Page 17

СТ ЪК ЛЕНИЯТ МОСТ В КИТАЙ

15

HAIM DOTAN ARCHITECTS

се фокусира върху наймодерните достижения в архитектурата и дизайна на градската среда. Фирмата проектира публични и частни проекти в Азия, Персийския залив, Африка, Израел и Европа. Архитект Хаим Дотан е пионер в разработването на строителни техники за жилищни, търговски, промишлени, образователни и обществени институции. В проектите си Хаим Дотан създава нов език в световния архитектурен пейзаж. През 2008 г. Дотан печели конкурс за проектирането на павилиона на Израел за Световното изложение Expo 2010. През 2007 г. Дотан взема наградата на Израел за архитектура. През 2006 г. печели израелската награда за сградостроителство за "нов архитектурен език в Израел през 17 години на развитие и усъвършенстване на новите строителни технологии".

Съоръжението е уникално както с окачените по цялата му дължина стъклени панели, така и със скосената палуба, която е широка 15 метра в краищата и 6 метра в центъра. Архитектът Хаим Дотан и инженерът Zhi Dong Cheng са постигнали чрез извита навътре мрежа от стрингери V-образна форма, която отваря моста към небето като гигантска пеперуда. Дължината на Стъкления мост е 430 метра, разположен между вертикални скали. Мостът виси на повече от 300 метра над дере в провинция Хуан, Южен Китай. Конструкцията е изградена от 99 трипластови огромни панела с дебелина два инча, през които посетителите могат да видят ужасяващата височина надолу. Съоръжението побира 800 души по едно и също време и до 8000 души на ден. Посетителите могат да носят със себе си само портфейли и мобилни телефони. Мястото не се препоръчва на хора със сърдечно-съдови проблеми, с високо кръвно налягане или страх от височини. Посетителите могат да ползват моста като пешеходна пътека, която открива невероятни гледки към каньона. Към него е изградена платформа за бънджи скокове, която е висока 260 метра и предстои да бъде пусната в експлоатация през следващата година. Скокът

от Стъкления мост ще бъде по-висок, сравнен със скок от рекордната засега кула в Макао. Съоръжението притежава още една екстра за търсачите на силни усещания. Това е люлка, която се спуска от платформа към дъното на дефилето. Скоростта, с която се движи, е около 60 км/ч, което е по-малко от скоростта при бънджи скоковете. Входната такса за Стъкленият мост е 21 долара, а стойността на цялото съоръжение е 26 млн. юана, или 3.4 млн. долара. За да разсеят страховете на туристите, през юни тази година китайски служители извършват демонстрация на сигурността и безопасността на моста. С чукове разбиват един от стъклените панели, след което върху разбитото стъкло пускат да премине автомобил, пълен с пътници. Властите в Китай планират в бъдеще провеждането на модни ревюта и други атракции върху уникалното съоръжение.

Списание "ГРАДЪТ" - брой 6 | Инфраструктура / Spisanie Gradat  

Списание "ГРАДЪТ" - брой 6 | Инфраструктура Spisanie Gradat

Списание "ГРАДЪТ" - брой 6 | Инфраструктура / Spisanie Gradat  

Списание "ГРАДЪТ" - брой 6 | Инфраструктура Spisanie Gradat