Page 1

Publicaţie tehnică specializată • numărul 3 (16) • 2017

În acest număr: MASSEY FERGUSON 3600 în versiunile V, GE, S, F, A IRUM – Producător de tractoare românești ARTECOM ROMÂNIA – Utilaj revoluţionar pentru prelucrarea solului în benzi înguste MASCHIO GASPARDO – Presă baloţi rotunzi cu cameră fixă cu role și rotor – MONDIALE 120

EFICIENȚA AFACERII TALE


Producători români expozanţi la Agritechnica 2017 Ca membru al Federaţiei Patronale în Industria Construcţiilor de Mașini, Patronatul din Industria Construcţiilor de Mașini și Instalaţii pentru Agricultură – PICMIA organizează în acest an cea de a doua participare a României, cu stand naţional, la Agritechnica 2017. Organizarea delegaţiei este făcută cu implicarea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert și Antreprenoriat – MMACA, prin Programul de Promovare al Exportului Românesc. În acest an vor participa la Agritechnica, ca expozanţi în standul naţional românesc, 7 companii – producători de mașini și echipamente agricole, subansamble și soft specializat. O realizare a acestei ediţii este faptul că vor fi expuse echipamente, toate de producţie românească, nu doar pliante și prezentări video ca în ediţia precedentă. Vă așteptăm să vizitaţi pavilionul României la Agritechnica Hannovra.

Patronatul din Industria Construcţiilor de Mașini și Instalaţii pentru Agricultură Înfiinţat în octombrie 2016, Patronatul din Industria Constructiilor de Masini si Instalatii pentru Agricultura – PICMIA și‐a inceput activi‐ tatea odată cu începerea acestui an, având 5 membrii fondatori. PICMIA este o organizaţie patronală autonomă fără caracter politic, înfiinţată ca persoană juridică de drept privat, fără scop patrimonial. Patronatul promovează, susţine şi apără interesele comune economice, tehnice şi juridice de grup ale agenţilor economici asociaţi, în faţa autorităţilor publice. Acordă sprijin în elaborarea şi aplicarea strategiei proprii sau de grup şi asigură respectarea legislaţiei, eticii profesionale, precum şi a normelor privind concurenţa loială în activitatea economică şi în relaţiile dintre asociaţi. PICMIA îşi exprimă disponibilitatea de a participa şi contribui la succesul dialogului social: Guvern – Patronat – Sindicate şi de a sprijini, cu experienţa, cunoştinţele şi informaţiile membrilor săi, la elaborarea deciziilor şi actelor normative, interesând activitatea agenţilor economici din industria construcţiilor de maşini şi instalaţii pentru agricultură şi industria alimentară. În vedera îndeplinirii scopului pentru care a fost înfiinţat, PICMIA sprijină membrii săi prin facilitarea obţinerii de către agenţii economici a unor servicii cerute de membrii afiliaţi, inclusiv prin antrenarea unor instituţii specializate, în domeniile de consultanţă, informatizare, studii, marketing şi fezabilitate, asistenţă de specialitate în fundamentarea deciziilor, expertize, cursuri de pregătire, asistenţă juridică, precum şi dezvoltarea unor practici comerciale specifice intereselor membrilor patronatului pe terţe pieţe. Patronatul se preocupă de crearea, în rândul potenţialilor parteneri, a unei imagini reale, favorabile, a agenţilor economici din industria construcţiilor de maşini şi instalaţii pentru agricultură şi industria alimentară, prin: • optimizarea tehnicilor de transparenţă şi reclamă comercială; • combaterea fenomenelor de concurenţă neloială şi a tendinţelor de monopol; • intensificarea relaţiilor cu presa şi cu celelalte mijloace de infor‐ mare în masă, în vederea asigurării unei prezenţe active a membrilor săi în mass‐media.

Patronatul desfăşoară şi o activitate internaţională, având ca obiective: • promovarea produselor și a companiilor românești la export, • dezvoltarea schimburilor de informaţii şi publicaţii, • dezvoltarea schimburilor de experienţă şi vizite de lucru între firme şi asociaţii din domeniul industriei construcţiilor de maşini şi instalaţii pentru agricultură şi industria alimentară, • participarea la târguri şi expoziţii organizate în ţară sau străinătate, • promovarea intereselor membrilor în domeniul cooperării econo‐ mice internaţionale şi al investiţiilor străine de capital în industria construcţiilor de maşini şi instalaţii pentru agricultură şi industria alimentară, • în vederea promovării şi apărării intereselor membrilor săi, pe plan naţional şi internaţional, stabileşte relaţii de colaborare cu asociaţii ale industriei construcţiilor de maşini şi instalaţii pentru agricultură şi industria alimentară din alte ţări şi cu alte asociaţii profe‐ sionale şi federaţii similare din străinătate. • desemnează participarea membrilor săi la reuniunile internaţionale în domeniul construcţiilor de maşini şi instalaţii pentru agricultură şi industria alimentară. Pot deveni membri ai patronatului, agenţii economici care se încadrează în clasificarea CAEN la codurile 25, 28, 29, 30 şi 33. Calitatea de membru poate fi dobândită și de persoane juridice care desfășoară activităţi de interes pentru membrii patronatului, ca de exemplu companii cu activităţi în domeniul media, marketing, educaţie de specialitate, juridic, organizare de evenimente specifice domeniilor de activitate ale membrilor patronatului. În acest caz se va accepta doar câte o companie din fiecare domeniu de activitate de interes, pe baza principiului primului venit. Dacă prezintă interes, vă rugăm solicitaţi adeziunea la Patronatul din Industria Constructiilor de Mașini și Instalaţii pentru Agricultură – PICMIA, telefon: 0760 284 180 sau e‐mail: marketing@fepa‐cm.ro.


TechnoNews

Valtra A4, desemnat tractorul anului la SIMA (Paris) 2017

Lansată la sfârșitul lunii februarie, la SIMA Paris, noua serie Valtra A4 este prima serie din generaţia a 4‐a Valtra, produsă atât în Suolahti, Finlanda, cât și în Mogi das Cruzes, Brazilia, făcându‐l, astfel, un adevărat tractor „global“. Complet nouă, cea de‐a 4‐a generaţie a seriei A reflectă valorile puternice ale mărcii Valtra, regăsite în sloganul‐ „Your Working Machine“. Această serie completează gama de trac‐ toare Valtra din generaţia a 4‐a (N, T și S).

Maneta poate fi reglată pentru a se potrivi diferitelor stiluri de condus sau diferitelor lucrări de efectuat. Pe lângă caracteristicile AutoTraction și HiShift – recunoscutele inovaţii Valtra ce minimizează utilizarea pedalei de ambreiaj – facilităţile în timpul condusului au fost și mai mult îmbunătăţite. Ulterior, va fi disponibilă și o transmisie synchro shuttle, pentru acei utilizatori care lucrează puţine ore sau nu folosesc încărcător frontal.

Motoare noi

Capacitate de ridicare de până la 5,2 tone și un debit în sistemul hidraulic de 98 l/min

Modelele seriei A4 sunt antrenate de motoare AGCO Power Stage 4, tractoarele mai mici având o cilindree de 3,3 litri, iar cele mai mari, de 4,4 litri. Unităţile cu patru supape și sistemul complet nou de injecţie com‐ mon rail fac posibilă producerea unei puteri ridicate, în mod economic. Tehnologia SCR (Reducere Catalitică Selectivă) este utilizată pentru a „curăţa“ emisiile de oxizi de azot, făcând conformitatea cu standar‐ dul Stage 4. La fel de important, tractoarele răspund cererii clienţilor, atât în ceea ce privește performanţele și eficienţa consumului de combustibil. Cel mai mic model, A74, are sistem de răcire EGR pentru a menţine eficienţa costurilor. Motorul se află la partea superioară frontală a cadrului ce are un mod de proiectare complet nou. Sistemul de tratare a gazelor de eșapament și dimensiunile motorului sunt compacte pentru a asigura maximum de vizibilitate.

Opţiuni multiple pentru șasiu Puterile tractoarelor din noua serie A sunt cuprinse între 75 și 130 CP, aceasta fiind posibil datorită sistemului inteligent de modulare. Sunt disponibile trei dimensiuni diferite pentru șasiu, cu posibilitatea de a oferi o gamă largă de clase de putere, utilizând însă elemente comune de design. La fel ca la toate tractoarele Valtra, noua serie A are o excelentă gardă la sol, ceea ce o recomandă deopotrivă pentru lucrări forestiere și în câmp, precum erbicidare și recoltare de furaje verzi. Modul de proiectare tehnică a seriei A4 se reflectă, de asemenea, în aspectul tractorului. Totul este complet nou. Excelentă vizibilitate ‐ și nu numai la lucrările cu încărcător frontal, ci și la toate celelalte lucrări, fie noapte sau zi, iarnă sau vară, în spaţii înguste sau pe câmp – este unul dintre marile plusuri ale noului design. De altfel, concepul 365 day Visi‐ bility s‐a dovedit a fi unul de succes încă de la seriile mai mari, N4 și T4.

Modificări la transmisie Binecunoscuta transmisie HiTech (power shuttle) a noii serii Valtra A este dublată de cea mai bună transmisie mecanică din această clasă de tractoare. Cele 12 trepte faţă și 12 spate, sunt aranjate cu ajutorul celor 6 trepte în combinaţie cu două grupuri reductoare, ceea ce contribuie la reducerea schimbării de trepte utilizând cele două manete. În plus, există opţiunea montării unui reductor auxiliar, pentru situaţii în care tractorul se deplasează cu 90 metri/h (1400 rpm), făcând din aceasta o cutie de viteză excepţională, potrivită pentru o mulţime de aplicaţii.

Tiranţii spate ai seriei sunt acţionaţi electric prin sistemul Auto‐ Control (reglare a ridicătorului în funcţie de lucrarea efectuată). Baza modulară permite ca fiecare model A4 să asigure o capacitate de ridicare suficientă, de până la 5,2 tone. Sistemul hidraulic de tip centru deschis asigură suficient debit pentru toate lucrările. Cei până la 98 litri/min garantează funcţionarea rapidă chiar și cu încărcătoare frontale mari sau alte utilaje atașate. Noua serie A poate fi echipată cu până la trei prize hidraulice și opţional cu sistem de reglare a debitului hidraulic.

O cabină complet nouă Valtra A4 are cea mai spaţioasă cabină a unui tractor din clasa sa de putere, confortabilă și funcţională, cu un design complet nou. Dispunerea ergonomică a tuturor componentelor cabinei este completată de elementele electronice de comandă – tracţiunea integrală, blocarea diferenţialului, ridicătorul faţă și monitorizarea performanţelor. Nivelul de zgomote în cabină este foarte scăzut. Opţional, sunt disponibile scaunul pentru pasager și lumini spate cu LED, la fel ca la seriile N4 și T4. Interfaţa cu utilizatorul și sistemul de iluminat interior sunt un concept 100% Valtra. Vă puteţi relaxa și totodată să lucraţi eficient. Lăţimea cabinei și vizibilitatea sunt comparabile cu cele de la seriile Valtra N4 și T4, cu excepţia cabinei celui mai mic tractor A4, care este mai scurtă. La fel ca la toate tractoarele Valtra, scaunul șoferului se poate roti cu 180 grade, pentru eficientizarea lucrărilor de efectuat cu spatele.

Noua serie A – croită după nevoile clienţilor La fel ca la toate tractoarele Valtra, noua serie A este construită, la fabrica din Finlanda, în funcţie de preferinţele individuale ale clienţilor. Sistemul modular de proiectare și sutele de caracteristici și dotări opţionale, cea de‐a patra generaţie a seriei A poate fi complet adaptată nevoilor unice ale fiecărui client. Mai mult, tractorul poate fi personalizat (culoare specială, caracteristici unice etc.) în studioul Valtra Unlimited. Producţia de serie va începe în vara anului 2017, iar primele tractoare disponibile pentru testare și demonstraţii vor fi disponibile din luna iulie. Și, desigur, vor putea fi admirate în noiembrie, la Agritechnica (Hanovra, Germania). ediţia 3/2017

Technomarket 1


în loc de editorial

Seară seacă Editor: ArTech Tel.: 0760‐28 41 80 Mobil: 0751‐51 68 64 E‐mail: redactia@technomarket.ro distributie@technomarket.ro O.P. 80, C.P. 60, Sector 3, București Președinte: George Rusu Editor șef: ing. Gabriela Rusu Grafică/DTP: Andrei Avram Editor foto: Paul Lovas Distribuţie: Vlad Lazea Referenţi de specialitate: • dr. ing. Mihai Nicolescu – Secretar general ASAS „Gheorghe Ionescu‐Sisești” • prof. dr. ing. Ion Pirna – Director General INMA • dr. ing. Valentin Vlăduţ – Director Știinţific INMA • prof. univ. dr. ing. Gheorghe Voicu – Decan ISB‐UPB • prof. univ. dr. ing. Sorin‐Ștefan Biriș – Director department ISB‐UPB • conf. dr. ing. Sorin Tiberiu Bungescu – USAMVB „Regele Mihai I al României“; • dr. ing. Isabela Doina Alexandru – INMA; • dr. ing. Nicoleta Ungureanu – ISB‐UPB; • drd. ing. Costin Mircea – INMA; • yrd. doç.dr. Önder KABAŞ ‐ Akdeniz University / Turkey • yrd. doç.dr. Selvi K.Ç. ‐ Ondokuz Mayıs University / Turkey • ing. Valeriu Luca • ing. Alexandra Angheleţ – INMA • ing. Iulian Dumitru – INMA • ing. Mădălina Popa Revistă editată cu participarea: – Federaţiei Patronale din Industria Construcţiilor de Mașini – FEPA–CM

„Terminaţi cu această ţopăială fiscal‐bugetară.“ Klaus Iohannis – Președintele României

Seară. Stau cu niște prieteni la un pahar de vorbă. După o zi alergată. Care mai e viaţa ta? Cum să fie? Proastă. M‐a sunat patronul din străinătate să mă întrebe ce facem? Ce să facem? Închidem. Mi‐a cam ajuns. Dacă bagă impozitul ăla ne ducem dracu’. Asta e, închidem firma, șapte oameni pleacă acasă, eu ce să zic, am cumva noroc, copiii s‐au așezat, nevasta e bugetară, a ajuns să câștige mai bine decât mine, îmi mai răcoresc creierii, mi‐a ajuns. La tine? Păi, a venit o doamnă să ne prezinte o ofertă de tichete de masă pe card. Și că pot să renunţ la cele pe suport de hârtie. Da, doamnă, ce să zic, e o ofertă bună, dar dacă mai crește salariul minim, le tai de tot. Tu? Eu? Habar n‐am. Ce să zic? Nimic nu mai e sigur. Numai eu știu ce calcule fac când vine ziua de salariu. Ce intră, ce iese, ce vine, ce nu mai vine, oameni serioși, oameni neserioși, junglă. Naiba știe cât o mai merge. Dacă se alege praful, mă apuc de taximetrie. Păi, aia mai merge? Știu eu? Zic și eu așa, hai, pa, mai vorbim. Apăs telecomanda de la televizor. Pe ecran, un domn distins povestește cu doi reporteri. Cum că în ţară sunt vreo 350 de firme cu acţiuni la purtător. Prin care se scurge 1% din bugetul ţării. Și că în 30 de ani, 500 de oameni au furat 30 de miliarde de euro. Și că s‐au săturat de vile și mașini și acum își iau elicoptere. Apăs telecomanda. Seară seacă. Noapte bună.

Acest text este un pamflet. Orice asemănare cu realitatea este doar în mintea noastră.

– Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Mașini și Instalaţii Destinate Agriculturii și Industriei Alimentare – I.N.M.A. Imagine copertă: CASE IH Responsabilitatea asupra autenticităţii materialelor publi‐ cate revine unilateral persoanelor fizice/juridice care semnează materialul respectiv. Editorul nu își asumă răspunderea materială sau morală pentru eventualele prejudicii pe care cineva le‐ar putea suferi în urma publicării unui articol sau anunţ în paginile revistei. Este interzisă reproducerea integrală sau parţială a materi‐ alelor din revistă, fără acordul strict al redacţiei. ISSN: 2360 – 4085 Revista se poate procura prin abonament, completând talonul inserat la ultima pagină.

2 Technomarket

ediţia 3/2017

Alexandru Costache General Manager PICM membru FEPA‐CM


sumar tractoare 4 TITAN MACHINERY – Ediţia specială a tractorului Puma CVX marchează împlinirea a 175 de ani ai companiei Case IH 6 GENERAL LEASING – MASSEY FERGUSON 3600 în versiunile V, GE, S, F, A autor: ing. Valeriu Luca 8 IRUM TAG 952.3

mașini de lucrat solul 9 IASEN GARDEN – Partenerul tău de încredere pentru lucrările solului 10 ARTECOM România – Utilaj revoluţionar pentru prelucrarea solului în benzi înguste și pregătirea patului germinativ la o singură trecere direct în miriște

echipamente de recoltat 11

Utilaje moderne pentru recoltat cartofi autor: drd. ing.agro. Costin Mircea 12 MASCHIO GASPARDO – Presă baloţi rotunzi cu cameră fixă cu role și rotor – MONDIALE 120 14 TITAN MACHINERY – Agronomic Design 2017 16 Cositoarea BRIELMAIER bate tracorul

echipamente pentru irigat, stropit, erbicidat 18 AGRISAG GD3500 – Calitatea se produce acum și în România 20 LEMKEN – Pulverizatoarele Primus și Albatros 22 Cerinţe de securitate şi protecţia mediului aplicabile la construcţia maşinilor pentru aplicarea pesticidelor dr.ing. Alexandru Isabela Doina

agricultura de precizie 24 25

AGRISO – Agricultura de la sol la satelit FARMFACTS – Administrarea precisă a fiecărei parcele

horticultură, sere, solarii 26

RURIS – Trup și Suflet Românesc

silozuri, celule de depozitare 28 30

GEORGIA BUSINESS COMPANY – Soluţii durabile de stocare GEORGIA BUSINESS COMPANY – Selector vibrator de seminţe

echipamente pentru zootehnie 31 32

Sisteme moderne pentru curăţarea adăposturilor de animale autor: ing. Alexandra Angheleţ TEHNOFAVORIT – Utilaje pentru prepararea hranei animalelor

sisteme pentru industria alimentară 34

Instalaţie de sortare SmartSort autor: ing. Mădălina Popa

echipamente de transport și manipulare echipamente speciale 40

35 36

REPO – Remorca Agricolă Repo‐AGRI – RPA 4521/50 FARM TECH ROMÂNIA – Leader pe piaţa românească

Echipamente de castrat porumb

autor: ing. Iulian Dumitru 42 BOSCH REXROTH ‐ Programarea unui controler pentru comanda părţii hidraulice a utilajului forestier prototip TAF 2012 43 BOSCH REXROTH ‐ Soluţiile ingenioase îmi reduc consumul cu până la 10.000 litri

energii regenerabile 44 idee… 46

POLYTECHNIK SIETA – partenerul Dumneavoastră de la prima Echipamente pentru peletizarea biomasei autor: dr. ing. Nicoleta Ungureanu

piese de schimb 48 MEFIN – Sisteme de injecţie diesel 50 URB prin GREEN LAND – Brand Românesc, Calitate Recunoscută, Promptitudine

consultanţă 51 52

Pro Xtreme Guard – Paza culturilor și a utilajelor agricole TITAN MACHINERY – Formează Cariere

evenimente 54 AGROMALIM 2017 – Cel mai mare eveniment agricol din vestul României

ediţia 3/2017

Technomarket 3


tractoare

Ediţia specială a tractorului Puma CVX marchează împlinirea a 175 de ani ai companiei Case IH

175 de ani de performanţe agricole și 10 ani ai tractorului Puma… Case IH a creat o nouă versiune a tractorului Puma 175 CVX, la cea de a 175‐a aniversare a companiei și va fi disponibil într‐o fază de producţie limitată pe piaţa externă, pentru a marca 175 de ani de la înfiinţarea companiei, care a devenit astăzi Case IH Agriculture. Ediţia jubiliară marchează, de asemenea, producţia de zece ani a liniei Puma, modelul construit în stil austriac, în St. Valentin, cu puteri cuprinse între 150 și 240 de cai putere.

148 de ani de tractoare inovative… Jerome Increase Case și‐a înfiinţat în 1842, în orașul american Racine, statul Wisconsin, afacerea cu echipamente agricole, localitate care este si astazi sediul mondial al afacerilor agricole Case IH. În 1869 Case a fabricat primul tractor cu motor cu aburi, proiectat să pună în funcţiune implementurile specifice vremii, iar șapte ani mai târziu a construit primul motor autopropulsat cu abur. Deoarece puterea motorului cu abur a început să înlocuiască caii pentru tractarea mașinilor de treierat, compania JI Case Threshing Machine a devenit cel mai mare producător mondial de motoare cu aburi până în 1886. În 1902, cinci firme americane de echipamente agricole au fuzionat pentru a forma International Harvester Company. Case IH a fost creată în 1985, când J I Case a achiziţionat divizia agricolă a International Harvester.

4 Technomarket

ediţia 3/2017


tractoare

Aproape 200 de ani de contribuţie la dezvoltarea agriculturii mondiale De aproape 200 de ani, Case IH, împreună cu predecesorii ei (David Brown, International Harvester, McCormick, Steiger şi Case), a fost implicată activ în fabricarea şi dezvoltarea utilajelor pentru agricultură. În tot acest timp, angajaţii CASE IH au ascultat permanent ceea ce fermierii spun sau ce îşi doresc în materie de tehnică agricolă. Ca rezultat, a oferit nenumărate soluţii inovatoare, ajungând pas cu pas la creşterea productivităţii, a robusteţii şi eficienţei utilajelor agricole. CASE IH a contribuit decisiv, de‐a lungul anilor, la creşterea globală a producţiei agricole, în acelaşi timp fiind permanent interesată de păstrarea unui echilibru de mediu favorabil. Este bine ştiut că un rol vital pentru viitor este legat de creşterea producţiilor agricole. Prin dezvoltarea, fabricarea şi vânzarea de utilaje agricole de înaltă performanţă, CASE IH demonstrează permanent un focus contructiv în această direcţie.

Modelul aniversar Puma CVX pare sa aibă ceva în comun cu un Viper Puma 175 CVX Jubilee Edition este finisată într‐un roșu sportiv sidefiu distinctiv „Viper Stryker", ce s‐a regăsit exclusiv pe supercar‐ul Dodge Viper și va avea un sticker aniversar pe bonta motorului. Modelul ediţiei aniversare Puma 175 CVX este sigur că va capta atenţia, mai ales că acest model aniversar de culoare și sticker sunt gratuite pentru primele 250 de unităţi comandate. Bogdan Constantin PR & Communication Specialist Titan Machinery Romania SRL Autostrada București‐Pitești km 13.2, 077096 Dragomirești Deal, Parcul Industrial A1, Aleea Ștefania Nr. 2, Jud Ilfov,România Tel: +4 0748 77 88 99; Fax: +4 021 310 12 24 www.titanmachinery.ro ediţia 3/2017

Technomarket 5


tractoare

MASSEY FERGUSON 3600 în versiunile V, GE, S, F, A autor: ing. Valeriu Luca Brand Manager Massey Ferguson

Tractoarele Massey Ferguson din seria 3600 fac parte din categoria tractoarelor specializate, dedicate lucrărilor din cultura viţei de vie, pomi și arbuști fructiferi dar și pentru lucrul în fermele mici cu activitate cerealieră sau mixtă. Pentru plantaţiile de viţă de vie se poate opta pentru versiunea V care are lăţimea constructivă de 1‐1,3 m (plantaţiile cu rânduri la 1,80‐2,20 m), versiunea S care are lăţimea constructivă de 1,3‐1,5 m (plantaţiile cu rânduri la 2,20‐2,50 m.) și versiunea GE care are lăţimea constructivă de 1,15‐ 1,40 m (plantaţiile cu rânduri la 2,20‐3,00 m dar cu înălţime limitată). Pentru plantaţiile de pomi și arbuști fructiferi este disponibilă versiunea F care are lăţimea constructivă de 1,45‐1,80 m (plantaţiile cu rânduri la 2,50‐3,00 m). Fermele mici cu activitate mixtă sau de producţie cerealieră pot opta pentru versiunea A.

6 Technomarket

ediţia 3/2017


tractoare GE: Versiunea Ground Effect MF 3625 ‐ 69 hp / 3 cyl mech MF 3635 ‐ 80 hp / 3 cyl mech MF 3640 ‐ 84 hp / 3 cyl CR MF 3650 ‐ 94 hp / 3 cyl CR MF 3660 ‐ 102 hp / 3 cyl CR

S: Versiunea Special – Vie rânduri largi MF 3625 ‐ 69 hp / 3 cyl mech MF 3635 ‐ 80 hp / 3 cyl mech MF 3640 ‐ 84 hp / 3 cyl CR MF 3650 ‐ 94 hp / 3 cyl CR MF 3660 ‐ 102 hp / 3 cyl CR

F: Versiunea Fruit – Livezi MF 3625 ‐ 69 hp / 3 cyl mech MF 3635 ‐ 80 hp / 3 cyl mech MF 3640 ‐ 84 hp / 3 cyl CR MF 3650 ‐ 94 hp / 3 cyl CR MF 3660 ‐ 102 hp / 3 cyl CR

A : Versiunea Agricultural– Lucrări în cultura mare MF 3625 ‐ 69 hp / 3 cyl mech MF 3630 ‐ 76 hp / 3 cyl CR MF 3640 ‐ 84 hp / 3 cyl CR MF 3650 ‐ 92 hp / 3 cyl CR

V: Versiunea pentru vie – Rânduri înguste MF 3625 ‐ 69 hp / 3 cyl mech MF 3635 ‐ 80 hp / 3 cyl mech MF 3640 ‐ 84 hp / 3 cyl CR

ing. Valeriu Luca Brand Manager Massey Ferguson Dragalina, jud. Călărași mobil: +40 725 456745 ediţia 3/2017

Technomarket 7


mașini de lucrat solul

Partenerul tău de încredere pentru lucrările solului Societatea românească IASEN GARDEN produce și comercializează utilaje de lucrat solul, de concepţie proprie sau la solicitarea clienţilor, conform specificaţiilor și așteptărilor acestora. Deţinem o hală de producţie utilată cu echipamente noi și performante. Acest fapt ne permite împreună cu personalul nostru calificat și experimentat să producem o gama variată de utilaje agricole și o varietate mare de piese de schimb pentru utilajele agricole. Începând cu anul 2014, utilajele agricole pentru prelucrarea solului, pe care le producem, le comercializăm sub brandul propriu IADRAN AGRI.

Producţie utilaje • DISC Lăţime de lucru

3,2 m

Diametru taler

610 mm

Număr taleri

28

Distanţa între discuri

230 mm

Dimensiune cadru

150x150x5

• GRUBER Dimensiune cadru

100x100 – 100x120

Lăţime de lucru

3–4m

Greutate

1860– 2740 kg

Număr organe active

5 / ml

Înălţime cadru

850 mm

Cai putere tractor (HP)

90–147 / 120–200 –– 115–180 / 160–250

• COMBINATOR Dimensiune cadru

80 mm

Lăţime de lucru

3,5 – 7 m

Înălţime cadru

600 mm

Cai putere tractor (HP)

100 – 200 HP

Tăvălug

Dublu cu cornier

Număr organe active

5 / ml

IASEN GARDEN produce și comercializează de asemenea, piese de schimb pentru întreaga gamă de utilaje agricole existente pe piaţă: tractoare, combine, combinatoare, semănători etc.

SC IASEN GARDEN SRL Calea Timișorii nr.212; Arad, Jud. Arad Mobil: 0757081023 ; 0722390064; 0735881151; 0729062099 Tel/fax: 0257218821; 0357815750 E‐mail: iasengarden@yahoo.com; www.iasengarden.ro ediţia 3/2017

Technomarket 9


mașini de lucrat solul

Utilaj revoluţionar pentru prelucrarea solului în benzi înguste și pregătirea patului germinativ la o singură trecere direct în miriște

ARTECOM SRL, cel mai dinamic producător ROMÂN de utilaje agricole și viticole a lansat în producţia de serie un utilaj revoluţionar pentru prelucrarea solului și pregătirea patului germinativ în benzi înguste, la o singură trecere. (STRIP TILL) Acest proiect numit TIGER, în variante constructive cu lăţimi de patru, șase și opt metri este un concept nou pentru culturile prășitoare realizat în sprijinul fermierilor români, având ca scop final reducerea cheltuielilor totale. SIMPLU și eficient, acest tip de utilaj realizează prelucrarea solului și pregătirea patului germinativ în BENZI ÎNGUSTE cu lăţimi de 20‐ 30cm, LA O SINGURĂ TRECERE restul spaţiului rămânând neprelucrat și încărcat cu resturi vegetale (mulci). Este eficient pentru lucrările de toamnă dar cel mai potrivit este pentru primăvară pe terenuri plane și uscate când la o singură trecere scarifică la adâncimea de 30‐ 35 cm și pregătește patul germinativ. După lucrarea cu TIGER se poate efectua semănatul și administra îngrășămintele necesare concomitent. Ținând cont de faptul că o mare cantitate de sol nu mai este prelucrată inutil ceea ce implică costuri, îngrășămintele se aplică doar pe spaţiul îngust prelucrat și nu mai avem risipă, timpul aferent acestei lucrări este substanţial redus, chiar dacă nivelul producţiei este același ca în condiţiile clasice fermierii vor avea un mare avantaj: totalul costurilor va fi substanţial redus. Potrivit specialiștilor, PRELUCRAREA în BENZI s‐a dovedit mult mai eficientă în comparaţie cu tehnologia clasică, aceste tehnologii permit economisirea resurselor de producere și contribuie la menţinerea umidităţii în sol, ceea ce este foarte important în cazurile secetei. Astfel, prin prelucrarea în benzi se favorizează oxigenarea solului, menţinerea apei în sol, economie însemnată de carburanţi, economie de manoperă și îngrășăminte (care se aplică doar pe intervalul prelu‐ crat, odată cu semănatul). Studii efectuate de universităţi de prestigiu arată că diferenţa de temperatură este cu 7 grade Faraday mai mare

10 Technomarket

ediţia 3/2017

în spaţiul prelucrat faţă de cel neprelucrat, fapt ce conduce la o germinare și răsărire îmbunătăţită. Pe lângă toată gama de utilaje agricole fabricate de către ARTECOM – ROMÂNIA, TIGER 4; TIGER 6 si TIGER 8 reprezintă nivelul superior al tehnicii de care dispune compania în vederea sprijinului și atenţiei acordate fermierilor cât și sectorului agricol din ROMÂNIA. Pentru o agricultură modernă cu producţii mari și costuri reduse este nevoie de utilaje moderne, robuste, performante, care să aducă economii fermierilor. ARTECOM prin programul de cercetare și inovare alături de cercetători din instituţii de prestigiu va contribui la creșterea calităţii lucrărilor din exploataţiile agricole. Invităm toţi fermierii interesaţi, să ne contacteze pentru detalii tehnice cât și comerciale pe www.artecom.ro sau e‐mail: office@artecom.ro


echipamente de recoltat

Utilaje moderne pentru recoltat cartofi drd. ing.agro. Costin Mircea1); conf. dr. ing. Covaliu Cristina2); drd. ing. Ana Zaica1); ing. Alexandra Angheleţ1); dr. ing. Dan Cujbescu1); drd. ing. Perșu Cătălin1), lect. dr. ing. Ungureanu N.2) 1)INMA București; 2)U.P. Bucureşti

Potatoes harvesting is a very important work being the last link in the total complex of agricultural works. The harvesting equipment is of particular importance as the quality of the harvested material depends on its performance.

Combina autopropulsată de recoltat cartofi Ploeger

Maşină de recoltat cartofi GT 170 Grimme (fig. 3)

Este o combină pe patru rânduri (fig.1) echipată cu unităţi indepen‐ dente de control a adâncimii de recoltare dispune de o mare varietate de module de curăţare pentru diferite condiţii de lucru. Toate reglările se fac cu uşurinţă din cabina operatorului, combina putând lucra indiferent de condiţiile meteo sau ale solului.

Construcţiile cadru variabile și bine vizibile ale celor două modele GT 170 M și GT 170 S combinate cu 4 separatoare diferite personalizează mașina în funcţie de cerinţele individuale. Conceptul inovativ de acţionare cu mai multe mecanisme de transmisie cu curea trapezoidală în locul dispozitivelor de transmisie cu lanţ reduce costurile de uzură și întreţinere. Alte avantaje sunt relansarea presiunii hidraulice și controlul independent de adâncime TerraControl. Puternic și extrem de versatil, MultiSep și/sau MultiSep dublu, funcţionează bine în toate condiţiile, cu diferite role, pentru a se potrivi culturii și condiţiilor. Panourile laterale active, precum și lungimea și flexibilitatea ascensorului pentru cărucioare asigură o descărcare netedă și delicată a culturii chiar și în remorci adânci.

Fig.1 – Combină autopropulsată de recoltat cartofi Ploeger [1]

Caracteristici tehnice principale [1]: • motor Deutz Diesel Turbo Intercooler 400 CP; • tracţiune integrală pe şenilele posterioare şi roţile anterioare; • viteză de lucru 7‐13 km/h; • viteză de deplasare 13‐26 km/h; • direcţie servoasistată acţionând asupra roţilor anterioare şi a şenilelor posterioare; • sistem de săpare cu control electronic al adâncimii; • 2 unităţi independente de săpare în partea anterioară; • sistem de săpare şi preluare secundar cu lăţimea de 2,9 m; • sistem de descărcare laterală cu bandă transportoare cu racleţi; • buncăr de 2,5 m3; • înălţimea de descărcare ajustabilă până la 4,35 m.

Fig. 3 – Combina tractată de recoltat cartofi GT 170 Grimme [3], [4]

Fig. 4 – Combina autopropulsată de recoltat cartofi Dewulf [5]

Începând cu anul 2010, Dewulf a fost primul producător care a combinat recoltarea frontală cu o curăţare clasică a șanţurilor și a mod‐ ulelor de curăţare, cu cel mai mare buncăr existent pe piaţă (fig. 4).

Combina de recoltat cartofi Pyra 2 (fig. 2) Este o combină tractată de recoltat cartofi pe două rânduri, lăţimea de lucru putând fi ajustată între 75 şi 90 cm, înălţimea de descărcare de 3.2 m, ce poate realiza o productivitate de până la 0.45 ha/h. Fig. 5 – Combina autopropulsată de recoltat cartofi Dewulf [5]

Datorită conceptului de înaltă calitate, structura mașinii de recoltare frontală a cartofilor (fig. 5) rămâne intactă având o stabilitate excelentă. Exista posibilitatea de a se face foarte ușor schimb de diferite echipamente de recoltare (pentru diferite culturi de legume).

Concluzii Fig. 2 – Combina de recoltat cartofi si legume Pyra 2 [2]

Combina este prevăzută cu scuturător activ de impurităţi cu ajustarea unghiului de înclinare, control manual al sistemului hidraulic de recoltare, acţionare hidraulică a bandei de descărcare şi separator de tulpină.

Recoltarea mecanizată a devenit în România o necesitate, fiind din ce în ce mai greu de folosit forţă de muncă manuală pentru recoltarea cartofilor pe suprafeţe foarte mari. Costurile cu plata zilierilor ar fi destul de ridicate iar calitatea lucrării depinde de conştiinciozitatea acestora. De aceea, utilizarea unor utilaje performante pentru recoltare ar eficientiza munca scăzând astfel costurile. ediţia 3/2017

Technomarket 11


echipamente de recoltat

Exploatarea pajiștilor și pășunilor cu utilajele Presă baloţi rotunzi cu cameră fixă cu role și rotor –

MONDIALE 120 The MONDIALE model combines robustness and technology solutions of superior models to the convenience and simplicity of a fixed chamber round baler. The bottom opening lower, the central lubrication system, the binding system with high efficiency and practical monitor electrical control make this machine a professional model with high efficiency

Maschio Gaspardo oferă o gamă completă de utilaje pentru exploatarea pajiștelor și pentru recoltare. Aceste mașini sunt recunoscute la nivel internaţional pentru fiabilitate și performanţă în orice condiţii de lucru.

Gama cuprinde 3 familii de produse: • Cosire: cositori cu două lame, cu tambur, cu disc, laterale, frontale, tractate și combinate; • Recoltare: prese pentru baloţi rotunzi cu cameră fixă sau variabilă și geometrie variabilă, prese pentru baloţi pătraţi și echipa‐ mente pentru tocare; • Pregătire: mașini de răvășit fânul, mașini de uscat fânul și mașini de întors fânul. Creșterea animalelor a fost condiţionată dintodeauna de condiţiile climatice. La aceasta se adaugă cererea pe piaţă pentru o calitate tot mai mare și trasabilitatea întregi filiere. Cunoscând bine acest lucru, Maschio Gaspardo oferă o gamă completă de echipamente specializate, de la tăiere la recoltare, care combină fiabilitatea ridicată cu performanţe înalte, acordând întotdeauna o atenţie maximă produsului final. Mondiale 120 Combi este soluţia ideală pentru colectarea de produse verzi (iarbă de secară și lucernă): produsul este dimensionat, împachetat și ambalat într‐o singură operaţie, balotul nefiind contaminat prin contactul cu solul sau în condiţii meteorologice nefavorabile. Presa de baloţi rotunzi prezintă un sistem de împachetare blând, care înfășoară balonul într‐o peliculă de plastic, protejându‐l de contactul cu aerul și cu alţi agenţi externi. Acest lucru împiedică orice fermentaţie aerobă, pentru o conservare optimă a

12 Technomarket

ediţia 3/2017

produselor, chiar și atunci când este umedă și pentru îmbunătăţirea sănătăţii animalelor. Datorită sistemului de ridicare generos și a sistemului de alimentare, colectarea produsului este întotdeauna eficientă, respectând atât tipul de produs, cât și gradul de umezeală a acestuia. Camera fixă este echipată cu role care permit presarea produsului fără suflare excesivă, reducând gradul de pierdere. Spatele care se deschide ‐ poate fi acţionat de către operator fără a fi nevoie să coboare din tractor, ceea ce favorizează reluarea rapidă a lucrului. Prin extinderea canalului de alimentare și permiterea scurgerii produsului în exces, se poate relua lucrul în condiţii normale după o înfundare. Pick‐up de înaltă eficienţă – Un transportor din tablă special al produsului, echipat cu tăvălug de compresie, crește la maxim eficienţa, limitând la minim înfundarea prin deplasarea hidraulică cu limitator de cursă cu lanţ și rulmenţi de alunecare a camelor cu rând dublu de bile. Rezistenţă – La modelele Mondiale cât și la Trotter, camera de formare este alcătuită din 17 tamburi ranforsaţi pentru varianta 110 CUT și din 19 tamburi pentru varianta 120 PRO, care permit realizarea unor baloţi cu diametru de 1000x1100 mm pentru 110 CUT (1220 x 1250 mm pentru versiunea 120 PRO). Fiecare tambur este caracterizat printr‐un anumit profil, pentru a asigura tracţiune optimă, care permite folosirea în orice condiţii și cu orice produs, inclusiv curpeni.


echipamente de recoltat

Mondiale 120 COMBI TOPCUT ȘI ULTRACUT

Mondiale 120 COMBI ULTRACUT Presă baloţi rotunzi cu cameră fixă cu role combinată și rotor cu 25 cuţite Echipament standard • Cameră fixă cu 19 role • Presare hidraulică balot • Ungere automată lanţuri • Sistem manual de lubrifiere centralizată • Grup de tăiere cu 25 cuţite • Roţi pivotante pentru pick‐up • Pick‐up cu rulou pentru spaţiu între două rânduri • Lanţuri de suport pentru pick‐up • Sistem hidraulic de ridicare pick‐up • Parte inferioară detașabilă • Scară • Inel de tractare diametru 50 mm • Sistem de frânare hidraulic • Roţi: 600/55‐26.5 • Priză de forţă 540 rot/min • Cardan omocinetic cu limitator de cuplu cu ambreiaj cu came • Pereche de elemente de strângere • Lumini pentru deplasarea pe stradă • Mașină de înfoliat baloţi cu platformă și 3 rulouri, 2 sisteme de întin‐ dere folie de 500/750. Cuţit automat de tăiere, curea de descărcare balot • Sistem standard legare balot: legare cu plasă • Pe tractor sunt necesare 2 valve hidraulice: 1 cu efect simplu, 1 cu efect dublu și 1 cu efect dublu cu retur liber (debit minim de ulei:38l/min)

Mondiale 120 COMBI TOPCUT Presă baloţi rotunzi cu cameră fixă cu role combinată și rotor cu 15 cuţite Echipament standard • Cameră fixă cu 19 role • Presare hidraulică balot • Ungere automată lanţuri • Sistem manual de lubrifiere centralizată • Grup de tăiere cu 15 cuţite • Roţi pivotante pentru pick‐up • Pick‐up cu rulou pentru spaţiu între două rânduri • Lanţuri de suport pentru pick‐up • Sistem hidraulic de ridicare pick‐up • Parte inferioară detașabilă • Scară • Inel de tractare diametru 50 mm • Sistem de frânare hidraulic • Roţi: 600/55‐26.5 • Priză de forţă 540 rot/min • Cardan omocinetic cu limitator de cuplu cu ambreiaj cu came • Pereche de elemente de strângere • Lumini pentru deplasarea pe stradă • Mașină de înfoliat baloţi cu platformă și 3 rulouri, 2 sisteme de întin‐ dere folie de 500/750, cuţit automat de tăiere, curea de descărcare balot • Sistem standard legare balot: legare cu plasă • Pe tractor sunt necesare 2 valve hidraulice: 1 cu efect simplu, 1 cu efect dublu și 1 cu efect dublu cu retur liber (debit minim de ulei:38l/min)

Accesorii

Accesorii

• • • • • • • •

• • • • • • • •

Kit lumini pentru lucrul pe timpul nopţii Kit 25 cuţite false Kit descărcare balot înfoliat Kit port rulou suplimentar, dreapta Kit port rulou suplimentar, stânga Sistem automat de lubrifiere progresivă Kit roţi 700/55‐26,5 Kit roţi 800/55 – 26,5

Kit lumini pentru lucrul pe timpul nopţii Kit 25 cuţite false Kit descărcare balot înfoliat Kit port rulou suplimentar, dreapta Kit port rulou suplimentar, stânga Sistem automat de lubrifiere progresivă Kit roţi 700/55‐26,5 Kit roţi 800/55 – 26,5

Strada Înfrăţirii nr. 155 Chișineu‐Criș, Arad ‐ ROMANIA Tel. +40 257 307030ș Fax +40 257 307040 info@maschio.ro; www.maschio.ro ediţia 3/2017

Technomarket 13


echipamente de recoltat

AGRONOMIC DESIGN 2017

Aflat la a treia ediţie, turul Agronomic Design organizat de Titan Machinery România și CASE IH s‐a bucurat anul acesta de un real interes din partea fermierilor. Dacă subiectul de anul trecut a fost reprezentat de tractoarele șenilate CASE IH, discutându‐se și testându‐se avantajele utilizării acestora în măsura minimizării compactării solului, anul acesta am schimbat puţin trendul, viziunea fiind orientată către aspectele legate de recoltate. Astfel, vedetele au fost combinele CASE IH Axial‐ Flow® și au fost dezbătute avantajele rotorului cu flux axial, marcă înregistrată CASE IH. Anul acesta, turul Agronomic Design a început în data de 22 iunie în localitatea Ulmeni, judeţul Călărași, continuând în data de 01 iulie în localitatea Vișina, judeţul Olt și s‐a încheiat în data de 04 iulie în vestul ţării, în localitatea Periam, judeţul Timiș. Așa cum ne‐am obișnuit invitaţii, conceptul Agronomic Design a fost structurat pe 2 sesiuni: una teoretică, desfășurată în deja celebrul camion CASE IH, construit special pentru astfel de evenimente și o alta practică, desfășurată în câmpul de demonstraţii unde s‐a recoltat grâu și orz. Ambele sesiuni au fost întreţinute de ingineri români și austrieci ai Titan Machinery și CASE IH care au promovat bunele practici în agricultură sub titulatura de „Agronomic Design” și au reliefat cu lux de amănunte, în special avantajele rotorului cu flux axial de care dispun combinele CASE IH și complementar, întreaga tehnică modernă și sistemenele pentru agricultura de precizie de care dispun aceste combine, dar și despre reţeaua RTK+ a Titan Machinery. Sesiunea teoretică a fost întreţinută de George Stanson, Business Manager Case IH & Steyr pentru România, Bulgaria, Serbia și Croaţia și de Vasile Morariu, Product Manager al Titan Machinery pe zona de sud‐est a Europei și Balcani. Experienţa impresionantă de aproape 200 de ani pe care constructorul american CASE IH o are în tehnica agricolă mondială, îi permite să ofere fermierilor cele mai performante produse, creând trenduri și gândindu‐se foarte mult la prezent și la viitor. Cei aproximativ 25 de fermieri prezenţi la fiecare eveniment, au avut oportunitatea să cunoască flexibiliatea recoltării cu ajutorul combinelor Axial‐Flow® din serile 140 și 240, capabile să recolteze cu

14 Technomarket

ediţia 3/2017

ușurinţă toate tipurile de culturi, cu pierderi minime de seminţe, sub 1%, caracteristică deja cunoscută a acestor combine. În deschiderea conferinţei, George Stanson a declarat: „Am avut onoarea să dezvolt câteva pieţe din lume pentru o mare companie daneză care se numește DLF Trifolium, care produce seminţe de trifoi, lucernă etc. În Danemarca, combinele noastre sunt singurele utilaje aprobate de către DLF să recolteze sămânţă de iarbă. Acum un an am descoperit inclusiv un producător bulgar care recoltează sămânţă de lavandă cu combina Axial‐Flow®. Ce modificări a adus combinei Axial‐Flow®? Nici noi nu știm. S‐a jucat cu un aparat de sudură și niște tablă, iar acum recoltează sămânţă de lavandă! De acolo și până la fasole vorbim de o plajă foarte mare de produse agricole și, cu cât bobul este mai mare (iar fasolea este mai mare) și spărtura este mai mare, iar produsul final, financiar, al fermierului este mai redus; nici măcar fasolea sau mazărea nu sunt sparte, datorită sistemului centrifugal axial”, Datorită optimizării productivităţii de lucru, pierderile de boabe sunt reduse la minimum, chiar și în timpul recoltării plantelor la viteze ridicate. Mai exact, în cazul combinei axiale, respectiv al principiului de rotor, constructorul a eliminat orice fel de lovire a boabelor prin stres mecanic. George Stanson a completat: „Acesta prezintă mai multe avantaje majore din punctul de vedere al calităţii materiei prime recoltate. În primul rând, vorbim de cantitatea redusă de boabe sparte. În momen‐ tul în care se prelevează o mostră din tanc, aproape că nu se găsește un bob spart, indiferent care este umiditatea sa. În al doilea rând, discutăm de avantajul germinaţiei deosebit de ridicate. Este o corelaţie foarte simplă: dacă există o cantitate scăzută de spărtură în tanc, în cazul producţiei de sămânţă, materialul semincer care urmează să fie comercializat, tocmai datorită absenţei spărturii, acesta va germina mai mult. Există un nivel de cinci la sută spărtură în tanc, tona de grâu de sămânţă vândută germinează cu 5% mai puţin. Cinci procente la o suprafaţă de 10.000 ha, spre exemplu, înseamnă foarte mulţi bani”.


echipamente de recoltat

În ceea ce privește simplitatea în utilizarea utilajelor CASE IH, în acest caz combinele Axial‐Flow® 8240, beneficiază de un design simplu și eficient, și anume absenţa aproape totală a curelelor de transmisie. Specialist în materie tehnică, Vasile Morariu a explicat invitaţilor, mecanismul de funcţionare al acestor utilaje, evidenţiind punctele forte, caracteristice ale utilajelor constructorului american. Operaţiunile zilnice de mentenanţă pot fi efectuate rapid, deoarece toate componentele și zonele critice pentru funcţionarea combinei sunt ușor accesibile de la nivelul solului. Postul de comandă al combinelor Axial‐Flow® din seriile 140 și 240 beneficiază de cele mai moderne tehnologii disponibile la ora actuală pe piaţă pentru a crea un mediu de lucru cât mai confortabil pentru operator, astfel încât acesta să se concentreze mai bine asupra operaţiunilor de recoltare care trebuiesc efectuate. Seria‐140 Inginerii CASE IH au înţeles faptul că, deşi aducerea cerealelor în hambar este factorul‐cheie de care depinde maximizarea profitului, cheltuielile de exploatare ale combinei reprezintă unul dintre cele mai importante costuri suportate de către fermier şi că procesul de recoltare nu înseamnă nimic dacă acest lucru se face cu preţul unui consum ridicat de motorină, a unor cheltuieli ridicate de mentenanţă sau a unor pierderi însemnate de boabe. La baza combinelor Axial‐ Flow® din seria 140 stau două componente excepţionale – motorul şi rotorul compact – care, împreună cu cabina confortabilă, echipată cu un sistem îmbunătăţit AFS (pentru Agricultura de Precizie), îi permit operatorului să utilizeze toată puterea disponibilă a propulsorului, extrasă din fiecare strop de motorină consumată, asigurându‐se în același timp fiabilitatea pe termen lung a fiecărei componente a utilajului. Aceasta reprezintă dovada potrivit căreia CASE IH caută permanent să reducă impactul utilajelor sale asupra mediului şi costurile de exploatare ale acestora.

Seria‐240 Fiind echipate cu motoare mai puternice, toate modelele de combine din seria 240 pot îndeplini cu succes cerinţele fermelor moderne mari și ale celor mai exigenţi fermieri, având o viteză de recoltare sporită și o capacitate de batere și separare superioară. Ele vor continua să lucreze cu eficienţă maximă chiar și în cele mai dificile condiţii. Sistemul de alimentare, rotorul, buncărul și tubul de descărcare au fost proiectate pentru a face faţă celor mai productive culturi. Puterea motorului fiecărui model de combină Axial‐Flow® corespunde competitivelor cerinţe actuale de recoltare a plantelor în condiţiile unui consum de carburant cât mai redus. În plus, volumul mai mare al buncărului de colectare a boabelor determină golirea sa mai rară. Postul de comandă al combinelor Axial‐Flow® din seria 240 beneficiază de cele mai moderne tehnologii disponibile la ora actuală pe piaţă pentru a crea un mediu de lucru cât mai confortabil pentru operator, astfel încât acesta să se concentreze mai bine asupra operaţiunilor de recoltare care trebuie efectuate. Pe o vreme călduroasă de vară, sesiunea demonstraţiilor practice, a dispus câte o combină din fiecare serie la recoltarea fie a orzului, fie a grâului, proces prin care inginerii austrieci și români au demonstrat că pierderile seminţelor recoltate au fost sub 1%. Pentru a afla acest lucru s‐a recurs la sistemul profesional de măsurare a pierderilor FEIFFER, împreună cu aplicaţia pentru mobil dedicată. De asemenea, a fost testată și delicateţea de separare a seminţelor, printr‐un prosop foarte bine înnodat care a fost aspirat de combină, apoi eliberat odată cu paiele, complet deznodat și nealterat. Datorită baterii ușoare a plantelor asigurată de rotorul axial compact al combinelor Axial‐ Flow®, se observă un aspect distinctiv, când vine vorba de calitatea boabelor obţinute. Rotorul axial compact asigură o batere mai ușoară a plantelor comparativ cu un rotor convenţional. Totodată s‐a efectuat și o comparare a calităţii de paie rezultate din recoltatea cu 3 combine diferite. A rezultat faptul că paiele rezultate din recoltarea cu combinele Axial‐Flow® formează baloţi cu o densitate mai mare, ceea ce înseamnă mai puţini baloţi din aceeași cantitate de paie. Datorită faptului că paiele în urma recoltării plantelor cu ajutorul combinelor Axial‐Flow® au o capacitate absorbantă ridicată, condiţiile de igienă din grajduri vor fi mai bune. Paiele produse de aparatele rotative de treier ale combinelor Axial‐Flow® sunt folosite și ca supliment în nutreţul animalelor. De asemenea, paiele obţinute în urma recoltării plantelor cu ajutorul combinelor Axial‐Flow® determină accelerarea procesului de formare a humusului în sol. În ceea ce privește noutăţile, Titan Machinery este singurul dealer cu acoperire 100% de semnal pentru sisteme GPS pe teritoriul României, iar la acest proiect s‐a lucrat timp de trei ani. În materie de inovaţie anul trecut CASE IH a lansat tractorul complet autonom, iar în momentul de faţă, în ciuda părerilor conform cărora acest tractor vine prea devreme pentru România, există deja două cereri concrete de achiziţionare a acestora. Totodată, a fost recent lansată pe piaţă din România cea mai mică combină construită vreodată de CASE IH, combina Axial‐Flow® 4130, destinată fermierilor ce exploatează suprafeţe mici și mijlocii și care își doresc o combină cu rotor cu flux axial, autentic. Titan Machinery și CASE IH le mulţumește tuturor fermierilor și jurnaliștilor prezenţi la eveniment și le promite că va rămâne aproape de ei, asigurându‐le tot suportul necesar. Totodată rămâne aproape de toţi fermierii parteneri, care utilizează combinele CASE IH în această campanie de recoltat și nu numai, prin tot suportul tehnic de care au nevoie.

Bogdan Constantin PR & Communication Specialist Titan Machinery Romania SRL Autostrada București‐Pitești km 13.2, 077096 Dragomirești Deal, Parcul Industrial A1, Aleea Ștefania Nr. 2, Jud Ilfov,România Tel: +4 0748 77 88 99; Fax: +4 021 310 12 24 www.titanmachinery.ro ediţia 3/2017

Technomarket 15


echipamente de recoltat

Cositoarea Brielmaier bate tractorul The Brielmaier hydraulic mower have the following advantages: Central weight distribution on the axis, ideally suited to slopes; Fully hydraulic drive for machine and attachments as well; Turns on its own axis; Patented, self‐cleaning studded roller‐wheels with replaceable studs; Easy handling thanks to the ergonomically adjustable steering bar; Steering and speed controls are equipped with touch‐free sensors; Models with GPS‐based remote control are under future development.

Brielmaier Duo 6 este o motocositoare cu o lungime de lucru imensă, de 6 m. Revista Landwirt a comparat motocositoarea Brielmaier Duo 6 cu un tractor cu cositoare rotativă cu discuri. Consumul mic de combustibil, randamentul, modul în care menajează solul și modul practic de manevrare, ne‐au eliminat rapid toate îngrijorările. Brielmaier Duo 6 folosește ca și tehnologie de tăiere „cuţitele duble“ iar furajul rămâne întins uniform după cosire, astfel se economisește munca cu „întorsul fânului“. Desigur, este o comparaţie neobișnuită: tractor contra motocosi‐ toare? Indiferent cu cine am discutat înaintea testului, aproape toţi au fost sceptici și au pus multe intrebări: Cum poate o masă de cosit de 6 m să se adapteze unui sol denivelat? Cum ajung cu cositoarea pe câmp? Cine ascute cuţitele? Cât costă această mega‐cositoare? Prin testul practic efectuat, s‐au căutat răspunsuri pentru aceste întrebări dar și

16 Technomarket

ediţia 3/2017

evidenţierea avantajelor și dezavantajelor acestei tehnici noi. Sistemul Brielmaier Duo 6 stabilește noi standarde în ceea ce privește eficienţa energetică, randamentul cositului, siguranţa în timpul lucrului pe teren denivelat, protecţia solului și calitatea furajului. Pajiștea, de cca. 2 hectare, aleasă pentru teste, se află în apropiere de Maunten ‐ Austria. Terenul este denivelat fiind, în proporţie de aproape 50 % abia accesibil tractorului, chiar și dotat cu roţi duble pe axul spate. Tractorul Steyr 4105 Multi împreună cu cositoarea Pottinger Novacat 265 H este tehnica convenţională pentru cosit. Cositoarea Brielmaier Duo 6 rulează pe roţi din aluminiu cu crampoane din cauciuc. Cositoarea a fost testată de către producător, dl. Martin Brielmaier în persoană, deoarece el are cea mai mare experienţă practică cu acest prototip.


echipamente de recoltat

Victorie pentru motocositoare

Se adaptează terenului și copiază și cele mai denivelate pajiști

S‐a măsurat consumul de combustibil și randamentul. Tractorul a cosit 1.3 hectare pe oră și a consumat 7.5 litri de motorină la hectar. Brielmaier DUO 6 a reușit să cosească 2.4 hectare la oră și a consumat 2.8 litri de benzină la hectar. O victorie clară pentru motocositoare: la cositul unei suprafeţe aproape duble a consumat cu aproape 2 treimi mai puţin combustibil. Sunt diferenţe mari în ceea ce privește gradul de murdărire al furajului: în timp ce roţile din aluminiu cu crampoane sau comportotat extreme de bine sub aspectul protejării solului, roţile tractorului practic au smuls iarba cu tot cu pământ pe porţiunile abrupte. Acest lucru a dus la o mare murdărire a furajului. Iarba cosită cu DUO6, se întinde uniform pe lăţime, nu trebuie întoarsă. Acest lucru economisește, la recoltarea fânului, cel puţin o etapă de lucru.

Duo 6 de la Brielmaier a fost testat și pe alte terenuri dificile și nimeni nu și‐a putut imagina cât de bine se adaptează masa de 6 m terenurilor cu denivelări, gropi și tot felul de alte obstacole. Sfatul nostru: vizionaţi clipul de pe www.cositoarea.com. Veţi fi uimiţi!

Cum funcţionează Brielmaier Duo 6? Masa de cosit este acţionată de utilajul de bază, o cositoare de 26 cp. A doua cositoare atașată masei de cosit, servește doar la stabi‐ lizarea masei și de aceea poate fi și mai slab motorizată. Conducătorul operează un singur utilaj, cel de‐al doilea fiind co‐acţionat sincron. Avantajele Brielmaier Duo 6: • randament foarte mare de cosit • consum redus de combustibil • protejează solul • calitate înaltă a furajului din cauza gradului mic de murdărire • adaptare la sol

Cositoarea te menţine în formă Motocositoarea nu are o cabină climatizată. Dacă acest lucru este un avantaj sau un dezavantaj rămâne de văzut. Cine merge în urma motocositoarei trebuie sa fie bun “de picior”, va rămâne însă mai mult timp în formă. Fermierii inventivi și‐au montat deja diferite sisteme de scaune pentru motocositoarea Brielmaier. E mai puţin de mers pe jos dacă se folosește telecomanda pentru DUO 6. În funcţie de forma terenului și de denivelări, se poate economisi jumătate din mersul pe jos.

• modul uniform de așezare a stratului de iarbă, astfel fânul nu mai trebuie întors • siguranţă și stabilitate pe teren accidentat • posibilitatea utilizării cu telecomandă Suntem convinși că acest concept este de viitor și că va inspira agricultorii să reflecte asupra posibilităţilor de integrare în exploataţii, mai ales că există oportunităţi extrem de atractive privind accesarea fondurilor nerambursabile, pentru achiziţia acestor utilaje. Mai multe detalii în PNDR 2014 – 2020.

S.C. BRIELMAIER S.R.L. Loc. Dindești nr. 150, Jud. Satu Mare Mobil: 0744.889.349; 0769.619.960 e‐mail: info@cositoarea.com www.cositoarea.com ediţia 3/2017

Technomarket 17


echipamente pentru irigat, stropit, erbicidat

Calitatea se produce acum și în România

Bazată pe experienţa prestărilor de servicii în agricultură precum şi pe furnizarea de echipamente şi servicii de top, Agritehnica creează şi dezvoltă echipamente autopropulsate pentru tratamente fitosanitare şi erbicidat. Singurul producător în segmentul autopropulsatelor, vine în întâmpinarea clienţilor cu noua maşină AGRISAG, rezultatul colaborării strânse între producător, fermier şi Institutul Naţional de Maşini Agricole ‐ Bucureşti. Componente româneşti alături de subansamble de la producători consacraţi intră în alcătuirea unui echipament care ţine standardul ridicat alături de celelalte branduri reprezentate de Agritehnica.

Specificaţii tehnice MOTOR Alegerea producătorului s‐a realizat în conformitate cu cerinţele globale de calitate ale tehnologiei de productie AGRISAG. Productivitatea în lucru este asigurată de un motor Deutz cu 6 cilindri de capacitate 6200 cm3 care dezvoltă o putere de 205 CP.

TRACTIUNE 4X4 HIDROSTATICĂ Obtineţi cea mai ridicată productivitate, indiferent de condiţiile de lucru datorită sistemului antipatinare oferit de Bosch.

POMPĂ UMPLERE RAPIDĂ Pompa de umplere rapidă acţionată hidraulic.

PRECIZIE Lucrarea se realizează în condiţii de precizie ridicată, asigurându‐se o stropire uniformă pe toată suprafaţa de lucru. Înălţimea de stropit poate fi reglată de Ia 40 Ia 200 cm.

CONTROL SECȚIUNI PE FIECARE DUZĂ Controlul secţiunilor este acum mai accesibil, minimizându‐se pierderile. Obţineţi controlul secţiunilor pe fiecare duză, prin intermediul tehnologiei GPS.

18 Technomarket

ediţia 3/2017


echipamente pentru irigat, stropit, erbicidat RECIPIENT EXTERIOR PENTRU PRODUSE Tehnologia AGRISAG încorporează elemente fiabile și performante, pentru a asigura o amestecare perfectă a compușilor chimici, o curăţare eficientă și o viteză mare de transfer. Tehnologia ARAG NIAGARA completează perfect cerinţele de calitate după care ne ghidăm. Pentru o siguranţă sporită, în lucru, AGRISAG a încorporat sistemul EasyFlow, primul sistem de transfer închis, pentru evitarea contaminării și pentru autocurăţirea produselor lichide de protecţie a plantelor, din recipiente mici sigilate sau neacoperite, care permit utilizatorului să efectueze transferuri parţiale sau complete. EasyFlow este proiectat să îndeplinească toate standardele de protecţie a mediului și de siguranţă operaţională astăzi și în viitor.

STABILITATE ÎN LUCRU Lucrările agricole se pot desfășura pe terenuri accidentate și în condiţii dificile, tehnologia AGRISAG asigură stabilizarea rampei pe verticală și orizontală.

CABINĂ PRESURIZATĂ Se asigură un grad înalt de confort și siguranţă, în timpul lucrului.

REZERVOR Rezervorul este conceput din materiale de calitate, fibră de sticlă/plastic întărit cu finisaj interior și tratament special pentru ureea lichidă. Capacitatea rezervorului este de 3500 I, asigurând o autonomie ridicată a utilajului.

SUSPENSIE Punte faţă‐ pneumatică; Punte spate‐ pneumatică;

AGRITEHNICA SERVICE S.R.L. 607660, Valea Seacă, judeţul Bacău Puncte de lucru: Iaşi, Filipeşti (Bacău), Valea Seacă (Bacău) Botoşani, Brăila Tel. +40 234 255 000 contact@agritehnica.ro; www.agritehnica.ro ediţia 3/2017

Technomarket 19


echipamente pentru irigat, stropit, erbicidat

Pulverizatoarele Primus și Albatros Pulverizatoarele de teren tractate LEMKEN actualizate cu noi detalii

LEMKEN’s most recent update of its popular Primus and Albatros trailed sprayers goes well beyond their more modernized exteriors: both technical implement features and handling have been substantially improved. The smaller entry‐level Primus for professional arable farming has been completely overhauled inside and out. Controls are now arranged more clearly and all major connections are centrally integrated behind protective covers. The attractive design is enhanced by a more rounded profile, LED lighting and a colour scheme that is in line with our other range of field sprayers. New features include a job computer and terminal: LEMKEN’s updated cab interior is now equipped with an intuitive graphical user interface on the CCI‐50 terminal, which comes with the standard implement models already. A DGPS receiver can be retrofitted if customers wish to use proven CCI apps, for example for automatic width section control or parallel tracking assistance. The Primus and Albatros models of the 12 series feature ISOBUS as standard and can be operated using any compatible terminal.

Ultima actualizare a lui LEMKEN a pulverizatoarelor sale populare

Controalele sunt acum aranjate mai clar și toate conexiunile majore

Primus și Albatros merge mult peste exteriorul lor mai modernizat:

sunt integrate central în spatele huselor de protecţie. Designul

atât elementele tehnice, cât și manevrele tehnice au fost îmbunătăţite

atrăgător este îmbunătăţit printr‐un profil mai rotunjit, iluminat cu LED‐

substanţial. Primus, pulverizator pentru agricultura profesională a fost

uri și o schemă de culori care este în concordanţă cu cealaltă gamă de

complet revizuit în interior și în exterior.

pulverizatoare de câmp.

20 Technomarket

ediţia 3/2017


echipamente pentru irigat, stropit, erbicidat

Noile caracteristici includ un computer de lucru și un terminal:

EES dispun de sisteme hidraulice automate pentru apă și, prin urmare,

cabina modernă LEMKEN este acum echipată cu o interfaţă grafică

procedurile de curăţare pot fi controlate confortabil din cabină, pentru

intuitivă pentru utilizatorul de pe terminalul CCI‐50, care vine deja cu

o muncă mai durabilă pe teren. Un alt detaliu care merită menţionat este

modelele standard de implementare. Un receptor DGPS poate fi

bara de tractare flexibilă, care permite operatorilor să atașeze

reprofilat dacă clienţii doresc să utilizeze aplicaţii CCI, de exemplu

pulverizatorul fie în poziţia de sus, fie în partea de jos. Capacitatea

pentru control automat al secţiunii de lăţime sau asistenţă paralelă de

rezervorului de apă curată a fost de asemenea mărită la 320 de litri.

urmărire. Modelele Primus și Albatros din seria 12 au standardul ISOBUS și pot fi operate cu ajutorul oricărui terminal compatibil.

Noile pulverizatoare de teren tractate pot fi comandate începând din iulie 2017. Pulverizatoarele Primus 10 și 12 vor avea capacităţi de

Versiunea de bază Primus vine acum cu o linie de circulaţie, ceea ce

rezervor de 2400 până la 4400 litri și lăţimea braţelor de la 15m la 30m,

înseamnă că lichidul de pulverizare uniform este imediat disponibil pe

iar pulverizatoarele Albatros 10 și 12 vor avea capacităţi de la 4000 până

toată lăţimea braţului de îndată ce echipamentul este pornit. Modelele

la 6200 litri și lăţimea braţului de 15m până la 39m.

LEMKEN, specialist în agricultură arabilă cu vânzări anuale de 325 de milioane de euro și o companie globală cu peste 1.400 de angajaţi, este unul dintre principalii furnizori din Europa. Înfiinţată ca un atelier de fierărie în 1780, această companie de familie produce utilaje agricole de înaltă calitate, de înaltă performanţă, pentru cultivarea solului, însămânţarea și protecţia plantelor, în Germania, la sediul central în Alpen și la uzina din Haren, precum și în Nagpur / India. Inovarea în interesul clienţilor noștri ghidează gândurile și acţiunile noastre. Pentru informaţii suplimentare despre LEMKEN, vă rugăm să vizitaţi pagina noastră web www.lemken.com.

ediţia 3/2017

Technomarket 21


echipamente pentru irigat, stropit, erbicidat

Cerinţe de securitate şi protecţia mediului aplicabile la construcţia maşinilor pentru aplicarea pesticidelor

dr.ing. Alexandru Isabela Doina – INMA Bucureşti

The design and construction of machinery for pesticide application have a significant role in reducing the adverse effects of pesticides on human health and the environment. For this reason have been developed a number of environmental requirements which the manufacturers of machinery for pesticide application have to take into account.

Proiectarea, construcţia şi întreţinerea maşinilor pentru aplicarea pesticidelor joacă un rol semnificativ pentru reducerea efectelor adverse ale pesticidelor asupra sănătăţii umane şi asupra mediului înconjurător. Cum cerinţele privind securitatea şi protecţia sănătăţii persoanelor şi, după caz, a animalelor domestice şi a bunurilor sunt reglementate de D 2006/42/CE “Maşini”, s‐a impus modificarea şi completarea acesteia cu cerinţe referitoare la proiectarea, construcţia, inspecţia periodică şi întreţinerea specifice maşinilor pentru aplicarea pestici‐ delor, precum şi introducerea în directivă a unei referinţe la protecţia mediului înconjurător. Astfel, a fost adoptată D 2009/127/EC a Parlamentului European şi a Consiliului din 21 octombrie 2009 de modificare a D 2006/42/EC în ceea ce priveşte maşinile pentru aplicarea pesticidelor care, ia în considerare compatibilitatea cerinţelor esenţiale pentru protecţia mediului înconjurător aplicabile la proiectarea şi construcţia maşinilor noi cu cele referitoare la inspecţie şi întreţinere din Directiva – Cadru (Directiva 2009/128/EC). Conform definiţiei dată de Directiva “Maşini”, maşinile pentru aplicarea pesticidelor sunt maşini special destinate aplicării produselor fitosanitare, respectiv produselor care conţin substanţe active, agenţi fitoprotectori sau agenţi sinergici şi care sunt utilizate pentru: • protecţia plantelor sau a produselor vegetale împotriva tuturor organismelor dăunătoare sau prevenirea acţiunii unor astfel de organisme; • influenţarea proceselor vitale ale plantelor, altele decât îngrășămintele; • conservarea produselor vegetale; • distrugerea unor plante sau părţi nedorite ale acestora; • controlul sau prevenirea creșterii nedorite a plantelor În prezent prevederile nu se aplică maşinilor special concepute pentru aplicarea produselor biocide. Maşinile pentru aplicarea pesticidelor pot fi autopropulsate, re‐ morcate, montate pe vehicule sau fixe, maşini portabile şi de mână, acţionate electric sau manual, cu cameră de presiune şi care pot fi uti‐ lizate atât de profesionişti, cât şi neprofesionişti (amatori).

În cele ce urmează sunt expuse cerinţele esenţiale cărora trebuie să li se conformeze maşinile pentru aplicarea pesticidelor pentru a putea fi introduse pe piaţă şi/sau puse în funcţiune. Astfel: • Producătorul de maşini pentru aplicarea pesticidelor trebuie să asigure efectuarea unei evaluări a riscurilor de expunere în mod neintenţionat a mediului înconjurător la pesticide: maşinile pentru aplicarea pesticidelor trebuie proiectate şi construite ţinându‐se cont de rezultatele evaluării acestor riscuri, astfel încât acestea să poată fi

22 Technomarket

ediţia 3/2017

acţionate, reglate şi întreţinute fără a expune, în mod neintenţionat, mediul înconjurător la pesticide. Scurgerile trebuie să fie întotdeauna prevenite: producătorul nu poate evalua toate posibilele daune aduse mediului prin aplicarea pesticidelor, deoarece aceasta depinde în principal de natura pesticidului utilizat, de cantitatea aplicată și de frecvenţa aplicării, cum ar fi topografia, proximitatea zonelor sensibile și condiţiile meteo‐ rologice. Acestea sunt aspecte care trebuie luate în considerare de către utilizator în conformitate cu dispoziţiile naţionale de punere în aplicare a D 2009/128 /CE privind utilizarea durabilă a pesticidelor. Cu toate acestea, producătorul trebuie să reducă la minim riscurile de deteriorare a mediului cauzate de eliberarea pesticidelor de către mașină în moduri care nu sunt intenţionate de utilizator, ţinând cont de modul specific în care sunt utilizate mașinile de ultimă generaţie (ex. maşinile utilizate în câmp deschis pot avea soluţii diferite în comparaţie cu mașinile care se distribuie în zonele verzi urbane precum parcuri și grădini). Asemenea riscuri pot apărea din cauza supraîncărcării, a scurgerilor sau a contaminării surselor de apă în timpul umplerii, golirii, curăţării și în timpul aplicării. Riscurile în timpul utilizării provin din eliberarea pesticidelor în cantităţi neintenţionate și din eliberarea neintenţionată a pesticidului în alte zone decât zonele ţintă, în timpul aplicării. Una dintre posibilele surse de pierderi de pesticide în mediul înconjurător o reprezintă scurgerile din părţi componente ale maşinii cum ar fi: rezervoare, braţe, furtunuri, lăncii, duze, supape etc. Aceste componente și conexiunile lor trebuie proiectate și construite astfel încât să se prevină scurgerile de risc în condiţiile previzibile de utilizare. Deoarece riscul de scurgere a pulverizatoarelor de lichid este mărit de presiunea ridicată, maşina trebuie să fie prevăzută cu sisteme adecvate pentru a se asigura că presiunea din componentele în cauză nu depășește limitele proiectate. • Control şi monitorizare: aplicarea pesticidelor trebuie să poată fi uşor şi cu precizie controlată şi monitorizată şi să poată fi oprită imediat din postul de lucru. Maşina trebuie proiectată şi construită astfel încât operatorul să poată vedea de la postul de lucru dispozitivele informatice vizuale (cadrane, ecrane de afișare etc.) care permit monitorizarea reţelelor de aplicare și să aibă acces ușor la comenzi pentru a le ajusta. Pentru pulverizatoarele portabile, funcţia de oprire poate fi asigurată prin acţionarea declanșatorului de pe lance iar monitorizarea aplicării de pesticid se realizează prin control manual. • Umplere şi golire: maşina trebuie să fie proiectată şi construită astfel încât umplerea cu precizie să uşureze cu cantitatea necesară de pesticid şi să asigure golirea uşoară şi completă, prevenind în acelaşi timp pierderile prin scurgere de pesticid şi cu evitarea contaminării sursei de apă în timpul acestor operaţiuni. Umplerea: este necesară umplerea exactă a rezervorului și, dacă nu este ușor să se vadă nivelul de pesticid din acesta, trebuie să se prevadă indicatoare vizibile sau alte mijloace care să indice nivelul/can‐ titatea de pesticide. Aparatul de măsură sau nivelul din rezervor trebuie să fie clar vizibil pentru operator din poziţia normală de umplere.


echipamente pentru irigat, stropit, erbicidat Rezervorul trebuie să fie marcat în mod clar și durabil pentru a arăta nivelul maxim de umplere nominal (recomandat de producător) fără riscul de scurgere. Mărimea și poziţia deschiderilor de umplere trebuie să fie proiectate astfel încât să permită umplerea ușoară fără revărsare sau atunci când se utilizează pesticide lichide aspirarea să se realizeze direct din container, eliminând astfel necesitatea decantării manuale. Operatorul ar trebui să poată adăuga pesticidul sau apa (în cazul în care substanţa chimică urmează să fie diluată) în rezervor fie stând pe sol, fie pe o platformă construită în acest scop care oferă o zonă de lucru stabilă cu punctul de umplere într‐un mod ergonomic și sub înălţimea capului. Cu excepţia pulverizatoarelor portabile și a mașinilor proiectate cu sisteme de transfer închis sau staţii de alimentare dedi‐ cate, trebuie prevăzute mijloace pentru a asigura curăţarea corespunzătoare a containerelor cu pesticide, astfel încât să rămână un volum rezidual minim (de exemplu mai mic de 0,01%) din conţinutul iniţial. În toate cazurile, instrucţiunile de utilizare a maşinii trebuie să se refere la utilizarea, curăţarea și eliminarea containerelor. Un sistem sigur împotiva defecţiunilor ar trebui să fie încorporat în dispozitivele de stropit, altele decât cele portabile, care folosesc pesticide lichide pentru a preveni curgerea înapoi prin sifonare în timpul umplerii rezervoarelor de pulverizare. Golirea: rezervoarele de pulverizare trebuie să includă un sistem sigur care să permită colectarea sau descărcarea lichidului drenat într‐un punct pentru evacuarea în siguranţă, cu un minim risc de stropire sau scurgere. Mașinile cu rezervoare de pulverizare mari (de ex.> 1000 litri) trebuie să fie echipate cu un rezervor de spălare pentru a furniza apa necesară curăţării rezervoarelor și a circuitelor instalaţiei de pulverizare care poate conţine soluţii de pesticide. Trebuie să se prevadă spălarea sau golirea completă a rezervoarelor de pulverizare și a circuitelor instalaţiei, astfel încât să rămână un volum minim rezidual de pesticide. Este esenţial să se asigure că pesticidele drenate și lichidul de spălare pot fi colectate cu ușurinţă pentru eliminarea lor în siguranţă • Aplicarea pesticidelor Rata de aplicare: maşina trebuie să fie prevăzută cu mijloace pentru reglarea uşoară, precisă şi sigură a ratei de aplicare. Dispozitivul de reglare a ratei de aplicare trebuie situat în mod ergonomic şi adia‐ cent poziţiei de lucru, fixat ferm şi trebuie să asigure o citire sigură. Distribuirea, depunerea şi împrăştierea pesticidelor: maşina trebuie proiectată şi construită astfel încât să asigure ca pesticidele să fie depuse în zonele ţintă, să reducă la minimum pierderile în alte zone şi să prevină scurgerea pesticidelor în mediul înconjurător. Dacă este cazul, trebuie să fie asigurată o distribuţie egală şi o depunere omogenă. Calibrarea pulverizatorului se realizează funcţie de viteza de înaintare, lăţimea de lucru şi debitul de lichid. Din punct de vedere al proiectării, controlul ratei de aplicare şi calibrarea include poziţionarea, alegerea/reglarea şi posibilitatea de mentenanţă a duzelor şi rampelor, utilizarea tehnologiilor de reducere a pulverizării. Încercări: pentru a verifica dacă părţile componente ale maşinii satisfac cerinţele precizate anterior producătorul trebuie să efectueze încercări corespunzătoare sau să asigure efectuarea unor astfel de încercări pentru fiecare dintre tipurile de maşini în cauză. Trebuie să se efectueze un test funcţional al mașinii pentru a se asigura că sistemul de calibrare și distribuţia pesticidelor sunt conforme cu parametrii de proiectare și trebuie să existe proceduri de asigurare a calităţii pentru a asigura conformitatea mașinilor furnizate. De asemenea trebuie verificată asamblarea corectă a părţilor componente ale maşinii. Pierderi în timpul opririlor: maşina trebuie să fie proiectată şi construită ast‐ fel încât să prevină pierderi când funcţia de aplicare a pesticidelor este oprită. Riscul apare la acele maşini care utilizează pesticide în formă lichidă. Prin proiectare trebuie să se asigure un nivel minim de lichid care se pierde prin duze odată ce alimentarea cu lichid a fost oprită (ex. supape de închidere a duzelor, supape antipicurare etc). Întreţinere Curăţare: maşina trebuie proiectată şi construită astfel încât să permită curăţarea uşoară şi deplină a acesteia, fără contaminarea mediului înconjurător. Maşinile cu rezervoare de capacitate mare (ex. aproximativ 300 l) trebuie echipate cu un rezervor de clătire. Acesta trebuie să asigure apă curată pentru curăţarea internă a maşinii şi de‐ pind de volumul rezervorului de pesticide şi complexitatea echipamen‐ tului de pe maşină care trebuie curăţat.

Deservire: maşina trebuie proiectată şi construită astfel încât în‐ locuirea părţilor uzate să poată fi făcută fără contaminarea mediului înconjurător. Filtrele și duzele trebuie să fie ușor accesibile pentru curăţare, înlocuire și întreţinere. Ar trebui să se permită înlocuirea lor în câmp, dacă este necesar, fără scurgere și risc de contaminare, prin intermediul unor supape de izolare sau alte dispozitive. Filtrele ar trebui să poată fi curăţate fără a fi nevoie să se golească rezervorul. Inspecţii: trebuie să fie posibilă conectarea cu uşurinţă la maşină a instrumentelor de măsură necesare pentru a verifica funcţionarea corectă a maşinii. Trebuie prevăzute locuri uşor accesibile pentru echipa‐ mentele de inspecţie (ex. măsurarea presiunii, măsurarea debitului). Marcarea duzelor, sitelor şi filtrelor: duzele, sitele şi filtrele trebuie să fie marcate astfel încât tipul şi dimensiunea lor să poată fi clar iden‐ tificate. Duzele, sitele și filtrele montate pe mașinile de pesticide sau furnizate ca piese de schimb trebuie să fie clar marcate sau identificate pentru a avea informaţii despre tipul și mărimea acestora, astfel încât operatorul să poată asigura că tipul corect a fost montat. Este de preferat să se utilizeze un sistem de marcare ușor de înţeles, folosind coduri corespunzătoare. Duzele pentru suflantele pneumatice care nu este necesar să fie înlocuite sau schimbate în timpul duratei de viaţă a mașinii nu trebuie să fie marcate. Indicarea pesticidului utilizat: dacă este cazul, maşina trebuie să fie dotată cu un suport special pe care operatorul să poată afişa nu‐ mele pesticidului care este utilizat. Pe maşină trebuie indicat pesticidul utilizat, în special atunci când acesta este clasificat ca substanţă periculoasă şi este prezent într‐o formă concentrată relevantă. Instrucţiuni (manual de utilizare): instrucţiunile trebuie să furnizeze următoarele informaţii: • măsurile de prevenire care trebuie să fie luate în timpul amestecării, încărcării, aplicării, golirii, curăţării, deservirii şi operaţiunilor de transport pentru a evita contaminarea mediului înconjurător; • condiţiile detaliate de utilizare pentru diferitele medii de operare avute în vedere, inclusiv pregătirea corespunzătoare şi reglajele necesare pentru a asigura depunerea pesticidelor în zonele ţintă cu reducerea la minimum a pierderilor în alte zone, pentru a preveni scurgerea pesticidelor în mediul înconjurător şi, dacă este cazul, pentru a asigura o distribuire egală şi o depunere omogenă a pesticidelor; • gama de tipuri şi dimensiuni ale duzelor, sitelor şi filtrelor care pot fi utilizate cu maşina: trebuie indicate duzele recomandate, poziţia acestora şi distanţa între ele astfel încât să se realizeze direcţionarea dorită a jetului de lichid, presiunile şi debitele la care duzele sunt proiectate să funcţioneze. • frecvenţa verificărilor, criteriile şi metoda pentru înlocuirea componentelor supuse uzurii care afectează funcţionarea corectă a maşinii, precum duze, site şi filtre: trebuie indicate criteriile pentru determinarea momentului în care duzele se uzează şi când ar trebui înlocuite, precum şi informaţii despre cum şi când se verifică sitele şi filtrele și ar trebui înlocuite. • specificarea calibrării, întreţinerii zilnice, pregătirii pentru iarnă şi a altor verificări necesare pentru a asigura funcţionarea corectă a maşinii: utilizatorul trebuie informat despre verificările zilnice necesare înaintea folosirii maşinii, precum şi verificările speciale înainte de depozitare pe timpul iernii. • tipurile de pesticide care pot provoca funcţionarea incorectă a maşinii: dacă un tip de pesticid sau o rată de aplicare incorectă poate provoca deteriorarea maşinii, acest lucru trebuie menţionat în instrucţiunile maşinii. • conectarea şi utilizarea oricăror echipamente sau accesorii speciale, precum şi măsurile de prevenire necesare care trebuie să fie luate: dacă este necesar ca maşina să fie prevăzută cu accesorii, fie că sunt livrate odată cu cu aceasta fie că sunt disponibile după livrare atunci trebuie să existe informaţii referitoare la conecarea lor cu sistemul de pulverizare şi măsurile de precauţie care trebuie luate pentrua preveni scurgerile şi livrarea corectă a pesticidului. • caracteristicile maşinii care trebuie să fie inspectate pentru a asigura funcţionarea ei corectă: ar fi indicat să existe o listă de verificări a elementelor care trebuie verificate înainte de utilizarea maşinii; • instrucţiunile pentru conectarea instrumentelor de măsură necesare: este necesar să se furnizeze instrucţiuni despre cum se conectează instrumentele de măsură pentru verificarea calibrării; de exemplu: să se evite scurgerile, să se facă numai atunci când maşina este oprită şi nu sub presiune etc. ediţia 3/2017

Technomarket 23


agricultura de pecizie

Agricultura de la sol la satelit AGRISO.RO

AgriSo dezvoltă un software unic în România, care ajută agricultura autohtonă să facă pasul spre viitor, cu o aplicaţie de monitorizare prin satelit.

Aplicaţia AgriSo a luat naştere în ferma de la Vişina, când IT‐istul şi fermierul au încercat să găsească soluţii pentru un management de calitate al exploataţiei. AgriSo dezvoltă o aplicaţie pentru telefon sau tabletă, destinată fermierilor, prin intermediul căreia aceştia pot afla informaţii relevante despre situaţia terenurilor agricole, cu ajutorul imaginilor din satelit sau prin intermediul unor drone. Cu aplicaţia AgriSo, orice fermier poate, cu precizie de câţiva centimetri, să vadă poziţionarea exactă a tuturor terenurilor pe care le are în exploatare. Softul permite managementul exploataţiei agricole – cu urmărirea utilajelor la lucru în câmp, evidenţa rotaţiei culturilor, a fertilizărilor și tratamentelor efectuate, dar și a producţiilor și, la final, al rentabilităţii fiecărei sole și hibrid în parte. Fermierii români au devenit receptivi la noile tendinţe, inclusiv la soluţiile IT pentru eficientizarea activităţii pe care o desfăşoară, noile tehnologii făcând corp comun cu utilajele din ce în ce mai performante din fermele din România.

Aplicaţia AgriSo are 4 mari caracteristici: • vizualizare terenuri (graniţe, suprapuneri cu vecinii, suprapuneri de lucrări, goluri de lucrări, variaţia calităţii solului în zone diferite pe aceeași solă) • monitorizare utilaje (poziţia exactă în fiecare moment, viteza de deplasare instant, consumul instant, consumurile pe fiecare utilaj pentru o anumită lucrare agricolă, suprafaţa zilnică lucrată, timpii de staţionare și de oprire, etc) • monitorizare inputuri (realizarea unor baze de date cu costul pe fiecare solă, sau pe fiecare tip de input, pentru optimizarea cheltuielilor în cadrul fermei) • acces facil și interfaţă prietenoasă. Conectarea și vizualizarea informaţiilor din aplicaţie poate fi urmărită pe toate dispozitivele inteligente – desktop, laptop, tabletă, telefon mobil.

24 Technomarket

ediţia 3/2017

O nouă utilizare a aplicaţiei AgriSo este pentru asolamente, ceea ce permite softului salvarea istoricul culturilor din fiecare an a fermierului. Practic fiecare cultură primește un cod de culoare (ex: floarea‐soarelui – portocaliu, grâul‐ galben, rapiţa‐ verde, porumbul – roșu, orz‐ albastru, mazărea de boabe‐ mov, lucerna‐ bleu ciel, terenul necultivat‐ negru) și solele cultivate cu o anumită specie sunt delimitate de o linie de contur în aceeași nuanţă cu codul culoare al respectivei specii de plantă de cultură. Asta înseamnă că dintr‐o simplă aruncătură de ochi, fermierul știe cum îi sunt fragmentate culturile în cadrul fermei. Privind istoric, fermierul poate vedea foarte limpede care a fost asolamentul urmat. Cu ajutorul aplicaţiei AgriSo s‐au obţinut economii de peste 20% la consumul de motorină şi a crescut şi radamentul fermei prin eficientizarea managementului dar şi prin creşterea producţiei agricole.

Avantajele folosirii softului Agriso: • • • • • • • •

evidenţă mai bună a costurilor pentru creșterea productivităţii rotaţia culturilor măsurători ale solelor măsurători ale operaţiunilor efectuate în câmp cantităţile recoltate din fiecare solă în parte cele mai productive soiuri monitorizarea utilajelor (viteza utilajului) numărul de ore în care a staţionat operatorul cu motorul pornit

AGRISO.RO


agricultura de precizie

Agrar‐Office Administrarea precisă a fiecărei parcele continuare din numărul anterior Așa cum bine se știe, nici o parcelă nu este omogenă și cu același potenţial de productivitate peste tot. Administrarea specifică a solelor, diferite din punct de vedere al solului, prin intermediul Agrar‐Office, ajută la definirea zonelor care ies din tipar și la o reprezentare grafică clară a acestor diferenţe.

Caracteristici • • • • • •

Analiza vulnerabilităţii geografice a terenurilor Procesarea probelor de sol prelevate prin GPS Hărţi de aplicare / hărţi digitale ale solului Interfaţă directă la calculatorul de bord Harta de bază TF (analize și imagini din satelit) Hărţi valorice Kf

• Sistem de cartare a producţiei pentru aproape toţi producătorii: John Deer, New Holland, Case IH, Claas, Massey Ferguson, Fendt • Hărţi și date de la senzori și FarmFacts Greenseeker • Distribuirea în câmp a seminţelor, îngrășământului și a pesticidelor • Administrarea graficii • Subscripţie / hărţi potenţiale • Analiza datelor calităţii producţiei

Beneficii • • • • •

Economie de îngrășământ și pesticide Optimizarea producţiei Protejarea mediului înconjurător Planificare mult mai bună Ore de lucru mai puţine

NDVI (Normalized differenced vegetation index) Cultura: Grau Sistem profesional complet „tractor“ Inregistrat la data de: 30.11.2011 Analiza imaginilor din satelit pe ultimii 10 ani luand in considerare mai multi factori (conditiile meteo, conditiile din sol si indicii de vegetatie (de exemplu NDVI)

Măsurători ale solelor cu Agrar‐Office Online GPS AO Agrar – GPS Online oferă un machet comprehensiv care permite efectuarea de măsurători ale terenului fermei și înre‐ gistrarea acestor măsurători într‐un mod inteligent și precis. Pot fi executate măsurători ale câmpurilor, impărţirea solelor, determinarea limitelor parcelelor, marcarea acestora, pregătirea aplicaţiei GIS. Caracteristici • Măsurarea suprafeţelor / liniilor / punctelor • Afișarea poziţiei actuale în ecranul cu grafica • Folosirea informaţiilor grafice / hărţi • Fotografii aeriene, hărţi ale solului sau similare • Căutare puncte / marcatori / linii • Import și export GIS în format Shape (.shp) • Diferite metode de măsurare a terenurilor (manual și automatic) • Implementarea unei game variate de receptoare GPS (USB / bluetooth / serial port – inclusiv sisteme RTK) • Raportări corecte și numărul de sateliţi activi

FarmFacts Edmund‐Siegfried Marton Mobil: +49 171 / 19 87 116 edmund.marton@farmfacts.de info@farmfacts.com

continuare în numărul următor ediţia 3/2017

Technomarket 25


horticultură, sere, solarii

TRUP ȘI SUFLET ROMÂNESC Compania RURIS a fost înfiinţată în anul 1993 cu capital românesc 100%. Cultul calităţii a fost un determinant permanent prin compartimentul de cercetare‐proiectare, ce a condus la atingerea unor parametri superiori pentru fiecare dintre utilajele RURIS. Moto‐ul „Power for Nature“ a determinat compania să creeze produse de înaltă calitate ș i în conformitate cu cerinţele și standardele europene. Primul utilaj proiectat şi fabricat în Craiova a fost motocultorul RURIS, diferit de tot ce exista pe piaţă în domeniu. Succesul avut, a determinat compania să îmbogăţească sortimentul de utilaje concepute, ajungând în 2016 la peste 60 de produse marca Ruris. Reţeaua de distribuţie acoperă întreaga ţară prin cei 160 de dealeri, 6 magazine proprii și cele 120 de staţii service. Pe lângă acestea amintim și prezenţa în 5 retele DIY: Hornbach, Dedeman, Leroy Merlin, Brico‐Depot și Praktiker. În Europa, compania este reprezentată prin cei 12 dealeri și politica noastră de export este în continuă creștere.

Produsele reprezentative sunt împărţite în următoarele categorii: • Motosape Hobby

• Atomizoare

• Motosape semiprofesionale

• Motopompe de irigat

• Motosăpătoare profesionale

• Generatoare de curent

• Motocoase

• Mori și batoze

• Motocositori cu masă

• Freze de zăpadă

• Motoferăstraie/Electroferăstraie

• Aparate de muls

• Energie verde

• Hidrofoare

• Mașini de gazon/Trimmere electrice

• Pompe submersibile

26 Technomarket

ediţia 3/2017


horticultură, sere, solarii Motosape HOBBY Pentru pregătirea solului din grădină, Ruris vine în sprijinul fermierilor cu o gamă de motosape Hobby, care sunt simplu de utilizat, chiar şi în sere şi solarii, datorită construcţiei şi gabaritului redus. Acestea pot prelucra toată gama de soluri din mai multe treceri succesive, până la o mărunţire perfectă a solului. Întreţinerea este simplă şi poate fi făcută de către orice utilizator care nu posedă cunoştinţe tehnice avansate. Lăţimea de lucru modulară oferă posibilitatea utilizatorului să poată lucra atât în culturi mici cu răsaduri, pepiniere sau culturi mari cum ar fi porumbul şi viţa de vie.

Motosape Semiprofesionale Motosapele semiprofesionale se utilizează în grădinăritul din jurul casei dar şi în zonele de câmp. Destinate suprafeţelor cuprinse între 300 şi 3000 mp, pot deservi rapid orice tip de grădină. Motorul în 4 timpi, determină o întreţinere uşoară în timp, de către orice operator care nu are cunoştinţe avansate în industria mecanică. Cutia de viteze cu pinioane dispune de 3 trepte de viteze, 2 înainte şi 1 treaptă în marşarier reprezentând un avantaj în diminuarea timpului pentru mărunţirea solului. Acest lucru conduce la o săpătură perfectă a solului şi la o scădere a consumului de carburant. Aceste motosape dispun de o accesorizare mare, datorită forţei pe care o dezvoltă cutia de viteze. Accesoriile care se pot ataşa sunt: plug, rariţă, dispozitivul de scos cartofi, roţi metalice sau de cauciuc, remorcă cu sarcina de până la 500kg etc. Toate accesoriile disponibile care echipează aceste motosape au ca beneficii diminuarea costurilor operaţiilor după mărunţirea solului, fără a mai fi nevoie de achiziţia unui utilaj separat. Aceste motosape oferă clienţilor Ruris confort şi rapiditate în mărunţirea solului, la cel mai mic cost.

Motosape Profesionale Motosapele profesionale sunt destinate lucrărilor agricole din grădini şi culturi de câmp cu dimensiuni de peste 3000 mp. Performanţele acestora se datorează motoarelor ce generează o putere cuprinsă între 7‐10 CP, cutiei de viteze 2+1 şi transmisiei cu pinioane conice în baie de ulei și roţi dinţate.

Preşedintele companiei, Cătălin Stroe, de profesie inginer mecanic, îndrăgostit de domeniul în care activează şi‐a dorit şi a reuşit să conducă o firmă al cărui nume să aibă o însemnătate aparte pentru piaţa motoutilajelor din România. A adunat în jurul său oameni de valoare, care constituie o componentă extrem de importantă din patrimoniul firmei. Proiectele de inovare și producţie sunt realizate în colaborare cu firme de prestigiu din lume, utilizând componente de cea mai bună calitate Ruris are convigerea că brandul va fi în viitor un simbol important pe mapamond.

Calea Severinului nr. 10; Craiova, Dolj Telefon: (+40) 351 464 632; Fax: (+40) 351 464 633 vanzari@ruris.ro; www.ruris.ro ediţia 3/2017

Technomarket 27


silozuri, celule de depozitare

Producător român de tradiție

Soluţii durabile de stocare Compania SC Georgia Business a fost înfiinţată în anul 2004 și în decurs de 12 ani s‐a impus ca unul dintre cei mai importanţi producători de utilaje și echipamente agricole din sud‐estul ţării. Datorită intereseului crescut pentru produsele noastre ne‐am perfecţionat permanent o echipă profesionistă de peste 50 de oameni și ne‐am diversificat continuu gama de produse oferite clienţilor noștri, oferindu‐le un raport preţ‐calitate imbatabil dezvoltând astfel parteneriate de afaceri solide. Dintre companiile partenere cu care am dezvoltat legături puternice de afaceri în ultimii ani enumerăm: S.C Semrom Muntenia SA, S.C Moldova S.A, S.C Agricover S.R.L, S.C Agrinvest S.R.L, S.C Oltenia S.A, S.C Agro Chirnogi S.R.L., S.A Moldova., S.C Agri Matca S.A., etc În cadrul halelor noastre de producţie dispunem de un număr bogat de echipamente industriale automatizate acestea permiţându‐ne producţia unei game complete de soluţii în domeniul echipamentelor de prelucrare, selectare, condiţionare și depozitare a seminţelor de cereale.

28 Technomarket

ediţia 3/2017


silozuri, celule de depozitare

Silozurile Georgia sunt confecţionate din tablă zincată asamblate cu șuruburi și etanșate cu silicon între plăci. Silozurile includ: ventilame aerare pe o suprafaţă de minim 15% din total arie siloz, scară de acces pe exteriorul cilindrului cât și pe interiorul acestuia, ușa de acces pe cilindru și pe acoperiș cu nacelă de staţionare la streașină, acoperiș înclinat la 30 grade pentru o umplere cât mai bună a silozului, scară cu trepte pe acoperiș pentru a putea ajunge la gura de încărcare din vârful silozului, tuburi de decompresie.

Clasificare Silozuri metalice cu fund conic, cu o înclinaţie de 45 grade ce se autocurăţă, recomandate în special seminţelor de cereale și plante tehnice dar nu numai. Acest tip de silozuri pot ajunge până la o capacitate de 350t. Silozurile de până în 50t pot fi montate pe suport cu acces auto sub acestea, fiind folosite în eficientizarea livrării de cereale în liniile de stocare. Acest tip de silozuri cu fund conic facilitează accesul sub gura de golire, a camioanelor – încărcarea fiind făcută foarte rapid. Structura de susţinere se execută din profile laminate, zincate la cald, îmbinate cu șuruburi și permit susţinerea bateriilor de silozuri până la 200t. Silozuri metalice cu fund plat cu capacităţi ce ajung la 2000t destinate pentru stocarea de cereale, prevăzute cu sistem de aerare la baza silozului și opţional cu sistem de monitorizare temperatură. Acestea beneficiază, în configuraţia de bază de scară, acces atât pe exterior, cât și pe interiorul silozului, ușă de vizitare la baza cilindrului, dar și pe acoperiș unde se montează și o scară cu trepte pentru acces facil la vârf, canale de ventilare pe minim 25% din total arie siloz și tablă cu ondulaţii optimizate pentru a minimiza aderenţa produsului la pereţii interiori în momentul descărcării. Toate silozurile sunt prevăzute cu montanţi exteriori pentru rigidizare, iar cele cu un diametru mai mare de 10,5m au și structură de rigidizare pentru acoperiș. Capacitatea maximă este de 5000t la o densitate de 0,78t/m³.

Subansamble silozuri metalice • Pasarele pentru transportoarele aflate pe vârful silozului ‐ confecţionate din tablă zincată cu podea antiderapantă asigură susţinerea trans‐ portorului din metru în metru; • Suporţi pasarelă pe cilindru ‐ confecţionaţi din tablă zincată cu o rigiditate foarte bună asigură susţinerea pasarelei; • Suport pasarelă pe vârful silozului ‐ confecţionaţi din tablă zincată se montează pe vârful silozurilor metalice pentru susţinerea pasarelelor. Acestea sunt nedecupate deasupra permiţând utilizarea oricărui tip de sibare de descărcare; • Suport susţinere elevator ‐ confecţionat din materiale laminate, îmbinate cu ajutorul plăcilor de legătură și a șuruburilor asigură susţinerea elevatoarelor cu înălţimi mari, făcând facilă și amplasarea de platforme de repaos; • Sistem de monitorizare temperatură ‐ ce poate fi cu citire automată (cu ajutorul plc‐urilor și cu interfaţa touch screan) sau manuală (făcută de către operator cu ajutorul comutatoarelor cu canale multiple) a tuturor senzorilor aflaţi pe cablurile de temperatură din siloz.

Georgia Business Company Loc. Tecuci, Str. Gh.Petrașcu nr. 38b Telefon: 0236-818.122 Mobil: 0744-793.101 georgia_business@yahoo.com www.georgiabc.ro

ediţia 3/2017

Technomarket 29


silozuri, celule de depozitare

Selector vibrator de seminţe

Compania Georgia Business a fost înfiinţată în anul 2004 și în decurs de 12 ani s‐a impus ca unul dintre cei mai importanţi producători de utilaje și echipamente agricole din sud‐estul ţării. Datorită interesului crescut pentru produsele noastre ne‐am perfecţionat permanent o echipă profesionistă de peste 50 de oameni și ne‐am diversificat continuu gama de produse oferite clienţilor noștri, oferindu‐le un raport preţ‐calitate imbatabil, dezvoltând astfel parteneriate de afaceri solide. Dintre companiile partenere cu care am dezvoltat legături puternice de afaceri în ultimii ani enumerăm: S.C Semrom Muntenia SA, S.C Moldova S.A, S.C Agricover S.R.L, S.C Agrinvest S.R.L, S.C Oltenia S.A, S.C Agro Chirnogi S.R.L., S.A Moldova., S.C Agri Matca S.A., etc În cadrul halelor noastre de producţie dispunem de un număr bogat de echipamente industriale automatizate aceastea permitându‐ne producţia unei game complete de soluţii în domeniul echipamentelor de prelucrare, selectare, condiţionare și depozitare a seminţelor de cereale. Utilajul este destinat efectuării operaţiei de curăţire cât și celei de precurăţire ale diferitelor sortimente de seminţe cum ar fi: seminţe de cereale, rapiţă, soia, porumb, floarea soarelui, etc. Posibilitatea folosirii acestei mașini agricole se regăsește în fluxurile tehnologice ale staţiilor de condiţionat seminţe, în mori, în fabrici de ulei, etc. Acest utilaj este prevăzut la evacuare cu o hotă de aspiraţie pentru praf și corpuri străine ușoare.

Date tehnice Cantitate

3,5 t/h seminţe; 7‐10 t/h precurăţire

Înălţime

2000 mm

Lungime

2500 mm

Lăţime

1700 mm

Putere

0.7 Kw

Georgia Business Company Loc. Tecuci, Str. Gh.Petrașcu nr. 38b Telefon: 0236-818.122 Mobil: 0744-793.101 georgia_business@yahoo.com www.georgiabc.ro 30 Technomarket

ediţia 3/2017


echipamente pentru zootehnie

Sisteme moderne pentru curăţarea adăposturilor de animale ing. Alexandra Anghelet, dr.ing. Ancuţa Nedelcu, drd.ing. Costin Mircea, drd.ing. Ana Zaica INMA Bucureşti

Currently, there are more and more environmentally‐friendly solutions, accompanied by increasingly stringent regulations on environmental protection, which is why we cannot overlook the solutions for proper manure handling and storage, with minimal negative effects on the environment and nature. Most farms are confronted with this problem. Researchers’ concerns in this respect are numerous and diverse. Selecting the appropriate solution for manure handling, appropriate to a farm, requires careful planning and takes a long time. In small and medium‐sized farms predominates low‐capacity technical equipment and easier constructed, manually or automatically operated, while large farms require special facilities to enable successive operations.

Dispozitiv cu raclete DeLaval O soluţie o reprezintă utilizarea dispozitivului DeLaval cu raclete hidraulice pentru curăţarea adăpostului ce acţionează pe o lungime de 100 m. Sistemele cu funie şi cablu sunt adecvate pentru lungimi de până la 300 m. Pentru pardoselile din beton se pot utiliza raclete cu lanţ, însă suprafaţa de acţionare a acestora este mai scurtă decât la cele cu cablu şi mai lungă decât la cele hidraulice. Procesul de curăţare constă în îndepărtarea dejecţiilor din grajd şi transportul acestora către zona de colectare. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul forţei gravitaţionale pentru materia lichidă numai în situaţia în care canalul este situat în centrul sau în capătul grajdului.

Senzorul cu ultrasunete încorporat îi permite robotului să urmărească pereţii la o distanţă stabilită în prealabil. Un element special al design‐ ului robotului este aşa‐numitul inel din partea din faţă. Această caracteristică previne blocarea dispozitivului. În plus, inelul asigură urmărirea corespunzătoare a pereţilor, precum şi evitarea obstacolelor. După curăţarea grajdului, Discovery Lely revine la staţia de încărcare. Aceasta poate fi instalată într‐un loc convenabil al grajdului şi constituie totodată punctul de plecare pentru fiecare parcurs. Specificaţii: • greutate: 300 Kg, • acţionare: 2 motoare electrice, • viteza de deplasare reglabilă: 9‐18 m/min, • tensiune baterie cu gel: 12V, • pardoseală: stinghii cu înclinaţie de max. 3 grade.

Multifuncţionalul de fermă Westermann

Dispozitiv mobil Discovery Lely 90S Lely 90S [2] oferă o soluţie inovativă pentru curăţarea grajdului, care satisface necesitatea tot mai mare a unei igiene optime în grajdurile din fermele de vite de lapte. Acest echipament tehnic este dotat cu tehnologie robotică. Flexibilitatea şi precizia lui asigură păstrarea podelei din adăpostul vacilor cât mai curată posibil. Robotul mobil, este un vehicul care funcţionează pe baterie. La instalare, trebuie programat cu ajutorul telecomenzii E‐link, parcursul care va trebui urmat. Parcursurile sunt flexibile si se poate opta pentru curăţarea mai frecventă a anumitor zone ale adăpostului la anumite ore din zi.

Este un echipament robust, conceput să fie folosit în fermele de animale de mărime mică şi medie. Poate să acţioneze, hidraulic, având perii de curăţat patul de odihnă a animalelor, lame de împins dejecţiile, perii radiale pentru împins furajul, perii axiale de măturat, cupe de dis‐ tribuit rumeguş pe patul de odihnă a vacilor, şnecuri de răsfirat furajul vitelor etc. Multifuncţionalul este echipat cu 3 roţi, roata din spate fiind cea directoare ceea ce face ca raza de întoarcere să fie foarte mică, deci uşor de folosit în spaţii înguste. Este echipat cu motor Honda cu următoarele caracteristici tehnice: • motor GXV340, • 4 timpi, 389 cc, 9,7 kW (13 CP la 3600 rot/min), • cuplul maxim 27,5 Nm la 2500 rot/min, • consum specific de combustibil 230 g/CPh, • pornire cu demaror, aprindere electronică, • sistem de răcire cu aer, • alimentat cu benzină. Utilizarea acestor echipamente tehnologice pentru curăţarea adăposturilor de animale îmbunătăţeşte foarte mult confortul ani‐ malelor şi igiena grajdurilor, eliminând efortul fizic, reducând timpul şi necesarul de angajaţi în fermă.

ediţia 3/2017

Technomarket 31


echipamente pentru zootehnie

Utilaje pentru prepararea hranei animalelor S.C. TEHNOFAVORIT S.A. produce şi comercializează F.N.C.‐uri și micro F.N.C.‐uri cu capacităţi începând de la 100 kg până la 15 tone de furaj pe oră. Montajul şi punerea în funcţiune sunt efectuate de către personalul de înaltă calificare al firmei noastre, la locul dorit de beneficiar. F.N.C.‐ul (fabrica de nutreţuri combinate) este un sistem complex care asigură producerea de furaj combinat necesar hranei animalelor din fermele zootehnice. Micro F.N.C.‐urile produse de TEHNOFAVORIT S.A. sunt, de fapt, sisteme compacte de măcinare şi amestecare cu deservire manuală sau automatizate. Astfel, există varianta cu un sistem de cântărire cu afişaj electronic, cu avertizor sonor, cu posibilitate de memorare a 5 reţete cu câte 15 componente fiecare, sistem ce ajută la creşterea preciziei cantităţii unui component într‐o reţetă. Aceasta duce implicit la o mai bună valorificare a furajului combinat de către animale. Soluţia cea mai complexă include computerul de proces care asigură automatizarea integrală sau parţială a unui F.N.C. în funcţie de dorinţele clientului. Astfel, fermierul poate schimba reţetele de acasă având controlul consumului de materii prime introduse în FNC. Fiecare F.N.C. complex produs de TEHNOFAVORIT S.A. diferă în funcţie de productivitatea dorită și are în componenţa sa următoarele:

Depozit de cereale si FNC

32 Technomarket

ediţia 3/2017


echipamente pentru zootehnie • Moara cu ciocane poate fi: moară pentru boabe cu aspiraţie şi refulare de tip MB cu productivitate între 0,5 si 3,6 t/h; moară cu ciocane universală tip MCU care poate măcina pe lângă boabe şi ştiuleţi, fân sau lucernă, cu productivitate cuprinsă între 0,6 si 6 t/h (iar ca noutate moara cu ciocane universală modernizată de 22 Kw, are o productivitate cuprinsă între 2,5 și 4,5 t/h); moară structurală de ultimă generaţie tip MS care poate măcina boabe şi şroturi cu o productivitate cuprinsă între 2,2 si 9,2 t/h; moară cu valţuri de tip MV cu productivitate cuprinsă între 1 şi 4 t/h. • Amestecătorul de furaje poate fi: amestecător vertical cu capacităţi masice utile între 500 şi 2.500 kg; amestecător orizontal având capacităţi masice utile între 300 şi 2.000 kg, poate fi simplu, cu un etaj sau dublu etajat (DE). • Tehnică de transport cereale şi furaje combinate, cum ar fi: transportoare melcate cu lungimi cuprinse între 1,5 si 12,5 m şi productivităţi la 45° de 10‐65 t/h; elevatoare cu cupe: înălţimi: 3‐30 m; productivitate: 5‐80 t/h; transportoare cu racleţi: lungimea între 2‐40 m; productivitate 25‐60 t/h. • Silozuri pentru produs finit destinate păstrării furajelor obţinute în FNC. Pot fi confecţionte din material textil (saci Trevira) de înaltă calitate, rezistenţă şi proprietăţi anticondens, cu capacităţi de stocare între 2,1 şi 16,9 t. Alternativ pot fi din fibră de sticlă, excelentă pentru păstrarea șroturilor și a furajului concentrat, iar capacitatea lor poate varia de la 4 la 75 mc. Totodată, TEHNOFAVORIT S.A. are propria sa producţie de silozuri metalice modulare cu unghiuri de golire de 45° sau 60°. Capacitatea lor de depozitare poate fi cuprinsă între 1,3‐56,7 mc. La FNC‐urile complexe, fazele de dozare, amestecare şi golire se desfăşoară simultan permiţând funcţionarea continuă AFM 750 + MB 15

a morii, dacă se utilizează amestecătoare orizontale dublu etajate. În acest fel se poate tripla productivitatea FNC‐ului.

TEHNOFAVORIT S.A. produce sau comercializează: • Maşini pentru tratamente fitosanitare: – echipamente de erbicidat şi administrat îngrăşăminte lichide, purtate cu capacităţi cuprinse între 300 şi 1500 l; cu lăţimi de lucru de la 8 la 18 m; înălţimi de lucru până la 2.5 m. – maşini de erbicidat şi administrat îngrăşăminte lichide, tractate cu capacităţi cuprinse între 1500 şi 3000 l; cu lăţimi de lucru de la 12 la 28 m si înălţimi de lucru până la 2.5 m. – atomizoare (maşini pentru tratamente fitosanitare în vii şi livezi) purtate şi tractate cu capacităţi cuprinse între 200 şi 2000 l; • Remorci tehnologice destinate transportului furajelor concentrate (6‐26 mc) si, respectiv transportului, amestecării şi distribuirii furajului unic pe aleea de furajare din grajd. Acestea din urmă pot fi de tip vertical sau orizontal, cu unu sau doi melci de mărunţire, cu freză sau fară freză pentru autoîncărcare. Ambele variante pot fi echipate cu sistem computerizat de cântărire şi dozare a componentelor. S.C TEHNOFAVORIT S.A. asigură service rapid şi profesionist pe arealul întregii ţări.

S.C. TEHNOFAVORIT S.A. Loc. Bonţida, Str. Ștefan Emilian nr 273, jud. Cluj Tel.: +40264‐262280; Fax: +40264‐262285 Mobil: 0745 386 407 www.tehnofavorit.ro; office@tehnofavorit.ro ediţia 3/2017

Technomarket 33


sisteme pentru industria alimentară

Instalaţie de sortare SmartSort ing. Mădălina POPA

GREEFA is market leader in grading technology. The high quality grading installations that we develop and produce are sent all over the world. Our installations have been developed to cover a wide range of sorting processes. That is why we use the modular system. This means that any grading installation can be modified at a later date to keep pace with the growth of your company or with new insights in grading.

În 1952, fraţii Jacob și Anton de Greef au înfiinţat compania, cu gândul că există o modalitate mai rapidă și eficientă de a sorta fructele, decât sortarea manuală. Instalaţia lor de sortare „The Top“ a fost prima dintr‐o lungă linie de succesoare îmbunătăţite și mai eficiente. GREEFA este lider de piaţă în tehnologia de clasificare și sortare, instalaţiile de sortare de înaltă calitate pe care le dezvoltă și le produce fiind trimise în întreaga lume. Instalaţiile Greefa au fost dezvoltate pentru a acoperi o gamă largă de procese de sortare, folosind sistemul modular. Aceasta înseamnă că orice instalaţie de sortare poate fi modificată ulterior pentru a ţine pasul cu dezvoltarea companiei dvs. sau cu noi cunoștinţe în clasificarea și sortarea fructelor și legumelor.

Specificaţii SMARTSORT • Sistem de cântărire precisă • Cost redus datorită lucrărilor de întreţinere reduse • Conectare la sistemul ERP

• Potrivit pentru: tomate, portocale, mandarine, clementine, pomelo, nectarine, piersici, caise, lămâi, lămâi, kiwi, prune. • Sisteme de măsurare disponibile: dimensiunea, culoarea, greu‐ tatea, densitatea, calitatea externă, calitatea internă, IPIX cu lumina UV

• Staţie de alimentare automată

• Numărul de benzi: 2‐ 10

• Greutatea exactă pentru program de umplere

• Viteza maximă a mașinii: 12 produse/secundă/bandă

• Emisie de zgomot redus, chiar și la viteză mare

• Lungimea maximă a mașinii: până la 100 metri

• Acces de la distanţă

• Mărimea produsului: 35‐120 mm

• Prize cu perii opţionale

• Greutatea produsului: 20‐1000 grame

www.greefa.com 34 Technomarket

ediţia 3/2017


echipamente de transport și manipulare

Remorca Agricolă Repo‐AGRI – RPA 4521/50 SC POP INDUSTRY SRL este o companie autorizată dedicată producerii și comercializării de remorci agricole. Societatea vine în sprijinul dezvoltării agriculturii românești, punând la dispoziţie un program complex de remorci agricole. Remorcile REPO – AGRI, fabricate de POP INDUSTRY, au o construcţie solidă, caracteristica utilizării în condiţii de drumuri neamenajate, specifice domeniului agricol. Structura este rigidă, rezistentă la torsiune, ramforsată, cu profile longitudinale și transversale. Întreaga structură are o protecţie anticorozivă de înaltă calitate, ceea ce permite o utilizare îndelungată.

CARACTERISTICI CONSTRUCTIVE ȘI TEHNICE: • Remorcă dublu ax, având axa faţă viratoare • Obloanele sunt profilate, cu o durabilitate mare, garantând astfel utilizarea remorcii pe o durată lungă • Sistem de basculare hidraulic – trilateral • Este omologată pentru circulaţia pe drumurile publice • Capacitate încărcare: 7,5 mc; • Dimensiuni utile: 4500 mm x 2100 mm x 800 mm; • Masa Proprie: 2700 kg; • Masa Maximă Admisă: 7700 kg; • Sarcina Utilă: 5000 kg; • Sistem de basculare pe 3 părţi; • Sistem de frânare pneumatic cu dublu circuit; • Anvelope de tip 9.00 – 16 14 PR MT3 128/A6; • Viteza maximă constructivă: 30 km/h; • Cutie de scule; • Instalaţie de iluminare / semnalizare conform normelor în vigoare; • Sistem de cuplare pentru a doua remorcă; • Cuple rapide pneumatice spate; • Roată de rezervă cu suport;

Dotări Opţionale: • Schelet prelată + prelată • Prelată la nivelul obloanelor • Supraînălţare din obloane sau plasă

Remorca se livrează cu: • • • •

C.I.V. – Carte de Identitate Vehicul C.O.C. – Certificat de Conformitate Instrucţiuni de utilizare Carnet de service și garanţii

POP INDUSTRY Strada Cireasov, nr. 34; Slatina, jud. Olt Tel.: 0249 438.087 Fax: 0249 431.966 office@popind.ro www.popind.ro

ediţia 3/2017

Technomarket 35


echipamente de transport și manipulare

Pachet complet de utilaje Zootehnice Firma Farm Tech SRL a fost înfiinţată în 2005 cu scopul de a importa tehnologie nouă de manipulare și transport cereale și orice produs vrac ce rezultă din activităţile din agricultură, branduri SCHAEFFER, STRAUTMANN, KOTTE și CHIODA. Pe lângă utilajele specializate în logistica cerealelor, Farm Tech și‐a diversificat oferta și cu un pachet complet de utilaje pentru zootehnie, branduri SCHAEFFER, STRAUTMANN, TEAGLE, KOTTE, CHIODA, GOWEIL și SIP.

Cel mai vândut încărcător pe roţi din România (fabricat 100% în Germania) Peste 850 utilaje vândute în România Schaeffer a fost pentru mai bine de 60 ani alegerea fermierilor, grupate în trei categorii • Încărcătoare articulate de curte • Încărcătoare articulate pe roţi • Încărcătoare articulate telescopice Schaeffer este alegerea pentru toate sezoanele datorită durabilităţii, performanţei și funcţionalităţii, unul din tipul de încărcător articulat telescopic ce poate lucra în condiţii dificile și in zone înguste.

La încărcătoarele Schaeffer se pot atașa peste 60 de accesorii pentru toate ramurile agriculturii, zootehniei, procesatori de lapte și carne, traderi cereale, centre de echitaţie, specialiști în peisagistică, în construcţii, în magazine și firme industriale, în sectorul reciclărilor, uzine de biogaz, consilii orășenești, grădini zoologice, în industria lemnului și în fabricarea peleţilor. Farm Tech oferă clienţilor săi suport tehnic și service 24 ore pe zi / 7 zile pe săptămână, cu o echipă experimentată de profesioniști.

36 Technomarket

ediţia 3/2017


echipamente de transport și manipulare

Noul Schäffer 9640T • Noul design dynamic • Puternicul motor Deutz de 100 KW cu emisii TIER IV final standard • Înaltă performanţa cu detectarea sarcinii hidraulice de lucru pentru cicluri rapide de încarcare • Axe planetare cu capacitate ridicată de încărcare cu diferenţiale cu alunecare limitată și frâne cu discuri multiple • Sistem de ventilaţie hydraulic (cu funcţie reversibilă ca opţiune) • Jenţi de 24” • Stabilitate perfectă datorită axei spate oscilante

Date tehnice Greutate de operare cu cupă Putere Viteza de deplasare Lăţime

10500 kg 100kW/136 PS 0‐20km/h, opţiune: 40 km/h 2.320‐ 2.380 mm

Înălţime

2.860 mm

Înălţime de ridicare

6.100 mm

Greutate de ridicare

4.200 kg

Sarcina de răsturnare

5.350 kg

Noua cabină SCV ‐Plus • Comenzile de operare deosebit de ergonomice • Noul joystick cu controlul absolut al tutoror funcţiilor • Aspect general de înaltă calitate • Vizibilitate îmbunătăţită 360 de grade • Deschideri laterale ale ferestrelor și ușilor • Izolaţie sonoră la cel mai înalt nivel ediţia 3/2017

Technomarket 37


echipamente de transport și manipulare Farm Tech oferă alături de încărcătoarele Schaeffer o gamă largă de mașini cu tehnologie nouă pentru zootehnie, pentru a se potrivi tuturor cererilor fermierilor. Strautmann, remorcă tehnologică de la 4mc la 31 mc: cu un melc sau doi melci de mixare, cu diverse opţiuni de descărcare, cu dispo‐ zitive de cântarire și opţiune de împrăștiere paie. Strautmann, remorcă tehnologică auto‐propulsată de la 11 mc la 22 mc. Strautmann Hydrofox, tăietor din siloz de la 1.75 mc la 3.8 mc , cu înălţimi de preluare cuprinse între 2.90m și 3.97 m. Strautmann VS 1805, remorca de împrăștiat gunoi, capacitate 16.5 mc, antrenare hidraulică a platformei, sacina maximă admisă 18.000 kg Strautmann GIGA ‐ VITESSE CFS 4001, remorca autoîncărcare, capacitate 36mc, 22 tone greutate utilă, pick‐up 2 m, sistem de protecţie cu arcuri pentru dispozitivul de tăiere, tensionare automată a lanţurilor podului.

Teagle, tocător de baloţi cilindric, pentru baloţi cu diametrul maxim de 1.7m sau rectangulari de 1.2mx1.2m, care toacă un balot în 5 minute. Teagle 8150, utilaj ce asigură furajarea și împrăștierea paielor pentru așternut și tocarea paielor cu posibilitatea de reglare a lungimii de tăiere de la 20 la 250 mm, de la tractor, în mers.

38 Technomarket

ediţia 3/2017


echipamente de transport și manipulare Remorci de transport Chioda de la 4 tone la 24 tone, cu basculare trilaterală și basculare pe spate cu oblon hidraulic. Remorci de împrăștiat gunoi de grajd Chioda de la 2mc la 26mc, cu discuri, cu lăţime de împrăștiere de până la 24 m.

Înfoliator baloţi rotunzi GOWEIL, model G1015 Se poate monta direct pe Schaeffer sau la tractor. Funcţionează de aseme‐ nea cu motor electric sau pe benzină. 50 baloţi rotunzi pe oră. Baloţi cu diametru între 0.9m și 1.6m Greutate maximă balot – 1,200 kg.

Combinaţie presă‐ambalator GOWEIL, model LT MASTER Mașină de înfoliat baloţi cu o tehnologie nouă pentru a păstra silozul în condiţii perfecte, izolat 100% de factori externi la un cost mult mai mic decât varianta clasică de tasat siloz. 50‐60 tone pe oră ‐ 1 balot ‐ 1m Control program PROFI complet automatizat.

Combinatie presă‐ambalator GOWEIL, model G‐1 F125 G5040 Kombi Cea mai dotată balotieră 3 în 1: adună din brazdă, toacă la 3.5 cm cu 35 de cuţite, presează și înfoliază în mers având o productivitate medie de 40 baloţi /h. Diametru balot: 1.25m Control program PROFI complet automatizat

Gama de produse SIP Categoria cositorilor este reprezentată de combinaţia de 3 cositori cu condiţioner din role de cauciuc, cu lăţime de lucru de 8m. Cositorile sunt echipate cu sistem de suspensie hidro‐pneumatic, toate discurile de pe bara de tăiere sunt echipate cu sistemul de protecţie DDSS și sistemul rapid de schimbare a cuţitelor. Pentru a realiza nutreţ de înaltă calitate recomandăm să folositi greble rotative. SIP oferă o greblă reprezentativă de răvășit fân SPIDER 1500T, capabilă să lucreze până la 16 ha pe oră cu 15m lăţime. Grebla de adunat STAR 850, cu sistem de adaptare la configuraţia terenului 3D și sistemul de ajustare hidraulic a lăţimii brazdei, are capacitatea de a realiza brazde până la 11 ha pe oră.

FARM TECH ROMÂNIA Str. Calea București, nr. 115B, Săftica, Judeţ Ilfov Tel/ Fax: 021.352.93.08 / 021.367.49.00 office@farmtech.ro www.farmtech.ro ediţia 3/2017

Technomarket 39


echipamente speciale

ECHIPAMENTE DE CASTRAT PORUMB autor: ing. Iulian Dumitru, dr. Ing. Voicea Iulian INMA Bucureşti

Obtaining seed material is not an activity suitable for anyone, and things get even more complicated when it comes to obtaining seed material for corn crop, because corn is the only crop plant that has both male organs (tassel) as well as female organs (silk). In order to obtain the desired seed from the two varieties participating in pollination, they must not self‐pollinate. For “mother” plants, the tassel is removed (an operation also called corn detasseling) and they receive pollen from “father” plants that have the dominant characteristics desired to be given to the new variety. Corn crops are sowed so that pollination is produced evenly in the same time interval on the entire surface of the corn crop.

Pentru a se obţine o producţie cât mai bună la hectar trebuie folosită sămânţă de bună calitate și aceasta se obţine prin hibridizare. De specificat că seminţele hibride nu au nici o legatură cu cele modifi‐ cate genetic. Seminţele hibride se obţin prin polenizarea a două soiuri de plante de porumb cu caracteristici diferite, atent selecţionate (rezistenţa la secetă, productivitate sporită și alte caracteristici ce se urmăresc a fi obţinute). Această încrucișare duce la formarea unui soi hibrid care are un potenţial îmbunătăţit faţă de cel al plantelor care participă la polenizare. Porumbul este o plantă care are atât organe femele ‐ mătase (Fig. 1) cât și organe mascule numite – panicul (Fig.2).

Un alt model de echipament de castrat porumb este mașina autopropulsată multifuncţională Hagie produsă în SUA (firma Dondi). Este un utilaj care datorită construcţiei modulare poate fi folosită prin schimbarea echipamentelor la castrat porumb, erbicidat și fertilizat. Același sistem de cuţite pentru tăierea paniculului și roţi pentru smulgerea acestuia întâlnim și la acest model (fig. 7 si 8 ).

Fig. 7. Echipament cu role Hagie

Fig. 8. Echipament cu cuţite rotative

O altă variantă a aparatului folosit la înlăturarea paniculului este aparatul de smulgere cu discuri produs de firma Vermande (Fig. 9 a) la care întâlnim atât varianta cu roţi (Fig. 9 b) cât și cu cuţite rotative. Fig. 1. Organ femelă‐mătasea

Fig.2. Organ mascul‐paniculul

Odată cu apariţia panicului la plantele ,,mamă” el trebuie eliminat, operaţie care se poate face manual sau mecanizat. Metodele prin care se poate elimina paniculul de pe planta ,,mamă” sunt: prin tăiere sau prin smulgere. Desprinderea mecanizată a paniculului de pe plantă se face de principiu în două etape. În prima etapă se îndepărtează partea de sus a plantei prin taierea vârfurilor, aceasta operaţie face ca în 1‐2 zile paniculul să iasă deasupra frunzelor taiate și să se obţină o extragere mai eficientă la cea de a doua trecere când se face extragerea paniculului. De asemenea în prima trecere se realizează și o uniformizare a înălţimii culturii de porumb ce duce la creșterea procentului de castrare mecanizată. În Italia se produc echipamente pentru castrat porumb care folos‐ esc variantele de tăiere cu cuţite rotative, dar și cu role sau roţi (Fig. 3, 4, 5, 6).

Fig. 9. Echipamente de castrat porumb produse de firma Vermande a) cu discuri; b) cu roţi

În imaginile din Fig. 10 și 11 avem două modele de mașini auto‐ propulsate de castrat porumb care sunt dotate și cu echipament de erbicidat și fertilizat.

Fig. 10. Model ENJAMBEUR 12R

Fig.3. Castrix S2 cu cuţite rotative

Fig.5. Castrix S6 cu roţi

40 Technomarket

ediţia 3/2017

Fig.4. Castrix S2 cu role

Fig.6. Castrix S8 cu cuţite pe 8 rânduri

Fig. 11. Model ENJAMBEUR 1400W


echipamente speciale

Programarea unui controler pentru comanda părţii hidraulice a utilajului forestier prototip TAF 2012

Bloc hidraulic de tip M4

Joystick 4 THEC5 E‐20

Controler RC 12/10‐30

Într‐o societate industrială competitivă utilajele forestiere de înaltă clasă sunt acelea care manipulează mărfurile cu o viteză mare şi care reuşesc să menţină continuu un profit ridicat. Pentru a utiliza un utilaj forestier, un producător a recurs la o comandă clasică a părţii hidraulice a unui tractor (mişcare braţ, graifer, lamă din faţă). Reglajele acestuia se realizau la elemntele hidraulice (ex. supape de presiune).

Soluţia ingenioasă pentru tractorul forestier TAF 2012 constă în automatizarea instalaţiei hidraulice. Prin programarea controlerului RC 12‐10/30 și conectarea acestuia la o telecomandă și la bobinele blocului hidraulic, s‐a realizat acţionarea braţului articulat și a lamei tractorului. Utilizând softul Bodas Design de la Bosch Rexroth s‐a proiectat și implementat aplicaţia pe controller. Controler‐ul şi joystick‐ul comunică prin protocol CAN şi semnale digitale, iar bobinele distribuitoarelor sunt comandate în tensiune.

Beneficii: • Posibilitatea de a integra funcţii safety • Setarea rampelor de comandă și a timpilor de răspuns din soft • Adaptarea aplicaţiei în funcţie de cerinţele clientului.

42 Technomarket

ediţia 3/2017


energii regenerabile

POLYTECHNIK SIETA partenerul Dumneavoastră de la prima idee…

În prezent, compania POLYTECHNIK funcţionează pe piaţa mondială ca unul din cei mai importanţi producători de centrale termice LA CHEIE cu funcţionare pe biomasă lemnoasă. Centralele termice de cogenerare sunt centrale care combină căldura și electricitatea, rezultând un consum mai eficient de combustibil. În prezent tehnologia de ardere a biomasei lemnoase se răspândește cu o viteză în creștere. Astfel, compania POLYTECHNIK are implementate peste 2500 proiecte de centrale termice LA CHEIE pe plan mondial. Sursele de biomasă lemnoasă sunt: • ocoalele silvice prin toaletarea pădurilor și prelucrarea primară a lemnului • deșeuri din exploatările forestiere: rumeguș cu umiditate de 50%, scoarţă de copac

44 Technomarket

ediţia 3/2017

• deșeuri din prelucrarea lemnului: rumeguș, talaș, așchii de lemn, scoarţă de copac • deșeuri de la fabricile de mobilă din lemn, parchet, furnir de lemn, plăci de lemn, hârtie • ciupercării, ferme de pui, ferme de cai: substratul celozic eliminat după un ciclu de utilizare • reziduuri de lemn: rezultate din tâmplărie, construcţii • lemn uzat: grinzi, ferestre, traverse de cale ferată, etc Nu trebuie neglijat nici aspectul ecologic – pentru a evita conta‐ minarea solului, apelor, asigurându‐se protecţia mediului înconjurător. În aceste condiţii, pentru o gospodărire mai eficientă a deșeurilor lemnoase și pentru o valorificare optimă a lor, centralele termice cu cogenerare constituie cea mai bună alternativă în vederea obţinerii unei eficienţe economice maxime.


energii regenerabile Agenţii economici din domeniul prelucrării lemnului produc în general deșeuri lemnoase rezultate prin procesarea lemnului. Astfel, deșeurile rezultate din procesul de producţie reprezintă o sursă sigură și ieftină pentru a acoperi necesarul de energie termică și electrică al societăţii. În general, aceste fabrici oferă condiţii bune de amplasare a centralelor termice cu cogenerare CHP pentru că ele își produc propriul combustibil și pot obţine curent electric și energie termică dintr‐o singură sursă. Energia electrică generată în centralele termice cu cogenerare poate fi folosită pentru consum propriu sau poate fi introdusă în reţeaua naţională, iar energia termică rezultată poate fi folosită la încălzirea spaţiilor de lucru, pentru preparare apa caldă menajera sau pentru utilizare tehnologică. Tehnologia de cogenerare corect aleasă duce atât la economii majore de până la 70% din costul energiei electrice pentru utilizator precum și posibilitatea vânzării electricităţii în reţeaua naţională, cât și la reducerea emisiilor de CO2 de până la 50% faţă de o centrală termică clasică.

Un sistem de cogenerare este compus din trei mari părţi compo‐ nente: o sursă de caldură, o turbină de producere a curentului electric și un mediu absorbant de căldură. Cea mai comună sursă de căldură este un cazan de abur care arde biomasă lemnoasă producând abur supraîncălzit. Pot fi arse chiar și deșeuri de lemn, iar în aceste condiţii centrala termică este echipată cu sisteme de atenuare a poluării. Turbinele cu abur oferă o mare siguranţă în funcţionare și pot atinge un randament de 95% și un ciclu lung de viaţă de 25‐30 ani. Deoarece în toate domeniile din care rezultă deșeuri, folosirea turbinelor reprezintă o investiţie profitabilă, o centrală termică cu cogenerare se amortizează într‐un timp redus. Compania POLYTECHNIK produce cazane de încălzire și abur tehnologic într‐o gamă largă de fabricaţie: de la 200 kWth la 20000 kWth/cazan, respectiv de la 200 kWel la 10000 kWel, iar puteri mai mari fiind posibil prin gruparea echipamentelor. Toate aceste sisteme sunt livrate ca soluţii LA CHEIE, complet automatizate, cu soft propriu de urmărire și reglare de la distanţă, beneficiind de personal specializat de punere în funcţiune și service.

POLYTECHNIK SIETA S.A. Deviza noastră de fabricaţie: Eficienţă! Încredere! Sustenabilitate!

Cluj‐Napoca, Str. Fabricii de Zahăr 98 tel. +40 264 415037, fax: +40 264 415032; e‐mail: office@sieta.ro www.sieta.ro; www.polytechnik.com ediţia 3/2017

Technomarket 45


energii regenerabile

Echipamente pentru peletizarea biomasei

dr. ing. Nicoleta Ungureanu, dr. ing. Mirela Dincă, drd. ing. Bianca‐Ștefania Zăbavă, dr. ing. Georgiana Moiceanu U.P. Bucureşti / România

Global warming caused by increased emissions of greenhouse gases, the need to produce thermal and electrical energy and increasing prices of fossil fuel have created new industries focused on energy production through the use of renewable sources. The European Union is the biggest wood pellets producer globally, with a production of 13.5 million tonnes in 2014. Romania’s pellets production in 2014 was of 740000 tonnes and estimations are that in 2020 it will exceed 1.2 million tonnes. Flat die pelleting presses are widely used in the production of pellets.

La nivel mondial, biomasa este principala sursă în producerea energiei termice și a treia sursă în producerea energiei electrice. Ca sursă regenerabilă de energie, bio‐ masa este frecvent utilizată în producerea de combustibili ecologici precum: pelete și brichete, biogaz, biodiesel și bioetanol. Utilizarea biomasei în producţia de energie este limitată de densitatea sa redusă (rumeguș: 150 ‐ 200 kg/m3; paie agricole: 80 ‐ 150 kg/m3). Pentru o utilizare rentabilă în producţia de energie, biomasa trebuie să fie supusă unor proceede de densificare (compactare) la presiuni ridicate, în urma cărora se obţin biocombustibili solizi sub formă de pelete, având caracteristici uniforme în ceea ce privește structura, forma, dimensiunile, umiditatea, densitatea și conţinutul de energie [5]. Densitatea aparentă a peletelor astfel obţinute este de 4 ‐ 10 ori mai mare decât cea a biomasei din care sunt realizate [1], ajungând la valori de 600 ‐ 800 kg/m3. Deși peletele se pot obţine din diferite tipuri de biomasă (lemnoasă, erbacee, de fructe sau amestecuri), industria s‐a concentrat în principal pe peletizarea subpro‐ duselor și reziduurilor provenite din industria prelucrării lemnului. Predominanţa valorificării reziduurilor lemnoase prin peletizare se datorează în principal disponibilităţii în cantităţi mari, precum și puterii calorice ridicate a acestora (fig. 1). Datorită forţei de presare și a ligninei conţinute în lemn, se poate efectua legarea peletelor. Fig. 1 – Puterea calorică a unor pelete [7] De la o producţie de numai 2 Mt la nivel global în anul 2000, datele statistice au indicat în 2015 o valoare de 28 Mt. Alegerea tipului de mașină de peletizare, precum și a sistemelor de alimentare, mixare și condiţionare a biomasei la intrarea în mașină trebuie să se facă în funcţie de tipul, sortimentul și umiditatea biomasei, dar și de modul de pregătire a acesteia în echipamentele utilizate anterior intro‐ ducerii în mașina de peletizat [4]. În practică se utilizează două categorii de prese pentru pelete: prese cu matriţă plană și role rotative, respectiv cu matriţă circulară și role ro‐ tative. În ambele cazuri, de cele mai multe ori matriţa este fixă în timpul lucrului, însă există și prese de peletizat cu matriţă rotativă la care rolele sunt staţionare pe parcursul procesului de producţie a peletelor [2]. Biomasa este forţată în matriţe prin intermediul rolelor care se deplasează pe suprafaţa pe care este distribuită materia primă. Presele de peletizat cu matriţă plană (fig. 2 și 3) sunt destinate uzului casnic sau producţiei la scară mică, având cel puţin două role care se rotesc într‐o matriţă perforată staţionară, poziţionată orizontal. Biomasa este alimentată în presă prin partea superioară, cade gravitaţional și este direcţionată uniform spre role și matriţă. Astfel are loc densificarea uniformă a biomasei între matriţă și role și, ulterior, extrudarea sa uniformă prin canalele matriţei.

Fig. 2 ‐ Matriţă plană Fig. 3 – Principiul de funcţionare al presei de peletizat cu matriţă plană

46 Technomarket

ediţia 3/2017


energii regenerabile La presa de peletizat cu matriţă plană ECO‐10 (fig. 4), buncărul pentru biomasă și transportorul cu melc pentru alimentarea biomasei sunt echipate cu încălzitoare de tip bandă flexibilă, regulatoare de temperatură și termocuple pentru preîncălzirea biomasei. Matriţa și melcul sunt echipate cu o unitate de frecvenţă variabilă pentru a controla viteza de rotaţie a matriţei și a regla debitul de alimentare în moară. Răcitorul ori‐ zontal are rolul de a răci peletele calde imediat după ieșirea acestora din matriţă, pregătindu‐le astfel pentru operaţia de ambalare în saci [3].

Fig. 4 – Presa de peletizat cu matriţă plană ECO‐10 [3] 1 – buncăr de alimentare; 2 – sistem de încălzire a buncărului; 3 – izolaţie pentru încălzirea melcului de transport al biomasei; 4 – evacuare biomasă încălzită; 5 – buncărul presei de pelete; 6 – moară de pelete cu matriţă plană; 7 – motor pentru acţionarea presei; 8 – intrare răcitor; 9 – răcitor pelete; 10 – evacuare pelete răcite; 11 – condiţionare cu abur; 12 – cutie de control moară; 13 – cutie de control sistem de alimentare

În presa de peletizat cu matriţă plană Kahl (fig. 5) materia primă este alimentată gravitaţional. Produsul este compactat în fâşii continue la un debit ridicat, care sunt tăiate cu precizie prin intermediul cuţitelor. Viteza redusă a rolei (~2,5 m/s) asigură o dezaerare bună a produsului. Stratul gros de materie primă dintre role și suprafaţa mare a matriţei permit o capacitate mare de producţie. Decalajul rolei poate fi reglat în timpul operării, matriţele pot fi înlocuite rapid, iar rulmenţii rolei sunt lubrifiaţi pentru întreaga durată de exploatare. Presele universale cu matriţă plană HaBa (fig. 6) sunt utilizate pentru producţia de pelete din paie, iarbă, lucernă, resturi agricole, rumeguș de lemn și au capacitatea de lucru cuprinsă în gama 40‐350 kg/h.

Fig. 5 – Presa de peletizat cu matriţă plană ECO‐10 [6]

Fig. 6 – Presa de peletizat cu matriţă plană HaBa [8]

Bibliografie [1]. Sultana A., Kumar A., Harfield D., Development of agri‐pellet production cost and optimum size, Bioresource Technology, vol. 101, pp. 5609‐5621, 2010. [2]. Tumuluru J.S., Wright C.T., Kenny K.L., Hess J.R., A review on biomass densification technologies for energy application, Idaho National Laboratory, 2010. [3]. Tumurulu J.S., Specific energy consumption and quality of wood pellets produced using high‐moisture lodgepole pine grind in a flat die pellet mill, Chemical Engineering Research and Design, vol. 110, pp. 82‐97, 2016. [4]. Vlăduţ V., Danciu A., Nicolescu M., Postelnicu E., Tehnologii pentru obţinerea și utilizarea biomasei, Editura Terra Nostra, Iași, 2012. [5]. Wilkins E., Murray F., Toxicity of emission from combustion and pyrolysis of wood, Wood Science and Technology, vol. 14, no. 4, pp. 41‐49, Springer, 2003. [6]. Kahl Process technology for economic compacting by means of pelleting. [7]. http://www.agropower‐energy.ro/index.php?page=agro‐biomasa [8]. http://habapellet.de.tl/Prese‐peleti‐universale.htm ediţia 3/2017

Technomarket 47


piese de schimb

MEFIN este unul dintre primii producători mondiali de echipamente de injecţie a combustibilului diesel, cu mai mult de 60 de ani de experienţă în injecţia de motorină, iar anul acesta marchează aniversarea a 124 de ani ca o companie de prestigiu din industria românească. MEFIN a fost una dintre primele companii din Europa de Est care a primit, în 2004, prestigioasa certificare ISO / TS 16949. O implicare semnificativă în cercetare și dezvoltare face ca MEFIN să poată introduce, în medie, un produs nou în fiecare lună. Eforturile de cercetare și dezvoltare MEFIN sunt concentrate pe ultimele generaţii de pompe de injecţie de combustibil diesel, dar și pe dezvoltarea de produse noi și, de asemenea, piese de schimb pentru injectoare. Pe baza licenţelor originale de la Bosch și Lucas CAV (Delphi), capacităţile tehnologice Mefin au atins cele mai înalte standarde de calitate și de fabricaţie. MEFIN oferă o gamă largă de piese de schimb și sisteme complete de injecţie a combustibilului diesel pentru Delphi DPA, DPS, DP200 / 210/310, Bosch VA, VE, în linie, Stanadyne DB2, DB4, DM. Produsele fabricate de MEFIN sunt garantate de standardele de calitate ISO / TS 16949, având certificări de calitate de la Lloyd REGISTER din Marea Britanie, TUV Rheinland, Moody International și Rina Services.

Principalele produse și aplicaţiile acestora • Pompe de injecţie DPA și piese de schimb Pompa DPA fabricată de MEFIN face parte din prima generaţie de sisteme de injecţie de combustibil diesel, fiind un produs sub licenţă originală, de la Lucas CAV (Delphi). Pompa DPA este extrem de fiabilă și durabilă, precum și eficientă și economică. Atingând o presiune de injecţie de până la 600 bari, aceasta este utilizată în principal în agricultură, industrie și naval. MEFIN produce mai mult de 100 de tipuri de sisteme de injecţie de combustibil diesel DPA, pompe complete și mai mult de 1.500 de tipuri de piese de schimb. • Piese de schimb pentru pompele DPS, DP200 / 210/310 și piese de schimb DPS este următoarea generaţie de pompe Delphi care urmează modelului DPA și are un nivel mai ridicat de performanţă, ajungând la o presiune de până la 700 bari îndeplinind standardul de emisii Euro 1. Produsele din această gamă asigură o creștere a economiei de com‐ bustibil, iar funcţionarea motorului este mai lină și, în plus faţă de aplicaţiile tradiţionale off‐road sunt utilizate pe vehicule de pasageri, autobuze și furgonete.

48 Technomarket

ediţia 3/2017

Pompa DP200 / 210 atinge performanţe mai mari decât DPS și respectă standardul de emisii Euro 2. Atingerea unei presiuni de injecţie de peste 700 bari, face ca pompele DP200 / 210 să fie utilizate în trans‐ portul rutier și în segmentele industriale și agricole ale generaţiilor mai noi de utilaje. Pompa DP310 atinge standardele de emisie Euro 3. MEFIN produce capete hidraulice, rotoare și piese de schimb pentru toate aceste tipuri de pompe. • Pompe de injecţie DB2 / DB4 / DM și piese de schimb Pompele de injecţie STANADYNE DB2 DB4 DM respectă standar‐ dele de emisii Euro 3 prin atingerea presiunii de injecţie de până la 850 bari. MEFIN produce o gamă limitată din aceste produse, completează în mod special pompe noi pentru multe dintre aceste aplicaţii, și recondiţionează capete hidraulice și rotoare, precum și alte piese de schimb. • Pompe de injecţie VA / piese de schimb pentru pompe VE Pompe de injecţie de combustibil VA reprezintă prima generaţie de pompe rotative Bosch, dar care nu mai sunt fabricate de acest producător. MEFIN și‐a dezvoltat propria versiune a pompei de injecţie de combustibil VA și oferă în prezent pompe de schimb pentru


piese de schimb

motoarele John Deere, Massey Ferguson, Fiat și Steyer. MEFIN a vândut peste 5.000 de pompe noi care înlocuiesc VA și mai mult de 40 de tipuri de pompe MEFIN VA sunt în prezent în producţie. Pompele rotative VE au fost dezvoltate ulterior pompelor rotative VA și sunt utilizate la vehicule rutiere, cum ar fi automobile, camioane ușoare și furgonete, cel mai adesea pe tractoare, excavatoare și alte vehicule industriale. Pompele VE ajung la o presiune de injecţie de până la 1.400 de bari și ating standardele Euro 2 de emisii. MEFIN oferă 40 de tipuri de capete hidraulice și rotoare pentru pompele VE, acestea fiind produse noi sau recondiţionate în fabrică. • Pompe de injecţie In‐Line tip A, P, MB, ZW și piese de schimb Pompa In‐Line face parte din prima generaţie modernă de sisteme de injecţie diesel utilizate pe motoare mari, cu mai mulţi cilindri (camioane, utilaje de constructii, motoare statice și agricole, autovehicule). Produse sub licenţă originală Bosch, implementarea MEFIN acoperă patru tipuri, de diferite dimensiuni: A, P, MB și ZW, ajungând la o pre‐ siune de injecţie de până la 1.300 bari. MEFIN produce mai mult de 50 de tipuri din aceste pompe și sisteme de injecţie de combustibil diesel și oferă piese de schimb pentru aceste tipuri de pompe. • Pompe de injecţie Common Rail și piese de schimb Pompele COMMON RAIL CP1 sunt controlate electronic și reprezintă prima din cea mai nouă generaţie de sisteme de injecţie de combustibil diesel utilizată la autoturisme și vehicule rutiere, care respectă standardele de emisii Euro 4. MEFIN a fabricat pompe și piese de schimb pentru propriul său sistem, precum și pentru sistemul Bosch CP1 Common Rail, începând cu anul 2009. Bazându‐se pe tradiţia de fabricaţie a pompelor COMMON RAIL și a componentelor, în 2015 MEFIN a început să producă valve de control și alte părţi importante pentru injectoarele Common‐Rail, precum și instrumentele necesare pentru reparaţiile acestora. Aceste sisteme reprezintă punctul culminant al injecţiei de combustibil diesel, permiţând motoarelor să atingă standardele Euro 6 de emisie.

Domeniile de aplicaţie pentru produsele MEFIN • automotive ‐ camionete, autoturisme, camioane ușoare și grele, autobuze, utilitare și vehicule de teren, • agricol și construcţii ‐ tractoare, combine, macarale, buldozere, betoniere • echipamente industriale ‐ încărcătoare, grupuri electrogene, echipament de foraj petrolier, pompe de irigaţii • căi ferate, echipamente navale și de apărare ‐ locomotive, nave, tancuri, vehicule speciale.

Calea București nr. 5, Sinaia, Jud. Prahova Tel.: +40 244 307 000; Fax> +40 244 307 086 E‐mail: mefin@mefin.ro www.mefin.ro ediţia 3/2017

Technomarket 49


piese de schimb

BRAND ROMÂNESC CALITATE RECUNOSCUTĂ PROMPTITUDINE Începând cu anul 2015, compania GREEN LAND a făcut primii pași pentru a se adresa agriculturii. Parteneriatul cu Rulmenţi SA Bârlad oferă firmei posibilitatea de a distribui pe piaţa românească rulmenţii URB în următoarele tipuri constructive: • Rulmenţi radiali cu bile • Rulmenţi cu role cilindrice și sferice • Rulmenţi oscilanţi • Rulmenţi axiali (cu bile, cu role) • Rulmenţi conici Utilizaţi într‐o gamă largă de aplicaţii: mașini și utilaje agricole, în industria de automobile, căi ferate, motoare electrice, pompe, mașini utilizate pentru construcţii și multe alte aplicaţii de inginerie. Producătorul sârb de rulmenţi FKL este un alt partener important GREEN LAND, cu o lungă tradiţie în producţia de rulmenţi, care s‐a orientat în ultimii ani spre producţia de rulmenţi pentru utilajele agricole și spre producţia de cardane. Rulmentii FKL sunt pentru diverse mărci de utilaje agricole de ultimă generaţie de exemplu Lemken, Maschio Gaspardo, John Deere, Claas, Horsch, Vaderstad, Great Plains. Cu stocuri importante de rulmenţi URB și FKL, Green Land poate acoperi nevoile distribuitorilor și clienţilor săi din întreaga ţară, dar și să ofere cu promptitudine, rulmenţi, producătorilor cu care a dezvoltat colaborări benefice pentru ambele părţi.

Rulmenţii radiali cu bile se fabrică în două variante: pe un rând sau pe două rânduri. Aceștia se execută într‐un bogat sortiment atât în costrucţie standard, cât şi în diferite variante constructive: • deschiși – utilizaţi în locuri curate, fără praf (carcase, cutii de viteze, etc.); • etanșaţi – acest tip de rulment se utilizează în locuri cu condiţii grele de utilizare (praf, murdărie); • protejaţi – se utilizează în locuri cu condiţii grele de utilizare (praf, murdărie); Rulmenţii Radiali cu bile au o largă utilizare, în toate sectoarele de activitate, având dimensiuni de la câţiva milimetri până la dimensiuni de ordinul metrilor. Avantajul folosirii rulmenţilor constă în tipizarea şi standardizarea lor din punct de vedere constructiv şi dimensional, ceea a condus la posibilitatea de a fi produşi cu preţuri mici. Rulmenţii radiali cu role cilindrice pot fi: • interchimbabili (demontabili) • neinterschimbabili Rulmenţii interschimbabili sunt ușor de montat și de demontat. În comparaţie cu rulmenţii radiali cu bile, rulmenţii cu role cilindrice suportă încărcări radiale mai mari, dar la turaţii mai mici. Se fabrică în mai multe tipuri: NU, NJ, NUP, N, NUB, NJ+HJ, NCF, NNU, NN, NNF, NNC, NNCF, NNCL, 4NNU, 4NN. Rulmenţii radial‐oscilanţi cu role butoi pe două rânduri sunt destinaţi funcţionării în cele mai grele condiţii. Cele două rânduri de role butoi simetrice sau asimetrice se autoreglează pe calea de rulare sferică a inelului exterior. Prin aceasta se compensează eventuala abatere de la coaxialitate a lagărelor de sprijin, precum şi încovoierea arborilor. Aplicaţii: Mașini agricole, Benzi transportoare, Ciururi vibratoare, Industria prelucrătoare, Industria cimentului, Industria petrolieră.

S.C. Green Land S.A. Str. Speranţei, Nr. 86, Bragadiru, Ilfov Tel: 0374 640 227, Fax: 0374 099 227 www.greenland.com.ro 50 Technomarket

ediţia 3/2017

continuare în numărul următor


consultanţă

Paza culturilor și a utilajelor agricole În conformitate cu prevederile cap.I, art.2, alin.(2) din Legea nr.333/2004, modificată și republicată în 18.03.2014, societăţile comerciale cu capital privat sunt “...obligate să‐și asigure securitatea obiectivelor, bunurilor și valorilor impotriva oricăror acţiuni ilicite care lezează dreptul de proprietate, existenţa materială a acestora, precum și a protejării persoanelor împotriva oricăror acte ostile care le pot periclita viaţa, inegritatea fizică sau sănătatea”. În scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite, precum cele enumerate mai sus, agenţii economici pot încheia contracte de prestări servicii cu o societate specializată pe servicii de pază și protecţie, conform alin.(2) al aceluiași articol. Societăţile specializate de pază și protecţie sunt societăţi reglementate de Legea nr.31/1990, republicată, private, care se constituie și funcţionează potrivit legislaţiei comerciale – art.19, alin.(1) din Legea nr.333/2003. Art.19, alin.(2) al aceleași legi, prevede că “... societăţile specializate de pază și protecţie funcţionează în baza licenţei eliberate de In‐ spectoratul General al Poliţiei Române, cu avizul prealabil al Serviciului Roman de Informaţii...” și pot asigura, conform alin.(5), lit.”a” – “... paza proprietăţii impotriva accesului neautorizat sau a ocupării abuzive” și lit.”b”‐ “...paza proprietăţii împotriva furturilor, a dis‐ trugerilor, incendiilor, precum și a altor acţiuni producătoare de pagube materiale”. Serviciile oferite de societăţile de pază și protecţie trebuie să corespundă real cu pregătirea profesională și tehnico‐tactică a specialiștilor lor, privind paza obiectivelor, bunurilor și valorilor, a protecţiei personale, având ca suport investiţiile făcute în echipamente moderne, mijloace și dotări specifice conform standardelor internaţionale de utilizare. Acestea este bine să aibă experienţă în securitatea privată, cât și în paza suprafeţelor agricole cultivate și a bazelor de utilaje folosite în realizarea culturilor. Pentru realizarea unui serviciu corect calibrat pe specificul obiectivului, este bine să se ofere consultanţă pentru evaluarea vulnerabilităţii suprafeţei în discuţie, a necesităţilor de pază și stabilirea celei mai bune soluţii, conform necesităţilor, înainte de contractarea serviciilor personalizate.

Ai probleme cu paza recoltei? Cauţi o soluţie să nu rămâi fără utilajele din câmp?

Pro Xtreme Guard este soluția! Apelează acum 0722 67 77 67 și poţi dormi liniștit! Pro Xtreme Guard Mobil: 0722 67 77 67; 0744 708 709; Tel.: 021 310 28 90; 021 310 28 91 office@proxg.ro www.proxg.ro ediţia 3/2017

Technomarket 51


consultanţă

Formează Cariere

Titan Machinery, unul dintre cei mai mari dealeri de utilaje agricole

devine un post cheie în orice organizaţie de profil agricol. Ca atare, încă

și de construcţii din lume a intrat pe piaţa românească în 2011, România

de la intrarea pe piaţa din România, compania a avut în vedere

fiind prima ţară din Europa în care s‐a instalat. Ulterior, compania și‐a

formarea unei echipe de tehnicieni care să corespundă necesităţilor

făcut un plan de expansiune, care are în vedere extinderea ariei de

actuale pe piaţa utilajelor agricole și de construcţii autohtone și a

acoperire, prin deschiderea de noi puncte de lucru, pe parcursul a mai

urmărit constant ca acest lucru să devină o structură de rezistenţă pe

multor ani și formarea unei echipe dedicate de experţi pentru a simplifica

care să se construiască întreaga echipă. AND‐ul Titan Machinery

și îmbunătăţi operaţiunile clienţilor și a contribui la creșterea durabilă a

înglobează vitalitate, responsabilitate și calitate, iar acest lucru

afacerii lor. Distribuitor exclusiv pe piaţa din România a utilajelor agricole

definește compania americană încă de când a intrat pe piaţa din

CASE IH și a utilajelor de construcţii CASE CONSTRUCTION, echipamente

România și până astăzi. S‐a pornit la drum cu oameni competenţi și

de talie mondială, secondate la un nivel ridicat de service și piese de

profesioniști, dar cel mai important este faptul că Titan Machinery s‐a

schimp, Titan Machinery își continuă dezvoltarea atât pe axa

ocupat de întreaga lor dezvoltare profesională din ultimii ani, iar rezultatul

orizontală, prin deschiderea de noi puncte de lucru care se vor alătura

se vede astăzi prin faptul că aproape jumătate din echipa tehnică cu care

celor 8 deja operaţionale pe întreg teritoriul României, cât și

s‐a pornit la drum este la apogeu și în continuare alături de noi.

dezvoltarea pe axa verticală, prin extinderea departamentelor de

Pornind de la axioma lui J.F. Kennedy, conform căreia „Tinerii

service, piese de schimb și GPS. Complementar, compania are în

reprezintă cea mai valoroasă resursă a lumii și cea mai mare speranţă

vedere și ascensiunea numărului de unităţi mobile, ajungând în

a ei pentru viitor”, Titan Machinery a urmărit de ani buni recrutarea

momentul de faţă la peste 60, pentru a reduce și mai mult timpul de

viitorilor tehnicieni, încheind parteneriate cu universităţi de profil, de

așteptare în cele mai aglomerate perioade ale anului.

renume din România și de asemenea a investit în programele de

Având în vedere că segmentul economiei agrare se află în plină

recrutare a elevilor pentru stagii de practică la punctele de lucru ale

dezvoltare, iar întreaga producţie agricolă tinde spre mecanizare, Titan

companiei. Numărul studenţilor care au terminat stagiile de practică

Machinery conștientizează că repararea și întreţinerea utilajelor este

în cadrul companiei, dobândind ulterior contracte de muncă pe

esenţială, de aceea și cererea de mecanici agricoli este din ce în ce mai

perioada nedeterminată cu aceasta, au crescut de la an la an. Aceștia

mare pe piaţa forţei de muncă. În aceste condiţii, mecanicul agricol

au devenit oameni responsabili, dinamici, adaptabili, loiali și au reușit

52 Technomarket

ediţia 3/2017


consultanţă

să îmbine cu ușurinţă cunoștinţele dobândite pe parcursul anilor de

adresează în special tinerilor între 14 și 16 ani care doresc să urmeze o

studii cu lucrările practice pe care le‐au desfășurat în cadrul companiei.

carieră în acest domeniu de activitate. După 3 ani, au șansa de a învăţa o

Universităţile de profil care furnizează forţă de muncă pentru Titan

profesie, de a se certifica și de a se angaja la noi. Cursurile nu se adresează

Machinery România sunt Universitatea Politehnică București –

exclusiv băieţilor, ci și felelor care își doresc o astfel de carieră, asemănător

Facultatea de Inginerie a Sistemelor Biotehnice, Universitatea Tehnică

exemplelor tot mai multe din Europa de vest, unde tinerele specialiste au

din Cluj – Facultatea de Mecanică și Universitatea Știinţe Agricole și

devenit persoane de bază în cadrul fermelor, în activităţile de ordin tehnic.

Medicină Veterinară. Tinerii viitori ingineri au fost recrutaţi în fiecare

În intreprinderea acestui program de expansiune pe care Titan

an de pe băncile facultăţilor din anii 3 sau 4 sau din anii de masterat și

Machinery l‐a adoptat, au loc anual între 15 și 20 de programe de training

au avut șansa de a lucra cu o echipă de ingineri consacrată, formând

la sediile partenetilor noștri din Europa. Cele mai multe dintre ele sunt la

împreună o echipă ce a avut oportunitatea de a participa la traininguri

sediul CNH, concern ce deţine mărcile CASE IH și CASE CONSTRUCTION,

de dezvoltare atât în România, cât și în Europa.

în St. Valentin, Austria, sau Bologna, Italia, urmate îndeaproape de pro‐

Pe lângă proiectul de recrutare a studenţilor, Titan Machinery este

grame de trainuire în Väderstad, Suedia, dar și la Maschio Gaspardo,

parte a programului de practică al Asociaţiei Producătorilor și Importato‐

Sulky, Tecnoma și Dammann. În cadrul acestor programe, tehnicienii

rilor de Mașini Agricole din România (APIMAR) investind în cariera elevilor

noștri petrec acolo o bună perioadă de instruire teoretică, pe care o

de până în 16 ani. Pe lângă avantajul de a putea învăţa o meserie căutată

pun în practică cu ajutorul inginerilor străini si români care se ocupă cu

pe plan naţional şi european bine remunerată, viitorii beneficiari ai acestui

implementarea și urmarirea acestor programe. Totodată Titan

program de învăţământ profesional obţin și o bursă de stat lunară. Prin

Machinery România, desfășoară frecvent programe de training

acest program, elevii de a căror carieră Titan Machinery România se

interne, cu scopul de a urmări evoluţia și omogenizarea echipei de

preocupă, vor avea ocazia să înveţe meseria de mecanic agricol la cele mai

tehnicieni. De regulă, aceste programe, încep în perioada de iarnă și

bune standarde disponibile pe piaţă în acest moment. Acest program se

au loc până în primavară, la începutul campaniilor agricole.

Bogdan Constantin PR & Communication Specialist Titan Machinery Romania SRL Autostrada București‐Pitești km 13.2, 077096 Dragomirești Deal, Parcul Industrial A1, Aleea Ștefania Nr. 2, Jud Ilfov,România Tel: +4 0748 77 88 99; Fax: +4 021 310 12 24 www.titanmachinery.ro ediţia 3/2017

Technomarket 53


evenimente

cel mai mare eveniment agricol din vestul României

Cu o experienţă şi tradiţie de 27 de ani în organizarea eveni‐ mentelor agricole, Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură a judeţului Arad propune şi în acest an o ediţie specială pentru unul din‐ tre cele mai importante evenimente în domeniul agriculturii din Româ‐ nia ‐ a 28‐a ediţie a târgului internaţional de agricultură, industrie alimentară şi ambalaje Agromalim.

Parteneri • USAMVB Regele Mihai I al României din Timișoara • Asociaţia Crescătorilor de Vaci „Bălţată Românească” Tip Simmental • Agenţia Naţională de Zootehnie • Oficiul Judeţean de Zootehnie Arad • Asociaţia Crescătorilor de Ovine ,,PĂSTORUL CRIȘANA” Arad

54 Technomarket

ediţia 3/2017

• Asociaţia Crescătorilor de Ovine și Caprine ,,MIORIȚA” Chișineu Criș • Asociaţia Crescătorilor de Animale Arad Categorii de produse expuse: tehnologii, mașini și utilaje agricole, inputuri pentru fermele de cultura plantelor, sisteme de creștere și fu‐ raje pentru animale, medicamente și instrumentar de uz veterinar, echipamente pentru industria alimentară, produse agroalimentare, tehnică de ambalare, servicii de consultanţă, reviste, cărţi și cataloage de specialitate. Suprafaţa expoziţională a EXPO Arad ‐ ocupată în totalitate Spaţiile pe care le oferă complexul internaţional EXPO Arad vor fi ocupate în totalitate. Peste 270 dintre cei mai importanţi jucători în domeniul agricol din România, Ungaria, Germania, Austria, Italia își vor expune produsele pe o suprafaţă de 3.500 mp interior si 33.000 mp exterior.


evenimente Excelenţa în Zootehnie, Agromalim 2017 ‐ Parteneriate în benefi‐

Program evenimente conexe Agromalim 2017

ciul crescătorilor de animale

Joi, 7 septembrie Ora 11.00 – Deschidere oficială Agromalim 2017 Ora 14.00 – Ședinţa comună a tuturor organizaţiilor acreditate pen‐ tru efectuarea Controlului Oficial al Performanţelor la lapte/carne, sub coordonarea asociaţiei conducătoare de Registru Genealogic (ACVBR‐ SIM), cu participarea reprezentanţilor Autorităţii Naţionale pentru Zootehnie și ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Secţiunea de prezentare a taurinelor va fi realizată în parteneriat cu Asociaţia Crescătorilor de Vaci „Bălţată Românească” Tip Simmental (A.C.V.B.R.Sim), asociaţie conducătoare de Registru Genealogic pentru rasele Bălţată Românescă și Montbeliarde, fiind prezente la eveniment și asociaţiile acreditate pentru RG la rasele Holstein, Bruna, Angus, dar și alte rase de vaci de carne.

Oaia, un animal la modă în zilele noastre Sectorul de ovine este organizat în parteneriat cu Asociaţia Crescătorilor de Ovine ,,PĂSTORUL CRIȘANA” Arad, asociaţie acreditată pentru conducerea Registrului Genealogic al rasei Țurcana și cu Asociaţia Crescătorilor de Ovine și Caprine ,,MIORIȚA” Chișineu Criș, asociaţie acreditată pentru conducerea Registrului Genealogic al raselor Țigaie și Merinos Transilvănean. Vor fi expuse aproximativ 200 de animale cu valoare genetică ridicată, ovine și caprine din diverse rase și varietăţi. Cu sprijinul cadrelor didactice de la USAMVB Timișoara vor fi expuse comparativ avantajele fiecăreia, vor avea loc prezentări pe teme legate de sisteme de creștere și bunăstare a ovinelor și se vor dezbate și oferi soluţii la problemele cu care se confruntă crescătorii. În cadrul Agromalim, vor fi prezentate și alte specii de animale: ca‐ baline, suine, caprine, animale de hobby. Prezenţa reunită a Registrelor Genealogice cu un stand comun Această reunire a asociaţiilor acreditate pe diferite Registre Ge‐ nealogice vine în sprijinul fermierilor interesaţi de informaţii proaspete despre progres genetic, avantaje, provocări, dar și sfaturi privind man‐ agementul fermelor de vaci.

Vizita la Agromalim 2017 – câștig garantat Marele premiu acordat la tombola crescătorilor de animale va fi o junincă gestantă din rasa Bălţată românească. Fermierii crescători de animale se pot înscrie la această tombolă în zona de expunere animale, pe baza codului de exploataţie. Nu va lipsi nici în acest an tombola pen‐ tru vizitatori cu premii oferite de către Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură a judeţului, organizatorul târgului și firmele expozante, la aceasta vor participa toate invitatiile și biletele de intrare completate cu datele solicitate și depuse în urna.

Vineri, 8 septembrie Ora 10.00 – Întâlnire membri Federaţia Natională a Grupurilor de Acţiune Locală Ora 10.00 – Conferinţa internaţională cu participarea specialiștilor de la asociaţiile de Registru Genealogic din Europa, având tematicile: – Rolul ameliorării în sustenabilitatea fermelor de vaci de lapte și carne din rasa Balţată Românească; – Organizarea asociaţiilor conducătoare de Registru Genealogic din alte ţări europene, avantajele afilierii ACVBR‐SIM la organizaţiile internaţionale de profil (ICAR, WSFF) – “Este rasa Balţată românească cea mai potrivită pentru crescătorii din România?” – Creșterea vacilor de lapte și carne ‐ "Lozul câștigător al fermier‐ ilor din România" în următorii 3 ani! Ora 10.30 – Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest – prezentare reţea Europe Enterprese Network (platformă europeană de pro‐ movare a firmelor pe pieţele externe) Ora 11.00 – Sesiune Brokeraj internaţional pentru companii din domeniul agricol, industrie alimentară și ambalaje 14.00 – 17.00 ‐ Prezentare animale în ring, bonitare taurine Bălţată românească și Premiere taurine Bălţată Românească Sambata, 9 septembrie Ora 10.00 ‐ Întâlnirea asociaţiilor de agricultori din bazinul Carpatic Ora 10.00 ‐ Roadshow/workshop ‐ Cele mai bune practici în trans‐ portul animalelor ‐ o abordare europeană Ora 11.00 – Prezentare comparativă a raselor de taurine expuse ‐ ring de prezentare animale Ora 13.00 – “Ziua Angus“ ‐ Prezentare rase de carne. Oportunităţi pentru fermieri ‐ ring de prezentare animale Ora 15.00 ‐ Prezentare rase de ovine și caprine expuse, studii com‐ parative, avantajele oferite de fiecare rasă și varietate pentru crescători ‐ ring de prezentare animale

Demonstraţii în câmp Agromalim 2017 În parteneriat cu USAMVB Timișoara și cu sprijinul Staţiunii de Cerc‐ etare ‐ Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Arad, la Agromalim 2017 vizitatorii vor putea asista la lucrări agricole de prelucrare a solului cu tehnologii convenţionale, minim de lucrări și semănat direct.

Alte atracţii ‐ Agromalim 2017 • salon de produse tradiţionale • concurs de îndemânare conducere tractor • agricultura de precizie ‐ avantajul folosirii GPS‐ului in agricultura • stand cu demonstratii roboti pentru agricultura, demonstratii cu drone • conferinţe de specialitate pe teme de interes pentru fermieri • informaţii finanţări și alte forme de sprijin pe programe naţionale și europene • prezentări de firme și produse • conferinţe pe domenii ca: agricultură, industrie alimentară, ambalaje • vizite în ferme de creștere a animalelor și în unităţi de procesare

Duminica, 10 septembrie Ora 11.00 ‐ Parada taurinelor din rasa Bălţată românească premiate în urma bonitării – Desemnarea câștigătoarei titlului de MISS Arad Ora 14.00 ‐ Extragere marele premiu al expoziţiei de animale (junincă gestantă din rasa Bălţată Românească) Ora 15.00 Extragere premii vizitatori targul Agromalim. Program de vizitare târg Joi, 8 septembrie, 11.00 – 18.00 Vineri 9 septembrie, Sâmbătă 10 septembrie 10.00 – 18.00 Duminică, 11 septembrie, 10.00 – 16.00

Cimi Enache 0730 188291 cimi.enache@ccia‐arad.ro http://www.ccia‐arad.ro/ro/agromalim.html Facebook ‐ facebook.com/agromalim ediţia 3/2017

Technomarket 55


&

talon de abonament

TALON DE ABONAMENT Doresc să mă abonez 6 ediții – 70 lei, începând cu ediția ........... / 2017, la revista

Nume .............................................................., Profesia..............................................., Funcția............................................. Firma ..........................................................................., Domeniul de activitate al firmei ....................................................... Adresa acasă

birou

Str. .................................................................................................... nr. ............,

bl. ................, sc. .............., et. ............., ap. ...........județ/sector ............................................., cod poștal ................................, localitatea .............................................................................................................................................................................. telefon: .................................................., mobil: .........................................................e-mail: .................................................... Nr. reg. com J......../................../.......................; CUI/CNP................................................................................................., IBAN ........................................................................................................, Banca ..................................................................

Plata se face către Technomarket Communication SRL, IBAN: RO 81 INGB 0000999902750082, ING Bank Victoriei, București, CUI 29516191. Talonul completat se va trimite însoțit de copia documentului care certifică plata, la O.P. 80 – C.P 60 sau e-mail: distributie@technomarket.ro Revista se expediază prin poștă. Editura nu răspunde pentru pierderea coletelor.

Desfășor activitatea în: • Fermă vegetală

zootehnică

mixtă

În suprafață de: sub 20 ha

între 21 și 80 ha

între 81 și 200 ha

peste 200 ha

• Companie producătoare/distribuitoare/prestatoare de servicii în: Agricultură

Zootehnie

Industrie alimentară

Alt domeniu ……….....................................................................................…………… Doresc să găsesc în revistă informații și despre: .....................................................................................................................

56 Technomarket

ediţia 3/2017

&

.................................................................................................................................................................................................


AgroTechnica nr. 16  
AgroTechnica nr. 16  
Advertisement