Page 168

166  ГРА ДЪТ   БРОЙ 3 | 2021

Много от потенциалните ни наематели са компании, които търсят офис в нова сграда с качествена система за вентилация и прочистване на въздуха. Като допълнителна мярка срещу разпространението на COVID-19 в нашата сграда Park Lane Office Center монтираме специални UV лампи във вентилационната система, които унищожават около 99% от бактериите и вирусите.

служители, и в случай на растеж предвиждат да се възползват от опцията за работа от дистанция. Някои от компаниите предвиждат по-малка гъстота в офисите си с оглед по-голям комфорт за служителите си. Тезата, че служителите са най-важният актив на една компания, е по-вярна от всякога – човешкото общуване и креативност не могат да се заменят с нищо. Водещи фактори за инвеститорите за един успешен съвременен проект са отличната комуникация със служителите на наемателите, включително използването на различни методи за приобщаването им в една общност, адаптивност към новите изисквания, предоставяне на допълнителни услуги в сградите, екологичната устойчивост на имотите, интеграцията на технологии и иновации в сградните решения. ИНТЕРЕС КЪМ КАЧЕСТВЕНИЯ ПРОДУКТ ВИНАГИ ЩЕ ИМА Миналата година беше трудна, но въпреки това успяхме да финализираме най-голямата сделка на пазара на офис площи за 2020 г. От средата на 2021 г. Park Lane Office Center, находящ се на ул. "Сребърна" 16, ще приюти на едно място всички компании на "Алианц България Холдинг". Офисите на "Алианц" ще бъдат разположени на 6000 кв.м и 3 етажа в сградата. На партера на имота ще бъдат разположени модерни центрове за обслужване на клиенти – банков офис, застрахователен и пенсионноосигурителен офис, както и център за регистрация на щети и огледи на автомобили. Много от ползвателите се възползват от ситуацията, за да договорят по-добри наемни нива и/или по-гъвкави условия, и това е нормално. Гъвкавостта обаче струва пари. Пократките срокове на договорите се равняват на по-големи инвестиции от страна на наемодателите за преработка на офис пространствата с оглед на това, че те трябва да бъдат пригодени за следващия наемател. Инвестицията в една офис сграда е огромна и финансиращите банки имат нужда от сигурност и предвидимост.

Това важи и за компаниите наематели. Когато изграждат имиджа си и искат да убедят служителите и партньорите си, че са стабилни, не могат да си позволят да се местят на нова локация на всеки три години. Затрудненията за тези компании по-скоро са свързани с това как да растат. Част от решението на уравнението се крие в коуъркинг пространствата. Този сектор се разви доста през последните години. Операторите на flex офиси дават възможност при сформиране на екип до дни той да бъде настанен да работи в корпоративна среда. ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА НАБЛЮДАВАМЕ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ТЪРСЕНЕТО и нагласата ми за пазара на офис площи през 2021 г. е позитивна. Смятам, че той ще се засили осезаемо през втората половина на 2021 г. Преди пандемията пазарът беше в добро състояние и около 40 - 50% от площите в офис сградите биваха отдавани под наем още преди пускане в експлоатация. За сравнение - сега този процент е около 30 - 40. Разграничението между клас А и клас Б сгради става все по-видимо. Много от потенциалните наематели на Park Lane Office Center искат да се преместят в първокачествен имот на по-добра и комуникативна локация. Тези компании биха искали да върнат служителите си в офиса и осъзнават, че не трябва да направят компромис с качеството на сградата, която избират. Очаквам, че търсенето и предлагането ще се балансират през 2022 г. с оглед на това, че няма нови проекти, стартирани през последните 12 месеца и не се очакват нови през тази година. БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ НА ЧЕЛНО МЯСТО В ГЛОБАЛНАТА КАРТА НА АУТСОРСИНГ ДЕСТИНАЦИИ Офис пазарът може да разчита на нови за българския пазар компании, които да отворят офис в страната. Наскоро проведохме оглед с компания, която сега навлиза на пазара и планира сериозен растеж. Обратната връзка, която получих от изпълнителния директор, е показателна – това, че дружеството все още няма офис, е пречка за развиването на дейността, за наемането на служителите. Офисът е много важен във функциите на една компания, защото той е нейната физическа проява – на нейните култура и мисия. Без офис тя бива възприемана тук на местно ниво като фирма фантом, въпреки че има над 40 локации по света и е глобален лидер в сферата, в която оперира. АКТИВНИТЕ УЧАСТНИЦИ НА ПАЗАРА ВЕЧЕ СА ОСНОВНО ИНВЕСТИТОРИ С ОПИТ Влязохме в настоящата криза в много по-добро състояние на пазара на недвижими имоти в сравнение с финансовата криза от 2008 г. Проектите също са по-смислени. Преди 10 години наемателите нямаха възможност да плащат наемите си и съкращаваха хора. Сега кризата не е финансова, а здравна. Естеството е съвсем друго. Пари има и голяма част от наемателите плащат наеми на офис помещения, които дори не използват. Масово компаниите пазят офисите си и не ги освобождават, за да могат да върнат служителите си в един нормален режим на работа веднага щом мерките бъдат разхлабени. Възстановяването вече е налице и ще се ускори през втората половина на 2021 г. – тогава, когато голяма част от населението е имунизирано и/или прекарало болестта.

Profile for ГРАДЪТ Медиа Груп

Списание ГРАДЪТ, брой 3/2021  

Списание ГРАДЪТ, брой 3/2021

Списание ГРАДЪТ, брой 3/2021  

Списание ГРАДЪТ, брой 3/2021

Profile for tcmgbg

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded