Koseški glas št. 54

Page 1

ˇ Poštnina placana pri pošti 1118 Ljubljana

ˇ Glasilo Turisticnega društva Koseze

Junij 2012 Št. 54

Letnik XV


zgodilo se je

Junij 2012 ▪ Št. 54

ZAHVALA KRAJANOM, TD KOSEZE IN UPRAVNIKU ZA IZVEDENO ČISTILNO AKCIJO Zlato Božič V okviru akcije ZA LEPŠO LJUBLJANO 2012, ki je potekala 24. marca, solidarno z vseslovensko akcijo OČISTIMO SLOVENIJO 2012, se je čiščenja udeležilo 34 stanovalcev Ulice bratov Učakar 72-138. Nekateri so se akcije lotili zavzeto in že pred deveto uro pričeli z zbiranjem odpadkov. Še posebej je razveseljivo, da so se akcije z veseljem udeležili tudi otroci. Pri pozivanju na udeležbo gre pohvala g. Bojanu Ukmarju, predstavniku upravnika Ruski car. Pri odvozu zbranih odpadkov je zaradi spremembe zbiralnega načrta veliko prispeval g. Alen A. Lukič, ki je s tovornim vozilom zbrano odpeljal na deponijo.

PIONIRSKA PROGA Janez Lončarič V soboto, 9. junija, smo že dopoldne v Kosezah pozdravili nekatere nekdanje pionirje železničarje, ki so v letih 19481954 sodelovali pri upravljanju in delovanju Pionirske proge; ta je potekala od Viča skozi Koseze in skoraj do Podutika. Srečali smo se v prijetnem okolju Bistroja Avšič na Koseški cesti, po 15. uri pa se je dogajanje preselilo ob zasebno modulno železniško maketo Koseze, ki gostuje v prostorih Osnovne šole Koseze. Ob maketi sta Venčeslav in Roman Thaler pripravila že 100. srečanje in ob tej priložnosti tudi slovesno odprtje nove makete Pionirske proge z replikami originalnih postaj in voznega parka. Tako je po dolgih letih v Koseze ponovno pripeljal vlak po Pionirski progi – tokrat seveda v pomanjšanem merilu. Najprej je vse prisotne pozdravil gospod Janez Vovko, predsednik Turističnega društva Koseze. Sledil je nagovor gospe Fani Rižnar, avtorice knjige Pionirska proga v Ljubljani. V nadaljevanju je gospod Venčeslav Thaler predstavil modulno železniško maketo Koseze in maketo Pionirske proge, zatem pa je gospa Rižnar po maketi popeljala na slavnostno prvo vožnjo model Pionirskega vlaka. Do 19. ure je sledilo druženje s pionirji-železničarji in drugimi gosti ter obiskovalci in seveda ogled modulne makete in vožnja modelov vlakov po maketi. Med obiskovalci prireditve smo z veseljem pozdravili tudi lju-

22 bljanskega župana, gospoda Zorana Jankovića, ki je z zanimanjem prisluhnil predstavitvam in si nato ogledal maketo ter se zadržal v debati z lastnikoma makete in drugimi obiskovalci.


ČISTILNA AKCIJA 24. MARCA Janez Vovko Prve čistilne akcije v letu 2012, ki jo je izpeljalo Turistično društvo Koseze v sklopu akcije ZA LEPŠO LJUBLJANO 2012 in vseslovenske akcije OČISTIMO SLOVENIJO 2012, se je udeležilo 35 članov Turističnega društva Koseze in 130 ostalih udeležencev, med drugim tudi člani Ribiške družine Dolomiti. Ob 10.30 smo se zbrali na zbirnem mestu ob gostišču CVIČEK na Kmečki poti. Najprej smo očistili obrežje Koseškega bajerja in se nato podali v Koseški boršt-gozd, ki sega od bajerja do caste med Večno potjo in Brdom. Nabrali smo 45 velikih vreč za odpadke. Če je le bilo možno, smo odpadke ločevali in odlagali v vreče ustreznih barv. V gozdu smo našli še element za kovinsko ograjo velikosti 2x2m, plastične posode, dele pločevine, dve ali tri ogrodji dvokoles, nekaj jogijev in nekaj metrov električnih kablov. Med udeležence akcije smo razdelili 160 pollitrskih plastenk vode Costella, ki smo jo s popustom na račun čistilnih akcij dobili v trgovini Pr`Španc. Pri določanju zbirnega mesta za odpadke v Šiški so bili organizatorji vseslovenske akcije EKOLOGI BREZ MEJA malo nespretni, saj na sporočeni lokaciji v ZŠD Ilirija ni bilo možno odlagati odpadkov. Vendar smo zadevo rešili z nekaj telefonskimi klici in se spodjetjem Snaga dogovorili, kje bomo odložili odpadke, oni pa jih bodo odpeljali. Zato smo zbrane odpadke odložili na koncu Koseške ceste poleg motela v gradnji in podjetje Snaga je že med samo akcijo začelo odvažati zbrane vreče z odpadki s sporočene lokacije ter jih vse dokončno odpeljalo že na dan akcije. Čistilno akcijo smo zaključili ob 14. uri.

Junij 2012 ▪ Št. 54

zgodilo se je

3


zgodilo se je

Junij 2012 ▪ Št. 54

CIPRESE NAMESTO AVTOMOBILA Janez Vovko Do včeraj je bilo na tem mestu pri UBU 14 divje parkirišče na razriti zelenici, danes pa je po zaslugi našega marljivega Vojota, ki že leta vzdrŽuje Koseze, posajenih nekaj cipres.

Bolj prijazna okolica

ČISTILNA AKCIJA 29. MARCA Venčeslav Thaler Druge letošnje čistilne akcije, ki jo je izpeljalo Turistično društvo Koseze v sklopu akcije ZA LEPŠO LJUBLJANO 2012, se je udeležilo 22 članov Turističnega društva in DU Koseze. Ob 17. uri smo začeli čistiti gozd ob makadamski cesti, ki povezuje Koseze in Brdo. Po dobrih 500 metrih smo ob protihrupni ograji ob avtocesti naleteli na velik kup mešanih odpadkov. Poleg ostankov pohištva, balkonskih vrat je bilo precej plastičnih posod, ogromno odpadne keramike in instalacijskega materiala. Vse skupaj je očitno odvrgel nekdo po adaptaciji stanovanja. Poleg tega smo v gozdu našli tudi dele dvokoles, kupe odpadnega polivinila, plastične stole, avtomobilsko gumo s platiščem in za 8 velikih črnih vreč odpadkov. Udeležence akcije smo med akcijo pogostili s plastenkami vode Costella, vsi pa so bili še posebej navdušeni, ko smo po koncu akcije sedli za priložnostno postavljene mize ter se okrepčali s sveže pečenimi čevapčiči in kozarcem vina ali piva. Samo čistilno akcijo smo zaključili ob 19. uri, druženje pa smo nadaljevali do 20.30 ure. Zbrane odpadke smo odložili na začetku makadamske ceste Koseze-Brdo( pri odcepu iz Ulice bratov Bezlajev). O lokaciji zbranih odpadkov smo po elektronski pošti obvestili podjetje Snaga, ki je poskrbelo za hiter odvoz. Ugotavljamo, da je vsako leto več odloženega gradbenega materiala, ki ga v gozd verjetno odvažajo priložnostni obrtniki oziroma izvajalci instalacijskih popravil v hišah in stanovanjih. Na žalost se kljub našim opozorilom in obvestilom pristojnim inšpekcijskim službam ne zgodi popolnoma nič, le vsako leto znova brskamo po kupih gradbenega materiala in ločujemo odpadke od gradbenega materiala.

44 Občani se sprašujemo, kaj sploh počno mestne in državne inšpekcijske službe? Če niso v stanju najti in kaznovati niti enega nemarneža, ki na ta način odlaga odpadni material v gozdove, je prav vseeno, ali imamo takšne inšpekcijske službe ali pa tudi ne.


ČISTILNA AKCIJA 5. APRILA

NOVE KLOPI

Ika Kos

Venčeslav Thaler

Tretje čistilne akcije v sklopu akcije ZA LEPŠO LJUBLJANO 2012 se je udeležilo 21 članov društva in krajanov Kosez. Zbrali smo se ob 17. uri na obali bajerja poleg brunarice gostišča Cviček na Kmečki poti. Čistili smo gozd med bajerjem, motelom, Koseško cesto, Večno potjo ter gozd med Večno potjo in Cesto na Brdo. V gozdu smo našli nekaj avtomobilskih pnevmatik, stare kovinske sode, dele dvokoles, pločevino, del avtomobilske maske, avtomobilske amortizerje, akumulator, lesena vrata in okno ter za 6 velikih vreč mešanih odpadkov. Udeležence akcije smo pogostili s sladkim prigrizkom in osvežilno pijačo. Akcijo smo zaključili ob 19. uri. Dejansko je v gozdu iz leta v leto manj velikih kosovnih odpadkov(avtomobili, hladilniki, stroji), je pa bilo opaziti, da so v zadnjem tednu ali dveh v gozd na novo pripeljali nekatere stvari-recimo lesena vrata, okno in avtomobilski odbijač. Zbrane odpadke smo odložili na koncu Koseške ceste poleg motela v gradnji. O lokaciji zbranih odpadkov smo po elektronski pošti obvestili podjetje Snaga, ki je poskrbelo za odvoz.

V maju so na delu POTI od Koseškega bajerja proti Brdu namestili nove klopi za počitek. Vsekakor prijetna popestritev in vse pohvale vredna poteza.

ODPADKI Venčeslav Thaler Še en primer, ko so v začetku aprila nekateri lepo uredili svoj atrij, obrezali grmovje, odpadke pa zložili v 21 vreč in jih odložili pod drevo ob koš za odpadke pri UBU 28. Počasi bo moralo takšnim nevestnim lastnikom atrijev in tudi upravnikom postati jasno, da zbrana sredstva za Enotno komunalno urejanje naselja pač niso namenjena pospravljanju za nemarnimi posamezniki ali popoldanskimi obrtniki, ki delajo na črno in ne dokončajo svojega dela.

Vreče z odpadki

zgodilo se je

Junij 2012 ▪ Št. 54

5


zgodilo se je

Junij 2012 ▪ Št. 54

ŽIVAHNO DRUŽABNO ŽIVLJENJE V DU KOSEZE Jožica Skubic Plesna rekreacijska skupina DU Koseze še naprej nastopa in navdušuje. Pred kratkim so plesalke in plesalci obiskali oskrbovance v centru starejših Trnovo in v Domu upokojencev Center Tabor. Na obeh nastopih so se jim pridružile pevke iz Dravelj, v svoj program pa vpletajo tudi deklamacije. Osebje in stanovalci so bili navdušeni nad vrhunskim nastopom, še sami so z veseljem zaplesali in zapeli. Takšna druženja zbližujejo in osrečujejo starejše, zato se plesna rekreacijska skupina že vnaprej veseli jesenskega nastopa v Trnovem. Člani DU Koseze smo v maju obiskali Prekmurje oziroma »Razkriški kot«. Prijetna vožnja nas je pripeljala do Razkrižja, kjer nas je vljudno pozdravil župan ter nas spremljal del poti, povedal veliko o kraju, občini in nas popeljal do oljarne z bučnim oljem. Po pogostitvi in nakupu smo si ogledali romarsko cerkev Sv. Janeza Nepomuka, biser naravne dediščine »Ivanov izvir« ter prikaz življenja izpred 5500 leti v prazgodovinski naselbini, ki nas je neizmerno navdušil in zabaval. Kovaški muzej in prikaz kovaške obrti je dopolnil prvi del našega izleta. Po kosilu smo se odpravili v romsko naselje Kamenci, kjer nas je sprejel gospodar, nas seznanil z njihovo kulturo in zgodovino ter povabil v muzej. Brez ciganskega plesa seveda ni šlo. Navdušeni nad izletom, ki ga je skrbno organizirala naša članica Zlata Kranjec (rojena v Prekmurju), smo se odpravili proti Ljubljani, sedaj pa že nestrpno pričakujemo junijski izlet – tokrat si bomo ogledali Brione.

ČISTILNA AKCIJA 12. APRILA Janez Vovko Četrta letošnja čistilna akcija v sklopu akcije ZA LEPŠO LJUBLJANO 2012 je potekala ob potoku Pržanec in njegovih pritokih vse do sotočja Pržanca in Glinščice. Akcije se je udeležilo 24 članov Turističnega društva Koseze, DU Koseze in krajanov Kosez. Nabrali smo dve vreči z mešanimi odpadki in štirimetrsko plastično cev v potoku Pržanec. Zbrane odpadke smo odložili na začetku makadamske ceste Koseze-Brdo( pri odcepu iz Ulice bratov Bezlajev).O lokaciji zbranih odpadkov smo po elektronski pošti obvestili podjetje Snaga. Po končani čistilni akciji smo vsem udeležencem letošnjih čistilnih akcij razdelili majice, ki jih je prispeval zavod TURIZEM LJUBLJANA, in se zbrali v naravnem okolju blizu potoka Pržanec. Tu smo bili za letošnje prizadevno čiščenje poplačani z okusnim pečenim odojkom, ki ga je udeležencem akcij namenilo Turistično društvo Koseze. Ob prigrizku in pijači smo v sicer hladnem in vetrovnem pomladnem popoldnevu posedeli do večera.

6


PRVOMAJSKI KONCERT

ZELENI NAHRBTNIK V VRTCU MOJCA

Janez Vovko

Leonora Bajc, vrtec Mojca, enota Rožle

Četrtna skupnost Šiška in Turistično društvo Koseze sta v torek, 24. aprila 2012, ob 18.00 krajane Kosez povabila na prvomajski koncert. Številne poslušalce pri vodnjaku/fontani v osrednjem delu naselja Ulica bratov Učakar je z dobro uro dolgim koncertom razveselil in navdušil KUD Pihalni orkester Litostroj.

Februarja smo v vrtcu Mojca prejeli Zeleni nahrbtnik z nalogami iz ekologije. Zeleni nahrbtnik je zelo priljubljen program Mestne zveze prijateljev mladine. Je okoljevarstveni projekt, namenjen predšolskim otrokom v vrtcih.Vanj se prostovoljno vključujejo številne vzgojiteljice vrtcev,ki otroke navdušujejo in učijo skrbeti za okolje.Zeleni nahrbtnik potuje z maskoto Jurčkom od vrtca do vrtca in otrokom na igriv način posreduje znanje o skrbi za okolje ter jim določi izpeljavo določene ekološke naloge.Predstavnik ZPM Ljubljana v mesecu februarju preda prvemu vrtcu nahrbtnik z zmajčkom Jurčkom in z vnaprej določenimi nalogami,ki jih bodo v tem času opravili.Po tednu dni otroci predajo nahrbtnik vrstnikom iz naslednjega vrtca z nalogo, ki so jim jo zastavili. Naloge so različne, od ločevanja odpadkov, zbiranja in reciklaže odpadnega papirja do varčevanja z naravnimi viri. Vrtci se preko tega programa med seboj povezujejo in se obiskujejo,ko si predajajo nahrbtnik. Vanj vključujejo tudi širše okolje , ne samo starše in stare starše,ampak tudi druge krajane,ki jim pomagajo pri izpeljavi akcije.Na ta način širijo naravovarstveno vzgojo tudi izven vrtca. Zmajček Jurček nam je v enoto Rožle prinesel naloge na temo ločevanja odpadkov.Skrbno smo ločevali odpadke in jih odnašali na ekološki otok. Imeli smo akcijo zbiranja starega papirja, v katero smo vključili tudi krajane Kosez. Denar od akcije smo namenili socialnemu skladu vrtca, ki je namenjen otrokom iz socialno šibkejših družin.V ta namen smo zbirali še prazne tonerje in kartuše ter zamaške.Iz odpadnih materialov smo izdelovali eko igrače in pripravili razstavo. Po tednu dni smo Zeleni nahrbtnik predali vrtcu Vodmat Klinični center.

zgodilo se je

Junij 2012 ▪ Št. 54

7


prejeli smo

Junij 2012 ▪ Št. 54

DELITEV SADIK CVETJA Venčeslav Thaler Štiriindvajsetega maja popoldne smo na stojnici Turističnega društva Koseze v novem parku ob Koseškem bajerju – nasproti gostišča Avšič-brezplačno delili sadike cvetja. Bili smo prijetno presenečeni nad odzivom ljudi. V dobri uri in pol smo med mimoidoče ob Koseškem bajerju razdelili več kot 1200 sadik cvetja. Številni obiskovalci so bili prijetno presenečeni, da jim za prejeto cvetje ni bilo potrebno nič plačati. Hkrati smo razdelili večje število razglednic Kosez. Del cvetja smo sami kupili v vrtnarstvu Berlič, del pa nam ga je poklonil lastnik gospod Berlič, za kar se mu najlepše zahvaljujemo. Glede na odziv ljudi Koseze očitno potrebujejo še več takšnih dogodkov in trudili se bomo, da jih v prihodnje pripravimo.

8


prejeli smo

NAROBE SVET

RAZSTAVE ZASEBNE MODULNE ŽELEZNIŠKE MAKETE KOSEZE Roman Thaler Termini razstav v letu 2012, vedno med 15.00 in 18.00:

v soboto, 29. septembra v soboto, 20. oktobra v soboto, 17. novembra v soboto, 8. decembra Blok ob Podutiški

Ali takšne blokovske stavbe res sodijo v naselje družinskih hiš ob Podutiški cesti V Kosezah?

Razstava je na ogled v kletnih prostorih Osnovne šole Koseze, Ledarska 23. Vstopnine ni. Za več informacij obiščite spletno stran www.zeleznica.net.

OGRAJENA NJIVA

CVETOČE KOSEZE 2012 Izbiramo najlepše ocvetličene terase, balkone in hiše v Kosezah v letu 2012

Ograjena njiva

Med njivami in travniki na področju Na Lazih si je nekdo omislil novotarijo – ograjuje si travnik s pravo fiksno ograjo, za kakršno je potrebno po zakonodaji imeti veljavno gradbeno dovoljenje. Prav zanimivo bi bilo videti, ali ima graditelj takšno dovoljenje, in če ne, kaj pravijo glede tega pristojne inšpekcijske službe.

Naša akcija izbora najlepše ocvetličenih balkonov, teras in družinskih hiš, ki smo jo v letu 2005 izpeljali prvič,je bila zelo odmevna in uspešna in je postala tradicionalna. Kar nekaj koseških družin se že ponaša z izjemnim priznanjem za lepo ocvetličenost svojih domov. Komisija Turističnega društva Koseze si bo tudi letos ogledala urejenost in ocvetličenost vseh balkonov, teras in hiš v Kosezah. Tisti, ki bodo imeli najlepšo zunanjost svojih domov, bodo jeseni ob posebni slovesnosti dobili lična priznanja in simbolično darilo. Zmagovalce bomo predstavili tudi javnosti–v Koseškem glasu in še kje.

Komisija bo oglede opravila od junija do avgusta. Ocenjevali bomo z ulic, cest, poti in drugih javnih površin - torej tisto, kar lahko vidi vsak mimoidoči. Naše Koseze že slovijo kot zelena in lepo urejena soseska.

Turistično društvo Koseze »Moja dežela – lepa in gostoljubna«

obvestila

Junij 2012 ▪ Št. 54

9


10 10

obvestila

Junij 2012 ▪ Št. 54

ŽENSKO, MOŠKO IN OTROŠKO STRIŽENJE

UPOR ABL KVALI JAMO TETNE PROD UKTE TIG

Delovni čas:

800 - 1200 1500 - 1900

SIJAJ N GENER OVE ACIJE

Sobota:

800 - 1300

I

O OBLIKUJEM PRIČESKO BRAZU VAŠEMU O

S tem kuponom nudimo 10% popust na vse storitve pri plačilu z gotovino VLJUDNO VABLJENI!

Zaradi visokega tveganja in nesreþnih življenjskih okolišþin ima veliko ljudi potrebo po zdravstveni negi in oskrbi na domu. Svojci se s tem problemom pogosto sooþijo šele takrat, ko jim bližnji nenadno zboli ali pa se mu zdravje poslabša in tako sami ne zmorejo veþ skrbeti za svojega na posteljo priklenjenega ali dementnega svojca. Zakaj bi þakali, da vaše zdravje ali zdravje vašega najbližjega tako oslabi, ko bi lahko z malo pomoþi in strokovnega znanja še dolgo ostali v domaþi oskrbi! Nudimo zdravstveno nego in pomoþ na domu za starejše, invalide, osebe z duševnimi motnjami in vsakogar, ki se bori z opravljanjem osnovnih aktivnosti v gospodinjstvu. Prav tako pomagamo pri pripravi in naþrtovanju zunanjih aktivnosti, obiskov pri prijateljih in družini ter podporo pri družbenih dejavnostih. Zavedamo se, da naši oskrbovanci ne potrebujejo samo pomoþi na domu, ampak tudi prijateljstvo in tovarištvo.

VI NAS SAMO POKLIýITE IN ZA VSE BOMO POSKRBELI MI! BLAGINJA, zdravstvena nega in pomoþ na domu, Gašper Novak s.p. Vodnikova cesta 55, 1000 Ljubljana Gašper Novak, diplomirani zdravstvenik GSM: 040/331-947 mail: info@blaginja.si


Junij 2012 ▪ Št. 54

obvestila

11

Glasilo Turističnega društva Koseze Izhaja večkrat letno Člani društva prejemajo glasilo brezplačno Za objavljene prispevke in fotografije ne plačamo honorarja Naslednja številka izide predvidoma jeseni 2012 Ureja Upravni odbor Turističnega društva Koseze Urednik: Janez Vovko Naslov uredništva: Ulica bratov Učakar 6, Ljubljana Lektoriranje: Barica Črnič Fotografija na naslovnici: Oblikovanje: www.raigraf.si Tisk: www.raigraf.si Naklada: 500 izvodov


obvestilo

Junij 2012 ▪ Št. 54

12 12

Vrtnarstvo BERLIý, Šlosarjeva 17, Ljubljana, ob Draveljskem pokopališþu telefon: 01 5074 214

Velika in pisana izbira cvetja za dom in vrt

Novo- sadike zelenjave

Novo – bogata izbira dišavnic

Novo – zasajenje korit

Velika izbira substratov za sajenje

BIO substrat za zelenjavo in zelišþa

Vsak kupec prejme bon za popust


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.