Page 1

Online E T M A G A S I N O M K O M M U N I K AT I O N I H V E R D A G E N

12. ÅRGANG • NR. 1 • 2011

Billigere internet . . . . . . side 4 3G Udrulning . . . . . . . . . side 6 Når naturen spiller med musklerne . . . . . . side11 Apps! . . . . . . . . . . . . . . side 12 ... alt sammen i dette Online ...

1


Endnu lavere priser for internet Det har hele tiden været TELE-POSTs klare mål at sænke priserne for internet lige så hurtigt, som det er økonomisk muligt.

op til 60% for ADSL-kunder med stort forbrug, og senest blev indførelsen af mobilt bredbånd fejret med prisnedsættelser op til 90% for mobildata.

Da vi tog søkablet i brug i marts 2009, stod TELE-POST samtidigt med de største udgifter nogen sinde, på grund af alle de investeringer, der har været nødvendige for at give hele landet den nødvendige kapacitet i ny teleinfrastruktur. Vi kan ikke nøjes med at lave infrastruktur nogle få steder, men skal ud i hele samfundet til alle byer og bygder. Det giver os højere omkostninger pr. kunde, fordi vi kun er få mennesker til at bære de investeringer, som man i andre lande er mange flere om at dele. Alene med søkablet har vi været nødt til at anlægge vores helt egen „internet-motorvej” – vi kunne ikke blot nøjes med at køre med på en motorvej, som andre havde anlagt i forvejen.

Med virkning fra 1. april 2011 godkendte Nalakkersuisut TELEPOSTs ansøgning om endnu større prisnedsættelser for internet og som noget helt nyt; at vi udnytter, at vi i Nuuk og Qaqortoq kan „producere” en megabyte billigere end andre steder. Desuden vil TELE-POST nu tilbyde endnu billigere internet til kunder med rigtigt stort forbrug – f.eks. uddannelsesinstitutionerne. Herudover ønsker TELE-POST at imødekomme et stort ønske fra kunderne om, at MB-prisen skal være den samme ud af rabatpakken. Samme pris ud af rabatpakken betyder for ADSL Gold en prisnedsættelse på 52% og for ADSL Premium en prisnedsættelse på 73%. Produkterne vil stadig blive udbudt på både privat- og erhvervsvilkår i hele landet.

Det stiller ekstraordinære krav om, at vi i TELE-POST hele tiden skal have fuld fokus på at rationalisere og spare på udgifterne. Én måde at måle effektiviteten på er udviklingen i de totale omkostninger ved at levere en megabyte til kunderne. Målt på denne måde har TELE-POST i de tre mest investeringstunge år fra 2008 – 2010 næsten halveret omkostningerne. Det er også et ønske fra samfundet, at vi bidrager til samfundsøkonomien ved at betale udbytte, selskabsskat, m.v. Blot de sidste tre år har TELE-POST bidraget med 117 mio. kr. til landskassen. Det gør vi med glæde, men pengene skal tjenes, og der skal være overskud til at betale store renteudgifter og afdrag til de banker, der har lånt os penge til søkablet. Har kunderne fået glæde af de store investeringer? Ja, TELE-POST udbyder hele tiden nye internetprodukter til både erhvervslivet og private. Blot de sidste par år er priserne for internet til erhvervslivet samtidigt sat ned med op til 70%, og der er indført nye produkter med endnu større rabatter. Ibrugtagningen af søkablet blev markeret med prisnedsættelser på

Med fire nye internetprodukter til privatkunder i Nuuk og Qaqortoq introduceres prisnedsættelser på op til 83% pr. MB i nye produkter med inkluderet forbrug i forhold til det hidtil billigste internetprodukt til private. TELE-POST ser frem til, at alle de nuværende internetkunder og forhåbentlig også endnu flere nye kunder tager godt imod de nye produkter og priser. Jo mere vi bruger, jo mere skal priserne falde. Læs mere om de nye produkter og priser i dette nummer af Online.

God læselyst Med venlig hilsen Brian Buus Pedersen Adm. Direktør

Hu sstan dsomdelt blad i Grø n land Udgiver: TELE Greenland A/S, Postboks 1002, 3900 Nuuk, Tlf.: 34 12 55, E-mail: marketing@tele.gl · Hjemmeside: www.telepost.gl · www.tele.gl · www.post.gl · www.stamps.gl · Redaktion: Brian Buus Pedersen (ansvarshavende redaktør), Dorit Olsen (redaktør), Sæunn L. Nolsøe, Maria Toft, Inge S. Rasmussen, Jens Andersen, Martin Hove Lynge og Lise Mac Iver · Fotos: TELE-POST, Deluxus Studio, istockphoto.com, Google Earth, m.fl. · Grafisk produktion: Martin Hove Lynge, TELE-POST · Tryk: Naqitat A/S · Annoncer: Annoncer er gældende så længe lager haves. Ansatte i TELE-POST kan ikke deltage i konkurrencer. Forbehold for leveringssituation, trykfejl og prisændringer tages. · ISSN: 1600-9215

2

Online nr. 1 · 2011


Nye forbedrede kundeoplevelser

TELE-POST har valgt at opgradere det eksisterende regningssystem til en ny og forbedret version. I første omgang er målet, at fremtidssikre systemet med henblik på at opnå en større kundetilfredshed. Opgraderingen forventes at vare indtil sommeren 2011 og du kan allerede i sensommeren opleve de nye forbedringer på mobilområdet.

Betaling online En online service „Web Self Care” skal sikre, at du som kunde, til enhver tid kan se dine seneste regninger i et PDF format, og til enhver tid betale dem online på internettet. Det vil sige, at du kan betale med dit kreditkort og samtidig se dine regninger flere år tilbage i tid. Dit forbrug vil endvidere være at finde i en grafisk præsentation over en to års periode.

eget maksimum for dit forbrug, hvilket sikrer dig mod en unødig forskrækkelse, når regningen dumper ind af døren. Du kan hele tiden følge dit forbrug online, og du vil modtage en SMS, når dit forbrug nærmer sig 25%, 50%, 75% og til sidst 90% af det maksimum du har sat. I takt med, at forbruget nærmer sig dit maksimum, vil du til enhver tid kunne ændre dit forbrugsmaks henover en måned. Denne service giver dig en sikkerhed og tryghed for, at dit forbrug ikke overstiger dine forventninger.

Nye forbedringer venter Ovennævnte er kun enkelte forbedringer af det nye system. Systemet giver endvidere mulighed for en simpel videreudvikling af nye produkter og services. Vi vil allerede i næste udgivelse af magasinet, løfte sløret for nye forbedringer, samt guide dig igennem din nye Web Self Care portal.

Forbrugskontrol på mobilen Derudover tilføjes en ny service kaldet „Forbrugskontrol”. Med Forbrugskontrol kan du via Web Self Care portalen fastsætte dit

Online nr. 1 · 2011

3


Billigere internet

4

Online nr. 1 路 2011


Nationalt Søkabelbyerne (Nuuk & Qaqortoq)

Produkt

Pris pr. måned Inkl. trafik (MB)

Pris pr. MB

Hastighed (kbps)

Vilkår

Bredbånd Basic

0 kr.

0

0,42 kr.

512/256

Privat / Erhverv

Bredbånd Silver

75 kr.

0

0,42 kr.

1024/256

Privat / Erhverv

Bredbånd Gold

599 kr.

3000

0,20 kr.

2048/256

Privat / Erhverv

Bredbånd Premium

999 kr.

9000

0,11 kr.

4096/768

Privat / Erhverv

Bredbånd Small

299 kr.

1000

0,30 kr.

512/128

Privat

Bredbånd Medium

999 kr.

15000

0,07 kr.

2048/256

Privat

Bredbånd Large

1999 kr.

50000

0,04 kr.

4096/512

Privat

Bredbånd X-Large

2999 kr.

100000

0,03 kr.

4096/512

Privat

Nu med fast lav MB pris! TELE arbejder konstant på at forbedre kundernes oplevelse af telefoni, internet, mobilt bredbånd og andre tjenester. Generelt er der stor tilfredshed med TELEs produkter mht. til kvalitet og stabilitet, men mange kunder har udtrykt ønske om at det vil være rart, at man kunne surfe videre til samme lave MB-pris som der er i rabatpakkerne. Derfor ændres produkterne med inkluderet trafik til at have samme lave MB-pris, som i den inkluderede trafik. Kort sagt – nu kan du frit surfe på internettet uden de store bekymringer for at din regning vil eksplodere.

Bredbånd Gold falder med 52 % helt ned til 20 øre pr. MB Bredbånd Premium falder med hele 74 % - helt ned til kun 11 øre pr. MB.

50 % mere trafik inkluderet Udviklingen på internettet med trafiktunge services som WebTV, Youtube, spil med mere gør, at internetforbruget stiger for mange. TELE vil gerne imødekomme denne positive udvikling ved at give kunderne mere trafik for pengene, og derfor øger TELE bredbåndspakkerne med 50 % trafik. Det betyder, at den inkluderede trafik i Bredbånd Gold øges fra 2 GB til 3 GB og Bredbånd Premium øges fra 6 GB til 9 GB.

Nye produkter i Nuuk og Qaqortoq I søkabelbyerne Nuuk og Qaqortoq vil vi også gerne udnytte at øget trafik på søkablet „næsten ikke“ koster ekstra, og derfor lanceres der hele 4 nye spændende bredbåndspakker i søkabelbyerne. Det bliver således muligt at abonnere på Bredbånd XL med 100 GB inkluderet trafik og med MB-pris helt ned til 3 øre. Disse nye bredbåndsprodukter bliver udbudt på TELEs nye generelle privatvilkår.

TELE ændrer produktnavnene på ADSL produkterne. Fremover er ordet ADSL erstattet med ordet Bredbånd.

Prisfald – Mobilt Bredbånd Gold På Mobilt Bredbånd Gold ændres priserne også, således at prisen falder med 32 % fra 52 øre pr. MB til 35 øre pr. MB. Også for de MB, som du bruger ud over de 2 GB, som er inkluderet i pakken

Nyt MPLS Internet produkt Erhvervskunder med et stort forbrug vil blive tilgodeset med et nyt produkt, som giver en MB pris helt ned til 0,06 kr.. Det åbner op for flere muligheder hos blandt andet uddannelsesinstitutioner og andre større kunder.

Online nr. 1 · 2011

5


3G udrulning fortsætter

Først var det Nuuk, så var det Kangerlussuaq og nu er tiden så kommet til fire andre byer i Grønland TELE-POST forsætter udrulningen af 3G til endnu fire byer i Grønland. Hermed vil de fem største byer, Kangerlussuaq og halvdelen af Grønlands befolkning have adgang 3G nettet i efteråret 2011. 3G blev med stor succes lanceret i Nuuk i sommeren 2010, og til stor glæde for de mange flyrejsende, kom Kangerlussuaq på 3G nettet kort før jul 2010. Vi starter 3G udrulningen i syd med Qaqortoq og forventer her en lancering i maj måned. Herefter fortsætter vi videre nordpå til Sisimiut, Aasiaat og til slut Ilulissat. På vej nordover vil vi ligeledes sørge for at resten af Kangerlussuaq også får 3G dækning, da vi her hovedsageligt har 3G dækning i lufthavnsterminalen. I hovedstaden vil vi udvide dækning og kapacitet og herved sikre, at alle vores kunder i Nuussuaq får optimal dækning. Forløber alt i overensstemmelse med tidsplanen kommer Ilulissat på 3G nettet inden sommeren er ovre. TELE-POST ønsker med 3G, at give kunderne nye muligheder for at komme trådløst på internettet. Teknologien er på vej ind i en ny æra hvor smartphones og tavle-pc’er i højere grad kom-

6

Online nr. 1 · 2011

mer til at præge vores dagligdag. 3G kommer her til at spille en væsentlig rolle, for nem og hurtig adgang til internettet. Man behøver nu ikke længere et fast abonnement for at få en internet forbindelse, men kan nu – i de byer som har 3G – få en internet forbindelse, der virker trådløst i hele byen. Det er nu mobiliteten virkelig slår igennem. Et abonnement er ikke længere låst fast til et stik, et hus eller en by – nu er det muligt at tage internet abonnement med, når man rejser rundt i Grønland, da det virker trådløst. TELE-POSTs 3G net er endnu i sin spæde opstart og derfor tilbyder vi i øjeblikket kun hastigheder op til 2 Mbit/s, men vi har allerede i dag mulighed for at udvide hastigheden til 14,4 Mbit/s. I dag tilbyder vi i TELE-POST to Mobil Bredbåndsabonnementer, et Gold abonnement til 695,- kr. inkl. 2 GB pr. måned og et Basic abonnement til 85,- kr. pr. måned. Til vores GSM mobilkunder, tilbyder vi et mobildata abonnement til 300,- kr. pr. måned. Abonnementet hedder Mobil Data 300 og med det kan man downloade op til 300 MB fra mobiltelefonen. Vi anbefaler Mobil Data 300 til de kunder som gerne vil bruge internettet fra mobiltelefonen til f.eks. at tjekke Facebook, mail og almindelig surf.


Pas på forbruget

Internet Internettjenester som bl.a. Youtube, live streaming via nyhedsmediers hjemmesider m.m. vinder indpas. Hjemmesider bliver større og præsenterer mere og mere indhold, som igen genererer downloadtrafik. En Youtube video i fuld HD 1080 på 4. min. fylder nemt 100 MB og hvis du også ser live streaming via eksempelvis www.dr.dk så er det nemt at bruge op til 500-1.000 MB pr. time. Så det er en god idé at holde lidt øje med forbruget. Dette kan du blandt andet gøre ved at oprette dig selv på TELEs ADSL portal via vores hjemmeside under emnet Selvbetjening. Så kan du følge med i forbruget på dagsbasis. Portalen viser dit forbrug gennem det modem, som du har i hjemmet, og dermed alt den trafik som generes fra alle brugere, som benytter netværket i hjemmet. Hvis du ikke beskytter din computer mod virus m.m. kan du risikere, at en virus på computeren bruger din forbindelse og sender eller downloader en masse trafik. Der er flere gratis programmer, der kan downloades via internettet. Disse programmer kan hjælpe med at holde øje med forbruget. Dog skal du være opmærksom på, at det typisk er på den enkelte computer forbruget måles. Hvis der er flere computere i hjemmet måles disse ikke. „Vi oplever en stigning i antallet af kunder, som henvender sig og stiller spørgsmål vedrørende internetregningen, derfor anbefaler vi vores kunder, at de ved hjælp af de ovenfor beskrevne muligheder holder øje med forbruget“, siger kundechef René Sørensen fra TELE-POSTs kundecenter.

Mobilen med i udlandet Pas på – det kan være dyrt at bruge data i udlandet. Prisen kan hurtigt løbe op – specielt, når du opholder dig i Danmark. Afhængigt af hvilket mobilnetværk, du er på, kan prisen variere fra 35 til 110 kr. pr. MB du downloader/modtager eller uploader/ sender. Er din mobil fx sat op til automatisk opdatering af din e-mail, kan det give et højt dataforbrug. Overvej derfor at slå automatisk opdatering fra på mobilen, når du er af sted. Forbruget løber hurtigt op og kan blive meget dyrt. I løbet af 2011 implemente-

rer TELE en ny forbrugskontrol således, at vores kunder selv kan sætte forbrugsmax ind på deres enkelte tjenester. Eksempelvis kan du sætte en begrænsning på dit forbrug, når du er i udlandet og dermed undgå at regningen løber løbsk.

Trådløse netværk skal beskyttes Har du en internetforbindelse derhjemme og har du til­ knyttet et trådløst netværk til dit internetabonnement, kan alle andre i nærheden se og benytte dit netværk, hvis ikke du beskytter det med en adgangskode/password. Dvs. de kan surfe rundt på internettet på din regning lige så tosset de vil. Det kan give dig nogle ubehagelige overraskelser, når du modtager din telefon/internetregning. Udover, at dit forbrug på internettet kan stige voldsomt uden dit vidende, kan disse uindbudte gæster også (hvis de har forstand på det) rent faktisk tiltuske sig diverse private oplysninger fra din computer. Det kunne være mails, følsomme personoplysninger, bankkoder m.m. At du ikke låser/beskytter dit trådløse netværk svarer næsten til, at du lader din hoveddør i hjemmet stå pivåben, så alle og enhver kan gå ind i dit hjem og skrue alle radiatorer op på fulde drøn, tænde alle lamper i dit hjem samt stjæle sig til diverse oplysninger om dig – ting som du med rette kan henregne til privatlivets fred. TELE har ikke mulighed for – rent teknisk – at se hvem dine uindbudte gæster er, så beskyt dig selv: beskyt dit trådløse netværk! Du kan finde oplysninger om sikkerhed i manualen til dit trådløse net. Du kan selvfølgelig også henvende dig til en professionel. Og brug ADSL Portalen!

Hent gode råd her: www.itst.dk http://komputer.dk/sikkerhed www.tele.gl/vejledninger

Online nr. 1 · 2011

7


Nalunngiliuk… Ved du at, du…

Sullissisarfiit ammasarfiisa avataatigut: • postboksinut aallersinnaallutit? • allakkanik poortukkanillu nassiussisinnaallutit? www.post.gl -imi takuuk illoqarfigisanni qanoq periarfissaqarnersoq

Udenfor ekspeditionens åbningstider: • kan hente post i postboksen? • kan sende breve og pakker? læs på www.post.gl hvilke muligheder der er i din by

Pas godt på din mobil og laptop i al slags vejr – se det store udvalg af Golla™ i nærmeste TELE-POST CENTER

8

Online nr. 1 · 2011


E-shops www.ittu.net Vinterjakker, sko, huer, cykler, dæk, telte, rygsække… kort sagt alt til et aktivt udendørsliv finder du her. Bestil varerne online og betal via bankoverførsel eller pr. efterkrav.

Bestil online og betal via bankoverførsel, Dankort, Mastercard, Maestro, VISA, VISA Elektron eller Paypal.

www.sika-mut.dk www.grc.gl Find dit nye TV, din nye radio, playstation, kamera, kikkert, computer, printer her. Du kan også uploade dine digitale fotos og få dem fremkaldt eller anvendt på kalendere, festkort, t-shirts, musemåtter m.m. Bestil online og betal med Dankort eller VISA.

Grønlandsk kunsthåndværk i sæl- og fiskeskind, smykker, keramik – find gaven her. Bestil online og betal via bankoverførsel, eller Dankort, Visa/Dankort, e-Dankort, VISA Electron, VISA og Mastercard.

www.heidishobbybutik.dk www.ilulissat.dk Hårde hvidevarer, radio/TV, skibselektronik, bilstereo, spillemaskiner – kort sagt lidt af hvert til den moderne husholdning. Bestil online og betal med Dankort, VISA, VISA Elektron, Mastercard, JBC, Maestro, American Express og Mastercard Debit.

www.arnica.dk Garn produceret af ulden fra moskus- eller yakokse samt geder, giver det mest eksklusive strik man kan tænke sig. Du kan få det hele her – også merinosilke, og moskusgarnet fås i flotte farver.

Her får du alt hvad du skal bruge til perlesyning. Bestil online og betal med Dankort.

www.atuagkat.com Grønlandsk boghandel – find kogebøger, børnebøger skønlitteratur, kort og meget mere her. Du kan også bestille dine bøger til uddannelse. Bestil og betal med Dankort, VISA Dankort, VISA og MasterCard samt EuroCard.

Huawei IDEOS – prisen hos TELE-POST er KUN 1799, Smaller but smarter – spændende design – masser af apps på Android Marked   • UMTS900 • Android 2,2 (Froyo) • 2,8” TFT Touchscreen • WI-FI • Bluetooth • 3,15 MP kamera • Internet • Facebook

Online nr. 1 · 2011

9


TELE-POST gør medarbejderne røgfrie TELE-POSTs rygestopkurser tilbydes nu også via video til medarbejdere på kysten. Gennem de sidste fire år har TELE-POST tilbudt alle medarbejdere hjælp til at blive røgfrie gennem rygestopkurser. Hidtil har kurserne primært været for medarbejdere i hovedkontoret i Nuuk. Men fra i år har også medarbejdere i byer langs kysten mulighed for at deltage i rygestopkurserne ved hjælp af videokonference. TELE-POST benytter to loka­le rygestopinstruktører, som­begge til daglig arbejder i virksomheden. Kurserne køres enten på grønlandsk eller dansk. Interessen har været meget forskellig fra år til år, men var størst, da man i 2007 indførte rygeforbud i TELE-POST. Det blev starten på tilbuddene om rygestopkurserne under slogan­et „Puju sussa – tupa tassa”.

Samsung og Google har sammen udviklet mobiltelefonen Nexus S. Det er verdens første med styresystemet Android 2.3. Nexus S er en smart multimediemaskine. At spille spil på Nexus S er sjovt og spændende, fordi mobilen har et indbygget gyroskop, der registrerer dens placering, både vertikalt og horisontalt. Og den fire-tommer store skærm gør det til en fantastisk oplevelse at se film og tv-tjenester på mobilen. Nexus S er, set fra siden, formet i en blød bue, og selve touchskærmen er let buet. Dette giver et ergonomisk godt greb – både når du taler i mobilen og har den liggende fladt i hånden. Læs mere i Mobilguiden på side 17.

10

Online nr. 1 · 2011

Kampagner om antirygning har også indflydelse på interessen for kurserne. „Et godt eksempel er da Sundhedsstyrelsen sendte skrækkampagne i TV. Der havde vi den største deltag­ else i kursus, så det tyder på, at mere kampagne vil vække mere interesse hos rygerne“, siger rygestopinstruktørerne Nickie Levisen og John Frederiksen. Siden 2007 har omkring 50 medarbejdere været på rygestopkursus. Cirka halvdelen har gennemført og er i dag røgfrie. En af dem er Hans Peter Klee­ mann, årgang 56, der den 24. februar 2011 kl. 19:56 kunne fejre et års jubilæum som eks-ryger. Han er glad for, at have fået hjælp til at skodde cigaretterne efter mange røgfyldte år. „Jeg troede ikke på det. Men når jeg kan, kan alle“, fastslår HansPeter Kleemann, der har til hensigt at forblive ikke-ryger resten af sit liv.


Når moder natur spiller med musklerne Når store isfjelde har bestemt sig for en kurs, er der ikke meget, der kan stoppe dem. Vind og strøm har deres egen mening om tingene og når de tager fat i et mange kubikmeter stort isfjeld, kan det forårsage slemme skader på ex. havbunden. Skader på søkablet Dette har nogle af TELE-POSTs kunder fået at føle indenfor de sidste måneder. Greenland Connect – det grønlandske søkabel – har i sin korte levetid været udsat for flere skader, hvilket betyder at bl.a. internetkunder har oplevet kortvarige afbrydelse af deres forbindelse. De fleste kunder har dog kun oplevet meget få gener, idet gamle rutinerede kræfter i TELE meget hurtigt fik etableret forbindelse til omverdenen via radiokæden til Qaqortoq og herfra videre via Greenland Connect til Island. Skaderne er sket på relativt lavt vand i fjorden ud for Nuuk, og det vurderes, at der er tale om meget kraftige påvirkninger fra isfjelde. Det skyldes formentlig en uheldig kombination af stærk vind samt en ekstraordinær lokal forekomst af større isfjelde.

Hurtig assistance TELE-POST fik i alle tilfælde meget hurtigt dykkerassistance til besigtigelse af skaderne, så man kunne vurdere omfanget og derved få lagt en plan for reparation. Skaderne er bl.a. sket på en strækning, hvor kablet ligger beskyttet i specielle rør. Som led i serviceaftalen med leverandøren sender de reparationsskibe til stedet og det er en omstændelig affære, at få frigjort kablet for alle beskyttelsesrør, få det hævet og dernæst indsat et nyt kabel af betydelig længde. Man skal her tænke på, at skibet også kæmper med strøm og vind. Erfaring med at nedlægge søkabel i grønlandske farvande er ikke stor og TELE-POST er pioneerer på området. Det har derfor været af stor betydning, at rådføre sig med internationale sø-

­­ abel­eksperter samt is- og havbundsspecialister på området, for k i fællesskab at finde den rigtige beskyttelse, således at risikoen for skader minimeres.

Tunnel – den fremtidige løsning? Som med meget alt pioneer arbejde, har det også her vist sig, at den første løsning måske ikke er den bedste. Den valgte løsning i Nuuk har i alle fald vist sig ikke at kunne hamle op med naturens vældige kræfter, og den bedste måde at sikre søkablet på, vurderes i skrivende stund, til at være en underboring af kablet. Det vil sige, at der bores en tunnel i fjeldet under havbunden og at kablet føres herigennem ud til en dybde, hvor der ikke længere er risiko for at isfjelde rammer bunden. Man kan lave aftaler med ex. store fiskefartøjer om, ikke at fiske og ankre op i områder, hvor søkablet ligger, men isfjelde laver man ikke aftaler med. Radiokæden & søkablet Greenland Connect – Grønlands livliner Hovedradiokæden er cirka 1.500 km lang, og ved hjælp af afgreninger forsynes de mindre radiokæder til bygderne, således at i alt ca. 80 % af befolkningen forsynes direkte med telefoni, data, internet samt radio og tv. Den internationale telekommunikation til hovedradiokæden foregår ved hjælp af et moderne fiberoptisk søkabel, der forbinder Nuuk og Qaqortoq med omverdenen. Fra Nuuk og Qaqortoq forsynes de byer og bygder, der er direkte forbundet ved hjælp af radiokæder. Det fiberoptiske søkabel blev taget i brug marts 2008. Søkablet løber fra Newfoundland i Canada til Nuuk. Herfra fortsætter det til Qaqortoq, og videre til Island. I alt en 4.598 kilometer højteknologisk fiberforbindelse. Med en svartid på kun 23 millisekunder er det en af de hurtigste ruter over Atlanten.

Online nr. 3 · 2010

11


iPhone / iPad

Royal Greenland – Fra Torsk Til Haj Lav mad med de over 200 lækre opskrifter fra Royal Greenland, hvor du blandt andet kan lave alt fra fiskefrikadeller til krebsehaler i hummersuppe. Opskrifterne er opdelt i hovedkategorier, hvor du kan opdele opskrifter op om de skal være børnevenlige, om du søger en forret, ho-

Cool facts Har du brug for at dræbe tiden mens du venter, og samtidig ønsker at blive klogere på almen viden, er Cool Facts applikationen som kan hjælpe dig. Læs over 10.500+ hurtige og sjove fakta om alverdens emner. Pris: 6,00 1,2 MB

12

vedret eller efter hvilke råvarer du vil bruge til din madlavning. Du har også den mulighed at se udvalgte opskrifter som korte videoklip, hvor du sammen med kokken Mikael Christensen kan anrette forskellige opskrifter.

Pris: gratis 119 MB

WeatherPro Hvordan bliver vejret i morgen? Weather Pro giver dig et bredt og givende svar på hvordan vejret bliver i dag og som 7 dages prognose. Pris: 24,00 13,9 MB

Angry Birds

Fatbooth

Hjælp de sure fugle med at overleve. De grønne grise har stjålet fuglenes æg, og det gælder nu om at vinde krigen mod grisene, med fuglenes destruktive kræfter. Et underholdende spil, som du med sikkerhed bliver afhængig af. Pris: 6,00 18,2 MB

Tag hurtigt på med Fatbooth. Underholdende applikation, som ved hjælp af iPhone’ kamera kan forvandle dig til en tykkere version af dig selv. Du kan efter forvandlingen vælge at overføre dit nye jeg via email til dine venner, dele billedet på facebook, dele billedet på twitter eller gemme billedet lokalt på telefonen. Pris: 6,00 6,9 MB

Online nr. 1 · 2011


Her får du en oversigt over 5 apps til henholdsvis Apple iPhone og Android telefoner. For at kunne installere apps på din telefon, kræves i begge tilfælde en konto: For iPhone brugere kræves en iTunes konto, og for Android brugere kræves en G-mail konto. De er begge gratis at oprette. På iPhones findes der både apps, der koster penge og apps, der er gratis. På Android telefoner, er det p.t. kun muligt at downloade gratis apps i Grønland. Men for begge systemers vedkommende er der et væld af nyttige og gratis applikationer.

Google Android

Vi fundet fem apps til hver platform, som vi synes er nyttige.

Ilinniusiorfik – Ordbogit En smart Grønlandsk-Dansk / Dansk-Grønlandsk ordbog – altid lige ved hånden.

3G Watchdog

881 kb

Google Skymap

Med denne app kan du overvåge dit mobildataforbrug. Du kan sætte et månedligt maksimum, og du vil blive advaret, inden du når grænsen. 549 kb

For de astronomiinteresserede. Skymap er som et vindue mod nattehimlen, der viser dig navne på de stjerner og planeter, du kan se. 2,1 MB

Dropbox

Facebook

Dropbox er ligesom en USB nøgle, men den ligger på nettet, så du kan få adgang til den, når du har netforbindelse. Dropboxen holder filer synkroniserede imellem f.eks. din Android telefon og din arbejds- og hjemmecomputer. 1,1 MB

Facebook til din Android. De fleste funktioner er tilgængelige – også chat. 2,6 MB

Online nr. 1 · 2011

13


Meget mere nærvær

Telepresence lokale

I forhold til normale videokonferencer giver Telepresence en langt bedre mødeoplevelse. Et møde i Telepresence-rummet i Nuuk giver en følelse af meget mere nærvær. Sådan lyder bedømmelsen fra to brugere fra Selvstyrets departement for Infrastruktur og Miljø. Afdelingschef Michael Pedersen og Specialkonsulent Karen Motzfeldt har begge været en del af sekretariatet for Transportkommissionen, der blev nedsat af Naalakkersuisut i efteråret 2009. Det er blevet til en lang række møder, såvel fysiske som virtuelle mellem kommissionens medlemmer fra Grønland og Danmark. Det er en følelse af at være i samme rum, selv om man rent fysisk sidder 4000 kilometer fra hinanden. Michael Pedersen forklarer, at dengang Transportkommissionen blev nedsat med medlemmer fra både Grønland og Danmark, var det fra starten meningen, at møderne både skulle være fysiske og virtuelle. Og da TELE-POSTs nye Telepresencerum i Nuuk netop var blevet indviet, var det oplagt at bruge det som supplement til de mere gængse videokonferencer.

Karen Motzfeldt

Michael Pedersen

sence-rummet. Det betyder, at du meget nemmere kan få en diskussion og drøftelse gående end ved den traditionelle videokonference, hvor det er mere som i en ‘walkie-talkie’“, vurderer Michael Pedersen. Også billedkvaliteten er væsentligt bedre. „Jeg var overrasket over, hvor god kvalitet og hvor skarpt billedet er. Det forekommer meget virkeligt og giver en rigtig mødefornemmelse“, siger Michael Pedersen.

God til diskussioner Telepresence-rummet gør det nemmere at diskutere med sine mødepartnere. „Det betyder meget, at man sidder overfor hinanden i stedet for at sidde skråt ved et bord og kigge ind i et kamera. Det fremmer diskussionerne og drøftelserne“, påpeger Michael Pedersen. Han understreger, at virtuelle møder aldrig fuldstændigt vil kunne erstatte fysiske møder. Men Telepresence er et relevant alternativ, når det er vigtigt at være hurtige og kunne mødes på tværs af Atlanten. „Det har været ret givtigt for Transportkommissionen, at vi har kunnet bruge det her rum“, siger Michael Pedersen.

Markant forskel „Forskellen mellem de to slags virtuelle møder er betragtelig“, siger Michael Pedersen, der især fremhæver lyden som den afgørende forskel. „En af de helt store ting er, at lyden er fremragende i Telepre-

14

Online nr. 1 · 2011

Læs mere om Telepresence på www.tele.gl/T3 og om Transportkommissionen på www.transportkommissionen.gl Book tid på tlf: 80 80 80 eller pr. mail til t3@tele.gl


En stroppetur Den nylige konflikt blandt Air Greenlands piloter sendte to teleteknikere på noget af en stroppetur for at reparere en fejl på tele-sitet SKIN ved Buksefjorden syd for Nuuk.

Under forberedelsen til turen måtte de to teknikere blandt andet begrænse sig med bagagen, da de skulle bære alt op selv. Og normalt plejer de at være forberedt på forskellige fejlkilder, men også her var der forskel fra en normal tur.

Når strømmen er gået på en af TELEs stationer, og Air Greenlands helikopterpiloter er ramt af lock-out, må der tages alternative metoder i brug for at reparere sitet. Og det var hvad teknikerne Klaus Egede og Hartvig Heilmann fra TELEs Tekniske Division (TTD) gjorde i januar under flykonflikten, hvor strømmen gik på sitet SKIN, syd for Nuuk. „Problemet med stationen SKIN var, at strømmen var gået, blandt andet til noget vigtigt udstyr, der vedrører sikkerheden til søs“, forklarer Klaus. Det drejede sig om en DSC (Digital Selective Calling) modtager og alle skibs mellembølgemodtagere (i alt tre stk.). Herudover havde en TV-repeater (transposer), der sender analogt TV signal til Polaroil, mistet strømmen. Normalt ville TELEs teknikere flyve med helikopter til så øde steder som SKIN, men da det var udelukket på grund af flykonflikten, var alternativet at gå op til sitet fra den nærmeste strandkant.

„På denne tur måtte vi på forhånd, og bedst muligt, gætte os frem til en mulig fejlkilde og tage det mest nødvendige udstyr og værktøj på nakken“, siger Klaus. „Heldigvis var der ikke så meget sne på vores rute fra stranden og op til stationen. Så til vores held var terrænet fint at gå på den dag“. „Vi havde dog en smule besvær med at komme op på land på grund af dønninger fra det åbne hav og is på stenene ved strandkanten. Der var også en frisk og kold vind den dag, men den var ikke til større besvær, takket være vores gode overtøj“, fortæller Klaus.

Online nr. 1 · 2011

15


Tak for hjælpen!

Sidst i november måned 2010 kunne lyttere fra hele landet en fredag morgen i KNR høre en tak rettet til TELE-POSTs medarbejdere i Kystradioen for hjælp i forbindelse med en redningsaktion søndagen forinden. Takken kom fra en skipper, hvis kutter var sprunget læk nord for Illorsuit natten til søndag den 21. november. Om morgenen ved otte-tiden kontaktede de to ombordværende Kystradioen og bad om hjælp. Herefter blev politiet kontaktet, og det hele endte lykkeligt med, at kutter og besætning nåede hjem i god behold. Via KNR takkede de derfor Kystradioen, politiet i Uummannaq samt medborgere fra Niaqornat, der var sejlet ud i joller for at tage imod dem.

Taksigelsen lød således: „I forbindelse med den ulykkelige hændelse vi kom ud for, vil jeg gerne takke Aasiaat Radio, politiet i Uummannaq, jollerne som tog ud for at hjælpe samt befolkningen i Illorsuit og alle i Illorsuit og Niaqornat for deres venlighed – det gjorde mig stærk, tak.“ For trafikchef Bo Mogensen og hans kolleger var det dejligt, at høre en påskønnelse af det arbejde, de udfører i Aasiaat. „Det giver et vældigt løft, at få en tak i KNR og vide, at hele landet på den måde får at høre, hvad vi laver“, siger Bo.

Buuarsikkut · Boas & Co. – Af Robert Holmene

16

Online nr. 1 · 2011


LG Optimus One

LG Optimus ME

• TELE 3G: ja

• TELE 3G: ja

• TELE 3G: ja

• Android 2.2 (FroYo)

• Android 2.2 (FroYo)

• Android 2.2 (FroYo)

• 4“ WGVA Display

• 3,2“ TFT skærm

• 2,8“ TFT-skærm

• 8MP Kamera

• 3,15MP Kamera

• 3 MP kamera

• HD-video kamera

• LG App Advisor

• Multitouch

• 1Ghz processor

• WI-FI

• WI-FI

• Op til 430 timers standby

• Op til 430 timers Standby

• Op til 430 timers

• Exchange ActiveSync®

• Exchange ActiveSync®

Standby • Exchange ActiveSync®

Pris kr. 4.499,-

Pris kr. 1.999,-

Pris kr. 1.699,-

LG Optimus

Sony Ericsson Xperia™ Arc

Sony Ericsson Xperia™ Neo

• Android 2.2 (FroYo)

• TELE 3G: ja

• TELE 3G: ja

• 4“ TFT skærm

• Android 2,2 (Froyo)

• Android 2,2 (Froyo)

• 8MP Kamera

• 3D-spil

• 3D-spil

• FM-radio med RDS

• 8,1 MP Kamera

• 8,1 MP Kamera

• 1Ghz processor

• FM-radio med RDS

• FM-radio med RDS

• Op til 430 timers standby

• Understøtter HDMI

• Understøtter HDMI

• Exchange ActiveSync®

• Op til 430 timers Standby

• Op til 430 timers Standby

• TELE 3G: ja

Pris kr. 3.499,Samsung Galaxy Mini

• Exchange ActiveSync®

• Exchange ActiveSync®

Pris kr. 4.399,-

Pris kr. 3.399,-

Samsung Galaxy Ace

MOBILGUIDEN

LG Optimus 2x

Samsung Nexus S

• TELE 3G: ja

• TELE 3G: ja

• TELE 3G: ja

• Android 2.2 (FroYo)

• Android 2.2 (FroYo)

• Android 2,3 (Gingerbread)

• 3,14“ TFT skærm

• 3,5“ TFT skærm

• 4“ Super Clear LCD-skærm

• 3MP Kamera

• 5MP Kamera

• 5MP Kamera

• FM-radio med RDS

• FM-radio med RDS

• Understøtter HDMI

• WI-FI

• WI-FI

• 1Ghz processor

• Op til 570 timers Standby

• Op til 640 timers Standby

• Op til 750 timers Standby

• Exchange ActiveSync®

• Exchange ActiveSync®

• Exchange ActiveSync®

Pris kr. 1.499,-

Pris kr. 2.499,-

Pris kr. 4.399,-

HTC Wildfire S

HTC Incredible S

HTC Desire S

• TELE 3G: ja

• TELE 3G: ja

• TELE 3G: ja

• Android 2.2 (FroYo)

• Android 2.2 (FroYo)

• Android 2.2 (FroYo)

• 3,2“ TFT skærm

• 4“ Super Clear LCD-skærm

• 3,7“ TFT skærm

• 5MP Kamera

• 8MP Kamera

• 5MP Kamera

• WI-FI

• Virtuel surroundlyd

• HD-video kamera

• 600 MHz processor

• 1Ghz processor

• 1Ghz processor

• Op til 570 timers Standby

• Op til 370 timers Standby

• Op til 500 timers Standby

• Exchange ActiveSync®

• Exchange ActiveSync®

• Exchange ActiveSync®

Pris kr. 2.399,-

Pris kr. 4.499,-

Pris kr. 3.999,-

GRUNDET SITUATIONEN I JAPAN, TAGES DER FORBEHOLD FOR LEVERINGSTIDSPUNKTER OG PRISER PÅ DE VISTE MODELLER

Online nr. 1 · 2011

17


Vi har ikke egne pengesedler – men vi har vores egne frimærker Siden 1938 har vi udgivet vores egne frimærker i Grønland. Frimærkerne bruges først og fremmest til frankering af breve og postkort. Men mange af os tænker nok ikke specielt over, at frimærkerne også er meget populære blandt samlere. Grønlandske frimærker har et godt ry i udlandet, både fordi de er sjældne og fordi de, hver for sig, fortæller en lille, men unik historie om vores grønlandske kultur, natur og historie.

for kunstnerforeningen KIMIK. Frimærket er tegnet af Ivalo Abelsen. Dette er Ivalos andet frimærke for POST Greenland.

Herhjemme vil vi gerne have endnu flere til at samle på vores frimærker. At samle på Grønland gennem frimærkerne giver både indsigt og fordybelse.

2. maj: Fire nye selvklæbende frimærker til Post-Selv. Lige som de første af slagsen fra 2009 bliver frimærkerne selvklæbende. Disse selvklæbende frimærker kan du trække i PostSelv-automater i 12 af vores i alt 16 TELE-POST Centre i Grønland.

Du kan købe frimærkerne på dit lokale TELE-POST Center. Eller du kan bestille dem online på www.stamps.gl. Vores kundeservice og frimærkeproduktion har til huse i det naturskønne Tasiilaq. Og dér har vi ligget siden 1989. Her er en præsentation af de nye frimærker, som udgives i Grønland her i 2011. I år udgiver POST Greenland 22 nye frimærker. Som det har været kutyme i en årrække, udsendes de grønlandske frimærker i abonnement til samlerne 3 gange årligt: I januar, maj og oktober.

Rønnebær og tyttebær pryder to de frimærker, som udgør starten på en ny serie, tegnet af Nina Spore Kreutzmann. Serien „Grønlandske krydderurter” skal strække sig over tre år, hvor der i alt udgives seks frimærker med motiver af velsmagende grønlandske krydderurter.

9. maj: Ny dagligserie, Grønlands civile luftfart, tegneserier, og moderne grønlandsk kunst Den nuværende dagligserie med Dronning Margrethes portræt, som startede tilbage i 2000, afløses den 9. maj 2011 af en ny dagligserie, ligeledes med majestætens portræt. Det nye frimærkeportræt er tegnet og graveret af norske Martin Mörck. Fotoforlægget til det nye dagligseriefrimærke er taget af hoffotograf Steen Brogaard.

qarneq eqaate v a t t a i n nd Nunaan i Grønla Kalaallit mmunikation Ko

17. januar: Kommunikation i Grønland, skove, tillægsværdi og kunstnerforeningen KIMIK De 3 første frimærker i 2011 blev udgivet under overskriften „Kommunikation i Grønland”. Anne-Birthe Hove har smukt fortolket temaet i tre frimærker. De tre frimærker viser hver deres tidsalder for kommunikation i Grønland: Kajakpost, avisen AGs 150-års jubilæum, og søkablet Greenland Connect.

2.0 0 2.0

0

2011 1861 - LIT NUNAAT LAND

KA

T LA ALLI

e Hove

Anne-Birth

N T GRØ NUNAA

Pinx. 2011

sen Rasmus

Årets to grønlandske frimærker i EUROPA-serien blev udgivet til

46.50

7.50

LAND GRØN

KALA AL e Hove

Anne-Birth

ini iuni 150-år liutit uk 0 Atuagagdndsposten i 15 la øn Gr

aat lit Nun Kalaal e Hove

Anne-Birth

d

n Grønla

Pinx. 2011

li ut kabe naqqatig Immap Søkabel

Pinx. 2011

Paartoq t Kajakpos

,0

DKK: 56

1.00

KALAALLI T

GRØNLAND

NUNAAT

© John

Fly panton temaet Bodil Pedersen fra Qaqortoq har tegnet e 200„Skove”. , den rød bru’Buuti’ ne ton e opFly pantone 200, den rødbrune ton grønlandske EUROPA-frimærker. nåes vedbegge samme e opnrivning af de to farver. nåe s ved sammenrivning af de to farver. pantone 200 og pantone 2766. Dette års grønlandske tillægsværdifrimærke sælges til fordelpantone 200 og pantone 2766.

S.B. fot./ M.M.fec

Grønl and

Kala allit Nun aat

M.Mörck fec. 2 011

CATALIN A 1958-1965

18afi Online nr. 3 · 2010 Typogr

og baggrund pantone 2766.

8,00

Grønl and

Kala allit Nun aat

OTTER 1960-19 65

17,50

Typografi og baggrund pantone 276

6.


00

„Grønlands civile luftfartshistorie” er titlen på en ny frimærkeserie. Den tegnes og graveres også af Martin Mörck. Serien vil omfatte i alt 12 frimærker med motiver af fly, der har været anvendt i den civile luftfart i Grønland. Serien vil om nogle år blive afrundet med en flot og spændende bog om Grønlands civile luftfartshistorie. Det grønlandske sagn om Kaassassuk (Den Forældreløse) udkom for nogle år siden som tegneserie. Den er tegnet af den unge Christian Fleischer Rex fra Nuuk. Frimærket med Kaassasuk udgør tredje og sidste del af POST Greenlands frimærkeserie om grønlandske tegneserier. Dette bliver Christian Fleischer Rex’ første frimærke for POST Greenland. Udgivelsen 9. maj afrundes med tre nye frimærker i serien „Moderne grønlandsk kunst”. Der er tale om gengivelse af tre meget forskellige kunstværker af hhv. Julie Edel Hardenberg, Naja Rosing-Asvid og Anne-Lise Løvstrøm. 28. juli: Grønlandsekspeditioner IX Der er tale om niende udgivelse i serien „Grønlandsekspeditioner”. Igen er det Martin Mörck, som står bag. I 1978 foretog japaneren Naomi Uemura en imponerende krydsning af indlandsisen fra nord til syd. Det markeres på frimærke den 28. juli.

11. september: SEPAC – landskaber III Dette bliver tredje og sidste del i SEPAC-serien „Beautiful Corners of Europe”. Som ved de to foregående udgivelser i serien vil 12 medlemmer af de små europæiske postvæsener hver udgive ét frimærke med titlen „Landskaber”. Fra POST Greenlands side er valget faldet på et smukt fotografi af et islandskab fra Nordgrønland. Lettisk fødte Ivars Silis fra Qaqortoq står bag fotografiet. Han debuterer hermed på frimærke. 17. oktober: Minedrift II, Jul 2011, samt Årsmappen 2011 På denne dato udkommer de to næste frimærker i serien „Grønlands minedrift”. Igen med motiver af Ina Rosing, som endnu engang har formået at få det historiske og det moderne til at gå op i en højere kunstnerisk enhed. Det er Camilla Nielsen, som står bag de to grønlandske julefrimærker 2011. Endelig afrundes frimærkeåret 2011 med POST Greenlands årsmappe med alle årets 22 frimærker og 4 miniark. En årsmappe er en nem og praktisk måde at samle grønlandske frimærker på. Den er nem at opbevare og beskytter frimærkerne, så de holdes pæne og intakte. For nærmere information, kontakt os her:

POST bejler til frimærkesamlere i Indien

POST Greenland, Filatelia Postboks 121, 3913 Tasiilaq Tlf. 98 11 55. Fax 98 14 32 stamps@tele.gl, www.stamps.gl

Ud af Indiens befolkning på 1,2 milliarder skønnes flere millioner at samle på frimærker. Derfor søger post­væsener fra hele verden, at opdyrke nye samler­ markeder for deres frimærker i Indien. POST Greenland er blandt de mange frimærke­ udgivere, som er på banen i Indien. Den 12. – 18. februar 2011, deltog POST Greenland nemlig for første gang i en frimærkemesse og -udstilling i Indiens hovedstad New Delhi. Det foregik ved „INDIPEX 2011”, der blev arrangeret af India Post, den indiske regering, Philatelic Congres of India, i samarbejde med verdensfilateliforbundet FIP og dens asiatiske gren FIAP. Indiens kvindelige præsident Pratibha Devisingh Patil deltog lørdag den 12. februar i åbningen af „INDIPEX 2011”, som var meget velbesøgt. På det tidspunkt stod samlerne i lange køer for at blive lukket ind i det store messekompleks Pragati Maidan, som lægger messehaller til begivenheden. „Handlen i åbningsweekenden var meget livlig“, oplyser salgschef for frimærker Allan Pertti Frandsen. POST Greenland, var suppleret med en lokal salgsassistent med gode sprogkundskaber i engelsk og hindi, og havde hænderne fulde, da de mange tusinde indiske samlere efterspurgte grønlandske frimærker i lange baner.

Indiens præsident Pratibha Devisingh Patil deltog lørdag den 12. februar i åbningen af „INDIPEX 2011” i New Delhi. Foto: Jörg Günther.

POST Greenlands stand ved „INDIPEX 2011”. Foto: POST

Online nr. 3 · 2010

19

Online nr. 1, 2011  

Billigere internet . . . . .side 4 3G Udrulning . . . . . . . .side 6 Når naturen spiller med musklerne . . . . . . .side11 Apps! . . ....

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you