Page 230

228  ГРА ДЪТ    МАРТ / АПРИЛ 2019   Откритостта и споделените работни пространства се превърнаха във важна тенденция, като това позволява да бъде използвана по-добре естествената светлина (на снимката: офис на TELUS по проект на MoVe Architects)

© ГЕОРГИ ПАЛОВ

допринасят за ергономичността и физическата активност на служителите, защото са предназначени да се движат заедно с тях. Според проведено проучване заседналата работа се свързва с тежки здравословни проблеми. С новите функционалности на днешните мебели се осигурява възможност за служителите да работят дори в изправено положение, а заслуга за това имат сгъваемите и разгъващи се бюра, подвижните плотове, ергономичните столове и др. От изключително значение е служителите да се чувстват добре в средата, в която се трудят. Интериорният дизайн също е начин да покажете на хората, работещи за вас, признание и благодарност. ПОДОВЕ В миналото повечето проекти бяха просто функционални - нямаше много дизайн и доста от тях си приличаха. Днес при пазара на подови настилки се наблюдава появата на разнообразни цветови палитри. Вече се изразходват повече ресурси за акценти и текстури в дизайна на пространствата – по стените или подовете се използват множество цветове или елементи. В един или друг момент сме изправени пред решението какви подови настилки да използваме в офиса си. Макар че това може да изглежда просто решение, съществуват множество опции. Не само че има много възможности за избор, а трябва да се вземат предвид и фактори като: цена, дизайн, цвят, трайност, поддръжка, нива на трафика, звукопоглъщане.

Подовите настилки, както и всички други елементи от дизайна на офиса трябва да съответстват и на вашата марка и нейната идентичност. Докато в залата за срещи е препоръчително да бъдат поставени настилки, които да оставят трайно впечатление и да са по-представителни, в другите зони като общи части или помещенията за почивка подовите настилки е необходимо да са по-трайни и лесни за поддръжка. ПРЕГРАДНИ СТЕНИ Традиционните затворени офиси стават все понепопулярни, а като алтернатива дизайнерите започват да използват различни елементи, за да създадат прегради между отделните площи, като панелите. Откритостта и споделените работни пространства се превърнаха във важна тенденция, като това позволява да бъде използвана по-добре естествената светлина. Затворените заседателни зали и кабинети се превръщат в отворени, съвместни и социални зони, които не са разделени от стени, а от панели (разделители) - изработени с различна височина, материал, форми и цветове. Художествените, иновативните и функционални панели стават все попривлекателни. Дизайнерите и архитектите предизвикват креативността си с използването на преградните стени поради голямото им разнообразие, защото повишават естетическата привлекателност на пространството, създавайки приятна работна среда.

Profile for ГРАДЪТ Медиа Груп

Списание "ГРАДЪТ", брой 2, 2019  

Списание "ГРАДЪТ", брой 2, 2019

Списание "ГРАДЪТ", брой 2, 2019  

Списание "ГРАДЪТ", брой 2, 2019

Profile for tcmgbg