Page 1

Integrált terméktervezés III.

tøfler csaptelep

Készítette: Komlóssy Eszter Tekla Konzulens: Joanovics László 2017/18/II


Feladatkírás Feladatok: • A kiválasztott termékjavaslat részleteinek kidolgozása (design, ergonómia, gyártás és szereléshelyesség szempontjából). • A kiválasztott termék műszaki dokumentációjának elkészítése: - összeállítási rajz, darabjegyzékkel, - az összes nem szabványos alkatrész műhelyrajza. • Összeszerelési útmutató elkészítése. • Használati utasítás, beépítési útmutató. • Reklámábra készítése. • A termék 1:1 méretarányú modelljének elkészítése. • Digitális poszter prezentáció és modell bemutató egyénileg.

2


Tartalomjegyzék Kiválasztás

4. oldal

Design és ergonómia

6. oldal

Gyártás- és szereléshelyesség

8. oldal

Összeszerelési és beépítési útmutató

9. oldal

Használati útmutató

10. oldal

Tisztítás és karbantartás

11. oldal

Modell elkészítése

12. oldal

Látványterv

14. oldal

Reklámábra

15. oldal

Továbbfejlesztési lehetőségek

16. oldal

Melléklet

17. oldal

3


Kiválasztás A félév első felében született 2 ötlet a Fraška és a Tøfler konyhai csaptelepek.

A Fraška egy karcsú, klasszikus irányvonalat követ. Nem kiemelkedően formabontó, ám egyszerűsége révén könnyen gyártható, és jól illeszkedik különböző stílusú konyhákba. A Tøfler formailag kísérletezőbb, mérete és kialakítása miatt mindenképp domináns darabja lesz a konyhának. Ergonómiailag kedvezőbb kialakítású, mind a kar alakja, mind a felső rész könnyebb forgathatósága miatt. Gyártása bonyolultabb, de a felső rész egybeöntött, a csőnek csak a bevonata más színű. Az ötleteket a követelményjegyzéknek való megfelelésük alapján értékeltem. Az értékelésben adott tényezőknek 1-3-ig terjedő skálán feleltek meg, amit a követelmény minősítése alapján szorzókkal súlyoztam. Így összességében az óhajok 1-3 pontot, a szintkövetelmények 4-6 pontot értek, míg az alapkövetelménynek való megfelelést minimumnak tekintettem. Bár összességében a Tøfler csaptelep kevesebb pontot kapott, a különbség elenyésző, így az izgalmasabb feladatot választva, a félév további részében ezzel foglalkoztam.

4


Nr.

Követelmény

Min.

Fraška

Tøfler

1

Méret a szabványoknak feleljen meg

A

2

Nyitókar hozzáférhető legyen

Sz

5

6

3

Trendeknek feleljen meg

Ó

3

2

4

Maximális befoglaló méret

Sz

5

4

5

Sárgaréz ötvözetből készüljön

A

6

Nitrilgumi tömítés

A

7

Bevonat króm, üveg vagy műanyag

A

8

Öntési eljárással kivitelezhető legyen

A

9

Ne legyen benne alámetszés

A

10

A keverőelem megtartsa a fogantyú súlyát

A

11

Szabványos keverőelemmel működjön

A

12

Kevés alkatrészből álljon (max. 10 db)

Sz

6

6

13

Üzemi nyomásnak ellenálljon (min. 10 bar)

A

14

A mosdóhoz kötőelemekkel stabilan rögzít-hető legyen A

15

A fogantyú és a ház ne forrósodjon

A

16

Ne legyenek éles felületek (Rmin = 0,5 mm)

A

17

Apró alkatrészek elkerülése

A

18

Ergonómiailag megfelelő kialakítás

A

19

A vízsugár megfelelő szögben való áramlása

A

20

Vízmennyiség könnyen állítható legyen

A

21

Hőmérséklet könnyen beállítható legyen

A

22

Kéz és ujj beszorulásának lehetősége legyen kizárva

Sz

6

5

23

Kis sorozatban gyártható (min. 200 db)

A

24

Gazdaságos gyártás

Sz

5

5

25

Közép ár kategóriás (15-40000 Ft)

Sz

5

4

26

Saját ár kategóriájában versenyképes ára legyen

Sz

6

6

27

Víztakarékos kialakítás

Ó

3

3

28

Sz

6

6

29

Könnyen tisztítható legyen, hagyományos tisztítószerekkel Könnyen javítható legyen

Sz

5

5

30

Rendeltetésszerű használat mellett ne károsodjon

A

55

52

Összegzés

5


Design és ergonómia

A csaptelep tervezése során szerettem volna egy dinamikus formavilágot alkotni. Míg az eredeti ötletem szerint a vizet vezető cső a hullámos alapon belül futott volna, később kivezettem, ezáltal a hullámos résznek csak design funkciója maradt. A két rész elválása és találkozása izgalmassá teszi a csaptelep felső részét, valamint jól kiegyensúlyozza a nagyobb méretű alsó részt. A tervezési folyamat egy pontján feltűnt a hasonlóság a felső rész és egy flip-flop papucs között, így született a csaptelep neve, a Tøfler, ami norvégul papucsot jelent.

A kar vonalvezetésben próbáltam visszahozni a felső rész görbületeit. Emellett az ergonomikus kialakítás is fontos szerepet játszott.

Figyelembe vettem, egy átlagos felnőtt kézméreteit és az ízületek mozgását is a tervezés során. Vizsgálva a méreteket megállapítottam, hogy a 3,5 cm széles kar könnyen megfogható, az átlagosnál kisebb kezűek számára is kényelmes. Mosogatás során az ember keze gyakran vizes, vagy koszos, ezért a kar könnyen billenthető, a csaptest és a kar között viszonylag nagy hely van, így akár alkarral is meg lehet nyitni.

6


A sárgaréz anyag mindenhol krómozott, így a bevonat színét is kiválasztottam. Kezdetben feketében gondolkoztam, mint alapszín, de később a világosabb krómszín mellett döntöttem, mert ez könnyebben tisztítható. A cső, valamint a perlátor pedig rézszínű lett.

7


Gyártás- és szereléshelyesség A gyártáshelyes tervezés során szem előtt tartottam, hogy a lehető legtöbb alkatrész szabványos legyen. Így a flexicsövek, a keroxbetét, a kart rögzítő csavar és csavaralátét, a csaptest 2 része közötti O-gyűrűk, valamint a bepattanó szorítógyűrű, továbbá a perlátor és a perlátor tömítés mind szabványos alkatrészek. A hollandi anya egyedi alkatrész, amely kerek formájával jobban illeszkedik a formavilághoz, mint a hagyományos hatlapos megoldás. A szerelhetőség érdekében azonban két egymással szemközti szakaszon lelapolt. A csaptest alsó és felső része öntött alkatrészek, ennek megfelelően van kialakítva a minimálisan szükséges falvastagság és a belső lekerekítések is. A csaptest alsó, nyitott része lehetővé teszi, hogy távozzon az öntés után hátramaradt por. Szintén gyártási szempontokat figyelembe véve nincsenek éles sarkok az alkatrészeken, így azok könnyen kialakíthatók. Az illesztések kialakításánál laza illesztéseket választottam, így a részek könnyen forgathatók, mozgathatók, ahol szükséges. A felületeket először csiszolják, aztán polírozzák. Végül krómozzák és színezik. A szerelés tervezésekor az egyszerűséget tartottam szem előtt, így a csaptelep könnyen összeállítható, az alkatrészek hovatartozása egyértelmű. A beépítési útmutató segítségével bárki könnyedén összeállíthatja.

8


Összeszerelési és beépítési útmutató

A csaptelep összeszerelése során először a kartust (13) kell elhelyezni a csaptest alsó részében (7) a tömítő O-gyűrű (14) segítségével. Ezt követően a leszorítócsavarral (12) kell rögzíteni, majd végül rá kell illeszteni a takaróelemet (11). A kart (8) egy belső kulcsnyílású csavar (10) segítségével lehet rögzíteni a keroxban. Természetesen a kar és a csavar között rugós alátétet (9) kell elhelyezni. A felső részt (3) a megfelelő tömítésekkel (O-gyűrűk (5), hasított bepattanó gyűrű (4)), hollandi anya (6) segítségével lehet az alsóhoz illeszteni. A hollandi anya lelapolása lehetővé teszi a megfelelő megcsúszást a rácsavarás után. A perlátor (1), alatta a perlátor tömítéssel (2) egyszerűen becsavarható. Az összeszerelt csaptelep egyszerűen rögzíthető a mosogatókagylóhoz egy szabványos M8-as ászokcsavar segítségével, melyet a neki kialakított furatba kell becsavarni. A két felület közötti kopást gumialátét (15) csökkenti. A hideg és meleg vizet a szintén szabványos M10x1-es menetű flexicsövek segítségével lehet bekötni, a csöveket értelemszerűen a 2 db előre kialakított furatba becsavarva.

9


Használati útmutató

Használat lépései: 1. Nyissa meg a kart a csaptesttől kifelé! 2. Forgassa a kart maga felé, ha hideg, magától el, ha meleg vizet szeretne! 3. A kar további kifelé billentésével a kibocsátott vízmennyiség növelhető. 4. A víz elzárásához állítsa vissza a kart az eredeti helyzetébe, a csaptesttel párhuzamosan! A fentebbi képen látható a hideg (kék) és meleg (piros), majd az összekeveredett (lila) víz útja.

10


Tisztítás és karbantartás A csaptelep krómbevonata kiválóan megvédi a szennyeződésektől az alkatrészeket, azonban ahhoz, hogy ez így is maradjon, a felületet nem szabad megsérteni. Épp ezért a csaptelepet nem ajánlott éles, szúrós eszközökkel tisztítani, például nem ajánlott konyhai dörzsike használata. Szintén nem szabad maró hatású vegyszerekkel kezelni, és tisztítás után mindig át kell mosni vízzel, hogy az edényekre még véletlenül se kerüljön át mérgező anyag. Ha a csaptelep felületét használat után szárazra töröljük, csökkenthető a szennyeződések lerakódásának, a vízkő kialakulásának kockázata. A mozgó alkatrészeknél előfordulhat, hogy speciális tisztítás, vagy utánkenés szükséges, az akadálymentes mozgás érdekében. A lerakódó vízkő és nem megfelelő tisztítás következtében az alkatrészek idővel tönkremehetnek. A szabványos alkatrészek könnyen cserélhetők, illetve amennyiben a csaptelep forgalma nagy, sokszor az egyedi részek is utánrendelhetők .

11


Modell elkészítése A csaptelep prototípusát fából készítettem el. Ehhez a felső rész, a hollandi anya és a kar elemeit lézervágattam.

A többi rész esztergált, azután ráspollyal alakítottam tovább őket, végül lecsiszoltam. A kész alkatrészeket összeragasztottam, és farostlemezen rögzítettem. A csaptelepet matt ezüst festékszóróval fújtam le, kivéve a csövet és a perlátort, ezeket kézzel festettem be. A farostlemezre lehúzható fóliát ragasztottam, amelyhez egy fekete márvány munkalap mintázatát választottam.

12


13


Látványterv A csaptelepről készült render ezeken az oldalakon látható, az eredeti elképzelés szerinti fekete színben, valamint a végleges króm változatban is.

14


bármely konyhába, ahol elfér egy kis kreativitás.

Impozáns, inspiráló, időtálló,

tøfler konyhai csaptelep Reklámábra

15


Továbbfejlesztési lehetőségek

A csaptelep méretét tekintve potenciálisan alkalmas (némi egyszerűsítéssel) ipari, illetve nagyüzemi használatra. Konyhai csaptelepként alkalmasabbá lehetne tenni a tömeggyártásra, illetve eladhatóbbá válna a termék: • némi méretcsökkenéssel • könnyebben tisztítható felületek kialakításával • kihúzható lezuhanyoztató csővel • a kar még inkább ergonómikussá tételével. Érdemes számba venni a többféle színváltozat előnyeit is.

16


Melléklet A melléklet a következő dokumentumokat tartalmazza: • • • • • • • •

a csaptelep összeállítási rajza darabjegyzék csaptest alsó részének műhelyrajza csaptest felső részének műhelyrajza kar műhelyrajza leszorítócsavar műhelyrajza fedél műhelyrajza hollandi anya műhelyrajza

17


Konyhai csaptelep  
Konyhai csaptelep  
Advertisement