__MAIN_TEXT__

Page 1

A L LT O M B I L E N

OTROLIG!

PORSCHE

TEST

SMARTA

KOMBIVAL

PANAMERA

ACCORD OCH AVENSIS

UTMANAR EUROPA

Nya Mercedes E-KLASS Nr 9 | Årg. 62 | 8 april 2009 | Pris 49,50 kr | Norge 55 nkr | Finland 7,40 euro

Vi ställer den mot konkurrenterna Audi A6, BMW 5-serie och Volvo S80

PROVKÖRNINGAR OPEL INSIGNIA Rymliga Sports Tourer

VW GAS-PASSAT Ren, snål och kraftfull

TOYOTA VERSO Bäst för cityfamiljen TV0909s001_OMSLAG.indd 1

VI AVSLÖJAR!

HÄR HAMNAR DIN STULNA BIL NÄRBILD

KENNETH HANSEN

www.teknikensvarld.se 09-03-27 11.21.08


S

SA M L A R B N I D J IL ÄL SÄLJ I M

AJ

Tekniken s Värld o ch kommer att samla KVD Sveriges bilentusia ster till å rets störs samlarbil ta sauktion . Missa in den chan te sen om d u har tän kt sälja din bil i år!

G N I N M Ä L N I PÅGÅR

SAMLARBILSAUKTION Teknikens Värld bjuder in till årets största auktion med entusiastbilar. Sälj din egen hobbybil eller köp en entusiastbil som är testad och genomgången av experterna på KVD, störst i Sverige på bilauktioner.

Bilarna visas på Teknikens Världs och KVD:s webbsidor före auktionen. Söndagen den 24 maj träffas vi i Åkersberga strax norr om Stockholm på vår stora samlarbilsträff. Där kan du visa upp bilen du ska sälja och se på många andra bilar som är till salu. Du träffar KVD:s värderingsmän och Teknikens Världs redaktion och får goda råd och köptips av våra experter. Själva auktionen äger rum onsdagen den 27 maj på www.kvd.se.

Vill du sälja? Ladda ner föranmälningsblanketten från www.teknikensvarld.se. Frågor? Ring Teknikens Världs Mikael Stjerna, 08-736 58 88. Observera: Antalet bilar som auktioneras ut är begränsat. Vi vill inte ha för många bilar av samma modell och förbehåller oss rätten att tacka nej till säljuppdrag. Därför gäller först till kvarn. De först anmälda bilarna har också chansen att presenteras i reportage i Teknikens Värld.

De bilar som säljs på auktionen testas under våren på någon av KVD:s nio anläggningar. Priset för testet är 600 kronor. Auktionsavgiften för säljarna är 8 procent av försäljningssumman, dock lägst 3 000 kronor. Säljs inte bilen tas ingen provision ut. Köparens slagavgift är 2 900 kronor.

Fullständiga villkor framgår av anmälningsblanketten och på våra webbsidor.

Teknikens Världs samlarbilsauktion 27 maj 2009


Innehåll

9/2009 Sveriges hårdaste biltester

Massor av provkörningar

Hemliga spionbilder

Konsumentupplysning

8 PeO Kjellström är baksäteschaufför.

27 Miljövänlig stortysk!

34 TEST

Vi jämför japanska och europeiska kombivagnar i stort test.

Start 5

Daniel Frodin:

Vi tar pulsen på Kenneth Hansen.

27 VW Passat Ecofuel Ren, snål och kraftfull.

Idioter finns både här och där.

6

Ventilen: Läsarbrev

8

Porsche Panamera En rapport från baksätet.

10 Mercedes E-klass Nya E-klass mot BMW 5-serie, Audi A6 och Volvo S80.

16 Opel Insignia Tourer Viktig kombi till vettigt pris.

20 Toyota Verso + Urban Cruiser

Förnuft mot poppighet.

24 Volvo V50 1,6 Drive Nu ännu snålare!

26 Citroën C5 Snowmotion Lika bra som fyrhjulsdrift?

TV0909s003_INNEHALL.indd 3

52 Konsument: Miljö Peter kokar sin egen biodiesel.

Bilspionen

56 Nyprislistan

28 Ny Ferrari F450

60 Begtest

och ny lyxvagn från Kia!

Provkörningar

76

Smart ForTwo

Allt om bilen

64 Bilbörsen

30 Det svenska stålet biter

Reportage

Varmpressat i framtidsbilen.

32 Trollhättan satsar på el Kommer norska Think hit?

72 Här hamnar stulna bilar Nu börjar de albanska myndigheterna slå tillbaka mot ligorna.

TEST

Övrigt

34 Kombi-kombination

76 Närbild: Kenneth Hansen

Honda Accord och Toyota Avensis mot Citroën C5, Mazda 6 och Volkswagen Passat.

På din sida 51 Fråga experten Kan vi dra nytta av rostskyddet på vår begagnade BMW?

78 Bakvagnen 80 I backspegeln: 1987 81 Dag E Hogsten Kung Erik av Ockelbo.

I detta nummer har vi kört: Audi A6 10 BMW 5-serie 10 Citroën C5 Bioflex Tourer 34 Citroën C5 Snowmotion 26 Honda Accord Tourer 34 Mazda 6 Kombi 34 Mercedes E-klass 10 Opel Insignia Sports Tourer 16 Porsche Panamera 8 Smart (begagnad) 60 Toyota Avensis Kombi 34 Toyota Verso 20 Toyota Urban Cruiser 20 VW Passat Variant 34 VW Passat Ecofuel 27 Volvo S80 10 Volvo V50 Drive 24

09-03-30 16.32.11


Nya bilar Första intrycket Välsvarvad men mindre funktionell. Lågt prispåslag gör kombimodellen till den givna favoriten i Insignia-serien.

VI PROVKÖRDE I…

Frankfurt Klädseln i Insignia är av en ny textil som är vätskeavstötande. ”Bilägaren kan nästan spilla vad han vill” uppgav Opels experter.

+10° Interiört känner vi igen oss från sedanversionen av Insignia. Hög materialkvalitet, bra passform och inbjudande, runda former ger en ombonad atmosfär.

Bakluckan sveper runt hörnen och tar med bakljusen när luckan öppnas. Om man köper till el-motoröppning av bakluckan kan man ställa in den i garageläge. Då öppnar luckan 3/4-delar för att inte slå i taket. Lucköppningen sköts med en knapp på förardörren.

16 T E K N I K E N S VÄ R L D 9/ 2 0 0 9


Nya bilar

OPEL INSIGNIA SPORTS TOURER

FORMEN i FOkUS Kombiversionen av Opel Insignia lockar med en sportig profil och klassens största baklucka.

Kombimodellen är mycket viktig för Opel. En tredjedel av Insignia-tillverkningen blir troligtvis kombimodeller. Kombin är åtta centimeter längre än sedanmodellen, och mäter hela 4,91 meter. Den extra längden har hamnat bakom bakaxeln. Det ger en lång lastyta, men det avrundade akterpartiet skapar inte lika mycket utrymme som i gamla Vectra kombi. T E K N I K E N S VÄ R L D 9/ 2 0 0 9

17


Nya bilar

TOYOTA Verso

VS TOYOTA urban cruiser

Bror duktig & En fรถrnuftig vagn och en lite roligare, men bรฅda japanerna passar bra fรถr familjen. TOYOTA VERSO


Nya bilar

smilfiNkeN TOYOTA URBAN CRUISER

David Lilja pรฅ plats i Lissabon fรถr att provkรถra Toyota Verso och Toyota Urban Cruiser.

TEKNIKENS


TEST

Japanerna utmanar Skiftbytet i mellanklassen fortsätter med en aldrig sinande nyhetsström och nu har det blivit dags för japanerna att visa vägen. Nya Toyota Avensis och Honda Accord spänner musklerna, men hur långt räcker det mot favoriter som Citroën C5, Mazda 6 och Volkswagen Passat? Av Linus Pröjtz, Teknikens Världs testlag. Foto Patrik Lindgren.

34

T E K N I K E N S VÄ R L D 9/ 2 0 0 9


T E K N I K E N S VÄ R L D 9/ 2 0 0 9

35


a bilar. n n u v s r fö m o r e t de uppgif n a r e k c o h c r e ll å el inneh ik t r a a n n e D : g in n Var

a l i b a n l u t s e d å p n e t k Ja ergström versättning Ina B Ö n an hm ac B n Text och foto Stee

E

n Volkswagen Touareg är parkerad i meterhögt ogräs norr om Albaniens huvudstad Tirana. Intill står sten- och tegelbaracker som under kommunisttiden användes för att lagra säd till landets tre miljoner invånare. Man var ju tvungen att ha något att leva av när landet anfölls av det aggressiva kapitalistiska västerlandet, något som skulle hända förr eller senare, det visste alla. Men ingen anföll Albanien. Den paranoida diktatorn Enver Hoxha avled i april 1985 och i dag är landet fritt. I år väntas Albanien bli medlem i Nato. Det ser ut som en ironisk hälsning från kapitalismen att man i dag förvarar några av världens dyraste bilar i Hoxhas sädesmagasin. En sänkt Porsche Cayen72

ne Turbo med 22-tumsfälgar är inklämd bakom en rostig MAN-cementblandare. Bakom en engelskregistrerad Range Rover Sport står en Porsche Boxster S med italienska plåtar, och i raden framför står en makedonsk-skyltad Toyota Land Cruiser. En ny Mercedes-Benz S500 4Matic är täckt av gråvitt damm. Dyra bilar överallt.

VI ÄR PÅ jakt efter stulna bilar i Al-

banien. Med oss har vi Steen Honoré Pedersen från Rigspolitiet, Danmarks motsvarighet till Rikspolisstyrelsen. En silvergrå Fiat Coupé Turbo med krossad bakruta har fått en genomskinlig presenning över sig. En Range Rover har fått förardörrens krossade ruta tejpad. Intill en taggtrådsförsedd galler-

Det går framåt Albanien är känt för att vara slutdestination för stulna bilar. Det är ett problem på flera plan: landet får dåligt rykte, staten går miste om registreringsavgifter och bilhandlare får svårare att sälja bilar. Dessutom drabbas privatpersoner som kan gripas efter flera år när det plötsligt visar sig att bilen är efterlyst. Det nya samarbetet med italienska myndigheter och Interpol bådar gott.

grind har en metallicgrå BMW X5 backats upp i gräset och längre in står en ny BMW 7-serie. Bilarna har konfiskerats av albansk polis i samband med arbetet mot organiserad brottslighet, korruption och narkotikasmuggling. Platsen är rena skräckkabinettet för bilentusiaster.

UTÖVER SITT KOMMUNISTISKA för-

flutna är Albanien bland annat känt för sina landsvägspirater, som opererar i Italien. De prejar sina offer, som stiger ur bilen och undrar vad som pågår. Då får de en kniv mot halsen och beordras att lämna ifrån sig bil, nycklar och papper. Ett sådant rykte vill inga länder ha och arbetet med att stävja brottsligheten går åt rätt håll. Vi frågar chefsåklagare Kostaq Beluri om han känner till rövar-

T E K N I K E N S VÄ R L D 9/ 2 0 0 9

TV0909s072_074_STULNABILAR.indd 72

09-03-25 14.09.39


rad En danskregistre reg ua To n ge Volkswa msa i nn va rs fö m so tt i ro inb t band med et m. he s ägaren

Se upp var ni sätter fötterna uppmanar uppsyningsmannen. Det kryllar nämligen av ormar bland alla dessa beslagtagna bilar.

ar.

il arAnlbaanien i

banden. – Ja, de sitter i fängelse, svarar han. Kostaq Beluri är en slank, blond, kortklippt, solbränd man i 40-årsåldern. Han liknar en snut från en 1960-talsfilm med Jean-Paul Belmondo. Mellan papperstravarna på bordet ligger cigarettpaketet och tändaren. Folk har respekt för honom, både hans mannar och de utländska poliser som arbetar med internationell brottslighet. Kostaq Beluri arbetar bara med fall med en minsta strafftid på 15 år – människohandel, narkotika, dråp och organiserad ligabrottslighet. Han vill inte vara med på bild. – Just nu arbetar vi med ett fall där fem personer har gripits och häktats. De är misstänkta för organiserad brottslighet, handel med stulna bilar, olaga hot och

En Porsche 911 Carrera S hukar i grönskan.

grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel. Förr om åren skötte polisen allt arbete manuellt. Huvudmännen bakom stölderna och rånen utnyttjade kryphål i lagstiftningen. Gränspolis, tullare och polis hade inget samarbete och man hade ingen tillgång till den italienska polisens register över stulna bilar. Många fyrhjulsdrivna fordon kom in i Albanien via bergspass som saknade bevakning. Men i december 2007 fick samtliga berörda myndigheter tillgång till samma register och sedan dess strömmar konfiskerade bilar in i de tidigare sädesmagasinen. Vi vandrar mellan raderna av lyxbilar med italienska, tyska, serbiska och makedonska registreringsskyltar. Bakom en treklöver bestående av Jaguar S-type, Mercedes-Benz E500 och en Audi A4 3,0

Det rullar många misstänkt stulna bilar på gatorna i Albanien. Här passeras jag av en Chrysler 300C med rejält tilltagna fälgar. T E K N I K E N S VÄ R L D 9/ 2 0 0 9

TV0909s072_074_STULNABILAR.indd 73

73

09-03-25 14.10.35


Läs mer i nya numret

80

T E K N I K E N S VĂ„ R L D 3 / 2 0 0 9

I butik 8 mars

Profile for Teknikens Värld

Teknikens Värld nr 9/09  

Smakprov av Teknikens Värld nr 9/09. Finns i butik 8 mars.

Teknikens Värld nr 9/09  

Smakprov av Teknikens Värld nr 9/09. Finns i butik 8 mars.

Advertisement