Page 1


Sumari Editorial ............................................................................... 1 Ampa ..................................................................................... 2 Sortides ............................................................................ 3 Celbracions ..................................................................... 1 5 Viatges: Berlín .......................................................................... 1 8 París ........................................................................... 1 9 Itàlia ........................................................................... 20 Xerrades .......................................................................... 2 1 Projectes ......................................................................... 25 Participem i Col·laborem ............................................. 29 Alumnat del curs 2013 - 2014 ...................................... 3 1 50 anys construint futur .......................................... 42 Premis i Reconeixements ........................................... 45 Premis Sant Jordi 2014 .................................................50 Jubilacions ....................................................................... 57 Orles 2014 ........................................................................ 59 Treballs de Recerca 2014 ............................................. 60 PUNT de MIRA · número 39 · juny de 2014 Dipòsit Legal: DL L 769-2013 Edita: Institut Antoni Torroja Imprimeix: Impremta Barnola Disseny: copisteria TRAVESSER

Equip Editorial: Professors: Ramon Pollina Xavier Pallàs Alumnes: Marta Aldomà Boquet Arnau Balcells Comas Lluís Bellas Melgosa Anna Bertran Prat Marc Celeiro Escribà Nídia Fernández Ros Maria Raïch Solans Aura Riu Holgado Ona Riu Holgado Laia Tamarit Martínez Alumnes de 1r d’ESO de l’assignatura “Fem de periodistes”

Coordinació: Teresa Porredon Bernaus

Portada: Roger Farré

Contraportada: Nídia Fernández, Isaac González, Arnau Noguera i Laia Tamarit


Les assignatures tenen, a més a més de les classes, un seguit d’activitats i propostes complementàries, que ajuden a l’assoliment dels coneixements i que també estan pensades per la formació integral dels nois i noies.

Editorial

S’acaba un altre curs i és el moment de fer valoracions i balanços finals. Des de la revista també farem un repàs del que ha estat més destacat al llarg d’aquests mesos de treball.

En aquest sentit hem iniciat el projecte de l’Aprenentatge i Servei. Són assignatures en les quals es combinen els processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat. Activa’t a casa i Water Watchers són les dues assignatures que s’han introduït aquest curs amb una intenció pedagògica i solidària alhora, i hem treballat amb entitats de la ciutat per tirar-les endavant. Dins del mateix programa, hem col.laborat amb la Fundació FC Barcelona, amb el projecte Joves solidaris. Per altra banda, hem continuat amb les Escoles verdes, molt consolidat des de fa anys i hem recuperat el Projecte Òliba, molt engrescador per als nois i noies. També hem continaut amb el PILE (Pla integrat de llengües estrangeres), i aquest curs és l’últim del PAC (Pla d’autonomia de centre) que ens ha permés poder elaborar accions pròpies, encarades a la millora dels diferents processos interns i d’aprenentatge. En aquest resum que publiquem veureu des d’excursions a diferents indrets, a xerrades d’autors, conferències, tallers...També queda constància de la participació de molts alumnes en concursos i premis. I en aquest sentit, cal reconèixer que ha estat un curs molt satisfactori. Al llarg de l’any, les festes tradicionals són un bon moment de celebració per part de tots, i moltes vegades en col•laboració amb entitats i institucions de la ciutat. Nadal, Sant Jordi i potser la més destacada d’enguany, la celebració de Cervera com a Ciutat gegantera. Des de l’Institut hi hem participat fent l’himne i la caràtula del disc compacte. Continuant amb les festes, uns moments que molts guardem en el record és la celebració dels 50 anys de l’ institut. Durant el curs passat varem iniciar els diferents actes, però va ser el 5 d’octubre quan hi va haver el retrobament de tots els que, en algun moment o altre hem estat i som, membres de la comunitat educativa. Volem deixar constància també que al llarg d’aquests mesos hi ha hagut la jubilació de la Carme Font, la Neus Vilalta, la Rosa Tolosa i la Montserrat Dalmau, totes elles vinculades a l’institut durant molts anys i a les quals manifestem el nostre reconeixement per la feina ben feta al llarg de la seva carrera professional i el nostre agraïment. Per acabar, voldria agrair la dedicació de professors i alumnes, que al llarg de tot el curs han anat actualitzant les notícies a la revista virtual i al facebook, fent que la vida i les activitats de l’Institut arribin puntualment a moltes persones. Gaudiu, doncs, amb la lectura d’aquestes pàgines, i que tingueu tots un bon estiu.

Blanca Cuñé Directora

1


AMPA

Un any més ens trobem a les portes d’acabar el curs i fem una mica de balanç de les activitats que hem organitzat i en les que hem col•laborat durant aquest any acadèmic. Vàrem començar el curs amb una feina prou especial i que no tothom té l’oportunitat de viure, la celebració dels 50 anys del institut; un cop passat aquests actes, que foren prou especials per a tothom, calia començar a pensar en tot el que ens havia de portar el curs. Després de l’èxit que tingué el curs per a mares i pares sobre noves tecnologies l’any passat, vàrem creure que podríem seguir en aquest mateix camp, per conèixer una mica més aquelles eines que utilitzen els nostres fills. Cert que aquest any no ha tingut tanta participació com l’any passat, però els que hi van assistir van poder posar-se una mica al dia en aquestes tecnologies i nous mitjans de comunicació. Un any més calia pensar en el curs de cuina per als alumnes de 2n de batxillerat, i a partir d’aquesta activitat, que aquest curs ja es realitza la 3a edició, vàrem pensar que potser interessaria a les mares i pares (després vàrem comprovar que molt més a les mares que als pares) un curs de cuina per a nosaltres; així que finalment es van fer dues sessions, una al desembre i l’altre abans de Setmana Santa, amb força participació i molta satisfacció per parts dels participants. A més d’aquestes dues activitats, com cada any, s’ha donat suport econòmic a les sortides del centre, el viatge fi de curs de 4t. d’ESO, sortida fi de curs de 2n de batxillerat, proves cangur i col·laborat en la festa de Sant Jordi, entrega d’orles de batxillerat, festa fi de curs... També hem fet valoració de projecte que vàrem engegar el curs passat de venda de llibres a partir de la plataforma web, que va funcionar molt bé i va resultar profitós per a tothom; i per aquest motiu tornem a proposar per a totes les famílies sòcies per aquest proper curs. Aquest curs no voldríem acabar aquestes ratlles sense felicitar el grup d’alumnes que va participar a la final de les proves Cangur per grups a Barcelona i que va quedar en primera posició; potser hi havia individualitats molt millor a les nostres, o potser no, però van saber fer el millor treball en equip. Moltes felicitats a ells, als pares per la part que els toca i als mestres. Com sempre, volem encoratjar-vos a tots a que participeu activament amb l’AMPA, ja sigui a la junta com a les activitats, i sobretot manifestant tot allò que us preocupa per tal de reforçar el paper de les mares i els pares al funcionament del centre.

2


Sortides

VISITEM el PARLAMENT, DESCOBRIM la CIUTADELLA, PASSEGEM pel BORN El dilluns 21 d’octubre els alumnes de 3r d’ESO vam anar a Barcelona per fer una visita al Parlament de Catalunya i al seu entorn. Abans d’entrar al Parlament vam realitzar una activitat de recerca al Parc de la Ciutadella, al cor del qual està ubicat el Parlament. Aquesta consistia en fotografiar elements tant d’art com de flora o fauna que ens cridessin l’atenció. Seguidament començà la visita a l’edifici on s’aproven les lleis de Catalunya i s’elegeix al seu president. Vam conèixer la seva història des va ser construït passant per la dictadura i fins l’actualitat. Un cop a la sala de sesVisita al Parlament - 21/10/2013 sions vam seure al lloc on es situa la premsa i els espectadors i vam repassar les funcions, la distribució i els diferents càrrecs que s’ocupen dins el Parlament. Acabada l’explicació vam tenir l’honor de poder baixar a la tarima des d’on es fan les intervencions per part dels diputats. Com que la construcció del Parlament té una relació molt directa amb Felip V i per tant també amb la guerra de Successió, vam endinsar-nos al barri del Born per fer una ullada al Mercat del Born, recentment inaugurat, on trobem restes de la Barcelona del 1714; igual que al fossar de les Moreres. Va ser una sortida interessant ja que ens va ensenyar moltes coses sobre el funcionament actual de Catalunya i els diferents tipus de poder que hem tingut al llarg del temps. Marta Aldomà Boquet - 3r ESO

SORTIDA a l’ESPLUGA de FRANCOLÍ El dia 5 de desembre l’alumnat de 1r d’ESO vam anar d’excursió a l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà) junt amb les professores de Ciències Socials: Josefina Boquet, Teresa Porredon i Montserrat Dalmau.

Sortida a l’Espluga de Francolí - Visita a les Coves de la Font Major - 05/12/2013

3


Primerament vam anar a un parc, lloc on vàrem esmorzar i esbargir-nos una estona. Més tard ens vam dividir en dos grups. TALLER D’EXCAVACIÓ Per iniciar l’activitat, la guia, la Cristina, ens va introduir dins el món de l’arqueologia. Seguidament ens van dividir en quatre grups de sis i un de cinc. Mitjançant una sèrie d’estris arqueològics i treballant en un metre quadrat, vam poder trobar rèpliques amagades i d’una manera o altra, posar-nos a la pell d’un arqueòleg. Al mateix temps observàrem peces de sílex, pissarra, ceràmica, pigments naturals, etc. i vam aprendre com era la vida en aquells temps prehistòrics. Per acabar, vam muntar diverses peces de ceràmica. MUSEU DEL VI I L’OLI Aquest celler – cooperativa modernista ens va agradar molt. Per començar la Isabel ens ensenyà uns dipòsits o bidons anomenats tines on s’emmagatzema el most perquè fermenti. Poca estona després vam baixar unes escales i vam poder apreciar l’embotellament del vi i cava i una sala on anteriorment hi havia dos cubs d’emmagatzematge de vi on fermentava. Encara més avall vàrem visitar una detallada exposició sobre la vinya i el vi. Després vam observar els llocs d’emmagatzematge i producció del cava i també l’oli. Finalment vam veure un audiovisual sobre el modernisme. COVES DE LA FONT MAJOR I DE LA VILA Abans d’entrar, novament, la Isabel ens indicà que aquestes eren de les coves més llargues del món formades per conglomerat. Ens va interessar força, ja que una gran part de la cova era museu, fet que va justificar l’essència de projeccions de diverses èpoques, sigui Paleolític, Neolític, etc. Ens va encuriosir bastant que la cova tingués una llargària de 3 quilòmetres, al mateix temps que tingués 150 anys i que el riu Francolí naixés a l’interior d’aquesta mateixa. En conjunt, ens va agradar. Vam tornar al parc per dinar i vam marxar amb autocar cap a Cervera. En conclusió, va ser una gran sortida farcida de diversió i aprenentatge, i creiem que vam aprofitar el temps. Roger Capdevila, Eduard Garrabou i Arnau Noguera - 1r ESO

SEU VELLA i CAIXAFÒRUM El dijous dia 12 de desembre, els alumnes de 2n vam anar a Lleida a visitar la gran catedral de la Seu Vella i a fer un taller de matemàtiques al Caixafòrum.

Visita a la Seu Vella de Lleida - 12/12/2013

Va ser una sortida molt divertida, quan vam visitar la Seu Vella, però, no la vam poder veure amb claredat ja que la presència de la boira molestava... Però bé, vam poder aprendre’n moltes coses que no sabíem sobre aquesta obra arquitectònica.

En el taller de matemàtiques, ens ho vam passar molt bé, va ser divertit i lúdic, participàvem tots i ens ensenyaven matemàtiques d’una forma màgica. Tots vam tornar a casa amb una perspectiva diferent de les matemàtiques.

4

Ona Riu - 2n ESO


VISITEM l’ARXIU COMARCAL de la SEGARRA El dimecres 26 de febrer, els alumnes de 2n ESO vam fer una visita a l’Arxiu Comarcal de la Segarra, la seu del qual és a Cervera. La directora, la Dolors Montagut, ens va informar sobre tot el contingut de l’arxiu. Ella ens va parlar d’alguns documents del 1714 i, també ens va mostrar els plànols originals sobre l’edifici de la Universitat. El que vàrem veure també, van ser llibres de registres de la població cerverina de feia uns quants anys. Finalment, i acabada la clara explicació ens va mostrar el pis de dalt de l’arxiu, un lloc on també s’hi guarden documents.

Visita a l’Arxiu - 26/02/2014

Pensem que és molt interessant aquesta visita a l’Arxiu perquè ens ofereix la possibilitat de veure documentació de primera mà i de conèixer quin és el procés que cal utilitzar per extreure’n tota la informació. Ona Riu - 2n ESO

EXCURSIÓ a la TARRACO ROMANA El dia 6 de març, els alumnes de 1r d’ESO i 1r de Batxillerat vam fer una sortida a Tarragona. L’excursió estava pensada per veure les restes de la que havia estat la Tarraco romana. Aquest era un tema que ja havíem treballat a classe, però poder-ho veure en directe va ser molt interessant perquè ajuda a entendre millor i a posar-te a la pell d’aquells avantpassats nostres. Vam veure edificacions com el circ, l’amfiteatre i la muralla. Més tard vam fer una visita al museu, on hi han exposats molts dels objectes que s’han trobat i que s’utilitzaven en la vida quotidiana: joguines, ampolles de vidre, recipients per guardar l’oli o el vi... Vam acabar el dia passant pel davant de l’Arc de Barà, i vam continuar el camí fins a Cervera.

Visita a Tarragona - 06/03/2014

Va ser una sortida molt bonica, i sobretot vam aprendre moltes coses que potser no sabiem! Marc Celeiro i Arnau Noguera - 1r ESO

5


2n BATX - TNC - “Doña Rosita la soltera” - 02/04/2014

2n BATX - MNAC - 02/04/2014

6


2n de batxillerat - Lleida

CATALUNYA i la GUERRA de SUCCESSIÓ El 16 de desembre els alumnes de 4rt d’Eso vam fer una visita guiada a l’exposició temporal del Museu Duran i Sanpere, titulada Catalunya i la Guerra de Successió. L’exposició consistia en un seguici de plafons que explicaven la Guerra de Successió. Començava pels seus orígens, les seves causes i el conflicte dinàstic ja vigent anteriorment a la Guerra després de la mort de Carles II (Felip V de Borbó i Carles III d’Àustria es disputaven el tron); seguidament s’explicava els inicis de la Guerra de Successió, les característiques dels dos bàndols, tan políticament com ideològicament, la intervenció d’altres països defensant a uns o als altres segons els interessos; paral·lelament a això, trobàvem la doble opinió de la Península: la corona Catalanoaragonesa estava de part Visita al MUSEU COMARCAL - 16/12/2013 dels Àustries i el Regne de Castella dels Borbons; es va desmentir que Cervera fos ciutat botiflera; la resistència contra les tropes franceses; a continuació, s’explicava els canvis i conseqüències que va patir tot aquest territori, sobretot Catalunya, que va resistir fins el 1714. Per finalitzar la visita, vam poder observar una minúscula moneda íbera del segle III a.C que duia la inscripció sikarra. Els alumnes considerem que va ser una exposició de gran interès, tant històric com cultural, d’un tema de molta polèmica a Catalunya, que sempre s’ha de tenir present. Albert Trilla i Laia Tamarit - 4t ESO

7


JORNADA de PORTES OBERTES a la UAB El dimecres 5 de febrer, l’alumnat de segon de batxillerat vam tenir l’oportunitat d’assistir a la jornada de portes obertes de la Universitat Autònoma de Barcelona. En arribar-hi, ens van donar la informació de totes les xerrades i ens vam anar separant segons els interessos de cadascú. Aquesta jornada de portes obertes va constar de dues xerrades informatives; la primera va tenir lloc a les 10:30 i va durar aproximadament una hora i mitja. Allà ens van explicar el funcionament de la universitat i les particularitats de cada carrera; les assignatures que imparteixen, les notes de tall... La segona xerrada es va dur a terme a les 12:00 i ens van explicar el mateix que en l’altra. Un cop acabades les xerrades, ens vam reunir al bar de la facultat de Ciències per dinar i després vam anar a fer una visita a la vila, urbanització pels estudiants de la UAB. Finalment, vam tornar cap a Cervera al voltant de les 17:00 de la tarda. Judit Castellà - 2n Batxillerat

CAMP d’APRENENTATGE a BOÍ A principi de curs els alumnes de 1r de batxillerat vam anar a passar 3 dies a Barruera, en un camp d’aprenentatge de la vall de Boí. La sortida consistia en aprendre temes sobre la vall, i estava dividida en 3 parts: · El primer dia, vam visitar 3 esglèsies romàniques en les que ens ensenyàven a diferenciar-les de les altres, explicacions sobre els diferents dibuixos que pintaven... · El segon dia, ruta pel parc Nacional d’Aigüestortes, on vam fer una bona caminada visitant així part del parc i podent observar l’entorn. · El tercer dia finalment, l’activitat consistia en saber fer ús del GPS i apendre una mica més d’ell.

8

Tot i el cansament del segon dia, va valdre molt la pena! Ens ho vam passar molt bé!!


VISITA al MUSEU COMARCAL de CERVERA El dia 18 de desembre, els alumnes de 2n vam anar a fer una visita al Museu Comarcal de Cervera. El nostre objectiu era veure i aprendre més coses sobre la Guerra de Successió. I bé, ens van explicar tots els fets ocorreguts i les restes que quedaren en el moment que els militants, soldats o bé reis estaven vivint aquella guerra. Els reis, cadascun del seu bàndol ( Àustries i Borbons ), hi van tenir molt a veure ja que eren els qui donaven les ordres als soldats per a atacar el contrari. Va ser una guerra originada per un problema successori a la corona espanyola. I, naturalment, quan es duu a terme una guerra, queda una gran destrossa i catàstrofe per a la població degut als grans enfrontaments en què alguns han estat presents. Ens va agradar molt la visita i sobretot l’explicació de la directora del museu! Ona Riu Holgado - 2n ESO

4t ESO - Visita a la COLÒNIA VIDAL - 03/06/2014

3r ESO - Sortida a l’estació fotovoltaica

9


ESQUIADA 2014 >>Aquest any a l’esquiada m’ho vaig passar molt bé. Vam agafar tres dies amb bon temps i hi havia una neu molt bona. A l’alberg també vam estar bé. Jana Farran, 3r<< >>L’esquiada d’aquest any ha estat molt bé. Han resultat molt divertides les hores amb monitor, amb les profes del centre també ha estat molt bé però teníem molt poc temps a la nit. Hi tornaria a anar. Ha estat una bona experiència. Marta Paris, 3r<<

>>Ha estat una esquiada molt divertida i vaig aprendre a esquiar millor. Roger Prat, 2n<< >>Ha estat una bona experiència perquè he après a esquiar. Andrea Gassó, 2n<< >>Va estar molt bé i tothom va esquiar al seu gust. Marcel Roca, 2n<<

>>Van ser uns dies intensos però a l’hora divertits. Cèlia Fonoll, 2n<<

>>Tot i nevant vam poder esquiar i ens ho vam passar genial. Helena de Dios, 2n<< >>Totes les caigudes que vam tenir no van impedir que ens ho passéssim bé. Dani Mayan, 2n<<

>>Cada tarda va nevar i molt bé ens ho vam passar. Ester Fernández, 2n<< >>L’esquiada va ser increïble, la neu estava perfecta i a l’estona lliure les professores ens van deixar fer el que volguéssim sempre que no fessim res dolent!. Albert Segura, 2n<<

>>Anar a esquiar és la millor sortida que hem fet mai amb el centre. És molt bona experiència ja que prenem contacte amb la natura i aprenem un esport que no tenim a l’abast el dia a dia. Aquesta ha sigut la meva última esquiada malgrat que m’encantaria poder repetir durant molts anys més. Marta Aldomà, 3r<<

>>Aquest any hem anat a esquiar a Espot. Per als qui no hi havíem anat mai ha estat una mica difícil aprendre’n però ens n’hem sortit bastant bé. Ha estat molt divertit, hem gaudit d’esquiar i també de poder estar amb els amics. La darrera nit li vam fer una festa de comiat a la Rosa Tolosa perquè era el seu últim any d’esquiada. En general, crec que tots hem disfrutat d’aquesta sortida com mai ho havíem fet. Irina Muñoz, 1r<<

10

>>La meva primera esquiada amb l’institut em va semblar molt divertida. Repetiré!!! Marc Celeiro ,1r<<

>>Va ser una esquiada divertida ja que en vaig aprendre molt i vaig baixar vermelles. Laia Sisquella, 2n<<


>>L’esquiada és una excursió que fa l’institut Antoni Torroja per als alumnes de 1r, 2n i 3r d’ESO. A mi em va agradar molt. Tres dies a les pistes d’espot on m’ho vaig passar molt bé i vaig aprendre molt d’esquiar. El proper curs hi vull tornar. Jaume Fonoll, 1r<< >>Aquesta esquiada de l’institut em va agradar molt perquè estava bastant ben muntada. L’alberg i la cafeteria per dinar a peu de pistes. En definitiva, va ser divertida. Xavier Trilla, 1r<<

>>Jo mai havia anat a esquiar, però els dos dies que hi vaig anar en vaig aprendre bastant i m’ho vaig passar molt bé. Anàvem a esquiar amb els amics. Marc Sánchez, 1r<< >>Ha estat el meu primer any i m’ha agradat molt! En arribar, tots teníem ganes de tocar la neu i posar-nos els esquís, sempre amb una mica de nervis. El primer dia vam aprendre molt i em va caure molt bé la nostra monitora, la Paula. El segon dia, igual que el primer vam tenir un petit incident amb la clau de l’habitació. El tercer dia a part d’anar a esquiar cal remarcar que a l’hora de sopar li vam fer una petita festa a la Rosa, la professora d’educació física que durant molts anys ha organitzat l’esquiada i aquest curs es jubila. En general em va agradar molt i vam fer amics nous. A l’hora de marxar no volíem, però vam haver de marxar... Aura Riu, 1r<< >>Em va agradar molt, em vaig divertir, també vam conèixer noves persones i com que no hi havia anat mai em va agradar molt, les habitacions també em va agradar. Jaume Jové, 1r<<

Moltes gràcies, Rosa!!

>>Per a mi, l’esquiada ha estat una experiència genial. D’una banda, perquè jo mai havia anat a esquiar i em va agradar moltíssim; a més, poder estar tres dies seguits sense parar, amb els teus amics, és fantàstic! .Aixecar-se cada dia amb l’alegria d’aprendre coses noves i passar-t’ho bé, és una cosa que no es pot expressar amb paraules. A més, la segona nit vam fer una mini festa per acomiadar-nos de la Rosa ja que era el seu ultim any d’esquiada amb l’institut. Aquells dies m’ho vaig passar d’allò més bé i al final tenia moltes ganes de quedar-me uns dies més!. Em va encantar i espero repetir!!!!!!!!!!!!!. Eira Fernández, 1r<<

>>L’esquiada va ser una experiència fantàstica, una combinació entre adrenalina i bellesa natural i tot això barrejat amb els amics de 1r, 2n i 3r d’ESO va ser l’excursió més divertida de tota l’ESO!! Arnau Biosca, 1r<<

>> L’esquiada va ser una oportunitat per aprendre a esquiar i per a fer noves amistats tant dels altres cursos com de nens i nenes de l’alberg. M’ho vaig passar molt bé i espero poder-hi tornar l’any que ve!! Jordi Prat, 1r <<

>> A mi l’esquiada em va agradar molt, va ser molt divertit quan baixàvem les rampes. Al principi de tot tenia por de baixar baixades fortes però quan tenia el control no va suposar cap problema. El monitor ens va ensenyar molt bé i em va servir de molta ajuda. Gerard Sarri, 1r <<

>> Van ser uns dies molt divertits on vam compartir grans àpats amb els amics i companys i on vam disfrutar esquiant moltes hores però sense que se’ns fes pesat. Fins i tot vam conèixer gent nova! Els dies van passar molt ràpids però van ser inoblidables, amb grans històries que sempre recordarem i grans anècdotes per explicar. Espero repetir-ho ben aviat. Júlia Bernaus, 1r <<

11


FÒRUM del MEDI AMBIENT El dia 10 de desembre, tres alumnes de segon d’ESO van assistir al segon fòrum de la XESC (Xarxa d’Escoles pel a la Sostenibilitat de Catalunya) organitzats en diferents llocs relacionats amb l’ecologia i la sostenibilitat de Catalunya, en el nostre cas, ens va tocar anar a l’eco-centre de “Les Obagues” de Juneda. Va ser un dia ple de nous coneixements. El primer que vam fer, va ser organitzar-nos en grups, en els quals hi havia els representants de cada centre lleidatà. Reunits, ens intercanviàvem les experiències que havíem dut a terme a l’institut, la nostra va ser la de l’estudi dels embolcalls d’alumini utilitzats a l’hora d’esmorzar. Els nostres representants van prendre nota d’algunes de les altres experiències ja que n’hi havia de molt interessants!

Eco-Centre “Les Obagues” - 10/12/2013

Ona Riu - 2n ESO

El PROJECTE RIUS 2014 El dimecres dia 14 de maig, els alumnes del Comité Ambiental de 1r ESO, en total 13 persones, juntament amb la professora de Naturals Marta Cuadros i la Judit Vendrell, tècnica de Medi Ambient al Consell Comarcal de La Segarra, vam anar a analitzar el riu Ondara, al seu pas per Granyanella. Aquesta tasca que fem cada any a la primavera i a la tardor, s’engloba en el Projecte Rius, una iniciativa en la qual tothom hi pot participar analitzant dades d’un riu a qualsevol part d’ell.

Projecte Rius - 14/05/2014

12

El que es fa és agafar mostres de l’aigua i analitzar els seus components químics, si està bruta, si conté substàncies contaminants… Després, fem algunes mesures i busquem animals que visquin al riu, i finalment, recollim totes les dades i en fem un resum; en aquest cas hem vist que el riu tenia símptomes d’estar malalt, ja que hi havia algunes deixalles i pocs animals, per això ens fa pensar que l’aigua no estava en condicions òptimes. Ha estat una sortida molt profitosa i que a tots ens ha agradat.


EL PROJECTE JOVES SOLIDARIS El divendres 17 de gener, tot el grup de 3r que fem l’assignatura d’emprenedoria vam anar a Barcelona a presentar el projecte solidari que havíem decidit entre tots en els tallers que vam fer a classe amb els nois de la fundació futbol club Barcelona. Aquesta iniciativa proposa fer un projecte solidari per a la nostra ciutat. El projecte solidari el vam presentar a l’auditori del futbol club Barcelona on ens hi vam trobar amb els representants de 40 instituts més. Primer vam esmorzar una mica i després d’esmorzar ens vam reunir a l’auditori, vam escoltar les presentacions i vam poder visitar tot el Camp Nou i el museu perquè ens van donar invitacions. Després l’autocar ens va dur al maremàgnum on vam dinar i vam poder gaudir d’una estona lliure per passejar pels voltants. Va ser un dia ben complet i vam poder viure una experiència molt positiva i engrescadora! Jan Clota - 3r ESO

Sortida a Barcelona - 17/01/2014

DIA de TALLERS, DIA de FACULTATS El dimecres 5 de febrer, al voltant d’una trentena d’alumnes de 1r de batxillerat del nostre centre es van desplaçar a Barcelona amb dos objectius: l’un acadèmic; l’altre de coneixement i familiarització amb l’entorn. En concret, l’objectiu acadèmic consistia en la realització d’uns tallers d’Electrònica a la Facultat de Física de la UB, d’un matí sencer de durada, i emmarcats dins de la matèria de Ciències per al Món Contemporani. El col·lectiu d’alumnes es va dividir en dos grups, i mentre l’un veia les implicacions d’estalvi energètic associades a la tecnologia electrònica, l’altre analitzava els budells dels telèfons mòbils. Aprofitant les pauses per esmorzar i per dinar, van assolir el segon objectiu: constatar de primera mà com és la vida dels estudiants en una Facultat, de quines instal·lacions disposen a la Universitat i quin ambient es respira a les aules dels alumnes de 1r curs, mentre fan un examen, per exemple. La sensació era la de poder visualitzar el seu propi futur amb dos anys d’antelació. Gaudiu de la imatge i comprovareu com les cares de tots plegats indiquen que fou un matí intens i ben aprofitat!

Facultat de Física UB - 05/02/2014

13


EXCURSIÓ a MONTSERRAT Els alumnes de primer van anar a Montserrat el dia 6 de maig. Només arribar vam buscar un lloc per esmorzar també per anar al lavabo. Després vam anar al Monestir on el germà de la Montserrat Dalmau ens va explicar com era tot allò, també com era la seva vida allà i per què va es va fer monjo. Després vam pujar al Telefèric per pujar a dalt de les muntanyes. Acte seguit vam tenir una hora de Montserrat - 06/05/2014 temps lliure. Vam gaudir d’unes vistes molt boniques. Després al cap d’una estona vam baixar pel Telefèric i vam anar a l’Escolania on vam veure els escolans cantant a la verge en llatí i després en castellà. Quan van acabar es van col·locar a l’escenari unes nenes franceses que cantaven gairebé tan bé com els nens. Al migdia vam dinar a la muntanya. Va ser una excursió molt interessant! Xènia Castells - 1r ESO

Altres SORTIDES

3r ESO - Lectura veu alta 03/04/2014

14

3r ESO - Sortida a Terrassa - 29/05/2014


El 30 d’octubre es va celebrar al centre, com cada any, la Castanyada. Organitzada pels alumnes de 4rt d’ESO, la festa constava de diverses parts. En les primeres tres hores del matí es va fer classe i en el moment en que va tocar el timbre que anunciava l’hora del pati, va començar la celebració de la festa.

Celebracions

La CASTANYADA

Es va preparar un esmorzar que constava d’entrepà, beguda i castanyes per a tothom. Seguidament, van començar els tallers. Els alumnes de tot l’institut havien de fer grups de quatre o cinc persones i fer un recorregut pels diferents tallers situats per tot el centre, com per exemple, la cursa de sacs, el Twister, el Tallers de la Castanyada - 30/10/2013 joc de les cadires, el telèfon... Els tallers van resultar molt divertits i hi van participar un gran nombre d’alumnes i, fins i tot, alguns professors. El dia va transcórrer amb normalitat, segons l’horari d’activitats planejat, i alumnes, professors i organitzadors s’ho van passar molt bé. Malgrat el fred, tothom va poder gaudir d’aquesta festa. Laia Tamarit i Maria Raïch - 4t ESO

El NADAL a l’INSTITUT

Imatge de la façana principal de l’Institut

Activitats de Nadal

15


Omplint d’art les parets de l’institut

Concert de nadales

Un SANT JORDI BEN ESPECIAL El 23 d’abril vam celebrar a l’institut la tradicional festa de Sant Jordi. Els alumnes de 3r d’ESO van muntar unes paradetes de llibres i roses davant de l’institut i van preparar l’esmorzar per a la resta dels companys i companyes, per tal de recollir diners per al seu viatge de final de 4rt d’ESO.

16

Aquest any hem volgut afegir-nos als actes de CERVERA CIUTAT GEGANTERA 2014 i per aquest motiu vam poder gaudir d’unes interessants xerrades del Xavier Ribera i el Lluís Bellas sobre els gegants de Cervera. Els gegants vells acompanyats del drac lluïen al Paranimf en l’acte de lliurament dels premis literaris i, matemàtics. A més d’aquests


premis que es lliuren cada any, aquest Sant Jordi ens va desvetllar també que el guanyador de la lletra de l’himne a la ciutat gegantera era el Joel Castellà. i el de la música, l’Anton Vilallonga. Així mateix, la millor caràtula per al CD que s’enregistrarà és la que va presentar el Roger Farré. Aquest acte va ser amenitzat per l’orquestra dels alumnes del centre que van al Conservatori i que ens van oferir el ball de gegants. Va ser una festa molt bonica i solemne com es mereixen Sant Jordi i els gegants de Cervera. Fàtima Ben Mousa - 1r ESO

Esmorzar preparat pels alumnes de 3r d’ESO

Paranimf de la Universitat - Premis Sant Jordi

Xerrada a càrrec de l’alume Lluís Bellas

Paranimf de la Universitat - Premis Sant Jordi

Paradeta de roses - alumnes de 3r d’ESO

17


BERLÍN Del 7 al 10 d’abril els alumnes de 3r que fem alemany vam anar de viatge a Berlín. Va ser un viatge cultural amb la finalitat que poguéssim practicar l’alemany. Berlín és la capital i la ciutat més gran d’Alemanya i té 3.499.879 habitants. És travessada pels rius Spree i Havel. En la nostra estada vam visitar alguns dels edificis més importants de Berlín. Entre ells la Potsdamer Platz,una gran plaça dedicada al comerç; el memorial a l’Holocaust, un homenatge als jueus morts durant la segona guerra mundial; la Porta de Brandenburg, una porta d’accés a la ciutat i un gran símbol de Berlín; la Columna de la Victoria, un monument per commemorar les grans victòries alemanyes; el camp de concentració de Sachsenhausen, on vam poder veure les condicions a les quals estaven sotmesos els jueus; el Reichstag, l’edifici del parlament alemany; el Tiergarten, la zona verda més gran de Berlín; el mur de Berlín, que va dividir la ciutat en dos gran blocs i que ara està ple de mostres artístiques; la torre de la televisió, on es pot veure tot el paisatge de la ciutat; el Check Point Charlie, un pas fronterer del mur de Berlín.

En definitiva, va ser un viatge divertit en el que vam gaudir de valent i vam aprendre molt de la cultura alemanya. Marta Aldomà

18


S Í R A P El dimarts 8 d’abril els alumnes de 3r d’ESO que fan francés van arribar a París i es van instal·lar a l’hotel als voltants de la Gare du Nord propera al seu allotjament. Amb el metro direcció als Invalides, i a visitar el Museu Rodin. Després van anar caminant fins la Tour Eiffel i van pujar fins a dalt amb els ascensors. Per acabar el dia, van anar a l’arc de Triomf i als Champs Elysées… I a dormir. L’endemà, van començar amb el museu d’Orsay. Després, i quan ja era l’hora de dinar van anar fins a la Défense per on van passejar i fer alguna compra. Cap a mitja tarda van visitar la Bastille, le Marais, l’ajuntament i el Centre Pompidou on van sopar i acabar el dia. L’endemà tocava veure el museu del Louvre. Després de dinar van visitar Notre Dame i I’ile de Saint-Louis. Tot seguint van caminar pel Barri Llatí, al vespre van poder mirar el Barça-Atlético tot sopant. El dijous van pujar al sacre Coeur i van passejar per Montmarte. Van dinar i per la tarda passejada pels grans boulevards. A la nit van tornar a la Tour Eiffel per veure l’espectacle de llums que ofereix a les hores en punt… i per acomiadar-se de París!! Yasmine Bouazza

19


Bella I TÀ

LIA

L’alumnat de 4t d’ESO del centre, vam poder gaudir del nostre viatge de final de curs a Itàlia del 25 al 30 de març. Vam iniciar el nostre recorregut a les cinc del matí acomiadant-nos de Cervera i fent camí amb l’autocar. Després del viatge llarg i cansat, ben entrada la nit ja estàvem a Milà; un cop instal.lats a l’hotel vam sortir a sopar i en acabat a dormir. L’endemà al matí vam anar fins al centre de Milà per visitar el Duomo i les galeries Vittorio Emmanuelle. Després d’haver dinat unes bones pizzes vam dirigir-nos a Verona on és costum visitar la casa de Romeo i Julieta. Al vespre vam agafar l’autocar i vam anar cap a l’hotel situat al costat de Venècia on passaríem les dues nits següents. El tercer dia vam visitar les petites illes de Burano i Murano. La primera, coneguda per les cases de colors i la segona pel vidre. Un cop acabada la ruta vam tornar cap a Venècia on les professores ens van donar un mapa amb llocs destacats per visitar. Va ser un dia força cansat però tot i així va valdre molt la pena. L’endemà ens vam dirigir amb moltes ganes cap a Pisa on per ser catalans ens oferien “toles a un eulo”. Un cop allà vam poder gaudir de la visita des de dalt de la torre. Després vam fer camí cap a Lucca, una bonica ciutat amb moltes places per veure i visitar i amb monuments molt característics. En acabat ens vam dirigir a l’hotel de Florència on l’endemà vam poder gaudir d’una visita guiada tots junts i més tard d’una visita al prestigiós museu Galleria degli Uffici. A mitja tarda ja vam anar amb l’autocar a buscar el vaixell on vam conviure un dia sencer i que finalment ens va deixar a Barcelona.

20

Un cop arribats a Cervera ja trobàvem a faltar les terres italianes, però sempre ens quedarà el gran record d’aquest viatge. Maria Vilaró i Maria Raïch - 4t ESO


El dia 4 de novembre, els mossos d’esquadra van venir a fer una xerrada als nois i noies de 1r d’ESO sobre les xarxes socials. Van començar a parlar del cas recent d’una nena que ha tingut problemes relacionats amb les xarxes socials. Ens van explicar que després que la nena pengés imatges d’excursions amb l’escola, unes persones li feien gargots i dibuixos. Era un clar exemple de cyberbullying, que passava en un institut de Cervera . Després ens vam posar en grups i cadascun va fer una fitxa per conèixer paraules relacionades amb temes que passen a les xarxes socials avui en dia. Per acabar ens van fer omplir una butlleta per grups. Era un concurs entre tots els nens de l’aula. Parlava de tots els possibles problemes a les xarxes socials i ens van donar consells per prevenir problemes. Ens van parlar de les contrasenyes de les pagines web, i ens van dir que era més segur tenir-ne una per cada pàgina. Sobretot ens van insistir que no s’han de posar moltes dades personals a la xarxa.

Xerrades

XERRADA sobre XARXES SOCIALS - MOSSOS d’ESQUADRA

Finalment ens van fer explicar com els hi explicaríem als nens de primària o als germans tot el que havíem après en aquesta xerrada i ens van repartir un petit formulari anònim on havíem de respondre preguntes relacionades amb el que fem nosaltres a la xarxa. Donem les gràcies per aquesta profitosa xerrada a l’Encarna i l’Eva perquè ara sabem més sobre les xarxes socials. Marc Celeiro Escribà i Aura Riu Holgado - 1r ESO B

Dues instantànies de la xerrada dels Mossos d’Esquadra als alumnes de 1r d’ESO

XERRADA sobre MALALTIES MENTALS - ASSOCIACIÓ ALBA El passat divendres dia 8 de novembre, els components de la campanya “Parlem-ne” de l’associació Alba van visitar l’alumnat de 3r d’ESO de l’ institut per tal de fer una conferència sobre els trastorns mentals. Ens van parlar de diferents aspectes sobre aquest tema, entre ells les diferents causes dels trastorns mentals, les conseqüències i els més

Dues instantànies de la presentació de la campanya “Parlem-ne”

21


comuns. Tot i que part de la societat pensa que els trastorns mentals són una sola malaltia, avui hem entès que n’hi poden haver de molts tipus i que cada trastorn és un món diferent. També cal recordar que les persones que al llarg de la seva vida han patit algun d’aquest problema té els mateixos drets que la resta i no ha de ser discriminada per aquest motiu. Per últim hem escoltat de la boca d’un home i d’una dona que han patit trastorns mentals durant la seva vida, la seva experiència i el que se sent en aquestes circumstàncies. Ha estat una xerrada molt interessant i ens ha ajudat a solidaritzar-nos amb les persones que han patit alguns trastorn mental. Marta Aldomà - 3r ESO

XERRADA sobre PERIODISME - MÒNICA BORRELL El dijous 20 de març, a la tarda, va venir la Mònica Borrell, integrant del Col·legi de Periodistes de Lleida, a la classe de 1r de Batxillerat a fer una xerrada sobre el periodisme. Primerament, es va presentar i ens va explicar breument la Un moment de la xerrada a càrrec de Mònica Borrell seva carrera periodística (on havia treballat i durant quant de temps), i després ja va passar a exposar el cos de la xerrada: en primer lloc, ens va explicar com organitzar un text periodístic, tant pel que fa a la forma (títol, subtítol, cos) com pel que fa al contingut, que es redacta a partir de les respostes a les anomenades preguntes W: What (què?), When (quan?), Where (on?), Who (qui?), Why (per què?) i How (com?). Seguidament, ens va parlar dels criteris seguits per a escollir una notícia i de la importància de les fonts en aquest procés, ja que, tal com ella ens va dir, degut a la gran utilització que es fa de les xarxes socials i a la rapidesa d’aquestes és molt fàcil que es filtrin notícies falses, que el receptor les prengui per vàlides i que acabin publicades en un diari i ningú hagi pensat en comprovar si allò és cert o no. Ens va donar varis exemples de suposades morts i desaparicions publicades en diaris i va remarcar la necessitat de verificar sempre la informació obtinguda. A continuació, va projectar a la pantalla dues imatges d’una mateixa notícia però redactada per diaris diferents: això ens va permetre veure les diferències que mostraven els articles i on centraven l’atenció segons la seva orientació política, que es notava sobretot en els titulars i en les imatges publicades. Finalment, ens va parlar de vàries curiositats de l’ofici, com per exemple el fet d’haver d’estar disponible les vint-i-quatre hores del dia en cas de que hi hagi algun accident o una notícia d’última hora, així com la importància d’aconseguir unes bones imatges per acompanyar els articles, ja que un suport visual ajuda molt al lector a entendre allò que se li està explicant.

22

Va ser una xerrada molt interessant i que va agradar molt, ja que aquesta és una feina de la qual a vegades només en veiem la part que surt als mitjans i no pensem en tot el treball que hi ha al darrera.


XERRADA INFORMATIVA per la MARATÓ de TV3 - ALBA COLELL El divendres dia 13 de desembre, es van dur a terme al centre les xerrades informatives per la Marató de TV3. Aquestes han estat a càrrec de l’Alba Colell, una ex alumna del centre que actualment estudia medicina a Barcelona. L’Alba ens ha parlat de les diferents malalties neurodegeneratives que afecten a nens, joves, adults i ancians. Les més destacades són: l’alzheimer, el parkinson, l’esclerosi múltiple i l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA). També ha esmentat els principals símptomes que presenten, les característiques més comunes de la patologia en estat inicial o bé avançat i la importància del suport familiar per fer més lent el procés que desenvolupa la malaltia. Cal destacar que els malalties neurodegeneratives no són hereditàries i que actualment no se sap la causa de la seva aparició. Va ser una xerrada molt interessant i que de ben segur que ens animarà a tots a realitzar donatius per la Marató de TV3 el pròxim diumenge dia 15 de desembre.

Un moment de la xerrada a càrrec d’Alba Colell

XERRADA a càrrec d’ARMAND SANJUAN El 20 de gener, ens visità l’escriptor lleidatà Armand Sanjuan. Armand Sanjuan va fer una xerrada a la sala d’actes, per als alumnes de 2n d’ESO, després d’haver-se llegit una de les seves novel·les titulada La Perla del Desert. La xerrada va servir per aclarir molts dubtes als alumnes com ara el perquè del nom, en què va inspirar-se l’autor o bé altres aspectes interessants que van copsar l’atenció dels lectors. Aquesta novel·la està ambientada als inicis del segle XX en un poble de la Segarra on hi neix un nen amb una creu de Caravaca al paladar. Hi havia la creença popular que aquests nens podien guarir per gràcia, això obligarà la família a fugir de tota la gent que se’n volen aprofitar. Només l’ Armand Sanjuan en un moment de la xerrada actitud ferma i decidida dels seus pares farà que el poder del seu fill passi inadvertit durant el màxim de temps possible, perquè pugui gaudir d’una vida normal. Passar desapercebuts en una societat en què la medicina encara està endarrerida i conviu amb els remeiers i les supersticions se’ls fa, però, del tot impossible. Dins d’aquesta trama veurem com aquest nen es va fent gran. Les seves aventures a l’ escola, on coneixerà la Júlia, la noia que ja no podrà oblidar mai més, el faran madurar i l’ ajudaran a descobrir com poden ser útils les seves habilitats. Però la família cau en mans del poderós senyor Pau, un home sense escrúpols i decidit a esprémer aquest poder. La novel·la és molt interessant i la xerrada amb el seu autor molt instructiva! Laura Cots - 1r ESO

23


XERRADA sobre SEGURETAT VIÀRIA - POLICIA MUNICIPAL Com cada any, venen els policies municipals de Cervera a l’Institut. En Sisco o en Rafa, ens fan dues o tres classes de teoria explicant-nos com hauria de ser el nostre comportament al carrer i vers a l’altra gent. Ens passen vídeos, ens expliquen coses que passen a Cervera i ens intenten deixar clar la bona manera d’actuar. Quan acabem les

En Sisco, policia municipal, durant la seva xerrada

classes de teoria, si el nostre comportament ha estat l’adequat, anem al circuit de kars que hi ha a l’escola Jaume Balmes. Allà, fem les pràctiques i conduïm un kar pel circuit, ens ho passem molt bé! Ens agrada molt que vinguin, perquè així aprenem coses sobre la seguretat viària i ens ajuden a ser més bons ciutadans. Aura Riu - 1r ESO

ALTRES XERRADES

David Sandoval en la seva xerrada als alumnes de 4t d’ESO

24

Xerrada sobre drogues als alumnes de 3r d’ESO


Durant aquest curs que ja finalitza, l’institut Antoni Torroja de Cervera ha endegat una nova proposta educativa, engrescadora i original, basada en el tàndem aprenentatge – servei comunitari. La idea és molt senzilla: es tracta que els alumnes posin en pràctica els coneixements adquirits en diferents matèries del seu currículum mitjançant la prestació d’un servei a una determinada comunitat que el sol·licita, perquè li és necessari per al seu funcionament habitual. Vindria a ser una mena de llei de l’oferta – demanda, però amb finalitats educatives alhora que socials: una mancança social justifica uns continguts d’aprenentatge, els continguts d’unes assignatures satisfan la necessitat d’una comunitat i/o entitat.

Projectes

PROJECTES d’APRENENTATGE - SERVEI COMUNITARI (ApS)

Aquesta filosofia de treball educativa s’ha concretat en dos programes d’aprenentatge – servei de cara al curs acadèmic 2013-2014: 1- Programa “WATER WATCHERS”. Constitueix una ampliació natural del Projecte Rius. Un grup d’alumnes de 3r d’ESO fan una inspecció d’un tram del riu Ondara de freqüència mensual. Les dades biològiques, físiques i químiques adquirides són transferides a una base de dades, analitzades estadísticament, traduïdes a llenguatge divulgatiu i trameses a les entitats destinatàries del servei, especialment, les Comunitats de Regants de l’Ondara (Reg Nou i Reg Major), que les utilitzen pel seguiment en continu de la qualitat de les aigües destinades al reg dels horts situats al llarg del riu. 2 - Programa “ACTIVA’T A CASA”. Un grup de gent gran de Cervera amb malalties neurodegeneratives o d’altres que en limiten la seva autononomia personal necessiten que una parella de voluntaris els ajudi a desenvolupar un seguit de tècniques de manteniment i estimulació cognitiva al seu domicili, durant unes hores a la setmana. El CAP de Cervera, juntament amb Càritas Interparroquial, Creu Roja i el Casal de la Gent Gran sol•liciten que un grup d’alumnes de 4t d’ESO de l’institut Antoni Torroja porti a terme aquestes tasques, atès la manca de voluntaris detectada. Amb una formació prèvia, i l’autorització dels pares d’aquests alumnes, posen mans a la feina per a dur a terme les esmentades tasques d’atenció domiciliària.

Congrés d’ApS a Lleida En ambdós programes cal destacar la col·laboració desinteressada tant d’un seguit d’administracions i entitats– Consell Comarcal, municipi de Granyanella, Empresa d’Aigües de Cervera, Residència Mare Janer, Residència Mare Güell, etc. – com la dels professors dels dos grups d’alumnes, que els proporcionen els coneixements imprescindibles per a desenvolupar els objectius dels dos programes. A tots ells, entitats i administracions col·laboradores, alumnes, professors i destinataris del servei els agraïm la confiança dipositada en aquesta tipologia de programes i els encoratgem a continuar tirant endavant molt més cursos, i amb empenta, una nova manera, més solidària, col·laborativa i justificada que mai en temps difícils, d’entendre l’ensenyament.

25


Projecte Rius

Residències cerverines

CLASSE d’ANGLÈS El dimarts dia 12 de Novembre, els nois i noies de 1er d’ESO vam anar a l’antiga biblioteca de l’institut a fer una classe d’anglès, especial. Aquesta classe la va dur a terme una noia de nacionalitat anglesa que va explicar-nos coses sobre la USA, la seva ciutat i algunes anècdotes. Classe d’anglès a l’antiga biblioteca Després de la seva presentació ens va anar fent preguntes generals, que els alumnes havíem de respondre en un foli on hi teníem les lletres A, B,C i D. També ens va explicar com eren les monedes i bitllets d’allà, les paraules diferents entre l’anglès i l’anglès americà i finalment vam fer una mena de concurs tot i que només podia participar-hi una persona. Ens ho vam passar d´allò més bé i vam aprendre coses molt interessants, que no sabíem.

L’INSTITUT entre els JOVES SOLIDARIS L’alumnat de 3r d’ESO que cursa l’assignatura d’Emprenedoria ha participat durant aquest curs en el projecte Joves Solidaris que impulsa la Fundació del Futbol Club Barcelona.

26

Al mes de gener hi va haver l’acte de presentació de projectes a l’Auditori del club i va reunir uns quatre-cents joves, alumnes de diferents centres de Catalunya, membres de centres esportius o casals d’esplai. El projecte que presentaven els nostres joves soli-


daris va ser “fent la ciutat dels nens”, una iniciativa que l’alumnat ha pogut treballar a l’aula amb la seva professora Tere Armengol i a partir de diversos tallers impartits pels mateixos membres de la fundació.

Joves Solidaris

El projecte ha consistit a dissenyar itineraris que ajudin a explicar Cervera als nens i que, alhora, permetin detectar, des de la seva perspectiva, totes aquelles mancances que, ben resoltes, millorarien l’aspecte de la ciutat. Finalment, s’ha posat en prèctica el projecte: la primera sortida va ser el dia 24 d’abril, amb els alumnes de 2n de primària de l’escola Joseph Arques. La segona amb els nens de 1r de primària, de la mateixa escola, el dia 8 de maig. El dia 15 de maig, amb els nens de 4rt de primària de l’escola Les Savines. Els dies 20 i 22 de maig les sortides va ser amb els alumnes de 2n de primària de l’escola Jaume Balmes.

L’alumnat acabarà el projecte amb un informe que presentarà a la Paeria de Cervera i que recollirà la seva experiència i les propostes dels alumnes i de les famílies. Una molt bona experiència de solidaritat i compromís amb la ciutat que esperem que pugui continuar i millorar el proper curs.

COOPERACIÓ INTERGERNACIONAL La setmana del 9 al 13 de desembre, els alumnes de l’institut Antoni Torroja vam tenir el privilegi de participar en les activitats de “Cooperació intergeneracional”. Durant aquests dies, alguns ex professors del centre, ja jubilats, han substituït als actuals en algunes matèries; entre ells: Magda Vilamajó (socials), Lluís Sanfeliu (geologia), Montse Pont (literatura), Teresa Torné (llengua castellana), Teresa Salat (Història de l’art), Joan Villorbina (tecnologia), Albert Llona (matemàtiques) Vicent Loscos (Física). Totes les classes han estat d’allò més interessants i interactives i ens hem adonat que per aquest institut hi han passat molt bons professors, que han millorat el dia a dia del centre durant els 50 anys de la seva història. Moltes gràcies a tots!

Teresa Salat

Teresa Torné

Magda Vilamajó

27


PROJECTE ÒLIBA Enguany ha tingut lloc una altra vegada el Projecte Òliba al nostre Institut. Una sèrie d’alumnes hi han participat sota l’impuls, la coordinació i la supervisió de la Marta Cuadros, professora del centre. Aquest projecte té la funció Alumnes participants en el Projecte Òliba de contribuir al repoblament d’aquesta espècie a la zona. Es duu a terme a les golfes del nostre institut. Les òlibes les aconseguim gràcies a un contracte amb el centre de Vallcalent de Lleida que és el que ens les proporciona. L’arribada dels pollets d’òliba a l’institut va ser molt emocionant i la Marta ja ens havia explicat que es tractava de criar-los fent-los creure que aquell és el seu lloc de naixement i quan ja haguessin aprés a volar s’alliberarien. La missió dels alumnes voluntaris era portar el menjar cada dia, netejar la caixa-niu i anar seguint tota la seva evolució per observar i afavorir els passos següents com obrir la porta de la caixa-niu perquè puguin aprendre a volar per l’habitació i al cap d’un temps, obrir la finestra perquè puguin sortir a volar a fora de l’edifici i retornar a buscar aliment. Quan ja no tornen és que ja s’han buscat un altre lloc per viure. Aquest és un moment més trist... però al final, és el que volíem!! S’ha de dir que el projecte que ha durat un mes i mig, intensament, sempre ha tingut molt bona acollida per part dels alumnes i s’han criat i alliberat més de vint-i-set òlibes sense baixes. Esperem poder continuar l’any que ve!

28


Participem i Col·laborem

PROU RETALLADES! El 24 d’octubre estàvem convocats a una vaga a favor de l’ensenyament públic que a l’Institut vam transformar en jornada d’informació, de reflexió i lluita. L’objectiu era i continua sent defensar l’ensenyament com un dret bàsic i universal, per tant exigir que s’aturin les retallades que repercuteixen en el nostre alumnat. En el nostre cas, a més, rebutgem la llei Wert.

El GRAN RECAPTE d’ALIMENTS El gran recapte d’aliments que es va dur a terme a Cervera entre els dies 29 i 30 de novembre va ser un èxit: en total es van recaptar 5.195 quilos, quantitat molt superior a la xifra de l’any passat. Els establiments que col·laboraven amb el banc d’aliments van ser els principals supermercats: Caprabo, Mercadona, Esclat i Dia i algunes entitats com l’Escola de Futbol Cervera i la Jove Orquestra de Ponent, que van fer les seves aportacions a la causa. Des de l’institut se’ns va donar la possibilitat de col·laborar fent de voluntaris, i per això un grup de cada curs vam participar en aquesta tasca. La nostra funció va ser repartir una petita llista amb els aliments que eren més bàsics, i quan els clients acabaven la seva compra recollíem la seva aportació. Com a experiència personal, em va agradar participar en un projecte tan solidari. Penso que ajudar-nos els uns als altres és un bona tasca.

29


COMMEMORACIÓ del 75è ANIVERSARI del PRIMER BOMBARDEIG sobre CERVERA durant la GUERRA CIVIL El dia 3 de desembre vam assistir a l’homenatge que es va retre a les víctimes dels bombardeigs durant la Guerra Civil, més concretament, al del primer bombardeig esdevingut el 3 de desembre del 1938.

La setmana anterior es van dur a terme una sèrie de classes explicatives sobre la Guerra Civil per a conscienciar l’alumnat i es van passar unes entrevistes realitzades a quatre supervivents. La commemoració es va iniciar amb una marxa silenciosa de cinc-centes persones que va recórrer els espais que van ser bombardejats, des de la torre del Ferran passant per l’avinguda Catalunya fins al passeig de l’estació. Allí, davant d’un dels edificis bombardejats, el centre obrer, es va fer la lectura dels fets i es va llegir el nom de les víctimes. L’acte va ser presidit pel paer en cap, Ramon Royes, Carme Bergés, directora del Museu Comarcal de Cervera i el president del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, els quals van fer uns parlaments al llarg de l’acte. Va ser molt emotiu i creiem que és important que els joves recordem el passat perquè no es perdi la memòria d’uns fets que no volem que es repeteixin mai més.

30


Alumnat curs 2013 - 2014

Primer ESO A 1. Arnau Noguera 2. Mariona Fort 3. Llorenç Santamaria 4. Francisco Vallés 5. David Tomé 6. Mahamadou Bah 7. Ivan Breñé 8. Chouaib Ouhemmi 9. Marc Anelo 10. Roger Balcells 11. Josep Trilla 12. Joan Coromina 13. Roger Capdevila 14. Eduard Garrabou 15. Karolina Behenska 16. Omar Namir 17. Edgar Corbera

18. Jordi Trilla 19. Àlex Guevara 20. Diego Merino 21. Laura Cots 22. Carla Calafell 23. Anna M. Bové 24. Maria Prat 25. Amanda Padilla 26. Chaymae Kandarouch 27. Imane Salami Absents: Laura Granell Gabriel Martorell Diego Merino Tutora: Josefina Folguera

31


Primer ESO B 1. Jaume Bové Elies 2. Marc Vides de Dios 3. Robert Marsol Vázquez 4. Gerard Marsol Escolà 5. Adrià Bardeli Martínez 6. Jordi Prat Viñas 7. Fátima Ben Moussa 8. Xenia Castells Aguilera 9. Yasmine Bouazza 10. Marc Sánchez Tasies 11. Jaume Fonoll Farran 12. Xavier Trilla Gabarró 13. Arnau Biosca Morell 14. Aura Riu Holgado 15. Júlia Bernaus Trullols

32

16. Núria Porta Solà 17. Gerard Sarri Salgado 18. Marc Celeiro Escribà 19. Irina Muñoz Asbert 20. Eira Fernández Ros 21. Teresa porredon (tutora) 22. Mohamed El Malki 23. Álvaro Vicente Martín 24. Bernat Clota Vilaró 25. Andrei Gabriel Costache Absents: Catalin Florin Cosarca Eric Graviotto León Alexandru Daniel Miron Ruslán Valles González


Primer Cicle 1. Montserrat Dalmau 2. Francis Salar 3. Omar Amarouch 4. Bachir Ouhemmi 5. Ayoub Zohtan 6. Glòria Serra (tutora) 7. Mohammed Al Bouziani 8. Yamina Ayoubi 9. Andrea Manases 10. Hanane Ait 11. Sergi Santamaría 12. Aicha Kabouri 13. Mohamed El Housaini

33


Segon ESO A 1. Roger Puiggros 2. Aurora Membrado 3. Pepita Boneu (tutora) 4. Marc Companys 5. Martí Beleta 6. Marc Cases 7. Núria Bacardí 8. Maria Anelo 9. Ariadna Minguell 10. Núria Roqué 11. Carla Gutiérrez 12. Aida Mudarra 13. Beatriz Silva 14. Sara Alsedà 15. Marc Chapman

34

16. Aleix Roqué 17. Pol Clària 18. Pau Casadesús 19. Ahmed Kane 20. Aura Valldaura 21. Maira Torné 22. Niké Baró Absents: Marc Espinagosa Albert Malet Alícia Marí Kerolos Sargious Ramon M. Villalonga


Segon ESO B 1. Cèlia Fonoll 2. Helena de Dios 3. Ainoa Bastante 4. Hafida Laha 5. Anna Alonso 6. Ester Martínez 7. Esther Fernández 8. Marcel Roca 9. Ferran Julià 10. Roger Prat 11. Daniel Mayan 12. Arnau Figueras 13. Joel Condal

14. Demian Palou 15. Brian 16. Andrea Gassó 17. Ariadna Vicente 18. Rosa Tolosa (tutora) 19. Ona Riu 20. Laia Sisquella 21. Edgar Galeano 22. Albert Segura 23. Jorge Reyes Absent: Gabriel Gutiérrez

35


Tercer ESO A 1. Mireia Pàmies (tutora) 2. Daniel Sanchez Infante 3. Aicha laha 4. Hayar Adrar 5. Mireia Camats Rojas 6. Roger Xandri Chica 7. Judit Prat Escolà 8. Sergi Valverde Cunillera 9. Aitor Morales Calvo 10. Ainoa González Vicente 11. Mireia González Ribera 12. Marina Sánchez Oviedo 13. Aina Baliellas Marmi 14. Mireia Vallés Balasch 15. Jan Clota Vilaró

36

16. Joan Dalmases Solé 17. Eric Hernández Nuñez 18. Enric Trilla Plana 19. Pau Creus Sarri 20. Olívia Bellaubí Palacios 21. Beatriz Beltran Bulnes 22. Àlex Biosca Barrera Absents: Arnau Armengol Pérez Abdelkader Boumedol Carla Burgos Miret Judit Corbera Pla Aida Escudé Riba Cristina Rosell Bartolí Alèxia Torra Codina


Tercer ESO B 1. Karima 2. Hajar El Housaini 3. Fatima Makrane 4. Jonathan Acedo 5. Cel Marquez 6. Marta Aldomà 7. Jana Farran 8. Júlia Prat 9. Ada Alsina 10. Júlia Marsol 11. Edgar Camats 12. Pau Cambero 13. Guillem Casadesús 14. Marc Botet 15. Bruno Ávalos 16. Marc Pallés

17. Naiba Herebia 18. Reda Nevado 19. Pau Alsina 20. Sara Alonso 21. Marta París 22. Anna Novell 23. Maria Renales 24. Iris Botet 25. Anna Fort 26. Clara Martí 27. Naomi Silveiro 28. Rosa Gatius (tutora)

Absent: Ivan Calvo

37


Quart ESO A 1. Junio Moreno 2. Maria Puig Montagut 3. Roger Farré Termes 4. Gemma González Cuello 5. Eva Llobet Boldú 6. Martí Santamaría Martínez 7. Yanina Vizcarra López 8. Paula Vila Minguell 9. Albert Trilla Vilaró 10. Jordi Bové Canosa 11. Isaac Gonzalez 12. Lluís Aldomà Ninot

38

13. Gerard Cabestany Castellà 14. Mohamed Salami 15. Arnau Creus Sarri 16. Laia Tamarit Martínez 17. Mar Montraveta Moya 18. Iulia Bentan 19. Sílvia Marí Hernández 20. Mario Mena Khella 21. Genoveva Andreva (tutora) 22. Allison Mayte Carrascal Kemper 23. Faty Bocar Awa Seck


Quart ESO B 1. Juliana Martí (tutora) 2. Ariadna Hernández 3. Cristina Roumani 4. Khalid Bouazza 5. Pau Pego 6. Jordi Cases 7. Joel Castellà 8. Ferran Muñoz 9. Pau Bové 10. Jordi Companys 11. Adrià Citoler 12. Franscesc Castelló

13. Albert Clotet 14. Carlos Zúñiga 15. Abanoub Sargious 16. Patrick Granell 17. Carla Sánchez 18. Samia El Malki 19. Ainoa Benavent 20. Lisa Chapman 21. Maria Raïch 22. Maria Vilaró 23. Jordi Montraveta 24. Núria Farran

39


Primer

Batxillerat

40

1. Sílvia Fernández 2. Miquel Ángel Galeano 3. Jordi Cregenzan 4. Agustí Castellà 5. Arnau Pérez 6. Adrià Caelles 7. Oriol Condal 8. Arnau Balcells 9. Meritxell Biosca 10. Laura Cerqueda 11. Helena Planes 12. Nídia Fernández 13. Laura Fernández 14. Judit Rosell 15. Jarolin Caraballo 16. Marina Martí 17. Maria Beleta 18. Ariadna Vidal

19. Blanca Vallés 20. Gabri Guevara 21. Ariadna de Dios 22. Anna Bertran 23. Maria Trilla 24. Mariona Puig 25. Adelina Bentan 26. Maria Llobet 27. Anaïs Coma 28. Julia Delgado 29. Aida Ibrahim Absents: Steven Merino Andrea Vides Francesc Vila Tutor: Ramon Pollina


Segon

Batxillerat 1. Mireia llorens 2. Marta Mingot 3. Anna López 4. Imma Callau (tutora) 5. Judit Castellà 6. Carolina Codina 7. Aroa Galeano 8. Ginebra Alsina 9. Joan Prat 10. Pol Bosch 11. Arnau Burgos 12. Aleix Ràfegas 13. Daniel Muñoz 14. Ester Trilla 15. Àngel Vilaró

16. Anton Villalonga 17. Ferran Companys 18. Albert Bosch 19. Lluís Bellas 20. Anna Ninot 21. Aïcha Adrar 22. Marc Jiménez 23. Óscar Rossell 24. Diego Julca 25. Ona Ollé 26. Adrià Ingla 27. Souad Al Mesbashi Absent: Pau Carbonell

41


50 anys construint futur

50 anys... i continuarem contruint futur Durant dos anys vam estar preparant el que volíem que fos una festa de retrobament per a celebrar que a principis d’aquest curs 2013-2014 faria 50 anys que l’institut Antoni Torroja es posava a caminar. Ja havia passat un curs, el 2012-2013, amb diverses conferències públiques al voltant de temes pedagògics i diferents activitats més internes per tal que l’alumnat conegués al màxim —i des de tots els àmbits curriculars— l’edifici que trepitja cada dia, que acull els seus estudis i que guardarà les seves il·lusions, els seus projectes, els seus neguits... els seus secrets de joventut. Durant el curs, també anaven avançant els grans projectes de la celebració: l’edició de l’àlbum il·lustrat, l’exposició, la representació teatral.... projectes, aquests, que exigeixen moltes hores de reflexió —invisible— i de feina —metòdica i rigorosa— si es pretén, com es pretenia, que el resultat fos instructiu, amè, creatiu...

I amb tot aquest bagatge vam arribar al cap de setmana del 5 d’octubre en què es feien realitat els projectes i els podíem presentar en públic.

42

Encara ressacosos de nostàlgia, volem deixar escrit que de tot plegat en fem una avaluació ben positiva per diversos motius, però voldríem ressaltar, sobretot, la quantitat de persones que ens van ajudar a preparar

Acte acadèmic al Paranimf de la Universitat - 05/10/2013

Montse Pont i el grup vocal Mezzos durant l’acte de celebració


Inauguració de l’exposició - 04/10/2013

Visita teatralitzada a càrrec d’Alea Teatre - 05/10/2013

Representació de l’obra: “Els estudiants de Cervera” - 04/10/2013

els diversos actes i les que ens van acompanyar durant els dies de celebració. Moltes famílies, molts alumnes, molts professors... d’abans i d’ara, que van gaudir retrobant-se i compartint records. Estem satisfets perquè aquest era un dels objectius. Un altre objectiu important era deixar constància visual i gràfica d’aquella història, d’aquelles vivències, d’aquella feina feta. Per això creiem que tant la visita teatralitzada, l’obra dels Estudiants de Cervera, l’exposició i l’edició de l’àlbum il·lustrat han estat un encert. Un encert de producció i de realització, que ha aplegat alumnes i professors de diverses generacions cosa que, a parer nostre, li confereix un plus d’importància que cal agrair. D’alguna manera, era com demostrar que el relleu s’ha fet bé i que sempre hi ha hagut uns o altres que han anat entomant la torxa.

Presentació de l’àlbum del 50è aniversari, a càrrec de Montse Pont

GRÀCIES A TOTHOM hem pogut celebrar els 50 i hem desitjat poder construir futur per molts anys més.

43


44

Diferents visites a l’exposició commemorativa del 50è aniversari


Els alumnes Sergi Bové i Escribano i Víctor Freixes i Martínez, que van cursar 2n de batxillerat a l’institut Antoni Torroja durant el curs acadèmic 2012-2013, han estat guardonats amb el premi San Viator, en la modalitat de Noves Tecnologies, convocat pel centre homònim de la capital madrilenya, en la seva dinovena edició. El premi, amb una dotació econòmica de 600 euros, distingeix el treball de recerca confeccionat pels esmentats alumnes, tutoritzat per Ramon Pollina i assessorat per Mariona Rodríguez, i que porta per títol: Quimidroid, la química a la butxaca.

Premis i Reconeixements

MADRID PREMIA l’INSTITUT

En concret, el treball desenvolupa una aplicació per a sistemes Android que formula i nomena compostos inorgànics, a més de calcular-ne les seves masses moleculars. Es tracta d’un treball interdisciplinari, a cavall entre la programació informàtica i la química inorgànica, que dona resposta a un dels requisits fonamentals de tota aposta tecnològica: satisfer la demanda dels usuaris amb un producte fins ara inexistent al mercat dels dispositius multimèdia. El lliurament del premi, obsequis i diplomes va tenir lloc el dissabte, dia 5 d’octubre de 2013, a la Sala d’Actes del centre madrileny, en un acte solemne presidit per la Dra. Margarita Salas, membre de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals.

El DEPARTAMENT d’ECONOMIA i CONEIXEMENT PREMIA ALUMNES de L’INSTITUT En Sergi Bové i Víctor Freixes, alumnes de l’institut Antoni Torroja durant el curs acadèmic 2012-2013, han tornat a veure reconegut el treball de recerca dedicat a articular la programació informàtica amb la química, titulat “Quimidroid, la química a la butxaca”. Com en el cas dels premis San Viator, concedit per la Comunitat Autònoma de Madrid, ara és la Generalitat qui ha concedit un premi valorat en 750 euros, emmarcat dins del programa Premis de Recerca Jove (antics premis

45


CIRIT) als dos exalumnes. A hores d’ara, l’aplicació penjada a la xarxa ja ha rebut més de 20.000 entrades, i unes 10.000 descàrregues, amb comentaris positius de satisfacció dels usuaris que l’han utilitzada. No es descarta oferir-la al departament d’Ensenyament en concepte de recurs educatiu, de manera que resti a disposició de tot aquells centres educatius que optin per emprar les tecnologies multimèdia en els seus projectes educatius. Els alumnes, conjuntament amb les seves famílies, la directora del centre i el tutor del treball, es van desplaçar a l’Auditori de Barcelona el dissabte 8 de març per rebre el premi de mans dels responsables de la conselleria d’Economia i Coneixement, en representació de l’Honorable Andreu Mas Colell, que va excusar la seva absència. Enhorabona per partida doble!

ALUMNES de l’INSTITUT GUANYEN el PREMI VALERI SERRA i BOLDÚ de CULTURA POPULAR en la MODALITAT JUVENIL El dissabte 12 d’abril de 2014, els alumnes de 2n de Batxillerat Marta Mingot i Lluís Bellas de l’Institut Antoni Torroja van ser guardonats amb el primer premi modalitat juvenil en el 29è Premi Valeri Serra i Boldú de cultura popular, pel seu Treball de Recerca “El Seguici Festiu de Cervera: balls, danses i comparses populars (segles XV – XX)”, tutorat per la professora Teresa Porredon Bernaus. El lliurament del premi es va realitzar al Teatre Armengol de Bellpuig. Durant la cerimònia es van donar els diferents premis a les categories infantils, juvenils i a la categoria absoluta, a qui el jurat va guardonar el tarragoní Emili Samper i Prunera amb l’obra Les rondalles de Cels Gomis i Mestre: edició, catalogació i estudi. Al llarg de la cerimònia es va presentar la publicació de l’obra guardonada en la 28a edició, l’any 2012, El gest nostre de cada dia de Lluís Payrató. La presentació va anar a càrrec de Ramon Miró i fou amenitzat amb l’actuació del Conjunt de Corda i el Conjunt de Vent de l’Escola Municipal de Música Mn. Jesús Capdevila de Bellpuig. L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de Bellpuig, Salvador Bonjoch, el director de la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig i la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló.

46


PREMI RECERCA JOVE El dijous 15 d’abril es celebrà a l’Escola d’Adoberia d’Igualada el lliurament de premis Recerca Jove que ha viscut enguany la seva 6a edició. Es tracta d’un certamen destinat a incentivar la investigació entre els joves dels instituts de Catalunya i que s’encarrega de premiar els millors Treballs de Recerca de Batxillerat i de CFGS tant en l’àmbit social-humanístic com en el científic-tecnològic. Doncs bé, és precisament en aquesta darrera modalitat, que els alumnes Pol Bosch i Joan Prat de 2n de Batxillerat de l’INS Antoni Torroja de Cervera varen obtenir el 2n premi. amb el treball Construcció de poliedres. Destapant les matemàtiques de l’origami modular. La seva recerca, tutoritzada per Imma Callau, professora de matemàtiques de l’Institut Antoni Torroja, ha consistit en donar les eines per a construir qualsevol poliedre només doblegant papers, sense tisores ni pega, aplicant la la tècnica de l’origami modular. El jurat en va destacar la complexitat, el rigor matemàtic i el sorprenent resultat en forma de generalització que els nostres alumnes han obtingut.

ALUMNES de l’INSTITUT PREMIATS a la MARATÓ de PROBLEMES El passat dijous dia 15 de maig, a l’auditori del campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra va tenir lloc l’acte de lliurament dels premis de la XIX Prova Cangur de Matemàtiques, i d’altres activitats organitzades per la Societat Catalana de Matemàtiques com els relats matemàtics, l’Olimpiada Catalana o la Marató de Problemes. L’acte va ser presidit per Irene Rigau, consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. És en la Marató de problemes que dos dels alumnes de l’institut: Guillem Casadesús (51.1 punts) i Arnau Creus (50.1 punts) varen aconseguir dos dels quatre primers premis que el jurat va decidir atorgar. La Marató és una activitat al llarg de la qual es proposen 14 problemes en ordre creixent de dificultat. La seva finalitat és potenciar el treball individual i Té aspectes de treball encaminat a donar respostes concretes als problemes i d’altres propostes de treball reflexiu però, això sí, com succeeix en una Marató, cal agafar un ritme, que no es vol que sigui un ritme accelerat però sí un ritme adequat i constant que permeti arribar al final amb èxit. També destaquem dues mencions especials dels jurat a Marta Aldomà (3r ESO) i Albert Trilla (4t ESO). Pel que fa als resultats de La Prova Cangur, l’objectiu de la qual és fomentar el gust per les matemàtiques entre els joves, destaquem els boníssims resultats obtinguts en el primer nivell corresponent a 3r ESO per Guillem Casadesús i Jana Farran que ocupen, respectivament la posición 98 i 125 dels 7866 participants. En el segon nivell (4t ESO) destaca Arnau Creus en la posició 98 de 6698 participants i en el nivell 3r, corresponent a 1r de Batxillerat, Josep Oriol Condal que ocupa la posició 31 dels 4518 participants. A tots ells els donem l’enhorabona.

47


ROBOLOT Olot es converteix durant un cap de setmana en el centre de la robòtica didàctica de Catalunya. El certamen està dividit, com cada any, en dues parts. Una primera destinada a la formació, amb les jornades d’intercanvi d’experiències sobre robots didàctics per a professors i tallers per a joves, i una segona, més lúdica, que englobava el concurs de robots construïts i dirigits per estudiants. Les novetats més espectaculars d’aquesta edició estaven relacionades amb la impressió 3D, una tecnologia que està revolucionant les aules Guillem Casadesús, 1r premi proporcionant als estudiants la capacitat de fer realitat els seus dissenys en pocs minuts. També cal destacar la presència d’una oruga dotada amb un braç robòtic capaç de servir refrescs com si fos un barman. En l’apartat dels projectes de recerca, destaca l’aventura d’uns estudiants de Banyoles que han enviat una sonda a més de 36.000 metres d’alçada amb èxit. Pel que fa al concurs d’estudiants del nostre institut estava representat per l’alumne de tercer d’ESO, Guillem Casadesús, que va aconseguir el primer premi en la categoria de rastrejadors d’ESO i el segon en la categoria de minisumo d’ESO.

L’INSTITUT GUANYA la PRIMERA COPA CANGUR CATALANA La Comissió Cangur de la SCM (Societat Catalana de Matemàtiques) va convocar com a activitat experimental per al mes d’abril de 2014, la primera edició de la Copa Cangur Catalana, una activitat presencial de resolució de problemes per equips de centre, formats per 7 alumnes de 2n i 3r ESO o, excepcionalment amb algun alumne de 1r ESO. Primerament es varen dur a terme 6 competicions classificatòries a diferents seus catalnaes, els guanyadors de les quals varen ser convocats a la final del dia 28 de maig que va tenir lloc a la Facultat de Matemàtiques de la UPC. 13 equips de tot Catalunya varen lluitar durant 1 hora i mitja per aconseguir resoldre els 15 problemes que se’ls plantejaven.

48

L’equip de l’Institut Antoni Torroja format per Guillem Casadesús, Jana Farran i Marta Aldomà (3r ESO), Pau Casadesús i Roger Puiggrós (2n ESO) i Arnau Noguera i Anna Bové (1r ESO), que ja havia guanyat en la fase classificatòria de Lleida, va quedar campió.

Equip campió


CONCURS de NARRATIVA BREU El dissabte 29 de març sis alumnes de 2n d’ESO, Pau Casadesús, Ona Riu, Cèlia Fonoll, Maria Anelo, Aida Mudarra i Helena de Dios van participar al concurs de redacció en català de la Coca-Cola. Juntament amb la seva professora de català, Pepita Boneu, van anar a la Universitat de Lleida on van fer la seva redacció final. Dels sis alumnes, el Pau Casadesús va quedar finalista i el 24 de maig es va desplaçar a Port Aventura (al gran teatre de la Xina) on es van lliurar els Premis de Narrativa Breu Coca-Cola. El Pau va obtenir el quart premi. L’acte, es realitzà a les 11 del matí i els premiats van gaudir de les atraccions durant tot un dia amb la família perquè gràcies a la seva posició obtinguda en el relat els van regalar les entrades.

FICCIONS, l’AVENTURA de CREAR HISTÒRIES FICCIONS és un concurs literari en català que proposa crear una història de ficció dividida en quatre capítols. Pren com a punt de partida un primer inici que cal escollir d’entre cinc propostes de diferents escriptors; una tasca curiosa que incentiva l’activitat creativa dels joves i els acosta a la literatura d’una forma més divertida. Aquest concurs l’organitza l’ASPG (Associació Catalana de la Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals) i està dirigit a joves de tots els territoris de parla catalana d’entre 13 i 18 anys, des de segon cicle d’ESO (3r i 4t) i Batxillerat fins a Cicles Formatius. El passat dissabte, 24 de maig, va tenir lloc el lliurament de premis de la 6ena edició d’aquest concurs al Museu de la Vida Rural a l’Espluga de Francolí (Tarragona). Aquest any, alumnes del nostre institut hi han participat i la Jana Farran Oliva (3r B) ha estat finalista; una gesta difícil perquè hi havia més de mil participants!

JOCS FLORALS ESCOLARS de CATALUNYA Núria Farran Centelles ha estat finalista en els PRIMERS JOCS FLORALS ESCOLARS DE CATALUNYA. El dia 6 de juny hi va haver l’acte final al Castell del Rei de la Seu Vella de Lleida.

49


Premis Sant Jordi 2014

ACTA DEL JURAT Reunit el Jurat Qualificador del 34è Concurs Literari de Sant Jordi de 2013, convocat per l’Institut Antoni Torroja de Cervera, constituït per les professores Genoveva Andreva, Elena Armengol, Pepita Boneu i Elisabet Freixenet, ha decidit atorgar els següents premis:

1r nivell 1r premi: El misteri de la Universitat de Cervera de Marc Celeiro (1r B) 2n premi: Diari d’un noi de carrer de Roger Capdevila (1r A) 3r premi: Aquella ombra que em tenia el dia robat d’Aura Riu (1r B)

2n nivell 1r premi: Estimat, et trobo a faltar de Núria Farran (4t B) 2n premi: Digue’m que m’estimes de Maria Puig (4t A) 3r premi (ex aequo): Veus del Pirineu de Laia Tamarit (4t A) 3r premi (ex aequo): 10 días de investigación d’Iris Botet (3r B)

3r nivell 1r i únic premi: Presoners de roses de Mariona Puig (1r Batxillerat) Cervera, 23 d’abril de 2014 El jurat Qualificador

l l e v i N 1r

El misteri de la Universitat de Cervera Marc Celeiro 1r ESO B

Era un matí assolellat a la ciutat de Cervera. A Barcelona, els integrants del grup que havien d’anar a veure una visita guiada a la Universitat anaven arribant a l’estació de França, on un tren els portaria fins a la seva destinació. El grup era molt variat: hi havia persones grans i també petites; pares i mares… Tots disposats a passar un dia divertit i instructiu!

50

Durant el trajecte tothom va gaudir d’unes magnífiques vistes segarrenques: camps a punt per a la sega i petits pobles que treien el nas per damunt dels petits turonets. En arribar a la ciutat de Cervera, molt cordialment, els va rebre la persona que durant tota la tarda els faria la visita a l’edifici de la Universitat. Era una persona gran, segurament cerverina de tota la vida. Mentre tota la gent es van meravellar amb el primer edifici destacat que es veia des de l’estació (el Sindicat), el guia es presentava:


— Em dic Armand, i tal i com ja sabeu, seré l’encarregat de portar- vos fins a la Universitat, on us faré una visita guiada. Com que el viatge en tren ha sigut una mica llarg, primer us acompanyaré a un restaurant molt bo que segur que us encantarà. Em seguiu? A poc a poc anaven entrant al restaurant. Es van asseure tots en una taula molt gran que estava al fons de l’establiment. En acabar, tothom va dir que repetirien, si no fos perquè havien d’anar a la Universitat. L’edifici estava situat a uns quants carrers més avall, o sigui que no estaven gaire lluny. — Vinga doncs, després d’aquest tiberi, anem a la Universitat! Mentre tots anaven caminant, dos nens, que es deien Òscar i Marc, van preguntar al senyor Armand que hi havia dins de la Universitat. El guia els va dir que s’utilitza per diverses coses. La principal, va dir, és l’Institut Antoni Torroja. Aquí estudien nens una mica més grans que vosaltres. Quan arribaren, es van quedar impressionats. No s’esperaven un edifici tan gran, sens dubte. Però encara els va ser més impactant quan van travessar la porta principal. Al arribar al pati, encara els semblava molt més gran. Van començar la visita al pati principal. L’Òscar i en Marc es van fixar molt en la façana que tenien al davant; a dalt de tot van veure una mena de dibuix amb un text que no van entendre. L’Armand els va veure i els va dir: — Crec que no entendreu el que hi posa. Està escrit en una llengua molt antiga que s’anomena “Llatí”. Quan anireu a l’institut, si voleu, la podreu aprendre. Després d’aclarir-se tots els dubtes, van pujar per l’ escalinata que els portava al pis de dalt. Van entrar al que seria el passadís de l’institut. Ràpidament van poder-ho afirmar perquè a sobre de totes les portes hi havia un rètol amb un curs. Els dos nens, l’Òscar i en Marc, van voler desviar-se del grup per investigar el que hi havia darrera d’una porta petita que hi havia al fons. Sense que ningú els veiés, hi van entrar i la porta es va tancar sola. Primer es van espantar però tots dos van pensar que algú els obriria i es van relaxar. Van passar els segons, els minuts... Sota la porta van veure que la llum del passadís estava apagada. Es van posar molt nerviosos. En Marc va trobar l’interruptor de la llum. En encendrela, van veure que estaven al davant d’una escala de caragol que pujava cap amunt. Van pujar i en arribar a dalt es van trobar un lloc molt gran però també molt fosc. De cop i volta, en Marc va fer un xiscle que va ressonar molt fort. Havia vist uns ulls blancs allà al fons que no li van agradar gens. Però això no era tot, al cap d’uns instants van sentir un soroll molt estrany! Llavors, algú va obrir el llum. El guia i tot el grup es van quedar sorpresos en veure els dos nens i una òliba allà al fons. Els dos nens es van posar a plorar de l’ensurt que havien tingut. Tots van anar a l’estació per agafar l’últim tren en direcció a Barcelona. Segur que tothom va tenir una anècdota per explicar, d’aquell dia.

51


Diari d’un noi de carrer Roger Capdevila 1r ESO A Les ciutats s’omplen de fàbriques plenes de màquines de filar i teixir que funcionen amb vapor. El paisatge és ple de xemeneies. A les fàbriques hi treballen homes, dones, nenes i nens. Hi fan jornades molt llargues, sovint diumenges i tot. No tenen vacances. Els obrers viuen en barris molt pobres on és fàcil posar-se malalt. La primera línia que es construeix és entre Barcelona i Mataró. El tren transporta mercaderies i passatgers, però la majoria de gent encara va a peu o amb carro a tot arreu. Em dic Jordi i tinc dotze anys. Sóc un dels nens que treballen a les fàbriques i que no poden anar a l’escola. Els meus pares treballen en una fàbrica a l’altre extrem de la ciutat i estan molt tristos, perquè no poden fer res que contingui un pessic de felicitat, com molta altra gent. Al meu pare li falta un braç. Hi ha treballadors als quals els costa acostumar-se a les màquines de vapor. Van molt ràpides i és molt fàcil tenir un accident. Encara li fa molt mal, perquè la medicina no està gaire avançada, però tot i això el fan treballar. Us preguntareu qui el fa treballar. Doncs bé, els propietaris de les fàbriques de les rodalies són els senyors Peters, un matrimoni molt cruel que tracta a qualsevol dels seus treballadors com si fos un esclau de Roma i per moltes hores setmanals els donen quatre rals. N’estic fart. No puc aguantar aquest estil de vida, he de canviar el meu ideal. Quina una en fóra que visquéssim en felicitat fins la fi dels nostres dies!, que avancés la medicina!, que...! En fi, voldria que el món fos més just. Ahir, mentre movia unes bales de llana, vaig pensar que, ben mirat, potser jo mateix podria fer alguna cosa per millorar el benestar social de la majoria de gent que conec. Vaig veure un grup de gent que feien vaga, però poc després es van quedar sense feina. Això no pot seguir així. Se m’ha acudit una bona idea. Consisteix en què, un cop a l’any, la dona regali a l’home un llibre alhora que l’home li regala a ella una rosa. És una bona pensada, i crec que ho comentaré als meus pares. Els pares van acceptar la proposta animadament i tinc la intenció de comunicar als companys de la fàbrica la meva idea. No sóc un somiatruites ni res, però tocant de peus a terra estic convençut que funcionarà. La brama s’ha escampat en menys del temps que un bacteri es multiplica, i estic fora de si. Hem acordat que aquest dia s’anomenarà la diada de Sant Jordi en honor meu i que se celebrarà el dia 23 d’abril. Falten un parell de dies.

52

Avui a la tarda hi ha hagut una manifestació davant la casa dels senyors Peters. Hem triat un representant que ha fet de portaveu. Els ha exigit menys hores de treball i més calerons per les nostres butxaques i els ha explicat el concepte de la felicitat i quines iniciatives havíem planejat. Tot seguit els senyors Peters li han preguntat qui havia tingut la idea i el representant m’ha assenyalat. Els senyors Peters semblaven MOLT enfadats. ...


No sé on sóc, si al cel o a la terra, si a l’aire o al foc. Tampoc no sé si estic viu o mort. Em sembla que és la segona opció. Tornava a casa al vespre. Era fosc, i una cortina d’aigua elaborava nombrosos petits llacs d’aigua, mentre que els cargols feien festa grossa. De cop, però, arribà la tragèdia. Un ganivet em va traspassar el pit. No vaig reconèixer l’assassí, però recordo que era un home musculós i alt. Vaig caure al terra sense sentits. Estava mort. ... Durant tres anys el pare va sofrir, i després va morir. Dos anys més tard, la mare va trobar el diari dels seu fill darrere d’unes bales de llana i va dirigir una revolta contra els senyors Peters, que van ser rebutjats per tota la ciutat en pes. Des d’aleshores, el 23 d’abril se celebra Sant Jordi i tota la gent d’arreu del món és feliç. La tragèdia del nen significà la felicitat dels terrícoles. I no ho sé si aquest conte és veritat o inventat, però conec un refrany que diu: “conte contat, ja s’ha acabat”.

l l e v i N 2n

Estimat, et trobo a faltar Núria Farran Centelles 4t ESO B

Llevar-me cada matí sense trobar-te al meu costat em fa sentir indefensa i sola en aquest món ple de perills. I si un dia et despertes al matí i veus que tot ha canviat? I si mires al teu voltant i no perceps l’escalfor de cap ésser estimat? I si et mires al mirall i ja no et coneixes? No Xavi, no em conec; tu eres qui donava llum a la meva vida, tu i el nostre petit Jan, però ja no hi sou, i no ho entenc. D’un dia per l’altre vàreu desaparèixer del meu costat i no sé el motiu. Dormo, em desperto; torno a tancar els ulls, però la claror que entra per la finestra i les parets blanques no deixen aïllar-me d’aquest món. No tinc gana, no tinc son, només tinc ganes de tornar a ser qui era abans, més ben dit, qui érem. Vull tornar a aquells dies d’estiu, quan tu plegaves de la feina d’hora i, juntament amb el Jan, anàvem al parc i observàvem com el nostre petit perseguia els coloms, que menjaven els bocins de pa del seu entrepà de formatge. No recordo què em vas dir abans de marxar, sé que tenies els ulls ben oberts, i que portaves aquella samarreta negra cenyida que tant m’agrada, però no recordo què em vas dir, devia ser alguna cosa com: t’estimo? No ho sé però m’agrada pensar que va ser això. Quan van venir la policia i l’ambulància no em van fer cap pregunta, se’t van emportar i no em van deixar veure’t més, els vaig suplicar però semblava que sentien ploure. Què he fet? On sóc? No ho vull recordar! Jo volia estar amb ell, potser massa; li vaig dir que no anés a treballar, que es quedés a casa, però no em va fer cas i va passar el que va passar.

53


Provo de dormir, no puc. Saps què vida? Al teu enterrament no m’hi van deixar anar, em van dir que no estava en condicions, la teva mare em va escopir a la cara com si hagués estat culpa meva, la veritat és que aquella dona mai m’havia caigut bé, algunes vegades havia tingut impulsos de fer-li mal; ja saps que em feia la vida impossible, i jo no l’aguantava més. Ara, cada dia, un psicòleg em visita, em pregunta que com estic, com em trobo, si em prenc la medicació i si et trobo a faltar. Ric. “Trobar-lo a faltar?” li dic; ell no entén res, estimat. Jo et vaig dir que no anessis a treballar, i tu no em vas fer cas, jo et volia només per mi i no per aquella mala pècora de la feina amb qui sé que quedàveu més d’un dia; reunions nocturnes? I un rave! El ganivet era el de tallar la carn. Recordes que tu em vas ensenyar com esmolar-lo? Vida, no vaig tenir altra opció que clavar-te’l mentre esmorzaves, ja que pel que sembla era l’únic moment del dia que et podia tenir per a mi, a casa. Va ser fàcil, un tall profund i la sang va començar a sortir com quan maten un porc. Potser jo estic tancada en un centre psiquiàtric, però tu estàs tancat en un lloc encara molt més petit. Estimat, saps què? Et trobo a faltar.

l l e v i N 3r

Presons de roses Mariona Puig Martí 1r Batxillerat

Ressonava el toc de mort provinent del vell campanar. Peces de vellut negres cobrien els balcons de tots els carrers de la vila, esparracades en les llars humils, amb brodats d’or en les pertanyents a famílies benestants. Els carrers eren deserts, i qualsevol viatger hauria dit que es tractava d’un poble fantasma, tot i que hauria canviat d’opinió en arribar a la ciutadella, davant les estances reials: una munió de gent s’acumulava allà, des dels més grans als més petits, dels més rics als més pobres, dels més treballadors als més dropos; la població sencera es trobava allà congregada, en silenci, a l’espera d’algun missatger que els expliqués clarament quina era la situació dins el castell. Finalment, quan algun impacient ja començava a murmurar que allò era una pèrdua de temps, va sortir el rei en persona per dir aquestes paraules:

54

–Benvolguts vilatans, us trobeu tots aquí reunits en motiu dels esgarrifosos esdeveniments que han tingut lloc aquest matí. Avui, com tots deveu saber, és dia de dol. Avui és dia de tristesa, de desesperació –va aixecar la mirada cap al cel, enfosquit a causa dels núvols amenaçadors– i de mort. Avui, un home ha gosat franquejar la nostra muralla inexpugnable i ha pres la joia més valuosa de totes les que hi pugui haver en aquest regne. Avui, un home ha raptat la meva filla. –Aquesta notícia va provocar crits d’esglai i esbufecs d’incredulitat als que no se n’havien assabentat, i pesarosos assentiments entre els pocs que ja coneixien la nova–. Aquest home, capaç com ha demostrat ser de burlar els genets més veloços de tota la meva cavalleria que l’han estalonat durant hores, m’ha arrabassat el meu tresor més preuat. Aquest home és el cavaller Jordi, el caçador de dracs. –Aquest cop el murmuri va ser


general, ja que aquell nom era ben conegut, i temut, per totes aquelles contrades–. És per això, benvolguts vilatans, que abdico la meva corona, ja que els darrers successos han estat un cop massa dur que em temo que ja no seré capaç de suportar. Aquestes paraules van ser rebudes amb crits de protesta i indignació, que demostraven el desacord que sentia la població. De sobte, un grunyit eixordador va fer que regnés el silenci. Tots els sorolls van cessar, fent glaçar l’espinada a tot aquell que es trobava a la ciutat, aturant-se fins i tot la remor del vent i de les fulles en moure’s. A poc a poc, tots i cadascun dels homes concentrats en aquella plaça es van girar, per poder veure qui proferia aquell bram. Un drac. Un enorme drac. Tot i que ningú va tenir dubte de quina bèstia es tractava, era diferent de tots aquells que descrivien les rondalles, ja que era daurat i amb tres cues llargues i que no paraven de moure’s; el més intrigant, però, eren els seus ulls: un era de color safir, massa intens per a què qualsevol mortal fos capaç de sostenir-li la mirada; l’altre, però, estava cobert per un vel, fet que feia pensar que feia temps que havia perdut la visió. La gent no gosava moure’s, per por a fer-lo enfurismar, i abans que algú intentés fer una bogeria, l’enorme ésser va parlar: –M’ha semblat sentir que vós, majestat, no teniu cap cavaller prou ràpid (ni prou valent, desenganyeu-vos) per enfrontar-se al famós cavaller Jordi, m’equivoco? –El rei assentir en silenci, incapaç de mirar-lo als ulls– . Què us semblaria contractar els meus serveis? –va dir el drac amb mirada sorneguera. El rei, sorprès, va aixecar el cap: –Com dieu, noble drac? –El que sentiu, majestat. –Els ulls del monarca van brillar d’esperança: tant li feia haver de confiar en un drac; faria el que fos per recuperar la seva filla. –Però clar està que els meus serveis no són gratuïts, sa majestat. Tota ajuda té un preu. –No em preocupa, això; pagaré el que sigui. Què voleu, gran drac? –va dir el rei. –M’estimaria més reservar-me el dret d’escollir el meu premi un cop acabada la tasca, majestat. –la mirada burleta del drac va fer dubtar el rei; tanmateix, però, quina altra opció tenia? –Està bé, tracte fet –va dir el rei. –Fantàstic –i amb un salt formidable, el drac es va enlairar, foradant els espessos núvols que amenaçaven des de dalt. I així va ser com el drac va començar l’exhaustiva recerca del famós cavaller. Va volar i volar durant tres dies i tres nits, per sobre de llacs, de camps de conreu, de vinyes, de boscos i de paisatges desèrtics en busca de la seva presa, però no n’hi havia ni rastre. Tanmateix, el drac no desistia. Finalment, mentre es ponia el sol del quart dia de vol, un corrent d’aire li va fer arribar una olor ja coneguda: olor de roses. Va arrufar el nas. Sabia què volia dir allò. Sabia què havia de fer. Sabia quin era el següent pas. Va baixar en picat a una velocitat vertiginosa, amb el vent espetegant-li a les daurades ales, i va aterrar al seu davant: una bella princesa restava lligada de mans i peus a un arbre, inconscient. El drac, satisfet de sí mateix, es disposà a deslligar-la, quan es va adonar de què eren les seves cadenes: eren tiges de roses entrelligades, formant una trena gruixuda envoltada de perilloses punxes que havien dibuixat un braçalet de fines cicatrius al voltant dels canells i els turmells de la princesa. El drac, enfurismat davant d’aquest acte cruel, es girà just a temps d’evitar ser colpit per una espasa que volava rabent dirigida al seu cor. Jordi es trobava a pocs metres d’ell, amb un somriure malèvol pintat als llavis. La bèstia, traient fum pels narius, s’abalançà sobre el jove que, amb un moviment àgil, es féu a un costat. – Esteu perdent facultats, vell drac. La vostra vista ja no és el que era, des que aquella inofensiva punxa de rosa us el va perforar, vaig errat? –va dir, sorneguer.–Que potser heu vingut per salvar la princesa? Amb prou feines va tenir temps d’acabar la frase, que ja tenia el corpulent ésser al da-

55


munt, amb les urpes engrapant-lo fort pel ventre. De sobte, però, el cavaller va fer un moviment brusc i va mostrar una cosa que tenia amagada rere l’esquena: una rosa de color vermell verinós. Va alçar la mirada, va travessar l’ull blau del drac amb els seus, i va clavar l’espina al coll del seu oponent, conscient de la vulnerabilitat de l’ésser davant d’aquesta planta, encara amb el somriure insolent als llavis. Amb un últim esforç, i enmig d’una terrible agonia, el drac va enfonsar les urpes al cos del cavaller, el seu pitjor i darrer enemic, pel que semblava. A poc a poc, va anar sentint com tots els músculs del cos se li relaxaven, i anava caient en un pou infinit de foscor, tenyida amb el vermell intens de la rosa que l’acabava de derrotar. “Si això és la mort, tampoc està tan malament”. Aquesta va ser la primera frase que li va venir al cap en despertar-se de la seva llarga recuperació. Jeia estirat sobre la fresca gespa d’un pati a l’interior del castell. Després d’observar el seu voltant uns minuts, va intentar moure el coll, ferit per la gairebé mortal estocada de la perillosa flor, i es va sorprendre de comprovar que ja estava del tot cicatritzada. Va bellugar les ales amb cautela i, quan es va sentir preparat, va agafar embranzida i es va enlairar, brillant com un segon sol en el cel clar del matí. Poca estona després, es va dirigir cap a un gran finestral que s’obria a la sala on sabia que el rei l’estava esperant impacientment. Va planejar suaument per l’interior de la gran estància i es va aturar amb elegància al bell mig de la cambra, just davant del rei. –He vingut a cobrar la meva recompensa –va dir a tall de salutació. –En sóc conscient. Tinc moltes riqueses, podeu triar les que més us plaguin. Seguiu-me i us les mostraré. –Sou molt amable, –respongué el drac, sense perdre mai el somriure burleta que duia enganxat al rostre– però la veritat és que ja he pres una decisió: vull el que jo ja us he donat, el vostre tresor més preuat; vull la vostra filla. –Em sap greu, però crec que no us he entès correctament. –Sí, i tant que m’heu entès correctament: vull la vostra filla com a remuneració pels serveis prestats. Sincerament, no sé on veieu el problema, ja que si la situació hagués estat diferent i l’heroi salvador de la princesa hagués estat un cavaller li hauríeu concedit la mà de la vostra filla; així doncs, exigeixo les mateixes condicions, ja que, com es va demostrar, la meva vàlua és molt superior a la de qualsevol cavaller del qual disposeu en aquest regne; vaig errat, potser? –el rei, davant aquest raonament implacable, va restar bocabadat. –Bé, sí, teniu raó, però el cas és que vós sou... bé, com ho diríem... sou... vós sou un drac!!! –Realment sou un home molt observador, majestat! –va respondre la bèstia, rient per sota el nas– Sí, efectivament, sóc un drac, però això no li dóna cap dret a incomplir la promesa que em vàreu fer, majestat. De sobte, una porta es va obrir i en va sortir la bonica princesa, ja del tot recuperada, encara que amb el record de la seva captivitat rodejant-li els canells, dient aquestes paraules: – Pare, té raó, no podeu ignorar la vostra promesa, heu de ser un home de paraula i concedir al coratjós drac el que li vàreu assegurar. –Davant la mirada indecisa del rei, la princesa afegí –A més a més, no em puc imaginar vivint una vida al costat d’un home que no va ser capaç d’ajudar-me en moments de dificultats; el noble drac va ser l’únic en fer-ho, així que ell serà l’únic amb qui voldré estar. –Molt bé, doncs, filla, el que tu desitgis.–Girant-se cap al poderós ésser, mentre la princesa s’enfilava al llom de l’animal d’or, va dir– Bé, poderós drac, ja teniu la vostra recompensa; la vostra història mai serà oblidada en aquest regne, i vós sempre sereu recordat com l’heroi que va vèncer el malvat cavaller Jordi i, en cap cas, com a un ésser sanguinari i despietat capaç d’ocasionar algun mal a gent innocent.

56

–Que així sigui– digué el drac en el moment d’aixecar el vol amb la princesa de genet, per acabar perdent-se en l’horitzó com una brillant estrella més que penja del cel com un ull lluent, com a recordatori de la promesa feta de gravar en la memòria aquesta història sense cap mena de distorsió, missió que ja fa molts anys que va fracassar.


Totes quatre, en diversos moments del curs s’han anat jubilant però volem deixar constància de la nostra gratitud i dels nostres millors desitjos per aquesta nova etapa que comencen ! Moltes, moltes gràcies! Molta sort! L’alumnat en parla o les fa parlar....

Jubilacions

CARME, NEUS, ROSA i MONTSERRAT...

CARME FONT La Carme Font va exercir com a professora de literatura i llengua castellana durant 35 anys. Abans de marxar hem volgut parlar amb ella... La professora Carme Font ha après durant aquests anys de mestra les particularitats de cada grup i la personalitat de cada alumne. Va decidir ser professora quan estudiava. Combinava les classes particulars i els estudis que va veure que li agradava , sobretot la literatura que li permetia compartir diferents punts de vista amb els alumnes. Carme Font va treballar, abans de ser mestra, fent classes particulars, també en una acadèmia a Barcelona i en una companyia d’assegurances. Va estudiar dues carreres, primer Filologia Hispànica i, després, Filologia Catalana. Havia estudiat a l’IES Antoni Torroja durant tot el batxillerat, quan el curs encara durava 7 anys. Va ser bona estudiant, encara que va tenir els seus entrebancs amb matemàtiques i l’Educació Física. Va gaudir molt essent professora i tractar amb adolescents!

LA NEUS ES JUBILA Aquest any la nostra conserge es jubila. Es diu Neus Vilalta i és a l’Institut des del 1985. Tal com diu li agrada moltíssim aquesta feina. Segons sembla es jubila molt contenta, no li hagués agradat ser professora perquè li agrada molt ser conserge i, curiosament, no es penedeix pas de no haver triat un altre ofici. Si no l’obliguessin ella es jubilaria igualment. Canviarà de vida i de domicili perquè com ja sabem viu a l’edifici del nostre centre, a la torre contigua a la sala de professors. Està molt contenta dels alumnes ja que han tingut sempre molt bona relació amb ella. Un cop jubilada anirà a caminar, s’estarà a casa tranquil·la…; durà una vida tranquil·la i diferent, segur que ens trobarà a faltar... i nosaltres a ella!!!! ET DESITGEM MOLTA SORT NEUS!!!

57


ENTREVISTA a ROSA TOLOSA ANGUERA Quants anys has estat al nostre institut? Has estat treballant en algun altre centre? Fa 42 anys que estic en aquest centre, l’únic en el que he treballat. Sempre has estat fent de professora d’educació física? Sí, tots els anys. Quan eres petita, ja tenies la idea clara de ser professora? La veritat és que no, va ser després del Batxillerat que vaig decidir ser professora. Després de tants anys, segur que tens alguna anècdota. Ens en podries dir una? Sempre he tingut al cap un dia que anàvem a Andorra a esquiar i, com sempre, a mig trajecte parem a esmorzar. En tornar a pujar a l’autobús, no vaig passar llista, i quan vam arribar a l’estació d’esquí em vaig adonar que faltava un alumne. Es veu que es va quedar al poble on vam esmorzar. Al final va pujar amb un autobús de línia. Des d’aleshores no em descuido mai de passar llista!!! Com t’hi has trobat en aquest institut? Has fet moltes amistats? En aquest centre m’hi he trobat molt bé, i sí, he fet moltes amistats. Tens algun pla mentre estiguis jubilada? Doncs jo el que vull és, justament, no tenir cap pla almenys fins l’1 de setembre! Després ja veuré què faig… penso que no m’avorriré! Pensaràs en l’institut? I tant! Segur que us vindré a veure! I a nosaltres... no ens agrada que marxi, però li desitgem tot el millor!!!

JUBILACIÓ de la MONTSERRAT DALMAU La Montserrat Dalmau va començar a treballar als 14 anys. Als 50 anys va fer-se profesora i durant 7 anys ha estat professora de religió del nostre institut. Abans de venir a l’institut havia estat en dos centres més. Diu que ara ja no li agradaria continuar treballant. Les assignatures que fa són: Religió, Català i Socials. Quan era petita volia ser professora perquè “sempre m’ ha agradat ” deia ella. Ha triat aquesta professió perquè sempre li ha agradat tractar amb els nois i noies. A part també ha treballat molts anys en un despatx, en una farmàcia, etc.

58

Trobarà a faltar la feina però més que la feina les persones, els professors, els alumnes…Ella creu que el millor regal que s’endurà és dels professors i dels alumnes. Mai no ha tingut cap conflicte amb els alumnes, sempre ha tingut bones relacions amb ells. Ella diu que ens vindrà a visitar molts cops. Sort!


El divendres 23 de maig es va fer l’acte de comiat dels alumnes de 2n de batxillerat de la promoció 2012-2014. El paranimf de la Universitat va acollir la vetllada en la qual autoritats, professorat, AMPA, familiars i amics celebràvem els seus èxits i els desitjàvem un futur feliç. L’alumnat ens va regalar, com a cloenda, una exquisida audició musical i una versió molt reeixida de l’himne universitari Gaudeamus Igitur.

Orles 2014

COMIAT dels ALUMNES de SEGON de BATXILLERAT

Molta sort a tots!!

Moment del parlament de Blanca Cuñé

Foto de grup dels alumnes de segon de batxillerat

59


Treballs de Recerca 2014

TREBALLS de RECERCA 2013-2014 Aquest és el llistat dels treballs de recerca elaborats per l’alumnat de 2n de Batxillerat d’aquest curs:

ALUMNES

TÍTOL

Aicha Adrar

Borses econòmiques mundials

Soud al Mesabi Anna Ninot

Comparació dels mercats mundials

Ginebra Alsina Ferran Companys

Contaminació del sòl

Lluís Bellas Marta Mingot

Seguici festiu de Cervera

Albert Bosch Carolina Codina

Astronomia i meteorologia

Pol Bosch Joan Prat

Origami

Arnau Burgos Dani Muñoz

Investigació de fòssils de Catalunya

Judit Castellà

Diferenciació de l’emigració espanyola i francesa

Aroa Galeano

Mites

Gabriela Guevara Adrià Ingla

Wii

Diego Julca

El còmic en el franquisme

Anna López

Dificultats en l’aprenentatge dels idiiomes

Mireia Llorens

Influència dels autors clàssics a la literatura catalana

Ona Ollé

Grafeno

Aleix Rafegas

Cervera 3D a la xarxa

Ester Trilla

Reutilització del sindicat

Àngel Vilaró Anton Villalonga

Pneumàtica

RECONEIXEMENT 60

Volem destacar les beques que CAIXA GUISSONA atorga als estudiants de 2n de Batxillerat que han obtingut els millors resultats acadèmics i que aquest curs ha concedit a Marta Mingot (1.000€), Pol Bosch (500€) i Ginebra Alsina (250€). Així mateix, Marta Mingot i Pol Bosch han rebut la Matrícula d’Honor.


Punt mira 39 juny 2014  
Advertisement