Page 1

ˇ Poštnina placana pri pošti 1118 Ljubljana

Letnik XIII

ˇ Glasilo Turisticnega društva Koseze

December 2010 Št. 49

V uredništvu glasila čestitamo bralcem k dnevu samostojnosti, hkrati pa želimo vesele božične praznike ter srečno, zdravo in zadovoljno leto 2011.

številka 49.indd 1

19.12.2010 16:24:58


zgodilo se je

December 2010 ▪ Št. 49

22

POPRAVILO KOZOLCA

KOSEŠKI PETELIN

Ika Kos

Venčeslav Thaler

V juniju je Turistično društvo Koseze financiralo obnovo kozolca za obvestila, ki se nahaja na križišču Podutiške in Koseške ceste. Zamenjana je bila streha, kozolec prebarvan z beltonom, napisi obnovljeni. Del sredstev smo pridobili na javnem razpisu zavoda Turizem Ljubljana.

V petelina oblikovana živa meja na Žigonovi ulici

ZARAŠÈENE STOPNICE Janez Vovko Kozolec na Podutiški cesti

ZARAŠÈENA PEŠPOT

Grmovje ob stopnicah med trgovino Mercator in terasastimi bloki v Kosezah se je močno razraslo in oviralo hojo, še posebej zato, ker se ni več dalo uporabljati ograje. Ker se vodstvo trgovine Mercator ni odzvalo na prošnje krajanov, da bi poskrbelo za obrezovanje grmovja, smo konec junija omenjeno grmovje obrezali in omogočili normalno hojo.

Venčeslav Thaler Od Ulice bratov Bezlajev se odcepi pešpot, ki vodi do semaforja na križišču Podutiške ceste in obvoznice. Bila je zelo zaraščena, saj že leta ni nihče obrezal grmovja, veje pa so motile hojo. Mestna občina Ljubljana in DARS sta se zgolj izgovarjala drug na drugega, kdo je dolžan vzdrževati to pot, zato smo junija obrezali veje ter grmovje in pešpot je spet normalno prehodna v zadovoljstvo sprehajalcev.

Zaraščene stopnice

Zaraščena pot

številka 49.indd Sec1:2

19.12.2010 16:26:09


OPAZOVANJA OB KOSEŠKEM BAJERJU

PRESTAVITEV IN POPRAVILO KOZOLCA

 mag. Tomaž Ogrin

Ika Kos

Včasih je dovolj naključje, da zabeležimo zanimive utrinke iz življenja narave ob Koseškem bajerju in v njem, če je ne motimo v njenem življenju, predvsem pa jo pustimo živeti. Dr. Tomi Trilar iz Prirodoslovnega muzeja mi je potrdil, da je črna lepotica res belouška pa še latinsko ime je dodal.

V septembru je Turistično društvo Koseze financiralo obnovo kozolca za obvestila, ki se nahaja pri fontani v osrednjem delu terasastih blokov. Kozolec smo najprej prestavili zaradi nemotenega izvajanja zimske službe na pešpoteh v naselju in nato zamenjali dotrajano streho, ga prebarvali z beltonom in obnovili napise. Del sredstev smo pridobili na javnem razpisu zavoda Turizem Ljubljana.

zgodilo se je

December 2010 ▪ Št. 49

3

Belouška(Natrix natrix)

Pa še nekaj zanimivih živali, ki bivajo ob Koseškem bajerju. Kozolec pri fontani

VREMENSKI PODATKI Venčeslav Thaler V letošnjem meteorološkem poletju(junij, julij in avgust) so bile na zasebni meteorološki postaji Ljubljana Koseze izmerjene naslednje vrednosti: -

maksimalna temperatura: 35,6 °C minimalna temperature: 5,7 °C padavine: 403,8 litra število dni s padavinami: 31 število toplih dni(Tmax =» 25°C): 68 število vročih dni(Tmax =» 30°C): 24

V letošnji meteorološki jeseni(september, oktober in november) so bile na zasebni meteorološki postaji Ljubljana Koseze izmerjene naslednje vrednosti: -

številka 49.indd Sec1:3

maksimalna temperatura: 25,1 °C minimalna temperature: -2,6 °C padavine: 691,5 litra število dni s padavinami: 46 število toplih dni(Tmax =» 25°C): 1 število hladnih dni(Tmin.<0°C)): 12 število dni s snežno odejo: 4 maksimalna višina snežne odeje: 24 cm

19.12.2010 16:26:12


zgodilo se je

December 2010 ▪ Št. 49

44

DEŽEVJE V SEPTEMBRU

ZBIRANJE HRANE IN OBLEKE

Venčeslav Thaler

Janez Vovko

Močno deževje od 17. do 19. septembra je povzročilo, da se je Koseški bajer začel prelivati na Kmečko pot in nato delno po poljih in delno po trasi Poti do Malega grabna, ki teče v potok Pržanec.

Članice Turističnega društva Koseze so v soboto, 16. oktobra, na stojnici pred nekdanjo lekarno Koseze zbirale hrano in oblačila za ljudi, potrebne pomoči. Krajani so se v velikem številu odzvali in darovali originalno zapakirano hrano, predvsem olje, moko, sladkor in testenine. Zbranih je bilo za poln kombi oblačil in preko 450 kg hrane. Da smo vse skupaj v ponedeljek po akciji odpeljali v zbirni center Rdečega križa Slovenije na Viču, smo morali najeti in plačati prevoznika, ker RK Ljubljana nima ustreznega prevoza. Predvsem pa iskrena hvala vsem, ki so darovali hrano in oblačila, še posebej pa se ob tej priliki zahvaljujemo gospe Jovi Vidmar, direktorici vrtca Mojca, za brezplačno uporabo prostorov.

Koseški bajer je poln

Drugih težav deževje v Kosezah na srečo ni povzročilo, so si pa lastniki novogradnje, zgrajene ob Kmečki poti na nekdaj poplavnih površinah Koseškega bajerja, za vsak slučaj omislili vreče s peskom. Stojnica

DAN ODPRTIH VRAT Janez Vovko Gasilci PGD Zgornja Šiška so v soboto, 23.oktobra, prijazno odprli vrata svojega gasilskega doma. Poleg prostorov v domu so obiskovalcem razkazali vozila, opremo in pojasnili, kako se uporablja. Pripravili so tudi demonstracijo gašenja požara z gasilnimi aparati.

Novogradnja in vreče s peskom

Oprema gasilcev

številka 49.indd Sec1:4

19.12.2010 16:26:14


VRBSKO JEZERO

ZAPORA CESTE

Ika Kos

Venčeslav Thaler

V septembru je Društvo upokojencev Koseze organiziralo izlet na Vrbsko jezero.

Potem ko so konec septembra podrli stavbo nekdanje gostilne in slaščičarne Kresnica, so izvajalci zaprli polovico Podutiške ceste in jo dobre tri tedne prekopavali. Po navedbah Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet MOL so z deli začeli brez potrebnega dovoljenja za zaporo in šele po začetku del in postavitvi zapore podali vlogo za zaporo ceste.

zgodilo se je

December 2010 ▪ Št. 49

5

DU KOSEZE na Vrbskem jezeru

CVETOÈE KOSEZE 2010 Zapora Podutiške

Janez Lončarič V letošnjem ocenjevanju balkonov in teras v Kosezah smo v ožji izbor uvrstili 13 lokacij, izmed katerih je komisija izbrala dve v kategoriji blokov in eno v kategoriji individualnih hiš. Nagrajene lokacije si lahko ogledate na fotografijah, lastniki pa so prejeli priznanja in praktična darila naših sponzorjev na družabnem srečanju konec novembra.

POIMENOVANJE ULIC V KOSEZAH Janez Vovko

V začetku novembra so vsa gospodinjstva v Kosezah po pošti brezplačno prejela brošuro z naslovom Poimenovanje ulic v Kosezah. Na 28 straneh je na začetku predstavljen zgodovinski opis naselja, v nadaljevanju pa podana obrazložitev za poimenovanje za vse ulice in ceste v naselju, kot tudi datum njihovega poimenovanja. Zahvaljujemo se zavodu Turizem Ljubljana, Četrtni skupnosti Šiška, podjetjem JANOV d.o.o. in Podobnik&Tekavčič d.n.o. ter gospodu Janu Skobernetu, ki so omogočili pripravo in izdajo brošure. Na zalogi imamo še nekaj izvodov in če ga še kdo želi, naj nam po elektronski pošti sporoči svoj naslov.

Brošura

številka 49.indd Sec1:5

19.12.2010 16:26:15


66

VANDALIZEM

NOVOLETNO SREÈANJE

Venčeslav Thaler

Janez Vovko

Vikend po martinovem je bil očitno poln adrenalina in sproščanja odvečne energije. Tokrat so se neznanci znesli nad kozolcem pri tržnici Koseze in kozolcem na Žigonovi ulici. Poleg tega pa so se znesli tudi nad klopjo v bližini UBU 14.

V četrtek, 25. novembra 2010, je Turistično društvo Koseze v bistroju Avšič pripravilo tradicionalno novoletno družabno srečanje predstavnikov društev in organizacij, ki delujejo na področju našega naselja. Najprej smo podelili priznanja za najlepše urejene balkone in stanovanjske hiše, izbrane v akciji CVETOČE KOSEZE 2010. S simboličnim darilom smo se spomnili 90. rojstnega dne našega ustanovnega člana Milorada Miškovića, večer pa smo nadaljevali ob prigrizku in kozarčku domačega pa tudi ob pogovoru v sproščenem ozračju.

dl

zgodilo se je

December 2010 ▪ Št. 49

Poškodovan kozolec pri tržnici

Poškodovan kozolec na Žigonovi

Podelitev priznanj

Poškodovana klop

Jubilant

številka 49.indd Sec1:6

19.12.2010 16:26:17


zgodilo se je

VOLITVE 2010  mag. Tomaž Ogrin

Spet je bilo volilno leto. Rezultati so pokazali nekaj premikov, med drugim tudi več zaupanja zeleni barvi, ki je barva življenja in rasti. Rezultate si lahko ogledate na spletnih straneh: http://volitve.gov.si/lv2010/rezultati/obcina_ljubljana. html, za mestni svet in četrtne skupnosti http://www.ljubljana.si/si/mol/mestni-svet/. Pod to zastavo sem dobil priložnost, da v mestnem svetu in v četrtni skupnosti Šiška kaj koristnega dosežem tudi za Koseze. Pobude so zaželene.

RAZSTAVA JASLIC Venčeslav Thaler V prostorih Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni na Šišenski cesti 48 je bila v začetku decembra na ogled druga mednarodna razstava jaslic.

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO ZGORNJA ŠIŠKA, Vodnikova cesta 139, 1000 Ljubljana Pozdravljeni! Prostovoljno gasilsko društvo Zg. Šiška v svojem plemenitem poslanstvu, pomoči potrebnim, obstaja že več kot 105 let. Sedaj društvo združuje skoraj petdeset aktivnih članov, ki delujemo na prostovoljni, a vseeno profesionalni ravni, saj svojo usposobljenost za pomoč nesrečnikom krepimo na tečajih in izobraževalnih vajah v društvu in izobraževalnih gasilskih centrih po Sloveniji.

predstavljamo vam

December 2010 ▪ Št. 49

7

Želimo vam povedati, da to počnemo tudi zaradi vas in da smo v nesrečnem trenutku tudi za vas pripravljeni tvegati svoj čas, svoje zdravje in nenazadnje tudi svoje življenje, da bi rešili vaša življenja in vašo lastnino. Želimo da bi z nami začutili, da je to naše poslanstvo, da hočemo in zmoremo pomoči potrebnim pomagati in jim vzajemno narediti nekaj dobrega. Verjemite nam, da si nikoli ne želimo, da bi gledali žalost in strah ljudi, ki nemočni čakajo in upajo na zmago gasilcev, medtem ko jim strahoten požar ali poplava odvzema težko pridobljeno lastnino ali, kot v zadnjih poplavah, poskuša odvzeti celo življenje. Da bomo še v naprej zmogli služiti šišenski, koseški in širši skupnosti, si želimo za približno eno tretjino povečati gasilski dom. Kajti leta 1928 zgrajen gasilski dom je postal za vso novo tehniko in opremo pretesen. Prostorska stiska se ne kaže samo v garaži, kjer moramo za popolnitev vozil z opremo in gorivi vozila zapeljati iz garaže, kaže se tudi v prerivanju gasilcev v pretesni garderobi v času hitenja na reševalno posredovanje. Zelo si želimo tudi večjega skupnega prostora, v katerem, bi se usposabljali, nenazadneje pa tudi srečevali in spoznavali drug drugega, kajti gasilski dom je naš drugi dom. To moramo začutiti vsi gasilci. Ob nudenju pomoči pa moramo začutiti tudi popolno enotnost, saj se moramo do potankosti poznati člani društva med seboj, pa tudi s člani sosednjih društev, da v nesrečnem trenutku, kljub raznovrstnim okoliščinam, kot čimbolj uglašen orkester odigramo pogumen ples z ognjem in vodo.

PASJA STRANIŠÈA Janez Vovko Poleti so namestili nekaj pasjih stranišč ob zelenici med terasastimi bloki in športnim parkom Ilirija.

Zato se obračamo na vas s prošnjo, da nas v naših prizadevanjih in željah finančno podprete in s tem omogočite lažjo in učinkovitejšo požarno varnost sebi in sokrajanom. Mi pa vam ob vsem svojem dostojanstvu obljubimo, da bomo sredstva namensko in razumno uporabili in da bo prizidek h gasilskemu domu v dobro nas vseh ter da bo tudi v ponos kraju. V pričakovanju vaše pomoči vas lepo pozdravljamo z gasilskim pozdravom NA POMOČ! Zgornja Šiška, 18. 10. 2010

predsednik PGD Ivan Poplatnik

Prostovoljno gasilsko društvo Zgornja Šiška, Vodnikova cesta 139,1000 Ljubljana TRR: LB 02059-0011684028 * GSM 041/356 659 I. Poplatnik * Davčna številka za prispevek iz dohodnine : 16081013 Veseli bomo tudi namenskega prispevka od vaše dohodnine, ki ga bomo sprejeli z veliko hvaležnostjo. Pasje stranišče

številka 49.indd Sec1:7

19.12.2010 16:26:21


88

ODVOZ KOSOVNIH ODPADKOV Javno podjetje SNAGA Krajane Kosez obveščamo, da bo odvoz kosovnih odpadkov za področje Kosez organiziran v torek, 11. JANUARJA 2011. Kosovne odpadke odložite na mesto, kjer običajno praznijo kontejnerje za odpadke, na dan odvoza do 6. ure zjutraj. Zaradi videza naselja vas prosimo, da odpadkov ne odlagate ne prej in ne kasneje po dnevu organiziranega odvoza. Kaj sodi med kosovne odpadke? • kopalniška oprema, • pohištvo, • preproge, • oblazinjeno pohištvo in vzmetnice, • svetila in senčila. Med kosovne odpadke ne sodijo:

• • • • • •

gospodinjski odpadki, gradbeni odpadki, zemlja, listje in veje, nevarni odpadki, odpadna električna in elektronska oprema in avtomobilske gume.

ŽENSKO, MOŠKO IN OTROŠKO STRIŽENJE

Frizuro priloagodimo vašemu obrazu Delovni čas:

800 - 1200 1500 - 1900

NO VO ST No vi b alz za v a m olu me n!

Sobota:

800 - 1300

ETN VALIT K O M IGI ABL JA UPOR ODUKTE T PR

E

VSEM STALNIM STRANKAM ŽELIM VESEL BOŽIČ IN SREČNO 2010!

obvestila

December 2010 ▪ Št. 49

S tem kuponom 10% popust pri plačilu z gotovino

Glasilo Turističnega društva Koseze Izhaja večkrat letno Člani društva prejemajo glasilo brezplačno Za objavljene prispevke in fotografije ne plačamo honorarja Naslednja številka izide predvidoma spomladi 2011 Ureja Upravni odbor Turističnega društva Koseze Urednik: Janez Vovko Naslov uredništva: Ulica bratov Učakar 6, Ljubljana Lektoriranje: Barica Črnič Fotografija na naslovnici: Andrej Dobre Oblikovanje: www.raigraf.si Tisk: www.raigraf.si Naklada: 500 izvodov

številka 49.indd Sec1:8

01 519 38 46

19.12.2010 16:26:22

Profile for Turistično društvo Koseze

Koseški glas št. 49  

Glasilo Turističnega društva Koseze, Koseški glas. Številka 49, december 2010

Koseški glas št. 49  

Glasilo Turističnega društva Koseze, Koseški glas. Številka 49, december 2010

Profile for tdkoseze