Page 1

Har du overskud 1


3

Forord Vaner

Væske

10-11

Time-out

12-13

Frisk luft

14-15

4-5

......................

......................

.............................................

Kost 16-17 6-7 kker Søvn 18-19 Blodsu 9 8 Motion Få mere energi og overskud.

Indhold

.............................................


Det er koldt og gråt, og de lyse timer er få. Mange af os oplever at vinterens mørke og kulde er anledning til nedtrykthed og træthed, der kan fortsætte hele den mørke tid igennem, hvis man ikke gør en indsats for at forebygge det. Her følger gode råd til hvordan du kan få mere energi og overskud og mindre stress, i din hverdag.

3


Vaner

Er du tilfreds med dine vaner?


Indfør nogle gode vaner i din hverdag. Du er formentligt godt klar over dine dårlige vaner, men har bare ikke lige haft overskud til at gøre noget ved dem. Planlæg dig ud af det! List de vaner du gerne ville have ændret og lav en dag-til-dag plan over hvordan du kunne forestille dig de gode vaner indgik i din hverdag. Beslut dig for at droppe en dårlig vane og tilføje en god vane pr. uge, til målet er nået.

5


Slik og søde sager kan give et hurtigt energi-kick. Men det er en rigtig dårlig vane, at forsøge at bekæmpe trætheden med slik og sukker. Når du spiser sødt suser blodsukkeret i vejret, hvilket giver en kortvarig følelse at psykisk velvære og overskud. Men herefter falder det til et så lavt niveau, at det resulterer i træthed og manglende koncentration. Rådet er at prøve at holde sig fra sukker. Når du falder i, så tag en ”kold tyrker”, og kom tilbage til det sukkerfri liv. Man kan snige sig til lidt sukker via lidt frugt eller når måltidet tilsmages med en anelse honning /sukker. Men, gå uden om de helt store skud, som slik og tilsvarende byder på. Er det helt galt med slik-trangen, så snup en sukkerfri Gajol.

7


Er du glad for slik og sødesager?

Noget af det der bedst forebygger træthed, er motion. Du behøver hverken kort til fitness-center eller nyt træningstøj for at få den daglige motion. Tag cyklen i stedet for bilen, lad bilen stå og gå på indkøb og tag trappen i stedet for elevatoren. Gå en tur i frokostpausen, her får du rørt dig, får frisk luft og tid til at tænke på noget andet.

8


Motion

......................

......................

.............................................

............................................. BevĂŚger du dig tilstrĂŚkkeligt?


VĂŚske

FĂĽr du vand nok?

10


En meget almindelig årsag til træthed er væskemangel. Dehydrering virker sløvende på din mentale koncentrationsevne og reaktionstid. Føler du dig sløv og ukoncentreret, så tank op med et glas vand eller to - der er store chancer for, at det hjælper. Drik mindst 1,5 liter væske pr. dag

11


En ny god vane kan være at tillade dig selv ti minutters pause nogle gange om dagen. Pausen skal bruges til at tænke på noget andet end det du lige er i gang med, få slappet af i kroppen og få samlet dig.

12


Time-out

TĂŚnker du pĂĽ dig selv?


Frisk luft og lys er vigtige ingredienser for at få en hverdag med mere overskud og energi. Når du trækker den friske luft dybt ind, kan du næsten mærke virkningen øjeblikkeligt. Du kan få frisk luft og sollys ved at trave. Selvom du ikke lige kan få øje på solen, så er den gemt bag skyerne og strålerne når igennem til dig - også selvom de kan være svære at få øje på.

14 14


Frisk luft

Har du f책et luft i dag?

15


Kosten

Spiser du varieret?


En forudsætning for at være frisk og rask, er at kroppen får tilført de nødvendige næringsstoffer cellerne har brug for, for at fungere. Spiser du varieret, følger de 6 kostråd og supplerer med en multivtaminog mineraltablet, får du dækket dit behov for vitaminer og mineraler. Undlad jern som kosttilskud, medmindre din læge har konstateret jernmangel, da for meget jern skader kroppen.

17


Søvn

......................

......................

.............................................

............................................. Hvordan sover du?


Hvis man i længere perioder får for lidt søvn eller hvis søvnen er præget af uro, kan man opleve symptomer som koncentrationsog hukommelsesbesvær, irritabilitet og stress. Gode sovevaner og tilstrækkelig søvn er forudsætning for at vi mennesker kan fungere optimalt. Voksne har brug for mindst seks til otte timers søvn – og nogen helt op til ti timers søvn i døgnet! Hvis du lider af søvnproblemer, kan de oftest afhjælpes ved hjælp af planlægning, ændring af sovevaner – og lidt tålmodighed. Forsøg så vidt det er muligt at have faste sengetider. Stå op på samme tid hver dag, også på fridage - det styrker kroppens indre ur.

19


Produceret af Teresa Kirstine Mosborg Axelsen

overskud  

afsluttende prøve hjemmeside kan ses på teresa.0109.mg.sde.dk/overskud

overskud  

afsluttende prøve hjemmeside kan ses på teresa.0109.mg.sde.dk/overskud

Advertisement