Page 1

LÆS HER OM: ”TILLYKKE DU ER KENDT” ”ONLINE MOBNING” ”NET SIKKERHED PÅ SKOLEN”


Tillykke du er kendt Så mange virksomheder og institutioner har registreret dine personlige oplysninger. Journalister: Maha Tantouri og Nanna Pehrson.

Er du klar over hvor mange internetsider der har dine personlige oplysninger? Dit navn, din alder, din adresse, din e-mail og dit tlf. nummer ligger alt sammen ude på nettet et sted og du ved ikke hvem der kan finde frem til det. Overvågning døgnet rundt. Hvad ville du sige til hvis du blev overvåget døgnet rundt af videokameraer? Og hvert eneste af dine skridt blev optaget? Vi syndes ikke det er en særlig god idé, da det er ubehageligt hvis man nu fx bliver filmet mens man er i bad eller når man sover. Der er jo

også mange gode ting ved at blive filmet døgnet rundt. Fx kunne alle forbrydere spores og kriminalitet derfor blive udryddet. Men vi syndes dog ikke at sikkerheden skal gå så vidt. DNA-register. I stedet for konstant overvågning kunne man jo også bare taget DNAtest af alle nyfødte. Er det en bedre idé? Tja, det ville ikke genere os. Det ville vi syndes var den bedste idé af de to. Det ville også bekæmpe kriminalitet ligesom det andet og det ville ikke betyde at vi blev overvåget konstant. Men er det nu også en god idé? Det kan du jo sidde og spekulerer lidt over. Net sider. Her er en liste over net steder og hvilke oplysninger de har om sig! Facebook: Navn, alder, adresse, e-mail, og de har en masse billeder af dig! Speek: Navn, alder, (by), e-mail, og måske dit tlf. nummer det

kommer an på hvad du lægger ud på din profil. Arto: Navn, alder, adresse, e-mail, og meget andet det kommer igen an på hvad du lægger ud på din profil.


Online mobning? Online mobning er et pænt stort problem for danske unge. Mange oplever at blive mobbet enten over nettet eller over sms. Journalist: Nanna Pehrson. Nogle mener at mobning på nettet er harmløst og bare for sjov. Nogle gør det for at få det bedre med sig selv på andres bekostning. Men hvad mange ikke ved er, at online mobning kan dræbe. De fleste mobbere foretrækker at mobbe over mobil eller nettet. Jeg tror det er nemmere for dem fordi de ikke kan se personens reaktion, hvis de skriver over chat på Facebook, MSN eller Arto. For mobbeofferet er det hårdt. Hårdere end at blive mobbet i skolen da ordene kan virke hårdere når man ikke står ansigt til ansigt. Det rammer også den der er udsat for mobning psykisk. Hvis fx mobberen lokker andre med på at mobbe en person, og ofret derfor modtager 20 sms’er og har 15 ubesvarede opkald på telefonsvaren med ubehagelige og anonyme beskeder.

Oline mobning kan dræbe. En 13-årig amerikansk pige ved navn Megan begik i 2006 selvmord på grund af online mobning, fra en 16 åring fyr hun mødte på MySpace. Hun udvekslede e-mail med fyren og de skrev sammen i ca. seks uger. Efter et stykke tid begyndte ’’Josh Evans’’ som han sagde han hed, at skrive ubehagelige og onde beskeder til Megan. Kort efter begik Megan selvmord. Det viste sig at være en af Megans tidligere veninders mor der var ’Josh Evans’ og som havde oprettet profilen sammen med den tidligere veninde og en af venindens veninder, fordi Megan og veninden var blevet uvenner. Megans far fandt kort efter Megans død en besked fra ’’Josh’’. Han skrev blandt andet at hun var et dårligt menneske og at verden ville være meget bedre hvis hun ikke eksisterede. Han fandt også en masse beskeder hvor han kaldte hende fx ”luder” og ”fed”. Det er et meget godt eksempel på hvor hårdt det kan ramme at blive mobbet over nettet og jeg syndes derfor ikke at nogle overhovedet skulle

mobbe over nettet. Heller ikke på skolen for den sags skyld.

Det kan ske for de fleste. Alle kan og har måske oplevet online mobning. Derfor synes jeg det er yderst vigtigt at man tænker over hvad man lægger ud på nettet, da det også kan blive brugt mod en. Jeg har selv oplevet at der er blevet lagt billeder ud af mig, som jeg ikke synes var særlig rart at få lagt ud på Facebook. Det er derfor vigtigt at tænke over, hvad man selv lægger, ud for det kan også være, at andre kan blive kede af det og sure, over de billeder, du lægger ud af dem. Jeg indrømmer gerne at jeg engang selv har skrevet grimt til en på nettet. Det var en jeg ikke kendte, som havde mobbet min veninde over nettet. Jeg skrev derfor en meget grim besked til personen, som jeg fandt ud af også har mobbet mange andre i tidens løb. Jeg kan også roligt sige at jeg slet ikke er stolt over at jeg har mobbet på nettet.


Netsikker hed på skolen. Skal eller har lærerne lov til at gå ind og tjekke hvad eleverne skriver på facebook? Har lærerne lov til at tjekke hvilke sider eleverne har været inde på, på skolens computere? Det var vi fundet ud af. Journalister: Nanna Pehrson, Abdalla Jama, Maha Tantouri og Kristian Jenbo.

Har lærerne set hvad du har lavet på skolens computere? Tja, hvem ved? Det gør vi! Vi har nemlig undersøgt om lærerne på Værebro skole kan tjekke hvad vi har lavet på Facebook, Arto, Speek eller andre internet sider. Vi har udspurgt EDB læreren på skolen om hvad lærerne kan og ikke kan se som vi har lavet på skolens computere. ”Det er ikke alle lærere der kan se hvad eleverne har været inde på, det er kun skolens EDB lærere og IT installatøren der kan se det. Der er dog også begrænsninger for hvad vi kan se og ikke se, vi kan kun se hvem der har været inde på hvilken side

hvornår.” udtaler Torben (EDB læreren) sig. EDB læreren tjekker dog kun op på computerne hvis f. eks. Politiet kommer fordi de har sporet noget ulovligt der er sket på nettet hen til den skole det drejer sig om. Og hvad er reglerne enlig for hvad man må og ikke på se og lave på skolens computere. Vi har fundet ud af at på Værebro skole er der ingen faste regler for hvad man må og ikke må. Lærerne vil dog ikke have at eleverne bruger skolens computere til at se på porno eller sex sider. Lærerne syndes heller ikke det er okay at sidde og spille online computer spil eller sidde på chatsider mens man arbejder. Men som sagt er det ikke faste regler men en slags uskrevne regler som eleverne dog har lidt kenskab til.

Maha.

Abdalla.

Kristian.

Nanna.


Navne: Abdalla,Kristian,Maha og Nanna Skole: VĂŚrebro Skole Klasse: 7.C

Du bestemmer selv alle  
Du bestemmer selv alle  

Du bestemmer selv alle

Advertisement