Page 1


Fitxa Autor Traducció Direcció

Wajdi Mouawad Cristina Genebat Oriol Broggi

Repartiment Clara Segura Julio Manrique Xavier Boada Màrcia Cisteró Claudia Font Xavier Ricart Xavier Ruano Espai Il·luminació Vestuari So Ajudant de direcció

Oriol Broggi i Sebastià Brosa Albert Faura Berta Riera i Bàrbara Glaenzel Oriol Broggi - Damien Bazin Ferran Utzet

Projeccions Regidor Cap tècnic del teatre Tècnic de funcions

Francesc Isern (Piscolab films) Marc Serra i Bàrbara Glaenzel Txema Orriols Cesc Pastor

Fotografia Bito Cels Premsa Blanca de Carreras / Jordi Bou Màrqueting i comunicació Publiespec Agraïments sonors

Roc Mateu i Damien Bazin

És una producció de La Perla 29 Agraïments: Marc Serra, Sala Beckett, Borja Sitjà, YMCA, Pere Vilanova, Rafa Cruz, Babou Cham, Manolo Brugarolas, Fotografia Lumar, Bàrbara Glaenzel, Cesc Pastor, Anna Cuscó, Ignasi Bosch, Pep Barcons, Xarli H. Pou, Ou H. Pou i David Ventura. Agraïments pel viatge a Beirut: Valèria Macias, Manal Kahi i Karim, Tomàs Alcoverro, José Carlos Gafo, José Maria Ferré, Coronel Luís Cantalapiedra.

Primera representació al Teatre Romea el 21 de febrer de 2012.


Quan això que fem té un sentit Publicat a La Vanguardia, 21 d’abril de 2012. Estem realment contents del que ha passat amb Incendis. Intuíem que el muntatge podria ser un èxit, que l’obra podria agradar. El nostre procés va ser tan intens que hi confiàvem, perquè vèiem als assajos que la intensitat hi era arreu. Però de sospitar això a veure-ho, hi ha tot un camí. I sí, ara veiem com cada dia el Teatre Romea està ple, com el silenci es crea a la platea i agafa densitat, com els aplaudiments van guanyant pes fins que tot el públic queda dret. Escrivim aquestes línies perquè volem compartir l’agradable sensació que tenim de sentir que l’obra que hem fet ja no ens pertany. Incendis ja no és nostra, ni dels actors, ni del teatre... les paraules, la història, tot ha passat a ser vostre. Dels espectadors, dels ciutadans. De la societat que ho ha acollit. Estem feliços. També xocats. A l’Atenes de Sòfocles, la necessitat de teatre era evident. La societat canviava, la democràcia estava naixent, i la tragèdia era una de les eines dels ciutadans per acceptar i assimilar aquests canvis i explorar-ne els límits. Avui també ens trobem amb una societat que canvia i ens costa assimilar aquests canvis. Tot va molt de pressa, i el que ahir ens era útil per comprendre el nostre lloc al món avui ja ens sembla obsolet. Afortunadament, encara tenim algunes eines per continuar entenent com són el llenguatge (“nos queda la palabra”) o la tragèdia.

Incendis és un retorn a la tragèdia grega i a les seves virtuts. Ho és perquè reformula l’Èdip Rei de Sòfocles, però sobretot perquè exigeix la màxima profunditat comunicativa entre espectadors, intèrprets i obra. Perquè planteja moltes més preguntes que respostes. Perquè s’adreça directament als ciutadans i ens fa viure, participar, plorar, reflexionar. Ens condueix a una catarsi a partir del mite i dels drames del nostre temps. Ho diu la Nawal Marwan, protagonista d’Incendis: hi ha veritats que només poden ser revelades a condició de ser descobertes. Veritats que són com ferides, massa fortes, massa crues per poder ser explicades de manera directa. Cal embolcallar-les, escriure-hi un conte al voltant. Construir una aventura teatral per fer arribar allò que, potser perquè és inexpressable, no es pot dir. Des de l’escenari sentim, cada nit, que formem part de la societat i que mostrem una ferida col·lectiva. Ens adonem que el dolor que l’obra explica ja no és nostre, sinó dels que ens escolten, i que al silenci dels actors s’hi suma el dels espectadors. Un silenci sepulcral que els acompanyarà quan tornin a casa amb gest cansat, ulls plorosos i mirada serena. L’obra ha passat de mans a mans, d’ulls a ulls. Sentim que és viva, i s’escapa de l’autor, del director, dels actors; que vola i és lliure. I en aquest instant fugisser sentim, molt fort, que això que fem, el teatre que fem, té un sentit.

Oriol Broggi, Ferran Utzet i Anna Madueño. La Perla 29


WAJDI MOUAWAD "Hi ha veritats que només poden ser revelades a condició de ser descobertes” Wajdi Mouawad va néixer l’any 1968 a Beirut, Líban i és un dels directors d’escena de més rellevància en el panorama actual. La seva família va emigrar cap a França quan ell tenia 8 anys i posteriorment es desplaçaren al Québec on ell demana la seva nacionalitat. Wajdi és dramaturg, actor i escriptor d’expressió francesa. D’ entre les seves fi-tes en el marc de les Arts Escèniques, destaquen les seves funcions com a director artístic del Teatre Francès del Centre Nacional de les Arts d’Ottawa des del 2007, a més de ser creador de les companyies Abé Carré Cé Carré amb Emmanuel Schwartz al Quebec i la de Au Carré de l’Hypoténeuse a França. L’any 2009 va ser un dels artistes associats al Festival d’Avinyò i allí va presentar Le Sang des promesses (La sang de les promeses), projecte escènic que aglutinava els espectacles: Littoral, Incendies, Forêts i Ciels amb els quals va obtenir l’aplaudiment per part de la crítica així com el del públic. Entre els seus darrers espectacles destaquen Temps i Des Femmes (Les dones), projecte escènic inspirat en tres de les set tragèdies de Sòfocles que han arribat íntegrament a les nostres mans: Àiax, Antígona, Èdip Rei, Electra, Les dones de Traquis, Filoctetes i Èdip a Colonos. Ha rebut el premi Grand Prix du Théâtre de l'Académie française pel conjunt de la seva obra.


Sinopsi Incendis és la història d’una jove libanesa, d’una zona rural, analfabeta i molt enamorada del jove Wahab. Incendis també és la història d’una dona ferida, que aprèn a llegir i a escriure seguint el desig fervent de la seva àvia que la convida a sortir de la misèria i la foscor. És la història d’una mare que guarda silenci, un pesat i llarg silenci, i que un dia decideix no parlar mai més. És la història dels fills d’aquesta dona, que un cop ella mor, es veuen obligats a buscar i entendre quina és la seva història. Aquests, obligats a mirar enrere, troben la veritat dels seus orígens i comprenen quin ha estat el pes que ha arrossegat durant tants anys la seva mare. El que descobreixen és una història personal però també la història de tot un país i una cultura. Incendis és clarament una tragèdia moderna amb reminiscències clàssiques. Uns personatges que lluiten aferrissadament contra un destí que els va en contra. Una adaptació moderna del mite d’Èdip però que s’embranca amb un món complex i feroç com és el d’avui.


La crítica acull “Incendis” amb entusiasme i el públic omple cada dia el teatre "Broggi signa el muntatge de la seva vida. Fascinant. Un muntatge que deixa sense alè. Imperdible. Deixa l’espectador amb el cor encongit". Xavi Pardo (RAC1) "Commoció al Romea. Broggi i el seu equip enlluernen amb una tragèdia brutal. Una obra majúscula. Excepcional treball actoral. Hi posen emoció, ràbia, pausa, contenció... el que faci falta. Una proposta brutal". José Carlos Sorribes (El Periódico) "Palabras mayores, intensas sacudidas emocionales y estéticas. Una obra que busca y crea belleza. Oriol Broggi ya es uno de los grandes. Un elenco superlativo en el que relumbran Clara Segura y Julio Manrique. Una extraordinaria Clara Segura nos estremece. Impresionante, arrasador Julio Manrique". Marcos Ordóñez (El País – Babelia) "Un muntatge esplèndid, commovedor, dotat d’una agilitat expositiva admirable. Quedarà, sens dubte, com un dels monuments més impressionants de la temporada.” Joan-Anton Benach (La Vanguardia) “Una tragèdia colpidora que no deixarà ningú indiferent. Clara Segura i Julio Manrique estan fantàstics.” Santi Fondevila (Ara)


“Platea entera de pie en una gran ovación la noche del estreno. Una historia muy potente que Broggi ha trasladado al Romea con un ritmo asombroso y una poética sobriedad. Tragedia de proporciones épicas, resonancias griegas, guiños shakespearianos. Ofrece a una Clara segura en su mejor registro; un Manrique poliédrico, y un estupendo Xavier Boada como feliz contrapeso de ambos.” Begoña Barrena (El País)

Incendis es va estrenar el 21 de febrer de 2012 i va romandre al teatre dos mesos, fins al 22 d’abril. Amb més de 23.000 espectadors (23.017) i un 100%

“Dura, intensa, exigent, ambiciosa.” Joaquim Armengol (El Punt Avui)

d’ocupació de sala, va ser

“Una de les experiències més vibrants que he sentit mai davant un text dramàtic contemporani.” Jordi Balló (La Vanguardia)

portant de la temporada i

el fenomen teatral més im-

l’espectacle estrella del Teatre Romea, aclaparant

“Una interpretación potente, sensible, versátil de todo el reparto hacen que las tres horas y media de espectáculo se hagan cortas. Incendis es una tragedia lírica y poderosísima sin concesiones.” Mª José Ragué (El Mundo) “Una obra mestra. Una brutal, colpidora i conmovedora tragèdia contemporània.” Ramon Oliver (Què fem?)

elogis de la crítica i públic. El seu retorn aquesta segona temporada, era “obligat” perquè milers de persones es van quedar sense entrada.


Hospital, 51 08001 Barcelona www.grupfocus.cat www.teatreromea.cat

Incendis Del 5 de desembre de 2012 al 13 de gener de 2013 Horaris De dimarts a dissabte, 20.30 h Diumenge, 18 h (excepte 6/12, a les 18 h // 26/12 i 1/01, a les 19 h) El 25 de desembre i el 5 de gener no hi ha funció

Venda d’entrades Taquilla del Romea Telentrada de CatalunyaCaixa (www.telentrada.com / 902 10 12 12) i Taquilla Tiquet Rambles (Palau de la Virreina – La Rambla, 99) Preus especials per a grups a Promentrada: www.promentrada.com 93 309 70 04

www.teatreromea.cat Contacte Premsa Teatre Blanca de Carreras, Jordi Bou 93 309 75 38 premsa@focus.cat

Preus De 22 a 31,50 euros

El Teatre Romea rep el suport de:

Institucions

Mitjans de comunicació

Incendis  

Incendis és una obra contemporània amb aquell regust de clàssic que té una història terrible, èpica i tràgica. Gairebé una epopeia: la vida...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you