Page 1

ˇ Poštnina placana pri pošti 1118 Ljubljana

Letnik XII

ˇ Glasilo Turisticnega društva Koseze

Junij 2009 Št. 45

Društvena vaja PGD Zgornja Šiška.

številka 45.indd 1

8.6.2009 10:46:54


zgodilo se je

Junij 2009 ▪ Št. 45

22

ČISTILNA AKCIJA 26.MARCA

VARNOST V PROMETU-2

Janez Vovko

Venčeslav Thaler

Prvo letošnjo čistilno akcijo v sklopu akcij ZA LEPŠO LJUBLJANO 2009 smo pripravili v četrtek, 26. sušca popoldne. V lepem sončnem vremenU se je zbralo 23 članov TD Koseze, 6 članov Društva modelarjev Ljubljana in še nekaj krajanov. Del udeležencev je očistil brežine Koseškega bajerja, ostali pa so pobirali odpadke v Koseškem borštu in letos prvič v gozdu med Koseško cesto, kolesarsko stezo in Večno potjo. Nabrali smo dobrih 20 vreč odpadkov, ogrodje kolesa, plastični ležalnik, plastično kopalno kad, odpadno pločevino in steklo, kar smo odložili na lokaciji poleg motela Tikveš na Koseški cesti. O lokaciji odloženih odpadkov smo obvestili podjetje SNAGA, ki je poskrbelo za hiter odvoz. V času akcije smo opazili izrazito neurejen južni rob nove soseske Mostec, kjer je ob še delno stoječi ograji nekdanjega Agrostroja in delu še neporušenih barak(na tem delu naj bi investitor soseske zgradil še nekaj hiš) nastalo divje odlagališče. Tam se poleg osebnega avtomobila nahaja nekaj kubičnih metrov raznih odpadkov, ki jih tja še vedno vsakodnevno odlagajo neosveščeni ljudje. O lokaciji smo obvestili pristojne organe. Na osnovi poslanih fotografij predlagamo, da se s primerom čimprej sooči tudi inšpektorat MOL in učinkovito ukrepa proti onesnaževalcem oziroma lastniku zemljišča. Udeležence akcije smo pogostili s prigrizkom in pijačo, razdelili smo jim tudi majice z logotipom akcije, ki jih je prispeval Zavod za turizem Ljubljana. Nato so z užitkom pojedli cel zaboj ekološko pridelanih jabolk, ki jih je podaril prijazni lastnik trgovine PR` ŠPANC z Vodnikove ceste.

Začetek Ulice bratov Učakar je še vedno redno zaparkiran z osebnimi avtomobili. Takole je lepega pomladnega dne lastnik parkiral svoje vozilce kar na voznem pasu v križišču.

Sredi ceste

POPRAVILO KOZOLCA Ika Kos Kmalu zatem, ko smo popravili poškodovan kozolec za obvestila na poti od tržnice Koseze v osrednji del naselja terasastih blokov, so nepridipravi podrli kozolec za obvestila pred blokom UBU 32. Tudi ta kozolec smo na novo pritrdili v zemljo in zamenjali poškodovano streho. Del sredstev smo pridobili na javnem razpisu Zavoda za turizem Ljubljana.

Kup smeti

POPRAVLJEN KOZOLEC Ika Kos Pozimi poškodovan kozolec za obvestila na poti od tržnice Koseze v osrednji del naselja terasastih blokov smo aprila obnovili. Del sredstev smo pridobili na javnem razpisu Zavoda za turizem Ljubljana.

številka 45.indd Sec1:2

Popravljen kozolec

8.6.2009 10:47:14


POLNI KOŠI ZA ODPADKE

NOVI KOLIČKI

Venčeslav Thaler

Janez Vovko

V toplih pomladnih dneh je ob Koseškem bajerju kar mrgolelo sprehajalcev. Ob novozgrajeni sprehajalni poti med sosesko Mostec in Koseškim bajerjem pa so opazovali polne koše in smeti poleg njih. Polni koši so vidni na spodnji fotografiji. Na žalost košev dolgo/predolgo nihče ni izpraznil in pobral odpadkov okoli njih. Zato smo se odločili, da v času čistilne akcije 9. aprila to umazanijo izjemoma pospravimo in tako pristojne na Mestni občini Ljubljana opozorimo, da ni dovolj nekaj zgraditi, ampak je potrebno to tudi vzdrževati in urejati.O vsem tem smo na lanskoletnih sestankih v maju in juniju seznanili tudi projektanta ureditve Koseškega bajerja gospoda Kajzlja ter ponudili, da je naše društvo proti ustreznemu plačilu pripravljeno skrbeti za redno praznjenje košev za smeti in za košnjo trave(eno in drugo že dolga leta izvajamo na cca. 40.000 m2 zelenih površin v Kosezah v zadovoljstvo večine krajanov). Na žalost na našo ponudbo do danes nismo prejeli nobenega odgovora, rezultat pa vsakodnevno opazujejo številni sprehajalci. Zgodba s prepolnimi koši se je ponovila v začetku maja.

V aprilu smo na zelenici med UBU 4 in UBU 16 obnovili obstoječe in namestili nove količke, jih prebarvali, posejali travo na poškodovanem delu zelenice in semena pokrili z zemljo.

zgodilo se je

Junij 2009 ▪ Št. 45

3

Urejena zelenica

GRABLJENJE ZELENIC Ika Kos V okviru spomladanskega grabljenja in čiščenja 40.000 m2 zelenih površin v Kosezah, ki jih ureja Turistično društvo Koseze, je bilo letos zbranih in odpeljanih na deponijo Barje 3640 kg odpadkov, smeti in drobnega vejevja. Za odlaganje vsega tega zbranega material pa je seveda potrebno na deponiji Barje tudi plačati.

Polni koši v aprilu

ČISTILNA AKCIJA 9.APRILA Janez Vovko

Polni koši v maju

številka 45.indd Sec1:3

Naslednjo čistilno akcijo v sklopu akcij ZA LEPŠO LJUBLJANO 2009 smo izvedli v četrtek, 9. aprila popoldne. V sončnem, skoraj poletnem vremenu se je ob 17. uri na obali Koseškega bajerja zbralo 23 udeležencev. Glede na to, da nam je prejšnji teden deževno vreme preprečilo izvedbo čistilne akcije, je tokrat del udeležencev očistil gozd med Koseškim bajerjem, Večno potjo in Cesto na Brdo ter nabral 22 polnih vreč odpadkov, avtomobilsko pnevmatiko, več kosov odpadnega železja, vzmetnico ter cca. 10 okenskih okvirov s stekli in prav toliko okvirjev za okna. Vse te odpadke smo odložili ob Cesti na Brdo. Druga polovica udeležencev je medtem pobirala odpadke v gozdu ob cesti Koseze-Brdo poleg zahodne obvoznice. Nabrali so 27 polnih vreč odpadkov, nekaj avtomobilskih pnevmatik, več plošč pločevine, del kovinskega soda, ogrodja stolov in okno s steklom. Pri čiščenju smo naleteli na več novih kupov gradbenih odpadkov, ki jih lansko leto tam še ni bilo.

8.6.2009 10:47:15


zgodilo se je

Junij 2009 ▪ Št. 45

O obeh lokacijah zbranih odpadkov smo obvestili podjetje SNAGA, ki je poskrbelo za hiter odvoz. Udeležence akcije smo pogostili s prigrizkom in pijačo ter jim razdelili majice z logotipom akcije, ki jih je prispeval Zavod za turizem Ljubljana.

44

ZAŽGAN AVTOMOBIL Venčeslav Thaler V soboto, 11. aprila, so neznanci v gozdu ob zahodni obvoznici zažgali osebni avto. Požar so pogasili gasilci PGD Zgornja Šiška in Gasilske brigade Ljubljana. O ostankih vozila smo pristojne v MOL večkrat obvestili po elektronski pošti in v začetku maja je bilo vozilo le odpeljano.

Zbiranje odpadkov

Ostanki avtomobila

KOŠNJA TRAVE Ika Kos

Prvi kup

Del drugega kupa

številka 45.indd Sec1:4

Tudi letos so zelenice v naselju terasastih blokov UBU 4-70 in v individualnem delu naselja, ki jih v sklopu Enotnega komunalnega urejanja Kosez ureja in vzdržuje Turistično društvo Koseze, redno pokošene. Pri prvi košnji v aprilu je bilo odpeljano na deponijo Barje 2200 kg, pri drugi košnji v maju pa 2550 kg pokošene trave.

Urejene zelenice

8.6.2009 10:47:17


ČISTILNA AKCIJA 16.APRILA

ZBIRANJE HRANE

Janez Vovko

Janez Vovko Članice TD Koseze in DU Koseze so v soboto, 9. maja, na stojnici pred nekdanjo lekarno Koseze na UBU 64 zbirale hrano za ljudi, potrebne pomoči. Krajani so se v velikem številu odzvali in darovali originalno zapakirano hrano, predvsem olje, moko, sladkor in testenine. Skupaj se je nabralo 500 kg hrane, ki jo je takoj v ponedeljek po akciji Rdeči križ Slovenije odpeljal v zbirni center na Viču. Tako zbrano hrano bodo uporabili za pripravo paketov.

Zadnjo letošnjo čistilno akcijo v sklopu akcij ZA LEPŠO LJUBLJANO 2009 smo izvedli v četrtek, 16. aprila popoldne. Pri Policijski postaji Šiška se je zbralo 18 članov Turističnega društva Koseze, pridružilo se nam je tudi 8 članov Društva upokojencev Koseze. Tokrat smo pobirali odpadke ob potoku Pržanec in njegovih pritokih. Skupaj smo nabrali 9 polnih vreč odpadkov, vetrobransko steklo, 4 plastične cevi dolžine 8 m, skakalno smučko in leseno paleto. Vse te odpadke smo odložili na začetku gozdne ceste Koseze-Brdo. O lokaciji odloženih odpadkov smo obvestili podjetje SNAGA, ki je poskrbelo za hiter odvoz. Med akcijo smo tudi letos ugotavljali, da so struge omenjenih potokov že pretirano zasute z naplavinami in bi jih bilo nujno potrebno očistiti ter tako omogočiti normalno pretočnost ob večjem deževju. Udeležence akcije smo pogostili s prigrizkom in pijačo, razdelili smo jim majice z logotipom akcije, ki jih je prispeval Zavod za turizem Ljubljana. Na koncu akcije smo v prijetnem pomladnem večeru posedeli še dobro urico in podebatirali o aktivnostih, ki jih še načrtujemo za letošnje leto.

zgodilo se je

Junij 2009 ▪ Št. 45

5

Stojnica

ZBIRANJE OBLEKE Janez Vovko Tokrat zbrani odpadki

PRIROČNO PARKIRIŠČE

Članice TD Koseze in DU Koseze so v petek, 16. maja, na stojnici pred nekdanjo lekarno Koseze na UBU 64 zbirale oblačila. Krajani so se tudi tokrat v velikem številu odzvali in darovali ogromno oblačil, ta pa je Rdeči križ Slovenije odpeljal v zbirni center na Viču.

Ika Kos Pred blokom na UBU 14 si je nekdo omislil priročno parkirišče v senci.

Parkirišče v senci

številka 45.indd Sec1:5

Zbrana oblačila

8.6.2009 10:47:19


6

KLOPI ZA POČITEK

ODVOZ VEJEVJA

Ika Kos

Janez Vovko

V sklopu Enotnega komunalnega urejanja Kosez skrbimo za 28 klopi za počitek(21 klopi je nameščenih v naselju terasastih blokov, 7 v individualnem delu naselja). Klopi pozno jeseni odstranimo, pozimi popravimo in prebarvamo ter jih v začetku pomladi ponovno namestimo.

Vsak mesec v sklopu Enotnega komunalnega urejanja Kosez odpeljemo od tri pa tudi do osem takole naloženih kamionov(glej sliko) vejevja na deponijo Barje. Omenjeno vejevje in podobne zelene odpadke lastniki stanovanj in hiš odložijo na zelenicah.

Kamion z vejami Klop ob Podutiški cesti

OBJEKT PODUTIŠKA

KOLESARSKA STEZA NA KOSEŠKI

Venčeslav Thaler

Venčeslav Thaler

Počasi se končuje gradnja novega stanovanjsko-poslovnega objekta ob Podutiški cesti. Opravljajo se zadnja obrtniška dela in kaj kmalu lahko pričakujemo, da se bodo vselili prvi stanovalci. Tudi okolico so lepo uredili.

Na novozgrajenem delu kolesarske poti ob Koseški cesti poleg soseske Mostec so ob odprtju namestili ovire, verjetno proti vožnji avtomobilov. Te ovire pa so zelo moteče tudi za kolesarje same, saj je potrebno na milimetre natančno zapeljati med dve oviri na kolesarski poti. Zato se veliko kolesarjev raje vozi po vzporedni betonski pešpoti. Po številnih pisnih in telefonskih protestih na MOL so omenjene ovire sredi maja le odstranili.

Nova stanovanja

NAJVEČJI TULIPAN V KOSEZAH Janez Lončarič Kolesarka med ovirami

številka 45.indd Sec1:6

Marsikateri sprehajalec po Koseški cesti in Žigonovi ulici se je spraševal, kakšna dobra zemlja je pri Beličevih, da je zrasel tako velik tulipan kar sredi dvorišča. Ker pa sama zemlja ni dovolj, so za dobro rast poskrbeli gospodarjevi prijatelji in ga pri postavljanju dobro zalili, tako da bi trdno stal in ravno rasel. Postavljen je v čast praznovanja Abrahama, ki ga kar skupaj slavita oba starejša člana družine Belič, Bojan in

8.6.2009 10:47:21

zgodilo se je

zgodilo se je

Junij 2009 ▪ Št. 45


zgodilo se je

Tina. Tini je ta cvet še posebej namenjen tudi od sina Gregorja. Bojan pa, kot se za moškega spodobi, dobi svoj mlaj, za katerega postavljanje je bil tulipan le predpriprava. Sekanje, prevoz, beljenje, okraševanje in sama postavitev zahtevajo mnogo več truda in znojenja, kar pa uigrani ekipi njegovih prijateljev ne bi smelo delati težav. Mislim, da v deželi sonca in vina, sploh pa ne pri Beličevih, problem dehidracije pri postavljanju mlaja ne more biti prisoten, saj bi ga že v kali zatrli sosedje in njegovi prijatelji, ki imajo s tem običajem že kar nekaj izkušenj.

POIMENOVANJE ULIC V KOSEZAH Zbral in uredil Janez Lončarič KAKO JE NASTALA VEČNA POT Marsikdo bi pomislil, da je ime ceste pod vznožjem Rožnika nastalo kot izpeljanka besed vek, večnost, vekomaj, pa vendar temu ni tako. V najstarejših nam znanih časih, ko se je na vzhodnih predelih Rožnika razprostiralo barje, je vodovje segalo tudi na severozahodno stran Rožnika, to je na koseško območje. Skozi stoletja se je teren sicer osuševal, vendar so močvirnost in številne poplave na koseškem območju še dolgo ostale in celo do dandanes povzročale številne težave. Zato je bila tudi kmečka posest že v najstarejših časih zelo razdrobljena in so se kmetje še v 19. stoletju poleg poljedelstva in živinoreje ukvarjali predvsem s prevozništvom. Z velikimi vozovi »parizarji« z vleko štirih do šestih konj so tovorili različno robo iz Trsta na Dunaj in nazaj ter tudi drugam po Evropi. Zaradi poplav in močvirja, ki so občasno še danes ob večjih deževnih nalivih na zemljiščih ob bajerju in travnikih ob Večni poti, so morali vozniki ob robovih Rožnika uporabljati dodatno vleko dveh ali več parov konj za svoje prevoze in tako se je oprijelo ime vlečna pot. Ko zaradi melioracije barja ni bilo več toliko poplav in vode okoli Rožnika, se je skozi desetletja ime spremenilo v Večno pot, verjetno tudi zato, ker je prevoz težkega tovora ob večjih nalivih in dodatnih vlekah trajal celo večnost.

predstavljamo vam

Junij 2009 ▪ Št. 45

7

CVETOČE KOSEZE 2009 Največji tulipan

Izbiramo najlepše ocvetličene terase, balkone in hiše v Kosezah v letu 2009 Naša akcija izbora najlepše ocvetličenih balkonov, teras in družinskih hiš, ki smo jo v letu 2005 izpeljali prvič,je bila zelo odmevna in uspešna in je postala tradicionalna. Kar nekaj koseških družin se že ponaša z izjemnim priznanjem za lepo ocvetličenost svojih domov. Komisija Turističnega društva Koseze si bo tudi letos ogledala urejenost in ocvetličenost vseh balkonov, teras in hiš v Kosezah. Tisti, ki bodo imeli najlepšo zunanjost svojih domov, bodo ob posebni slovesnosti dobili lična priznanja in simbolično sponzorsko darilo. Zmagovalce bomo predstavili tudi javnosti – v Koseškem glasu in še kje. Komisija bo oglede opravila v juniju in juliju. Ocenjevali bomo z ulic, cest, poti in drugih javnih površin - torej tisto, kar lahko vidi vsak mimoidoči. Naše Koseze že slovijo kot zelena in lepo urejena soseska.

Turistično društvo Koseze Postavljanje mlaja

številka 45.indd Sec1:7

»Moja dežela – lepa in gostoljubna«

8.6.2009 10:47:23


obvestila

Junij 2009 ▪ Št. 45

ODVOZ KOSOVNIH ODPADKOV

8

ODVOZ NEVARNIH ODPADKOV

Javno podjetje SNAGA

Javno podjetje SNAGA

Krajane Kosez obveščamo, da bo odvoz kosovnih odpadkov za področje Kosez organiziran v ponedeljek, 13. JULIJA 2009. Kosovne odpadke odložite na mesto, kjer običajno praznijo kontejnerje za odpadke, na dan odvoza do 6. ure zjutraj. Zaradi videza naselja vas prosimo, da odpadkov ne odlagate ne prej in ne kasneje po dnevu organiziranega odvoza.

Krajane Kosez obveščamo, da bo odvoz nevarnih odpadkov za področje Kosez organiziran v ponedeljek, 31. AVGUSTA, med 9.00 in 17.00 ter v torek, 1. SEPTEMBRA, 2009 med 8.00 in 15.30 na parkirišču pri Mercatorjevem centru Koseze – Podutiška cesta 30.

Kaj sodi med kosovne odpadke? • kopalniška oprema, • pohištvo, • preproge, • oblazinjeno pohištvo in vzmetnice, • svetila in senčila. Med kosovne odpadke ne sodijo:

• • • • • •

gospodinjski odpadki, gradbeni odpadki, zemlja, listje in veje, nevarni odpadki, odpadna električna in elektronska oprema in avtomobilske gume.

Med nevarne odpadke sodijo na primer: • barve in topila, • akumulatorji, • kemikalije, • olja in masti, • pesticidi, • pralna in kozmetična sredstva • ter zdravila. Ker vsebujejo snovi, ki so nevarne okolju, je zelo pomembno, da te odpadke odvržemo v posebno zbiralnico.

Glasilo Turističnega društva Koseze Izhaja večkrat letno Člani društva prejemajo glasilo brezplačno Za objavljene prispevke in fotografije ne plačamo honorarja Naslednja številka izide predvidoma septembra 2009 Ureja Upravni odbor Turističnega društva Koseze Urednik: Janez Vovko Naslov uredništva: Ulica bratov Učakar 6, Ljubljana Lektoriranje: Barica Črnič Fotografija na naslovnici: Venčeslav Thaler Oblikovanje: www.raigraf.si Tisk: www.raigraf.si Naklada: 700 izvodov

številka 45.indd Sec1:8

8.6.2009 10:47:24

Profile for Turistično društvo Koseze

Koseški glas št. 45  

Glasilo Turističnega društva Koseze, Koseški glas. Številka 45, junij 2009

Koseški glas št. 45  

Glasilo Turističnega društva Koseze, Koseški glas. Številka 45, junij 2009

Profile for tdkoseze