Page 67

ВИЗИЯ ЗА СОФИЯ

основни недостатъци на обществения транспорт и това са претъпкаността на превозните средства, дългото чакане по спирки и необходимостта за смяна на няколко линии, което увеличава значителното времето за придвижване и пренасочва хората към личните автомобили. Съответно и предложените решения са за увеличаване на честотата между превозните средства, точното информиране от таблата, по-приветливи спирки и маршрути до тях. Други предложения са за преосмисляне на мрежата на обществения транспорт и създаване на нови директни линии между жилищните райони и тези с концентрация на офиси, както и развиването на по-гъста мрежа от обособени ленти за обществения транспорт, която да го направи по-бърз и предпочитан, особено в пиковите часове. Посочени са и предложения, свързани с облагородяването на средата и създаването на приятни пешеходни и велосипедни маршрути, които могат да се ползват на къси и средни разстояния и осигуряват приятен и сигурен достъп до спирките. Като пример е посочено затрудненото достигане от метростанция "Бизнес парк" до сградите на юг от околовръстното. Друго предложение е свързано с адаптирането на зелена вълна по бул. „А. Малинов“ спрямо натоварването на булеварда, за да се разпределя правилно трафикът по него и да се улеснява включването в "Цариградско шосе". В проучването разказвате за компании, които отделят ресурс за въвеждането на екологичен и удобен транспорт за служителите си. Тези примери обаче все още са изключения от масовата практика. Според вас как работодателите могат да бъдат стимулирани да реализират повече подобни устойчиви инициативи? Работодателите осъзнават, че разнообразието от опции за придвижване играе роля за задържането на кадри в компанията, и полагат усилия за осигуряване на алтернативи на личния автомобил. Като примери са посочени изграждането на велостойки за сметка на паркоместа, пилотно тестване на електрически велосипеди и душове за велосипедистите. Други мерки са осигуряване на абонаментни карти за обществения транспорт, споделени автомобили и кампании за популяризация на устойчивия транспорт с различни награди за участниците. Работодателите разбират, че шофирането и чакането в задръстване влияят на нивата на стрес и съответно на работоспособността и здравето на служителите, а това има директна връзка с оперирането на самата компания и е причина да стимулират устойчивата мобилност. Друг фактор е и имиджът на самите компании. Те са значително по-привлекателни и предпочитани, когато участват и дори инициират кампании, насърчаващи здравословен и екосъобразен начин

на живот. По този начин те са съпричастни с предизвикателствата на града и готови да са част от решенията. А и осигуряването на велостойка например е по-евтино от паркомясто, служебен автомобил или субсидии за гориво. Какво показва изследването по отношение на проблематичните транспортни точки в София? Получихме и няколко конкретни описания на проблемни точки около офисите на компаниите. Връзките на HP, "Геритидж" и "Декатлон" през Околовръстното шосе с "Младост" са описани като изключително задръстени с автомобили. Предлага се поставяне на светофар или регулировчик в пиковите часове, който да ускори включването към моста над околовръстното от улицата на HP, която е без предимство. Пешеходните връзки също са описани като недостатъчни спрямо работещите, които идват, и с липсваща настилка на места. Според проучването метростанцията на Бизнес парка е с изпълнен капацитет в пиковите часове. Като възможно решение се посочва намаляване на интервалите между влаковете и възобновяване на автобуса от хотел "Плиска" до Бизнес парка. Основно затруднение на придвижващите се от и до сгради по "Цариградско шосе" е ограниченият брой включвания, което предизвиква повече автомобили да се струпват на малко на брой точки, през които да преминат. Новото строителство и новите ползватели на сградите допринасят за увеличените потоци и се посочва като необходимост наваксване при осигуряването на инфраструктура и линии на обществения транспорт. Подобен случай е и покрай бул. „България“, където продължава развитието на района, а трамвай №7 е описан като препълнен и с недостатъчно капацитет да обслужи пътуващите.

Работодателите разбират, че шофирането и чакането в задръстване влияят на нивата на стрес и съответно на работоспособността и здравето на служителите, а това има директна връзка с оперирането на самата компания и е причина да стимулират устойчивата мобилност.

65

Profile for ГРАДЪТ Медиа Груп

Списание "ГРАДЪТ", брой 2, 2019  

Списание "ГРАДЪТ", брой 2, 2019

Списание "ГРАДЪТ", брой 2, 2019  

Списание "ГРАДЪТ", брой 2, 2019

Profile for tcmgbg