за да започнат ползотворен съвместен живот. Това търсене на природосъобразен начин на живот, без да се отказваме от комфорта и удоволствията, с които сме свикнали от малки, е една тема, към която постоянно се връщаме на страниците на това списание. Ние ще разкрием, какво означава да построиш зелен дом, как на сцената на изкуството и дизайна боклукът се рециклира за създаването на продукти, привличащи погледите, и ще ви отведем до ски курорти, където въздухът все още е чист и свеж. Насладете се на пътешествието.


03/

Съдържание / ТЕХНОЛОГИЯ НАЙ-ДОБРОТО ОТ ДВАТА СВЯТА

02/_11/

12/_17/

ИЗТОЧНИЦИ НА АЛТЕРНАТИВНА ЕНЕРГИЯ С ГРИЖА ЗА БЪДЕЩЕТО

26/

СКИ КУРОРТИ БАЛАНСИРАН ДИЗАЙН

12/

18/_23/ СЪВЕТИ ЗА ПЕСТЕНЕ НА ЕНЕРГИЯ

24/_25/ СТРОИТЕЛСТВО НА ПАСИВНИ КЪЩИ: ЕКОЛОГИЧНИ СЪС СТИЛ

18/

26/_29/ АРТ & ДИЗАЙН ОБСЕБЕНИ ОТ БОКЛУКА 31/

ИЗКЛ

24/

30/_31/


Най-доброто от двата свята / ЕСТЕСТВЕНО Перфектен ДОПЪЛНЕНИЕ баланс ЗА ВАШИЯ между ДОМ... комфорт и

≤ ≤ 

благополучие

2/


Във време, когато енергията започва да не достига и загрижеността за околната среда се засилва, идеята, че природата е безценен продукт, който трябва да запазим за идните поколения, се вкорени дълбоко в умовете на хората. След като екологичният начин на живот е една от ключовите концепции на нашето време, поддържането на онова, което смятаме за базисно ниво на комфорта и благополучието в нашия живот и нашите домове, се превърна по-скоро в поддържане на баланса, понеже искаме найдоброто от два свята.

От една страна, ние не сме готови да се откажем от дребните удоволствия, заради които животът си струва. От друга, искаме да се грижим за околната среда. Ето защо рециклираме, ето защо предпочитаме енергопестящи системи за отопление и охлаждане. Но не сме готови на компромис за формата и функцията. Ние изискваме системи за отопление и охлаждане, които осигуряват нужната температура, където и когато пожелаем, с безшумна и ефикасна работа и дизайн, който да радва окото. Daikin бързо осъзна тази нужда и превърна опазването на околната среда в един от ключовите си приоритети, с пионерски принос в технологичните иновации и екологичните продукти с висока енергийна ефективност и намалено вредно въздействие върху околната среда. Термопомпите с инверторна технология, каквито се използват в Nexura, са само един от примерите.

3/


ВИНАГИ В ХАРМОНИЯ С ВАШИЯ ИНТЕРИОР...

≤  4/


Стилно бял / Външният вид на Nexura е функционален, но стилен. Неговият елегантен бял корпус с плавни очертания се вписва хармонично във всеки интериор. Независимо дали е вграден, монтиран на стена или на стойка, климатикът придава изисканост на вашата стая. Под тази елегантна външност уредът е изпълнен с най-съвременна технология. Освен, че предлага отопление и охлаждане и пречистване на въздуха, Nexura съчетава изключителна енергийна ефективност с абсолютно удобство за потребителя.

5/


ЗЕЛЕН В СЪРЦЕТО...

Седнете и се отпуснете /

 ≤ ЕКОЛОГИЧНА ТЕХНОЛОГИЯ Когато е в режим на отопление, Nexura използва възобновяем енергиен източник: въздух. Това му осигурява по-висока енергийна ефективност от тази на отоплението на основата на изкопаеми горива. Като намаляват емисиите на CO2, термопомпите на Daikin допринасят за опазването на нашата околна среда. Инверторната технология освен това променя оборотите на компресора на термопомпата – двигателя на климатика – за да използва само количеството енергия, необходимо за отопление или охлаждане на дадено помещение. Следователно, ненужните, изразходващи енергия стартирания и спирания се избягват. Освен че осигурява постабилни температури, тази технология може да повиши икономиите на енергия до 30% над тези при неинверторните системи.

6/


КОМФОРТЪТ Е КЛЮЧОВ Седнете и се отпуснете. С лесното за ползване дистанционно управление можете да регулирате температурата в помещението от комфорта на собствения си стол. Голям дисплей с подсветка предлага преглед на работния режим на климатика, а удобните за работа бутони ви осигуряват лесен достъп до вградения изкуствен интелект на Nexura. Искате да затоплите или охладите стая само за миг? Превключете на режима на висока мощност. Или пък искате да пестите енергия? Настройте таймера за оптимална климатизация на стаята ви по всяко време на деня или нощта.

7/


ЕФЕКТИВНОСТ С ЕДНО НАТИСКАНЕ НА БУТОН...

Мигновена топлина /

powered by Daikin

≤  ПРИЮТЕТЕ СЕ НА ТОПЛО Какво по-приятно в студен зимен ден от това, да се приютите на топло? Nexura повишава вашия комфорт, като излъчва допълнителна топлина от предния си панел. Тази уникална функция може да се активира, като се натисне "излъчващия" бутон на дистанционното управление.

8/

ТИШИНАТА Е ЗЛАТО Блестящите разговори могат да бъдат гвоздея на вашето парти. Ето защо Nexura разпределя въздуха почти безшумно. Гостите ви трябва да бъдат отнесени от вихъра на добрата ви кухня, а не на пречистения свеж или топъл въздух. Системата за автоматично вертикално въртене на жалузите на Nexura накланя жалузите на изходния поток нагоре и надолу, разпределяйки равномерно въздуха в стаята.


9/


ГОРЕЩО ИЗЛЪЧВАНЕ, СВЕЖ СТИЛ...

10/


Отопление и охлаждане в едно / ЦЕЕЛОГОДИ ИШЕН КОМФОРТ Незаависимо, далли искате да се топлите през студдените зимн мни месеци, или да се охлаждате презз горещ щите летни дни, Nexura ви осигурява цело огоди ишен комфорт с едно натискане на буто он. Изглеждащ като че ли винаги е бил част от вааш шия интериор, уредът със стилен ди изайн имаа преден панел, който излъчва допъ ълнителна топллина. Точно като обикновен радиаатор. то

11/


Източници на алтернативна енергия/ С ГРИЖА ЗА БЪДЕЩЕТО

1 / СЛЪНЧЕВИ КОЛЕКТОРИ Слънчевите колектори са чудесен начин да задоволявате отчасти нуждите на дома си от енергия. Има два основни варианта на слънчеви елементи: колектори за електричество и колектори за топла вода.

2 / ТЕРМОПОМПИ Термопомпите използват въздух от околната среда, почвата или водата, за да отопляват и охлаждат вашия дом.

12/


ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЕСТЕСТВЕНИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ И ЕЛЕКТРИЧЕСТВО БЪРЗО ПЕЧЕЛИ ПОПУЛЯРНОСТ СРЕД СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЖИЛИЩА. ТЕХНОЛОГИИТЕ ЗА ВЪЗОБНОВЯЕМА ЕНЕРГИЯ, КАТО ВЯТЪРНИ ТУРБИНИ, СЛЪНЧЕВИ КОЛЕКТОРИ, ОТОПЛИТЕЛНИ КОТЛИ НА БИОМАСА И ТЕРМОПОМПИ ПРЕДЛАГАТ АЛТЕРНАТИВА НА ИЗКОПАЕМИТЕ ГОРИВА И МОГАТ ДА СПОМОГНАТ ЗА НАМАЛЯВАНЕ, КАКТО НА ВАШАТА СМЕТКА ЗА ЕНЕРГИЯ, ТАКА И НА ЕМИСИИТЕ НА CO2 ОТ ВАШИЯ ДОМ.

13/ 13/


ПОЛЕЗНА ЕНЕРГИЯ ОТ СВЕТЛИНАТА НА СЛЪНЦЕТО

 14/

Включвайте консуматори, докато грее слънце /


ПО ПРИНЦИП, СЛЪНЧЕВАТА ЕНЕРГИЯ Е ТЕХНОЛОГИЯТА ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОЛЕЗНА ЕНЕРГИЯ ОТ СЛЪНЦЕТО. ТОВА НЕ Е НОВО. НИЕ СМЕ ИЗПОЛЗВАЛИ СИЛАТА НА СЛЪНЦЕТО ЗА СУШЕНЕ НА ДРЕХИ И ХРАНА ИЛИ ЗА ПОДГРЯВАНЕ НА ТОПЛА ВОДА ЗА БИТОВИ НУЖДИ ОТ ХИЛЯДИ ГОДИНИ, НО ЕДВА ОТСКОРО СМЕ В СЪСТОЯНИЕ ДА Я ИЗПОЛЗВАМЕ ЗА ГЕНЕРИРАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО.

КАК СТАВА ТОВА?

в стъклени тръби и подгрява водата.

Всъщност е доста просто. Слънчевите колектори впрягат мощта на слънчевите лъчи и я превръщат в енергия. Има два основни вида слънчеви колектори, които използват напълно различни технологии за оползотворяване на слънчевата енергия:

По принцип има два вида слънчеви бойлерни системи: активни и пасивни. Активната система за топла вода е по-разпространена и най-ефективна. Активната система използва малка помпа за доставяне на водата в слънчевия колектор и в бойлера за битова топла вода.

ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО За да произвеждате електричество, имате нужда от фотоволтаични (PV) колектори. 1/ ТОПЛИННИ СЛЪНЧЕВИ КОЛЕКТОРИ: Тези колектори поглъщат слънчевата енергия и я пренасят в топлата вода за битови нужди.

PV колекторите се състоят от множество фотоволтаични елементи. Те преобразуват слънчевата светлина в електричество, което може да се използва за захранване на домакински уреди: хладилник, електрически крушки, стереосистема, телевизор, компютър и каквото още се сетите. Колекторите се предлагат в различни типове и размери, за да отговорят точно на нуждите ви.

2/ ФОТОВОЛТАИЧНИ ИЛИ СЛЪНЧЕВИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ КОЛЕКТОРИ: Тези колектори преобразуват слънчевото излъчване директно в електричество. Слънчевите колектори нямат движещи се части и в резултат изискват минимална поддръжка. Освен това, електричеството се генерира без вредни емисии и шум.

Но какво става в облачни дни? Ще останете ли без електрозахранване? Съвсем не. PV елементите не се нуждаят от пряка слънчева светлина, за да работят. Можете да генерирате електричество дори и в облачни дни. И понеже вашата фотоволтаична система е свързана и към обществената електрическа мрежа, при нужда можете да черпите електричество от нея. И обратно, през слънчеви дни, когато произвеждате повече електричество, отколкото консумирате, излишъкът се насочва обратно в електрическата мрежа. Точно от това идва и вашата печалба. Колкото повече връщате в електрическата мрежа, толкова по-малка ще е сметката ви за електроенергия.

ПРОИЗВОДСТВО НА ТОПЛА ВОДА Топлинните слънчеви колектори, свързани към система със слънчев бойлер, могат да задоволят над половината от нуждите от топла вода на едно домакинство през годината. Трябва ви единствено слънчев колектор. Свързан към вашата система за топла вода, той поглъща топлината от слънцето

15/


Помпа, която топли / ОБМИСЛЯТЕ ЛИ ВАРИАНТИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ И ОХЛАЖДАНЕ НА НОВИЯ СИ ДОМ, ИЛИ ТЪРСИТЕ НАЧИН ДА НАМАЛИТЕ СМЕТКИТЕ СИ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ? ИЗХВЪРЛЕТЕ СТАРИЯ НАФТОВ ИЛИ ГАЗОВ КОТЕЛ И ИЗБЕРЕТЕ ВМЕСТО НЕГО ТЕРМОПОМПА. ВРЕДНИТЕ ЕМИСИИ НА CO2, КОИТО ОТДЕЛЯТЕ, ВЕЧЕ СА ПО-МАЛКИ.

КАКВО ТОЧНО ПРЕДСТАВЛЯВА ЕДНА ТЕРМОПОМПА? Термопомпите са устройства с висока енергийна ефективност, служещи едновременно и за отопление, и за охлаждане. Те извличат топлинна енергия от околния въздух (термопомпи тип въздух-въздух или въздух-вода), от вода (термопомпи тип водавода и вода-въздух) или от земята (термопомпи тип земя-въздух или земя-вода) и я "напомпват" във вашия дом. Цикълът на термопомпата е напълно обратим, така че те могат да се използват и за отопление, и за охлаждане.

16/


Само факти / Термопомпите оказват известно вредно въздействие върху околната среда, тъй като се нуждаят от електричество, за да работят, но извлечената от земята, въздуха или водата топлина се възобновява постоянно по естествен път и тяхната ефективност е до 4 пъти по-висока от тази на системите за отопление с електричество или изкопаеми горива. Термопомпата не е нова технология; тя се използва от десетилетия. Фризерите, хладилниците и климатиците са най-често срещаните примери на тази технология. Ние от Daikin имаме над 50-годишен опит в термопомпената технология.

КАК РАБОТИ ТЯ? Термопомпата е електрическо устройство, което извлича топлина от дадено място и я пренася на друго. Пренасянето на енергията се осъществява чрез химическо вещество, наричано "хладилен агент", което циркулира през два топлообменника в цикъл на изпаряване и кондензация. По време на този цикъл топлината се пренася от дадена вътрешна зона в околния въздух в режим на охлаждане и по този начин охлажда въпросната зона. По същия начин, топлината може да се "изпомпва" от въздуха в околната среда вътре в затворено пространство и да се използва за отопление на вътрешни зони.

1/

Термопомпите са с далеч по-висока енергийна ефективност от сравнимите системи с котли на изкопаеми горива.

2/ Термопомпите тип въздух-въздух или въздухвода използват възобновяема енергия: топлината, налична във въздуха от околната среда.

3/ Като напомпват този затоплен въздух във вашия дом, термопомпите на Daikin доставят четири пъти повече топлоенергия, отколкото сами консумират. Те се нуждаят от само една единица електроенергия, за да изпомпват 3 до 5 пъти по-голямо количество възобновяема енергия във вашия дом.

4/ Те могат да намалят вашите разходи за Понеже в земята и въздуха на открито винаги се съдържа някаква топлина, една термопомпа може да доставя топлина в къща дори през студените зимни дни. На практика, при –18 °C във въздуха се съдържат около 85% от топлината, която той съдържа при 21 °C.

енергийни източници с над 30% в сравнение с един нафтов котел и с около 20% в сравнение с един газов котел.

5/ Една термопомпа с източник въздух извлича топлина от външния въздух по същия начин, както един хладилник извлича топлината от вътрешността си. Тя може да извлича топлина от въздуха дори когато външната температура достига -25 °C.

17/


Ски курорти Балансиран дизайн /

18/

OBIS EXPLIBUS. PARIBUSCILLA QUI CON EXPLIBUS ET A ET AUT LITAE OMMOLORUM CUPTIUS ATQUIS NIMUS, INUMQUI AS NE VOLENT EXERO VOLLABORUME MA EXERRO BLAUT VELEST, ALIT OPTASIMUSAM ALIT BUS RAT EST, INTIS NOSA PRO DE NOBIT FACEARUM AS PLIQUODIAM VOLORE QUIATUR, NUS ULLORERIAS AS ET OFFICIDUCI DOLUPTA TAQUIDE NIENIT.


Mavida / Balance Hotel & Spa НЯКОИ ХОТЕЛИ НЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ БЛЯСКАВ ЕКСТЕРИОР, ТЕ ТЪРСЯТ НЕЩО ПО-ДЪЛБОКО. MAVIDA BALANCE HOTEL & SPA, КОЙТО МЕЖДУ ДРУГОТО НЕ Е ПЪРВИЯТ ДИЗАЙНЕРСКИ ХОТЕЛ В ЦЕЛ АМ ЗЕЕ, Е МЯСТО, КЪДЕТО ВЪТРЕШНИЯТ МИР Е ПО-ВАЖЕН ОТ ЦВЕТА НА ВАШАТА ЧАНТИЧКА.

Едно автентично място, където всеки ще намери спокойствие и ще си възвърне естественото равновесие. Това е така благодарение на прекрасните местни материали, които са се превърнали в неразделна част от околната среда в течение на векове. Същевременно те възбуждат сетивата ви: кожа от планински говеда, лиственица и бряст от горите, които покриват стръмните склонове на планината със зимно одеяние от зеленина. Не дизайн, заради самия дизайн, а просто красив комфорт.

за благополучие за изтерзаните очи и уморения гръб. Преобладават естествените оттенъци, но те са подчертани от топли щрихи в червено и тапети със смела текстура, които изглеждат набръчкани. Не са пестени разходи или усилия, за да можете да си върнете усещането за равновесие. www.mavida.at

Приказна смесица от минималистични контури и пухкави възглавнички, усещане

19/


Madlein Hotel / В MADLEIN МНОГО СЕ УВЛИЧАТ ПО ДЗЕН И ОБИЧАТ ИЗЧИС ТЕНИТЕ ЛИНИИ, МИНИМА ЛИС ТИЧНАТА ПРОС ТОТА И ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ПОДБРАНИ МАТЕРИА ЛИ. ТОЕС Т, НИЩО ИЗКУС ТВЕНО - САМО КАМЪК, С Т ЪК ЛО И ДЪРВО, КОИТО СИМВОЛИЗИРА АТ ЧЕТИРИТЕ ПРИРОДНИ Е ЛЕМЕНТА.

Знае Зн нае ете е ли, и че... възд въ здух ухът ътт е при р знат като възо въ зо обн б ов о яе яем ен енергиен изто из точн чн ник ик*. *. Това То ва пра р ви в тер ермо мопо п мп мпит ие на Daikin с източн ник и въззду д хаа прав пр ав вил и ни нияя из избор за едн днаа ен е нер ерги гийн ги йн но еф ефек е ти ек тивн в а вн оттоп о ли лите тел те лна сист лн систем ема. а. *Цел Цели ин наа ЕС, COM OM ((20 2008)/30 08)/30 08 0

20/


ДЗЕН ДИЗАЙН Тази философия на хармонията е приложена с потресаващ успех в дизайна на стаите. Цветовите схеми и материалите, които са типични за останалата част на хотела, се повтарят така, че да гарантират навсякъде хармоничната цялост. Що се отнася до цветовете, дизайнерите са отишли още една стъпка напред. Резкият контраст предизвиква подсъзнателно сетивата на всички гости (топло и студено, грапаво и гладко и ярко и тъмно), разширявайки хоризонта. Контрасти можете

да намерите и в дзен градината, където терасата с красиво подравнени камъчета и случайно разхвърляните камъни противопоставят грубото и нежното в един зашеметяващ ефект. Градините опират във внушителните планини, обрасли със смърч, а традиционната сауна с глава на северен елен и еленови рога убедително доказват, че този хотел не е изоставил алпийските си корени, независимо от подчертаната си дзен атмосфера. www.madlein.com

21/


Pergola Residence / НОВ ДИЗАЙН, КОЙТО Е ТОЛКОВА СПЕЦИА ЛЕН, ЧЕ ЩЕ СЕ ЧУВС ТВАТЕ КАТО В МАЯМИ ИЛИ ТОКИО. ЗНАМЕНИТИЯТ АРХИТЕК Т МАТЕО Т УН Е С ЪЗДА Л ЛУКСОЗНА РЕЗИДЕНЦИЯ В ЕДНА ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ СЕ ЛСКИ МЕС ТНОС ТИ НА ЕВРОПА, КОЯТО С ЪЧЕТАВА НАЙ-ДОБРОТО ОТ ДВАТА СВЯТА.

Знаете ли, че... Daikin изгради множество пунктове за мониторинг из цяла Европа за своите термопомпени системи. Постигнато беше високо ниво на удовлетворение, с увеличен комфорт, стабилна стайна температура, ниска енергийна консумация и винаги налична топла вода... независимо от атмосферните условия в пункта за мониторинг.

22/


ЕДНО УЮТНО ГНЕЗДО В ЮЖЕН ТИРОЛ

Цялата привлекателност на една вила с хотелско обслужване. Място, което ще искате да споделите само с подбран кръг от хора. Няма сграда с бляскав дизайн, която да доминира величествено над долината. В Pergola Residence властва дискретността, за да не ви отвлича от красотата на пейзажа. Конструкцията под формата на пергола (беседка) изглежда като безлична част от планинския склон, под който е подслонена и благодарение на използваните материали, нейното присъствие е почти незабележимо. Това не е хотел, който има нужда да бъде забелязан, а място, което иска

да се слее с тишината, без много шумотевица около него. От лозовите ластари, които се катерят по терасите, над различните естествени материали до покрива, покрит с нежен мъх - всичко лъха на чистота. Пейзажът се превръща бавно, но безвъзвратно в част от Pergola Residence и те са неразривно свързани един с друг. www.pergola-residence.it

23/


Съвети за пестене на енергия /

СПЕСТЕТЕ ДНЕС, ЗА ДА ПЕСТИТЕ И УТРЕ

ДА СЕ ПЕСТИ ЕНЕРГИЯ ИЗОБЩО НЕ Е ТОЛКОВА ТРУДНО. НУЖНО Е САМО МАЛКО ДА СИ ПРОМЕНИМ ОТНОШЕНИЕТО. ЕТО ТУК НАШИТЕ 10 НАЙ-ВАЖНИ СЪВЕТА.

 1/

6/

ИЗКЛ

9/

2/


7/

Краткосрочно /

Дългосрочно /

1/ ИЗКЛЮЧВАЙТЕ КОНСУМАТОРИТЕ

8/ ПРЕМИНЕТЕ НА СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ

Винаги изключвайте лампите, когато излизате от някое помещение. Не оставяйте уредите в режим на готовност (standby), тъй като може да консумират до над 25% от енергията, която биха консумирали, ако са включени нормално.

2/ ОТСТРАНЕТЕ ТЕЧОВЕТЕ Ако кран за топла вода капе в течение на една седмица, прахосаната гореща вода е достатъчна да напълни половин вана, затова отстранете течовете и проверявайте, дали крановете са затворени.

3/ НАСТРОЙТЕ ТЕРМОСТАТА НА ПО-НИСКА ТЕМПЕРАТУРА Понижаването на температурата във вашата стая с 1 °C може да намали разходите ви за отопление с до 10%.

4/ НЕ ИЗПУСКАЙТЕ ТОПЛОТО Ако прекарвате повечето си време в едно помещение, дръжте вратата му затворена. Спуснете завесите, щом се мръкне, за да спрете изпускането на топлина през прозорците и проверете за течение около прозорците и вратите.

5/ ПЪЛНЕТЕ ГИ ДОГОРЕ Пълнете докрай пералната машина, сушилнята или миялната машина: едно пълно натоварване използва по-малко енергия, отколкото две наполовина.

Слънчевите колектори са форма на възобновяема енергия, която е подходяща почти за всеки. Дори при облачно време все още може да се събере малко слънчева енергия. Има два основни варианта на слънчеви елементи: колектори за електричество и колектори за топла вода. Една добра система за гореща вода със слънчеви панели, например, е в състояние да снабдява едно средно домакинство с около половината от годишните му нужди от топла вода.

9/ ИЗОЛИРАЙТЕ 75% от жилищата губят енергия поради недостатъчна изолация. Изолацията на вашия дом е икономичен начин да задържате топлината в него и да намалите разходите си за енергия.

10/ ПОДОБРЕТЕ КОТЕЛНАТА СИ ИНСТАЛАЦИЯ Старите котли са с по-ниска ефективност за отопление на вашата къща и повишават прахосването на енергия и разходите за нея. Един котел от клас А ще ви осигури значителни икономии на енергия.

6/ ВЗЕМАЙТЕ ДУШ Да вземете душ е по-ефективно като консумация на енергия, отколкото да вземете вана. За пет минути под душа изразходвате средно 30 литра вода, в сравнение с 80 литра за наполовина пълна вана.

7/ ЛЕСНО ОТОПЛЕНИЕ Постарайте се вашата термопомпена система да е напълно заредена с хладилен агент, така че да работи ефективно.

25/


ЕДНА ХЕРМЕТИЧНА ЧЕРУПКА

 26/

пасивни къщи /


СТИЛНА РЕДОВА ЕДНОФАМИЛНА КЪЩА В ОСТЕНД, ЕДИН ОТ КРАЙБРЕЖНИТЕ ГРАДОВЕ НА БЕЛГИЯ. ОТВЪН В НЕЯ НЯМА НИЩО НЕОБИКНОВЕНО, НО САМАТА КЪЩА Е ЧАСТ ОТ ЕДНА РЕВОЛЮЦИЯ В СТРОИТЕЛНОТО ПРОЕКТИРАНЕ: НЯМА ТЕЧЕНИЕ, НЯМА СТУДЕНИ ПОДОВЕ С ПЛОЧКИ, НЯМА СГУШВАНЕ ПОД ОДЕЯЛОТО, ДОКАТО ПЕЧКАТА ЗАПОЧНЕ ДА СЕ УСЕЩА. ВСЪЩНОСТ НЯМА И ПЕЧКА.

вентилационна система гарантира, че въздухът вътре в къщата ще бъде постоянно чист и свеж. Вентилаторите за рециклиране на топлината осигуряват циркулация и затоплят постъпващия студен въздух със застоялия въздух, излизащ от къщата. Ефективността на този топлообмен? Около 90 процента!

В дома на Стефан Дендувен (Stefaan Dendooven) няма традиционна отоплителна система и радиатори. Дори в най-студените нощи чисто новата пасивна къща на г-н Дендувен получава цялата топлина и гореща вода, от които има нужда, за сметка на количеството енергия, което би стигнало да се загрее една ютия. "Поддържането на комфортна вътрешна температура през зимата не е проблем. По-трудно е да се предпази къщата от нагряване през лятото" - казва Стефан Дендувен.

Усещането вътре в една пасивна къща е малко по-различно, отколкото в обикновена къща. Има своеобразна еднородност на въздуха и температурата в цялата къща. Подовете не са студени, нито стените. Температурата им е почти същата като на околния въздух. Стените са украсени със зарешетени тръбопроводи, които подават вътре ценния чист въздух. Ако се вгледате внимателно в прозорците, ще видите слоевете от стъкло и газ, както и сложните уплътнения около ъглите.

КАКВО Е ПАСИВНА КЪЩА? Пасивната къща не е архитектурен стил, а интегриран процес от технологии за екологично строителство на зелени сгради. При нея се използват свръхдебела изолация и сложни врати и прозорци. Архитектът проектира къща, затворена в херметична черупка, така че да не излиза почти никаква топлина и да не може да проникне никакъв студ. Това означава, че една пасивна къща може да се отоплява не само от слънцето, но и с топлината от домакинските уреди и дори от телата на живеещите в нея. Изобретателна централна

ЕДНА НЕМСКА КОНЦЕПЦИЯ Първата пасивна къща е построена в Дармщадт през 1991 г. от Волфганг Файст (Wolfgang Feist) - местен физик. Оригиналната пасивна къща на д-р Файст - квадратна бяла сграда с четири апартамента - изглежда като научен проект. Но новите пасивни къщи се строят в различни форми и стилове. Днес броят им по света се оценява на 15 000, повечето от които са изградени в немскоговорящите и скандинавските страни.

27/


ПАСИВНИ КЪЩИ

 МЕСТОПОЛОЖЕНИЕТО И РАЗМЕРЪТ СА КЛЮЧЪТ Все още има нерешени проблеми пред по-широкото налагане на концепцията. Тъй като една успешна пасивна къща изисква взаимодействие на сградата със слънцето и климатичните условия, архитектите трябва да бъдат внимателни при избора на мястото за нея. Отоплението на пасивната къща може да не работи в сенчеста долина, високо в планините или на градска улица, ако няма стена с южно изложение. Изследователите се опитват да проверят, дали концепцията ще проработи при по-топъл климат – където един топлообменник би могъл да се използва в обратен режим, така че да задържа хладния въздух вътре, а топлия - навън. А онези, които искат пасивни къщи като цели блокове, може да останат разочаровани. Компактните форми се изолират по-лесно, докато големите сгради са трудни за изолиране и отопление. Повечето пасивни къщи позволяват около 47 квадратни метра на човек - едно комфортно, макар и не просторно жилищно пространство. Пред строителството на пасивни къщи има и финансови препятствия. Например, инсталирането на всички енергопестящи функции излиза с 10 до 15 процента по-скъпо. Стефан Дендувен и семейството му са избрали съзнателно да си построят пасивна къща. "Жена ми Тине научила за пасивните къщи, докато работеше в Германия и концепцията я грабнала мигновено. Същото стана и с мен. Вярно е, че една пасивна къща е по-скъпа като строителство, но възвръщаемостта на инвестицията е чудесна. Много съм щастлив с липсващите сметки за отопление, особено като се има предвид как се покачват цените на енергията в днешно време".

28/


Знаете ли, че... в момента термопомпите са най-модерната технология, използвана за оборудване на къщи и сгради с ниска енергийна консумация.

ПАСИВНАТА КЪЩА ИЗИСКВА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ СГРАДАТА, СЛЪНЦЕТО И КЛИМАТИЧНИТЕ УСЛОВИЯ

29/


БОКЛУКЪТ НА ЕДИН Е СЪКРОВИЩЕ ЗА ДРУГ. КАКТО ВЪВ ВСЯКО КЛИШЕ, И ТУК ИМА ЗРЪНЦЕ ИСТИНА. НЯКОИ ОТ НАЙ-НЕОТРАЗИМИТЕ И ИЗОБРЕТАТЕЛНИ ТВОРБИ СА РОДЕНИ ОТ НАЙ-ПРОСТИЯ И ИЗОБИЛЕН МАТЕРИАЛ: БОКЛУКА. ОБСЕБЕНИТЕ ОТ БОКЛУКА ТВОРЦИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ МОЖЕ ДА СА ИМАЛИ СХОДНИ ОТПРАВНИ ТОЧКИ, НО СА УСПЕЛИ ДА СЪЗДАДАТ ВДЪХНОВЯВАЩО РАЗНООБРАЗИЕ ОТ ИЗКУСТВО И МОДА ОТ ИЗХВЪРЛЕНИ ОТПАДЪЦИ.

Рециклирано

изкуство / 30/

3/


1/

1/ ЧАНТИЧКА ОТ ТЕНЕКИЙКИ? Кой казва, че чантите и портмонетата от пръстени за отваряне на кутийки не са модни? Тези елегантни модели са ръчна изработка на студио Escama от Бразилия.

2/ ДА СЕДИШ НА СТАРИ НОВИНИ Charles Kaizin от Белгия е събрал вестници, залепил ги е, наложил ги е на слоеве и ги е уплътнил, докато ги превърне в пейчица с издръжливостта на дърво.

3/ ЧАША ОТ БУТИЛКА Kaizin работи също и със стари бутилки. Всяка бутилка се отрязва, обработва с разяждащи средства и пясъчна струя, докато не се превърне в чаша. Зеленият и кафявият цвят са оригиналните цветове на самите стари бутилки.

4/ ХОРАТА НА ТРАШ ИЗКУСТВОТО Тези натрапчиви "хора на сметта" са облагородили улиците на много от найголемите градове в света. На немския скулптор HA Schult са му нужни шест месеца и 30 помощника, за да създаде тези странни скулптури от смачкани кутийки, компютърни части и почти всичко останало, което според него е ставало за обединяването им в едно.

2/ 4/

31/


DAIKIN ПОДДЪРЖА НОВАТОРСКИ НАЧИН НА МИСЛЕНЕ И ПИОНЕРСКИ ДУХ

 32/

Daikin свят на съвършенството / От първите дни на японския си основател Акира Ямада, Daikin поддържа новаторски начин на мислене и пионерски дух и се стреми да създава по-добри продукти с по-висока енергийна ефективност. Daikin работи активно в сферата на хладилната техника, климатизацията и термопомпите още от 30-те години на миналия век, когато предприема пионерски изследвания на хладилни агенти за хладилници. От създаването си през 1924 г., Daikin

разширява непрестанно хоризонтите си: географски, технологични и културни. Климатиците на базата на термопомпи са пуснати в производство в началото на 1950-те години. След като овладява технологията за производство на всички механични, електронни, хидравлични и химически компоненти със собствени сили, главните усилия на Daikin в осигуряването на качество и в научноизследователската и развойна дейност са гарантирани.


ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ ПРЕЗ 1924 Г., ПРОИЗВОДИТЕЛЯТ НА КЛИМАТИЦИ И ТЕРМОПОМПИ DAIKIN РАЗШИРЯВА НЕПРЕСТАННО ХОРИЗОНТИТЕ СИ: ГЕОГРАФСКИ, ТЕХНОЛОГИЧНИ И КУЛТУРНИ.

НАГРАДИ През цялата история на Daikin неговите многобройни първи в света изделия и технологични иновации са получавали награди за технологичните си и екологични постижения. Последните награди включват:

VRV® Най-добрата технология на Daikin в климатичния комфорт и енергийната ефективност за малки до средни офиси, хотели и други търговски обекти

ПЪРВА В СВЕТА ТЕХНОЛОГИЯ Daikin е търговската марка, която стои зад множество първи в света изобретения, като технологията VRV® през 1982 г. Системите VRV® на Daikin използват циркулация само на необходимия обем хладилен агент – оттам и наименованието "Variable Refrigerant Volume" (Променлив обем на хладилния агент) – така че различните помещения да могат да се наслаждават едновременно на различни температури. Друго първо в света постижение включва Ururu Sarara, първият въздушен климатик от тип сплит (с разделена система) за овлажняване и изсушаване на въздуха без външен източник на вода, както и Daikin Altherma, революционната свръхефикасна отоплителна система на Daikin на базата на термопомпa.

ГРИЖА ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА, ВКОРЕНЕНА ВЪВ ФИРМЕНАТА КУЛТУРА Като японска компания, грижата за околната среда е пуснала дълбоки корени в културата на Daikin. През 1998 г. компанията внедри система за управление на опазването на околната среда, за да ограничи вредното въздействие от своята дейност върху околната среда, като приложи международно признатия стандарт ISO 14001. През 2002 г. Daikin въведе екологичен символ към своя девиз "Зелено сърце във всеки от нас". Този символ представя земята като зелено сърце и напомня на всички, които работят за Daikin – на всички нива в компанията – че тяхно морално задължение е винаги да действат с мисълта за бъдещето на планетата. Внедряването на отоплителни системи за жилищни сгради на базата на термопомпи извести нова епоха на екологична ефективност: чрез извличане на енергия от околния въздух, сега е възможно разходите за енергия – и емисиите на CO2 – да се ограничат с 30% до 50% в сравнение с газовите или бензиновите и нафтените горелки.

НАГРАДА ЗА ЕКОЛОГИЯ GREEN APPLE (ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, 2006)

URURU SARARA Жилищен сплит климатик тип въздух-въздух за овлажняване, изсушаване на въздуха, вентилация, отопление и охлаждане НАГРАДА ЗА ЕКОЛОГИЧЕН ДОМАШЕН УРЕД (ЯПОНИЯ, 2006) ENEO D’OR (ФРАНЦИЯ, 2006) НАГРАДА ЗА ЕКО ХАЙТЕК (ИТАЛИЯ, 2007)

UX Жилищен климатик на базата на термопомпа за отопление, охлаждане и пречистване на въздуха НАГРАДИ ЗА ТЕХНИЧЕСКИ ИНОВАЦИИ НА HVAC&R (ИТАЛИЯ, 2007) НАГРАДИ NAN ARQUITECTURA Y CONSTRUCCIÓN (ИСПАНИЯ, 2007) НАГРАДА ЗА ДОБЪР ДИЗАЙН (2004)

DAIKIN ALTHERMA Жилищна термопомпа тип въздух-вода за отопление и гореща вода за битови нужди ЗЛАТНА НАГРАДА ЗА ИНСТАЛИРАНЕ (ПОЛША, 2007)

CONVENI-PACK Общо решение за отопление, охлаждане и хладилни нужди за малки денонощни магазини ЕКОЛОГИЧЕН ПРОДУКТ НА ГОДИНАТА НАГРАДИ В ХЛАДИЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ (ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, 2007)

DAIKIN EMURA Климатик със забележително съчетание на дизайн и съвършенство НАГРАДА IF PRODUCT DESIGN (ЕС, 2010) REDDOT DESIGN AWARD HONOURABLE MENTION (ЕС, 2010)

ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ЦЕНТРАЛАТА НА DAIKIN И ДЪЩЕРНИТЕ КОМПАНИИ МОЛЯ, ПОСЕТЕТЕ WWW.DAIKIN.EU

35/


НАЙ-ДОБРОТО ОТ ДВАТА * СВЯТА В ЕДНО

Насладете се на изумителните достойнства на Nexura, ново поколение от енергийно ефективни и удобни уреди за ОТОПЛЕНИЕ И ОХЛАЖДАНЕ с елегантен дизайн за монтаж върху стойки на пода. Вижте на практика, как Nexura внася впечатляващ комфорт във вашия дом с максимално ограничаване на шума и намалена скорост на въздушния поток. И как неговият ИЗЛЪЧВАЩ преден панел осигурява МИГНОВЕНА ТОПЛИНА само за миг. Nexura, върховният баланс между блестяща елегантност, интелигентен инженеринг и ефикасност, на които ще се радвате всеки ден.

DAIKIN AIRCONDITIONING CENTRAL EUROPE HandelsgmbH campus 21, Europaring F12/402, A – 2345 Brunn/Gebirge Тел.: +43 / 22 36 / 3 25 57-0, Факс: +43 / 22 36 / 3 25 57-900 e-mail: office@daikin.at, www.daikin-ce.com, www.perfectcomfort.eu

лъчиста топлина

Отпечатано на Sappi Quatro. Всички влакна са от устойчиво горско стопанство и от контролирани източници. Използваната целулоза е избелена изцяло без хлор (TCF). Пазарната целулоза е избелена с минимално количество хлор (ECF) или изцяло без хлор (TCF). Повторно използване на рециклирани фибри, пълнители и покриващи пигменти.

ECPBG11-041_DACE • CD • 03 / 11 • Авторски права Daikin Отг. ред. : Daikin Europe N.V., Zandvoordestraat 300, B-8400 Oostende Запаазваме си правото за грешки при отпечатване и промяна на модели.

Новата Н и изяществото на отоплението* и о охлаждането

DAIKIN - Чист комфорт [списание] /03-2011/ (BG)  

ТЕХНОЛОГИЯ НАЙ-ДОБРОТО ОТ ДВАТА СВЯТА, ИЗТОЧНИЦИ НА АЛТЕРНАТИВНА ЕНЕРГИЯ С ГРИЖА ЗА БЪДЕЩЕТО, СКИ КУРОРТИ БАЛАНСИРАН ДИЗАЙН, СЪВЕТИ ЗА ПЕСТЕ...

Advertisement