Page 1

5. La música del clergat CONTINGUTS I OBJECTIUS Aquest treball proposa conèixer la música medieval a través dels gèneres i d’algunes melodies, segons l’estament que estigueu treballant. L’enfocament és sobretot procedimental. Observarem sobre la partitura les melodies i n’interpretarem alguna amb la flauta. Cal que llegiu els textos del dossier i que contesteu les preguntes. El professor us facilitarà la resta del material necessari.

MATERIAL El dossier està format per un contingut informatiu, les partitures i les activitats. Necessiteu una flauta per interpretar la cançó, connexió a internet per buscar informació i per fer el mural a la web.

Música religiosa Cant gregorià Les melodies del gregorià tenen pocs salts i en general no excedeixen l’àmbit d’octava. Això els dóna el caràcter de recolliment que busca aquesta música i també fa que siguin fàcils de cantar per a tothom.

A la melodia “Ave maris stella” tenim un àmbit d’octava de re a re'.

Observa la melodia següent (“Hodie Christus natus est”).


1-Analitza l’àmbit d’aquesta melodia de cant gregorià És un àmbit d'octava 2-En quin idioma es cantava aquesta música? Llatí

3-Busqueu informació sobre la manera de relacionar el text i la música (estil sil·làbic, neumàtic, melismàtic i salmòdic) i expliqueu-ho breument. En quin o quins dels estils classificaríeu la melodia anterior? sil·làbic: es cantava una nota per cada síl·laba Neumàtic: a cada síl·laba li corresponen de 2 a 4 notes Melismàtic:més de 4 notes en una síl·laba. Salmòdic:

4-Busqueu informació sobre el sistema musical utilitzat durant l’edat mitjana (sistema modal) i expliqueu-lo breument. En quin mode està escrita la melodia anterior? Són els modes que hi havia a l'edat mitjana. Esta en mode “Lidio”


5-Intenteu compondre un fragment musical (música i text) que segueixi les característiques del cant gregorià. Interpreteu-lo el dia de l’exposició. També el podeu enregistrar, penjar-lo a la web i fer-lo sentir al tribunal.

WWW

06 música clergat  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you