Page 14

Over vrienden en vriendinnen, pa en ma, broer en zus

26

P

Het leven wordt er alleen maar mooier op als je vrienden hebt. Sommigen vinden het makkelijk om vriendschap te sluiten, voor anderen ligt dat moeilijker. Je kan vrienden maken bij een sport- of jeugdvereniging. Maar het kan ook op feestjes, op school, of gewoon op straat. En vandaag vinden veel mensen vrienden op het internet, in chatrooms of tijdens het gamen. Dat is leuk, maar let zeker op de gevaren (zie hoofdstuk 5).

Het kan heel plezant zijn om in een vriendengroep te zitten. Je voelt je veilig en geborgen in een bende vrienden of vriendinnen waarmee je je goed kan amuseren. Maar soms wil je niet altijd wat die anderen willen, maar doe je het om ‘erbij te horen’. Dan ontstaat groepsdruk en in sommige gevallen kan je dan beter die groep verlaten. Ga dan op zoek naar iemand om erover te praten en je te helpen.

Net als bij relaties bestaan er voor vriendschap geen regels of handboeken. Je bent vrienden omdat je goed kan lachen met elkaar, je hebt dezelfde hobby’s of interesses, je kan rekenen op elkaar. Echte vrienden maken natuurlijk ook al eens ruzie, maar ze leggen het bij. Als je vriend of vriendin zich slecht voelt, dan ben je bezorgd en wil je helpen. Soms lukt dat niet. Er zijn nu eenmaal geen wondermiddeltjes om vrienden uit hun ellende te verlossen. Een goede vriend of vriendin is iemand die er altijd is, die altijd wil luisteren en die je ernstig neemt. Om oplossingen te zoeken voor problemen, kan je – al dan niet samen met je vriend(in) – op zoek naar hulp. En die is er, altijd. In deze gids vind je in elk hoofdstuk nuttige tips voor het oplossen van alle soorten problemen.

Vrienden kan je kiezen, je ouders niet. Ze zijn er in alle soorten en maten en één ding is zeker: zonder hen was je er nooit geweest. Je hebt er veel aan te danken, maar dat wil niet zeggen dat ze alles mogen. Zelfs tegenover je ouders heb je recht op privacy. Ze mogen niet in je dagboek lezen, je kamer binnenkomen zonder kloppen of je e-mail of chat controleren. Maar langs de andere kant hebben ouders tot je achttiende jaar wel het ouderlijk gezag. Dat wil zeggen dat ze het recht hebben om je in de gaten te houden als dat in jouw belang is. Ze mogen je dus wel controleren of vragen stellen als ze merken dat je je niet aan de regels houdt. Als het gaat over drugs, seks of alcohol kan je best proberen eerlijk te zijn met je ouders. Een eerlijk antwoord stelt hen veel meer gerust.

www.jongerengids.be

27

P

Jongerengids 12-15 jaar  
Jongerengids 12-15 jaar  

Gids boordevol informatie voor jongeren

Advertisement