Page 35

DOE DE TEST! Elke jongere vanaf zestien jaar kan zelf een ‘overeenkomst voor tewerkstelling van studenten’ sluiten. Als je ouders daarmee niet akkoord gaan, moeten ze naar de jeugdrechter stappen. Maar je kan ook als jobstudent werken als je vijftien jaar bent en tenminste de eerste twee jaren van het secundair onderwijs met volledig leerplan hebt doorlopen (je hoeft dus niet geslaagd te zijn). Op vijftien jaar heeft bijna één op twee jongeren een studentenjob tijdens de vakantie of tijdens het schooljaar. Voor je vijftiende kan je dus geen officiële studentenjob hebben. Maar er zijn talloze mogelijkheden om een centje bij te verdienen. Je kan je ouders of familie vragen om de auto te wassen, je kan gaan babysitten of je kan de hond van de buren uitlaten. Misschien is er in de buurt wel iemand die hulp nodig heeft bij een krantenronde? In het plaatselijk jeugdhuis kan je waarschijnlijk nog veel meer handige tips krijgen.

Vergeet ook niet dat je nog je hele leven zal moeten werken en geld verdienen. Er is meer dan werken, werken, werken. Denk eens na wat je kan doen zonder dat het geld moet kosten. Creatieve ideeën zijn meestal geen dure ideeën, maar wel de leukste.

Op www.jongerengids.be vind je alles over werken, geld verdienen en bijbaantjes. Je kan er zelf iets opzoeken, maar ook gewoon uitzoeken wat je weet en niet weet. Surf naar www.jongerengids.be/10vragenovergeld en doe de test.

++ Heb je recht op 20 euro zakgeld per week?

Ja 

Nee 

++ Ben je minder gelukkig als je arm bent?

Ja 

Nee 

++ Mogen jongeren van twaalf jaar al gaan werken?

Ja 

Nee 

++ Kan je geld verdienen op het internet?

Ja 

Nee 

++ Mag een twaalfjarige een eigen zichtrekening openen?

Ja 

Nee 

++ Kan je als tiener al gaan lenen bij de bank?

Ja 

Nee 

++ Bestaan er studiebeurzen voor middelbaar onderwijs?

Ja 

Nee 

++ Kan je je aansluiten bij een jeugdvereniging als je geen geld hebt?

Ja 

Nee 

++ Zijn dure gsm’s en kleren altijd beter?

Ja 

Nee 

++ Kunnen je ouders je weigeren geld te geven?

Ja 

Nee 

Ken jij de antwoorden? Ga naar de site en kijk hoeveel je er juist hebt.

68

P

www.jongerengids.be

69

P

Jongerengids 12-15 jaar  
Jongerengids 12-15 jaar  

Gids boordevol informatie voor jongeren

Advertisement