OPERACIÓ MOLDÀVIA - LOS TIGRES I T DE TEATRE - DOSSIER DE L'ESPECTACLE

Page 1

S E R G I T + LOS

O I A C I V A A D R L O E M P O

E R T A E T T DE

A T L Z A E B R I E P R A T T R R A A E R M I : B O M L A XAVI IRECCI


O I C A T N PRESE Després de la gratificant experiència que va significar Nelly Blue, T de Teatre i Los Tigres (Xavi Mira i Albert Ribalta) tornen per presentar-nos una nova comèdia musical que duu per títol Operació Moldàvia. Un milionari de la ferralla de Moldàvia vol celebrar el centenari de la seva mare regalant-li l’actuació del seu vell ídol: un famós cantant espanyol, conegut arreu del món, però que fa més de 15 anys que no actua. Per casualitats del destí, aquesta informació cau en mans de Carlos Gardel, exmonologuista, representant artístic i timador professional, que contactarà amb el seu antic soci Toni Llorenç, transformista i company d’escenari i d’estafes. Toni acaba de recuperar la llibertat després de complir dos anys de presó en complicarse l’últim cop fet amb el seu company Gardel i està a punt d’ofegar-se en els seus deutes. Els dos engalipadors han decidit adoptar la identitat del famós cantant i anar a Moldàvia a actuar, confiant en el seu talent per aconseguir uns diners que els canviarien definitivament la vida. Mentre esperen l’arribada del vol que els portarà a Moldàvia, els dos estafadors ultimen la jugada que els ha de fer rics polint fins a l’últim detall i compartint records dels vells temps al cabaret. Mentrestant, l’amenaça de la petita màfia pels deutes de joc de Toni, la seva exdona i mil problemes més planen damunt d’ells tant com els avions que van i vénen.


S E R G I T S O L + E R T A E ET

TD

T de Teatre va ser creada el 1991 per cinc joves actrius tot just graduades a l’Institut del Teatre de Barcelona. El seu primer espectacle, Petits contes misògins (1991), va ser guardonat amb el Premi de la Crítica de Barcelona a la millor revelació teatral de la temporada. El 1994 van estrenar Homes!, de la qual van fer més de 850 funcions. Criatures es va estrenar a Buenos Aires l’abril de 1998 i, mesos més tard, a Barcelona i a Madrid. La van seguir la telecomèdia Jet lag, creada amb el cineasta Cesc Gay, que consta de 81 capítols emesos al llarg de sis temporades, i els espectacles Això no és vida! (2003), 15 (2006) i Com pot ser que t’estimi tant (2007), un thriller coproduït amb el Teatre Nacional de Catalunya. Nelly Blue (2009) amb Los Tigres, Delicades (2010) i Aventura! (2012), amb text i direcció d’Alfredo Sanzol i Dones com jo (2014) de Pau Miró són els darrers espectacles que ha representat aquesta singular companyia. T de Teatre ha creat deu espectacles, ha representat més de 2.500 funcions i ha convocat l’assistència de més de 900.000 espectadors. Los Tigres va començar a prendre forma durant el rodatge de la conegudíssima sèrie televisiva Jet lag, en què van coincidir els dos actors i la directora de l’espectacle. El setembre de 2009 estrena un petit musical que duu per títol Nelly Blue, a la Fira de Teatre de Tàrrega. L’espectacle és rebut amb entusiasme pel públic i per la crítica, en les més de 100 funcions que fa per Catalunya, Balears i País Valencià.


BIOGRAFIES Carlos Gardel i Toni Llorenç són uns personatges singulars, perdedors nats, que viuen a la corda fluixa i que necessiten buscar-se la vida i sortir de la porca misèria com sigui. Tenen somnis… i tenen deutes per pagar. Ja han col·laborat junts en diferents estafes amb l’esperança que cada cop serà l’última. Es van conèixer fa uns anys treballant en el cabaret El Cerezo Rosa; Toni hi feia números de transformisme i Gardel monòlegs d’humor (quasi sempre inspirats secretament en Toni). Els van fer fora del cabaret quan Toni es va enamorar de la Sally, la preciosa vocalista i nòvia de l’amo del cabaret, Martín Océano, un mafiós de segona amb cert poder. A partir d’aquell moment es van dedicar a les petites estafes. Aprofitant la capacitat de transformació de Toni i la xerrameca de Gardel, es feien passar per personatges famosos per muntar les seves estafes, fins que alguna cosa va anar malament i Toni va acabar a la presó, Gardel amagat en un altre país i la seva amistat trencada. Ara Toni surt de la presó i Gardel el rep amb una nova proposta.


Toni Llorenç Entre 45 i 50 anys. Divorciat de Sally i amb dos fills i greus problemes econòmics per culpa de la seva ludopatia. Fuma compulsivament i depèn dels tranquil·litzants. De caràcter enamoradís, va amb dones i també amb homes. És fan de Rocío Jurado i les folklòriques en general i tant pot imitar la Pantoja com a Demis Roussos i a Ricky Martin. De caràcter irascible, culpa Gardel de la seva situació, tot i que finalment es deixa portar per ell.

Carlos Gardel Entre 45 i 50 anys. Solitari, decidit i falsament segur en tot el que fa. És un enredaire que va fracassar com a humorista i viu de fer-se passar pel representant de coneguts artistes i de fer falsos contractes. Està buscant la jugada perfecta que li permeti retirar-se, per això necessita, com sempre, el talent de Toni. El seu caràcter extrovertit i alegre amaga, però, un íntim secret del passat. Sembla apreciar sincerament a Toni.


S N O C N A C S LE 1

Como yo te amo Rocío Jurado

2

Mamma Maria Ricchi e Poveri

3

Great Pretender The Platters

4

Cambalache Carlos Gardel

5

Vivir así Camilo Sesto

6

Caballo viejo Simón díaz

5

Rata de dos patas Paquita la del barrio


ACTOR ALBERT RIBALTA Diplomat en Interpretació per l’Institut del Teatre de Terrassa (1990) i diplomat en Direcció de Cinema pel CECC (1993). Ha treballat, entre d’altres, amb els directors Manuel Dueso, Oriol Broggi, Carlota Subirós, Carol López, Xicu Massó, David Selvas, Ferran Madico i Àlex Rigola. Amb T de Teatre ha participat en els muntatges Delicades i Aventura!, d’Alfredo Sanzol, en la sèrie de televisió Jet Lag (6 temporades) i ha coescrit, amb Xavi Mira i Marta Pérez, el muntatge Nelly Blue, dirigit per Marta Pérez i interpretat per ell i Xavi Mira. Amb Xavier Bertran va fundar la companyia La Mòmia i ha intervingut en tres muntatges de la companyia (Tracti’m de vos, Iconoclasta i De cara a la paret). També va ser membre fundador de la coral Follim Follam. Ha treballat en diverses sèries i programes de televisió, a TV3 (39+1, KMM, La Sagrada Família, Via Augusta, Plats bruts i Set de nit) i a Telecinco (Anclados, Aída i Hospital Central) i Canal Plus (La noche americana), i en el llargmetratge El club de los buenos infieles de Lluís Segura.


ACTOR XAVI MIRA Ha treballat, entre d’altres, amb els directors Mario Gas, Josep Maria Mestres, Joel Joan, Carol López, Paco Mir, Pep Cortés, Esteve Ferrer, Toni Casares, Joan Peris i Xavi Castillo. Amb T de Teatre ha participat en la sèrie de televisió Jet lag (6 temporades) i ha coescrit, amb Albert Ribalta i Marta Pérez, el muntatge Nelly Blue, dirigit per Marta Pérez i interpretat per ell i Albert Ribalta. Ha treballat en diverses sèries i programes de televisió, a Antena 3 (Doctor Mateo i Física i química), TV3 (39+1, Rumors, Psicoexpress, Laberint d’ombres), Telecinco (Hospital Central), TVE (Abuela de verano, Premios Max, Los ladrones somos gente honrada) i Canal 9 (Altra oportunitat, Herència de sang, Cicles, Mira qui parla, Benifotrem). Ha participat en les pel·lícules Atlas de geografía humana, d’Azucena Rodríguez i Tempus fugit d’Enric Folch. Com a cantant ha treballat amb l’Orquestra La Noche i ha enregistrat un disc, Xavi Mira i companyia. Va rebre el Premi Butaca 2000 al millor actor de musical per T’estimo, ets perfecte, ja et canviaré i una menció especial al millor actor en el 17è Festival Internacional de Cinema de Comèdia de Peníscola 2005 per Tempus fugit.


DIRECTORA Z E R E P A T MAR Diplomada en Interpretació per l’Institut del Teatre de Barcelona (1987), el 1995 va entrar a formar part de T de Teatre. A banda de participar en tots els projectes de la companyia, també ha dirigit Nelly Blue, interpretada per Albert Ribalta i Xavier Mira i escrita per tots tres. Ha treballat amb els directors de teatre Carol López, Esteve Ferrer, Josep Pere Peyró, Jaume Melendres, Miguel Casamayor, Teresa Vilardell i Frederic Roda. En televisió ha treballat a Gran Nord, La Sagrada Família (Dagoll Dagoll), Dones d’aigua, Efectes secundaris, Crònica negra, Plàstic, Hospital Central i El comisario. També ha participat en diverses pel·lícules, com ara La vida empieza hoy de Laura Mañá, Dones de Judith Colell, Nexus de Jordi Cadena, Cucarachas de Toni Mora i No et tallis ni un pèl de Francesc Casanovas.


Crèdits Autors:

Marta Pérez i Albert Ribalta

Actors:

Xavi Mira és Toni Albert Ribalta és Gardel

Direcció: Espai escènic: Vestuari: Il·luminació: So: Producció executiva:

Marta Pérez Los Tigres Mamen Duch Carlos Lucena Tarek Ryan Carmen Álvarez i Daniel López-Oros

Operador de llum: Operador de so: Maquinària: Perruqueria: Fotografia: Disseny gràfic: Il·lustració: Vídeo:

Lluís Adell Dani Tort Roman Ogg van Emmerik Tito Monros David Ruano Enric Jardí Pi Ortelano Dani Arregui

I la col·laboració especial de les veus de Carme Pla, Jordi Rico i Àgata Roca Agraïments: Teatre La Sala (Ajuntament de Rubí), Fluge i Xavi Torres Una producció de T de Teatre i Los Tigres amb el suport de l’ICEC (Generalitat de Catalunya)


Contacte distribució T de Teatre Carmen Álvarez carmen@tdeteatre.com T. 0034 667 604 844 – 93 426 37 87 Tallers, 77, 2º 1ª 08001 Barcelona www.operaciomoldavia.com www.tdeteatre.com

Amb el suport del l’ICEC (Generalitat de Catalunya)