Page 130

128

ГРА ДЪТ

ДЕКЕМВРИ 2016 / ЯНУАРИ 2017

"ЕЛТРАК" ДЕМОНСТРИРА НОВА ПЪТНОСТРОИТЕЛНА ТЕХНИКА

НОВОСТИТЕ В ПЪТНОСТРОИТЕЛНАТА ТЕХНИКА НА CATERPILLAR С любезното съдействие на фирма "Път 2004" на 20 и 21 септември официалният представител на Caterpillar за България – фирмата "Елтрак", демонстрира в Бургас пътностроителна техника на световната марка. Вниманието на публиката бе акцентирано върху асфалтополагача Cat AP 300F от най-новата серия F, която за пръв път бе представена на световното изложение bauma 2016 през пролетта на същата година.

Домакините на събитието предоставиха за целите на демонстрацията най-новото попълнение в машинопарка си – асфалтополагачите Cat AP655F и по-големият Cat AP655D, както и 9.5-тонен двубандажен валяк Cat CD54. Демонстрациите се проведоха в кв. "Меден рудник", където машините впечатлиха с качественото изпълнение на положеното асфалтовото покритие и високата скорост на работа.

МАШИНА С НОВ ИКОНОМИЧЕН РЕЖИМ СТАНА ЦЕНТЪР НА ДЕМОНСТРАЦИЯТА Вниманието на присъстващите бе насочено към компактния колесен асфалтополагач Cat AP300F. Тази машина е предназначена за постигане на висока производителност при работа на малки и средноголеми обекти – паркинги, улици, вело- и пешеходни алеи. Оборудван е с дизелов двигател Cat 3.3 с мощност 74 к.с. Машината разполага с нов икономичен режим Eсо, при който оборотите на двигателя се управляват според натоварването на полагача, а това дава осигурява висока ефективност при работа, намален разход на гориво и ниски емисии на шум. Автоматичната система за поддържане на необходимото количество материал пред шнека е другото нововъведение в машината. Системата регулира подаваното количество материал, така че новият слой да се получи напълно равен и гладък, ако долният слой не е съвсем равен.

"Елтрак България" представи новостите в пътностроителната техника на Caterpillar. Двама представители на производителя запознаха присъстващите с метода на работа на новия асфалтополагач, както и дадоха някои полезни съвети за по-ефективна работа с поголемия Cat AP 655D, предоставен за работа от "Елтрак България" още през 2010 г.

Машината предлага много добра маневреност и висока скорост на придвижване, което бе показано нагледно преди началото на асфалтирането. От следите, оставени върху настилката (виж снимката), става ясно, че Cat AP300F може да се завърти на 360 градуса на съвсем малко място при много малък външен радиус на завиване, което е от съществено значение при работа в градска среда. От своя страна колесната формула 6х4 (опция) подобрява теглителната сила. Cat AP300F е оборудван с асфлторазстилащо устройство SE34VT, позволяващо работа до ширина 4 м. Производителят предлага като допълнителна опция модул за намаляване на работната ширина до 700 мм, което е отлично решение за асфалтиране след полагане на подземни комуникации. SE34VT разполага с вибрация и уплътняващи греди (щампи) за постигане на по-висока степен на предварителното уплътняване на асфалта и намаляване на последващата работа.

Списание "ГРАДЪТ" - брой 6 | Инфраструктура / Spisanie Gradat  

Списание "ГРАДЪТ" - брой 6 | Инфраструктура Spisanie Gradat

Списание "ГРАДЪТ" - брой 6 | Инфраструктура / Spisanie Gradat  

Списание "ГРАДЪТ" - брой 6 | Инфраструктура Spisanie Gradat