Page 1

Jaargang 9 nummer 104 7 oktober 2013

V2

7

De schaapskleren van de wolf

Zonneschijn

liegende

veel fotoproducten snel geleverd via www.fotoboeknu.nl

Hollander Magazine FOTOBOEKNU

gratis huis-aan-huis magazine op tabloid-formaat voor alle kernen en buitengebieden van de Gemeente Terneuzen - oplage 25.000 exemplaren

Onze dieren kijken voldaan terug op 4 oktober zoals wij op een mooie zomer. Misschien een beetje moe geworden van de warmte kunnen we nu weer genieten van frisse ‘dingen’. Of dat nu slaat op de temperatuur, het ontdekken van nieuwe dingen, het aangaan van nieuwe uitdagingen of ons gewoon wat beter voelen… Kunnen we proberen meer te genieten en de dingen waarop we geen invloed hebben lekker laten rusten…? Misschien wordt het dan ook leuker om de dingen waar we wel invloed op hebben, aan te pakken.

COLOFON Een uitgave van U&R Producties. Vormgeving en druk: Bareman Grafische Bedrijven, Axelsestraat 156, 4537 AS Terneuzen, 0115-642642 Redactie: s.andeweg@tekstbeeld.nl Advertentie-acquisitie: Tabitha Vermeulen, 06-11308415, info@tdsign.nl Omslag: Tatyana Say © 2013 Niets uit deze uitgave mag worden geproduceerd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, kopie, film of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Druk- en zetfouten voorbehouden.

Vakkundig geportretteerd

door

Tatyana Say

internationaal erkend kunstenares voor betaalbare portretten in Terneuzen. ook voor restauratie van schilderijen

Galerie "Say" Spuistraat 17

4531 DB Terneuzen 0115 61.61.89 sayka52@hotmail.com www.myspace.com/art_tatyanasay

• ACCOUNTANCY

• ONLINE BOEKHOUDEN voor complete administratieve • BELASTINGEN en fiscale dienstverlening • SALARISADMINISTRATIES

• AccountAncy

• • FISCAAL- EN BEDRIJFSECONOMISCH ADVIES • PENSIOENADVIES •

Online bOekhOuden belastingen

VOOR COMPLETE ADMINISTRATIEVE EN FISCALE DIENSTVERLENING

• salarisadministraties

LID VAN DE NEDERLANDSE ORDE VAN ADMINISTRATIE- EN BELASTINGDESKUNDIGEN

• Fiscaal- en bedrijFs-

Oostelijk Bolwerk 9, 4531 GP Oostelijk TERNEUZEN Bolwerk 9, 4531 GP TERNEUZEN ecOnOmisch advies (0115)61 6135 83 93 88 Fax (0115) 61 35 93 Telefoon (0115) 61 83 88 Telefoon Fax (0115) Website: www.mdhamelink.nl E-mail: info@mdhamelink.nl www.mdhamelink.nl E-mail: info@mdhamelink.nl • PensiOenadvies


2

Vliegende Hollander Magazine® | 7 oktober 2013 | nr. 104

PUUR AUTO ZEGERS

VOOR U EN SEAT

De SEAT Ibiza, de perfecte mix

Wegenbelastingvrij tot 2014, nu ook op benzine. 4 jaar garantie.

15,Vanaf € 12.4

Zonneschijn Mottig en druilerig weer was het toen onze koning de bezuinigingsplannen van de regering voorlas. We waren al triest gestemd, konden niet van een lekker nazomerzonnetje genieten en werden nog somberder door de troonrede. Daar kon geen gouden koets tegenop.

Kan hij later wel een huis kopen?

Begi met En nu Huis igen Sp 2,25%aren! rente * .

Intussen ligt prinsjesdag al weer ver achter ons. Langzaam maar zeker beginnen we te denken aan de kerstdagen en het nieuwe jaar. Als dat nu nog niet het geval is, dan toch zeker straks wel in november. De kruidnoten liggen nu al in de winkels. De oliebollenmix is al bijna aan het rijzen. Maar de economische vooruitzichten voor het volgende jaar zijn niet bijster rooskleurig, om het met een eufemisme te zeggen.

* Variabele rente op jaarbasis per 16 juli 2013. Rentewijzigingen voorbehouden. Vraag naar de voorwaarden.

WWW.AUTOZEGERS.NL Mr. F. J. Haarmanweg 19, Terneuzen, tel. 0115 - 612210

Kan dat nu niet anders? Kunnen we Prinsjesdag niet in het voorjaar houden, met een heerlijk lentezonnetje dat de sombere inhoud van de troonrede – waar we kennelijk niet aan ontkomen – zal relativeren? En waarom niet een jaarwisseling aan het begin van de zomer, met veel zon en hoge temperaturen in het vooruitzicht? Het zou ons allemaal wat vrolijker maken. En wat vrolijkheid kunnen we wel gebruiken, niet waar? Want ik vrees dat we nog niet in het najaar van de crisis zijn beland. Maar ach, het kan altijd nog erger. We wonen nog steeds in een Westers land. En na regen komt zonneschijn. Aukje-Tjitske Dieleman – Semper Scribo

Buijze Bankzaken

Axelsestraat 38 4537 AK Terneuzen T 0115 - 69 67 37 E info@buijzeverzekeringen.nl I www.buijzeverzekeringen.nl Wij zijn de bank bij u in de buurt. Met persoonlijk advies en producten zonder poespas.

Verbouwen? Met 6% BTW!

Sinds 1906

Bel 0115 - 675 090 of mail info@gebr-simons.nl Terneuzen • www.gebr-simons.nl


7 oktober 2013 | nr. 104 | Vliegende Hollander Magazine®

…wij gaan een stap verder…

zaterdag 14 mei te Middelburg MIDDELBURGS

GROTE VEILINGHUIS KUNST- EN Verhage & Van Kleef zaterdag 14 mei te Middelburg ANTIEKVEILING GROTE KUNST- EN ANTIEKVEILING

INBRENG GEVRAAGD

met onder meer een grote collectie zeldzaam Zeeuws zilver

met onder meer een grote collectie zeldzaam Zeeuws zilver

Van der Valk Hotel der Valk Hotel Paukenweg 3 Middelburg PaukenwegVan 3 Middelburg

Voor onze decemberveilingen vragen wij kunst en antiek.

Kijkdagen: vrijdag 13 mei van 15 tot 20 uur en zaterdag 14 mei van 9.30 tot 11.30 uur De veiling start zaterdag 14 mei om 14 uur

middelburgs VEILINGHUIS Drukkerij BareM an

Axelsestraat 156 4537 AS Terneuzen t (0115) 61 30 72 f (0115) 61 48 86 W www.bareman.nl M info@bareman.nl

Naar het strand Onze twee kleinzoontjes komen enkele nachtjes logeren. Op uitdrukkelijk verzoek van de jongetjes komen ze niet samen, maar om de beurt. Zo verzekeren ze zich van onze optimale aandacht, zonder dat de concurrentie om de hoek loert. Genereus stelt Djem (5 jaar) voor om Sep (3 jaar) eerst te laten komen.

Verhagemiddelburgs & Van Kleef

middelburgs Houtkaai 9 Verhage & Van Kleef VEILINGHUIS Meer 40JR jaar een betrouwbaar adres NL dan - 4331 Middelburg

Directie: van tel (+31)Ruben (0) 118 62Kleef 76 39 gsm (+31) (0) 6 38 93 07 33 www.middelburgsveilinghuis.nl www.middelburgsveilinghuis.nl info@middelburgsveilinghuis.nl info@middelburgsveilinghuis.nl

n o u

Houtkaai 9 NL - 4331 JR Middelburg tel (+31) (0) 118 62 76 39 gsm (+31) (0) 6 38 93 07 33

n o u

door Magda Danckaert Ik blijf onderaan de glijbaan staan en zie hem met zijn stevige jongenslijfje de stenen trap weer opklimmen en de te hoge opstapjes behendig opklauteren. Hij plant zich gedecideerd neer, grijpt de stang en duwt zich met kracht af om vaart te maken.

Het weer zit mee en we nemen Sep mee naar zee.

En daar komt hij weer. Hij wil nog een keer en nog een keer en nog een keer, …

We komen ’s avonds aan in het appartement op de zeedijk. Met het vooruitzicht op drie heerlijke stranddagen leggen we Sep te slapen in het grote bed, waarin hij bijna verdwaalt.

Zijn brede smile laat zien dat hij met volle teugen aan het genieten is. Zijn leven is op dit moment deze ‘slijbaan’, er lijkt op de hele wereld niets anders te bestaan.

’s Morgens nemen we, in pyjama, alle tijd voor het ontbijt, waarbij we uitkijken op zee en strand. Het is nog erg rustig. Het strand wordt schoongemaakt en geëffend. Stranduitbaters zijn volop bezig strandstoelen, kussens en parasols neer te planten in de hoop dat een stroom toeristen hier in de loop van de dag neer zal strijken. Maar vooral de bulldozers die het zand effenen, de klikoauto’s die prullenbakken leegmaken, de werkmannen, met helm en fluovestje aan, krijgen de volle aandacht van Sep. Sep houdt van actie, vooral als die actie stoer oogt of als er brute kracht, spiermassa, aan te pas komt.

Ik krijg door dat het even zal duren voor we hier wegkomen en dus zoek ik een plekje waar ik neer kan zitten en vanwaar ik hem in zijn parcours kan volgen. De strandtas zet ik voorlopig maar naast me neer.

Hij schuwt zelf dan ook niet om zijn spieren te gebruiken. Het liefst doet hij alles helemaal alleen. Soms accepteert hij dat we iets ‘samen doen’, als hij verwacht dat hij voor het alleen doen geen toestemming zal krijgen. We laten het programma helemaal van Sep afhangen. Vanmorgen wil hij naar het strand. Daarna zal ik pannenkoeken bakken. Het insmeren met factor 50 ondergaat hij heel gewillig, hij is dat blijkbaar gewend. Zwembroekje aan, strandtas inpakken (handdoeken, emmertje, gietertje, schepjes, vormpjes, factor 50, drankje, koekje) en daar gaan we. Vanaf de dijk loopt een stenen trap naar het strand. Maar er is ook een glijbaan! Sep wil langs die ‘slijbaan’ naar beneden en stapt er kordaat op af. Ik kijk hem na. Hij hijst zijn bovenlijfje behendig op het eerste platform, dat eigenlijk net iets te hoog is voor hem, hij trekt beide beentjes op en komt zo bij een trapje, met weer iets te hoge treden. Als hij alle hindernissen genomen heeft en de top bereikt, gaat hij zitten en grijpt de stang boven zijn hoofd. Voor hij loslaat kijkt hij of ik toch wel in de gaten heb welke grootse prestatie hij hier aan het leveren is.

Soms zie ik dat iemand Sep helpt om de opstapjes bij de glijbaan te beklimmen, iemand die zich afvraagt wie dat kleine ventje daar aan zijn lot overlaat. Hij weert de hulp niet af, laat het gewillig gebeuren, het overkomt hem. Soms is hij afgeleid, stopt halverwege zijn parcours, kijkt iemand of iets na, droomt weg en lijkt totaal te vergeten waar hij mee bezig is. Zelf weet ik het ook niet meer zo goed: gingen we naar het strand of gingen we naar de glijbaan? Het kan een kind zijn dat de aandacht van Sep trekt, doordat het Sep brutaal voorbijsteekt. Sep lijkt dan niet zozeer verontwaardigd over deze gang van zaken dan wel verwonderd dat andere kinderen op een andere manier aan de beurt zien te komen. Hij lijkt erover na te moeten denken vooraleer hij weer verder kan. Soms is het een krijsende meeuw in de lucht, of een schelp in het zand waar zijn aandacht naartoe gaat. Hij is dan blijkbaar diep in gedachten, moet eerst die waarneming verwerken (een plaatsje geven) vooraleer hij de draad weer kan opnemen. Meer dan een uur later komt hij naar me toe gelopen. Of hij nog een keer wil, vraag ik hem. Ik heb mezelf heerlijk genesteld en kan het nog wel even volhouden. Maar het is blijkbaar genoeg geweest. Als ik vraag of we nu naar het strand gaan zegt hij: Nee, we gaan naar het ´partement´ pannenkoeken eten. En dat doen we dan maar.

Stralend komt hij naar beneden geroetsjt.

Heerlijk vind ik dit! Optimaal genieten van de kleine dingen die op je weg (naar het strand) liggen, niet vooruit of achterom kijken. Hier en nu, daar zijn we mee bezig.

Nog een keer, glundert hij.

En het strand? Dat kan altijd nog!

3


4

Vliegende Hollander Magazine® | 7 oktober 2013 | nr. 104

Oktober 2013 5 oktober: Adrie Oosterling 20.00 uur, entree € 12,– West Zeeuws-Vlaamse troubadour met een gevarieerd programma met liedjes, verhalen, mijmeringen en vrolijke noten.

6 oktober: Iers, een muzikale vertelling

1500 uur, entree € 10,–

Blokfluitensemble “Alma del Core” (onder leiding van Marja Smet) brengt u de Ierse sage Deirdre die Els Millenaar voor verteller, harp en blokfluitensemble arrangeerde en componeerde. Bestaande traditionals, zoals “the Dawning of the Day”, “Dublin Streets” en “Black is the colour” zijn in deze compositie opgenomen, naast nieuwe stukken in Keltische sfeer.

20 oktober: Zeeland ontmoet Rusland Recital voor sopraan en piano.

Industrieweg 33 4538 AG Terneuzen 0115 - 694 263

ek bezo onze ! room w o h s

deuren, trappen en kozijnen onderhoudswerk woningen dakkapellen en schuifpuien betimmeringen

15.00 uur, entree € 10,–

www.vankouteren.nl

De mezzo-sopraan Nel van den Broeke-Lensen uit Serooskerke verzorgt samen met de Russische pianiste Natalia Pavlova een zondagmiddagconcert. Het wordt een aansprekend en gevarieerd recital met bekende en onbekende aria’s uit de opera, waaronder ook Russische en enkele werken piano-solo.

26 oktober: From New Orleans to Zaamslag, part 2!

20.00 uur, entree € 12,–

Dixieland and Jazz in the village of Zaamslag! The Red Green Jazzband neemt u mee naar het diepe zuiden waar het allemaal is begonnen; de muziek wordt met hartstocht gespeeld en met enthousiasme en kennis van zaken toegelicht! November 2013 02: ‘Allerzielen’ Musica Cordis 20.00 uur entree € 12,– In de overgangsperiode van zomer naar winter, van leven naar dood, zingt het vocaal ensemble Musica Cordis o.l.v. Hans Smout passende koormuziek, soms verrassend, soms ontroerend en alles ertussen in. Het theama “allerzielen” inspireerde door de eeuwen heen componisten als Schütz, Saint-Saens, Dvorak, Brahms en Mendelssohn tot het scheppen van prachtige muziek, waar u iets van kunt proeven op het Podium!

www.podiumvanzaamslag.nl www.podiumvanzaamslag.nl

Bosch Condensdroger WTE 84383 • Vulgewicht 7kg www.podiumvanzaamslag.nl • Geluidsniveau 64 dB • Starttijduitstel • Resttijdindicatie

0115-611875 0115-611875

0115-611875

VOOR

499,-*

NU MET 8 JAAR IE BOSCH GARANT

Had ik maar niet… Zon transparant

Iedereen terug van vakantie, alle digitale soutransparant venirs in Zon een map of in de vuilnisbak, dan komt het moment van nagenieten. De mooie uitzichten, het gezellige terras met die aardige mensen, het lauwe zeewater en nog veel meer wat een vakantie aangenaam maakt. Niet alles kan worden gefotografeerd maar sommige momenten zitten op je netvlies en zullen maar langzaam vervagen. Dat je ineens wordt gegrepen door een bepaald uitzicht in volledige stilte met alleen wat vogeltjes om je heen en dan het gevoel krijgen dat je er eeuwig zou willen blijven. Eeuwig is natuurlijk wel wat lang maar het geeft een beeld van de waarde van dat moment; je bent dan blij dat je er geweest bent en het gezien hebt.

mooie plaats terug gaa anderd, dat er niets me Dan ben je niet blij dat Vanwege de mooie zom stranden druk bezocht oel van papa’s en mama schap van familie of v heel klein grut, die h naar hun zin hadden. strandvakantie in Nede zen.

Natuurlijk zijn er ook de nodige teleurstellingen. Wanneer je bijvoorbeeld naar een

Een warme zomer zoa mochten genieten geef alleen de schaarse k eens een commentaar Italiaan die zich verba Nederlanders graag ga alsof ze op het strand l met dat beeld van Nede

NAJAARSACTIE !

GARAGEDEUREN

* vraag in de winkel naar de voorwaarden voor bezorgen en installeren.

IS UZE R T RA AR KEMOTO

G

NA RO RS P E UR LE XXO END K L DE DZ A N R FY ,HA 00 M €6 SO ET 2 . V . M T.W

Vlooswijkstraat 15 • 4531 CC Terneuzen • Tel. (0115) 611411 E-mail. terneuzen@witgoedspecialist.nl • www.witgoedspecialist.nl

Autorijden leer je zo

* SNELLE EN GERUISLOZE WERKING

* ALTIJD MAATWERK * PANELEN VOORZIEN VAN VINGERKNELBEVEILIGING

* ELECTISCH MET AFSTANDBEDIENING

* 40MM GEÏSOLEERD DUBBELWANDIGE PANELEN

* MOTOR MET OPSTAKELDETECTIE

* WEER EN DRUKBESTENDIGE POLYESTER COATING

* KEUZE UIT DIVERSE PANELEN

* ISOLEREND EN ENERGIEBESPAREND

* LEVERBAAR IN IEDERE RAL KLEUR

Dat kan bij ANWB Rijopleiding Chris Roelse Axelsestraat 171, 4537 AT Terneuzen

Meer weten? Bel 0115-694659

In 10 dagen je rijbewijs?

Wullems Zonwering

Sterk in maatwerk !

ACTIE GELDIG TOT 31 OKTOBER

www.wullemszonwering.nl

Laat u inspireren door een bezoek aan onze showroom ( MAANDAG GESLOTEN ) aan de Mr F.J. Haarmanweg 21a Terneuzen Tel. 0115-630299 ( naast HECKTIC en OFFICEMARKT )


7 oktober 2013 | nr. 104 | Vliegende Hollander Magazine®

Terneuzense

Koreman

Glashandel

interieur

5

De ma 15%and o op kort ktobe Lux ing r afle x.

Zie de voorwaarden in de winkel en op de website.

Nieuw in onze showroom: Dorma hardglazen deuren en douchewanden. Mr. FJ Haarmanweg 34 4538 AS Terneuzen Tel. 0115- 618772 Fax 0115-613619 info@terneuzenseglashandel.nl

Meer dan glas alleen.

at en alles is er zo vereer is wat je mooi vond. weer gezien te hebben. mer werden de Zeeuwse t en was het een gekria’s al dan niet in gezelvrienden met ook nog het allemaal bijzonder . Zij zijn blij voor een erland te hebben geko-

Iemand in mijn omgeving die nogal van voeten van dames is geobsedeerd, kwam tot de ontdekking dat de open slippers enig onderhoud aan de hielen vergen, maar dat is vaak ernstig verwaarloosd. De plastische beschrijving zal ik u onthouden. “Ik heb dan spijt er naar gekeken te hebben”, vertelde ze.

Eind september las ik een artikel in het Financieele Dagblad van een ondernemer uit Amsterdam (Paulien van Stijn) met als titel “Wij zijn zelf de grootste dief van onze eigen als we er dit jaar van economie” waarin de opmerking die bij mij Delphi 28-07-2012 Pagina 1dat iedere goedbeft ook veel bloot. Niet bleef 08:07 hangen. Namelijk, kleding, waarover ik doelde subsidie of tegemoetkoming een groot r gelezen heb van een aantal mensen oplevert dat de kluit belazert. aasde over het feit dat Nou hier heb ik nu spijt van het gelezen te aan winkelen, gekleed hebben. Delphi 28-07-2012 08:07 Pagina 1 Grieks Specialiteiten lopen. Hij was niet blij  Emmy ter Stege erland. Delphi 28-07-2012 08:07 Pagina 1

Restaurant

Grieks Specialiteiten

Restaurant

Winkelcentrum Zuidpolder Terneuzen T (0115) 618 309 www.koremaninterieur.nl Tapijt - Vinyl - Gordijnen - Laminaat Parket - Zonwering - Shutters - Behang

A C C O U N TA N T E N A D V I E S K A N T O O R

Axelsestraat 62 - 4537 AL Terneuzen Tel.: 0115-56 28 97 Fax: 0115-56 10 57 E-mail: gvdmeijden@zeelandnet.nl

Axelsestraat 62 - 4537 AL Terneuzen Tel.: 0115-53 15 25 - Fax: 0115-56 10 57

Grieks Specialiteiten

Restaurant Havenstraat 6

E-mail:akt@gvdmeijden.nl Website: administratiekantoorterneuzen.nl

Havenstraat 6 4531 EK Terneuzen 4531 EK Terneuzen

Tel. 0115-613037 Havenstraat 6 Tel. 0115-613037 4531 EK Terneuzen

Administratiekantoor Terneuzen

Tel. 0115-613037

Open huis bij Maison Cortvriendt… een heel jaar lang!

Het is weer tijd voor onze Herfstdagen, de kaartactie en een nieuwe actie: De Moeder-Dochter actie. Hierbij ontvangt u 10% van het aankoopbedrag terug in de vorm van een waardecheque, welke bij de eerstvolgende aankoop kan worden ingeleverd. Op vertoon van deze advertentie krijgt u extra korting. Hoe meer stuks u koopt, hoe hoger uw korting. bv. 2 stuks 2x4= 8 euro korting 3 stuks 3x4=12 euro korting 6 stuks 6x4=24 euro korting, etc. Tevens geven wij 4x40 euro aan kledingcheques weg.

Bij Maison Cortvriendt in Sas van Gent staan wij een heel jaar lang voor u klaar. U hoeft niet te wachten op een open huis of modeshow. Bij ons bent u altijd welkom! U bepaalt wanneer u onze winkel bezoekt; op een tijdstip wanneer het u het beste uitkomt en daarnaast profiteert u ook nog eens van leuke acties. Sinds 1972 is Maison Cortvriendt een vertrouwd modehuis in Sas van Gent. De collectie die wij u aanbieden is zorgvuldig door ons geselecteerd. Een goede pasvorm en prijs-kwaliteit verhouding staan hierbij voorop. Een collectie voor de vrouw, van trendy tot klassiek, van maat 38 tot 50. Voor elke vrouw wat wils. Maison Cortvriendt staat voor kwaliteit. Wij geven u een vakkundig advies en wij staan open voor al uw wensen. Door onze persoonlijke benadering stellen wij, samen met u, de juiste garderobe voor u samen.

Graag zien wij u binnenkort in onze winkel.

Damesmode

Gratis parkeren voor de deur

Stationsstraat 19 - 4551 EK Sas van Gent - Tel. 0115-451437

di t/m vr 9.00 - 12.00 en 13.30 - 17.30 uur za 9.00 - 12.00 en 13.30 - 17.00 uur maandag gesloten

Maison Cortvriendt www.maisoncortvriendt.nl

Maison Cortvriendt biedt u een extra service. In ons eigen atelier kunt u uw kleding op een vakkundige manier perfect passend laten maken. Maar ook nemen wij de moeite om bij onze klanten thuis te komen. In uw eigen omgeving en in alle rust kun u uit onze collecties kiezen en passen. Wilt u hier gebruik van maken? Neem gerust contact met ons op; wij komen vrijblijvend naar u toe, op een tijdstip dat het u uitkomt. Een heel jaar Open Huis, met elk seizoen leuke acties: o.a. kaartactie, winnen van een kledingcheque van 40 euro en de moeder/dochteractie.


6

Vliegende Hollander Magazine® | 7 oktober 2013 | nr. 104

Het wel en wee van de sporter

De laatste Het was geen gewone dag, dat wil zeggen het was een dag zoals er zo veel zijn in een jaar, maar nu toch net iets anders. Dit was een dag waarvan je vooraf zeker wist dat hij de geschiedenis in zal gaan. Niet de geschiedenis zoals we dieNAJAARSACTIE op school hebben geleerd ! over de Batavieren, IS dat Alva, en de eerste en tweede Wereld Oorlog. T Nee, ZE EU OR A R K MOT R A O NA van S zeker niet, maar wel zo belangrijk voor een G deel PR ERonze UR LE XXO END K Z E L Zeeuws Vlaamse samenleving dat er maanden RA FY D ANDvooraf ,- al 00 M 2H O €6 T S E . V . M over gepraat werd. T.W

GARAGEDEUREN

Er werd zelfs een speciaal pro- rij stonden voor een kaartje, voorgramma samengesteld voor die dag, bij de tijd dat er een voorverkoop althans voor een deel van die dag. Er van kaartjes nodig was om wachtwerden mensen uitgenodigd die er tijden te voorkomen, voorbij de tijd EN GERUISLOZE WERKING * ALTIJD MAATWERK op het werk even niet iets mee te maken hebben gehad of dat collega’s* SNELLE * PANELEN VOORZIEN VAN VINGERKNELBEVEILIGING * ELECTISCH MET AFSTANDBEDIENING dezelfde mening hadden, voorbij de nog hebben. Nee, niet de mensen die * MOTOR MET OPSTAKELDETECTIE * 40MM GEÏSOLEERD DUBBELWANDIGE PANELEN * KEUZE UIT DIVERSE PANELEN * WEER EN DRUKBESTENDIGE POLYESTER COATING gepraat over verer in de toekomst nog mee te maken tijd dat er werd * LEVERBAAR IN IEDERE RAL KLEUR * ISOLEREND EN ENERGIEBESPAREND zullen hebben, eenvoudig omdat er keerde beslissingen, voorbij de tijd geen toekomst meer is. Er is wel toe- dat de media mensen hun mening komst natuurlijk, maar niet voor de lieten geven, voorbij de tijd van betreffende gebeurtenis van die dag. zenuwen bij de direct betrokkenen. Plaatselijke vedetten werden vast- Ja, als het de laatste is, is inderdaad gelegd om hun bijdrage te leveren. alles voorbij. ACTIE GELDIG TOT 31 OKTOBER Sterk in maatwerk ! Het moest een dag worden waarop www.wullemszonwering.nl Zonwering met tevredenheid terug kon worden Nog één keer zou het plaats vinden, Laat u inspireren door een bezoek aan onze showroom ( MAANDAG GESLOTEN ) uitgerekend op HECKTIC 1 april, misschien gezien,aan ondanks gegeven het Tel. de Mr F.J.het Haarmanweg 21adat Terneuzen 0115-630299 ( naast en OFFICEMARKT ) wel om het als een grap te beschoude laatste in haar soort was. wen. Dat het niet echt de laatste zal Voorbij de tijd dat de mensen in de zijn, dat er misschien nog een weg

Wullems

TERRASOVERKAPPINGEN

NU

20% KORTING

terug is, zoals dat vaak in TV soaps gebeurd. Zodat we volgend jaar kunnen zeggen, we hebben ze toch allemaal mooi bij de neus gehad. Aan zoiets denk je onbewust als er iets wordt vastgelegd op 1 april. Je weet echter wel beter en moet dus ook niet in je arm knijpen om de gedachte van een droom uit te bannen. Trouwens die 1 april was puur toeval, want het was een uitgestelde gebeurtenis. Uitgesteld! Zou het dan toch geen toeval zijn en zou de datum van 1 april bewust gekozen zijn. Zou dit een reclame stunt(je) zijn geweest om veel publiek te trekken op die dag. Zullen we volgend jaar weer gewoon zo’n speciale dag hebben. Zou er door zo veel mensen gesjoemeld worden met die dag, nee dat gaat ons net iets te ver. Nee, we zullen er ons bij neer moeten leggen. Zoals er ook maar één de eerste kan zijn, zo zal er ook één de laatste zijn en daarom was het geen gewone dag. De tegengestelde sentimenten werden die dag op een hoop geveegd. Er werden verhalen boven water

gehaald waar de één goede en dan de ander slechte herinneringen aan had, er waren ontmoetingen van mensen die elkaar lang niet gezien hadden, er werd gelachen en er werd gepraat over hen die er niet meer waren, er was vooral veel ‘toen’ aanwezig tijdens die korte en lange gesprekken. Verhalen die steeds mooier zullen worden, heroïscher, kleurrijker, en wat kunnen we nog allemaal niet invullen om aan te geven hoe bijzonder het altijd was. Was, het blijft het enige goede woord voor die dag, voor die 1 april in 2013, waarop definitief een einde kwam aan de ontmoetingen tussen twee rivalen op de Zeeuws Vlaamse velden. Geen Axels Oranje-Wit meer op het veld tegen het Rood-Zwarte Terneuzen. Het was een goede zaak dat de beide verengingen er een beetje een speciale dag van hebben gemaakt, voor zowel de deelnemers als de toeschouwers. Het was en blijft helaas toch de laatste, dat wel.  Jan Roose

scheiding gedwongen samenleven ontslag Situaties waarin gelijkwaardig en respectvol communiceren snel wordt vergeten!

LED VERLICHTING

NAJAARSACTIE ! Bij aankoop van een

TERRASOVERKAPPING NU 20% korting + GRATIS Led verlichting

VERANDAZONWERING

“Weer door een deur met elkaar, maar wel zonder elkaar?”

w w w. DM D - M e d i c o a c h i n g . n l

met afstandsbediening

Bij aankoop van een

VERANDAZONWERING

UITVAARTVERZORGING J.J.M. de Voogt

NU GRATIS Terrasverwarming van SOMFY 2000 watt met afstandsbediening

Wullems Zonwering

Sterk in maatwerk !

Kokkeldreef 1, 4533 DD Terneuzen www.uitvaartverzorgingdevoogt.nl www.wullemszonwering.nl

Laat u inspireren door een bezoek aan onze showroom, ( MAANDAG GESLOTEN ) aan de Mr F.J. Haarmanweg 21a Terneuzen Tel 0115-630299 ( NAAST HACKTIC EN OFFICEMARKT )

Verzorging van begrafenis/crematie volgens uw persoonlijke wens

Dag en nacht voor u beschikbaar Tel: 0115 - 612937 b.g.g: 06 - 21837273


7 oktober 2013 | nr. 104 | Vliegende Hollander Magazine®

zoek en vind…

VERHAAL VAN DE MAAND

De oplossing van de prijsvraag in editie 103 is: Alliance Francaise, Haak Blokhutten, Stijl Jacques en Gebr. Simons. De gelukkige winnaar hiervan is Victoire Michielsen uit Terneuzen. Gefeliciteerd!

ROLLUIKEN

25%

NU

KORTING

Heroal rolluiken combineren functionaliteit en esthetiek voor een verfijnd wooncomfort. Zij beschermen uw huis tegen kou en warmte , regen of geluidsoverlast en doen bovendien dienst als zonwering. Het stabiele aluminium pantser is een effectieve bescherming tegen inbraak.

Sterk in maatwerk ! Wullems Zonwering

www.wullemszonwering.nl

Laat u inspireren door een bezoek aan onze showroom ( MAANDAG GESLOTEN ) aan de Mr F.J. Haarmanweg 21a Terneuzen Tel. 0115-630299 ( NAAST HACKTIC EN OFFICEMARKT )

De schaapskleren van de wolf

De wolf werd wakker, rekte zich uit en trok zijn schaapskleren aan. Met tegenzin dat wel. Liever zou hij in zijn prachtige pels over straat gaan. Maar zijn moeder had hem gewaarschuwd. Zij had hem verteld dat hij als wolf veel minder voor elkaar zou krijgen. Erger nog, iedereen zou bang voor hem zijn. Hij controleerde of het dwaze schapenstaartje op de goede plek zat en stapte de deur uit. Wie weet zou hij vandaag eindelijk die leuke vrouw tegenkomen, waar hij zo naar verlangde. Schaapachtig wandelde hij de heuvel af. Links en rechts werd hij gegroet. Hij blaatte vriendelijk terug, in de hoop dat iemand hem de weg zou wijzen naar de vrouw van zijn dromen. Bij een weide vol gele boterbloemen hield hij halt en boog zijn kop naar het sappige gras. Zijn tanden waren ongeschikt om te grazen, maar hij deed zijn best. Intussen hield hij een oogje op de weg en opeens begon zijn hart sneller te kloppen. Daar kwam ze aan. Hoog op de poten. Met felle blik om zich heen kijkend. Hij voelde het meteen. Op deze wolvin had hij zijn leven lang gewacht. Hij merkte hoe zijn lippen een enorme glimlach vormden. Toen blaatte de wolf zo vriendelijk als hij kon, maar de wolvin keurde hem geen blik waardig.

Verhuizen?

Verbouwen!

Noens BV 80 jaar ervaring in Zeeuws-Vlaanderen

Kom langs in onze showroom en ontdek zelf de mogelijkheden van aluminium kozijnen, deuren, veranda’s en serres.

Meekrapweg 26 Axel T 0115 56 22 38 www.noens.nl

DRUKKERIJ BOEKHANDEL TERNEUZEN v.o.f.

Boeken / Tijdsc hriften Wenskaar ten Kantoorar tikelen BROUWERIJSTRAAT 2 (MARKT) TEL.: 0115-612169

/

TERNEUZEN

/

MR. F. J. HAARMANWEG 23 TEL.: 0115-613516

Meer Verhalen van de Maand lezen van Marjon Sarneel met illustraties van Judith Zijtregtop? Dat kan. Ga naar http://www.marjonsarneel.nl/aanmeldenverhaal-van-de-maand.html en meld je aan. Je ontvangt dan iedere maand een nieuwe aflevering.

7


7 oktober 2013 | nr. 104 | Vliegende Hollander Magazine®

8

dE aFBouw

Een huis bouwen duurt op zich niet zo lang, als de muren zijn opgetrokken is het huis vrij snel klaar. Aan de buitenkant althans, de afbouw duurt minstens net zo door Jan Roose

Bij de bouw van de tunnel is het niet anders. De noordbuis heeft de overkant al bereikt en de zuidbuis is aan de boortocht begonnen. De tunnelbuizen gereed maken voor gebruik, de afbouw dus, duurt nog even. Vlak voor zijn vakantie, vertelt Leo Bonneke uitvoerig wat er allemaal moet gebeuren om medio 2015 de tunnel open te kunnen stellen voor het verkeer.

Ervaring De uit Brabant afkomstige toezichthouder reist wekelijks vanuit Monster naar ZeeuwsVlaanderen. Met zijn opleiding in de Civiele Techniek was hij o.a. jaren werkzaam bij Shell voordat hij bij de Westerscheldetunnel betrokken raakte. Vervolgens deed hij nog de nodige ervaring op bij een boortunnel in Rotterdam en nu is hij namens de BV Kanaalkruising Sluiskil toezichthouder op alle betonwerk dat met de tunnel en het tunneltraject te maken heeft. Voor de Sluiskiltunnel betekent dat tevens de controle op de bouw van de viaducten in de toegangswegen aan beide zijden van het kanaal en de drie spoorovergangen.

allEs ondEr hEt wEgdEk Met de bouwtekening op tafel wordt stapsgewijs het gehele afbouwtraject toegelicht. Het plaatsen van het kabelkanaal is min of meer de start van het afbouwtraject. De in Amsterdam geprefabriceerde elementen van 3 meter lang zijn per schip aangevoerd naar de Axelsevlakte en met vrachtwagens de tunnel ingereden en direct geplaatst op stalen

steunen. De ruimte onder de koker wordt opgevuld met cementmortel. Naast de voet van de koker (2 meter hoog en 1,40 meter breed) zijn drainkoffers aangebracht. Deze vangen water op dat onder het wegdek komt, dat vervolgens weggepompt wordt naar de middenpompkelder. Het kabelkanaal of de koker herbergt alle elektrische kabels, telecommunicatie, riolering, brandblusleiding, en alle overige leidingen en kabels die je kunt bedenken. De kokers eindigen aan beide kanten van de tunnel in een kelderdeel, deze liggen daar waar de geboorde tunnel ophoudt en overgaat in de toegangsweg buiten de tunnel. In het midden van de tunnel, op het diepste punt wordt later nog een pompkelder aangebracht die al het regenwater, lekwater, bluswater opvangt en door de leidingen in de kokers naar buiten pompt.

naar hEt wEgdEknivEau Alles wordt vervolgens opgevuld met Westerscheldezand, dat steeds per laag van 0,50 cm met trilplaten wordt verdicht. Alles gebeurt vanaf de oostzijde en wordt logistiek scherp aangestuurd om een vlot verloop van aanvoer en afvoer te garanderen. De mantelbuizen vanuit de kokers worden naar wegdekniveau gelegd. Door deze vele buizen worden alle kabels en leidingen gevoerd die boven het wegdek nodig zijn. Ook de kolken worden om de 20 meter aangebracht voor afvoer van het water dat op de rijweg terechtkomt. Op het zandbed komt een laag gebroken betonpuin van ca. 40 cm. waarop later de

lang en meestal iets langer. asfaltweg wordt gelegd. Eerst worden echter aan de zijkanten van de rijbaan, tegen de tunnelwand, betonnen vangrails gestort. Een opstaande rand van ca. 85 cm. die de wand beschermt bij aanrijdingen.

BovEn hEt wEgdEk De ruimtes voor de hulpposten en de vier dwarsverbindingen moeten nog aangebracht worden. De elektrotechnische installaties kunnen dan worden geplaatst, evenals alle verlichting, matrixborden en het ventilatiesysteem. Kortere tunnels, zoals deze, worden ook wel dagtunnels genoemd en worden in lichte uitvoering afgewerkt. De Westerscheldetunnel is een nachttunnel en is donkerder van uitvoering. De wanden worden boven het wegdek bekleed met witte platen tot een hoogte van 3,5 meter. Daar boven kijken we straks tegen de elementen aan zoals die door boormachine Boorbara zijn aangebracht. Deze betonnen elementen zijn zo geproduceerd dat er geen brandwerende laag meer aangebracht dient te worden Als ook de daken van de toegangsritten, waarover ook de trein zal rijden, zijn gebouwd, is zo ongeveer de eindfase bereikt. Dit is het aanbrengen van de asfaltlaag voor het wegdek in beide tunnels. Leo kijkt nog eens op de planning en ziet dan dat dit erop staat voor eind volgend jaar. Ja, een tunnel boren is één, een tunnel afbouwen is meer dan twee.

Vliegende Hollander Magazine 104  

Het gratis huis-aan-huis magazine voor centraal Zeeuws-Vlaanderen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you