Page 1

Kustannusosakeyhtiö Teos  |  K e vät k ata l o gi  2 02 0

2020

Kevät


Kaunokirjallisuus

Tietokirjallisuus

         

         

         

rom a a n it ja nov el l it          

ru not ja näy t el m ät          

y lei nen ti e tok i r ja llisuus          

5 Minna Lindgren

16 Silja Järventausta

25 Erkki Alaja

6 Anu Kaaja

17 Matti Kangaskoski

26 Marie de Rabutin-Chantal

7 Jan Forsström

18 Euripides

Aina on Toivoa

Ympäristön avajaiset

Katie-Kate

Johdatus pimeään

Aikuisia ihmisiä

l ast en - ja n uort en k i r ja l l i su us          

9 Jarkko Volanen

Varjoihmiset

10 Eino Santanen

rakas kapitalismi pilkku

12 Milja Sarkola

Pääomani

13 Mikko Vienonen

Paskahousu

14 Hilary Mantel

Kuningashuone

15 Jane Austen

Järki ja tunteet

1648–1696

         

Sinun päiväs koittaa

Kolme kesää

Markiisitar de Sévignén kirjeet

6 näytelmää

8 Katja Raunio

11 Jyri Vartiainen

Olympiastadion

27 Tommi Uschanov

Kuinka musiikkia käytetään

28 Sakari Huovinen 19 Leena Parkkinen & Jussi Karjalainen

Ensio ja päätön tarina

Isän kädestä

29 Perttu Salovaara

Johtopäätös

20 Katri Tapola, Aya Chalabee & Muhaned Durubi

30 Darian Leader

21 Maami Snellman, Kiti Szalai & Sanna Pelliccioni

32 Stiina Kuisma

Siinä sinä olet

Muistan sinua rakkaudella

22 Mari Mörö & mirkka eskonen

Tuhannenkymmentä perhosta

Uusi musta

31 Mari Mörö

Kukkasillaan Ronskisti & rakkaudella

33 Juho Hämäläinen, Milla von Konow & Sari Selkälä

Voikukka!

Pientareelta pataan

34 yhteystiedot 35 Teos in brief

Kannessa kirjailija Erkki Alaja Olympiastadionilla, kuva Stefan Bremer.


3 |  Kustannusosakeyhtiö Teos  | 

         

R 

omaanihenkilöllä on ominaisuuksia. Löytyy luonnetta ja piirteitä ja haluja ja heikkouksia, inhimillisen oloisia asioita. Näiden ominaisuuksien muodostama hallittu kokonaisuus luo tunnistettavan henkilön, jonka myötä lukijakin elää, tuntee ja oivaltaa. Tämä on eräs tapa ajatella henkilökuvausta. Anu Kaajan romaanin Katie-Kate pitkään nimettömänä pysyvä päähenkilö viettää ikuista välivuotta Lontoossa. Hänellä ei ole oikeastaan mitään ominaisuuksia, ellei sellaiseksi lasketa, että hän näyttää Kate Middletonilta. Hän on vailla syvyyttä, tahtoa, mitään omaa, ja juuri sellaisena täysin tunnistettava hahmo. Katie-Katen maailmassa, jossa toisten katseet ja halut sanelevat ihmisen paikan ja tavan olla, voisi olla jopa valheellista velloa kenenkään syvissä sielunkerroksissa. Niitä kun ei ole. Entä Anton Harmaja? Katja Raunion romaanin Sinun päiväs koittaa päähenkilö on liiankin täynnä ominaisuuksia. Hän ilmaisee itseään eri tilanteissa täysin vaihtuvin rekisterein ja sävyin, hän käyttäytyy ja jopa näyttää aivan erilaiselta, kuvailijasta riippuen. Vaikutusvaltaisten miesten vaikutuspiirissä valtiomieheksi kasvava Anton on romaanin arkistonhoitaja-kertojan sekalaisesta aineistosta kasaama, heterogeeninen olio, joka jonkun toisen kertomana näyttäisi ominaisuuksineen täysin toiselta. Juuri sellaisena Anton Harmaja on täysin tunnistettava henkilö. Typötyhjä ja liian täynnä; Kaajan ja Raunion romaanihenkilöt näyttävät – yhdessä ja erikseen – sellaisen totuuden ihmisestä, jonka vain kirjallisuus voi näyttää.

Jussi Tiihonen k u s ta n n u s pä ä l l i k kö

K e vät k ata l o gi 2 02 0

Typötyhjä ja liian täysi


Kaunokirjallisuus


5 | Romaanit

KUVA HELI SORJONEN

Minna Lindgren

Aina on Toivoa

M 

arja Vehmarvarsi on keski-ikäinen opettaja, jonka mies on opettaja, vanhemmat eläkkeellä olevia opettajia, tytär ja tämän puoliso opettajia. Suomen kouluja on yksityistetty vinhaa vauhtia, ja töitä saadakseen nollatuntiopettaja Marja joutuu viikosta toiseen keksimään uusia pelillisiä ilmiöoppimiskursseja ja oppiaineiden välisiä synergiakokonaisuuksia, joilla myydä itseään. Marjan vanhemmat Aina ja Toivo ovat uteliaita tubettajia, joiden tavoite ei ole enempää eikä vähempää kuin pelastaa Suomen koulujärjestelmä. Videokanava ja sen suosio kantautuvat myös Marjan korviin, sillä oppilaat kiinnostuvat nollatuntilaisesta, jolla on sama outo sukunimi kuin äärimmäisiinkin tekoihin valmistautuvilla vanhustubettajilla – ja oppilaiden arvion mukaanhan Marjan kaltaiset heittiöt saavat keikkoja. Aina on Toivoa on riemastuttava ja karmaisevakin fiktio koulumaailmasta. Käsitykset koulutuksen suunnasta vaihtelevat sukupolvesta ja yksilöstä toiseen, piirtoheittimistä pelialustoihin, pienryhmistä avokonttorihalleihin. MINNA LINDGREN (s. 1963) on monipuolinen kirjailija ja toimittaja, joka on työskennellyt pitkään Yleisradiossa. Vuosina 2013–2015 ilmestynyt Ehtoolehto-trilogia on ollut suurmenestys niin Suomessa kuin maailmalla. Tuoreimmat romaanit Vihainen leski (2018) ja Kaukorakkaus (2019) olivat myös menestyksiä. Lindgrenin rakastetuista teoksista on tehty lukuisia käännöksiä ja teatterisovituksia.

84.2   •  NIDOTTU, LIEPEET •  140 × 200 MM •  320 SIVUA  •  ULKOASU JENNI SAARI   ISBN 978-952-363-036-9  • 

 ISBN 978-952-363-055-0  • 

 ISBN 978-952-363-062-8


6 | Romaanit KUVA SA AR A SALMI

Anu Kaaja

Katie-Kate

H 

ehkeä kolmikymppinen skandinaavityttö päätyy asumaan eläkeikäisen rojalistipariskunnan luo Lontoon lähiöön. Kuninkaallismemorabiliaan hurahtanut Helen alkaa leipoa tytöstä Kate Middletonin kaksoisolentoa; Roger puolestaan fantasioi, miltä tämä näyttäisi glamour­malli Katie Pricen silikoneilla. Outo ménage à trois on valmis. Anu Kaaja tykittelee kuin queerfeministinen Juha Seppälä. Hänen odotettu kolmas teoksensa leikkaa ja liimaa yhteiskunnallista kollaasia, jossa hoiputaan Vladimir Nabokovin, Simone de Beauvoirin ja Henry Millerin jalanjäljissä – vuoroin lasikengillä, vuoroin lateksisaappailla. Mitään ei säästellä: valtavirtaporno, tuhkimosadut, Prinsessa Dianan rakastajat ja Meghan Marklen sukkahousut linkittyvät toisiinsa lyyrisellä väistämättömyydellä. Katie-Kate on nerokas, häiritsevä ja anteeksipyytelemätön ajankuva: mitään tämän kaltaista et ole koskaan lukenut. Kaajan pikimusta huumori ja tarkat havainnot tekevät hänestä yhden sukupolvensa merkittävimmistä äänistä. Anu Kaaja (s.1984) on käsikirjoittaja ja kriitikoiden ylistämä kirjailija, jonka surrealistinen esikoisnovelli­ kokoelma Muodonmuuttoilmoitus (2015) voitti Jarkko Laine -palkinnon ja oli mm. Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Kaajan romaani Leda (2017) oli Runeberg-ehdokas ja voitti Toisinkoinen-palkinnon. Katie-Katen ilmestymisvuonna Kaaja on samanikäinen kuin Prinsessa Diana oli kuollessaan.

84.2  •  SIDOTTU •  130 × 207 MM  •  270 SIVUA  •  ULKOASU JENNI SAARI    ISBN 978-952-363-028-4  • 

 ISBN 978-952-363-058-1  • 

 ISBN 978-952-363-064-2


7 | Romaanit

KUVA STEFAN BREMER

Jan Forsström

Aikuisia ihmisiä

S 

uomen paras komediakirjoittaja ei saa komediaa pysähtymään, identiteetin keinotekoisuutta tutkiva kuvataiteilija työskentelee puolisalaa somistajana, ydinperhearjen tavallisuuden väsyttämä kääntäjä päätyy rakastumaan ihan tavalliseen ihmiseen... Aikuisia ihmisiä kuvaa päähenkilöidensä kautta tiettyä elämänvaihetta ja suomalaista kulttuurielämää ihanan nurjasti. Ihaillut tai sellaiseksi pyrkivät ihmiset painivat ennen kaikkea parisuhteiden, perhesuhteiden ja sivusuhteiden kanssa. Suunnilleen samanikäiset, samaa haluavat, monenlaisesti hauraat ihmiset pyörivät samanlaisissa pikku piireissä. Harvalla tuntuu olevan jäännöksettömän mukavaa. Toisessa proosateoksessaan Jan Forsström näyttää jälleen olevansa loistava ihmisten ja ihmissuhteiden kuvaaja. Hänen tekstinsä on ymmärtäväinen inhimillistä hätää ja julman hauska itsetärkeilyä kohtaan. Jan Forsström (s. 1975) on palkittu elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Hänen ensimmäinen pitkän elokuvan ohjauksensa Silmäterä valmistui vuonna 2013 ja voitti pääpalkinnon Bergamon elokuvafestivaaleilla. Hän on ollut käsikirjoittamassa myös mm. palkittuja elokuvia Hyvä poika, Skavabölen pojat ja Muukalainen. Kiitetty esikoisteos Eurooppalaisia rakastajia (2016) oli HS-palkintoehdokkaana. Forsström on taiteen maisteri Taideteollisen korkeakoulun Elokuvataiteen ja lavastustaiteen osastolta ja humanististen tieteiden kandidaatti Helsingin yliopistosta.

84.2   •  SIDOTTU, SUOJAPAPERI •  130 × 207 MM •  320 SIVUA  •  ULKOASU JENNI SAARI   ISBN 978-952-363-027-7  • 

 ISBN 978-952-363-054-3


8 | Romaanit KUVA HELI SORJONEN

Katja Raunio

Sinun päiväs koittaa

N 

öyrä arkistovirkailija löytää salassa pidettäväksi luokiteltua materiaalia, joka käsittelee edesmennyttä valtiomiestä Anton Harmajaa. Uuden aineiston nojalla on mahdollista syventää ja korjata maamme ehkä merkittävimmän ja ristiriitaisimman poliitikon elämänvaiheita tämän sairauteen ja kuolemaan saakka. Teos käy pieteetillä läpi Antonin elämän ja poliittisen uran isänsä Kustaan ja muiden vaikutusvaltaisten herrojen suojeluksessa. Riippumatta Antonin mahdollisista omista toiveista hänen uransa huipentuu presidenttiyteen, kausia on useita. Arkiston materiaalit paljastavat myös uutta tietoa Antonin ja hänen sydänystävänsä Judas Berglundin syvästä kiintymyksestä. Katja Raunion toinen romaani Sinun päiväs koittaa on uskomaton tarina vain vähän fiktiivisestä maailmasta. Anton Harmaja piirtyy puhelutallenteiden, kirjeiden ja historiallisten dokumenttien koosteessa moninaiseksi, täysin todeksi hahmoksi. Raunion tapa yhdistää erilaisia tyylejä ja muotoja on mestarillista. Sinun päiväs koittaa tarjoaa myös löytämisen iloa, jos sitä aina iloksi voi kutsua. Se on todempi kuin ensi näkemältä tajuaa. KATJA RAUNIO (s. 1985 Helsingissä) on kirjailija, taidehistorioitsija ja käytännöllisen filosofian opiskelija. Hänen esikoisteoksensa Käy kaikki toteen (2015) voitti Kalevi Jäntin palkinnon ja oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

84.2  •  SIDOTTU, SUOJAPAPERI  •  130 × 207 MM  •  380 SIVUA  •  ULKOASU SANNA-REETA MEILAHTI    ISBN 978-951-851-883-2  • 

 ISBN 978-952-363-053-6


9 | Romaanit

KUVA MILK A AL ANEN

Jarkko Volanen

Varjoihmiset

J 

uha palaa lapsuuden huvilalle remontoidakseen sitä myyntikuntoon, mutta uudet lukotkaan eivät pidä menneisyyttä ulkopuolella. Löydetyt Curen ja Mustan Paraatin kasetit vievät Juhan pois täysikasvuisten maailmasta takaisin niiden kuvien ja muistojen ääreen, joissa alati voimistuneet vierauden tunteet saivat hänet kuvittelemaan itselleen naakan tummasulkaiset siivet ja kääriytymään Dekadenzin mustiin vaatteisiin. Mikä saa Juhan ostamaan lipun punk-keikalle Turkuun, jossa Pauli vaatii tuopin vanhojen aikojen muistoksi? Pauli, joka oli hänen ainoa ystävänsä ahtaiden ideologioiden hämärtämässä maailmassa, sama niittitakkinen Pauli, joka sammutti kokonaisen identiteetin hylkäämällä Juhan helpommin kuin olisi voinut sallia. Nyt on olemassa pelko sairaudesta, Espanjaan muuttanut äiti, pimeästä ilmestyvät hahmot, kymmenet metsässä lojuvat linnunruumiit ja aina vihamielinen maailma. Mutta on myös huvilan liepeiltä löytyvä koira, paluun tehnyt Pauli ja kaikessa hengittävä halu saada olla totta. Jarkko Volanen (s. 1971) on helsinkiläinen kirjailija. Hän on valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta pääaineenaan kirjallisuustiede. Varjoihmiset on hänen toinen romaaninsa. Vuonna 2017 ilmestynyt esikoisromaani Hiekankantajat sai upean vastaanoton.

84.2   •  SIDOTTU, SUOJAPAPERI •  130 × 207 MM •  240 SIVUA  •  ULKOASU ELINA WARSTA   ISBN 978-951-851-953-2  • 

 ISBN 978-952-363-057-4


10 | Romaanit KUVA STEFAN BREMER

Eino Santanen

rakas kapitalismi pilkku

K 

öyhiä, keskiluokkaisia ja rikkaita paketoidaan erilaisiin pakkausmateriaaleihin ja värjätään kiinnostaviksi tuotteiksi. Robottihipsterien kansoittamassa kaupunginosassa asuntonäyttöä luullaan paikkasidonnaiseksi performanssiksi, ja kohtalokas erehdys muuttaa halutun yksiön taistelukentäksi. Kirjassa tavataan mies, joka joutuu jatkuvasti taistelemaan epävarmoista ja pienistä palkkioistaan. Mies esittää työkseen jättimäistä kanaa, jonka tehtävä on noukkia yritysten sidosryhmätilaisuuksissa ruokapöydiltä tippuvia näkymättömiä muruja. Ja millepä muulle tämän maailman asukas yön tunteina sanansa osoittaa kuin kapitalismille itselleen, jota maanitellaan, mairitellaan ja rukoillaan auttamaan, kun lopunajan tulvat tekevät tuloaan. Eino Santasen ensimmäinen proosateos, novellikokoelma rakas kapitalismi pilkku on intensiivinen, mustan huumorin sävyttämä otos rahan ja teknologian välittämää ja tarinallistamaa maailmaa, siis tätä meidänkin asuttamaamme. Santanen yhdistää ankaran yhteiskuntakritiikin mitä hellimpään myötäeloon lirissä olevia kohtaan. Eino Santanen (s. 1975) on julkaissut viisi runokirjaa, jotka ovat saaneet riemastuneen vastaanoton ja palkintoja. Merihevonen kääntää kylkeään sai Kalevi Jäntin palkinnon 2006 ja Tekniikan maailmat Ylen Tanssiva karhu -palkinnon 2015. Santanen on tunnettu monitaiteisista hankkeistaan, ja myös hänen kirjoina julkaistut työnsä laajentavat sitä aluetta, jota tapaamme ajatella kirjallisuudeksi.

84.2   •  SIDOTTU, SUOJAPAPERI •  130 × 207 MM •  200 SIVUA   ULKOASU TOM BACKSTRÖM  • 

 ISBN 978-952-363-051-2


11 | Romaanit

KUVA MILK A AL ANEN

Jyri Vartiainen

Kolme kesää

K 

olme lasta viettää kesänsä varastelemalla herkkuja kaupasta, pelaamalla kolikkopelejä ja vaeltelemalla samoja reittejä kotikaupungissaan. Tehtaan piippu tupruttaa savua, vanhan raviradan puiset penkit lahoavat, heidän salamajansa alla vilistää rottia, vaikka kukaan ei ehkä niitä ole nähnyt. Aikuiset ovat jossain kaukana silloinkin kun he istuvat viereisessä huoneessa. Seuraa toinen kesä ja kolmas. Tulee uusia kavereita, uusia haluja, mutta samat paikat, sama kuumuus, sama päämäärättömyys vallitsee, ja kukaan ei oikeastaan tiedä miksi tätä kehää kierretään. Jyri Vartiaisen neljäs romaani Kolme kesää on vavahduttavan herkkä tarina lapsuudesta ja siihen liittyvästä melankoliasta. Vartiainen kuvaa loisteliaasti lasten maagisia tiloja, pikkukaupungin pysähtynyttä kesää, leikin varjolla syntyvää väkivaltaa ja tunteita, jotka ovat läsnä mutta joita ei vielä tunnisteta. JYRI VARTIAINEN (s. 1990) on kuopiolaissyntyinen kirjailija, joka asuu Jyväskylässä. Hänen aiemmin julkaistut teoksensa ovat Aurinko (Poesia, 2016), Ystävä (Poesia, 2017), joka oli sekä Toisinkoinen- että Savonia-palkinto­ ehdokas, sekä Kirous (Teos, 2019).

84.2  •  SIDOTTU, SUOJAPAPERI  •  130 × 207 MM  •  400 SIVUA  •  ULKOASU EEVALIINA RUSANEN    ISBN 978-952-363-065-9  • 

 ISBN 978-952-363-066-6


12 | Romaanit KUVA JARKKO MIKKONEN

Milja Sarkola

Pääomani

P 

alkitun teatterintekijän Milja Sarkolan esikoisromaanissa Pääomani minäkertoja elättää itsensä apurahojen, palkkioiden ja lipputulo-osuuksien yhdistelmällä. Anteliailla apurahoilla hän pääsee myös ulkomaille, Saksaan ja Yhdysvaltoihin, opinto- ja residenssimatkoille. Töitäkin riittää, kaikki on siis mallillaan – kunhan ne pitää mallillaan, ja siihen auttaa ainakin rahan jatkuva ajatteleminen. Laskeminen on romaanin kertojalle tapa pitää asiat yhtäältä hallinnassa, toisaalta loitolla; henkivakuutukset, sijoitustilit, odotettavissa olevat tulot ja väistämättömät menot tuovat ehkä lohtuakin samalla, kun parisuhde ei ole täysin mallillaan ja mielestä puskee ajatuksia ja tunteita, jotka eivät nyt vain käy laatuun. Pääomani käsittelee loistavan vähäeleisesti ja moralisoimatta varakkuutta – rahallista ja muunkinlaista – ja sen vaikutusta ihmisiin ja heidän välisiinsä suhteisiin. Sarkolan tyyli on lakonisuudessaan äärimmäisen tarkkaa, kertojan laskemisen ja hallinnan tarve täysin tunnistettavaa, ja kontrolloidun ulkoisen ja korvien välissä vellovan sisäisen maailman hatara yhteispeli suorastaan riipaisevaa. Milja Sarkola (s. 1975) on palkittu näytelmäkirjailija ja teatteriohjaaja. Hänen kirjoittamiaan näytelmiä ovat mm. Jotain toista – Henkilökohtaisen halun näyttämö, Allt som sägs sekä Perheenjäsen, jonka Sarkola myös ohjasi, ja joka voitti Thalia-palkinnon vuonna 2012. Pääomani on Sarkolan ensimmäinen proosateos, ja se ilmestyy myös ruotsiksi Förlagetin kustantamana.

84.2   •  SIDOTTU, SUOJAPAPERI •  130 × 207 MM •  240 SIVUA  •  ULKOASU TOM BACKSTRÖM   ISBN 978-952-363-037-6  • 

 ISBN 978-952-363-059-8  • 

 ISBN 978-952-363-063-5


13 | Romaanit

KUVA LIISA TAK AL A

Mikko Vienonen

Paskahousu

H 

arrin unelma on istua täysivaltaisena jäsenenä kotikaupungin kulttuuriravintolan taiteilijapöydässä, kaltaistensa joukossa. Unelmia Harrilta ei puutu, itsetuntoa kylläkin: kunpa joku tulisi ja vain kertoisi mitä tehdä. Nuorukaisen aika kuluu hanttihommissa suvun omistamalla tehtaalla ja kaverien kanssa kaljoitellessa. Yritykset kulttuurin saralla päätyvät kerta toisensa jälkeen mielipuoliseen häpeään. Vika on pikkukaupungissa, kukaan siellä ei ymmärrä Harrin potentiaalia. Muutto Tampereellekaan ei tuota välitöntä autuutta. Opiskelu tuntuu turhalta ja itsevarmat älykkökeikarit sieppaavat niin että veri ei kierrä. Viimein iskee todellinen mäihä, Johanna, täydellinen nainen. Ystävyydestä rakkaudeksi lipsahtava suhde on kaikkea mitä toivoa saattaa. Harri innoittuu kirjoittamaan juttuja kotikaupunkinsa lehteen, ja taiteilijapöytä kutsuu samaan aikaan kun täydellinen parisuhde alkaa jo mennä päin mäntyä. Paskahousu on vakava kasvukertomus, joka naurattaa sivu toisensa jälkeen. Teos kuvaa hersyvästi halua johonkin suurempaan ja pettymystä heti kun sellaiseen pääsee. Oikealla sysimisellä heikoinkin itsetunto voi kasvaa, mutta ei ole varmaa, etteikö se kasva kieroon. Mikko Vienonen (s. 1963) on Apu-lehden toimituspäällikkö. Vienoselta on yhdessä Timo Lähteenmäen kanssa ilmestynyt Salon seudun pophistoriaa esittelevä Koit ny rauhottu! (2009) sekä Juhan Niemen kanssa kirjoitettu Yeah! Yeah! Tässä tulemme! (2017), joka käsittelee The Beatlesia.

84.2  •  SIDOTTU, SUOJAPAPERI  •  140 × 210 MM  •  400 SIVUA  •  ULKOASU PERTTU LÄMSÄ    ISBN 978-952-363-029-1  • 

 ISBN 978-952-363-056-7


14 | Romaanit KUVA ELS ZWEERINK

Hilary Mantel

Kuningashuone SUOMENNOS KAISA SIVENIUS

C 

romwell-sarjan ihailijoiden odotus palkitaan: trilogian kolmas osa ilmestyy kesällä! Englanti, toukokuu 1536. Thomas Cromwell, köyhän sepän poika, on päässyt pitkälle. Henrik VIII:n tärkeimpänä avustajana hän on kartuttanut omaisuuttaan ja valtaansa. Kuningas on jäänyt kaksi kertaa leskeksi. Kolmas vaimo Jane Seymour antaa kuninkaalle jakamattoman huomionsa, ja kruununperijäprinssiä odotetaan kuumeisesti. Silloinkin, kun vainoharhainen kuningas ilmoittaa haluavansa olla yksin, hän kutsuu Cromwellin luokseen väittelemään kanssaan tai vain heittämään noppaa. Lordi Cromwellin maailmassa on nyt kolmenlaisia ihmisiä: niitä, jotka käyttävät hänen oikeaa arvonimeään, hännystelijöitä ja kaunankantajia. Maailmassa on levottomuuksia, mutta maan hallinnon on jatkuttava. Mutta pystyykö kokonainen kansakunta tai yksi ihminen luomaan nahkansa uudestaan? Hilary Mantel (s. 1952) on brittiläinen kirjailija ja kriitikko. Koulutukseltaan Mantel on juristi. Hän on voittanut Man Booker Prizen, yhden maailman arvostetuimmista kirjallisuuspalkinnoista, kahdesti teoksillaan Susipalatsi (Wolf Hall, 2009) ja Syytettyjen sali (Bring Up the Bodies, 2012). Upeista suomennoksista vastaa Kaisa Sivenius.

84.2   •  SIDOTTU, SUOJAPAPERI •  130 × 207 MM •  900 SIVUA  •  ULKOASU JENNI SAARI  ALKUTEOS THE MIRROR AND THE LIGHT  •  BAABEL-SARJA  •

 ISBN 978-952-363-038-3


15 | Romaanit

Jane Austen

Järki ja tunteet SUOMENNOS KERSTI JUVA

T 

unnettu klassikko Järki ja tunteet on Jane Austenin ensimmäinen romaani. Teos kertoo Elinor ja Marianne Dashwoodista, kahdesta naimattomasta sisaresta, jotka kumpikin etsivät onnea ja rakkautta omalla tavallaan. Vanhempi Elinor on pidättyväinen, kun taas Marianne elää jatkuvassa tunteiden myrskyssä eikä voi käsittää tyyntä sisartaan. Isänsä kuoleman jälkeen Dashwoodin neidit ja heidän äitinsä joutuvat muuttamaan mukavasta kodistaan, kun vanhempi veli aikaisemmasta avioliitosta perii koko omaisuuden. Elämä on niukkaa, mutta sulhasehdokkaita ilmaantuu useampiakin. Kuten muissakin Austenin teoksissa, romantiikan ja huumorin rinnalla tarkastellaan terävästi esimerkiksi luokkaeroja, tapojen pintakiiltoa, kasvatusta ja naisen asemaa.  Teemoja, jotka ovat edelleen ajankohtaisia. Vuonna 1811 julkaistun hilpeän ja viisaan klassikkoteoksen uudesta suomennoksesta vastaa maan palkituimpiin kääntäjiin kuuluva Kersti Juva. Hän on suomentanut myös romaanin Ylpeys ja ennakkoluulo (2014).

Brittiläinen Jane Austen (1775–1817) lienee yksi maail­ man tunnetuimmista kirjailijoista. Hänen klassikoiksi muodostuneita teoksiaan ovat mm. Järki ja tunteet, Ylpeys ja ennakkoluulo (1813) ja Emma (1815). Austenin tuotannosta on tehty lukemattomia sovituksia niin teatteriin, televisioon kuin elokuviksi.

84.2  •  SIDOTTU •  130 × 207 MM  •  400 SIVUA  •  ULKOASU ELINA WARSTA   ALKUTEOS SENSE AND SENSIBILITY (1811)  •

 ISBN 978-951-851-670-8


16

KUVA HELI SORJONEN

|  Runot ja näytelmät

Silja Järventausta

Ympäristön avajaiset

S 

ilja Järventaustan viidennessä runokokoelmassa avataan ympäristö, asetetaan se sanoihin ja annetaan sen asettaa sanoja ja muokata ympäristöään. Puhujat ovat ympäristöllä tienestissä, he ovat vuorovaikutuksessa sen kanssa ja toisaalta luomassa omaa ympäristöään ja puhettaan. Tunteilla on vaikutusta sanomiseen ja luettavaan. Ympäristö avaa mahdollisuuksia ja sulkee katseita sisäänsä. Mutta kun ympäristö on avattu, se ei otakaan omistajaa: Kenen ympäristössä ollaan? Haluaako ympäristö olla ihmisen kanssa? Elämä kuitenkin kehkeytyy ympäristön sisällä. Se sisältää rakkautta, työtä, rakkautta työssään. Se on hetkiä ympäristöä vasten: vaikka luulisimme jäävämme, olevamme tai elävämme yksin, ympäristö on aina meitä vasten. Se näyttää ujuttautuneen meihin. Olemmekin luonnossa. Sataa. Miltä tuntuu olla yhteinen? Ympäristön avajaiset lähestyy lausumattomia kysymyksiä kielestä ja kokemuksesta ikään kuin kertoen tarinaa, mutta mistä sellainen tunne syntyy? Silja Järventaustan (s. 1977) esikoiskokoelma Patjalla meren yli ilmestyi keväällä 2006 ja oli Helsingin Sano­mien kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Toinen runokokoelma Liputettu päivä oli Tanssiva karhu -palkintoehdokas, ja kolmas teos Hyvän yön puisto (2012) Einari Vuorela -ehdokas. Se voitti Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuuspalkinnon, joka myönnetään proosan ilmaisumahdollisuuksia rikastuttavalle teokselle. Edellinen kokoelma Kaupungin lippuluukulla ilmestyi vuonna 2015.

82.2  •  SIDOTTU, SUOJAPAPERI  •  148 × 207 MM  •  80 SIVUA  ULKOASU CAMILLA PENTTI  •

 ISBN 978-951-851-976-1


17 |  Runot ja näytelmät

KUVA JARKKO MIKKONEN

Matti Kangaskoski

Johdatus pimeään

O 

mena on oleva ja oma asia, mikä voisi olla sen luonnollisempaa? Tervetuloa matkalle, joka johtaa valosta pimeään, siis kohti todellisuutta. Sieviin laatikoihin järjestämätöntä todellisuutta, todellisuutta sellaisenaan, vailla erotteluja, vailla kirkasta järkeä. Matkalla pimeään olisi luovuttava käsitteistä, myös pimeyden käsitteestä. Se ei ole helppoa; kaikesta olisi luovuttava, mutta miten luopua omasta rakastetusta, keskipäivän kirkkaasta valosta ja herkullisesta omenasta, kaikista samalla tavalla? Ja rakastaa uudella tavalla kaikkea, myös mökäävää naapuria elukoineen? Matti Kangaskosken teos Johdatus pimeään on vakavaa ajattelua pois ajattelusta, järjestämistä järjestämisen rajalle saakka. Sen tyyli vaihtelee aksiomaattisesta päättelystä proosaan ja runonkin keinoihin. Pimeä ei ole synkkää, vaan ylitsetulvivaa rakkautta, käsittämätöntä iloa. MATTI KANGASKOSKI (s. 1983) on runoilija ja tutkija. Hänen esikoisteoksensa, runokokoelma Tältä sinusta nyt tuntuu (2012), oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Seuraavaksi ilmestyi romaani Sydänmarssi (2014), joka oli ehdolla mm. Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran proosapalkinnon saajaksi. Hänen toinen runoteoksensa, kriitikoiden ylistämä Pääkalloneuvottelut, ilmestyi vuonna 2017. Hän on osa suosittua black mödernism -kokoonpanoa yhdessä Eino Santasen ja Tuomas Timosen kanssa. Kangaskoski on filosofian tohtori.

82.2   •  SIDOTTU, SUOJAPAPERI •  155 × 215 MM •  80 SIVUA   ULKOASU LEENA KANGASKOSKI  • 

 ISBN 978-952-363-046-8


18 |  Runot ja näytelmät

Euripides

Alkestis, Foinikian naiset, Turvananojat, Hekabe, Andromakhe, Rhesos SUOM. LIISA KASKI, TUA KORHONEN JA VESA VAHTIKARI  TOIM. VESA VAHTIKARI

E 

uripides (n. 480–406 eaa.) oli nuorin Kreikan kolmesta suuresta tragediakirjailijasta Aiskhyloksen ja Sofo­kleen jälkeen. Itse Aristoteles kutsui Runousopissaan ­Eurip­idesta ”runoilijoista traagisimmaksi”. Tähän niteeseen on koottu kuusi ennen suomentamatonta Euripideen näytelmää Alkestis, Foinikian naiset, Turvananojat, Hekabe, Andromakhe ja Rhesos. Lisäksi kirja esittelee ja taustoittaa Euripideen elämää ja työtä. Liisa Kaski on kulttuurintutkija, suomentaja ja tietokirjailija. Hän tekee väitöstutkimusta Helsingin yliopistossa arkaaisesta kreikkalaisesta lyriikasta ja on suomentanut mm. Alkmania ja Plutarkhosta. Tua Korhonen on Kreikan kirjallisuuden dosentti Helsingin yliopistossa. Hän on kääntänyt kreikankielistä proosaa ja runoutta ja on yksi Aristoteleen Runousoppi – opas aloittelijoille ja edistyneille (2012) -kirjan tekijöistä. Korhonen toimitti kirjan Sofokles (2018) ja oli yksi sen suomentajista. Vesa Vahtikari on tehnyt väitöskirjansa antiikin kreik­ka­laisesta teatterista. Hän on aiemmin suomentanut mm. antiikin vitsejä ja retoriikkaa. Vahtikari oli yksi Sofokleen näytelmien suomentajista kirjassa Sofokles (2018).

83  •  SIDOTTU •  190 × 190 MM  •  608 SIVUA   ULKOASU JENNI SAARI  • 

 ISBN 978-952-363-040-6


19 |  Lasten- ja nuortenkirjallisuus

KUVA JUSSI K ARJAL AINEN

Leena Parkkinen & Jussi Karjalainen

Ensio ja päätön tarina

E 

nsiolla ei ole helppoa. On hankalaa, kun ihmisen kiusaksi on laitettu heiluva hammas, näsäviisas kaksoissisko ja sanakokeet. Mutta sitten Ensiolle tapahtuu jotain vielä kamalampaa. Ension isältä katoaa pää. Isä ikään kuin haalenee kaulan kohdalta ja katoaa siitä ylöspäin kokonaan. Se on oudompaa kuin vesinokkaeläimet. Ensio törmää kellarissa okkiepiin, punasuomuiseen olentoon, joka työskentelee mahtavalle Hammaskeijulle. Eikä Hammaskeijukaan ole se mikä pitäisi! Yltiöäitelästä ulkokuoresta huolimatta Hammaskeijun valtakunnassa työolot ovat kurjat ja okkiepit on alistettu orjiksi.  Ensio ja päätön tarina on Leena Parkkisen ja Jussi Karjalaisen toinen yhteinen lastenkirja. Edellinen yhteistyö sai Arvid Lydecken -palkinnon. Se on hyytävän hauska ja kammottavan kalisuttava matka. Tämän kirjan jälkeen lasket hampaasi varmuuden vuoksi joka aamu. Leena Parkkinen (s. 1979) voitti esikoisromaanillaan Sinun jälkeesi, Max (2009) mm. Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon. Galtbystä länteen (2013) sai Kalevi Jäntin palkinnon ja Säädyllinen ainesosa oli Tulenkantaja-ehdokkaana 2017. Ensio ja päätön tarina on hänen kolmas lastenromaaninsa. Parkkinen opettaa kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa. Hänen kirjojaan on ilmestynyt 12 maassa. Jussi Karjalainen  (s. 1975) on palkittu graafinen suunnittelija. Hänen kädenjälkensä näkyy lukuisissa tutuissa kirjan- ja levynkansissa sekä lehtikuvituksissa.

L84.2   •  SIDOTTU •  165 × 225 MM •  100 SIVUA   ULKOASU JUSSI KARJALAINEN  • 

 ISBN 978-952-363-007-9


20

KUVA MUHANED DURUBI

|  Lasten- ja nuortenkirjallisuus

Siinä sinä olet

Katri Tapola, Aya Chalabee & Muhaned Durubi

Siinä sinä olet ARABIANKIELINEN KÄÄNNÖS AYA CHALABEE

S  Katri Tapola   Aya Chalabee   Muhaned Durubi

iinä sinä olet kertoo kaipauksesta, joka saa hiljaisuuden kuulostamaan kovemmalta kuin kovin pauhu. Pienen Sama-tytön odotus ja kiukku, muistot, mielikuvat ja unelmat peilautuvat aikuisen sanoihin ja ymmärrykseen. Ikävä on suuri, mutta lohtu olemassa. Katri Tapolan tekstin on arabiaksi kääntänyt Aya Chala­ bee. Kuvitus on Muhaned Durubin. Kirja ilmestyy kaksikielisenä. Minä muutan isän luo. Isän silmät nauravat kun isä katsoo minua. Isän käsi on luja kun kuljemme torille. Isä antaa keinussa parhaat vauhdit ja ostaa minulle kakkupalan. Katri Tapola (s. 1961) on kirjailija, joka on julkaissut kolmisenkymmentä teosta ja tekee sanataidetyötä lasten parissa. Aya Chalabee (s. 1995) on kirjailija ja kääntäjä, joka on kääntänyt mm. Minna Canthia arabiaksi blogissaan. Muhaned Durubi (s. 1979) on kuvataiteilija ja runoilija, jonka ensimmäinen lastenkirjakuvitus Siinä sinä olet on.

L85.2  •  SIDOTTU, YLIVETO  •  210 × 270 MM  •  32 SIVUA   ULKOASU MUHANED DURUBI, MIIKA IMMONEN  • 

 ISBN 978-951-851-942-6


21 |  Lasten- ja nuortenkirjallisuus

KUVA SANNA PELLICCIONI

Sanna Pelliccioni, Maami Snellman & Kiti Szalai

Muistan sinua rakkaudella

K 

un Alman rakas mummo kuolee, maailma muuttuu hiljaiseksi paikaksi. Äiti istuu ikkunassa ja katselee ulos. Isä kantaa arkea harteillaan, käy kaupassa ja laittaa ruokaa. Koulussa opettaja lohduttaa, että mummosta jää muisto, joka kulkee mukana. Eräänä päivänä luokkakaveri Diego tulee Alman luokse välitunnilla ja sanoo, että hänelläkin on ikävä vaaria, omaa abueloa, joka kuoli keväällä. Diego kertoo, että he viettävät pian suurta juhlaa, jossa muistellaan läheisiä kuolleita.   Diegon perhe kutsuu Alman, äidin ja isän suureen juhlaan. Juhlassa he kaikki kertovat mitä parhaimpia tarinoita Alman mummosta ja Diegon abuelosta. Ilo nousee, ikävä laskee. Miten puhua kuolemasta lapselle? Muistan sinua rakkaudella on kirja kuoleman kohtaamisesta. Kirjassa toisiaan tervehtivät suomalainen sureminen ja meksikolainen Dia de los muertos eli kuolleiden päivä perinteineen. Pelliccionin herkkyydellä kuvittama tarina esittelee erilaisen läheisten muistamisen tavan toiselta puolelta maapalloa. Kirjan lopussa on kuolleiden päivään liittyvää tietoa ja reseptejä. SANNA PELLICCIONI (s. 1976) on palkittu kuvittaja ja lastenkirjailija. MAAMI SNELLMAN (s. 1970) on sanataideopettaja ja lastenkirjailija. KITI SZALAI (s. 1971) on äidinkielen opettaja ja suomi toisena kielenä -opettaja.

L85.2  •  SIDOTTU, YLIVETO  •  190 × 260 MM  •  40 SIVUA   ULKOASU SANNA PELLICCIONI  • 

 ISBN 978-951-851-952-5


22

KUVA MIRKK A ESKONEN

|  Lasten- ja nuortenkirjallisuus

Mari Mörö & mirkka eskonen

Tuhannenkymmentä perhosta

T 

uhannenkymmentä perhosta nivoo  samoihin kansiin kymmeniä ihastuttavia runontaimia Mörön aiemmin ilmestyneistä lorukokoelmista, ja uusiakin unennuppuja on seassa. Villit sanakieputtimet  ja  öiset  tuumailut hyrräävät sulassa sovussa, ketkä omissa osioissaan, ketkä toistensa lomassa. Mirkka Eskonen on kuvittanut lorueläimille idylliset ja vehmaat elinympäristöt.  MARI MÖRÖ (s. 1963) on palkittu kirjailija. Pitkän kuunnel­ma- ja nuortenkirjailijauran jälkeen romaani Kiltin yön lahjat (WSOY, 1998) herätti paljon huomiota. Teos oli ilmestymisvuonnaan Finlandia-palkintoehdokkaana ja sai Runeberg-palkinnon 1999. Mörö on toiminut pitkään luovan kirjoittamisen opettajana ja sanataideohjaajana. Hän on työskennellyt kuunnelmakäsikirjoittajana, script editorina ja dramaturgina Yleisradiossa 1995–2005. Keväällä 2018 julkaistiin Mörön puutarhakirja Kukkanuottasilla. Mörö viettää osan vuodesta Vancouverin saarella Kanadassa. Mirkka Eskonen (s. 1982 Kerimäellä) on helsinkiläinen kuvittaja ja taidekasvattaja. Hän on kuvittanut aiemmin kaksi kuvakirjaa, levynkannet sekä tehnyt lehtikuvituksia.

L85.2  •  SIDOTTU, YLIVETO  •  220 × 220 MM  •  32 SIVUA   ULKOASU MIRKKA ESKONEN  • 

 ISBN 978-951-851-957-0


23

|  Kustannusosakeyhtiö Teos  |  K e vät k ata l o gi 2 02 0


Tietokirjallisuus


25 | Tietokirjallisuus

KUVA STEFAN BREMER

Erkki Alaja

Olympiastadion

Y 

li 80 vuoden ajan Helsingin Olympiastadion on ollut maan tärkein urheilupyhättö sekä kulttuurin, viihteen ja turismin kohtauspaikka. Erkki Alajan Olympiastadion kertoo viihdyttävästi, kuinka tämä funkistyyliin luotu rakennus elää tapahtumien lisäksi joka ikinen päivä omaa arkeaan: harjoituksia, toimistojen kiirettä, retkeilymajan tarjoamia lepohetkiä, kahvilakeskusteluja, tornista aukeavia jumalallisia näkymiä Helsingin ylle. Olympiastadion on jo itsessään tarina, jonka uumenista Alaja nostaa esille pieniä ja suuria tarinoita: sadas­ osasekunnin voittoja ja häviöitä, Tauno Palon jalkapallo­ virtuositeettia, sodan kauhuja, lempeää romantiikkaa, rauhanenkelin laskeutumista, Väätäisen kultaisia juoksuja, kunnallisia tanssiaisia, yksinäisten joulujuhlia, Urheilumuseon aarteita, saarnamiesten julistusta, Paavo Nurmesta kertovaa oopperaa, katsojia kihelmöivää jännitystä. Totaalisen uudistumisen jälkeen Olympiastadion syleilee entistä hellemmin meitä kaikkia. Pitkää ikää, Olympia­ stadion! ERKKI ALAJA (s. 1952) tunnetaan monipuolisena urheilu­ miehenä ja urheilumarkkinoinnin uranuurtajana. Alajalta ja Mikael Forssellilta ilmestyi keväällä 2007 kirja Vielä yksi maali, joka kertoi Forssellin urasta. Syksyllä 2009 Alaja julkaisi elämäkerran jalkapallolegenda Aulis Rytkösestä nimellä Aulis Rytkönen – Monsieur Magic. Alaja on kirjoittanut myös kiitetyt teokset Helsingin jäähalli (2012), Bollis – Töölön Pallokentän 100 vuotta (2015) ja Kutsumus (2017). 79.37  •  SIDOTTU •  130 × 207 MM  •  240 SIVUA   ULKOASU JENNI SAARI  • 

 ISBN 978-951-851-795-8


26 | Tietokirjallisuus KUVA HELI SORJONEN

Marie de Rabutin-Chantal

Markiisitar de Sévignén kirjeet 1648–1696

TOIM. RIIKKA-MARIA ROSENBERG JA ULLA TUOMARLA

M 

adame de Sévigné (1626–1696) oli ranskalainen markiisitar. Häneltä on säilynyt yli tuhannen kirjeen laajuinen kirjeenvaihto, joka on saanut klassikon aseman ranskalaisessa kirjallisuudessa. Kirjeistä piirtyy kuva nuorena leskeksi jääneen yläluokkaisen pariisittaren elämästä iloineen ja suruineen, muotia, sisustusta tai hovin juoruja sivuuttamatta. Kirjeiden laatija on ollut teräväkielinen, huumorintajuinen, sivistynyt ja asemastaan tietoinen kahden lapsen äiti, joka rakasti tytärtään yli kaiken. Sévignén kirjeet avaavat tietä teksti­lajille, joka myöhemmin tunnetaan yksityisenä kirjeenä. Kirjassa on yli 150 kirjeen lisäksi laaja historiallinen johdanto. Kirjeiden suomennokset on laatinut Helsingin yliopiston ranskan kielen ja kulttuurin opiskelijoista koostuva työryhmä. FT Riikka-Maria Rosenberg (s. 1977) on 1600-luvun Ranskaan erikoistunut historioitsija. Hänen väitöskirjansa arvioi uudelleen tuon ajan pariisilaisylhäisön naisihanteen. FT, dosentti Ulla Tuomarla (s. 1965) on ranskan kielen tutkija ja ranskan kääntämisen yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Hän on tutkinut eritoten m ­ edian kielenkäyttöä, mutta myös kaunokirjallisuuden tyyli­ piirteitä.

86.61  •  SIDOTTU •  140 × 207 MM  •  256 SIVUA  ULKOASU JENNI SAARI  • 

 ISBN 978-952-363-041-3


27 | Tietokirjallisuus

KUVA LIISA TAK AL A

Tommi Uschanov

Kuinka musiikkia käytetään

M 

iksi lauluissa on pakko olla sanat? Miksi 1950-luvun jazzkritiikki kuulostaa aivan tämän päivän someraivolta? Miten musiikki liittyy ilmastonmuutokseen? Mitä belgialainen popcorn voi opettaa musiikin merkityksestä? Voiko musiikki enää olla yhtä tärkeää kuin ennen, kun sitä voi nykyään koska vain kuunnella niin paljon kuin ­haluaa? Äänentallennuksen keksiminen 1800-luvulla muutti musiikin uudella tavalla konkreettiseksi: joksikin, jota voi ostaa ja myydä, mutta joka usein myös karkaa arvaamattomasti niin myyjien kuin ostajienkin näpeistä. Kuinka musiikkia käytetään on kirja siitä, miten musiikin muuttuminen taiteesta tavaraksi on vapauttanut ihmiset tekemään musiikilla uudenlaisia asioita, mutta myös musiikin tekemään ihmisille uudenlaisia asioita. Samalla kirja nostaa esiin, miten monin eri tavoin musiikki voi liittyä erilaisiin itsensä ulkopuolisiin asioihin, kuten kieleen, historiaan, teknologiaan ja tanssiin – ja miten tietoisuus tästä voi vaikuttaa siihen, millä korvilla musiikkia kuuntelee. TOMMI USCHANOV (s. 1975) on helsinkiläinen tutkija, kääntäjä ja aikamme terävimpiä yhteiskunnallisia keskustelijoita. Uschanov on aiemmin julkaissut teokset Mikä vasemmistoa vaivaa? (2008), Suuri kaalihuijaus: kirjoituksia yhteiskunnallisesta tietämättömyydestä (2010), Miksi Suomi on Suomi (2012), Hätä on tarpeen (2015) ja Sininen tango: esseitä populaarikulttuurista ja historiasta (2017).

78.11  •  SIDOTTU •  130 × 207 MM  •  208 SIVUA  •  ULKOASU JANITA VILKMAN    ISBN 978-951-851-975-4  • 

 ISBN 978-952-363-061-1


28 | Tietokirjallisuus KUVA LIISA TAK AL A

Sakari Huovinen

Isän kädestä

Lauri Huovisen ensimmäinen elämä

E 

täiseksi jääneellä isällä oli salaisuuksia, joista hän ei koskaan puhunut. Isän kädestä on Sakari Huovisen kertomus tunnetusta kirkonmiehestä Lauri Huovisesta, jonka ankaruuden takaa paljastuu syvästi haavoittunut i­ hminen. Lauri Huovisen elämää varjosti ensimmäisen suuren rakkauden ja puolison varhainen kuolema. Kolme pientä poikaa Eero, Matti ja Sakari jäivät katselemaan isän mykkää surua, joka ei enää päästänyt lähelle. Vuosikymmenten jälkeen Sakari Huovinen halusi selvittää isänsä salaisuuden. Päiväkirjoista ja vanhempiensa tiiviistä kirjeenvaihdosta hän löysi myös rakkauden tuskan, sota-ajan Helsingin, natsi-Saksan yliopistot ja modernisoituvan Suomen. Kirja kertoo elämänarvojemme historiasta: mielekkyyden, mielenrauhan ja tyydyttävän rakkauden etsinnästä menneinä vuosikymmeninä. Lauri Huovinen oli monin tavoin syvästi oppinut, teologian ja filosofian tohtori ja professori. Hän oli armoitettu puhuja, joka ei kuitenkaan osannut suoda armoa itselleen. SAKARI HUOVINEN (s. 1951) on oikeustieteen tohtori, valtiotieteen maisteri ja menestynyt yrittäjä. Kun hän oli kolmevuotias, kuoli äiti. Isän vei työ ja uusi perhe. Kotipaikat vaihtuivat ja vierautta hän koki kaikkialla. Vasta löydettyään kirjeistä äitinsä ja nähtyään isänsä kohtalon uusin silmin, Sakari tuntee olevansa sinut menneisyytensä kanssa.

99.12  •  SIDOTTU, SUOJAPAPERI  •  140 × 207 MM  •  400 SIVUA   ULKOASU DOG DESIGN  • 

 ISBN 978-952-363-034-5


29 | Tietokirjallisuus

KUVA MILK A AL ANEN

Perttu Salovaara

Johtopäätös

Yhteisöt ja organisaatiot pomokulttuurin jälkeen

J 

ohtopäätös on kirja organisaatioista ja yhteisöistä aikana, jolloin perinteinen, hierarkkiseen ajatteluun nojaava johtamiskulttuuri tekee tilaa yhteisöstä itsestään kohoavalle itseohjautuvuudelle tai monikolliselle johtajuudelle. Lukuisat tutkimukset kertovat, että kun yhteisön toiminnan vastuut jaetaan sen jäsenille ja yhteisöön muodostuu me-ajattelu vanhan yksilöjohtajakeskeisen minä-ajattelun sijaan, yhteisö parhaimmillaan alkaa kukoistaa tavalla, joka ei aiemmin olisi ollut mahdollista. Niin julkisen kuin yksityisenkin sektorin organisaatioissa tästä seuraa mielekkään tehokkuuden roimaa kasvua ja voimavarojen tarkoituksenmukaisempaa kohdentumista toiminnan kaikilla alueilla. Ja tietenkin paremmin voivat ja tavoitteisiin sitoutuneemmat työntekijät. Kirja taustoittaa nykytilannetta yhtäältä katsauksella pomokulttuurin historiaan ja toisaalta siihen, miten itseohjautuvuutta on organisoituneissa ihmisyhteisöissä ollut aina. Se esittelee konkreettisesti nykyorganisaatioita, joissa itseohjautuvuus on omaksuttu osaksi toimintakulttuuria ja kertoo, miten itseohjautuvuutta voi ja kannattaa kehittää. FT PERTTU SALOVAARA (s. 1970) työskentelee organisaatiokonsulttina ja johtajuustutkijana keskittyen muutosprosesseihin ja johtajuuden kehittämiseen, sekä muotoilemaan organisaatiomalleja, joissa ihmiset haluavat tehdä työtä ja yhteistyötä.

99.13  •  NIDOTTU, LIEPEET  •  130 × 207 MM  •  208 SIVUA  •  ULKOASU DOG DESIGN    ISBN 978-951-851-991-4  • 

 ISBN 978-952-363-060-4


30 | Tietokirjallisuus KUVA ANGUS MUIR

Darian Leader

Uusi musta

– suru, melankolia ja masennus

M 

itä tapahtuu kun ihminen menettää jonkun jota rakastaa? Kuolema, suhteen katkeaminen lähiomaiseen tai ero ovat vaikeimpia asioita, joiden läpi on elettävä. Niiden takia saattaa vajota painajaismaiseen masennukseen, menettää elämänhalunsa ja kadottaa kaiken toivon paremmasta. Tässä ratkaisevassa tilanteessa tärkeää on ihmisen kyky surra. Tärkeässä ja uraauurtavassa kirjassaan tunnustettu psykoanalyytikko ja kirjailija Darian Leader kannustaa katsomaan kaiken kattavaa masennus-käsitettä pidemmälle ja luotaamaan syvempiä, tiedostamattomia tapoja, joilla ihmiset vastaavat menetyksen kokemukseen. Niin tekemällä tuo kokemus saattaa hellittää kuristavan otteensa elämästä. Darian Leader on lontoolainen psykoanalyytikko, joka on kirjoittanut aiheesta useita yleistajuisia teoksia. Suomeksi Leaderilta on aiemmin ilmestynyt Miksi ihmiset sairastuvat? (2008), Ikuisesti sinun? (2009) sekä Miksi emme saa unta? (2019). ”Mukaansatempaava ja tärkeä [––] kauttaaltaan valtaansa ottava ja viisas kirja.” HANIF KUREISHI ”Markkinoilla on paljon itseapukirjoja [––] Uusi musta on kirja, josta saattaa oikeasti olla apua.” INDEPENDENT

59.563  •  NIDOTTU, LIEPEET  •  130 × 190 MM  •  224 SIVUA  ULKOASU SAMPO SALMINEN  • 

 ISBN 978-951-851-457-5


31 | Tietokirjallisuus

KUVA STEFAN BREMER

Mari Mörö

Kukkasillaan

G 

arden writing -guru Mari Mörön Kukkasillaan on hilpeä täsmäteos tarhureille. Taimilavalla on taas tunkua: sitä koulii, mitä kylvää! Kun kasvikuntaa kannatetaan ja palvellaan vaivoja väistelemättä, niin ollaan ehdottomasti kukkasillaan. Kasvikaskuja on parin kasvukauden jälkeen taas kylliksi muidenkin huviksi ja hyödyksi. Puutarhapakinoitsijan ilottelu on kielellisen lisäksi myös kuvallista: mullassa on möyritty kauniiden nelivärikuvien vuoksi yöttömät yöt läpeensä. Kirja on itsenäinen jatko-osa ilahtuneen vastaanoton saaneelle Kukkanuottasille.

MARI MÖRÖ (s. 1963) on palkittu kirjailija. Pitkän kuunnelma- ja nuortenkirjailijauran jälkeen romaani Kiltin yön lahjat (WSOY, 1998) herätti paljon huomiota. Teos oli ilmestymisvuonnaan Finlandia-palkintoehdokkaana ja sai Runeberg-palkinnon 1999. Mörö on toiminut pitkään luovan kirjoittamisen opettajana ja sanataideohjaajana. Hän on työskennellyt kuunnelmakäsikirjoittajana, script editorina ja dramaturgina Yleisradiossa 1995–2005. Keväällä 2018 julkaistiin Mörön puutarhakirja Kukkanuottasilla. Mörö viettää osan vuodesta Vancouverin saarella Kanadassa.

38.1  •  SIDOTTU •  168 × 235 MM  •  236 SIVUA   ULKOASU SANNA-REETA MEILAHTI  • 

 ISBN 978-952-363-042-0


32

KUVAT RIITTA SOUR ANDER

| Tietokirjallisuus

StiIna Kuisma

Ronskisti & rakkaudella Suosikkireseptejä Stiina Kuisman klassikkobaareista VALOKUVAT RIITTA SOURANDER

R 

onskisti  & rakkaudella kokoaa yksiin kansiin valikoiman herkullisia suosikkireseptejä Stiina Kuisman helsinkiläisistä klassikkobaareista. Stiina on jättänyt kädenjälkensä ruokalistoille muun muassa sellaisissa kaupunkilaisten rakastamissa olohuoneissa kuin Uudenmaan­ kadun Bar 9, Bahia, Tori ja Motti. Annokset näyttävät toteen, ettei herkullisen ruoan tarvitse olla mutkikasta – päinvastoin: onnistuneen baariruoan ydin on nimenomaan hyvän maun ja oivalluksen mutkaton yhteispeli, jonka lopputuloksena on suussa sulava onni. StiIna Kuisma (s. 1965) on sysmäläinen keittotaidon luonnonlahjakkuus, jolla on ollut keskeinen rooli Helsingin ravintolakulttuurin kehittämisessä yksi klassikko kerrallaan. Riitta Sourander (s. 1962) on pitkän linjan huippu­ valokuvaaja, joka on yhtä kotonaan ravintolakeittiössä kuin muodin ja sisustuksen parissa.

68.2  •  SIDOTTU •  190 × 235 MM  •  176 SIVUA   ULKOASU JAANA PUHAKKA  • 

 ISBN 978-951-851-973-0


33 | Tietokirjallisuus

KUVA MILL A VON KONOW

Juho Hämäläinen, Milla von Konow & Sari Selkälä

Voikukka!

Pientareelta pataan

H 

erkullisen keltainen voikukka on monille varma kesän merkki. Useimmille se on silti vain rikkakasvi toisten joukossa, huolella hoidetun puutarhan häirikkö. Helposti unohtuu, että voikukalla on pitkä ja kunniakas historia niin ruoanvalmistuksessa kuin kansan keskuudessa lääkekasvinakin. Voikukka! Pientareelta pataan -kirja nostaa raikkaalla tavalla pientareiden rikkakasvin keittiön kautta salonkikelpoiseksi kumppaniksi kotikokin lautaselle. Kirja innostaa lukijaa katsomaan voikukkaa uusin silmin. Keittiömestari Juho Hämäläinen on luonut kirjan kesäiset reseptit, joissa voikukkaa käytetään nykypäivän ruokien raaka-aineena. Kirjaan on myös koottu tietoa voikukan käyttöön liittyvistä perinteistä, sen keruusta ja säilönnästä. JUHO HÄMÄLÄINEN on hurmioitunut villiruokaan ja paikallisten tuottajien raaka-aineisiin, ja etsii niille alati uusia käyttötapoja. Hän toimii keittiömestarina Woikoski Feelingin keittiöissä. MILLA VON KONOW on palkittu valokuvaaja, toimittaja ja yksi valtakunnallisen ruokaretki.fi-ruokamatkailumedian perustajista. SARI SELKÄLÄ on viestintäalan yrittäjä ja yksi valtakunnallisen ruokaretki.fi-ruokamatkailumedian perustajista.

68.2  •  SIDOTTU  •  165 × 225 MM  •  112 SIVUA   ULKOASU MILLA VON KONOW  • 

 ISBN 978-952-363-047-5


34

Henkilökunta / Staff Toimitusjohtaja Managing Director

Toimituspäällikkö Publishing Manager

Tiedotuspäällikkö Publicity Manager

Kustannuspäällikkö Editorial Director

Kustannustoimittaja Editor

Graafinen suunnittelija Graphic Designer

Nina Paavolainen +358 (0)40 500 8342

Jussi Tiihonen +358 (0)44 302 1223 Myynti- ja markkinointi-­ päällikkö / Sales and Marketing Manager

Elia Lennes +358 (0)40 720 6310

Maarit Halmesarka Perhevapaalla, sijaisena

Matias Kuokkanen +358 (0)44 302 1220

Sari Häggqvist +358 (0)50 568 9388

Hannele Jyrkkä +358 (0)50 322 2387

Jenni Saari +358 (0)40 778 8117 assistentti assistant

Juho Sallinen +358 (0)50 346 6145

Sähköposti / Email etunim i.sukunim i@teo s.fi fi r stnam e.l astnam e@teo s.fi

Yhteystiedot / Contact information

puhelin  050 346 6145

info@teos.fi www.teos.fi

Kustannusosakeyhtiö Teos Kasarmikatu 23 a, 3. krs 00130 Helsinki


35 |  Kustannusosakeyhtiö Teos  |  K e vät k ata l o gi 2 02 0

Teos in Brief Teos is an independent publishing house that focuses on publishing fiction and non-fiction in Finnish. Our selection of books covers the whole spectrum from poetry to novels and nonfiction. We aim to publish around 50–60 books a year. Teos' authors include numerous recognized writers, such as Monika Fagerholm, Juha Hurme, Emmi Itäranta, Tomi Kontio, Leena Krohn, Marko Leino, Minna Lindgren, Laura Lindstedt, Ulla-Lena Lundberg, Marjo Niemi, Leena Parkkinen, Riikka Pelo, Mikko Rimminen and Johanna Sinisalo. Teos will continue to focus on Finnish literature and nonfiction, but we have also published translations of foreign classics such as Edgar Allan Poe, Oscar Wilde, Sir Arthur Conan Doyle, P. G. Wodehouse and Sigmund Freud. In the autumn of 2007, Teos launched a translated fiction series called Baabel, which focuses on modern classics. Since the launch, we have published books by, among others, Thomas Bernhard, A. S. Byatt, Jorge Luis Borges, Manuel Puig, Carlo Emilio Gadda, Hilary Mantel, Robert Walser, Günter Grass, Clarice Lispector and László Krasznahorkai. www.teos.fi


Pyydetään palauttamaan, ellei vastaanottajaa tavoiteta

Kustannusosakeyhtiö Teos Kasarmikatu 23 a, 3. krs 00130 Helsinki Puhelin 050 346 6145 www.teos.fi

@teoskustantamo

Katalogitilaukset Puhelin 050 346 6145 info@teos.fi Tiedotus hannele.jyrkka@teos.fi puhelin 050 322 2387

Kevätkatalogi 2020 Julkaisija Kustannusosakeyhtiö Teos Painopaikka Premedia Helsinki Oy, 2019 toimitus Hannele Jyrkkä Ulkoasu Jenni Saari Muutokset mahdollisia

Profile for Teos

Teos 2020 - Kevään kirjat  

Teos 2020 - Kevään kirjat  

Advertisement