Page 1

Inauguració a la Sala Vestíbul del Teatre-Auditori Recitals a les llibreries i galeries d’art Espectacles poètics al Teatre de Mira-sol i a la Casa de Cultura Poesia a cau d’orella als carrers Raimon al Teatre-Auditori After-hours poètic al Casal de Joves TorreBlanca Coll Favà: El barri dels poetes Exposició de Gerard Vergés a la Biblioteca Cloenda al Claustre del Monestir

Poeta d’honor: Gerard Vergés www.poesia.santcugat.cat


Jo sóc aquell que em dic Ròmul, romà de gest cansat i irònic, pensatiu, de perfil encunyat a les monedes. M’agraden Mahler, Mozart sobretot. I el silenci dels astres. Tinc mil anys.

Fotografia: Anna Mael

(De L’ombra rogenca de la lloba. 1981)


XI Festival de poesia de Sant Cugat

Gerard Vergés, poeta d’honor 2011

Aquest mes d’octubre Sant Cugat tornarà a ser la ciutat dels poetes. Un any més, el Festival de poesia s’escamparà per teatres, biblioteques, llibreries i carrers, i proclamarà la bona nova que els poetes continuen fent sentir la veu i que els lectors se la poden fer seva amb llibertat.

Gerard Vergés (Tortosa, 1931) és escriptor, farmacèutic i professor universitari. Rep el premi Carles Riba de poesia pel seu primer recull, L’ombra rogenca de la lloba (1981), i des de llavors ha publicat els llibres de poesia Long Play per a una ànima trista (1986), Lliri entre cards (1988) i La insostenible lleugeresa del vers (2002). També ha publicat els assajos El pintor tortosí Antoni Casanova (1983), Tretze biografies imperfectes (1986, premi Josep Pla de narrativa), Eros i art (1991, Premi Josep Vallverdú d’assaig) i Alfabet per a adults (2010). L’any 1994 és guardonat amb el Premi de la Crítica Serra d’Or de traducció poètica per Tots els sonets de Shakespeare (1993), i la seva trajectòria ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1997) i la Medalla d’Or de la Ciutat de Tortosa (2009).

L’onzena edició del Festival de poesia desafia la crisi i, amb austeritat i ambició, s’estén de diumenge a diumenge per tots els espais que ja li són habituals i per algun altre que confiem que s’hi incorpori per persistir-hi. Poetes de tota la nostra geografia literària, de diverses generacions i de tota mena de sensibilitats hi participaran i sabran aprofitar, n’estem segurs, la proximitat dels espectadors per donar dimensió col·lectiva a l’experiència íntima de la creació i de la lectura. Gerard Vergés, que des de Tortosa ha projectat la seva sàvia mirada literària al món sencer, ha acceptat la nostra invitació i afegeix el seu nom als de Montserrat Abelló, Jordi Pere Cerdà, Feliu Formosa, Josep Palau i Fabre, Màrius Sampere i Joan Vergés, el selecte elenc de poetes d’honor que ja forma part de la memòria poètica de Sant Cugat. Desitgem que el Festival de poesia de Sant Cugat torni a ser una festa de la paraula oberta a tothom, tant els qui saben que necessiten la poesia i esperen aquests dies per omplir-se’n, com els qui encara l’han de descobrir i en tindran ara una nova oportunitat.

D’ençà de la seva aparició pública als cinquanta anys, el 1981, en obtenir el premi Carles Riba, Vergés ha publicat només quatre llibres de poesia i algunes proses biogràfiques, assajos i articles a la premsa. Pot no semblar gaire, però és més que suficient per mostrar la grandesa humana, la saviesa literària i el respecte pel lector que el singularitzen. I en justifica, si cal, l’homenatge que Sant Cugat li ret convidant-lo a ser poeta d’honor del festival de poesia l’any que n’ha complert vuitanta.

Mercè Conesa Alcaldessa de Sant Cugat del Vallès Oriol Izquierdo Director de la Institució de les Lletres Catalanes

3


Diumenge, 16 d’octubre Teatre-Auditori Sant Cugat Sala Vestíbul [pl. de Victòria dels Àngels, 1]

pl. de Victòria dels Àngels 13.10 h

Poesia a cau d’orella (a partir del 10 d’octubre)

12 h

Inauguració de l’11è Festival de poesia de Sant Cugat amb la presència del poeta d’honor, Gerard Vergés.

12.30 h

Recital poètic Lectura de poemes del poeta d’honor recitats per Jordi Bosch.

T’agrada que et regalin un poema, només per a tu? Volem regalar uns instants poètics de la mà d’actors, actrius i alumnes dels Tallers de Teatre Sílvia Servan. Direcció: Roger Casadellà i Marta Uxan

13.20 h Biblioteca Central Gabriel Ferrater [av. del Pla del Vinyet, 40]

Recital de cançons a partir de l’obra de Gerard Vergés a càrrec de Montse Castellà.

Lo meu poble Factoria Mascaró & Montse Castellà Una coreografia de Factoria Mascaró, inspirada en la poesia de Gerard Vergés i amb música en directe a càrrec de Montse Castellà.

Lliurament de l’escultura de Manuel Cusachs a Gerard Vergés. 4

Visita a l’exposició: Jo sóc aquell que em dic Gerard comissariada per Alba Lladós, Dolors Llorens, Anna Mael i Míriam Romeu. Vegeu pàgina 10

13.30 h

Cloenda Actes conduïts per la periodista i presentadora Marina Romero. Col·laboren:


Dilluns, 17 d’octubre

Dimarts, 18 d’octubre

19 h Biblioteca de Mira-sol Marta Pessarrodona

19.30 h Llibreria Paideia

[pl. Ausiàs March, 2]

Gerard Vergés. Una mirada sobre la seva obra

Amb Josep Sebastià Cid, professor de l’IES de Flix, Jesús Massip, director de la revista GEMINIS, i el poeta d’honor del Festival, Gerard Vergés.

21 h El Mesón [pl. d’Octavià, 5]

[c. de Santiago Rusiñol, 40]

Minuts de turbulències Amb Sara Bailac i Gemma Gorga

21 h Espai Lluís Ribas [c. Gorina, 13]

El color dels versos Un recital de poemes, inspirats en les arts pictòriques, de diversos autors i autores. Amb l’actriu Mireia Chalamanch.

Una pedra sura

Dimecres, 19 d’octubre

Presentació del llibre guanyador del X Premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater, Una pedra sura, de Jaume Subirana.

19.30 h Llibreria Mythos

En aquest acte es presentaran les bases de l’onzena edició del Premi. Lectura de poemes de Jaume Subirana i Gabriel Ferrater, a càrrec de l’actriu Elvira Prado.

[c. de Santa Maria, 24]

Santcugatencs d’adopció Amb D. Sam Abrams i Marta Pessarrodona

Organitza: Ajuntament Sant Cugat, Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater i Edicions 62 Col·labora: El Mesón

5


Dijous, 20 d’octubre

22 h Casa de Cultura

19.30 h Celler de Llibres

[ c. Castellví, s/n ]

[Rambla del Celler, 25]

Simfonia de samfaina Amb Andreu Subirats i música de Diego Burian

21.30 h - 22 h Casa de Cultura [ c. Castellví, s/n ]

Poesia a cau d’orella

El jardí de les malícies Basat en el llibre homònim de Miquel Desclot Teatre al detall

Un recital poc convencional que repassa la poesia eròtica escrita des de l’Edat Mitjana al Segle XIX. El punt de partida és el llibre de Miquel Desclot El jardí de les malícies sobre la poesia eròtica universal, un llibre deliciós “fet per plaer, sobre plaers, per al plaer”, tal com diu el mateix autor. Atreviu-vos a mirar pel forat del pany i descobrir aquells versos guardats en els calaixos més amagats i en els racons més íntims del desig. Traducció: Miquel Desclot Direcció: Joan Maria Segura i Teatre al detall Intèrprets: Txell Botey i Xavi Idàñez Preu: 5 €

6


Divendres, 21 d’octubre

22 h Teatre de Mira-sol

19.30 h Llibreria Alexandria

[c. Mallorca, 42]

[c. de Villà, 10]

Nadir

de Quim Español

La remor de la paraula Amb Tonina Canyelles i Jordi Guardans

21.30 h - 22 h Teatre de Mira-sol [c. Mallorca, 42]

Poesia a cau d’orella

Una nit a Barcelona. Una nit diferent per a cadascun dels personatges. Una nit màgica de somni i realitat, de miralls que se superposen per reflectir els racons més amagats de l’ànima humana. Nadir és un poema de caire narratiu amb ecos de T.S. Eliot, James Joyce, Ovidi, Rainer Maria Rilke, William Shakespeare, Dylan Thomas i Derek Walcott. Direcció: Marta Angelat Música: Lisa Bause Veu: Marta Angelat Producció: La Lluna Nova Produccions

Preu: 5 €

Bus Poètic

21 h i 21.30 h pl. dels Quatre Cantons al Teatre de Mira-sol Veniu al teatre amb aquest servei gratuït. Retorn a Sant Cugat després de l’espectacle.

7


Dissabte, 22 d’octubre 12 h Pati de llibres [c. del Xerric, 22]

Karaganda

16.30 h

Coll Favà: El Barri dels Poetes Una trobada poètica al barri amb noms de poetes de Coll Favà, enguany dedicada al poeta Joan Maragall.

16.30 h [pl. Francesc Macià/Escultura Poesia]

Accions poètico-teatrals a l’entorn de les escultures de Frederic GómezCardellà.

17.30 h [Cruïlla Joan Salvat-Papasseit i Miquel Costa i Llobera]

Una sessió poètica pensada per als menuts i menudes a càrrec de Pep Molist (escriptor, crític de literatura juvenil i bibliotecari) i Anna Clariana (il·lustradora), a partir del seu àlbum il·lustrat Karaganda, publicat per Comanegra. El poema juga amb un suggeridor nom geogràfic i amb el pas de l’hivern a la primavera en aquest espai imaginari: «La primavera / és la dansa lenta i freda d’en Franc davant del ball àgil i càlid de l’Amanda».

8

Mostra de poesia catalana a càrrec dels seus autors i d’alumnes de les escoles del barri. Amb Lluís Calvo, Francesc Garriga, Àngels Gregori, Anna Gual, Estel Solé i Gerard Vergés. Música en directe a càrrec de Matthew Simon (trompeta).   Participen els alumnes dels centres educatius Pins del Vallès i  Gerbert d’Orlhac, que recitaran poemes de Joan Maragall i del poeta d’honor Gerard Vergés.   Direcció: Dolors Vilarasau Col·laboren: Vins Noe, Cava Montferrant, Sàbat, Associació de Comerciants de Coll Favà, Associació de Veïns de Coll Favà, Associació Amics de Pedra i Sang.


20 h Canals-Galeria d’art

00 h Casal de Joves TorreBlanca

[c. de la Creu, 16]

[av. del Pla del Vinyet, 81-85]

Mallorca llegeix Francesc Garriga El col·lectiu mallorquí Pèl capell presenta la poesia del poeta de Bellaterra Francesc Garriga. Recital a càrrec de Jaume C. Pons Alorda, Joan T. Martínez i Pau Vadell i presentació del núm. monogràfic dedicat a l’autor.

22 h Teatre-Auditori Sant Cugat [pl. de Victòria dels Àngels, 1]

Raimon en concert

After-hours poètic

Escopiu a la closca pelada dels cretins que diuen que els joves són el futur. Els joves són el present! Si no n’esteu convençuts, no us perdeu aquest recital on sentirem quatre pesos pesants –lleugers o minimosques– de la poesia que es fa i es desfà ara al nostre rodal. En català i en amazic -la tercera llengua més parlada a Catalunya- totes dues minoritzades, que no minoritàries, però carregades de passat, present i futur.

Un cant a la poesia

Des d’Al vent, passant per cançons tan conegudes com Diguem no, Jo vinc d’un silenci, fins a Punxa de temps i altres cançons publicades en l’últim disc, Rellotge d’emocions, el cantautor va teixint una garlanda musical i poètica que constitueix tota una biografia col·lectiva.

Amb Sílvia Bel, Khalid El Mokhtari, Núria Martínez i Josep Pedrals.

Aquest recital antològic inclou cançons pròpies juntament amb els versos, musicats per Raimon, d’altres poetes.

En acabar l’actuació, es convidarà als assistents a recitar poemes propis o d’altri.

Preu: 25 € Abonaments: 20/19/17 €

Coordina: Biel Barnils

9


Diumenge, 23 d’octubre 11.30 h pl. d’Octavià/pl. de l’Om

Poesia a cau d’orella 12 h Cloenda Museu de Sant Cugat - Monestir

Gerard Vergés al claustre Un recorregut pels versos de Gerard Vergés a càrrec de sis Premis Carles Riba: Rosa Font, Carles Torner, Albert Roig, Jaume Pont, Anna Aguilar-Amat i del mateix Gerard Vergés.

El Festival de poesia vol tenir un record especial per Jordi Pere Cerdà, poeta d’honor de Sant Cugat l’any 2010, que amb els seus versos va guiar els nostres passos estrets per les terres altes del Pirineu i el Rosselló.

EXPOSICIONS Biblioteca Central Gabriel Ferrater [av. del Pla del Vinyet, 40] Dilluns, de 16 a 21 h; de dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 16 a 21 h; dissabtes, de 10 a 19 h

Del 14 al 30 d’octubre Espai expositiu “La Vitrina”

El color de les pedres El poeta es perfila sobre un paisatge que sempre és el mateix i sempre diferent; paisatge de la infància —la pàtria última de l’esser humà— que eternitza la retina i transmet la paraula, terres ribereres del riu Ebre dibuixades amb una concepció de la natura que fan referència a la pàtria profunda del poeta. Com a complement d’aquesta instal· lació, hem elaborat una sèrie de punts de llibre amb els dibuixos i pintures realitzats pels artistes de FIRART, que es repartiran a les llibreries i galeries de Sant Cugat. Organitza: FIRART

Del 16 al 30 d’octubre

Jo sóc aquell que em dic Gerard

Aquesta mostra ofereix una porta d’entrada al món del poeta d’honor del Festival 2011. Una exposició comissariada per Alba Lladós, Dolors Llorens, Anna Mael i Míriam Romeu.

10


Biblioteca de Mira-sol Marta Pessarrodona [pl. Ausiàs March, 2] Dimarts i dimecres, de 11 a 14 h; de dilluns a divendres, de 16 a 21 h; dissabtes, de 10 a 14 h

Del 16 d’octubre al 16 de novembre

El vent. Poema desplegat

Interpretació plàstica, amb tècniques de gravat i collage, del poema El vent (1936) de Màrius Torres.

Canals-Galeria d’art [c. de la Creu, 16]

Del 22 d’octubre al 30 de novembre

La poètica tèxtil de Grau-Garriga (1929-2011) L’obra de Grau-Garriga està repartida per les principals col·leccions i museus del món, renovador de l’art de fer tapís i promotor principal de l’Escola Catalana del Tapís de Sant Cugat, introduint els nous conceptes aplicats a aquesta disciplina a nivell de tot l’estat i acaparant l’atenció del món artístic nacional i internacional. En aquesta exposició podem veure dibuixos, pintures i tapissos, elaborats entre els anys 1970 i 2005, i que mostren tota la força poètica de la seva obra.

Treball realitzat pels alumnes del Taller d’Art Jove ARTEFACTE, de l’Escola d’Art de Sant Cugat, i les mestres Gemma Molera (gravat) i Dolors Serra (idea i muntatge).

Vestíbul de l’Ajuntament [pl. de la Vila, 1]

Del 17 d’octubre al 7 de novembre

La comparació: dos termes i una imatge

Carolina Camanyes i Joan Tres ens tornen a oferir una exposició que té com a objectiu poder visualitzar les figures retòriques. Aquest any us presentem la comparació, mitjançant objectes poètics. Organitza: Òmnium Cultural

Museu del Tapís Contemporani. Casa Aymat [c. de Villà, 68]

Fins a l’11 de desembre

Grau-Garriga. Tèxtil Una mostra que recull peces de diverses etapes de l’artista, dels anys vuitanta fins ara, on el tema comú és el teixit: el teixit dels tapissos i el dels quadres, realitzats amb materials tèxtils.

11


+ POESIA Dimarts 5 de novembre 21:30 h Club Muntanyenc [pl. de la Vila, 2]

Montserrat de dalt a baix Lectura de poemes amb Montserrat Español i Eulàlia Sancho. Una mirada des dels cims de la muntanya més màgica tal com la veuen les persones que escalen les seves agulles. Imatges i música acompanyen les vivències i les emocions d’una dona escaladora.

Diumenge 13 de novembre 12 h Teatre de Mira-sol [c. Mallorca, 42]

Cavallet de cartró El Príncep Totilau Cavallet de cartró és un espectacle de poesia adreçat als més menuts. A partir del record de l’actriu protagonista, reviurem la seva infantesa, quan la lectura de poesia va esdevenir una manera divertida i bonica de descobrir el món que l’envoltava. Actriu: Clara Dalmau Director: Marc Hervàs Solà Escenògraf, vestuari i titelles: Martí Doy Preu: 3 €

TOT PO-e-SI-@ Aquesta activitat, adreçada als centres educatius i a la població en general, s’ofereix sota la mirada poètica de Lluís Calvo, amb l’objectiu de fer-vos gaudir amb la creació de poemes propis sobre el tema que més us interessi. Alumnat, professorat, pares, mares, avis, àvies, només cal que envieu les vostres creacions poètiques a teatre-auditori@santcugat.cat Els poemes triats seran publicats a l’apartat TOT PO-e-SI-@ del Tot Sant Cugat, al www.poesia. santcugat.cat i al blog: http://totpoesia2011.blogspot.com/ on podreu rebre i deixar comentaris. Cada autor/autora seleccionat/da rebrà dues invitacions per al concert de Raimon, al Teatre-Auditori (dissabte 22 d’octubre, a les 22 h). Els poemes, de màxim 14 versos, es poden enviar, en català o castellà fins al dimarts 18 d’octubre. És imprescindible que tots els poemes vagin acompanyats de les dades següents: nom, edat, adreça, telèfon i e-mail. Col·laboren: Lluís Calvo i Manel Turon Amb el suport del Tot Sant Cugat


POESIA ALS CENTRES EDUCATIUS Primària

Secundària

Baguls de poesia

Als instituts

Aquesta activitat poètica, duta a terme per Carme Serret, fa circular quatre baguls plens de llibres de poesia per les escoles de Sant Cugat.

Com a complement del Festival de poesia de Sant Cugat, us proposem la possibilitat de rebre la visita del poeta Vicenç Llorca al vostre institut. Amb aquesta activitat es treballa el món de la poesia d’una manera amena i suggestiva. A les sessions es comentarà també la poesia del poeta d’honor del Festival, Gerard Vergés.

L’activitat es complementa amb la visita a les escoles de l’escriptor Enric Larreula, autor de l’Animalari, que treballa el llibre amb l’alumnat.

Juguem amb els poetes L’objectiu d’aquesta activitat és que l’infant prengui contacte amb aquest gènere literari, que adquireixi interès per jugar amb les paraules i que pugui aprofundir dins el món del poeta que s’estigui treballant. Contes farcits de poemes, petites ritmes i cançons. Tot això, complementat amb un suport visual atractiu. Hi ha també un apartat interactiu, on l’estudiant pot crear les seves pròpies rimes fins a la construcció visual d’un petit poema.

Cugat.cat Lectura a càrrec d’estudiants dels instituts de la mà de Dolors Vilarasau. Aquesta activitat complementària té com a objectiu apropar els versos de Gerard Vergés tant als instituts com al màxim de públic possible. Les activitats de poesia als centres educatius s’organitzen des del Departament d’Educació de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès (tel. 93 565 70 00) i formen part del Pla Municipal de Dinamització Educativa.

Els poetes amb els quals es juga són Pere Quart (Bestiari), Miquel Martí i Pol (Per molts anys i Bon profit) i Olga Xirinacs (Marina i Cavall de mar).

13


Entrada gratuïta a totes les activitats, a excepció de: Casa de Cultura [c. Castellví, s/n]

Dijous 20 d’octubre, 22 h

El jardí de les malícies

Basat en el llibre homònim de Miquel Desclot Teatre al detall Preu: 5 €

Llibreries de Sant Cugat A les llibreries Alexandria, El Celler de Llibres, Mythos, Paideia i Pati de llibres trobareu una extensa exposició de publicacions de poesia. Les sessions de poesia a les llibreries han estat coordinades i seran presentades per Jordi Van Campen.

Teatre de Mira-sol [c. Mallorca, 42]

Divendres 21 d’octubre, 22 h

Nadir

de Quim Español amb Marta Angelat i Lisa Bause Preu: 5 € Diumenge 13 de novembre, 12 h

Durant els dies de l’11è Festival de poesia de Sant Cugat, a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater i a la Biblioteca de Mira-sol Marta Pessarrodona hi haurà un racó poètic amb els llibres dels poetes convidats d’enguany.

Cavallet de cartró El Príncep Totilau Preu: 3 €

Venda anticipada: Casa de Cultura. Tel. 589 13 82 www.santcugat.cat

+ informació: 93.589.12.68 www.poesia.santcugat.cat Segueix-nos a

Teatre-Auditori Sant Cugat [pl. de Victòria dels Àngels, 1]

Dissabte 22 d’octubre, 22 h

Raimon en concert Un cant a la poesia Preu: 25 € Abonaments: 20/19/17 €

Venda anticipada: Taquilles del Teatre-Auditori Tel. 93 589 12 68 www.teatre-auditori.santcugat.cat Dues hores abans al vestíbul del teatre

14

Imatge: Mont Marsà Disseny: Kunste Design Studio Fotografia: Jordi Garcia Impressió: Gràfiques Celler


Amics del Festival Si assistiu a cinc activitats del Festival, en l’acte de cloenda us regalarem un llibre del poeta d’honor dedicat i una samarreta de commemoració dels 11 anys de poesia a Sant Cugat. Col·labora: Editorial Proa (Grup 62)

Mostreu aquesta butlleta a cada activitat


Organitzen:

Amb el suport de:

Amb la col路laboraci贸 de:

www.poesia.santcugat.cat

11è FESTIVAL DE POESIA DE SANT CUGAT  

Programa d'activitats del 11è Festival de poesia de Sant Cugat

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you