Page 1

/09

#9 / 3R TRIMESTRE / JUNY 2012

La revista de l’Escola Mare de Déu de Núria


/09

Del 8 de març al 22 de juny de 2012

Sumari 03 03 04 06 08 10 26 28

Editorial Última hora Parvulari. Els menuts del carrer Vidiella Primària. Els “ja no tan” petits ESO i Batxillerat. Els més grans El suplement. El Gran Musical L’entrevista. Tintín entrevista Hergé Recomanem. Gastronomia

Celebració del Dijous Gras i de Carnestoltes!!!

Edita: Escola Mare de Déu de Núria Coordina: Vinagreta disseny&comunicació Disseny i maquetació: Vinagreta disseny&comunicació Disseny de portada: Adrià Ojeda de 1r de Batxillerat Artístic Redacció: Alumnes i professors Escola Mare de Déu de Núria Assessor lingüístic: Ricard Casanovas Equip Directiu Escola: Josep Maria Yxart i Enric Roig Impressió: Copiseny Dipòsit legal:


La revista de l’Escola Mare de Déu de Núria

Editorial Enric Roig Sotsdirector de l’EMDN

Última hora Una visita inesperada

Falten pocs dies per acabar un curs 201112 intens i amb moltes emocions que val la pena repassar. El curs a la nostra escola és alguna cosa més que un conjunt de lliçons, deures i exàmens. Intentem que sigui una mica especial. Aquesta revista recull alguns dels moments que el fan especial. Al meu parer, aquest curs cal destacar dos esdeveniments estel·lars que han mobilitzat nois i noies de totes les edats. El primer, el musical que recollia fragments de Grease, High School i Mamma mia, que va tenir lloc el 9 de febrer en dues sessions amb totes les entrades venudes. Setmanes d’assaig i diversió i dues representacions d’èxit valia la pena que quedessin reflectides en un especial que trobareu dins de la revista i que recull textos, dibuixos i fotografies. El segon esdeveniment, la setmana “Tintín a l’escola”, encetava una nova manera d’enfocar la setmana cultural, en què un tema monogràfic aplega les arts, les ciències i les humanitats. En un moment en què el concepte interdisciplinarietat està en voga calia que ens arrisquéssim. L’exposició, que moltes famílies van visitar, amb molts actes i activitats, feren reviure l’esperit de Tintín i els seus companys de vinyeta. En aquest número també hi podeu llegir les cròniques d’altres activitats que han tingut lloc en l’últim tram del curs i en les quals podreu comprovar que els alumnes, els autèntics protagonistes, hi han participat amb ganes i il·lusió. L’escola ha de ser un espai perquè tant els nois i noies com les famílies i el professorat formin part de projectes conjunts que els il·lusionin, sense que això signifiqui aturar el ritme de les classes. Per això no deixem de pensar en noves iniciatives per al curs vinent que ens ajudaran un cop més a créixer com a persones i a passar-nos-ho d’allò més bé.

Un migdia abans de les vacances de Nadal, els alumnes de Primària del servei de menjador, van pujar al pati i van trobar-hi una sorpresa: hi havia una gavina al pati. Era blanca i bonica, s’havia colat per un forat de la xarxa i, un cop dins, ja no havia pogut sortir. Ells se la miraven encuriosits. Mai n’havien vist una de tan a prop. Les mestres van demanar-los que no cridessin perquè no s’espantés i, aleshores, els van explicar que l’ocell devia haver vingut perquè tenia set. Doncs aquell dia feia força calor. Els van fer seure i, a continuació, les mestres van obrir l’aixeta del pati perquè begués. La van observar. I a continuació, quan la gavina ja va estar més tranquil·la, la van agafar i la van ajudar a sortir del pati. Va marxar volant, acompanyada de la cridòria de tots els nens, contents i eufòrics per aquell salvament. Alumnes de primària del menjador

El gran debat de sisè de Primària Cada any, els alumnes de 6è de primària, a l’assignatura d’Educació per la Ciutadania, realitzen dos grans debats. Per tal d’escollir un tema, els alumnes proposen aquells temes que els agradaria debatre i, si en surten molts, fan votacions per poder-ne escollir dos. Un cop escollits, els alumnes treballen de valent cercant informació, recollint signatures, fent gràfics... Així, el dia del Gran Debat, tenen suficients arguments per defensar o contradir el tema. Hi ha unes pautes marcades. Uns els toca estar a favor i els altres, en contra. D’aquesta manera, l’activitat és més engrescadora i interessant. Curs: 6è de Primària Assignatura: Educació per la Ciutadania

03


/09

Parvulari. Els menuts del carrer Vidiella Fem les mateixes activitats que els grans!

Al Parvulari també seguim les tradicions i les activitats que es realitzen a l’Escola. I com els grans, hem conegut les aventures d’en Tintín, la llegenda de Sant Jordi i els músics que integren una Big Band. Tintín A l’abril, per participar en la Setmana cultural de l’Escola, dedicada al Tintín, tots els nens i nenes del Parvulari, vam pintar una carota d’aquest mític personatge amb ceres. A banda d’això, cadascun de nosaltres vam escollir un mitjà de transport de les aventures d’en Tintín. El cotxe, l’avioneta, el coet o el submarí-tauró. Vam pintar el dibuix i vam enganxar una foto nostre al costat d’en Tintín viatjant en el vehicle. Aquests dibuixos i algunes carotes les vam mostrar a l’exposició de l’escola. A més a més, a l’entrada del parvulari hi vam penjar dibuixos dels diferents personatges dels còmics. I vam acabar les activitats relacionades amb en Tintín fent un sorteig d’objectes que ens havien regalat els distribuidors d’en Tintín (peluixos de Milú i d’un lleó, uns cocodrils que són titelles de mà i guardioles). I, després, ens vam fer una foto per classes amb aquests regals.

Sant Jordi Els alumnes del Parvulari vam fer diverses activitats a l’entorn de la diada de Sant Jordi. Partint de la llegenda, vam cantar cançons a música, vam anar a veure l’aula oberta dels alumnes de 4t de primària sobre Sant Jordi, vam fer roses per regalar als pares i, els alumnes de P3 també vam fer caretes de drac.

La Nora i el Jazz Els alumnes de Parvulari, el mes de maig, vam fer una sortida musical. Vam anar al teatre de Sant Andreu (SAT) a veure l’obra “La Nora i el Jazz”. A través de la Nora, un personatge de dibuixos animats, vam descobrir el món del Jazz. Ens va anar presentant els diferents instruments i músics de la BigBand de Granollers, que eren els que posaven música a l’espectacle. Temes coneguts i improvitzacions amb motius coneguts pels alumnes que ens van permetre participar cantant alguna de les tornades. Al final de l’espectacle els músics es van acomiadar de nosaltres tocant els instruments fins a la sortida.

04

Del 8 de març al 22 de juny de 2012


La revista de l’Escola Mare de Déu de Núria

P3 Com et sents? Els nens i nenes de P3, aquest mes d’abril, vam estar treballant les emocions i els sentiments, ja que aquesta és la manera que les puguem entendre i gestionar. Per a treballar-les, vam explicar contes i vam usar fotografies on hi havia nens i adults contents, tristos i enfadats. El que ens va permetre conèixer la nostra cara en els diferents estats emocionals. És a dir, com posem els ulls, la boca... segons el nostre estat d’ànim. I per acabar, vam representar cadascun dels tres estats emocionals mirant-nos al mirall.

P4 Les plantes aromàtiques A finals del mes d’abril i principis de maig vam estar treballant les plantes silvestres i les plantes aromàtiques. Una de les activitats va ser la de parlar de plantes aromàtiques i diferenciar les que es feien servir per elaborar perfums i les usades per cuinar. A continuació, vam treballar les de cuinar aprenent el seu nom: romaní, farigola, llorer, menta... Vam observar-les i vam comprovar les diferents olors. D’aquesta manera vam treballar l’observació directa i el sentit de l’olfacte.

P5 Anem al mercat Els nens i nenes de P5, una tarda del mes de maig, que estàvem treballant els aliments, el seu origen (animal o vegetal) i la importància d’una bona alimentació per crèixer sans, vam anar a jugar al mercat que tenim al Parvulari. Al mercat hi ha tot tipus d’aliments de joguina (fruites, verdures, carn, peix, marisc, ous,...), bosses, cistells i moneders, màquines registradores, diners, bàscules,... Lliurement, vam escollir qui seria venedor i qui seria comprador i, aleshores, cadascú interpretava el seu paper per imitar situacions de la vida quotidiana. Abans, a la classe, havíem conegut el nom dels diferents aliments i del seu origen. També havíem fet classificacions i havíem parlat dels aliments que ens agraden més i dels que no i, dels que mengem més habitualment i dels que no mengem mai. Tot plegat, ha servit perquè jugant, establíssim diferents diàlegs dins d’una situació concreta, útil per treballar l’expressió oral i ampliar el vocabulari.

05


/09

Del 8 de març al 22 de juny de 2012

Primària. Els “ja no tan” petits

La Fira de Sant Ponç

Visita de l’escriptor Carles Vila

Els nens i les nenes de 1r de Primària, el dia 11 de maig al matí, van anar a l’aula taller de l’escola per celebrar la fira de Sant Ponç. Era la primera vegada que gaudien d’aquesta festa tradicional. A diferència de la resta de cursos de primària, que també vénen, els de 1r i 2n només compren. Aquest any van comprar als de quart. Cada nen i nena portava una bossa per guardar “la compra” i caramels, que és la moneda que es fa servir per comprar. Primer, van entrar al mercat una mica cohibits, però de seguida van anar agafant confiança i van començar a comprar allò que els va semblar que els agradava i que millor venien els alumnes de quart. Abans de baixar a la fira, a classe, vam estar parlant d’aquesta festa. Sant Ponç és el patró dels herbolaris i, antigament era costum que, a la primavera, els herbolaris portessin herbes als malalts per a vendre-les. Les paradetes es posaven en el carrer Hospital.

Durant les hores del Taller de Lectura, els alumnes de 2n de Primària, treballen una lectura individual o col·lectiva. Ho fan parlant d’aquells aspectes que els han agradat més o menys del llibre, preparant un llistat de preguntes que troben interessants sobre la història i l’escriptor, i dibuixant el moment més divertit del llibre. Per això quan, el dia 11 de maig, en Carles Vila, escriptor del llibre En Jaumet busca escola va visitar els alumnes de 2n de primària, tots estaven emocionats. Volien l’autògraf de l’escriptor del seu llibre. Es tracta d’una activitat emmarcada dins del projecte Roda de lectura, que l’escola Mare de Déu de Núria fa per potenciar les activitats relacionades amb la lectura. D’aquesta manera, els alumnes descobreixen des de petits que l’estudi i anàlisi d’un llibre és interessant i divertit. Curs: 2n de Primària

Curs: 1r de Primària

Assignatura: Llengua Catalana

Assignatura: Medi Social

Coneixem la nostra ciutat servir per aprendre moltes coses ja que els companys van parlar dels diferents barris i districtes. Del Parc Güell, de la Sagrada Família, de la Torre Agbar, d’alguns personatges importants catalans, del MNAC, del Tibidabo, del Liceu, de Barcino (la Barcelona romana), de Cristòfor Colom, i de la Catedral. Per realitzar les exposicions orals, van haver de buscar informació del tema escollit a Internet... Algun grup, inclòs, va anar a recollir la informació in situ i va fer fotografies. Després cada parella va elaborar un mural per a realitzar l’exposició davant dels companys. Els alumnes de 3r de Primària van dur a terme un projecte anomenat “Coneixem la nostra ciutat”. Per parelles van haver de realitzar una exposició oral relacionada amb Barcelona. Els va

06

Curs: 3r de Primària Assignatura: Taller d’Expressió Oral


La revista de l’Escola Mare de Déu de Núria

Tocs de cobla

Els alumnes de 3r i 4t de Primària van fer una sortida musical al Palau de la Música on d’una manera divertida, l’espectacle els va fer conèixer la història de la cobla i de tots els instruments que la composen. L’espectacle era protagonitzat per la Cobla Sant Jordi, l’Esbart Ciutat Comtal i els Geganters de Manresa. En Charles Le Loup, un periodista francès, feia de fil conductor de l’espectacle. Feia preguntes per completar el reportatge que estava preparant sobre la cultura catalana. A partir d’un desplegament de quadres sonors que van repassar els gèneres musicals que la cobla ha conreat i que continua utilitzant per enriquir la cultura del nostre país, els nens i nenes es van apropar als sons i ritmes de la música catalana.

Treballem la plàstica amb retalls de roba Cada mes, els toca a uns alumnes diferents guarnir el vestíbul de l’Escola. Quan els va tocar als de cinquè, com que ja érem a les portes de l’estiu i començava a fer bon de temps, van proposar decorar-lo de paisatges estiuencs. A l’Activity Book de plàstica (Art and Craft) tenien una activitat que consistia en fer un paisatge d’estiu, però en comptes de pintar-lo amb pintures, ceres o llapis de colors, s’havia de dibuixar amb retalls de roba i altres materials, com ara sorra. Per als alumnes va ser una activitat divertida i estimulant i, el resultat, van ser unes làmines originals i creatives! Curs: 5è de Primària Assignatura: Medi Natural

El telèfon inalàmbric

Curs: 3r i 4t de Primària Assignatura: Música

Visita a la pastisseria La Palma El dia 28 de març, els alumnes de 4t de Primària van fer un taller de confecció de mones de Pasqua a la pastisseria La Palma, al carrer del Clot. El Taller va consistir en una cata de diferents tipus de xocolata i dels diferents ingredients que s’hi afegeixen. Van poder provar la xocolata fosa i elaborar un motlle amb un personatge de dibuixos animats. També van conèixer diferents tècniques per realitzar una mona i com dissenyar el patró de les diferents peces i com enganxar-les entre si. Van descobrir les novetats d’enguany i van acabar veient un video sobre el procés complert d’elaboració d’una mona, des que s’imagina fins que es posa a l’aparador. També els van ensenyar els origens del cacau i, com que la pastisseria està vinculada al Banc d’Aliments, els alumnes van portar un quilo d’arròs per col·laborar-hi. Com a record de la visita, la pastisseria els va obsequiar amb un trosset de pa de pessic per acompanyar la peça de xocolata que havien fet. Va ser un matí molt dolç i llaminer.

Els alumnes de 6è de Primària per treballar el tema del so i de les ones sonores a classe de naturals, van fer un experiment. Per comprovar com funcionava un telèfon van portar el material per construir uns auriculars. Amb dos gots de iogurt i un fil de quatre metres una mica gruixut. Van fer un foradet a la base de cada got i hi van passar el fil, fent nusos al cap del fil per que no sortís del got. A continuació, van comprovar com passava el so del company que els parlava, estant un a cada punta amb el got. Sempre que el fil estava tensat, les ones sonores passaven de l’emissor al receptor de manera clara i entenedora. Mentre que si el fil no estava tensat, el so o la veu del company no arribava. Per tant, l’experiment va servir per entendre que el so es propaga en línia recta.

Curs: 4t de Primària

Curs: 6è de Primària

Assignatura: Llengua Catalana- Medi Natural

Assignatura: Medi Natural

07


/09

Del 8 de març al 22 de juny de 2012

ESO i Batxillerat. Els més grans

On és en Tintín?

Ibers per un dia!

Els alumnes de 1r d’ESO, durant la Setmana cultural del Tintín, van fer un joc similar a “On és Wally?” però amb el personatge d’Hergé. Utilitzant el programari Photoshop van editar imatges per amagar el nostre personatge. No va ser fàcil amagar-lo perquè fos difícil de trobar: el tamany, els contrastos, els colors i d’altres paràmetres es van haver de modificar per incrustar el Tintin dins d’un escenari ple de gent. Va ser una experiència molt divertida amb un resultat molt positiu. Durant l’exposició de la setmana cultural vam penjar una mostra d’alguns dels treballs, els quals van fer molta gràcia a la resta de companys de l’escola que van entretenir-se a descobrir-lo. Curs: 1r d’ESO Assignatura: Informàtica

Els viatges de Tintín amb Google Earth

08

Els alumnes de 1r d’ESO, en motiu de la cel·lebració de la setmana cultural que girava a l’entorn del personatge Tintin, van realitzar una activitat de recerca de tots els escenaris que es desenvolupen les historietes d’aquest personatge. Van georeferenciar els indrets amb el programari Google earth i finalment van aprendre a utilitzar el simulador de vol per recórrer alguns d’aquests indrets pels aires. Va ser una experiència interessant i a la vegada molt engrescadora. Tan la recerca per internet com l’aprenentatge del simulador de vol per gaudir, finalment, d’una aventura aerea virtual.

La ciutadella ibèrica de Calafell va ser habitada entre el segles VI i II ac, quan va ser destruïda pels exèrcits romans. Era un petit assentament fortificat dalt d’un turó, el poble o ciutadella ha estat i està sent reconstruït a partir de les restes que s’han trobat i que ens permeten veure la seva estructura, la casa del cabdill actualment en reconstrucció i moltes altres vivendes i recintes. La visita que van fer-hi els alumnes de 1r i 2n d’ESO de l’escola, els va permetre conèixer diversos aspectes de la vida dels ibers, com ara com i amb qui comerciaven, com vestien, de que s’alimentaven, l’ús dels forns i dels telers. A més a més, el taller que van fer va ser molt real, ja que van poder experimentar com treballaven i construïen els seus habitatges amb materials propis de l’època. Fang, canya i tova. Tant les explicacions com el taller van ser molt complertes i van donar l’oportunitat de viure, als alumnes, una època històrica molt llunyana.

Curs: 1r d’ESO

Curs: 1r i 2n d’ESO

Assignatura: Informàtica

Assignatura: Història


La revista de l’Escola Mare de Déu de Núria


El suplement

/09 Del 8 de marรง al 22 de juny de 2012


El Gran Musical La revista de l’Escola Mare de Déu de Núria


El suplement

/09 Del 8 de març al 22 de juny de 2012

ELS PARES DIUEN...

PASSIÓ PER L’ESPECTACLE!

EL GRAN MUSICAL!

El passat 9 de febrer vam poder gaudir d’“EL GRAN MUSICAL”, projecte organitzat per la nostra escola i que, fent honor al seu títol, va ser un espectacle GRAN.

Després de tot l’esforç i de moltes hores dedicades per part de professors, “artistes” i l’escola, el passat dia 9 de febrer es va celebrar “EL GRAN MUSICAL”.

Vam poder veure reunits a músics, cantants i ballarins, tots ells considerats aficionats, però que davant de la dificultat i responsabilitat que té sortir a un escenari, es van comportar com veritables professionals.

Tots els participants amb els seus nervis inclosos, van aconseguir que el públic s’ho passés molt bé i gaudís amb l’espectacle.

Entre tots ells, estaven els nostres fills Sergi i Maria, de 16 i 11 anys, que tot i la diferència d’edat, van poder compartir amb molta il·lusió, una activitat divertida i força enriquidora.

Us volem agrair la bona estona que ens vau fer passar tant a nosaltres com a tots els amics que ens van acompanyar. Donat el bon resultat d’aquesta experiència tan sols podem animar-vos a repetir i, si és possible, no trigueu massa!!!

Moltes gràcies a l’escola, a tots els artistes i a les seves famílies, i també als que, tot i no participar, ens han recolzat en aquest projecte.

És una manera molt bona d’animar i donar il·lusió als “artistes”.

FAMÍLIA AROLA - LATRE

PARES DE MARTA PEIX

ENDAVANT! Benvolguts tots i totes els que heu fet possible aquesta nit màgica. Enhorabona per la tasca ben feta que heu fet i gaudit fins al final. Des de casa hem viscut el musical des dins, amb els assajos de l’Alba, al principi, ens ensenyava cada nova cançó i després alguns passos de ball que per a nosaltres eren irrepetibles... Estem molt contents de com ha anat tot. Aquestes dues últimes setmanes han estat intenses però ha valgut la pena. Ahir va ser una nit màgica per tots i totes, ens vau transmetre tota la il·lusió i la força amb la que heu estat treballant tants dies. Aquests pro-

jectes integradors, transversals, us fan diferents a altres escoles i són els que els nois i noies, en certa manera, no oblidaran mai de l’escola. Saber integrar música, ball, cançons, idiomes, diferents edats,... És tan enriquidor per a tots que l’escola es viu d’una altra manera. Només volem desitjar-vos que ens (us) pugueu oferir molts moments com aquests. Que la força no decaigui i seguiu endavant! Gràcies per tot !!!!

PARES DE MARTÍ I ALBA CANO TAY


El Gran Musical

JBSJKCKBKBA

La revista de l’Escola Mare de Déu de Núria

QUINA GRAN FUSIÓ!

¡INOLVIDABLE!

L’espectacle és a punt de començar i darrera dels focus els nervis són a flor de pell.

El día 9 de febrero tuvimos un espectacular gran musical compuesto por nuestros hijos y por la maravillosa entrega del gran profesorado de nuestra escuela Mare de Déu de Núria.

Cadascú té la seva tasca. Una tasca molt ben apresa. Però sortirà tot com ha de sortir? Els ballarins assagen per darrera vegada les coreografies amb la seva brillant coreògrafa, els cantants afinen les seves veus, els músics posen a punt els instruments per a fer sonar les seves delicatessen melodies, els tècnics comproven que l’àudio i la llum siguin perfectes, l’atrezzista enfila les darreres passades del vestuari i, a l’escenari, es posa en minuciós ordre a tots els participants. És el moment d’alçar el teló i mostrar un gran espectacle que ha estat pensat, fet, treballat i mostrat per tota una escola. Des de l’equip directiu, passant pels mestres, continuant pels alumnes i acabant a les famílies. I com no podia ser de cap altra manera l’èxit ha estat aclaparador. El gran èxit d’aquest musical és prova inequívoca de la fusió escola - alumnes - famílies. Quina gran fusió!! Sens dubte. Enhorabona per tots vosaltres. Ha estat un plaer poder gaudir d’aquesta experiència des de dins. Han estat un plaer les hores que he passat amb tots els membres de l’escola i alumnes.

Nuestra gran satisfacción fue ver la muy buena organización, con ese toque tan característico de amabilidad, honestidad, paciencia, buen humor, luchando y trabajando por ese montaje realizado por nuestro profesorado, nuestros hijos, para llegar a conseguir notablemente este tipo de función musical. ¡Felicidades...! Quiero comentar de mis hijas como se manifestaban cada vez que se celebra un acto así, se meten dentro de sus personajes, en sus bailes, sus diálogos, sus vestuarios…, particularmente son actividades que sirven mucho para el desarrollo y actitudes de responsabilidad que les ayudará mucho el día de mañana. Ver a tus hijos después de la función con esa satisfacción y felicidad y entrega, son momentos que no tienen precio. Ahora hablaré un poco del profesorado, son personas que tienen unas cualidades enviadiables y se entregan conjuntamente con nuestros hijos y, a la vez, se lo pasan y lo hacen extraodinariamente bien, celebro ese buen mecanismo que tenéis en esta escuela.

De tot cor. Gràcies. Moltes gràcies.

Para finalizar he de decir a esta gran escuela, que es de enorme satisfacción el poder compartir con estas cuatro palabras nuestro agradecimiento hacia vosotros. Seguid así, por favor, nos esperan muchos años por delante y mucho recorrido por hacer, siempre tendréis nuestro apoyo. ¡Gracias!

ANA LAVALL

FAMÍLIA NUEZ GALLARDO


El suplement

/09 Del 8 de març al 22 de juny de 2012

JO TAMBÉ HI VAIG SER!

TOT COMENÇA UN ESTIU...

Un any més l’Escola ens va regalar una tarda fascinant on pares, avis, amics i familiars en vam reunir i submergir per gaudir amb molt entusiasme d’un espectacle musical sorprenent. Professors i alumnes de totes les edats, van aconseguir omplir l’escenari d’alegria i il·lusió, de les que no van trigar gens ni mica en fer-nos a tots partícips.

La Mònica es prepara per un càsting...

El teatre era ple de gom a gom i tothom s’ho va passar d’allò més bé. La música, el ball i les cançons dibuixaven un ambient fantàstic sota una gran pantalla de vídeo, aconseguint arrancar uns aplaudiments que es van repetir constantment al llarg de tota l’actuació com si fossin artistes de primera fila. No obstant, això no és fruit de la casualitat, al darrere s’amaguen moltes hores d’esforç i un magnífic treball en equip, on valors com la responsabilitat, l’amistat i la solidaritat afloren reforçant i modelant molt positivament la personalitat i caràcter dels nostres nois i noies ajudant-los a ser millors persones en un futur. I en aquest futur quan ells siguin nosaltres i gaudeixin d’un espectacle així, recordaran:”Jo també hi vaig ser” I nosaltres estem segurs de que així serà, per això cal agrair que esdeveniments com aquest formin part de l’educació escolar. Per finalitzar, només ens resta felicitar i donar l’enhorabona a tots els que han fet possible aquest espectacle, així com també animar l’escola a seguir en aquesta línia on projectes, il·lusions i esforç van de la mà.

FAMÍLIA CASABLANCA

Arriba el setembre i... ole!!! Càsting de cant, càsting de ball, càsting instrumentista... ni pels més professionals... Una vegada superats els càstings comencen els assajos. Moltes il·lusions i dedicacions. Tothom involucrat, els professors que ensenyen cada nota, cada pas, cada cançó, els que cobreixen a les aules... Ufff!!! Inimaginable el potencial humà i professional que hi ha entre tots ells. I un dia, ep!!! Resulta que els assajos fan perdre classe... Enric, això no pot ser, no serem capaços de combinar-ho tot... ja no estem a primària, l’ESO no és una broma... Que sí, dona que sí, l’organització serà impol·luta, no et preocupis, tot coordinat... La Núria, la tutora del curs, igual, segur que ho aconseguirem, tot és possible, tot es pot fer si es posen ganes i empenta... I sí senyor! Bé... haig de reconèixer que novament l’escola ens ha demostrat que el seu compromís amb l’educació dels nostres fills és espectacular. Els va donar l’oportunitat de pujar a sobre d’un escenari, de compartir moments que recordaran tota la vida, de potenciar la seva autoestima, de fer-los, en una paraula, més bones persones. No puc fer més que agrair, de nou, la tasca que, pels nostres fills, fan cada dia. Quin goig!!! Esperem amb molta il·lusió la propera...

GEMMA, MARE DE MÒNICA CASADO


El Gran Musical

JBSJKCKBKBA

La revista de l’Escola Mare de Déu de Núria

ELS PROFESSORS DIUEN...

ART I PROFESSIONALITAT! Fa tres anys no m’hagués imaginat que podria estar treballant en una escola en la que, per amor a la música i a l’art en general, es dugués a terme un projecte musical com el que vaig tenir l’oportunitat de viure i participar en primera persona aquell 9 de febrer del 2012. Amb aquell, sembla que parli d’un esdeveniment molt llunyà, tot i haver passat tan sols quatre o cinc mesos des de l’acte, però es que el ritme escolar sovint es tan frenètic, que allò que durant mesos vàrem estar preparant, va esdevenir una mena de núvol d’emocions que durant uns dies va volar per l’escola, sense tenir l’oportunitat d’expressar-se, per manca de temps i d’espai, i finalment, es va dissoldre. La meva feina dins del projecte va ser la realització de la imatge d’El gran musical. Em vaig ocupar de gairebé tota la part de disseny gràfic, així com escenografia i part del vestuari i maquillatge. Amb les tasques realitzades vaig poder palpar l’ambient vist des de fora (disseny gràfic i escenografia) i des de dins, (concretament

des dels camerinos del teatre), coordinant, amb l’ajuda de més gent, gairebé a tots els participants en matèria de vestuari i maquillatge. Aquesta va ser la tasca més divertida, estressant i alhora gratificant: poder viure els nervis i un còctel complet d’emocions dels participants en primera persona, no té preu. Tot i la feinada que suposava estar darrere de l’escenari, a banda de no poder gaudir de l’espectacle plenament (teníem un televisió on veiem les imatges del teatre...), va merèixer la pena. Només puc acabar aquest text, felicitant de nou a tothom que va participar activa o passivament en El gran musical, un espai de temps en el que estudiants i professorat van esdevenir un grup homogeni de persones plenes d’art i professionalitat dignes d’admirar. Ara ho recordo gairebé com un somni, del qual només em venen a la memòria bons records i sensacions.

IRENE VALIENTE

ESPECTACULAR!!!

BELÉN ESTEVE

Espectacular!!!

Espectacular!!! Les relacions que es van establir entre el professorat i l’alumnat, dia a dia amb els assajos.

És la millor paraula que defineix el nivell d’esforç, de motivació , de superació, de constància i de treball en equip de tots els alumnes que van participar en el Musical.

Espectacular!!! La grandària del projecte! La visió d’ innovar constantment en projectes que fan als nostres alumnes números 1, i diferents a la resta d’escoles. Espectacular!!! La implicació dels mestres, companys i pares de l’escola que sempre han recolzat els nous projectes amb dedicació i il·lusió.

Espectacular!!! Els moments que vam viure darrere els escenaris: maquillatge, vestuari, nervis,...tot plegat ho resumeixo en una única i gran paraula: Espectacular!! Gràcies Mare de Déu de Núria per donar-me l’oportunitat d’apropar-me els alumnes i aprendre amb les seves vivències, perquè amb aquest projecte hem crescut tots!!!


El suplement

/09 Del 8 de març al 22 de juny de 2012

ELS PROFESSORS DIUEN...

UN ENGRANATGE PERFECTE I AMB EMOCIÓ!!! És evident, que tothom va quedar molt i molt satisfet del resultat final del Gran Musical del dia 9 de febrer. Un gran públic: professorat en pes, alumnes, pares, mares familiars...Tothom en tindrà un grat i emotiu record. Són molts els adjectius que em passen pel cap: impressionant, esclatant, gran, sensacional, esplèndid, espectacular, extraordinari, genial, magnífic, meravellós, excel·lent,... Però per arribar a les dues sessions de l’espectacle, hi va haver tot un proces d’elaboració per anar confeccionant un engranatge que ens permetés arribar al punt final. Evidentment, calia partir d’alumnes que tinguessin ganes de fer el Musical, amb el suport de les famílies i amb un grup de professors amb il·lusió de tirar-ho endavant. Es va iniciar l’ engranatge en el qual cada vegada hi hauria més peces. Crear llistes inicials dels alumnes que volien participar (de 5è fins a 1r de Batx); fer el Càsting, va suposar anar puntualitzant llistes per a cantar, per a ballar, per a fer les dues coses o per tocar algun instrument. Després, escollir les cançons, fer horaris d’assajos en la franja de migdia, tasca complexa perquè els horaris de primària i 1r i 2n d’ESO són diferents als de 3r i 4t d’ESO i Batxillerat, i a més, hi havia alumnes que volien cantar i ballar, o ballar i tocar,....També es va repartir les cançons, fer el calendari d’assajos tenint present sortides, Avaluacions,.... Durant uns mesos, l’Escola als migdies, semblava una Escola de Música i arts escèniques: assajos dels músics, dels dos grups de ball, dels cantants, muntatge audiovisual, preparar atrezzo....A mesura que avançava el temps, aquest engranatge era més complex, però al mateix temps, cada vegada anava més fi. Es va treballar de valent. Totes les peces, veus, balls, llums, logística, cartells, programa de mà, substitucions a l’escola,.... anaven encaixant.

La data s’anava acostant i la complicitat entre nosaltres cada vegada era més gran. Tot funcionava no només pel que estàvem fent les persones que hi participàvem davant i darrera l’escenari, sinó en gran part, gràcies al professorat no participant i a les famílies; sense el seu suport no hagués estat possible portar a terme el projecte. Abans de començar les actuacions, l’interior de l’escenari i vestuaris estaven plens de fulls amb l’ordre de cançons, dels balls, quan es canviaven, quan saludaven....tot el possible per aconseguir que tot rutllés bé. Ja era el Gran dia, i evidentment, no va fallar res!!!! L’engranatge va funcionar a la perfecció, tal i com s’esperava. Tot els participants, i el públic també, vam gaudir molt amb les dues actuacions. Personalment, els últims dies vaig viure moments emocionalment molt intensos: les reflexions i ànims abans de començar, aquell punt de nervis que per alguns nanos va ser important, animar i animar-nos, viure les mirades de complicitat entre nosaltres, adults, adolescents i nens i nenes....veure el somriure que et busca perquè li tornis.... Ha estat molt satisfactori compartir el projecte amb els companys i alumnat, però molt especialment, m’ha fet molt feliç viure El gran Musical amb alumnes que anys enrere havien participat en musicals anteriors. Alguns, fins i tot en el Grèase del 2007!!!!! llavors eren nens i nenes i ara ja són nois i noies. Em va fer moltíssima il·lusió. Per acabar, dir que és un dels bons records de l’Escola que puc afegir als que ja tinc.

MONTSERRAT OLAYA I TUBAU


El Gran Musical

JBSJKCKBKBA

La revista de l’Escola Mare de Déu de Núria

ESPECTACLE APOTEÒSIC! La recuperació dels tres musicals fets ha l’escola ha estat un retorn a tots aquells bonics records que van quedar-nos de cadascun d’ells (Grease, Mamma Mia i High School Musical). La trilogia ha tancat aquest cicle amb un espectacle apoteòsic. He tingut el plaer de poder col·laborar amb els tres musicals i també amb aquest darrer, com a músic acompanyant i com a professor, guiant i assessorant als cantants. És una experiència molt especial que porta molta feina però a la vegada també té els seus fruïts gratificants tant a nivell personal com professional, relació alumne-professor. Pocs alumnes poden dir que han cantat i participat al costat dels seus professors a un teatre representant un musical. Els alumnes fan moltes hores de classe i moltes de les coses s’obliden amb el temps, però sempre queda el record d’una anècdota, d’una cosa especial i de ben segur que d’aquesta experiència no s’oblidaran mai.

6è Prim. Mariona Rodríguez

Cal dir que un espectacle d’aquest tipus no funcionaria o no seria el mateix sense la col·laboració de molta gent, aprofito aquestes línies per donar l’agraïment a tothom que ha participat i ha fet possible aquesta realitat.

JORDI BARGALLÓ

4t Prim. Laia Lázaro


El suplement 1r Prim. Javier Olivé

/09 Del 8 de març al 22 de juny de 2012

1r Prim. Sara Serra

5è Prim. Laura Mayor 2n Prim. Alba Salas


El Gran Musical

JBSJKCKBKBA

La revista de l’Escola Mare de Déu de Núria

AIXEQUEM EL TELÓ! Tornem a aixecar el teló! Fa goig veure com un cop més l’Escola es vesteix de festa i com tots els nois i noies canten, ballen i toquen amb una gran passió. Aquesta passió és la que ens mou a arriscar-nos per espectacles de l’abast del que us presentem avui: un 3x1 únic que a hores d’ara no trobareu en cap dels teatres de la nostra ciutat. Si avui podem oferir-vos aquest musical en bona mesura ambiciós és perquè portem uns quants quilòmetres recorreguts. Podem presumir de tenir tradició en aquest terreny. Recordeu tots els espectacles i concerts que us hem ofert? Us convido a mirar pel retrovisor. Tot va començar el 1996 -Déu n’hi do si ha plogut des de llavors!- en què vàrem apostar pel teatre musical. A l’escola sempre hi ha hagut gent interessada per tota mena de manifestacions teatrals i amb molta empenta i encert es muntà l’obra Catalans a la romana. L’any següent la música de La nit de Sant Joan va delectar els paladars més exigents. El 1998 la música continuà sonant amb Les dones sàvies. I finalment, després de l’èxit de totes aquestes obres, el grup de teatre de l’escola es veié gairebé obligat a fer una representació en què es recollien fragments de les tres obres. Passaren uns anys, i un bon dia del curs 20062007 decidírem aplegar, a ritme de rock, alumnes, exalumnes i professors i professores. Grease: una altra història, ja ho indica el títol, va ser una història diferent, divertida, emotiva. Es diu que l’èxit és relatiu, però si hem de jutjar per les felicitacions i les crítiques...positives va ser tot un èxit. Els vostres comentaris ens animàren i impulsaren dues obres més, en aquest cas en format de concert: High School Musical i Mamma Mia. Desàrem després, durant un temps, els instruments, perquè la reflexió sempre és profi-

tosa. Però com que la música ens fa sentir vius, el descans no es va allargar gaire. Tres professors i una professora, els mateixos que som avui a l’escenari tocant, muntàrem un grup per nom Brillantina, i les melodies de les nostres vides formaren la columna vertebral d’un concert que recordem d’una manera especial. I aquest trajecte musical avui fa una parada més. La voluntat de l’espectacle que avui presenciareu és recollir els fruits de tots aquests anys de musicals i concerts. Per això us presentem Grease, High School Musical i Mamma Mia. Deixeume dir que no gaires escoles estan disposades a organitzar mogudes d’aquesta embergadura: més de 90 participants, entre alumnes i professorat, que no tan sols canten, sinó que ballen, toquen un instrument o que han col·laborat de diverses maneres a dalt o darrere de l’escenari en uns mesos de preparació intensa i enriquidora. Avui n’hi ha per a tots els gustos. Alguns xalareu amb la història d’amor de Dani Zucco i Sandy, d’altres us escabellareu amb la bogeria juvenil de High Scool Musical i n’hi haurà que us ho passareu bomba amb el ritme disco de Mamma Mia. En qualsevol cas, gaudirem veient com gent de diversa edat es diverteix i comparteix una experiència que ens ha fet créixer a tots com a persones. Per acabar, vull agrair, en nom de tots els que hi hem participat, el suport i la col·laboració de totes les famílies que formen l’escola, i que fan possibles projectes com aquest.

ENRIC ROIG


La revista de l’Escola Mare de Déu de Núria

ESO i Batxillerat. Els més grans

Cent anys del desastre del Titànic

Visita a la Federació Catalana de Tennis de Taula

Ara fa 100 anys de l’enfonsament del Titànic i, per commemorar el seu centenari, els alumnes de 2n d’ESO que, a més a més, fan un crèdit variable anomenat “Titanic: survivors”, han visitat l’exposició anomenada Titanic: the exhibition, que fins al setembre es pot veure al museu marítim de la ciutat. Es tracta d’un recorregut per l’interior del Titanic, el vaixell dels somnis. I a través de les explicacions d’una audio-guia, es pot veure com eren els camarots de tercera i de primera classe, els passadissos del pont de primera, la sala de comunicacions Marconi i també tot els articles recuperats del naufragi més famós del món. No cal dir que l’experiència ha fascinat a tothom. Per un moments, els alumnes han pogut reviure les diverses històries dels personatges que van sobreviure a l’accident. Una de les coses que més els ha agradat ha estat poder tocar amb les mans la reproducció d’un iceberg. Aquesta experiència, destinada a fer experimentar als visitants la baixa temperatura de l’aigua, explica per què la majoria dels passatgers que van saltar a l’aigua van morir per congelació.

Els alumnes de 3r d’ESO, acompanyats del director de l’escola, Josep Maria Yxart i del tutor del grup, Miquel Miranda, un matí del mes de maig van visitar la Federació Catalana de Tennis Taula. La sortida, que ja s’ha fet altres anys, pretén engrescar als alumnes a practicar l’esport. En aquest cas, a través d’una aproximació al tennis taula mitjançant un campionat que s’organitza a la mateixa Federació. A banda de donar-los nocions del joc perquè després puguin jugar-hi, els responsables de la Federació els van parlar de la seva tasca. Un cop conegudes les principals regles de joc, els alumnes van iniciar un quadre d’eliminatòries a partits individuals. Tots es van implicar molt en el joc per intentar passar ronda, però quan ja quedaven pocs i començaven les partides finals, els que havien estat eliminats van animar als finalistes i van compartir amb emoció el desenllaç del joc. A la final hi van ser l’Artur Ferriz i en Quim Oliva, i aquest darrer va ser qui es va proclamar campió del torneig. Curs: 3r d’ESO

Curs: 2n d’ESO

Assignatura: Ciències Naturals

Assignatura: Llengua Anglesa

21


/09

Del 8 de març al 22 de juny de 2012

ESO i Batxillerat. Els més grans

Opinió: Tutoria de Batxillerat Tintín al Clot

SONORART

L’alumnat de 3r d’ESO, per participar a la Setmana cultural d’en Tintín, va realitzar uns vídeos amb arguments inventats inspirats en els personatges del còmic. L’única premisa que tenien era que l’espai d’acció havia de ser el barri del Clot. Tot consultant els còmics del Tintin, van elaborar un guió. I un cop escrit i revisat, van dissenyar l’storyboard, per reflexionar sobre el plànols que farien. De manera paral·lela a la gravació, van buscar les músiques més adients, les imatges de pel·lícules de Tintin que poguessin utilitzar, van gravar veus i van crear el títols de crèdit i les preses falses. Un cop acabats, els curts es van exposar a l’alumnat de 3r de primària, que va seguir amb atenció les peripècies d’aquells Tintins de carn i ossos. Més d’un, va comentar a la seva professora, Nàdia Buixeda, que de grans també volien fer una cosa similar. Pel que fa als alumnes de 3r d’ESO, la part més laboriosa per a ells va ser l’edició dels curts, perquè van treballar amb programes informàtics com ara el Movie Maker i Sony Vegas i amb l’Audacity per al so. Però en general s’ho van passar molt bé, sobretot, quan gravaven la història.

Els alumnes de 3r d’ESO van dur a terme un projecte interdisciplinari entre les assignatures de música i plàstica, el “Sonorart”. Aquest projecte, que constava de dues parts, començava amb la realització d’un taller a la Fundació Miró anomenat “Sons i píxels” i acabava amb la producció d’una animació audiovisual a l’escola. Després de la sortida a la Fundació Miró i d’absorbir la teòria bàsica per a la producció d’una animació audiovisual, els alumnes van confeccionar els seus vídeos animats. El procés d’elaboració del vídeo va traspassar les fronteres de l’aula esdevenint un veritable taller: a les escales fotografiant peluixos; en un aula, contruccions amb lego, escacs, avions i discoteques; en una altra, edició de música, figures de plastilina, decorats, papiroflèxia, galetes mossegades...; i finalment en un altre espai, nenes pujant a un autobús que és un estoig. Els projectes interdisciplinaris són una experiència positiva que suposa compartir hores i aprofundir més en les matèries. Els alumnes van poder viure l’aplicació de diferents medis d’una manera pràctica i, tant l’alumnat com les professores, van valorar molt positivament el projecte.

Curs: 3r d’ESO

Curs: 3r d’ESO

Assignatura: Llengua Castellana

Assignatura: Plàstica i Música

22


La revista de l’Escola Mare de Déu de Núria

Sortida a Empúries dels alumnes de Batxillerat

Proves Cangur

L’Escola Mare de Déu de Núria va organitzar una sortida a Empúries per a visitar les ruïnes grecoromanes. Els alumnes de Batxillerat, acompanyats del director de l’escola i de la tutora, el passat 26 d’abril vam sortir a les 8 del matí, i en arribar vam esmorzar fins que un monitor, en Jaume, ens va dividir en dos grups, separant als dos cursos. Durant dues hores vam fer una visita guiada; vam observar la muralla, les termes, el temple i diferents cases romanes amb els seus característics mosaics, fins i tot, a l’entrar al museu vam veure l’escultura del déu Asclepi. Més tard, vam poder passejar per la platja, on vam dinar. Cap a les tres, vam fer el viatge de tornada, arribant a l’escola aproximadament a les 17h molt contents i satisfets. L’objectiu d’aquesta sortida residia en el fet d’aprofundir, una mica més, en els orígens de la nostra cultura que té base grecoromana i passar un dia de companyerisme entre nosaltres; els dos objectius es van assolir perfectament.

Com ja va sent habitual en els últims anys a l’escola Mare de Déu de Núria, els alumnes de 2n de Batxillerat de les modalitats de socials i del científic van assistir el passat 15 de Març a les proves Cangur. La prova Cangur és una prova de matemàtiques impulsada per l’associació Le Kangarou sans Frontières de la qual és membre la societat catalana de matemàtiques (SCM) i és per aquest motiu que aquest organisme és l’encarregat de dur a terme les proves al nostre territori. La prova en si consisteix en trenta reptes matemàtics diferents que els que es poden treballar a l’aula en una classe normal. L’objectiu de la prova és estimular l’aprenentatge de les matemàtiques en els alumnes i poder, fent una activitat diferent, animar-los què gaudeixin d’elles. Aquest últim any hi va haver una variació important però, normalment les proves se celebraven en diverses facultats de la ciutat de Barcelona, però aquest cop, per fer-ho més proper (i més accessible), la prova es va realitzar a l’Escola Tècnica Professional del Clot. Era el primer cop que aquesta escola feia de centre aplicador de la prova i l’experiència va ser positiva de manera que d’ara en endavant s’intentarà, des de la direcció de la societat catalana de matemàtiques, que altres escoles també es presentin com a voluntàries per albergar les proves. En resum, les proves Cangur van proporcionar als alumnes un matí diferent fent activitats relacionades amb les matemàtiques. I, després, els van convidar a esmorzar i van rebre alguns obsequis de la SCM i un diploma commemoratiu per l’assistència a les proves del 2012.

Curs: 1r i 2n de Batxillerat

Curs: 2n de Batxillerat

Assignatura: Activitat Multidisciplinar

Assignatura: Matemàtiques

23


/09

Del 8 de març al 22 de juny de 2012

ESO i Batxillerat. Els més grans

Celebració dels Jocs Florals

PREMIATS

A fi de motivar l’alumnat a escriure i escoltar narracions, cada any, l’Escola organitza els Jocs Florals, un concurs literari en què participen tots els alumnes de l’escola. Enguany, a 1r i 2n de Primària el tema de narració van ser els ocells. Mentre que, a 3r i 4t de primària, van ser els animals imaginaris. A partir de 5è, la temàtica era lliure. L’entrega de premis es va dur a terme els dies 21 i 22 de febrer. El Miquel Guiot i la Sònia Planas van presentar els premis de 1r a 4t de Primària i els de 3r i 4t d’ESO. I el Sergi Benito i la Verònica Mur, els de 5è a 2n d’ESO i els de 1r i 2n de Batxillerat. En un ambient festiu, tots els guanyadors i finalistes van llegir els seus contes i poesies. La qualitat d’alguns textos va fer que el jurat decidís donar dos primers premis en alguns cursos. La lectura dels textos va ser acurada i molt ben dramatitzada. Els assitents van aplaudir amb els textos dels companys i companyes. Curs: De 1r de Primària a 2n de Batxillerat

Finalistes i guanyadors de Primària: 1r de Primària: Íngrid Rovira (1r premi) - conte Sara Serra (finalista) - conte 2n de Primària: Albert Jiménez (1r premi) - conte Maria Guerra (finalista) - conte 3r de Primària: Carla Martín (1r premi) - conte Laura Salas (finalista) - conte 4t de Primària: Manel Miró (1r premi) - conte Rubén Gistau (finalista) - conte 5è de Primària: Júlia Alonso amb Diners per a tothom (1r premi) - conte Dídac Alonso amb Les meves aventures (finalista) - conte

Assignatura: Llengua Catalana

Visita al MNAC El final de curs està amb nosaltres i aprofitem per donar descans a les explicacions de classe i passem una estona al MNAC, tot reafirmant coneixements mentre ens distraiem de la rutina del dia a dia. La nostra estada al museu ha consistit en una explicació guiada per la ruta de l’art romànic, del gòtic, a més a més del segle XIX i les avantguardes de principis del segle XX, és a dir, des de Taüll fins a Rebull i Picasso. Cal destacar per damunt d’altres obres el mestre de Sant Climent de Taüll amb el seu Pantocràtor. Aquestes pintures provoquen la sensació d’anar coneixent la primitiva ànima de Catalunya que més tard es va consolidar en l’art Gòtic. Hem de tenir en compte que moltes de les obres que ens mostrà el guia foren traslladades des del Pirineu per tal d’evitar un espoli, que gent com Puig i Cadafalch va fer notar. Després de molt caminar, vam contemplar els quadres i les escultures d’artistes com Fortuny, Casas, Rusiñol i Blay, que ens van ajudar a comprendre millor la història del nostre país de finals del segle XIX fins a principis del segle XX. Curs: 2n de Batxillerat Assignatura: Història de l’Art Contemporani

24

6è de Primària: Daniel Jiménez amb El tresor del temple del basilisc negre (1r premi) - conte Júlia LaTorre amb Somnis de Nadal (1r premi) - conte

Finalistes i guanyadors d’ESO i Batxillerat: 1r d’ESO: Laura Castro amb La rutina (1r premi) - conte Arnau Bueno amb Records (1r premi) - conte 2n d’ESO: Anna Martínez amb Cada cop que miro enrere (1r premi) - poesia Guillem Alonso amb De nou estem junts (finalista) - poesia 3r d’ESO: Andrea Pijuan amb El clauer (1r premi) - conte Clara Alepuz amb El concurs (finalista) - conte 4t d’ESO: Sergi Benito amb T’estimo (1r premi) - conte Anna Ulldemolins amb Quadre inacabat (1r premi) 1r de Batxillerat: Jenny Navarro amb La prova (1r premi) - conte Adrià Magallón amb Sorpreses (finalista) - conte 2n de Batxillerat: Sara Gómez amb Deu anys i trenta minuts (1r premi) - conte Lara Colina amb El meu preciós vellut vermell (accèssit) - conte Anna Casablanca amb Semblant a la simbiosi (finalista) - conte


La revista de l’Escola Mare de Déu de Núria

Celebrem la 1a Jornada esportiva de l’Escola

El 15 de maig es va dur a terme la primera Jornada Esportiva de l’escola Mare de Déu de Núria. Va ser la culminació de dies de treball, assajos i preparacions prèvies per part de tot l’alumnat de l’escola. Tot i ser una activitat dirigida a l’alumnat de Primària, els alumnes d’ESO i Batxillerat van voler formar part de la identitat de l’escola i, un cop més, van donar exemple d’implicació, responsabilitat i participació als més petits. Amb aquesta activitat es va donar vida també a la “Mascota de la jornada esportiva”, un personatge que representarà l’escola fins a la propera Jornada Esportiva. Aquest any va ser una formiga, símbol del treball constant i de l’esforç que, pas a pas, fem per poder arribar als objectius que ens marquem. La Jornada es va viure amb èxit, l’èxit de poder reunir en un mateix espai a pares, alumnes i professorat, l’èxit de fer de l’esport una activitat plaent i saludable i l’èxit de veure com el motor de l’escola, els alumnes, ens empenyen a continuar a endavant per a fer de l’escola un lloc innovador i amb propostes de futur. Els alumnes van triar l’activitat esportiva que volien practicar (bàsquet, fútbol, voleiball, bàdminton o ball i animació) i això va fer que tots estiguessin motivats. Tot l’alumnat de l’Escola Assignatura: Educació Física

Els alumnes de 2n de Batxillerat ens diuen adéu Els alumnes de 2n de Batxillerat han volgut acomiadar-se d’una manera personal, i han dedicat una sèrie de frases a l’escola en les que fan un petit resum dels seus sentiments. Ara, que després de molts anys per la majoria, veuen el moment de deixar-nos i començar una nova trajectòria a la seva vida. Amics, professor i experiències, tot això i una bona educació és el que l’escola ha aconseguit aportar-me. L’escola i els seus professors m’han proporcionat totes les eines que necessito per aconseguir els meus objectius. L’escola no només m’ha servit per aprendre matemàtiques, llengua i altres coneixements; també he aprés a ser persona i m’ha permès fer grans amics. Bonic, bonic, bonic, és estudiar a l’EMDN, bonic, bonic, bonic, és graduar-se després d’anys d’esforç, treball i convivència amb els companys i el professorat. Simplement inefable. L’escola és el lloc on he descobert que hi ha moltes coses per aprendre a la vida; on he après moltes lliçons morals. El lloc que m’ha vist créixer i somiar. M’acomiado d’ella i de tots els que la formen amb il·lusió i gratitud; amb molt records. L’escola sempre serà la meva segona casa. Des del parvulari fins que hem arribat a la universitat o finalitzem els nostres estudis, sempre hem estat junts, mai oblidarem la nostra escola. L’escola ha suposat per mi una segona família. Durant tots aquest anys he rigut, he aprés, però sobretot m’han ensenyat a valorar l’esforç i a creure que les grans metes són accessibles. Si d’una cosa estic segura és que mai oblidaré el tracte familiar dels professors, tinc la sensació d’abandonar el niu, però ara volaré cap a la Universitat. L’escola ha estat i serà una llar acollidora, plena de records, on curs rere curs ens hem format i crescut com a persones. He passat per moltes escoles, aquesta que he triat al final dels meus estudis i és la que s’emporta els millors records d’amics i professors. Neguit, incertesa, llàgrimes, rebel·lió, decepció, esforç, superació, il·lusió, motivació, confiança, maduresa, noves perspectives, diferències, unió, projecte, companyerisme, aprenentatge, canvis, decisions, somriures, alegria, felicitat i amistat... EMDN, formes part del nostre ADN . Marc Arbós / Andrea Arguimbau / Gerard Barbany / Andrea Cabrera / Anna Casablanca / Leonardo Castro / Lara Colina / Gerard Curtiella / Elena Domínguez / Laura Fernández / Daniel Fortea / Ingrid García / Sara Gómez / Anna Moreno / Judit Moya / Gerard Peix / Aida Prats / Gisela Sosa / Yeray Toja

25


/09

Del 8 de març al 22 de juny de 2012

l’entrevista...

ALUMNES DE 4T D’ESO

Tintín entrevista a Hergé Hergé,

Entrevistar una persona que aprecies sempre és difícil. Encara més si és la persona que t’ha creat, que t’ha donat vida il·lustrada perquè lectors d’arreu del món gaudeixin d’unes aventures trepidants i emocionants. Hergé, dibuixant apassionat per la seva feina, em rep content a casa seva disposat a contestar les preguntes.

Què ha estat de la teva vida a part de d’escriure la saga de Tintín?

Per què firmes els teus llibres amb el pseudònim d’Hergé?

He fet altres còmics, com per exemple Les aventures de Jo, Zette i Jocko, en què els protagonistes són dos nens que van acompanyats d’un mico. El Jo i el Zette són els nens i en Jocko, la mascota. També tinc molt bon record de Quick et Flupke, unes historietes que representen la meva joventut a Bèlgica.

Perquè és el significat de les sigles GR al revés, és a dir, RG en pronunciar-lo en francès queda Hergé. El meu veritable nom, doncs, és Georges Remi.

Sempre t’ha agradat dibuixar? De petit feia dibuixos als marges dels meus quaderns de primària, cosa que ja sé que no s’ha de fer. No vaig tenir quasi cap formació com a dibuixant, però tenia la virtut de ser molt detallista. Quin va ser l’any de la publicació del primer llibre de Tintín? El primer llibre, Tintín al país dels Soviets, es va publicar l’any 1930.

26

Volies transmetre en les teves històries alguns valors als nens? Tot i que he rebut alguna crítica respecte a això, volia transmetre companyonia, bondat, responsabilitat i el més important, un esperit aventurer i amb ganes de conèixer el món. Pensa que tu ets un personatge que t’agrada viatjar i conèixer la veritat de les coses.

Per què vas decidir incloure`t com a personatge en El ceptre d’Otokkar i en altres històries? Perquè m’agrada entrar en el joc de la ficció i la realitat. M’ho passo bé desconcertant el lector amb la meva aparició en algunes vinyetes. De fet, m’agrada molt la professió que fas tu. Així doncs pot ser que hagi arribat a formar part de la teva vida com una persona més? Sí, la veritat és que després de tants anys a vegades em penso que existeixes de veritat.

Jo sóc el teu reflex? Sóc la persona que t’hauria agradat ser?

D’on vas treure la idea que a les meves aventures m’acompanyés un gos, el Milú, i el capità Haddock?

En algun sentit m’hauria agradat ser com tu, perquè a qui no li agrada ser valent? Tothom té, en major o menor mesura, un esperit aventurer.

El gos és el teu seguidor fidel i el capità representa la llibertat, la persona que trenca amb les convencions socials. Tots dos són l’equilibri perfecte de la teva


La revista de l’Escola Mare de Déu de Núria

personalitat. A més, donen molt de joc a les trames i als arguments de les històries. Pensa que tots dos són, en molts moments, tant protagonistes com tu. No t’enfades, oi? No, és clar que no, n’estic encantat. Però per què vas fer que fos periodista? Com ja he mencionat anteriorment, és una professió que m’agrada molt perquè a vegades comporta un cert risc. Creus que en un futur la gent seguirà llegint i mirant les meves aventures? Espero que sí, aquest és el desig de qualsevol dibuixant i escriptor: que les històries perdurin al llarg de les generacions i que les llegeixin tant pares i mares com els seus fills i filles. Quina és la teva història preferida? Això prefereixo que ho decideixin els lectors perquè també vull que siguin els protagonistes de les teves històries. Es diu que et vas inspirar en una figura romana trobada a Nàpols i a Tarragona que s’anomena Tintinabulum. És cert que d’allà vaig sorgir jo? Hi ha alguns estudiosos dels meus còmics que així ho diuen. Això, si em permets, també ho deixarem a criteri dels lectors. El misteri i la màgia també formen part dels còmics.

27


recomanem... Gastronomia Pastís de formatge El pastís de formatge és deliciós! A mi m’encanta! És... com ho diria?, cremós, gustós, i fàcil de fer. Porta formatge per untar, ous, farina, molt de sucre i... un secret! Si hi poseu galetes Cuétara a sota, estarà molt més bo! A casa meva s’ha fet sempre

així. El fem com a mones, pastissos per a aniversaris, postres, etc. M’agrada tant que em puc passar el dia fent pastissos de formatge! I a més, és un bon moment per a compartir una tarda distreta i gustosa en família,. Us convido a passar un bon

cap de setmana, pont, Nadal... fent aquest pastís. Us ho passareu d’allò més bé! I després... a menjar-vos-el perquè us en llepareu els dits. Bon profit! Nyamnyam! Laia Bel 1r d’ESO

Els cargols

cargols en si són més aviat insípids), però amb les delicioses salses tradicionals catalanes, com és l’allioli, agafen un sabor únic i inconfusible. Penseu que es poden fer de moltes maneres i totes boníssimes i tradicionals: a la llauna, a la cassola amb botifarra, amb costelles o conill... Tant fa com els cuinem perquè, sigui com sigui, és un ritual i una manera de gaudir de la gastronomia.

Molta gent, quan comento que sóc una fanàtica de menjar cargols, em mira amb una cara d’ecs!, i jo penso que no només s’ha de veure el cargol com un animal que s’arrossega per tot arreu i deixa més baves que un nadó! Les cargolades en la meva família són una excusa per ajuntarnos, riure, parlar... és a dir, el que des de sempre ha estat una reunió familiar! Ja ho sé que els cargols no tenen un gust específic (els

Macarrons dels dissabtes

Andrea Pijuan 3r d’ESO

Actualment, la nostra cuina s’està fent conèixer arreu del món. Sense cap mena de dubte, això ha estat possible gràcies a la cultura culinària que ens han deixat les nostres àvies i mares. Aquest fet em fa mirar enrere uns quants anys, més o menys uns 30!! Encara recordo la macarronada dels dissabtes, que era una excusa per ajuntar tota la família o per degustar un plat exquisit que encara avui en dia mengem amb il·lusió. Els sabors, els co-

lors, l’herència transmesa de generació a generació fa que un plat determinat sobrevisqui al llarg del temps. Els sentits deixen volar els meus records i em situen a casa de la meva tieta amb tota la colla de germans, cosins, tiets, pares, avis… Tots junts al voltant d’una gran taula: xerrant, rient, gaudint en definitiva, d’un plat de macarrons que sempre formarà part de la meva vida i dels meus records. No vull perdre els valors d’una alimentació

responsable i saludable que actualment com a mare de família no puc oblidar. Un exquisit però alhora senzill plat de macarrons fet amb molta tendresa i molta beixamel ha servit per reunir els meus. I compartir una sèrie de sensacions al voltant d’una gran taula m’omple d’orgull i satisfacció. Belén Esteve Mestra de 2n de Primària

Oratge09  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you