Page 1

L e t e ć i r a z r e d Tema broja: 50 – ta obljetnica škole

List učenika OŠ „Đuro Ester“ Koprivnica, BROJ 12, rujan 2010.


IMPRESSUM

Dragi osnovci, čitateljice i čitatelji! Na pragu smo novog broja školskog lista „Leteći razred“. U proteklih nekoliko mjeseci marljivo smo radili na prikupljanju materijala i trudili se zabilježiti i popratiti najvažnije događaje u našoj školi. Želja nam je bila prikupiti što više zanimljivosti, informacija, pratiti vaš rad i time vas zabaviti i poučiti.

Budući da smo u godini recesije, ovogodišnji broj ima nešto manje stranica pa se unaprijed ispričavamo učenicima i nastavnicima što su neki tekstovi izostavljeni i nisu uvršteni u list. Zahvaljujemo na razumijevanju i svima koji su sudjelovali u stvaranju lista. UREDNIŠTVO

LETEĆI

Sadržaj

RAZRED

List učenika OŠ“Đuro Ester“

IZDAVAČ: OŠ“Đuro Ester“ Adresa uredništva: LETEĆI RAZRED, Trg slobode 5 48000 Koprivnica Tel. 048/622-433 ZA IZDAVAČA: mr. Sanja Prelogović, ravnateljica škole UREDNIŠTVO: Lucija Madunić, Tea Škoda, Nikolina Popijač, Karolina Poljak, Dorotea Bardek, Patricia Kučan, Lucija Kerovec. UREDNICA: Sanja Kapusta, prof. SURADNICI: Učitelji, učenici, ravnateljica, pedagoginje i knjižničar

Impressum...................................... Prvi dan škole................................. Razgovor s povodom...................... Obljetnica........................................ Godina uspjeha.............................. Eko kutak........................................ Kronika zbivanja............................. Učenici - umjetnici.......................... PŠ Vinica....................................... Kronika zbivanja............................. Ugostili smo.................................... Naša putovanja............................... Projekti............................................ Dan škole.......................................

2 3 4 6 10 12 14 16 18 19 23 26 28 30

FOTO PRILOZI: Blaženka AndrolićPošta, nastavnica tehničke kulture i fizike KOMPJUTORSKA OBRADA I DIZAJN: Đurđica Lucek, prof. informatike TISAK: Baltazar Koprivnica NAKLADA: 300 primjeraka CIJENA: 10 kn

-2-

Anja Car, 2.a


PRVI DAN ŠKOLE

Zove nas školsko zvono

Polazak u školu veliki je preokret za svako dijete. Ulaskom u školsku učionicu ne skidaju osmijeh i zbunjenost s lica. Upoznaju svoje učiteljice koje ih uče čitati i pisati. Za vrijeme nastave šetaju učionicom jer njihove male misli su još uvijek u vrtiću. Onda dolaze smješkići pa ocjene kada ulaze u raznolik svijet znanja, obveza, prijateljstava, pjesama i veselih igara.

Karolina Poljak,7.b

Ponedjeljak, 7. rujan 2009. bio je svečan i veseo za prvačiće koji su prvi puta ušli kroz vrata naše škole. Svoje male prijatelje dočekali su učenici 2., 3. i 4. razreda pripremivši im veseli program. Bilo je tu plesa, pjesme i recitacija. A što će sve učiti u školi najbolje su vidjeli kroz lutkarsku igru učenika 4.a razreda. Nove učenike i njihove roditelje pozdravila je ravnateljica škole Sanja Prelogović zaželjevši im puno uspjeha, prijatelja i veselja u školi. Gradonačelnik Zvonimir Mršić poklonio je prvačićima majice i bilježnice za sve učenike gradskih škola te istaknuo da je znanje temelj svakog uspjeha. Prisutne je blagoslovio velečasni Leonard Markač.

Prvi dan škole

1. a i učiteljica Dragana Kolenko

1. b i učiteljica Dijana Veh 1.c i učiteljica Lidija Bogadi

Učiteljice prvih razreda prozvale su svoje učenike i nastavile upoznavanje u učionicama dok su roditelji upoznali školu i aktivnosti koje se u njoj provode kroz prezentaciju i predavanje socijalne pedagoginje Dijane Lukačić i ravnateljice Sanje Prelogović. Maja Sinjeri, dipl. učiteljica 1. razred Vinica sa učiteljem Mihajlom Obranovićem

-3-


RAZGOVOR S POVODOM

Intervju s ravnateljicom škole Sanjom Prelogović Početkom školske godine dobili smo novu ravnateljicu škole - gđu Sanju Prelogović. Bio je to povod za razgovor kako bismo bolje upoznali našu bivšu učiteljicu, a sada ravnateljicu.

Koji je razlog i kako ste se javili na natječaj za ravnateljicu škole? Jedan od razloga da se javim na natječaj za ravnateljicu škole bio je završeni magisterij na kojem sam se uz ostale module usavršavala za rukovođenje i upravljanje. Glavni razlog je bio taj što volim raditi s odraslim ljudima na osmišljavanju boljih uvjeta za rad s učenicima i uspostavljanje kvalitetne suradnje s roditeljima. U našoj školi sam i ja završila svoje osnovnoškolsko obrazovanje i pohađala Glazbenu školu pa je ljubav prema ovoj školi još jedan razlog zašto sam se javila na natječaj. Ovom školom rukovodili su mnogi vrsni ravnatelji koji su doprinijeli ugledu škole, a svojom kandidaturom na ovo odgovorno mjesto želim nastaviti tamo gdje su oni stali. Kako vam je ravnateljice?

u

novoj

Kako se ugodnije osjećate - u ulozi učiteljice ili ravnateljice?

Da možete, koje biste promjene uveli u školu?

Ugodno se osjećam na oba posla. Kad sam bila učiteljica, izuzetno sam voljela taj posao, bila sam sretna što su mi roditelji povjerili odgovornost da im mogu odgajati i obrazovati djecu. Radeći kao učiteljica shvatila sam koliko je važno postaviti pravi temelj kod djeteta i roditelja, pripremiti dijete za daljnje školovanje. Kroz daljnje školovanje naučila sam koliko je dijete u periodu razredne nastave osjećajno, ono ne razmišlja kao odrasli, ono osjeća. Mnoga djeca će zaboraviti što sam ih učila, ali neće zaboraviti strpljenje, ljubav i pažnju koju su primili u vrijeme kad je to za njih bilo važno. Sada kao ravnateljica to razumijevanje i znanje prema djeci mogu podijeliti s ostalom djecom škole, roditeljima, ali i nastavnicima.

Mnoge promjene koje bih ja voljela uvesti nisu u mojoj nadležnosti, kao što je izgradnja športske dvorane, jednosmjenska nastava i sl. pa o njima ne mogu mnogo govoriti. U suradnji s lokalnom zajednicom već smo do sada uveli neke materijalne promjene, a nastavit ćemo i dalje. Te promjene ste i vi učenici uočili, pohvalili i spremni ste čuvati. One promjene koje ja još želim i mogu uvesti, kroz različite aktivnosti, su možda naoko male i nisu materijalnog karaktera, ali su izuzetno važne za školu, a to su: građenje samopouzdanja i samopoštovanja učenika, podizanje dostojanstva učiteljskog poziva, osviještenost roditelja o važnosti obiteljskog odgoja i mnoge druge.

ulozi

Biti ravnateljica škole odgovoran je i zahtjevan posao. Volim biti odgovorna, cijenim rad, sklona sam pohvalama drugih za postignite uspjehe, želim opraštati i graditi prijateljstva. Nastojim biti otvorena i dostupna svakom učeniku i njegovom roditelju, kod zaposlenika škole želim njegovati timski rad i suradnju. Prije svega biti čovjek, sa svim svojim dobrim stranama, a tek onda ravnatelj, glavna mi je uloga i zadaća.

-4-


RAZGOVOR S POVODOM Kako izgleda jedan vaš radni dan? Opišite nam ga. Ujutro kada dođem na posao pogledam elektronsku poštu, pogledam mjesečni, tjedni i dnevni raspored. S računovodstvom i tajnicom dogovorim što ćemo toga dana zajednički napraviti. Tada potpišem račune i ostale dokumente. Redovito odlazim pozdraviti nastavnike i zaželjeti im ugodan radni dan. Za vrijeme sata razrednika nastavnici mi šalju svoj razred na razgovor u kancelariju. Na tom zajedničkom druženju želim čuti učenike, što oni misle u školi, što im se sviđa, a što bi mijenjali u školi.Za mene je razgovor veoma ugodan, čujem jako mnogo dobrih i korisnih prijedloga, a i ja učenicima progovorim o temi koja ih zanima ili koja će im koristiti u njihovom životu. Odlazim nastavnicima na satove i ondje vidim vas učenike koliko ste aktivni i koliko toga znate. Odgovaram na mnoge telefonske pozive, primam u posjetu vaše roditelje ili druge ljude koji dolaze s različitim zahtjevima u školu. Zajedno s preko 650 učenika svakodnevno uživam na gablecu hraneći se finom hranom koju spremaju naše tete kuharice. Susrećem se s našim spremačima koje često upitam u kojem razredu najmanje čiste. Sretna sam kada vas pohvale zbog vaše urednosti i za svaki vaš pozdrav. Imam sastanak s Timovima nastavnika i stručnih suradnika npr. Tim za kvalitetu, Tim za uređenje web stranice, Eko odbor i mnogim drugim timovima. Odlazim na roditeljski sastanak gdje se družim s vašim roditeljima. Držim im predavanje o Suradnji roditelja i škole. Navečer imam s učiteljima sastanak na kojem raspravljamo o Zakonima, Pravilnicima, Planovima, Kurikulumu i svemu onome što je vezano za dobrobit škole.

Kako uspijevate spojiti posao i obitelj? Moja obitelj je naučila da me mnogo nema kod kuće. Oni znaju da za sve što radim dajem cijelu sebe i zato me razumiju i na novom radnom mjestu. I prije nego što sam došla na posao ravnateljice mnogo sam izbivala od kuće. Kao savjetnica bila sam vanjski suradnik Agencije za odgoj i obrazovanje, stručno se usavršavala i odlazila na predavanja na fakultet. Mnogo toga sam riješila, pa sam sada kao ravnateljica mnogo slobodnija kada dođem kući. Ima dosta dana kada sam po cijele dane na poslu, ali kad dođem kući, ili za vikend, ne moram satima i noćima sjediti za računalom, učiti ili nešto pripremati već se posvetim obitelji. Jeste li voljeli čitati lektire, koja vam je bila najdraža i zašto? Jako sam voljela čitati knjige kroz svoje školovanja. Čitala sam svaku lektiru. Od svih knjiga najviše me se dojmila knjiga „Sadako hoće živjeti“. Koji ste predmet najviši voljeli? Podjednako sam voljela sve predmete, ali ako bih morala birati to bi bio hrvatski jezik. Kroz svoje školovanje sudjelovala sam na mnogim dramskim i recitatorskim predstavama pa sam tako zavoljela hrvatski jezik koji sam i diplomirala.

Kakvu glazbu slušate? Slušam zabavnu i duhovnu glazbu. Primijetili smo da volite crvenu boju? Zašto? Da, dobro ste primijetili. Jako volim crvenu, ali i bijelu boju. Crvena boja je topla, ona je boja ljubavi koja donosi radost i život, a upravo je to školi potrebno. Što biste savjetovali nama učenicima i Vašim kolegama? Učenicima bih savjetovala da slušaju svoje roditelje i nastavnike koji im žele samo dobro, da izgrade svoj karakter koji će znati reći „ne“ svakoj ovisnosti i svakom zlu što nudi ovaj svijet, da budu svojim ponašanjem uzor svojoj generaciji, a na taj način ponos roditeljima. Svojim kolegama bih poručila da pomognu vama učenicima, uz vaše roditelje, stvarati takav karakter kod vas. Poručila bi im da vas i dalje uče kako učiti kako bi vam bilo lakše u daljnjem školovanju. Svi mi koji se bavimo odgojem i obrazovanjem ne smijemo zaboraviti da je preduvjet znanju učiteljeva ljubav prema učeniku. Kad nastavnik/učitelj duboko u svom srcu zavoli svakog učenika, učenik zavoli znanje i školu. Patricija Kučan, 7.c Nikolina Popijač, 7.b

-5-


OBLJETNICA

Obilježena 50-ta obljetnica naše škole

prisjetili se trenutaka značajnih za njezin rad i djelovanje koje smo predstavili u brošuri „Naših 50 godina“ tiskanoj povodom godišnjice škole. Prošlost naše škole ovjekovječena je zalaganjem i trudom učitelja koji su bodrili učenike u njihovim pozitivnim nastojanjima, aktivnostima i stvaralaštvu. Krajnji je cilj djelovanja škole oduvijek bio učenik kao aktivan sudionik i subjekt društva, kulturno obrazovan, humanistički orijentiran s osjećajem za istinske životne vrijednosti.

Naša je škola osnovana 30. listopada 1959. godine. 30. listopada 2009. godine svečanom sjednicom u dvorani Domoljuba obilježili smo 50 godina njezina postojanja. Gostima i uzvanicima prigodnom su se riječju obratili ravnateljica škole, gđa Sanja Prelogović, gradonačelnik grada Koprivnice, gosp. Zvonimir Mršić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, gosp. Ivan Pal, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, gosp. Vinko Filipović, ravnateljica Uprave za predškolski odgoj i osnovno obrazovanje, gđa Jasenka Đenović i gosp. Josip Juratović u ime bivših učenika škole. Svečanosti priredbe pridonijeli su nastupi naših učenika pripremani s mnogo pažnje i ljubavi. Nastupili su: folklorna grupa, pjevački zbor škole, ritmička grupa, tamburaški sastav, učenici osmih razreda recitacijama i prezentacijom povijesti škole prema Spomenici te kvintet harmonike Glazbene škole „Fortunat Pintarić“. Ponosni na uspješnih prvih 50 godina zavirili smo u njezinu bogatu povijest i

Trud i napor učenika i njihovih voditelja učitelja, ravnatelja, stručnih suradnika i ostalih djelatnika škole tijekom svih 50 godina dovodio je do postignutih uspješnih rezultata koji čine našu školu kvalitetnom školom, prepoznatljivom u svojoj sredini i široj okolici. Učenici produbljuju individualne sklonosti i sposobnosti sudjelovanjem na brojnim učeničkim natjecanjima na županijskoj, državnoj, pa i europskoj razini. S ciljem razvijanja društvenog života i zajedništva učenika organiziramo školske i uključujemo se u gradske projekte. Osobito smo ponosni na status Međunarodne eko škole i UNICEFove „Škole bez nasilja“. Kvalitetu rada podupire otvorena suradnja škole s roditeljima i lokalnom zajednicom putem predavanja, radionica, panoa, školskih listova, radija sa zajedničkim ciljevima odgoja i obrazovanja naših učenika, poticanja njihovog osobnog i socijalnog razvoja i pripremanja za odgovorno sudjelovanje u demokratskom društvu. Nikolina Sabolić,prof.

-6-


OBLJETNICA

-7-


OBLJETNICA

-8-


OBLJETNICA

-9-


GODINA USPJEHA

Rezultati županijskih natjecanja

Kemija 3. mjesto: Leo Filip Kovačić, 7. c 1. mjesto: Ivan Orehovec, 8.c 2. mjesto: Karlo Kekez, 8. c Povijest 3. mjesto: Petra Brgles i Marija Fabijanec, 8. a Vjeronauk 7. mjesto: Lucija Kerovec, Nikolina Nemec, Iva Pejak i Marija Sivonjić 8. b Hrvatski jezik 8. mjesto: Leo Filip Kovačić, 7. c 9. mjesto: Lucija Sović, 7. d 2. mjesto: Dorotea Bardek, 8. c 5. mjesto: Tamara Guslov, 8. c Engleski jezik 2. mjesto: Karlo Kekez, 8. c 3. mjesto: David Bijelić, 8. c 5. mjesto: Lara Puhalo, 8. b Njemački jezik 3. mjesto: Silvija Glavica, 8. c 10. mjesto: Lara Puhalo, 8. b 15. mjesto: David Bijelić, 8. c 16. mjesto: Neven Funtek, 8.b 18. mjesto: Vanessa Radulović, 8. b Šah 4. mjesto (ekipno): David Prelogović, Karlo Ivan Slatina, Karlo Kekez, Ivan Orehovec, 8. c Košarka 3. mjesto (ekipno): Borna Kapusta (7.d), Matija Žinić (7.d), Ivan Hraščanec (8.c), Luka Lazar (8.b), Antonio Sabolović (8.b), Antonio Mikolaj (8.b), Stjepan Habdija (8.c), Anton Hrenić (8.e), Jurica Vitković (8.d) Plivanje 1. mjesto (ekipno): Marko Maksimović (7.b), Ivan Halapir (7.c), Luka Klinčić(7.c), Dino Jakupec (8.c), David Prelogović (8.c), Karlo Ivan Slatina (8.c), Mark Levatić (8.e), Ivan Orehovec (8.c) 1. mjesto (ekipno): Iva Pobi, Ines Kolarek, Viktoria Subotičanec, Lara Filipović, Maria Roberta Šunjić, Lucia Balaško, Ivona Mrđen, Tea Hmelina Rukomet 3. mjesto (ekipno): Borna Kapusta, Stjepan Ivković, Antun Turk, Ivan Juratović, Tino Hmelina, Vinko Međimorec, Matija Hajster, Josip Požgaj, Antonio Peričić, Tomislav Kušević, Emilio Grobenski, Luka Koprivčanec, Denis Vaupotić Stolni tenis 1. mjesto: Filip Bebek (7.a), Emilio Grobenski (6.d), Filip Triplat (5.a)

5. mjesto (ekipno): Lucija Petričević Europa u školi (5.d), Rajna Hraščanec (5.a), Ivona Popis učenika čiji radovi su na Mrđen (5.a) županijskom natjecanju odabrani za Geografija sudjelovanje na nacionalnom natjecanju 1. mjesto: Nikolina Čižić „Europa u školi“: 3. mjesto: Ivan Borić Literarni radovi učenika: 4.mjesto: Doria Čavljak Katarina Indir, 7.b ,Nikolina Popijač, 7.b 7. mjesto: Ivona Čižić Tamara Guslov, 8.c; 8. mjesto: Patricia Cikuš Tema: „Zašto su u našem društvu neki 9. mjesto: Mateja Eršetić ljudi bogati, a drugi siromašni?“ 11. mjesto: Krsto Dominković Likovni radovi učenika: 1. mjesto: Luka Klinčić Marinela Drveni, 7.a ,Lucija Čehok, 7.e 3. mjesto: Paula Kiš Sara Varović, 3.a ; 3. mjesto: Hannah Pavlić Tema: „Poruka prijatelju“ 6. mjesto: Ivona Lenardić Fizika 2. mjesto: Bruno Bijelić 1. mjesto: Ivan Orehovec, 8.c 5. mjesto: Ivan Orehovec 3. mjesto: Dino Jakupec, 8.c 6. mjesto: David Prelogović 6. mjesto: David Emanuel Lukšić, 8.c 10. mjesto: Marija Fabijanec 8. mjesto: David Prelogović, 8.c Natjecanje – izložba iz likovne kulture 20. mjesto: Lucija Sabolić, 8.c učenika osnovnih škola - LIK 24. mjesto: Karlo Ivan Slatina, 8.c Na županijskoj smotri bili su radovi Matematika slijedećih učenika: 4. mjesto: Antonio Međurečan, 4.a Filip Verčević, 2. c, Florijan Mikor, 2. c, 20. mjesto: Ana-Marija Lončar, 4.c Silvija Glavica, 8. c, David Prelogović, 10. mjesto: Benjamin Biršić Dora, 5.d 8. c, Tamara Guslov, 8. c, Ivan Oreh15. mjesto: Andrej Varović, 5.b ovec, 8. c, Dorotea Bardek Šašek, 8. 1. mjesto: David Prelogović, 8.c c,Lara Filipović, 8. e, Mia Capek, 8. e 5. mjesto: Ivan Orehovec, 8.c Mateo Šulj, 8. e – upućuje se na državno Biologija natjecanje – izložbu LIK 2. mjesto: Leo Filip Kovačić, 7. c 3. mjesto: Damijan Srša, 7. e Lidrano 5. mjesto: Hannah Pavlić, 7. a Nikolina Popijač, 7. b – novinarski rad 7. mjesto: Ida Igrec, 7. e Karlo Ivan Slatina, 8.c – literarni rad 8. mjesto: Renato Valent, 7. e Lucija Brkić, Adrian Goršeta, Mihael 10. mjesto: Ena Stančec, 7. a Ištvan, Doroteja Pehman, Paula Puhač, 15. mjesto: Tomislav Kušević, 7. b Senka Strnad, Ivana Šprem, Irena Ze1. mjesto: Lovro Gajski, 8. e bec, Ana Želimorski, Maja Sedlić, 4.a 2. mjesto: Ana Tonklin, 8. c – dramsko-scenski izraz – skupni 3. mjesto: Dorotea Bardek Šašek, 8. c nastup 4. mjesto: Karlo Kekez, 8. c Ekološki kviz Lijepa naša 1.mjesto (ekipno): Benjamin Biršić Dora, 5. mjesto: David Bijelić, 8. c 6. mjesto: Tea Đurkan, 8. a 5.d, Matea Eršetić, 6. d, Paula Kiš, 7.e, Tehnički odgoj: Dorotea Bardek Šašek, 8.c 1. mjesto: Doria Čavljak, 5.a Nogomet 2. mjesto: Elena Mikulec, 5.c 5.mjesto (ekipno): Stjepan Ivković, 7. mjesto: Krsto Dominković, 6.c Tomislav Kušević, Vinko Međimurec, 8. mjesto: Marija Helena Petrović, 6.d Luka Mikor, Leo Kovačić, Leon Đuraj, 1. mjesto: Mario Matić, 7.e Marko Koren, Dorian Rojčević, Matko 8. mjesto: Toni Capek, 7.a Zirdum, Borno Blašković, Filip Šipuš, 3. mjesto: Luka Lazar, 8.b Ivan Juratović 5. mjesto: Filip Triplat, 5.a Informatika 6. mjesto: Ana Triplat, 7.a 5. mjesto: Gabrijela Dukarić, 6. e Smotra i natjecanje Projekata iz područja 1.mjesto: Ivan Orehovec, 8. c Nacionalnih programa odgoja i obrazovanja 2. mjesto: David Prelogović, 8. c za ljudska prava i demokratsko građanstvo 3. mjesto: David Emanuel Lukšić, 8. c Lorena Plavišić, Ana Sikavica, Ivan Kučan i Astronomija Lucija Đaković, 3. r. 1. mjesto: Filip Triplat, 5.a Projekt: „Platnena vrećica umjesto plastične“ 1. mjesto: Martin Hrupec, 6.r Dorotea Bardek Šašek (8.c), Karlo Kekez (8.c), 2. mjesto: Luka Operman, 6. r Ana Tonklin (8.c) i Lovro Gajski (8.e) 1. mjesto: Luka Klinčić, 7. c Projekt: „HPV - spolno prenosive bolesti“ 2. mjesto: Leo Filip Kovačić, 7. c

- 10 -


GODINA USPJEHA

Rezultati državnih natjecanjaOŠ „Đuro Ester“ Koprivnica

Predmet

Mladi tehničari Bližimo se kraju školske godine, a time i školskim natjecanjima. Učenici osnovne škole „Đuro Ester“ ostvarili su veliki uspjeh na održanim natjecanjima. Na državnim natjecanjima našu školu je predstavljalo ukupno 18 učenika. Učenici su sudjelovali na državnom natjecanju iz fizike, matematike, geografije, Ekološkog kviza Lijepa naša, natjecanju Mladih tehničara, te na smotri projekata iz područja Nacionalnih programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo, a uskoro će biti sudionici i državnog natjecanja iz astronomije kao i natjecanja - izložbe iz likovne kulture. Čestitamo svim učenicima na uspjehu i plasmanu na državno natjecanje. Čestitke i njihovim mentorima i želimo im nastavak uspješnog rada!

Fizika Matematika Geografija Ekološki kviz Lijepa naša

Smotra u projektima iz područja Nacionalnih programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo

Učenici koji su ostvarili plasman na državno natjecanje Doria Čavljak, 5.a Mario Matić,7.e Ivan Orehovec, 8.c David Prelogović, 8.c Luka Klinčić, 7.c Benjamin Dora Biršić, 5.d Matea Eršetić, 6.d Paula Kiš, 7.e Dorotea Bardek Šašek, 8.c

Blaženka Androlić-Pošta Božena Banek Dubravka Vajdić Ana Marija Bobovčan i Mišela Lokotar

Biserka Knez

Dorotea Bardek Šašek,8.c Karlo Kekez, 8.c Ana Tonklin, 8.c Lovro Gajski, 8.e

Ana Marija Bobovčan i Mišela Lokotar

Mateo Šulj, 8.e

Astronomija

Filip Triplat, 5.a

“Volim Hrvatsku” Lovrakovi dani

Tijana Martić

Lorena Plavišić Ana Sikavica, Ivan Kučan, Lucija Đaković, 3.r

Izložba iz likovne kulture

Glazbene svečanosti

Mentori

Pjevački zbor škole - viši uzrast Marija Vertuš, 6.c Karlo Ivan Slatina, 8.c

Vesna Lilek Jasminka FanukoPolančec Mihael Kivač Ana Matijević Ana Matijević

Najbolji biciklisti na Europskom natjecanju u Finskoj

Učenik 7.a razreda OŠ „Đuro Ester“ Antun Turk predstavljao je ovogodišnju ekipu najuspješnijih učenika sudionika natjecanja „Sigurno u prometu“, koje se održalo u Finskoj, u gradu Turku od 11.9.2009 -14.9.2009. Ovo je jedno od zahtjevnijih natjecanja u kojem su potrebni -znanje, vještine, spretnost, logičko zaključivanje te brzina . Da bi se došlo do ovakvog rezultata, bilo je potrebno uložiti puno truda, rada, vježbanja te proći kroz mnoga natjecanja: školsko, međuopćinsko, županijsko, državno i na kraju europsko natjecanje.

- 11 -

U svemu tome pomogla mu je njegova mentorica Tijana Martić koja je veoma sretna zbog Antuna koji je dokazao da se trud i rad na kraju isplate. Antun je inače bio sudionik prometne grupe od petog razreda kada je uspješno stigao do državnog natjecanja. Također je odličan učenik, dobar prijatelj, član mnogih grupa u školi, dobar sportaš, a u prvom redu dobar i spretan vozač bicikla. Uzor je mnogoj djeci. Iskrene čestitke još jednom! Nikolina Popijač, 7b


EKO-KUTAK Anketa o stanju okoliša naše škole Dana 9. studenog 2009. godine na satovima biologije kod nastavnice M. Lokotar anketirani su svi osmi razredi Osnovne škole “Đuro Ester” o stanju okoliša naše Eko škole. Anketirano je 110 učenika. Njihovo mišljenje o okolišu škole je ovakvo: A) nema otpada zaokružilo je 6 učenika B) uglavnom bez otpada, osim nekih manjih komadića odlučila se većina učenika, 92 učenika C) puno manjih komadića i nekoliko većih zaokružilo je 12 učenika, D) prepuno otpada, sitnog i krupnog, koji se nakuplja duž rubova ulice i pločnika nije zaokružio nitko. Zaključili smo da je okoliš naše škole u dobrom stanju i nastojat ćemo da tako ostane. Sara Stubić 8.c, Ana Tonklin 8.c

Obilježen Međunarodni dan zaštite močvarnih staništa U Osnovnoj školi „Đuro Ester“ obilježen je Međunarodni dan zaštite močvarnih staništa. U organizaciji Ekološkog društva Koprivnica, učenici naše škole (ekolozi, biolozi i geografi), bili su sudionici zimskog prebrojavanja ptica na ušću rijeke Mure u Dravu i na jezeru Šoderici. Uspješna suradnja škole i „gradskih ekologa“ nastavila se i u obliku predavanja u samoj školi - 1. veljače ekolog dr. D. Hećimović, veliki ljubitelj i vrstan poznavatelj ptica, održao je vrlo zanimljivo predavanje učenicima na temu: NAJČEŠĆE PTICE NAŠEG KRAJA. S velikim zanimanjem i aktivnošću učenici su upotpunili

Recikliranje starog papira

Reciklirali smo papir. Nastavnica nam je već prije nešto govorola o tome. Bili smo uzbuđeni i znatiželjni. Okupili smo se kao i obično u kabinetu biologije, odložili torbe, te oko radnih stolova čekali upute za rad. Nastavnica nam je rekla da izvadimo mikser. S velikim čuđenjem smo se pogledali i položili mikser na stol. Bio je vrlo velik. Zatim smo mikseru pridružili zdjelicu brašna i jednu veliku plastičnu bocu tople vode. Onda je nastavnica donijela jedan stari hamer – papir zelene boje. Morali smo ga istrgati na sitne komadiće. To smo i učinili. Dok su neki učenici usitnjavali hamer,drugi su čekićem izravnavali metalne žice koje su nalikovale situ. Ubrzo smo usitnili papir u dvije velike posude, a nastavnica je određenu količinu papira stavila u mikser, dodala brašna i dosta tople vode. Sadržaj je izlila u jednu duboku posudu. Zatim smo u nju uronili izravnatu žicu i na nju naslagali smjesu od papirića. Smjesa je bila gusta i gnjecava. Žica se izvadila i nekoliko trenutaka držala na zraku kako bi se tekućina vratila u posudu. Na žici je ostala samo gusta tvar. Položili smo ju na jednu krpu i prekrili drugom. Tapkali smo po njoj rukama da krpa upije suvišnu tekućinu. Pažljivo smo maknuli krpu, uzeli žicu i položili ju ispod radijatora. Tako smo se svi izredali i napravili svoje vlastite papire. Morali bi se sušiti 2-3 dana da se mogu savijati. Ti će se papiri koristiti u izradi ukrasa za Božić. Svi smo na kraju sata bili vrlo ponosni na sebe jer smo znali da smo s malo uloženog truda uspjeli spasiti nekoliko nevinih stabala. Tena Stojanović, 7.b

svoje znanje o izgledu i staništima ptica, njihovoj ulozi u okolišu te su naučili razlikovati najčešće ptice našeg zavičaja na temelju njihovog glasanja. Dorotea Bardek, 8.e

- 12 -

Hranilice za ptice

Eko grupa trećih razreda naše škole napravila je početkom prosinca hranilice za ptice uz pomoć školskog domara gosp. Stjepana Šarka. Učenici su sastavili šest hranilica od drveta i žice i obojali ih živim bojama. Na svaku su pričvrstili kuglicu s hranom. Uz pomoć domara obješene su na odabrane grane drveća ispred škole. Početkom drugog polugodišta učenici su provjerili stanje u hranilicama. Četiri su bile potpuno prazne, u jednoj je bilo nekoliko mrvica, a jedna je bila gotovo netaknuta (ona koja visi na ukrasnom drvetu bez lišća blizu školskih prozora). Zamijenili su pojedene kuglice hrane novima i pripremili se da i dalje pomažu gladnim pticama zimi. Voditeljica Eko grupe: Biserka Knez

Uz MEĐUNARODNI DAN MOČVARA učenici, članovi Eko grupe sa svojom nastavnicom Nevenkom Dijanošić odlučili su prigodno urediti promjenjivi pano.


Uz Dan planeta Zemlje

Kreativnost učenika 8. razreda

Uz podsjećanje od kada i zašto se u svijetu obilježava Dan planeta Zemlje, veliku su kreativnost na satovima geografije pokazali učenici osmih razreda uz vođenje učiteljice geografije Dubravke Vajdić. Iz starih prospekata, kalendara i časopisa svaki je razred izradio svoj plakat uz isticanje poruke o važnosti razvijanja ekološke svijesti. Uz pokazanu veliku kreativnost, pokazali su i znanje o potrebi zaštite ove naše planete uz zajedničku poruku: „Misli globalno, djeluj lokalno.“ Procijenite sami kakvo je ozračje bilo u učionici geografije. Nikolina Nemec, 7.b

Sadnja duda

Tijekom 2007. godine Lijepa naša je pokrenula program pod nazivom „Murva“ sa željom da kroz slijedećih 10ak godina na prostoru Hrvatske zasadi najmanje 100 tisuća sadnica rodnoga duda. Ne treba ni naglašavati kolika je važna uloga duda u prehrambenom lancu te u priči o biološkoj raznolikosti. Sve Eko-škole ujedno i članice Udruge “Lijepa Naša” dobile su zadatak da posade mlado drvo duda u svrhu očuvanja bioraznolikosti na području Republike Hrvatske.Taj zadatak smo ponosno i vrlo svečano odradili 6.5.2010.g. s početkom u 8h. Našoj svečanosti prisustvovali su uvaženi gosti: ravnateljica osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“ gospođa Gordana Gazdić – Buhanec, ravnateljica javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko – Križevačke županije gospođa Željka Kolar, ravnateljica

Posjetili smo... 3. veljače 2010. godine učenici koji su sudjelovali na Ekološkom kvizu „Lijepa Naša“ posjetili su Biološki uređaj za pročišćivanje otpadnih voda grada Koprivnice u Herešinu. Tamo ih je primila Nikolina Prentašić koja ih je provela kroz čitav proces biološkog pročišćivanja vode. Ovaj je pročistač jedini takav u Hrvatskoj, a takav u Europi postoji još samo u Barceloni. Pročistač prima sve industrijske, komunalne i oborinske vode, a otvoren je sredinom 2007. godine. U pročistaču se osim biološkog pročišćivanja vode obrađuje zrak stoga na pročistaču nećete zamjetiti neugodne mirise. Poznat je i po posebnoj obradi mulja iz kojeg se u konačnici dobiva tvar solidifikat koji se koristi u građevinskoj industriji, tako da ovaj pročitač na nikakav nači ne šteti okolišu i prirodi te možemo biti sigurni da su naše vode očišćene. Živi dokaz je potok Bistra u kojem su se od kad radi pročistač ponovno pojavile ribe. Posjetom smo naučili mnogo novih stvari koje smo prenijeli učenicima naše škole te na roditeljskim sastancima roditelje upoznali s posebnostima pročistača.

EKO-KUTAK Rad Eko patrola Svakodnevno našim hodnicima i razredima patrolira Eko patrola. Njihov zadatak je pratiti ponašanje učenika na hodniku, upozoravati ih na gašenje svjetla, vode, pratiti potrošnju papira za ruke, te održavati čistoću svih školskih prostorija. Također pomažu nastavnicima održavati red i kulturu na hodniku. Tijekom odlaska u školsku kuhinju brinu da svi učenici dobro operu ruke, stoje u redu te da što manje hrane odlazi u otpad.

Razvrstavanje otpada

Dana 27. studenog 2009. učenici osnovne škole ‘’Đuro Ester’’ pripremili su kutije za razvrstavanje otpada. Kutije smo dobili donacijom gospodina Zorana Peričića. Svoje znanje stečeno na nastavi odlučili smo prenijeti ostalim učenicima naše škole. Nakon što smo u svim razredima postavili male podsjetnike o štednji električne energije, sada smo postavili posebne kutije za odlaganje različitog otpada i objasnili im njihovu ulogu u svakodnevnom životu škole. Tako danas u svakoj učionici postoji posebna kutija za odlaganje papira, plastike te koš za smeće za sve ostale tipove otpada. Svi su se učenici složili s idejom o Dorotea Bardek, 8.crazvrstavanju otpada te se odlučili pridržavati iste. Zadovoljstvo nam je bilo sve učenike naše škole osvijestiti i COOR Podravsko sunce gospođa upoznati o važnosti razvrstavanja otpada. Ksenija Vukić, pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Ivana Viljevac, Tara Vukmirić, Ana Koprivnice gospođa Ankica Nježić i Tonklin, Sara Stubić članica Gradskog vijeća, predjednica Odbora za znanost, obrazovanje, kulturu i sport, voditeljica lokalne agende Helena Hećimović.

- 13 -


KRONIKA ZBIVANJA

47. revija Hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

47. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece održavala se u Koprivnici od 24. do 27. rujna 2009. godine. Za tu reviju odabrano je 10 članova dječjeg ocjenjivačkog žirija kojima je bio zadatak izabrati deset ravnopravnih nagrada za filmove koji su ušli u reviju. Iz OŠ „Đuro Ester“ dječjem žiriju bili su: Marija Fabijanec, Nikolina Nemec, Ivan Orehovec i ja. Nas, članove žirija vodila je Astrid Pavlović koja nam je održavala radionice te nas podučavala

sa kojeg stajališta treba promatrati filmove, te što u njima gledati. Pošto je ovo revija dječjeg filma bilo je potrebno u svakom filmu vidjeti jesu li to radila djeca i je li to njihova ideja za film. Na reviji je bilo mnogo vrlo dobrih reportaža i dokumentaraca koji su pokazivali težak život osoba sa pojedinim poteškoćama, pomoć tim osobama, život u prirodi, a neki su bili vrlo zabavni i duhoviti, od kojih su neki i pobijedili. Također je bilo i mnogo animiranih filmova (crtanih, kompjutorskih, rađenih plastelinom, pijeskom na podlozi, kolažnih, lego) od kojih mi se većina svidjela, te sam bio iznenađen da su se djeca upustila u tako zahtjevan posao koji zahtjeva mnogo rada i strpljenja.

Dan grada U subotu 7.studenog 2009. sudjelovali smo u proslavi Dana grada Koprivnice. Budući da smo kao škola u projektu „Škole za Afriku“, tako smo i naš program tematski posvetili Unicefu i pomoći djeci u Africi. Učenici naše škole sami su izrađivali nakit od raznih materijala, vaze, okvire za slike, fotografije, ukrase za bor, razne prizvode od gline i glinemola, prigodne čestitke i kutijice za nakit. Sve te materijale, a i kulturno-umjetnički program prezentirali smo gradu i našim mještanima koji su sudjelovali u projektu kupujući naše proizvode i tako pomogli djeci u Africi. Preostale proizvode prodavali smo i na božićnom sajmu. Štandove je posjetio gradonačelnik i frontmen grupe Parni valjak Aki Rahimovski koji je također pomogao u prikupljanju sredstava.

Učenici naše škole dolazili su na projekcije filmova i tako održali sat medijske kulture izvan škole. David Prelogović,8.c

Djeca i dimnjačar U suradnji s Udruženjem obrtnika Koprivnice učenici 3.a razreda, u petak, 16. listopada 2009. uživali su u susretu s dimnjačarem. U sklopu projekta «Tradicijski zanati» kojim se ove godine bave učenici 3.a razreda, razgovarali su i naučili nešto više o poslu koji obavlja dimnjačar. Cilj projekta «Tradicijski zanati» je upoznati tradicijske zanate u zavičaju (bačvar, kovač, užar, brico, licitar) i potaknuti dječju znatiželju za istraživanjem i upoznavanjem ljudi i zavičaja u kojem žive. Iako posao dimnjačara ne spada u zanate, zanimljiv je, ali nažalost i pred izumiranjem jer se sve manje mladih ljudi odlučuje za taj posao. Evo kratkog izvješća jednog učenika. Danas je u našem razredu bilo veselo jer su nas posjetili dimnjačari – čak tri. Pokazali su nam sav alat kojim se koriste i odgovarali na sva naša pitanja. U školskoj kotlovnici su nam pokazali kako otvaraju i čiste dimnjak. Čitali smo pjesmice o dimnjačarima. Napravili smo izložbu naših slika o dimnjačarima. Bilo nam je lijepo. Bruno Mikolaj, 3.a

Najučiteljica naše škole Učiteljsko vijeće jednoglasno je izabralo kolegicu Nadu Betti za najbolju učiteljicu za prošlu školsku godinu. Povodom Svjetskog dana učitelja gradonačelnik gosp. Zvonimir Mršić, već tradicionalno, je priredio prijem za najboljeg učitelja/učiteljicu gradskih osnovnih škola. Naša kolegica primila je sliku i cvijeće za predani rad i zalaganje na odgoju i obrazovanju naših mladih sugrađana.

Gradonačelnik je ujedno uputio čestitke svim učiteljima u školi i istaknuo važnost znanja i ulogu učitelja u današnjem društvu. Povodom Svjetskog dana učitelja, na prigodnoj zakuski, pročitali smo svim učiteljima pisma sa čestitkama našeg gradonačelnika gosp. Zvonimira Mršića i Ministra znanosti, obrazovanja i športa gosp. Radovana Fuchsa.

Galovićeve jeseni

U petak, 16. listopada 2009. godine učenici OŠ „Đuro Ester“ sudjelovali su na radionicama povodom Galovićeve jeseni na temu: preobraženi identitet, u Gimnaziji „Fran Galović“. Učenici od 1.do 4. razreda uživali su u radionici animacije „PAJDAŠI ŠČRBAVE BABE I NEZNANA KRALJEVNA“. Tea Škoda, 7.c

- 14 -

Tea Škoda, 7.c


KRONIKA ZBIVANJA

Dan kruha i zahvalnosti Dana 22. listopada 2009. održana je priredba za razrednu nastavu u OŠ „Đuro Ester“ povodom Dana kruha i zahvalnosti za sve plodove koje nam je Bog podario ove jeseni. Predanim i marljivim rukama naših ljudi sakupilo se puno plodova koji će nam pomoći da lakše prebrodimo zimske dane koji su pred nama. I naši učenici povodom ovih dana odlučili su učiniti nešto. Mnogi su se odazvali i sudjelovali u priredbi za dan kruha i zahvalnosti recitacijom, plesom, pjesmom i glumom. Nakon upoznavanja sa važnošću kruha nekad i danas u našim životima svećenik Leonard Markač/Tomislav Petrić blagoslovio je kruh koji su učenici kasnije blagovali i dijelili jedni drugima poučeni riječima. Podijeli svoj kruh i bolje će ti prijati. Podijeli svoju sreću i postat će veća. Oni su siromašni. Mi smo bogati. Živjeti znači: davati i uzimati. Mi uzimamo previše. Moramo dijeliti! Prepoznali smo zajedno s učenicima da nešto treba učiniti i to smo učinili. Nismo se sakrili od onih koji su tražili našu pomoć. Želimo da nam srca uvijek ostanu tako otvorena za bližnjega, pa ćemo tako uvijek znati na pravi način zahvaliti i dostojno slaviti Dane kruha. Ne Dane kruha samo za one koji imaju, nego Dane kruha za sve! Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali!

Karolina Poljak, 7.b

Dobrodošlica Božiću

Učenici Osnovne škole „Đuro Ester“obilježili su 16. prosinca 2009. godine, u prostorima Doma mladih, svečanu božićnu priredbu pod motom „Dobrodošlica Božiću“. U prepunoj dvorani, toplini ambijenta i veselim dječjim glasovima najavljivalo se Isusovo rođenje. Josip i Marija koračaju i danas tražeći toplinu doma u kojem bi se rodio mali Isus. Putovanje su im olakšali učenici svojim pjesmama, plesom, recitacijama i glumom. Time smo potvrdili da u našim malim srcima, a i srcima odraslih, ima mjesta za sreću, ljubav i vjeru u Isusa Krista. Uz program je organizirana i prodaja učeničkih radova s ciljem prikupljana novčanih sredstva za djecu iz Afrike u sklopu projekta „Škole za Afriku“ koji se i ove školske godine provodi u našoj školi. Zato otvorimo zajedno vrata svoga srca i podijelimo radost dolaska Božića. Karolina Poljak, 7.b

Sveti Nikola Sveti Nikola posjetio je i našu školu 7.prosinca 2009. U školskoj je dvorani priređen program koji je razveselio učenike nižih razreda. Učenici nižih razreda recitacijama i plesom uljepšali su program. Uputili su djeci diljem svijeta poruke mira, dobrote i sreće. Dramska grupa prikazala je na koje sve probleme nailazi Sveti Nikola kada razveseljava djecu svijeta.Na kraju programa uslijedili su slasni pokloni koje je podijelio sam Sveti Nikola. Nikolina Popijač, 7.b

- 15 -

Olimpijski dan

Učenice i učenici naše škole obilježili su sportskom aktivnošću Olimpijski dan na školskom igralištu. Uključili su se učenici od 1. – 8. razreda zajedno sa svojim učiteljicama i učiteljima. Na školskom igralištu učitelji TZK postavili su razne sportske aktivnosti poput malog nogometa, košarke, odbojke, izvođenje slobodnog udarca na gol, poligona prepreka, preponskog trčanja, preskakanja vijača, obruča, kozlića i drugih sportova. Prisustvovalo je oko 830 učenika iz cijele škole koji su noseći bijele majice kao znak olimpizma aktivnim sudjelovanjem pokazali da vole sport i da su spremni natjecati se.

Patricia Kučan,7.c

Solidarnost na djelu Ove godine naša je škola nastavila običaj sudjelovanja u dobrotvornoj akciji Crvenog križa pod nazivom Solidarnost na djelu. Učenici osmih razreda naše škole dobrovoljno su prikupljali novac od građana grada Koprivnice. Uključivanjem u ovu dobrotvornu akciju prikupili smo mnogo novca za siromašne, a građani su pokazali svoju dobru volju i solidarnost svojim neskromnim novčanim darovima. Zadovoljni smo što smo na veoma jednostavan način učinili veliko djelo. Tea Škoda, 7.c


UČENICI-UMJETNICI Molitva Molim te, Svevišnji Bože daj mi strpljenja i snage srce mi ispuni ljubavlju za ljude, dobre i drage

Malena biserna kap Tup-tap! Tup-tap! Ja sam malena biserna kap.

Molim te, Svevišnji Bože, daj mi čuvara anđela, da me štite i čuvaju njegova velika krila.

Na dugu ću šarenu sjesti, s valovima mora se igrati, na dječji ću dlan tiho pasti i trešnja će u voćnjaku ljepše cvasti.

Molim te, Svevišnji Bože, da nikad ne budem sama. Da uvijek uz mene bude moja najdraža mama.

Pojit ću žedne ptice u letu, darovat svježinu proljetnom cvijetu, grle me tople sunčeve ruke, volim osmijeh crvene jabuke.

Riječima nježnim i blagim uči me dobrotu darivati pomozi mi, dragi Bože, da joj mogu ljubav vratiti. Ja želim, dragi Bože, da me uvijek netko voli i treba, da ljubav ispuni svako srce, neka naraste do samoga neba! Lucija Gjerek 6.a

Tup-tap! Tup-tap! Ja sam malena biserna kap. U slapu ljubavi – kap dobrote, u ovoj zemlji punoj ljepote. Poljubit ću bisernu školjku na dnu mora, njihat ću se na iglici bora. Volim njene tihe noći I svaki novi dan što će doći. Blagoslovi , Bože, moju Hrvatsku! Nek radosno sviću sva njena jutra, blagoslovi sve njene ljude i daj im nadu u ljepše sutra.

Marco Landek, 2.a

Zvijezde Zvijezde ko sunce u daljini sjaju, zvijezde ko čovjek bez ruku izgledaju, ko žuto sunce na prozore lupaju.

Blagoslovi, Bože, i mene! Tup – tap! Tup – tap! Jer ja sam njena malena biserna kap. 3. nagrada za literarni rad na natječaju „Volim Hrvatsku“ Marija Vertuš,6,c

Karlo Žumbar 3.a

Bogatstvo u kapljici vode Voda je izvor života, Najljepših morskih divota. Jedna kaplja, dvije ili više Nema ljepšega od proljetne kiše. Pogledat ću u nebo kada oblaci dođu I otići ću kada oblaci prođu. Nebo će mi dati odgovor koji tražim Jer kiša će pasti da misli ovlažim. Jedna kaplja dovoljna je za sreću, Razmišljam možemo li naći sreću veću? Sve upućuje na jedan odgovor; Kiša ima s nebom dogovor. Stajat ću na kiši, Samo da čujem kaplja šum tiši, Stajat ću tu na kiši, Da me svih briga liši. Odraz moj na vodi pluta, Slap sve pred sobom guta. Moćna Drava Ili prelijepa Sava Krase Hrvatsku tvoju, ponos i diku moju. I srce moje kaplja jedna pogodi I nešto se u meni predivno dogodi. Razlila se kaplja u srcu mom, Nekom silnom ljubavlju tom. Priroda je majka sviju nas, Kaplja vode može blagoslovit vas. Prigrlite vodu kao brata svog I neće biti većeg bogatstva od tog. Vanessa Radulović, 8.b Posebna nagrada za literarni rad na natječaju „Volim Hrvatsku“

Vanesa Ježovita, 2.b Klara Laloš, 1.a

- 16 -


UČENICI-UMJETNICI Zlatni dvorac

Naše more Za mene je more jedno veliko prostranstvo. Na moru se mogu kupati, roniti, plivati. Naše se more zove Jadransko more. Ondje uvijek nekoga upoznam i sprijateljim se. Moja mama kaže da je ono biser naše domovine. Ja joj vjerujem. Najljepše od svega je nebesko plavetnilo koje se ogleda u zrcalu mora. 0voga trenutka stigla sam na otok Pag. Soba je predivna, a krevet mekan. Raspakirala sam stvari. Pošla sam na balkon protegnuti noge i osjetila miris mora. Stigli smo na plažu. Predivna je. Brzo sam otišla do vode kako bih što prije zaplivala. Osjećala sam se kao leptir u zraku, slobodna i odmorna. Stigli smo u hotel. Bila sam umorna. Navečer sam išla na večeru, a poslije večere u šetnju. I tako svaki dan. Taj zadnji dan mi je bio poseban. Išla sam na pizzu, u šetnju gradom, kupanje. I došao je taj trenutak da moramo predati ključ od sobe i krenuti natrag u Koprivnicu. U autu sam bila tužna što odlazim, ali poslije sam se razveselila znajući da ću se slijedeće godine ponovno vratiti. I tako je prošla moja morska avantura.

Doriana Leona Jurenec, 3.b

Zamišljam se kao kraljicu i živim u raskošnom dvorcu s puno soba, dvorana za bal i ručak. Sobe su ukrašene zlatnim trakama i dijamantima. Dvorane su vrlo velike, imaju crvene tepihe koji se prostiru po cijeloj dvorani, prozori su ukrašeni svilenim zavjesama koje imaju na sebi mašnu. Oko dvorca je labuđe jezero s puno labuda. Drveće ima na sebi puno jabuka i kruška. Sretna sam što živim u dvorcu sa sedamdeset katova. Lea Fuček, 2.b

Tea Huzjak, 4.b

Silvija Glavica, 8.c

Sara Kapusta, 3. b

Moja mama

Stvari iz školske torbe

Brine se o meni, Radi za mene, Anđeo je u mom srcu, Nasmije se kao sunce, Kuha mi i pere, Ima veliko srce, Cijeli život ona me hrani, Ali me i hrabro brani. Monika Jorgić 3.a

Lucija Sabolić, 8.c

Luka Grungold

Volim Volim se zaljubiti i od ljubavi poluditi. Volim poljubac dati ali ga i primati. Ljubav je lijepa a ponekad slijepa. Kada se zaljubim sva se izgubim. Srce ide tik – tak to je ljubav i znak! Nikolina Vida 3.a - 17 -

Ja sam uvijek savršeno složena. Na samom kraju nalazi mi se fascikl u kojem su različiti papiri i neki testovi. Zatim počinje red knjiga koje su uvijek složene po rasporedu. One moraju biti uredne, čiste i bez »ušiju«. Na početak uvijek stavljam pernicu. U njoj su složene po redu olovke, bojice, flomasteri, gumice, šiljilo, ravnalo. Sve je uvijek složeno po veličini i bojama. Na pernici se nalaze papuče. Znam da to nije baš dobro, ali one su u meni samo na putu u školu i iz škole. Mislim da nema urednije torbe od mene! Tihana Botak, 2.b


PŠ VINICA Moja majka Ja sam Lovro, Imam mamu koja se zove Maja. Meni je to baš lijepo ime. Mislim da je dobila ima od moje bake, a možda i od mojeg djeda. Moja mama nije baš visoka. No, za mene je velika. Moja je mama sportske građe. Bavi se jednim zamornim hobijem. Čišćenjem. Ima smećkastu boju kose. Nije baš smeđa kao drvo, ali je smeđa. Ima oči koje su plave kao traper jakna. Dobra je kao svježi kruh. Mudra je kao knjiga. Ja zbilja volim svoju mamu, a sigurno i ona mene.

Lovro Krapinec

Slobodno vrijeme

Učenici 1. razreda

ZIMA ZIMI SE BIJELI, BIJELI BRIJEG, SAONICE JURE, ŠKRIPI SNIJEG.

Zovem se Matija Breznik. Idem u Područnu školu Vinica. Imam 9 godina. Mislim da imam dovoljno slobodnog vremena. U slobodno se vrijeme igram s prijateljima i gledam televiziju. U školi nemam puno slobodnog vremena. Htio bih da školski sat traje 25 minuta, a odmor 45 minuta. Tako bi imali više slobodnog vremena. Volim slobodno vrijeme jer se mogu igrati. Iako imam dovoljno vremena za igru htio bih još slobodnog vremena. Volite li vi svoje slobodno vrijeme? Matija Breznik 3. razred

ČUJE SE CIKA, VIKA, SVEGA IMA, NAJLJEPŠE JE KAD JE ZIMA! DINA PAVLEKOVIĆ 1. RAZRED

Učenici 1. razreda

ZIMA

Marina Jelak, 3. razred

PROLJEĆE, LJETO, JESEN JE PROŠLA I RADOSNA ZIMA NAM JE DOŠLA. ZA NAS MALU DJECU RADOST I VESELJE, PAHULJICE LAKE, PADAJU S NEBA BIT ĆE SNIJEGA KOLIKO NAM TREBA!

Slobodno vrijeme

Lovro Krapinec, 3. razred

IVANA PERIKA 1. RAZRED

Antonia Komorski, Matea Martinčić, Lea Žagar Lea Žagar, 3. razred

- 18 -

Zovem se Dominik Udovičić i idem u Područnu školu Vinica. U slobodno vrijeme htio bih igrati Playstation i ići kod prijatelja ili prijateljice. Mama mi kod kuće uvijek da nešto za raditi, pa ne mogu iskoristiti slobodno vrijeme. I još nešto, kad završim s poslom kaže mi da sam gotov, a onda mi ponovno nešto zada. Jedino jedan sat prije spavanja pogledam jedan do 2 crtića i baš kad se zagledam moram spavati. Volio bih imati više slobodnog vremena. Dominik Udovičić 3. razred


Učenici OŠ obilježavanju

„Đuro

Ester“

u

MEĐUNARODNOG DANA PISMENOSTI

8. rujna u gradu Koprivnici

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ i koprivnički ogranak Hrvatskog čitateljskog društva organizirali su obilježavanje Međunarodnog dana pismenosti čitanjem na G. točkama (Galovićevim točkama) u koje su se uključili i učenici naše škole. Čitanjem na označenim točkama u gradu učenici su predstavili svoju omiljenu knjigu u nastojanju da motiviraju, zainteresiraju i potaknu građane na čitanje. Cilj je istaknuti važnost čitanja i pismenosti u svakodnevnom životu jer pismenost nije samo poznavanje i pisma i umijeće čitanja i pisanja, već i način komunikacije, sposobnost pronalaženja, razumijevanja i korištenja informacija, stjecanje znanja, učenje jezika i razvoj kulture. Karolina Poljak,7.b

SURADNJA OŠ „ĐURO ESTER“ S MUZEJOM GRADA KOPRIVNICE

Posjet izložbi

Dana 28. rujna 2009 godine 5.d razred je posjetio galeriju u Koprivnici. Ondje nas je gospodin Hitrec, koji radi u Muzeju grada Koprivnice, upoznao sa izložbom ¨Tekuća arheološka iskapanja u Hrvatskoj¨. Govorio je o tome gdje i kada su pronađeni povijesni materijali koji su izloženi u galeriji. Materijali s kojima nas je upoznao bili su pisani, zvučni i slikovni. Saznali smo da je kod crkve Sv. Antuna Padovanskog pronađeno puno materijalnih dokaza. Na primjer stari vrč, novčići i još mnogo toga. Na samom kraju svi smo dobili ulaznicu za posjet Muzeju grada Koprivnice. Petra i Lara, 5.d

KRONIKA ZBIVANJA Predavanje Posjet muzeju Službe 112 U petak 23. listopada 2009.

učenici 3.a razreda sa svojom učiteljicom posjetili su Gradski muzej. Pogledali su izložbu posvećenu starim umijećima i znanjima - Kovači u Koprivnici. Uz stručno vodstvo kustosice Marije Mesarić djeca su se upoznala sa ovim zanatom. Sa zanimanjem su razgledavali izložbu i eksponate. Zaključili su da je to zanimanje bilo teško jer se moralo uložiti mnogo fizičkog napora da se iskuje vruće željezo u željeni oblik. Posjet izložbi pomoći će učenicima u njihovom projektu Tradicijski zanati. Maja Sinjeri, dipl. učiteljica Obilježen Dan jedinstvenog europskog broja za

hitne službe 112

Učenici i učiteljica 2.b razreda Osnovne škole »Đuro Ester«, ravnateljica škole Sanja Prelogović i tajnica škole Marina Kozjak, posjetili su Područni ured za zaštitu i spašavanje Koprivnica povodom Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Srdačno su nas dočekali pročelnik PUZS Koprivnica gospodin Ivan Skec, načelnik županijskog centra 112 Koprivnica gospodin Roman Sabol te operativni djelatnici. Učenici su s velikim zanimanjem slušali njihovo izlaganje, postavljali pitanja i s velikom znatiželjom pratili kad je zazvonio telefon 112, a operativni djelatnici su s lakoćom pomogli sugrađaninu u nevolji. Suradnja Osnovne škole »Đuro Ester« i Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica započela je edukacijom djece u području zaštite i spašavanja, a učenici su pokazali da su zapamtili kako se ponašati u situacijama u kojima su ugroženi ljudski životi i materijalna dobra. Druženje smo završili okrjepom, a učenici su se razveselili poklonima koje su dobili. Nikolina Popijač, 7.b

- 19 -

Državna uprava za zaštitu i spašavanje provela je 15.siječnja 2010. godine u našoj školi edukaciju učenika prvih razreda u području zaštite i spašavanja. Predavanju su prisustvovali svi učenici prvih razreda s njihovim učiteljicama te ravnateljica škole, mr. Sanja Prelogović. Kroz zanimljivu prezentaciju djeci su približeni sadržaji vezani uz temu spašavanja i pomoći u slučaju prirodnih katastrofa, nesretnih slučajeva, ozljeda ili u ostalim situacijama kada nam je potrebna hitna intervencija policije, vatrogasaca ili hitne medicinske pomoći. Djeca su upoznata sa svim brojevima u slučaju opasnosti – 92, 93 i 94, te novim, objedinjenim brojem 112, koji mogu nazvati u svim hitnim slučajevima. Učenici su se i sami uključivali svojim primjerima i komentarima i tako predavanje učinili još ljepšim i zanimljivijim. Na kraju zanimljivog i izuzetno poučnog predavanja djeci su uručeni letci Državne uprave za zaštitu i spašavanje i poučne i vesele bojanke. Učiteljice prvih razreda

Varaždinske toplice Posjetili smo Varaždinske toplice. Nastavnici Pintarić i Špoljarić govorili su nam o vremenu kad su tu boravili Rimljani, što su radili i čime su se bavili. Vidjeli smo hramove njihovih bogova. Vrhovno rimsko božanstvo bio je italski bog neba Jupiter. Sa ženom Junonom i kćerkom Minervom (jedino je njezin kip ostao sačuvan) činilo je trojstvo ili trijadu bogova zaštitnika rimske države. Vidjeli smo vodu koja je i po zimi vrela. Da ne bi ispalo da je ovo samo izlet, dobili smo listiće za rješavanje. Nažalost, nismo mogli posjetiti muzej jer je bio zatvoren. Nakon predavanja, malo odmora i igre. Otišli smo na bazene i dobro se zabavili. Najzabavnije je bilo na toboganima. Jedan je tako velik da smo se odjednom spustili nas šestoro. Bili su i tobogani tzv. zmije, jedan brži, a drugi sporiji. Voda nas je dobro iscrpila i vidno umorni vratili smo se kućama. Lucija Petričević 5. d


KRONIKA ZBIVANJA

Majčin dan u Močilama

Kao i nekoliko proteklih godina i ove godine su OŠ „Đuro Ester“ iz Koprivnice i njezina PŠ Vinica prisustvovale proslavi Majčinog dana u Močilama. Na poziv domaćina velečasnog Leonarda Markača i sa ravnateljicom mr. Sanjom Prelogović krenuli smo u nastavak suradnje sa župnom zajednicom iz Močila. Svečana priredba održala se 10. svibnja s početkom u 19.00 sati na predivno uređenom prostoru ispred župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Različitim recitacijama, pjesmama, plesom i glumom učenici su zatražili oprost od svojih roditelja, djedova i baka za sve ono što su loše učinili u svom djetinjstvu sa porukom:

„Oprostite nam ako smo vas ikada povrijedili, jer mi smo još uvijek samo djeca.“ Okupljenu mladost, roditelje, djedove i bake uveseljavali su učenici pod vodstvom svojih učitelja i učiteljica: Nade Betti, Nade Čolak, Željke Đurkan, Tomislava Katalenića, Kristinke Kenđel, Mihaela Kivača, Biserke Knez, Ane Matijević, Lane Sabolović, Maje Sinjeri, Ljiljane Škrobot i Jasne Tkalčec. Uz svake godine veći odaziv župljana, srdačne riječi velečasnog Leonarda Markača i ravnateljice Sanje Prelogović, radujemo se svi zajedno ponovnom susretu i sljedeće godine s istim povodom na istom mjestu. Saša Špoljarić, vjeroučitelj

Učenici osmih razreda OŠ „Đuro Ester“ posjetili Gimnaziju „Fran Galović“ i Srednju školu u Koprivnici Učenici osmih razreda posjetili su 30. travnja 2010. godine Gimnaziju „Fran Galović“ i Srednju školu u Koprivnici. Gimnazija je ujedno imala i Dan otvorenih vrata te su učenici imali priliku vidjeti dio programa koji se održavao. Pod pratnjom domaćina učenici su zavirili u svaki dio zgrade koja će uskoro postati njihovo mjesto školovanja. Sa zanimanjem su pratili što sve škole nude i saznali više o željenim zanimanjima, a time je olakšan i odabir učenicima koji su još neodlučni oko upisa. Ovih lijepim iskustvom učenici su ohrabreni i motivirani za predstojeće upise. Zahvaljujemo ravnatelju Gimnazije Vjekoslavu Robotiću i ravnateljici Srednje škole Đurđi Fijačko što su nas primili, kao i zaposlenicima škole na ugodnom gostoprimstvu.

Dijana Lukačić,prof. socijalni pedagog

- 20 -

Sigurno u školu U srijedu, 9. rujna 2009. godine, osnovna škola «Đuro Ester» u Koprivnici ugostila je tajnika Hrvatskog autokluba Koprivnica Borisa Dušića, te stručnog voditelja auto-škole Ivicu Reslera, koji su učenicima prvih razreda održali edukativno predavanje o sigurnom kretanju u prometu. U sklopu akcije Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa «Djeca sudionici prometa» u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, učenici su upoznati s osnovnim pravilima ponašanja u prometu, te su upozoreni na moguće opasnosti. Učenicima su dodijeljene i slikovnice «Sa Zebrom sigurno u školu» te letci «Sigurno i vješto u prometu», posebno namijenjeni djeci, roditeljima, ali i vozačima. Učenici su iznimno dobro prihvatili predavanje, te su se i sami uključili svojim komentarima, primjerima i pitanjima. Ravnateljica škole mr. Sanja Prelogović te učiteljice prvih razreda matične škole Kristinka Kenđel, Dijana Veh i Lidija Bogadi, dogovorile su daljnju suradnju s Hrvatskim autoklubom u cilju povećanja sigurnosti djece u prometu. Tea Škoda, 7.c

Posjet meteorološkoj stanici Učenici trećih razreda Osnovne škole “Đuro Ester” i Područne škole Vinica i njihove učiteljice posjetili su 6. listopada 2009. godine meterološku postaju u Koprivnici. Kratko zanimljivo predavanje gospodina Pezelja i razgledavanje stanice probudilo je u učenicima interes za meteorologijom i predviđanjem vremena. Tako će i oni pratiti i bilježiti vremenske promjene vezane uz godišnja doba u našem zavičaju Lana Smolec


KRONIKA ZBIVANJA

Učenici francuskog jezika na koncertu Jasne Bilušić Gostovanje pjevačice i glumice Jasne Bilušić u Domu mladih bila je idealna prilika za naše učenike da upoznaju nezaobilazno ime francuske šansone - Édith Piaf. U sklopu godišnjeg plana i programa francuskog jezika, učenici sedmih razreda OŠ „Đuro Ester“ obrađuju i temu francuske glazbe. Zbog toga je gostovanje pjevačice i glumice Jasne Bilušić u Domu mladih bila idealna prilika za naše učenike da upoznaju nezaobilazno ime francuske šansone - Édith Piaf. Jasna Bilušić nam je ispričala priču o teškom životu ove sitne, hrabre žene koja se svojim prekrasnim glasom uspinjala iz siromaštva i prljavštine pariških pločnika na njegove pozornice. Svaku epizodu iz života Édith Piaf Jasna je, uz glasovirsku pratnju maestra Dinka Appelta, popratila pjesmama. Tako smo čuli: Sous le ciel de Paris, L’accordéoniste i La foule. To su pjesme u kojima se isprepliću slike i zvuci Pariza Édith Piaf - ples, zvukovi harmonike, prosjaci, radost, zaljubljeni, smijeh, nesretne ljubavi, slavlje, kološari, mornari i umjetnici. Vidjeli smo da Édith ni u danima svoje slave nikad nije zaboravila taj svijet običnog čovjeka, svijet ulice iz kojeg je i sama izrasla. Također smo čuli: Les Amants d’un jour, Milord, Mon manège à moi, Johnny tu n’es pas un ange, Hymne à l’amour i La vie en rose, pjesme o ljubavi i njenoj snazi. Bol zbog jedne takve izgubljene ljubavi sigurno se najviše osjetila u pjesmi Mon Dieu . Posjetitelji su nakon koncerta bili očigledno oduševljeni cijelom predstavom priznajući da su dijelove gledali kroz suze. I zaista smo se u svega sat vremena osjećali kao da smo se vratili u Pariz tog razdoblja dvadesetog stoljeća i kao da da je uporna volja Édith Piaf pronašla način da se njene pjesme i danas čuju. Kako bi im se još bolje dočarala atmosfera, posjetitelji su se nakon koncerta mogli počastiti francuskim slasticama. Ovo su dojmovi nekih naših učenika: „Jasna Bilušić je jako lijepo pjevala, ima lijep glas i simpatična je. Najbolja pjesma mi je bila Johnny, tu n’es pas un ange.“ (Sara Seđek, 7c) „Bilo mi je super“ (Ena Stančec, 7a)

„Jasna Bilušić jako lijepo pjeva“ (Iva Pobi, 7a) „Sviđale su mi se pjesme koje je odabrala i sviranje na glasoviru. Dvorana je bila lijepo uređena u francuskom stilu, stolovi sa svijećama su bili baš romantični, kao i Francuzi. Jasna Bilušić je osjećajno pričala o životu Édith Piaf i uživila se u priču. Hrana je bila super.“ (Klara Pavković, 7c) „Sviđalo mi se kako je prepričavala njen život. Gledao sam na Internetu snimke Édith Piaf i Jasna Bilušić je na pozornici, u crnoj haljini i po kretnjama, bila baš kao ona. Hrana i croissanti su bili slatki. Najbolja pjesma mi je bila Bravo pour le clown.“ ( Marko Papac, 7c) Zahvaljujući vjernoj izvedbi pjesama Édith Piaf i priči o njenom životu koju je Jasna Bilušić izuzetno dirljivo i toplo prikazala, učenici su u samo sat vremena mogli doživjeti ono što se i u više nastavnih sati ne bi moglo izreći. I najvažnija poruka koju Édith Piaf šalje kroz svoje stihove je: (...) „Sans amour, on n’est rien du tout“ (...) (...bez ljubavi smo nitko i ništa). Tomislava Kraljić, prof.francuskog i engleskog jezika

Školska prometna jedinica

Na našoj školi već dulje vrijeme djeluje Školska prometna jedinica.Nastavnica Tijana Martić je voditeljica aktivnosti . Vanjski suradnici su :Policijska postaja „Koprivnica“ te policajac Alen Rupa koji vrši teorijsku i praktičnu obuku.Zadaci ŠPJ su da sustavno djeluju na promicanju prometne kulture , pomažu učenicima nižih razreda pri sigurnom prijelezu preko pješačkog prijelaza, te aktivno sudjeluju na svim važnim zbivanjima u školi i u gradu. Zainteresiranost učenika je veoma velika budući da će stečena znanja primjenjivati svakodnevno . Patricia Kučan, 7.c

Humanitarna akcija

Uskrs je središnji događaj povijesti spasenja, najradosniji blagdan u ljudskoj povijesti, zapravo neiscrpan izvor veselja. Krist je pobijedio smrt, a nama otvorio pristup vječnom životu. Povodom nadolazećega blagdana, učenici OŠ „Đuro Ester“ u Koprivnici, pod vodstvom učiteljice Rozalije Ivandić i vjeroučiteljice Martine Erdec, organizirali su skupljanje igračaka i slatkiša za djecu slabijeg imovinskog stanja. Tom prigodom učenici su iskazali solidarnost i odricanje, a prikupljeni pokloni donirani su župnom Caritasu. Martina Erdec

Tjedan kretanja Učenici trećih razreda osnovne škole „Đuro Ester“ obilježili su Tjedan kretanja na školskom igralištu baveći se orijentacijskim trčanjem. Svaki učenik dobio je zadatak da pronađe 6 kontrolnih točaka. Na svakoj kontrolnoj točki bio je jedan flomaster kojim su morali ucrtati oznaku „x“ pripadajuće boje. Učenici koji su prvi skupili svih šest oznaka različite boje bili su pobjednici. Učenici su odlično odradili zadatak, i svatko je dobio nagradu. Tea Škoda, 7.c

- 21 -

Vesna Hižman- Perošić, Matija Rušak


KRONIKA ZBIVANJA

Dječji gradonačelnik učenik je naše škole

Moje dužnosti dječjeg gradonačelnika su kao prvo i osnovno poboljšati životni standard djece u gradu Koprivnici i boriti se za dječja prava. To se može postići samo u suradnji s djecom; trebaju če čuti i znati njihove želje i njihova mišljenja. Mišljenja i želje djece sakupljamo uz pomoć škola, a naša škola je vrlo zainteresirana za to i ovim putem zahvaljujem na potpori. Nakon toga kada se zna što djeci otprilike nedostaje u njihovom gradu, tada mi na sjednici Dječjeg gradskog vijeća raspravljamo o tome. U DGV sudjeluju po četiri predstavnika svake osnovne škole (kod nas su to Ivana Petrić, Klaudija Ivačić i Nikolina Popijač koje su mi uvijek dobro došle u ovom poslu) te po jedan predstavnik OGŠ „Fortunat Pintarić“ i COOR Podravsko sunce. One ideje koje su nam najprihvatljivije i one koje su ostvarive pokušavamo provesti u djelo. Trenutno radimo na jednom projektu koji bi prostor Doma mladih rebao vikendom pretvoriti u privlačno mjesto za mlade, mjesto u kojem će se

oni nalaziti, zabavljati kroz glazbu uživo i ples te stjecati nova prijateljstva. tTime bismo pokušali odvući mlade iz parkova u kojima se događa dosta toga neprimjerenog za mlade. Također sudjelujemo u svim akcijama i događajima u gradu i šire koji su vezani za djecu. S radom polako započinje i Dječji forum u Koprivnici pa pozivam svu djecu koja imaju nešto za reći da se uključe u njega. Eto tako, ukratko, izgleda posao dječjeg gradonačelnika grada Koprivnice koji je ove dvije godine pripao meni. Ivan Orehovec, 8.c

Predstavljanje monografije “Leptiri Hrvatske” dr. Radovana Kranjčeva

U knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ 19. studenoga 2009. učenici 6.d razreda s razrednicom Ana-Marijom Bobovčan, profesoricom biologije i kemije prisustvovali su predstavljanju monografije „Leptiri Hrvatske“ dr. Radovana Kranjčeva. U program je bio uvršten projekt učenika OŠ „Blaž Mađer“ iz Novigrada Podravskog. Recitirane su mnoge pjesme s temom očuvanja zemlje od kojih bi istaknula pjesmu „I reče Zemlja“. Projekt je završen prigodnom kajkavskom pjesmom „Naša Podravina“. Dr. Kranjčev je napomenuo da bi volio izdati još jednu knjigu srodne tematike. Posjeduje zbirku leptira s više od 850 vrsta i više od 5 000 primjeraka leptira. Da bi što temeljitije istražio pojedine vrste, čak do 70 njih, istraživao ih je kod kuće u kavezima. Također je istraživao puževe, pauke, bogomoljke, lišajevsku vegetaciju i dr. U Hrvatskoj ima više od 100 vrsta leptira s dosta endema. Neki od spomenutih zaštićenih leptira bili bi: leptir plavac i lastin rep. Najviše endema obitava na planinama Velebita, Dinare i Biokova, te livadama Hrvatske.

Leptiri se teže prepoznaju po spolu, ali obično su ženke krupnije. Neke leptire inseide (staklastih krila) ponekad teže prepoznajemo, a neke ne primjećujemo zbog dobre mimikrije (stapanja s okolinom). Pojedine vrste se sele pa ih zbog toga nazivamo selci. Dr. Kranjčev je opisao kako je jednom vidio cijelo jato leptira s oko milijun primjeraka kako su prelijetali jedan dio prometnice gotovo tri sata. Isto tako objasnio je da oni bez većeg problema od naših krajeva prelete do Afrike. Problem se pojavljuje s gusjenicama koje jedu lišće mnogih biljaka i ugrožavaju šume. Neki od spomenutih noćnih leptira su; lente, grbica… Od ostalih vrsta leptira su: leptir koštar (česta vrsta u našim krajevima), hrastov prelac, mrtvački plašt, crni apolon (Gorske livade), ljiljak, šumske riđe… Dr. Kranjčev nam je pokazao fotografije leptira i gusjenica te završio svoju prezentaciju. Ivona Čižić, 6.d Radovan Kranjčev predstavlja monografiju

- 22 -

Susret s njiževnicom Nadom Mihoković Kumrić 12. studenog 2009. godine učenici 7.a i d razreda sa profesoricama Sanjom Kapusta i Nikolinom Sabolić upriličili su, gostovanjem u Gradskoj knjižnici, susret sa književnicom Nadom Mihoković- Kumrić. Književnica je rođena u Novigradu Podravskom, a živi u Velikoj Gorici i sa zadovoljstvom se napisanim knjigama vraća u svoj rodni kraj. Stoga je i bila zanimljiva učenicima jer je govorila o svome životu, djetinjstvu i prvim ljubavima na kajkavskom narječju. Iz svega toga proizašlo je devet knjiga, a posebno je bila zanimljiva „Lastin rep.“ Inače se pisanjem bavi u slobodno vrijeme jer je po struci farmaceut. Teme pronalazi u svakodnevnom životu i o njima piše i prilagođava ih dječjoj mašti. Počela je pisati u 13. godini i jako je puno čitala. U to vrijeme roditelji nisu bili zadovoljni njenim pisanjem pa je to radila potajno dok se nije otkrila objavivši priču Poštar u tadašnjim novinama i to pod pseudonimom. Tada su je pozvali kao gošću u radio postaju gdje je morala otkriti svoj identitet. Roditelji su se na kraju pomirili s činjenicom da je njihova djevojčica veoma nadarena i dopustili njeno daljnje pisanje. Bilo je vrlo zanimljivo slušati priče iz života pa su učenici imali i puno zanimljivih pitanja tako da je susret potrajao duže od predviđenog vremena. Viktorija Lovrić, 7.d

Nada Mihoković-Kumrić


UGOSTILI SMO

Intervju s Brankom Primorac

Odakle inspiracija Maturalac?

za

Branka Primorac, novinarka i hrvatska spisateljica. U zagrebačkoj redakciji Večernjeg lista radi kao novinarka i urednica kulture. Autorica je šest knjiga i dobitnica dviju književnih nagrada. Rođena je u Zagrebu gdje je završila Fakultet političkih znanosti i jednogodišnju Novinarsku školu (CINK). Od početka rada u novinama, uz brojne tekstove, objavljuje i vlastite fotografije koje ju kao medij izražavanja zanimaju od mladosti. Već desetak godina sudionica je LIDRANA, mentorica za novinarski izraz, a Koja Vam je knjiga iz djetinjstva dugi niz godina djelovala je kao ostala u sjećanju? jedan od mentora novinarske škole u Školi naprednog stvaralaštva - Najviše volim spomenuti pričicu djelo „Novigradsko proljeće“. Pale sam na svijetu iz jednostavnog

- Područje o kojem sa pisala u Večernjem listu bilo je škola. Dobro sam proznavala školske teme, njihove dobre i loše strane. Kada sam se u jednom trenutku počela pitati o čemu zanimljivom bih mogla pisati, na pamet mi je pao maturalac. Odluku je pospiješio moj sin Dražen, koji se razdragan vratio sa svog maturalca prepun smiješnih dogodovština. Presudnu ulogu odigrao je i prvi kompjutor koji je ušao u kuću Primorac, tada još uvijek velika novotarija. I tako malo iz vježbe, malo iz znatiželje, da sagledam vlastite mogućnosti, bacila sam se na pisanje Maturalca. Uvidjela sam da me to veseli. Kakvi su Vaši doživljaji s maturalca? - Ja nemam doživljaja s maturalca jer niti na jednom maturalcu nisam bila, niti u osnovnoj niti u srednjoj školi. Tako je sudbina htjela. Majka me kao jedinicu kćer nije pustila na put kada sam bila osnovnoškolka iz straha da mi se nešto ne dogodi, a u srednjoj školi sam stjecajem okolnosti dospjela u 4. razred gimnazije, poslije dijeljenja mog malog razreda na dvije grupe, koji je već krajem 3. razreda bio na maturalnom putovanju. Dakle, opet ništa. Samo sam mogla slušati kako im je zabavno bilo. Većina pogrešno misli da se sve što pisac napiše tako i dogodi. Spisateljsko umijeće leži upravo u tome da se prikažu događaji kao da su tako i odigrani.

Je li koji lik sličan Vama u mladosti? - Nijedan doslovno, ali svi pomalo. Najmanje od svih likova bila bih slična lijepoj i karizmatičnoj Ani, prije bih se mogla pronaći u Mirti, iako ne znači da ne zavidim takvima poput Ane koji uz malo napora postižu mnogo. S druge strane mnogo je veće veselje i zadovoljstvo onih koji na kraju pokažu koliko vrijede. Je li Smuki po Vama pozitivan ili negativan lik? - Nijedno dijete ne može biti negativan lik, čak i ono “najzločestije”. Najčešće su to bezazleni nestašluci koji ispare s prvom zrelošću. Uvjerila sam se da mnogi loši đaci, koji se jedva provuku kroz škole, pa i padaju razrede, postaju ugledni građani i dobri stručnjaci. Nikome na čelu ne piše kakav će biti kad odraste, češća su razočaranja s neuspjesima onih od kojih se mnogo očekivalo. Jeste li ponosni zbog svog uspjeha na području književnosti? - Svatko treba znati gdje mu je mjesto. Ja sam zadovoljna da sam pokušala, moglo se dogoditi da iz lijenosti ili straha nikada ne napišem retka. Naime, nije mi to nužno trebalo pored mog novinarskog posla tim više što nisam bila opsjednuta činjenicom da ja to moram. Iz te neobaveznosti nastala su sva moja djela.

- 23 -

razloga što je to moja prva samostalno pročitana knjiga u dobi od šest godina, poslije koje je moja želje za čitanjem rasla od knjige do knjige. Imate li posebno mjesto gdje dobivate inspiraciju za svoja djela? - Nema takvog mjesta. Inspiracija dođe kad joj se posvetim, kada intenzivno razmišljam i tragam za rješenjima. Čime se bavite u slobodno vrijeme? - Najviše volim kad mogu otići na neko novo mjesto i prepustiti se izazovima mog fotografskog aparata. Jednako tako uživa u dobroj knjizi. Volim i nešto dobro skuhati, čitati recepte i gledati na TV kako drugi kuhaju. Koje Vam je omiljeno jelo? - Svježi kruh i maslac. Koji Vam je najdraži pjevačica? - Massimo Savić. Koji Vam je glumica? - Sofija Loren.

najdraži

pjevač/

glumac/

Koji Vam je najdraži film? - Fellinijev Amarcord. Vaš životni moto? - Pusti me na miru pa ću i ja tebe. Karolina Poljak i Nikolina Popijač, 7b


UGOSTILI SMO

Susret s književnikom Pajom Kanižajem

21. listopada 2009. naš razred je prisustvovao susretu s književnikom Pajom Kanižajem u Gradskoj knjižnici «Fran Galović».Susret je organiziran u povodu njegovog 70. rođendana. Književnik nam je na šaljiv i zabavan način pričao o svom životu, recitirao je svoje pjesme i čitao ulomke iz knjiga. Učenici su mu postavljali pitanja na koja je on odgovarao duhovito i šaljivo pa na susretu nije nedostajalo smijeha. Na kraju smo mu čestitali 70. rođendan. Bilo nam je jako lijepo, zabavno i poučno. Ema Janjić i Diana Veljanovska, 6.c

Susret sa Sinišom Kovačićem Na poziv ravnateljice škole odazvao se i posjetio naše učenike osmih razreda novinar i voditelj središnjeg dnevnika Siniša Kovačić. Susret je održan 17. ožujka 2010. godine u dvorani škole. Siniša je šalom započeo naše druženje u kojem se prisjetio školskih dana provedenih u ovoj školi, o svom poslu i audiciji za posao. Pričao nam je o periodu njegova života na fakultetu u Zagrebu, a podijelio je s nama i tajne svoga uspjeha. Kroz razgovor smo saznali više o novinarstvu kojim se bavi, o blesimetru, o angažmanu stotinjak ljudi koji sudjeluju u pripremi središnjeg dnevnika te o usponima i padovima koji svaki posao nosi. Istaknuo je važnost obitelji u svemu tome i postavljanje cilja u životu. Kako sam kaže, najviše se ponosi svojim učinjenim dobrim djelima koji ga vode kroz život, a slava i novac su prolazne stvari. Kao medijski eksponirana osoba smatra da je njegova misija korištenje vlastitog utjecaja na

činjenju dobrih djela.

Velika ljubav u cirkusu

Bivši djelatnici u posjetu školi

15. listopada 2009. godine učenici prvih i trećih razreda centralne škole gledali su i slušali glazbenu priču Velika ljubav u cirkusu, koja je izvedena u sportskoj dvorani naše škole. Sudjelovali su profesori Mladen Požgaj, Berislav Arlavi i Marko Požgaj. Dva glazbenika-glumca provela su ih kroz šaljivu ljubavnu priču o dvojici klaunova zaljubljenih u djevojku Zvončicu. Kroz nadmetanje tog dvojca u sviranju glazbala i skladbi koje se sviđaju djevojci koju vole, učenici su upoznali električni klavir, indijanski bubanj, zvončiće, bubanj, a kasnije i panovu frulu. Slušali su kratke skladbe poznatih skladatelja (Bacha, Beethowena, Schumanna, Mozarta). Na kraju su svi zajedno otpjevali pjesmu Kad si sretan. Djeca su bila zadovoljna jer su na zabavan način upoznala nova glazbala i glazbena djela.

Povodom proslave 50-te obljetnice Osnovne škole „Đuro Ester“ 25. rujna 2009. ugostili smo naše umirovljene djelatnike. Rado su se odazvali kako bismo zajedno proslavili Jubilej škole jer su i oni zaslužni za sve ovo što danas imamo. Izveli su mnoge generacije koje su danas uspješni ljudi i članovi našega kolektiva. Lijepo je ponovno se vratiti u ove prostore i prisjetiti se dana provedenih u ovoj školi – rekao je nam jedan od bivših kolega. Kroz ugodan razgovor sa sadašnjm kolegama i članovima Novinarske grupe sa sjetom su se „vraćali“ u školske klupe među djecu. Bilo je tu uzbudljivih, tužnih i šaljivih trenutaka. Svatko od njih imao je potrebu podijeliti sa nama trenutke sjećanja. Zajedničkom fotografijom ispratili smo naše kolege i zakazali novi susret koji se održao 30. listopada 2009. kada smo službeno obilježili 50 – tu obljetnicu u prostorima Doma kulture. Tea Škoda i Lucija Madunić,7.c

Saznali smo kojim se sve poslovima voditelj bavio prije rada na televiziji (radio Drava i Večernji list). Svaki uspon i pad na poslu učinio ga je jačim i mudrijim. Kroz razgovor smo doznali kakve ga pripreme čekaju prije nego stane pred kamere. Govorio je o kritikama koje su česte i normalne u svakom poslu. Važno ih je primiti, a one loše zaboraviti jer uvijek će postojati netko tko će nas svojim riječima pokušati obeshrabriti – naglasio je. Za voditelja, Hrvatska je raj na zemlji - čista i prekrasna, naspram nekih drugih država. Na kraju smo saznali da gospodin Kovačić radi na nekoliko novih projekata, a jednosatni susret bio je popraćen zanimanjem svih prisutnih. David Prelogović, 8.c

- 24 -

Gradonačelnik posjetio OŠ „Đuro Ester“ Na poziv ravnateljice škole Sanje Prelogović gradonačelnik Zvonimir Mršić posjetio je OŠ „Đuro Ester“ i prisustvovao sjednici Vijeća učitelja koja je održana 3. rujna 2009. godine. U ugodnom razgovoru, druženju te zajedničkoj razmijeni mišljenja, gradonačelnik nam je zaželio uspješnu novu školsku godinu u nadi da će se u dogledno vrijeme započeti s izgradnjom nove školske zgrade na Podolicama, gdje bi se nastava odvijala u jednoj smjeni što bi umnogome olakšalo rad učenicima i učiteljima. Napomenuo je kako će Grad omogućiti učenicima gradskih škola besplatne bilježnice, a učenicima prvih razreda pokloniti majice i marame koje će upozoriti vozače na sporiju vožnju. Osvrnuo se na dugogodišnju suradnju grada i škole te bivšeg ravnatelja Ivana Petrasa i siguran je da će se ona i dalje nastaviti na obostrano zadovoljstvo sa novom ravnateljicom Sanjom Prelogović. Željka Damjanić,prof.


Gost u našoj školi Uoči Misijske nedjelje našu školu je posjetio misionar Odilon Gbènoukpo Singbo koji nam je približio svoju rodnu, daleku zapadnoafričku državu Benin. Mir, ljubav, poniznost, smisao za humor i ljubaznost krase ovog čovjeka koji je proglašen prvim afričkim misionarom u Hrvatskoj. Gotovo bez daha slušali smo svjedočanstvo iz njegovog života koje je svakog od nas duboko dirnulo. Uz kratki film o svom životu ispričao nam je kako se od malih nogu uz igru sa bambusovim lišćem zamišljao u ulozi svećenika, preko služenja kod oltara kao ministrant te se kasnije, kad je završio školu i u svom srcu čuo riječi: „Ljubavlju vječnom ljubim te, zato ti sačuvah milost“ (Jer 31,3), odlučio odazvati svećeničkom pozivu. Usporedio je i svoju osnovnu školu sa našom i začudili smo se kad smo čuli kako neki učenici moraju do škole čamcem, a neki čak i plivajući. Mnogi uopće ne mogu ići u školu jer si ju ne mogu priuštiti. Jedan od takvih bio je i on. No, svojom upornošću i željom za učenjem, dubokim osjećajem za drugoga i za svoju obitelj želio je postati „dobar čovjek“. To je za njega značila škola. Posuđivao je bilježnice i knjige djece iz svog sela i na taj način učio. Uvijek bi najbolje napisao testove u školi, pa su mu zbog toga dopuštali prolaz u viši razred u nadi kako će slijedeće godine platiti školarinu. Svjedočanstvo je to čovjeka kojeg je ruka Božja vodila kroz neobičan i težak životni put. Zato smo veoma ponosni i sretni jer smo i mi imali milost naći se na njegovom putu. I možemo reći, ovaj čovjek je naš prijatelj, prijatelj djece i učitelja, prijatelj ljudi. U afričkom odijelu, crni čovjek, sa dušom čistom i otvorenom bio je i više nego dobrodošao gost. Učenici su se uoči njegovog dolaska pripremali uz pomoć nastavnika svojim likovnim umijećem, tekstovima, geografskim i kulturološkim istraživanjima njegove zemlje, Benina. I svi smo bili veoma radosni. Vjeroučiteljica: Marija Lončar

UGOSTILI SMO Učitelji i nastavnici geografije iz slavonije posjetili križevačko-kalnički Slijedio je odmor u prekrasnom ambijentu prostor seoskog gospodarstva Čabraji nedaleko

Budući da je učiteljima i nastavnicima geografije prostor najbolja učionica, kroz svoja stručna usavršavanja nastoje taj prostor što bolje upoznati. Tako su 3. listopada 2009. učitelji i nastavnici geografije iz Istočne Hrvatske posjetili našu županiju, odnosno križevačkokalnički prostor, a domaćini su im bile 3 škole: OŠ Ljudevita Modeca u Križevaca, OŠ Sidonije Rubido Erdedy iz Gornje Rijeke i OŠ „Đuro Ester“ u Koprivnici. Na svim školama veliku podršku u organizaciji pružili su ravnatelji gospodin Dražen Bokan, gospodin Darko Zvonar i gospođa Sanja Prelogović. Boravak i terenski dio seminara osmislile su i vodile Vedrana Rađa, prof. geografije i povijesti u OŠ Ljudevita Modeca u Križevcima i voditeljica županijskog stručnog vijeća za geografiju naše županije Dubravka Vajdić, prof. Nakon kratkog boravka u školama, učitelji su krenuli u razgled grada Križevaca upoznajući bogatu povijesnu i kulturnu baštinu Križevaca kroz razgled crkve Sv. Križa, Gradskog muzeja i Grkokatoličke katedrale.

Njemački parlamentarac u OŠ „Đuro Ester“ 31. svibnja 2010. Osnovna škola „Đuro Ester“ organizirala je susret djelatnika i učenika škole s g. Josipom Juratovićem, svojim bivšim učenikom, a današnjim članom njemačkog parlamenta. Gospodin Juratović postao je 2005. prvi Hrvat koji je kao zastupnik izabran u njemački Bundestag gdje danas obnaša već drugi mandat. Susretu g Juratovića s učenicima i zaposlenicima svoje bivše škole prisustvovao je i koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić.

- 25 -

Križevaca, a nakon toga uspon na najviši dio naše županije, na Kalnik. Taj je dan Kalnik i kalnički krajolik odisao punom ljepotom te pokazao svu raskoš zašto je zaštićeni krajolik. Nakon uspona na ostatke nekadašnje utvrde, uživali smo u pogledu na krajolik, a zatim nastavili put prema Obrežu poznatom po svojim drvenim klijetima, da bismo završili svoj put u Gornjoj Rijeci. Posjetili smo dvorac, a završili druženje u prostorima škole. Preostaje nam samo izreći nadu u novo druženje jer svi odlazimo obogaćeni novim spoznajama o bogatoj prošlosti križevačko-kalničkog prostora, novim poznanstvima i ispunjeni ljepotom krajolika. Dubravka Vajdić, prof., savjetnica

PREDAVANJE O SPOLNO PRENOSIVIM BOLESTIMA – HPV Dana 28. siječnja 2010. godine našu je školu posjetio ginekolog dr. Stanešić s ciljem upoznavanja roditelja učenica 7-ih razreda s cijepljenjem protiv HPV virusa. Budući da kao učenici dodatne nastave biologije radimo na projektu o HPV-u odlučili smo prisustvovati ovom predavanju. Uz prezentaciju koja nam je odgovorila na mnoga pitanja saslušali smo pitanja roditelja te neka i sami postavili. Primijetili smo da se većina roditelja boji često spominjanih nuspojava. Dr. Stanešić upoznao ih je s pravim nuspojavama i upozorio da je cijepljenje isključivo u interesu zdravlja i zaštite mladih djevojaka od HPV virusa. Zabilježili smo važne podatke i potaknuti novim idejama krenuli u ostvarenje našeg projekta. Dorotea Bardek, 8.c


NAŠA PUTOVANJA

Posjet prijateljskoj osnovnoj školi TERENSKA NASTAVA: ¨Varaždin – grad Olge Meglič iz Ptuja

Dana 27. studenog 2009. godine učitelji Osnovne škole „Đuro Ester“ iz Koprivnice sa ravnateljicom Sanjom Prelogović gostovali su u Sloveniji, u osnovnoj školi Olge Meglič u Ptuju, povodom proslave 30. obljetnice i njihovog Dana škole. Prijateljska suradnja između učenika i učitelja između naših škola traje od početka 80-ih godina 20. stoljeća. Novoizabrane ravnateljice obiju škola odlučile su i ove godine nastaviti međusobno druženje. Svečana priredba održana je u ptujskoj športskoj dvorani pod nazivom „Olgica, šola mojih sanj“. U pozdravnom obraćanju učenicima, učiteljima, roditeljima i svim gostima ravnateljica osnovne škole Olge Meglič Diana Bohak Sabath izrazila je zadovoljstvo uspješnim radom škole i dobrim međusobnim odnosima za koje su zaslužne sve generacije djece, roditelja i djelatnika škole. Naglasila je da im to uspijeva samo zajedničkim snagama, međusobnim poštovanjem i razumijevanjem.

baroka¨

Time se razvija duh škole koja postaje dio kulturne baštine starog grada Ptuja. Svim prisutnima prigodnom su se riječju obratili uvaženi gosti, a među njima i ravnateljica naše škole Sanja Prelogović koja je slovenske kolege podržala u radu i pomoći roditeljima u odgoju njihove djece. Izrazila je veliko zadovoljstvo što im osobno, a u ime svih hrvatskih kolega, može čestitati 30. godišnjicu. Slovenski učenici i učitelji proslavili su tri desetljeća postojanja njihove škole recitacijama, plesom i pjesmama.. U prijateljskom druženju dogovorena je daljnja suradnja između bratskih škola OŠ Olge Meglič i OŠ „Đuro Ester“.

4. svibnja 2010. učenici 6.A i 6.C razreda naše škole bili su na terenskoj nastavi u baroknom gradu Varaždinu, gradu s bogatom kulturnom i političkom povijesti. U autobusu do Varaždina slušali smo baroknu glazbu koju je odabrao nastavnik glazbene kulture Mihael Kivač. Cilj našeg posjeta bila su dva muzeja: Entomološki muzej (postav Svijet kukaca) i povijesni postav u Muzeju grada Varaždina (Stari grad). Osim navedenih muzeja posjetili smo gradsku vijećnicu, varaždinsku katedralu i vidjeli mnoge barokne zgrade i palače. U Entomološkom muzeju vidjeli smo preparirane kukce, leptire i neke druge životinje i njihove životne zajednice. Posebno su nas se dojmili preparirani leptiri u prirodnoj veličini kao i njihovi uvećani i od posebnih materijala izrađeni modeli.

Nikolina Sabolić i Saša Špoljarić

Djelatnici škole proširili znanje o Istri Povodom Dana učitelja, već tradicionalno, ovaj dan obilježavamo zajedničkim druženjem na stručnoj ekskurziji. Ove je godine izbor pao na Istru. Krenuvši u pravcu Rijeke, vozimo se kroz Gorski kotar ukrašen jesenjim bojama. Prošavši kroz tunel Učka, ušli smo u prepoznatljiv krajolik Istre. Pokraj Huma, Roča i Aleje glagoljaša, put nas vodi prema Buzetu i dalje do mjestašca Livade zanimljivom po trgovini tartufa. Tu se na degustaciji upoznajemo s njegovim neobičnim okusom i mirisom. Usprkos visokim cijenama, ne možemo odoljeti kupnji pokoje staklenke cijenjene delicije. Nastavljamo put prema Višnjanu, pokraj Limskog zaljeva sve do Fažane. Brodom stižemo na prostor NP Brijuni gdje uživamo u vožnji turističkim vlakom, u šetnji, u razgledu izložaka u Muzeju koji govori o nekim drugim vremenima. Oduševljeni smo 1600 godina starom maslinom! Na kraju dana dolazimo u Poreč gdje večer u hotelu prolazi u veselom druženju uz glazbu i ples. Kao da smo pomalo zaboravili na ovakva druženja!

Sljedeći dan nosi nova uzbuđenja. Počinjemo rođendanskom pjesmom kolegici, a nastavljamo razgledom Poreča uz zanimljive komentare našeg vodiča. Poseban dojam ostavlja Eufrazijeva bazilika i još uvijek prisutna živost na porečkim ulicama. Nakon Poreča i dinamične obale zapadne Istre, vraćamo se u unutrašnjost prema Grožnjanu, tipičnom gradiću središnje Istre smještenom na uzvišenju. Danas ovim mjestom vladaju umjetnici. Što odabrati, što kupiti za uspomenu?

Nakon šetnje uličicama i trgovinama, čeka nas još jedan istarski ljepotan koji svake godine vrata širom otvara filmskim znalcima. To je Motovun. Gdje na njegovim zidinama naći najpogodnije mjesto za slikanje? Što obuhvati u pozadini – krovove, motovunsku šumu,

- 26 -

U utvrdi Stari grad upoznali smo povijesni razvoj Varaždina, funkciju grada u prošlosti i povijest same utvrde. Razgledajući muzej i slušajući vodiča, sami smo zapisivali neke od važnijih podataka. Stari grad sagrađen je početkom 16. st. . Prvi vlasnici su bili grofovi Celjski, zatim velikaška obitelj Erdody, a 1925. utvrda je predana u ruke grada Varaždina. Oko utvrde napravljeni su nasipi koji su služili za obranu od Turaka.

dinamičan reljef središnje Istre? Polako se spušta sumrak, a evo i prvih kapi kiše. Vrijeme je za povratak kamenitim ulicama do autobusa. Uz pjesmu i dosjetke, ispunjeni novim dojmovima vraćamo se našoj Podravini. Dubravka Vajdić, prof.


NAŠA PUTOVANJA Imali smo prilike vidjeti neke od najvrjednijih predmeta u muzeju poput pozlaćenih pečatnjaka i žezlo varaždinskog gradskog suca iz 15. st. . U muzeju smo puno saznali i o srednjovjekovnim cehovima. Vidjeli smo i njihove dokumente koji se čuvaju u posebnim škrinjama. Posebno je zanimljiva prostorija u kojoj se čuvaju predmeti izrađeni od stakla i keramike, a vrlo su interesantni satovi s obilježjima raznih stilskih razdoblja poput renesanse, baroka i drugih. Najraskošniji dio utvrde su barokne sobe koje su bogato ukrašene: crvene boje zidova, svijećnjaci od kristala, veliki zidni satovi, bogato ukrašene vaze, raskošni tepisi i drugo. Sa zanimanjem smo razgledali i podrumske prostorije u kojima se čuva hladno i vatreno oružje kojim se ratovalo u prošlosti. U sklopu utvrde nalazi se kapelica Sv. Lovre u kojoj se nalaze orgulje i oltar napravljen u baroknom stilu. Obogaćeni novim saznanjima o gradu Varaždinu, krenuli smo prema jezeru Šoderica uz rijeku Dravu. Tamo smo s nastavnicom iz prirode mjerili fizikalna svojstva vode i zraka i promatrajući životinje i biljke utvrđivali gradivo iz prirode. Nakon kraćeg odmora i druženja vratili smo se kući u kasnim popodnevnim satima puni lijepih iskustava i doživljaja. Lucija Gjerek, 6.A i Marija Vertuš, 6.C

Đurđevački peski

Krenuli smo autobusom na izlet u Đurđevac. Zapamtila sam da smo se vozili kroz Glogovac, Novigrad Podravski,Virje itako stigli u Đurđevac. Najprije smo posjetili tvrđavu u starom gradu koja me podsjetila na Legendu o picokima. Poslije toga smo krenuli prema poznatim Đurđevačkim peskima. Tamo su nas dočekali učenici 8.razreda iz Kalinovca koji su nas upoznali sa nastankom, površinom te sa biljnim i životinjskim svijetom.Malo smo se igrali i posipali pijeskom te smo krenuli na ‘’pješčane planine’’.Popela sam se na najviši vrh. Zadnje stajalište na našem putu bilo je prema osnovnoj školi u Kalinovcu. Radosno su nas dočekali učenici i učitelji i svi zajedno smo krenuli na školsko igralište.

ŠVICARSKA

Na put u Švicarsku krenuli smo preko Slovenije i Italije te prešli švicarsku granicu sjeverno od jezera Como i dalje tunelom St. Gotthard. Okružuje nas alpski krajolik s mnogobrojnim pašnjacima i stadima goveda i ledenjačka jezera kao što je i Wierwaldstatter See uz koje se vozimo. Put nas dalje vodi na planinu Rigi (1798 m/nv). Na njen se vrh penjemo zupčastom željeznicom. Nadvisili smo oblake koji su okružili Rigi! Druga su zanimljivost koze koje ovdje slobodno šeću među turistima. Dapače, raspoložene su za druženje! Turisti nešto manje. Nakon osvajanja vrha Rigi, nastavljamo put prema LUZERNU. Nakon smještaja u hotel, slijedi šetnja gradom. Rekli bismo da je to grad po mjeri čovjeka. Ističu se zatvoreni mostovi ukrašeni cvijećem. Drugi dan odlazimo do INTERLAKENA, najstarijeg turističkog mjesta gdje je prvi hotel izgrađen još u 19. stoljeću. I ovdje su ulice pune trgovina, ali i cvijeća na svakom koraku. Na našem se putu našao i ENGELBERG s manastirom gdje se nalazi mala sirana s trgovinom. Idealno je mjesto za trošenje franaka! Nastavljamo put prema ALTDORFU, mjestu poznatog švicarskog narodnog junaka Wilhelma Tella poznatog po preciznom gađanju lukom i strijelom. Ovdje mu je podignut impozantan spomenik. Sljedeći gradić je HORGEN smješten na obali Ciriškog jezera gdje smo i odsjeli.Glavni cilj sljedećeg, trećeg dana je EINSIEDELN – najveće Marijansko svetište Švicarske.

Svi smo radosno, ali pomalo umorno krenuli u našu Koprivnicu. Tea Hmelina, 5.a

- 27 -

U crkvi se nalazi kapela s likom crne Majke Božje. Pokraj crkve je i gimnazija te bogata knjižnica benediktinskog samostana. Nedaleko Horgena nalazi se poznata tvornica čokolade Lindt. Što reći? Za tili čas smo bili u trgovini i opskrbili se raznovrsnim čokoladnim slasticama. Sljedećeg smo dana krenuli prema ZURICHU. Danas broji oko 400 000 tisuća stanovnika (svaki 4. je stranac). Nakon razgleda grada, prošetali smo ulicama, a najviše nas se dojmila glavna ulica s trgovinama zvučnih svjetskih marki među kojima su posebnu pažnju plijenile trgovine sa satovima, odnosno njihove cijene. Što je previše, previše je!Pokraj ovakvih trgovina mogli smo se samo slikati! Iz Zuricha smo brodom krenuli prema RAPPERSWILU, gradiću poznatom kao „grad ruža“ i grad s najdužim drvenim mostom (850 metara). Približio se i posljednji dan u Švicarskoj. Na povratku smo stali u LIECHTENSTEINU – jednoj od najmanjih država na svijetu gdje smo u glavnom gradu Vaduzu, trošili posljednje franke. Put nas je dalje vodio u Italiju (preko prijevoja Brenner) gdje smo bili blizu izvorišta rijeke Drave. Uz njenu pratnju, nastavili smo vožnju kroz Austriju, zatim kroz Sloveniju i u noćnim satima stigli u našu Koprivnicu. Dubravka Vajdić, prof. Švicarska je po državnom uređenju konfederacija koja se sastoji od 20 kantona i 6 polukantona. Glavni grad je BERN. Površina joj iznosi 41 285 km2 Broji 7 605 000 stanovnika koji govore 4 službena jezika: njemački, francuski, talijanski i retoromanski.


PROJEKTI

Smotra projekata

30. ožujka 2010. u našoj se školi održala smotra projekata iz područja Nacionalnog odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo. Naša je škola predstavljala dva projekta. Niži razredi predstavljali su projekt Platnena vrećica umjesto plastične, a viši odnosno 8. razredi predstavljali su projekt pod nazivom HPV – spolno prenosive bolesti. Budući da svi 8. razredi nisu mogli predstavljali ovaj projekt, izabrali smo prezentatore projekta. To su Dorotea Bardek, Lovro Gajski, Karlo Kekez i Ana Tonklin. Od svih koji su bili prisutni dobili smo pozitivne komentare i pohvale što se zalažemo za edukaciju građanstva i učenika o ovoj spolnoj bolesti, HPV-u, osobito zbog važnih informacija vezanih uz cijepljenje.

Dorotea Bardek, 8.e

Završetak projekta “Škole za Afriku” Tijekom siječnja 2010. godine vrlo uspješno smo priveli kraju školski projekt „Škole za Afriku“. Svi razredi naše škole su tijekom prvog polugodišta marljivo prikupljali sredstva za djecu Ruande, izrađivali proizvode i ukrase i prodavali ih u raznim prigodama (povodom Dana grada, božićne priredbe i razrednih priredbi, u susjedstvu...), prikupljali otpadnu ambalažu... Ukupno smo prikupili i uplatili na žiro račun UNICEF-a: 14.754,55 kn Zahvaljujemo svima na odazivu i poticanju solidarnosti! Koordinatorica projekta: Jasna Relja, pedagoginja savjetnica

Prekini lanac Osnovna škola „Đuro Ester“ Koprivnica kao UNICEF-ova Škola bez nasilja uključila se u projekt «Prekini lanac» protiv elektroničkog nasilja. Tijekom travnja započele su radionice za učitelje. Prva radionica je započela 13.4. 2010., a ostale se nastavljaju 26.,27,28.4.2010. Učitelji će biti educirani kako provesti radionice s učenicima na temu prevencije elektroničkog nasilja putem mobitela i interneta. Za učenike razredne nastave predviđene su četiri radionice, a za učenike predmetne nastave devet radionica. U okviru edukacije učitelji će jedan dio radionica provesti u informatičkoj učionici. Nakon njihove edukacije slijedi edukacija roditelja na roditeljskim sastancima o opasnostima interneta. Edukaciju provodi UNICEF-ov mentor, prof. psihologije Renata Gucek.

Obnova statusa UNICEF-ove škole bez nasilja. Svečana dodjela priznanja dogodila se na 3. susretu Mreže UNICEF-ovih škola bez nasilja u Opatiji.

Obnova statusa Unicefove škole bez nasilja

Nakon tri godine naslova UNICEF-ove škole bez nasilja, Osnovna škola «Đuro Ester» ove je godine, nakon evaluacijskog posjeta UNICEF-ovog tima u svibnju prošle godine obnovila taj naslov. Svečana dodjela priznanja dogodila se na 3. susretu Mreže UNICEFovih škola bez nasilja u Opatiji. Susretu je dana 17. i 18. studenog 2009. g. prisustvovalo četvero predstavnika naše škole: pedagoginja Jasna Relja, zamjenica ravnateljice Ana Matijević, predstavnik roditelja naše škole Liljanka Ramljak Lončarić i učenica 7.d razreda Lucija Sović. Tema seminara bila je suradnja roditelja i škole. U okviru teme iskazani su rezultati ankete o mišljenju roditelja o programu UNICEF-a, iskazano je pozitivno mišljenje i pozitivan stav da se škole trude u prevenciji i zaustavljanju nasilja i da roditelji žele još veću suradnju sa školama. Jasna Relja. pedagoginja

- 28 -

Dani Frankofonije Učenici OŠ „Đuro Ester“ koji uče francuski jezik, 26. ožujka 2010. obilježili su Dane Frankofonije. Frankofonija, ili na francuskom La Francophonie, međunarodna je organizacija koja predstavlja skup država, zemalja i regija u kojima se govori ili na bilo koji način koristi francuski jezik. Taj jezik ujedinjuje 200 milijuna ljudi na 5 kontinenata. Tijekom mjeseca ožujka Frankofonija se tradicionalno obilježava diljem svijeta. Deset hrvatskih gradova uključeno je u tu manifestaciju, a Koprivnica je jedan od njih. Misije ove organizacije su zbližavanje ljudi, jačanje njihove kulturne suradnje, sprečavanje sukoba, promoviranje obrazovanja, poticanje francuskog jezika, poticanje kulturne raznolikosti, mira, demokracije i prava čovjeka. U skladu s tim ciljevima, učenici francuskog kroz ovaj su program pod vodstvom svoje profesorice Tomislave Kraljić, pokušali gostima približiti jezik, kulturu i ljude Francuske. Te su ideje ostvarili zahvaljujući pomoći Francuskog kruga Koprivnice. U šarolikom i dinamičnom programu sudjelovali su učenici sedmih razreda, a ove godine su im se priključili i učenici koji ne uče francuski. S predstavom Asterixa i Obelixa učenici su nas odveli u vrijeme Rimskog Carstva i Galije. Mogli smo vidjeti kako je tada bilo na teritoriju današnje Francuske. Šetnju kroz povijest nastavili su prikazom života i zabave na francuskom dvoru kroz lik i život Luja XIV, Marije Antoanete te plemstva tog vremena i njihove posluge. Zahvaljujući pomoći Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu učenici i gosti mogli su doživjeti modne stilove tog vremena. Lijepe kostime za Rimljane i Gale šivala je gospođa Marija Furkes. Plesna skupina Ola la pod vodstvom gospođe Olje Vilić pokazala nam je koji su plesovi zabavljali Francuze krajem 19. stoljeća.


PROJEKTI

Vršnjačka komunikacija

Učenici četvrtih razreda koji uče francuski tek nekoliko mjeseci predstavili su se i kroz pjesmu pokazali svoje početno znanje jezika. Od posebnog je značaja suradnja roditelja i škole koja se ostvarila kroz ovaj projekt. Roditelji čija djeca su sudjelovala u programu puno su pomogli: gospodin Tihomir Želimorski izradio je štiteve i mačeve za Rimljane; gospođe Maja Jerčinović i Svenka Petrović pomagale su u stvaranju kaciga i oklopa; gospođa Ivana Kranželić izradila je Cezarovu krunu. Večer ne bi bila potpuna da gosti nisu imali priliku isprobati francusku kuhinju. Nakon programa mogli su kušati poznate francuske specijalitete koje je za ovu priliku pripremio restoran „Klas“ Učenici su marljivo radili na ovom projektu tijekom cijele godine i uživali su kako u pripremi, tako i u izvođenju. Zabava je svakako neizostavni element cijelog projekta, no važno je da su učenici usvajali nova znanja koja će zasigurno, zbog načina na koji su ih usvajali, biti dugotrajna. Tomislava Kraljić, profesorica francuskog i engleskog jezika

Prometna preventiva

Dana 22 i 23. ožujka 2010. u OŠ „Đuro Ester „ održan je projekt pod nazivom „Prometna preventiva u osnovnoj školi “ . Tema projekta bila je „Zaštitna biciklistička kaciga “ Projekt je organiziran u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje,Minis tarstvom unutarnjih poslova i Hrvatskim Auto klubom. Projekt su vodili Akcijski tim naše županije u sastavu : Tijana Martić-predstavnik učitelja tehničke kulture , Mirela Škvorc – predstavnica MUP ,te Stjepan Peršin – voditelj AK „Križevci “.

S projektom „Vršnjačka komunikacija“ započeli smo u veljači, a završili u ožujku 2010. Cilj projekta bio je upoznati učenike i roditelje s elementima komunikacijskog procesa i njegovim zakonitostima i pravilima te razviti kod učenika i roditelja kompetencije pravilne komunikacije. U projekt su bili uključeni učenici 7.a i 7.b razreda sa razrednicama Jasminkom Fanuko - Polančec i Sanjom Kapusta te pedagoginjom škole Jasnom Relja. Projekt smo realizirali na satovima razrednog odjela, a sastojao se od pet radionica : Stilovi ponašanja u komunikaciji (Osjećaji, Moralne vrijednosti); Elementi komunikacijskog procesa (Što nije dobro u komunikaciji činiti, Grube riječi u komunikaciji); Aktivno slušanje (Dekodiranje osjećaja i potreba, Govor prihvaćanja); Jagovor (Ja-poruke, Ti-poruke, Vještina asertivnosti) i Neverbalna komunikacija (Osobine neverbalne komunikacije, Projekt je proveden s učenicima i roditeljima sva četiri peta razreda naše škole.Za ovaj projekt se odlučio tim naše županije iz razloga što je primijećeno da učenici naše škole dolaze u školu s biciklom, ali ne koriste biciklističku kacigu što je osobito važno.Učenici ŠPJ su pratili nose li djeca kacige pri vožnji bicikla i došli do poražavajuće spoznaje da niti jedno dijete ne nosi kacigu.To je bio razlog za realizaciju ovog projekta. Ukazati djeci i roditeljima na važnost nošenja biciklističke kacige. Nakon uvodnih riječi ravnateljice škole Sanje Prelogović roditelji i učenici bili su upoznati s projektom kroz predavanje, ali i praktičnim, grupnim radom. Projekt se sastojao od dva dijela. - prvi dio projekta sastojao se od kratkog objašnjenja projekta -Tijana Martić -prezentacije o važnosti nošenja zaštitne kacige-Mirla Škvorc - važnosti nošenja kacige- Stjepan Peršin -predavanja poznatog biciklista gospodina Kapovića -izlaganje liječnika (dr.Šnajder,dr. Šajatović -dodjela biciklističkih kaciga učenicima Slijedila je kratka pauza, osvježenje te nastavak rada u likovnoj radionici. Roditelji su zajedno s djecom izrađivali razne edukativne materijale, plakate, prometne znakove, biciklističke kacige uz stručno vodstvo nastavnice likovne kulture Vesne Lilek.

- 29 -

Odnos verbalnih i neverbalnih poruka) . Kroz razgovor, plakate, radne listove i kartice govornih situacija osvrnuli smo se na probleme u komunikaciji i kako ih riješiti. Bilo je zabavno, ali i poučno jer smo naučili ono što nam je do tada bilo nepoznato. Na roditeljskim sastancima pedagoginja Jasna Relja održala je radionice za roditelje s temom: Elementi komunikacijskog procesa i Aktivno slušanje. Projekt ćemo predstaviti roditeljima, RKC - u u emisiji „Zvono“ i lokalnim novinama. Karolina Poljak i Katarina Indir, 7.b

Na kraju radionice učenici i roditelji su dobili zahvalnice za sudjelovanje na projektu. Evaluacijskim listićima koje smo podijelili roditeljima dobili smo povratnu informaciju da im se radionica svidjela,da će inzistirati na tome da njihova djeca nose zaštitnu biciklističku kacigu što je i bio cilj ove radionice. Pripadnici ŠPJ će nakon ove radionice i dalje pratiti broj djece koja dolaze u školu biciklom i da li koriste kacigu. Kako je nama osnovni cilj smanjiti broj djece ozlijeđenih u prometnim nesrećama pri vožnji bicikla nadamo se da će djeca i roditelji poslušati savjete Akcijskog tima. Tijana Martić


DAN ŠKOLE

Otvoreni Dan škole

U srijedu 2. lipnja 2010. godine proslavili smo Dan škole, ali nešto drugačiji nego prijašnjih godina. U prijepodnevnim satima održali smo satove otvorenih učionica - radionica. Radionice su pripremali učitelji sa svojim učenicima i prezentirali široj publici – učenicima, roditeljima, uzvanicima i gostima. Bilo je ondje različitih i zanimljivih radionica. U međuvremenu su održana sportska natjecanja naših učenika u dvorani Srednjih škola. Nakon radnog dijela prisustvovali smo kulturno-umjetničkom programu u dvorani Domoljub. Prisutnima se obratila ravnateljica škole mr.Sanja Prelogović, ravnateljica prijateljske nam škole iz Ptuja, gradonačelnik Grada Koprivnice Zvonimir Mršić koji je pohvalio naš doprinos u unaprijeđenju kvalitete odgoja i obrazovanja te viši savjetnik iz Agencije za odgoj i obrazovanje Tomislav Ogrinšak. Tijekom programa prezentiran je pregled rada škole u 2009./2010. godini, pohvaljeni učenici i mentori koji su sudjelovali na Državnom natjecanju (u prilogu – sudjelovanje na Županijskim i Državnim natjecanjima) te najučenici generacije osmih razreda, a to su: Marija Fabijanec, Luka Lazar, David Bijelić, Ivan Orehovec, Dorotea Bardek, Karlo Kekez, Lovro Gajski i Jurica Vitković. Njima je ravnateljica uručila prigodne poklone - knjige. Velikim pljeskom i cvijećem ispratili smo naše kolege učitelje koji ove godine odlaze u zasluženu mirovinu Boženu Banek, Katicu Grđan, Nadu Betti, Vladimira Novaka i Josipa Posedija. Sva događanja popratio je Pjevački zbor, Ritmička skupina „Alfa“, a bilo je i lijepih stihova kroz recital i recitacije učenika nižih razreda. Plesovima iz Podravine predstavili su nam se, također, učenici nižih razreda. Kroz program su nas cijelo vrijeme, i budnim okom, pratile voditeljice programa Tea Đurkan i Lucija Kerovec. Program je završio u veselom raspoloženju, a nastavak druženja uslijedio je na svečanom ručku gdje su nam se pridružili naši bivši kolege umirovljenici koji svake godine sa nama sudjeluju u proslavi Dana škole.

Igrom do scenskog prikaza - Nada Čolak, Nada Betti

Modeliranje u glini - Slađana Ninković

Lutkarska radionica - Maja Sinjeri, Dubravka Bijelić

Izrada i ukrašavanje vrečica - Biserka Knez

Njemačka igraonica - Dijana Veh, Sonja Jurenec

Stvaramo pjesme i priče - Dragana Kolenko

Karolina Poljak, 7.b

- 30 -


DAN ŠKOLE

Najslabija Karika - Vesna Tulek Ja sam za ples - Jasna Tkalčec Dramske improvizacije - Ana Matijević, Jelena Poje

Upoznajmo geografiju - Dubravka Vajdić Likovna radionica - Lidija Bogadi

Uvod u anatomiju - Mišela Lokotar

A trip around London - Ružica Ivandić, Tomislava Kraljić

Stvaramo u kolažu - Kristinka Kenđel

Upoznaj svoju županiju - Lana Sabolović

Slikanje na svili - Vesna Lilek

Izrada igračaka od eko materijala Željka Đurkan

Što je sve kemija - Ana Marija Bobovčan

Igračke od vune - Ljiljana Škrobot

Tko želi biti pobjednik - Sanja Kapusta, Željka Damjanić

Sportske aktivnosti - Vesna Hižman Perošić, Matija Rušak

Volio bih da me voliš - Ana Matijević

- 31 -

Što kosti govore o nama - Vladimir Novak, Maja Jerčinović

Izrada animiranog filma - Đurđica Lucek, Mihajlo Obranović

Đuro traži zvijezdu - Mihael Kivač, Saša Špoljarić, Zoran Pintarić

Šaljemo si pozitivne poruke - Jasna Relja, Dijana Lukačić


Leteci razred  

Leteci razred, list ucenika OS Duro Ester, Koprivnica

Leteci razred  

Leteci razred, list ucenika OS Duro Ester, Koprivnica

Advertisement