Page 1

BIENVENIDO A CASA

PEQUEテ前 TEATRO DE MORONDANGA

El Canal (Factoria Coma Cros) ツゥ MANUEL GIANONI

Primera sessiテウ doble: Divendres 1 de novembre, 21 h (1a part) Dissabte 2 de novembre, 18 h (2a part) Segona sessiテウ doble: Dissabte 2 de novembre, 18:15 h (1a part) Dissabte 2 de novembre, 22 h (2a part)


BIENVENIDO A CASA

PEQUEÑO TEATRO DE MORONDANGA

Fitxa artística Direcció: Roberto Suárez Intèrprets: Sergio Gorfain, Chiara Hourcade, Soledad Pelayo, Oscar Pernas, Mariano Prince, Mario Rodríguez, Rafael Soliwoda, Gustavo Suárez Responsables tècnics: Inés Cruces, Luis Fernández, Nicolás Rodríguez Producció: Ignacio Fumero, Salvador Collado

Dades Dia i hora: Primera sessió doble: Divendres 1 de novembre, 21 h (1a part); dissabte 2 de novembre, 18 h (2a part). Segona sessió doble: Dissabte 2 de novembre, 18:15 h (1a part); dissabte 2 de novembre, 22 h (2a part) Lloc: El Canal (Factoria Cultural Coma Cros) Preu: 31 € Durada: 1 h 5 min. (1a part); 1 h 45 min. (2a part) Espectacle en castellà

Espectacle inclòs a

Amb el suport de

Estrena a Catalunya 02


BIENVENIDO A CASA

PEQUEÑO TEATRO DE MORONDANGA

Presentació Benvinguts a casa de l’home elefant. Res no és el que sembla en aquesta tragicomèdia delirant. Per començar, comprant l’entrada tenim accés a dues funcions que ens permeten viure la història de dues maneres diferents: cadascuna de les parts canviarà la nostra percepció dels actors i els sentiments d’enveja i misèria que els provoca la deformitat del protagonista. Prepareu-vos per a la trencadora companyia de Roberto Suárez, aplaudida per la ruptura permanent dels codis teatrals, experts a jugar amb l’espectador i generar ambigüitats inquietants. Emparentada amb les atmosferes misterioses de David Lynch i l’aire naturalista de Tolcachir o Veronese, aquesta proposta uruguaiana única promet sacsejar els amants del teatre més contemporani.

Bienvenido a casa Un dels escriptors que més ens ha emocionat en els últims anys és el xilè Alejandro Zambra: nou, quotidià, proper. I no tenim cap dubte que el Pequeño Teatro de Morondanga ens causarà el mateix efecte que la primera vegada que vam tenir davant dels nassos una obra de Tolcachir o Veronese. Roberto Suárez recrea la història de l’home elefant amb l’aire de la família Coleman i aquelles tres germanes invertides assegudes en una butaca. Realisme cru i cert aire pop. Andreu Gomila Suplemement de Temporada Alta de La Vanguardia 30 de setembre de 2013

03


BIENVENIDO A CASA

PEQUEÑO TEATRO DE MORONDANGA

Sinopsi Si haguéssim que definir la nostra obra, diríem que Bienvenido a casa és una tragicomèdia tocada per l’humor negre, atabalada pel destí de l’increïble home elefant, obra exposada a la mirada del públic com una vidriera on tots són jutjats obertament per les seves característiques més destacades; l’exposició de la misèria, l’enveja, allò de què no es parla. Tot això, emmarcat en una història delirant, rient-nos de les nostres pròpies misèries i convidant l’espectador que ho faci amb nosaltres.

04


BIENVENIDO A CASA

PEQUEÑO TEATRO DE MORONDANGA

Sobre l’obra Després de dos anys de feina, finalitzem el procés d’assaigs de l’obra que hem titulat Bienvenido a casa. Durant aquests anys ens hem abocat a analitzar la relació entre el públic i els actors durant el desenvolupament de l’espectacle: els diversos factors que provoquen aquesta relació íntima i que generen per últim el fenomen conegut com la sympatheia; el fet de sentir de l’espectador amb l’actor i el seu entorn. Les dues obres, que per moments es desenvolupen simultàniament, són un intent per desbaratar el sentit del temps de l’espectador, involucrar-lo en la ficció utilizant mecanismes de suggestió i induir-lo a recepcionar les situacions plantejades d’una manera més vivencial.

Estructura espacial i dramàtica Bienvenido a casa són dues obres de teatre que es juxtaposen per moments en el temps i en l’espai en el espacio i s’han de veure en el seu ordre natural. La nostra intenció és que el disparador dramàtic, més enllà del que és anecdòtic, sigui el punt de vista amb què el públic se situa per enfrontar-se a l’espectacle. L’espectador, des de la seva subjectivitat s’enfronta a determinats esdeveniments que inevitablement jutjarà però que, posteriorment, el segon dia, en observar la situació des d’un altre angle o punt de vista, deixarà de ser subjectiu per un instant i es convertirà en ésser objetiu. Això, aparentement, ja que la intenció és enganyar la percepció i la reflexió sobre les nostres posicions de judici i morals, generar el dubte del que és real, i manifestar com pot arribar a ser d’incomplet el nostre punt de vista.

05


BIENVENIDO A CASA

PEQUEÑO TEATRO DE MORONDANGA

Sobre l’espectacle Perquè una obra teatral estigui viva sempre ha d’estar en contacte amb la vida. No importa la trama, el que importa és la vivència. Bienvenido a casa (les dues obres) transcorre en el lapse de dos dies. En aquest temps és el vertigen de la relació de l’espectador amb l’actor el que enriqueix vertaderament la trama. L’espectacle és un joc en el qual sempre es diu: “això no és veritat, això no està passant” però, en definitiva, aquesta negació és el que fa que el fet teatral succeeixi, són dues forces que xoquen; la realidad i la fantasia. Els personatges són jutjats per l’espectador: ells mateixos ho diuen, i nosaltres ho recalquem, en els punts de vista, la subjectivitat i la polisèmia; és a dir, la pluralitat de significats. Aquest és el gran punt: com un veu des d’un costat, com un altre veu des de l’altre costat; i, llavors, com es tornen a significar les coses. Durant dos dies, nosaltres i el públic compartim aquesta sensació de “ja et conec, ahir ja vaig ser aquí amb tu”; els actors reapareixen amb diversos rols i també repeteix el públic. Tant per a uns com per a d’altres (actors i públic), el fet de trobar-se dos dies seguits genera certa complicitat, cert aire de festivitat. Per això busquem que el públic arribi al teatre en “estat de festa”, que vingui a gaudir, sense una predisposició intel·lectual. Aquesta és l’única realitat del teatre: que l’actor hi sigui per comunicar quelcom a l’espectador, aquesta gran passió per fer alguna cosa, i per expressar-li que “jo sóc aquí perquè t’estimo i estàs convocat: benvingut a casa. Ets benvingut en aquest lloc i en aquesta manera de fer teatre”.

Premis i distincions Guanyadora d’Iberescena (Procés de Creació Dramatúrgica en residència/Roberto Suárez) Guanyadora de Fondos de Incentivo Cultural (Posada en escena) Guanyadora de Montevideo Ciudad Teatral (Posada en escena) Guanyadora de Cofonte (Comisión Fondo Nacional de Teatro)

06


BIENVENIDO A CASA

PEQUEÑO TEATRO DE MORONDANGA

Sobre la companyia Pequeño Teatro de Morondanga El Pequeño Teatro de Morondanga es fundà el 1991 i s’ha caracteritzat en els seus treballs per l’esperit nòmada, l’entrega a la investigació i l’estètica rupturista dels codis teatrals.

Espectacles de la companyia El hombre inventado Premio Florencio (Asociación de Críticos Teatrales de Uruguay) Premis: Il·luminació, escenografia, vestuari i banda sonora Nominacions: Autor i director El bosque de Sasha Premio Florencio (Asociación de Críticos Teatrales de Uruguay) Premis: Autor, director, il·lluminació, escenografía, vestuari, espectacle, banda sonora Nominació: Actor (César Troncoso) Rococó Kitch Premio Florencio (Asociación de Críticos Teatrales de Uruguay) Premis: Autor, Vestuari, il·lluminació i escenografía Nominacions: Director, espectacle, banda sonora, actor (César Troncoso) Premio Instituto Internacional de Teatro Mejor Espectáculo de Autor Nacional Concurso para Directores Jóvenes (Asociación de Críticos Teatrales de Uruguay) Kapeluz Menció al Concurso de Obras Teatrales Caja Notarial Las fuentes del abismo Premio Florencio (Asociación de Críticos Teatrales de Uruguay) Nominacions: Director revelació Ulrich La estrategia del comediante 07


BIENVENIDO A CASA

PEQUEÑO TEATRO DE MORONDANGA

Robert Suárez director Montevideo Uruguay, 1970. Director, actor, dramaturgo y docente. Egresado de la Escuela de Arte Dramático Teatro La Gaviota. En teatro tiene una reconocida trayectoria tanto como autor, director y actor: La Estrategia del Comediante (autor/director), El Hombre Inventado (autor/director), El Bosque de Sasha (autor/director), Ulrich (autor/ actor), El Vampiro (actor), Una cita con Calígula (actor), Rococo Kitch (autor/director), Destino de dos cosas o de tres (actor), Baal (actor), Cyrano de Bergerac (actor), La Soledad en los Campos de Algodón (actor), Kapeluz (autor/director), Las Fuentes del Abismo (autor/director/ actor), Dúo Cómico Suárez-Troncoso (autor/director/actor), Ricardo III (actor). Cine: Como actor trabajó en diversos proyectos. Circular de Alison Muritiva (Brasil), Norberto Apenas Tarde de Daniel Hendler, Matrioshka de German Tejeira, La Espera de Aldo Garay, 25 Watts de Pablo Stoll y Juan Pablo Rebella, Plata Quemada de Marcelo Piñeyro. En este momento se encuentra en postproducción su primer largometraje como guionista y director Ojos de Madera. Festivales: FIA (Festival Internacional de teatro de Costa Rica), Festival Internacional de Porto Alegre, Festival de la Triple Frontera. Docencia: Es profesor de Arte Dramático del Programa de Teatro de la Intendencia Municipal de Montevideo de forma ininterrumpida desde 1993. Durante el 2007 y 2008 dictó un postgrado de dramaturgia, actuación, puesta en escena y creación colectiva, en la Escuela Municipal de Arte Dramático. Desde el 2010 es tallerista de Comunicación de la Unidad Tiempo Completo del INAU (Instituto del Niño y Adolescente de Uruguay). Premios: FEFCA (Fondo de Estimulo a la Formación y Creación Artística) Justino Zavala Muniz Nivel III/ Juan José Morosoli de plata a la trayectoria/ B`NAI B`RIT a la trayectoria y por el que viaja a EEUU, Israel, Francia donde dicta y recibe talleres con figuras como Franco Zefirelli. Recibe el Premio de Iberescena proceso de creación dramatúrgica en residencia. Es premiado con el Florencio (Asociación de críticos teatrales de Uruguay), tanto como autor, director y actor. El Instituto Internacional del Teatro lo premia con el mejor espectáculo de autor nacional, por el que viaja a Alemania. Por su trabajo en el campo audiovisual ha sido premiado como actor en la Pedrera Short Film Festival, FONA (Fondo Nacional del Audiovisual) premio a la producción, Ibermedia premio al desarrollo y coproducción y premio INA (Instituto Nacional del Audiovisual). 08


BIENVENIDO A CASA

PEQUEテ前 TEATRO DE MORONDANGA

Venda Anticipada

Avantatges i descomptes

09


BIENVENIDO A CASA

PEQUEテ前 TEATRO DE MORONDANGA

Identifica els espectacles de Temporada Alta

Els espais

010

Dossier de l'espectacle "Bienvenido a casa" de Pequeño Teatro de Morondanga  

1a sessió doble: Divendres 1 de novembre a les 21h (1a part) i Dissabte 2 de novembre a les 18h (2a part). 2a sessió doble: Dissabte 2 de n...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you