Page 1

Patrik Svensson BERÄTTAR M CH

P

G

NO

V

IN

20

LIN

2019

19

SAN ÄS

BOK -O

skriver ålens lov

LÖRD G 30 A

BOK& BERÄTTAR

Jan Wallentin Tomhetssyndrom efter Strindbergs stjärna

MÄSSA

LÖRDAG DEN 30 NOVEMBER 2019 - LINKÖPINGS STADSBIBLIOTEK KL 10-16

tellus.link

INTERNATIONELL

FÖRFATTARSCEN

fotograf: Thron Ullberg

MONIKA

FAGERHOLM FRI ENTRÉ :)

fotograf: Tommi Tuomi

Viveca Sten

SIRPA KÄHKÖNEN "Skyldig till alla morden i Sandhamn"

fotograf: Thron Ullberg

UTSTÄLLARE FRÅN HELA SVERIGE| SCENPROGRAM | BOKSLÄPP | TESTA TV-SPEL NYHETER |WORKSHOPS|SPEAKERS CORNER |BIBLIOTERAPI|LEKTÖRSHJÄLP

HANDBOK FÖR SUPERHJÄLTAR Möt Agnes och Elias Våhlund, paret bakom succéserien

Don Quijote på 12 olika språk


2

TellUs 2019

bok- och berättarmässa

INNEHÅLL 3 Viveca Sten

5 Internationell författarscen med Monika Fagerholm och Sirpa Kähkönen 6 Supehjältar till TellUs 8 Boksläpp - Ny bok om nytt bostadsområde 9 Sirpa Kähkönen 9 Biblioterpai 10 Unga berättare 10 Lowe Aspviken

Välkommen till TellUs!

12 Jan Wallentin 12 Patrik Svensson 13 Mässprogram 14 Mässkarta 14 Utställarförteckning

För åttonde året i rad har vi härmed nöjet att hälsa dig välkommen till TellUs bok- och berättarmässa på Linköpings stadsbibliotek. Mycket har hänt sedan den allra första upplagan den 22 september 2012, men den pirriga känslan av förväntan nu när den stora dagen närmar sig är precis densamma. Som vanligt bjuder årets mässa på en del nyheter och många guldkorn.

MÄSSTIDNINGEN FÖR

Den stora nyheten i år är så klart att vi lanserar en helt ny barnboksfestival, Lilla TellUs, dagen innan TellUs bok- och berättarmässa. Lilla TellUs fyller luckan efter flyktade Barnens bokens dag och syftet är att skapa en dag för och om barns läsning där läslust, inspiration och kunskap är ledord.

Bok- & berättarmässa

På ”stora TellUs” är det som vanligt en del nyheter. Vi kommer för första gången någonsin att ha besök av Bokbussen, som kommer att stå uppställd på Tranströmers plats utanför biblioteket och slå upp dörrarna för alla som vill kika in och se hur ett rullande bibliotek ser ut. Det kommer även bjudas på program inne i Bokbussen. Vi gör dessutom en scenrockad, där scenen på Tidningshyllan försvinner till förmån för scenen i Musikhörnan. Det hoppas vi blir ett litet lyft både vad gäller akustik och ljusinsläpp. Och vi hoppas att ni är många som slår er ner vid Musikhörnan och lyssnar till programpunkterna där.

BERÄTTAR M CH

P

G

NO

V

2019

20

LIN IN

19

SAN ÄS

BOK -O

TellUs

LÖRD G 30 A

ANSVARIG UTGIVARE & TEXT

Johan Hagesund GRAFISK FORM & REDIGERING

Jan Holmbom TRYCK

Hall Media Tryck AB

Vi fortsätter vår satsning på att ta internationella författare till Linköping och Östergötland, och i år riktar vi fokus på vårt östra grannland. Från Finland kommer Sirpa Kähkönen och Monika Fagerholm för att berätta om sina senaste böcker. Sirpa Kähkönen är aktuell med Brudar i svart, första delen i sin väldiga Kuopiosvit som har börjat översättas till svenska, och Monika Fagerholm har nyligen nominerats till Finlandiapriset för Vem sköt Bambi? Vi är också glada över att ha Linköpings stadsbiblioteks nya Digitala kreativa verkstad med på TellUs. Den digitala verkstaden har byggts upp under hösten och står nu redo att ta emot besökare. Där kan du spela in pod, redigera bilder, skapa musik och låna teknisk utrustning. På TellUs kan du gå på workshop i hur du tar bättre foton med mobil eller padda i den nya digitala verkstaden. Som vanligt ser vi fram emot en välfylld dag i berättandets tecken där vi hoppas att du som besökare ska få dig både kunskap och nöje till livs. Slå upp uppslaget med program och utställare här i mässtidningen och börja planera för ditt besök redan nu!

WEBB

www.tellus.link FACEBOOK

ostergotlandsbokmassa INSTAGRAM

@tellusostergotland MEJL

johan@tellus.link janne@tellus.link

Varmt välkommen! Hälsar Johan, Janne, Linköpings stadsbibliotek och alla möjliggörare


TellUs 2019

3

bok- och berättarmässa

TellUs välkomnar

Viveca Sten

som jubilerar med tionde delen i Sandhamnsserien

Hade inte självförtroende att skriva skönlitterärt Visst, en hel del krönikor i finanstidningar hade det blivit. Och tre fackböcker på det. – Men fackböckerna handlade om juridik och där kände jag mig trygg,

Gick runt med manuset i väskan i två månader På sommaren samma år var Viveca ute och gick på Sandhamn med sin dotter och plötsligt kom en idé till henne. – Solen sken och vi gick där på stranden. Plötsligt fick jag en bild i huvudet av ett lik fångat i fisknät. Jag blev så inspirerad att jag gick hem och började skissa på ett bokmanus. Det tog cirka ett och ett halvt år innan jag blev klar, och då sa min man att jag var tvungen att skicka in det till ett förlag eftersom jag lagt så mycket tid på det.

”urusel på att ha låga ambitioner" – Jag gick runt med manuset i väskan i säkert två månader innan jag vågade skicka in det, sen tog det inte lång tid innan Bonniers svarade att de älskade det och ville ge ut boken, berättar Viveca. Gav ut sex böcker på drygt ett år I det läget var det blott och bart en bok, men redan till första mötet

– Riktigt extremt blev det mellan augusti 2017 och september 2018 när jag gav ut sex böcker. En deckare, två ungdomsböcker, en samling skärgårdsberättelser, en kortroman och dessutom en nyutgåva av min bok om affärsförhandlingar. – Jag har alltid varit urusel på att ha låga ambitioner, lägger Viveca till med ett skratt. Som storebrorsan alla drömmer om I den tionde Sandhamnsdeckaren är det som vanligt Nora och Thomas som står i centrum, men för första gången knakar det i fogarna mellan dem. – Nora är sjukskriven, har dåligt samvete och lågt självförtroende. Hon orkar inte med varken sig själv eller sin man och ägnar kvällarna åt att dricka vin och tycka synd om sig själv. Så börjar man spränga för att bygga bostäder på Telegrafholmen (ön mittemot Sandhamn) och hittar skelettdelar. Nora inleder en egen utredning parallellt med polisens, och då blir hon och Thomas för första gången i serien riktiga ovänner. Att Thomas kunde ha ett sådant temperament kanske kommer som en överraskning för många läsare, då han är Vivecas tveklöst mest omtyckta karaktär. – Folk är så förtjusta i Thomas att jag på riktigt får frågor om de kan få hans telefonnummer…

19

20

BO K-

med förlaget hade Viveca skrivit synopsis för del två och del tre, och därifrån rullade det på med en ny Sandhamnsdeckare om året. Något utrymme för skrivkramp har aldrig funnits i Vivecas tidsplan.

Missa inte Viveca Sten kl. 11.00 på Stora scenen 2019

SAN ÄS M

– Det var självklart för mig att läsa juridik och sedan börja jobba som jurist. Jag hade en ganska schysst karriär och var aldrig ute efter att byta jobb. Jag ville egentligen bara se om jag kunde skriva en skönlitterär bok.

– Men så gick jag Ruter Dams chefsutvecklingsprogram våren 2005, där man skulle sätta upp målsättningar, såväl yrkesmässiga som privata. Ett av mina mål var att jag skulle skriva en skönlitterär bok.

G

IN

– Läsandet fick jag med mig hemifrån, alla i familjen läste och jag var en riktig boknörd. Jag blev intresserad av att skriva och ett tag ville jag bli journalist, men det fanns inte på kartan i min familj. Även om både mamma och pappa läste var vi inte en skrivande familj. Hela släkten består av ekonomer och jurister, möjligen med någon läkare som undantag, berättar Viveca över telefon.

att skriva något skönlitterärt var att lämna ut sig helt, och det hade jag inte självförtroende till, säger Viveca.

ÖP

I hemlighet begravd, den tionde boken i serien, har släppts bara dagar innan vårt telefonsamtal och Viveca berättar att hon dagen innan suttit på Adlibris centrallager och signerat 500 exemplar av boken. Och därefter kastat sig direkt till tv-studion för ett liveframträdande. Den typen av intensiva lanseringsperioder har Viveca Sten fått vänja sig vid som framgångsrik författare. Men att hon nu kan kalla sig författare på heltid är ett tämligen oväntat avsteg från en predestinerad yrkesbana som jurist.

H BERÄTTA R OC

LINK

Viveca Sten är att betrakta som något av en litterär late bloomer. Nog för att drömmen om att skriva en skönlitterär bok funnits där länge, men det var först i mitten av livet hon gjorde slag i saken och skrev det som blev första delen av den fantastiska framgångssaga som är Sandhamnsserien.

fotograf: Thron Ullberg

O RDAG 30 N

V

Och Viveca måste erkänna att även hon själv är svag för Thomas. Om hon fick välja en av sina karaktärer att ta en fika med blir det? – Ja, då får det bli Thomas, säger hon med ett skratt. – Han är som storebrorsan alla drömmer om: genuint snäll, ansvarstagande och snygg. Fast det fattar han inte själv, haha. Varje bok får ett soundtrack Trots jubileum och en imponerande produktivitet bakom sig har Viveca inga planer på att sakta ner. Hon har kontrakt på ytterligare två böcker i serien och parallellt med lanseringsarbetet med I hemlighet begravd påbörjar hon processen med bok nummer elva. – Det börjar med att jag gör ett synopsis ungefär 12–20 månader innan boken ska vara klar, och så diskuterar jag det med min förläggare och min redaktör. Sen gör jag en spellista med låtar för att komma i rätt stämning och sätter mig och skriver från början till slut. – Jag kan sitta hemma, på båten till Sandhamn, på ett fik… Så länge jag har mitt soundtrack kan jag skriva var som helst, berättar Viveca. Ett tips kan vara att nyttja de fina faciliteterna på Linköpings stadsbibliotek om det blir några minuter över i samband med besöket på TellUs. Men innan hon har ihjäl fler människor på Sandhamn får hon berätta lite om de hon redan avverkat. Viveca Sten framträder klockan 11.00 på TellUs stora scen i ett samtal med moderator Elin Ihreborn om I hemlighet begravd, den tionde boken i Sandhamnsserien. TEXT: JOHAN HAGESUND


4

TellUs 2019

bok- och berättarmässa

Manuslejonet Linda Vestergren Längtar du efter att bli klar med boken? Jag hjälper dig utveckla din berättelse så att den blir just så spännande och berörande den bara kan bli.

Specialitet spänning

Kriminalromaner, äventyr, spökhistorier och skräck.

Mina tjänster

Erbjudande

När du är på idéstadiet

Boka senast 30 november så får du 20 % rabatt på synopsisanalys eller lektörsutlåtande.

• Synopsisanalys • Förstakapitelanalys • Manusutveckling

När du börjar blir klar • Lektörsläsning • Språkgranskning • Korrekturläsning

Snabbcoachning Du får en kort respons på ett par manussidor under mässan. Eller så diskuterar vi din bokidé. Välkommen!

Läs mer på www.manuslejonet.se


TellUs 2019

TellUs internationella författarscen

ÅR

FLAGGAR

VI

BLÅVITT

O RDAG 30 N

V

G

20

BO K-

Missa inte Monika Fage rholm kl. 13.40 på Stora scenen 2019

IN

IN

20

ÖP

19

LINK

ÖP

Missa inte Sipra Kähkö nen kl. 14.20 på Stora scenen 2019

H BERÄTTA R OC

SAN ÄS M

H BERÄTTA R OC

LINK

G

fotograf: Thron Ullberg

SAN ÄS M

BO K-

fotograf: Tommi Tuomi

19

I

5

bok- och berättarmässa

O RDAG 30 N

V

Monika Fagerholm och Sirpa Kähkönen Vad har kulörta 60-talskvinnor vid vatten gemensamt med idealistiska finländares öden i Sovjetunionen? Jo, båda romanernas författare deltar i Götabibliotekens författarsamtal på TellUs. Om morfars tid i arbetsläger Sorg men också uppror präglar Sirpa Kähkönens romaner. Hon skriver om den lilla människans öde i de stora historiska omvälvningarnas tid, berättelser som delvis baseras på hennes släkts öden. Genombrottet kom med den historiska romansviten om Kuopio under vinter- och och fortsättningskriget i Finland åren 1939-44. Sviten består av sju romaner, varav den första Brudar i svart nyligen kom på svenska. Andra verk som är översatta till svenska är Granitmannen, som berättar om det öde unga idealistiska finländare

mötte i Stalins Sovjet samt Livsöden i Finlands bortglömda fångläger, som behandlar kommunisternas öden i 1930-talets politiskt splittrade Finland och hennes morfars tid i Dragsvik, som var ett ökänt tvångsarbetsläger för kommunister. Sirpa Kähkönen är ordförande i Finska författarförbundet och var tidigare ordförande i finska PENföreningen. Hon har mottagit flera priser, bland annat Pro Finlandiamedaljen. Hon deltar i ett författarsamtal lett av Mats Granberg på Stora scenen klockan 14.20. LÄS INTERVJUN MED SIRPA KÄHKÖNEN PÅ s. 9

Om brott och kvinnlig vänskap Relationer och vänskap men också tragedier, svek och ond bråd död. Finlandssvenska Monika Fagerholms romaner lyckas alltid fascinera och ibland skrämma. Det är som att fantasin har en underton av hot och sorg. Monika Fagerholms debutroman Underbara kvinnor vid vatten är en berättelse i technicolor om kvinnlig vänskap, kraschade drömmar och barn som lämnas. Sedan dess har det blivit många romaner. 2005 fick hon Augustpriset för Den amerikanska

flickan, som startar med att flickan Eddie hittas drunknad och att hennes vän Björn har hängt sig. Utifrån detta går romanen ut, bakåt och framåt i tiden och leder vidare mot ytterligare en tragedi. Senaste romanen Vem dödade Bambi? har nominerats till Finlandiapriset och behandlar också brott, kvinnlig vänskap och konkurrens och familjer som går sönder. Monika Fagerholm medverkar i ett författarsamtal med Mats Granberg på Stora scenen klockan 13.40. TEXT: REGIONBIBLIOTEKET


6

TellUs 2019

bok- och berättarmässa

Succéförfattarna bakom Handbok för

Superhjältar till TellUs Ambition att få barn att våga prata om mobbing

IN

19

ÖP

G

Missa inte Agnes & El ias kl. 11.40 på Stora scenen 2019

20

LINK

text: Johan Hagesund fotograf: Kim Ekerstad

H BERÄTTA R OC

SAN ÄS M

BO K-

Själva idén till bokserien kläckte Elias när hans dotter berättade att hon var mobbad i skolan.

O RDAG 30 N

V

Agnes och Elias Våhlund är paret bakom succéserien Handbok för superhjältar. Den första boken i serien släpptes i maj 2017 och sedan dess har serien, som nu omfattar fyra delar, sålt i mer än ofattbara 100 000 exemplar. – Det har varit rätt galet, medger Agnes Våhlund när vi slår oss ner i deras ”loge” på Linköpings stadsbibliotek. – Eftersom de första två delarna blev så framgångsrika var trycket hårt inför den tredje och ännu värre inför fjärde boken, fortsätter hon. Innan vi ens skrivit ett ord eller ritat ett streck på bok fyra var den etta på topplistorna på nätbokhandlarna. Redan innan den släpptes var förlaget tvungna att trycka till en andra upplaga och sedan tog det bara 13 dagar efter att den släppts innan den var årets bäst sålda bok. ”Man måste nog vara lite naiv för att göra det” Framgången har varit total, men bakom framgången har legat hårt jobb – och mod. Agnes sa upp sig från ett fint och

fast jobb på en grafisk byrå för att ägna två års heltidsarbete åt att skapa allt grafiskt material till Handbok för superhjältar. – Man måste nog vara lite naiv för att göra det, skrattar Elias som är manusförfattaren av de två. – Vi visste inte ens om boken skulle bli utgiven när Agnes sa upp sig. Förlaget Rabén & Sjögren fick nys om manuset via ett mindre bokförlag och tog kontakt med oss. Jag minns så väl ett möte med vår förläggare som berättade att hon pitchat boken för sin ledning och velat trycka inte bara en utan två böcker om vardera 4 000 exemplar. Ledningen hade nappat och ville öka på upplagorna till 7 000 ex. Det var helt galet!

– Det är svårt att se någon man älskar förlora självförtroendet och vi ville lyfta ämnet på ett sätt som gjorde att alla ville och vågade läsa och prata om mobbing, berättar Elias. Vår huvudperson, Lisa, är också mobbad och flyr till biblioteket där hon hittar en handbok för superhjältar och börjar träna för att lära sig olika superkrafter. I stället för att prata om sig själv och sin egen situation kan barn i en klass prata om Lisa och hennes mobbare, varför de agerar som de gör och hur det får dem att känna. – När Elias berättade om sin idé älskade jag den från första stund och fick ett omedelbart behov att rita allt han berättade om, fyller Agnes i. Jag hade så många visioner för hur hela den här världen skulle se ut, hur Lisa skulle röra sig, vad Röda Masken skulle ha för käder, hur skolan skulle se ut och så vidare. – När Agnes började teckna insåg jag att jag skrivit alldeles för mycket text, fortsätter Elias. Från början hade jag nog 50 sidor text men mycket av det jag skrivit blev överflödigt eftersom Agnes lyckades berätta det med sina illustrationer. Snart nog var jag nere på 13 luftiga sidor.

Bästsäljare – innan den släppts Bok fyra blev en omedelbar bästsäljare – till och med innan den släppts. Men tro inte att Agnes och Elias har slagit sig till ro som nöjda feta katter. Tvärtom. De ser ett helt universum kring Lisa, Röda masken och de andra karaktärerna i Handbok för superhjältar framför sig. – Just nu jobbar vi på bok fem, sex, sju och åtta, säger Elias och skrattar till. De fyra böcker vi släppt bildar en story, och de fyra vi jobbar på nu en annan, så det blir som två olika miniserier. Men vi har också släppt en rollspelsbok där läsaren själv kan träna på 40 utvalda superkrafter och en sommarlovsbok. På TellUs ser de fram emot att träffa unga läsare, men också äldre. – Vi får mycket härlig feedback från barn, men det är också häftigt när en förälder kommer fram och berättar att deras barn knäckt läskoden med hjälp av våra böcker, säger Agnes. – Och så är det fantastiskt att möta riktiga fans, säger Elias och berättar om ett möte just i Linköping. – Det kom fram en tjej som hade alla fyra böcker i första utgåva. Hon hade köpt första boken före alla andra och sedan förbeställt de kommande böckerna. Det var fint att få träffa henne. Kanske blir det fler sådana möten på TellUs när de tecknande och skrivande superhjältarna Agnes och Elias Våhlund kommer tillbaka till Linköping nästa gång. .

De som aldrig kom hem Lena Hilmersson är tillbaka med en ny spännande roman

En i släkten är den lycklige vinnaren av fem miljoner kronor men vem? Hur långt är de beredda att överge sina normala värderingar när de stora pengarna finns inom räckhåll?

Under kalla kriget omkom totalt 547 flygare inom det svenska Flygvapnet. I den här boken klarlägger författarna Göran Jacobsson och Alf Ingesson Thoor på ett begripligt sätt vad som egentligen hände. Alla som omkom får en egen historia.

Bokförlaget Norlén och Slottner www.bokforlaget.com


TellUs 2019

7

bok- och berättarmässa

ALLT

är möjligt!

Linköpings kommun

Stadsbiblioteket

Kultur- och fritidsförvaltningen linkoping.se

Mysdeckarserien ”af Hjo” - Med spänning, relationer och småstadsliv i trivsam blandning.

ANNETTE BRANDELID

Foto: Jesper Anhede


8

TellUs 2019

bok- och berättarmässa

Gillar du att läsa om det som skaver och som inte riktigt lägger sig där det ska? Då är romanen MÖRKER något för dig. Mörker är första delen i entrilogi om Ursbo, en fiktiv by i Hälsingland. Där träffar du Maria, Henrik och deras två barn på semester i ett ensligt torp med en otäck historia. Dessutom är Maria mörkrädd… gbom Omslagsfoto: Lennart Ber

Välkommen att besöka Margareta Engström på TellUs - bord 8

på TellUs bok & berättarmässa På stora scenen i samarbete med Litteraturscen Östergötland och finskt förvaltningsområde

På stora scenen Monica Fagerholm

i samarbete med Litteraturscen Östergötland och Finskt förvaltningsområde

Sirpa Kähkönen Patrik Svensson Lowe Aspviken Unga berättare

Välkommen till Monica Fagerholm Sirpa Kähkönen Götabibliotekens Patrik Svensson monter. Lowe Aspviken Gratis julböcker så Unga berättare långt lagret räcker.

Boken har utgivits på

Bokförlaget K&R AB Foto: Micke Bayart www.bayart.se

Ny syn på svensk fornhistoria!

Kelternas invandring JAN EKE

RMANN

till Sverige

Kelterna flykt till

Sverige

s

www.gotabiblioteken.se

Jenny Töredal är läraren från Linköping som skriver historisk fantasy med inslag av spänning, romantik och samhällsproblematik.

Ljusgår

12.30-1

den

3.00

• Kelterna landsteg i Skåne år 61 e.Kr. En blomstrande tid stundade nu som följd av Keltisk påverkan • Invandringen styrks av DNA-analys Välkommen till monter nr 23 Författare

Jan Ekermann

Välkommen till Jennys bokbord på TellUs credendum.se CRE027_Annons.indd 1

2019-11-08 14:56

saganomella


TellUs 2019

bok- och berättarmässa

BIBLIOTERAPI

Prisa Sirpa!

9

litteraturens läkande och stärkande kraft

Äntligen kommer Kuopiosviten på svenska

Sirpa Kähkönens imposanta Kuopiosvit, som skildrar livet i vårt östra grannland under finska vinter- och fortsättningskriget, innehåller sju delar och gavs ut på finska 1998–2016. Nu ska Finlands sak återigen bli vår, eftersom Lind & Co påbörjat arbetet med att översätta och utge sviten på svenska, med start i september 2019 i och med lanseringen av första delen, Brudar i svart. Sirpa Kähkönen växte själv upp i Kuopio i östra Finland. Där fick hon tidigt ett starkt intresse för böcker och berättande. – Mina föräldrar hade ett svårt äktenskap och litteraturen blev min tillflyktsort. Min morfar var en duktig sagoberättare och min mormor berättade många historier om kriget, säger Sirpa. – Jag började skriva dikter redan i gymnasieåldern men märkte att det inte riktigt var mitt sätt att uttrycka mig på. Efter gymnasiet började jag studera historia vid Helsingfors universitet och insåg att jag kunde skriva fiktivt med utgångspunkt i min forskning. Mystisk släkthistoria Sirpas historieberättande morfar hade själv deltagit i finska vinterkriget, fortsättningskriget samt kriget i Lappland. – Det viskades lite i släkten om det där, men ingen berättade hela historien. När de stora krigsarkiven i Finland öppnades i början av 1990-talet fick jag bilden klar för mig, säger Sirpa och berättar: – Morfar hade blivit värvad till officersskolan i Leningrad 1925 för att bli så kallad röd kadett, med syfte att leda revolutionen i Finland. Men morfar trivdes inte i röda armén eller i Leningrad utan återvände i smyg till Kuopio redan 1926. Att vara röd kadett sågs som landsförräderi i Finland och han häktades två gånger, först på 1920-talet och sedan på 1930-talet. Morfars bröder, som också åkt till Sovjet, dödades där under Stalinterrorn. Den komplicerade familjerelationen till kriget och den finska staten höll länge Sirpa tillbaka. Det kändes helt enkelt för svårt att skriva om. – Men jag kände tydligare och tydligare att jag ville visa att även arbetarna kunde älska Finland, och det var min morfar ett

bra exempel på. Han skrev vackra dikter om Finlands natur och det finska folket. Skriver om hemstaden Att det skulle bli en så lång svit var inte alls någon självklarhet, att den skulle utspela sig i Kuopio, däremot, var givet. – Ja, varför inte? frågar Sirpa retoriskt. Det var viktigt för mig att beskriva en stad jag känner helt och hållet. – Jag är inte speciellt lokalpatriotisk men vill visa att det finns viktiga och stora kulturer på andra platser än i huvudstäderna. I Kuopio har det alltid funnits en intelligentia med Minna Canth och Johan Vilhelm Snellman i spetsen. Språket nyckel till kulturarv Kuopio är en enspråkig stad, men Sirpa är tvåspråkig. Det har gjort att hon kunnat ta del av den svenska kulturen likaväl som den finska. – Det är en stor del av min identitet, funderar Sirpa. Förutom den finska och den svenska kulturen kan jag också ta del av den finlandssvenska kulturen, som är en säregen kultur här i Sverige. I gymnasiet fick jag ett stipendium för att bo hos en svensk familj i Kalmar, och det var en väldigt värdefull tid för mig. Där fick jag dels träna på språket, men också lära mig förstå kulturskillnader. Nu bär det snart av till Sverige igen. Sirpa kommer till TellUs i Linköping för att prata om Kuopiosviten och framförallt den första delen Brudar i svart. Men redan nu kan hon avslöja att nummer två i serien är på gång. – Den finska titeln kan fritt översättas till järnnätter, och syftar på de nätter i juni då det är störst risk för nattfrost. Boken skildrar mellankrigstiden när männen kommit hem från fronten och man försöker hitta tillbaka till ett normalt liv.

LINK

0i

IN

20

19

Dükler en bok om Ljusgården2019 G händelserna kring det LÖ OV RDAG 30 N uppmärksammade fallet. Boken På osannolika skäl är berättelsen om hur en vanlig man med ett välordnat liv och ett lyckligt äktenskap plötsligt förlorar allt – sin älskade hustru, den ålderdom de planerat för tillsammans, sitt goda rykte och inte minst sitt människovärde – på det mest ofattbara sätt. Men det är också en skildring av Ingemars väg tillbaka till livet, om hur han mot alla odds lyckas resa sig och gå vidare omgiven av sin familj. Hannes Dükler och Ingemar Westlund berättar om boken och händelserna som ligger till grund för den på TellUs scen i Främre Ljusgården kl. 13.00-13.30. ÖP

I slutet av 2008 hittades Agneta Westlund död vid Frisksjön i Loftahammar. Polisen misstänkte att hennes man Ingemar mördat henne med en åkgräsklippare. Över ett år senare visar det sig att Agneta dödats av en älg. Nu har den osannolika och komprometterande historien blivit en bok. Till TellUs kommer såväl huvudpersonen Ingemar Westlund som bokens författare, journalisten Hannes Dükler. Elva år efter det att Ingemar Westlund hittade sin fru Agneta död släpptes boken om hur han blev oskyldigt anklagad för mordet, anhållen och betraktad som mördare av inte bara mordutredningen utan alla i hans omgivning. Räddningen blev hans familj. Nu släpper Ingemar tillsammans med journalisten Hannes

H BERÄTTA R OC

SAN ÄS M

BO K-

Uppmärksammat ”gräsklipparmord” i Loftahammar beskrivs Lyssna på Ingemar Wes tlund i ny bok kl. 13.0

foto: anna nilsen

text: Johan Hagesund fotograf: Tommi Tuomi

Eva Bergstedt

Helena Broms

Att läsa böcker och samtala om det lästa på ett djupt personligt plan kan ge tröst och styrka. I Sverige växer nu intresset för biblioterapi – litteraturens läkande och stärkande kraft. text: Eva Bergstedt – Våra livsproblem blir alltmer medikaliserade, vi får piller för allt och det är en sorglig utveckling. Medicinen och neurovetenskapen kan inte hjälpa oss med våra livsvärden, vår egen mening med livet och våra relationer. Vi behöver hitta andra vägar till våra etiska, andliga och existentiella frågor. Juhani Ihanus, som säger det här, är docent vid Helsingfors universitet och pionjär inom biblioterapin i Finland. Det biblioterapeutiska arbetssättet kopplat till en akademisk utbildning i ämnet har funnits där i snart 40 år. På senare år har intresset för biblioterapi växt fram i Sverige, liksom i Danmark och Norge. Bibliotek och studieförbund använder sig bland annat av det biblioterapeutiska arbetssättet i läsgrupper och studiecirklar för att där ha fördjupade boksamtal om livsfrågor. Samtalet om det lästa står i centrum och allas röster är lika viktiga. En del bibliotek samarbetar också med socialtjänsten och hälso- och sjukvården för att nå nya grupper. I takt med att biblioterapeutiska boksamtal växt fram i Sverige börjar fler få upp ögonen för hur skönlitteratur och poesi kan användas för att förstå livet bättre. Det lästa i sig blir ett redskap för insikt, reflektion, tröst, utforskning och kanske läkning. I boksamtalen med andra är det centrala vad boken gör med oss, inte hurdan boken är. – Läsandet bidrar till en bearbetning av ens egen situation. Man får läsa och reflektera över någon annans berättelse. Det går att känna igen sig eller hitta nya vinklingar, också tillsammans med de andra i gruppen, säger Inger Händestam. Hon är projektledare för Läsa för livet, ett projekt i studieförbundet Sensus regi, där de använder sig av biblioterapeutiska boksamtal. Bland annat har de riktat sig till människor som förlorat någon närstående i självmord. – Vi upptäckte att de biblioterapeutiska samtalen hade en enorm effekt på deltagarna. Det kan alltid vara läkande med samtal i en grupp. Men skillnaden här var att vi via litteraturen tog in även andras skrivna ord och upplevelser. Det innebar en möjlighet att hitta ytterligare en nivå att nå orden inom sig själv, och på så vis höra sina tankar på ett annat sätt, säger Inger Händestam.

En av deltagarna i den biblioterapeutiska cirkeln uttryckte sig till exempel så här: Många gånger tog det stopp för mig i läsningen, jag fick lägga ifrån mig boken. Men det gjorde inget, vid träffarna blev jag påfylld även om jag inte hade läst. Ofta gick vi över i våra egna erfarenheter. Jag kände igen mig i så mycket i läsningen och samtalen. Den känslan! Man tror man är helt ensam, att det är ’jag mot hela världen’. Nu är det inte så längre. Jag vet att jag inte är ensam. Begreppet biblioterapi grundades för hundra år sedan i USA och är spritt över världen. Den första doktorsavhandlingen skrevs i USA 1949. Idag finns det nätverk för biblioterapi i en rad länder, däribland i Finland, Polen, Litauen, Italien, Israel och Japan. 2017 startade den första svenska akademiska utbildningen i det biblioterapeutiska arbetssättet vid Ersta Sköndal Bräcke högskola. Intresset för forskning inom området ökar i Norden. 2013 publicerades en av de första vetenskapliga studierna vid Göteborgs universitet där biblioterapi visade sig ha positiva effekter på långtidssjukskrivna kvinnor. En av forskarna, litteraturvetaren Cecilia Pettersson, har därefter gått vidare och testar nu metoden på kvinnor med psykisk ohälsa efter förlossning, i ett samarbete med forskare inom bland annat medicin och hälsa på Uppsala universitet. I Norge kom litteraturvetaren Thor Magnus Tangerås 2018 med en doktorsavhandling som visar att skönlitteratur faktiskt kan förändra ens liv, att en enda bok kan göra skillnad för hur livet sedan blir. De han intervjuade i sin avhandling hade läst helt vanliga böcker, inte någon speciell ”finlitteratur”. Det var romaner, noveller och dikter. Någon hade fått mer empati med sig själv, en annan hade plötsligt sett sin komplicerade relation till sina föräldrar i ett nytt försonande ljus. En tredje hade via det lästa börjat ta sina egna känslor på allvar och på så vis förändrat sitt liv dramatiskt och en fjärde hade tack vare läsningen vågat ta steget till en kreativ karriär. – All slags litteratur kan ha en terapeutisk potential. Litteraturen kan hjälpa oss att finna ord och uttryck, förbinda ord och hjärta, språk och tanke som ger oss möjligheter till nya perspektiv, konstaterar Thor Magnus Tangerås.


10

TellUs 2019

bok- och berättarmässa

"Barnböcker är mycket mer intressanta än vuxenböcker!" Först ut på Stora scenen är årets Unga berättare, som presenteras klockan 10.15. Unga berättare är Götabibliotekens årliga skrivartävling dit alla mellan 16 och 30 år från Östergötland och Tranås kan skicka in bidrag. För en del av dem har skrivartävlingen skapat helt nya vägval och karriärer. En jury av sakkunniga läser och bedömer samtliga noveller. Åtta av de deltagande väljs ut som vinnare och presenteras sedan på Götabibliotekens webbplats. Bidragen publiceras även i Östgöta Correspondenten, Norrköpings Tidningar och Motala Vadstena Tidning. Alla vinnarnoveller publiceras samtidigt

på www.gotabiblioteken.se den 30 november och finns att läsa där fram till 31 januari 2020. Under åtta veckor publiceras en novell i taget i tidningarna. Samtidigt pågår en omröstning på webben om vilken novell som är bäst. Alla får rösta! Allmänhetens röster och juryns röster räknas samman och den författare vars novell får flest röster blir 2018 års skrivarstipendiat. De unga berättarna presenteras i år av bibliotekarien och författaren Lowe Aspviken som också kommer att delta i ett författarsamtal. Om Lowe kan du läsa lite mer om härintill.

Gratis bibliotekstjänster för läsning I Götabibliotekens monter visas flera av bibliotekens olika e-tjänster, där kan du också passa på att prova dem. Testa till exempel Pressreader som ger dig tillgång till dagstidningar och tidskrifter runt om i världen på originalspråk. Tjänsten finns även som app. Med den kan du ladda ner tidningar när du är i biblioteket och fortsätta att läsa dem hemma.

Andra tjänster som visas är bland annat Biblio – en mycket enkel app för att låna och ladda ner e-böcker och e-ljudböcker samt den digitala bokhyllan Legimus, där du som har en läsnedsättning har möjlighet att välja bland över 130 000 talböcker att ladda ner och läsa.

Lowe Aspviken I höstas debuterade Lowe Aspviken med Den hemliga resan – en klassisk äventyrsberättelse om den modiga flickan Albertina som får vara med om en resa där hon möter sjöormen, havsrået och andra mytiska havsväsen. På TellUs kommer Lowe att presentera årets Unga berättare och berätta mer om sitt författarskap. Vem är Lowe? Jag är 36 år och skolbibliotekarie. Intresserad av allt möjligt. När började du skriva, och vad var det som lockade? Jag har skrivit berättelser sen jag lärde mig skriva. Författare har alltid varit mitt drömyrke. Jag vet inte riktigt varför. Kanske för att böcker alltid har varit väldigt viktiga för mig. Hur kom det sig att din första bok blev just en barnbok? Barnböcker är mycket mer intressanta än vuxenböcker! I barnboken får

berättelsen ta största platsen. Vuxenförfattare fastnar ofta i stil och manér och glömmer att de ska berätta också. De bästa berättarna skriver för barn, för barn vet vad som är viktigt. Vilken var din första läsupplevelse? Egen läsning: när jag kunde läsa hela Lilla vargen och den ensamme av Stig Ericson själv! Men mamma och pappa läste mycket högt för mig också. När vi läste Skinn Skerping, det hemskaste spöket i Småland av Astrid Lindgren blev jag så rädd att jag inte kunde sova själv i mitt rum på flera år. Vilka råd har du till de unga berättarna? Det finns inga genvägar. Inspiration är inte en blixt som slår ner en dag och då kan man skriva. Man måste läsa för att lära sig vad som gör en berättelse bra, och sedan öva och öva. TEXT: GÖTABIBLIOTEKEN

Åsa Westerlund Kindahl I ljus och mörker Boklysten ” I ljus och mörker är en aktuell och viktig bok om psykisk ohälsa som man blir berörd av. ”

Sofias bokhylla ”Det här är en finstämd berättelse som påverkar mig.” 4 av 5 stjärnor

Brijreads ”Helt enkelt en vacker och viktig bok som alla borde läsa” 4av 5 stjärnor

www.sylvialidennordlund.se


11

bok- och berättarmässa

IN

G

Ullastrumpan är bara några av företagen vars historia beskrivs i boken. – Förhållandevis få företag arbetar aktivt med att dokumentera sin egen historia, men den typen av storytelling är ett kraftfullt marknadsföringsverktyg, påpekar Karin. – Vi har upplevt att många företag längs Industrigatan känt att de inte har så mycket att berätta, men vi hävdar raka motsatsen, fortsätter hon. Variation och konstnärlig utsmyckning präglar Övre Vasastaden Huvudanledningen till att det nu har blivit en bok om Övre Vasastaden är det bostadsområde som börjat växa fram på södra sidan av Industrigatan. Ett område där fem olika byggherrar kommer att bygga drygt 2 000 bostäder i olika

BOKSLÄPP

kl. 11.00 i Hörsalen2019 LÖ

19

BO KÖP

i ett ämne och beskriva det utifrån olika perspektiv, säger Johan. – För det andra har vi lärt oss mycket och, vilket har varit den stora behållningen, träffat oerhört många härliga människor som på olika sätt har anknytning till den här platsen. Karin Christoffersson nickar. Hon har drivit företaget Klara språket i många år och har flera stora bokprojekt bakom sig. – Och det senaste ligger ju alltid varmast om hjärtat, säger hon med ett skratt Klassiska Linköpingsföretag skildras i den nya boken Många är de klassiska Linköpingsföretag som porträtteras i boken, och för den med bakgrund i stan kan ett stort mått av nostalgi och igenkänningsfaktor utlovas. Tielmans, Gomér & Andersson, Baumgardts Pianofabrik, Almeviks och

LINK

TellUs bok- och berättarmässa står värd för släppet av DIBB förlags nya bok om Linköping: Övre Vasastadens förvandling. Författarna Johan Hagesund och Karin Christoffersson har dokumenterat områdets historia, gjort porträtt av ett dussin företag och skildrat den förvandling området genomgått när det nu blivit modernt bostadsområde. Och för den som gillar bilder från Linköping nu och då är det en godbit att se fram emot. Bokprojektet inleddes 2012, när planerna på att förändra strukturen på området kring Industrigatan i Linköping – från industriområde till bostadsområde – började bli konkreta. Johan Hagesund och Karin Christoffersson fick då i uppdrag att dokumentera förvandlingen i text och bild. – Det var för det första fantastiskt roligt eftersom vi båda tycker om att dyka ner

H BERÄTTA R OC

SAN ÄS M

Ny bok om nytt bostadsområde

20

TellUs 2019

O RDAG 30 N

V

etapper. Området präglas av en varierad arkitektur – och konstnärlig utsmyckning. – Det var redan från början en uttalad ambition att området skulle ha stor variation, och den konstnärliga gestaltningen står verkligen ut, konstaterar Johan. Många nationellt och regionalt etablerade konstnärer har fått i uppdrag att smycka fasader, torg och trapphus med sin konst. Det finns all anledning att besöka Övre Vasastaden och med egna ögon betrakta områdets förvandling. Och lika stor anledning finns det att läsa om densamma i nya boken Övre Vasastadens förvandling – som släpps i Hörsalen under TellUs bokoch berättarmässa.

Där vi en gång var

1950- och 60-tal. Förort. Barndom. Vardagsdrama.

BOKHANDEL & ANTIKVARIAT

Träffa fotografen och författaren Ingrid Lindeberg Speakers Corner 12.20. Lindofinns monter. www.lindofinn.se

Stina Nilsson Bassell Kärleken är en sekatör Foto: Magnus Media

Foto: Magnus Media

Varmt välkommna! BOKHANDEL & ANTIKVARIAT

Sommartider:

vardagar 10-18 lördag & söndag10-14

(söndagsöppet december ut)

Storgatan 7, Söderköping 0121–10098 info@soderkopingsbokhandel.se

Hanneles bokparadis ”Det är ett nöje att vända blad, följa med orden, sväva med, smaka på dem högt. Känna igen och upptäcka nytt.”

SPEAKERS CORNER PÅ MÄSSAN: ”Ljudboken ge r boken nytt liv ”

Välkommen till oss! TellUs 29-30 nov

Karin och Inger / tziviva.se


12

TellUs 2019

bok- och berättarmässa

Nio år efter debuten är Jan Wallentin tillbaka med en ny bok LÖ

19

20

Missa inte Jan Wallent in kl. 13.00 på Stora scenen 2019

SAN ÄS M

G

IN

en om syndromet kommit längst och där uppmärksamheten är störst. Varken Jesper Focks namn eller tankegods går helt och hållet hem i den amerikanska kristna södern och Fock hamnar i sin alldeles egna virvelvind. – Det finns mycket Jan Wallentin i Jesper Fock, medger Jan lite dröjande. Förlaget ville ha ny äventyrsbok Vilket för oss tillbaka till Jan Wallentins virvelvind. Strindbergs stjärna köpte honom frihet samtidigt som den slog honom i osynliga bojor. Hur skulle det någonsin gå att toppa den försäljningssuccén? Och någon ny äventyrsbok låg inte i det wallentinska huvudet och väntade på att skrivas. – Efter Strindbergs stjärna kände jag mig tom på många sätt, konstaterar Jan. Förlaget ville ha en ny äventyrsbok men en anledning till att jag skrivit en bok till att börja med var för att komma bort från fa-

ÖP

– Sverige är det tommaste landet i världen! utbrister Jan Wallentin plötsligt. – Och det finns inget tommare än en socialdemokrat, lägger han till. Tomhetssyndromet ny folksjukdom Där någonstans har vi utgångspunkten för huvudpersonen i Jan Wallentins nya bok, Den tyngdlöse Jesper Fock. Titelrollsinnehavare Jesper Fock är en socialdemokrat av hävd och övertygelse – eller är han det? Det där med övertygelsen verkar det faktiskt vara si och så med. – Han har tappat tron och upplever ett tillstånd av tomhet. Det är han långtifrån ensam om, faktum är att Tomhetssyndromet är den nya svenska folksjukdomen. Den galopperar i sekulariserade länder och frodas naturligtvis i Sverige, förklarar Jan. Jesper Fock går i aktiv desillusionsterapi. Han åker till USA, det land där forskning-

H BERÄTTA R OC

LINK

Redan innan Strindbergs stjärna släpptes hade rättigheterna sålts till 16 länder. Linköpingssonen Jan Wallentin hamnade mitt i en bokbranschens virvelvind som tog honom till höga höjder – och djupa dalar. Förskottet gav ekonomisk frihet, men Jan upplevde att boken sedan blev missförstådd och marknadsfördes som något den inte var. Nio år senare är han äntligen tillbaka med Den tyngdlöse Jesper Fock.

BO K-

TEXT: JOHAN HAGESUND

O RDAG 30 N

V

briksskrivandet som journalist, och skulle jag producera en till äventyrsbok kände jag att jag skulle vara tillbaka där igen. – Jag kände mig typecastad som bestsellerförfattare och det var inte en roll jag kunde identifiera mig med. Tomhetssyndromet slog till mot Jan Wallentin innan det slog till mot Jesper Fock, med andra ord. – Jag brottades med det där ett tag, och började känna en aversion mot romanen som uttrycksform, jag ville uttrycka mig mer lättillgängligt. Två års arbete resulterade i – en broschyr Det dröjde några år efter Strindbergs stjärna innan Jan Wallentin började skriva igen. Då ägnade han två år åt den lättillgängliga Broschyren för främjandet av dämpade förväntningar.

– Jag var uppfylld av den. Jag ville att den skulle delas ut gratis till alla niondeklassare i landet och var övertygad om att Bonniers skulle lovprisa den, säger Jan och skrattar till. Hoppas utnyttja Strindbergs stjärna en sista gång Broschyren delades inte ut till alla Sveriges niondeklassare. Men icke desto mindre är Jan Wallentin nu tillbaka som romanförfattare och det råder onekligen en viss nyfikenhet på vad alumnen från Katedralskolan i Linköping kokat ihop den här gången. – Jag hoppas kunna utnyttja Strindbergs stjärna en sista gång. Det är klart att uppmärksamheten kring den nya boken blir större i ljuset av succén med Strindbergs stjärna. Och det var ju trots allt alla mina tankar och tvivel efter den boken som låg till grund för Den tyngdlöse Jesper Fock, avslutar Jan Wallentin.

Augustprisnominerade Patrik Svensson om sitt ålevangelium

IN

Höstens mest otippade succébok har journalisten Patrik Svensson skrivit. Ålevangeliet är nominerad till Augustpriset och har hyllats av såväl läsare som kritiker. Nu kommer Patrik Svensson till TellUs för att berätta om världens mest gåtfulla fisk. Aristoteles och Sigmund Freud är två av de mer namnkunniga ålevangelisterna genom historien. Många är de som förbryllats av och försökt kartlägga denna ormliknande fisks liv och leverne. Skånske journalisten Patrik Svensson sällar sig nu till den skaran. I hans Augustprisnominerade bok Ålevangeliet utgår han från ”ålfrågan” – vad som egentligen händer

19

ÖP

Missa inte Patrik Sven sson kl. 15.00 på Stora scenen 2019

Är det dags för dig att ge ut din bok?

20

LINK

G

H BERÄTTA R OC

SAN ÄS M

BO K-

där bokdrömmar blir verklighet

O RDAG 30 N

V

när ålen bestämmer sig för att ge sig ut på en lika lång som strapatsrik och farlig vandring mot födelseplatsen Sargassohavet för att yngla och dö – för att berätta om en av naturens mest förbryllande skapelser. Ålbeståndet i världen är hotat, och för Patrik Svensson blir det att berätta om ålen också ett sätt att närma sig svåra frågor om livet och döden. Boken handlar nämligen också mycket om Patrik Svenssons relation till sin pappa, som älskade att fiska och äta ål, och som dog av cancer när han var 60 år gammal. På TellUs samtalar Patrik Svensson om ålen, livet och döden och förhållandet till sin far. Moderator är Elin Ihreborn.

STILITS erbjuder allt från layout och tryck till distribution och försäljning av både små och stora upplagor. Att ge ut en bok har aldrig varit enklare. Besök oss på mässan så berättar vi mer.

Träffa oss på både

Lilla TellUs & TellUs

www.stilits.se


TellUs 2019

13

bok- och berättarmässa

TELLUS PROGRAM +POP-UP

CAFÉ

STORA SCENEN 10.15-11.00 Finalisterna i Unga Berättare

2019 tillkännages och Lowe Aspviken berättar om Den hemliga resan

11.00-11.40 Viveca Sten författaren bak-

om hyllade Sandhamnsserien är aktuell med tionde delen I hemlighet begravd Moderator: Elin Ihreborn 11.40-12.20 Upptäck din inre superkraft

tillsammans med Agnes & Elias Våhlund,paret bakom supersuccén Handbok för superhjältar 12.30-13.00 Vägen till framgångsrik

egenutgivning Anders Burén och Gela Forssell berättar om sin egenutgivarresa med uppmärksammade och omtalade Bitter Medicin Moderator: Elin Ihreborn

13.00-13.40 Linköpingsbördige Jan Wal-

lentin om upplevelserna efter hajpade Strindbergs stjärna och comebacken med Den tyngdlöse Jesper Fock efter nio års väntan Moderator: Jan Holmbom

13.40-14.20 Monika Fagerholm en av

Nordens största berättare om unisont hyllade Vem dödade bambi? Moderator: Mats Granberg

MUSIKHÖRNAN

NY SCEN

10.30-11.00 En korrekturläsares bekän-

nelser, eller vad gör egentligen en korrekturläsare? Ann-Charlotte Sandelin, Ekström & Garay

11.00-11.30 Vad är biblioterapi och hur

kan det användas i praktiken? Direkt efter följer en workshop i Växthuset Eva Bergstedt & Helena Broms

11.30-12.00 Panelsamtal

lett av Ann-Charlotte Sandelin med: Philippe Charas, Bortom Paradiset – ett idéhistoriskt läsdrama om arvet efter Kain och Abel från Sokrates via Drottning Kristina till Einstein Niklas Bjernhagen, Människan under solen – en varmhjärtad roman om djupen i vår mänskliga existens Margareta Mörck, God kvinnas berättelse – dagboksdokumentär om ensamkommande flyktingbarn och asylprocessen 12.30-13.00 Susanne Boll & Anne Liljeroth Den moderna kvinnliga hjältinnan 13.00-13.30 How lonely the soul/Själens

Kähkönen om Svarta brudar, första delen i sin hyllade Kuopiosvit om finska vinter- och fortsättningskriget Moderator: Mats Granberg

obotliga ensamhet – dikter av Desmond Egon i översättning och urval. Lena Köster i samtal med Ann-Charlotte Sandelin

15.00-15.40 Patrik Svensson om sin

13.30-14.00 Caroline Cederquist

14.20-15.00 Sirpa

hyllade och Augustprisnominerade bok Ålevangeliet – en bok om världens mest gåtfulla fisk Moderator: Elin Ihreborn

BOKBUSSEN

NY SCEN

13.00-13.30 Disajnstudio i bokbussen

kom och pyssla och sy med Johanna Lind och Maria Bergqvist, som också släpper boken Disajn av Isa på TellUs

14.00-14.30 I spanska poeters sällskap ett samtal mellan Ann-Charlotte Sandelin och Thomas Almqvist om hans antologi Spanien i mitt hjärta

GAME CORNER TellUs gamingscen kommer även i är att bjuda på en hel del spännande nyheter.

WORKSHOP I VÄXTHUSET 11.30-12.30 Workshop om biblioterapi med Eva Bergstedt & Helena Broms

Jag andas, alltså finns jag – om att bryta med sin mamma och ta kontroll över sitt liv och sin framtid

14.00-14.30 Kersti Ullenhag

om Kvinna under vänstervind i männens akademi 14.30-15.00 Björn Ivarsson Lilieblad om

skrönor, mord och gruvligheter Östergötlands museums årsbok

15.00-15.30 Pernilla Gillback om tug�gummidoftande popromantik, tonårsdrömmar och en musikindustri som bäddar för undergång i boken Tonårsdrömmar – Hasse, Noice & jag

NY SCEN

LJUSGÅRDEN

+POP-UP

CAFÉ

11.00-11.20 Prata så någon bryr sig Alla

kan bli bättre talare, oavsett om du är chef, guide, lärare eller något helt annat. Magnus Bergman visar hur du kan bli bättre på just din scen!

11.20-11.40 Mötet – enklaste formen för

att öka kreativiteten Med rätt struktur är möten enklaste sättet att lösa problem. Ewa Svensson på Crearum berättar om en effektiv mötesmetodik!

11.40-12.00 ADHD – från sjukpensionär till egenföretagare Joakim Hedström fick sin adhd-diagnos som 30-åring. Nu har han skrivit en bok med verktygen som fick honom att gå från sjukpensionär till att jobba heltid! 12.00-12.30 Carina Drätting spännings-

romanen Dödlig konsekvens behandlar mottagandet av ensamkommande barn, asylboenden, migrationsverk och EU:s arbete i dessa frågor. Ekermann presenterar nya boken Kelternas flykt till Sverige en väl underbyggd hypotes.

12.30-13.00 Jan

14.00-14.30 På osannolika skäl med Hannes Dükler och Ingemar Westlund. Den osannolika berättelsen om "gräsklipparmordet" i Loftahammar berättat av den mordmisstänkte huvudpersonen.

HÖRSALEN 11.00-11.30 BOKSLÄPP! av Övre Vasastadens förvandling, en bok av Karin Christoffersson och Johan Hagesund. 13.00-14.30 Workshop med Elias och Agnes Våhlund Gör din egen superhjältehistoria med skaparna till Handbok för superhjältar! Begränsat antal platser. Anmäl i förväg till bibblan@linkoping.se 14.30-15.30 Hitta på ditt eget textspel! Med inspiration från Handbok från superhjältar hjälper vi dig skriva och rita din spelidé. Inga förkunskaper krävs. Begränsat antal platser. Anmälan i förväg till karin.lundahl@datamuseet.se arr: datamuseet

10.00-11.00 Skapa fotokonst med egen

mobil eller padda en workshop med Mia Sandell, Bilda.

14.00-15.00 Mobilfoto – tips och trix

med Mia en workshop med Mia Karlsvärd, fotograf.

11.00-11.10 Lisbeth Pipping berättar om

sitt författarskap

11.20-11.30 Magnus Hördegård

Sju dagar med Nicolas

11.30-11.50 Ma Stjärnliden Nu är det allvar, rädda planeten 11.50-12.00 Helena Sigander Sigillet –

Helga Gregorius berättelse om brist på jämställdhet och rösträtt för kvinnor 1905

12.00-12.10 Lena Hilmersson

Linköpingsförfattaren Lena Hilmersson presenterar nya boken Och vinnaren är..., en fristående uppföljare till hennes två tidigare böcker

12.10-12.20 Anders G. Törnvall Den blin-

da fläcken – med anledning av 30-årsdagen för Berlinmurens fall berättar Anders Törnvall om Stasis framgångsrika, operativa spionverksamhet i Sverige och Linköping utifrån fynd i tyska arkiv. 12.20-12.30 Ingrid Lindeberg Där vi en gång var – vardagsdramat i förorten på 1950- och 60-talen, en diskussion om förort, livsstil och stadsplanering då och nu 12.30-14.00 Högläsning ur Don Quijote på olika språk. 14.00-14.10 Ljudboken ger boken nytt liv – Holger Thell om Stina Nilsson Bassells böcker som blivit ljudböcker många år efter att ha publicerats som tryckta böcker och därmed fått nya liv. 14.10-14.20 Från anpassning till inre

frihet Sylvia Lidén Nordlund berättar om sin romantrilogi där huvudpersonen Mia tvingas hantera alla måsten.

14.30-14.40 Yvonne Waern pratar om

artificiell intelligens och robotar utifrån sin senaste bok När berget röt.

14.40-14.50 Vikten av samarbete -

Torbjörn Löwendahl Oavsett om målet är att överleva i vildmarken eller ge ut en bok är samarbete vägen till framgång. Att ha kompletterande egenskaper bland gruppmedlemmarna och avsaknad av prestige är nyckeln. I min debutbok Stayin’ Alive finns allt från en åttiårig byggnadsingenjör till en sjuttonårig tjej med äventyrslusta. Vilken roll tar DU i en grupp?

14.50-15.00 Sverker Wadstein i boken

DIGITAL KREATIV VERKSTAD Ny satsning på Linköpings stadsbibliotek i den nybyggda avdelningen kommer besökare dels kunna spela in poddar, styra robotar och klippa film.

SPEAKERS CORNER

BARNAVDELNINGEN

Konsten att vara vuxen berättar terapeuten Sverker Wadstein om dramatriangelns roller.

11.00-11.20 I havets djup är allting blått

sagostund med Sarah Vegna & Maya Jönsson

11.30-11.50 Sniffa med siffror sniffa

på den första matematiken med matte Ma och Tiken! Upptäck siffrornas magi tillsammans med en hund och en matte fulla av äventyr och lek

FORSKARSALEN 10.00-16.00 Visning av Göran Billesons Linköpingsutställning 11.00 & 14.00 Visning kuriositetskabinettet


TellUs 2019

BERÄTTAR M CH

SAN ÄS

P

G

LINKÖPINGS STADSBIBLIOTEK 30 NOVEMBER 2019

NO

V

2019

19

LIN IN

LÖRD G 30 A

bok- och berättarmässa

UTSTÄLLARE & MÄSSKARTA

20

BOK -O

14

LJUSGÅRD

Alla utställare på TellUs Från A - Ö KROMA Förlag. . . . . . . . . . . 20 Lena Hilmersson . . . . . . . . . . 41 Lindofinn . . . . . . . . . . . . . 43 Linköpings Antikvariat. . . . . . . . 36 Linnefors förlag. . . . . . . . . . 57 Lionvalley Publishing. . . . . . . . 44 Lisbeth Pipping. . . . . . . . . . . 50 Ma Stjärnliden. . . . . . . . . . . 31 Manuskonsult Erica Eklund . . . . . . 27 Manuslejonet Linda Vestergren. . . . . 26 Maria Bergqvist . . . . . . . . . . 56 Marwa förlag . . . . . . . . . . . 67 Mattias Kronstrand . . . . . . . . . 20 Mattias Lönnqvist. . . . . . . . . . 60 Miramir Förlag. . . . . . . . . . . 44 Moloch Förlag . . . . . . . . . . . 64 Nicole Publishing. . . . . . . . . . 59 Nohiding förlag. . . . . . . . . . . 65 Peter Casselsällskapet, Den digitala duken.. 45 Peter Westberg. . . . . . . . . . . VÄXTHUSET 44 Printon Trükikoda AS . . . . . . . . 48 Regionbibliotek Östergötland. . . . . . 16 Samfundet Linköpings Stiftsbiblioteks Vänner. . . . . . . . 49 Skandinaviska Swedenborgsällskapet . . . . . . . . 35 Smultron Förlag. . . . . . . . . . . 1 Sonja Rundgren. . . . . . . . . . . 2 STILITS . . . . . . . . . . . . . 58 Stina Nilsson Bassell . . . . . . . . 10 Susanne Boll. . . . . . . . . . . . 46 Sveriges Författarförbund. . . . . . . 25 Sverker Wadstein. . . . . . . . . . 63 Sylvia Lidén Nordlund. . . . . . . . 29 Söderköpings Bokhandel & Antikvariat. . 9 TziViva. . . . . . . . . . . . . . 5 Under the Kite Publishing. . . . . . . 4 Undrentide förlag. . . . . . . . . . 66 Vestigo AB . . . . . . . . . . . . 10 Visto förlag . . . . . . . . . . . . 68 Word from Hjo förlag. . . . . . . . 51 Åsa Westerlund Kindahl . . . . . . . 29 Östergötlands museum. . . . . . . . 52

69.

70.

67.

68.

65.

66.

63.

64.

61.

62.

59.

60.

54

55.

56.

57.

50.

51.

52.

53.

46.

47.

48.

49.

45.

58.

35. 34. 33.

41.

42.

43.

44.

37.

38.

39.

40.

32.

36.

INFO.

31. 30.

21.

22.

23.

24.

16.

29. 28.

17.

18.

19.

20.

12.

99

13.

14.

15.

99 10.

99 11.

99

99

99

Allfred Upptäckaren. . . . . . . . . 2 Amie Fahlander. . . . . . . . . . . 21 Anders Törnvall . . . . . . . . . . 61 Anne Liljeroth . . . . . . . . . . . 46 Ann-Mari Tormalm . . . . . . . . . 20 BoD - Books on Demand . . . . . . . 62 Bokförlaget Norlén & Slottner . . . . . 18 Bokförlaget Polaris . . . . . . . . . 17 Bona folkhögskola. . . . . . . . . . 22 Carina Drätting. . . . . . . . . . . 30 Carl Henrik Svenstedt. . . . . . . . 40 Credendum Bokförlag . . . . . . . . 23 Diamant Förlaget. . . . . . . . . . 42 DIBB förlag . . . . . . . . . . . 54, 55 Doktor A - Ö. . . . . . . . . . . . 37 Eget Förlag . . . . . . . . . . . . 13 Ekström & Garay förlag . . . . . . . 19 Emelie Kempe . . . . . . . . . . . 65 Emmagjort . . . . . . . . . . . . . 7 Engström & Nord. . . . . . . . . . 14 Erika Rockborn. . . . . . . . . . . 37 Evalanty . . . . . . . . . . . . . 15 Exilium förlag . . . . . . . . . . . 38 Fabelfarmor förlag . . . . . . . . . 28 Forsell & Buren. . . . . . . . . . . 12 Föreningen amatörbokbindare i Linköping . . . . . 8 Gudrid Hansen. . . . . . . . . . . 33 Göran Redin. . . . . . . . . . . . 11 Hagdahlsakademien . . . . . . . . . 53 Hans-Göran Ankarcrona. . . . . . . . 10 Hippas Productions . . . . . . . . . 39 Hoi Förlag . . . . . . . . . . . . 47 Hördegård Musik. . . . . . . . . . 34 Ingemar Härdelin. . . . . . . . . . 24 Inger Boman. . . . . . . . . . . . 5 Jan Ekermann . . . . . . . . . . . 23 Jenny Töredal. . . . . . . . . . . 68 Johanna Lind . . . . . . . . . . . 56 Kajsa Zetterberg . . . . . . . . . . 15 Karin Almlöfs förlag. . . . . . . . . 32 Karin Eriksson. . . . . . . . . . . 5

27. 26. 25.

9. LJUSGÅRD

8.

DJUNGELRUMMET

7. 6.

ÖVERSIKTSKARTA HÖRSALEN

MUSIKHÖRNAN

KURIOSITETSKANINETTET (1 tr eller hiss ned)

VÄXTHUSET

SCENEN-I LJUSGÅRDEN

BOKBUSSEN

(1 tr eller hiss ned) Café

SPEAKERS info CORNER

FOAJÉN

ENTRÉ

UTSTÄLLARE DJUNGELRUMMET

Café

BARNAVDELNINGEN

FORSKARSALEN DIGITAL GAMING FANTASTIK- KREATIV CORNER VERKSTAD HÖRNAN (1 tr ned)

Signeringsbord Café

STORA SCENEN

5. 4.

2.

3.

1. ENTRÉ FOAJÉ

MED RESERVATION FÖR FÖRÄNDRINGAR

(1 tr eller hiss upp)

Profile for TellUs Östergötlands bokmässa

TellUs bok- och berättarmässa 2019 - mässtidningen  

En tidning fylld med artiklar och information inför den åttonde upplagan av TellUs- bok- och berättarmässa som går av stapeln den 30 novembe...

TellUs bok- och berättarmässa 2019 - mässtidningen  

En tidning fylld med artiklar och information inför den åttonde upplagan av TellUs- bok- och berättarmässa som går av stapeln den 30 novembe...

Advertisement