Page 1

Club Leffe Onthult

Nummer 1

Voor u, een uniek abonnementaanbod OJa, ik wens me GRATIS te abonneren op Leffe Onthult ! Ja, ik wens de promotionele aanbiedingen en nieuwigheden van het magazine Leffe Onthult ! Gelieve dit antwoordformulier in een correct gefrankeerde omslag terug te sturen naar  : Abonnement Leffe Onthult® - PB / BP 10 009 - 1090 Jette of op www.leffe.com Mr Mvr Mej Mijn gegevens Naam: ..................................................................................................... Voornaam: .......................................................................................... Geboortedatum: . .............. /......... /.................. Adres: .................................................................................................................................................................. Postcode: ................................ Stad: . ...................................................................................................... E-mail: .................................................................................................. Ik accepteer meer informatie van Inbev Belgium via mail te ontvangen..

Op en top smaak

Uw persoonlijke gegevens worden opgeslagen in de databank van InBev Belgium nv, Industrielaan 21 in 1070 Brussel. InBev Belgium behoudt zich het recht voor deze gegevens in de toekomst te gebruiken voor informatieve doeleinden met betrekking tot zijn producten, diensten en initiatieven. Indien u deze informatie niet wenst te ontvangen, gelieve dit vakje aan te kruisen . Overeenkomstig de wet op de bescherming van de private levenssfeer hebben de deelnemers recht op inzage, verbetering en schrapping van hun gegevens.

Voor uw vrienden, een geschenkabonnement Ja, ik wens GRATIS één van mijn vrienden of vriendinnen te abonneren op Leffe Onthult! Gelieve dit antwoordformulier in een correct gefrankeerde omslag terug te sturen naar : Abonnement Leffe Onthult ® PB / BP 10 009 - 1090 Jette of op www.leffe.com Mijn gegevens Mr Mvr Mej Naam: ......................................................................................................................... Voornaam: ...................................................................... E-mail: . ..................................................................................................................................................................................................................... De gegevens van mijn vriend/vriendin Mr Mvr Mej Naam: ..................................................................................................... Voornaam: .......................................................................................... Geboortedatum: . .............. /......... /.................. Adres: .................................................................................................................................................................. Postcode: ................................ Stad: . ...................................................................................................... E-mail: .................................................................................................. Uw persoonlijke gegevens worden opgeslagen in de databank van InBev Belgium nv, Industrielaan 21 in 1070 Brussel. InBev Belgium behoudt zich het recht voor deze gegevens in de toekomst te gebruiken voor informatieve doeleinden met betrekking tot zijn producten, diensten en initiatieven. Indien u deze informatie niet wenst te ontvangen, gelieve dit vakje aan te kruisen . Overeenkomstig de wet op de bescherming van de private levenssfeer hebben de deelnemers recht op inzage, verbetering en schrapping van hun gegevens.

Au choix Naar keuze

Non cumulable avec d’autres promotions sur les produits de la gamme concernée, y compris l’actuelle. Niet cumuleerbaar met andere promoties op de producten van dit gamma, inclusief de huidige. Avis à MM. les détaillants: InBev Belgium sa c/o Highco Data s’engage à vous rembourser en espèces la valeur de ce bon pour autant que les conditions de cette offre aient été respectées. Cette offre est valable uniquement sur les produits renseignés ci-contre. Les bons sont à renvoyer à Highco Data, av. Des Pâquerettes 55, 1410 Waterloo pour contrôle et remboursement. Valable uniquement en Belgique./Bericht aan de HH. Handelaars: InBev Belgium nv c/o Highco Data. verbindt zich ertoe de tegenwaarde van deze bon terug te betalen indien aan de voorwaarden van het aanbod voldaan werd. Enkel geldig bij de aankoop van de vermelde producten. De bonnen dienen voor controle en terugbetaling gestuurd te worden naar Highco Data, Avenue des Pâquerettes 55, 1410 Waterloo. Enkel geldig in België.

2 Clips

Au choix Naar keuze

Valable du/geldig van 01/08/2010 au/tot 31/10/2010.

Valable du/geldig van 01/08/2010 au/tot 31/10/2010.

Offre valable sur / Aanbod geldig op: Leffe Pack 6x33cl Blonde/Blond ou/of Brune/Bruin - Leffe Pack 4x33cl 9°, Triple/Tripel, Radieuse.

Offre valable sur / Aanbod geldig op: Leffe Pack 6x33cl Blonde/Blond ou/of Brune/Bruin - Leffe Pack 4x33cl 9°, Triple/Tripel, Radieuse.

e A l’achat de Bij aankoop van Non cumulable avec d’autres promotions sur les produits de la gamme concernée, y compris l’actuelle. Niet cumuleerbaar met andere promoties op de producten van dit gamma, inclusief de huidige. Avis à MM. les détaillants: InBev Belgium sa c/o Highco Data s’engage à vous rembourser en espèces la valeur de ce bon pour autant que les conditions de cette offre aient été respectées. Cette offre est valable uniquement sur les produits renseignés ci-contre. Les bons sont à renvoyer à Highco Data, av. Des Pâquerettes 55, 1410 Waterloo pour contrôle et remboursement. Valable uniquement en Belgique./Bericht aan de HH. Handelaars: InBev Belgium nv c/o Highco Data. verbindt zich ertoe de tegenwaarde van deze bon terug te betalen indien aan de voorwaarden van het aanbod voldaan werd. Enkel geldig bij de aankoop van de vermelde producten. De bonnen dienen voor controle en terugbetaling gestuurd te worden naar Highco Data, Avenue des Pâquerettes 55, 1410 Waterloo. Enkel geldig in België.

ER/VU: L. Juste - Brouwerijplein 1, 3000 Leuven - A/2890

1 Clip

-1,20

A l’achat de Bij aankoop van

ER/VU: L. Juste - Brouwerijplein 1, 3000 Leuven - A/2890

-0,50

e

Aperitief

P7-9

4 exclusieve recepten van Hélène Darroze voor Leffe. Club Leffe Onthult Bier

met

liefde

gebrouwen,

drink

je

met

verstand.

P16

Coupons: Leffe geeft kortingsbonnen weg!


Inhoudstafel

Een zomerse afspraak in de Landes met Hélène Darroze! Onder een stralende zon laten we u kennis maken met een gloednieuw magazine gewijd aan de Leffe-bieren. Voor dit eerste nummer van Leffe Onthult, hebben we een prestigieuze gast op het aperitief gevraagd. We hebben het over niemand minder dan Hélène Darroze, chefkok met 1 Michelinster. In Smaakvolle Momenten, nemen we de tijd om haar persoonlijk te leren kennen, en om haar keuken en de origines ervan te ontdekken. Daarna zal ze ons een aantal recepten onthullen die perfect passen bij een gezellig aperitief waarbij Leffe wordt geschonken. In de rubriek Etappe nemen we u mee naar Oostende, voor een culinaire en culturele uitstap in een stad die leeft op het ritme van de zomerfestivals… En om u in te leiden in d e kunst van het Leffeproeven, is er de minicursus “zythologie” waarin u alles te weten komt over hetgeen de geur, kleur, textuur…van bier betekenen. De gelegenheid bij uitstek om terug te blikken op de laatste wedstrijd iTQi waarbij de bieren van Leffe eens te meer medailles in de wacht sleepten. Tot slot, komen we terug op het Salon Culinaria² waarvan de tweede editie plaatsvond begin juni en waarbij 16 koks met 26 sterren samenkwamen tot het grootste genoegen van alle gourmet bezoekers. Veel leesplezier en een prettige zomer gewenst,

Smaakvolle momenten 4-6 Ontmoeting met Hélène Darroze, chef-kok beloond door de Michelin gids.

Aperitief Hélène Darroze onthult een aantal van haar aperitiefrecepten…

7-9

Veelzijdige smaken 10-11 Nieuwe sterren voor Leffe op de wedstrijd iTQi. De kunst van het bierproeven met een les zythologie in het teken van de smaak.

Evenement 12-13 16 Belgische koks en 26 sterren voor de tweede editie van van Culinaria², de succesvolle gastronomische beurs.

Etappe 14 Uitstap naar Oostende, historische stad die leeft op het ritme van de zomerfestivals!

Op ontdekking van… Lancering van de nieuwe site www.leffe.com De ademtest, de goede reflex voor een verantwoord rijgedrag.

15

Het team Leffe Onthult.

Juli 2010 - Dit magazine is uitgegeven door AB-InBev Belgium - Industrielaan 21 - 1070 Brussel - RC Bxl HR 503.555 - Verantwoordelijke uitgever: Leon Broer - Hoofdredacteur: Els Moreels - Assistent hoofdredacteur: Lien Justé - Verantwoordelijke voor de productie: Camille Devloo Tel.: + 33 (0) 3 20 14 97 97 - Wettelijke neerlegging: Juli 2010. Artistieke Directie: Nikita - Redactie: Gérard Labbe, Florence Buissart Advies direct marketing: Nikita - Ontwerp en realisatie: Jean-Marie Evain - Consumentendienst AB-InBev Belgium - N° +32 (0) 70 222 919 Industrielaan 21 - 1070 Brussel - info.belgium@inbev.com


Smaakvolle momenten

Smaakvolle momenten

In de keuken van Hélène Darroze…

Alain Ducasse, een doorslaggevende ontmoeting… Als modelleerlinge volgt ze les aan de “business school”. Haar toekomst lijkt helemaal uitgestippeld, en toch denken haar vrienden nog vaak terug aan de heerlijke gerechtjes die ze voor hen op tafel toverde… Uiteindelijk waagt ze zich aan een stage bij Alain Ducasse. De inwijding in zijn wereld, zijn keukens… is voor Hélène een ware openbaring. Meteen wordt haar duidelijk dat ze in zijn voetsporen wil treden. Ze is zijn woorden niet vergeten: “In de culinaire wereld valt er een plaats te veroveren door een vrouw die van aanpakken weet, en die plaats kan de jouwe zijn”… Bij haar terugkeer in het restaurant van haar vader, Chez Darroze, neemt ze al snel het roer over in de keuken. Een talent dat niet onopgemerkt voorbij gaat

Hélène Darroze – de Franse chef-kok wiens werk die inmiddels ook beloond werd door een Michelin ster – behoort tot de 4e generatie van Franse restaurateurs. Ze staat gekend zowel om haar heerlijke keuken als om haar gulheid en naturel. Onze ontmoeting vindt plaats in haar restaurant, dat ze zo graag “haar thuis” noemt.

Hélène Darroze, enkele data… 1967 - Geboren op 23 februari in Mont-de-Marsan 1990 - Behaalt haar diploma aan Sup de Co Bordeaux, Stage gelopen bij Alain Ducasse 1994 - Sleept de titel van “Grand de Demain” in de wacht in de beroemde Gault et Millau

Een jeugd doorgebracht in de keuken… Om 11 uur ’s morgens is Hélène al druk in de weer. Toch beantwoordt ze onze vragen met de glimlach… Haar verhaal begint in de Landes, haar vaderland. Al heel snel raakt ze geboeid door de keuken: “op de arm bij mama proefde ik al van de bechamel- en andere sausjes, en ik wist toen niet eens hoe die gemaakt werden”… Zoals

4 |

| Smaakvolle momenten

ze vaak zelf zegt, is ze “als klein meisje in de kookpot gevallen”. Wanneer ze over haar familie spreekt, haalt ze graag de fameuze avondmalen op zondag aan, waarbij de hele familie plaatsnam aan grootvaders tafel voor de “traditionele gebraden kip met aardappeltjes gebakken in eendenvet”. Dat is haar mooiste jeugdherinnering.

Bier met liefde gebrouwen,

1999 - Inhuldiging van haar restaurant Hélène Darroze, 4 rue d’Assas in Paris 2003 - Tweede Michelinster. 2005 - Publicatie van haar boek “Personne ne me volera ce que j’ai dansé”

drink je met verstand.

Hélène volgt een “ietwat bijzonder parcours”. Ze heeft nooit “hotelschool gevolgd”, maar laat toch al snel van zich horen… In 1996, krijgt ze de kans om te koken voor Jacques Chirac en Helmut Kohl. President Chirac vroeg naar meer en zijn echtgenote vroeg haar zelfs om haar recept te onthullen! De jaren gaan voorbij en de successen volgen elkaar op. Een eigen restaurant is dus een volkomen logische stap. Het restaurant in kwestie heet Hélène Darroze en wordt geopend in 1999. Hélène weet hoe ze de inrichting ziet: alles moet refereren naar een gastvrije woning. Haar neef, Henri Becq, decoreert het interieur: “We zijn opgegroeid in dezelfde omgeving, hij kon dus perfect aanvoelen wat ik nu juist wilde meegeven in mijn restaurant”. Tijdens het bezoek ontdekken we “le Boudoir, wat intiemer, het Salon waar de tapa’s genuttigd worden” en op de verdieping, het restaurant waar de “standaards van de gastronomie voorgesteld worden, ook al worden die af en toe eens flink onder handen genomen!”. Een keuken die bol staat van producten en gevoel… Wanneer Hélène Darroze over haar keuken praat, beschrijft ze die als een continu zoeken naar de beste seizoensproducten. Ze bereidt graag originele en authentieke producten, zoals Zalm van de Adour, een zeldzame vis die maar vier maanden in het jaar beschikbaar is, verse amandelen afkomstig van Andaloesië, of nog de delicaat smakende ananastomaat… Maar haar keuken is vooral heel persoonlijk:vol emoties, herinneringen, ontmoetingen… Haar ingrediënten bij uitstek? Groenten, vooral dan champignons, maar ook “alles wat te maken heeft met pasta en ravioli”, een voorliefde die ontstond toen ze samenwerkt met Ducasse, wiens restaurant in Monte Carlo, vlakbij de Italiaanse grens, gelegen is.

Smaakvolle momenten |

| 5


Smaakvolle momenten

Aperitief

Een smakelijke zomer...

Een bezig bijtje… Naast haar restaurant, is Hélène ook verantwoordelijk voor de catering van de Connaught, een heel bekend restaurant in Londen. Ze reist dus heen en weer tussen Frankrijk en Engeland en zegt al glimlachend: “elke maandag reis ik in de ene of de andere richting!” Hélène is een echte voorvechter, iemand die ervan uit gaat dat «niets vanzelfsprekend is, dat niemand nooit zijn hoogste niveau bereikt en dat men dus altijd beter kan”. Ze is niet alleen een zakenvrouw, maar ook een vrouw die veel investeert in humanitaire werken. Ze is Meter van de vereniging “Enfants d’Asie” en is ook actief in de strijd tegen borstkanker. Al moet ze zelf bekennen niet altijd over voldoende tijd te beschikken om alles gedaan te krijgen, toch deinst ze nooit terug voor nieuwe uitdagingen…

Speciaal voor dit eerste nummer van Leffe Onthult deelt Hélène Darroze met ons een aantal originele en authentieke receptjes voor smakelijke aperitiefhapjes …

Hélène Darroze en Leffe… Het idee om samen te werken met Leffe interesseerde haar meteen: “naar mijn gevoel is Leffe het beste wat verkrijgbaar is op de markt van het bier”. Geboeid door deze nieuwe combinaties tussen aperitiefhapjes en bier, creëerde ze onlangs “recepten geschikt voor elke Leffe”. Crabcake, mosterdsaus en citrusvruchten om te nuttigen met een glas Leffe Blond, bietspiesje, framboos en mozzarella op balsamiekazijn gecombineerd met Leffe Ruby, kip Tandoori, mousseline van worteltjes met citrusvruchten, uitjes en koriander te proeven met een Leffe 9°… aan verbeelding ontbreekt het haar zeker niet. Hélène geeft zelf toe “erg veel genoten te hebben van het creatief proces” en onderstreept dat “dit nog maar het begin is van een lang en mooi avontuur met Leffe”. Een voorsmaakje hiervan in onze rubriek Aperitiefuurtje… Mooie dagen in het vooruitzicht voor onze rubriek Aperitieven met Leffe, waar we u samen met deze bekroonde chef-kok graag trakteren op nieuwe smaken en aroma’s…

Vandaag op het menu… Zalm van de Adour gepocheerd in olijfolie met een mousseline van dragon en gember, foie gras gepocheerd in sangria en geserveerd met een compote van rabarber, kreeft, gebraden konijn met laurierblad. Een dessert van aardbeien en een dessert met chocolade, waar ze zelf dol op is…

| Smaakvolle momenten

Bietspiesje

framboos en mozzarella met balsamicoazijn Recept voor 4 personen, om te degusteren met een glaasje Leffe Ruby.

Hélène Darroze, 4 rue d’Assas, 75006 Paris www.helenedarroze.com

6 |

Ontdek andere recepten van Hélène Darroze op www.leffe.com

Bier met liefde gebrouwen,

- 70 g dikke frambozen (of 8 stuks) - 50 g biet (bij voorkeur geel) - 2,5 cl balsamicoazijn - 4 cl olijfolie voor de biet - 3 cl olijfolie voor het bakjus - 8 bolletjes mozzarella - Zout en kruiden van Espelette

Bereiding Schil de bieten met een aardappelmesje en spoel ze onder de kraan om de aarde weg te wassen. Wikkel de bieten in zilverpapier met enkele druppels olijfolie, zout en kruiden van Espelette. Bak als papillot in de oven op 160 °C, 1 tot 2 uur naargelang de grootte. Laat dan afkoelen en verwijder het zilverpapier. Recupereer het bakjus en snij de bieten in grove stukken. Laat het bakjus indikken tot het dikvloeibaar wordt en meng met wat olijfolie. Rol er de blokjes biet in. Neem 8 houten spiesjes en prik er afwisselend een framboos, een blokje biet en een bolletje mozzarella op. Werk af met enkele druppels balsamicoazijn. Onmiddellijk serveren.

drink je met verstand.

Aperitief |

| 7


Aperitief

Aperitief

Kip Tandoori

Crab-cake mosterdsausje en citrusvruchten

mousseline van worteltjes met citrusvruchten, uitjes en koriander Recept voor 4 personen, te degusteren bij een Leffe 9°.

Recept voor 4 personen, om te degusteren met een glaasje Leffe Blond.

Voor de mousseline van worteltjes en de gekonfijte citrusvruchten

Voor de crab-cakes - 250 g krabvlees (of 1 Noordzeekrab gekookt in bouillon) - 1 citroen - 3 ml Worcestersaus - 40 g mayonaise - 2 uien

- ¼ limoen (hetzij 15 g) - ¼ sinaasappel (hetzij 35 g) - 1 kwartje pompelmoes (hetzij 15 g) - 80 g suiker

- 3 g tabasco - Zout, kruiden van Espelette - 1 eigeel - 30 g Japans broodkruim

Voor de kip - 120 g kipfilets - 5 g kruiden voor Tandoori - 5 g rijstmeel

Voor de saus - 1/2 sjalotje - 5 ml plantaardige olie - 60 ml droge witte azijn - 1 theelepel mosterd van Dijon - ½ theelepel

mosterdgraan - 80 g mayonaise - 80 g zure room - 15 g honing - Zout, kruiden van Espelette

- 1 ui

- 1 takje verse koriander

Bereiding Rasp de schil van de citrusvruchten en meng ze met het water en de suiker die tot koken werden gebracht. Laat 20 minuten konfijten op een heel zacht vuurtje. Haal dan de gekonfijte schillen uit de siroop en hak ze fijn. Laat ondertussen de worteltjes koken in zout water, mix en zeef ze. Voeg er de boter en de gekonfijte schillen aan toe. Snij de kipfilets in blokjes van ongeveer 10 g en breng ze op smaak met zout en kruiden van Espelette. Rol ze vervolgens in een mengsel van rijstmeel en kruiden voor Tandoori. Bak ze in eendenvet. Als afwerking, de ui en koriander fijnhakken. Doe in 8 Chinese lepels een volle theelepel mousseline van worteltjes, een blokje kip tandoori en bestrooi met de ui en koriander. Onmiddellijk opdienen.

Voor het opdienen worden de crab-cakes eerst in het opgeklopt eigeel en broodkruim gerold, en vervolgens gefrituurd in arachide olie. Doe wat saus op de borden en dresseer er de crab-cakes op. Serveer met vorkjes.

Rillettes van sardines met kaviaar van aubergine Recept voor 4 personen, te degusteren met een glaasje Leffe Tripel. - 100 g aubergines - 2 laurierblaadjes - 1 takje tijm - 1 teentje look - 2 cl olijfolie - ½ doosje Saint-Moret - 1 blikje sardines

- zout, kruiden van Espelette - 15 g eendenvet

Voor de afwerking

Bereiding Meng alle ingrediënten, behalve het broodkruim. Breng op smaak met zout en de kruiden van Espelette. Verdeel in 8 gelijke porties en maak schijven van 4 cm diameter en ongeveer 1 cm dik. Hak de sjalot fijn en meng met de overige ingrediënten.

- 8 cl water - 12 g wortels - 30 g boter - Zout en kruiden van Espelette

met olijfolie - 1 citroen - Zout, kruiden van Espelette - ½ boerenstokbrood met olijven

Bereiding Snij het stokbrood in stukken van 2 mm dik. Leg ze op een bakplaat en laat ze roosteren onder de grill. Spoel ondertussen de aubergines af, droog ze en leg ze in een schaal samen met de laurierblaadjes, de look, de tijm, het zout, de kruiden van Espelette en de olijfolie. Laat ze vervolgens anderhalf uur konfijten in de oven die eerder werd voorverwarmd op 160°. Wanneer de aubergines klaar zijn, worden ze ongepeld gemixt samen met de Saint-Moret, het citroensap en de sardines, 8 |

| Aperitief

tot een glad mengsel verkregen wordt. Breng op smaak met zout en kruiden van Espelette. Serveer deze rillettes in kleine schaaltjes, vergezeld van sneetjes brood. Bier met liefde gebrouwen,

drink je met verstand.

Aperitief |

| 9


Veelzijdige smaken

Veelzijdige smaken

Ter gelegenheid van onze ontmoeting met Hélène Darroze, beroemde chef-kok en talentvolle vrouw, hebben we het met u graag over het iTQI, het evenement dat eens te meer het geheel van de Leffe-variëteiten beloonde…… Het iTQi (International Taste and Quality institute), een vooraanstaande organisatie die chef-koks en sommeliers samenbrengt, organiseert jaarlijks een wedstrijd waarbij de beste producten en dranken uit de hele wereld geëvalueerd en beloond worden. Gedurende meerdere dagen evalueren jury’s samengesteld uit professionals uit prestigieuze verenigingen uit de sector elk product blindelings. De proeverijen vinden plaats volgens heel strikte regels. De juryleden, van alle nationaliteiten, beoordelen de smaak van de verschillende producten op basis van 5 criteria: eerste indruk, uitzicht, geur, smaak en afdronk…

Ook dit jaar hebben de Leffe-bieren de aandacht weten te veroveren van de juryleden en 5 ervan, Leffe Blond, Leffe 9°, Leffe Tripel, Leffe Bruin en Leffe Christmas, sleepten 3 sterren in de wacht in de categorie Uitzonderlijke Producten. Leffe Radieuse en Leffe Ruby kregen beiden 2 sterren in de categorie Opmerkelijke Producten. De verschillende erkenningen gaan gepaard met een speciale melding voor Leffe Blond, die dit jaar een Crystal Award kreeg, een prijs gewijd aan de producten die meer dan 3 jaar na elkaar in de smaak vielen van de juryleden.

Z… Zythologie! of de kunst van het bierproeven.

Bier leren proeven betekent het bier leren beoordelen op basis van verschillende criteria, net zoals de juryleden van de wedstrijd iTQi dat doen. Eerste essentieel punt: de smaak… Kies kelkglazen voor Leffe-bier en neem één slok van elke variëteit. Begin met een licht bier met een lager alcoholgehalte. Daarna kunt u met mate ook proeven van donkerdere bieren met een meer uitgesproken smaak. Wat onze zintuigen betreft, spelen 3 aspecten een doorslaggevende rol: het uitzicht, het parfum, en natuurlijk de smaak van het bier. Eerst wat meer over smaakkarakteristieken… Het is heel belangrijk de volgende 4 smaken te kennen: zout, zoet, zuur en bitter. Het kan dus heel interessant zijn om drankjes te proeven die overeenkomen met deze 4 smaaktypologieën net voor het bierproeven. Voor een fruitige of zoete smaak, drink wat perziksap. Voor de zure smaak, drink wat citroensap.

slok bier en laat die “rondgaan” in de mond. Elk deel van de tong is gevoelig voor welbepaalde sensaties, waardoor u zich zo alvast een eerste idee kunt vormen. En uiteraard, er zijn oneindig veel aroma’s die deze 4 smaken combineren. Daarna zijn de structuur en de textuur van het bier aan de beurt. Zo ontdekt u het gevoel dat het bier in de mond nalaat: krachtig, zacht, neutraal, waterachtig of droog… Dit gevoel wordt beïnvloed door de verzadiging, de dichtheid, de viscositeit, de verdunning of de warmte die uitgaat van de het alcoholgehalte. Ontdek weldra Leffe Onthult: de reukzin en het zicht…

Voor de zoute smaak, is wat sojasaus perfect en voor de bittere smaak zijn olijven aangewezen. Neem een

Aan u de keuze! !  elke twee Leffes pakken uit W met een bittere smaak en uitgesproken aroma? Leffe Blond

Een evenwichtig bier is : Licht  egelijk zwaarder met meer T smaak Met meerdere aroma’s

Leffe 9° Leffe Radieuse

Blond

Tripel

Bruin

Christmas

Radieuse

Ruby

Een dicht bier heeft:

Leffe Ruby

Een volle afdronk

Leffe Bruin

Een troebel uitzicht

Leffe Tripel

Een hoge alcoholgraad

Crystal Award 10 |

| Veelzijdige Smaken

Bier met liefde gebrouwen,

drink je met verstand.

Veelzijdige Smaken |

| 11

Antwoorden: 1) Leffe 9°/ Leffe Radieuse - 2) Tegelijk zwaarder met meer smaak (Leffe 9°) - 3) Volle afdronk (Leffe Bruin).

Voor elke sterrenkok… sterrenbieren!


Evenement

Evenement

Culinaria

2

Dit niet te missen gastronomische evenement vond plaats op 3, 4, 5 en 6 juni. Fijnproevers mochten er zeker niet ontbreken en dus kwamen de bezoekers van alle uiteinden van het land.

Een tweede editie, 16 prestigekoks, 26 sterren… Allen kwamen samen om te koken en hun kunst voor te stellen op het Culinaria² salon (uitgesproken als Culinaria Square). Onder de deelnemers grote namen zoals Peter Goossens, Wout Bru, Giovanni Bruno… en Sang-Hoon Degeimbre, die in 2009 al een heerlijk recept met Leffe Blond bedacht, waarbij hij blokjes gevogelte met vanille combineerde met topinamboer omhult in cacaoboter en schuimpjes koffie/boter! Het festival, dat de nieuwe generatie Belgische koks verwelkomde, werd georganiseerd in het bruisende hart van Brussel en wist het publiek te charmeren. Met een fijnproeverspaspoort in de hand, kon elke bezoeker proeven van één van de 4 menu’s, opgesteld op basis van 16 recepten van de hand van de chef-koks. Een vijftigtal ambachtelijke experts uit de sector stelden er tevens hun specialiteiten voor: bonbons, kaas, siropen, truffels, chocolade, foie gras…

7 thema-ateliers om te ontdekken… “The Chef’s Square” was één van de workshops die bezoekers konden volgen. Tijdens deze demo van 30 minuten bereidde elke chef-kok een recept met een aantal opgelegde ingrediënten. Daarnaast was er ook “The Cooking Square”, een kookles gegeven door een chef-kok, “The Coffee et Chocolate Square” en “The Kidchen Square” om de topkoks in spe te laten experimenteren met creatieve recepten. Uiteraard mogen we The Beer Square niet vergeten. Tijdens dit atelier, verzorgd door de bierspecialist van Leffe - Jean-Paul Neusy, konden bierliefhebbers leren hoe bier te serveren volgens de regels van de kunst. Dit onder het waakzame oog en met advies van kaasaffineur Michel Van Tricht die uitlegde hoe kaas en Leffe perfect samenpassen bij het aperitief. Zo konden deelnemers vernemen dat een Leffe 9° perfect past bij schimmelkazen, dat Leffe Ruby en geitenkazen elkaars bijzondere aroma’s nog versterken en dat Leffe Blond het best tot zijn recht komt met Comté of gruyère. De ateliers stonden volledig in het teken van ‘authenticitei’ en ‘samen genieten’, de creaties waren een streling voor de tong en zetten eens te meer de Belgische talenten in de kijker.

Parallel met Culinaria² 2 musicals om van te watertanden… La Nuit Musicale van Beloeil en La Nuit des Choeurs laten in augustus hun klassieke melodieën weergalmen in de mooiste tuinen van België. La Nuit Musicale van Beloeil vindt plaats in het gelijknamig kasteel op 21 augustus, trakteert muziekliefhebbers op concerten met als thema “componisten van de koningen, koningen der componisten”. Op 27 en 28 augustus wordt La Nuit des Choeurs georganiseerd. Dit uniek evenement brengt 6 muziekensembles samen in het prachtig domein van Bois-Seigneur Isaac in het hart van Waals-Brabant.

12 |

| evenement

Bier met liefde gebrouwen,

Wie het atelier Beer Square op Culinaria² gemist heeft, kan op deze 2 avonden toch nog tips en tricks van professionals meekrijgen! Mis deze bijzondere kans niet om te leren bierproeven en tevens klassieke muziek op een andere manier te benaderen. Deze evenementen zullen zeker in de smaak vallen bij bezoekers en mee het ritme van deze prachtige zomer bepalen.

drink je met verstand.

Leffe-specialist Jean-Paul Neusy in volle actie.

Voor meer informatie, surf naar www.opt.be

en www.leffe.com en maak kans om een van beide zomerfestivals gratis bij te wonen!

evenement |

| 13


Etappe

Op ontdekking van...

Uitstapje naar Oostende! Ontdek een stad met vele facetten…

Photos : © www.toerisme-oostende.be

Een stad die bruist van geschiedenis en cultuur… Midden in het duingebied van Oostende gaat onze wandeling van start... Hier vinden we het Fort Napoleon, een historisch monument gebouwd om de Engelse aanvallen in de XIXde eeuw te pareren. Het fort was eerst arsenaal, dan weer museum en raakte in 1995 in de vergeethoek. Na 5 jaar renovatiewerken werd de omringende citadel volledig in een nieuw kleedje gestoken en nu is het een van de trekpleisters van de stad. Maar het fort is niet enkel een historisch vestige, het omvat ook een eethuisje waar men even tot rust kan komen en het uitzicht op de vuurtoren, de haven en de duinen kan bewonderen… Een stad in het teken van het lekker eten en de folklore… We spreken af in de hallen, voor een aangenaam onderonsje dat onze smaakpapillen moet doen tintelen. Wanneer de vissers weer aan land komen, worden de hallen overrompeld door vis en zeevruchten… Heel wat liefhebbers van verse producten komen hier vis kiezen en aankopen, of plaatsnemen op een van de vele terrasjes om te genieten van garnalen een een lekker glas Leffe.

De Leffe-site in een nieuw kleedje!

1

Ga naar

www.leffe.com En lees de geschiedenis van de abdij, voorgaande edities van uw magazine, Leffe Onthult & uiteraard aperitiefideetjes om te combineren met de variëteiten uit de familie Leffe. Veel leesplezier! 2

3 1 – Het spektakel FUZEE ! 2 - De haven van Oostende. 3 - Het fort Napoleon.

Een stad die leeft op het ritme van de zomerfestivals… Of u nu houdt van toneel, muziek, dans of film, in Oostende vindt u vast uw gading. De festivals volgen er elkaar immers op gedurende de warmste maanden van het jaar. We ontdekken Theater aan Zee, een toneelprogramma waarbij jonge talenten zich voor het eerst op het podium wagen. Ook FUZEE ! is een langverwacht evenement, met groepsvertoningen met percussie en muziek uit de streek… En dan zijn er de Paulusfeesten, een eeuwenoud volksfeest. Ooit vierde men tijdens deze feesten de Kerst, enkele maanden voor de echte datum. Tot slot, vermelden we het Filmfestival Oostende dat vanaf september Belgische en buitenlandse films vertoont. Een zeevan evenementen die niet mogen ontbreken op uw agenda en waar zowel groot als klein plezier aan zullen beleven. Leuke momenten om te delen en samen van te genieten in het hart van een feestelijke stad…

Bier met liefde gebrouwen,

drink je met verstand.

AB-InBev, eerste bierbrouwer ter wereld, en het merk Leffe bevorderen het concept van verantwoord drinken. We brengen u daarbij graag op de hoogte van de regels en goede praktijken inzake het verbruik van alcohol. In elk nummer van Leffe Onthult, wordt een thema aangehaald dat hiermee in verband staat.

De ademtest, blaas voor uw leven… De ademtest is een onmisbaar instrument wanneer u wilt weten of u al dan niet te veel gedronken hebt om te rijden. Sinds enkele jaren is het gebruik ervan veel meer verspreid en is de test ook veel makkelijker te verkrijgen. Daar waar de test aanvankelijk enkel in de apotheek kon aangekocht worden, is hij nu ook beschikbaar in

supermarkten. Het product is dus toegankelijker en voor de bestuurder is het makkelijker om een ademtest af te leggen vooraleer achter het stuur te kruipen na een avondje onder vrienden... Het miniprijsje van 1 euro zorgt ervoor dat iedereen zich de test kan veroorloven. Te gebruiken of te laten gebruiken zonder mate!

rvescence drink je met verstand.

14 |

| EtappE

Bier met liefde gebrouwen,

drink je met verstand.

Op ontdekking van... |

| 15

L1_BENL_complete  
L1_BENL_complete  

Coupons: leffe geeft kortingsbonnen weg! Bier met liefde geBrouweN, driNk je met verstaNd. Naar keuze Naar keuze Valable du/geldig van 01/08...

Advertisement