Списание ГРАДЪТ, брой 4/2022

Page 140

136

ГРА ДЪТ

БРОЙ 4 | 2022

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРИ ПРОЕКТИРАНЕ И РЕАЛИЗАЦИЯ НА ХОТЕЛИ И СИСТЕМНИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕТО ИМ

Хотелските комплекси до голяма степен представляват шумна среда с множество гости, които се движат из помещенията, генерирайки високи нива на шум, особено в ресторантите, конферентните зали, басейните и общите части. Всичко това прави акустичните изисквания към този вид сгради много високи.

В тях гостите очакват да имат най-висока степен на комфорт, включващ фактори като приятна околна температура и влажност, красива природа, тишина и цялостно релаксиращо преживяване. Същото важи и за хотелските стаи, в които клиентите очакват стандарт на комфорт и ергономичност, който е по-висок от този, който обикновено имат в ежедневието си.

Saint-Gobain винаги е обръщал специално внимание на този разрастващ се пазарен сектор, където редица продукти и решения са специално проектирани да посрещнат и надхвърлят нуждите на клиентите и гостите. КОГАТО ГОВОРИМ ЗА СЕКТОР ХОТЕЛИ, ТИШИНАТА И СПОКОЙСТВИЕТО СА ЗЛАТО Нищо не е по-важно за пътуващия по работа или на почивка от възможността да се оттегли в хотелската си стая за релаксация и добър сън. Шумът е оплакването номер едно от гостите в много хотели, независимо дали идва от съседната стая или от външен трафик и уличен шум. За да бъдат защитени от външни условия като шум или тежки климатични условия, външните стени трябва да бъдат изолирани, вътрешно или външно, с помощта на ефективни строителни системи и решения. Оптималният вариант е изолацията да бъде поставена от външната страна на стената (когато е възможно), тъй като позволява на сградата да се възползва от топлинната маса на стените и елиминира топлинните мостове, произтичащи от конструкцията или неправилната изработка. Въз основа на обширни теренни проучвания Saint-Gobain Isover разработва референтни модели за типични хотелски сгради, вариращи от малки курортни до големи многоетажни хотели, предоставяйки иновативни звукоизолиращи,

The Royal Atlantis Dubai

пожаробезопасни и енергийно ефективни решения за хотелиерството, гарантирайки резултати, много по-високи от стандартните. Рязко увеличаващата се урбанизация e друго предизвикателство, което изисква архитектура и комфорт от ново поколение. Обединените арабски емирства са територия, на която тези процеси се развиват побързо, отколкото в останалите части на света. Един от примерите за това е 75-етажна двойна кула, проектирана с помощта на множество решения на Saint-Gobain. THE ROYAL ATLANTIS DUBAI Разположен на известния полумесец Palm Jumeira, този 5-звезден хотел и жилищен комплекс на 42 нива, проектиран от KPF architects, разполага с над 1000 стаи и обслужвани жилища, 90-метров инфинити басейн, 23 ресторанта, съоръжения за водни спортове и фитнес зали. Saint-Gobain Weber, Saint-Gobain Rigips, Vetrotech и Saint-Gobain Isover са брандовете, избрани да отговорят на мащаба и сложността на проекта. С лице към брега на Дубай, Address Residences Beach Resort трансформира градския пейзаж на Jumeirah Beach. Проектиран от Killa Design Architects, той се състои от две 75-етажни съседни една на друга кули и включва редица решения на Saint-Gobain.