Page 1

EUROPÆERNE struggles to love

Eksplosivt madteater om forsøg på at elske

Eksplosivt madteater, kærlighed og et Europa i forandring. Kunstnerisk leder for Asterions Hus, Peter Kirk iscenesætter vor tids Shakespeare, Howard Barkers højeksplosive tekst EUROPÆERNE i kølvandet på Brexit, massive reaktioner på en flygtningestrøm gennem Europa og et Tyrkiet i undtagelsestilstand. ”Den europæiske identitet er under kolossal forvandling og vi slås åbenbart som sindssyge for at definere os selv. Mister vi evnen til at elske i denne proces?” spørger instruktør Peter Kirk. Premiere den 16. november 2016 på Teaterøen Vor tids Shakespeare, Howard Barker, skrev i 1987 en højeksplosiv, dramatisk tekst. Han havde en sjælden forudanelse om den europæiske identitets udfordringer, vi står midt i i dag. EUROPÆERNE er foruroligende med en eksplosiv livsnerve, hvor vulgariteten, sadismen og sanseligheden serveres med let hånd. Kunsten kan fortælle os noget om, hvor vi står, også når vi ikke helt selv kan mærke det. “Fort Europa er mere og mere en realitet - Europa har fået hud, men spørgsmålet er om vi kan mærke os selv, - selvom vi gør alt, hvad vi kan for at demonstrere, hvad vi IKKE er?”- siger Peter Kirk. Insisterende hovedpersoner i forsøget på at elske I Wiens efterkrigsgader anno 1683, får publikum alle skyggesider lige i ansigtet og i munden: Begær, kødfuldhed, voldtægt, krig, kunst, magt og jalousi. Garneret med befriende empati for hovedpersonernes desperate forsøg på at elske. På trods af lemlæstelse, smerte, snigløb og afsavn. På grund af dem. Barkers karaktérkaleidoskop bruger deres hjerteskærende omstændigheder som insisterende afsæt for at gribe dagen og forme fremtiden i egne hænder. Forsøg, der i nu 2016 er mere aktuelt end nogensinde, i det rystede og måske skrøbelige Europa, vi er en del af.

Fakta om EUROPÆERNE Mødested: I Caféen, William Wains Gade 11, Kbh. K. Spilleperiode: Tirsdag - Søndag 16.- 26. November 2016. Spilletid: 18.30. Varighed: 3-4 timer, inklusiv pause.


Kunsten kan fortælle os noget om, hvor vi står Tilbage i Wien, diskuterer Kejseren og de lærde kunst, imens folk tigger efter brød og drømmer om chokolade i bytte for lidt ømhed. I vor tids Danmark, kan kunsten stadig fortælle os noget om, hvor vi står, når vi ikke helt kan mærke det selv. Og det, er præcis, hvad Asterions Hus gør med denne uropførelse: Knock-outer individet ud af døsen og ind til dets livsnerve. Maden spiller central rolle ”Vi vil skabe madteater, fordi EUROPÆERNE er en meget sanselig fortælling,” fortæller iscenesætter Peter Kirk. Kokken Martin “Guf” Becker Rasmussen sammensætter en kulinarisk smagsrejse med 6 gourmet retter. Vinen og maden spiller den niende hovedrolle i denne totalteater-oplevelse. Holdet Et stort, kompetent hold skuespillere forvandler de svulstige ord til fysiske billedbombardementer. Patos bliver nærvær. Smerte bliver kommunikation. Billedkunstneren Maria Lau Krogh og arkitekt Hasse Sandell bygger kostumer og installationer, mens musiker Klaus Risager komponerer og spiller inciterende livemusik. Vandring i Teaterøens unikke lokaliteter og natur EUROPÆERNE er en enestående mulighed for at opleve hele Teaterøens unikke lokaliteter og natur. Forestillingen er en vandring fra location til location, hvor hvert sted folder sin helt egen stemning ud, og de mange, unikke, tidligere militærfaciliteter kommer her til deres scenografiske ret, med deres historiske ekko til en ny fortælling om krig og livskraft i Europa, i 1683 og nu.

Medvirkende: Charlotte Munck Gry Guldager Jacob Stage Klaus Risager Martin Ammundsen Susanne Storm Tilde Knudsen Thomas Kirk. Instruktør: Peter Kirk Kok: Martin ”Guf” Rasmussen Kostumer/Installation: Maria Lau Krogh og Hasse Sandell Dramatiker: Howard Barker Komponist Klaus Risager Producent: Asterions Hus Fotograf: Ingrid Bugge


Handlingen - resumé: Osmannerne er drevet på porten og kejserparret påtager sig Europas genkomst. Krigen har efterladt ar på mange liv og sjæle, heriblandt den unge Katrin, der ved vold og tugt, nu er gravid med Tyrken, og med stålsat værdighed forbereder sit tilløbsstykke af en offentlig fødsel bag klosterets mure, hvor hun, vederstyggelighederne til trods, mærker moderkærlighed og afsavn. Præsten forelsker sig i den prostituerede, og befrier sig fra sit moderlige gældsforhold, ved at tage sagen i egen hånd og udfri hendes liv. Generalen høster den hyldest, kejseren kunne ønske, elsker en skadet kvinde, men begæres af kejserinden, der dog elsker sin husbond. Der lægges i ovnen til en formuleringsekvilibristiejse igennem tid og rum, med hjerte og hænder af og i kød og blod, ansigt til ansigt med kolde afvaskninger, paradoksale handlinger og hele følelsesregisteret i lys lue, bundet sammen af Barker’s humoristiske empati for det modstandsdygtige menneskes diamantklare potentialer.

Asterions Hus Asterions Hus turnerer i ind-og udland, blandt andet som partnere i det europæisk tværfaglige teatersamarbejde, Meeting the Odyssey. Herhjemme fortsætter de nu med at tage den europæiske febertemperatur, med opførelsen af Howard Barker’s Europæerne.

Martin ”Guf” er en travl entrepreneur, kendt fra Go’ Morgen Danmark, Lokal Kærlighed, Mad Med Guf og Madlaboratoriet, og en ivrig globetrådter, der tager sine internationale og nationale erfaringer med fortællende mad til et nyt niveau, når han til november i år lander i Teaterøens unikke, tidligere militærfaciliteter, som den niende hovedrolle i Teater Asterions Hus’ saftige madteaterforestilling.

For fotos i høj opløsning og yderligere oplysninger Cath Borch Jensen, cath@teateroen.dk Tlf.: 5219 5181

Presse anmedelse Europæerne  
Presse anmedelse Europæerne  
Advertisement