Page 35

IKKUNA MAAILMAAN

35

EAPPI-tiimi viettää aikaa palestiinalaisten lasten kanssa päivittäin

Kirkkojen maailmanneuvosto lähetti minut Palestiinaan ihmisoikeustarkkailijaksi, koska siirtokuntalaisten ja sotilaiden läsnäolo on tuonut etenkin vanhan kaupungin H2-alueelle väkivaltaa ja rajoituksia liikkumiseen. Ohjelmamme tekee yhteistyötä kansainvälisten organisaatioiden, kuten Unicefin ja Pelastakaa Lapset, kanssa. Tehtäväni on raportoida eteenpäin, jos oikeus koulutukseen, elantoon tai uskonnon harjoittamiseen estetään.

Ystävyyden uudet kuviot Aamutarkkailun jälkeen kävelen vihannestorille ja ostan noin eurolla falafelin aikaiseksi lounaaksi. Jatkan basaariin ja moikkaan myyjiä. He loukkaantuisivat verisesti, jos en pysähdy vaihtamaan kuulumisia. Palestiinalaisessa kulttuurissa vieraanvaraisuus on tärkeää. Minulle tarjotaan teetä ja kahvia, kun törmään tuttuihin. Parasta kahvia tekee ystäväni Saad. Hän on ottanut hoitaakseen isänsä yrityksen basaarissa. Isänsä tavoin Saad on hiekkataiteilija, joka loihtii hiekasta kuvioita erikokoisiin lasipulloihin. Saad on opiskellut sisustusarkkitehdiksi ja haaveilee oman yrityksen perustamisesta. Nyt hän opiskelee ranskaa hiekkaku-

vioiden tekemisen ohessa. Koulupäivän jälkeen käyn tarkkailemassa tarkastusasemaa. Sitten pistäydyn kahvilassa ystäväni Hayan kanssa. Haya on ikäiseni nuori palestiinalaisnainen, joka on opiskellut englantilaista kirjallisuutta. Hän työskentelee arabian ja englannin kielen opettajana. Juomme jääkahvia ja katselemme kissakuvia Instagramissa. Laulamme, kun kahvilassa soi Draken Hotline Bling. Meillä on paljon yhteistä, mutta olosuhteemme ovat silti erilaiset. Haya asuu perheensä kanssa, vaikka haluaa oman kodin. “Se tapahtuu vasta sitten, kun menen naimisiin”, Haya kertoo turhautuneena. Haya ei voi tulla mukaani, kun matkustan vapaapäivänä Jerusalemiin. Palestiinalainen tarvitsee sinne erityisen liikkumisluvan, vaikka Itä-Jerusalem on osa Länsirantaa. Hayan on mentävä Jordanian kautta, jos hän matkustaa ulkomaille. Palestiinalaiset eivät saa lentää Israelissa sijaitsevan lentokentän kautta.

Minua ei huoleta kävellä kaupungin H1-alueella, jossa asuu vain palestiinalaisia. Kerran tuntematon mies kiitti siitä, että autan heitä vapaaehtoisesti. Hän antoi minulle suklaapatukan ja toivotti kaikkea hyvää. Suomalaisena minun on vaikeaa ottaa vastaan tuntemattomien vilpittömiä vieraanvaraisuuden eleitä. Asunnolla käymme tarkkailijatiimini kanssa läpi päivän tapahtumat ja kirjoitamme päivittäiset raportit. Sitten syömme, nauramme ja yritämme hetken ajatella muuta kuin arkea oven ulkopuolella. Menemme nukkumaan aikaisin, koska herätyskello soi uudelleen aamukuudelta.

Ilopilkkuja hämärässä Päivän hämärtyessä kävelen takaisin asunnolle. Tunnen oloni uhatuksi vain siirtokuntalaisten ja sotilaiden lähettyvillä. Hebronissa asuvat israelilaiset siirtokuntalaiset eivät pidä ulkomaalaisista vapaaehtoisista ja saattavat sylkeä, töniä tai yrittää vahingoittaa kameroita.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän avustajana työskentelevä Mia Haglund toimi kolme kuukautta vapaaehtoisena EAPPI-ihmisoikeustarkkailijana Länsirannalla.

Profile for Kirkon Ulkomaanapu / Finn Church Aid

Globalisti 2/2016 - teemana liikakalastus  

Kalastus on tärkeä elinkeino ja kala merkittävä proteiinin lähde etenkin monissa kehitysmaissa. Liikakalastus uhkaa kuitenkin tyhjentää maai...

Globalisti 2/2016 - teemana liikakalastus  

Kalastus on tärkeä elinkeino ja kala merkittävä proteiinin lähde etenkin monissa kehitysmaissa. Liikakalastus uhkaa kuitenkin tyhjentää maai...

Profile for tekoja
Advertisement