Page 1

tempus

1

Nieuw ! people

Mode

events

Sport

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

HUB

actua

Exclusie f inter vie w met The Opp osites. “Wij zijn onze eig en grootste fans.”

EVENTS

Galabal

Poëziewedstrijd

Mode en Lifestyle

05

gouden examentips

Cultuur

& co,

film,

muziek,

HUB-news, a n d m o r e . . .

DOssIeRs

Politiek

Asielzoekers

Nieuw HUB-magazine voor en door HUB-studenten.

April 2011


x

Tempus fugit. Time flies when you’re having fun! Of zoals men vroeger in het Latijns zei: tempus fugit; de tijd vliegt. En inderdaad, de afgelopen maanden is de tijd zeker gevlogen! Met onze zeskoppige redactie hebben we keihard gewerkt om jullie nog voor de tweede examenperiode de allereerste editie van het nieuwe studentenmagazine van de HUB te bezorgen: Tempus. Een nieuw blad, gemaakt voor en door studenten. ‘Waarom Tempus?’ hoor ik jullie denken. Allow me to explain! Tempus staat voor tijd, maar daar zit zoveel meer achter… De school - en de redactie natuurlijk ook –vond het tijd voor een nieuw tijdschrift, tijd om iets leuks te doen voor de student, tijd om lekker te kunnen lezen op school (als je die suffe syllabussen even helemaal zat bent), kortom: TIJD VOOR JOU! Het thema voor deze eerste editie is, hoe kan het ook anders, NIEUW. Tempus is nieuw, de lente is aangebroken (nieuwe lammetjes en kuikentjes en bloemetjes) en de zomer staat alweer bijna voor deur. Uiteraard hebben we de absolute places to be voor je geselecteerd voor dit seizoen en kun je in dit nummer ook vinden wat met de warme dagen hot is om aan te trekken, zowel voor de dames als de heren. Geniet verder van de nieuwste films, boeken en muziek die we voor je gespot hebben. Voor sommige studenten onder ons is het ook tijd voor een nieuwe baan. In de modereportage geven we de aanstormende afstudeerders vast wat kledingtips voor toekomstige sollicitaties. Met deze killeroutfits sleep je die job zeker weten binnen! Tot slot helpen we je de examenperiode door met wat nieuwe en verrassende antistress tips en kun je – tussen het leren door – genieten van een reportages en interviews, waaronder een exclusief interview met de stoere Hollandse rappers The Opposites! Graag wil ik je namens de hele redactie ontzettend veel leesplezier wensen. Daarnaast willen we je ook oproepen om even wat van je te laten horen. De hoofdgedachte achter dit blad blijft: voor en door studenten. Voel je dus vrij om feedback (in de vorm van kritiek of juist complimentjes) te geven, ideeën aan te dragen of – nog beter – je aan te melden als freelancer of vast redactielid, zodat we samen de volgende editie van Tempus nog toffer kunnen maken. Kortom, mail ons, het is TIJD om van je te laten horen. Alvast een fijne zomer vol sun, sea, sangria (en zo min mogelijk studie) toegewenst en tot in de herfst/winter van 2011!

C

hee

Maartje Natrop Hoofdredacteur Tempus tempus.hub@gmail.com

Read firs t! 2

tempus

r

s

!


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

COLOFON Tempus In opdracht van STUVO (Studievoorzieningen van de Hogeschool Universiteit Brussel) Stormstraat 2 1000 Brussel tempus.hub@gmail.com 1e editie – april 2011 – oplage 1000 Aan deze editie werkten mee:

InHOUdsOPGAve 04 05 08 09 10 11 13 14 15 16 18 20 22 25 26 32 34 35

Wie zijn we? Interview: The Opposites FUN STUFF HUB EVENTS: GALABAL 2011 HUB EVENTS: POEZIEWEDSTRIJD DOSSIER: ASIELZOEKERS HUB EVENTS: Mountainbiken & Futsalcup EXAMENTIPS COLUMN JOHAN DE SCHRYVER HUB NEWs EXCHANgE STUDENTS SHop report: brillen in brussel MODE: WHAT TO WEAR TEMUS WISHES YOU A GREAT SUMMER CULTUUr & CO: recensies POLITIEK vooruitblik op een aCTIEVE ZOMER vooruitblik op een MUZIKALE ZOMER

Het redactieteam: Hoofdredacteur: Maartje Natrop Adjunct-hoofdredacteur & Eindredacteur cultuur & co: Tais Kellner Eindredacteur mode & lifestyle: Jelena Janssens Eindredacteur actualiteit & maatschappij: Linde Walters Hoofd vormgeving: Davy Vandeputte Assistent vormgeving: Dieter Ysenbrandt

Freelancers: Assistent eindredactie: Jeroen Mets Gast columnist: Johan De Schryver Gast schrijver: Vincent Beckers Drukkerij: GEERS OFFSET in Gent

tempus

3


people

events

LInde

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Wie zijn wij?

DAvY JelenA

MAARtje

Met reeds een opleiding politieke wetenschapdpen achter de rug pendel ik – Linde Walters - tegenwoordig tussen Kortrijk en Brussel voor de master journalistiek. In deze editie van Tempus neem ik de actuastukjes voor mijn rekening, als oefening voor ‘later als ik groot ben’ en in een bescheiden poging mijn medestudenten op de hoogte te houden van al wat reilt en zeilt in die mooie hoofdstad van ons. Wat verderop in dit fijne HUB-blad laat ik als fervente fan van Het Betere Boek ook mijn theelichtje schijnen over 1 recent en 1 minder recent -maar daarom niet minder briljant- boek.

Als ik me ook even mag voorstellen: Davy Vandeputte is de naam, Bruggeling, 23 jaar oud en net als de meesten van jullie student aan de HUB. Ik studeer handelswetenschappen met als afstudeerrichting B&O. Daarnaast volg ik ook deeltijds kunstonderwijs waar ik me specialiseer in het beeldhouwen. In mijn vrije tijd probeer ik overdag wat aan sport te doen en ’s avonds een feestje mee te pikken. Als ik geslaagd ben voor deze masteropleiding ga ik de uitdaging aan en begin ik met m’n eigen bedrijf. Maar vooraleer ik hiermee van start ga, ontfermde ik me eerst over de vormgeving van Tempus. Ik, Jelena, studeer journalistiek aan de HUB en zie een toekomstige job bij een gerenommeerd vrouwenmagazine wel zitten. Ik zal dan ook de rubriek ‘lifestyle’ voor mijn rekening nemen en jullie onderdompelen in de wonderlijke wereld van fashion, beauty, design…kortom alles wat hip en trendy is! Brussel kent inmiddels nauwelijks nog geheimen voor deze trendwatcher van dienst en na een avondje majoretten of een uitputtende atletiektraining verwen ik mezelf graag met een fris pintje in één van de vele gezellige Brusselse kroegen. Sporten, fashion, caféklets: een meer dan geslaagd trio! Communicatie, Cultuur, Carrière en Chocola: de 4 C’s – of wel de 4 grote passies – in mijn leven! Mijn naam is Maartje Natrop, 22 jaar en student aan HUB: schakeljaar Meertalige Communicatie. Ik kom uit dat gekke, kleine landje ten Noorden van hier waar de mensen gierig en luidruchtig zijn. Het land van de kaas, koeien, klompen, wallen en wiet: jawel, Nederland! Naast mijn studie hier in Brussel wilde ik graag iets extra’s doen, iets leuks en leerzaams. Dat is er gekomen in de vorm van Tempus! En als ik later groot ben, wil ik het liefst nog meer mooie verhalen schrijven, of dit nu in de vorm van een tijdschrift, boek of corporate story is… Tais = tai : s en dus niet zoals mais /majs. Ik weet ook niet wat mijn ouders bezielden toen ze me naar de courtisane uit de gelijknamige opera van Cezanne vernoemden, maar ik heb ermee leren leven en dus moeten jullie dat ook maar. Net als Maartje ben ook ik een zogenaamde ‘schakelaar’. Na 3 jaar zwoegen, blokken en labeuren aan de Hogeschool Gent besloot ik om dit hele proces nog eens opnieuw te doen, maar dan in Brussel. Mijn bomma zei altijd: ‘verandering van spijs doet eten’. Met mijn 21 lentes en 1m60 ben ik de ‘Benjamin’ van het team, maar wat ik tekortkom in jaren en centimeters zal ik hopelijk goedmaken met mijn creatieve bijdrage aan Tempus. Mijn grote passies zijn film en muziek dus vooral onder de recensies zullen jullie mijn bevallige naam - Tais Kellner - zien prijken.

TAIs

DIeteR 4

Fun

tempus

Hoi! Ik ben Dieter Ysenbrandt, ik zit in mijn masterjaar handelswetenschappen, afstudeerrichting accountancy, die ik koos omdat ik ooit bedrijfsrevisor zou willen worden. Ik houd mij vooral bezig met mijn studentenclub Horta. Daarnaast werk ik ijverig aan mijn thesis. Als ik een momentje vrij heb, of wil zijn, ga ik een toertje rond mijn thuisstad Brugge gaan lopen. Verder houd ik me in m’n vrije tijd bezig met grafische programma’s als Photoshop e.d. Dat is zo een beetje een korte beschrijving van mezelf. Ik ben altijd bereid voor een tof gesprek, dus spreek me gerust aan als je me tegen het lijf loopt!


people

events

Fun

interview:

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

The Opposites

“WIj ZIjn OnZe eIGen GROOtste fAns” De een is klein en donker, de ander lang en blank, vandaar: The Opposites. Willem (a.k.a. Willy) en Twan (a.k.a. Big2) ontdekten hun hiphoptalenten toen Willem voor straf een rap moest schrijven op de middelbare school en Twan hem hiermee hielp. Het Hollandse Hiphopduo was geboren! Met hun hits (zoals ‘Dom, lomp en famous’ en ‘Broodje bakpao’) wonnen ze vele prijzen, waaronder ‘Beste album’ en ‘Beste groep’. Tegenwoordig maken ze vele Nederlandse en Belgische feesten onveilig. Wij ontmoetten de heren op 4 maart backstage bij een optreden in het Nederlandse Apeldoorn en vroegen hen van alles over muziek, carrière, creativiteit en (Amerikaanse) hiphop.

tempus

5


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

1. Beschrijf elkaar eens in drie woorden: Willy over Big2: “enerverend, emotioneel, diep” Big2 over Willy: “raar, episch, anatomisch” 2. Op welke momenten ben je het meest creatief/productief? Willy: “als we in de studio zijn. Het klinkt een beetje stom, maar we hebben nu een echte studio, dat hadden we eerst niet.” (de mannen hadden hiervoor een studio aan huis, red.) Big2: “eigenlijk ben ik altijd creatief, maar als we de studio ingaan, is dat het moment dat we er echt mee bezig zijn.” Willy: “we kunnen ernaar toe wanneer we willen dus als we gaan, hebben we er echt zin in.” Big 2: “we hebben trouwens in diezelfde studio deze week nog een nieuw nummer gemaakt, dat is echt de shit! Het heet ‘On top of the World’. Maar we wachten nog even voor we deze uitbrengen tot ons nieuwe album er volgend jaar komt.” 3. Hoe is jullie huidige liefde voor hiphop nu echt ontstaan, was dat direct toen jullie voor straf die ene rap moesten schrijven op de middelbare school, of is het gaan groeien? Big 2: “daarvoor luisterden we wel al volop hiphopplaten, maar schrijven deden we nog niet. Dat vonden we pas vanaf dat moment leuk; we zijn begonnen met die track voor straf, en eigenlijk is het er toen gewoon een beetje in gebleven.” Willy: “waar wij vandaan komen (Heiloo, een Nederlands dorp, red.) is het nogal saai en hiphop was stoer, rebels, tegen dingen aanschoppen en dat vonden wij wel leuk.” 4. Jullie hebben beiden VWO gedaan maar geen vervolgstudie. Als je in plaats van fulltime met de muziek bezig te zijn toch verder was gaan studeren, wat had je dan voor studie gekozen? Big 2: “ik was denk ik nepkleren gaan verkopen. Nee, zonder gein, ik ben er niet trots op maar ben in de tweede helft van de middelbare school afgetrapt, dus ik zou eerst mijn VWO afmaken.” Willy: “ik was denk ik Antropologie gaan doen.”

Willy: “Lekker chillen en beetje muziek maken” 5. Wat is jullie leukste samenwerking tot nu toe? Big 2: “waar het beste nummer is uitgekomen is denk ik toch onze samenwerking met Kempi. ‘Kom nie hier’ vind ik wel een heel leuk nummer.” Willy: “De leukste samenwerking is met onze homies Dio en Stef enzo. Dat is lekker chillen en beetje muziek maken.

Big2’s favourites: Favoriete stad: Amsterdam Favoriete drankje: spa blauw Favoriete eten: frieten Favoriete kledingstuk: bloesje Favoriete artiest: Tupac Favoriete track: Hit em up (van Tupac) maar meestal luister ik het liefste naar onze eigen, nieuwe muziek Levensmotto: fuck it!

6

tempus

Willy’s favourites: Amsterdam water kip met rijst joggingbroek heb ik niet ons eigen nieuwe nummer, eergisteren geschreven: On top of the world wees altijd optimistisch!


people

events

Fun

kalender

hub news

6. Wie staat er nog op jullie verlanglijst voor een samenwerking? Big 2: “Er staat niet echt iemand op onze verlanglijst. We hebben een hoop artiesten die we gewoon heel tof vinden maar waar we niet perse mee hoeven samen te werken.” Willy: “Momenteel werken we gewoon liever samen, ik houd het even bij The Opposites. Weet je wat het is, het moet gewoon op je pad komen, het moet wel kloppen en natuurlijk gaan.” 7. Wat is volgens jullie het grootste verschil tussen de hiphopscene in Amerika (het ‘geboorteland’ van dit genre) en hiphop in de Lage Landen (België/Nederland)? Big 2: “In Amerika is de scene veel groter, daar is het gewoon mainstream en echt een business. Hier komt de muziek veel meer voort uit liefde. Het is ook wel business maar hier draait het veel meer om wat mensen zelf echt tof vinden. Je hebt hier heel veel old skool hiphop die in Amerika bijna niet meer bestaat. De markt daar wordt toch wel overheerst door wat er geld in het laatje brengt.” Willy: “Ik denk dat hiphoppers in de lage landen businesswise wel iets kunnen leren van hun Amerikaanse collega’s. Er is een groot verschil tussen de muziekwereld en de muziekbusiness en ik denk dat sommige jongens in de zakelijke kant meer ondersteuning mogen hebben. Aan de andere kant vind ik ook dat we juist helemaal niet teveel naar Amerika moeten kijken en dat gaan overnemen want hiphop hier heeft zich echt onderscheiden van de scene daar, en dat is een goed ding. Vroeger maakte ik onze eerste rapnummers omdat ik kende wat uit Amerika kwam en nu hebben we echt ons eigen geluid en ons eigen verhaal en dat heeft niets meer te maken met wat er daarvandaan komt.” 8. Als jullie terugkijken op jullie carrière, waar zijn jullie dan het meeste trost op? Big2: “eigenlijk alles, de hele ontwikkeling zelf, hoe ver we zijn gekomen. Maar sommige dingen zijn wel extra leuk, zoals bijvoorbeeld optreden op Lowlands, dat vonden we heel tof.” Willy: “En het feit dat we drie albums in de winkel hebben die stuk voor stuk best wel veel succes hebben gehad.”

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

maakten hebben we al vierhonderd keer op repeat gehad, wij moeten het gewoon ontzettend tof vinden.” Willy: “Het is sowieso niet voorbedacht van ‘dit moet een hit worden’. Het zou raar zijn als wij als muzikanten iets gaan maken wat ‘in’ is. Zonder arrogant te willen klinken maar als onze muziek tof is, maken wij wat in is.” 11. Succes gaat onder andere over de keerzijde van succes: het beroemd zijn. Jullie collega en vriend Gers rapt in dit nummer: ‘Ergens haat ik de fame zo van laat me alleen.’ Overwegen jullie nooit eens om te stoppen met wat jullie doen en een anoniem leven te gaan leiden? Big 2: “Nee, nu zeker niet. Succes is maar een momentopname, in andere nummers geven we juist weer aan dat het heel erg tof is wat we doen en wat daarbij komt kijken. Natuurlijk heeft fame zijn keerzijde maar momenteel zitten we in zo’n luxespot dat het stom zou zijn hier van weg te lopen.” Willy: “Later misschien, nu nog niet, nu geniet ik er nog van. Ik denk niet dat ik over twintig jaar nog steeds hier zo interviews zit te doen, dan ben ik er wel een beetje klaar mee en wil ik wat anders doen. Maar wat ik ook doe, het zal altijd met muziek te maken hebben!” (M.N.) Tot slot leggen we de mannen een paar kernwoorden voor en vragen hun wat het eerste is dat bij hun opkomt: Muziek: liefde (Willy), Tupac (Big2) Liefde: hiphop (Big2), muziek (Willy) Vriendschap: Twan, Willem (roepen spontaan elkaars naam) Familie: papa en mama (beiden) Feesten: party (in koor) Vakantie: “We gaan binnenkort naar Miami om the chillen en daarna optreden in Zwitserland, da’s werk maar ook vakantie.” Toekomst: “Een hoop geluk en gezondheid “ Big2: “ En auto’s die op water rijden.”

9. Zijn er ook dingen waar jullie spijt van hebben of die jullie liever anders gedaan hadden? Willy: “Achteraf zijn er altijd wel dingen die je anders kunt doen, maar als we dat hadden gedaan, hadden we hier misschien nu niet zo gezeten. Dus spijt van dingen hebben we niet.” 10. In Broodje Bakpao rapt jullie vriend en collega Gers: ‘Ben geen hype rapper maar bewust van de mode’. Passen jullie je aan wat je denkt dat jullie fans tof zullen vinden? Big 2: “Wij maken heel veel nummers en vinden het natuurlijk wel belangrijk dat die goed zijn. Maar aangezien wij zelf enorm fan zijn van onze muziek is het het belangrijkste wat wij zelf tof vinden en wat wij graag luisteren. Wij zijn onze eigen grootste fans. Dat nummer dat we eergisteren

The Opposites live zien? Check ze op de volgende data: 07-05 : Palm Live Stage, Weerde 25-06 : Summer Festival, Antwerpen 22-07 : Tommorowland, Boom 31-07 : Kneifestival, Knokke-Heist

tempus

7


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

Fun Stuff Leeuw niet langer koning van de jungle

Na Egypte, Tunesië en Libië is nu ook in de Turkse zoo sprake van politieke aardverschuivingen. Na 15 jaar onderdrukking - sinds de release van de Lion King - besloot een Bengaalse tijger het heft in eigen handen te nemen en de Koning leeuw te doden in zijn aangrenzende kooi. Hiermee werd het dictatoriale bewind van die ‘tirannieke aap met manen’ aldus het Verenigde Tijgerfront beëindigd. Wie de leeuw opvolgt, is nog onduidelijk.

‘Waar elke man aan denkt, als hij niet aan seks denkt’

Nergens aan, aldus een Britse onderzoeker in zijn nieuwste, lege boek. Het 200 blanco pagina’s tellende boek is het resultaat van 39 jaar diepgaand onderzoek. “Uiteindelijk kwam ik tot de schockerende conclusie dat mannen werkelijk nergens anders aan denken dan aan seks” aldus Sheridan Simove, ‘schrijver’ van het boek. Het resultaat is een origineel notaboekje.

Wat als de tonijn een panda was?

De Sea Shepard Conservation Society pakt uit met een wel erg vreemde campagne. Omdat haar beschermeling - de blauwvintonijn - met uitsterven bedreigd wordt maar helaas niet hetzelfde knuffelgehalte heeft als de panda, besloot ze de ene gewoon door de andere te vervangen. De boodschap is duidelijk: “When you see tuna, think panda.” Zo hopen ze dat de tonijn aan sympathie wint en niet langer massaal overbevist wordt.

Amerikanen kweken neuronen die op termijn geheugenverlies teniet kunnen doen.

Goed nieuws voor onze bomma’s en bompa’s: de Amerikanen hebben hersencellen nagemaakt die worden aangevallen door de Ziekte van Alzheimer: de ziekte die het geheugen ernstig aantast. Hiermee kan waarschijnlijk op termijn geheugenverlies ongedaan gemaakt worden. Uiteraard is dit ook zeer goed nieuws voor de fanatieke bierdrinkers onder ons, aangezien je hersenen na een aantal jaar stevig drinken krimpen met gemiddeld 10 tot 15%, wat natuurlijk best nog wel eens voor geheugenproblemen kan zorgen.

Student slaagt na twintig jaar.

Als je denkt dat jij moeite hebt met een cursus of vaak buist, think again! Een rechtenstudent uit Argentinië is er pas na twintig lange jaren in geslaagd om een cursus, waarvoor hij 39 (!) keer was gezakt, met een voldoende resultaat af te sluiten. Een baan zoeken kan voor deze man ook nog eens twintig jaar gaan duren…. (M.N. & L.W.)

8

tempus

c u lt u r e & c o

actua


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

Galabal HUB 2011:

c u lt u r e & c o

actua

one to remember

No more curfew: Hoe harder die beats, hoe beter. Een Peter Luts achter de Dj-tafel, Dj Sir Vain om het feestje af te sluiten en gewoon gaan tot in de vroege uurtjes. Losgehen!!!

Boy meets girlssss : Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Groepsdaten is in! Gezellig samen indrinken op kot en dan met z’n allen richting Birnigham Palace.

Vergeet de glamoureuze avondjurken met bijpassende corsage. Vergeet de gladgestreken smokings en stijlvolle Mad Men-kapsels. Weg met de punch, weg met de rijen verlegen jongens en meisjes die elkaar niet ten dans durven vragen. Geen avondklok, geen wakende professoren…. Kortom: weg met de eens geldende etiquetteregels op een Galabal.

Say hello to de nieuw geldende “Galabalregels’’ gespot @ Birnigham Palace op de 3e editie van het HUB-galabal! Een spetterende editie met dank aan al de organiserende studentenclubs, vele sponsors en hardwerkend personeel.

We love a man in uniform: Undercover Fashion Police vs. Jeansdragers : “shame on you”. Gelieve één etiquetteregel in ere te houden: ga gekleed in kostuum/smoking of in avondjurk/ cocktaildress en laat die jeans, laarzen, rokjes maar mooi in de kast hangen. Gala betekent (nog steeds) stijlvol gekleed gaan.

Bye Bye Punch, Hello Mr. Whiskey-Cola: Hoe meer percentage in de drankjes, hoe beter. Dorst hoef je niet te lijden: een speciale J&B “Start the party here” – stand, een cocktailbar, champagnebar en jawel hoor ...zelfs een bar met watertjes en frisdrank. Waar zijn die toiletten hier?

Foto’s: Guido Magazine,Tekst J.J.

tempus

9


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Interview Leila Van der Mauten door Jelena Janssens:

“Gewoon zeggen waar het op staat, meer heb je niet nodig” Creatieve duizendpoot, Leila Van der Mauten, mag zich sinds maart 2011 de trotse winnares noemen van de poëziewedstrijd van de HUB (het thema luidde ‘leven’ red.). De 22-jarige studente journalistiek was duidelijk favoriet van dichter en jurylid Christophe Vekemans die haar gedicht ‘Nodig’ uit meer dan 40 inzendingen verkoos. Haar overwinning leverde haar een waardebon van € 100 op en natuurlijk ook eeuwige roem. Het is in Sofie’s Clubke dat ik haar ontmoet. Warme choco? Check! Niet te veel pottenkijkers? Check! Laten we eens kijken wat deze jongedame zoal in haar mars heeft, iets in mij vertelt me dat het zeker niet ophoudt bij het neerschrijven van mooie woorden die menig beginnend dichter groen doen zien van jaloezie. TEMPUS: Eerst en vooral proficiat Leila! Zowaar je eerste overwinning in een poëziewedstrijd. Mag ik hieruit afleiden dat er vanaf heden nog vele zullen volgen? LEILA: Jazeker! Nu ik weet dat ik het in me heb, dat ik niet de enige ben die mijn poëzie waardeert, zal ik zeker mijn kans wagen bij andere wedstrijden. TEMPUS: Enkel poëzie, of durf je ook andere literaire genres aan? LEILA: Wel, ik schrijf heel graag verhalen, maar dan vooral kortverhalen. Mijn interesse blijft jammer genoeg niet lang genoeg aangewakkerd om een volledig boek neer te schrijven. Maar ik moet toegeven dat het wel al in me opgekomen is, ik heb zelfs al een gans scenario in mijn hoofd. TEMPUS: Aha, vertel eens ;) LEILA: Het zou gaan over een meisje wiens beste vriendin overleden is. Het meisje kan het verlies van haar vriendin maar niet verwerken en geeft zichzelf nog 60 dagen om het beste uit haar leven te halen en dan…komt ze. Dan wordt ze herenigd met haar vriendin. Dit alles neergeschreven in dagboekvorm. TEMPUS: Mijn interesse heb je al gewekt. Doen zou ik zeggen. Ook je gedicht ‘nodig’ is gebaseerd op de relatie tussen twee vriendinnen? LEILA: Dat klopt, het gedicht gaat over mijn lief.

10

tempus

Ik heb ‘nodig’ geschreven met haar in mijn achterhoofd. Op mijn blog odeaandebanaliteit.blogspot. com kan je trouwens nog meerdere gelijkaardige gedichten lezen. TEMPUS: Bereid je maar voor op een massa blogbezoekers nu. Tot slot een laatste vraagje: heb je nog enkele tips voor toekomstige dichters? LEILA: Wat ik vooral belangrijk vind, is dat je niet noodgedwongen hoeft te rijmen. Daarnaast hoef je helemaal geen moeilijke woorden te gebruiken om een gedicht van hoge kwaliteit te schrijven. Gewoon zeggen waarop het staat, meer heb je niet nodig. TEMPUS: Hartelijk bedankt dat je even tijd wou vrijmaken voor TEMPUS. Nog veel succes met het schrijven van gedichten en boeken en ga nu maar gauw die € 100 uitgeven.

Nodig Ge voelt aan alsof ge lucht zijt, ge weegt niks, maar ge bestaat. Ik wist niet dat gij zo diep zat, maar ik voel het als ik praat dat gij hangt aan al mijn woorden, dat ge zweeft op mijn geluid. Ge ligt genesteld op mijn lippen, dus ik spreek u niet meer uit. Ik heb u nodig als mijn lichaam, of als wat mijn lichaam voedt. Gij zijt mijn hart niet, noch mijn longen, maar ge gutst als waart gij bloed. Ge bestuurt mij, ge beleeft mij, ge houdt mij recht als mijn gestel. Ik durf u niet meer te lossen, want dan ben ik enkel vel.

Leila Van der Mauten


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

do sier : asielzoekers Nieuwe asielcrisis in het vooruitzicht? “Mijn leven, ik leef je…” Niet één, twee, maar drie keer heb ik je nu geleefd, mijn leven heb ik van je genoten van je genomen aan je gegeven steeds weer een nieuwe belevenis, een nieuwe herrijzenis je leerde me dromen de spiegel van de realiteit ieder leven weer, geen spijt ik heb je gekend van hoog in de lucht, als één met de grond telkens verschillend mijn vleugels gespreid mijn klauwen in je verspreid nu sta ik hier als mens van vlees en bloed opnieuw voor jou mijn emoties veel sterker de pijn veel intenser de liefde veel groter mijn leven, ik leef je alsof iedere dag de laatste is ik geniet van je ik neem van je ik geef aan je

Naast kerstmarkten en pakken sneeuw lijken tegenwoordig ook asielcrisissen de Belgische winters te typeren. Vanaf de eerste winterprik lezen we in alle kranten over gezinnen die noodgedwongen de nacht doorbrengen in het Noordstation. Dat was ook deze winter niet anders. Maar dan zijn daar de eerste terrasjes en de opvangcrisis verdwijnt al gauw weer naar de achtergrond. Betekent dit dan dat de asielcrisis opgelost is? Helemaal niet, zo verzekert Ilse van Caritas International ons. Caritas verzorgde deze winter samen met een aantal partnerorganisaties een geïmproviseerde sociale dienst vlakbij de gebouwen van de Dienst Vreemdelingenzaken. Daar konden asielzoekers ‘s morgens terecht voor sociaal en juridisch advies terwijl Vluchtelingenwerk Vlaanderen hen ‘s middags onder het motto ‘soep en informatie voor asielzoekers’ van een warme tas soep voorzag. Dit initiatief kwam er uit solidariteit met hen die in plaats van een slaapplaats enkel een papiertje met ‘niet-toewijzing’ kregen. Voor die mensen was er simpelweg geen plaats meer.

wil je me één ding beloven, mijn leven, laat dit niet het laatste zijn mijn leven, ik leef je voor eeuwig en altijd!

Jelena Janssens

Foto: Florence Aigner

Niks nieuws onder de zon. Nochtans is de opvangcrisis niks nieuw. Ieder jaar zijn er mensen die wegens plaatsgebrek worden geweigerd. De voorbije jaren waren er verhalen genoeg van asielzoekers die noodgedwongen op straat leefden. Een van hen was Fawzi uit Gaza. “Wij dwalen maar wat rond. Ik heb me al drie weken niet kunnen wassen, ik voel me vies. Ik draag nog steeds dezelfde kleren als toen ik in België aankwam”. De Kosovaarse Xhezide en Kadri zochten in de winter van 2009 hun toevlucht tot een tentenkamp in hartje Brussel. Na drie weken sla en brood vonden ze daar een warme maaltijd en medische begeleiding.

(vervolg pagina 12)

tempus

11


people

events

Fun

kalender

hub news

(Vervolg asieldossier.) Achteraf vertelden ze: “Voor ons was het nog gemakkelijk. Wij hebben geen kinderen. Maar we zagen families met erg kleine kinderen. Voor hen moet het bijzonder moeilijk zijn geweest.” Maar al deze verhalen en de uitgebreide media-aandacht – in de winter althans- bleken niet voldoende om een herhaling van dergelijk scenario te voorkomen. Integendeel. Wat betreft een frappant gebrek aan opvang stak 2010 er met kop en schouders bovenuit. Terwijl het aantal asielaanvragen met 16 % steeg ten opzichte van 2009, verviervoudigde het aantal niet-toewijzingen. Waar in 2009 zo’n 6 % van alle aanvragers geen slaapplaats vond, was dat een jaar later al 23,3 %. Toch is het bij wet bepaald dat de regering moet instaan voor materiële steun zoals onderdak, eten en sociale begeleiding. Maar in de praktijk zijn het vaak ngo’s die deze taak overnemen en zo het alibi vormen van een regering die tekort schiet. Onlangs werd ons land zelfs veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, een duidelijke tik op de vingers wat betreft het Belgische asielbeleid. Nieuwe opvangcrisis in de maak. Maar dankzij het Winterplan waren er sinds 6 december geen niet-toewijzingen meer. Op korte tijd werden honderden extra plaatsen gecreëerd. Sommigen belandden in overbevolkte hotels, anderen konden een veldbed bemachtigen bij Samusocial. Maar in de naam van het plan zit meteen een nieuw probleem vervat: het geldt enkel in de winter. De hotels moeten tegen ten laatste 31 maart opnieuw leeg zijn en ook Samusocial bevestigde al de sluiting van hun winteropvang. Op dit ogenblik verblijven er echter nog meer dan 300 mensen in hotels, vaak gezinnen met kinderen. De kans bestaat dat zij na 31 maart opnieuw de straat op moeten. “Het zal dus zelfs niet tot volgende winter duren vooraleer de volgende asielcrisis zich aandient” aldus Ilse.

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Libiërs aan te schuiven aan de Tunesische en Egyptische grens, op de vlucht voor het geweld. Sommige Europese lidstaten vrezen dan ook dat ze binnenkort overspoeld zullen worden door vluchtelingen uit de Arabische revolutielanden. Ook deze mensen hebben nood aan én recht op opvang voor de duur van hun procedure. Wat nu? Dus kan men maar beter voorbereid zijn. Op korte termijn betekent dit simpelweg meer opvangplaatsen. Op lange termijn kan het helpen om één bevoegde minister te hebben in plaats van de huidige twee staatssecretarissen met elk hun voogdijminister plus een premier die instaat voor de algemene coördinatie. En er is ook nood aan een snellere asielprocedure. Nog altijd is de procedure te omslachtig zodat mensen veel langer dan nodig in het opvangnetwerk verblijven, waardoor dan weer te weinig plaatsen zijn voor nieuwkomers. “Soms gaat het erg snel, soms gaat het erg traag. Na al die jaren begrijp ik het nog steeds niet. Een spelfout of mislukte pasfoto kan een grote impact hebben op de rest van de procedure” aldus Eliane van Caritas. “Ik heb soms de indruk dat er vooral een hoop geluk en toeval mee gemoeid is.” En dat kan nooit een goede basis vormen voor een efficiënt, menselijk asielbeleid. (L.W.) Voor meer getuigenissen zie www.zonderopvang.be

Eind maart moeten alle tijdelijke opvangplaatsen sluiten. De kans bestaat dat die mensen daarna te rug op straat belanden.

En zij is niet de enige die vreest voor een nieuwe opvangcrisis. “Vorig jaar beloofde de regering 2000 extra plaatsen via lokale opvanginitiatieven (LOI’s) van OCMW’s, maar daar zijn er vandaag nog maar 400 van ingericht” vertelt Eef van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Dan is een rekensommetje snel gemaakt: indien nog maar de helft van alle 354 personen in de hotels doorstromen naar reeds ingerichte LOI’s, is bij de minste stijging van asielaanvragen weer een plaatsgebrek. En een nieuwe stijging is niet ondenkbaar. De revoluties in de Arabische wereld veroorzaken naast politieke aardverschuivingen ook heel wat vluchtelingen. Nu reeds staan

12

tempus

Foto Florence Aigner


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Mountainbiken in het Zoniënwoud Laten we beginnen met eerlijk zijn… We weten dat het grootste deel van ons studenten vrije uurtjes nu eenmaal het liefst doorbrengt in bed of op de bank, bij voorkeur met bier, chips en een laptop binnen handbereik. Maar de zomer komt er weer aan en natuurlijk wil je er goed uitzien in je bikini / zwembroek. Bovendien is actief bezig zijn goed voor je leerprestaties, zoals we ook uitleggen in het artikel Examentips verderop in dit blad. Tijd dus om van die bank af te komen en wat sportiefs te gaan doen. Gespierde benen, strakke buikspieren en prachtige cijfers, here we come! Het is heerlijk weer buiten dus sporten hoeven we nu niet langer in de muffe fitnesszalen te doen, maar lekker in de open lucht. En wat is er nu leuker dan een beetje sightseeing in het mooiste bos van Brussel en wat spier- en conditietraining tegelijk? Twee vliegen in een klap dus met de mountainbiketocht die de sportdienst van de HUB organiseert op 11mei aanstaande. De tocht vindt plaats in het Zoniënwoud; een prachtig bos ten zuidoosten van Brussel en telt 400 hectare aan land. Kosten (inclusief fiets en begeleiding) zijn slechts 5 euro. Je kunt meer informatie vinden en je inschrijven via sport@hubrussel.be Het is TIJD om te gaan sporten! (M.N.)

HUB Futsal-cup Dat studenten niet enkel drinken en feesten bewijst de Futsal-competitie ook dit jaar weer. In iedere wedstrijd wordt er om elk punt gestreden tot het bittere einde. Soms zijn de confrontaties zo fel dat er geblesseerden op volgen, maar er wordt altijd fair gevoetbald. De meeste ploegen strijden met hart en ziel om hun kleuren te verdedigen. Er zit wel wat voetbaltalent tussen de studenten, maar uit rondvraag blijkt de motivatie vooral te bestaan uit met vrienden een leuk partijtje te voetballen en - voor sommigen - de studentenvereningskleuren te verdedigen. Het waren spannende wedstrijden waarbij de toeschouwers op het puntje van de tribune zaten en weinig nagels meer over hadden! Check de uitslagen op de HUB website. (D.Y.) Wist je dat… Het Futsal-team van HUB eerder al Vlaams Kampioen was? Binnenkort mogen we zelfs tegen onze Waalse vrienden spelen om de Belgische titel binnen te halen!

tempus

13


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

5 Gouden examentips

Om je examenperiode heelhuids door te komen.

Een goed begin, is het halve werk

Jaja, we weten het, we klinken net als je ouders nu! Maar het is zo… Ook al doen wij zelf ook liever aan veel feesten, vervolgens veel uitslapen en daardoor de helft van de colleges missen; ooit wordt het toch tijd om volwassen te worden. En schijnbaar hoort daar netjes naar de les gaan en huiswerk doen bij. Kortom: houd elke week alles in een paar uurtjes bij en je hoeft zoveel minder te doen voor je examens. En dat laat toch mooi weer tijd over om het café in te duiken!

Lekker visje eten

We zijn geneigd in stressvolle examenperiodes naar suiker en vetten te grijpen. Junkfood, chocola en al het andere wat lekker weg snackt tijdens het leren. Helaas, slecht nieuws: suikers maken je moe en zijn slecht voor je (leer) prestaties. Vis (of visolietabletten voor de niet-visliefhebbers onder ons) is, door het vetzuur Omega-3, supergoed voor je hersenen. Dus gooi elke dag even een stukje zalm, wat garnaaltjes of haring op je bord en je haalt alleen nog maar supergoede cijfers!

Lachtherapie

Nee, da’s geen grapje. Lachen is gezond, stressverlagend en goed voor de geest. Als je lacht, komen er endorfinen vrij; dit zijn gelukshormonen. Na een flinke lachbui ben je dus happier en meer ontspannen en gaat de leerstof er veel soepeler in. Dus ga voor de spiegel staan, kijk jezelf aan en begin met lachen. Gaat dat niet spontaan, zeg dan hardop: ha, ha, ha. Herhaal dit net zolang tot je van een neplach overgaat naar een glimach en tot slot naar een echte schaterlach. Lukt het je nog niet, kun je je altijd nog aansluiten bij een van de lach-meditatie-clubs in dit land (ook geen grapje: die bestaan echt, hilarisch hé). Werkt vooral goed vlak voor een examen (wel checken of je alleen bent in de WC, want een beetje gênant is het wel om betrapt te worden terwijl je de slappe lach hebt met je spiegelbeeld).

14

tempus

Sporten, sporten en nog een beetje sporten.

Bewegen is niet alleen een fijne pauze tussen het leren door, maar houdt je ook fit en ontspannen, wat natuurlijk je examenprestaties weer ten goede komt! Bovendien gaat sporten de aanmaak van het stresshormoon cortisol tegen; dit hormoon heeft een zeer slechte invloed op je geheugen. Nog even voor de duidelijkheid, onder sporten verstaan wij ook: 1. Naar de supermarkt lopen om je lege bierbak in te leveren 2. Van de supermarkt naar huis lopen met een weer volle bierbak 3. Je bed verschonen (wel nodig na 5 maanden) of de koelkast ruimen (hallo, beschimmelde groente!) 4. Een potje tongworstelen met je lover of scharrel of samen een romantische wandeling maken 5. Sex: A shag a day keeps the school stress away!

Kuis uw Kot

Normaal gesproken is kuisen toch echt een vorm van S.O.G. (Studie Ontwijkend Gedrag) maar het is bewezen: een schone, opgeruimde omgeving zorgt voor betere concentratie. Dus pak die stofzuiger en ga aan de slag! Gooi de lege bierblikken weg, ruim die vieze sokken op, berg de lege pizzadozen op, breng de berg afwas naar de keuken en zie daar: je persoonlijke studieparadijs is geboren! (M.N.)

Mochten al deze tips niet helpen en je toch nog gestrest op je examen aankomen: bedenk dan dat het niet het einde van de wereld is om een keertje te buizen. En die heerlijke zomer staat bijna voor de deur! Tempus wishes you luck!


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Column: Droom van een nieuwe tijd Wat schrijft een mens nu voor studenten, zeker als die mij vereenzelvigen met dingen als spelling en grammatica en geassocieerde catastrofen? En dan nog voor het allereerste nummer van wellicht het allerbelangrijkste HUB-tijdschrift van dit jaar. Gelukkig verzekerde die Hollandse van de redactie mij dat het niet grappig hoefde te zijn. Een pak van mijn hart, want daar begin ik niet mee, met humor. ’t Is namelijk nooit goed genoeg voor studenten. Hoe vaak heb ik tijdens een les niet een poging tot grap gepleegd,die enkel beantwoord werd met een genadeloze stilte en onbegrijpende blikken , als van gedrogeerde runderen. Dat doet pijn, hoor. Niets humorachtigs dus. Anderzijds mocht het ook niet te zwaarwichtig zijn, want dan begrijpen ze het niet. Wat dan wel? Maandenlang zat ik derhalve in zak en as door een acuut schrijversblok. Een onderwerp, een onderwerp, mijn koninkrijk voor een onderwerp! Dat heb ik talloze malen uitgeschreeuwd tijdens tig slapeloze nachten in mijn van angstzweet doordrenkte bed. Mijn vrouw, ook al een Hollandse, vond het bed vies en mijn uitroep onnozel, maar wacht maar tot zij eens een schrijversblok aan haar been heeft! Maar verder geen kwaad woord over mijn vrouw. Zij zou dit ook kunnen lezen. ’t Is een gratis tijdschrift, hè. Doch dit terzijde, zoals een groot schrijver eens gezegd heeft. Het punt waar ik naartoe wil, is dat op een minder slapeloze nacht de oplossing zich aandiende. Ik had een droom! Een vertelbare, een stichtelijke zelfs, vol postmoderne symboliek. Majesteitelijk op een grote vogel gezeten zweefde ik boven het kruispunt van de Stormstraat en Warmoesberg en keek neer op de studententrosjes die zich daar beneden verplaatsten. Plots doken we naar beneden en de vogel vuurde een joekel van een ei af, recht op een argeloze studente (ik denk die Hollandse van de redactie), die terstond neerzeeg. En dat was maar het eerste slachtoffer. We stegen weer op, doken weer en schoten weer een gericht ei af. En dan nog eens, en nog eens, steeds weer opnieuw, tot uiteindelijk alle studenten uitgeschakeld waren. Ze vormden een immense, kliederige vleesberg tussen de ingang van T’Serclaes en Hermes. Een lugubere studentenomelet. Ik voelde me wel een beetje schuldig om deze slachtpartij. ’t Was wel mijn schuld niet, ’t was die stomme vogel zijn schuld, maar toch. Groot was dan ook mijn opluchting toen er langzaam weer beweging in de studentikoze lichamen kwam. Een voor een maakten ze zich los van hun slijmerige medegesneuvelden. En zie! Daar stonden ze nu allemaal trots en welgezind rechtop, hun tanden twinkelend bloot lachend, hun blikken hemelwaarts. Een duizelingwekkende kracht straalde van hen uit, alsmede een intense dankbaarheid. En toen kreeg ik een schop van mijn vrouw omdat ik zogezegd aan het snurken was, maar dat kan niet, want ik snurk al lang niet meer. In elk geval, het vertelselke was uit. Dagenlang heeft de droom m ij nog geobsedeerd. Wat was de betekenis ervan? Welke boodschap stuurde de Grote Regisseur op mij af? Het antwoord kwam van een documentaire op de BBC. Omdat een beetje intellectueel nu en dan naar documentaires op BBC kijkt, besloot ook ik op een avond naar een documentaire op BBC te kijken. Het kon me niet schelen welke documentaire, als het maar een documentaire was. Nu bleek de documentaire van die avond over een vogel te gaan, de buzzard. Een geweldige schok ging door mijn afgetrainde lichaam toen ik mij er bewust van werd dat hij er identiek uitzag als de vogel uit mijn droom. Een nog geweldiger schok evenwel mocht ik ervaren toen ik achteraf de Nederlandse benaming ging opzoeken. Dat is namelijk… buizerd!

Echt gebeurd! Ik zweer het.

Johan De Schryver

tempus

15


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

H ub n e w s Het HUB nieuws wordt jullie aangeboden door de studentenraad, maar wat is de studentenraad eigenlijk en waar houden de leden ervan zich mee bezig? De studentenraad vormt de brug tussen de studenten en de instelling. Als lid van de studentenraad bepaal JIJ mede de toekomst van de HUB. Je werkt mee aan het beleid van de hele instelling. Je hebt inspraak in lessen en examens, opleidingsonderdelen en docenten, de prijs van de broodjes en alles wat je nog meer aanbelangt. Als sociaal geëngageerde student praat en beslis je mee! Een ervaring die het verschil kan maken. Het mag duidelijk zijn dat participatie op elk niveau het nodige engagement vereist. Maar er staat ook heel wat tegenover. Deelnemen aan het beleid van de instelling staat zeer goed op je CV; werkgevers hechten veel belang aan extra scolaire ervaring. Terecht overigens, want je verwerft heel wat competenties die je in het beroepsleven kunnen helpen. Waar houdt de studentenraad zich mee bezig? Het belangrijkste is dat op heel veel gebieden aan de studentenraad advies moet gevraagd worden bij het bepalen van beleidsbeslissingen. De studentenraad komt dus een zestal keer per jaar samen om bepaalde kwesties te

16

tempus

bespreken. Daarnaast zijn de leden van de studentenraad ook vaak de eerste studenten die nieuwe ontwikkelingen te weten komen. Zo heeft de studentenraad al bepaalde dossiers besproken die in de toekomst zullen worden toegepast. Soms zijn dit zeer technische veranderingen maar even vaak zijn dit aanpassingen waarvan de gevolgen voor elke student voelbaar zijn. Specifiek zullen we er twee toelichten: 1.

Blokken @ HUB

Bij de studenten is er een grote vraag naar mogelijkheden om collectief te studeren. De moderne communicatiemiddelen zoals Facebook, iPhones etc. zorgen voor teveel afleiding tijdens het studeren. Collectief blokken helpt om de blokdiscipline erin te houden en de verleiding tot ‘5 minuutjes’ Facebook te weerstaan. De universiteiten van Gent & Leuven hebben al op deze trend ingespeeld door allerlei faciliteiten op een geïntegreerde manier ter beschikking te stellen van hun studenten. Aan de HUBrussel bestaat een dergelijk project niet op een structurele manier en de studentenraad is ervan overtuigd dat daar zeker vraag naar is. De studentenraad heeft in samenwerking met de studentenvoorzieningen een voorstel gelanceerd dat al zal worden toegepast voor volgende blok-en examenperiode.


people

events

Fun

kalender

hub news

Concreet betekent dit dat er voor de studenten tijdens de blokperiode voldoende ruimte ter beschikking wordt gesteld om te studeren. De studenten hebben nood aan basic infrastructuur, tafels, stoelen en een rustige omgeving. Bovendien worden sessies met studietips en studievaardigheden georganiseerd door het CSB&V (Centrum voor studentenbegeleiding en voorzieningen). Alle initiatieven en plaatsen waar de studenten terecht kunnen zullen bekend worden gemaakt via een pagina op HUBrussel.net. 2. Resultaten van delen van opleidingsonderdelen In de faculteit Economie & Management heeft men in de voorbije beraadslagingsperiode vastgesteld dat studenten ‘speculatiegedrag’ vertonen, door te beslissen om slechts voor één deel van een OOD (opleidingsonderdeel, voorheen: vak) te studeren en niet of minder voor het andere. De studenten gaan er (terecht) van uit dat zij het hoogste cijfer op het deel behouden, en trachten het cijfer van het opleidingsonderdeel positief te beïnvloeden door alleen voor het andere deel te studeren.. In een aantal gevallen zullen zij slagen voor een deel OOD en toch gezakt blijven voor een ander deel waar zij geen nieuwe prestatie meer voor hebben geleverd in een tweede examenkans.Wat er nu precies ter discussie stond was het compensatiemechanis-

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

me. Dit maakt het mogelijk dat een student met een 14/20 en een 6/20 op twee delen van een OOD toch kan slagen voor het OOD, omdat de twee cijfers elkaar compenseren (als de twee delen even zwaar wegen in studiepunten). Het behoud van het beste resultaat van een opleidingsonderdeel stond niet ter discussie. Deze materie is faculteitsgebonden, maar de andere faculteiten van ALLE opleidingen (zowel professioneel als academisch) hebben deze regel ook toegepast, behalve opleidingen van de faculteit Taal & Letteren. Vincent,Beckers voorzitter studentenraad info@studentenraad.hubrussel.be

Wist je dat:

- Studentenraad.hubrussel.be onze website is en je daar in de meer informatie kan vinden - Elke student een gratis exemplaar van het onderwijs- en examenreglement kan afhalen op de dienst studentenadministratie - Je veel minder lang moet aanschuiven in het studentenrestaurant ‘de Mineen’ als je met je studenten kaart betaalt - De studenten van Campus Nieuwland volgend academiejaar naar de Campus in de stormstraat komen - Als je een ‘wat-kan-beter’ formulier invult via hubrussel.net wordt dit opgevolgd door het betreffende diensthoofd en door de dienst kwaliteit - Het inzetten van FX’en in de masteropleidingen ter discussie staat - De opleiding medische beeldvorming, optiek en optometrie en milieu-en preventiemanagement aan de HUB uniek zijn en nergens anders kunnen gevolgd worden

tempus

17


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Exchangestudent-IN Brussels: the most multicultural city in Belgium! Not only the city itself but also the HUB is very welcoming towards international exchange students. Cultural diversity is encouraged, which shows in the great amount of foreigners that study here every year. But we do not only receive many students from other countries, we also like to go abroad ourselves. Tempus wanted to shine a little light on the experiences of exchange students and decided to have two Erasmusstudents interview each other. Michal Chowaniec – a Polish student studying at the HUB – and Pauline Heyninck – a HUB student studying in Paris – asked each other all about their international adventures. Enjoy! Pauline interviews Michal: 1. Why did you want to study abroad and why did you pick Belgium/Brussels as your destination? Studying abroad was my goal since the first year of my bachelor study. It is definitely the best way to gain international experience, improve language skills and get to know people from numerous countries. Brussels, as the capital of Europe, seems to be the best choice when it comes to student life and quality of education. 2. Is the experience living up to your initial expectations? I was expecting Brussels to be a city full of life and full of multicultural, open-minded people – and I was right ! What I did not expect though was that many students live outside Brussels so usually they do not stay for the weekends. But the clubs and pubs are almost full anyways and we party during the week as well.

18

tempus

3. What things have you discovered in Belgium that have struck you as special or strange? Ok, I am going to be honest:it is weird that in Brussels there is no flower shop! I was looking for it two hours riding my bike trough the city, and nothing. In Poland it is way easier to get flowers for your girlfriend, yet I don’t think we are that more romantic than Belgians. 4. Have you visited Belgian cities besides Brussels and if yes which one did you prefer and why? I have seen many Belgian cities already, my favourite is probably Antwerp. I love harbour cities, I miss my own [Gdansk]. What I also like about Antwerp is the fact that it is just so beautiful and full of small, secret places and ofcourse the big, old city centre. Magical ! 5. What Polish speciality do you miss most while staying in Belgium? And is there something typically Belgian that you'll miss when you return to Poland in a few months? I miss Polish sausages from the barbecue, believe me or not – they are the best. It is generally hard to organise a barbrecue here in Brussels. What I will miss from Belgium when going back? Speculoos!


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Exchangestudent-OUT Michal interviews Pauline: 1. Why did you choose Paris and which factors played a role in the decision-making process? I picked Paris because the city enchanted me when I visited it a few years ago. I am a big fan of big and busy cities because there is so much to discover and you are never done exploring. Another reason for me was the language; I definitely wanted to go to France because I really want to improve my French. 2. How would you convince me to come to Paris using just one sentence? Paris, the city of not only love but also of parties, entertainment, great views and a big crowd of fun students who can show you around. 3. Which city – Brussels or Paris – is better when it comes to the night life? I would definitely say Paris because it is a lot bigger and there are many different neighborhoods and some of them are filled with nothing but little cozy bars and restaurants. I suppose that some of these districts could represent the whole nightlife in Brussels by themselves. I have to say that there is quite a lot to discover in Brussels as well but right now Paris is definitely my favorite.

4. Have you had any problems or funny experiences due to cultural or other differences between Belgium and France? At the beginning I used the wrong nomination when I pronounced numbers. In France they do not understand you when you say for example ‘nonante’, it has to be ‘quatre-vingt dix’. There are no big cultural difference that I can think of, although I do remember hearing “ils sont bizarres les Belges!” a few times. 5. Could you give me three tips for what NOT to do when around French people? If you don’t want to come across as a tourist you shouldn’t pronounce French as you learned it in school, drop the last few letters, and talk really fast, that way you’ll fit in, at least in Paris. I also noticed that the French have more pride of their country than I expected. So don’t criticize France too much. Another thing you definitely can’t criticize is pancakes. Make sure you know how to make them and serve them with lots of different side dishes, not just Nutella and sugar but also cheese, crème fresh, tomatoes and salads.

tempus

19


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Brussel door een roze bril. Modieuze brillendragers, plan asap een trip naar Brussel, want hier vind je voor iedere neus wat wils. De Hoet Optiek (Theo), gelegen in de populaire Dansaertstraat nummer 97, is the place to be voor zij die wel van een strakke, trendy en stijlvolle designbril houden. Je vindt er uiteraard zowel de ‘Theo’ producten als de exclusieve ‘Hoet’ collectie, echte eyecatchers die brillen. Voor een bril van het design Theo betaal je rond de 300 euro, een Hoet-bril heb je vanaf 700 euro. Breng zeker ook een bezoekje aan hun site ‘www.hoet.be’, want naast brillen ontwerpt het familiebedrijf, opgericht in 1884, ook hedendaagse meubelen en accessoires. De moeite waard! HOET Dansaertstraat 97, 1000 Brussel ww.hoet.be - 02 511 04 47 Openingsuren: di-zat: 10u30 – 18u30 Elke donderdag open tot 20u. Wat hogerop in de straat ligt Cappelleopticien. Met topmerken als Paul Smith, Anne et Valentin, Starck en La fond, begin je spontaan brillen te dragen. Slechtziend of niet, willen willen en nog eens willen die brillen! CAPPELLEOPTICIEN Dansaertstraat 65, 1000 Brussel www.cappelleopticien.be - 02 511 53 05 Openingsuren: di-zat: 10u – 18u

20

tempus

Is de inhoud van je portemonnee niet opgewassen tegen deze zwaargewichten van de Dansaertstraat, laat je dan overrompelen door het aanbod van tweedehands brillen in de buurt van Sint-Kathelijne en de Zuidstraat. Bij Lucien Cravate, een minuscuul tweedehandswinkeltje in de Kartuizerstraat, kan je naast kitscherige meubels en juwelen ook briljante brillen vinden. We mogen Nicolas Dehon dankbaar zijn voor het verzamelen van deze schattige hebbedingen! LUCIEN CRAVATE Kartuizerstraat 24, 1000 Brussel - 02 647 04 54 Openingsuren: woe-zat: 12u – 18u Elke donderdag: 12u – 20u Ook bij Optique Carpentier kan de vintageliefhebber zijn/haar slag slaan. Hier krijg je voor de luttele prijs van 60 euro een ‘all-in pakketje’, bestaande uit een fancy bril met glazen op sterkte! OPTIQUE CARPENTIERZuidstraat 47, 1000 Brussel - 02 511 56 73 Openingsuren: di-zat: 10u – 18u


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

And last but not least, hebben we vintagekenner Laurence Burlesque. Als je graag pronkt met een (zonne)bril van Gucci, Chanel of Louis Vuitton op je neus, moet je in de Zuidstraat nummer 64 zijn! Deze Ăźbersympathieke Schot heeft de voorbije 30 jaar zowaar gans de wereld rondgereisd en baat sinds 5 jaar zijn vintagestore uit in Brussel. De man heeft naar eigen zeggen ook een grote privĂŠcollectie brillen bij hem thuis, maar in de winkel verkoopt hij hiervan (jammer genoeg) slechts enkele stuks. LAURENCE BURLESQUE Zuidstraat 64, 1000 Brussel

(J.J.)

tempus

21


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

Mode en Lifestyle: What 2 Wear De fashionweeks lente/zomer 2011 mogen dan allang de revue gepasseerd zijn, de getoonde collecties zitten ons nog fris in het geheugen. Tempus geeft jullie dan ook graag (eerst een algemeen) overzichtje van de meest fashionable items voor dit seizoen: Meiden, deze zomer kiezen we resoluut voor kleur! Daar waar de panterprint het nog een seizoen langer weet te rekken, kent nu ook de ‘prints charming’ zijn opmars (denk aan kleurrijke bloemtapijten op enkellange jurken - de zogeheten maxi-jurken). En zij die steeds vol afgrijzen de vakantiekliekjes van hun puberende ouders en bijhorende bizarre outfits (brede pijpen, hoge taille, ...) moesten waarnemen, slecht nieuws: de crew van That ‘70s Show vormt vanaf heden jouw persoonlijke stylist op het grote scherm. Jongens die hun marinedroom nooit wisten waar te maken, maar stiekem toch fan bleven van de marinestijl: jacht of geen jacht in de buurt, de klassieke bootschoenen kennen een ongekende comeback deze zomer. Combineer deze dan nog met een gestreepte blazer of met een ‘technicolor hoody’ en je bent volledig klaar voor je eerstvolgende cruisetocht. Maar Tempus zou geen studentenmagazine zijn, moesten we deze trends niet afstemmen op de wensen van de jonge, hippe student: speciaal voor jullie dan ook de allereerste what-to-wear tips om er EN sexy - stoer uit te zien op de festivalweide EN verleidelijk - professioneel tijdens jullie eerste sollicitatie EN tot slot stralend - speels tijdens het veroveren van (alweer) een vakantielief.

1. Dress Urban outfitters 63 € 2. Bikini Topshop 30 € 3. Sunglasses Acne & Thierry Lasry 4. Short Topshopt 39 € 5. Laarzen Aigle 104, 95 €

22

tempus

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

OUTFIT MET VERVALDATUM: LIEF VEROVERD, WEG ERMEE: Alle hens aan dek!

1. Urban Outfitters (binnenkort in winkels) 2. Bootschoenen Gaastra 129, 95 € 3. Short COS 79 € 4. T-shirt Ben Sherman 11, 50 € 5. Sunglasses Carrera 166 €

IMPONEER DIE TOEKOMSTIGE BAAS: revival van de 70’s: oversized pants!

1. Broek COS 69 € 2. Vintage Sunglasses Christian Dior 161 € 3. Houten sandalen 155 € 4. Handtas Top Shop 34, 50 € 5. Blazer Top Shop 69 € 6. Oversized broek New Look 34, 60 €

tempus

23


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

‘Suit Up’: Ook al krijg je die job niet, het nummer van die knappe secretaresse zal je met deze outfit zeker wteten te scoren!

1. Kostuum Paul Smith (prijs op aanvraag) 2. Gilet New Look € 22, 50 3. Aktetas Borelli € 219 4. Colbert Mexx € 149, 95 5. iPhone Apple (Voor dat telefoonnummer in op te slaan – prijs afhankelijk van model)

24

SUIT UP!

tempus


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Enjoy your Summer, chill out! - Tempus tempus

25


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

Jane Alexander

c u lt u r e & c o

actua

- security -

Surveys (from the Cape of Good Hope) Tentoonstelling

- Waar? In het centrum van Brussel, op het Sint Katelijneplein nummer 44, staat een oude elektriciteitscentrale uit 1901. In de vroegere machinezalen van het bijzondere gebouw zijn er tegenwoordig wisselende tentoonstellingen van hedendaagse kunst (multimedia, video, installaties, performances, toegepaste kunsten, beeldhouwkunst) te vinden.

- Wie? -

De Zuid-Afrikaanse kunstenares Jane Alexander, geboren in Johannesburg in 1959. Alexander staat vooral bekend om de bijzondere beeldhouwwerken die de apartheid door haar ogen voorstellen. Deze sculpturen leverden haar exposities op in onder andere Afrika, Italië, Frankrijk, Spanje en Amerika. Ook won ze de prestigieuze DaimlerChrysler Award for South African Sculpture, de Standard Bank Young Artist Award en de FNB Vita Art Award. - Wat? De tentoonstelling Security – Surveys (from the Cape of Good Hope) is een bijzondere mix van beeldhouwwerken, installaties, foto’s en video’s. Deze bonte kunstverzameling neemt je mee in de verontrustende wereld van Jane Alexander. Het belangrijkste thema van haar werk is een kritische kijk op de politieke situatie van haar land tijdens de apartheid. Maar ook hedendaags racisme en de groeiende behoefte aan veiligheid komen aan bod. Haar visie op het geweld van de rassenscheiding uit zich voornamelijk in mensachtige figuren die dierlijke maskers dragen. Dit ten eerste omdat zij dan niet langer tot een blank of zwart ras behoren, maar tot een algemene genera. Ten tweede omdat ze mensen na wil laten denken over de geringe verschillen tussen mens en dier. Deze wezens heten zeer toepasselijk: humanimals. - Waarom? We kunnen heel veel redenen bedenken om je over te halen naar de tentoonstelling te komen en nog meer manieren om je te vertellen hoe bijzonder deze is, maar eigenlijk is het werk van Alexander niet in woorden te omschrijven. Je moet het zelf gaan zien, horen, beleven, voelen etc. Het enige minpuntje wat wij konden ontdekken, is dat de omvang van de tentoonstelling wat tegenvalt. Echter: kwaliteit gaat voor kwantieit dus onze conclusie blijft dat je dit artistieke pareltje echt niet mag missen. Beleef de apartheid op een wel heel aparte manier! - Wanneer? Van 25 maart tot en met 21 augustus 2011, van wo t/m zo, van 10.30 tot 18.00. Tickets kosten – met studentenpas – slechts 4,50. www.deelektriciteitscentrale.be (M.N.)

26

tempus


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Music Redding nabij voor country

Gedaan met vakantie voor The Strokes

Vandaag heb ik iets op te biechten, het is tijd om uit de spreekwoordelijke kast te komen. Ik kan het niet langer onder stoelen of banken steken en wil het eindelijk van de daken schreeuwen: “ ik ben een countryfan!”. Weg met die verbloemende termen zoals americana, nashville sound en country rock, ik hoef me niet langer te schamen. Dankzij het bevallige duo The Secret Sisters en hun gelijknamige debuutalbum zal countrymuziek opnieuw herleven en tegelijkertijd verheven worden tot ongekend muzikaal niveau. Gedreven door de katholieke gospel, zuiderse blues en

Vijf jaar hebben we moeten wachten op een nieuwe plaat van The Strokes, maar op 21 maart werden onze smeekbedes eindelijk beantwoord. Na een welverdiende vakantie brengen The Fab Five hun vierde en langverwachte plaat ‘Angels’ uit.

country groeiden Laura en Lydia Rogers uit tot de vrouwelijke en hedendaagse versie van The Everly Brothers. De plaat werd opgenomen in, waar kan het ook anders, Nashville: het Walhalla van de country. De producers zijn ook niet van de minsten. Jack White was fan van het eerste uur en besloot zich te ontfermen over het productieproces. T Bone Burnett (‘O Brother Where Art Thou’, ‘Walk the Line’ en ‘Crazy Heart’), ontdekte de meisjes en overtuigd van hun talent stampte hij speciaal voor hen een nieuw platenlabel uit de grond. Gedurende 2 weken werden The Sisters opgesloten in een studio met opnamemateriaal dat dateert uit de fifties.

‘Angels’ is ongetwijfeld een van de langverwachte albums van 2011. Toch slaagt ‘Angels’ er niet in om mij evenveel te bekoren als de vorige albums. De plaat vereist een aantal luistersessies alvorens echt te overtuigen, en dan nog. Gelukkig maken Casablancas karakteristieke stem, de strakke drums en de grillige gitaarlijnen veel goed en roepen ze herinneringen op aan hun goede oude beginperiode. Conclusie: al bij al een catchy plaat, maar na vijf jaar wachten had ik toch net iets meer verwacht. Hopelijk is deze plaat dus niet hetzelfde lot beschoren als First Impressions of Earth, het derde album dat - als we heel eerlijk zijn - nogal tegenviel. (T.K.)

Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit covers, maar dat zien we even door de vingers, hun creatieve schrijfvaardigheden komen nog wel. Harmonieuze, authentieke en adembenemend mooie retroklanken vloeien uit mijn platenspeler en brengen me terug naar de vervlogen tijden van The Old South. Gewoonweg subliem. (T.K.)

tempus

27


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

2 Movies 2 see: Winter’s Bone In de grimmige onderbuik van Missouri. Dit white trash drama biedt een kijkje in de grimmige onderwereld van een marginaal milieu in de Ozarks, een ruig en afgelegen berggebied in het zuiden van Missouri. Het hoofdpersonage Ree wordt vertolkt door de jonge en relatief onbekende Jennifer Lawrence. De 17-jarige draagt de verantwoordelijkheid over haar jongere broer en zus en hun labiele moeder. Haar criminele vader heeft hun huis opgegeven als onderpand voor zijn borg en is vervolgens in geen velden of wegen meer te bespeuren. Niet bepaald een vrolijke boel. Wanhopig gaat Ree op zoek naar haar vader, maar silence is gold en moet zo’n beetje het moto zijn van haar dorpsgenoten. Wanneer Ree te veel vragen stelt schromen ze er niet voor om haar hardhandig aan te pakken...

Winter’s Bone laat zich niet zomaar in een hokje schuiven en dat is nu net wat de film zo interessant maakt. Een sociaal-realistisch drama met hier en daar een knipoog naar het misdaad- en thrillergenre. Regisseur Debra Grenik slaagt er tevens magnifiek in om de film en het verhaal een extra dimensie te geven. De op het eerste zicht nogal oppervlakkige personages krijgen een diepzinnigheid en complexiteit waardoor je alles in een ander licht begint te zien. (T.K.) Regie: Debra Grenik Genre: drama, thriller Duur: 100 min Cast: Dale Dale Dickey, Jennifer Lawrence, John Hawkes, Kevin Breznahan, Sheryl Lee

The Fighter Dit biografische sportdrama is gebaseerd op het doen en laten van ‘Irish’ Micky Ward (Mark Wahlberg) en zijn oudere halfbroer en mentor Dicky Eklund (Christian Bale). Dicky is een aan lager wal geraakte voormalig bokskampioen die in een hopeloos negatieve spiraal van drugs en marginaliteit is terechtgekomen. Moeder Alice (Melissa Leo) managet haar twee zonen en bepaalt met ijzeren hand welke keuzes er gemaakt moeten worden zodat haar vechtende zonen kunnen voorzien in het dagelijks brood van de hele familie. De relatie tussen de drie verloopt echter moeizaam, vooral wanneer Micky kansen aangeboden krijgt waardoor hij uit de schaduw van Dicky kan treden. Gooi daar dan nog wat liefdesperikelen bij en de boel staat helemaal op springen.

De twee verzilverde Oscarnominaties voor Leo en Bale getuigen van de kracht van deze film. Vooral Bale lijkt volledig te zijn opgegaan in zijn rol en heeft er geen moeite mee om te boeien en te overtuigen. The Fighter biedt een rauw maar niettemin interessant inzicht in de bokswereld. De weergaloze acteerprestaties en de ietwat grauwe sfeer leveren een hierbij een gevarieerd kijkspel op. Een underdog van een film, maar toch ijzersterk. (T.K.)

The Fighter is zeker geen herinterpretatie van klassieke boksfilms zoals Rocky. Er zijn heel wat vechtscènes te zien, maar die dienen vooral als achtergrond. De focus ligt dit keer meer op de relaties tussen de personages. Naast de fysieke strijd in de ring wordt er ook een innerlijke strijd uitgevochten.

Regie: David O. Russel Genre: drama, sport Duur: 114 min. Acteurs: Christian Bale, Mark Wahlberg, Melissa Leo, Amy Adams

28

tempus


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

2 books 2 read: Klassieker van de maand: Catch-22 - Joseph Heller

New York Times: ‘de mooiste roman van na WOII’

Klassieker. Het woord wordt al te vaak gebruikt, maar zijn al die ‘klassiekers’ nu wel het lezen waard? Naast een toffe nieuwe (zie hiernaast) hebben we deze editie ook een ‘gouwe ouwe’ voor jullie opgezocht!

Deze klassieker is Catch-22 van Joseph Heller. Als we dit boek in één woord moeten omschrijven, laat het dan absurd zijn. Van het goede soort. Het soort waarbij je soms meewarig, soms verward maar immer met een glimlach het hoofd schudt. Het verhaal speelt zich af in de laatste maanden van WO II op een Amerikaanse luchtmachtbasis. Protagonist van dienst is Yossarian, een paranoïde bommenrichter die er -niet onterecht in een oorlogssituatie- van overtuigd is dat de vijand het op hem gemunt heeft. Daarnaast zijn er Kapitein Aardvark, een navigator zonder oriëntatie, Majoor Major Major Major en Het Lijk In Yossarians Tent. De titel verwijst naar een paradoxale logica die inhoudt dat alleen gekken bereid zijn om nog meer missies te vliegen. Maar juist omdat ze gek zijn, kunnen ze worden afgekeurd. Ze hoeven er dus maar om te vragen. Maar zodra iemand erom vraagt, wordt hij niet langer beschouwd als gek, want geen normaal mens vliegt vrijwillig levensgevaarlijke missies en moet hij ze dus wel vliegen. Een catch-22, quoi. Joseph Heller, zelf een WO II veteraan, schreef deze roman als een aanklacht tegen de waanzin van de militaire bureaucratie. De niet-chronologische stijl en vele personages creëren soms wat verwarring maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door een portie satire, zwarte humor en briljante dialogen. Time Magazine omschreef het boek ooit als ‘magistraal en briljant geschreven’, The New York Times hield het op ‘de mooiste roman van na de Tweede Wereldoorlog.’ En wie zijn wij om hen tegen te spreken? (L.W.)

Zomerhuis met zwembad - Herman Koch Marc Schlosser is een cynische huisarts met een wachtkamer vol kunstenaars en een weduweoverschot. Hij neemt het niet zo nauw met de medische normen want “het zijn medicijnen die de kwaliteit van het leven verhogen.” Of dat nu lorazepam, amfetaminen of speed is. Wanneer echter een van zijn beroemde patiënten door een medische fout overlijdt, moet hij zich gaan verantwoorden voor de Tuchtraad. Maar was het wel een medische fout? In stukjes en brokjes vertelt Koch de lezer wat er zich die bewuste zomer heeft afgespeeld tussen de twee families. Overspel, verkrachting en wraak zijn maar een paar van de thema’s die aan bod komen. In zijn nieuwe roman doet Koch wat hij eerder in ‘Het diner’ ook al deed: de lezer op het verkeerde been zetten. Hij speelt in op onze vooroordelen en strooit in deze spannende whodunit kwistig met echte en valse clues. En ook hier wordt de moraal weer in twijfel getrokken. Hoe ver mag je gaan om je kind te verdedigen? Bestaat er überhaupt wel zoiets als ‘juist’ of ‘fout’? Daarnaast haalt Koch met plezier uit naar kunstenaarstypes en hun verplicht lollige begrafenissen, de Nederlandse bed & breakfastobsessie en “azijnpissers die uitsluitend planten eten en biologische yoghurt slurpen.” Ook de medische scènes zijn heerlijk en walgelijk tegelijk. Net als in een medisch handboek beschrijft hij hoe lever scheurt bij overmatig drankgebruik, wat vetten doen met aders en organen en hoe een man het rib voor rib begeeft onder zijn vrouw van 150 kilo. Zomerhuis met zwembad zal dan misschien nooit als klassieker in de rubriek hiernaast vereeuwigd worden, het is een spannende, aangrijpende en bij momenten grappige thriller die je op het einde met spijt dichtslaat. En dat is nooit slecht. (L.W.)

tempus

29


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

2 Movies 2 see: True Grit De western is aan een ware revival bezig en deze film luidt zonder twijfel een nieuw tijdperk in voor het genre. De gebroeders Coen hebben zichzelf weer eens overtroffen met hun eigenzinnige kijk op het verhaal van Charles Portis. Hun True Grit is dus geen zuivere remake van de westernklassieker uit 1969 met John Wayne. Van die versie herinneren de meesten zich enkel nog het hoofdpersonage Rooster Cogburn: de lijvige, eenogige, vuilbekkende en permanent dronken U.S. marshal. Daar blijft het dan ook bij. Niet enkel Hollywoodveteraan Jeff Bridges, maar ook de piepjonge Hailee Steinfeld (amper 14) weten het publiek moeiteloos te overtuigen. Die laatste levert een prachtprestatie als de vroegrijpe, eigenzinnige en pientere boerendochter Maddie die na de laffe moord op haar vader uit is op wraak. Cogburn, een rol voor Bridges, vergezelt schoorvoetend Maddie en tijdens hun zoektocht lopen ze een ietwat zelfingenomen maar goedhartige Matt Damon tegen het lijf. Damon neemt de rol van Texas Ranger LaBoeuf op zich. Het resultaat is een meer dan entertainende Wild West Show waar Buffalo Bill “U” (of “Ugh”) tegen zou zeggen. Niet gevreesd voor al wie de zonde begaan heeft de film niet in de zalen te gaan zien, vergiffenis is onderweg. Vanaf juni ligt True Grit in de rekken van je videotheek en rond juli galopperen we met z’n allen naar de dichtstbijzijnde winkel om ons eigen exemplaar te bemachtigen. (T.K.) Regie: Joel & Ethan Coen Genre: western, drama Duur: 110 min. Acteurs: Matt Damon, Jeff Bridges, Josh Brolin, Hailee Steinfeld, Barry Pepper, Dakin Matthews, Jarlath Conroy Kijkwijzer:

Rabbit Hole In Rabbit Hole, de verfilming van het uiterst gerenommeerde toneelstuk van David Lindsay-Abaire, verliezen Becca (Nicole Kidman) en Howie (Aaron Eckhart) hun zoontje door een tragisch ongeluk. De vader klampt zich krampachtig vast aan alles en iedereen die herinneringen oproepen aan zijn overleden zoon Danny. Zijn vrouw daarentegen tracht elk tastbaar bewijs te wissen en achter zich te laten. Tot ze geconfronteerd wordt met de jonge autobestuurder die medeverantwoordelijk was voor de dood van haar zoon. Tussen de twee groeit een ongewone relatie die moeilijk verteerbaar is voor Howie, maar voor de kijker is het waarschijnlijk het meest aangrijpende aspect van het verhaal. Nicole Kidman weet nogmaals een karaktervolle prestatie neer te zetten. De manier waarop ze de onderhuidse pijn en onderdrukte frustraties brengt, is pure klasse. Kortom, dit is Kidman op haar best. Zij was ook degene die Eckhart koos als haar tegenspeler en het wordt al snel duidelijk dat ze de juiste keuze heeft gemaakt. Een pakkend en ingrijpend verhaal dat er door het voortreffelijke acteerwerk uitspringt. Zonder twijfel een van de betere drama’s van de afgelopen jaren. (T.K.) Regie: John Cameron Mitchell Genre: drama Duur: 91 min. Acteurs: Nicole Kidman, Aaron Eckhart, Dianne Wiest, Sandra Oh Kijkwijzer:

30

tempus


Fun

events

kalender

hub news

student life

Brussel

Gran Eldorado

people

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

= Cinemastad

De Belg was er vroeg bij om de cinema in zijn hart te sluiten. Misschien hebben de gebroeders Lumière hier iets mee te maken? In 1895 kozen zij Brussel als uitverkoren stad voor hun allereerste officiële filmvertoning. Pas in 1896 kon ook ‘Jan met de pet’ voor 1 Belgische frank (da’s wat anders dan de hedendaagse exorbitante prijzen hé) een filmpje meepikken. Al snel bleek deze vorm van tijdverdrijf een waar succes te zijn. Tegen 1920 telde Brussel maar liefst een honderdtal bioscopen, vandaag zijn dat er nog maar 14. In de jaren 30 bereikte het succes zijn hoogtepunt en uit diezelfde periode dateert de mooiste filmzaal van België (volgens sommigen zelfs van Europa). Verstopt in het doolhof van het UGC-complex schuilt er een waar architecturaal pareltje: de Gran Eldorado zaal heeft zijn naam niet gestolen. Het is net alsof je in het mythische goudland zelf terechtgekomen bent, alleen zijn het hier filmliefhebbers en niet goudzoekers die aan hun trekken zullen komen. De zaal werd geheel in art decostijl ingericht en herinnert ons aan de vervlogen hoogdagen van Belgisch-Kongo. Oorspronkelijk konden 2705 bezoekers hun ogen de kost geven en gehypnotiseerd worden

door de vergulde reliëfs en koloniale muurdecors. Vandaag biedt de zaal nog plaats aan 708 toeschouwers. De Gran Eldorado is sinds 1932 dé publiekstrekker van het De Brouckèreplein en dankzij onze goede vrienden van monumentenzorg beschermd sinds 1994. Ook nog steeds op zoek naar het Land van Goud? Je hoeft er niet ver voor te gaan, het ligt net om de hoek van de Stormstraat. (T.K.) UGC De Brouckère - De Brouckèreplein 38, Brussel

tempus

31


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

POLITIEK Het gaat niet goed met ons landje. We hebben nog maar net een economische crisis doorgesparteld en we zitten nu alweer middenin een politieke crisis. Op 17 februari hadden we de dubieuze eer Irak voorbij te steken als land met de langste regeringsonderhandelingen ooit. Bij het ter perse gaan van deze Tempus stond de teller al op 305 dagen (15 april) onderhandelen zonder resultaat. Maar herinnert je je nog wat zich al die tijd heeft afgespeeld in en rond de Wetstraat? Hieronder belichten we nog eens de politieke hoogtepunten van een alweer een Belgische topprestatie, inclusief een verklarend woordenboek. Kwestie van door de bomen het bos nog te zien. Verklarend woordenboek: BHV: Het enige Belgische kiesdistrict waar inwoners zowel op Nederlandstalige als Franstalige partijen kunnen stemmen. En dat zorgt dan voor wat problemen, voilà. Communautair: Slaat op de verhouding tussen de gemeenschappen of gewesten, vaak toegespitst op de verschillende taalgroepen. Voorspelt meestal weinig goeds. Curieuzeneuzemosterdpot: Bart De Wevers notamopje voor al te nieuwsgierige fotografen, naar analogie met Dehaene vier jaar eerder. De zeven: Alle partijen die mee zoeken naar een regering. In alfabetische volgorde: CDH, CD&V, Ecolo, Groen, N-VA, PS en sp.a. Faciliteitengemeente: Een Belgische gemeente in een ééntalig gebied (dus niet Brussel-Hoofdstad) waar een Nederlands-, Fransof Duitstalige indien gewenst ook in zijn of haar moedertaal bij de gemeentediensten terecht kan. België heeft er in het totaal 27. Informateur: Moet het pad effenen voor de formateur die met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid premier wordt. Lazarusformatie: Passende beschrijving van deredactie.be voor de waggelende regeringsformatie. Ook: een horde dronken studenten op wandel door de stad.

Nil Volentibus Arduum: (niets is moeilijk voor hen die willen) Bart De Wevers equivalent van Letermes ‘vijf minuten politieke moed’: catchy quote zo vlak na de verkiezingen maar precies moeilijker dan gedacht. Olijke duo: André Flahaut en Danny Pieters. Krijgen de meer officiële naam van bemiddelaars. Plan B: Er is geen. Verder onderhandelen dus. Preformateur: Formateur die dan toch nog niet met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid premier wordt. Vandaar de pre-. Responsabilisering: Principe waarbij deelstaten verantwoordelijk worden voor eigen middelen en kunnen worden afgerekend op hun eigen beleid. Verduidelijker/clarificateur: Alberts inspiratie voor nieuwe titels geraakt op. Wafelijzerpolitiek: Principe waarbij de ene gemeenschap ook steeds iets moet krijgen als de andere iets binnenhaalt. “Mama, ik wil óók een ijsje!”, zo u wil. (L.W.)

Wat vooraf ging: Absurdistan Nadat Leterme tot vijf maal toe zijn ontslag had ingediend (twee keer als formateur, drie keer van de hele regering) waarvan vier keer met succes, na het inschakelen van de oude garde om het boeltje te redden -in volgorde van verschijning: Herman Van Rompuy, Armand De Decker, Guy Verhofstadt, Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene- en na meer dan 1000 dagen onderhandelen over BHV viel de regering Leterme finaal op 22 april 2010. Wat erop volgde: Absurdistan, the sequel Verkiezingen. N-VA wordt de grootste in Vlaanderen, de PS doet het nog beter in Wallonië. In Brussel haalt de MR het nipt van de PS. De Wever (N-VA) wordt informateur. Exact 21 dagen later geeft hij zijn opdracht terug. Het is nog te vroeg voor een formateur dus dan maar Di Rupo (PS) als preformateur. 13 juni 2010

32

17 juni 2010

tempus

De 7 partijen geraken het niet eens over de financieringswet. Di Rupo biedt zijn ontslag aan maar de Koning weigert. Di Rupo biedt opnieuw zijn ontslag aan. Dat wordt dit keer wel aanvaard. 29 augusturs 2010

3 september 2010


kalender

hub news

student life

Indien jullie weten hoe het nu verder moet, stuur jullie suggestiest gerust naar bart.dewever@n-va.be of elio@ps.be. De beste inzending wint... een regering.

Verbind de quote met de juiste politicus/a ... 1.“En français? Ah oui, je n'ai pas préparé ça. C’est déjà une bêtise!” 2.“Hoop doet leven” 3.“Bart, we hadden een afspraak dit niet te doen!” 4.“Je kan een paard naar het water leiden, maar je kan het niet doen drinken” 5.“Ik denk niets meer!”

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Wordt vervolgd... Who’s next? Wouter Beke (CD&V) mag het ook eens proberen als onderhandelaar. België steekt Irak voorbij als wereldrecordhouder regeringsvormen. Deze indrukwekkende prestatie van onze politici wordt in Gent gevierd met een groot volksfeest. Alweer een formateur. Hij luistert naar de naar Didier Reynders (MR). Een maand later concludeert hij dat “politieke wil voor het sluiten van een akkoord aanwezig is”

2 maart 2011

Fun

events

2 februari 2011 18 februari 2011

people

CD&V wijst de nota Vande Lanotte af met eerst een ‘Nee, tenzij’ en volgens een ‘Ja, maar’. N-VA volgt. Na een sisyfusarbeid van net geen 100 dagen geeft ook Vande Lanotte op.

1= Bart De Wever (N-VA) maakt een klein foutje op zijn eerste persconferentie als informateur 2= Wouter Beke (CD&V) ziet het duidelijk zitten 3= Elio Di Rupo (PS) over het op tafel leggen van de finacieringswet 4= Johan Vande Lanotte (sp.a) houdt ermee op 5= Joeëlle Milquet (cdH) verandert van strategie na alweer een mislukte poging 6= Laurette Onkelinx wil op alles voorbereid zijn

De voorzitters van Kamer en Senaat FlaAlle ogen zijn nu op Johan Vande Lahaut (PS) en Pieters (N-VA) -het olijke duonotte (sp.a) gericht. Hij moet het onmobetreden de arena. En verlaten die amper gelijke mogelijk maken. een maand later. De Wever mag het nog eens proberen, dit keer als ‘verduidelijker’. Tien dagen later klinkt het ontgoocheld - maar nog steeds in het Latijns- ‘fabula acta est’ (het verhaal is ten einde). 4 september 2010

5 januari 2011

34 000 Belgen lopen mee in de SHAME betoging om te protesteren tegen de politieke impasse. Zonder al teveel effect, helaas.

21 oktober 2010

Oplossing:

23 januari 2011

6.“Ja, we moeten ons voorbereiden op het einde van België. Zonder dat zijn we gezien."

8 oktober 2010

tempus

33


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Vooruitblik o p e en AC TI E VE zome r Bij een zinderende zomer vol zon, lekkere drankjes en veel lol horen natuurlijk ook wat boeiende activiteiten. Want zeg nu zelf, elke dag alleen maar op het strand liggen of op een terrasje zitten gaat – hoe heerlijk het ook is – op een gegeven moment toch ook vervelen? Dus als het mooi weer is en je je verveelt, what to do then? Wij hebben vier leuke evenementen voor je uitgekozen voor als je even zin hebt in wat anders dan luieren. Als je wilt feesten of wat cultuur wilt snuiven, kun je bij de onderstaande adresjes goed terecht. En tot slot is – voor hen die ons voor gek verklaren als we zeggen dat luieren gaat vervelen – bij het laatste evenement ‘Het Brusselse Bad’ helemaal niets doen ook een optie! Kunst met een hoofdletter K Kunst in alle vormen, kleuren en geuren tijdens het Kunstenfestivaldesarts dat dit jaar duurt van 6 tot en met 28 mei. Het festival vindt plaats in vijftien Brusselse theaters en kunstencentra. Voor meer informatie: www.kfda.be Het gekleurde café Couleur Café is een multicultureel muziekfestival waar je elk jaar van kan genieten tijdens het laatste weekend van juni. Van wilde Afrikaanse ritmes tot soepele Latijns-Amerikaanse salsa; alles wat je je maar kunt wensen op muzikaal gebied is aanwezig. De zeer gevarieerde smeltpot van cultuur, muziek en etniciteit vindt plaats op de prachtige Tours & Taxis locatie in het centrum van Brussel. Voor meer informatie: www.couleurcafe.be

Knettergekke Kermis Van 17 juli tot en met 22 augustus aanstaande staat Brussel op z’n kop met het grootste en oudste zomerevenement van Brussel: de Zuidfoor. Deze enorme kermis begint bij de Hallepoort en strekt zich uit over de Zuidlaan. Ruim een maand lang kun je genieten van alle snelle en gekke attracties en je misselijk eten aan snoep en suikerspinnen. Voor kortingsbonnen: www.kermis-feest.be Stads Strand Van 17 juli tot en met 23 augustus 2011 vind je bij het Brusselse metrostation IJser een heus strand! Je kunt hier niet alleen relaxt liggen en van een cocktail genieten met een muziekje op de achtergrond... er is nog veel meer! Zo zijn er voor de liefhebbers vele sportieve en culturele activiteiten, van volleybaltoernooien tot dansfeesten. De entree van dit stadse strand vind je in de Dijlestraat. Waarschuwing vooraf: het kanaal induiken is helaas niet toegestaan… Voor meer informatie en openingsuren: www.brusselbad.be (M.N.)

34

tempus


people

events

Fun

kalender

hub news

student life

lifestyle

c u lt u r e & c o

actua

Vooruitblik o p e e n m u z i k a l e zome r Nog even op de tanden bijten en het is weer zover: vette gitaar-riffs, knallende drums, duizenden muziekliefhebbers, liters bier en kilo’s junkfood. Ja ja, het festivalseizoen is in aantocht! Nog 47 keer slapen en het eerste grote festival is een feit. Eerst nog even die vervelende examens te lijf gaan, maar het ziekelijk goede vooruitzicht naar de zomer kan niet anders dan de pijn een beetje te verzachten. We geven je alvast een kort overzicht van wat de zomer te bieden heeft aan muzikale hoogstandjes. (T.K.)

Juni Pinkpop Landgraaf (NL) 11-13 juni Foo Fighters, Kings of Leon, Coldplay, Wolfmother, Go Back to the Zoo, e.a. Naar goede gewoonte geven onze noorderburen het startschot van het muzikale zomerseizoen. Was ik maar student in Nederland, die mazzelpikken hebben al gedaan met blokken eind mei. Glastonbury festival Glastonbury (GB) 22-26 juni U2, Coldplay, Beyonce, Mumford & Sons, The Chemical Brothers, e.a. Graspop Metal Meeting Dessel 24-25-26 juni Couleur Café Brussel 24-25-26 juni Rock Werchter Werchter 30 juni - 1-2-3 juli Kings of Leon, Coldplay, Arctic Monkeys, The Chemical Brothers, White Lies, Mona, e.a.

Roskilde Festival Roskilde (DK) 30 juni - 1-2-3 juli Kings of Leon, Iron Maiden, PJ Harvey, M.I.A., e.a.

Juli Gent Jazz Festival Gent (Bijlokesite) 7-17 juli BB King, Steven De Bruyn, Jef Neve Trio, e.a.

Lokerse feesten Lokeren 29 juli - 7 augustus Sfinks Boechout 29-30-31 juli

Augustus Folk Dranouter Dranouter 4-5-6-7 aug

Cactusfestival Brugge 8-9-10 juli

Pole Pole Beach Zeebrugge 5-6-7 aug

TW Classic Werchter 9 juli Bryan Adams, Shakira, Simple Minds, e.a.

Antilliaanse feesten Hoogstraten 12-13 augustus

Dour festival Dour 14-17 juli Gentse feesten Gent 16-25 juli Pole Pole Gent Gent 16-25 juli Pannonia All Stars, Chico Trujillo, Discobar Galaxie, Motown Supremacy, e.a. Suikerrock Tienen 29-31 juli Roxette, Triggerfinger, Iggy & The Stooges, e.a.

Pukkelpop Kiewit (Hasselt) 18-20 augustus Ook dit jaar weer een mooie mix van mainstream en alternatieve muziek. Lowlands Biddinghuizen (NL) 19-20-21 augustus Jazz in ’t park Gent 26-28 augustus & 2-4 september Genieten van een jazzy nazomer in het Gentse Zuidpark, met zowel gevestigde waarden als jong en aanstormend talent.

tempus

35


people

fun

events

kalender

hub news

student life

lifestyle

TEMPUS IS OP ZOEK NAAR JOU! Wil jij in het academiejaar 2011-2012 ons team versterken als freelancer of redactielid? We zijn op zoek naar tekstredacteuren (die vlotte artikelen schrijven), eindredacteuren (die sterk zijn met spelling en grammatica), een fotograaf (die schone foto’s kan trekken en bewerken), vormgevers (die creatief zijn en kunnen werken met Adobe Indesign) en marketingtoppers (die sponsors willen zoeken). WIL JIJ: - - - - - -

Bekendheden interviewen? Gratis naar toffe films en evenementen gaan? Je creativiteit uiten in grafische vorm? Je vloeiende pen regelmatig gebruiken? Een supertof studentenmagazine maken? Een waanzinnige goede aanvulling op je CV hebben?

MELD JE DAN NU AAN VIA: tempus.hub@gmail.com PS: Maak je niet druk, studie gaat voor ;)! Jij maakt zelf uit hoeveel tijd je in Tempus steekt!

c u lt u r e & c o

society

Tempus 1 - april 2011  

Onze allereerste publicatie, meteen ook de enige in het academiejaar 2010-2011.

Tempus 1 - april 2011  

Onze allereerste publicatie, meteen ook de enige in het academiejaar 2010-2011.

Advertisement