Page 15

TEEMA: LIIKAKALASTUS

15

ajautui kriisiin, yritykset menivät konkurssiin. Kanadan hallituksella oli paljon selitettävää, kuinka tällainen ekokatastrofi oli päässyt tapahtumaan kenenkään estämättä. Voisi luulla, että virheestä opittiin. Mutta vuosi 2016 näyttää kalojen näkökulmasta synkältä. Viime vuonna julkaistu WWF:n raportti maailman merien tilasta latoo pöydälle karuja lukuja: neljässä vuosikymmenessä monien kalalajien populaatiot ovat pudonneet lähes puolella, kaikkein kalastetuimpien vielä huomattavasti enemmän. Sinievätonnikalaa, japanilaisen keittiön herkkua, on jäljellä vain muutama prosentti entisestä määrästään. Ja kun yksi kalalaji romahtaa sukupuuton partaalle, kalastus siirtyy seuraavaan.

Kaksi ja puoli kilometriä verkkoa Kaloilla ei ole mitään mahdollisuuksia uudenaikaista troolaria vastaan: moderni kaikuluotain pystyy helposti paikantamaan parven kuin parven, tietokoneavustettu ohjaus tuomaan aluksen sen luokse - ja verkko, se saattaa olla jopa kaksi ja puoli kilometriä pitkä. Nykypäivän kalastusalus pystyy nostamaan päivässä saman verran saalista kuin vanhanmallinen laivue koko vuodessa. Jättiläisverkkoon tarttuu usein muutakin kuin on toivottu: toisia kalalajeja, kilpikonnia, haita, rauskuja, jopa korallia. Paikoitellen jopa 90 prosenttia verkkojen sisällöstä saattaa olla muuta kuin sitä, mitä on lähdetty hakemaan. Tämä sivusaalis useimmiten kipataan kuolleena laidan yli takaisin mereen. Modernia kalastusta on verrattu siihen, että marjoja poimittaisiin kaatamalla koko metsä siinä sivussa.

Laittomat kalastajat tekevät muhkean tilin Kalakantoja uhkaa myös laiton kalastus. On arvioitu, että laiton kalastus on maailman suurimpia rikollisbisneksiä ja että siinä pyörivät vuosittaiset summat mitataan useammissa kymmenissä miljardeissa dollareissa. IUU-kalastus (Illegal, Unreported and Unregulated) on lisäksi usein yhteyksissä muihin järjestäytyneen rikollisuuden muotoihin, esimerkiksi ihmiskauppaan: laittomien kalastusalusten miehistöt on usein koottu pakolaisista, joille ei makseta kunnollista palkkaa, joiden työskentelyolosuhteet ovat onnettomat ja joita pahoinpidellään toistuvasti. Laiton kalastus vie viimeisetkin rippeet sieltä, missä kaloja on yritetty edes jollain tavalla suojella. Ja kun IUU-pyyntialuksen verkot ovat tulleet käyttöikänsä loppuun, ne useimmiten hylätään mereen, missä ne jatkavat aavekalastustaan vielä vuosikausia.

“Monien kalalajien populaatiot ovat pudonneet lähes puolella, kaikkein kalastetuimpien vielä huomattavasti enemmän.”

Globalisti 2/2016 - teemana liikakalastus  

Kalastus on tärkeä elinkeino ja kala merkittävä proteiinin lähde etenkin monissa kehitysmaissa. Liikakalastus uhkaa kuitenkin tyhjentää maai...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you