a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1


Per Sant Joan,

tot comença a Valls!

Albert Batet i Canadell Alcalde de Valls

Per Sant Joan tot comença Per Sant Joan tot comença a Valls! I és així perquè la nostra festa major marca el ritme de la vida de la ciutat, senyala l’entrada a l’estiu i l’inici de la temporada castellera tradicional. És el fruit d’un gran esforç col·lectiu i de les aportacions i el treball del nostre teixit associatiu a qui hem d’agrair tota la dedicació i la implicació per fer-la més gran i més oberta. Sant Joan és una festa patrimonial, popular i plural. Una festa major que, com és habitual, a banda de la seva dimensió vallenca, també té una destacada vocació de projecció nacional. És especialment vallenca perquè és la festa que els vallencs i les vallenques vivim amb més intensitat. Però traspassa aquesta dimensió vallenca perquè és una expressió amb gran ressò, alt i clar, de la personalitat de la nostra ciutat. Sant Joan és una expressió de l’ADN vallenc que projectem arreu a través d’actes singulars com la Diada Castellera, el Tomb del Poble, o la Sortida de Completes. Són actes únics, amb un esperit especial amb el que tots sentim les arrels d’una cultura que ens fa ser una ciutat de referència al nostre país. Sant Joan també és una festa amb un marcat caràcter popular. I decididament oberta a tothom. Enguany, un cop més, la pràctica totalitat dels actes són gratuïts, i el programa ofereix activitats, actes i espectacles per a tot tipus de públic, on qualsevol persona trobarà coses per fer i par participar del seu gust. Amb la festa major de Sant Joan tot comença. L’estiu entra en les nostres vides i en l’esperit de tots els vallencs i de totes les vallenques, perquè Sant Joan és sinònim de tradició, de participació i alegria. Però, també és un motiu d’orgull com a ciutat; precisament per aquest conjunt de tradicions genuïnament vallenques amb dimensió nacional i projecció al món. Us animo, doncs, a gaudir durant aquests dies d’aquesta festa tan nostra i tan oberta al món, amb alegria i rodejats de la gent que estimeu. Bon Sant Joan!

2

Valls, ciutat bressol dels castells Patrimoni Immaterial de la Humanitat #stjoanvalls #visitavalls L’inici de les festes majors del Camp de Tarragona i de la temporada castellera tradicional Valls, patrimoni pis a pis: ■ Tricentenari ■ 250

dels fets de 1714

anys de la veu popular de la construcció del gegantó Lladrefaves

■ 100

anys del naixement de l’escultor Josep Busquets i Òdena, autor dels monuments ‘El Casteller’ i ‘Als Xiquets de Valls’

■ 50

anys del bust de l’escriptor Narcís Oller, obra de l’escultor Josep Busquets ubicada a la plaça del Quarter

■ 50

anys del monument a Josep Anselm Clavé, autor de la composició “Els Xiquets de Valls”

Entitats, col·lectius, altres agents culturals i institucions participants en l’organització de la Festa Major de Sant Joan 2014: Associació A Jud-Àfrica Associació cultural L’Aleta Associació de Restauradors Atlètic Valls Casal popular la Turba Cine club Club Nàtrix Club Patí Valls Club Tennis Plana d’en Berga Colla gegantera El Calçot-AAEET Colla Joves Xiquets de Valls Colla Vella dels Xiquets de Valls Companyia Passabarret Cossetània Edicions El Gintonenc Escola d’Art de Valls Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Tortosa EspaiTrad Flaix FM / Ràdio Flaixbac Forns i pastisseries de Valls

Grup del Teatre Principal IGMAN Acció solidària Infinity Institut d’Estudis Vallencs JCA Cinemes La Circoteca La Peça L’Espardenya Marta Arjona Mireia Casabona Meriendacena Producciones Museu de Valls Parròquia de Sant Joan Parròquia del Lledó Regidoria de Promoció, Comerç i Turisme Restaurant La Bona Teca Secció de Filatèlia, Numismàtica i Col·leccionisme de l’AAEET Unió Anelles de la Flama Unió de Botiguers Valls Jove Visita Valls

L’organització de la Festa Major de Sant Joan 2014 compta amb els següents vuit grups de treball: Actes rituals i Seguici Cerimonial Xiquets de Valls Músiques modernes Imatge gràfica Castell de focs Barres Renovació de la indumentària dels gegants Taula de treball de Sant Joan: Xiquets de Valls, Seguici, Parròquia de Sant Joan.


visitavalls

Balls, entremesos, balls parlats, colles i sonadors del Seguici Cerimonial El drac,

amb els xeremiers de Son Roca, Mallorca.

El ball de diables,

amb els seus timbalers.

L’ós,

amb la cobla Punt de Malura, de Valls i el Penedès.

El ball de gitanes, amb els grallers els Vinardells, del Penedès. Els nans de la Ciutat,

amb els grallers els Carreter, de Lleida.

Els gegants de la Ciutat –Lladrefaves, gegantona, gegant de la porra i geganta-,

amb els grallers Tocaferro, de Tarragona.

El bou, amb els grallers de l’Espardenya, de Valls.

El ball de vells,

amb L’Espardenya Músics, de Valls.

El ball de bastons,

amb els grallers de l’Associació Verge de la Candela, Valls.

El ball de pastorets, amb la mitja cobla Set Vetes de l’Espardenya, de Valls.

El bou tradicional,

amb els grallers Els Vernets de Vilafranca del Penedès.

La mulassa,

amb la Fanfara de Torredembarra.

El ball de la primera,

amb els grallers els Cofins, de l’Arboç.

La moixiganga,

amb So Nat-Grallers de Tarragona.

El lleó,

amb els seus ministrers.

L’àliga de la Ciutat i els aligons, amb la cobla de

Sant Joan 2014, una festa major gegant El Lladrevafes de Valls és un gegantó de mig cos per sota del qual es veuen les cames del portador. Representa un home de raça negra. La morfologia de mig cos és un dels indicadors que vincula la peça amb els gegantons més primitius que realitzaven funcions d’obrir el pas a imatgeria més complexa i de majors dimensions tant gegants com bestiari. Segons la tradició oral, el bust del Lladrevafes és el que esculpí el 1764 el reconegut escultor barroc Lluís Bonifàs i Massó (Valls, 1730 - 1786), ara fa 250 anys per a unes rogatives documentades per demanar a la Mare de Déu del Lledó l’ajut de la pluja. Aquest gegantó és un dels pocs supervivents amb la primitiva estructura dels gegants sense faldilles. L’objectiu de l’estudi que durant els darrers mesos ha dut a terme l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Tortosa ha permès obtenir un millor coneixement d’aquest bé patrimonial i la seva història material per realitzar-ne una interpretació i valoració. Fins ara la primera notícia certa del gegant negre era del 1869, tot i que certes fotografies posteriors feien dubtar sobre si s’havia canviat. Les proves tècniques i científiques realitzades –raigs X, raigs ultravioletes i anàlisi de la pigmentació dels colors- garanteixen per primer cop que la figura conservada es remuntaria almenys fins al 1840. Fou construït en el bust amb cartró pedra sobre una base inferior de fusta, i les seves mans són de fusta.

Per tenir la festa major a casa El ‘rotllo’ del Seguici en pòster uPreu: 1 € Valls esdevé la primera ciutat de Catalunya a recuperar el costum de dibuixar el Seguici Cerimonial en format de renglera com el veiem avançar pels carrers. S’anomena ‘rotllo’ perquè s’enrotllava per conservar-lo. Aquest és una antiga praxis coneguda en les celebracions més notables del cicle del Corpus i de les festes patronals. Us el podreu emportar en format de pòster per aferrar-lo a les parets de la vostra habitació, o emmarcar-lo. Punts de venda: llibreries Adserà, Ditec, Roca i Tram, i oficina de turisme del carrer de la Cort.

El ventall de ball de vells uPreu: 2 € Després de la bona acollida dels ventalls del ball de vells de la darrera Festa Major, enguany es repeteix l’experiència, però amb color verd, perquè cada any es puguin anar col· leccionant. Punts de venda: Llibreria Roca, El Safareig i Lluïsa Vives Joguets. També es podran comprar a cada una de les representacions i sortides del ball durant la Festa Major.

El domàs de la festa major de la Unió Anelles de la Flama uPreu: 9 € Inspirat en els diversos elements del Seguici vinculats a aquesta entitat. Ideal per penjar a finestres i balcons. Punts de venda: Moda Roylle, El Safareig, Llibreria Roca, Cistelleria Roca, Teixits Cortés, Esports Viñas, Calçats Alentorn i Unió Anelles de la Flama.

ministrers Bufalodre, de Valls.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls, amb els seus grallers i timbalers.

La Colla Joves Xiquets de Valls,

amb la seva Escola de grallers.

El conte ‘Fem castells’ uPreu: 5,90 € Nou exemplar de la col·lecció de ‘El Patufet i les tradicions catalanes’, amb text de Roger Roig i il·lustracions d’Hugo Prades, i edició de Cossetània. De venda a les llibreries.

3


dijous

19

LA SORTIDA DE L’ÀLIGA AL BALCÓ PER CONVIDAR A LA FESTA MAJOR.

sant

joan 2014 valls programa festa major de la ciutat de

d’actes

Des d’aquesta jornada fins al final de la Festa Major, els domassos grana i la senyera llueixen a la Casa de la Vila fent gala de la celebració a Sant Joan Baptista, patró de Valls. Així mateix, fins al dia 21, la façana també serà ornamentada amb ginys artístics del certamen ‘El Barri en Flor’, que guarneix el barri antic amb l’esforç de veïns i botiguers.

Des de les 11 h,

establiments de restauració.

Gastronomia. TastaValls, ruta de les tapes més vallenques. Gent als carrers i a les places. Entitats que aixequen castells i ballen al seguici. Sabors d’aquí, també per als paladars assedegats i delirosos del bon profit. La ruta de tapes es perllongarà fins al dia 29 de juny. Organitza: Associació de Restauradors.

13 h, al carrer de la Font 4, Fontscaldes. Descoberta de la placa commemorativa del centenari del naixement de l’escultor vallenc Josep Busquets i Òdena, autor dels monuments ‘El Casteller’ i ‘Als

Xiquets de Valls’, aixecats a la nostra ciutat el 1951 i el 1969, respectivament. Amb l’obra de què gaudim al Pati, amb l’home amb el nen sobre l’espatlla, ambdós vestits de Xiquets, Busquets i Valls van ser els primers en construir un monument sobre el món casteller. El mateix dia que va néixer se li ret aquest homenatge.

17.15 h, des de la Biblioteca popular fins Casa de la Vila. Trasllat del Lladrefaves, la gegantona i l’àliga, acompanyats de la cobla de ministrers Bufalodre. Organitza: Unió Anelles de la Flama.

Arriba Sant Joan i enguany més que mai, amb motiu del Tricentenari, us convidem a guarnir les vostres finestres i balcons amb la nostra senyera! 4

18 h, plaça del Blat. El xumet de l’ós. Sant Joan a Valls és sinònim de multitud d’actes familiars que emergeixen amb força des de la mateixa arrencada de la Festa Major. Avui s’hi congreguen les nenes i nens que en el darrer any han crescut prou per entregar el xumet a aquesta figura singular del bestiari català. Organitza: UAF.

18.30 h, JCA Cinemes. Cinema. Projecció de la pel·lícula ‘Mossos d’Esquadra.cat. 1640 – 2008.

Dos grups de joves que inicien la carrera en l’animació infantil presenten, o si més no ho intenten, espectacles de màgia i contes per al públic.

Història de la policia catalana’, un documental d’Ignasi P. Ferré, sobre la història de la policia de Catalunya des dels orígens fins al desplegament modern. Ben mirat se’l podria anomenar “La història mai no contada”. Narrat i estructurat de manera entenedora i alhora rigorosa, permet conèixer els avatars de la policia catalana. Una personalitat rellevant en el desplegament actual de la policia de Catalunya, n’ha dit: “S’hi explica la veritat, ara caldrà veure si la veritat interessa...”. Recollida prèvia d’invitacions als mateixos cinemes.

Col·laboren els alumnes del projecte ‘Trepitjant l’escenari’.

Organitza: Cine club. Col·labora: JCA Cinemes.

17.30 h, plaça del Blat. Teatre de carrer. La Peça ofereix, Cia per Primera Vegada, presenta “Intenten els contes i la màgia”.


va suposar l’abolició dels drets nacionals de Catalunya i de la resta de territoris de la Corona catalanoaragonesa. L’aparició al balcó és compassada per la cobla de ministrers Bufalodre.

Tot seguit, el Conte de la Festa Major dedicat al drac. El personatge del pregoner, acompanyant l’Alcalde de la ciutat, Albert Batet, i la corporació municipal, donarà pas al conte de la figura més popular de l’infern a càrrec del narrador valencià Domingo Chinchilla. Aquest text fou escrit per Alícia Clols.

Organitza: Casal popular La Turba.

20 h, des de la plaça del Blat,

pel carrer de la Cort, i fins al Pati.

L’Anada a la Tronada, amb la participació del personatge del pregoner a cavall, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els respectius grups de grallers i timbalers, la senyera de la Ciutat, portada per la guardonada –Aurora Batet Rielloacompanyada per dos cordonistes, el gegantó Lladrefaves que enguany encén la tronada amb l’Alcalde, i la corporació municipal, al so de la cobla de ministrers Bufalodre. Col·labora: Societat Sant Antoni.

20.30 h, des de Sant Joan. Tritlleig de campanes.

Cerimonial sortida de l’àliga al balcó de la Casa de la Vila. Davant l’Ajuntament ja està ple de gent. Els ciutadans i ciutadanes pendents del balcó principal. L’au més noble del bestiari té, a més de la seva simbologia religiosa vinculada a l’evangelista Sant Joan, una relació estreta amb la dinastia dels Àustries, la fi de la qual ara fa 300 anys

En arribar a la plaça del Blat,

21 h, capella del Roser, carrer de la Cort.

Degustació de la beguda de la Festa Major amb el cantautor Miquel del Roig que compagina els temes populars del moment amb la denúncia de forma planera i senzilla.

19.30 h, plaça del Blat.

Col·labora: Societat Sant Antoni.

Finalment, a la plaça del Blat,

Boladissada amb Miquel del Roig + dj Biano (d’Orxata Sound System).

Nascuda el 23 de desembre de 1936, va pujar en castells importants de l’època, els de set pisos i el pilar de cinc, i hi va ocupar diverses posicions de compromís. Va actuar entre 1947 i 1951 amb les agrupacions Colla dels Xiquets de Valls, Colla de la Muixerra dels Xiquets de Valls, Colla dels Xiquets de l’Eramprunyà de Gavà i Colla Vella dels Xiquets de Valls, en els llocs d’aixecadora, dosos i quarts. Segueix les novetats i les actuacions castelleres per a @moncasteller i @km0casteller.

amb el personatge del pregoner a cavall, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els grups de grallers i timbalers, la senyera de la Ciutat en mans de la senyora Aurora Batet Riello, la corporació municipal i la cobla de ministrers Bufalodre.

la petada de globus amb els colors de la ciutat

19.30 h, plaça de la Zeta.

Reconeixement a la trajectòria festiva a la pionera de les dones castelleres actuals: Aurora Batet Riello.

la Tornada des de la Tronada,

les dues colles dels Xiquets de Valls plantaran els característics pilars al ritme de gralles i timbals, segells de la nostra Festa Major.

a càrrec d’Olga Trilles.

19 h, Casa de la Vila.

20.45 h, pel carrer de la Cort fins a la plaça del Blat,

Les campanes de l’arxiprestal de Sant Joan invoquen la protecció del sant patró i recorden a la ciutat l’arribada de la festivitat. Respecte i admiració vers la saviesa, la sonoritat, la història i la perdurabilitat, que transmeten les nostres campanes.

20.30 h, el Pati. Rítmica tronada inaugural de la Pirotècnia Catalana, de Vimbodí i Poblet. S’iniciarà amb l’encesa de tres morterets per part del gegantó Lladrefaves –figura que il·lustra el cartell de la Festa Major 2014- i l’Alcalde de la ciutat. El Lladrefaves ha estat sotmès entre la Fira de Santa Úrsula i Sant Joan a un acurat estudi i a una intervenció per part de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Tortosa. Tot plegat ha permès diagnosticar la bona salut de la figura.

Concert de músiques d’arrel a càrrec de la cobla de ministrers Bufalodre. Aquesta formació, llunyà precedent de les posteriors bandes de música, ens delecta amb un viatge musical pel curs de l’any vallenc. Col·labora: Parròquia de Sant Joan Baptista.

21 h, Centre Cultural. Comèdia. ‘El crèdit’, de Jordi Galceran. El darrer èxit de Jordi Galceran que el director Sergi Belbel ha dut a l’escenari i que aborda la relació dels ciutadans amb la banca d’una manera directa. Avui, quan la gent necessita diners, va al banc i demana un crèdit. Si no li concedeixen, torna a casa, pensant que les coses estan molt malament, que els temps han canviat, que el crèdit no flueix. Potser aquest espectacle no segueix aquest esquema. Potser, quan els deneguin el crèdit, els protagonistes no aniran a casa. Potser miraran el director de l’oficina per emprendre mesures de força. Intèrprets: Jordi Bosch i Jordi Boixaderas. Producció: Bitò Produccions i la Villarroel. Preus: 18 i 20 €. Preus amb carnet cultural: 12 i 13 €. Ampliació de l’aforament amb la grada de l’amfiteatre sense numerar. Preu d’aquestes localitats de grada: 12 €. Preu carnet cultural: 8 € Venda les 24 h a www.telentrada.com i al telf. 902 10 12 12; a les taquilles del Teatre Principal, i el mateix dia de l’espectacle una hora abans al Centre Cultural.

23 h, plaça de l’Oli. La Primera Nit no et perdis la Mitjanit. Concert revetlla: Orquestra Mitjanit. Les nits de Sant Joan a Valls comencen amb les versions de la Mitjanit en un dels espais consubstancials a la celebració, la històrica plaça de l’Oli, aviat una de les avantsales del Museu Casteller de Catalunya. La Mitjanit sona contundent, encomanadissa i reivindicativa a ritme de rock, ska, punk, reagge, rumba... Versions de Boikot, Fito, Manel, Sopa de Cabra, Kortatu, Macaco, S.A., Dr.Calypso, Obrint Pas, Betagarri, Skalariak, Els Pets, Dusminguet, Banda Bassotti, Bob Marley, La Troba Kung-Fú, Rauxa i també un reguitzell de músiques ben patrimonials.

20.30 h, Centre Cultural. La Peça presenta ‘Acomodadors’. Coincidint amb l’obertura de portes per gaudir de la comèdia ‘El crèdit’, trobarem un servei de treballadors extravagants que prenen vida just abans de la funció per acabar les seves feines, acomodar el públic, deixar els serveis nets... Col·laboren els alumnes del projecte ‘Trepitjant l’escenari’.

5


divendres

20

ELS ASSAIGS

Des de primera hora fins a la posta del sol, l’àliga al balcó de la Casa de la Vila. Dia rere dia la figura ens anuncia una nova jornada de la Festa Major.

Des de les 11 h,

establiments de restauració.

Gastronomia. TastaValls, ruta de les tapes més vallenques.

18 h, capella del Roser, carrer de la Cort. Presentació del pòster del ‘rotllo’ del Seguici Cerimonial. Valls és la primera ciutat de Catalunya a recuperar el costum de dibuixar el Seguici en format de renglera com el veiem avançar pels carrers. S’anomena ‘rotllo’ perquè s’enrotllava per conservar-lo. Aquest és un antic costum que es coneix en les celebracions més notables del cicle del Corpus i de les festes patronals i que adquireix una dimensió familiar i infantil gràcies a la implicació del reconegut il·lustrador vallenc Lluís-Albert Arrufat. Coorganitzen: Cossetània Edicions i Ajuntament de Valls.

19 h, plaça del Blat. Presentació de la nova indumentària dels Gegants de Valls. Amadeu Ferré i Mas (Barcelona, 1946) n’és el creador per al gegant de la porra i la geganta vallenca. És un professional de llarga trajectòria que ha treballat en espais com el Gran Teatre del Liceu, el Teatre Nacional de Catalunya o el Teatre Lliure, amb companyies del renom de Dagoll Dagom, Vol Ras o Toni Albà, amb directors com Josep M. Flotats, Mario Gas, Lindsay Kemp, Adolfo Marsillach, Josep M. Pou, Calixte Bieito i Frederic Roda, amb el ballarí Rafael Amargo, en programes de televisió com ‘Força Barça’ d’Alfons Arús o ‘Crónicas marcianas’, en equipaments com el Museu de la Ciència de Barcelona i la Fundació Joan Miró, alhora que ha estat el realitzador de la mascota del personatge Gerónimo Stilton per a empreses editorials. El nou vestuari manté la identificació de les figures, dels personatges i de l’època que representen, i introdueix millores tècniques i en els materials. Els dissenys i l’ornamentació estan inspirats en elements arquitectònics i decoratius de la ciutat de Valls i també estan documentats tant en la forma com en el color i textures de l’Edat Mitjana. Els colors i tons també tenen un significat simbòlic. En el gegant de la porra, el vermell de la capa fa referència a l’escut de la ciutat, mentre que en el de la geganta el blau al·ludeix al color lluminós del cel i el daurat de la faldilla al de la llum de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. patrocina els nous vestits dels gegants.

19.30 h, sala Sant Roc, c. Jaume Huguet, 1. Xerrada ‘Plàstic fantàstic! Escultura contemporània amb polímers’, amb Ester Fabregat. Que les arts visuals avui són multidisciplinars és un fet. Que el plàstic forma part de les nostres vides, i que els polímers han revolucionat l’art, també. L’artista Ester Fabregat, fabri-

6

cant d’artefactes, escenografies i móns sensorials proposa guaitar dins els comportaments escultòrics d’avui a partir de conceptes com lleugeresa, transparència, elasticitat, rigidesa, mobilitat o resistència. Coorganitzen: Institut d’Estudis Vallencs i Escola d’Art de Valls.

20 h, Museu de Valls, passeig dels Caputxins, 18. Inauguració de l’exposició ‘De la figuració a l’abstracció (1940-1975). Fons del Museu de Valls’. Mostra que vol posar de manifest com després de la renovació artística dels anys 30 del segle passat, el pes del franquisme va provocar un canvi respecte a l’estètica precedent, amb un retorn a l’obra més figurativa. Només uns pocs artistes seguiran l’estel·la de la renovació plàstica que esclata amb l’arribada de la transició democràtica. Organitza: Museu de Valls.

20.30 h, fins a les 22 h, des dels campanars de Sant Joan, Sant Antoni i el Carme. Música al vol: els ministrers als campanars. L’any passat vallencs i visitants es sorprenien del so diferent a l’habitual que sortia dels campanars de les esglésies de Sant Joan, Sant Antoni i el Carme. Les cobles de ministrers havien pres per una estona el lloc a les campanes, seguint vells costums propis de grans festes. Enguany, repetim l’experiència a l’hora del capvespre. El terrat de l’ajuntament serà accessible en format de grups reduïts i acompanyats, des de la porta principal de la plaça del Blat. Actuaran Bufalodre i altres formacions. Coorganitzen: EspaiTrad, Parròquia de Sant Joan i Ajuntament de Valls.

21 h, Centre Cultural. Humor. David Guapo presenta #Quenonosfrunjanlafiesta. Segurament és un dels showmen més coneguts del moment gràcies a les aparicions amb Andreu Buenafuente, Paramount Comedy, Sé lo que hicisteis, El hormiguero, o El Club de la Comedia. Preus: 15 €, anticipada; 18 € a la taquilla del Centre Cultural el dia 20. Entrades anticipada a www.ticketea. com, i als establiments bar Ecliss al passeig de l’Estació 21, i Satto, carrer del Teatre 1. Espectacle copresentat amb Meriendacena Producciones.

22 h, locals colles Vella i Joves. Assaigs de Festa Major. Després de mesos d’esforços s’apropen les grans diades castelleres i les colles volen oferir la seva millor actuació. L’assaig és fonamental per construir i fer créixer les bones vibracions de cara a Completes i Sant Joan.

00.30 h, plaça de l’Oli. Concert Noctàmbul de Gralles Efervescents amb Els Vinardells i The Bombins. Amb l’instrument per excel·lència de les músiques del món més nostrades, la gralla, acompanyada del col·lega més preuat, el timbal, ballem i saltem amb peces tradicionals, combinades amb adaptacions de cançons pop. El petit món de la gralla està canviant a millor, amb una gran ampliació del repertori. Els Vinardells ho corroboren.The Bombins és una singular proposta de cocteleria sonora en què dues de les mostres pròpies de la música d’arrel autòctona es fusionen: la rumba i la gralla.

00.30 h,

aparcament barri antic.

Nit de djs, amb Dj Jordi, Fredy, Dj Raid i Gree Goor. Coorganitzen: Associació cultural L’Aleta, Atlètic Valls,Casal popular La Turba, Club Nàtrix, Associació A Jud-Àfrica, El Gintonenc, Restaurant La Bona Teca, Igman Acció Solidària.


dissabte

21

EL SOLSTICI D’ESTIU i DIA INTERNACIONAL DE LA MÚSICA Des de primera hora fins a la posta del sol, l’àliga al balcó de la Casa de la Vila.

Des de les 11 h, establiments de restauració. Gastronomia. TastaValls, ruta de les tapes més vallenques.

11 h, fins a les 23 h, plaça dels Quarters. Mercat d’art jove d’estiu que presenta joves artistes locals de disciplines ben variades, com la joieria, la pintura, la costura... Vine i presumeix d’art. Organitza: Valls Jove.

11 h, fins a les 13 h, vestíbul de l’ajuntament. Portes obertes per gaudir dels nous vestits dels gegants.

12 h, Teatre Principal. Espectacle familiar. Cia. Passabarret i amics presenta la seva primera expedició com a ‘Pallassos sense fronteres’. Entrada lliure. Si us agrada l’espectacle, podreu col· laborar voluntàriament amb els vostres donatius per al finançament d’aquest projecte solidari. Organitza: La Circoteca / Companyia Passabarret.

17 h, JCA Cinemes Valls. Una Festa Major de cinema infantil. Descobriu les dos pel·lícules en català que projectarem, informant-vos al mateix cinema a partir del 10 de juny, dia en què ja podreu adquirir les entrades anticipadament. Entrades limitades. Preu: 3 € per entrada / 5 € per 2 entrades. Organitza: JCA Cinemes Valls.

17 h, plaça de les Garrofes. Ball de vells. Primera representació. Els dimonis burlescos d’aquest ball cobren protagonisme especial, ja que estrenen nou vestuari basat en un antic vestit de diable, encara conservat, i que va ser usat als Carnavals de principis del segle XX pels diables que cremaven carretilles en grup amb les societats vallenques. Fou portat pel senyor Joan Fortuny Llagostera. Datat a Valls el 1635, el ball de vells és segurament el ball parlat més característic del Camp de Tarragona. Té l’argument de les desavinences i enfrontaments entre diferents matrimonis, amb marits vells i dames joves, i compta amb les autoritats: el rector, l’alcalde i el mosso d’esquadra. El Grup del Teatre Principal, l’entitat responsable, presenta enguany una versió amb alguns canvis i modificacions d’acord amb la recerca històrica feta per apropar-lo el màxim als escrits i documents que narren com era anys enrere.

17.45 h, Plaça de les Escudelles. Ball de vells.

◗ Colla gegantera de Botarell, amb l’Àura i el Mestral ◗ Colla gegantera de Bellpuig ◗ Colla gegantera de Creixell ◗ Colla gegantera de Sant Feliu, amb el Guillem i la Violant ◗ Amics dels Gegants de Montblanc, amb els veguers de Montblanc Pere Berenguer de Vilafranca i la seva esposa Arsenda ◗ Colla gegantera Amics de la Riba, amb en Guillem i la Poculula ◗ Els gegants de la Unió Anelles de la Flama de Valls, amb en Pau i la Isabel ◗ Colla gegantera la Pessigolla de Valls, amb la reina Elionor de Xipre i en Pere de Lusignan ◗ Colla gegantera El Calçot-AAEET de Valls, amb l’Antonet i l’Angelina ◗ Gegantons –el Lladrefaves i la Negreta- i Gegants de la ciutat de Valls. El Lladrefaves ha estat restaurat per l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Tortosa, i la gegantona pel taller Avall de Reus. Organitza: Colla gegantera El Calçot-AAEET.

17.45 h, Portal Nou. 16a trobada de Gegants. Exposició de les figures participants: ◗ Llumeneta de Perafort ◗ Els Manotes de la Central cultural, de Valls, amb el Bomber, el Mut, el Milionari i el Bruixot ◗ Colla gegantera La Mafumada, de la Pobla de Mafumet, amb el Joanet i la Lladoneta ◗ Colla gegantera de Móra la Nova, amb el rei Domènec i la reina Remei ◗ Colla gegantera del Pla de Santa Maria, amb la Marinada i el Serè ◗ Colla de geganters i grallers de les Borges del Camp, amb la Marinada i el Serè ◗ Gegants de L’Embruix, d’El Morell ◗ Colla gegantera de Calafell, amb el Jaume de cal Noi i la Pepa Barretines ◗ Associació l’Indiot, de Nulles ◗ Gegants de la plaça de Sant Miquel, de Tarragona, amb Ramon Berenguer IV i Peronella d’Aragó ◗ Colla gegantera de Santa Coloma de Queralt, amb Lluís i Coloma, Comtes de Queralt ◗ Colla gegantera d’Alcover, amb la Saura i el Miquel ◗ Colla gegantera d’Almoster, amb el Miquel i l’Àgata ◗ Colla gegantera de Falset

18 h, carrer Cor de Maria. Primer aniversari Infinity amb ball, teatre musical, màgia, zumba per a adults i petits, berenar, inflables per als més petits, i moltes sorpreses. Organitza: Infinity Escola de Dansa i Comèdia Musical. Col·laboren: Movipark events i Planeta Kasteller.

18.30 h, Pati de Sant Roc. Darrera representació de la jornada pel ball de vells.

18.45 h, des del Portal Nou. Inici de les cercaviles geganteres. Itinerari 1: Tomàs Caylà, plaça de les Garrofes, Carnisseria, Sant Antoni, Peixateria, Forn Nou, plaça dels Alls, González Alba i el Pati. Itinerari 2: Tomàs Caylà, plaça de les Garrofes, Carnisseria, Sant Antoni, Nou, plaça de la Zeta, en Bosc i el Pati. Itinerari 3, amb el grup de timbals: carrer de l’Església, plaça del Blat, Cort i el Pati.

En finalitzar les cercaviles, al Pati, balls de gegants, balladeta dels gegants de Valls

i, tot seguit, ballada conjunta de tots els gegants.

Finalment, cercavila de retorn amb totes les figures juntes Detalls inspiradors del vestit dels dimonis burlescos del ball de vells

pel carrer de la Cort, plaça del Blat, Església, Tomàs Caylà i Portal Nou. Organitza: Colla gegantera El Calçot-AAEET.

19 h, local social Colla Vella dels Xiquets de Valls. Xerrada ‘Gralles i castells’ a càrrec del músic i luthier Xavier Orriols, de Vilanova i la Geltrú. Organitza: Colla Vella dels Xiquets de Valls.

7


23 h, plaça de l’Oli. Teatre de carrer. La Peça presenta ‘Sopar familiar’. Tota la família surt a gaudir d’un sopar a la fresca, coincidint amb la Festa Major i aprofitant que hi ha música en directe. Col·laboren els alumnes del projecte ‘Trepitjant l’escenari’.

23 h, aparcament barri antic. Concert de solsticidi: Peret + Mishima + Murmur + Miqui Puig. Peret. El rei de la rumba arriba precedit per l’aclamació del Concert per la Llibertat del Camp del Barça de l’any passat i amb una diversitat de públics àmplia, des dels familiars a les audiències joves que l’aclamen en prestigiosos festivals.

Orquestra Internacional Maravella

19.45 h, Casa de la Vila. Recepció de la ciutat de Valls a la Muixeranga d’Algemesí, del País Valencià, i fotografia de grup al quilòmetre zero del món casteller.

Mishima sona cada cop més enèrgic i intens. Procedents del Primavera Sound ens porten ‘L’ànima que cura’, el darrer enregistrament d’aquest mateix 2014, disposats a submergir-nos en la seva particular medicina.

20.30 h, Pati. Sardanes.

Murmur és sinònim de músiques modernes vallenques. Enguany han estrenat disc i ens el brinden aquesta nit.

Cobla Orquestra Maravella. El capvespre d’aquest dissabte ens portarà els sons de les sardanes a càrrec d’aquesta experimentada formació.

20.30 h, des de la cantonada del carrer de la Cort i el Pati.

Miqui Puig DJ clourà el concert amb la seva selecció personal fruit del seu particular carisma que ha punxat en festivals com el Sònar o el Primavera Sound.

Actuació de la Muixeranga d’Algemesí. Des del País Valencià, arriba al bressol dels castells el ball de valencians en estat originari, per part de la gent que l’ha mantingut ininterrompudament durant segles. La Muixeranga forma part de les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, declarades, com els nostres castells, Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Pel carrer de la Cort i fins a la plaça del Blat realitzaran el seu ‘ball’ així com diferents figures religioses, torres i pinets.

23.30 h, el Pati. Ballables amb l’Orquestra Internacional Maravella. Fundada a Caldes de Malavella el 1951, al llarg de més de 60 anys seguits ha actuat a Catalunya, Alemanya, Andorra, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, l’Estat espanyol, França, Holanda, Itàlia, Portugal, Suïssa, pràcticament a totes les repúbliques de l’antiga Unió Soviètica i fins i tot al continent africà. Servei de taules i cadires a càrrec dels diferents establiments de restauració.

21 h, plaça del Blat. Actuació de plaça de la Muixeranga d’Algemesí, acompanyada del so de la dolçaina i del tabalet.

23.30 h, plaça de l’Oli.

22 h, pati de Sant Roc-IEV, c. Jaume Huguet I.

Concert. Joan Reig & Refugi interpreten ‘Viatge a Ítaca’.

Videodansa: ‘Freiheit’ és una producció de Marta Arjona amb la col·laboració de la ballarina Mei Casabona com a intèrpret principal. Per parlar de llibertat, de la seva presència o absència, del cos, de la terra, de l’espai, de l’individu... Coorganitzen: Marta Arjona, Mireia Casabona i IEV, dins La Parra/ activitats de petit format. Col·laboren: Universitat Rovira i Virgili, i DansAra / Espai Municipal de Dansa de Sarral.

8

Joan Reig & Refugi

Una revisió del mític disc de Lluís Llach del 1975, un dels treballs més rellevants i significatius de la història de la música catalana. Si fins ara oferien una recopilació de peces de diversos cantants, aquest cop interpreten tot el disc sencer, la cançó “Ítaca” que ocupava una cara de l’antic vinil i les quatre de la cara B, entre elles la popular “Abril 74”, un altre clàssic del cantautor de Verges.


diumenge

22

DIADA DEL CORPUS

La celebració del Corpus a Valls té lloc des de l’any 1319, essent una de les primeres poblacions de la Corona catalanoaragonesa que la celebraren, i la primera de les comarques de Tarragona.

Des de primera hora fins a la posta del sol, l’àliga al balcó de la Casa de la Vila.

Durant tot el matí,

en l’itinerari de la processó: plaça del Blat, carrer de la Cort, Peixateria, Sant Antoni, carrer d’en Bosc, El Pati, Jaume Huguet, Font de la Manxa, passeig dels Caputxins.

Elaboració de catifes artesanals per part del veïnat i de diverses entitats. Organitza: Unió de Botiguers.

Durant tota la jornada,

17.30 h, plaça del Blat.

Primera representació d’avui pel ball de vells.

18 h, església arxiprestal de Sant Joan Baptista.

Cant de Vespres.

Organitza: Parròquia de Sant Joan Baptista.

18 h, JCA Cinemes Valls. Una Festa Major de cinema infantil.

Descobriu les dos pel·lícules en català que projectarem, informant-vos al mateix cinema a partir del 10 de juny, dia en què ja podreu adquirir les entrades anticipadament.

passeig de l’Estació.

Entrades limitades. Preu: 3 € per entrada / 5 € per 2 entrades. Organitza: JCA Cinemes Valls.

Organitza: Regidoria de Promoció, Comerç i Turisme.

18 h, plaça de l’Oli.

Mercat d’artesania.

9 h, pista del Vilar. Patinatge. 4rt Interclubs Intercomarcal. Organitza: secció de patinatge del Club Patí Valls.

Des de les 11 h,

establiments de restauració.

Gastronomia. TastaValls, ruta de les tapes més vallenques.

11 h, fins a les 13 h.

Vestíbul de l’ajuntament.

Portes obertes per gaudir dels nous vestits dels gegants.

12 h, el Pati. Teatre de carrer. La Peça presenta ‘Piscina provisional’. Davant la falta de piscina descoberta, diferents joves han descobert la nova normativa municipal que promou prendre el sol a les places. Col·laboren els alumnes del projecte ‘Trepitjant l’escenari’.

12.30 h, plaça de l’Oli.

Amable concert vermut sota el tendal.

Els grups que prendran part en la processó del vespre enceten els migdies de la placeta del barri antic. Els grups que prendran part en la processó del vespre -els grallers Tocaferro de Tarragona i la cobla de ministrers Bufalodre- i els grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, enceten els migdies de la placeta del barri antic. S’alternaran a l’escenari, mentre degustem un tast popular de vermut.

17 h, església arxiprestal de Sant Joan Baptista. Exposició del Santíssim Sagrament.

Organitza: Parròquia de Sant Joan Baptista.

Cafè concert sota el tendal: Inxa Impro Quartet.

La gralla es rejoveneix amb formacions com aquesta amb músics de vint anys. L’empunyen per donar vida a repertoris de fusió en el seu primer disc, ‘All that trad’, que vincula peces tradicionals i d’autors contemporanis, amb improvisacions d’estil jazzístic que miren de reüll el progressisme dels anys 70. Juguen en el nom de la banda amb les paraules ‘inxa’ i ‘hincha’, perquè la seva actitud és una mica hooligan, avisen.

18.15 h,

plaça dels Arcs de Ca Magrané.

A l’església de Sant Antoni,

parada de la processó, mentre que des del seu campanar es realitzen tocs manuals de campanes per saludar el Santíssim, sota una pluja de pètals. En arribar al Pati,

característica balladeta de l’Àliga acompanyada dels aligons, al so de Bufalodre. A la nostra ciutat aquesta bèstia de la imatgeria popular realitza les seves balladetes històricament al Pati i a la plaça del Blat, mentre que desfila solemne en la resta dels itineraris. Itinerari: plaça del Blat, carrer de la Cort, Peixateria, Sant Antoni, carrer d’en Bosc, El Pati, Jaume Huguet, Font de la Manxa, passeig dels Caputxins i parròquia de la Mare de Déu del Lledó, amb la cloenda de la processó.

Tot seguit, des del Lledó fins a la plaça del Blat.

Tornada de processó amb els gegantons, els gegants i l’àliga.

22 h, des del Pati.

Correfoc infantil amb el drac petit de Valls, el ball de diables petit de Valls, i el ball de diables petit de Tarragona. Itinerari: Pati, en Bosch, Sant Antoni, Sant Sebastià, Santa Úrsula, Escudelles, Santa Margarida, Carnisseria, Major i plaça del Blat.

Ball de vells.

22.30 h, plaça de l’Oli.

19 h, església arxiprestal de Sant

Teatre de carrer. La Peça presenta ‘Sopar familiar’.

Joan Baptista.

Celebració de l’Eucaristia amb motiu de la festa del Corpus,

Jaume Sisa

23 h, plaça de l’Oli.

amb col·lecta per a Càrites.

Concert. Jaume Sisa.

Organitza: Parròquia de Sant Joan Baptista.

19 h, plaça de l’Oli.

El cantautor galàctic ens brinda el seu imaginari personal, que beu de la infantesa i de la imaginació i que, com més propi és, més universal i més compartit es torna. Com ja sabeu, amb ell, des del 1975, qualsevol nit pot sortir el sol.

Al Camp de Tarragona no hi ha festa major sense versots i parlaments. Dos dels elements festius de la festa amb documentació històrica des del segle XVII ocupen el carrer.

23 h, aparcament barri antic.

Representació de balls parlats: ball de pastorets i ball de vells.

20 h, des de Sant Joan,

Processó del Corpus.

L’obriran els gegantons i els gegants de la ciutat, acompanyats dels grallers Tocaferro, seguits de la creu processional, els fidels, les entitats amb les seves banderes i integrants, els nens i nenes de la primera comunió, l’àliga, al so de la música de la cobla de ministrers Bufalodre de Valls, i presidida per la custòdia sota tàlem. Els assistents podran portar ciri, o bé adquirir-lo a la parròquia de Sant Joan Baptista. L’organització fa una crida perquè els veïns dels carrers i places de l’entorn per on passa la processó endomassin i engalanin les finestres i els balcons.

Inxa Impro Quartet

La Raíz

Concert de solsticidi: Extracto de Lúpulo + Gatillazo + La Raíz. La Raíz. Els ritmes de festa d’un dels grups que ha excel·lit al festival Viñarock 2014 es tradueixen en directes cada cop més potents i divertits, amb una posada en escena per gaudir-la.

Gatillazo

Gatillazo. No espereu innovacions sinó la seva habitual mala baba. Ganes de remoure el personal a dojo amb el seu punk basc per presentar el seu cinquè cd ‘Siglo XXI’. Extracto de Lúpulo. Més de deu anys avalen aquesta formació amb arrels a la comarca i amb un nom que no deixa dubtes sobre l’esperit cerveser. Extracto de Lúpulo

9


dilluns

23

LA VIGÍLIA DE SANT JOAN i LES COMPLETES

Des de primera hora fins a la posta del sol,

l’àliga al balcó de la Casa de la Vila.

Durant tota la jornada

19 h, des de plaça del Blat.

Coques de fruita per a la nit més curta de l’any, resultat de la feina artesana dels obradors locals disposats a satisfer els paladars festius.

far de Catalunya, amb la participació de Llucifer, diablessa, nans, gegantons, gegants, mulassa, mulassa petita, colla gegantera el Calçot, gegants de la UAF, entitats i barris que fan fogueres, acompanyats dels seus sonadors i de la Fanfara de Torredembarra, que brillarà amb els seus pentagrames fins al final de la Festa Major. Els nans de l’Alcalde i el Barret Verd han estat restaurats per Lluís Musté a través del conveni entre la UAF i l’Ajuntament.

les pastisseries i els forns ens oferiran les coques de la festa.

Durant tot el dia

diferents entitats preparen foguerades per ser enceses a la nit. Valls cremarà mantenint aquest atàvic costum que a la nostra ciutat sintetitza el ritual del país i la festa patronal.

Durant tota la jornada,

passeig de l’Estació

Mercat d’artesania. Organitza: Regidoria de Promoció, Comerç i Turisme.

Des de les 11 h, establiments de restauració. Gastronomia. TastaValls, ruta de les tapes més vallenques.

12 h, des de Sant Joan.

Tritlleig de campanes de la vigília de la festa gran.

12.30 h, plaça de l’Oli. Distès concert vermut sota el tendal. L’amenitzen Punt de Malura, els grallers Els Vinardells –del Penedès-, els Tocaferro de Tarragona, els de l’Espardenya de Valls, la mitja cobla Set Vetes de Valls, els músics del Lleó i l’Escola de grallers de la Colla Joves. Bona part dels sonadors que ja no perdrem els dies 23 i 24 es congreguen per obsequiar l’oïda entrenada dels santjoaners més fidels. Tast popular de vermut.

18 h, plaça de l’Oli. Desacomplexat cafè concert sota el tendal. El teixeixen els xeremiers de Son Roca –Mallorca-, els grallers els Carreter de Lleida, L’Espardenya Músics de Valls, els grallers Els Vernets de Vilafranca del Penedès, els Cofins de l’Arboç, So Nat de Tarragona i Bufalodre de Valls. Indispensable per completar l’audició de totes les formacions que ja no abandonaran les places i carrers de Valls en aquestes hores intenses.

10

Anada cap a la recollida de la flama del Canigó,

19.15 h, des del costat de la comissaria dels Mossos d’Esquadra, pel passeig president Tarradellas, carrer Avenir, carretera de Montblanc, Font de la Manxa, Jaume Huguet i el Pati. Entrada a la ciutat de la flama del Canigó, portada en relleus en diferents trams per atletes voluntaris. Col·labora: Patronat Municipal d’Esports.

19.30 h, al mig del Pati, els corredors entreguen el foc del Canigó a la diablessa, encenedora dels diables vallencs, qui el passa a Llucifer, cabdill de la tropa de l’avern.

A continuació, des del Pati, pel carrer de la Cort, i fins a la plaça del Blat.

Trasllat del foc del Canigó, amb la participació dels personatges del ball de diables Llucifer i la diablessa, els nans, els gegantons, els gegants, la mulassa, la mulassa petita, la colla gegantera el Calçot, els gegants de la UAF, i els representants dels barris i entitats que fan fogueres.

20 h, plaça del Blat. L’encesa de la graella de Valls pel Llucifer del ball de diables amb el foc del Canigó i lectura de la proclama de la diada, realitzada per la Unió Anelles de la Flama.

Seguidament, veredicte del concurs de fogueres i encesa conjunta dels representants de les entitats i barris perquè traslladin el foc a les seves seus per gaudir de la Nit de Sant Joan. Prenen part els participants al concurs de fogueres i les associacions de veïns dels barris de l’Alt Camp, Colla Vella, Les Comarques, Fonts del Lledoner-Fontscaldes, Font de Santa Magdalena, El Fornàs, La Fraternal, Mas Clariana, Sant Josep Obrer, Santa Gemma, Santa Úrsula, La Vallvera, Verge de la Candela i La Xamora.

20 h, església arxiprestal de Sant Joan. Eucaristia de la vigília.

20 h, plaça de la Zeta. Sopar del bou. Reserves fins al divendres 20 de juny enviant un email a info@laturba.cat . Organitza: Casal popular La Turba.

21.15 h, quinze minuts abans que en anys anteriors, des de la plaça del Blat. L’Anada a Completes. Sortida del Seguici Cerimonial de la ciutat de Valls, al complet, amb el drac, el ball de diables, l’ós amb els trabucaires, el ball de gitanes, els nans, els gegantons,


els gegants, el bou, el ball de vells, el ball de bastons, el bou tradicional, la mulassa, el ball de la primera, la moixiganga, el lleó, l’àliga de la ciutat amb els aligons, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, i els grups de sonadors, que precediran la bandera de la ciutat, la corporació municipal i altres autoritats, escortades per la policia local de gala. Els morterets pirotècnics en donaran el tret de sortida. Itinerari: des de la plaça del Blat, pels carrers Major, Jueus, Escrivania i l’Església fins a l’església arxiprestal de Sant Joan.

21.50 h, des de la sagristia de l’església arxiprestal de Sant Joan.

Tot seguit, des de l’església de Sant Joan

Entrada solemne de la relíquia del nostre patró, Sant Joan Baptista,

Sentida sortida de Completes,

21.45 h, davant l’església de Sant Joan.

Cant de les Completes Solemnes en honor a Sant Joan.

Entrada de Completes amb el Seguici Cerimonial i els pilars de les colles dels Xiquets de Valls, mentre des del campanar de l’església de Sant Joan sona el ritual Toc de Completes amb el repic general de les campanes i es disparen morterets pirotècnics per la Pirotècnia Catalana.

Al llindar de l’església, l’arxiprest de Sant Joan, Josep Bofarull, rep la senyera de la ciutat i la corporació municipal, que accedeixen al temple precedides de la moixiganga amb la figura caminant de ‘La palma del martiri’, al so dels grallers So Nat, i de l’àliga, amb la cobla de ministrers Bufalodre. Durant les Completes l’au romandrà vora l’altar major.

acompanyada del Toc d’ofertori interpretat per So NatGrallers de Tarragona. La relíquia del sant titular de l’arxiprestal serà exposada a l’altar major durant les Completes.

22 h, a la mateixa església. Acabat el cant, interpretació del Toc de castells amb l’orgue, seguint la partitura recollida pel vallenc Joan Dasca i inclosa en l’obra, ‘Els castells dels Xiquets del Valls’, del també vallenc Francesc Blasi i Vallespinosa. En els compassos finals, a càrrec de l’organista Josep Mateu, l’arxiprest alça la relíquia del nostre patró.

Ball de l’àliga a l’interior de l’església davant de l’altar major i en honor a Sant Joan Baptista. L’acompanya la cobla de ministrers Bufalodre.

Un cop acabat el ball, l’àliga precedeix l’arxiprest, la senyera i la corporació municipal fins a la porta de Sant Joan, acompanyats de la cobla Bufalodre.

fins a la plaça del Blat.

amb la participació del Seguici Cerimonial de Valls al complet, les colles castelleres vallenques, el bulliciós repic de totes les campanes i una explosió de morterets i focs d’artifici de la Pirotècnia Catalana, de Vimbodí i Poblet. La cascada ígnia i els incendis de color, la ballada conjunta de balls i entremesos, els pilars que aguanten, les tonades que flirtegen unes amb les altres i els focs d’artifici ho broden tot.

A continuació, plaça del Blat, balladetes de Completes amb les figures de la imatgeria: el drac, l’ós, els nans, la jota dels gegantons i els gegants, el bou, el bou tradicional, la mulassa, el lleó i l’àliga amb els seus aligons.


24.15 h, acabats els castells, el Pati. Ballables amb l’Orquestra Internacional Selvatana. És nit de swing, valsos, pasdobles, txatxatxàs, de balls de parella, de sons clàssics, amb una formació centenària amb l’esperit constant de la qualitat i la renovació. Venda anticipada de taules i cadires a les taquilles del Teatre Principal fins al dilluns 23: Preu anticipat. Taules: 18 €. Llotges: 28 €. Preu el mateix dia 23. Taules: 20 €. Llotges: 30 €. Orquestra internacional Selvatana

24.30 h, aparcament barri antic. Concert de solsticidi: Itaca Band + Txarango + King Morru + Dj Cabòries Itaca Band. Han salpat amb ‘Rema’, un disc ple de referents marins, cançons mestisses, reggae, ska, punk i swing com a ingredients essencials.

23 h, aproximadament, a la mateixa plaça del Blat. Els esperats castells a l’antiga per la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls,

Txarango. Ritmes llatins, ska i rock des del Ripollès per a una legió de seguidors que els espereu com mai. En el seu ‘Som riu’, aires mediterranis de cultura de carrer i de places a l’aire lliure per banyar els pobles i cultures al sud d’una Europa a a la deriva.

que es tancaran portant els pilars de cinc al balcó. L’actuació es regeix per un format sense rondes establertes, en què cada colla completa tres castells i un pilar, i que aporta la possibilitat màgica i plàstica de veure algunes construccions simultànies, en aquest vallenc horari nocturn. En en aquesta ciutat dels castells i en aquests precisos instants Valls dóna el tret de sortida a la temporada tradicional. Segueix les novetats i les actuacions castelleres per a @moncasteller i @km0casteller.

23 h, aproximadament. Sant Joan 2.0. Emissió en “streaming” de la diada castellera de Completes. Organitza: Visita Valls

24.15 h, acabats els castells, plaça de l’Oli.

King Morru. Des de Valls, reversions de la terra amb versions d’estils i grups variats amb lletres adaptades a temes nacionals o de conya.

Concert a capella amb DeuDeVeu. Emociona’t amb els guanyadors del programa Oh Happy Day de TV3! Un passeig musical i vibrant que entrellaça sonoritats corals. Temes del teatre musical, adaptacions de cançons de procedències diverses, versions de pop rock, per gaudir-les amb harmonia.

DeuDeVeu

12

Dj Cabòries arrodoneix la nit més curta de l’any amb la selecció més guapa d’èxits coneguts per tothom.


dimarts

24

DIADA DE SANT JOAN

8 h, Toc de matinades pels grallers i timbalers: des de la plaça del Blat: Escola de grallers Colla Joves i l’EspaiTrad des de les vivendes de la Colla Vella: Vella dels Xiquets de Valls des de l’estació de ferrocarril: els Vinardells des del convent de les Mínimes, c. Sor Filomena Ferrer: So Nat des de l’hotel Class: els Carreter des de la Creu Roja: els Cofins des de la Font de Santa Magdalena: Tocaferro Alguns fa hores que dormen per encarar el dia amb plenitud de facultats. D’altres, potser encara no han anat a dormir. Els instruments autòctons de la festa vallenca salten del llit a l’hora puntual. Els grups de les colles castelleres realitzen la indispensable visita al monument als Xiquets de Valls, mentre que la majoria de formacions acaben a la plaça del Blat.

Durant tota la jornada,

Casa de la Vila i Capella del Roser,

exposició de la imatgeria del Seguici Cerimonial: gegants, gegantons, ós, bous, mulassa, lleó i àliga. Avui és festa grossa i els inusuals habitants d’aquests espais no deixen dubte.

Durant tota la jornada,

passeig de l’Estació.

Mercat d’artesania. Organitza: Regidoria de Promoció, Comerç i Turisme.

10 h, des del passeig de l’Estació. Galejades pels trabucaires de la UAF. Presentació i incorporació del grup de dones trabucaires. Organitza: UAF Itinerari: passeig de l’Estació, Anselm Clavé, Quarter, Teatre, Jaume Huguet i Pati.

10.30 h, parròquia de sant Antoni. Eucaristia.

10.30 h, quinze minuts abans que en anys anteriors, des de la plaça del Blat. L’Anada a Ofici, amb la participació dels gegantons, gegants, la mulassa –que s’incorpora a aquest moment de la festa- i l’àliga de la ciutat amb els aligons, i els grups de sonadors que precedeixen la bandera de la ciutat de Valls, la corporació municipal i altres autoritats, escortades per la policia local de gala. Aromes de temps atàvics. Itinerari: des de la plaça del Blat, pels carrers Major, Jueus, Escrivania i l’Església fins a l’església arxiprestal de Sant Joan.

Tot seguit, davant l’església de Sant Joan. Entrada d’autoritats i de la bandera de la ciutat, saludada pels elements del Seguici Cerimonial i amb els morterets de la Pirotècnia Catalana, mentre des del campanar es llença el toc d’entrada a l’Ofici cridant a la celebració eucarística. Les figures de la imatgeria es queden a plaça mentre duri l’ofici, per a delit dels petits.

Des de les 11 h, establiments de restauració. Gastronomia. TastaValls, ruta de les tapes més vallenques.

11 h, església de Sant Joan. L’Ofici solemne en honor del patró, Sant Joan Baptista. La seva relíquia serà exposada a l’altar major durant la cerimònia litúrgica, acompanyada per l’orgue i pels cants del Cor Audite.

Acabat l’ofici, des de la porta de Sant Joan, tornada de l’àliga, la bandera de la ciutat i la corporació municipal fins a la Casa de la Vila, amb la cobla de ministrers Bufalodre.

12 h, aproximadament, plaça del Blat. Entrada de les colles castelleres a la plaça al ritme de les gralles i timbals amb l’animat Toc d’Entrada, venint des dels respectius locals.

12.15 h, plaça del Blat. Les balladetes del migdia amb la participació del drac, l’ós, la conjunta dels nans, els gegantons i els gegants, el bou, el bou tradicional, la mulassa, el lleó i l’àliga amb els seus aligons.

13


22 h, aparcament barri antic. Flaix FM / Ràdio Flaixbac i l’Ajuntament de Valls presenten Blaumut + Teràpia de Shock + La Pegatina + Vaparir tour Blaumut, al cap de dos anys del seu primer cd, han esdevingut una formació aplaudida pel públic i la crítica. També han produït un dels temes més escoltats i “xiulats” de les últimes temporades.

13 h, plaça del Blat. L’actuació castellera de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i Joves Xiquets de Valls. Es desenvolupa amb tres rondes més una de pilars. En aquesta ciutat dels castells cada colla completa el seu torn en la ronda abans de donar pas a l’altra agrupació. Es clou amb els consuetudinaris pilars de cinc al balcó. Segueix les novetats i les actuacions castelleres per a @moncasteller i @km0casteller.

13 h, Sant Joan 2.0. Emissió en “streaming” de la diada castellera de Sant Joan. Organitza: Visita Valls.

18 h, plaça de l’Oli.

19 h, des de la plaça del Blat. El Tomb del Poble. Seguici Cerimonial de de Valls, que surt al complet per segon cop durant la Festa Major, amb la participació del drac, el ball de diables, l’ós amb els trabucaires, el ball de gitanes, els nans, els gegantons, els gegants, el bou, el ball de vells, el ball de bastons, el bou tradicional, la mulassa, el ball de la primera, la moixiganga, el lleó, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, l’àliga amb els aligons, i els grups de sonadors. Itinerari: plaça del Blat, Major, Carnisseria, Garrofes, en Puntarró, Fusta, Metges, Escudelles, Santa Úrsula, Sant Sebastià, Sant Antoni, en Bosc, plaça de la Zeta, en Bosc, Pati, Cort i Blat.

Durant el pas del Tomb pel Pati,

La Pegatina adquireix la seva autèntica dimensió quan s’enfronta als directes. Tota la seva artilleria sonora per conrear una música accessible en què cohabiten, a partir de la rumba, el reggae, el rock, el hip hop i el pop més canalla.

tradicional balladeta de l’àliga de la Ciutat i dels aligons

Esperonador cafè concert sota l’ombra del tendal,

al so de Bufalodre, cobla de ministrers, fent les delícies dels espectadors.

amb els grallers convidats: els Vinardells, els Carreter, Tocaferro, els Vernets, els Cofins i So Nat. Moments d’aquells d’abans, quan la festa encavalca acte rere acte, sense pausa i per oferir espectacle no sols al públic local sinó també als visitants que ens acompanyen.

Tot seguit, a la plaça del Blat. Arribada del Seguici Cerimonial i pilars de les colles dels Xiquets de Valls.

Finalment, l’Entrada de l’Àliga a la plaça. 14

Teràpia de shock. Fa deu anys que toquen plegats, i se senten més optimistes que mai. Les seves inquietuds s’han transformat en cançons: vénen carregats d’energia per fer música i tocar en directe, però sobretot continuen volent passar-s’ho bé!

Vaparir tour amb els discjockeis de Flaixbac faran gaudir els més joves amb la millor música dance actual i amb alguns dels clàssics que no falten mai a les pistes de ball. La selecció musical anirà a càrrec de Carles Pérez i El gran German –de ‘El matí i la mare que el va parir’-, Andreu Presas –de Fórmula Flaixbac i Batec de nit- i El Becari –de Feedbac i el Bac Up.


dimecres

25

EL VOT DEL POBLE A LA MARE DE DÉU DEL LLEDÓ

Des de les 11 h, establiments de restauració Gastronomia. TastaValls, ruta de les tapes més vallenques.

11.30 h, des de la plaça del Blat. Anada dels gegantons i gegants de la ciutat cap a l’església del Lledó. Portes tancades a la Casa de la Vila. Sembla que no res hagi de succeir, però aviat sentirem dins l’edifici les gralles del Museu de Valls. Surten al carrer per tercer any per interpretar l’ampli repertori de balladetes dels personatges gegantins i que no s’acostumen a executar en les altres sortides. Avui, ho fan de forma pausada. Itinerari: plaça del Blat, Cort, Pati, Jaume Huguet, Font de la Manxa i passeig dels Caputxins.

12 h, església de la Mare de Déu del Lledó, passeig dels Caputxins. Ofici del Vot del poble a la Mare de Déu del Lledó, imatge trobada el 1366 dins la soca d’un lledoner i que roman en l’espai on va ser localitzada, on havia existit el bosc d’en Castelló. Organitza: Parròquia del Lledó.

Un cop acabat l’Ofici,

cap a les 12.30 h, davant del Lledó.

Balladeta dels gegantons i dels gegants.

13 h, plaça de l’Oli. Concert vermut amb els xeremiers de Son Roca, Mallorca, i tast popular de vermut. Les xeremies mallorquines són les cosines germanes de la nostra mitja cobla, amb el sac de gemecs, el flabiol i el tamborí. Aliances de les Illes i el Principat en temps convulsos per al darrer vermut de Sant Joan.

18.30 h, des de la plaça del Blat.

19.30 h,

plaça de la Zeta.

Begudes de la Terra amb Meritxell Gené. Degustació de begudes dels Països Catalans amb l’acompanyament de la cantautora de les comarques lleidatanes. Organitza: Casal popular La Turba.

21 h, des de la plaça del Blat pel carrer de la Cort i fins al Pati. Pujada dels dracs acompanyats del ball de diables i del bou tradicional.

21.15, des de la plaça del Pati. Correfoc amb el drac de Valls, el ball de diables de Valls, el bou tradicional de Valls i el drac del Morell. Itinerari: carrer Jaume Mercadé, Germans Sant Gabriel, Avenir, Francesc Gumà, i passeig president Tarradellas.

23.10 h, aproximadament, passeig Tarradellas, Fornàs. Ballada de cloenda del correfoc: dracs i bou tradicional.

El Tombet. Sortida del Seguici Petit de Valls, amb la participació de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, el drac petit, el ball de diables petit, l’ós petit, el ball de gitanes petit, el ball de pastorets, el ball de bastons, la mulasseta, el ball de la primera, la Colla Joves Xiquets de Valls i els grups de sonadors grallers de la Colla Vella, Xeremiers de Son Roca-Mallorca, timbalers dels diables, Punt de Malura, mitja cobla Set Vetes, grallers dels bastons, Fanfara de Torredembarra, grallers els Cofins i Escola de grallers de la Colla Joves. Itinerari: carrer Major, Sant Antoni, en Bosc, el Pati, la Cort i plaça del Blat.

Tot seguit, a la plaça del Blat. Balladetes del Seguici Petit.

23.15 h, passeig Tarradellas, Fornàs. L’apoteòsic Castell de focs de Sant Joan: Pirotècnia Valenciana de Llanera de Ranes. Milers de persones a la platea del passeig, incomptables llotges als punts alçats de la ciutat. Pirotecnia Valenciana ens deixarà bocabadats amb un castell de focs amb composicions i canvis de ritme trepidants, innovadors efectes pirotècnics i jocs de colors aeris i un final tremendo. Fundada el 1965, a la ciutat de València per Manuel Crespo Ortells, el 1987 es va ubicar a la comarca també valenciana de La Costera. El seu fill José Manuel Crespo Vidal va assumir-ne la direcció el 1992, seguint l’estela del seu pare acabat de traspassar i de la seva mare Maria Vidal Martínez, també una

treballadora incansable en el taller familiar. La fàbrica ocupa 18.000 m2. En el currículum destaca la participació durant 27 anys des de 1988 en les sonores mascletaes de la plaça de l’Ajuntament de València, dins les Falles. Des de 1999 fins ara també s’encarrega dins la mateixa celebració del castell de focs de la Crida o inici, mentre que és una de les quatre úniques empreses que dispara castell de focs en l’escenari principal de l’antiga llera del riu Túria, al costat de pirotècnies que hem tingut a Valls en els darrers anys com Ricardo Caballer, Vicent Caballer i la de 2013, Pirofantasia. En el palmarès sobresurten el primer premi del concurs de mascletaes de les Festes de la Magdalena de Castelló el 1999, i especialment el primer del Concurs Internacional de Focs Artificials de San Fermín de Pamplona el 2007. Aquest li obrí moltes portes, entre d’altres a diferents concursos en què també ha vençut. Entre els espectacles més importants també mereixen un punt i apart els focs artificials de la inauguració de l’Any Xacobeo 2004 a la catedral de Burgos així com les dues participacions al Festival pirotècnic de València amb motiu del 9 d’octubre el 2004 i 2009. Gust exquisit per tancar la Festa Major de Valls 2014 amb l’inconfusible olor de pólvora mediterrània.

I comença el compte enrere per al Sant Joan vallenc 2015! 15


sant

joan 2014 valls festa major de la ciutat de

Teatre Principal Horari especial de les taquilles durant la Festa Major de Sant Joan.

Del dilluns 16 al dilluns 23 de juny, ampliació d’obertura diàriament de 19 a 21 h. Es podran adquirir les localitats de:

Capella de Sant Roc, c. Jaume Huguet, 1. Fins al 31 de juliol. Horari: De dimarts a dissabte de 19 a 21 h i dissabtes, diumenges i festius de 12 a 14 h Organitza: Institut d’Estudis Vallencs

Vestíbul del Teatre Principal, c. Jaume Huguet, 6. Fins al 25 de juny. En horari de les representacions.

Més informació: Per telèfon: 977 636 003 977 612 010

Per facebook: visitavalls

‘Aggtelek’

‘Cartells del Concurs de Festa Major’

Comèdia ‘El crèdit’

Per email: cultura@valls.cat turisme@valls.cat

Descobreix les exposicions

‘Col·leccionisme de clauers’ Sala d’exposicions de l’AAEET, Muralla de Sant Antoni, 35, baixos. Fins al 4 de juliol. Horari: de 17 a 19 h. Organitza: Secció de Filatèlia, Numismàtica i Col·leccionisme de l’AAEET

Llotges i taules per a l’Orquestra Internacional Selvatana

‘De la figuració a l’abstracció (1940-1975). Fons del Museu de Valls’

Divendres 20 també hi haurà l’horari habitual de venda al matí de 12 a 13.30 h

Museu de Valls, passeig dels Caputxins, 18. Fins al setembre. Horari: de dimarts a dissabte, d’11 a 14 h, de 17 a 20 h; diumenge i festius, d’11 a 14 h. Organitza: Museu de Valls

Per twitter: #stjoanvalls #visitavalls

‘La Casa de la Festa’ Biblioteca Popular, passeig dels Caputxins. Fins al 19 de juny. Horari: a determinar. Organitza: Unió Anelles de la Flama

‘Exposició retrospectiva sobre l’artista vallenc Joan Rafí’ Sala Sant Roc, c. Jaume Huguet, 1. Fins al 25 de juny. De dimarts a dissabte de 19 a 21 h i dissabtes, diumenges i festius de 12 a 14 h Organitza: Institut d’Estudis Vallencs

16


El Fòrum Casteller de Catalunya, per la Fira de Santa Úrsula a Valls

Sant Joan 2.0 Concurs a Instagram, amb els següents premis:

La Santa Úrsula d’enguany acollirà a Valls el Fòrum Casteller de Catalunya, que inclourà el 4rt Simposi Casteller i la 4a FiraCastells. Les dates són els dies 23, 24, 25 i 26 d’octubre.

■ ■ Millor foto del gegantó Lladrefaves: dos menús de migdia de dilluns a divendres a l’Esportell del Bou.

Si esteu interessats a presentar comunicacions al 4rt Simposi, podeu inscriure-les fins al divendres 19 de setembre a través del web www.valls.cat/ cultura, o a l’email: simposicastells@tinet.cat

■ ■ Millor

foto del seguici: dues rutes guiades per a dues persones a la ciutat, a triar entre les existents.

Tenim dos eixos temàtics: ■ ■ La canalla en els castells ■ ■ Les colles: entitats castelleres i posicionaments sobiranistes i socials.

■ ■ Millor

foto de la Festa Major: dinar de tapes per a dues persones de dilluns a divendres per a dues persones al Luga.

Les comunicacions seran publicades en un llibre. Si esteu interessats a reservar un estand a la FiraCastells o presentar algun producte de temàtica castellera, podeu fer-ho a través de l’email gestio@hydramedia.info

Notes i recomanacions

Vols que les activitats de la teva entitat es publiquin en l’agenda de la tardor (octubre-desembre)?

Del 9 al 22 de juny, el Club Tennis Plana d’en Berga organitza el 2n Open Ciutat de Valls de pàdel. www.planadenberga.com El bou tradicional que gestiona la UAF utilitza els dies 23 i 24 ‘foc fred’, que produeix espurnes que no cremen.

Envia-les abans del 10 de setembre a:

Nou aparcament gratuït al costat del convent del Carme, amb accés des de la carretera de Tarragona i des de la Muralla de Sant Francesc.

Xarxa de Cultura Espai Ca Creus. 43800 Valls.

cultura@valls.cat

Nova línia bus exprés entre Tarragona i Valls, que s’afegeix al servei habitual i al bus nocturn.

degustació

Casa Vila de la

Salalla Cape a r Rose Gòtic del

Amb

Refug Casai eri la Vila antia de

DEGUSTACIÓ

Amb

Amb

STACIÓ DEGUod uc tes

de pr la ter ra de típics

Pl. del Blat

DEGUSTACIÓ

de productes típics de la terra

de productes típics de la terra

LL ER N C A S TE ET R E O

DEL M Ó

de conèixer Valls! Informa’t 977

RUTES GUIADE S

100 anys d’història 74 met res d’alçada

vistes sobre 5 comarques

Amb

DEGUSTACI

Ó

de producte típic s de la s terra

de productes de la terra

5 maneres diferents 612 530

Oficina Municipal d’Informació Turística Carrer de la Cor t, 61 43800 Valls

VA LL S ,

sia Espai Esglé la deSant de òria Joan Mem

guiades

QUIL Ò M

RUTES GUIAD ES

NOVES RUTES GUIADES

800 ANYS DE PLACES I MERCATS

Pl. de la Fusta

Pl. de l’Oli

ia Esglés nt de Sa Joan lla Cape r se del Ro

EL CA MPA NA R MÉS ALT DE CATA LUNYA

S GUIADE RUTES

S RUTES GUIADE

LL S DE VA IU TAT E LA C D R O EL C

RR A AT S SOTA TE ES PA IS AM AG

rutes turístiques

Monu ments Xique ts de als Valls Loca de la l Co

Plaça del Bla km. 0 t del caste món ller

lla

VisitaValls w w w.valls.cat

Amb

DEGUST

de prod ACIÓ uc te típics de la te s rra

17


sant

joan 2014 valls

La façana principal de l’es

decorat de la Festa

festa major de la ciutat de

Els escenaris festius sovint estan configurats per decorats que semblen passar inadvertits en el seu conjunt o si més no en els detalls. Alguns dels actes de la Festa Major de Sant Joan tenen la façana principal del temple arxiprestal de Sant Joan Baptista com a teló de fons abocat a la plaça de l’Església. És el cas de l’anada a Completes, la sortida de Completes, l’anada a Ofici, la sortida d’Ofici, les actuacions castelleres de Completes i del migdia del dia 24 de juny, o de l’inici del Tomb de poble i del Tombet. Tot i que la façana és del segle XVI, les escultures actuals daten del 1963 i substitueixen les originals destruïdes el 1936. Són obra de l’escultor Joan Serafini Masdeu (Valls, 1931) seguint majoritàriament les advocacions anteriors.

Bases del concurs de fogueres ■ ■ Poden participar totes les entitats i barris de Valls. ■ ■ Les fogueres han d’estar col·locades a les 16 h del dilluns 23 de juny. ■ ■ Es recomana que totes les fogueres s’encenguin a la mitjanit. ■ ■ Les fogueres no superaran 1 metre cúbic de volum de material combustible.

Sobre la llinda de la portalada, una gran fornícula és coronada per un segon entaulament.

■ ■ Es valorarà la composició artística, els detalls i els acabats del Ninot que culmini la foguera. ■ ■ Cada foguera portarà un lema. ■ ■ Les ubicacions comptaran amb l’informe favorable i autorització de l’Ajuntament. ■ ■ Els organitzadors de cada foguera tindran cura de la seguretat al voltant.

1 Sant Joan Baptista, vestit amb pells Sobre ells hi ha l’Esperit Sant en forma de colom.

2

representat assenyalant amb la 3 Moisès, mà dreta les taules de la Llei rebudes de Déu

4

■ ■ La participació en el concurs implica l’acceptació de les bases, així com dels acords presos pel jurat, que seran inapel· lables.

18

i sostingudes amb l’esquerra, així com amb els raigs de llum sobre el front, se li atribueixen els dels cinc primers llibres de l’Antic Testament.

7

Al seu costat, un lleó amb l’escut de

l’anyell company de sant Joan, símbol religiós del temple i de la festa.

■ ■ El jurat estarà format per cinc persones: dues del món de l’art, una del món de la cultura popular, una de l’organització i una de la Federació d’Associacions de Veïns.

■ ■ El veredicte es farà públic dilluns 23 de juny, a la plaça del Blat, durant l’acte de la proclama de la Flama del Canigó.

Encara més amunt el Pare Etern amb els dits de la mà dreta beneint la ciutat i amb la bola del món a la mà esquerra. És, doncs, la Trinitat qui presideix la portalada.

A la dreta de Sant Joan i a la nostra esquerra:

2n premi: dotat amb 100 €

■ ■ Les sol·licituds per participar al concurs es presentaran a l’Ajuntament de Valls fins al divendres 13 de juny.

8

de camell, batejant Jesús al riu Jordà.

1r premi: dotat amb 150 €

■ ■ Les fogueres tindran un record d’agraïment per la participació.

1

Hi trobem el grup escultòric principal:

■ ■ Caldrà que es disposi d’un punt d’aigua vora les fogueres, per tal de poder procedir a la seva completa extinció un cop finalitzada la crema.

Premis:

4

5

A l’esquerra de sant Joan i a la nostra dreta:

El profeta major Isaïes, amb un pergamí representant el seu ‘Llibre’, també de l’Antic Testament, a la mà esquerra, i al seu costat

6 un lleó amb l’escut de la ciutat de Valls, símbol ciutadà.

11


sglésia de Sant Joan Baptista,

Major de Valls

7

12

A banda i banda de la porta principal, emmarcats per quatre columnes corínties alçades sobre podis:

2

Fornícules a la dreta de sant Joan i a nostra esquerra. La inferior, corresponent al Nou Testament:

7 Sant Pere apòstol

3

El primer dels apòstols és representat amb una xarxa de pescador i amb la gran clau del paradís.

1

8

La superior, corresponent a l’hagiografia:

8 Santa Úrsula màrtir

Amb el nom que significa ‘osseta’ o ‘petita óssa’, apareix amb túnica i coronada. Porta la palma del martiri a la mà esquerra i una bandera en una llança a la dreta. Podria haver substituït santa Margarida, patrona de Valls a l’edat mitjana.

5 6

Fornícules a l’esquerra de sant Joan i a la nostra dreta. La inferior, corresponent al Nou Testament:

9 Sant Pau apòstol

Vinculat a les terres tarragonines on va predicar en un dels viatges, apareix amb barba, un pergamí i l’espasa amb què va ser decapitat.

9

La superior, corresponent a l’hagiografia:

10 Sant Sebastià màrtir

10

Militar romà interpretat com un condemnat a morir assagetat, despullat i lligat, en convertir-se al cristianisme i no renunciar-hi.

A la part més baixa de la façana:

11 Dos caps de lleó a banda i banda de

9

la porta.

10

11

12

Corona la porta principal la rosassa Els vitralls de la rosassa els féu el 1609 el mestre vitraller genovès Giacomo Carnobali. Formada per dos cercles concèntrics, recorden els pètals d’una flor. Els plafons de l’exterior són, alternativament, geomètrics i figuratius, amb imatges de Crist, sant Joan Baptista i deu apòstols. En el cercle interior figuren dotze àngels músics. En una restauració antiga s’aprofitaren vidres antics procedents de la catedral de Tarragona, concretament dos caps d’àngel d’estil gòtic. Al centre figura l’escut de Valls, amb data de 1757, fent referència a una de les moltes restauracions, l’ultima el 1995. Es tracta d’una de les poques mostres de vitralls renaixentistes del país.

19


sant

joan 2014 valls festa major de la ciutat de

Patrocinador dels vestits dels gegants

www.valls.cat

Estudi i intervenció del gegantó Lladrefaves Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Tortosa

Amb la col·laboració de

Còmplices

Venda de localitats David Guapo: www.ticketea.com

902 10 12 12

El crèdit: www.telentrada.com

Disseny cartell de portada: GUILLEM VOLTAS CALBET

Mitjans col·laboradors

Profile for Teatres de Valls

programa_santjoanvalls festamajor2014  

Programa Sant Joan Festa Major de la Ciutat de Valls 2014 #santjoanvalls

programa_santjoanvalls festamajor2014  

Programa Sant Joan Festa Major de la Ciutat de Valls 2014 #santjoanvalls

Advertisement