Page 41

39

ДИАН ДИМОВ В ЗОНАТА ИЗГРАДИХМЕ ТРИ ЯХТЕНИ ХАЛЕТА И ПЛОЩАДКОВА ВИК МРЕЖА, ОБОСОБИХМЕ МЕСТА ЗА ОТДИХ ДИАН ДИМОВ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА "ПРИСТАНИЩЕ БУРГАС"

ДИАН ДИМОВ

е завършил "Икономика и организация на водния транспорт" в Одеския институт за инженери на Морския флот в Украйна. Има над 27-годишен стаж в "Пристанище Бургас" на различни длъжности. От 1988 г. е началник на отдел "Анализ, статистика и труд", през 2003 г. става зам.-ръководител на терминал "Насипни товари". През 2009 г. е назначен за директор на дирекция "Експлоатация" в порта, а в периода от 2010 г. до юли 2013 г. заема поста изпълнителен директор на пристанището. При смяна на правителствата е освободен от длъжност, но лятото на 2014 г. отново се връща на директорския пост, който заема и досега.

Г-н Димов, какво е участието на "Пристанище Бургас" в Зоната за обществен достъп? "Зоната за обществен достъп" е проект от национално значение. Нейното съществуване е заложено в Генералния план за развитие на пристанището и в градоустройствените планове на Бургас. По-усилено за това се заговори преди десетина години, когато идеята придоби известност като "Супер Бургас". Част от територията на пристанището е била предвиждана за създаването на пряка връзка между централната градска част и морето в общите устройствени планове на Бургас от 1978 г., 1984 г. и 1992 г. На територията на Зоната са изградени обекти, които са от изключително значение за управлението на корабния трафик, обслужването на круизното, крайбрежното и търговското корабоплаване в бургаския пристанищен регион и яхтинг, но същевременно тази територия е достъпна и за гражданите. Със средства на "Пристанище Бургас" ЕАД в зоната бяха изградени три яхтени халета за съхранение и поддръжка на спортните лодки и тези за развлечение. Обособихме зони за отдих с паркова мебел с морски мотиви, маси за игра на табла и шах, кореспондиращи с характера на територията. Съвместно с община Бургас изградихме велостоянка за наемане на велосипеди, включително и с ел. задвижване. От първо до четвърто корабно място беше изградена и пусната в експлоатация площадкова ВиК мрежа в инсталационен колектор, което допринася за опазване чистота на водите в Черно море в района на Бургаския залив. Тя обслужва и всички обекти в Зоната за обществен достъп – Трафик кула, Морска гара, "Магазия 1", както и бъдещите обекти, които предстои да бъдат построени на тази територия.

Как оценявате развитието на зоната в участъка от 1-во до 4-то корабно място? През 2013 г. беше завършена модерната Морска гара, а в края на 2014 г. зоната беше открита за посещения от граждани. През 2015 г. заработи Бреговият център за управление на корабоплаването. Тази година приключи реконструкцията на "Магазия 1", а зоната придоби по-модерна визия с въведената нова транспортна схема, паркинги, озеленяване, алеи за велосипедисти и пешеходци, подмяна на електрическото осветление и изграждане на детска площадка. Какво предстои оттук нататък за развитието на територията? В какви срокове? Мултифункционалността на територията е нейното основно предимство. Инфраструктурата й позволява безконфликтното осъществяване на пристанищни услуги по отношение на пасажерското направление – каботажни плавания и международен круизен бизнес, спортен и развлекателен яхтинг, индивидуален риболов, места за отмора и почивка, възможност за провеждане на форуми и събития в различни сфери. В тази връзка бих отбелязал и утвърждаването ни като домакин на Генералната асамблея на най-голямата асоциация на круизните оператори и портове в света MedCruise, която по план ще се проведе на 22 – 24 септември 2020 г. в Бургас. Полагаме усилия и считам, че скоро ще получим утвърдителен отговор и от Seatrade ltd за съчетаване на асамблеята с ежегодното круизно европейско изложение.

Списание "ГРАДЪТ" - брой 6 | Инфраструктура / Spisanie Gradat  

Списание "ГРАДЪТ" - брой 6 | Инфраструктура Spisanie Gradat

Списание "ГРАДЪТ" - брой 6 | Инфраструктура / Spisanie Gradat  

Списание "ГРАДЪТ" - брой 6 | Инфраструктура Spisanie Gradat