Page 80

Automatizări

>>> roboţi <<<

Numărul roboţilor se va dubla în întreaga lume până în 2020

A

proape 70% dintre angajați consideră că robotica și automatizarea oferă posibilitatea de a se califica pentru un loc de muncă mai competitiv. Acesta este rezultatul unui sondaj despre automatizare la nivel mondial efectuat asupra a 7.000 de angajați din șapte țări.

Schimbările tehnologice necesită formare și instruire specifică pentru angajați. Potrivit Federației Internaționale de Robotică, peste 3 milioane de roboți industriali vor fi utilizați în fabrici din întreaga lume până în 2020. Aceasta înseamnă că inventarul operațional se va dubla în termen de șapte ani (2014-2020).

„Tehnologia automatizării proceselor de robotică, cum ar fi IT, are, de departe, cea mai mare contribuție la transformarea locurilor de muncă”, a declarat Junji TSUDA, președintele Federației Internaționale de Robotică. „Companiile și guvernele trebuie să colaboreze pentru a asigura angajaților competențele pe care schimbările tehnologice le impun”. Singapore investește în inițiativa SkillsFuture În ceea ce privește formarea, Singapore este una dintre cele mai avansate țări cu inițiativa SkillsFuture. Angajatorii din orașul-stat sunt rugați să precizeze schimbările, industrie cu industrie, pe care le așteaptă să se întâmple în următorii trei până la cinci ani și să identifice abilitățile de care vor avea nevoie. Răspunsurile lor sunt folosite pentru a crea „hărți de transformare a industriei”, concepute pentru a îndruma indivizii încotro să se îndrepte. Începând cu ianuarie 2016, fiecărui cetățean din Singapore cu vârsta de peste 25 de ani i-a fost acordat un credit în valoare de 345 USD, care poate fi utilizat în mod gratuit pentru plata cursurilor de formare oferite de 500 de furnizori autorizați, inclusiv universități și MOOC (Massive Open Online Coursecursuri deschise online în număr mare).

Roboţii creează locuri de muncă - studiu nou Rezultate de la Centrul de Cercetare Economică Europeană (ZEW)

C

u 309 unități la 10.000 de angajați, densitatea numărului de roboți în industria producătoare germană este a treia ca mărime din lume. În același timp, numărul de angajați în Germania a ajuns la 44 de milioane, în 2017, cea mai mare cifră de la reunificare. Răspândirea rapidă a roboților industriali nu a afectat cifrele privind ocuparea forței de muncă: astăzi, au fost create sarcini noi pentru forța de muncă, pe lângă cele care erau făcute de roboți. Acestea sunt rezultatele celui mai recent studiu efectuat de ZEW, în numele Ministerului Federal German pentru Educație și Cercetare (BMBF).

„Rezultatele studiului ZEW pe piața muncii confirmă ceea ce observăm la principalele națiuni industrializate din lume”, a comentat Junji Tsuda, președintele Federației Internaționale de Robotică. „Modernizarea producției transferă mașinilor activitățile periculoase, nesănătoase și monotone. În cele mai multe cazuri, numai anumite activități de la un loc de muncă sunt automatizate și nu întregul spectru de activități ale unui angajat. Totuși, dacă locurile de muncă sunt desființate - ZEW raportează că 5% dintre angajați au fost înlocuiți în cinci ani - aceste pierderi sunt compensate, în general, de noile locuri de muncă. În Germania, creșterea ratei utilizării mașinilor a permis creșterea ocupării forței de muncă cu 1%. Această tendință de dezvoltare pare să continue: pe baza informațiilor primite de la companiile chestionate, ZEW estimează că automatizarea și digitizarea ulterioară în 74

3/2018

industrie vor genera o creștere a ocupării forței de muncă cu 1,8% până în 2021. Această dezvoltare corespunde cu experiența începută în anii 1990, odată cu avântul luat în utilizarea calculatoarelor. Utilizarea IT pe scară largă de către companii a făcut ca locuri de muncă tradiționale în domeniul prelucrării să devină de prisos. Dar, conform calculelor făcute de ZEW, din 1995 până în 2011, rata ocupării forței de muncă a crescut cu doar 0,2% pe an.  Școala Londoneză de Economie (LSE) a publicat, recent, un studiu intitulat „Roboți la muncă”, despre utilizarea roboților industriali în 17 economii dezvoltate între 1993 și 2007. Șeful cercetării de la LSE, Guy Michaels, a prezentat pe scurt rezultatele-cheie la conferința de presă Messe Munchen în domeniul automatizării 2018: „Productivitatea s-a îmbunătățit cu aproximativ 15% datorită roboților industriali. În același timp, raportul forței de muncă slab calificate a scăzut, iar salariul a crescut ușor. Roboții industriali nu au un impact semnificativ asupra numărului de angajați, în general”, a declarat Guy Michaels.

Profile for T&T-Tehnica si Tehnologie

Revista T&T - Tehnică și Tehnologie nr. 3/2018 (99)  

Revistă de informare tehnică și tehnologică. Noutăți/Tehnologie/Industrie

Revista T&T - Tehnică și Tehnologie nr. 3/2018 (99)  

Revistă de informare tehnică și tehnologică. Noutăți/Tehnologie/Industrie

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded