Page 1


RIU DE LLUNA DA.TE DANZA www.datedanza.es Premi al Millor Espectacle FETEN 2011 10 nominacions als Premis MAX 2012 Dades Dia i hora: 17 de març, 12 h Preu: 8€ / 7€ Durada: 40 minuts Edat recomanada: De 4 a 8 anys Fitxa artística Autor i director: Omar Meza Dramatúrgia: Carlos Herans Ballarins: Rosa María Herrador i Iván Montardit Assistent de coreografia: Celia Sako Música: Jesús Fernández i José Perelló Vestuari: Da.Te Danza/ Javier F. Casero Disseny de llum: Ernesto Monza – Escenografia: Da. Te Danza Producció: Laura Campoy Producció i realització de vídeo: Caravansar gestió cultural i Rec Over Fotografia: Eugenio Gravina Una coproducció amb La Sala Miguel Hernández (Sabadell)

Taller de cos per a pares i nens, a càrrec de Davínia Coll A partir de les 11 h, a l’Espai El Planter


SINOPSI Millor espectacle de dansa de la Fira Europea d’Arts Escèniques per a nens i nenes FETEN 2011 Quins són els recursos comunicatius que tenim els éssers humans quan venim al món? Riu de lluna escenifica la complicitat entre nadons i la capacitat de diàleg entre ells i les seves mares, així com el seu creixement des que neixen fins que comencen a caminar i a aprendre de la vida. Dos ballarins s’apropen a les textures i a les formes dels objectes. Els van descobrint a través de la imaginació. Juguen amb ells, tot és nou i tot pot convertir-se en una meravellosa història. Un gran mar de plàstic o una esfera plena d’aigua recreen un espai màgic i ple de fantasia en què els objectes més simples com una caixa de música esdevenen inversemblants, a través del moviment i la llum.


DA.TE DANZA: la funció social de l’art Da.Te Danza és la unió de vàries persones que treballen juntes per a aconseguir un objectiu comú. Si parlem col·loquialment: fan tot el que poden per la dansa, per dedicar-se a ballar, pujar dalt de l’escenari i fer sentir al públic la mateixa passió que ells senten per i a l’escena. Des dels seus inicia la companyia persegueix l’excel·lència artística a tots els nivells: artístic, tècnic i de gestió. Aquesta qualitat només s’aconsegueix amb professionals qualificats i amb la consciència que la veritable inversió en les arts escèniques es fa amb les persones i, que són aquestes, les que doten d’un valor autèntic la producció d’espectacles. La visió que té Da.Te Danza de la dansa com a llenguatge porta implícit el valor educatiu. La companyia proposa l’art com a element socialitzador. Els espectacles de la companyia busquen donar a l’espectador altres punts de vista, com la de valorar i entendre el món, tracten sempre de remoure la consciència del públic al que es dirigeixen amb temes d’actualitat; més que ballar per ballar, ballen per provocar, per explicar històries interessants capaces per influir d’alguna manera en el subconscient col·lectiu (sense deixar de banda mai les edats a les que va dirigit cada espectacle). Sense públic no hi ha funció i sense respecte pel públic no hi ha art. La finalitat última de tot el que fan és posar en contacte la feina creadora amb l’espectador. Aquesta, per tant, es converteix en la raó de ser de l’espectacle. Els nens i els joves tenen dret a conèixer la realitat del món en el que viuen i a formar part dels debats que es generen. Els espectacles dirigits als més petits, nens i nenes d’entre 0 i 7 anys, són construïts amb els mateixos paràmetres. És en aquest cas que s’han de fer els màxims esforços per millorar les condicions mitjançant les quals els nens accedeixen, potser per primera vegada, al teatre.


RIU DE LLUNA Quins són els recursos comunicatius que tenim els éssers humans quan naixem? Riu de Lluna escenifica l’entesa entre els nadons, la complicitat, la capacitat de diàleg entre ells i les seves mares, el naixement, com es desenvolupen les primeres experiències amb l’entorn. Com es miren i com miren als altres, com perceben la llum, els objectes, l’aigua, el moviment. Com es mouen en una dansa amb l’exterior. Com juga el moviment?... El que passa a l’escenari va creixent com la vida d’un riu, l’evolució d’un nadó: com neix, gateja, es posa dret... Són els seus primers passos cap al descobriment de la vida. Dos ballarins que s’apropen a les textures i a la forma dels objectes i els descobreixen a través de la imaginació, jugant-hi, tot és

nou i tot pot

convertir-se en una història meravellosa. Captar l’atenció és un dels principals recursos que hem de tenir en compte a l’hora de crear nous espectacles per aquest públic tant especial i hem de seguir els canals de comunicació i atenció que ens marca la pròpia evolució del nadó. És ara, quan les noves tecnologies i la modernització ens permeten fer servir el colar i la llum en els nostres espectacles d’una forma diferent a la que estem habituats i amb molts més recursos per a l’espectador al que ens dirigim. Es desenvolupen diferents seqüències a un ritme que té per objectiu final captar l’atenció de l’audiència. Les coreografies són de moviments lents i suaus que es poren a terme en els diferents espais i amb diversos objectes: una caixa de música, un mar de plàstic, una esfera plena d’aigua i llum. Objectes simples convertits en fantàstics, plens de llum i moviment. La unió entre les seqüències de ball es produeix amb el descobriment de nous elements i nous colors, tot un joc entre els ballarins


LA MÚSICA La música està especialment pensada per aquest espectacle: el músic Jesús Fernández junt amb José Perelló han creat un ambient musical especial per Riu de Lluna. La composició de cada tema s’ha treballat junt amb la creació coreogràfica encaixant cada nota musical amb el moviment i l’essència del que cada escena volia transmetre. És per això que la música de Riu de lluna és, també, un element protagonista. El ritme és molt variat i compleix diverses funcions. Cada música i cada silenci estan pensats per crear a l’espectador una emoció determinada. Al llarg de l’espectacle podem escoltar músiques relaxades, alegres, que ens transporten a altres països... que serveixen d’acompanyament i transició d’allò que s’està representant a l’escena. La música engloba i involucra als nens i els fa recordar l’obra, sense que passi desapercebuda la melodia canviant que mou Riu de Lluna.


CURRÍCULUMS La Companyia Da.Te Danza neix a Granada sota la direcció artística d’Omar Meza a l’octubre de 1999. Neix amb el desig i la il·lusió d’impulsar la dansa contemporània des de Granada i iniciar als nens i als joves en en els fonaments de l’aquesta art escénica. Les gires que ha realitzat la companyia amb els seus espectacles s’emmarquen als principals circuits, fires i mostres de dansa i teatre infantil d’Espanya i l’estranger, on han aconseguit un reconeixement de la crítica especialitzada i del públi. Des de la seva creació la companyia ha estrenat amb èxit de crítica i públic quinze espectacles: Un Caballo en el Cielo (1999), La mitad de la verdad està en los ojos (2000), Hijos de las Estrellas (2002) Mua Mua (2003) Sueños de Cristal (2003) Don Lindo de Almería (2005), Alonso Quijano el bueno (2005), Tando Redondo (2006), Una orquestra de danza (2006), Oh... Mar! (2007), Signos de arena (2007), Sueña (2008) Fronteras (2009) Belleza Durmiente (2009) i Riu de Lluna (2010) Gràcies al rigor del seu treball i la sensibilitat de la seva posada en escena, Da.Te Danza s’ha convertit en una referència de qualitat en el camp de la dansa contemporània. Entre els seus objectius destaca el manteniment del nivell d’exigència i la col·laboració amb músics, pintors, dramaturgs i escenògrafs interessats en associar el seu ofici i intel·ligència als espectacles de la companyia.


Omar Meza Omar Meza neix a Méxic DF el 1964 va iniciar la seva formació com a ballarí a l’escola de Ballet Independent. Estudia a l’Institut Nacional de Belles Arts i a l’escola Espacio del Alba de Mèxic DF, on s’especialitza en dansa clàssica, dansa contemporània, improvisació i danses folklòriques, així com composició coreogràfica amb Ana Sokolov i coreografia amb Jeff Duncan. Posteriorment realitza cursos de perfeccionament a les companyies Nakbani, Corpus de Guatemala i companyia Taller de Dansa de Caracas. Companyies en les que posteriorment formarà part com a ballarí principal. A més, treballa a les següents companyies: Espacio del Alba, Ballet Metrópolis i Ballet Teatro del Espacio de México DF. La trajectòria artística d’Omar Meza passa per diferents països i desenvolupa estils i tècniques molt diverses, conduint finalment a treballar el 1993 en la companyia Neuer Tanz de Dusseldorf (Alemanya), que marcarà de forma important aspectes artístics del posterior treball d’Omar com a coreògraf. Més tard, el 1994, crea la seva primera obra titulada quan les estrelles deixin de brillar per a Joves Coreògrafs de la Folkwang Hochschule (Essen, Alemanya). Després d’aquesta primera creació com a coreògraf, Omar ingressa com a estudiant convidat a la Folkwang Hochschule. El 1995 crea i funda la companyia Hojarasca a Burgos, que li obra pas al desenvolupament de la Dansa Contemporània a la Comunitat de Castella i Lleó. A partir de llavors, s’inicia la seva estada com a coreògraf estable de la seva pròpia companyia apostant per a la dansa contemporània a Espanya. Omar Meza des de la seva estància a Espanya realitza múltiples treballs coreogràfics, cursos, tallers i conferències per a institucions públiques i privades, festivals companyies de teatre i dansa tant d’Espanya com d’altres països dirigits al públic adult i infantil, professorat, artistes i pedagogs.


El compromís i l’experiència professional del ballarí i coreògraf Omar Meza i el gran suport que suposa l’ajuda de la Junta de Andalucía i el Instituto Nacional de las Artes Escénicas y la Música, així com la col·laboració del Teatre Alhambra de Granada, l’orquestra Ciutat de Granada i el Festival Internacional de Música i Dansa de Granada, han possibilitat el naixement de la Companyia Da.Te Dansa.


LA PREMSA HA DIT


PROGRAMACIÓ D’ARTS ESCÈNIQUES DE GENER A JUNY


ENTRADES

Venda on-line www.teatredesalt.net Taquilla Teatre de Salt i El Canal Oberta únicament els dies de funció, des de dues hores abans de l’espectacle Teatre de Salt: Pl. Sant Jaume, 6 Salt El Canal: Sant Antoni, 1 (Factoria Cultural Coma Cros), Salt Venda telefònica 972 402004 De dilluns a divendres, de 10h a 14h PAQUETS Paquet 6: 25% de descompte, a partir de 6 espectacles (incloent El Planter) Paquet 3: 20% de descompte, a partir de 3 espectacles (incloent El Planter) Paquet Familiar: 20% de descompte, a partir de 2 espectacles (només El Planter) DESCOMPTES Carnet Jove, Club Tr3sC, jubilats, majors 65 anys, menors 26 anys i aturats: Venda telefònica i internet: 15% de descompte Alumnes UdG i socis GEIEG Venda telefònica: 15% de descompte Organitza:

Gestiona:

Dossier - Riu de Lluna  

Da.Te de dansa porta al Teatre de Salt un espectacle delicat i molt visual que té per objectiu apropar la dansa als més menuts

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you