Page 234

232  ГРА ДЪТ    МАРТ / АПРИЛ 2019

ИНЖ. ПАВЛОС ВАТАВАЛИС ПРЕДСТОИ ДА ПРЕДСТАВИМ СЕРИОЗНИ ИНОВАТИВНИ ПРОДУКТИ

ИНЖ. ПАВЛОС ВАТАВАЛИС PHD, ГЛАВЕН ТЕХНИЧЕСКИ ДИРЕКТОР, ETEM GROUP

От октомври 2018 г. Павлос Ватавалис е главен технически директор на ETEM Group. Завършва машиностроене в Националния технически университет в Атина, по-късно защитава докторска теза към Университет "Аристотел" в Солун на тема за окачените фасади. Работил е в голяма международна компания за алуминиеви системи като специалист по големите проекти и повече от 10 години - в Европейската алуминиева асоциация като мениджър по строителните въпроси и по стандартизацията. Съчетава работата в частния сектор с преподавателска дейност в различни университети.

Г-н Ватавалис, поздравяваме ви! Отскоро сте главен технически директор на ETEM Group. Благодаря! "Виохалко" е водещ индустриален консорциум и когато ме поканиха от октомври 2018 г. да стана главен технически директор на ETEM, не можех да откажа на това предизвикателство. Още повече че не само моето образование, но и целият ми професионален опит е свързан с алуминия и неговото приложение в различни производства и архитектурни решения. По време на работата ми в Европейската алуминиева асоциация ми липсваше участието в процеса по ежедневно създаване на продукти. Сега ще имам възможност да се включа активно, защото основните ми отговорности в ЕТЕМ обхващат развойната и изследователска дейност, съответствието на продуктите, необходимата документация и изчисления, специализиран софтуер. Какви са основните задачи пред ETEM в областта на архитектурните системи? Нашето основно предимство е диверсификацията на продуктите в традиционните сектори на профили за врати, прозорци, окачени фасади и производството на алуминиеви профили за промишлени приложения. Мога да кажа, че предлагаме специализирани решения за всички индустрии, като модерното оборудване

ни позволява да произвеждаме високотехнологични профили по чертеж на клиента. Същевременно ЕТЕМ активно работи за своите позиции на международните пазари. Компанията традиционно е добре позиционирана на Балканите, но вече реализираме проекти с наши продукти в съвсем нови дестинации - в Близкия изток, където можем да се похвалим със 150-метрова сграда в Мека, Саудитска Арабия. Работим за разширяване на присъствието си в Европа - Великобритания, Бенелюкс, Франция, засилваме представянето си в САЩ и Канада, развиваме нови сътрудничества в Африка. В момента сме на етап на промени, които ще ни помогнат да отговорим адекватно на изискванията на различните пазари, както и да затвърдим позициите си. Предстои да представим много нови системи, част от които вече показахме и на изложението BAU в Мюнхен - сред тях са иновативни решения за слънцезащита, управлявани дистанционно чрез мобилен телефон, нови системи за врати и прозорци и др.

Profile for ГРАДЪТ Медиа Груп

Списание "ГРАДЪТ", брой 2, 2019  

Списание "ГРАДЪТ", брой 2, 2019

Списание "ГРАДЪТ", брой 2, 2019  

Списание "ГРАДЪТ", брой 2, 2019

Profile for tcmgbg