{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

foto: Sara Mac Key

PREMIÄR

BARNBOKSFESTIVAL

FREDAG DEN 29 NOVEMBER 2019 - LINKÖPINGS STADSBIBLIOTEK KL 10-17 tellus.link

foto: Andreas Lundberg

"På tisdag, på torsdag och på Lilla TellUs"

FRI ENTRÉ :)

Johan Anderblad

Sagostund | Teater | Vad ska man läsa? Boktips för pedagoger, föräldrar och barn | Ballongdjur

Nyheter | Boksläpp | Fixa julklapparna hos våra utställare och mycket, mycket mer...

Krakel Lilla TellUs bjuder på Lisen Spektakel Ett välfyllt program Adbåge En tokig och rolig teaterpjäs för barn i alla åldrar!

för barn och barngrupper ...men också för pedagoger och andra intresserade

"Dom som bestämmer"


2

Lilla TellUs 2019 - barnboksfestival

En plats för KUNSKAP OCH UPPLEVELSER

Vi vill fylla Linköpings bibliotek med aktivitet, glädje och möten mellan människor. Det är det vi drivs av – det är så vi bygger Linköping.


3

Lilla TellUs 2019 - barnboksfestival

INNEHÅLL 3 Du är här nu 5 Johan Anderblad 6 Bornholmsmodellen 7 Lisen Adbåge 8 Johanna Lind & Maria Bergqvist 9 Festivalprogram 10 Pirre mot mobbning 10 Mässkarta 10 Utställarförteckning

Välkommen till Linköpings nya barnboksfestival! Vi är spralliga och malliga eftersom det äntligen har blivit dags för TellUs bok- och berättarmässas tokiga och bokiga lillasyster: Lilla TellUs! Vi har laddat och planerat intensivt under hösten för att komplettera TellUs bok- och berättarmässa med en dag helt och hållet ägnad åt barns läsning och språkutveckling, barnböcker, pedagogiska verktyg och forskning och inspiration för personer som jobbar med barn i förskoleålder.

NO

V

G

20

2019

19

SAN ÄS

IN

P

Men allt det här, och långt mycket mer, finns för dig att upptäcka på Lilla TellUs. Vi hälsar dig varmt välkommen till Linköpings nya barnboksfestival!

BERÄTTAR M CH

I Östergötland har projektet Bokstart dragit igång och en aktivitet inom ramen för projektet är hembesök hos nyblivna familjer i området Berga i Linköping. Detta görs i samarbete mellan Linköpings stadsbibliotek och Familjecentralen i Berga. Inne på huvudbiblioteket finns bibliotekarie Anna Fahlbeck som nyligen erhållit priset Guldhatten för sitt arbete med språkstimulering för små barn. Bornholmsmodellen firar 25-årsjubileum och är mer aktuell än någonsin. Den här terminen arbetar förskolorna i Linköpings innerstad med språkutveckling som ett prioriterat område och använder ”Före Bornholmsmodellen” som modell. Linköpings kommun har tecknat ett ramavtal med appen Polyglutt, som ger förskolorna i kommunen tillgång till massor av barnböcker på massor av olika språk.

BARNBOKSFESTIVAL

LIN

Det är just utifrån glädje, inspiration och läslust vi har utgått när vi skapat Lilla TellUs program. Vi ser mycket fram emot de författarbesök som äger rum under dagen, men också de aktiviteter som visar på alla goda exempel som görs för att öka barns läsning.

MÄSSTIDNINGEN FÖR Lilla TellUs

BOK -O

Planerna på en barnboksfestival har funnits med oss ända sedan Barnens bokens dag försvann från Linköping. Därför känns det fantastiskt att vi nu kan sjösätta Lilla TellUs. Vi hoppas att såväl barn med sina vuxna som pedagoger, förskollärare, bvc-personal, logopeder med flera hittar till Lilla TellUs och tar del av programmet och alla aktiviteter som fyller biblioteket. Att läsa är roligt och det vill vi att så många som möjligt ska upptäcka så tidigt som möjligt.

LÖRD G 30 A

ANSVARIG UTGIVARE & TEXT

Johan Hagesund GRAFISK FORM & REDIGERING

Jan Holmbom TRYCK

Hall Media Tryck AB WEBB

www.tellus.link Önskar arrangörerna

Johan & Janne & Linköpings stadsbibliotek

FACEBOOK

ostergotlandsbokmassa INSTAGRAM

@lillatellus MEJL

johan@tellus.link janne@tellus.link


4

Lilla TellUs 2019 - barnboksfestival

Om att vara sig själv och att följa sin dröm

Holger vet att han har en detektiv inom sig, men kan en kanin vara detektiv? Följ med när han följer sin dröm och löser sitt första egna fall! Illustrerad kapitelbok för 6–9 år

Teaterföreställningen Världens första barnbok om HiFi Har pappas stereo blivit sjuk eller är det någon som tuggar på kablarna?

ALMA och papegojmysteriet baserad på boken med samma namn av Kristina Collén. (2018 Idus förlag)

Lollo försöker hjälpa pappa att bli av med brummet i stereon. Bilderbok för 3–8 år Teater och föreläsning. För bokning kontakta Ellen Vestermark på: ellen@awakeprojects.com För mer info: kristinacollen.se och awakeprojects.se

När Mona-Lis mamma får en tröttbacill blir allt annorlunda. Pappa verkar lika pigg som alltid - men mamma bara vilar. Mona-Li undrar när allt ska bli som vanligt igen. Bilderbok för 3–8 år

Välkommen till

Notfabriken! Hos oss hittar du sång- och musikböcker för barn och unga. Vi erbjuder specialpriser under mässan! www.notfabriken.se


5

Lilla TellUs 2019 - barnboksfestival

på tisdag, på torsdag – och på Lilla TellUs! JOHAN ANDERBLAD

Johan tystnar och funderar en stund innan han tar upp tråden igen. – Det där har jag haft med mig i rollen som Läsambassadör. Fast jag i grunden var en läsande människa var jag ifrån litteraturen under väldigt många år, och så var det egentligen en slump att jag kom i kontakt med böcker igen. Hade jag inte tagit det där jobbet på lagret hade jag kanske aldrig återupptagit läsandet.

Just fordon är lite av din grej? – Ja, men det är ett enkelriktat förhållande, fordonen verkar inte trivas lika bra med mig, skrattar Johan. – Det är kanske bäst att jag håller mig till att skriva och prata om fordon, konstaterar Johan. Som på Lilla TellUs där jag kommer hålla min inspirationsföreläsning ”Det tutar och blinkar”, en interaktiv show för barn ca 3–8 år och deras familjer. Ja, apropå det, vad har du för relation till Linköping? – Jag älskar Linköping! utbrister Johan. – Det beror allra mest på det fantastiska biblioteket och bibliotekarie Åsa Lundin-Hedström som bjuder in mig och tar emot mig på ett helt fantastiskt sätt varje gång. TEXT: JOHAN HAGESUND FOTO: ULRICA ZWENGER

M

BE

R

LI L

LA

NB

Missa inte Johan Ande rblad kl. 11.00 på Stora scene n

S - BAR

Johan blev inte bara en läsande människa, han blev – till slut – också en skrivande människa. På hösten 2016 släpptes Bojan och brandbilen, skriven av Johan Anderblad och

VE

Började skriva sent i livet

L LU

Johan skrattar till. Han blev Läsambassadör och kastade sig över grunduppdraget: Att nå de som i vanliga fall inte läser. Via sociala medier, lokala P4-stationer runt om i landet

– Men jag kom tillbaka till läsningen ganska sent i livet, erkänner Johan i nästa andetag. Jag hade med mig läsningen hemifrån, men växte upp på en liten ort där det inte var coolt att läsa böcker som tonåring. Det där följde med mig upp i unga vuxenåren innan jag hade turen att ta ett jobb på ett lager – som visade sig tillhöra en bokhandel! Där träffade jag massa coola människor: poeter, boxare som skrev dikter, bohemer och andra udda typer. Alla älskade böcker och det smittade av sig på mig. Jag blev som besatt, började samla på böcker och läsa ikapp klassiker.

– Bojan är en lite androgyn karaktär med långt hår som älskar djur och har en mamma som kan köra brandbil, har jobbat som polis och råkar vara expert på alla typer av fordon.

G 29 N O

Uppdrag: Nå de som inte läser

– Oj, jag är en allätare, svarar Johan. Jag brukar ha flera böcker igång samtidigt, jag är en ganska otålig läsare.

TE

Ja, för även om jag så småningom växte ifrån Bolibompa och Björnes magasin och därmed tappade kontakten med Johan via rutan hängde han kvar och byggde relationer med nya barn. Idag, när mina egna barn tittar på SVT Play, är det inte sällan Johans fordon eller Skräp som rul�lar – med en viss Johan Anderblad i huvudrollen.

– I sista fasen ombads alla kandidater skriva vad de skulle göra om de fick uppdraget, och jag kastade ihop nåt vilt förslag som förmodligen var helt orealistiskt. Men uppenbarligen gillade de det!

Vem är Bojan?

E DA

– Haha, ja, jag förstår ju att Bolibompa-perioden definierat mig och att det är ”Bolibompa-Johan” jag uppfattas som av andra. Det fanns en period när jag tyckte att jag hamnat i ett fack, men jag lärde mig dra nytta av det och känner mest att det är en kul och positiv grej. Det är i princip tre generationer svenskar som har en relation till mig.

– Jag hade jobbat med en teatergrupp i Flen, och en dag berättade de för mig att de nominerat mig som Läsambassadör. Jag visste inte ens vad det var och tog det mest som en fin gest. Lite senare hörde Kulturrådet av sig och sa att jag var en av tio som var kvar i urvalsprocessen och då började jag googla på det för att se vad det var. Då blev jag supersugen eftersom jag förstod vilket roligt uppdrag det kunde vara. Samtidigt blev jag lite nervös eftersom tidigare ambassadörer varit så bildade och förankrade i litteraturens värld.

Men varifrån får du din egen läsinspiration?

FR

Hur känner du inför att förknippas så intimt med något du gjorde för mer än tjugo år sedan?

"Jag hade med mig läsningen hemifrån"

illustrerad av Filippa Widlund. Sedan dess har det kommit tre ytterligare böcker i samma serie.

E S T I VA L

Som åttiotalist tillhör jag generationen som förknippar Johan Anderblad med ramsan ”på tisdag, på torsdag” och kaninen Pipen. Och det blir naturligtvis den första frågan jag ställer när vi träffas på bokmässan i Göteborg, dagen efter att han lämnat ifrån sig stafettpinnen som Kulturrådets Läsambassadör.

Det fanns kanske ett visst mått av överraskning när Johan Anderblad presenterades som Kulturrådets Läsambassadör 2017 – i alla fall om du frågar Johan själv.

och mängder med besök på skolor, bibliotek och arbetsplatser för att inspirera till läsning.

SF

För dagens barn är han känd för SVT-program som Johans fordon och Skräp. De senaste två åren har han varit Kulturrådets Läsambassadör och själv hunnit skriva fyra bilderböcker om Bojan och hans fordon.

Från barnprogramledare till Läsambassadör

OK

För en hel generation svenska barn blev Johan Anderblad känd som ”Bolibompa-Johan” när han som hallåa presenterade barnprogram ”på tisdag, på torsdag” tillsammans med sin pipleksakskanin Pipen.


6

Lilla TellUs 2019 - barnboksfestival

Läs och berätta med Kamishibai, en japansk berättarteater

EN VÄG TILL SKRIFTSPRÅKET Ingrid Häggström är utbildad lågstadielärare och har en fil. lic. i pedagogik. Hon har bland annat arbetat som lärarutbildare vid Linköpings universitet. Idag driver hon ett eget företag inriktat mot utveckling av material för de yngre barnens möte med skriftspråket. Bornholmsmodellen har blivit ett välkänt begrepp för många som arbetar i förskolan och skolan. För ungefär 25 år sedan kom den första upplagan av boken Språklekar efter Bornholmsmodellen – en väg till skriftspråket ut. Sedan dess har språklekarna utvecklats, spel och kartläggningsmaterial har tillkommit och likaså appen ”Bornholmslek”. Denna kan ses som ett stimulerande komplement till de gemensamma språklekstunderna, som både passar i skolan och hemma.

Bornholmsmodellen är teoretiskt förankrad och bygger på forskning om betydelsen av att kunna skifta uppmärksamheten från språkets innehåll till språket formsida, för att så småningom förstå hur det går till att läsa och skriva. För en bra lässtart är det en förutsättning att kunna inrikta uppmärksamheten mot hur bokstäverna ”låter” och förstå att det finns en koppling mellan våra språkljud och bokstäverna. Klockan 12.00 på scenen i Ljusgården beskriver Ingrid Häggström Bornholmsmodellen med dess progression av språklekar. Hon kommer att visa spel som hör till Bornholmsmodellen och appen Bornholmslek – material som passar utmärkt att använda hemma för att göra barn läsberedda. Ingrid Häggström

Sagokort från bilderböcker på många olika språk med ljudfiler till PENpal och KlassrumsPENpal

Läs, lyssna, berätta och skapa dina egna Kamishibai-sagor! Extrapriser under Tellus barnboksfestival -

se.mantralingua.com | www.ndio.se


7

Lilla TellUs 2019 - barnboksfestival

Vi måste låta dom som inte bestämmer bestämma mer LISEN ADBÅGE

VE

G 29 N O

E DA FR

LI L

R

LA

Missa inte Lisen Adbå ge kl. 16.00 på Stora scenen

NB

E S T I VA L

När du sätter igång med en bok – startar du i bilderna eller i texten? – Det går nog parallellt. Jag skriver först men jag ser bilderna när jag skriver. Så skriver jag alltid klart texten innan jag börjar med bilderna.

– När jag är ute och pratar med barngrupper och klasser brukar vi diskutera varför man låter sig bestämmas över. Det är många barn som känner igen sig i mig och jag kan vara en förebild och höja statusen för de mer tillbakadragna barnen. Barnen kommer också med många bra förslag på hur de som inte bestämmer kan få ta plats och själva välja vad de vill göra.

BE

S - BAR

Varför har det blivit barnböcker för de yngsta? – Det har blivit så eftersom det är mitt sätt att teckna. Jag har funderat på att skriva för äldre men det är bilderna som styr och det har gjort att jag har hamnat i bilderbokskategorin. Det är formen som har bestämt. Färgbilder och kort text är en utmaning – att formulera sig kort. Men jag gillar samspelet med bild och text, där tycker jag att jag har verktygen i mig. Jag tecknar alltid analogt och varierar teknik och färgval utifrån vad som passar berättelsen. I Dom som bestämmer har jag använt kalla färger på dom som bestämmer och varma färger på dom som inte får vara med. Varje bok har sin palett och sitt manér.

– Jag utgår alltid ifrån mina egna tankar och sådant jag tycker är viktigt. Jag tänker inte att jag ska skriva en bilderbok för barn, utan det blir uttrycksformen för något jag är intresserad av. I Dom som bestämmer utgick jag från mina egna minnen från skolgården, att det fanns ett gäng där som hade makten att bestämma över andra och att de ofta ville exkludera. Det borde ges mer makt åt dem som inte bestämmer och som inte är så extroverta. Jag brukar predika för lärarna att det är de vuxnas ansvar att uppmärksamma de tysta barnen som ofta är duktiga på något som inte är så högljutt.

M

L LU

– Redan under gymnasiet började jag frilansa och illustrera i Kamratposten. Både Emma och jag skickade in varsin lunta med bilderboksmaterial till Marianne Eriksson och Barbro Lindgren som hade ett litet förlag. Barbro Lindgren bodde granne med min morbror och det var han som tipsade oss. De gav ut våra första böcker, då var vi 18 år. Efter gymnasiet sökte jag en tvåårig tecknarskola i Hofors. Emma hade också sökt och

Dom som bestämmer, som Lisen kommer att prata om på barnboksfestivalen LillaTellUs, handlar om makt. Lisen har aldrig varit en person som vill bestämma. Men hon har alltid tänkt på varför vissa personer har ett behov av att bestämma över andra. Och varför vi låter dom som vill bestämma bestämma? Det ville Lisen gräva mer i.

TE

Varför blev du illustratör och författare? – Jag var ett ganska tyst barn. I Sya bodde vi granne med en illustratör som hette Tor Morisse och han tecknade bilder i min mattebok. Det blev så konkret att man kunde jobba med att illustrera. Jag tror att jag bestämde mig redan då att det var det jag ville göra. Min tvillingsyster Emma och jag satt ofta hemma vid köksbordet och ritade tillsammans. Vi var inga lekisar, utan gillade att rita och hitta på berättelser – och har väl fortsatt med det sedan dess. Det gjorde att vi tidigt hade samlat på oss ett stort material.

blivit antagen, men det roliga var att vi inte visste om att den andra skulle gå där. Men vi har ju alltid följts åt och har ungefär samma story. Vi samarbetar mycket och skickar manus till varandra hela tiden.

Dom som bestämmer tog lång tid att skriva. Jag körde fast och den låg nog i tre år utan att jag kunde komma på ett slut. Det fick inte vara för snällt och inte för hårt. När jag väl hade kommit på slutet körde jag fast på bilderna istället. Det var slitigt. Men det är roligt när det är svårt och man får utmana sig själv. Det är en process som måste få hålla på, det försöker jag påminna mig själv om. Man måste ner och gräva och sedan kan det gå lättare. För mig pågår det hela tiden, jag brukar säga att jag är ledig på helgerna men jag får idéer då också. Man stänger aldrig av. Det passar mig perfekt.

SF

Hon är en framgångsrik illustratör och barnboksförfattare, prisbelönt flera gånger om och har redan vid 37 års ålder en imponerande produktion bakom sig. Och mer är på gång.

Sedan fortsätter bearbetningen och jag kan till exempel stryka i texten sådant som finns på bilden. Man måste tänka igenom inlagan noga, vad som händer när man bläddrar, var texten är på sidan och bildernas form och färg på sidan. Det är också viktigt hur det låter när man läser högt eftersom bilderböcker är för högläsning. Rytm och ljud måste också fungera i sammanhanget.

OK

– Jag har alltid hållit på att teckna och skriva. Det är mitt uttryckssätt, säger Lisen Adbåge när vi sitter i köket i Linnefors. Hon växte upp i det lilla samhället Sya som ligger mellan Mjölby och Mantorp och flyttade sedan till Göteborg där hon bodde många år, men nu är hon tillbaka i Östergötland.

Dom som bestämmer har blivit utvald till "The White Ravens list 2019" av Internationale Jugendbibliothek. Varje år samlar Internationale Jugendbibliothek cirka 10 000 böcker från förlag runtom i världen. Dom som bestämmer är en av de cirka 200 böcker som sedan valts ut av specialister och som hamnar på White Ravens list, samt ställs ut på bokmässan i Frankfurt. TEXT & FOTO: KARIN HOLMBOM ILLUSTRATIONER: LISEN ADBÅGE

LISEN ADBÅGE Lisen är en prisad författare: Bokjuryn (kategori 0-6 år), Bokjuryns förstapris (kategori bilderbok), Elsa Beskow-plaketten, Lennart Hellsingpriset tillsammans med syster Emma och Rolf Wirténs kulturpris också tillsammans med Emma.


8

Lilla TellUs 2019 - barnboksfestival

Kreativiteten återförenade barndomsvännerna i en barnbok G 29 N OV

E

LI L R BE LA – Ja, vi har så M många idéer. En bok BOKSLÄPP PÅ nummer två om Isa LILLA TELLU S och Gillis blir det alldeles säkert och vi vill även utveckla andra produkter kring karaktärerna, säger Johanna och Maria fyller i: – Det är ju så kul att Isa och Gillis är kreativa och påhittiga, precis som jag och Johanna. Det är som om idéerna kommer från dem!

EDA

S - B AR

FR

L LU

OK

SF

EST IVAL

Maria som illustratör, nappade Maria genast. – Jag hade nyligen avslutat en illustratörskurs på Berghs i Stockholm och jag var redo att ta mitt konstnärskap ett steg vidare, berättar hon. – Att teckna till en barnbok var något helt nytt och jag blev nyfiken. Att författaren var Johanna, som jag känner sedan tidigare, gjorde ju bara det hela ännu roligare. Maria Bergqvist målar främst i akvarell, men bilderna i Disajn av Isa är tecknade digitalt. – Ja, jag ville testa något nytt och utveckla mig i annan teknik. Barndomskamraterna är nöjda över sitt första gemensamma projekt som redan har gett mersmak.

NB

Isas mormor är sömmerska och Isa är en tjej som är intresserad av sömnad och mode. Hur kom du på den idén? – Det är till stor del egenupplevt. Min mormor var sömmerska och morfar var körsnär, ett av de vanligaste yrkena i pälsstaden Tranås för omkring 70 år sedan, berättar Johanna Lind och fortsätter: – Mormor sydde en massa kläder till mig och jag tyckte om att bläddra i hennes modetidningar och titta på de kläder som hon sydde upp till sina kunder. Så intresset för kläder hade jag redan som barn, även om jag idag inte kan sy - tyvärr! När Maria Bergqvist en dag fick ett telefonsamtal från Johanna, där hon kort berättade om sina planer på att skriva en barnbok och att hon ville ha

TE

Redan i skolan älskade Maria Bergqvist att teckna och fri skrivning var bland det bästa klasskamraten Johanna Lind visste. Flera år senare ger klasskamraterna från Tranås ut en barnbok tillsammans. Boken Disajn av Isa är för barn i åldrarna 7-11 år. Den handlar om Isa som efter sommarlovet ska börja tredje klass i en ny skola, i en ny stad. – Under smått dramatiska omständigheter lär hon känna Gillis och det faller sig så att de ska samarbeta i ett projekt med att sy en speciell sorts jacka, berättar Johanna Lind. Dramaturgin i boken bygger till stor del på relationen mellan Isa och Gillis samt utmaningarna och glädjen i att samarbeta och knyta nya vänskapsband.

ASTRONAUT INSPIRERADE TILL MATEMATISKT MOBILSPEL

VE

därför inom kort att uppdatera spelet, säger Erik. All grafik i spelet baseras på boken Det svarta hålet, vilket gör att många känner igen sig, och efter varje nivå får spelaren en kort resumé om vad som hänt i boken. Spelet vänder sig till barn som är intresserade av matematik, lämpligt från sju års ålder och uppåt. – Men alla kan spela det, eftersom det är matematiska tankenötter på olika nivåer, tillägger LI L R BE LA M Missa inte Aseel. att testa Spelet finns på App Tangle Mat h på lördagen store och Google på TellUs Play, och är utgivet av Fri Tanke förlag. G 29 N O

L LU

NB

FR

EDA

S - B AR

OK

SF

EST IVAL

en skolutvärdering att vi lyckats med i detta projekt. I Christer Fuglesangs bok får man följa med syskonen Markus och Mariana på en resa in i ett svart hål, in i kvantfysikens värld. I kvantvärlden har partiklar gemensamma tillstånd, och hänger tätt ihop, en grundprincip som utvecklarna tagit fasta på i spelet. I Tangle Math letar spelaren efter två brickor med samma tal. Alla brickor visar inte sina tal, men man kan räkna ut gömda tal. Brickorna är sammanflätade som partiklar i kvantvärlden och det gäller att hitta talpar så fort det går. – Vi fick mycket värdefull information från skolutvärderingen och kommer

TE

Tangle Math är ett mobilspel med mattememory som bygger på astronauten Christer Fuglesangs barnbok Det svarta hålet. Spelet har utvecklats vid Linköpings universitet av forskarna Aseel och Erik Berglund. – Vi forskar inom spelutveckling och spelifiering, d.v.s. hur element från spel kan användas för att förbättra t.ex. lärande, berättar Aseel. Men också hur man designar upplevelsen så att den centrala kunskapen, i detta fall huvudräkning, blir spelets kärna. För mattematikspel är det en utmanande balansgång att designa så att spelaren inte bara kan klicka sig fram utan att räka. Det har vi kunnat se i


9

Lilla TellUs 2019 - barnboksfestival

Besök Nallesjukhuset

Hela dagen -äppelbokhyllan

Har Nalle ont i halsen? Eller Kaninen värk i örat. Ta med dina gosedjur till Nallesjukhuset så undersöker vi dem. Kanske är det dags för ett stick i fingret?

BARNBOKSFESTIVAL

FREDAG 29 NOVEMBER KL 10 – 17

Emma Stockman - Rebecka Jonsson

PÅ LINKÖPINGS STADSBIBLIOTEK

KRAK

TAKEL

Normkreativ sagostund

H A N O L IB O ’B

EK SP

3-6 år

kl 10.00 - 10.30 -stora scenen

En tokig, rolig och sevärd teaterpjäs för barn i alla åldrar. Hellsing teatern

Strive Dance Studio

kl 10.45 - 11.00 -stora scenen

Peppar och inspirerar till läsning med sin dansshow!! Strive Dance Studio

Det tutar och blinkar

Kom och lyssna på en ny version av sagan om den starka och modiga Askungen! Olika förlag

Alfred Upptäckaren

6-9 år

kl 13.20 - 13.35 -stora scenen

Lär känna Alfred Upptäckaren, den finurliga vetenskapspojken som med sitt multiverktyg upptäcker hur vardagliga saker fungerar - och förklarar spännande upptäckter som lett till Nobelpriset.

kl 11.00 - 12.00 -stora scenen

Sonja Rundgren

Johan Anderblad bjuder på sin interaktiva familjeshow om fordon, Bojan och läsinspo!

Kamishibai - japansk barnteater

Johan ’bolibompa’ Anderblad

Sagostund! I havets djup är allting blått

Hela dagen

Hjälp oss rädda energi och bli en energihjälte! Lejonfastigheter

kl 13.30 - 14.00 -barnadelningen

Japansk berättarteater om en hungrig larv. Alla barn kan vara med! Efteråt pratar vi om larver och fjärilar tillsammans. Karin Sohlgren

kl 11.00 - 11.20 -barnadelningen

Rabén & Sjögren pysslar Hela dagen

Pyssel och tipspromenad. Rabén & Sjögren

PA

M

kl 13.00 - 13.20 -barnavdelningen

Krakel Spektakel

Bli en energihjälte!

JO

EL

På Lilla TellUs är det fullt av skojiga, kluriga, pyssliga och mysiga saker att göra för hela familjen och matnyttiga, lärorika och intressanta programpunkter för föräldrar, blivande föräldrar, pedagoger, förskollärare och lärare.

’ A N R BLA DE

Berit älskar Russin

D

3-6 år

kl 13.40 - 13.55 -stora scenen

Berit älskar Russin är en kärlekssaga med stora känslor: kärlek, sorg, ilska och glädje. En bok som tar barnets känslor på allvar. Författaren Annica Hedin berättar om sin hyllade bok. Annica Hedin

Barnfotografering Hela dagen

Kostnadsfri proffsfotografering av bebisar, barn, syskon och familjer. I mån av utrymme, anmälan på plats. Sandra Lekander, Sugarcrisp Pictures

Världen är världen, eller är den? Hela dagen

En utställning om kartor och världen. Martin Ackerfors

Sagostund! Sniffa med siffror kl 11.00 - 11.20 -barnadelningen

Sniffa på den första matematiken med matte Ma och Tiken! Upptäck siffrornas magi tillsammans med en hund och en matte fulla av äventyr och lek. De funderar på hur siffror och tal hänger ihop, till havs och på land, inne och ute, hela året runt. Överallt och närsomhelst finns matematiken.

Allt är stort, utom jag. Jag är så liten att jag inte märks. Inom mig brinner en önskan. Jag vill bli stor - större störst!

LI S

E

N A D B Å GE

Träffa polisen Hela dagen

Kom och träffa en polis och titta in i hans polisbil! Polisen

Sarah Vegna och Maya Jönssond

Pirre och vänner

kl 13.00 - 13.15 -stora scenen

Följ med Pirre och vänner på äventyr bland isflak och pingviner! Smultron förlag

Språkstimulering Äppelhyllan, Språkpiller och annat från biblioteket! kl 14.00 - 14.25 -stora scenen

Anna Fahlbeck, nyligen mottagare av priset Guldhatten, berättar om sitt arbete med språkstimulering för små barn. Anna Fahlbeck

Hur funkar läsappen Polyglutt? Hela dagen

Lär mer om den språkutvecklande appen.

Hur påverkas små barns språkutveckling av vårt skärmbeteende?

kl 14.30 - 15.00 -stora scenen

Våra barn växer upp i en ny digital värld, där mobiler och surfplattor är något de och deras föräldrar använder dagligen. Påverkar detta det lilla barnets språkutveckling och i så fall varför och hur? En föreläsning med Anett Sundqvist, Legitimerad logoped och Biträdande Professor i Psykologi. Anett Sundqvist

Böcker för förskolan

kl 15.00 - 15.30 -stora scenen

Rabén & Sjögren presenterar böcker för förskolan och hur du som pedagog kan använda dem för språkstimulering i vardagen. Jenny Edh Jansen - Annica Hedin

Projekt Bokstart i Linköping kl 15.30 - 16.00 -stora scenen

Vad gör Linköpings bibliotek för att öka läsningen för barn i Berga? Projekt Bokstart är en samverkan mellan Linköpings stadsbibliotek och Familjecentralen i Berga.

Ballongprinsessan Hela dagen

Möt Ballongprinsessan som skapar magiska ballongdjur. Maria Byqvist

Emma Menahem - Kristina Kollerud Nilsson

Författarbesök: Lisen Adbåge kl 16.00 - 16.30 -stora scenen

Prisbelönta Lisen Adbåge berättar om tankeprocesser och genomförande bakom sin senaste bok Dom som bestämmer. Lisen Adbåge

Bornholmsmodellen ORIGINALET fyller 25 år

Välkomna :)

Hela dagen

Lär dig mer om Bornholmsmodellen och varför den tillämpats som språkutvecklingspedagogik för svenska barn i 25 år! Gustav Wallin

Mer info och fullständigt program:

www.tellus.link


10

Lilla TellUs 2019 - barnboksfestival

Pirre och vänner – mot mobbning och utanförskap

När Ebba Ómarsson startade Smultron Förlag 2015 såg hon behovet av ett barnboksförlag som fokuserar på snälla barnböcker, där föräldrar kan känna sig trygga med att böckernas sagor förmedlar empati, samarbete och inkludering. Att alla är värdefulla i ett kompisgäng! Alla får vara med! Ebbas vision är att hållbart minska mobbning och utanförskap från barnsben till vuxen. Sedan starten 2015 har Ebba, i samarbete med väl utvalda och inspirerade personer i sin närhet tagit fram fler sagor, filmer, pedagogiska sagopåsar, musik, spel, gosedjur. Genom Pirre och vänner och deras sagor visar de barn hur man är en bra kompis och vikten att tro på sig själv. Sagorna speglar fantasifullt vardagssituationer som barnen lätt kan relatera till och lära

sig av: att alla får vara med, hur man delar med sig och att alla är bra på olika sätt. Unika illustrationer Ebba har utvecklat sin egen teknik där hon försiktigt och omsorgsfullt river eller klipper ut alla motiv och bakgrunder. De rivna delarna läggs sedan noga på rätt plats i bilden och limmas exakt där de ska vara, det här är ett precisionsarbete

TA

R A K & R E T S I STÄLLARREG

UT

Vad händer här näst för Pirre och vänner? Oj, det är ganska mycket. Vi har förhoppningsvis till Tellusmässan fått leverans av vår första kapitelbok, Pirre och isvärldsäventyret. Det är den första av tre. Den är skriven tillsammans med Anna johansson. Illustrationerna har jag gjort i min stil men denna gång något mer grafiska då de riktar sig till äldre barn. Vi är nu även i ett skede då jag vill göra Pirre och vänner till barnfilm. Korta, roliga, lärorika och framförallt snälla filmer. Därför söker vi nu en samarbetspartner för att kunna producera en serie filmer. Ett spännande nytt steg i förlagets verksamhet. Vad är din drömbild för Pirre och vänner och varför? Att Pirre och vänner får ta plats där barn ser dem. Att vi når ut i den breda massan så att snällheten kan segra. Drömmen är att alla barn ska veta vilka Pirre och vänner är och vad de står för! Det ska vara coolt att vara snäll! Med det tänket inom oss tror jag av hela mitt hjärta, att vi kan hjälpa till i kampen mot mobbning.

som Ebba lägger ner mycket tid på för att få rätt uttryck och känsla i bilden. Sen fotograferas bilderna inför leveransen till tryck. Ebba utgår alltid från grundfärgerna. De rivna illustrationerna attraherar barnen med sin färgstarka och grafiska utformning, de vill gärna röra bilderna då de känns levande med den visuella 3D känslan som skapats. Utmaningar De största utmaningar är att nå ut och synas i det massbrus av media som finns tillgängligt överallt idag. Hur når vi barnen? Att som litet förlag slå igenom är svårt… Att vända på alla stenar är väldigt kreativt men det tar även mycket energi från utveckling och skapandet. Men skam den som ger sig! Man måste tro på sig själv oavsett storlek, Säger Ebba. Drivkraft och inspiration? Min absoluta största drivkraft och motivation är att jag så starkt tror på tanken att om vi sprider snällhet bland barn från tidig ålder får vi en snällare, mjukare närmiljö och det minskar även mobbning på sikt. – Att hjälpa barn att må bättre. Inspirationen hittar jag hos mina barn. - Vad vill jag ge till dem och andra barn?

BARNBOKSFESTIVAL

FREDAG 29 NOVEMBER KL 10 – 17 PÅ LINKÖPINGS STADSBIBLIOTEK

WC Östgötagatan 5

BARNFOTOGRAFERING ENTRÉ

WC (nv)

BOKBORD, UTSÄLLARE & PYSSELBORD

INFORMATION

WC CAFÉ

STORA SCENEN

BARNAVDELNINGEN & DJUNGELRUMMET

ALLA UTSTÄLLARE PÅ LILLA TELLUS FRÅN A-Ö Alfred Upptäckaren Johanna Lind MassGrosorna Kalejdoskop M.Kallin AB Mattias Kronstrand Ann-Mari Tormalm Karin Eriksson Mysteriefabriken Ballongprinsessan NDIO/Mantra Lingus Birgitta Fält Karin Jakobsson Bornholmsmodellen Kristina Collén Notfabriken Behöver du en paus? Ecorado KROMA Förlag Personligbarnbok.se Besök våra kultur- och fritidsarenor Pinolek förlag Ekström & Garay förlag Lejonfastigheter Linnefors förlag Pipping Emmagjort Projekt Bokstart Får Jag? UF Liv Livmoder Gunilla Granbom Malin Kärrbrink Rabén & Sjögren Inger Boman Maria Bergqvist Smultron Förlag MÖJLIGGÖRARE Lilla TellUs 2019

DIBB linkoping.se/uppleva-gora Linköpings kommun

FÖRLAG

www.tellus.link

Sofie Silverbring Sonja Rundgren Språklek STILITS Sussi Calås Jonsson AB TOMSING TziViva Under the Kite Publishing

Profile for TellUs Östergötlands bokmässa

Lilla TellUs- barnboksfestival 2019 – festivaltidningen  

En tidning fylld med artiklar och information inför premiären av Lilla TellUs- barnboksfestival som går av stapeln den 29 november på Linköp...

Lilla TellUs- barnboksfestival 2019 – festivaltidningen  

En tidning fylld med artiklar och information inför premiären av Lilla TellUs- barnboksfestival som går av stapeln den 29 november på Linköp...

Advertisement