Page 1

LA BOGERIA de Narcís Oller

Teatre de Ponent sl

Basat en la novel—la “La bogeria” de Narcís Oller Direcció Frederic Roda


LA BOGERIA de Narcís Oller

La Bogeria de Narcís Oller

Dramatúrgia- Jonay Roda Espai escènic i Direcció – Frederic Roda Ajudant de direcció – Dusan Tomic Actors-

José Pedro García Balada Cesc Pérez Agustí Sanllehí Il—lustracions: Enric Sant Vestuari: Marta Pelegrina Disseny de llum i so: Marc Martín Audiovisual: Videostudi Fotografies: Anna Padrós Producció Executiva: Marina Martori

Teatre de Ponent sl


LA BOGERIA de Narcís Oller

La bogeria

Uns actors que actuen. Uns personatges que viuen damunt de l’escenari. Una proposta d’experiment teatral i científic que necessita de la complicitat del públic. En aquest espectacle es planteja identificar les causes de la bogeria. Daniel Serrallonga, un home de Vilaniu, és l’objecte de l’estudi i els seus “amics”, els companys en aquest viatge cap a una ment malalta. O l’han convertit en malalt? Potser realment en Daniel no és boig, potser simplement és diferent i som nosaltres qui el fem boig. Així, doncs, arribem a la pregunta clau: qui són els bojos? I encara més important, on són?

Teatre de Ponent sl


LA BOGERIA de Narcís Oller

Narcís Oller (Valls, 1846 – Barcelona, 1930) és considerat el patriarca de la novel—la catalana contemporània, ja que és amb ell que la narrativa de la Renaixença aconsegueix els requisits intel—lectuals i formals necessaris per fer-se un lloc en el context europeu de l’època. Advocat d’ofici, va iniciar-se en les lletres catalanes de la mà del seu cosí, el crític Josep Yxart, el qual, juntament amb Joan Sardà, l’acompanyaren i esperonaren en les successives publicacions. És autor de novel—les tan destacades com La papallona (1882), L’escanyapobres (1884), Vilaniu (1886), La febre d’or (1890- 92), La bogeria (1899) i Pilar Prim (1906), i de reculls de contes com Croquis del natural (1879), Notes de color (1883), De tots colors (1888), Figura i paisatge (1897), Rurals i urbanes (1916) i Al llapis i a la ploma (1918). També cal fer esment de dues facetes força desconegudes: la de dramaturg i la de traductor, que va desenvolupar sobretot en la darrera etapa de la seva vida. Per últim, entre els anys 1913 i 1918 va escriure les seves Memòries literàries, en què evoca la seva trajectòria com a escriptor. Oller va obtenir un gran prestigi literari dins i fora de Catalunya, i les seves obres foren traduïdes de seguida a altres llengües, com el castellà, el francès, l’italià o el rus. El novel—lista va defensar aferrissadament al llarg de la carrera literària la seva opció lingüística a favor del català, en un moment en què aquesta decisió no s’escapava del debat i la polèmica.

Teatre de Ponent sl


LA BOGERIA de Narcís Oller

JOSE PEDRO GARCIA BALADA Neix a Sant Carles de la Ràpita (Tarragona). Comença a fer teatre a la universitat de Lleida on es llicencia en Filologia Hispànica. Tot seguit ingressa a l’Institut del Teatre per cursar els estudis d’Art Dramàtic (Interpretació). És aquí on treballa amb directors com Magda Puyo, Josep Maria Mestres o Pep Anton Gómez. Quan cursa tercer reb una beca per anar a fer un intensiu a San Miniato (Itàlia) amb José Sanchis Sinisterra. Actualment està estudiant el postgrau “Doctorat en Arts Escèniques”. Ha treballat en produccions dels Comediants, “Les 1001 nits” dirigida per Joan Font i candidata a tres premis Max, així com amb La Cubana amb la repossició del 2008 que es va fer de “Cómeme el Coco Negro” o amb el prestigiós músicartista Carles Santos amb l’obra “El compositor, el cuiner, la cantant i la pecadora” guardonada amb tres premis Max. També ha treballat amb directors emergents com Txell Roda (“La Plaça del Diamant”), Cristina Schmunt (“Nòmades”) o Jordi Prat i Coll (“La Festa”, Temporada Alta Girona) Actualment es troba en gira del seu últim espectacle “Cyrano de Bergerac” dirigit per l’actor–director Pep Pla al mateix temps que forma part de la companyia Pàrking Shakespeare, que es dedica a representar obres d’aquest dramaturg durant el mes de juliol en espais oberts. Pel que fa als audiovisuals ha treballat per TV3 en sèries com “Majoria Absoluta” o “L’un per l’altre”, ha presentat el programa “Escena” al canal 33 i ha estat protagonista en diverses

Teatre de Ponent sl


LA BOGERIA de Narcís Oller

series a la Xarxa de Televisions Locals. Ha participat en l’última pel—lícula de Pere Portabella “El Silenci abans de Bach” i està pendent d’estrena “L’estació de l’oblit” de Cristian Molina, el director de “Diario de una ninfómana”. Pel que fa a la seva formació suplementaria ha participat en diversos cursos com a dramaturg a L’Obrador (Sala Beckett), de Sonets (J.Prat i Coll), dansa (Montse Colomer, Aixa Guerra...) o cant (Mar Carrero, Xavi Torras )

Teatre de Ponent sl


LA BOGERIA de Narcís Oller

AGUSTÍ SANLLEHÍ BELTRAN Neix el 11 de Setembre de 1969. Comença a estudiar art dramàtic a l´Institut d´art dramàtic del Vallès, Col.legi Del Teatre, i cursos vinculats a l’actualitat amb L’ASSOCIACIÓ D’ACTORS i DIRECTORS DE CATALUNYA. El primer treball professional com actor comença amb campanyes escolars per tot el territori nacional amb varies companyies, URUBÚ TEATRE, TEATRE ARCA, TABATA TEATRE, Etc..Paralelament estrena al festival GREC del any 95, “Esclats” amb la companyia INVENTARI TEATRAL de la mà de Joan Riera, També participa a la fira de Tàrrega amb l’obra “ Les Precioses Ridícules “ de Moliere, dirigits per L’Òscar Molina.

Premiat al VIIª Mostra de Teatre breu de Barcelona per l’obra “Perversitat Sexual a Chicago” com a millor actor i millor obra a més del premi del públic, aquest Muntatge fa temporada al teatre TANTARANTANA de Bcn. Participa al projecte de Teatre i Literatura de ACCÊS (TEATRE DE PONENT) amb les següents obres; CONTABAN de Josep Pla , TIRANT LO BLANC de Janot Martorell, AMOR Y PEDAGOGIA de Miguel de Unamuno...etc... Actualment està amb gira de l’Espectacle “M de RODOREDA” adaptació de la Plaça del Diamant (Mercè Rodoreda) dirigit per Txell Roda i “ LA FILLA DEL CARMESÍ” Adaptació de Josep Maria de Segarra i dirigit per FREDERIC RODA.

Teatre de Ponent sl


LA BOGERIA de Narcís Oller CESC PÉREZ

Nascut el 13 de Desembre de 1958 a Navarcles (Barcelona). Al 1983-1986 estudia Interpretació a l’Institut del Teatre de Vic Al 1986, curs de Commedia dell’arte amb Antonio Fava (Reggio Emilia). Interpretació a L’École mime-thêatre Lâssaad a Brussel—les entre el 1986 i el 1987 i un curset al 1995 sobre Shakespeare, a càrrec de Maurice Durozier. Ha treballat al 1983: “AMB LA NIT PER ENDAVANT”. Cia. Primer Acte. Creació.,al 1984: “A PORTA TANCADA” de Jean Paul Sartre. Cia. Diedre , Direcció: Edi Naudó., “CLOWN-CLAVETISTA”. Sèmola Teatre. Direcció: Joan Grau. Al 1985 i “EL BERENAR DELS GENERALS” de Boris Vian i La Gàbia Teatre. Direcció: Antonio Fava l´any següent.

Teatre de Ponent sl


LA BOGERIA de NarcĂ­s Oller

Teatre de Ponent sl


LA BOGERIA de Narcís Oller

Teatre de Ponent sl

LA BOGERIA NECESSITATS TÈCNIQUES

-

24 Canals de dimmer de 2000W Taula de llums programable (Memòries o submasters) Projectors: 18 PCs 1000W amb viseres 5 Retalls 9 PAR_64 lamp nº2 Pont frontal i 3 barres electrificades a escenari

SO

-

Sistema d’amplificació adequat a la sala Taula de so Reproductor de CD

ESCENARI

-

Cambra negra Mides mínimes: 6m de fons 7m de boca 3,5m d’alçada

MATERIAL CIA.

-

Projector gran angular per fer retroprojecció Pantalla de 3x4m. Cable de video per arribar de cabina al projector Reproductor de DVD (s’ha de conectar so a taula) Moqueta de 5x4m.

LLUM

-


LA BOGERIA de Narcís Oller

Teatre de Ponent sl

La bogeria és una producció de

Teatre de Ponent sl, 2010

Persona de contacte: Neus Collado produccio@teatredeponent.com 93 849 81 67

Distribució: Sergi Subirachs SEVA GESTIÓ Producció i Management Cultural c/ Sant Jordi, 15 08519 Folgueroles ( Barcelona ) Tel. 606 38 61 29 info@sevagestio.cat

dossier "la bogeria"  

Dossier de l'espectacle "La Bogeria" de Narcís Oller. Producció Teatre de Ponent

dossier "la bogeria"  

Dossier de l'espectacle "La Bogeria" de Narcís Oller. Producció Teatre de Ponent