Telemarksvegen 2022

Page 1

2022

Norsk skimuseum


Det var en gang… …for riktig lenge siden, at veien inn i Telemark var stengt. Ingen hadde vært der og ingen ville dra dit. Det ble fortalt at det bodde ville telebønder der inne. De drepte både fut og prest som prøvde å ta seg inn for å kreve skatt til Kongen, eller vinne nye disipler til Kvitekrist. Telemark var bare en hvit flekk på norgeskartet. Uutforsket av de lærde og sosialiserte. Og telebonden selv? Jo, han levde livet slik han selv ville, inne i de dype granskoger og oppe på fjellet. Her ble ingen hekser brent, for her ble urgammel kunnskap ført videre fra mor til datter, fra far til sønn. I dag kan vi reise inn i Telemark langs riksvei 41. Vi starter friskt fra Kristiansands vakre skjærgård med salt sjøbris i håret og kjører innover i Agders idylliske innlandsbygder. Vi følger Tovdalselva oppover til fylkesgrensa og trår forsiktig inn i telebondens rike… Velkommen til en veistrekning full av opplevelser og fortellinger! Langs Telemarksvegen venter flotte natur- og kulturopplevelser, og du finner lokal tradisjonsmat på spisestedene langs vegen. Langs vegen er det flotte overnattingssteder. Velger du Telemarksvegen som ditt reisemål fra Sørlandet, Vestlandet eller Østlandet, vil du garantert finne det norske eventyret, alt det vakre kultur- og naturlandskapet Norge er kjent for fra fjord til fjell. Her kan

du oppleve fiske i Tovdalselva i Birkenes, Froland og Åmli, padling i Nidelva i Froland og Åmli, og du finner høye fjell og mektige Nisser i Nissedal. I Kviteseid kommer kanalbåten opp langs Telemarkskanalen. Seljord er kjent for Sjøormen i Seljordsvatnet. Langs Telemarksvegen vil du også se spor etter hvordan fossefall og elver er temmet for å gi elektrisk kraft. Den norske vannkraften er Norges fornybare gull som gir elektrisk energi år etter år. I en tid med viktige utfordringer med å ta ansvar for klimaet, er vannkraften et av våre viktigste bidrag. Velger du Telemarksvegen vil du garantert komme midt inn i hjertet av det beste Norge kan by på. Telemarksstavene viser veg. De er et symbol på Telemarksvegen, forankret på historisk fundament. Kommunene og mange av bedriftene langs Telemarksvegen samarbeider systematisk for å legge til rette for å gi deg som turist de opplevelser du søker å legge inn i din reise. Og vi arbeider hver dag for å bli bedre, slik at vi med stolthet kan hevde at Telemarksvegen, Riksvei 41, er hovedvegen til det norske eventyret. Fordelen ved å velge Telemarksvegen er at strekningen utover sine egne kvaliteter, også gir ypperlig tilgang til attraksjoner og opplevelser i store deler av Sør-Norge, til Bergen i vest og Oslo i øst. Styret i Telemarksvegen

Once upon a time... ...a long time ago, when the road to Telemark didn't exist. No one had been there and no one wanted to go there. It was told that wild Tele-farmers lived there. They killed vogt and priest who came to collect the Kings taxes or win over new disciples for White Christ. Telemark was nothing but a white spot on the map of Norway. Unexplored by scholars and the socialized. And the Tele-farmer himself? He lived life the way he wanted, deep within pine forests and on top of mountains. Here no witches were burned, age-old knowledge were passed on from mother to daughter, from father to son.

telemarksvegen.no fb.com/telemarksvegen

Today you can travel along higway 41 to Telemark. Starting fresh from Kristiansands beautiful archipelago with salty sea breeze flowing through your hair and inwards to Agders idyllic inland villages. We follow Tovdal River upwards to the state border and tread carefully into the Tele-farmers kingdom. Welcome to a road full of adventures and stories.

Ziener-museum

Nutheim

OPPLEVELSER FOR HELE FAMILIEN

For more information in English: telemarksvegen.no

Lindeknuten

Hillestad Galleri og Feriesenter


BIRKENES

1

BIRKENES BYGDEMUSEUM Museet ligger i et naturskjønt område sør for Birkeland. Vår hovedprofil er håndverk og teknikk fra 1900-tallet. Som besøkende kan du oppleve autentiske verksted- og gårdsmiljøer og en fast utstilling om bygdas historie. I hovedbygningen fra 2013 har vi skiftende utstillinger og åpner opp magasinet for publikum. Torvstrøfabrikken er en helt spesiell opplevelse. Den er landets eneste og har intakt maskineri fra 1896. Museumscafeen byr på kortreist, tradisjonsbasert mat med en ny vri. Velkommen! Åpent hver søndag i juli fra 12-16. Ellers etter avtale.

Hesten har motiv fra en av portalene i den nedrivne stavkirken i Vegusdal

2

HAWAII BOBILCAMP PÅ SØRLANDET Hawaii Bobilcamp ligger ved det naturskjønne Flaksvann som Tovdalsvassdraget munner ut i. Campen er omringet av fin natur som byr på både laksefiske, sykkelruter, toppturer og bademuligheter. Har du bobil eller campingvogn og liker norsk natur er Hawaii Bobilcamp verdt et besøk. Både soloppgang og solnedgang kan nytes alene eller med den du er glad i. Velkommen skal du være! For flere opplysninger besøk oss på vår hjemmeside. Vi holder åpent så lenge elva ikke besøker oss inne på selve plassen, fra ca 1. april til ca 30. september.

3

4

MARIKKEN

SLETTENE HAGE

Marikken er en nisjebutikk med egen nettbutikk som ligger i sentrum av Birkeland. Vi har et unikt utvalg klær til både dame og herre, interiør, gaver og spiselige fristelser. Vi deler lokale med Grim Bakeri hvor du kan ta en pause og nyte herlige bakervarer eller en god kopp kaffe, te, frappe eller smoothie både inne og ute under besøket hos oss. Et besøk innom oss er en fin pause langs Telemarksvegen.

Slettene Hage er et lite, økologisk småbruk, med egg, epler, grønnsaker, frukt og bær.

La deg inspirere ved å følge oss i sosiale medier på facebook og instagram.

Ellers kan du ta deg en rast hos oss, spise medbrakt mat på benkene våre, og ta et bad i fjorden. Vi har eget mosteri på gården, og er stolte leverandører til restauranten Under og til Boen Gård.

Åpningstider: Man. - Fre. 10-17. Lørdag 10-15

Sommeren -22 åpner vi Hagen Cafė, og det gleder vi oss stort til! Der kan du nyte et glass gårdsprodusert eplemost, og spise mat som er dyrket et par meter unna. Vi har badeplass og dyr dere kan hilse på. Har dere fiskekort er det mye fisk i fjorden.

Tollenesveien 37, 4760 Birkeland

Strøget 104, 4760 Birkeland

Herefossveien 2117, 4765 Herefoss

Tveideveien 284, 4760 Birkeland

976 58 881

451 37 763 / 994 54 178

930 52 090

484 24 496

post@hawaiibobilcamp.no

post@marikken.no

gunn@slettenehage.no

bestyrer@birkenesbygdemuseum.no

hawaiibobilcamp.no

marikken.no

slettenehage.no

birkenesbygdemuseum.no

Hawaii Bobilcamp

Marikken.no

Slettene hage


FROLAND

5

6

7

8

9

ØYNASTUA

FROLANDSTAUA KRO

LIENS KONDITORI

FROLANDIA

MYKLAND VILT

Øynastua er en stor flott hytte på Øynaheia i Froland, og er stedet for de gode opplevelsene året rundt. Hytta omkranses av praktfull natur og har landes flotteste skiløyper.

Frolandstaua Kro tilbyr et bredt utvalg fra god norsk middag, til grillmat, pizza og catering. Stikk gjerne innom for et godt måltid!

Liens konditori ligger i Osedalen i Froland. Her kan du få kjøpt alt i fra ferskt bakverk og kaker til smørbrød og snitter. De tilbyr også catering.

Froland idrettsanlegg, et eldorado for fysisk aktivitet. Her kan en utøve ulike idretter.

Åpent 13-21 alle dager.

Liens konditori leverer bakverk i høy kvalitet og er oppe tidlig på morgenen for at deres kunder skal få oppleve ferskt bakverk hver dag.

Mykland Vilt AS er et slakteri og leverer kjøtt fra vilt og farmhjort av høy kvalitet. Deres egenproduserte varer blir blant annet levert til den kjente restauranten Under i Lindesnes.

Hytta har 30 sengeplasser i nyoppussede rom, spisesal/kafe, kjøkken, peisestue, nytt konferanselokale, stor dusj- og garderobeanlegg.

Prikken over i’en er kake i fra Lien!

Du kan leie hytta en dag, en kveld, en helg eller en uke.

Åpen kafe mandag-fredag 07.00-16.30 Lørdag 07.00-14.00

Frolandia har en svømmehall med noe ekstra. Her kan vi tilby et svømmebasseng på 15,5 x 25 meter, barnebasseng og et terapibasseng som holder 34 grader. I tillegg finner du stupetårn og en vannsklie på hele 66,6 meter! Froland idrettsanlegg har i tillegg et treningssenter med moderne utstyr og tilbyr ulike aktiviteter.

I butikken er det utsalg av både egenproduserte og lokale varer. Butikken har åpent hver fredag fra 16.00 – 18.00.

For åpningstider se: frolandia.no

Armbåndet er hentet fra et skattefunn fra vikingtid på Askeland i Froland

Telemarksvegen 420, 4830 Hynnekleiv Øynastua, 4828 Mjåvatn

Frolandsveien 985, 4820 Froland

916 03 004 / 909 64 367

370 38 143

jpc@oynastua.no / seh@oynastua.no oynastua.no

918 61 522 Frolandssenteret 2 C, 4820 Froland

Jomåsveien 33, 4820 Froland

frolandstaua@live.no

370 38 597

Tlf. Svømmehallen 375 02 405 Tlf. Treningssenteret 375 02 400

FrolandstauaKro

lienskonditori.no

froland.kommune.no/Frolandia

post@myklandvilt.no myklandvilt.no Mykland vilt


ÅMLI

10

Fuglen er hodet til en ølhøne, et drikkekar i tre, fra Åmli

11

12

13

14

15

Foto: Malen Erichsen

HILLESTAD GALLERI OG FERIESENTER

VISIT WILDERNESS HYTTER OG AKTIVITETER

SIGRIDNES – GODE OPPLEVELSER

PAN GARDEN HOTELL & LEILIGHETER

Hillestad Galleriet er eit moderne galleri med utstillingar, galleributikk og kafe. Det held til i ein restaurert tømmerbygning som er meir enn 200 år gammal. Her er også utgangspunkt for flotte vandreturar, både korte og lange til over tregrensa med utsikt til havet. Overnatting i luksushytter med basseng har vi like ved. Smykkeproduksjon har vore ei viktig næringa på Hillestad dei siste 50 åra og heile sortimentet av Hillestadsmykka i sølv, bronse og tinn finn du i galleributikken. Til dagleg serverer vi den etter kvart så kjente kringla,rundstykker, suppe og kaffi /te mineralvatn. Ein avstikkar på 20 min, frå RV41 ved Dølemo, er vel verd tida.

Visit Wilderness tilbyr overnatting og aktiviteter. Her kan du være aktivt eller bare slappe av. Våre koselige hytter med enkelt standard for 2 - 5 personer ligger på en tradisjonsrik husmannsplass. I mer enn 20 år har vi organisert turer innen kanopadling, klatring, og vandring. Hos oss kan du enten leie utstyr eller booke en tur med utstyr og guide. Vi leder deg inn i naturen - og tilbake igjen! Å være med er som å se det på TV - bare masse mer gøy! Pil og bueskyting i skogen. 2km tursti med 14 dyr å skyte på. En opplevelse for hele familien! Åpningstider: Mai - Okt. Vi tilpasser turen gjerne etter dine behov - spør for tilbud

En levende plass med vakker natur langs bredden av Nidelva. Camping og hytter med god standard. Fine muligheter for bading, sykling og padling. Gratis båt og kano tilbys våre gjester.

Pan Garden ligger idyllisk til med fantastisk utsikt utover vannet Vallekilen rett syd for Åmli sentrum. Ta av Tele-marksvegen til riksveg 415 og Pan Garden er det første du møter. Her tilbys komfortable hotellrom, rimelige familierom, enkle leiligheter og bobilcamping. Alt med kort avstand til restauranten som serverer god hjemmelaget mat og pizza med ferske råvarer. Gavebutikken har suvenirer og lokal honning. Gode muligheter for bading, fisking og elvepadling og det er både kano- og sykkelutleie. I tillegg er det her dere finner Vannvegen, som er en elv i miniatyr. Du får selv fløte tømmer, som de gjorde før i tiden i Åmli, fra toppen av heia, forbi vannmøllen og til slutt helt ned til sagbruket. Supert for barn fra 2 til 10 år og for lekne voksne!

Fra Åmli sentrum kan du sykle på den nedlagte Treungenbanen Ta kontakt for priser og bestilling.

Hillestad 194, Tovdal, 4869 Åmli

Hanka & Bernd Spelten Tverstøyl 22, 4865 Åmli

Sigridnes 240, 4865 Åmli

970 40 553

415 55 823

990 94 663 / 940 67 297

Tveit 38, 4865 Åmli

post@hillestad.no

info@visit-wilderness.com

post@sigridnes.no

370 82 090

hillestad.no

visit-wilderness.no

sigridnes.no

post@pangarden.no

Hillestad Galleri

Visit Wilderness

sigridnes.no

pangarden.no

WALDEMARS BØRS

ELVARHEIM MUSEUM

I Nordenden av Åmligata finner du Waldemars Børs. Foruten matretter med røtter i alle verdenshjørner, serverer Rita og Jan utsøkt baristakaffe og et variert utvalg av hjemmelaget deilige kaker. Kronjuvelen er den rykende ferske focacciaen, som trekker besøkende fra hele Agder til den lille bygda. Om sommeren blir kafeen tyngdepunktet i Åmli sentrum med trivelig uteservering; om vinteren kan du trekke inn i et av kafeens mange rom, alle utstyrt med peis.

Elvarheim museum ligg ved den gamle steinbrua i Åmli sentrum. Her kan du lære om jakt og fangst og sjå utstoppa dyr som ulv, bjørn og gaupe. Nytt i 2022 er en interaktiv utstilling for barn med utstoppa nattdyr. Du kan blant anna sjå den populære draktutstillinga «Mangfald og Mote» om folkedrakter og draktsølv i Åmli frå 1700-1900-talet, den barnevennlege beverutstillinga «Det vesle folket» om korleis beveren lever. Nytt i år er utstillinga «Reparasjonar og gjenbruk» som visar fram fleire arbeidsklede frå 1800-tallet og fram til vår tid. Du kan også sjå ein felemakarverksted og ein stor knivsamling. Opningstider: tysdag-søndag kl. 11.00-16.00 frå 29. mai til 21. august + søndagar ut september. Bestilling av omvisning for grupper utanom opningstid.

Waldemars Børs er et uforglemmelig stoppested langs Telemarksvegen.På Waldemars kan du oppleve et av Norges mest spektakulære toalett. Bestill gjerne bord. Følg åpningstider på facebook.

415 09 867 Åmli sentrum 468 77 511 waldemarsbors

kubenarendal.no/elvarheim lise.johansson@amli.kommune.no Elvarheim museum

Mannen er hentet fra samme portal som Hesten, og som nå er i Oldsaksamlingen


16

ÅMFOSS KAFETERIA

PIANO INTERIØR

Åmfoss Kafeteria ligger ved Rådhuset ved den sørlige innkjørselen til Åmli sentrum langs riksvei 41. Stedet er en av ”Matstasjonane” langs Telemarksvegen, som går fra Kristiansand til Seljord.

Piano Interiør er en butikk som selger god stemning. Å ta det “piano” betyr i musikkverden å ta det stille og rolig, og det er nettopp det jeg vil at du skal gjøre. Jeg er ikke en kjede, bare en rolig interiørbutikk i Åmli sentrum med stort vareutvalg.

I gangavstand til Åmfoss Kafeteria ligger fine turløyper, badeplass, bibliotek og forskjellige forretninger. Gode parkeringsmuligheter, også for busser, sør for Rådhuset. Gode tilbud på mat ved bestilling for grupper/turselskap. Ta kontakt for forhåndsbestilling. For mer informasjon om åpningstider se facebookside: Åmfoss Kafeteria as

Åmli

17

EVENTYRLIGE ØYEBLIKK

Butikken har også et utvalg av klær og tilbehør av god kvalitet, samt en liten avdeling med secondhand tøy. Åpningstider Man og tor 11-16 Fre 11- 17 og lør 11- 14 Juli - Man til fre 10- 16 og lør 10 -14 Desember- Man til fre 11- 17 og lør 11- 14.

Gata 7, 4865 Åmli 476 48 430

Gata 43, 4865 Åmli

leif.teland@hotmail.com

917 08 961

Åmfoss Kafeteria AS

pianointerior Telemarksku


NISSEDAL

18

20

TJØRULLKROA

BRUKET INTERIØR

ZIENER-MUSEUM

Tjørullkroa er en tradisjonsrik kafeteria rett ved Telemarksvegen med smakfulle, hjemmelagede retter. Ta en god pause på turen og kom innom for å nyte dagens middag og kaffe. Dessert er også på menyen.

Bruket Interiør ligger i Treungen i flotte lokaler med sjel og historie! Bygningen ble reist som et mjøllager rett etter krigen, men ble etter hvert en del av Treungen Bruk og deretter byggevarebutikk - før den nå er lokale for gaver, interiør og møbler.

På Ziener-Museum i Treungen har vi nyheter hvert år. Årets nyheter er: OW’s Korsettsalong ble etablert i 1923 i Grand Hotell Skien. Berit S. Ottar overtok 1.1.1992 og drev fram til 31.12.2020. Pga Pandemien ble OW lagt ned 2 år før 100 års drift.

Vi gleder oss til å se deg!

Hos oss finner du møbler, tekstiler, servise, belysning, interiør og det lille ekstra til hus og hytter. Stilen er klassisk og tidløs. Vareutvalget varierer fra årstid til årstid da vi stadig er på jakt etter nye og spennende interiør i alle prisklasser fra forskjellige leverandører!

Drangedal Bokhandel drev også sportsforretning og trykkeri. Første manuelle trykkemaskinen ble kjøpt i 1940 og den var fra 1920. Den originale Heidelberg ble kjøpt i 1960 årene og kostet kr. 75 000,-.

Oppdaterte åpningstider finner du på Facebook!

Velkommen innom for inspirasjon og handel!

God tradisjonsmat i hyggelige omgivelser – dét er hva vi tilbyr deg på Tjørullkroa! Dagens og diverse andre småretter kan også bestilles til den som vil ta med seg maten!

Dragen i denne formen er skåret inn i et stabbur i Nissedal

19

Åpent fra mandag til lørdag fra 9 til 16 (14).

I tillegg har vi i år hele 45 utstillinger. Vår Kafé har et rikelig utvalg av varm og kald mat, samt kaker. For åpningstider se z-museum.no

21

NISSER HYTTEGREND OG CAMPING Nisser Hyttegrend og Camping ligg idyllisk til ved vestbreidda av Nisser. Området er kjend for sine lange, kvite sandstrender og er eit badeeldorado om sommaren. Her kan du finne di eiga strand, di eiga øy eller eit godt gøymt svaberg. Merka turløyper, sykkelstier, klatremogelegheiter og godt fiske! Vi har utleige av båtar, kano, kajakk, sykkelbåt, og syklar. Her finn du og trampoliner, fotballbane, sommaropen kiosk og ikkje minst dei kjende Tarsanslyngene! Prøv ei overnatting i Pålehytta - ei hytte som ligg med beina i vatnet og som inviterar til bading, fisking og lyden av bølgjeskvulp på verandaen!

22

23

TREUNGEN GJESTGIVERI

TURINE

Restaurant Treungen Gjestgiveri ligger midt i det livlige Treungen sentrum ved Telemarksvegen!

Kunstkafeen Turine ligg idyllisk til i eit kvitt gamalt trehus ved Nisser i Tveitsund - rett bak Spar i Treungen. Her kan du kome for å ta deg eit glas med forfriskande drikke i sola ute på vårt flotte uteområde som ligg heilt nede ved Nisser.

Her kan du nyte ulike smakfulle lunsjretter som baguetter, panini eller salat. Vi serverer også middagsretter med internasjonal base: Tenk på spaghetti, wraps og asiatiske risretter! Du kan selvfølgelig også stikke innom for å smake på våre deilige hjemmelagde kaker og utmerkede kaffe - eller nyte solen på terrassen med noe kaldt i glasset! Sjekk Facebook og Google for info og oppdaterte åpningstider! Vi gleder oss til å se deg! Hilsen Maya & Marko

Inne i det over 150 år gamle huset tilbyr me eit utval av ulike design, interiør og illustrasjonar laga av ein lokal kunstnar. Me vil også arrangere langope nokre kveldar i sommar, så fylg oss på Facebook for meir informasjon. Turine er ein sommarbutikk som har ope frå byrjinga av juni til midten av august Håpar du tek turen til oss i sommar! Sjekk opningstider og arrangement på Facebook!

Fjonevegen 1667, 3855 Treungen

Tjønnefoss 151, 3855 Treungen

Fjonevegen 25, 3855 Treungen

3855 Treungen

350 47 867

952 24 782

901 59 033

476 22 100 / 909 88 254

post@nisser.no

kensla@live.no

bruketinterior.no

post@z-museum.no

nisser.no

Tjørullkroa

Bruket Interiør

z-museum.no

Nisser Hyttegrend og Camping

350 48 010 Treungvegen 407, 3855 Treungen 907 94 731 Treungen Gjestgiveri

post@jakob-tveit.no jakob-tveit.no Turine Napen utsikt. Foto: Ståle Knudsen


24

25

MEINSTAD LANDHANDEL

FJONESUNDET KAFÉ

Meinstad landhandel har vært i drift siden 1900 og drives i dag av 4. generasjon landhandlere. Butikken har utviklet seg gjennom flere rom og bygninger og er i dag tilbake i det originale landhandel-rommet fra 1900. Her er det den samme linoljelukta og det samme knirkete gulvet som nissedøler og ferdafolk opplevde for over hundre år siden. Historisk sett solgte landhandelen alt fra biler og dynamitt til frø og egg. I dag kan Meinstad friste med lokale økologiske gårdsvarer, is og kaffe samt lokalt håndverk. Nytt for sesongen 2022 er også Meinstad bygdemuseum som byr på mye spennende lokalhistorie fra området.

Fjonesundet Kafé er et koselig spisested omkranset av flott natur. Her kan du sitte i vakre omgivelser og nyte utsikten til fjord og fjell. Vi har en stor strand foran terrassen hvor du kan bade i Nisser og sole deg. I kafeen møter du Leo og Yvonne Kievit fra Nederland. De har sørget for matstell og servering siden 2018.

Sommeråpent onsdag til søndag fra 11 til 17. Resten av året lørdag og søndag fra 11 til 17.

Foto: Elin Fjalestad

Foto: Jermansen Media

Nyt god og hjemmelaget mat, enten det er kaffe og kaker, biffsnadder, burgere, løvstek, rødspette eller verdens beste spareribs. Fjonesundet har 75 siterplasser på terrassen og 32 siterplasser inne. Velkommen innom i sommer – en matnyttig avstikker fra Telemarksvegen med Fjoneferja! Sjekk Facebook-siden vår for oppdaterte åpningstider!

Nissedalsvegen 680, 3854 Nissedal

Fjonevegen 2555, 3855 Treungen

924 67 691

908 43 229

post@meinstad.no

l.a.kievit@gmail.com

Meinstad Landhandel

Fjonesundet kafe Foto: Herdis Gautefald


PLASSERING PÅ KARTET

17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32.

33. Hegelandsodden Hytter og Camping 34. Vest-Telemark Museum/Norsk Skieventyr 35. Kviteseidbyen 36. Morgedal Hotell 37. Siloen Heggtveit gardsbutikk 38. Garvikstrondi Camping 39. Seljord Camping 40. Seljord Hotell 41. Nutheim Gjestgiveri – Kunstnarhotellet i Telemark 42. Telespinn 43. Nordbø Pensjonat

Piano Interiør Tjørullkroa Piano Interiør Ziener-museum Nisser Hyttegrend og Camping Treungen Gjestgiveri Turine Meinstad Landhandel Fjonesundet Kafé Vrådal Booking – Hytter og Leiligheter Historiske Straand Hotell M/S Fram Vrådal Turistkontor Nedre Strand Hytteutleie Vrådal panorama Handelslaget Café, Vrådal

11 12 13

6 7

8

14 15 16 17

22 23 20 19 18

42

37

til Notodden/ Drammen

35

33

39 40 38

34 26 27 28 29 30 31 32

5 9

25 21

24

20 19 18

22 23

14 15 16 17

1

3

10 11 12 13

9

2

10

43

41

4

21

12. 13. 14. 15. 16.

Birkenes Bygdemuseum Hawaii Bobilcamp på Sørlandet Marikken Slettene Hage Øynastua Frolandstaua kro Liens Konditori Frolandia Mykland Vilt Hillestad Galleri og Feriesenter Visit Wilderness – Hytter og aktiviteter Sigridnes – gode opplevelser Pan Garden Hotell og Leiligheter Waldemars børs Elvarheim Museum Åmfoss kafeteria

36

33

25

34

24

26 27 28 29 30 31 32

38 35

36

41

37

39 40

til Notodden/ Drammen

43 42

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11.

4

2

3 1

5

6 7

8


KVITESEID Krossen er hentet fra stavkirken Brunkeberg kirke som brant rundt år 1600

26

27

VRÅDAL BOOKING – HYTTER OG LEILIGHETER

HISTORISKE STRAAND HOTEL

Vrådal Booking leier ut hytter og leiligheter i vakre Vrådal. Mange av hyttene ligger ved Vrådal Panorama Skisenter, et flott feriested både sommer og vinter. Med flott beliggenhet i åsen bak Vrådal sentrum ligger Vrådal Ferieleiligheter med 28 leiligheter (nye i 2015). Våre hytter og leiligheter har varierende størrelse fra 1 til 5 soverom med plass til 4 – 12 personer. I bygda er det flotte vandremuligheter, golfbane på en øy og gode skimuligheter om vinteren. Veteranbåten M/S Fram fra 1909 kjører slusecruise i det vakre øylandskapet. Et ypperlig utgangspunkt for å oppdage vakre Telemark, et lite stykke Norge i miniatyr.

Helårsåpent hotell som startet som skysstasjon i 1864, i dag er det femte generasjon Katrine og Lars Arne Straand som ønsker velkommen. Med historiske røtter med hest og kjerre i sentrum har strategisk satsning på moderne jernhester (MC) bidratt til nye muligheter. Vårt nye konsept hubriding.no, hvor du kan nyte nye og spennende kjøreruter hver eneste dag, er blitt en suksess. Hotellet har både en gammel og nyere stil, et godt kjøkken med lokale mattradisjoner, takterrasse med servering. Veteranbåt fra 1909, flotte vandremuligheter, golfbane på en øy og gode skimuligheter om vinteren. Medlem av De Historiske Hotel og Spisesteder.

28

29

30

31

M/S FRAM

VRÅDAL TURISTKONTOR

NEDRE STRAND HYTTEUTLEIE

VRÅDAL PANORAMA

Veteranbåten M/S Fram seiler sightseeingturer fra Straand brygge i Vrådal. Båten går i rute 2 - 4 ganger i uken fra mai til oktober og seiler i vakkert øylandskap øverst i Nisser. Underveis på turen ligger Småstraum sluse hvor det også er et lite slusemuseum, vi passerer mange trange sund og idylliske små øyer. Båten er også tilgjengelig for charter med servering fra Straand Hotel. M/S Fram ble bygget i 1909 og var helt frem til 1970- tallet slepebåt for tømmer på Nisser og Vråvatn. På 80-tallet ble båten bygget om til passasjertrafikk og har siden den gang fraktet tusenvis av besøkende på de vakre innsjøene.

Opplev øyriket i øvre del av Nisser – perfekt for padling, camping i telt og overnatting i hengekøye. Eller gå ein tur i det flott fjellandskapet.

Nedre Strand Hytteutleie og camping ligger idyllisk til midt i Vrådal helt inntil innsjøen nisser, hyttene har fantastisk utsikt over Vrådal og innsjøen Nisser.

Hyttefelt i naturskjønne omgivelser med panoramautsikt over dalen. Fra hyttene er det kort vei kort vei til strand og badeplass, lekeplass og fotballbane. Denne sommeren er det planlagt å bygge pumptrack. Her finnes en idyllisk innlandsskjærgård, med mange små holmer, svaberg og sandstrender. Mange øyer og holmer kan bare nås fra vannveien. Badetemperaturen ligger på opptil 24°C i vannet fra juni til august. Hyttene ligger ved et flott tur- og sykkelnett med merkede løyper både i skogs- og fjellterreng.Om vinteren er det muligheter for ski inn/ut fra de fleste tomtene. Les mer om skisenteret på vår hjemmeside.

Utleige av kano, kajakk og robåtar med og utan motor. Kom innom Vrådal Turistkontor og få kart, brosjyrar, tips og råd av erfaren kjentmann. Heilårs turistinformasjon.

Alle hyttene ligger idyllisk til, rett ved den private sandstranden og lekeplass for de minste. Campingplassen på Nedre Strand er godt tilrettelagt for en ferie med campingidyll. Plassen grenser til innsjøen Nisser. Her kan man nyte solen, bade hele dagen, grille på kvelden, og slappe av med venner og familie i idylliske omgivelser. Campinglivet på Nedre Strand er også veldig populært blant barna, med lekeplass på plassen m/stor hoppepute.

Visning av hyttetomter alle dager etter avtale.

Kviteseidvegen 1698, N-3853 Vrådal

Kviteseidvegen 1698, N-3853 Vrådal

Kviteseidvegen 1698, N-3853 Vrådal

350 69 000

350 69 000

350 69 000

Vråliosvegen 62, 3853 Vrådal

350 56 185 / 415 47 303

Vesletjønnvegen 50, 3853 Vrådal

booking@vraadalbooking.com

straand@straand.no

straand@straand.no

481 59 137

post@nedrestrand.no

350 68 350 / 909 90 306

vraadalbooking.com

straand.no

ms-fram.no

sveinstraumsnes@yahoo.no

nedrestrand.no

alpin.no

Vråliosvegen 8A, 3853 Vrådal


32

HANDELSLAGET CAFÉ, VRÅDAL

Blomsten er et vanlig motiv i rosemaling og treskur i Telemark

En liten avstikker fra Telemarksveien finner dere vår lille koselige cafe i Vrådal sentrum, med servering inne og ute. Her kan dere nyte vår hjemmelagde mat og nydelige kaker som lages fra bunnen. Våre produkter er av beste kvalitet laget på økologiske råvarer. Visjonen er å bringe opplevelse for alle sanser til dere på alle plan. Vi ønsker å være en aktiv del av Vrådal hele året rundt, derfor tilbyder vi arrangementer med musikk, quiz, strikkecafe, seniorcafe, har vippssalg av barneklær og har vandre-bok-reol mm. Vi har alltid noe nytt på gang hele tiden så følg oss på FB og vær med på spennende nyheter. Åpningstider høysesong: mandag til lørdag fra kl. 10-17 (insh og noen gange lengere ved arrangement). Åpningstider lavsesong: onsdag til lørdag fra kl. 10-16 (insh) unntagen annenhver tirsdag hvor det er strikkecafe.

33

34

HEGELANDSODDEN HYTTER OG CAMPING

VEST-TELEMARK MUSEUM/ NORSK SKIEVENTYR

Heilårsopen roleg plass, heilt i vasskanten av Vråvatn. Camping og bobilcamp, med felles sanitæranlegg. Dusj, wc, badstue, vaskeog oppvaskmaskin, kokemuligheter. Båt og fiskemulighet, og flott sandstrand. Det er mykje godt bærterreng i området, og fine turløyper. 3 hytter til leige, frå 4-6 sengeplassar m/parabol og WiFi. Hyttene blir leigd ut enten direkte eller gjennom novasol.no Der heiter hyttene N35542 – N35543 – N35544

Meir enn berre eit skimuseum Utanfor skimuseet opnar det sommaren 2022 ein 45 meter lang kopi av Morgedalsvassdraget. Her kan du leike deg inn i historia. Morgedalsvassdraget har vore rekna som ei livsnerve for bygda. I tidlegare tider ga vassdraget matauke, det var transportåre for tømmer som ga inntekter og dei små fossefalla ga drivkraft til kverner og sagbruk. I dag er vassdraget ein del av Sundsbarmreguleringa som produserar store mengder el-kraft. Ein kopi av Morgedal-vassdraget vil formidle ein del av bygdas historie gjennom fysiske installasjonar og digitale formidlingsflater. Ein vil legge til rette for formidling via app, skilting og fysiske gjenstandar. Nytt i år er også ein utandørs sjakkbenk. Sjakkbrikker kan du låne av museet.

Velkommen til Hegelandsodden camping. Avstandar: Vrådal Panorama 20 km, Dalen 20 km, Fyresdal 20 km

Vråliosveien 58, 3853 Vrådal

Vråliosvegen 1847A, 3849 Vråliosen

905 70 430

971 96 864

es-ruu@online.no

larserikwraa@hotmail.com

Handelslagetcafe

Hegelandsodden Hytter og Camping

350 69 090 post@vtm.no vtm.no

35

KVITESEIDBYEN – DET HYGGELEGE HANDELSSENTERET Kviteseidbyen er det koselege handels- og servicesenteret ved Telemarkskanalen. Du kjenner den hyggelege stemninga når du går på ein av kafeane, stikk innom butikkane, talar med dei lokale handverkarane, eller når du står på Kviteseid brygge ein sommardag og helsar Victoria velkommen. Kviteseidbyen har eitt rikt utval av forretningar, handverkarar og serviceverksemder. Her ligg utrerestaurant, bakeriutsal og kafear, sylvsmed, detaljhandel og bensinstasjon. Du finn bank, post, forsikringskontor, rekneskapskontor, helseverksemder og meire. Ta turen til Kviteseidbyen - der folk trivs.

36

MORGEDAL HOTELL Morgedal Hotell er eit tradisjonsrikt hotell, som opna dørane i 1948. Hotellet er kjent for si gode atmosfære og den gode heimelaga maten. Hotellet er nyrestaurert og har ope heile året. Morgedal ligg ved E134, så og sei midt mellom aust og vest, og vil vera ein ypperleg stad å overnatte. Hotellet ligg i gangavstand frå Norsk Skieventyr, eit muesum m.a. ei multi-mediareise gjennom norsk ski- og polarhistorie. Hotellet har 70 rom, restaurant, bar, bibliotek, konferanserom, treningsrom, symjebasseng, leikerom, minigolf, tennisbane og gode turmoglegheitar.

Haugivegen 4, 3848 Morgedal 3836 Kviteseid

350 68 900

kviteseidbyen.no

post@morgedal.no morgedal.no

Kviteseid gamle kyrkje


SELJORD

37

SILOEN HEGGTVEIT GARDSBUTIKK

Sjøormen. Den fyrste kjende observasjon av sjøorm i Seljordsvatnet er frå 1720. Motivet har utgangspunkt i utskoren dekor frå stabburet på Øvre Strand (1770).

Tett ved E134 i Seljord, ligg den gamle kvitmalte landhandelen som tidligere var i drift som dagligvarebutikk. Nå er det igjen salg av varer over den gamle disken i det autentiske miljøet. Nå er det fylt opp med kortreiste egg, honning og andre spiselege varer, te, kaffe, praktiske og vakre bruksting og interiør. Me er ekstra fornøgde når me finn fine bruksting, miljøvennlige varer, rettferdig handel og gjerne økologiske. Er og anledning til å sette seg ned med ein kaffe, is eller ei god kake. Har åpent alle kvardager (stengt på søndag). Velkommen innom! Helsing Ida og Bjørg.

38

39

40

GARVIKSTRONDI CAMPING

SELJORD CAMPING

SELJORD HOTELL

Garvikstrondi Camping er en 4-stjerners familiecamping (NAFs standard) som ligger i naturskjønne omgivelser på vestsiden av Seljords-vatnet. Plassen ligger helt ned mot vannet og dersom du tør bade med sjøormen, kan vi friste med egen badestrand og vannaktiviteter for barn og voksne.Vi har 160 sengeplasser fordelt på hytter, leiligheter og campingvogner. Her har vi aktiviteter for liten og stor. Badestrand og stor lekeplass. Om du vil leie båt for fiske, har vi lokale kjentmenn med kompetanse for valg av område og fiskeutstyr. Skulle du/dere være interessert i å besøke en eller flere av de mange turistattraksjonene som finnes i Telemark, vil vi mer en gjerne være behjelpelige med forslag og råd til reisemål.

Seljord Camping og badeplass er det perfekte utgangspunktet for å utforske Telemark! Frå Seljord Camping kan du ta kortare eller lengre utflukter og oppleve fantastisk natur og historiske stader, enten du likar å bruke beina eller køyre ein tur. Me kan hjelpe deg å planleggje ferien i Telemark slik at du får eit spennande og minnerikt opphald. Campingplassen ligg fint til det ved Seljordsvatnet. Der kan du både svømme og speide etter den sagnomsuste sjøormen. Om du vil overnatte i hytte, telt, hengekøye, bobil eller campingvogn, så finn du heilt sikkert ein fin plass her hos oss. Me har også utleige av Sup, tråbåt, kajakk, kano og robåt. De er velkomen til å ta turen innom oss når det måtte passe.

Seljord Hotel, et lite og unikt hotell med lang og spennende historie fra 1850. Vi har 21 rom, hyggelig restaurant, bibliotek og møterom. I restauranten kan vi tilby en spennende meny med enkelte retter som er nydelig tilberedt, med fokus på lokalmat. Seljord Hotel er et godt utgangspunkt for opplevelser i Telemark og for flotte toppturer og vandreturer i de mange høye fjell som omkranser Seljord.

41

NUTHEIM GJESTGIVERI KUNSTNARHOTELLET I TELEMARK Som gamal skysstasjon og hotell har vi tatt imot gjester og vegfarande til gode måltid og triveleg ovarnatting i over 100 år. Du et og drikk godt her, all vår mat er laga frå botn av og ølet bryggar me sjølve. Staden har vore i familiens eige sidan 1917, og hit kom mange av våre fremste målerar for å finne inspirasjon. Ope frå 1 april til 1.oktober. I vintersesongen er det ope for bestilte arrangement.

42

TELESPINN Telespinn er et lite, miljøvennlig spinneri med butikkutsalg på gården Midt-Svartdal i Seljord i hjertet av Telemark. Vi produserer eget garn og tar imot ull for leiespinning. Telespinn har sitt utspring i verdiskapningskjeden; fra «jord til produkt». Vi ønsker å ta naturresursene i bruk, opprettholde husdyrproduksjon som næring og holde kulturlandskapet i hevd. Kulturlandskapet omfatter alt landskap der mennesker har påvirket og utnyttet ressursene. Kom og besøk oss og opplev dette samspill på nært hold mellom mennesker og dyr. Vi tar også imot grupper for omvisning, servering og historiefortelling.

Bygdaråvegen 550, 3840 Seljord 922 19 166

Garvikstrondi 540, 3840 Seljord

Manheimstrondi 61, 3840 Seljord

Brøløsvegen 18, 3840 Seljord

Flatdalsvegen 1283, N-3841 Flatdal

Blikavegen 22, 3841 Svartdal

post@siloen.no

350 52 912

976 91 444

35 06 40 00

350 52 143

357 09 400

siloen.no

post@garvikstrondi.no

post@seljordcamping.no

post@seljordhotel.no

kontakt.nutheim@gmail.com

post@telespinn.no

siloen gardsbutikk

garvikstrondi.no

seljordcamping.no

seljordhotel.no

nutheim.no

telespinn.no

Nutheim


NORDBØ PENSJONAT Nordbø Pensjonat er et stemningsfullt gjestehus i Hjartdal. Her, i hjertet av Telemark, kan du godt nyte fjell og vidder, beite full av blomster, stille skoger og fiskerike innsjøer. Telemark er også mye mer enn bare imponerende natur. Fylket er særlig kjent for sine rike kulturelle tradisjoner. Det finnes flere museer, vakre gårder, autentiske hus og urgamle stavkirker. For kulturelskere organiseres mange arrangementer og festivaler, spesielt om sommeren. I pensjonatet vårt tilbyr vi hyggelige og atmosfæriske opphold. I kaféen kan du ikke bare få dagens middag eller en kopp kaffe med hjemmelaget kake, men det finnes også en butikk med fine gaver. Nordbø Pensjonat egner seg til mange ulike typer av selskaper. Vi tilbyr utleie av el-sykler for å nyte den flotte naturen.

Hjartdalsvegen 762, 3690 Hjartdal 907 57 753 post@nordbopensjonat.no nordbopensjonat.no

OPPLEV LANGS TELEMARKSVEGEN

HJARTDAL

43

SYKKELVEI ÅMLI-TREUNGEN

FJONEFERJA - SNARVEGEN OVER NISSER

Denne turen følgjer den historiske jernbanestrekninga mellom Åmli og Treungen. Jernbanen gjekk frå Arendal til Treungen og blei først kalla Arendal - Aamlibanen, deretter Tveitsundbanen og i 1926 Treungenbanen. Banen blei ferdig fram til Treungen i 1913 og blei nedlagt i 1967. Det blei frakta malm, tømmer og passasjerar på strekninga, og nesten alt av kolonial- og manufakturvarer kom med toget. Av lokalprodukt blei livdyr, slakt, skinn, honning og bær sendt med jernbanen.

Fjoneferja er Norges minste kabelferje og snarvegen mellom Kyrkjebygda og Fjone! Den knappe 500 meter korte ferda over Fjonesundet er ein herleg avstikkar frå Telemarksvegen, og på Fjonesundet Kafé kan du nyte mat og drikke hos Yvonne og Leo Kievit fra Nederland. På stranda framfor terrassen kan du også bade i Nisser og sole deg. Ferja Nissen har gjennom åra blitt ein mykje fotografera og ynda turistattraksjon, kanskje nettopp fordi overfarten er så sjarmerande for dei inntil tre bilane som får plass på turen! Det er også råd å ta seg over Nisser med sykkel eller motorsykkel - eller rett og slett til fots! Det er Nissedal kommune som eig Fjoneferja, og drifta stend Yvonne og Leo for.

Langs sykkelruta, som er 34,9 km kvar veg, vil du sjå mange flotte kulturminne frå jernbanedrifta og frå tømmerfløytinga langs Nidelva. Sjå etter steinmurar, vasstårn, vakre bruer og staselege stasjonsbygningar. Bygningane er i privat eige, så vis omsyn. Naturen er vakker med elvar, vatn, fjell, svaberg og skog. Sykkelvegen har lite stigning og gjeng i stor grad på eigen trasé utan biltrafikk. Det er fleire flotte badeplassar på turen, og ønskjer du å kombinere sykling og vandring, finn du forslag merka med vandresymbol på kartet. Du finn kafé, butikkar og overnattingsplassar både i Åmli og Treungen. Sykkelturen eignar seg godt for syklistar i alle aldrar. Kart finn du på amli.kommune.no og nissedal.kommune.no

Sommaren 2022 (18. juni – 21. august) køyrer Fjoneferja kvar time frå klokka 09 til 21, og heile rutetabellen og driftsmeldingar finn du på fb.com/Fjoneferja ! Unn deg eit friminutt på ferda med Fjoneferja! Foto: Dag Jenssen

SYKKELVEGAR LANGS SOGEVEGEN OM NUTHEIM Ta deg tid på sykkelturen gjennom Sogelandet i bygdelaga Hjartdal, Svartdal og Flatdal. La landskapet leie deg og nyt den mektige naturen. Fylg elva Hjartdøla inn den tronge og mystiske Ambjørndalen, sjå ur og nutar som reiser seg frå dalbotnen og elva som renn ut i stille, mørkt vatn i Flatsjå. Hjartdal Nordbygd og Svartdal er ein del av dei mest verdifulle kulturlandskapa i Noreg. I nutar, skogar, haugar og dalar finst det gygrer og troll, tussar og huldrer. Det seie i alle fall folk her. Segn og forteljingar knytt til landskap og stadnamn er ein viktig del av opplevinga her i bygdene. Trollbindande natur og det vakre blå ljoset har leidd ein straum av kunstnarar til Telemark og Flatdal. Nutheim vart sjølve samlingsstaden, kunstnarhotellet som gav inspirasjon og arbeidsro. Ta deg tid til ei lunsjpause her, vertskapet deler gjerne familiehistorien om Nutheim og segner frå bygda. Andre fine stoppestadar langs ruta er Bygdemylla i Hjartdal, der du kan ta deg eit bad i fossen, lauvingslia på Myljom-To med dei vakre styvingstrea, og spinneriet i Svartdal der du kan kjøpe med deg lokalprodusert garn. Det er også verdt eit stopp innom utsiktsposten på Nylende, som nå er tilrettelagt som stoppestad langs vegen. Opplevinga av å gå ut på utstikkaren gjennom ei ramme som endrar seg frå liggande til ståande, synleggjer dramatikken i landskapet med den flate, grøne dalbotnen og den bratte, blå Skorveveggen på ein ny måte. På andre sida av vegen er det lagt til rette for parkering både med bil og sykkel, og eit lite toalettbygg har kome opp. På veggen der finn de kart og informasjon som viser sykkelruter og stoppestadar. Bekken som kjem ned frå berget bakom har fått eit mura utløp der trøtte syklistar kan bade føtar. Kart finner du på sykkelTelemark.no

Fjoneferja. Foto: Olav Jakob Tveit


TOPPTUR NISSEDAL 2022

I Birkenes har vi nå 25 topper/utsiktspunkt med postkasse og klippetenger. Besøker du alle toppene får du egen toppturpremie ved å levere klippekortet på kulturkontoret/servicetorget.

Nissedal byr på 40 fjelltoppar med kasse og bok rundt om i heile kommunen.

Ny

20 utgav 22 e

PÅ TOPP I BIRKENES i birkenes

Noter opp dato for når du har vore på toppen. Du må også skrive namnet ditt i boka på den toppen du har vore, eller registrer turen på telltur.no!

Barn under 12 år – 14 klipp. Barn under 10 år må ha 8 klipp (eget klippekort).

Du vel sjølv kva toppar du vil gå, men du må ha 10 ulike. Når du har gått 10 turar (7 for born og folk over 70) toppar, leverer du foldaren til Treungen Sport og Fritid/Turistinformasjonen og får ei fin T-skjorte. Designet på T-skjorta er i år laga av Mia Espelid.

Du kan ta toppturene over flere år.

I Birkenes finnes ca. 265 km med merka turløyper, flere med utgangspunkt fra sentrum på Birkeland og Herefoss. Både Birkeland og Herefoss kan friste med flotte badestrender.

Informasjon om turar og reglar for deltaking, sjå nissedal.kommune.no og søk på Topptur Nissedal.

I SAMARBEID MED:

Topp 20 turar i Åmli

Tema: Med utsikt til 1/6 av Noreg Tur/retur: 8,6 km/ 5 timar Startpunkt: Parkeringsplass ved Stavsro kafeteria

Tema: Langs Telemarks-

sherpaer frå Nepal dei siste 200 metrane til toppen.

VandreTelemark

Foto: Hamish Moore

4

Meir informasjon og turinspirasjon finn du på nettsida: visittelemark.no/vandretelemark

Tur/retur: 3 km/ 1 time Startpunkt: På steintrappa ved parkeringsplassen langs Kromvikvegen

Foto: Hamish Moore

Rundtur: 4,3 km/1,5 timar Startpunkt: Ta Krossobanen til turens startpunkt

Den kortaste vegen frå Rjukan til Hardangervidda. Turen startar på toppen av Krossobanen. Turvegen er godt tilrettelagt og sherpaer frå Nepal har bygd steintrapper opp til utsiktspunktet på kanonstillinga (1101 moh). Prøv Solsekken – ein tursekk til utlån med spennande aktivitetar i. Spør etter den på Krossobanen.

Bornas favoritt! Sherpaer frå Nepal har bygd ei fantastisk steintrapp som gjer stigen lett å fylgje, og borna elskar å hoppe frå stein til stein. Det er jamn, lett stigning gjennom fjellbjørkeskogen og opp til utsynspunktet på snaufjellet. På toppen får du panoramautsikt over Hardangervidda, Gaustatoppen, Møsstrond og Rauland.

Tema: Familievennleg topptur Tur /retur: 4,1 km / 2,5 timar Startpunkt: Parkeringsplassen ved Bendiksmyr,

6

VandreTelemark: Forbløffande - trygt - tilgjengeleg!

SKUGGENATTEN - TREUNGEN

HÆGEFJELL - NISSEDAL/VRÅDAL Tema: Topptur - dagstur Tur retur Fjone: 11 km/ 4 timar Tur/retur Vrådal: 12 km/6 timar Startpunkt: Landtaksdammen,

9

oto: Tone Reinholt

VENELIFJELLET - VRÅDAL

5

VandreTelemark kan by på mange kvalitetssikra og godt tilrettelagte turstigar som tek deg gjennom eit særmerkt og variert landskap, gjennom Telemarks kultur og historie. Alle stigane i VandreTelemark er skilta, merka og gradert etter nasjonal standrar. Kvar stig har og sin eigen miniguide med kart og informasjon om kva du kan sjå og oppleve undervegs på turen. Køyrer du Telemarksvegen kan du stoppe bilen og ta deg ein fottur i alle dei tre Telemark kommunane; Nissedal, Kviteseid og Seljord!

www.vandretelemark.no

Kart og brosjyre m.m. kan FALKERISET også lastes ned fra nettsiden amli.kommune.no. Turene er i ulike - RAULAND kategorier, alt fra helt korte og til de som krever en hel dag fram og tilbake. Her er noe for Tema: Tema: Familietur til Panoramautsikt over alle! Hardangervidda Hardangervidda Foto: Guro Lien

3

Forbløffande - trygt - tilgjengeleg

retur med båt/buss/taxi frå Lårdal.

oto: Hamish Moore

SOLSTIEN - RJUKAN

VANDRETELEMARK: FORBLØFFANDE – TRYGT – TILGJENGELEG!

Dei beste fotturane;

Åmli kommune er en vandrekommune. Vår flotte Topp kanalen 20 brosjyre gir 20 vakre, spennende, Tur/retur: km ein veg/ lette og krevende turforslag rundt om i kommunen. Alle14dagstur turene 6-8 timar er godt merka (OBS! kun Startpunkt: sommermerking). Infotavle ved start med kart og brosjyre på alle turforslagene. På toppen Eidsborgberget 1 2 er det postkasse med gjestebok og klippetang. Ta med deg brosjyra og bruk klippetanga Gaustatoppen er eit av Noregs mest karakteristiske og kjende Lårdalsstigen går mellom Eidsborg og Lårdal. Turen krev at fjell. Frå turisthytta på toppen har du heile Sørdu som vandrar er i god fysisk form Alle og har godt turutstyr. tilutsiktåover registrere at du har vært på toppene. som har fullført alle 20 turmåla og registrert Noreg! Stigen er steinete undervegs, så bruk fjellsko med Hugs niste og nok drikke i sekken. Du får nokre fantastiske god støtte for anklane. Du kan og tadette fjellets indre snarveg: utsynspunkt framme på fjellkanten langs Telemarkskanalen. blir premiert med T-skjorte «Topp 20 gjennomført» Gaustabanen, og nytte den flotte steintrappa bygd av Ta kontakt med Turistkontoret på Dalen for informasjon om

Foto: Guro Lien

TOP 20 HIKING TRAILS IN ÅMLI TOP 20 WANDERROUTEN IN ÅMLI

TOPP 20 TURER I ÅMLI

LÅRDALSSTIGEN - TØFFARE ENN BESSEGGEN

Foto: Gaustatoppen Booking AS

GAUSTATOPPEN

Foto: Hamish Moore

Det er plassert klippetang og bok på 25 flotte topper i Birkenes kommune. Opplev og utforsk naturens mangfold i Birkenes!

oto: Lill Susan G. Vale

VANDRING LANGS TELEMARKSVEGEN

Skriv deg også inn i toppbøkene så blir du med i trekningen av fine premier til høsten.

Tema: Topptur Tur/retur: 8 km/ 3 timar Startpunkt: Parkering ved klubbhuset til Treungen IL,

VandreTelemark kan by på mange kvalitetssikra og godt tilretFor mer informasjon: telagte turstigar som tek deg gjennom eit særmerkt og variert telemarksvegen.no - fb.com/telemarksvegen - visitsorlandet.no - visittelemark.no - birkenes.kommune.no landskap, gjennom Telemarks kultur og historie. Alle stigane i VandreTelemark er skilta, merka og gradert etter nasjonal standard. froland.kommune.no - amli.kommune.no Kvar stig har og sin eigen miniguide med kart og informasjon om - nissedal.kommune.no - kviteseid.kommune.no - seljord.kommune.no kva du kan sjå og oppleve undervegs på turen. Du finn stigane avmerkt på kartet.

Topptur Nissedal Venelitjørni. Foto: Asle Fjellstad


Design og produksjon: Synkron Media, 2022. Foto i brosjyra er gitt med tillatelse fra næringsaktørene. Fotografer ellers: Malen Erichsen, Peder Austrud, Camilla Aasheim, Tonje Ramse Trædal, Stephan Hehr, Hans Kristian Krogh Hanssen, Anne Lise Norheim, Dag Jenssen, Mona B.Kasin og Åmli kommune.

GOD TUR! NO - 3042

visitsorlandet.com

telemarksvegen.no fb.com/telemarksvegen