Page 1

DESEMBRE 2012

LA REVISTA D’ESPORT DEL MARESME

Nº 09

temps esport ELS NOSTRES PROTAGONISTES 2012 ESMORZAR DE NADAL

AF TEMPS ESPORT_des2012.indd 1

22/11/12 13:10


AF TEMPS ESPORT_des2012.indd 2

22/11/12 13:10


NUTRICIÓ

03

EDITORIAL Desembre, l’últim mes de l’any. Segur que la majoria de vosaltres, a l’escoltar ‘desembre’, penseu en lo ràpid que passa el temps. En fi, un any més! El ritme trepidant d’avui en dia ens fa sentir aquesta sensació de velocitat en el temps. Per aquesta raó, moltes vegades no gaudim ni valorem aquells petits instants que ens fan una mica més grans cada dia. Així que temps esport us proposa que intenteu fer una pausa en el temps i que goseu amb els vostres, d’aquests dies festius de Nadal que estan per arribar. Però, sobretot, gaudiu d’aquests moments de la vida, ja que moltes vegades no en som conscients. Aquest novè número presenta un article molt recomanable a la secció de B+ per tal que comenceu a dur a terme la nostra proposta. I com al Nadal es menja més de lo normal, també us oferim els secrets d’una dieta perfecta. Abans, us parlàvem de moments especials. Nosaltres, hem tingut un fa molt poquet. temps esport va reunir a gairebé tots els esportistes de les seves portades per compartir un esmorzar junts. Aquest és el motiu de la portada d’aquesta edició, volíem immortalitzar aquell matí. Esperem que la disfruteu. Nosaltres ja ho vam fer! BON NADAL I FELIÇ ANY 2013 A TOTS!

www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 1

23/11/12 14:19


04

L

08 18

SUMARI 03

EDITORIAL

L’ENTREVISTA 08 PORTADES 2012

20

OUTDOOR 1 2 EL REPTE 1a SWIMSILVESTRE

14

42

16

Edita temps esport, scp

QUÈ FER... 25 L’AGENDA SALUT I BENESTAR 3 2 Què són els factors de creixement plaquetari? Quina és la seva aplicació a nivell esportiu?

Directora Emma Bosch Adjunt a direcció i departament comercial Roger Pérez

34

Redacció Laura Díaz

36 38

Disseny Gràfic Emma Bosch

Calçat esportiu minimalista, “Five Fingers” Pregunta a l’especialista

EQUILIBRI Motivació

Imprimeix Rotocayfo

40

Difusió 15.000 exemplars

42

TEMPS ESPORT es distribueix cada principi de mes de forma gratuïta. Els exemplars es reparteixen a tots els pobles del Maresme: Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera, Cabrils, Caldetes, Calella, Canet, Dosrius, Malgrat, Masnou, Mataró, Montgat, Orrius, Palafolls, Pineda, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna, Teià, Tiana, Tordera, Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt.

LA CRÒNICA · 2on Open BTT MuntBikes · X Swim Project, 4x1000 · III Rogaine Serra del Corredor · Dojo Cervantes l’Escola de Karate

TEMPS ESPORT Via Europa, 98-2 Oficina 15 08304 MATARÓ (BCN) Tel. 93.799.61.95 www.tempsesport.com publicitat: info@tempsesport.com

LA RUTA Hortsavinyà pel camí de les rieres

BE POSITIVE! Respecta el descans!

NUTRICIÓ · El poder dels cítrics · La dieta perfecta

EXPERIÈNCIES 4 7 VANESSA MUDARRA Nova Zelanda

ESPAI GANGUES 5 0 SEGONA MÀ

temps esport I desembre 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 2

23/11/12 14:19


05

www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 3

23/11/12 14:19


06

PUBLICITAT

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 4

23/11/12 14:19


PUBLICITAT

07

www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 5

23/11/12 14:19


08

L’ENTREVISTA

Aprofitant que Desembre és l’últim mes de l’any, vam pensar en fer una entrevista/portada que fos un recull de tots els mesos anteriors. Així va sorgir la idea de fer un esmorzar amb els protagonistes de temps esport de l’any 2012 i de compartir un matí tots plegats. Aquest el vàrem celebrar al Restaurant Collsacreu d’Arenys de Munt, punt de trobada habitual de diferents d’esportistes es que s’aturen a esmorzar, amb unes vistes es panoràmiques espectaculars dels Arenys ys i del litoral del Maresme.

La trobada va ser d’allò més curiosa, ja que els esportistes van tenir l’honor de conèixe’s en persona i de conversar entre ells. A l’esmorzar, però, no van assistir en Rubén Rivera, perquè estava a l’estranger competint, ni el President Artur Mas, a causa de la seva ocupada agenda en plena campanya electoral, ni la Teresa Pulido. Aprofitant la trobada, ens van respondre a algunes qüestions que us detallem a continuació:

temps esport I desembre 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 6

23/11/12 14:19


09

MARÇ 2012

ABRIL 2012

JUL/AGOST 2012

SETEMBRE 2012

Per Laura Díaz

Nº 01

Nº 02

Nº 05

Nº 06

EDU GONZALO

ALEXANDRA PANAYOTOU

XAVI MASDEVALL

JOSÉ L LUIS CANO

CICLISTA

ULTRAFONDISTA

PÀDELSURFISTA

TRIATLETA

Com afrontes els Nadals a nivell esportiu? Amb molta flexibilitat. Utilitzo el Nadal com un bon descans físic i mental per poder gaudir tant d’aquests dies com del meu esport. I a nivell familiar? No tinc fills, però això no canvia que el més important sigui la família i els amics. L’esport és secundari. Centrar-me en ells és un plaer total. Aquest Nadal el celebraré amb la meva parella, els nostres gossos, família i amics. Reptes i objectius pel proper 2013. Els reptes d’aquest any no inclouen un desafiu solitari d’ultrafons molt fort, però com sóc una dona que sempre busca reptes, evidentment, el 2013 serà un any de molts! Alguns d’ells: repte solitari i solidari a Almeria, impartir conferències i programes sobre l’esport o el desenvolupament personal i professional o acabar el meu segon llibre.

Com afrontes els Nadals a nivell esportiu? Amb molta tranquil·litat. Anirem a remar i a fer una mica de mountain bike per cremar tots els dinars i sopars que es presentin.... I, surfing a Holanda! I a nivell familiar? Com sempre, amb la família a Cabrera de Mar. Encara que el cap d’any el passaré a Holanda, on espero poder fer surf entre 0 i 5ºC. Sí...fa fred, però no ho fem cada dia! Reptes i objectius pel proper 2013. Tinc previst fer el campionat de Catalunya i d’Espanya de pàdel surf d’Onades i Racing, i un parell de travessies llargues. Aquest any he fet en 10 hores 90km, de Cabrera de Mar a Palamós. El pròxim repte: de Cabrera de Mar a Mallorca, uns 210km.

Com afrontes els Nadals a nivell esportiu? Per a mi és un període de preparació de cara a la temporada vinent, ja que entrenaré aquells aspectes que durant l’any no em permet treballar la bicicleta. Em refereixo a l’abdominal, lumbar i sobretot el tronc superior. I a nivell familiar? A nivell familiar intento estar el màxim temps amb la família i gaudir del dinars i sopars familiars. Reptes i objectius pel proper 2013. Els reptes els aniré trobant de mica en mica, però intentaré estar bé, sobretot, per la Titan Desert.

Com afrontes els Nadals a nivell esportiu? Al Nadal encara t’estàs preparant per la temporada de triatló d’estiu. Però, suposo que per rodar un mica i començarme a motivar de cara a les pròximes competicions, faré el duatló de muntanya de Cabrils. Tot i que, com cada any, em costa més arrencar. I a nivell familiar? Com sempre. Veuré la cara d’il·lusió del meu fill quan obri els regals (i la meva!) i aniré a dinars i reunions familiars. Reptes i objectius pel proper 2013. Més o menys com l’any passat. Tres ironmans: el primer, l’Ironcat (a veure si puc tornar a guanyar com al 2012), el segon a Àustria, on espero fer una bona marca i, el tercer, la Challenge Costa-Barcelona, a casa nostra, on intentaré de nou estar al pòdium estatal i, si pot ser, en el top 10 absolut de la prova. www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 7

23/11/12 14:19


NOVEMBRE 2012

PUBLICITAT

OCTUBRE 2012

10

Nº 07

Nº 08

T TERESA i JAVI

ANNA CASABELLA

MARATONIANS

TAEKWONDISTA

Com afrontes els Nadals a nivell esportiu? Ens encanta entrenar en aquesta època de l’any. És principi de temporada i estem ansiosos per competir en curses com la de Sant Silvestre de cap d’any, una competició emblemàtica i de gran atractiu per a qualsevol corredor, ja que acomiades l’any com més t’agrada, corrents. I a nivell familiar? Tractem d’estar amb la família, perquè durant l’any, a causa de la distància, és més complicat reunir-nos tots. Reptes i objectius pel proper 2013. El més important és conservar la salut i que ens respectin les lesions. Després, l’estat de forma ja establirà objectius més o menys ambiciosos. I com a entrenadors, desitgem els millors èxits als nostres atletes!!!

Com afrontes els Nadals a nivell esportiu? Durant el mes de desembre tinc tres setmanes intensives de campionats. Primer, l’Open de París, un campionat a Brussel·les i, seguidament, el Campionat de Catalunya Absolut. Després, potser descanso un parell de dies però no gaires, ja que les vacances ja les vaig fer a l’estiu. I a nivell familiar? Personalment, el Nadal m’agrada. Sobretot, perquè ens ajuntem amb la família i puc gaudir de la meva gent. Són dies de reunió familiar, on es reflexiona i es fan nous propòsits de cara al nou any. Reptes i objectius pel proper 2013.Tinc la sensació que el 2013 serà especial. Aquest any participaré al Campionat d’Europa per Clubs (Atenes), al Campionat d’Espanya Absolut, al Campionat d’Espanya Universitari, a l’Open d’Espanya i als Jocs del Mediterrani.

Agraïments a: LOCKBOX NutriSport N t iS t SPORTHG MADFORM Restaurant COLLSACREU

temps esport I desembre 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 8

23/11/12 14:19


PUBLICITAT

11

www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 9

23/11/12 14:20


OUTDOOR EL REPTE

12

Per Jonathan Gómez TRAINER jonhycoach@gmail.com

1a SWIMSILVESTRE 1500M NEDANT AIGÜES OBERTES SWIM

Diumenge, 30 DE DESEMBRE

AQUESTA VEGADA temps esport US VOL OFERIR UN REPTE DIFERENT, UN REPTE QUE SI FOS L’ESTIU SEGURAMENT HI HAURIA MÉS GENT QUE NO S’HO PENSARIA DUES VEGADES ALHORA DE FER-LO. PERÒ LA PRIMERA SWIMSILVESTRE SE CELEBRA EL 30 DE DESEMBRE I VOLEM ANIMAR-VOS A SUPERAR AQUESTS 1.500M (AIXÒ SÍ AMB NEOPRÈ), QUE ÉS LA DISTÀNCIA A FER. HI HA UNA BONA CAUSA PERQUÈ NO US HO PENSEU MASSA I US HI APUNTEU. ES TRACTA D’UNA PROVA SOLIDÀRIA QUE PRETÉN AJUDAR A CÀRITAS MATARÓ A LLUITAR CONTRA LA POBRESA I L’EXCLUSIÓ SOCIAL. US DEIXEM UN LINK PER PODER CONSULTAR-LO: www.caritasmataro.org

•Entrenament dissenyat per aconseguir en •Realitzareu 3 entrenaments setmanals, un 4 setmanes el repte de la primera Swim Silvestre. Per assolir aquest repte de 1.500 metres, que és l’equivalent a córrer uns 5 km més o menys, hem de tenir certa base natatòria, en quant a tècnica i capacitat aeròbica. Nedar al mar contràriament al que es pensa és més fàcil que nedar a la piscina; la sal i la densitat del Mediterrani fa que surem més, i ens és més fàcil avançar, tot i així és aconsellable realitzar aquesta prova amb neoprè, tant per seguretat, com per evitar hipotèrmia; només nedadors acostumats a l’aigua freda i amb certa experiència podran realitzar la prova amb l’aigua a una temperatura de 14 o 15 Cº. En els entrenaments que plantejarem tot seguit, treballarem dos tipus de ritmes, el ritme lleuger i mig. No utilitzarem un ritme intens, ja que ens interessa mantenir una eficàcia tècnica a l’hora de nedar, la qual no podríem executar a ritmes intensos.

• •

dels quals serà un entrenament tipus repte test, que repetireu durant les quatre setmanes, per tal de comprovar les millores a nivell tècnic i aeròbic.

NOMENCLATURA _RITME MIG: Treball entre 150/160 pulsacions. _RITME LLEUGER: Treball per sota de 140 pulsacions.

TÈCNICA _PUNT MORT (Mantenir davant els dos braços junts 3 segons abans de començar la braçada) _ACABAR BRAÇADA DARRERA AMB VELOCITAT. (En la fase d’empenta fer-la amb força) _ESTIRAR BRAÇADA DAVANT EXAGERADAMENT. (Enfonsar l’ombro a l’aigua per tal d’allargar la braçada i aconseguir el rolido) _PEUS SENSE SURO: braços estirats i batuda de peus seguida. (El peus sense suro ens donen una sensació real de la batuda de peus quan nedem).

SI NECESSITEU LLOGAR UN NEOPRÈ, CONTACTEU AMB LA BOTIGA SBR. VIA SERGIA, 69 · 08302 MATARÓ · T. 93 755 18 13

temps esport I desembre 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 10

23/11/12 14:20


2n DIA

3r DIA

200M. ESCALFAMENT SUAU • 8 sèries 50m crol, ritme lleuger descansant 25” • 6 sèries 100m crol (1 ritme lleuger – 1 ritme mig) desc. 30” • 6 sèries 25m crol (punt mort crol: parant el braç davant 3seg.) desc. 20” • 1 sèrie 400m crol ritme lleuger desc- 1’20” • 1 sèrie 200m crol ritme mig desc. 1’ • 4 sèries 50m crol ritme mig desc. 30” • 1 sèrie 100m crol esquena suau TOTAL 2.200m

ENTRENAMENT REPTE TEST • 300m escalfament suau • 16 sèries 100m crol ritme mig descansant 30” • 100 crol suaus TOTAL 2.000m

200M. ESCALFAMENT SUAU • 10 sèries 50m crol ritme lleuger desc. 20” • 8 sèries 50m crol ritme mig desc. 30” • 2 sèries 25m crol tècnica estirant el braç exageradament davant, desc. 20” • 1 sèrie 600m crol ritme lleuger intentant mantenir el ritme, el mateix tota la sèrie desc. 1’45” • 2 sèries 25m crol acabant la braçada amb velocitat en la part final, desc. 20” • 2 sèries 250m crol ritme mig, desc 1’ • 50m. esquena suaus TOTAL 2.350m

200M. ESCALFAMENT SUAU • 2 sèries 100m. crol ritme lleuger desc 30” • 2 sèries 100m. crol ritme mig desc. 30” • 4 sèries 25m. crol (1 de punt mort, parant braços davant 3” 1 de peus sense suro) desc.20” • 2 sèries 100m. crol ritme lleuger, desc. 25” • 2 sèries 100m. crol ritme mig, desc. 25” • 4 sèries 25m. crol estirant la braçada exageradament, desc.20” • 2 sèries 100m. crol ritme lleuger, desc. 20” • 2 sèries 100m. crol ritme mig, desc. 20” • 4 sèries 25m. crol acabant darrera la braçada ritme mig, des.20” • 500m. crol (50m. ritme lleuger-50m. ritme mig) desc.20” • 100m. esquena suau TOTAL 2.350m

ENTRENAMENT REPTE TEST • 300m escalfament suau • 16 sèries 100m crol ritme mig descansant 30” • 100 crol suaus TOTAL 2.000m

200M. ESCALFAMENT SUAU • 10 sèries 100m. crol (5 primeres ritme lleuger – 5 últimes ritme mig) desc.30” • 3 sèries 50m. crol tècnica, acabant braçada amb velocitat en la part final, desc. 20” • 8 sèries 25m crol-peus (1 peus sense suro mans davant – 1 crol ritme mig) desc. 20” • 1 sèrie 300m. crol ritme mig intentant portar mateix ritme tota la sèrie, desc 1’20” • 2 sèries 150m. crol (1 ritme lleuger – 1 ritme mig) desc. 45” • 4 sèries 50m. crol ritme mig, desc. 30” • 50m. esquena suau TOTAL 2.200m.

DESEMBRE

200M. ESCALFAMENT SUAU • 12 sèries 25m. crol (1 tècnica punt mort – 1 crol ritme lleuger) desc. 25” • 15 sèries 50m. crol ritme mig, desc. 25” • 1 sèrie 100m. crol tècnica acabant braçada darrere a ritme suau, desc. 25” • 6 sèries 150m. crol (1 ritme mig – 1 ritme lleuger) desc. 1’ • 50m. crol suau tècnica acabant braçada darrere, desc. 1’ TOTAL 2.300m

ENTRENAMENT REPTE TEST • 300m escalfament suau • 16 sèries 100m crol ritme mig descansant 30” • 100 crol suaus TOTAL 2.000m

200M. ESCALFAMENT SUAU • 16 sèries 25m. crol (8 ritme lleuger – 8 ritme mig) desc. 20” • 8 sèries 50m. crol (1 ritme mig – 1 ritme lleuger) desc. 25” • 4 sèries 100m. crol ritme mig, desc. 45” • 12 sèries 25m. crol-peus (1 peus sense suro mans davant – tècnica estirant braçada davant), desc.20” • 6 sèries 50m. crol ritme mig, desc. 25” • 3 sèries 100m. crol ritme mig, desc. 25” • 50 crol suau TOTAL 2.350m

DESEMBRE

PUBLICITAT

SETMANA 1r DIA

200M. ESCALFAMENT SUAU • 6 sèries 100m. crol (4 ritme lleuger- 2 ritme mig) desc. 45” • 8 sèries 25m. crol tècnica punt mort, parant davant la braçada 3” , desc. 20” • 10 sèries 50m. crol ritme mig, desc. 25” • 3 sèries 250m. crol (1ª i 3ª ritme mig, 2ª ritme lleuger) desc. 1’30” • 50m. crol suau tècnica acabant braçada darrere TOTAL 2.300m.

ENTRENAMENT REPTE TEST • 300m escalfament suau • 16 sèries 100m crol ritme mig descansant 30” • 100 crol suaus TOTAL 2.000m.

200M. ESCALFAMENT SUAU • 10 sèries 50m. crol ritme lleuger, desc. 20” • 2 sèries 25m. crol tècnica acabant braçada darrere amb velocitat, desc. 20” • 2 sèries 100m. crol ritme mig, desc. 30” • 1 sèrie 100m. crol ritme lleuger, desc. 30” • 2 sèries 100m. crol ritme mig, desc. 30” • 1 sèrie 100m. crol ritme lleuger, desc. 20” • 8 sèries 25m. crol tècnica(1 punt mort – 1 acabant braçada darrere amb velocitat), desc. 20” • 8 sèries 50m. crol (1 ritme mig – 1 ritme lleuger) desc. 25” TOTAL 1.850m.

03-09

DESEMBRE

1

10-16

DESEMBRE

2

17-23

3

24-30

4

ZONES D’INTENSITAT EXERCICI %FC

Z 1: 55-70% Z2: 71-85% Z3: 86-95% Z4: >96%

13

* Aquestes referències les podran seguir tots aquells que portin pulsòmetre. Els que no, hauran de guiar-se per sensacions de ritme.

www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 11

23/11/12 14:20


14

OUTDOOR LA RUTA

Per Vanessa Mudarra

RUTA EN BTT T HORTSAVINYÀ PEL YÀ ÀP EL CAMÍ DE LES RIERES ES S L’itinerari l’iniciem a l’estació de Calella, un bon punt on deixar el cotxe i descarregar les bicis, o bé, d’arribar equipat amb rodalies. Aquesta serà una ruta no massa llarga, però que ens durà al punt d’informació del parc més elevat del Montnegre-Corredor. Comencem a pedalar pel costat de la platja direcció al Far de Calella fins a trobar un pas de cotxes a la dreta. L’agafem i al sortir del petit túnel, trobem una avinguda ample amb un carril bici que seguim al travessar la N-II. Continuem tot recte enfilant cap a la muntanya pel costat de la riera Capaspre fins arribar a L’Era d’en Mora, on tenim una primera impressió del tros pedalat i una bonica panoràmica del poble. Seguim pel camí que puja, que ens queda a la dreta. Desprès d’un parell de corbes, apareix un altre caminet estret cap a la dreta que deixem de banda i continuem fins a sortir a una via ampla asfaltada. Seguim la via asfaltada cap a l’esquerra i de seguida s’acaba i comença la pista de sorra que va pujant i baixant amb desnivells lleugers. Passem per la Plaça de Sant Andreu fins arribar a La Creu de Tres Termes. Avancem pel camí i passem per la Font dels Ocells, on iniciem l’ascens. El primer tram ens porta al sender ample del passeig d’Hortsavinyà. El continuem cap a la dreta, passant per davant de la Masia Rural Can

Pica i del seu Forn de Calç. Calç Seguim amunt am sense desviar-nos del camí. Aquí, ja veiem el Campanar de l’Església de Sant Llop a Hortsavinyà i només ens cal agafar el camí de baixada per assolir el nostre primer objectiu: Hortsavinyà. A 514m d’alçada, trobem una esplanada amb taules de pícnic, fonts i el centre d’interpretació del Parc Natural. Ben descansats, deixem el centre a l’esquerra, fem una pujada i enfilem el corriol cap a l’esquerra. El seguim una bona estona passant per l’ermita de l’Erola i baixant fins a coll de Porc. Un cop allà, trobem un post de direccions. Agafem la que puja tot recte i va cap a 4 camins. Aquí, baixem també per un caminet ample ple de corbes, deixant a l’esquerra l’Hípica Can Riu. El rial baixa fins arribar a un petit rierol i a un camí asfaltat. Si el continuem cap a l’esquerra, baixarem pel Passeig d’Hortsavinyà de Pineda, sender que ens portarà, seguint tota la riera de Pineda, fins a la platja, on continuem pel camí del mar fins a Calella.

Distància: 25km Durada: 2-3h Dificultat: Mitja Nivell de Fitness: Mig http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3640911

Article cedit per: temps esport I desembre 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 12

23/11/12 14:20


PUBLICITAT

15

www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 13

23/11/12 14:20


16

OUTDOOR CRÒNICA

2n OPEN BTT MUNTBIKES ARENYS DE MUNT 28-10-2012 Aquestes van ser les classificacions: CIRCUIT LLARG CATEGORIA MASCULINA: 1r. Israel Núñez 1h 59’ 51” 2n. Marc Donadeu 2h 02’ 25” 3r. Fèlix González 2h 04’ 10” CIRCUIT LLARG CATEGORIA FEMENINA: 1a. Lidia Freixas 3h 03’ 18” 2a. Judith Aguas 3h 19’ 41” 3a. Sonia Pujades 3h 57’ 80”

Bon dia, bon ambient, això sí, molt molt fred. Gairebé fred de ple hivern; però les baixes temperatures no van impedir que 700 inscrits estiguessin a la Riera d’Arenys de Munt per sortir a fer els 42km, aquells ciclistes que feien la cursa llarga, i 28 els de la curta. La sortida i l’arribada van tenir lloc a Arenys de Munt, passant per Canet, St. Iscle de Vallalta, Vallgorguina, Canyamars i Dosrius. Amb una gran varietat de zones que portava als ciclistes a endinsar-se al Parc Natural del Corredor-Montnegre, passant per pistes i corriols d’aquells que creen afició. Destacar, com a novetat d’aquesta edició de l’Open, que la volta era cronometrada per xip. Així, tots els participants van poder saber el seu temps exacte gràcies al xip de control que portaven al turmell.

CIRCUIT CURT CATEGORIA MASCULINA: 1r. Rafa Sánchez 1h 43’ 29” 2n. Rafael Caballero 1h 45’ 10” 3r. Guille Jiménez 1h 45’ 18” CIRCUIT CURT CATEGORIA FEMENINA: 1a. Anna Fuentes 2h 24’ 18” 2a. Mar Franco 2h 25’ 18” 3a. Loreto Gutiérrez 2h 28’ 26”

Al finalitzar el recorregut als participants se’ls donava un bon entrepà de botifarra i una bossa plena d’obsequis. A més, entre tots ells es van sortejar dos navegadors TwoNav, dos contaquilòmetres Polar i una bicicleta Scott gentilesa de la botiga MuntBikes, entre molts altres regals. Per acabar, donar l’enhorabona a tots aquells que van acabar l’Open, ja que tant el recorregut curt com el llarg tenien un grau important de dificultat, i més tenint en compte el descens de les temperatures tan brusc que va haver-hi i les pluges torrencials del dia anterior. EL GRAN TREBALL I ESFORÇ DEL CLUB CICLISTA MUNTBIKES VA FER QUE LA MARXA FOS TOT UN ÈXIT.

temps esport I desembre 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 14

23/11/12 14:20


PUBLICITAT

17

www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 15

23/11/12 14:20


18

OUTDOOR CRÒNICA

X SWIM PROJECT, 4 x 1000

III ROGAINE SERRA DEL CORREDOR

MASNOU · 10-11-2012

DOSRIUS · 18-11-2012

El Club Nàutic El Masnou va organitzar el passat 10 de novembre el primer relleu 4x1000 en aigües obertes d’Ocata. La prova va ser èxit total, ja que hi van participar 53 equips de 4 nedadors, és a dir, 212 valents es van tirar al mar i nedar els 1000m. A les 9h, els nedadors podien recollir el seus casquets, perquè cada membre de l’equip representava un color diferent. El color blau seria el primer a llançar-se a mar, seguit del groc, rosa i, finalment, lila. El testimoni que donava validesa a la sortida del següent relleu era una polsera, la qual s’havien de passar a l’arribar a terra. El dia no es presentava solejat i la temperatura no superava els 15º. La gran majoria portava el neoprè, tot i que ens va sorprendre veure’n algun sense. El mar estava força agitat i a mida que avançava el matí es feia més dura la cursa. El primer equip en acabar el relleu va ser el Shi Sse Team 2 (Albert Parreño, Antonio Roldán, Pol Vizuete i Roger Serrano). Completaven el pòdium l’equip Radikal Swim (Quim Bofill, Àlex Amoros, Sergi Roure i Dani Serra) i el Sirenita&Bobs (Minerva Pujol, Carlos Mir, Àlex Merino i Jordi Relats).

Un mapa i una brúixola eren tot el que portaven els participants d’aquesta tercera edició de la Rogaine. Va ser el passat 18 de novembre a El Far (Dosrius) i la va organitzar el Club Esportiu d’Orientació Oros. Aquesta prova, que formava part de la competició de la Copa Catalana de Rogaine, era d’orientació esportiva, és a dir, una activitat que sol·licitava constantment d’exigències físiques i intel·lectuals. Es van donar dues sortides, una a les 9h i l’altra a les 9:30h des del Pavelló Esportiu de Can Massuet. Hi havia equips d’entre 2 a 5 persones i els participants de la primera sortida (categoria de la Copa Catalana) tenien 6 hores de recorregut com a màxim, la segona (categoria Popular), tres. L’objectiu era sumar el màxim número de controls (en total en podien trobar 30) per fer el màxim de punts. Cada control però, segons la dificultat física i tècnica, tenia un valor diferent. Finalment, els equips que van aconseguir més punts van ser els Bicicorriols (categoria veterans masculí), obtenint 136 punts en 5h 38’ 01’’ i les BertaFocs (categoria sènior femení) amb 100 punts i 5h 54’ 36’’. La prova va transcórrer sense cap incident, bé, això sí, amb pluja intermitent. FELICITATS!

FELICITATS A L’ORGANITZACIÓ I A TOTS ELS PARTICIPANTS !

temps esport I desembre 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 16

23/11/12 14:20


PUBLICITAT

19

www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 17

23/11/12 14:20


20

OUTDOOR CRÒNICA

DOJO CERVANTES L’ESCOLA DE KARATE DE SEMPRE MATARÓ LA HISTÒRIA DEL DOJO CERVANTES VA COMENÇAR AMB EL MESTRE JAPONÈS YOSHIHO HIROTA. FARÀ APROXIMADAMENT 40 ANYS QUE L’ESCOLA DE KARATE VA OBRIR LES SEVES PORTES ALS FUTURS KARATEKES. EN CONCRET, AL GENER DEL 1976 AMB UNA EXHIBICIÓ DE KARATE AL PALAU DELS ESPORTS DE MATARÓ. Des de llavors, el Dojo Cervantes no ha parat. Sota la ideologia de què karate significa eficàcia, perfecció de la personalitat, fidelitat, esforç i constància, respecte als demés i repressió de la violència, ha organitzat importants events, campionats, exhibicions, cursets i múltiples actes en nom de les Federacions Catalana i Espanyola de Karate. El Mestre Hirota, arribat del Japó feia poc per divulgar el karate, va venir a Mataró per iniciar la seva tasca. Quatre anys més tard, al 1980, el Mestre Hirota va voler que fos el seu alumne Félix Carcasona el que continués la seva feina. En Félix, actual Mestre de l’Escola, que com a competidor acabava de guanyar el campionat de Catalunya de Karate (precisament organitzat pel Dojo Cervantes), va continuar els passos del Mestre.

Alumnes de l’Escola van guanyar múltiples campionats i trofeus a Catalunya, Espanya, i inclòs, va haver-hi un subcampió Júnior d’Europa de combat, en Manuel Bellido (1990). Ja han passat 37 anys de l’inici i en Fèlix (avui 7è DAN i àrbitre mundial de karate) està orgullós de la seva Escola i de difondre el Karate a tot el Maresme: a Col·legis, a la Guàrdia Urbana de Mataró, a cursets per la Generalitat, etc. Més de 8000 alumnes han passat per aquest tatami o rebut l’ensenyament d’en Fèlix. Més de 50 cinturons negres han sortit d’aquesta Escola i professionals que més tard van obrir els seus Dojos a Pineda, Canet, Sant Iscle, Gavà o Castelldefels. Persones de totes les edats acudeixen al Cervantes, des de nens de 5 anys fins a adults de 75. Una mostra és l’Augusto Reglero (3r DAN), el sempai (l’alumne més antic) i l’orgull de l’Escola. A l’any 2000, el Dojo sencer va patir la mort del seu creador, el Mestre Hirota. I en la seva memòria hi ha un racó molt especial a l’Escola. D’ell vam aprendre, i així continua, que el Dojo Cervantes i els seus components són una família. Un bon exemple és que a la primera classe assisteix el nét, a la segona la mare i a la tercera l’avi. El bon ambient és una de les particularitats d’aquest centre d’ensenyament. I així esperem que continuï dia rere dia durant molts anys.

temps esport I desembre 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 18

23/11/12 14:20


PUBLICITAT

21

www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 19

23/11/12 14:20


22

temps esport I desembre 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 20

23/11/12 14:20


PUBLICITAT

23

www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 21

23/11/12 14:20


24

PUBLICITAT

temps esport I setembre 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 22

23/11/12 14:20


QUÈ FER...

L’A GEN DA 01i02DESEMBRE CAMPIONAT D’HIVERN DE PITCH&PUTT Greensome Medal Play Organitza: Pitch&Putt Barcelona-Teià Info i inscripcions: www.teiapitchandputt.com

01DESEMBRE COPA BARCELONA PARC DE MONTIGALÀ Cursa d’orientació Oganitza: Senglar Orientació Sant Cugat Lloc de sortida: Parc de Montigalà, 10h Informació: www.senglaro.cat Inscripcions: www.bicinscripcions.com 2n CROSS DEL BAIX MONTSENY Córrer en circuit de terra Organitza: Club Atletisme Baix MontsenyLloc de sortida: Pistes d’atletisme de Sant Celoni Info i inscripcions: www.atletismebaixmontseny.cat

02DESEMBRE XXII CURSA CEC–COLLSEROLA CURSA Córrer per muntanya Organitza: Centre Excursionista de Catalunya Lloc de sortida: Campus Nord de la UPC, 9.30h Info i inscripcions: www.collserola.cec.cat

25

4ª MARXA POPULAR CIM DELS TRES TURONS Caminant, 10km ó 18km Organitza: Montaltrek Lloc de sortida: Pça. del Poble, 8h Lloc d’arribada: Avda. Toni Sors Info i inscripcions: www.montaltrek.org TEIALADA Bicicleta de muntanya Organitza: Club excursionista Teià Lloc de sortida: Pça. Ordidores i Teixidores, 9h Info i inscripcions; www.clubexcursionistateia.cat 6 HORES DE CALELLA Corrents Organitza: Penya 100km D. Catalan Lloc de sortida: Pas a nivell del Pg. Marítim de Calella Info i inscripcions: www.penya100kmdc.blogspot.com.es BIKEGORGUINA Bicicleta de muntanya · 24km i 38km Organitza: Drinkingas club ciclista Lloc de sortida: Poliesportiu de Vallgorguina, 9h Info i inscripcions: www.clubciclistadrinkingas.com CAMINADA POPULAR LLINARS DEL VALLÈS Organitza: Centre Excursionista Llinars del Vallès Lloc de sortida: Pavelló Municipal - 7.30h a 8.30h Info i inscripcions: www.cellv.info/caminada MITJA MARATÓ CIUTAT DE MATAR 21km i cursa infantil Organitza: Institut d’Esports i Entitats Atlètiques Lloc de sortida: Pça. Espanya, davant Parc Central Info i inscripcions: www.mitjamataro.cat TRENCA CAMES EL MÓN Cursa de muntanya corrents 15km Organitza: El Món Adventures Lloc de sortida: Pavelló Can Bassa Info i inscripcions: www.elmonadventure.es www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 23

23/11/12 14:20


26

QUÈ FER...

MATINAL PELS TURONS DEL MARESME Serra de Sant Mateu Organitza: Agrupació científico-excursionista de Mataró Lloc de sortida: Costat de la Torre Llauder, 8h amb cotxes particulars Informació: Secretaria de l’Agrupació de 19h a 21h · 93 755 08 37 VII 3 HORES DE RESISTÈNCIA BTT · ARENYS DE MUNT Organitza: Club Ciclista Arenys de Munt Lloc de l’event: Parc de Can Jalpí a Arenys de Munt, de 10h a 13h Info i inscripcions: www.ccarenysdemunt.cat

08DESEMBRE MARXA PER LA MARATÓ A SANT CELONI Cursa de muntanya · 12km Organitza: Els 08470 i col·labora, CESC Lloc de sortida: Camp Municipal d’Esports Info i inscripcions: del 19/11 al 6/12 Esports, 117 – C/ Major, 117 · St. Celoni 7/12 Plaça de la Vila - el 8/12 al Pavelló dels Esports CROSS VILA DE MALGRAT Córrer Organitza: Club Atletisme Malgrat Lloc: Bosc de Sta. Rita, Malgrat Info i inscripcions: T. 667 083 292

V TROBADA BICI TRIAL CLÀSSIC ÒRRIUS FINAL COPA CATALUNYA Organitza: Escola Trial Òrrius Sortida: Escola de Trial d’Òrrius, 9h Info i inscripcions: www.facebook/escolatrialorrius.com ecotrials@yahoo.es

08i09DESEMBRE

NEDA LES MEDES... i col·labora amb la Marató de TV3 Organitza: Neda al Món Lloc de sortida: Platgeta de l’Estartit Info i inscripcions: www.nedaelmon.com

09DESEMBRE

XXII CURSA CEC COLLSEROLA – MITJA MARATÓ i CURSA CURTA Córrer 21km o 13km Organtiza: Centre Excursionista de Catalunya (93 315 23 11) Lloc de sortida: Campus Nord de la UPC · C/ de Jordi Girona · Barcelona Info i inscripcions: www.cec.cat 1ª CURSA POPULAR CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE Organitza: Dones Solidàries d’Alella Lloc de sortida: Pça. Antoni Pujades, 10h Info i inscripcions: www.donessolidariesalella.cat

06DESEMBRE XIV MARXA POPULAR DE TORDERA Caminant · 20km Organitza: G.E: Miralles Lloc de sortida: Poliesportiu Municipal

TROBADA ESPORTIVA SOLIDÀRIA PER LA MARATÓ DE TV3 Bàsquet – Futbol – Volei – Hoquei Organitza: a32events Informació i inscripcions: www.a32events.com/trobada-esportiva-solidaria

CURSA DE SANT ANDREU Corrents, 5km i cursa infantil Organitza: Club Natació Sant Andreu Lloc de sortida: Rbla. Fabra i Puig, 47 · Barcelona, 9h Info i inscripcions: www.cnsandreu.com VIII MARXA PER LA MARATÓ Caminant, 9km o 14km Organitza: elskekorrenmolt Lloc de sortida: Pati de l’escola IES Sant Jordi Info i inscripcions: www.elskekorrenmolt.org PASSEJADA POPULAR D’ORIENTACIÓ PER LA MARATÓ Orientació Organitza: Regidoria de Premià de Dalt Lloc de sortida: Ass. Cultural Sant Jaume · Premià de Dalt 46 CROSS INTERNACIONAL DE CATALUNYA Organitza: Club d’Atlètic Granollers Lloc de sortida: Pistes d’Atletisme de Granollers

temps esport I desembre 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 24

23/11/12 14:20


27

Info i inscripcions: www.cagranollers.com TORNEIG MARATÓ DE TV3 Pitch&Putt · Individual stableford Organitza: Pitch&Putt de Sant Cebrià Info i inscripcions: www.santcebriapitchandputt.com TORNEIG MARATÓ DE TV3 Pitch&Putt 3 Individual stableford Organitza: Pitch&Putt Barcelona-Teià Info i inscripcions: www.teiapitchandputt.com

15i16DESEMBRE CONCURS D’HIVERN de PITCH&PUTT Greensome medal-play Organitza: Pitch&Putt de Sant Cebrià Info i inscripcions: www.santcebriapitchandputt.com

VALLROMANES CAMINA PER LA SALUT PER LA MARATÓ DE TV3 Caminant · 7km Organitza: Grup BTT Trinxacadenes Lloc de sortida: Pista Poliesportiva Coberta · Vallromanes, 9 Info i inscripcions: www.trinxacames.com BUFF EPIC RUN Cursa d’obstacles · 8km Organitza: Ocisport Lloc de l’event: Interior del Castell de Montjuïc Info i inscripcions: www.ocisport.net SANT SILVESTRE DE LLORET Organitza: Club Atletisme La Sansi Lloc de sortida: Hinchable Divina Pastora, 10h Info i inscripcions: www.lasansi.com

15DESEMBRE 1ª BURRIAC_O · LA ROGAINE DE LES FONTS D’ARGENTONA Cursa d’orientació, de 9.30h a 12.30h Organitza: Club Esportiu d’Orientació Oros Lloc de sortida: Can Ribosa · Argentona de 10h a 13h Info i inscripcions: www.oros.orientacio.org 24 HORES D’ATLETISME PER LA MARATÓ DE TV3 Organitza: corredors.cat Lloc de l’event: Estadi de Can Dragó, 12h Info i inscripcions: www.corredors.cat/24hores FORREST RUN Correr · 9km, 8km, 6km, 4km Organitza: exploreyourlimits Lloc de sortida: Parc Cervantes Barcelona Info i inscripcions: www.forrest-run.com

16DESEMBRE CURSA 10KM RACC Corrents · 10km, 5km i cursa infantil Organitza: RACC Lloc de l’event: Circuit de Catalunya Info i inscripcions: www.racc.es

CICLOCROSS CIUTAT DE MATARÓ Organitza: Esport Ciclista Mataró Lloc de l’event: Antic ebocadorCamí dels contrabandistes (costat Hosp. Mataró) Info: www.ecmataro.org Pre-inscripcions: www.ciclisme.cat X CROSS DE CANOVELLES Córrer en circuit Organitza: Club d’Atletisme Canovelles Lloc de sortida: Finca de Can Colomer Informació: www.clubatletismecanovelles.com EXCURSIÓ AL PUIGSACALM Pel Coll de Bracons · La Garrotxa Organitza: Montaltrek Lloc de sortida: Parking C7 Ginesta de St. Vicenç de Montalt Informació: www.montaltrek.org XXIV CURSA CF CÀNOVES COL·LABORA AMB LAMARATÓ DE TV3 Organitza: C.F.Cànoves Lloc de sortida: Pista Poliesportiva de Cànoves, 9h Inscripcions: cfcanoves@hotmail.com

22DESEMBRE CURSA POPULAR DE NADAL Corrents · 2,2km Organitza: Centre Atlètic Laietà www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 25

23/11/12 14:20


28

QUÈ FER...

Lloc de sortida: Complex C.A. Laietà, 12h Informació: www.laietania.cat

23DESEMBRE CICLOCROSS DE LES FRANQUESES DEL VALLÈS Organitza: Unió Ciclista Les Franqueses Lloc de sortida: Parc de Milpins, 10h Informació: www.ccbsegu.blogspot.com

25DESEMBRE 103ª COPA NADAL DE NATACIÓ 200m Organitza: Club Natació Barcelona Lloc de sortida: Portal de la Pau, 11h Info i inscripcions: www.cnb.cat

26DESEMBRE 33ª SANT SILVESTRE DEL MASNOU “LA SANSI” 5km i cursa infantil Organitza: La Sansi Lloc de sortida: Port de Masnou Info i inscripcions: www.santsilvestredelmasnou.com

29DESEMBRE KID’S CHALLENGE SÈRIES Cursa infantil Organitza: Consell Comarcal del Maresme i CTC Barcelona Maresme Lloc: Parc Central de Mataró Info i inscripcions: www.facebook.com/ kidschallenge SANT SILVESTRE ORIENTACIÓ 4km Organitza: COC, La Nova Fita Lloc de sortida: Parc del Poblenou · Barcelona, 19h Info i inscripcions: www.lanovafita.com SANT SILVESTRE DE SANTA COLOMA DE GRAMANET Córrer · 10km Organitza: Club d’Atletisme iniciatives esportives Santa Coloma Lloc de sortida: Complex Esportiu Torribera, 9h Info i inscripcions: www.ciescat.cat

30DESEMBRE VIII DUATLÓ MUNTANYA DE CABRILS Córrer i bicicleta de muntanya Organitza: C.E. Vilassar de Mar i Ajuntament de Cabrils Lloc de sortida: Can Barba · Cabrils, 9:30h Info i inscripcions: www.duatlodecabrils.blogspot.com.es CURSA DE NADAL, SANT SILVESTRE POPULAR LLORETENCA Córrer · 5km Organitza: Aj. Lloret de Mar i C. Atletisme Lloret La Selva Lloc de sortida: Pistes Municipals d’Atletisme Info i inscripcions: www.lloret.cat/catala/Sant-Silvestre/index.asp SWIMSILVESTRE 2012 Travessa nedant · 1.500m Organitza: xswim project i Centre Natació Mataró Lloc de sortida i arribada: Platja del Varador, davant del Centre Info i inscripcions: www.openwatercat.com

31DESEMBRE CURSA DELS NASSOS Córrer · 10km Organitza: Ajuntament de Barcelona Lloc de sortida: C/ Selva de Mar, 17:30h Info i inscripcions: www.bcn.cat/cursanassos SANT SILVESTRE LA GARRIGA Córrer · 7km Organitza: Club Atletisme Les Tortugues Lloc de sortida: El Passeig cant. C/ Caselles, 18h Info i inscripcions: www.sites.google. com/site/clublestortugues CURSA SANT SILVESTRE DE CANOVELLES Córrer · 10km Organitza: A.E. Ovelles Marxacans de Canovelles Lloc de sortida: Pavelló Municipal Tagamanent de Canovelles, 11h Info i inscripcions: www.ovellesmarxacans.wordpress.com

temps esport I desembre 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 26

23/11/12 14:20


PUBLICITAT

29

www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 27

23/11/12 14:20


30

PUBLICITAT

temps esport I setembre 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 28

23/11/12 14:20


PUBLICITAT

31

www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 29

23/11/12 14:20


32

Per Dr. Isidro Milani

SALUT I BENESTAR

METGE DE L’ESPORT REHASTET, CENTRE MÈDIC

QUÈ SÓN ELS FACTORS DE CREIXEMENT PLAQUETARI ? QUINA ÉS LA SEVA APLICACIÓ A NIVELL ESPORTIU?

E

ls Factors de Creixement (FC) són una sèrie de substàncies proteiques que provenen de les plaquetes. Aquests actuen com a mediadors biològics i regulen les funcions essencials en la regeneració i reparació tissular, accelerant la cicatrització de la lesió i disminuint el temps de recuperació. Les plaquetes són cèl·lules sanguínies encarregades d’interrompre el sagnat en cas de lesió vascular i són font natural dels factors de creixement. L`ús terapèutic dels FC s’ha anat incrementant en els últims anys i, actualment, no només s’utilitza en el camp de la Medicina Esportiva, en lesions musculars, tendinoses, lligamentoses o articulars, sinó també en moltes altres especialitats mèdiques, com la traumatologia, odontologia, oftalmologia, cirurgia plàstica, estètica, cardiovascular i oncològica, entre altres.

Per a l’obtenció del plasma ric en FC (PRGF- plasma Rich in Growth Factors) es procedeix a l’extracció de sang del propi pacient, entre 40 a 60ml, després se centrifuga a 1800 rpm durant 8 minuts, s’afegeix clorur càlcic (que permet l’alliberació dels FC de les plaquetes) i ja està llest per injectar o infiltrar mitjançant control ecogràfic a la zona a tractar. Aquesta tècnica té l’avantatge de ser ambulatòria. No necessita ingrés hospitalari, és segura ja que es tracta d’un producte derivat del propi pacient i, a més, és eficaç perquè disminueix a la meitat el temps de recuperació. La durada del tractament variarà segons la resposta biològica de cada pacient. En general és de tres infiltracions amb intervals de dues setmanes entre cadascuna d’elles. La milloria de la simptomatologia es dona al voltant del primer mes de tractament.

Article Cedit per:

temps esport I desembre 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 30

23/11/12 14:20


PUBLICITAT

33

www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 31

23/11/12 14:20


34

SALUT I BENESTAR

Quina diferència hi ha entre unes sabatilles minimalistes com les Five Fingers i unes sabatilles amb amortiment? Es considera calçat minimalista aquell que presenta una espessor de sola de 10mm o menys, de baix pes i alta flexibilitat. La inclinació, entre el taló i la part anterior de la bamba, ha de ser de menys del 10%. Què ens aporten les sabatilles minimalistes, a més de major sensibilitat amb el terra, respecte unes sabatilles amb amortiment? Les sabatilles minimalistes porten a una tècnica de córrer diferent: es desplaça el centre de gravetat endavant i es redueix el temps d’impacte del taló, el turmell treballa en flexió plantar i augmenta el seu treball mecànic... El barefoot obliga a un enfortiment de parts toves, múscul-tendinoses, però no podem sobrepassar el seu límit de resistència respecte a les sol·licitacions mecàniques. Estem demanant nous reptes a diferents estructures, podran resistir? Per què quan parlem d’adaptació per córrer amb minimalistes es diu que ha de ser lenta i que el cos necessita de 3 a 4 mesos? Cal despertar el sistema propioceptiu, entrenar els diferents grups musculars, reforçar parts toves, tendons… És com iniciar-se a un esport nou, a una nova modalitat a la que el nostre cos no està acostumat, tot i ser un gran expert en córrer. Cal planificar l’entrenament adequadament. El dolor és senyal de risc, sobreesforç o de possible lesió.

Per Anna Tribó i Crespo COL. NÚM. 909 MÀSTER EN CIÈNCIES MÈDIQUES APLICADES A L’ACTIVITAT FÍSICA I A L’ESPORT

Un corredor que no hagi fet l’adaptació per córrer amb minimalistes, quins problemes musculars pot tenir? Tendinitis per distensió del tibial posterior, del flexor del primer dit, sobrecàrrega de tríceps i, fins i tot, del quàdriceps, o inflamació del tendó d’Aquil·les per sol·licitacions excessives, entre d’altres. Córrer amb minimalistes, si fem bé la tècnica, ens aportarà més velocitat? La tècnica amb barefoot, la postura, la cinemàtica... és similar a la de cursa de velocitat. Si no hi ha necessitat de materials d’amortiment entre el sòl i el peu, no hi haurà tanta despesa energètica i sí major i millor intercanvi d’energia potencial i elàstica. De fet, aquesta és la gran efectivitat i rendiment del 100m llisos. Però atenció, pregunta; pot el cos treballar igual, a nivell de resistència de teixits i d’acumulació d’impactes, en una prova de 100m llisos que en una marató? En Kilian Jornet corre amb minimalistes i és un ultra fondista de muntanya. Com pot córrer tants km sense lesionar-se? L’anatomia condiciona sempre. És un esportista biomètricament àgil, no excessivament rígid però tònic, amb gran força i potència explosiva. El que està clar és que el terreny mai és asfalt, el gest quasi bé mai repetitiu i les distàncies, entrenades amb una preparació de base que no porta al límit elàstic de ruptura de les seves estructures. SI VOLS CONTINUAR LLEGINT L’ENTREVISTA: www.centre-podologic.com Article Cedit per:

CENTRE PODOLÒGIC MONÉS

temps esport I desembre 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 32

23/11/12 14:20


PUBLICITAT

35

www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 33

23/11/12 14:20


36

SALUT I BENESTAR

Per Xavier Guilemany MEMBRE DEL REGISTRE D’OSTEÒPATES D’ESPANYA 415 COL.4600 CONSULTORI-OSTEOPATIA MATARÓ

PREGUNTA A L’ESPECIALISTA

PER PREVENIR EL RISC DE LESIONS, ÉS UNA BONA ELECCIÓ L’OSTEOPATIA?

L

’OSTEOPATIA ÉS UNA TERÀPIA EFICAÇ PER A PREVENIR TOT TIPUS DE LESIONS, AIXÍ COM PER MILLORAR UN GEST TÈCNIC DETERMINAT O PER COMBINAR AMB UN PLA ESPECÍFIC DE PREPARACIÓ FÍSICA. Aquesta teràpia ens permet realitzar un gran exercici de prevenció des del punt de vista de l’equilibri del sistema múscul-esquelètic. Realitzant un exhaustiu examen global de la mobilitat general del cos s’identifiquen aquelles àrees on la mobilitat articular està restringida, per després treballar sobre elles i tornar la seva correcta funcionalitat mitjançant tècniques manuals. La integritat articular i la bona funció d’una articulació és indispensable perquè els músculs que intervenen en la seva mobilitat treballin adequadament i, per tant, hi hagi un menor risc de lesió.

És a dir, no té sentit potenciar, per exemple, els quàdriceps, si no tenim en compte la mobilitat articular de la regió pèlvica i el genoll, que són les zones d’inserció d’aquest múscul. Això permetrà que els quàdriceps desenvolupin correctament la seva funció sense patir sobrecàrregues o microruptures. La nutrició, la preparació física, el repòs, la utilització del material adequat, la fisioteràpia, l’OSTEOPATIA, conèixer els nostres límits... tot aquests punts són necessaris per evitar lesions. Només d’aquesta manera aconseguirem gaudir del nostre esport favorit i acabar la temporada amb un somriure d’orella a orella i no pas amb un parell de crosses.

Article Cedit per:

Envia’ns la teva pregunta i la respondrem a info@tempsesport.com

temps esport I desembre 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 34

23/11/12 14:20


PUBLICITAT

37

www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 35

23/11/12 14:20


38

SALUT I BENESTAR EQUILIBRI

Per Jaume Martí Mora PSICÒLEG DE L’ESPORT g · www.psicosport.org p p g jmarti@psicosport.org

MOTIVACIÓ PODEM DEFINIR LA MOTIVACIÓ EN L’ESPORT COM EL CONJUNT DE FACTORS DE NATURALESA FISIO-LÒGICA, EMOTIVA, SOCIAL I COG-NITIVA QUE CONTRIBUEIXEN A ORGANITZAR EL COMPORTAMENT EN UNA DIRECCIÓ I AMB UNA INTENSITAT DETERMINADES. HI HA DOS ELEMENTS QUE DESTAQUEM D’AQUESTA DEFINICIÓ: DIRECCIÓ I INTENSITAT. En primer lloc, la DIRECCIÓ consisteix en saber el que volem i cap a on volem anar. Per comprendre millor aquest concepte, podem substituir la paraula MOTIVACIÓ per NECESSITAT. Una persona està motivada a realitzar una tasca quan realment té una necessitat que pot ser satisfeta una vegada ha estat realitzada. Una persona pot practicar esport per cobrir diferents necessitats: divertir-se, estar amb els amics, per mantenir-se en forma, per emular els seus ídols esportius (influència social), per tenir content als altres (als pares en el cas dels nens i nenes), etc. Per tant, si aquesta persona no veu satisfeta la seva necessitat a través de l’esport, ho intentarà possiblement per una altra via. Una persona desmotivada és, per tant, una persona que ja ha vist coberta la seva necessitat, o bé, la troba en un altre lloc. La DIRECCCIÓ en motivació la podem desglossar en tres factors: • La SEGURETAT EN UN MATEIX. És la tendència a actuar amb seguretat i fermesa, sense deixar-se intimidar o influir per accions contràries, més enllà del que la consideració objectiva dels fets aconselli.

• Mantenir uns OBJECTIUS ECTIUS CLARS S, és a dir, tenir la capacitat d’establir objectius i metes assolibles, articulant eficientment els recursos i establint adequadament els processos i les seqüències per aconseguir-los. • ADAPTACIÓ AL CANVI. És la disposició a acceptar, assumir i adaptar-se amb rapidesa a diferents contextos, noves situacions, mitjans o persones, modificant la pròpia conducta per aconseguir determinats objectius quan sorgeixen dificultats, noves dades o canvis en el medi. I en segon lloc, la INTENSITAT, que és l’energia i ganes que posem en aconseguir els objectius establerts o en mantenir la direcció que hem dit anteriorment. Aquest element el desglossem també en tres factor més: • La PERSEVERANÇA. És la tendència a mantenir una línia de treball sostinguda durant llargs períodes de temps, quan és necessari per a la consecució dels resultats esperats (ex. els entrenaments al llarg de la temporada). • La DETERMINACIÓ. Consisteix en aquella acció que és capaç de dur a terme un esportista fins el final, és a dir, un cop ha pres una decisió anteriorment analitzada i amb la finalitat d’aconseguir un objectiu prefixat. • La COMBATIVITAT. És la capacitat d’entrar en conflicte i fer front a les accions compromeses amb el desig de guanyar. Fa referència al que s’exemplifica o s’anomena com agressivitat esportiva. Sobretot s’evidencia més en esports amb oposició i/o de contacte.

temps esport I desembre 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 36

23/11/12 14:20


PUBLICITAT

39

www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 37

23/11/12 14:20


40

SALUT I BENESTAR BE POSITIVE !

Per Alexandra Panayotou www.alexlivingexcellence.com www.alexandrapanayotou.com

SIGUES POSITIU! RESPECTA EL DESCANS! Suposo que si has llegit més vegades el racó de “B+”, sabràs ja que és un article mensual que parla de l’esport des d’un punt de vista diferent a les altres publicacions. També, t’hauràs adonat que a vegades dic coses que van en contra direcció del que la majoria dels esportistes fan... Hi ha una raó per tot això. Aquí aprendràs a afrontar el teu esport d’una manera i amb una actitud diferent. Aprendràs a seguir allò que et diu el teu cos i ment, i no el que diu la teva passió per l’esport, les teves ganes de competir o, pitjor encara, els altres esportistes. Aquest desembre, un mes de festes, sopars i família, és perfecte per parlar d’un petit detall que s’ignora massa i que té conseqüències gegants: el respecte al descans. El descans és un element que hem d’aplicar als nostres plans d’entrenament i estratègia esportiva general durant tot l’any. Però molts esportistes passen d’ell i se’l salten. El descans és una part vital del teu esport i pocs el tracten així. Com vols que el teu cos i ment et donin el millor rendiment en una competició, si no els hi dones el temps suficient per descansar? L’ésser humà és capaç de fer meravelles físicament, però el secret no és sortir cada dia com un bèstia a entrenar pensant que si ho dones tot triomfaràs... NO. Les meravelles del teu cos les veuràs si tractes al teu cos amb respecte i li dones el seu descans. I no només és el teu cos el que necessita recuperar i descansar. La teva ment també. Ella serà la que

al final del dia t’ajudi a superar el mur en una carrera, et porti a tirar endavant i a lluitar quan vulguis abandonar. Som esportistes, populars o professionals (és igual), però abans, som persones, raó per la qual ha de ser més important la nostra salut i seguritat. Repeteixo que el descans és fonamental per aconseguir-ho i és imprescindible per poder aconseguir el màxim rendiment durant la competició o repte. L’esport ha de ser una cosa bona pel teu cos, ment i vida, i no pas un element que et condueixi a lesions i fracassos. El descans és un ingredient per assegurar que el teu cos estarà preparat per assolir la cursa i que la teva ment podrà prendre les decisions necessàries per aguantar el cansament i conduir-te a la teva meta. I no és només important descansar durant els entrenaments (recorda que després de competir és necessari recuperar i, ‘recuperar’ no significa esperar a no tenir agulletes, és una cosa més profunda). El descans és necessari encara que no notis cap agulleta. Potser, alguns tindran sort i competiran cada cap de setmana ‘a tope’ durant anys sense descansar, però se’ns dubte pagaran la factura més endavant. Aquest mes de desembre, abans de tancar el 2012 i de començar el 2013, dóna un pas més cap a la teva excel·lència esportiva: sigues positiu, sigues excel·lent i respecte el descans!

SIGUES POSITIU !

Article cedit per:

temps esport I desembre 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 38

23/11/12 14:20


PUBLICITAT

Sabies que... SEGONS L’ORGANITZACIÓ MUNDIAL DE LA SALUT (OMS)...

41

ÉS EL PRIMER ANY QUE ESTEM JUNTS... GRÀCIES PER FER-HO POSSIBLE.

BON NADAL I FELIÇ 2013

... els nens i adolescents de 5 a 17 anys haurien de realitzar un mínim de 60 minuts diaris d’activitat física moderada o vigorosa. La major part d’aquest temps hauria d’estar dirigit l’activitat física aeròbica com caminar, córrer o anar amb bicicleta. A més, a més, s’aconsella incorporar l’activitat física d’enfortiment ossi i muscular amb exercicis com push ups i saltar a corda, com a mínim 3 vegades a la setmana.

www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 39

23/11/12 14:20


42

SALUT I BENESTAR NUTRICIÓ

Per Joan Sacristán LLicenciat en ciències químiques Màster de química i enginyeria alimentària Especialitzat amb nutrició esportiva

EL PODER DELS CÍTRICS CÍTRICS I PROPIETATS NUTRITIVES Els cítrics es caracteritzen pel seu sabor àcid ja que aquestes espècies vegetals tenen àcid cítric. D’altra banda, la seva riquesa en vitamina C i en bioflavonoides els ha portat a ser objecte d’estudi al món científic, convertint-los en un aliment molt recomanable per esmenar determinades manques nutricionals. A més, constitueixen una font de fibra dietètica, la qual cosa completa el seu valorat perfil nutricional. Podem entendre doncs que, davant de la demanda de productes sans i beneficiosos per a l’organisme, els cítrics s’han posicionat en la nostra alimentació com una rica font de vitamina C i d’agents antioxidants.

SABIES QUÈ…? • …el poder antioxidant de la vitamina C s’empra en la indústria alimentària per evitar que els aliments es deteriorin? • …la vitamina C present en un suc de taronja recentment espremut s’oxida als 15-20 minuts d’haver-ho preparat?

VITAMINA C L’àcid ascòrbic, comunament conegut com a “vitamina C”, ha demostrat ser una vitamina amb un elevat poder antioxidant. La seva capacitat per neutralitzar l’acció dels temuts “radicals lliures” ha convertit aquesta vitamina en una de les armes antioxidants més populars en la nostra societat. Gràcies a la seva activitat antioxidant, la vitamina C és ideal per lluitar contra la deterioració causada pel fum del tabac en persones fumadores. A més, reforça el sistema immunològic i redueix la durada de catarros i grip, disminuint les molèsties que aquestes malalties ocasionen. Entre altres de les seves propietats destaca la seva col·laboració en els processos d’absorció de ferro i zinc, tots dos, elements molt necessaris en l’organisme. El ferro per exemple, participa en el transport d’oxigen a través de la sang, mentre que el zinc és essencial per al creixement i el desenvolupament sexual, així com per a la salut de la nostra pell. Però, això no és tot. La vitamina C intervé també en la síntesi de col·lagen. Conseqüentment, resulta una vitamina essencial per a la salut de la pell, de les articulacions i dels ossos. No obstant, la seva estabilitat és un dels seus punts més febles, perquè és tan sensible a la temperatura com al contacte amb l’aire, per la qual cosa els processos de cuinat afectaran a la seva presència en aquells aliments tractats tèrmicament. Tot i així, la tecnologia dels aliments ha avançat de tal manera que actualment és possible trobar nombrosos productes enriquits amb vitamina C.

• …als bioflavonoides se’ls coneix com a vitamina P pel rol que juguen en la Permeabilitat capil·lar?

temps esport I desembre 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 40

23/11/12 14:20


LA PREOCUPACIÓ PER LA SALUT ADQUIREIX, DIA RERE DIA, MAJOR IMPORTÀNCIA EN LA NOSTRA SOCIETAT. I ÉS QUE NO ÉS PER MENYS. ELS HÀBITS ALIMENTARIS ALS QUE ESTEM ACOSTUMATS, EL CONSUM D’ALIMENTS PROCESSATS I/O REFINATS, LA DESINFORMACIÓ... AQUESTS SÓN ALGUNS DELS MOTIUS CAUSANTS DE LES NOSTRES CARÈNCIES NUTRICIONALS. VIST AIXÒ, ÉS NORMAL QUE SORGEIXI L’INTERÈS PER AQUELLS ALIMENTS QUE CONSTITUEIXEN UNA FONT CONCENTRADA DE NUTRIENTS I QUE APORTEN UN EFECTE BENEFICIÓS SOBRE L’ORGANISME. UN D’AQUESTS EXEMPLES SÓN ELS CÍTRICS.

FLAVONOIDES CÍTRICS

LA IMPORTÀNCIA DELS CÍTRICS EN L’ACTIVITAT ESPORTIVA

La paraula flavonoide prové del llatí flavus, que vol dir “groc”. Els flavonoides cítrics són partícips de la coloració dels cítrics. Comunament, aquests compostos presenten aquesta coloració per protegir les espècies vegetals de les radiacions solars. Altres vegades, impliquen un sabor desagradable per protegir-les dels depredadors herbívors, però nutricionalment parlant, posseeixen altres beneficis.

La pràctica d’exercici implica un estrès oxidatiu en l’organisme que ha de ser recompensat amb una alimentació adequada en funció de les necessitats de cada persona. Com ja hem explicat altres vegades, l’activitat física afavoreix la producció de radicals lliures. Aquests actuarien sobre el nostre organisme deteriorant cèl·lules bones i causant danys irreparables. No obstant això, la solució no serà abandonar la pràctica d’esport que tants beneficis aporta pel sistema cardiovascular i muscular, sinó seguir una alimentació equilibrada que ens proporcioni tots aquells nutrients que col·laboren en el bon funcionament de l’organisme. I és en aquest punt on els “cítrics” juguen un important paper. La seva riquesa en vitamina C col·labora en l’eradicació dels radicals lliures generats i afavoreix la salut de la pell i dels ossos facilitant la síntesi del teixit connectiu. D’altra banda, els flavonoides que ens aporten reforçaran les nostres artèries i venes proporcionant una millora en el funcionament del sistema circulatori. Avui dia és fàcil trobar al mercat diferents aliments que constitueixin fonts concentrades d’aquests nutrients (com és el cas de determinades begudes i complements per a esportistes), o bé, podem recórrer a altres formes més tradicionals com és el consum de fruita fresca en la nostra dieta diària. Si bé la presència de fruita fresca en la nostra alimentació és imprescindible, el consum de begudes i complements per a esportistes seran recomanables si volem assegurar que cobrim les necessitats de nutrients que exigeix la pràctica d’exercici.

Entre les propietats dels flavonoides cítrics cal destacar la seva activitat sobre el sistema circulatori i la seva activitat contra determinats tipus de càncer. L’hesperidina, la rutina diosmina i la naringina han demostrat en els estudis científics realitzats exercir un efecte positiu sobre la permeabilitat capil·lar i sobre el flux sanguini. D’aquesta manera reforçarien capil·lars i venes i permetrien prevenir hemorràgies, aparició de blaus i hemorroides. En altres casos, com en el de la quercetina, s’ha demostrat que també posseeixen propietats antiinflamatòries. A més, els flavonoides actuen sinèrgicament amb la vitamina C. Gràcies a això, els cítrics presentaran un valor afegit enfront d’altres productes presents al mercat que continguin flavonoides, però que manquin d’aquesta vitamina present en les espècies cítriques.

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 41

Article Cedit per:

23/11/12 14:20


44

SALUT I BENESTAR NUTRICIÓ

Per Montse Alives CENTRE TÈCNIC EN DIETÈTICA I NUTRICIÓ Canet de Mar. · 609 713 901

dieteticalives@gmail.com

LA DIETA PERFECTA Per tant, cal valorar, en la teva dieta, el teu modus vivendi. Les teves relacions socials formen part també de la teva dieta, de la teva vida, i del teu equilibri, no només físic, sinó mental. És a dir, la dieta s’ha d’adaptar a tu, no tu a la dieta. Un dels errors més comuns que em trobo sovint a la meva consulta és gent que s’ha equivocat en les eines per arribar al seu pes ideal. Quines són aquestes eines? La principal és no excloure cap aliment en la teva ingesta diària. L’exclusió de proteïnes, de greixos o de carbohidrats és el pitjor camí a escollir. Crec febrosament en la dieta Mediterrània. Mireu-vos detalladament, “la Piràmide Alimentària” e intenteu imaginar si en feu un exemple diari del que recomana. La majoria de gent que ve al meu centre, un 79% ha estat fent exclusió dels carbohidrats (pa, pasta, arròs, patata...), perquè pensaven que els engreixaven. En aquests casos, els faig una petita reflexió. Com pot ser possible que l’Organització Mundial de la Salut recomani la ingesta principal en base als carbohidrats per prevenir l’obesitat mundial, i siguin aquests aliments el contrari del que una entitat de tant de pes recomana? No té sentit. Us garanteixo que els carbohidrats complexos no engreixen. Feu cas de les recomanacions: 12-15% de proteïnes, 30-35% de greixos i 50-55% de carbohidrats. Un bon indicador de no fer un excés en les proteïnes és no superar diàriament el gruix i dimensions de la teva mà. També cal menjar de 2-3 peces de fruites diàries i dues verdures, una d’elles en forma d’amanida, per poder conservar les vitamines i la fibra diària.

LA DIETA PERFECTE ÉS AQUELLA QUE QUAN LA COMENCES, NO PENSES QUAN S’ACABARÀ. UNA DIETA QUE ET SUPOSI UNA LLUITA DIÀRIA O UN SACRIFICI, DIFÍCILMENT T’OMPLIRÀ EN TOTS ELS SENTITS.

Article Cedit per:

temps esport I desembre 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 42

23/11/12 14:20


PUBLICITAT

47

www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 43

23/11/12 14:20


48

ACTUALITAT

temps esport I desembre 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 44

23/11/12 14:20


EXPERIÈNCIES

47

EXPERIÈNCIA DE LA

VANESSA MUDARRA

A

NOVA ZELANDA: UN SOMNI FAMILIAR FET REALITAT

l’octubre del 2009, amb un bebè d’un any i amb un parell de mesos de preparatius, en Wouter i jo vam emprendre el nostre llarg viatge cap a Nova Zelanda, carregats amb les bicis, els carros, la tenda de campanya i el mínim d’equipatge... Dos dies més tard aterràvem a Auckland, la ciutat principal de l’illa Nord. Allà ens esperava un cotxe que ens portaria a l’inici de la nostra aventura familiar en bicicleta: Cape Reinga. Un cop al punt més al nord del país vam preparar les bicis i l’equipatge, vam col·locar a la petita El·la dins del que seria el seu transport durant els següents 6 mesos... I, au, a pedalar... Teníem 4.000km per endavant! El primer dia, després de 30km, no pensàvem pas que arribaríem a fer tot el recorregut, però al cap de tres dies ja havíem agafat el ritme i, a la setmana, ja teníem tota una rutina entorn l’equipatge, els preparatius d’acampar i recollir a l’endemà, i els hàbits de dormir de l’El·la. L’El·la era qui donava el major handicap, perquè era tan bebè que necessitava bolquers i llet en pols. Gràcies a les costums del país ens va ser molt fàcil, ja que podies comprar paquets de bolquers de 10 unitats i, fins i tot, individuals! Pel que fa al recorregut, no vam marcar una ruta. Sabíem que volíem arribar al sud i que teníem 6 mesos, així que amb tota la

www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 45

23/11/12 14:20


48

nostra calma i ganes de conèixer cada racó d’aquell tan meravellós país, cada dia fèiem nit a un lloc o a un altre. La nostra motivació principal era fer turisme i el nostre ritme era el de no perdre cap moment, paisatge o experiència. Ens deixàvem dur pel dia a dia i això ens va portar a conèixer a gent excel·lent i a compartir moltes històries. Nova Zelanda per pedalar és un destí molt tranquil, sobretot, si s’eviten les grans ciutats. Hi ha molt poca població i a l’illa sud és molt fàcil fer quilòmetres sense veure ningú. Això ixò sí, càmpings en trobareu per tot arreu! Les carreteres tenen desnivells de tot tipus, però ò la majoria són carreteres que serpentegen, pugen i baixen.

Sobre els paisatges no sé per on començar... Ja a l’inici de tot, era un lloc idíl·lic, era com estar a la fi del món. Platges salvatges on el boscos arriben gairebé fins a tocar mar, platges tropicals de sorra daurada, platges quasi desèrtiques durant quilòmetres... I, sobre la natura, és un país ple de parcs naturals i reserves marines amb milers de programes de recuperació de flora i fauna. És un país d’aigua, rius i llacs de nord a sud. No hi ha un tros de terra sec i, per això, tenen una abundant vegetació amb boscos tropicals. Un dia pedales per la platja i a l’endemà estàs a un volcà, passant per una zona de guèisers i aigües termals naturals. Una vendició.

Les ciutats també tenien el seu encant encant, tot i que nosaltres vam evitar la majoria dels grans u urbs, però Rotorua era parada obligatòria per sser la principal seu de la cultura Maori. Allà vam

temps esportt I d desembre b 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 46

23/11/12 14:20


Per Vanessa Mudarra Pe arra

poder gaudir de les diferents activitats que es feien a la zona i visitar el Museu d’Història de Nova Zelanda, The Craters of the Moon (un espai natural que semblava la recreació de la lluna, com el seu nom indica), Waiotapo, un espectacle de piscines naturals de fang i de colors, i com no, gaudir de la famosa HAKA, el vall de la selecció neozelandesa de rugbi. Quan travesses a l’illa sud, tota la costa oest és una fotografia de penya-segats fins arribar a Doubtfulsound i Milfordsound (els Fiords de Nova Zelanda), sense deixar de banda Franz Josef i Fox Glaciar, els Parcs nacionals dels glacials. Vam arribar fins a Stewart Island, famós per ser l’últim lloc de tot el país on es conserva tota la flora i la fauna autòctona i on diuen que encara es troben els KIWIS, l’au nacional de plomall marró fosc que no vola, fa els nius a terra i té una alçada de gairebé 50cm. Pujant per la costa est, encara més remot i menys visitat, es troben the Catlins, una zona ideal per divisar dofins, balenes, orques i pingüins en estat salvatge. Trobar-los de passeig en grup mentre estàs prenent el solet a la platja és una sensació irrepetible. Per tot el país trobes particularitats. Zones on anaven a buscar or i on encara pots llogar una panera per cercar or al riu, vinyes, salts d’aigua, els Mouraki Boulders (formes rocoses rodones), Els Pankeke Rocks (formacions a les roques amb formes molt curioses) i un

45

no parar d’atraccions naturals i de la història que els Neozelandesos han sapigut mantenir i conservar. És un país ideal per caminar. De nord a sud hi ha travesses senyalades on un munt de companyies et guien durant la caminada i algunes les pots fer al teu aire. Per tot arreu hi ha molts punts d’informació turística i dels parcs Nacionals. Aquests són molt accessibles i estan molt ben senyalitzats. Ja per acabar, el millor de tota l’experiència van ser les persones. Allà on ens aturàvem ens convidaven a cafè, a dinar, a passar la nit... La gent era molt oberta i amable. Aquest viatge, com a família, ens va enriquir i unificar. Cada dia era un repte. Sortir i tirar endavant sobre els petits entrebancs que anaven succeint, estar pendent de l’altre perquè hi hagi unitat... Com us he dit al principi: Un somni fet realitat.

www.tempsesport.com

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 47

23/11/12 14:20


50

ESPAI GANGUES

SEGONA MÀ I Venc bici ORBEA BTT blava rodes de 24 encara originals, 18 marxes, suspensió al davant, quasi nova 45€ Tel. 607 220 656 I Venc botes snowboard de la marca Thirty Two, noves a estrenar. Peu 38-39, de dona. Tel. 616 128 448 I Venc Magonterapia Nova M70 AMEL MEDICAL, amb 4 accessoris per no utilitzar. 680€ Tel. 660 398 686 I Venc bambes marca ZOOT. Pesen 180gr. Són voladores sense cordons. Noves per equivocació de talla, num.42. 50€ Tel. 619 324 748 I Busco BTT de 2a mà t.L (1,80m) Pressu 500€ Tel. 617 411 102

I Venc BTT Trek 8500 Shimano XT, canvi i patilla nou DEORE (2 sortides), forquilla Marzocchi Bomber, càmeres noves, coberta nova, pedals automàtics gama alta talla 21. 400€ Tel. 639 758 248 I Venc botes de neoprè Núm. 38-39 i pantalons curts també de neoprè talla única Tel. 635 68 15 11

I Venc raqueta de paddle Marca Warlon Pro competition 100% carboni. Millor model del 2010. 100€ Tel. 607 270 205 I Venc rodes Marca ZIPP 404 amb cobertes POWERTAP SL. 2000km, de l’any 2009 per SHIMANO, 1.500€ Tel. 658 308 612

I Venc Asics Trabuco any 2012. t.42. 45€ Tel. 619 324748

I Venc Bicicleta Connor de carbono. Comprada fa 6 mesos. t.54. 990€ Tel. 93 793 91 35

I Venc funda bossa de pals de golf Nike Amb rodes. Nova a estrenar. 75€ Tel. 667 906 447

I Venc rodes bicicleta de carretera. Most claw carbon 58mm. Molt bon estat. 700€ Tel. 618 709 078

I Venc quadre bici Marca CADEX de carboni amb grup ULTEGRA, t.54. 1.600€ Tel. 609 255 942

I Venc patins en línia infantils Poc usats. t.30-33 Marca Topic noisy Tancament micromètric, rodaments Abec5, rodes 60mm + bossa + proteccions. 40€ Tel. 617 65 33 87

I Venc bicicleta BTT marca Ditec de carbono. t.M Canvi XTR. En bon estat. Suspensió Fox. 1.680€ Tel. 93 793 91 35 I Venc casc t.M Marca Momo tipo jet, nou a estrenar vermell i plata. 100€ Tel. 607 270 205 I Venc bicicleta de carretera marca CNR t.15”/16”. Grup Sora Amb manillar plà i normal. Completament nova. 450€ Tel. 607 70 88 18 I Venc bicicleta de BTT Specialized Hardrock t.M Suspenció Rock shock. 250€ Tel. 93 793 91 35 I Venc 2 abonaments a Tribuna del FCB 30.000€ Tel. 659 917 843

Tens material esportiu que vols vendre? Envia’ns-el a info@tempsesport.com i el publicarem GRATUÏTAMENT.

temps esport I desembre 2012

REV9_TEMPS ESPORT_des2012.indd 48

23/11/12 14:21


AF TEMPS ESPORT_des2012.indd 3

22/11/12 13:10


AF TEMPS ESPORT_des2012.indd 4

22/11/12 13:10

revista_tempsesport_no9  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you