Page 29

TEEMA: LIIKAKALASTUS

29

Tekoja kaupan hyllyllä Ruokakaupoissa on hyvä seurata esimerkiksi MSC- ja ASC-merkittyjä kalatuotteita. MSC-tuotteet ovat kestävästi pyydettyä kalaa, ja ASC-merkityt pyrkivät kalankasvatuksesta koituvien haitallisten ympäristövaikutusten pienentämiseen. Kyseiset merkit löytyvät helposti kalatuotteiden pakkauksista.

Sertifiointiprosessiin sisältyy erittäin aktiivinen arviointi ja seuranta, jonka puitteissa tuottajan tulee esimerkiksi läpäistä vuosittaiset auditointivaatimukset toimitusketjun läpinäkyvyyteen ja kalakantojen jäljitettävyyteen liittyen.

SERTIFIKAATIT FRIENDS OF THE SEA (FOS) FOS-sertifikaatti on kansainvälinen luonnonkalan ja viljellyn kalan sertifikaatti. Luonnonkalan kohdalla tärkeimmät kriteerit sertifikaatin saannille ovat, että kalastus ei kohdistu ylikalastettuun lajiin ja ettei sivusaaliin osuus ole yli 8 % koko saaliista. Myös sivusaaliin kannan tulee olla kestävällä pohjalla. Viljellyn kalan sertifioinnissa arvioidaan kasvattamon ympäristövaikutuksia ja kalanrehun laatua. FOS-sertifikaatti sisältää myös suosituksen hiilijalanjäljen pienentämiseen.

MARINE STEWARDSHIP COUNCIL (MSC) MSC-sertifikaatti on kenties maailman tunnetuin ja luotettavin luonnonkalan sertifikaatti. Sertifikaatin kriteereihin kuuluu, ettei kalastettava laji saa olla ylikalastettu ja että ympäristön monimuotoisuus on säilytettävä. MSC-sertifikaatin seuranta on tiukkaa, sillä uusinta-arvioinnit tehdään vuosittain.

AQUACULTURE STEWARDSHIP COUNCIL (ASC) Sama taho, joka myöntää MSC-sertifikaatin luonnonkalalle, myöntää ASC-sertifikaattia viljellylle kalalle. Molempien sertifikaattien perustamisessa on ollut mukana muun muassa WWF.

DOLPHIN SAFE Dolphin Safe -sertifikaatti myönnetään tonnikalaa tuottaville yrityksille, jotka eivät jahtaa, ota kiinni tai edes tahattomasti vahingoita tai tapa delfiinejä tonnikalaa saalistaessaan. Sertifioinnin piiriin kuuluu noin 90% maailman tonnikalaa käsittelevistä yrityksestä.

KALAN LUOMUSERTIFIKAATIT Kasvatettu kala voi saada luomusertifikaatin, jos kasvatettu kala syö sille luonnollisesti sopivaa ja kestävästi kalastettua rehua. Myös kasvattamojen ympäristövaikutukset on minimoitava ja geenimuunnellut aineet sekä väriaineet ovat kiellettyjä. Monilla valtioilla on omat luomumerkkinsä, mutta Euroopassa helpointa on seurata EU-luomumerkkiä. Lähde: Pro Kala ry (2010) Kalatuotteiden ympäristömerkit ja -sertifikaatit.

Globalisti 2/2016 - teemana liikakalastus  

Kalastus on tärkeä elinkeino ja kala merkittävä proteiinin lähde etenkin monissa kehitysmaissa. Liikakalastus uhkaa kuitenkin tyhjentää maai...

Globalisti 2/2016 - teemana liikakalastus  

Kalastus on tärkeä elinkeino ja kala merkittävä proteiinin lähde etenkin monissa kehitysmaissa. Liikakalastus uhkaa kuitenkin tyhjentää maai...

Advertisement