Page 1

www.teatredesalt.net

Dossier de l’espectacle

iaia!!


Fitxa artística Autor i director: Roger Peña Intèrprets: Montserrat Carulla, Vicky Luengo i Aleix Peña Disseny escenografia: Carles Pujol Vestuari: Eulàlia Miralles Il·luminació: David Pujol Producció executiva: Xavier Lloret Direcció tècnica: Jesús Pelegrín Disseny gràfic: Maria Espluga i Jaume Llonch Construcció escenografia: Taller escenografia de Sant Cugat Producció i distribució: Entresòl de Produccions Coproducció: Temporada Alta Col·labora: Teatre Auditori de Sant Cugat

3


Dades Dia i hora: dissabte 8 de febrer a les 18 i a les 21 h Preu: 28/18 euros Durada: 1 h 30 min.

Presentació La “iaia” és Montserrat Carulla, el seu nét (a la realitat i a la ficció) aleix Peña, i el seu fill, Roger Peña: el director. Una peça on es pot veure una de les actrius amb més trajectòria del teatre català en estat pur, en un paper a mida per dir adéu als escenaris. iaia!! és la història d’una àvia perepunyetes que boicoteja la vida sentimental del seu nét. Una comèdia tendra i àcida alhora, que és un fidel reflex de l’actualitat de la gent del carrer, amb temes de fons com l’atur, la soledat dels vells, la diferència de classes, la relació entre generacions i la lluita aferrissada i gelosa de dues dones per retenir l’home que, ves a saber per què, totes dues necessiten.

4


Sinopsi El Josep, jove i aturat, viu al piset de la seva àvia, que el manté. Una nit coneix la SÍLVIA (una nena de casa bona) i la convida al pis. L’àvia els interromp i, des d’aquest moment, es creen una sèrie de confusions i malfiances entre la parella, potenciades pel caràcter tafaner i mudable de l’àvia que, a més, és addicta a l’orxata, les noves tecnologies i el xat. Els dos joves s’agraden, potser fins i tot senten alguna cosa més. Tot podria ser perfecte, si no fos que l’àvia sempre està pel mig; i si no fos que el noi amaga un dolorós secret. A iaia!! tothom busca alguna cosa, tot i que sovint ningú no sap què busca exactament. El Josep busca algú que el salvi dels seus records; la Sílvia, una relació que la tregui de la buida rutina de les aventures fugaces; i la Xesca, una darrera oportunitat per gaudir de la vida, encara que –per aconseguir-ho- hagi de ser imprudent.

5


Sobre l’obra Una comèdia familiar Definir iaia!!! (com gairebé sempre que es busca una definició tancada) exclusivament com una comèdia seria injust. O potser el que és injust és el que en, termes generals, interpretem avui que és “comèdia”. Allò de riure per riure, tan sa i tan respectable com qualsevol altra forma d’expressió teatral. Però aquest no és el cas. Sense renunciar a la comicitat, “IAIA!!!” és una obra de sentiments, de situacions quotidianes, que –posats a catalogar-la- podríem situar entre el neorealisme i l’anomenat “teatre de la crueltat”. Una comèdia tendra i àcida alhora, que és un fidel reflex de l’actualitat de la gent del carrer, amb temes de fons com l’atur, la soledat dels vells, la diferència de classes, la problemàtica dels desnonaments, la relació entre generacions i la lluita aferrissada i gelosa de dues dones per retenir l’home que, ves a saber per què, totes dues necessiten. Tot plegat hi té cabuda, a “IAIA”, en una comèdia que busca aprofundir en la importància dels sentiments i de les ganes de viure. iaia!!! és un homenatge a la gent senzilla, a la recerca dels sentiments autèntics, a les ganes de viure, als cors protectors i a la sinceritat com a manera d’entendre la vida. Però la gent senzilla, els cors protectors, sovint viuen immersos en un món fred i ple de penúries, on la tecnologia ens roba el contacte amb el món real i ens fa veure una realitat deformada que ens confon més que no pas ens ajuda.

6


El director n’ha dit Mires al teu voltant i, comptat i debatut, el que importa realment són les persones, i els seus sentiments. Mires en el teu interior i, comptat i debatut, el que importa realment és viure, continuar respirant, experimentant, i sentint. La ficció no és altra cosa que el reflex de la realitat, filtrat –si de cas- amb una lent més o menys deformada. Tanmateix, hem volgut fugir d’una proposta escènica diguem-ne convencional, per centrar-nos –precisament- en els sentiments dels personatges i en l’essència de les seves vides. Tirar endavant un projecte teatral, en les actuals circumstàncies, no és una tasca precisament fàcil. Però, com deia, hem de continuar respirant i, per alguns, el teatre és una mica com l’oxigen. No hauria estat possible sense l’entusiasme i l’esforç econòmic de la productora Entresol, sense l’acollida d’un entorn tan selecte com el del Festival Temporada Alta, sense l’esforç d’un equip tècnic i artístic completament entregat, i sense un repartiment que ha volgut deixar-s’hi la pell. No puc passar per alt l’honor i la responsabilitat que per mi –de manera molt especial- representa dirigir la Montserrat Carulla. Comptar amb una actriu tan rotunda i tan versàtil és un privilegi. I, al seu costat, sang nova, dos joves intèrprets que han hagut d’esforçar-se al límit per donar la rèplica a la gran Carulla. Us hem volgut explicar una història de veritats, de sentiments, de vida al capdavall, amb tota la cruesa i la tendresa possibles. Volem que en gaudiu, que rigueu i us emocioneu amb els personatges, que els entengueu i que els estimeu, com els estimem nosaltres. Roger Peña Carulla

7


Sobre la productora: Entresól produccions Recentment – vista la necessitat d’aglutinar sinèrgies que la crisi ens imposa a tots -, la col·laboració d’en Xavier Lloret amb l’autor i director Roger Peña s’ha fet més intensa; fins al punt de concentrar-se el primer en la producció executiva i la distribució, i el segon en l’òrbita de la producció artística, la recerca de productes i la creació; tots dos sota l’aixopluc d’Entresòl. Fruit d’aquesta col·laboració s’han fet realitat diversos projectes: 1.-D’una banda, Entresòl es va quedar amb la distribució exclusiva i producció en gira de l’obra No et Vesteixis per Sopar -recentment exhibida al Teatre Condal de Barcelona (amb versió i direcció de Roger Peña)-i, gràcies a la qualitat de la proposta i al seu repartiment de primeres figures, va aconseguir 14 bolos en tan sols 2 mesos per tota la geografia Catalana, amb una acollida formidable per part del públic. En el marc de l’actual crisi, aquesta xifra de contractació és pràcticament un rècord i demostra que la feina ben feta dóna resultats. 2.-També fruit d’aquesta col·laboració (i juntament amb La Villarroel i Pentación), Entresòl ha produït l’obra Poder Absoluto (escrita i dirigida per Roger Peña i protagonitzada per Emilio Gutiérrez Caba i Eduard Farelo), que –després del seu èxit de públic i crítica a Barcelona-i d’una primera gira i exitosa gira per Catalunya i Espanya, es va estrenar el passat mes d’Abril al Teatro Bellas Artes de Madrid, també amb gran èxit, per reemprendre la seva gira per tota Espanya a partir d’aquest setembre. I això com a llavor d’una voluntat de producció i creació teatral que ha de dur Entresol a produir i distribuir un o dos espectacles teatrals de primer nivell per a adults cada any, a banda de les propostes de teatre per a nens i joves que continua tenint en cartera

8


Els currículums

ROGER PEÑA, director A banda de la seva tasca anònima en el món del doblatge (amb l’adaptació i direcció de les obres completes de W. Shakespeare, en versió de la BBC), la seva tendència “genètica” cap als escenaris el van dur a col·laborar amb Mario Gas com a ajudant de direcció en multitud d’espectacles. Cal també destacar la seva faceta com a traductor de peces de teatre i de teatre musical amb títols tan sonats com Sweeney Todd, A Little Night Music o Follies. Per la traducció de les cançons de Sweeney Todd va rebre el Premi de la Crítica de Barcelona i el Premi Sebastià Gasch del F.A.D. Com a director teatral cal destacar A la Cuina amb l’Elvis, Amb Pedres a les Butxaques, El Messies, No et vesteixis per Sopar i Poder Absoluto. Com a autor, i després de l’èxit de Poder Absoluto, torna ara amb iaia!!, una proposta completament diferent, una comèdia que repassa l’actualitat i que constitueix un testimoni dolç i àcid alhora del món que ens ha tocat viure, amb un sentit de l’humor fresc, atrevit i lliure.

9


MONTSERRAT CARULLA, actriu Resumir el currículum de la que, sens dubte, és la primera gran dama del teatre Català resulta impossible. N’hi ha prou de dir que la seva trajectòria abasta més de 50 anys de dedicació al teatre, el cinema, la televisió i -en general- a totes les disciplines de les arts escèniques. Per citar alguns títols, en cinema El Orfanato, en TV sèries com Secrets de Família, El Cor de la Ciutat o La Riera, i en teatre La Filla del Mar, Pigmalió, El Temps i els Conway, A Little Night Music o La Reina de Bellesa de Leenane. A banda del recent Premi Gaudí d’Honor, ha rebut la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya.

10


VICKY LUENGO, actriu Sens dubte un dels valors en alça del teatre català. Amb una sòlida formació a les escoles Memory i El Timbal, entre d’altres, tant en art dramàtic, com en música i dansa. En el món del cinema és obligat parlar del seu paper protagonista a la pel·lícula Carmen. En l’àmbit de la TV ha participat en diverses sèries, entre les quals podem destacar els seus papers protagonistes a Homicidios o La Pecera de Eva, i la seva participació a La Riera. En teatre -malgrat la seva joventut- ha participat en diversos grans muntatges, sota la direcció de noms consagrats de l’escena catalana, com ara Marta Angelat (Plastilina) o Jordi Casanovas (Una Història Catalana) al TNC.

11


ALEIX PEÑA MIRALLES actor Nascut en un família de teatre, va debutar als 9 anys amb The Ful Monty, sota la direcció de Mario Gas. Posteriorment, es va limitar al doblatge, per tal de donar preferència als seus estudis. Ajudant de Direcció de l’espectacle Poder Absoluto. Amb una sòlida formació, inicialment a l’escola Aules i posteriorment a Eòlia, on cursa Grau Superior d’Interpretació. Properament intervindrà, a més, en una important sèrie de TV.

12


CARLES PUJOL escenografia Des de fa 18 anys ocupa el càrrec de responsable del taller de disseny i construcció del Teatre Auditori de Sant Cugat. Simultàniament, des de fa 12 anys, exerceix com a professor de TTE (Taller de Tecnologia de l’Espectacle) i imparteix classes de postgrau d’escenografia a la universitat Elisava. Amb més de 250 obres realitzades, entre dissenys i construccions, ha col·laborat amb multitud de directors de primera línia. Entre els treballs de disseny realitzats durant la seva llarga carrera professional, podríem destacar-ne alguns, com ara: La verbena de la Paloma (1996) Pierrot Lunaire (1998) i La vida es sueño (2000) amb Calixto Bieito; Romeo y Julieta (1997) amb la Compañía Nacional de Danza amb Nacho Duato; Seguiriya (2000), Gogh (2001), Arrayán (2002) i Coppélia (2006) amb Víctor Ullate; Passat el riu (2007) amb Oriol Brogi; Spamalot (2008) amb Tricicle; Geronimo Stilton, el musical (2011) amb Àngel Llatzer; o Poder Absoluto (2012) amb Roger Peña. Guardonat amb els premis “Butaca” i “Los Mejores del 2000”, y finalista dels premis MAX a la millor escenografia, amb La vida. EULÀLIA MIRALLES vestuari Tècnica Superior d’Arts Plàstiques i Disseny d’Estilisme de la Indumentària, per La Llotja, de Barcelona. Realitza dissenys de vestuari en més de 20 espectacles dels quals destaquem: Poder Absoluto (2012, Sala Villarroel de Barcelona), No et Vesteixis per Sopar, (2012, Teatre Condal de Barcelona), 40, El Musical (re-disseny, 2010, Teatre Victòria de Barcelona), Hoy no me puedo levantar (re-disseny, 2009, Teatre Tivoli de Barcelona), Això a un fill no se li fa (2002, Teatreneu de Barcelona), Amb pedres a les butxaques (2001, Teatreneu de Barcelona) o A la cuina amb l’Elvis (2000, Teatreneu de Barcelona.)

13


La crítica n’ha dit...

“La comèdia funciona. L’espai és versàtil: permet diferents espais amb un simple joc de telons” Jordi Bordes, El Punt Avui

“Cal, en qualsevol cas, que la familiaritat de la proposta i la seva vessant sentimental no us confonguin. Tal com diu el seu autor, aquesta és una comèdia neorealista carregada de situacions pròpies del teatre de la crueltat” Ramon Oliver, La Vanguardia

“Ella (Montserrat Carulla) és l’àvia entranyable del teatre català del segle XXI.”. Jordi Bordes, El Punt Avui

14


Jordi Bordes, El Punt Avui - 31 de desembre de 2013

| Cultura i Espectacles | 37

EL PUNT AVUI DIMARTS, 31 DE DESEMBRE DEL 2013

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Críticateatre

Jordi Bordes

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Una orxata per a l’àvia Carulla! Iaia! Autor i director: Roger Peña Intèrprets: Montserrat Carulla, Vicky Luengo i Aleix Peña Miralles Dissabte, 28 de desembre (fins al 19 de gener) al Teatre Romea

E

s veu que hi ha una àvia que conviu amb el seu nét en un pis senzill i sense calefacció. Té dèries com la de xatejar fent-se passar per Vanessa; beure orxata a la nit; i lamentar-se de no haver ajudat prou a la filla. És generosa però amb uns punts d’un egoisme pueril. És desperta (donant bones idees per trobar la xicota que treu el son al seu nét) però reconeix que a vegades no es troba i la troben gràcies al GPS del mòbil. Té un passat tan atropellat com alliberador però no renuncia al seu present, encara que alguns cops s’hagi de passar els mals d’ossos

amb la maria que amaga el nét a la calaixera. Aquesta àvia és l’últim personatge que Montserrat Carulla ha decidit interpretar en la seva llarga carrera teatral. Ella és l’àvia entranyable del teatre català del segle XXI.

La desinhibició senil dóna joc a la comèdia; costa més lligar el vessant tràgic L’obra de Roger Peña (el seu fill) va com l’anell al dit. Perquè tot i que el pes de les escenes sigui per als dos joves (que debaten entre si s’estimen o si és possible la seva convivència plena de mitges veritats i mitges desconfiances) la rèplica brillant se l’endú la iaia. El punt d’Alzheimer li permet gaudir d’una desin-

Montserrat Carulla en el paper de la iaia amb Aleix Peña (nét en vida i en ficció), adormit al sofà llit del menjador, al Teatre Romea de Barcelona ■ MARTÍ ARTALEJO

hibició (llueix una sornegueria cínica) adequada per a la comèdia. Costa més lligar el costat tràgic (el secret que amaga el noi) en l’escena, divertida per ella mateixa. Potser tampoc és necessària. Tot i que sembla una comèdia romàntica, el final que planteja Peña té un punt pessimista. Però hagués pogut ser més fosc encara si carregués més les tintes en els motius del secret. Peña va debutar com a autor amb Poder absoluto (Villarroel, 2012), un thriller del poder dins d’un partit polític amb un gir final brillant. A Iaia! mostra un nou registre. La comèdia funciona. L’espai és versàtil: permet diferents espais amb un simple joc de telons. Les claus d’armari i els rellotges aturats a diferents hores il·lustra amb lucidesa el món vell i prim d’una iaia amb manies i un cor que la supera.

15


Ramon Oliver, La Vanguardia 10

TEATRE • NO HAS TROBAT RES MILLOR? PER PASSAR L’ESTONA T’AGRADARÀ NO TE LA PERDIS OBRA MESTRA

L’APUNTADOR UN FÒRUM OBERT A TOTHOM Per participar en el Fòrum de Pedagogia sobre les Arts i les Tècniques de l’Espectacle, organitzat per l’Institut del Teatre dins de les activitats vinculades a la celebració del seu centenari, no cal pas ser cap alumne o exalumne de l’IT. Fins al proper dia 17 de gener, encara esteu a temps d’inscriure-us a aquest fòrum, que es fa del 3 al 7 de febrer i aborda l’actual salut pedagògica de les arts escèniques catalanes i la manera com aquesta incideix en la qualitat artística i tècnica dels nostres espectacles. Inf. Institut del Teatre. www.institutdelteatre.cat.  93 227 39 00.

FOTO: DAVID RUANO/TNC/FUM

‘LLEGIR EL TEATRE’ Aquest és el títol del projecte que comparteixen el Teatre Nacional de Catalunya i el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat. Del que es tracta és d’agafar el model de treball i discussió sobre obres literàries seguit pels clubs de lectura, i aplicar-lo de forma exclusiva a textos teatrals que passaran al llarg de la temporada per l’escenari del TNC: ara mateix, Fum i La rosa tatuada són el centre d’atenció d’aquests clubs, que continuaran la seva activitat fins al mes de juny. Consulteu les biblioteques catalanes que s’han adherit al club a www.tnc.cat.

EL MEU NÉT, NI TOCAR-LO! MONTSERRAT CARULLA, ADDICTA A L’ORXATA I ELS XATS, ES VOL ACOMIADAR DELS ESCENARIS EN COMPANYIA DE LA FAMÍLIA Tots ho sabem: en realitat, els actors i les actrius, encara que anunciïn que es jubilen, són com els toreros, no s’acaben de jubilar mai. Però, com que sempre hi ha la possibilitat que aquest cop vagi de debò, caldrà no perdre’s l’ocasió de tornar a gaudir de la presència de Montserrat Carulla en el que, si fem cas a les seves pròpies paraules, serà –si més no– el seu darrer paper com a actriu protagonista. La Carulla, no cal ni dir-ho, s’ha guanyat a pols el dret a ser considerada una glòria nacional de l’art interpretatiu. Però no s’ha limitat a oferir-nos al llarg dels anys un fotimer d’actuacions memorables: a més a més, s’ha convertit en la gran matriarca d’una veritable saga teatral que no fa altra cosa que créixer cada cop una miqueta més; en aquest sentit, els Peña-Carulla vénen a ser una mica com la versió catalana del que representa a Anglaterra la dinastia Redgrave, per posar un exemple ben il·lustre. Només cal que ens fixem en els títols de crèdit de l’espectacle que ara arriba al Romea després d’haver esgotat entrades al Temporada Alta.

La filla, Vicky, i la néta, Miranda Gas (recordem que totes tres van protagonitzar el musical de Sondheim a Little Night Music), aquest cop no hi són. Però, a canvi, aquí tenim un quasi debutant (el seu primer paper el va fer amb nou anyets a The Full Monty, dirigit per un Mario Gas que gairebé exerceix també de membre honorífic del clan) que, si respon al nom d’Aleix Peña, és justament perquè és un altre dels néts de la Carulla. I el seu pare, Roger Peña (Poder absoluto), resulta ser també l’autor i director d’aquesta obra que va escriure tenint en tot moment molt clar que només la mare podia interpretar l’àvia de la història. I qui és capaç de negar-li res a un fill? Especialment si aquest fill t’escriu obres de teatre. UN SINCER HOMENATGE A LA GENT SENZILLA Això és el que vol ser aquesta comèdia amb rerefons amarg, en paraules del seu creador. I, si ho vol ser, és perquè Roger Peña té molt clar que la gent senzilla dotada de cor protector acostuma sovint a haver d’anar tirant en un

món en què abunden la fredor emocional i les penúries quotidianes de tota mena. Peña afegeix que, en aquesta mena de món, la tecnologia actua de vegades com un obstacle més que impedeix el contacte amb el món real. Esclar que aquestes paraules segur que no les subscriuria pas el seu propi personatge: la iaia de l’obra és una veritable addicta a les noves tecnologies que es pot passar hores xatejant i prenent orxata, la seva beguda preferida. És ambrosia! SEMPRE ET FIQUES PEL MIG, IAIA! Cal, en qualsevol cas, que la familiaritat de la proposta i la seva vessant sentimental no us confonguin. Tal com diu el seu autor, aquesta és una comèdia neorealista carregada de situacions pròpies del teatre de la crueltat. Com podria no ser-ho, si tenim en compte que pel seu argument passen temes tan seriosos com ara l’atur juvenil, els desnonaments indiscriminats, la solitud de la vellesa o les barreres comunicatives que s’alcen entre generacions diferents? Ara bé: ha de quedar molt clar que una

cosa és comunicar-se i una altra ficar-se allà on no et demanen. I la nostra àvia té certa tendència a caure en aquesta segona opció. La iaia tafanera ara mateix comparteix el pis amb un nét que no troba feina. I aquesta nit el noi s’ha presentat amb una amiga que vés a saber si es limitarà a ocupar el rol d’amiga o voldrà ser alguna cosa més. La iaia ja ha arrufat el nas només veure-la entrar a casa. I, esclar, ara es tracta d’agafar el got d’orxata i seguir el nét i la convidada per tot arreu, a veure quina en porten de cap. Esclar que, ben mirat, també va bé trencar una mica la rutina amb noves inquietuds. El que queda clar és que la gran Carulla no s’havia presentat mai tan perepunyetes com aquest cop. RAMON OLIVER

IAIA!!! Autor i dir.: Roger Peña. Int.: Montserrat Carulla, Vicky Luengo, Aleix Peña. Data: Fins al 19/1. Lloc: Teatre Romea. Hospital, 51. d Liceu (L3).  93 301 55 04. € De 19 a 29 euros. C Dj. i dv., 20.30h; ds., 18 i 20.30h; dt. 31/12, 22h; dc.1/1, 19h.

16


■ Dia ri de G irona

La premsa n’ha dit... OCTUBRE 2013 DIVENDRES, 11

AGENDA tivitats cal Per informar d'ac

ANIOL

/agenda .lavanguardia.com registrar-se a www

òbil. Fins disaló amb un a de vehicles ques partici-

Entença i Nuores, dissabte

2013. Tallers i rals (17.30 h) (20 h). eritat. Plaça Àn-

a, en família ll u r a C t a r r e ts n o M JUSTO BARRANCO Barcelona

ntes. Projecció de Bryan Singer ionant i èpica nada per a me-

de res generacions , la família Carulla tapro , nét àvia, fill i des gonitzen s din t, Sal de d’avui al Teatre porada Alta, del festival Tem

T

què la llegís L’hi va donar per , “davant triu i, confessa l’ac reconsideva aquest caramel” de no torrar la seva decisiódedicar-se, nar a actuar per a “badar”, s, als seus 83 any riu, no ha una cosa que, som i. ma fer pogut errat CaruAixí que Monts

st llia bre de Ben Wells Calvo i l’autor. h). Catalunya, 5 (19 FNAC Triangle. Pl. i rer Fer baix Josep Viatge d'hivern. El Jorba ofereixen el pianista Miquel s commovedomé una de les obres rt. Gratuït, reserres de Franz Schube al 932-327-827. var entrada trucant c. Plaça Fort PiPien Centre cívic Fort es). enc, 4-5 (19 hor

tació d’aque Casi Genial. Presen càrrec de Javier

s, però enaris als 83 any de at retirar-se dels esc Peña li ha propos rrat Carulla volia ‘IAIA!’ ]Montse una altra ocasió. El seu fill Roger a, i l’actriu Vicky Luenen Peñ ix farà Ale , ho nét a!’ seu Salt el ‘Iai Teatre de a!’ amb inadura. protagonitzar ‘Iai sabut dir que no a aquesta llam 6. Salt alunya Pl. Sant Jaume, de gira per tot Cat I Carulla no ha rà go. ani i Alta nge me ada Fins diu a avui a Tempor -alta.net s’estren www.temporada

r a joves Una comèdia “petots”, diu rà a però que agrada tagonista té pro la Carulla, on comú amb la alguns punts en com “ser una mateixa actriu, , que té el seu dona lluitadora a”. “És bocaràcter i s’imposò és un emna en realitat, perciona el nét pipament. Condi

senta el seu

Cole pre Standards. Lloyd nou disc. 2 Rambla Catalunya, Sala Music Hall. os. (20 hores). 21 eur . s dels drets humans Ciutats defensore trobades amb

Gemm a Com a actua

Cloenda d’aquestes  La m mbià César López. ezzoso un concert del colo a, 299 (20 h). seg p ciutat Casa Amèrica. Còr en el tr rano gironina adicion Gemm la segPona a de ra ena Estr u . al i esp a Coma ptú la de Poe Planeta I-Ne eerat re st espectaclesesp ta. El g egona cital de Alabert va a temporada d’aque rup va a l ctuar a P Nadal l. o acia cial i esp hir Catealuqu xcusab ema de Nada dedicar la pri Rambla de in Alexandra Teatre. mera p e cada any o a la seva le per a l, de Jo 14 euros. es). hor fereix a .30 s (20 e rt m 90 p Maria olts gir a Salva nya, el grup onins e d d t n aque e Sagarra, un or Espriu i la ectacle de cabare stes da a cita m Màgic Cabaret. Esp inclosa. et tes. usical i màgia amb ved de la Màgia. JonRei Teatre Museu El i demà, 21.30 hoqueres, 15 (avui res). 18 euros. òrica. Representa Iaia. Memòria hist icomèdia a càrrec ció d’aquesta trag Valenta. La de la companyia er. Viladomat, 6-8 Espai Escènic Tísn reservar entrada a, (22 hores). Gratuït al 933-248-350.

d’El Corte Inglés (18 hores).

iutadania en Joan onferència a càrown, de la Cam-

a de la Ciutat. Plaç

és humanos? A trav

rs vivencials, es vol a et de sorra, per ocietat més justa. 181 ó, sell Ros t. Tibe euros.

ii eekend. Entre avu

ciusos espais de la s a mena de concertla a l’espectacle de , sica e combina la mú s de llum. à, dem i i Montjuïc (avu w.theproject.es

oneda d’editorials cart Lli-

i vui comença al Pat diua trobada que, fins res one cart als tori rà edi de Paanceses, de Xile i caracorial cartonera es lica, pub us de llibre que matede l’ús i ls ana rtes el dia . Demà durant tot ial La seran al centre soc 21) sc, nce u de Sant Fra 19 h). Regomir, 3 (avui,

ON S

Barcelona

a Giron a

Montse s’acom rrat Carulla ia escena da dels ris amb «Iaia!»

BARCE LONA | EFEta CALAF (Anoia) rpre Lacto a vreinte terarande Només Ricard. Un nts ada en l'ob a bas mome C a, als x obr a rei esta r apa a, aqu u a rd(BIII.arc actriu Mon Roger Peñ e- perquè Rica re ll lla torna als esc - menys oportuns. A més, coma ts William Shakes elona, mpea Montserrat ra Llarga, 11 rete Card a tota, no toc i ho fa al cos Calaf. ia is és que i 1930) errat t hi de d nar al tex ulla no , e Cas un Car os. ella ls a!, eur diu Iai s'acoi 22.30 h). 10 escena 18ia . tat del seu nét del tot i les seves reaccionsAleix Peña, !, (avui i demà,Ia r is té l’èxit assegurate s tor cen a les c l’ac se responsab rs. L’obra més jove, P eña, en rita pel seu mb l'obra I no només per de són peculia ació entre àvia i i a! Iai a, de Peñ na in ix go hag Ale la rel Tarra v què a Salt Vicky tra en ò es parla de feina, eure né el mateix teatr fill Roger lil’actriu nét, per hagut de multip e que la onès) ixer co ar vida a una ords i de les ns VILA-SECAe(Tar certa a n Conm Luengo per don ns entre ge- sentiments, rec la vida, percar les funcio rrag va eení tere. i Lplur ja què Fem per 'aal.tiscció Músiques: de rtista 50 a previstes, sinó la sideral xi- història de relacioerents en la experiències de sat moments h ta sota la rdire a nys erzo u , dif Sch da pas r q cta ha ben Cor ia tra nét del d què el neracions nen con ent al pi- ue cre e yam seu ulla alu pan s el Car Cat b om e sí, tot am l'ac ò i r ança ia teals Jordi Cas sd fra de 60 bolos perquals l’obra qual una àvia viu, i aquest co- molt difícils”. Aix no és gens da «a e que ls eer.sc10eneurllos. naeBak s ano de nét, al qual manté convida al assenyala que ellao m’agrada nya, després del ona. aarisde»FreprDia reras. Plaç efeprCar la “N , va dir mpenAuditori Jose e ix es). recalarà a Barcel i dirigida neix una noia i és que l’àvia controladora: hor gra .30 no m’a qumpesou,ta1 (21 tancar ell ahir que dericaMo Iaia! està escrita la va cre- pis. El problema . I que hi controlar perquè a”.c qui mig da ser controlad per Roger Peña, seva mare, està sempre al amagats. mome porta «abans a mateixa Montserrat C s la ret en sec t nt deen san uns arulla. alg pen 902que a ar BCNe.....902-076- 238 rribi un at Carulla. ha cServ oneisdFune u230902al n l’actriu Montserr iceisrarisFuneraris ..l...q .......900-750-750

.......112 ......................... Emergències .... de la Generalitat ..012 Atenció al ciutadà................................061 Sanitat respon ..

AGUSTÍ ENSESA

.......091 ......................... Policia ............. ................................062 .092 Guàrdia Civil .... elona ............... Guàrdia Urbana Barc

L

gu tind cata l’esc

Rob era m llegi escri

ACN

MADRID | EFE

Com a en què c anivers es a i poeta ri d x bliotec ilè R a seu a M Nac al vesp adrid re va desta un h car la « S ó c . . . . . io . Serv . . . o estig més fe s ns de s Natural ....... ............902-536-536 Âltima .......080 Gas ui en qual assegur e S v g elona ............... 123-505 Fecsa-Endesa ......... ...........93-446-59-59 e in u re ir t Bombers de Barc . », deia liç n » ..... ..........900Manyà 24 h ..... L'obra Ia a li ho deu Informació carreteres Carulla a i il·lusionad . tot. El bibli l'aut ia! és u a v e a a m s r c e b r n otecar marcar ita esp a tragic l'obra, ra aque el títo ec om qu s nostàlg tes últimes fu e no enca- just abans qu ialment per èdia que l de l'hom v ia n de pen perquè creu cions amb intencions d e el seu fill sa a ella cle d a utilitzar B  bés les e la sev e ed Estren vida, ja dir de massa que no s'ha a m dels es icat el 19 ada are.  c riència que ha tingu coses en la Teatre de Salt el passat octu en la riptors qu , t «feliç» b gràcies una expe- porada Alta, l’ dins el festiva re al Balz seva obra ju ac, Me obra es l Temal teatr re al m lvil to a e, al febrer. teix escenari e rnarà a veu- baud o Seba le, Ba ld, seg l prope b é n Ària, r 8 de te al co que va par s     marme tat d’Ignacio      ssor lite rari d la CINEMANÍA

S

FOTOGRAMA

CANÍBAL nibal www.golem.es/ca

una

rtín cuenca manuel ma película de

neix (Port Ve

ll) St. Fe

liu de

Guíxo

ls

Sala pe r als Gr ups i le s Colles 17 La Sala

Els diumenges amb

de Con & Espec certs, Disco S ho tacles de la Costa w-Dance Dj’s Jose Brava! p Ros (1 990 ex Palladium /Pacha)


| Cultura i Espectacles |

———————————————————————————

Mirador

di Bordes

———————————————————————————

ctors ssos a la agonal

ot Barcelona en deu anar ben plena d’uns cartells que anunciaen rus (i català), la reentació de l’Oncle VàUna trentena de memde la companyia tangov de Moscou va metre fer la gran transació: el Palau de Consos, de més 2.000 loats, es va transformar n teatre de 870 localiAquesta iniciativa de presari i mecenes rus ey Zolotarev és una sortida a l’auditori. guren que, després de eriència pilot, la comia russa prepara quatols més. Davant de la ada presència de teaternacional és una notícia. També sobta un empresari defensi tura com a element òmic. Fa ben poc, es brir el Principal, per uls d’uns empreneque vénen del món de . Benvinguda sigui tociativa que entengui la ra com a fons d’inverempre que la raó prinsigui l’art: Txèkhov és xe.

Núm. 2177. AnyXLVIII.

EL PUNT AVUI DISSABTE, 21 DE DESEMBRE DEL 2013

Montserrat Carulla s’acomiada de l’escena amb ‘Iaia!’, un drama al Romea, on fa 50 anys que va debutar

Abaixar-se sola el teló J.B.

BARCELONA

Assegura Roger Peña, autor i director de Iaia!, que la seva mare (Montserrat Carulla) li havia anunciat el Nadal passat que es retirava de la fatiga d’aprendre’s un paper i haver d’interpretar-lo cada nit a l’escena. Peña en aquells moments estava escrivint Iaia!, confiant que ella la podria representar, però li va respectar la decisió. Tot i així, li va passar el text perquè en donés l’opinió: “Em va dir que si no l’interpretava ella em tallava les cames”, comenta entre divertit i alleujat Peña. A partir del 26 de desembre, i durant quatre setmanes, es representa al Romea, després de l’estrena al Temporada Alta. El teatre del carrer Hospital és ideal

Diumenge, 22 de desembre del 2013

perquè, precisament, Montserrat Carulla va arrencar la seva vida teatral (un cop superat el capítol de la maternitat) al Romea, ara fa mig segle.

Tot i que l’obra no és biogràfica, el paper de nét el fa Aleix Peña, nét de Carulla a la vida real

Iaia! no és, ni de bon tros, una biografia de la mare artista. “En tot cas em vaig inspirar en la meva àvia”, que va haver de renunciar a moltes coses per satisfer-se amb una vida senzilla. La protagonis-

www.presencia.cat

ta del drama és una àvia que viu en un petit piset d’un apartament humil, amb la convivència del seu nét. Aquest, jove, dorm al sofà del menjador. Amaga un secret, que és una relació dolorosa amb els seus pares. La convivència és molt particular: sobretot quan l’àvia es troba el nét amb una noia en plena experiència sexual en el seu itinerari al got nocturn d’orxata però no s’exclama de res i els anima perquè no se sentin cohibits. És una àvia difícil, però, amb alguns indicis d’un Alzheimer que ja brota. Montserrat Carulla deixarà els escenaris perquè vol fer-ho amb plenes capacitats interpretatives. Tot i això, tal com avançava Salvador Sunyer en l’estrena del Temporada Alta, amb aquesta obra visitarà

Carulla, en un instant de l’obra, un drama amb tocs de comèdia, amb el qual s’acomiada del teatre ■ MARTÍ ARTALEJO

més pobles de Catalunya dels que ha visitat Jordi Pujol. Carulla actua acompanyada de l’actriu Vicky Luengo i del fill de Roger Peña (per tant, el seu nét): Aleix Peña Miralles. L’autor admet que és un plus afegit, però que ha comptat amb ell perquè hi creu (“el fet que jo sigui l’autor,

Comunicació. Les sèries americanes donen especial èmfasi al Nadal

no l’ha d’excloure de poder participar-hi”). Roger Peña, que va debutar la temporada passada amb molt d’èxit a Poder absoluto, ha decidit activar la carrera de dramaturg després de molts anys treballant en el camp del doblatge, que ja dóna per acabat. ■

30 anys sense Mao. L’ombra del Gran Timoner sobre la Xina moderna

SALUT

18


EL PAÍS, martes 24 de diciembre de 2013

5

CATALUÑA

Montserrat Carulla se despide de los escenarios con ‘Iaia!’ La veterana actriz dice adiós después de actuar en una obra de su hijo, Roger Peña PAULA MONTAÑÀ Barcelona Es una de las actrices más queridas de la escena catalana. Mujer de carácter luchador y personalidad entrañable, con una larga trayectoria profesional y personal difícil de igualar y resumir. Montserrat Carulla (Barcelona, 1930) debutó en el escenario del Romea hace más de 50 años, interpretando un papel en la obra de Josep Maria de Sagarra Soparem a casa y será también este mismo teatro barcelonés el que la verá en el que probablemente sea su último gran papel. “Creo que es más prudente retirarse cuando aún estás en plenas facultades y no por la puerta trasera”, afirma Carulla, que bajará de los escenarios como la gran dama que es, encarnando un personaje hecho a medida en la tragicomedia Iaia!, escrita y dirigida por su hijo Roger Peña. “Cuando me llamó para anunciarme la decisión de dejar el teatro, mi madre aún no sabía que yo estaba escribiendo una obra especialmente para ella”, explica Peña. Cuenta que Carulla se leyó su guión en tres días y que enseguida tuvo clarísimo que la iaia debía ser ella, “por lo tanto pospondría unos meses su retirada”. El espectáculo ya se estrenó en el Festival Temporada Alta con un gran éxito de público y la primera función en el

nard Shaw, como la obra que más satisfacción le aportó. En cambio, considera un fiasco uno de sus primeros papeles en Casandra, programada en el desaparecido teatro Candilejas. También evoca con cariño las dificultades que tuvo con su personaje de la Filla del mar y todo lo que aprendió de aquella experiencia: “Cuando empecé a tomarme el trabajo en serio me hizo madurar mucho”. Y es que después de tantos años y actuaciones, la actriz explica que ha extraído lecciones de todos los personajes y que el teatro la ha ayudado a ser persona y a llenar vacíos. Para Roger Peña, dirigir a su madre en la que será su despedida supone una responsabilidad especial, aunque también le da la seguridad, afirma, de conseguir un gran resultado.

La actriz confiesa que le apetece estar al otro lado, ser espectadora

Montserrat Carulla (derecha) y Vicky Luengo durante el pase gráfico de la obra ‘Iaia!’. / toni garriga (efe)

Romea será el próximo jueves 26 de diciembre. En Iaia!, Carulla actúa al lado de su nieto Aleix Peña y de la actriz Vicky Luengo, que ponen sobre la mesa sentimientos y problemas candentes de jóvenes y de personas mayores. La veterana actriz confiesa que le apetece situarse al otro lado, ser espectadora —aunque

ella nunca acude a los estrenos porque, dice, sufre demasiado por los actores—, y destaca la admiración que siente ante la cantidad de buen teatro que hay en estos momentos. “Veo mucho talento y, además, los actores están mucho más preparados de lo que lo estábamos en mi generación”, sostiene. Queda claro que el teatro es

algo que le corre por las venas, pero también quiere hacer cosas que por culpa de la falta de tiempo siempre iban quedando pendientes, como un viaje en coche por Europa o algo tan sencillo como “mirar el horizonte”. Con un recuerdo teñido de nostalgia hacia su trayectoria entre bambalinas, Carulla habla de Pigmalión, de George Ber-

Asegura que encima del escenario la relación se vuelve completamente profesional y que, si hay acuerdo, trabajar con ella es muy fácil. Iaia! huye del costumbrismo que podría sugerir el título; quiere transmitir la problemática de la gente corriente, la soledad que padecen las personas mayores o las carencias afectivas que sufren muchos jóvenes. Con esta obra, Carulla cerrará una etapa, aunque seguirá trabajando para la televisión y no descarta ceder a la tentación de interpretar algún papel secundario que se le antoje irresistible.

‘Take away’ por Navidad El gremio de restauración prevé un aumento del 8% en esta campaña JESSICA MOUZO, Barcelona Las comidas navideñas han vuelto a casa. Con la ventaja que supone el cobijo del hogar y la comodidad de no tener que poner en marcha los fogones, la moda del take away —el concepto inglés con el que se conoce el servicio de la comida para llevar— se ha implantado en las tradicionales celebraciones navideñas. El gremio de restauración de Barcelona asegura que “la tendencia ha ido subiendo” y para estas fiestas prevé un au-

Cada vez vamos a más y tenemos muchos pedidos, sobre todo de familias que se reúnen en casa”, justifica el cocinero Ramón Freixa. Este año, en su restaurante Freixa Tradició —galardonado con dos estrellas Michelin—, el chef ha decidido llamar a la puerta de los hogares de Barcelona con una propuesta take away de los productos más típicos de la cocina catalana. Por menos de 40 euros el cubierto, la familia Freixa envía a casa un menú de tres platos y postre entre los que se podrá escoger la

19 Cocina del restaurante Freixa Tradició, que este año se ha sumado al take away navideño. / giacomo lombardi

Y en Navidad también se nota,

preparada, certifica el tirón: “Te-

de más nivel”, explica el dueño


espectacles

DIMECRES, 25 DE DESEMBRE DEL 2013 DIJOUS, 26 DE DESEMBRE DEL 2013

ESTRENA AL TEATRE ROMEA EL PERIÓDICO

33 Montserrat Carulla, la setmana passada, amb Vicky Luengo i Aleix Peña, a l’entrada del Romea.

Adéu en família

Montserrat Carulla deixa el teatre amb ‘Iaia!’, obra dirigida i escrita pel seu fill Roger H El seu nét Aleix i Vicky Luengo l’acompanyen en escena EL PERIÓDICO BARCELONA

«Prefereixo retirar-me ara que encara tinc facultats que no pas que em retirin», confessa Montserrat Carulla (Barcelona, 1930). La veterana actriu s’acomiada dels escenaris amb Iaia!, una comèdia escrita i dirigida pel seu fill Roger Peña en què actua amb el seu nét, Aleix Peña Miralles, i amb la televisiva Vicky Luengo (La Riera, Homicidios). La funció es representa al Teatre Romea, el mateix escenari on va debutar amb Els Pastorets. «Jo li dec més al teatre que ell a mi perquè, a part de donar-me la possibilitat de conèixer diferents aspectes de l’ésser humà, m’ha donat una família», afirma Carulla. «Tanco la porta del teatre però, compte, que com que acostumo a contradir-me, potser si m’ofereixen una cosa que m’interessi molt tornaré», adverteix l’actriu. Si d’alguna cosa està orgullosa és d’haver inoculat el virus del teatre a tots els seus descendents. El seu fill escriu i dirigeix, Vicky Peña ha triomfat com a actriu; una altra filla, la Marina, escriu guions i després hi ha la Isabel, ajudant de realització. Quan s’acabin les funcions al Romea i la gira que esperen fer per Catalunya pensa dedicar-se a llegir, escoltar música i relaxar-se. «La meva idea és anar fent i mirant a l’horitzó. No m’espanta la mort». I afegeix: «No sóc nostàlgica perquè el passat no té remei. Miro cap en-

davant. Sé que el camí que em queda és curt però l’horitzó, fantàstic». El seu nét, que mai li ha dit iaia com a l’obra sinó Montse, reconeix que estar en escena amb «la Carulla», una actriu tan reconeguda, i a les ordres del seu pare ha estat dur. «L’alegria de treballar amb ells es barrejava amb molta pressió», va admetre Aleix Peña en la presentació de l’espectacle. Però la seva àvia ràpidament li va donar un cop de mà: «Sóc rigorosa i si l’Aleix no fos actor no ho

«La meva idea és anar fent i mirant a l’horitzó. No m’espanta la mort», afirma l’actriu hauria admès. Però el nen ha sortit actor. No tinc la sensació de recomanar a ningú». A Iaia!, Carulla interpreta una àvia «entranyable però punyetera que, sense ser-ne conscient, va molestant el seu nét i la seva nòvia». A l’obra, ella i el seu nét, un estudiant amb carrera a l’atur, conviuen sota el mateix sostre davant la dificultat del jove per obrir-se camí. La seva nòvia, d’una família acomodada, té un altre problema. «Ella no sap què vol ni què busca però lluita per ser feliç», diu Luengo. Encara que exalça aquesta professió, Carulla adverteix que a vega-

des és molt dur estar pendent del telèfon «quan ningú se’n recorda de tu». A ella li va passar després d’estar una temporada triomfant en teatres de Madrid. «Al tornar a Barcelona vaig estar un any sense pujar a escena i vaig haver de fer de tot, des d’enquadernar llibres fins a treballar d’auxiliar d’infermeria». I afegeix: «Ser actor és una aventura. Mai estàs segur de res, però et realitzes com a ésser humà perquè entens els problemes dels altres».

Poca sort en el cine A l’hora de valorar la seva trajectòria l’únic que sent és no haver fet més cine. «Vaig ser l’actriu maleïda del cine espanyol. Vaig estar 40 anys allunyada d’ell», comenta. El cine català sí que va comptar amb ella, diu orgullosa de la participació a Companys, procés a Catalunya. Les seves úniques assignatures pendents en el teatre són dues obres que es va quedar amb les ganes d’interpretar: La visita de la vella dama, de Friedrich Dürrenmatt, i Santa Joana dels escorxadors, de Bertold Brecht. Entre els seus papers favorits situa el de Pigmalió, de la comèdia de George Bernard Shaw, i el de Julieta, del drama de Shakespeare Romeu i Julieta. La filla del mar, d’Àngel Guimerà; Els temps i els Conway, de J. B. Priestley, i La reina de la bellesa de Leenane, de Martin McDonagh, també figuren en el seu top 10. H

20


Programaci贸

21


Canals de venda Web: www.teatredesalt.net Nou punt de venda a Girona: Llibreria 22 C/Hortes, 22 (Girona) Horari comercial Venda telefònica: 972 40 20 04 De dilluns a divendres, de 10 h a 14 h (laborables)

Paquets i avantatges

22


Contacte Pl. Sant Jaume, 6-8 Salt 972402004 www.teatredesalt.net Facebook: teatredeSalt Twitter: @teatredeSalt Instagram: teatredeSalt Comunicaci贸 i premsa: Albert Olivas 972 40 20 04 / 626 24 89 02 albert@bitoproduccions.com

23


24


iaia!! - Teatre de Salt 2014  

Amb Montserrat Carulla Direcció: Roger Peña 8 de febrer a les 18 h NOVA FUNCIÓ: 21 h Compra la teva entrada: www.teatredesalt.net

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you